Page 1

NR. 4

2012

NIJMEGEN E.O.

MBO-onderwijs sluit (nog) niet goed aan

bij arbeidsmarkt

Reef Infra bedient nu ook Zuidoostelijke markt voor infrastructuur

De Crisis- en herstelwet: een blijvertje

Mooie opkomst bij Wijchen Business Open 2012

Dirk Scheringa: Niet langer bankier, nog steeds ondernemer


Inhoud Het Ondernemersbelang Nijmegen

MBO-ONDERWIJS SLUIT (NOG) NIET GOED AAN BIJ ARBEIDSMARKT

verschijnt vijf keer per jaar. Tiende jaargang, nummer 4, 2012 Oplage 5.000 exemplaren Coverfoto Deelnemers rondetafelgesprek Fotografie: Yuri Willems

8

De MBO-opleidingen struikelen tegenwoordig over elkaar heen met de meest hippe varianten, maar de praktijk wijst uit dat het bedrijfsleven daar maar bitter weinig waardering voor heeft. Gevolg is dat er een uiterst gering arbeidsmarktperspectief voor de jongeren is, zoals ook bleek uit het onderzoek dat FNV Jong onlangs hield op basis van gegevens die door de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven waren verzameld. Hoe staat het Nijmeegse bedrijfsleven daar tegenover?

Uitgever Novema

REEF INFRA BEDIENT NU OOK ZUIDOOSTELIJKE MARKT VOOR INFRASTRUCTUUR

Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast Telefoon 0594 - 51 03 03 Fax 0594 - 61 18 63 E-mail info@novema.nl Internet www.novema.nl Eindredactie

16

Reef Infra startte op 2 april een vestiging in Wijchen. Vanuit Wijchen wordt de Zuidoostelijke Nederlandse markt voor infrastructuur bediend. Reef Infra is daarin een toonaangevende opdrachtnemer. Het voorbereiden en uitvoeren van infrastructurele projecten én de zorg voor beheer en onderhoud vormen de core business van het bedrijf. Reef Infra is een onderdeel van Strukton Civiel. Er werken 275 mensen bij Reef Infra en nog eens 900 bij Strukton Civiel.

Hilde Groen h.groen@novema.nl

DE CRISIS- EN HERSTELWET: EEN BLIJVERTJE

Telefoon 0594 - 51 03 03 Website www.ondernemersbelang.nl Bladmanager Johannes Swieringa j.swieringa@novema.nl Telefoon 0594 - 69 56 17

19

Hoewel de Crisis- en herstelwet (hierna: Chw) is geïntroduceerd als een tijdelijke wet gaat daar verandering in komen. De Tweede Kamer heeft er recentelijk mee ingestemd om de wet langer door te laten werken. De wet eindigt niet op 1 januari 2014, maar blijft bestaan totdat er een nieuwe (Omgevings)wet is. De Chw is erop gericht om de ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten te versnellen om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden en herstel van de economische structuur te bevorderen.

Vormgeving KijfWitte, Leek

MOOIE OPKOMST BIJ WIJCHEN BUSINESS OPEN 2012 Druk D+L Printpartner GmbH, Bocholt (DL) Aan deze uitgave werkten mee: Hans van Asch Jasper van den Bovenkamp Jur Engelchor Hein Gijsbers Paul de Jager Sandra Kagie Jeroen Kuypers Dick Leseman Huub Luijten Henk Roede (strip) Frank Thooft André Vermeulen (column) Kees van Welzenis Yuri Willems

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

26

Alweer voor de derde keer organiseerde BurgGolf Wijchen de Wijchen Business Open, een golfwedstrijd tussen bedrijven in de regio Nijmegen. De succesvolle derde editie vond traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag van september, dit keer de 28e. De golfbaan bij de Berendonck bestaat al ruim vijfentwintig jaar en daarom zijn bomen en struiken mooi volgroeid. BurgGolf Wijchen beschikt naast een prachtige 18 holes baan, ook over een spannende 9 holes par-3 baan, waar ook de golfer zonder GVB van harte welkom is.


En verder

Nieuws

4

De Flex BV: Wat betekent dat voor u?

6

Vriesveem Balmerd BV: IJskoud op zijn best!

13

KCBS Service & Supplies: “Onze kracht zit in de persoonlijke touch”

15

Mo-Tech industries; Politieapparaat van top tot teen getooid

21

Panel: Verdient het MKB meer steun?

22

Advies Bol Adviseurs: Opleidingen; zijn ze het geld ook echt waard?

28


Nieuws

Column

POELMAN VAN DEN BROEK VERWELKOMT NIEUWE TEAMLEIDER Wij zijn verheugd te kunnen melden dat Jeroen Brinkman per 1 september 2012 is gestart als teamleider in onze sectie Huuren onroerend goedrecht. Jeroen Brinkman werkte sinds 2000 als advocaat huurrecht en faillissementsrecht bij een advocatenkantoor in het oosten van het land en is in de markt een bekend gezicht. Jeroen heeft de specialisatieopleiding van de Vereniging van Huurrechtadvocaten cum laude afgesloten.

DAVID LIKES FACEBOOK Het sociale medium Facebook is streng geworden! Dieren mogen geen eigen profielpagina meer hebben, je mag voor je hond alleen nog een fanpagina aanmaken, en lukraak winacties houden om zo meer bezoekers naar je pagina te trekken mag ook niet meer. Facebook heeft richtlijnen opgesteld om interessant te blijven voor adverteerders en gebruikers. Wat mij betreft laat dit zien dat Facebook zichzelf, zijn gebruikers en adverteerders serieus neemt. Voor een nononsense bedrijf als Product Plus is dat belangrijk.

Bij Poelmann van den Broek zal hij de sectie Huur- en onroerend goedrecht gaan leiden na het vertrek van enkele advocaten. Het is een fris en ambitieus team dat op een persoonlijke en heldere manier te werk gaat, zodat de klant weet waar hij aan toe is. Op die manier worden de problemen van onze cliĂŤnten voorkomen of zo goed mogelijk oplost. Onze advocaten Huur- en onroerend goedrecht adviseren en procederen over juridische kwesties die verband houden met koop, verkoop en gebruik van onroerend goed. Denk hierbij aan huur(recht) van een winkel- of kantoorruimte, maar ook aan hypotheekrechten, erfdienstbaarheden, opstalrechten, erfpachtsrechten of appartementsrechten. Verder adviseren wij over de juridische vormgeving van projecten.

Wij werken resultaatgericht, creatieve ideeĂŤn zijn bij ons altijd een middel, geen doel op zich. Het doel is om goede resultaten te bereiken. Ik ben dan ook behoudend geweest naar mijn klanten in het adviseren van Facebookcampagnes. Ik wilde eerst resultaten zien! Natuurlijk hebben wij wel enkele campagnes uitgedacht en gelanceerd, en wat blijkt nu? Deze waren zeer succesvol!

THEO JOOSTEN NIEUWE FACULTEITSDIRECTEUR BIJ ECONOMIE EN MANAGEMENT De heer T.H.M. (Theo) Joosten MSM (1958) is door het College van Bestuur van de HAN per 1 september benoemd tot de nieuwe faculteitsdirecteur bij Economie en Management (FEM). Theo Joosten werkt sinds 2008 als instituutsdirecteur van het HAN Instituut Paramedische Studies bij de Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij (FGGM) van de HAN. Hij kan bogen op een brede managementervaring. Zo werkte hij 3 jaar als directeur Breedtesportontwikkeling bij het NOC*NSF, 5 jaar als hoofd Sector Onderwijs, Cultuur en Sport bij de Gemeente Ede en 15 jaar als directeur Universitair Sportcentrum Universiteit Wageningen. Joosten is zijn loopbaan begonnen als docent lichamelijke opvoeding op verschillende middelbare scholen, en heeft tussentijds ook 4 jaar gewerkt als freelance organisatieadviseur.

04

het ONDERNEMERS BELANG

Opvolger van Jetty Schaap Theo Joosten volgt Jetty Schaap op, die per 1 september de overstap maakt naar het Instituut Sociale Studies (ISS) van de HAN. Daar zal ze samen met Kathelijne van Kammen leiding gaan geven aan het instituut.

Door deze positieve resultaten, en omdat Facebook serieus te werk gaat, ben ik nu helemaal om; een Facebookcampagne is een slimme zet voor ondernemers. Maar let wel, alleen als dit op de juiste manier gebeurt. Zo moet de actie altijd een ondersteuning van iets groters zijn, een campagne op een van de sociale media alleen is niet genoeg. Daarbij moet je strategisch te werk gaan, zodat jouw pagina ook echt interessant blijft voor je fans. Geen enkele gebruiker zit te wachten op spam op zijn timeline zodra ze jouw pagina hebben geliked, ze zullen je snel weer unliken. Ik kijk zelf graag op de pagina's die niet continu spammen en zuinig zijn met informatie. Het is wel slim om bijvoorbeeld een mooie App te bouwen voor een actie, dit doen wij bij Product Plus ook voor onze klanten. Zo houd je de interesse vast, maar gebruikers hoeven niet te liken, reageren, delen, taggen of stemmen dit is niet alleen vervelend, maar ook tegen de nieuwe Facebookregels. Met een App kun je het gewenste publiek trekken, en je onderneming promoten op een goeddoordachte manier. Overweeg het ook eens! David Bloemendal Product Plus Reclamebureau Nijmegen david@productplus.nl


TWINTIGSTE SOCIËTEITSJAAR VAN DE ONDERNEMERS-SOCIËTEIT KAN De Ondernemerssociëteit KAN opende op maandag 17 september haar twintigste sociëteitsjaar. Schrijver/columnist Thomas Verbogt was te gast om het 20ste sociëteitsjaar in te luiden. De sociëteit komt maandelijks bij elkaar. De activiteit van oktober stond in het teken van het stadsproject Nijmegen omarmt de Waal met een werkbezoek aan de bouw van de nieuwe stadsbrug. Op maandag 12 november houdt de sociëteit haar jaarlijkse wijnproeverij met workshop in de Hucht. Het gehele jaar door zullen er aansprekende thema's aangesneden worden met dito sprekers. De Ondernemerssociëteit KAN is officieel opgericht in 1993 en was in die tijd de eerste informele ontmoetingsplek voor ondernemers, bestuurders en kenniscentra die deel uitmaken van het voormalige Knooppunt Arnhem-Nijmegen, later de Stadsregio. Sindsdien is de

sociëteit uitgegroeid tot een drukbezocht en breed platform voor ondernemers uit diverse sectoren. Van kleine adviesbureaus tot grote industriële multinationals. Daarmee biedt de Ondernemers Sociëteit KAN qua deelnemersbestand ook een representatieve doorsnede van de economische activiteiten in de regio. In de afgelopen jaren hebben diverse bekende CEO's, ministers en staatssecretarissen, kamerleden, voorzitters van koepelorganisaties, originele denkers en onderzoekers een bijdrage geleverd aan een van de vele geslaagde avonden. Als u geïnteresseerd bent om deelnemer te worden dan bezoekt u de website www.ondernemerssociëteitkan.nl of scan de QR code in.

GRATIS SEMINAR VOOR BETUWSE ONDERNEMERS. VOORINSCHRIJVING BEGONNEN Als u als Betuwse ondernemer direct inspiratie wilt opdoen en kansen wilt verzilveren in economisch moeilijke tijden dan is een bezoek aan dit boeiende seminar door Alex Klein een absolute must. Op donderdag 11 oktober 2012 bent u van harte welkom in Zalencentrum de Buitenpoort in Huissen. De entree is gratis. Wat Alex Klein doet, is bijzonder: hij kent (bijna) alle theorieën, is opgeleid in vijf verschillende vakgebieden en kan daardoor de onderlinge verbanden leggen. En ondanks zijn wetenschappelijke achtergrond spreekt hij de taal van de zelfstandig ondernemer, gericht op veranderingen in de dagelijkse praktijk, op korte termijn en met meetbare resultaten. Actuele voorbeelden, humor en (zelf )spot, veel energie en alles in Jip en Janneke-taal. Alex Klein is een spreker die gemakke-

lijk twee, drie uur boeit en waarna je halsreikend naar morgen uitkijkt om al die aangedragen verbeterpunten door te voeren. Alex Klein studeerde bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode. Hij was eerder financieel directeur bij een beveiligingsbedrijf, commercieel manager bij de glasfabriek in Leerdam en doceerde jarenlang aan de Universiteit Nyenrode. Hij is veelgelezen columnist voor De Telegraaf, schreef toegepaste bedrijfskunde boeken voor ondernemers en starters en geeft als freelance professor les op hogescholen en universiteiten in Europa en de VS. Daarnaast is hij een veelgevraagd radio- en tv-commentator die regelmatig te gast is bij onder meer Netwerk en het NOS journaal. U kunt nu alvast een plek reserveren via www.betuweonderneemtbeter.nl

NIEUW! DE BRASSERIE VAN SLOT DODDENDAEL

TAKKO FASHION OPENT NIEUWE VESTIGING IN ELST Modeketen Takko Fashion heeft de begane grond van het winkelpand naast de Hema aan de Dorpsstraat 49 in Elst gehuurd. Takko Fashion verkoopt dames-, heren- en kinderkleding, actieartikelen en schoenen en behoort met meer dan 1700 filialen in binnen- en buitenland tot de grootste textielketens van Europa.

Na een kleine verbouwing heeft Takko Fashion op 26 september 2012 haar deuren geopend. De winkel heeft een oppervlakte van ca. 430 m2. Het gehele pand, met een totale oppervlakte van 1.225 m2, blijft beschikbaar voor verkoop. Takko werd begeleid door Arca Retail. DK Makelaars bracht deze transactie voor verhuurder tot stand.

Het kersverse ondernemerspaar, Jan Willem 't Hooft en Fabiënne Braam, dat eerder dit jaar Slot Doddendael overnamen van haar vader, kondigde al eerder aan de bedrijfsactiviteiten uit te gaan breiden. Per 1 september open zij in de Slotkelder de nieuwe Brasserie. De Brasserie zal geopend zijn van donderdag tot en met zondag voor lunch en diner. De tweewekelijks wisselende kaart staat in het teken van het seizoen en de streek. Een drie gangen

diner wordt geserveerd voor € 34,50 tot en met een zeven gangen diner voor Euro 69,50. Een twee gangen lunch zal € 25 gaan kosten. Uiteraard zal ook het populaire maandmenu niet verdwijnen, waarbij er iedere laatste zaterdag van de maand een 4-gangen menu van de chef wordt geserveerd voor € 30 . Paul Appelhof, chef kok, en zijn keukenbrigade staan in de startblokken om aan deze nieuwe culinaire uitdaging te beginnen.

het ONDERNEMERS BELANG

05


Bedrijfsreportage

Op 12 juni 2012 heeft de Eerste Kamer de wetten tot vereenvoudiging en flexibilisering van het BV-recht (hierna: Flex BV) aangenomen. Deze wetten zullen op 1 oktober 2012 in werking treden. Wat betekenen die wetten nu voor u in de praktijk? Het leidt te ver om Flex BV volledig en uitputtend te bespreken, maar we zullen een aantal punten uitlichten die in de praktijk belangrijk of nuttig kunnen zijn.

De Flex BV: Wat betek Barbara Witteveen

A

llereerst gaan we in op de wijzigingen die het nieuwe BVrecht flexibeler maken en daarna zullen wij de uitkeringstoets bespreken zoals die vanaf 1 oktober 2012 gaat gelden voor dividenduitkeringen. Flexibele regels Met de invoering van de Flex BV komt het verplichte startkapitaal van â‚Ź 18.000 te vervallen. U kunt vanaf 1 oktober 2012 zelf kiezen welk bedrag in de onderneming wordt gebracht. Ook de verplichte accountantsverklaring bij inbreng in natura komt te vervallen. Daarmee wordt het dus makkelijker (lees: goedkoper) om een BV op te richten. Ook aan de besluitvorming van de algemene vergadering van aandeelhouders wijzigt het een en ander. De termijn voor het bijeenroepen van een algemene vergadering wordt bijvoorbeeld verkort van vijftien naar acht dagen. Dit kan vooral van belang zijn bij besluiten die op korte termijn genomen moeten worden en waarbij de oproeping conform de wet en statuten dient te geschieden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het ontslag en schorsen van de statutair directeur. Onder het oude recht konden alleen besluiten buiten vergadering worden genomen indien alle aandeelhouders voor stemden. Dit verandert met de invoering van de Flex BV. Na 1 oktober 2012 eist de wet niet langer dat een besluit buiten vergadering met algemene stemmen (niemand mag tegen stemmen) genomen moet worden. Onder het oude recht werd het besloten karakter van de BV gezekerd doordat de aandelen niet vrij overgedragen konden worden. Onder het nieuwe recht kunnen aandelen van een besloten vennootschap vrij

06

het ONDERNEMERS BELANG

overgedragen worden, mits de statuten van de vennootschap daarin voorzien. U kunt dus zelf bepalen of u de overdracht van de aandelen in uw bedrijf vrij overdraagbaar maakt, of dat u daar beperkingen op van toepassing laat zijn. Uitgangspunt is dat alles mag, zolang de aandelen feitelijk over te dragen zijn. Helemaal uitsluiten van overdraagbaarheid van uw aandelen mag niet. Een andere belangrijke wijziging die wordt doorgevoerd, is dat er vanaf 1 oktober 2012 onderscheid gemaakt kan worden in aandelen met en aandelen zonder stemrecht. Tevens is het met invoering van de nieuwe wet mogelijk om aandelen uit te geven zonder aanspraak op winst of reserves. Doordat onderscheid gemaakt kan worden in soorten aandelen, krijgt u de mogelijkheid om aandeelhouders in de winst te laten delen zonder dat deze deelnemen in de besluitvorming. Vele varianten zijn mogelijk en kunnen bij participaties door banken, familieleden en anderen uitkomst bieden in verdeling van de winst en het stemrecht. Wees echter beducht op eventuele fiscale gevolgen van verdeling van met name winstaandelen. Een andere wijziging betreft het instructierecht van de aandeelhouders. In tegenstelling tot de oude situatie kunnen er vanaf 1 oktober 2012 specifieke instructies worden vastgelegd in de statuten van de vennootschap en is het bestuur gehouden tot het opvolgen van die instructies. Uiteraard behoudt het bestuur haar eigen verantwoordelijkheid en dient het bestuur te allen tijde zelf het belang van de vennootschap en de daaraan verbonden onderneming te bewaken en zonodig niet conform de instructies te handelen als het belang van de vennootschap zich daartegen verzet.


Uitkeringstoets Vanaf 1 oktober 2012 gelden nieuwe regels voor het uitkeren van dividend en de aansprakelijkheid van bestuurders, wanneer de vennootschap na het doen van een uitkering aan aandeelhouders haar opeisbare schulden niet meer kan voldoen. Deze regeling is direct van kracht voor zowel bestaande als nieuwe besloten vennootschappen. Indien de vennootschap na 1 oktober 2012 een uitkering doet aan de aandeelhouders waarvan het bestuur wist of behoorde te voorzien dat de vennootschap na die uitkering niet zou kunnen voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden, is het bestuur hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort dat door die uitkering is ontstaan. Vanaf 1 oktober moeten er twee besluiten worden genomen alvorens het dividend kan worden uitgekeerd. De algemene vergadering is bevoegd om de winst te bestemmen en neemt het dividendbesluit. Het dividendbesluit van de algemene vergadering heeft geen gevolg zolang het bestuur het dividendbesluit niet heeft goedgekeurd. Voordat het bestuur het besluit neemt, moet een zogenaamde uitkeringstest worden gedaan. Deze toets kent twee vragen die allebei positief moeten worden beantwoord alvorens tot uitkering kan worden overgegaan. Ten eerste de beantwoording van de vraag of het eigen vermogen van de vennootschap na de uitkering groter is dan de wettelijke en statutaire reserves en ten tweede of de vennootschap na het doen van de uitkering kan blijven voortgaan met het betalen van haar opeisbare schulden. Het bestuur moet in het kader van dat laatste beoordelen of de vennootschap na het doen van de uitkering niet binnen afzienbare tijd in een situatie van surseance of zelfs faillissement terecht zal komen. U zult dan ook voor de beantwoording van de vraag of de ven-

Flex BV, maar ook andere wijzigingen die de Flex BV met zich mee brengt, kunnen voor u van belang zijn. In de aanloop naar 1 oktober 2012 organiseerden wij FLEX lunches. Heeft u deze gemist? Wij praten u graag één op één bij over de Flex BV. Wij sluiten af met een waarschuwing. Hoewel de wetten tot vereenvoudiging en flexibilisering van het BV-recht een aantal praktische bezwaren van de oude wetgeving oplost, kan het zo zijn dat uw statuten het vooralsnog niet mogelijk maken om ook gebruik te maken van de nieuwe wet. Dit omdat daar nog regelingen in zijn opgenomen die voldoen aan het oude recht. Er is dus ook voor u reden om eens goed na te denken over de nieuwe wet, daar waar uw statuten nog niet voorzien in de gewijzigde mogelijkheden van de Flex BV. Nog gecompliceerder wordt het doordat er een overgangswet van toepassing is verklaard op de Flex BV die niet helemaal aansluit bij de nieuwe regeling. Dit werkt in de praktijk complicaties in de hand. Het is daarom van belang om u goed te laten voorlichten over de mogelijkheden en de mogelijke gevolgen van de Flex BV voor u in uw specifieke geval. Uiteraard staan wij u daar graag in bij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara Witteveen op telefoonnummer 024-381 08 71 of per e-mail b.witteveen@poelmannvandenbroek.nl, of Eefje van den Broeck op telefoonnummer 024-381 08 81 of per e-mail e.vandenbroeck@poelmannvandenbroek.nl.

kent dat voor u? nootschap na uitkering aan haar opeisbare schulden kan blijven voldoen, vooruit moeten kijken naar het komende jaar en op basis daarvan beoordelen of de uitkering mogelijk is. Flex-BV, 'what's in a name': ook deze regel is flexibel, want in voorkomende gevallen kan de periode van een jaar korter of langer zijn. Daarbij geldt dat voor de aansprakelijkheid van het bestuur het moment waarop het bestuur uitkeert c.q. betaalbaar stelt steeds beslissend is, niet het moment waarop het besluit wordt genomen. Overigens gaat de aandeelhouder aan wie een uitkering is gedaan en die ook wist dat de vennootschap door de uitkering in de problemen zou (kunnen) komen niet vrijuit. De bestuurder die na daartoe aangesproken te zijn betaald heeft, kan zich onder omstandigheden op die aandeelhouder verhalen voor het aan deze aandeelhouder uitgekeerde bedrag. De hiervoor besproken regeling is niet helemaal nieuw. De achtergrond van deze regeling komt namelijk voort uit jurisprudentie van de Hoge Raad waarin is uitgemaakt dat bij de besluitvorming in de vennootschap de belangen van schuldeisers moeten worden meegewogen. Als voorzienbaar is dat door het doen van de uitkering crediteuren schade zullen lijden, kan dit leiden tot aansprakelijkheid van het bestuur. De aansprakelijkheid op grond van het nieuwe artikel 2:216 BW komt dus (deels) voort uit deze rechtspraak. Is deze wetswijziging ten opzichte van het oude recht nu reden tot ongerustheid? Nou nee, ook onder het nieuwe recht gelden de criteria voor bestuurdersaansprakelijkheid. In de meeste gevallen is de bestuurder die voorheen niet aansprakelijk was, ook onder het nieuwe recht niet aansprakelijk. Toch is er wel reden om de aanstaande wetswijziging tot punt van aandacht te maken. Niet alleen de hierboven beschreven aspecten van de Eefje van den Broeck

het ONDERNEMERS BELANG

07


Interview

Interview: Frank Thooft | Fotografie: Yuri Willems

De MBO-opleidingen struikelen tegenwoordig over elkaar heen met de meest hippe varianten, maar de praktijk wijst uit dat het bedrijfsleven daar maar bitter weinig waardering voor heeft. Gevolg is dat er een uiterst gering arbeidsmarktperspectief voor de jongeren is, zoals ook bleek uit het onderzoek dat FNV Jong onlangs hield op basis van gegevens die door de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven waren verzameld. Hoe staat het Nijmeegse bedrijfsleven daar tegenover?

MBO-onderwijs sluit (nog) niet goed aan bij arbeidsmarkt E

en rondetafelgesprek daarover vond medio september plaats in Landhuis De Duckenburg, waar Felix Aaldering zijn gasten een meer dan uitstekende tafel voorzette. Als voorafje had Felix een intrigerende compositie van zalm bereid, met daarin een zalmtartaar, sushi van zalm, een paté van zalm en een wasabi crème. Het gezelschap liet zich hierdoor inspireren tot een uiterst gemêleerde discussie, waarbij het onderwerp ook van alle mogelijke kanten werd benaderd. Versnippering Franske van Duuren van het Kenniscentrum Bèta Techniek stelde: “In Nederland worden de opleidingen niet begrensd. Een opleiding van vier jaar is veel te lang en kan daardoor niet de voortschrijdende ontwikkelingen in het bedrijfsleven bijbenen.” Het statische karakter van veel opleidingen werd benadrukt door Joost Homminga, regiodirecteur van Tempo-Team. Hij werd aangevuld door Peter Paul Geraeds van PP personeelsdiensten, die van mening was dat de versnippering van de belanghebbenden als de technische vriendenclubs en individuele bedrijven in het Nijmeegse niet bijdraagt tot een meer eenduidige aanpak. “Minder pleiten voor eigen belang bij de ROC's. Een gezamenlijke aanpak is effectiever en heeft meer impact”, aldus Peter Paul Geraeds.

08

het ONDERNEMERS BELANG

Bureaucratie Dick Herfst, bestuursvoorzitter van de ZZG Zorggroep, vergeleek de MBO-opleidingen voor de discussie eerst met de HBO-opleidingen. “Er is momenteel een interessante samenwerking van het bedrijfsleven met de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen voor wat betreft de ontwikkeling en afstemming van opleidingen. De HAN staat open voor wat er in het bedrijfsleven gebeurt, en speelt daarop in. Je ziet dat de afstemming daardoor optimaal is. Dat zie je echter niet op MBO-niveau. Het MBOonderwijs is veel meer naar binnen gericht. Afstemming strandt daarbij op een bureaucratie die door de overheid via frustrerende regelgeving wordt ingekaderd. Het ontbreekt daardoor op MBO-gebied aan innovatie en ambitie.”

werd gegeven. Hij splitste voor de discussie vervolgens de opleidingen in generieke en specialistische, waarbij over de specialistische wat hem betreft niet gesproken

Motivatie rzitter Een andere insteek fst, voo r e H k Dic betreft de motivaan Raad v van de tie bij de huidige ZG r van Z Bestuu leerlingen. Robin oep Zorggr Wille van BREED, vroeg zich bijvoorok naar beeld af waarom er nu “Ik kijk o st and naa weer een fonkelnieuw m ie t a w ROC-gebouw was ie heeft zijn stud zijn geopend, in plaats van , hoe hij dat er meer aandacht gedaan lijkheid aan de motivatie en persoon eld, ambitie van de leerlingen ontwikk

heeft en naar niet alle 's.” diploma


hoefde te worden, omdat het bedrijfsleven daar zelf wel gerichte (deel)opleidingen in heeft. Voor de generieke opleidingen is aansluiting met het bedrijfsleven echter een probleem, vond hij.

Oplossingen VNO-NCW Midden stelt desgevraagd dat een van de oplossingen zit in meer overleg tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Het samenvoegen van verschillende opleidingen zou een van de gevolgen van zo'n overleg kunnen zijn, aldus de werkgeversorganisatie. Ook Dick Herfst is een voorstander van meer overleg en afstemming, gaf hij aan. Daarbij moeten de opleidingen ook aantrekkelijker gemaakt worden, vond Peter Paul Geraeds. Wellicht kunnen bedrijven daarbij samenwerken; daarmee zou je ook grote slagen

kunnen maken. Franske van Duuren wees hierbij op de ras naderbij komende vergrijzing van de arbeidsmarkt, waar het MKB zich doorgaans als een struisvogel van afkeert, en hield een pleidooi voor 45plussers en zijinstromers. In de Achterhoek zijn inmiddels goede ervaringen, via het nabuurschap, met deze onderwerpen, vertelde ze.

ga, ommin Joost H r irecteu regiod -Team Tempo

ische “Strateg g lsplannin e e n o s r pe et MKB binnen h n hting aa geeft ric r amische een dyn d..” gsaanbo in id le p o

Visie Het bedrijfsleven in het MKB kan winst behalen met een strategische personeelsplanning, wist Joost Hamminga te vertellen. "Gedreven door de waan van alledag komt de ondernemer daar bijna niet aan toe. Daardoor is het ook lastig om de toekomstige vraag af te stemmen met de ont-

wikkelingen en de opleidingsbehoeft van medewerkers.” Ingeborg van den Broek van Van den Wildenberg Van Halder Advocaten was het daar mee eens en vulde aan: “Ik vind dat er ook een taak ligt bij de bedrijven en organisaties in de diverse branches

het ONDERNEMERS BELANG

09


Interview

om leerlingen te interesseren voor de betreffende branche en het werk wat daarin gedaan wordt. Dat kun je niet alleen bij de opleidingen neerleggen.” “Bedrijven hebben visie nodig om die afstemming te kunnen realiseren”, vond Dick Herfst. Robin Wille gaf aan dat hij de indruk had dat opleidingen vaak nog te productgericht zijn, in plaats van vraaggericht: er wordt door de MBO-instellingen te veel gekeken naar het eigen aanbod, in plaats van een antenne uit te steken naar het bedrijfsleven en de opleidingen af te stemmen op de behoeften uit het werkveld. Ook daar is dus een slag te winnen, aldus Robin Wille. Zwarte Piet Ingeborg van den Broek brak echter een lans voor het ROC Nijmegen en stelde dat zij de discussie te veel richting Zwarte Piet vond gaan. Ze werd hierin bijgevallen door Joost Homminga: “Er moet

ille, Robin W anager neel m io t a r e op ED bij BRE

l verschil “Er is we n erichte e tussen g liseerde gespecia en idingen, vakople e generiek de meer gen” opleidin

nu eenmaal tegenwoordig veel meer 1 op 1 worden afgestemd tussen bedrijven en opleidingsinstituut, en dat zorgt voor veel overleg. Het bedrijfsleven is immers veel flexibeler en beweeglijker dan vroeger, en het is best een kunst voor de opleidingsinstituten om daar op afgestemd te blijven.” 45-plussers Het hoofdgerecht van exquise tamme eendenborst van Felix Aaldering, voorzien van een saliejus en aardwortel, bracht daarna weer rust aan tafel. Joost Homminga kwam nog even terug op de verwachte uitstroom van personeel tot2016. Onder andere door de vergrijzing is dan 27% van de huidige beroepsbevolking uitgestroomd. De 45plus discussie is daarom des te belangrijker. En die discussie heeft twee zijden: die van de ervaring die dan behouden blijft voor het bedrijfsleven, en die van de opleidingskant, omdat er zeker een groot deel van de

10

het ONDERNEMERS BELANG

45-plussers een s, piering Johan S aanvullende opleinaar bij ur/eige directe ding of cursus li, een rijfspo t de Bed nodig zal hebben odiens ale arb region om in hun (nieuwe) baan optimaal mee te are d inzetb e kunnen blijven e r b t e “M je draaien. “Ook daar s bereik rknemer e w en liggen kansen voor edrijfslev dat het b nader overleg en erkracht afstemming tussen meer ve kun onderwijs en bedrijfsleaardoor krijgt. D ven.” Ingeborg van den drijf je als be Broek was van mening dat t de egen me w e b e e veel werknemers in hun m hele loopbaan, vanaf opleimarkt.” ding tot een zeer ervaren kracht, steeds verder specialiseren in hun vakgebied en eler gemaakt moesten worden. Een functiedaarmee samenhangende bijscholing. “Dat omschrijving in een bedrijf moet ook niet heeft tot gevolg dat ze als een superspeciabelemmerend gaan werken; ook daarin list in een soort fuik terechtkomen, waarmoet je die flexibiliteit en veerkracht in verdoor ze op latere leeftijd steeds minder werken.” Ze wees ook op het verschil tussen breed inzetbaar zijn, en, al dan niet na oudere en jongere werknemers, waarbij de onvrijwillig ontslag, moeilijk aansluiting jongeren veel meer conceptueel kunnen krijgen bij de arbeidsmarkt.” denken dan ouderen, en daardoor alleen al een meerwaarde meebrengen. “Van die Kortere opleidingen potentie moet je ook gebruik maken als Daarbij mogen de opleidingen wat werkgever.” Robin Wille betreft korter worden. “Je moet de werkervaring integreren in het De aansluiting met de arbeidsmarkt is ook werk en combineren met kortere verbeterd door samenwerking tussen (deel)opleidingen. Daardoor maak je diverse partijen in het GO-project, vulde de werknemer breder inzetbaar. In Ingeborg van den Broek aan. “Hierbij feite moet je een leerling tot zijn hebben de universiteit van Nijmegen en 30ste laten leren, want je kunt pas een aantal HBO-opleidingen met een op latere leeftijd tot zinvollere aantal partners uit het bedrijfsleven, waarkeuzes komen in je carrière. Ook onder ons bedrijf, de ondernemerszin en Ingeborg van den Broek onderskills van studenten bevorderd.” steunde deze stellingname: “Je moet je hele loopbaan breed Naast studie inzetbaar blijven door altijd te De persoonlijkheid van de werknemers is blijven (bij)leren.” volgens Dick Herfst ook belangrijk, belangrijker vaak nog dan de opleiding. “Ik kijk ook Veerkracht naar wat iemand naast zijn studie heeft Johan Spierings: “Daarmee bereik je ook gedaan, hoe hij zich ontwikkeld heeft.” Het dat het bedrijfsleven, de ondernemingen op deze wijze competentiegericht aannedus, meer veerkracht krijgt. Daardoor kun men van mensen scoort ook bij Peter Paul je als bedrijf meebewegen met de markt.” Geraeds hoog, gaf hij Franske van Duuren vond daarbij dat de aan. opleidingen individuIngeborg van den Broek wees hierbij op , het belang van genen uure e van D rieke opleidingen. Fransk het ur van a “Onderwijs moet ook t directe Bè centrum gericht zijn om leerKennis k lingen vooral breed technie inzetbare skills en n competenties bij e leiding te brengen. Bij “Door op maken, e t r le een mismatch e flexib r e ll e n tussen werkges kan men ver en werkneop de inspelen mer gaat het gen in n li e k ik meestal niet ontw ” om het ont. arkt

de m


aeds, aul Ger Peter P P ur bij P directe nsten ie d eels Person

or leiten vo Minder p de lang bij eigen be en ROC's; e nlijke gezame is aanpak eft er en he effectiev pact. meer im

breken van hele specifieke kennis of vaardigheden, maar meer om houding, gedrag, sociale vaardigheden, inzet en motivatie.” Johan Spierings geeft tot slot aan weinig ervaring te hebben met MBO, maar meer met HBO en WO studenten. “De Bedrijfspoli is als Arbodienst KNMG erkend opleidingscentrum voor bedrijfsartsen. Dit maakt het voor ons mogelijk om onze eigen artsen op te leiden en te na- en bijscholen als bedrijfsarts, geheel volgens onze visie en manier van werken volgens Vitale Eigen

Regie. Hiernaast zijn er maandelijks meerdere coassistenten te gast bij de Bedrijfspoli. Dit zijn WO studenten in opleiding tot arts. Over het algemeen betreft het zeer gemotiveerde studenten met goede aansluitmogelijkheden tot de artsenmarkt! Momenteel werken er bij ons 16 bedrijfsartsen en bedrijfsartsen in opleiding, een aantal hiervan is aanvankelijk binnen gekomen als coassistent.”

wenselijk, waarbij met name ook vertegenwoordigers van de MBO-onderwijsinstellingen van harte welkom zijn.

Uitnodiging Een beter vormBroek, an den v g r an o gegeven voorlichting b at bij V Inge advoca n e er r e ld aan jongeren over de n par t an Ha nberg V e d il mogelijke opleidingen, W den ten en bindende afspraken Advoca tussen onderwijs en ij n taak b e e t g li bedrijfsleven, hebben de r “E rse n in dive voorkeur van VNO-NCW, e v ij r d e b aldus de werkgeversorgas om branche nisatie. Hoe dat te berein te ken, was volgende de leerlinge de ren voor rondetafelgasten in het Nijen interesse branche meegse op deze termijn e d n e f f betre rin echter nog niet eenduidig wat daa aan te geven. Een vervolg op het werk wordt.” deze discussie is dan ook gedaan

het ONDERNEMERS BELANG

11


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: Huub Luijten

Vriesveem Balmerd BV: IJskoud op zijn best! Vriezen, koelen, verpakken, opslag en overslag: bij Vriesveem Balmerd in Beuningen zijn ze er meesters in. De kracht van het bedrijf zit hem in de aanpak; kleinschalig, flexibel en kwalitatief op het hoogste niveau.

J

os van de Kant is directeur eigenaar van het familiebedrijf Vriesveem Balmerd. Zijn vader, Johan van de Kant, kocht het bedrijf in 1975. In 1994 werd Jos mede-eigenaar en in 2000 nam hij het bedrijf over van zijn vader. Sindsdien is Johan nog met enige regelmaat op het bedrijf te vinden. In 1997 werd de laatste nieuwbouw gerealiseerd. Daarmee zat de locatie van Vriesveem Balmerd in Beuningen fysiek aan de limiet wat betreft kubieke meters opslag, omdat het bedrijf grenst aan een woonwijk. Die fysieke grens is echter geen beletsel om verder te groeien. “We zijn een relatief klein bedrijf”, zegt Jos van de Kant. “Bewust klein want we geloven in flexibiliteit en korte lijnen naar de klanten." Handling De 'business' in de vrieswereld zit niet in de opslag, maar in de 'handling' van de goederen. Van de Kant: “Onze klanten betalen per kilo of pallet voor opslag voor een bepaalde periode en voor elke handeling die wij voor hen doen. Zoals het verpakken en ompakken van de producten.” Vriesveem Balmerd beschikt over een ruime koelexpeditie, een kleine koelcel, een vriestunnel met een invriescapaciteit van 48 ton per 24 uur, 3 grote vriescellen en 3 verwerkingsruimtes. Op de locatie in Beuningen zijn er 3000 palletplaatsen. Een vergelijkbare capaciteit kan Vriesveem Balmerd bij een collega bedrijf huren. Verpakken en ompakken is aan strikte regels en protocollen gebonden wat betreft hygiëne, snelheid van invriezen, de vriestemperatuur en de verpakkingswijze. Van de Kant: “We zijn een van de weinige vrieshuizen die BRC-A gecertificeerd zijn, dat

Jos van de Kant in de koelexpeditie: “Vanwege de kleinschaligheid, het warehouse systeem en onze hechte ploeg mensen kunnen wij snel en flexibel opereren. Dat is onze sterkte.”

wil zeggen dat we voldoen aan de hoogste criteria voor hygiëne en werkprocessen. Hoofdzakelijk vriezen we vlees en vleesproducten in van grossiers en slachterijen. Zowel voor de Nederlandse als voor de Europese markt. Maar ook bestemmingen als Rusland en Taiwan komen regelmatig voor.” Warehouse systeem Vriesveem Balmerd werkt met een team van 6 mensen, met daaromheen een vaste flexpool. “Goede mensen die op elkaar zijn ingespeeld zijn belangrijk, want elke handeling luistert nauw.” Maar ook de logistiek is bij opslag, overslag en vervoer van goederen uiterst belangrijk. De klanten van Vriesveem Balmerd hebben dankzij het elektronische, digitale warehouse systeem bijna real time inzicht en overzicht op elke beweging van hun producten binnen het vriesveem; van binnenkomst tot facturatie.

“Vanwege de kleinschaligheid, het warehouse systeem en onze hechte ploeg mensen kunnen wij snel en flexibel opereren. Dat is onze sterkte”, beklemtoont Van de Kant. “Wat betreft vriezen en verwerking zijn we allround. We verkennen nu voorzichtig de markt van koeling. Een nieuwe uitdaging. Op deze manier willen we op termijn een breder klantenbestand ook in de regio! - gaan bedienen.”

Vriesveem Balmerd BV Van Heemstraweg 83 6641 AC Beuningen T: 024-6771203 E: vriesveem@vriesveembalmerd.nl I: www.vriesveembalmerd.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim

Simpel

Solide

Automatiseren om te besparen!

bel 0222 36 30 61

www.snelstart.nl

gratis proberen


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Hans van Asch

Geen sector lijkt de Grote Recessie zo goed te doorstaan als de industrie, dankzij de groeiende export naar opkomende markten maar ook dankzij het hoge innovatietempo. Maar dat succes wordt van twee kanten bedreigd: door het toenemende tekort aan technici en door dat aan kapitaal om in innovatie te investeren. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, sinds een klein jaar voorzitter en algemeen directeur van de ondernemingsorganisatie voor de technologische industrie FME-CWM, pleit voor doortastende actie op allebei de fronten. Haar concrete voorstellen gaan van gratis technisch onderwijs tot een fulltime minister van buitenlandse handel.

Krapte aan technici en krediet werkt bedreigend:

“We moeten ons de crisis innoveren” O

ok tijdens deze verkiezingscampagne ging het weer te vaak over het onderwijs en de zorg en te weinig over de maakindustrie, vindt Ineke Dezentjé. “En dat terwijl we het van die maakindustrie moeten hebben. We groeien niet vanuit de zorg en het onderwijs. Door op die sectoren te focussen discussieert Den Haag vooral over de vraag hoe we het geld verdelen en niet over hoe we het verdienen.”

Avontuur in het werk

En ook als het over onderwijs gaat zou de maakindustrie meer aandacht moeten krijgen. Ineke Dezentjé heeft bijvoorbeeld voorgesteld het technisch onderwijs gratis te maken, een idee dat direct door de PvdA werd omarmd. “Maar gratis moet je wel verdienen. Een student zou verplicht moeten worden zijn studie af te ronden

het ONDERNEMERS BELANG

en zich daarna voor minstens drie jaar aan een Nederlands bedrijf in de industrie te verbinden, pas daarna krijgt hij zijn collegegeld terugbetaald. Daarnaast vind ik dat we technisch onderwijs aantrekkelijker moeten maken door meer op de beeldvorming en de emoties eromheen te focussen. Waarom gaat iemand eigenlijk chemie studeren? Misschien omdat hij graag op een olieboorplatform in Brazilië wil werken en dus avontuur in zijn leven en werk wenst. Dáár moeten we op inspelen, maar dat kunnen we enkel op een succesvolle wijze als we de leerlingen op verschillende tijdstippen in hun leven met de maakindustrie in aanraking brengen, op de basisschool evengoed als op de middelbare school. Dat vergt initiatieven van de bedrijven, want van een schoolmeisje dat naar de PABO gaat om vervolgens weer les te geven op een basisschool mag je zoiets nu niet verwachten.”

Opleiden voor de bijstand

Meer jongens zouden voor een technische richting moeten kiezen maar ook veel meer meisjes. En die aanwas aan leerlingen techniek zou deels moeten worden bekostigd door drastisch te wieden in de overvloed aan opleidingen zonder economische meerwaarde. “Sinds The Voice of Holland hebben zich nog nooit zoveel kandidaten aangemeld voor het conservatorium, en dan zijn er nog velen die bij een ROC kiezen voor een opleiding als paardenmanagement. Al die richtingen zijn aan het opleiden voor de bijstand, want voor het overgrote deel van die gediplomeerden is straks geen werk. Daar moet de overheid paal en perk en stellen, net zoals ze de technische opleidingen vol moet zien te krijgen, want als de maakindustrie hier geen vakkrachten meer kan krijgen, trekt ze weg naar landen waar die wel aanwezig zijn.”


mate last van: “Banken zijn huiverig, onder druk van Basel III. Maar ze zijn helaas vooral huiverig voor het financieren van innovatie, want daarvan zijn de opbrengsten nog onzekerder. De grootste kansen liggen echter juist daar, zoals in de klimaattechnologie. Die kapitaalkrapte zet dus een onnodige rem op onze groei. Gelukkig ontstaan er nieuwe financieringsbronnen, zoals het ‘groenfonds’, waarin private partijen geld storten, maar de krappe kredietverstrekking is een serieuze bedreiging voor de innovatie en we moeten ons uit de crisis innoveren.”

uit

Te weinig in beeld en aan bod komen

Overwinning op de bureaucratie

De behoefte aan kennis van de maakindustrie is in de eenentwintigste eeuw nog een stuk groter dan in de vorige. Het werk aan machines die miljoenen euro’s per stuk hebben gekost moet vaak tijdelijk worden begeleid door medewerkers van buitenlandse klanten uit verre landen als China en India. “Voor al die opdrachten, van een paar dagen tot een paar maanden, moesten bedrijven tot voor kort een tewerkstellingsvergunning aanvragen,” aldus Ineke Dezentjé. “Dat leidde tot een hoop bureaucratie maar ook tot veel ergernis. Als er nog maar een pen werd opgepakt, was het bedrijf al in overtreding en een buitenlandse ondernemer die hier voor honderd miljoen een schip liet bouwen moest een vergunning aanvragen om zijn eigen product te kunnen bekijken. Die verplichting hebben we onlangs afgeschaft gekregen en vervangen door een simpele meldingsplicht.

Natuurlijk wordt er nog steeds gewaakt voor verdringing, maar de enorme bergen papierwerk zijn verleden tijd.” Onnodige rem op de economische groei

Zo maakt Nederland stapjes vooruit. Ineke Dezentjé is bijvoorbeeld ook blij met het topsectorenbeleid van het (demissionaire) kabinet. “Dat ging toch al aardig in de richting van een slim industriebeleid. Maar ik zie ook overbodige aarzelingen. Zo kan de overheid zich gerust garant stellen voor meer exportkredietverzekeringen. Sommige politici zijn bang dat die garanties geld gaan kosten, maar ik heb ook zitting in een rijkscommissie die onderzoek daarnaar heeft laten verrichten, waaruit blijkt dat het per saldo juist geld oplevert.” De verkrapping van de kredietverstrekking schrijdt voort en de maakindustrie ondervindt hier volgens Ineke Dezentjé in toenemende

Als de industrie die nieuwe producten gereed heeft moeten die echter nog aan de man gebracht worden. De opkomende markten vormen de belangrijkste afzetmarkten, maar daar komen onze bedrijven op overheidsniveau te weinig in beeld, meent Ineke Dezentjé. “In Brazilië bijvoorbeeld heeft de overheid tientallen miljarden aan te besteden voor grootschalige projecten, maar de hogere Braziliaanse politici en ambtenaren komen nauwelijks in contact met hun Nederlandse evenknieën. En dus komen ook onze bedrijven te weinig aan bod. Wat wij missen is een minister van buitenlandse handel die fulltime de wereld afreist. Nu moet staatssecretaris Bleeker dat ‘erbij doen’, als de EHEC-bacterie of een andere calamiteit zijn aandacht niet volledig opeist. Dat moet veranderen, want onze buurlanden hebben wel zo’n minister en die reist met hele delegaties de wereld rond. De onze moet aan de spits staan van een keten die kansen niet meer laat lopen maar met beide handen aanpakt.”

het ONDERNEMERS BELANG


Informatie Stichting Fahari Foundation is er van overtuigd dat we als samenleving met z’n allen verandering kunnen brengen. Met in verhouding weinig geld kunnen we kansloze kinderen een goede toekomst geven. De Fahari Foundation heeft een ANBI-status, wat inhoudt dat minimaal 90% van de verworven gelden op de plaats van bestemming besteed moet worden en dat giften aan deze stichting belasting aftrekbaar zijn. Op dit moment wordt de stichting volledig gerund door vrijwilligers en wordt, daar waar nodig, samengewerkt met andere organisaties.

Fahari Foundation gelooft in zelfredzaamheid

D

e belangrijkste pijlers daarin zijn voor ons: Goede educatie en samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zonder educatie geen toekomst, zonder samenwerking geen betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Ook gezondheidszorg en gezonde voeding zijn de basis voor een zelfredzaam bestaan.

Ons huidige project

Kinderen van Mtwapa. Deze groep van 44 weeskinderen hebben we inmiddels voorzien van sponsoren zodat ze er in elk geval van verzekerd zijn iedere dag een voedzame maaltijd, schoon drinkwater en in geval van nood, gezondheidszorg tot hun beschikking hebben. In het kader van de preventie zijn er muskietennetten uitgedeeld en worden gezinnen voorgelicht over hygiëne, familieplanning enzovoorts. Deze kinderen wonen bij familie-leden of kennissen. Helaas worden er een aantal kinderen misbruikt in de ruimste zin van het woord. Dit KAN niet en dit MAG niet. Ook hebben deze kinderen een enorme achterstand op school. De oplossing

Het Fahari Foundation Center Dit houdt in: Een gebouw met een crisisopvang voor misbruikte kinderen, veiligheid door bewaking, begeleiding etc. Dit gebouw wordt voorzien van zonnepanelen (kunnen

Speciale actie Elk bedrijf dat een donatie schenkt aan de Fahari Foundation, krijgt een vermelding in Het Ondernemersbelang van zijn eigen regio en een vermelding op de website.

het ONDERNEMERS BELANG

de kinderen ook ’s avonds studeren). Er zal een plaats zijn om te eten, te spelen, kind te zijn. Buiten de bijlessen willen we de kinderen ook op de toekomst voorbereiden door praktijkgericht onderwijs te geven. We hebben de plannen, de tekeningen, een geschikt stuk grond en veel vrijwilligers. Het enige wat we nog nodig hebben is geld!! Dit gebouw gaat € 73.000,00 kosten. Helpt U mee? Stort uw bijdrage op rekeningnummer 12.10.40.313 ten name van Stichting Fahari Foundation o.v.v. Het Ondernemersbelang.

Wilt u meer informatie over onze stichting? Kijk dan op : www.faharifoundation.nl


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Jur Engelchor

Dirk Scheringa: Niet langer bankier, nog steeds ondernemer

Ondernemen

na de val

het ONDERNEMERS BELANG


Hoge bomen vangen veel wind en in de Westfriese polders zijn de bomen hoger en waait de wind harder dan elders. Dirk Scheringa bouwde jarenlang aan een voor Nederland unieke en succesvolle bank, maar de val van de relatief kleine DSB in 2009 werd een groter (media)drama dan de ondergang van het grote Fortis een jaar eerder. Hoe is het de ex-bankier intussen vergaan? In 2010 publiceerde hij een autobiografie en in datzelfde jaar startte hij een nieuwe onderneming, DS Factoring. De eigenaar van het naar hem genoemde museum en de voorzitter van voetbalvereniging AZ zijn met het faillissement van de bank voorgoed verdwenen, maar de ondernemer Scheringa is er nog altijd.

D

e ondergang van een bank heeft op het persoonlijk vlak zo zijn bijverschijnselen. In zijn autobiografie verhaalt Dirk Scheringa hoe hij avond aan avond Chinese afhaalmaaltijden op kantoor liet brengen omdat de lange dagen die hij maakte geen normale diners meer toelieten. ’s Nachts lagen zijn vrouw en hij wakker van de zorgen en doodden ze de tijd met het kijken naar films op de televisie. De westerns kwamen hem langzaam maar zeker de neus uit, tezamen met de kroepoek, maar als hij al aan opgeven dacht, dan betrof dat enkel zijn televisie- en eetgewoonten. De man die ooit bijna de eerste guldenmiljardair van Nederland was geworden moest zich afvragen of hij een kapotte carport wel kon laten repareren. Er moest direct weer brood op de plank komen. Aanvankelijk kwam dat er met het geven van lezingen, maar het was duidelijk dat dit niet meer dan een tijdelijke optie kon zijn.

Benaderd met ideeën

“Ondernemen zit mij in het bloed,” zegt Dirk Scheringa. “Ik kon me eenvoudigweg niet voorstellen dat ik ergens in loondienst zou gaan. Maar dat hoefde ook niet, want direct na het faillissement van DSB werd ik door tal van mensen benaderd met ideeën voor nieuwe ondernemingen. Met die ideeën ben ik aan de slag gegaan en dat proces kristalliseerde zich uit in DS Factoring. Er bestaan veel ondernemers die de grootste moeite hebben om geld van de bank te krijgen, ondanks het feit dat ze kunnen aantonen dat hun bedrijf financieel solide is. Die ondernemingen groeien snel maar hebben ook liquiditeit nodig om in die groei te kunnen blijven investeren. De banken weigeren dat domweg. Wij springen in dat gat en stellen succesvolle ondernemers zo in staat toch te blijven groeien.” De gouden greep

Met DS Factoring is Scheringa niet terug op het pad naar een nieuwe bank maar op dat van zijn eerste onderneming, Frisia. Op 1 november 1977 ging hij fulltime werken voor het gelijknamige belasting- en adviesbureau. Tot die tijd deed hij het ondernemerschap er min of meer ‘bij’ naast zijn werk als politieagent, precies zoals zijn vader dat als politieman er ‘naast’ deed in de jaren dat hij als kaasmaker werkzaam was. Een zwaar verkeersongeluk, met twee dode volwassenen en twee gewonde kinderen, deed de 27-jarige Dirk beslissen dat hij niet nog vaker getuige wilde zijn van dergelijke drama’s. Hoewel de beslissing voluit voor het ondernemerschap

te gaan emotionele motieven had bleek dit zakelijk een gouden greep. Frisia groeide uit tot een landelijk opererend bedrijf, vooral door het feit dat Scheringa en zijn medewerkers snel en succesvol bij banken bemiddelden voor particulieren bij het aanvragen van leningen voor consumptief krediet. Indertijd durfden veel mensen niet zelf een lening aan te vragen bij hun eigen bank, uit angst dat dit in hun wijk of dorp bekend zou worden. One step at a time

Scheringa nam de gok wekelijks op de achterpagina van de Tros Kompas te adverteren. Dat kostte veel geld, maar leverde steevast het dubbele op aan opdrachten. De directeureigenaar nam voortdurend personeel aan (voornamelijk vrouwen, “omdat ze zes ballen tegelijk in de lucht konden houden en een man maar één.” ), van wie er velen jarenlang bij hem in dienst bleven. Daarnaast nam hij collega-bedrijven over, aanvankelijk enkel in West-Friesland, later ook daarbuiten. De eerste grote overname elders was die van een kantoor in Oud-Beijerland. Dat patroon herhaalt zich nu met DS Factoring. “We hebben al een tweede vestiging geopend in het Brabantse Roosendaal,” aldus Dirk Scheringa. “Er is enorm veel vraag naar factoring. Ondanks de crisis zijn er namelijk overal in het land sterke ondernemers met snel groeiende bedrijven die factoring nodig hebben om vooruit te kunnen komen. Tegelijk is er nauwelijks concurrentie. De banken die vroeger aan factoring deden

zijn daar mee gestopt. Ze zijn bang geworden maar houden daarmee wel veel investeringen tegen die juist hard nodig zijn. De potentiële groei is dus erg groot voor ons bedrijf, maar we groeien maar zo snel als verantwoord en haalbaar is. One step at a time is ons motto.” De weelde dragen

Scheringa’s levensverhaal is er geen dat bol staat van de luxe en de uitspattingen. De toenemende weelde werd psychologisch maar moeilijk geaccepteerd, laat staan gedragen. Toen hij en zijn vrouw met enkele vrienden per ongeluk in een luxueus restaurant belandden waar de kip op zilveren dienschalen werd opgediend werkte dat vooral op hun lachspieren. De eerste verjaring van hun huwelijk vierden ze dan ook bij de Chinees, en de navolgenden vierden ze daar ook. Toen de omzet van Frisia explodeerde leidde dat tot vragen van de fiscus – over het opvallend lage bedrag voor privé-uitgaven. En toen DSB op zijn hoogtepunt was en de uitnodigingen voor gala’s zich opstapelden kozen Dirk en zijn vrouw Baukje niet voor de diensten van couturiers maar voor een kledingzaak in Hoorn. De erfenis van een gereformeerde en zuinige jeugd in het landelijke Friesland bleef Scheringa achtervolgen. Maar wanneer je de ladder van onderaf opnieuw moet beklimmen kan zo’n erfenis enkel een zegen zijn. Het zijn sterke benen die de weelde niet hoeven te dragen. Wie in dit opzicht niet te diep viel hoeft ook niet uit een diepe put te kruipen.

het ONDERNEMERS BELANG


Business InkPoint

Business InkPoint fantastische kleuren tot 50% goedkoper per pagina

Kijk nu op businessinkpoint.nl

Business InkPoint


Bedrijfsreportage

KCBS Service & Supplies: “Onze kracht zit in de persoonlijke touch” “Wij ontzorgen bedrijven op het gebied van kantoorbenodigdheden. Een organisatie moet gesmeerd lopen en daarvoor moeten de juiste kantoormiddelen aanwezig zijn. KCBS is totaalleverancier van kantooroplossingen, dus of het nu gaat om printers, paperclips, koffie of opbergmiddelen, wij leveren alles wat maar nodig kan zijn op een kantoor. Onze kracht? Wij kennen onze klanten persoonlijk. Daardoor weten we wat er speelt en waar onze klanten behoefte aan hebben.”

A

an het woord is Ron van den Broek, teammanager Service & Supplies bij KC Business Solutions in Beuningen. Samen met zijn collega Mandy van Wesel, acccount manager Service & Supplies en medewerker e-commerce, maakt hij duidelijk dat de business unit Service & Supplies meer is dan een winkel in kantoorartikelen. Ron: “We leveren alle toebehoren van zowel groot- als kleinformaat printers, en verder papier, verbruiksartikelen zoals schrijfwaren, en facilitaire producten zoals koffie, thee en schoonmaakmiddelen. Onze werkwijze gaat veel verder dan alleen bestellingen verwerken; we denken actief met de klant mee. Een inkoper van kantoorartikelen kan veel tijd besteden aan het vinden van het juiste product, onderhandelen over de laagste prijs, het bepalen van de juiste aantallen en het oplossen van problemen als de bestelling niet uitpakt zoals verwacht. Onze klanten weten gelukkig dat dit allemaal onnodig tijdverlies is voor hun onderneming. Wij bepalen samen met de inkoper de optimale bestelprocedure en houden actief een vinger aan de pols. Zo besparen onze klanten tijd en geld en kunnen ze zich concentreren op de doelstellingen van het bedrijf.” Perfecte bestelprocedure Mandy: “Wij maken het verschil door onze klanten echt te kennen. We weten wie 'onze' inkopers zijn. Als hij of zij belt, hoeven we niet eerst naar het klantnummer te vragen. We hebben dan ook regelmatig telefonisch contact, vaak op ons initiatief. We informeren of alles goed gaat en of we nog iets kunnen betekenen. In de praktijk werkt dat heel prettig. Ook onze vertegenwoordiger gaat regelmatig even langs bij onze

bestaande klanten. Daarmee helpt hij de klant om het overzicht te behouden en te zien of alles naar wens is. Zodoende kunnen we perfect inspelen op de behoeften van ondernemers zonder ze voor een kleinigheid lastig te vallen. We zijn onze klanten zelfs regelmatig een stapje voor. Dan bel ik op en de klant reageert met: 'o ja, ik wilde net een bestelling gaan doen'.” Ron vult aan: “Bij de binnendienst kijken we naar verbruik en voorraadbeheer in combinatie met de wensen van de klant. Zo kunnen we bijvoorbeeld het aantal bestellingen verminderen en zorgen dat de klant geen zaken bestelt die hij niet nodig heeft. Al met al zorgt dat voor minder leveringen, minder facturen en dus minder kosten. Wij combineren de persoonlijke touch van een klein bedrijf met de professionele uitvoering van een groot bedrijf.” Nieuwe webshop Webshops zijn altijd in ontwikkeling, ook bij KCBS. Maar af en toe moet de 'winkel' echt op de schop. Mandy: “Achter de schermen zijn we bezig met een volledig nieuwe webshop. Een shop die weer helemaal klaar is voor de toekomst. Met een nog veel klantvriendelijker zoeksysteem, vergelijkbaar met grote zoekmachines op internet, en waar het complete actuele assortiment te bestellen is. Onze klanten kunnen een inlog aanvragen

waarmee zij onder meer hun orderhistorie, facturen en gemelde storingen kunnen inzien. Met live chat kunnen onze klanten heel laagdrempelig iets vragen of overleggen. We maken het ook mogelijk om met iDeal te betalen. Dit maakt het nog gemakkelijker om een bestelling plaatsen. Onze klanten gaan het zeker merken als de nieuwe webshop in de lucht is, maar natuurlijk laten we het hen persoonlijk weten als het zover is!” Advies voor ondernemers Nadenken over kantoorartikelen en apparaatsupplies is geen dagelijkse kost voor ondernemers. Ron: “Dat is ook inderdaad niet de bedoeling. Wij zorgen juist dat ondernemers er níét aan hoeven te denken. Maar ik heb wel een belangrijk advies voor elke ondernemer: neem samen met ons het totaalplaatje van de kantoormiddelen onder de loep. Zorg dat niet wordt gestuurd op details zoals stuivers besparen op een doos printpapier. Bedenk dat een goed geoliede bestelprocedure tijd en geld bespaart en ook veel irritaties voorkomt. Irritaties als een automaat zonder koffie of een printer die stilstaat. Als u met ons in zee gaat, lopen al die bijna onzichtbare processen op rolletjes en kan uw onderneming zich richten op het behalen van uw doelstellingen.”

het ONDERNEMERS BELANG

15


Bedrijfsreportage

Tekst: Paul de Jager | Fotografie: Yuri Willems

Reef Infra bedient nu ook Zuidoostelijke markt voor infrastructuur Reef Infra startte op 2 april een vestiging in Wijchen. Vanuit Wijchen wordt de Zuidoostelijke Nederlandse markt voor infrastructuur bediend. Reef Infra is daarin een toonaangevende opdrachtnemer. Het voorbereiden en uitvoeren van infrastructurele projecten én de zorg voor beheer en onderhoud vormen de core business van het bedrijf. Reef Infra is een onderdeel van Strukton Civiel. Er werken 275 mensen bij Reef Infra en nog eens 900 bij Strukton Civiel.

R

eef Infra werkt samen met haar klanten aan toekomstige mobiliteitsoplossingen. Het aanleggen van complexe wegennetwerken, ontwikkelen van doordachte verkeersgeleiding, bouwen van bruggen, kortom het realiseren van ambitieuze groeiplannen. Reef Infra bestaat uit de onderdelen wegenbouw, beton- en waterbouw, verkeersgeleiding en geïntegreerde projecten. Met die vier bedrijfsonderdelen is Reef Infra in staat om

veel facetten van de mobiliteit in Nederland op een vernieuwende manier vorm te geven. Dat is nodig ook, want elke dag doorkruisen miljoen mensen in auto's, treinen, op fietsen of te voet ons relatief kleine land tot in elke uithoek. Gedurfde stap Het starten van een nieuwe vestiging lijkt een gedurfde stap in een tijd van recessie. Toch heeft Reef Infra als bedrijf een groei-

model voor ogen. De vestiging in Wijchen past daar naadloos in. “We zitten graag dicht bij de klant. Onze hoofdvestiging is in Oldenzaal en er zijn al vestigingen in Sappemeer en Weert. Als je op de kaart kijkt zie je dat het een logische stap is. Reef Infra is nu actief in de gehele oostelijke helft van Nederland”, verklaart directeur Ton Derks. De vestiging van Reef Infra in Wijchen richt de schijnwerpers op regionale werkzaamheden. Nieuwe contractvormen met toegevoegde waarde zijn daarbij belangrijk. Ton Derks legt uit: “Het gaat er naast een goede prijs/kwaliteitverhouding om dat we meedenken met de klant over zaken als bereikbaarheid, minder hinder, omgeving, uitvoeringsmethode en communicatie. Als we bijvoorbeeld een bedrijventerrein opnieuw moeten asfalteren stemmen we van te voren onze aanpak met de klant af, zodat de verwachtingen gemanaged zijn en er minimale overlast voor de klant en gebruiker optreedt.” Bij de uitvoering van projecten betrekt Reef Infra zo veel mogelijk materieel van lokale leveranciers.


Bedrijfsfilosofie Geert Schrijvers, rayonmanager in Wijchen, liet geen gras groeien over de bedrijfsfilosofie om dicht op de klant te werken. Hij legde al zo'n 45 bedrijfsbezoeken af. “Je merkt dat de klant het op prijs stelt als je tijd voor ze vrij maakt”, vertelt hij. Direct contact en meedenken met de klant vormen een speerpunt in de bedrijfsfilosofie van Reef Infra. Tot de klanten behoren Rijkswaterstaat, Provinciale Waterstaat, Waterschappen en recreatieschappen, gemeentelijke overheden en particuliere klanten zoals grote bedrijven. Reflecterend asfalt Een innovatie van Reef Infra is die van het reflecterend asfalt. Er is onlangs een proef gedaan in een tunnel bij Maastricht om te kijken of het gebruikt kan worden voor de toepassing in de tunnels van het project Avenue2 in Maastricht. In aanleg is het duurder, maar er is minder verlichting nodig. Dat spaart energie en armaturen. Ton Derks: “Een ander voordeel van reflecterend asfalt is dat het minder spoorvorming met zich mee brengt. Het weerkaatst licht en laat dus minder warmte toe dan het bekende zwarte asfalt. Daardoor blijft het asfalt hard. Dat betekent minder onderhoud en scheelt opdrachtgevers in de portemonnee. Bovendien is het beter voor het milieu.” In ontwerp en productie werkt Reef Infra zo duurzaam mogelijk. Er wordt alles aan gedaan om de CO2-uitstoot van weggebruikers te beperken. Het bedrijf staat op niveau 5 van de CO2-ladder, wat aantoont dat duurzaamheid serieus genomen wordt. Verder probeert het bedrijf bouwstoffen die ergens in het land vrij komen te hergebruiken. Volgens plan De kracht van Reef Infra kwam onlangs weer goed tot uiting bij werkzaamheden aan de rotondes Hoolhuis en Bundestraat in Meerssen. De rotondes moesten volledig opgeknapt worden. Een groot project dat gemakkelijk een maand overlast voor de weggebruiker had kunnen opleveren. Reef Infra pakte het anders aan, vertelt Ton Derks: “We zijn er in de verwervingsfase met een team intensief mee bezig geweest. Onze oplossing lag in het draaien van een 24-uursdienst met dubbele bezetting. De bewoners waren goed geïnformeerd. Eén weekeind was er overlast. Dit in tegenstelling tot aanbiedingen van concurrenten, waarbij de rotondes vier weken dicht zaten.” Spannend was het ook, verklapt Derks. De donderdag voor het bewuste weekeind kwamen alle beslissers bij elkaar om mede op grond van de weersverwachting tot een 'go' of 'no-go' te komen. De klus werd succesvol, volgens plan, in dat ene weekeinde geklaard.

Kostenreductie Reef Infra doet er alles aan om de beheeren onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden voor de klant. Het gebruik van goede materialen en meerjarige onderhoudsplannen dragen bij aan die kostenreductie. De vrees dat Nederland steeds verder geasfalteerd wordt, verklaart Ton Derks voor ongegrond: “Wij denken niet zozeer in nieuwe wegen als wel aan een goed functioneel gebruik en slimme oplossingen. De wegen worden juist smaller en veiliger. En goed onderhoud van het bestaande wegennet is natuurlijk van belang voor een duurzaam en langdurig gebruik ervan.” Breed pakket Het bedrijf Strukton, waar Reef Infra sinds 2006 een onderdeel van is, biedt totaalconcepten op het gebied van infrastructuur en accommodatie. Het zwaartepunt ligt op mobiliteit, knooppunten en exploitatie. Bij de uitvoering houdt Strukton altijd voor ogen dat mensen prettig kunnen reizen, wonen, werken, leren en recreëren. Economisch rendement weegt even zwaar mee als de levering van duurzame oplossingen. Strukton bestaat uit vijf werkmaatschappijen die onderling samenwerken: Strukton Integrale Projecten biedt innovatieve en integrale oplossingen op het gebied van overheidsinvesteringen, infrastructuur, lightrail, zorg en onderwijs en verzorgt het hele traject van ontwerp tot het uiteindelijke onderhoud. Strukton Rail ontwikkelt, bouwt, installeert en onderhoudt spoorsystemen om ervoor te zorgen dat het spoor optimaal beschikbaar, betrouwbaar, veilig en meetbaar is. Alles draait om

een goed railsysteem waar een storing al is opgespoord voordat hij ontstaat. Strukton Civiel ontwikkelt, bouwt en beheert infrastructurele projecten in Nederland. Met zijn specialismen opereert Strukton Civiel op de internationale markt. Grootschalige werken die om een combinatie van vakmanschap, samenwerking en innovatie vragen. Strukton Bouw is actief in alle fasen van het bouwproces. Van initiatief, ontwikkeling en realisatie tot en met bouwtechnisch beheer en onderhoud. Strukton Bouw werkt vanuit een integrale aanpak, waardoor al in een vroeg stadium naar de exploitatie gekeken wordt. Het resultaat is een bovengemiddelde prijs-kwaliteitverhouding. Strukton Worksphere houdt zich bezig met installatie, beheer, service, onderhoud en exploitatie van gebouwen. Strukton Worksphere streeft naar een veilige, efficiënte, duurzame en comfortabele werk- en verblijfsomgeving, waarin mensen zich dag in dag uit prettig voelen en optimaal kunnen presteren. Gezamenlijk zijn Strukton en Reef Infra in staat om een breed pakket aan infrastructurele diensten aan te bieden.

Reef Infra Rayon Zuidoost Bijsterhuizen 51-15a 6604 LX Wijchen T: 024-645 43 59 I: www.reef-infra.com E: reef@reef-infra.com

het ONDERNEMERS BELANG

17


Advies Hoewel de Crisis- en herstelwet (hierna: Chw) is geïntroduceerd als een tijdelijke wet gaat daar verandering in komen. De Tweede Kamer heeft er recentelijk mee ingestemd om de wet langer door te laten werken. De wet eindigt niet op 1 januari 2014, maar blijft bestaan, totdat er een nieuwe (Omgevings)wet is. De Chw is erop gericht om de ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten te versnellen om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden en herstel van de economische structuur te bevorderen.

Tekst: mr.A.C.A. (Angela) Wit

De Crisis- en herstelwet: een blijvertje De Chw heeft onder andere tot gevolg dat, indien

woningbouw in de omgeving aanvoeren, dat het

Bij de verlenging van de werking van de Chw

sprake is van een project dat onder de Chw valt,

woon- en leefklimaat in die nieuwe woningen als

wordt het ook mogelijk gemaakt om een separate

overheden geen beroep meer kunnen instellen

gevolg van een bestaand nabijgelegen bedrijf

omgevingsvergunning voor het afwijken van het

tegen besluiten van decentrale (wordt: centrale)

niet kon worden gewaarborgd. Onder de Chw

bestemmingsplan aan te vragen en te verlenen.

overheden die niet tot hen gericht zijn. Tevens is

kan deze beroepsgrond niet tot vernietiging

Daartoe zal de onlosmakelijke samenhang tussen

voor die zaken de beroepsprocedure bij de Afde-

leiden. Immers, de betreffende regeling strekt

het afwijken van het bestemmingsplan en andere

ling bestuursrechtspraak van de Raad van State

niet ter bescherming van de belangen van deze

(bouw)activiteiten die leiden tot die afwijking

(hierna: de Afdeling) verkort; de Afdeling doet

omwonende. Het bedoelde bedrijf kan zich wel

worden doorgesneden. Als gevolg daarvan zal

namelijk binnen zes maanden uitspraak. Verder is

beroepen op een rechtsregel die in eerste instan-

het weer mogelijk worden om een bouwplan op

voor bepaalde projecten sprake van een vermin-

tie het woon- en leefklimaat van de toekomstige

te knippen en voor te bouwen bouwwerken

dering van de m.e.r.-verplichtingen et cetera.

bewoners beschermt. Daarmee wordt immers de

meerdere omgevingsvergunningen aan te

ongehinderde bedrijfsuitoefening van het bedrijf

vragen, die kunnen worden verleend op basis van

gewaarborgd.

één omgevingsvergunning voor het afwijken van

De versnelde beroepsprocedure op grond van de Chw brengt met zich mee dat bij de Afdeling

het bestemmingsplan.

geen 'pro forma' beroep kan worden ingesteld.

De werking van de Chw zal worden verlengd.

Dit betekent dat binnen de beroepstermijn (van

Naast verlenging wordt ter verbetering van het

Voor meer informatie over de specifieke gevolgen

zes weken) alle gronden van het beroep moeten

omgevingsrecht een aantal bepalingen toege-

(voor u) van het permanent maken van de Crisis-

worden geformuleerd en aangeleverd. Daarnaast

voegd waar in de praktijk om is gevraagd (de

en herstelwet kunt u contact opnemen met

beperkt het in de Chw opgenomen relativiteits-

'quick wins'). De procedure voor een tijdelijke

Brunet Advocaten.

vereiste de beroepsmogelijkheden. Gevolg daar-

afwijking van een bestemmingsplan wordt ver-

van is dat de rechter een besluit niet mag

kort van zesentwintig naar acht weken. De peri-

vernietigen als de rechtsregel waarmee het

ode waarin mag worden afgeweken van het

besluit in strijd is niet strekt tot bescherming van

bestemmingsplan wordt juist langer: tien in

de belangen van degene die zich daarop beroept.

plaats van vijf jaar. Deze toegevoegde bepalingen verbeteren vooral de mogelijkheden om tot een

Een voorbeeld. Voorheen kon een onwonende in

tijdelijke invulling van leegstaande kantoor- en

een beroep tegen een besluit over nieuwe

bedrijfspanden te komen.

Brunet a d v o c a t e n Oranjesingel 53 - 57 Nijmegen Postbus 1106 6501 BC Nijmegen Telefoon (024) 381 09 90 Fax (024) 323 22 66 E-mail info@brunet.nl

www.brunet.nl

het ONDERNEMERS BELANG

19


Panel

Verdient het MKB meer steun? Het MKB lijkt in Nederland steeds meer in een verdomhoekje te worden gezet. Faillissementen zijn aan de orde van de dag, terwijl de overheid doorgaat met lastenverzwaringen voor de ondernemer. De overheid leent miljarden euro's aan Europa om de economie te steunen. In eigen land kunnen sommige MKB bedrijven met moeite het hoofd boven water houden. Banken geven nauwelijks meer leningen, waardoor investeringen achterwege blijven. Welke maatregelen zijn er nodig om de economie en daarmee de werkgelegenheid in Nederland te stimuleren?

■ Frank van Roozendaal Frank van Roozendaal - Lingewaard Group Als Nederland geen financiële steun zou bieden aan Europa, zou dat betekenen dat daardoor onze export enorm onder druk komt te staan. De huidige situatie biedt naast alle problemen en bezwaren juist heel veel kansen en mogelijkheden. De ondernemende ondernemers gaan het redden. Darwin, met zijn evolutietheorie, kwam al in 1869 met 'survival of the

fittest'. Met andere woorden: als u als ondernemer uw business niet aanpast aan deze tijd en markt, zal uw onderneming het simpelweg niet overleven. Innovatie, mvo, ketenintegratie, lean et cetera, zijn allemaal nieuwe begrippen. Kortom, geen maatregelen maar mindset! Positief, innovatief en creatief denken, gewoon door onszelf!

■ Martin Buitinck

Martin Buitinck - NMA ICT Solutions Het MKB als motor van de economie zou op meer steun vanuit de overheid of provincie moeten kunnen rekenen, maar als MKB-ondernemer moet je ook in deze tijd op zoek naar je meerwaarde. Als die er niet (meer) is, kun je je afvragen of je bedrijf nog wel bestaansrecht heeft. Innovatie is het devies! Het door minister Verhagen aangekondigde innovatiefonds is dan ook een stap in de goede richting. In

deze economisch zware tijden is het onverstandig om de onbelaste woon-werkvergoeding te beperken. Paradoxaal genoeg zal versoepeling van het ontslagrecht de werkgelegenheid juist stimuleren. Tot slot zou de overheid de invoering van Het Nieuwe Werken moeten stimuleren; efficiënter, effectiever en met minder kosten op weg naar betere tijden.

■ Mr. Sebastiaan Vos Mr. Sebastiaan Vos - Poelmann van den Broek advocaten Het klinkt wellicht paradoxaal, maar één van de maatregelen (er zijn meerdere denkbaar) die de economie en de werkgelegenheid in Nederland zou stimuleren, is de flexibilisering van het ontslagrecht. Tegelijkertijd moet dan ook de Faillissementswet worden gewijzigd aangaande de positie van werknemers tijdens surseance van betaling. De huidige positie van werknemers is, ook in surseance, zo sterk, dat een

22

het ONDERNEMERS BELANG

onderneming in moeilijkheden zich niet tot nauwelijks tijdig en tegen aanvaardbare kosten kan aanpassen aan de veranderende (markt-) omstandigheden Werknemers worden hierdoor in feite de dupe van hun eigen positie. Benodigde reorganisaties zijn, zeker voor bedrijven in nood, onbetaalbaar. Het faillissement, en daarmee ontslag van het voltallige personeel en het einde van het bedrijf, is dan nog de enige optie.


■ Raymond Klaassen drs. Raymond Klaassen - ING Nederland Het MKB in Nederland kent 796.000 bedrijven en is goed voor meer dan 502 miljard euro afzet. In 2011 waren 4,2 miljoen mensen in het MKB werkzaam. Dat laat zich niet zomaar wegzetten. Het aantal faillissementen in het eerste half jaar lag een kwart hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Investeringen worden vanwege onzekere economische tijden uitgesteld. Dat uit zich ook in de kredietvraag aan banken die afneemt. Vooral de sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag

hebben het moeilijk. De geplande btw-verhoging naar 21% komt wat dat betreft niet goed uit. De nieuwe aanbestedingswet, waardoor ook kleinere bedrijven kunnen meedingen, kan voor veel MKB-ers extra omzet betekenen. Daarnaast zijn er tal van initiatieven om ondernemers te helpen om succesvol te ondernemen. Dat begint met kennis van de markt, van de sector en de regio. Maar ook andere relevante kennis wordt actief - en gratis aangeboden; er zijn genoeg hulplijnen voor het MKB.

■ Hans Moors Hans Moors - Giesbers-Wijchen Ja en nee. Zo ook de standpunten van onze grootste politieke partijen waarbij de grote vraag is wat voor kabinet er gevormd wordt en hoe het regeerakkoord zal uitpakken. Daarop wachten is onverstandig. Het Nederlandse bedrijfsleven is altijd in staat geweest om te anticiperen op de veranderende markt. Het zijn ondernemers en ondernemers ondernemen. De rol die de

overheid daarbij heeft, is dat zij dienen te zorgen voor goede voorwaarden door eenduidige wet- en regelgeving. Harde bezuinigingen en belastingverhoging dienen bij voorkeur vermeden te worden, want dat leidt tot meer verlies van banen en lagere economische groei. Oplossingen kunnen beter gezocht worden in het geleidelijk afbouwen van subsidies. Dat scheelt een hoop bureaucratie en gaat oneerlijke concurrentie tegen.

■ L.C.M.J. Mostart Mr. Laurent C.M.J. Mostart - Mostart & Timmermans Netwerk Notarissen te Beek en Groesbeek Om de economie en de werkgelegenheid in de Europese Gemeenschap - en dus ook in Nederland - te stimuleren, is een meersporenbeleid noodzakelijk. In Europees verband zullen maatregelen genomen moeten worden om de handelsbalans met China in evenwicht te brengen. Europa is China's voornaamste exportmarkt, anderzijds is China nagenoeg gesloten voor Europese producten. Europese consumenten dienen zich daar meer van bewust te worden. Waarom worden zo veel producten gemaakt in China? Enkel omdat het goedkoop is! Kwaliteitsbewaking en rechten van werknemers hoef je bij de productie in China niet te verwachten. Als de Europese consumenten,

en met name de Nederlandse die traditioneel prijskopers zijn, bereid zouden zijn voor een in Europa vervaardigd product meer te betalen, blijft de productie en dus de werkgelegenheid hier. De Europese Commissie kan deze mentaliteitsverandering stimuleren door importheffingen te leggen op Chinese producten. De Nederlandse overheid kan ook wat doen door te investeren in onderwijs (kenniseconomie!), door middels de Autoriteit Financiële Markten de financieringsvoorwaarden waaronder banken leningen en kredieten kunnen verstrekken te versoepelen, door het aantrekkelijker te maken dat aandeelhouders zich voor een langere termijn verbinden aan een in Nederland gevestigd bedrijf en niet voor koerswinsten op de korte termijn en door nu eindelijk eens een industriebeleid te gaan voeren dat zoden aan de dijk zet.

■ Sandra Luijmes Sandra Luijmes – VitaMee Maatregelen om de economie en werkgelegenheid te stimuleren… Tja, volgens mij is het toch altijd een kwestie van geld. Om te groeien heb je als ondernemer geld nodig. Het dichtdraaien van de geldkraan door de banken is dan ook volgens mij het slechtste wat er kan gebeuren. Met geld, kun je geld maken. Daarin verwacht ik eigenlijk van de banken meer dan van de overheid. Banken tonen zich op dit moment als hele slechte ondernemers. Wel grote nieuwe panden en nog steeds mooie bonussen, maar geen leningen meer verstrekken: eigenlijk ongelooflijk. Meer ondernemerschap

binnen banken, daar zou ik graag voor willen pleiten. Daarnaast heb ik zelf het afgelopen jaar ervaren dat een subsidieregeling als ESF Sociale Innovatie voor het MKB zeer veel kan toevoegen. Een regeling met relatief weinig administratieve rompslomp en heel werkbaar en toegankelijk voor het MKB. Dergelijke regelingen geven de mogelijkheid om 75% meer te kunnen doen met het budget dat je beschikbaar hebt en dat heeft zowel mijn onderneming, als een aantal van mijn klanten, veel geboden. Dergelijke toegankelijke subsidieregelingen hoop ik vanuit de overheid nog veel te gaan zien.

het ONDERNEMERS BELANG

23


Bedrijfsreportage

Mooie opkomst bij Wijchen Business Open 2012

De mannen van het team van Novema /

De mooie dames van sponsor Ariane Inden stonden klaar

Restaurant Magnolia's heeft een voortreffelijke buffet samengesteld, met

Ondernemersbelang lieten het zich goed smaken

om dames ĂŠn heren te verwennen.

onder andere botervis, kipfilet, kabeljauw, tomaat met mozzarella,

na de enerverende en gezellige middag.

Alweer voor de derde keer organiseerde BurgGolf

een prachtige 18 holes baan, ook over een

Wijchen de Wijchen Business Open, een

spannende 9 holes par-3 baan, waar ook de golfer

golfwedstrijd tussen bedrijven in de regio

zonder GVB van harte welkom is. Lunchen en

Nijmegen. De succesvolle derde editie vond

dineren kan in restaurant Magnolia's met een

traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag van

diverse a la carte. Uitstekend geschikt voor een

september, dit keer de 28e. De golfbaan bij de

zakenlunch. Daarnaast beschikt BurgGolf Wijchen

Berendonck bestaat al ruim vijfentwintig jaar en

over drie vergaderzalen voor uw meetings. Sportief

daarom zijn bomen en struiken mooi volgroeid. BurgGolf Wijchen beschikt naast

26

zuurkoolsalade en jodenhaas, een stukje vlees van de voorbout.

het ONDERNEMERS BELANG

zakendoen in een ontspannen sfeer kan bij BurgGolf Wijchen.


'Good Golf, Good Food, GreatTime!' “Het begint een mooie traditie te worden�, aldus Josine Wouters, manager van BurgGolf Wijchen. Josine Wouters links en haar collega van Sales&Events Sanne Holtman rechts.

De trotse winnaars poseren nog

Deelnemende bedrijven

even met hun buit.

- Autobedrijf Coppes - Vd Stad - KC Business Solutions - Novema Het Ondernemersbelang - Vamocom - KBMA B.V. - JJS Beheer - Scholts-changing - Cowpunks - D-Two - Valdin - Bol Accountantsa - Zijlpet B.V. - Oovb - Flavius Assurantien & Financien B.V. - N.E.C. Nijmegen - Hokamo - Go For Kids

Daarna gaan ze naar het buffet. Het werk is gedaan. De laatste put is geweest, de mannen gaan op weg naar een verkwikkend biertje. De twee mannen van Go For Kids links bleken de uiteindelijke winnaars.

BurgGolf Wijchen Weg door de Berendonck 40 6603 LP Wijchen Tel. 024 6454257 E: sales.wijchen@burggolf.nl I: www.golfbaan-wijchen.nl

Vuurwerk bij de trickshow van Guido Loning (head professional) en Eric. Ze lieten aan de vergapende ondernemers zien wat er allemaal mogelijk is met een club en golfbal.

het ONDERNEMERS BELANG

27


Advies

Tekst: Hein Vriens (HRM-adviseur)

Opleidingen; zijn ze het geld ook echt waard? Het gedrag van een medewerker heeft direct invloed op de effectiviteit van zijn activiteiten. Als een ondernemer hier geen rekening mee houdt, laat hij kansen op een beter rendement van zijn bedrijf liggen. Opleiding, training en coaching zijn belangrijke instrumenten om het rendement van individuele medewerkers te vergroten. Maar deze instrumenten geven wel een extra druk op de toch al hoge personeelskosten. We krijgen vaak de vraag: 'Hoe weet ik of een opleiding het geld waard is?'.

J

e kunt alleen beoordelen of investeren in de ontwikkeling van medewerkers het geld waard is, als je inzicht hebt in:

1. de kosten van de opleiding (inclusief studie-uren, kosten voor monitoring/evaluatie, reiskosten et cetera); 2. het rendement dat je nu misloopt (door een inefficiĂŤnte uitvoering van de werkzaamheden). Als je de kosten en het gemiste rendement tegen elkaar afzet, wordt duidelijk of de totale investering in een opleiding opweegt tegen de opbrengsten. Beroepschauffeurs anders leren rijden 'Het Nieuwe Rijden' (HNR) kan het brandstofverbruik tot 10% terugdringen. Een pakketvervoerder zag dat het rendement van hun bedrijf behoorlijk beĂŻnvloed werd door hoge brandstofkosten. Het bedrijf verplichtte alle chauffeurs daarom tot het volgen van een HNR-training. In de maanden na de training daalde het brandstofverbruik. Het effect bleef wel achter op de 10%, maar desondanks was de enorme investering in no-time terugverdiend.

Opleidingen en rendement Het maakt niet uit of chauffeurs anders leren rijden, managers anders leren communiceren, procesoperators efficiĂŤnter leren werken of secretaresses assertiever leren optreden. Bij iedere afweging over investeren in een opleiding, zou het beoogde effect op uw rendement een cruciale rol moeten spelen. Ook is het belangrijk dat u de persoonlijke resultaten van uw medewerker en de procesresultaten in uw bedrijf monitort tijdens en na de trainingsperiode. Dit stelt u in staat bij te sturen en maximale rendementswinst te boeken uit uw investering. Het monitoren en meten van kosten en effecten rondom investeringen in medewerkers brengt nog een ander voordeel met zich mee. Als werkgever bent u veel preciezer in staat te bepalen wat uw werkelijke kosten per medewerker zijn. Een gedetailleerde loonadministratie is daarbij een belangrijke informatiebron. Kansen op rendementsverbetering Bol Adviseurs gebruikt een zelf ontwikkelde en beproefde methode om ondernemers inzicht te geven in kansen om meer rendement te halen uit het bedrijf. Deze laat zien

waar kosten en rendementen zitten. De methode gaat ook heel concreet in op het type en het aantal medewerkers dat u nodig heeft voor uw bedrijfsvoering. Ondernemers die benieuwd zijn naar wat dit voor hun bedrijf kan betekenen, laten we graag kennismaken met onze methode. U ervaart zelf hoe u het beste uit uw mensen en uw onderneming kunt halen. En wellicht ten overvloede: natuurlijk staan we ook voor u klaar om andere informatiebronnen zoals uw loonadministratie, managementrapportage of jaarrekening te verzorgen.

Bol Adviseurs T: 0485 - 56 12 01 E: h.vriens@bolhrm.nl I: www.bolhrm.nl

het ONDERNEMERS BELANG

28


Bedrijvenloket Gemeente Nijmegen servicepunt voor ondernemers Het bedrijvenloket helpt ondernemers verder Een accountmanager kijkt met u mee: van A tot Z. Ook zonder afspraak bent u van harte welkom.

Op de hoogte van economisch Nijmegen Wilt u op de hoogte blijven van economische ontwikkelingen in de gemeente Nijmegen? Of het nu gaat om onze bruisende binnenstad, vernieuwing van een bedrijventerrein of gemeentelijk beleid; de Nieuwsbrief Economische Zaken bericht er over. Neem een (gratis) abonnement op deze tweemaandelijkse Nieuwsbrief Economische Zaken. Een mail naar ez@nijmegen.nl volstaat!

Bedrijvenloket Nijmegen

Openingstijden:

MariĂŤnburg 75 (Stadswinkel)

Maandag, woensdag,

Postbus 9105

donderdag, vrijdag 9.00 tot 17.00 uur.

6500 HG Nijmegen

Dinsdag 9.00 tot 12.30 uur.

Tel: (024) 329 98 00

Donderdag na 17.00 uur op afspraak

bedrijvenloket@nijmegen.nl

(minimaal 1 dag van tevoren maken).


Het Ondernemersbelang Nijmegen 4-2012  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you