Page 1

NR. 4

2012

DE KEMPEN

“Ken je kracht én je beperkingen”

MKK: een belevenis

Thuis in technisch industrieel werk

••••••••••••••••

Een schone toekomst!

Dirk Scheringa: Niet langer bankier, nog steeds ondernemer

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Coolen fabriceert uiteenlopende producten voor industriĂŤle klanten, maar ook voor het nieuwe designers platform AttrackZ, wat uit Coolen is ontstaan. AttrackZ geeft Coolen nog meer inzicht in nieuwe technieken en werkwijzen, het bedrijf dat al meer dan 50 jaar ervaring heeft, op het gebied van op maat gemaakte professionele bekledingen, meubelfabricage, zeildoek- en bandartikelen. Coolen, een progressief bedrijf wat u op vele manieren van dienst kan zijn!

www.coolen.nl

In samenwerking met jonge designers, vormt AttrackZ de creatieve ingang van Coolen. Er wordt geholpen bij de uitwerking en productie van ontwerpen. Ook wordt er gebouwd aan een netwerk tussen klanten en ontwerpers om zo kruisbestuiving te stimuleren. AttrackZ gaat voor een win - win situatie! In de AttrackZ webshop zijn designers producten en onze Qubez (Naar wens te beprinten zitobjecten) te bestellen .

www.attrackz.nl

meten is weten,

gissen is missen! Alleen wie z’n informatie op orde heeft, kan beleid maken en processen beheren. Op deze ďŹ losoďŹ e heeft VB&C een modern bedrijf gebouwd. Een organisatie die alle bouwkundige, elektrotechnische en werktuigkundige gegevens van uw gebouwen en -installaties in een geordend digitaal informatiesysteem samenbrengt en u daarmee naar een optimaal beheer leidt, waarin eďŹƒciency en veiligheid centraal staan.

Pastoor Heerkensdreef 12 5552 BG Valkenswaard (NBr) Tel: 040 - 201 26 65 fax 040 - 204 78 76 Website: www.vbcbv.nl E-mail: info@vbcbv.nl

UW CATERING VOOR

SCHOLEN, BEDRIJVEN, EN EVENEMENTEN

;BOETUSBBU"%#FTU5'


Bedrijfsreportage

Tekst: Sandra Kagie • Fotografie: Hans van Asch

Nieuwe showroom Maatwerk Kopers Keuze (MKK) Veldhoven: een belevenis

Beleving, kennis en affiniteit. Dat zijn de kernwaarden waarmee Remco Bakker van MKK Maatwerk Kopers Keuze uit Veldhoven zich onderscheidt in de afbouwmarkt. Remco is de spil tussen fabrikanten, aannemers en woonconsumenten. In deze rol helpt hij woonconsumenten, veelal in opdracht van aannemers, een keuze te maken uit het steeds ruimere aanbod van luxe afbouwproducten. Denk hierbij aan deuren, deurbeslag, kozijnen, gevelbekleding, lichtstraten, vloeren en projectkeukens.

I

n de nieuwe, moderne showroom van MKK in Veldhoven (Habraken) laat Remco zijn klanten door de bomen het bos weer zien. “Te veel keuze leidt vaak tot geen keuze”, vertelt Remco terwijl we door de ruime showroom lopen. “Hier in Veldhoven bieden we woonconsumenten een uitgekiend aanbod van hoogwaardige producten voor een eerlijke prijs. In overleg met de aannemer en/of architect en natuurlijk op basis van de wensen van de woonconsument tonen wij alleen die producten die aansluiten bij de wensen van onze opdrachtgevers. Daarbij kunnen we dankzij onze inmiddels 25-jarige ervaring in de bouw(markt) sector ook altijd gedegen alternatieven bieden. Oplossingen waarmee we onze opdrachtgevers steeds weer weten te verrassen. Zowel professionals uit de bouw als consumenten.”

Helder en eerlijk concept

Remco begrijpt heel goed dat woonconsumenten in een nieuwbouw- of renovatieproject het risico van stelposten en meerwerk zoveel mogelijk willen beperken. Helderheid bieden aan zijn klanten staat voor hem dan ook voorop. “Mijn uiteindelijke doel is optimaal woongenot voor mijn klanten. Dit bereik ik alleen met een helder en eerlijk

concept”, benadrukt hij. Een concept waarbij in de woorden van Remco ‘zien en voelen centraal staan’. “Om de juiste keuze te kunnen maken, moet iemand een product immers kunnen bekijken en aanraken. Je moet een product in één woord ‘beleven’ ”, vertelt hij enthousiast. Precies de reden voor de verhuizing van MKK van Valkenswaard naar Veldhoven waar Remco op Habraken nu beschikt over een ruime showroom met uitgebreide presentatiemogelijkheden verdeeld over twee verdiepingen. Niet alleen de klanten van aannemers en klusbedrijven zijn bij MKK in Veldhoven aan het juiste adres voor een gedegen advies als het om afbouw gaat. Ook de professionals zelf zijn er van harte welkom. Remco: “We bekijken in overleg graag hoe we professionals in de bouw optimaal kunnen ontzorgen. Niet alleen door het communicatie- en keuzetraject rond de afbouw van een woning uit handen te nemen. Maar ook door bijvoorbeeld het bieden van (montage)trainingen door leveranciers. Denk hierbij aan ontwikkelingen als het gaat om gevelbekleding en allerhande folies. Dankzij onze goede contacten met leveranciers zorgen we ervoor dat professionals altijd op de hoogte zijn van

de jongste ontwikkelingen, zodat ze hier direct op kunnen inspelen.” Aandacht voor zorgwoning

Een laatste onderwerp dat Remco graag onder de aandacht wil brengen, is de zorgwoning. “De wens om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, wordt in Nederland steeds urgenter”, geeft hij aan. “Ook op deze ontwikkeling spelen we als MKK in. Zo beschikken we in ons assortiment bijvoorbeeld over deuren met een kleine draaicirkel die zeer geschikt zijn voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel. Maar ook over technische middelen als monitoringsystemen of bijvoorbeeld valbeveiliging kunnen we professionals en consumenten prima informeren. Ons motto is niet voor niks: denken in oplossingen, niet in problemen”, besluit de Veldhovense ondernemer enthousiast.

Maatwerk Kopers Keuze (MKK) Habraken 2152 5507 TH Veldhoven M 06 - 573 472 00 info@mkkbrabant.nl www.mkkbrabant.nl

het ONDERNEMERS BELANG

01


het

Inhoud

ONDERNEMERS B E L A N G

Het Ondernemersbelang van De Kempen verschijnt vijf keer per jaar

NIEUWE SHOWROOM MKK: EEN BELEVENIS

Achtste jaargang, nummer 4, 2012 OPLAGE 5.000 exemplaren COVERFOTO Deelnemers rondetafelgesprek

01

Fotografie: Heidi Wils UITGEVER

Beleving, kennis en affiniteit. Dat zijn de kernwaarden waarmee Remco Bakker van MKK Maatwerk Kopers Keuze uit Veldhoven zich onderscheidt in de afbouwmarkt. Remco is de spil tussen fabrikanten, aannemers en woonconsumenten. In deze rol helpt hij woonconsumenten, veelal in opdracht van aannemers, een keuze te maken uit het steeds ruimere aanbod van luxe afbouwproducten. Denk hierbij aan deuren, deurbeslag, kozijnen, gevelbekleding, lichtstraten, vloeren en projectkeukens.

Jelte Hut Novema Uitgevers bv Postbus 30

“KEN JE KRACHT ÉN JE BEPERKINGEN”

9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast T 0594 - 51 03 03 F 0594 - 61 18 63 info@novema.nl www.ondernemersbelang.nl

08

EINDREDACTIE Novema Grootegast

Zoveel ondernemers, zoveel visies? Dat valt erg mee tijdens dit geanimeerde ronde tafelgesprek in ’t Oude Wandelpark in Valkenswaard. De vijf financiële en juridische dienstverleners zijn het al snel roerend met elkaar eens. Eensgezind stellen ze dat focus en visie bij ondernemers bittere noodzaak zijn om gefundeerde beleidskeuzes te kunnen maken. En om die keuzes goed te kunnen maken, is het nodig om de eigen krachten en beperkingen te kennen. Oók als financieel of juridisch dienstverlener.

Jørg van Caulil j.vancaulil@novema.nl

THUIS IN TECHNISCH INDUSTRIEEL WERK BLADMANAGER Novema Valkenswaard

In maart 2012 betrok ROPRO een eigen pand aan de Energieweg in Hapert. Dat schept meer ruimte en mogelijkheden om opdrachtgevers nóg beter te bedienen. Dat klinkt misschien vreemd voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in technisch industrieel thuiswerk. Eigenaar Wim Roosen legt het u graag uit.

Dwight Emans T 040 - 845 04 57 d.emans@ondernemersbelang.nl VORMGEVING

18

VDS Vormgeving! Drachten DRUK Scholma Druk, Bedum

HECTAS: EEN SCHONE TOEKOMST!

AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE: Hans van Asch Hubertine van den Biggelaar Corry Daalhof Jur Engelchor Hein Gijsbers Sandra Kagie Jeroen Kuypers

21

Henk Roede (strip) André Vermeulen (column) Heidi Wils

HECTAS is facilitair dienstverlener in de breedste zin van het woord. Het bedrijf levert schoonmaakonderhoud aan onder meer kantoren, scholen, zorginstellingen, industrie en de food-sector. Maar ook glasbewassing, specialistisch vloeronderhoud en gevelreiniging zijn belangrijke activiteiten. Sinds de oprichting in 1916 is HECTAS uitgegroeid tot een allround en innovatieve facilitaire dienstverlener bij wie ontzorgen, vakkundigheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staat. En met zes vestigingen in Nederland, is HECTAS altijd dichtbij.

ISSN 1873 - 8095 ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen, verandering

Dirk Zeur - de directeur

Voor al uw strips en illustraties: www.studioroede.nl

van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan

En dan zijn we nu aangekomen op de afdeling orderbegeleiding!

Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld ook de editie, die vindt u bovenaan in het colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aan sprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

?

Hier worden altijd uw orders met de nodige nauwkeurigheid en hoge spoed ingevoerd!

Komt u mee, dan gaan we nu naar de productiehal. Waar natuurlijk net zo hard aan uw orders wordt gewerkt!


Column ■

En verder

Verslaafd aan geldinfuus

04

Nieuws

Bijna twee jaar geleden trad het kabinet-Rutte aan met de

07

Cartoonheld

10

Timmermans Administratie & Advies

11

Fijen & Cuijpers Assurantiën

12

Schoenmakers Druk & Print houdt zich staande in crisistijd

Geert Wilders in het Catshuis te bakkeleien over een nieuwe

13

EQ of IQ?!

ronde van bezuinigen van 14 miljard euro. Reden: het tekort

14

Reflex Quality Systems B.V.

de begroting. Het mislukte, het kabinet viel en er kwamen

15

Al 45 Jaar onderscheidend

vervroegde verkiezingen.

17

Flex-bv: pas op met dividenduitkeringen

19

Van Dingenen Transport 75 jaar onderweg

20

Millimeterkunstenaars

23

Best Golf doet naam eer aan

het geld ooit terugkomt. De Aegeïsche Zee is inmiddels

24

Verdient het mkb meer steun?

bijna gedempt met de tientallen miljarden euro’s die sinds

29

Mastermate Willemsen

31

Fusie Plattland biedt ruimte aan groeiambitie

boodschap dat de Staat 18 miljard euro moest bezuinigen. Daarover was vier maanden onderhandeld. Oorzaak: de mega-geldinjecties van de voorgaande regering in ABN Amro en ING. In de afgelopen lente zaten VVD en CDA 47 dagen met

van het Rijk moet volgend jaar terug naar 3 procent van

Op een achternamiddag in juni gingen minister De Jager en premier Rutte in Brussel akkoord met een reddingsplan voor de Spaanse banken. Die stonden op het punt om failliet te gaan. In totaal gaat er 130 miljard euro naar Madrid. Officieel gaat het om leningen, maar niemand gelooft dat

vorig jaar al richting Athene zijn gesluisd. Vier jaar na het ontstaan van de kredietcrisis in de VS zit Europa in een duistere tunnel zonder zicht op enig licht aan het einde ervan. Intussen gaan bankiers gewoon door op de oude

In het hartkatern

voet. Vanuit Londen zijn de interbancaire rentetarieven voor bedrijfskredieten, hypotheken en consumptieve leningen vele jaren lang opzettelijk te hoog vastgesteld opdat

Dirk Scheringa: Niet langer bankier, nog steeds ondernemer Hoge bomen vangen veel wind en in de Westfriese polders zijn de bomen hoger en waait de wind harder dan elders. Dirk Scheringa bouwde jarenlang aan een voor Nederland unieke en succesvolle bank, maar de val van de relatief kleine DSB in 2009 werd een groter (media)drama dan de ondergang van het grote Fortis een jaar eerder. Hoe is het de ex-bankier intussen vergaan?

bankiers in de City hun privé-schatkisten zó uitpuilend konden vullen dat Dagobert Duck erbij verbleekt tot een schlemielige straatzwerver. De hoogst verantwoordelijke, die dan ook nog Bob Diamond heet, kreeg bij zijn ontslag als straf 2 miljoen pond mee, in plaats van de 20 miljoen waarop hij recht meende te hebben. Tientallen jaren lang hebben de banken bedrijven en consumenten een rad voor ogen gedraaid en hen niet als klanten maar als melkkoeien behandeld. Wat het extra verbijsterend maakt, is dat de regeringen in Europa niet durven of willen ingrijpen. Hele industrieën laten zij moeiteloos failliet gaan,

- Global Deals: smartphones, tablets en laptops voor de scherpste prijs van Nederland - Fahari Foundation gelooft in zelfredzaamheid

“We moeten ons uit de crisis innoveren” Geen sector lijkt de Grote Recessie zo goed te doorstaan als de industrie, dankzij de groeiende export naar opkomende markten maar ook dankzij het hoge innovatietempo. Maar dat succes wordt van twee kanten bedreigd: door het toenemende tekort aan technici en door dat aan kapitaal om in innovatie te investeren. Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, sinds een klein jaar voorzitter en algemeen directeur van de ondernemingsorganisatie voor de technologische industrie FME-CWM, pleit voor doortastende actie op allebei de fronten. Haar concrete voorstellen gaan van gratis technisch onderwijs tot een fulltime minister van buitenlandse handel.

maar voor de megalomane aanvoerders van de banken zijn ze kennelijk doodsbenauwd. Een topsalaris alleen is in de bankwereld niet genoeg. Zelfs wie aantoonbaar slecht of zelfs crimineel presteert, komt nog weg met een bonus. Deze zieke mentaliteit zal niet veranderen zolang regeringen de banken de hand boven het hoofd houden. Eurocommissaris Michel Barnier kwam onlangs met het understatement van het jaar: “Banken zijn instellingen met slechte gewoonten die ze niet zomaar kwijtraken.’ Slechte gewoonten kunnen tot verslaving leiden. In de bankwereld liggen heel wat mannen nog steeds aan het geldinfuus. Ze horen langdurig thuis in een afkickkliniek. Met TBS. André Vermeulen info@avoor.nl het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Kwaliteitsslag project ‘Kies Kempische Bedrijven’ Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) heeft in september plannen gepresenteerd voor een kwaliteitsslag in het project ‘Kies Kempische Bedrijven’. Tijdens een bijeenkomst voor techniekcoördinatoren en leerkrachten van zowel het basis- als het voortgezet onderwijs, als ook vertegenwoordigers van het openbaar bestuur van de vier Kempengemeenten, werd op de Venco Campus nader ingegaan op de vraag hoe meer leerlingen gemotiveerd kunnen worden te kiezen voor technische beroepen. In 2008 zijn door het KOP de eerste stappen gezet om leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs te interesseren voor technische vakken. Dit omdat er een terugloop is in het technisch personeel in de Kempen. Om de Kempen vitaal te kunnen houden is het van belang voldoende en goed opgeleid technisch personeel te krijgen en te houden. De projectgroep Kies Kempische Bedrijven coördineert

bedrijfsbezoeken van leerlingen aan technische bedrijven. Na vruchtbaar overleg met de techniekcoördinatoren is een plan geschreven om de bedrijfsbezoeken te verbeteren. Het belangrijkste verbeterpunt wordt dat de bedrijfsbezoeken een langere voorbereiding krijgen in de klas en dat er meer vakken betrokken worden. Daarnaast wordt gekeken op welke

Elsevier-onderzoek: TU Eindhoven is de beste

wijze het van nature nieuwsgierige kind gestimuleerd en uitgedaagd kan worden te kiezen voor een technische opleiding. In de afgelopen jaren is een waardevolle samenwerking ontstaan tussen bedrijven, onder wijsinstellingen en gemeente. Volgens Tonnie Smulders van het KOP moet deze samenwerking ‘het nieuwe normaal’ worden waar vele andere regio’s een voorbeeld aan kunnen nemen.

De Technische Universiteit Eindhoven heeft de meest tevreden studenten. Hoogleraren vinden de Universiteit Utrecht de beste universiteit. De Christelijke Hogeschool Ede wint in het hbo. Dat blijkt uit De beste studies, het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier en onderzoeksinstituut ResearchNed naar de kwaliteit van het hoger onderwijs. Het onderzoek is dit jaar vernieuwd en uitgebreid met extra kwaliteitsinformatie. In totaal 614 opleidingen van hogescholen en universiteiten zijn beoordeeld. De beste universiteit is volgens studenten de Technische Universiteit Eindhoven. De Radboud Universiteit Nijmegen is de beste brede universiteit, beste specialistische universiteit is Maastricht University. Hoogleraren en universitair hoofddocenten vinden de Universiteit Utrecht de beste brede universiteit, Tilburg University de beste specialistische universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven de beste technische universiteit.

Rubicon Belastingadviseurs en Registeraccountants: samen uw uitdaging aangaan

Ondersteuning in de zoektocht naar de juiste medewerkers

De kracht van Rubicon is dat wij een grote mate van kennis en ervaring koppelen aan een intensief persoonlijk contact, want alleen op die manier kunnen wij werkelijk iets betekenen voor onze cliënten. Onze cliënten bestaan voor een groot deel uit middelgrote en grote ondernemingen, vermogende particulieren en goede doelen stichtingen. Ons kantoor beschikt over een belangrijk netwerk van contacten met collegaadviseurs in diverse landen. Op die

Wilt u advies op maat ten aanzien van personeelsvraagstukken? Iemand die zich wil verdiepen in uw bedrijf en een lange termijn relatie opbouwen? Dan is Flexibility is voor u het juiste adres. “Voor zowel vaste als tijdelijke functies ondersteun ik u in de zoektocht naar

manier kunnen wij ook internationaal de service bieden die onze cliënten nodig hebben. In april van dit jaar hebben we met onze cliënten en relaties ons vijftienjarig jubileum gevierd. Wij willen ook in de toekomst verder gaan, waarmee we in 1997 zijn begonnen: met grote betrokkenheid bij de cliënt onze rol vervullen als adviseur en vertrouwenspersoon. Meer informatie kunt u vinden op www.rubicon.nu.

KvK start gratis notarisspreekuur Zijn de statuten van uw bv nog actueel? Moet u wel of niet onder huwelijkse voorwaarden trouwen? Wat komt er kijken bij een verandering van bedrijfsstructuur? Voor het antwoord op deze en andere notariële kwesties biedt de Kamer van Koophandel het gratis notarisspreekuur. De aanleiding voor het starten van een notarisspreekuur is de komst van de Flex -bv. Daarbij wordt het eenvoudiger om een besloten vennootschap op te richten. Omdat wetten en regels veel valkuilen kunnen bevatten, biedt de KvK ondernemers de mogelijkheid om hun vragen voor te leggen aan een onafhankelijke notaris. Het notarisspreekuur is bedoeld voor gevestigde ondernemers die te maken krijgen met

04

het ONDERNEMERS BELANG

groei, opvolging of beëindiging van hun bedrijf. Gesprekspartners zijn notarissen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Het spreekuur is niet bedoeld om notariële stukken op te stellen of voor te bereiden. Meer informatie over het notarisspreekuur vindt u via: www. kvk.nl/notarisbrabant

de juiste medewerkers”, aldus carrière adviseur Evelien Smits. “Ik hoef niet de grootste in de regio te zijn, maar heb wel de ambitie om de beste te zijn.” Meer informatie? evelien.smits@flexibility.nl.

Meer vervoer via Brabantse kanalen Zestien bedrijven verenigd in stichting BERZOB zeggen toe voortaan 600 vrachtladingen per dag via de Brabantse kanalen te vervoeren in plaats van over de weg. De vaarwegen worden daarvoor geschikt gemaakt voor langere schepen. Overheden en het bedrijfsleven investeren ondanks de economische crisis juist nu in de verbetering van de Brabantse kanalen. “Logistiek is van oudsher een sterke sector in Tilburg”, stelt wethouder (infrastructuur & mobiliteit) Lauwerier. “Bijzonder aan onze stad is het feit dat wij behalve via de weg en het spoor ook over water bereikbaar zijn. We hebben een grote railterminal en aan het Wilhelminakanaal zitten naast laad- en loskades ook twee grote containerterminals. Daarmee trekken we bedrijven als Sony, Samsung, Dell, Fuji en andere bedrijven naar onze

regio. De verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal geeft ons de kans de Rotterdamse haven verder te ontlasten en de positie van logistieke hotspot te verstevigen.” In het kader van het Programma Beter Benutten worden in deze tijd van financiële krapte deals gesloten tussen overheden en partners uit het regionale bedrijfsleven en kennisinstituten. Door de Brabantse vaarwegen te optimaliseren dragen alle partijen bij aan vermindering van files en bereikbaarheid van de regio. Het project ‘Sluizen Zuid-Willemsvaart 4, 5, 6 fase 2’ is landelijk het eerste project waarvoor zo’n slimme deal gesloten is tussen overheden en het regionale bedrijfsleven. Het was voor minister Schultz een reden om een bezoek aan de Brabantse kanalen te brengen.


Column

Scheve banenverhouding leidt tot reisdruk Nederlandse werknemers reizen gemiddeld 14 kilometer om op hun werk te komen, maar de regionale verschillen zijn groot. Zo blijkt uit onderzoek van ING. Dit is milieubelastend en kost tijd die niet aan andere dingen besteed kan worden. Bovendien heeft dit effect op de reiskosten, die volgend jaar mogelijk flink oplopen. Al met al geldt: Hoe meer inwoners in de eigen regio aan de slag kunnen hoe beter dit

is voor de regio. De reden van het omvangrijke woon-werkverkeer is dat de arbeidsmarkt lang niet overal in evenwicht is. Enerzijds zijn er stedelijke werkregio’s als GrootAmsterdam, de regio Utrecht en Zuidoost-Brabant die een flink overschot aan banen hebben. Anderzijds zijn er woonregio’s als Flevoland, Zaanstad, Zuid-Oost-Friesland en Oost-Groningen, die juist een tekort hebben aan banen.

Alle bankrekeningnummers gaan veranderen Vanaf februari 2014 kunt u uw huidige rekeningnummer niet meer gebruiken en is het ‘nieuwe’ IBANnummer verplicht. Het lijkt nog ver weg, maar u moet wel een aantal zaken regelen voor de overgang. U moet bijvoorbeeld uw klanten op de hoogte brengen van uw nieuwe nummer en uw briefpapier en website aanpassen. U vindt op de campagnesite ‘Over op IBAN’ een checklist met zaken waarmee u rekening moet houden. Ook vindt u

hier een toolkit die u kunt gebruiken bij de overgang. Het International Bank Account Number (IBAN) is een rekeningnummer dat in alle 32 deelnemende landen op dezelfde manier is opgebouwd. In Nederland bestaat het nummer uit 18 tekens. Het IBAN wordt nu vooral gebruikt voor buitenlandse betalingen, maar wordt vanaf 1 februari 2014 het enige rekeningnummer dat u kunt gebruiken voor uw betalingsverkeer. Meer informatie: www.overopiban.nl

Ook uw nieuws in het Ondernemersbelang? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten en mail uw persberichten naar: d.emans@ ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Het Ondernemersbelang.

Ondernemersvraag De poll op ondernemersbelang.nl voor de nummer 3 luidde: ‘Hoe verder na het kabinet Rutte en de verkiezingen? Er is massaal gestemd, hiernaast de uitslag!

De poll voor de nummer 4 is: Heeft het MKB meer steun nodig in zwaar economisch weer? Breng ook uw stem uit, surf naar www.ondernemersbelang.nl en stem!

Te boeken onder de post ‘schrale troost’ Meer dan ooit staat het verschijnsel onderzoek centraal in de media. Steeds vaker is het zélf onderwerp van onderzoek. Want helaas blijken we wetenschappelijk onderzoek soms te moeten wantrouwen. Dat komt doordat wetenschappers in een steeds onwetenschappelijker milieu moeten werken, waarop de vrije markt, die ook sectoren binnendruppelt waar ze niets te zoeken heeft, funest inwerkt. Onder de hoge productiedruk weten sommige wetenschappers niet meer hoe ze hun output op peil en hun naam hoog moeten houden. Dus dan maar wat onderzoeksdata verzinnen om zo weer iets verrassends aan te kunnen tonen. Het lijkt er tegenwoordig een beetje bij te horen en je kon het ook wel zien aankomen. Verklaarden we de vrije markt immers niet heilig? Kennen we niet ieder het ‘recht’ toe om zijn of haar leven van wieg tot graf helemaal zelf tot een succes te maken? En laten we ons niet leiden door een demissionaire minister-president die in het verlengde van de tijdgeest doceert ‘dat de staat geen geluksmachine is’? Dan moet je er ook niet gek van opkijken dat er wrange vruchten uit de maatschappelijke boom kunnen vallen. En dat daar wetenschapsdienaren tussen zitten die liever hun eigen reputatie dienen. Gelukkig worden er ook boeiende onderzoeken uitgevoerd die gebaseerd zijn op betrouwbare data. Recent leverde dat een historisch overzicht op van begrotingstekorten op basis van CBScijfers. Wat bleek? Dat VVD en CDA veel minder goede schatkistbewaarders zijn dan ze zelf beweren. En dat socialisten, ook dat beruchte jaren zeventig kabinet van PvdA-premier Joop den Uyl, het zelfs iets beter doen waar het spaarzaamheid betreft. Sterker; onder Den Uyl waren de begrotingstekorten gemiddeld genomen lager dan in alle opvolgende kabinetten.

Ook ik was daar stomverbaasd over. Het was immers een weetje waar je zo’n lekker houvast aan had. Dat je socialisten nooit over de staatskas moet laten gaan, omdat we dan in no time naar de kale bodem daarvan zitten te staren. Tegenwoordig maken de liberalen daar zelfs hun verkiezingsstokpaardje van. Dat gaat luid, duidelijk en zelfverzekerd. Bij monde van vooral VVD-leider Stef Blok, die in het tv-programma Knevel & Van den Brink onlangs hardop tegen Diederik Samsom verzuchtte: “Het is altijd lastig aan een socialist uit te leggen waarom je niet meer geld moet uitgeven dan je binnenkrijgt”. Nu zal ik u niet vervelen met cijfers, die kunt u in enkele muisklikken bij elkaar googelen. Wat in ieder geval blijkt is dat zowel VVD, CDA als PvdA in de vele jaren dat ze in kabinetten zitting hadden en bovendien van economische groei konden profiteren, tóch met begrotingstekorten kampten. Onderzoekt en gij zult vinden. Wat we hier vinden steunt op betrouwbare cijfers en oogt niet fraai. Maar eigenlijk konden we het vermoeden. Dat politici, van welke kleur ook, de schatkist vooral beschouwen als een instrument waarmee ze kiezers kunnen lokken. Politiek is helaas steeds meer het synoniem geworden voor cliëntelisme. Met het algemeen belang als huilende derde. Al is de pretentie nog zo snel, betrouwbaar onderzoek achterhaalt haar wel. Met gaten in onze schatkist hebben we zodoende toch nog iets aan de batenkant van onze balans staan. Te boeken onder de post: schrale troost. Baart Koster (freelance zakelijk & economisch journalist en copywriter) www.kosterteksten.nl

het ONDERNEMERS BELANG

05


Ook voor uw bedrijfsonroerendgoed

Bladel Raambrug 34

Op zichtlocatie op bedrijventerrein “De Sleutel” gelegen kantoorruimte/showroom met woonhuis. De mogelijkheid is aanwezig voor het realiseren van een bedrijfshal van 400m², kantoor van 275m² en een appartement van 160m² of bedrijfshal van 750m².

Vraagprijs € 450.000 K.K.

Perceel 1431m²; Oppervlakte kantoor 110m²; Totale inhoud 1050m³; Bouwjaar 1985.

TE KOOP:

TE KOOP:

Bladel Rootven 28 Prijs op aanvraag

TE KOOP:

Bladel Rootven 29

Op een fraai perceel van bijna 6.000 m² op industrieterrein “De Sleutel” gelegen bedrijfsobject bestaande uit 2 van elkaar gescheiden bedrijfsruimten op de begane grond en 1e verdieping almede een inpandige kantoorruimte. Perceel 5.979 m²; Oppervlakte bedrijfsruimte 4.025 m²; Oppervlakte kantoor 240 m².

Centraal op bedrijventerrein “De Sleutel” gelegen prachtige bouwkavel van maar liefst 6.287 m² voor de bouw van een bedrijfsruimte. Dit kavel is eventueel ook in kleinere deelpercelen te koop. Perceel 6.287 m².

Vraagprijs € 950.000,-- K.K. EXCL. BTW

Bladel Leemskuilen 21A

Op een super zichtlocatie gelegen representatieve kantoorruimte met inpandige opslagruimte, voorgelegen parkeerterrein en riant bouwperceel van circa 2.200 m² met volop mogelijkheden om een bedrijfsruimte en bedrijfswoning te realiseren.

Vraagprijs € 625.000,-- K.K. EXCL. BTW

Perceel 2.190 m²; Oppervlakte kantoor circa 490 m²; Bouwjaar 1997.

TE KOOP:

Bladel Polakkers 2A & 2B

Twee gunstig gelegen bouwkavels van elk ruim 1.000 m² voor het bouwen van een bedrijfsruimte met bedrijfswoning. De kavels zijn gelegen op bedrijventerrein “Leemskuilen” aan de rand van Bladel in de directe nabijheid van diverse uitvalswegen.

Vraagprijzen vanaf € 235.000,-- K.K. EXCL. BTW

Perceel Polakkers 2A 1.010m² Perceel Polakkers 2B 1.127m²

TE KOOP:

Markt 6a • 5531 BA Bladel • T 0497-369193 • F 0497-369165 • E info@boxmakelaardij.nl • www.boxmakelaardij.nl


Bedrijfsreportage

Valkenswaardse ondernemer wordt

cartoonheld

Humor in reclame werkt. Kijk maar naar de vele lollige reclamespots waar we dagelijks op tv mee bestookt worden. Hersbach Belastingadviseurs + Administrateurs bedacht een lokale reclamecampagne met vrolijke cartoons. Een campagne die een staartje kreeg.

artijn en Simone Hersbach doen graag dingen op hún manier. Neem bijvoorbeeld de grote walnotenhouten ‘stamtafel’ die prominent in hun kantoor prijkt. Die tafel staat daar speciaal voor klanten die even binnenwandelen voor een kop koffie en een praatje. Het tekent de aanpak waarmee Martijn en Simone al ruim tien jaar hun klanten, vooral ondernemers in het kleinbedrijf, bedienen. Gemoedelijk, persoonlijk, informeel. “We staan dicht bij onze klanten”, zegt Martijn. “Hoe beter we ze kennen, hoe beter we ons advies kunnen afstemmen op hun behoeften.”

M

meeste cartoons gaan over situaties die mkb-ondernemers kunnen tegenkomen, bijvoorbeeld VAR, pensioen, AOW, bijtelling en bedrijfsovername. Martijn laat ook enkele Valkenswaardse relaties meedelen in de media-aandacht. Onder anderen Godelie Smets van Hotel De Valk, Eekels Bedrijfskleding en Edwin Wils van Autobedrijf Wils krijgen een rolletje in enkele cartoons. Wat heeft de campagne na 26 weken opgeleverd? “In ieder geval veel tamtam”, zegt Martijn Hersbach. “Ik kreeg positieve reacties van klanten en potentiële klanten. Het heeft veel gedaan voor mijn naamsbekendheid. Missie geslaagd dus.”

Opmerkelijk driemanschap

Uncle Sam

Toen Martijn het eerder dit jaar tijd vond voor wat exposure in de lokale huis-aanhuisbladen, stapte hij niet naar een reclamebureau voor een gelikte advertentie. “Ik wilde iets wat past bij onze informele en persoonlijke aanpak. En er mocht best wat humor in zitten.” Cartoons misschien? Martijn legde zijn idee voor aan twee klanten: Pim Verest, eigenaar van Trends Shoes in Valkenswaard én begaafd cartoontekenaar, en tekstschrijver Guido Reijnders. Zo ontstond een opmerkelijk driemanschap, dat in een half jaar tijd 26 cartoons creëerde. Martijn verzon de grappige situaties, Guido zorgde voor puntige tekstjes en Pim ving het geheel in rake tekeningen.

Die tamtam ging nog harder trommelen toen een van de cartoons opeens een eigen leven ging leiden. Namelijk de cartoon waarop Martijn Hersbach staat afgebeeld als Uncle Sam, die de lezer met priemende blik aankijkt. Daarbij in vette letters de tekst: ‘Hé! Koop bij de lokale detaillist, voordat u ‘m in uw straatbeeld mist!’ De Uncle Sam-cartoon leverde een stroom reacties op. Vooral nadat Martijn ze persoonlijk op A4-formaat ging uitdelen aan winkeliers in Valkenswaard. Die hingen ze weer aan hun deur of in de etalage. Jac Mollen van Boekhandel Priem maakte de prent nog groter en hing hem prominent in zijn etalage. “Met die cartoon wilde ik een signaal afgeven”, vertelt Martijn. “De detailhandel heeft het momenteel moeilijk. Niet alleen door de crisis, maar ook door de groei van de online winkels. Hopelijk heeft de cartoon de mensen een beetje aan het denken gezet: koop je spullen in een gewone winkel, daar help

Veel tamtam

Martijn Hersbach zelf figureert in alle cartoons. Pim weet hem in enkele pennestreken treffend neer te zetten, inclusief wijkende haargrens en - laten we vriendelijk blijven - robuust postuur. De

je de lokale winkeliers enorm mee. En het is nog gezelliger ook.” Alle cartoons zijn te bekijken op www. hersbachadvies.nl. Wilt u een exemplaar ontvangen van de Uncle Sam-cartoon op A4formaat, stuur dan even een mailtje met uw adresgegevens naar info@hersbachadvies.nl

Hersbach Belastingadviseurs + Administrateurs Hegmulder 2 5554 KN Valkenswaard T 040 - 201 41 56 info@hersbachadvies.nl www.hersbachadvies.nl

het ONDERNEMERS BELANG

5+2%'H.HPSHQLQGG

07 


Bedrijfsreportage

Peter Dijkmans (Dijkmans BergJeths Advocaten)

Tekst: Hubertine van den Biggelaar • Fotografie: Heidi Wils

Wilbert Cuijpers (Fijen & Cuijpers Assurantiën)

Ad Strijbosch (De Overname Adviseur Midden- en Oost-Brab

Financiële sector helpt ondernemers keuzes te maken Zoveel ondernemers, zoveel visies? Dat valt erg mee tijdens dit geanimeerde ronde tafelgesprek in ’t Oude Wandelpark in Valkenswaard. De vijf financiële en juridische dienstverleners zijn het al snel roerend met elkaar eens. Eensgezind stellen

“Ken je kracht én je beperkingen”

ze dat focus en visie bij ondernemers bittere noodzaak zijn om gefundeerde beleidskeuzes te kunnen maken. En om die keuzes goed te kunnen maken, is het nodig om de eigen krachten en beperkingen te kennen. Oók als financieel of juridisch dienstverlener.

J

uist weloverwogen, gefundeerde keuzes maken is voor iedereen - dus ook voor ondernemers - lastig. Dat lukt alleen met een goede visie en focus. Alleen dan is helder welke koers een ondernemer en met welk doel wil varen. De kunst is om die koers bij elke belangrijke beslissing voor ogen te houden. En dat valt in de praktijk niet mee. Zo is de ervaring van de vijf gesprekspartners, die zelf ook ondernemer zijn. Martijn Hersbach, accountant en financieel planner, trapt af: “Als mkb-adviseur ken ik mijn sterke punten, maar weet ik ook waar mijn grenzen liggen. De samenleving en regelgeving worden steeds complexer. Daardoor is het logisch dat je soms een beroep moet doen op

08

het ONDERNEMERS BELANG

specialisten met specifieke kennis. Waar nodig schakel ik dus andere deskundigen in - zoals een pensioenspecialist - zodat ik mijn opdrachtgevers optimaal kan ondersteunen.” Wilbert Cuijpers, assurantietussenpersoon, vult aan: “Klanten stellen ook - terecht vind ik - steeds hogere eisen aan dienstverlening en service. Door kritisch naar jezelf te kijken en te erkennen waar je sterktes en zwaktes liggen, kun je betere kwaliteit leveren. Dat geldt voor elke ondernemer: je moet je bedrijf bouwen op de kwaliteiten die je in huis hebt. Dat noopt je tot het maken van keuzes en samenwerken met externe specialisten.” Aansprakelijkheid

Juist die samenwerking maakt het ondernemen complexer. Ad Strijbosch, gespecialiseerd in begeleiding van bedrijfsovernames, maakt het vaak mee: “Vaak zit veel kennis tussen de oren van de ondernemer. De kunst is om die kennis binnen de organisatie of bij de bedrijfsopvolger te krijgen. Bovendien speelt bij ondernemen niet alleen de ratio een rol. Emoties zijn in hoge mate bepalend voor het welslagen van een samenwerking.” Peter Dijkmans merkt dat in zijn praktijk als advocaat ook. “De mensen zijn mondiger geworden en

het individu wordt via regelgeving steeds beter beschermd. Dat betekent dat de ondernemer vaker dan vroeger aansprakelijk wordt gesteld. Daarbij is ook nog het aantal zakelijke transacties enorm toegenomen, terwijl deze zaken vaak ook complexer zijn dan vroeger. Daardoor is er meer kans op tegenslag of misverstanden. Juist daardoor komen ze bij een juridisch adviseur terecht, steeds vaker ook preventief. De kunst is dan om binnen de geldende regels tot een bevredigende commerciële oplossing te komen.” Het gezegde ‘van fouten kun je leren’ gaat daarbij ook voor de ondernemer op, vindt Ad Strijbosch. “Aanspreken op fouten is heel leerzaam, al is het nog geen gemeengoed bij ondernemers.” Wilbert Cuijpers signaleert vooral dat klanten eerder de grenzen opzoeken. “Als reactie daarop willen ondernemers zich nog wel eens middels dossiervorming indekken om aansprakelijkheid te voorkomen. Dat kan leiden tot een stukje verharding in het zaken doen.” “Dat zie ik in mijn klantenkring niet”, reageert Martijn Herbach. “Veel ondernemers willen zichzelf juist de negatieve energie besparen als een zakenrelatie steken heeft laten vallen. Ze willen het achter zich laten en weer naar de toekomst kijken.”


bant)

Martijn Hersbach (Hersbach belastingadviseurs & administrateurs)

Vooruit kijken

Dat brengt het gesprek weer op de basis van een gezonde onderneming: focus en visie als leidraad voor een succesvolle toekomst. Theo Timmermans, administratief dienstverlener, constateert dat veel ondernemers harde en enthousiaste werkers zijn. “Maar ze nemen daardoor te weinig tijd om vooruit te kijken. Ze missen soms een doelstelling of ontwikkelrichting, vooral op de lange termijn. Juist cijfers uit het verleden zijn daarvoor een goed kompas. Ze geven inzicht in de kosten, omzet en winsten. En ze zijn een wegwijzer voor de richting waarin een ondernemer zich succesvol kan ontwikkelen. Het kan heel veel inzicht geven als een ondernemer met zijn accountant over deze cijfers spart. Het laat zien waar winstpunten liggen, maar ook waar belangrijke besparingspunten te halen zijn. Dat vind ik een belangrijk punt in onze adviseursrol. Veel startende ondernemers investeren in hun enthousiasme veel geld, maar onderschatten de financiële risico’s.” Martijn Herbach vult aan: “Meestal ligt de focus op de omzet. Maar het is essentieel om de winst in het oog te houden. Ik zeg wel eens: verdien eerst de kost en ga dan uitgeven, want winst komt te voet en gaat te paard.” Daarbij is het ook zaak om naar de lange termijn te kijken, vindt Ad Strijbosch. “Ondernemers moeten goed beseffen dat bijvoorbeeld hun pensioen vaak in het bedrijf zit. Dat is meestal niet in een jaar te gelde te maken.” Kennis delen

Dat brengt het gesprek op de vergrijzing in de regio. Daardoor - zo wordt vaak gedacht - zijn er heel wat bedrijven die opvolging zoeken. Maar dat valt erg mee, weet Ad Strijbosch. “Een derde van deze

Theo Timmermans (Timmermans Administratie & Advies)

bedrijven sterft een stille dood, een derde vindt intern of binnen de familie opvolging en een derde komt dus ‘op de markt’.” Deze cijfers geven aan dat er op termijn behoorlijk wat bedrijven zullen verdwijnen. Opent dat perspectieven voor de overblijvers? Niet zonder meer, is de heersende mening aan tafel. De eensgezinde conclusie luidt dat je als bedrijf aan de steeds hogere eisen van je klanten moeten kunnen voldoen. Juist daarbij is samenwerking en delen van kennis essentieel. En dat vergt een omslag in de ondernemingscultuur. “Onlangs las ik een artikel over de Eindhovense ondernemer Jan van Hulst, die een vernieuwende rubberperstechniek heeft ontwikkeld. Hij wil zijn innovatieve kennis graag delen met regionale partners. Maar volgens Van Hulst blijkt daar helaas maar weinig belangstelling voor. Collega-ondernemers laten daardoor mooie kansen liggen om samen kennis te delen, waardoor je beter kunt focussen op verdere innovatie in je eigen bedrijf,” vertelt Peter Dijkmans. Theo Timmermans reageert met: “Dit soort openheid is juist een voorwaarde om verder te komen met onze regionale economie.” Wilbert Cuijpers stemt daarmee in: “Keteninnovatie is heel belangrijk, maar bedrijven werken op dat gebied nog niet genoeg samen. Daar liggen echt nog economische kansen in deze regio.” Investeren in intervisie

Dat breng het gesprek, kort na de TweedeKamerverkiezingen, op de crisis. “Onze regio doet het economisch relatief goed. Het frappeert me dat dit niet terugkomt in het bestedingspatroon”, constateert Martijn Hersbach. “Zou het te maken kunnen hebben met de spaarzame aard van dit deel van het land?” oppert Peter

Dijkmans. Wilbert Cuijpers reageert met: “Ik denk dat de media door ook debet aan zijn. Steeds het slechte nieuws herhalen of benadrukken versterkt het negatieve effect. En mensen zien hun geldreserves afnemen en zoeken meer zekerheid door te gaan sparen.” Ad Strijbosch vult aan: “Angst en onrust voeren momenteel de boventoon. Als het vertrouwen in de economie ontbreekt, geven mensen niets uit en investeren ondernemers ook niet. Er is echt een kentering nodig. In dat opzicht hoop ik dat de nieuwe regering onder andere de woningmarkt weer vlot kan trekken.” Martijn signaleert daarop dat vooral detaillisten kampen met flinke omzetdalingen bij gelijkblijvende hoge huurprijzen. En dat in een tijd waarin de detailhandel terdege rekening moet houden met concurrentie van webwinkels, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ad reageert met: “De winkelier is er voor de klant en niet andersom. Deze maatschappelijke ontwikkeling noopt de detaillist om te focussen op zijn sterke punten. Hij zal zich moeten onderscheiden. Bijvoorbeeld met persoonlijk advies, extra service of aanvullende diensten, zoals een eigen webwinkel.” Theo constateert: “Daarbij zijn we eigenlijk terug bij het begin: focus op je doelen op langere termijn en zorg dat je weet waarin je jezelf als ondernemer onderscheidt. Daarover sparren met een specialist is geen luxe, maar een zinvolle investering. De voorwaarde is dan wel dat je elkaars kennis wilt delen en dat je open en eerlijk tegen elkaar bent.” De vijf gesprekspartners gaven wat dat betreft vandaag het goede voorbeeld. Want door heel open en eerlijk vanuit hun eigen specialisme kennis te delen, hebben ze hun blik op het ondernemerschap verruimd!

het ONDERNEMERS BELANG

09


Bedrijfsreportage

Financiële administratie, geen eindpunt maar beginpunt

Een goede bedrijfsvoering, een efficiënte administratieve organisatie en een gezonde financiële huishouding. Dat zijn de werkterreinen van Timmermans Administratie & Advies.

komen zijn: • verbetering van het factureringsproces • interne documentenstromen en informatiestromen vastleggen • debiteurenbeoordelingen en kredietwaardigheidsonderzoeken opzetten. Kortom; zorgen dat uw geld sneller binnenkomt en dat u als ondernemer zelf minder risico loopt. Dit gebeurt niet alleen door beoordeling vooraf maar ook door tussentijdse toetsing, evaluatie en aanpassing.

V

oor veel ondernemers vormt de financiële administratie enkel het sluitstuk van het ondernemen. Nadat alle goederen en/of diensten geleverd zijn, moeten er nog de nodige papieren handelingen verricht worden om de ondernemersactiviteiten ook financieel en fiscaal te kunnen verantwoorden. Jammer dat nog steeds teveel ondernemers zo tegen de financiële administratie aankijken. De financiële administratie is namelijk veel meer en kan veel meer betekenen voor de ondernemer. Het is de meetlat waarlangs de ondernemersactiviteiten gelegd kunnen worden en het gereedschap waarmee ondernemersbeslissingen onderbouwd kunnen worden. Een administratie die volledig en tijdig is en de juiste rapportages levert, is het hulpmiddel voor de ondernemer om de juiste keuzes te maken voor de toekomst van zijn of haar onderneming.

de operationele organisatie efficiënter wordt samengebracht. Inzicht en efficiëntie zijn noodzakelijk om gericht te kunnen sturen en te verbeteren. Wij kunnen, desgewenst in samenspraak met de accountant, voor verbeteringen zorgen op een aantal aandachtsgebieden binnen de onderneming, zowel door training als door kennisoverdracht. De aandacht kan daarbij liggen op de volgende terreinen: Interne en externe rapportages

Nadat visie en doelstellingen geformuleerd zijn moet met behulp van periodieke rapportages de controle op de geformuleerde doelstellingen uitgevoerd worden. De rapportages vanuit de financiële administratie moeten de ondernemer helpen en moeten dus tijdig en betrouwbaar zijn. Wij kunnen u daarbij helpen. Kostenbeheersing

Operationele efficiëntie

De blik naar de toekomst alleen is niet meer voldoende. Er moet kritisch gekeken worden naar de inrichting van de interne afdelingen waaronder de afdeling administratie. De medewerkers van de interne afdelingen moeten wat kennis en kunde betreft voortdurend bijgeschoold worden om tijdig de juiste informatie te kunnen verstrekken aan de leidinggevenden. Het succes van een bedrijf wordt mede bepaald door de mensen in de organisatie. Alles draait om het weer onder controle krijgen van de organisatie. Wij leggen een basis voor structurele verbetering, waarbij

10

het ONDERNEMERS BELANG

Veel bedrijven zijn zich ervan bewust dat de rek aan de verkoopkant eruit is, er moet dus wel bespaard gaan worden aan de inkoopkant. Alle besparingsmogelijkheden op directe en indirecte kosten dienen zowel te worden geïnventariseerd als ook te worden geëvalueerd. Kortom inzicht krijgen, keuzes maken en kostenbeheer invoeren, zodat kostenbesparing ook daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Jaarrekening en fiscaliteit

Naast de adviserende rol die we binnen uw organisatie kunnen vervullen kunnen onze werkzaamheden uiteraard ook de verzorging van de financiële administratie en alle vereiste fiscale aangiften omvatten. Met moderne software en gebruikmakend van alle vereiste certificaten kunnen we snel en efficiënt digitaal communiceren met andere partijen waaronder de belastingdienst, banken en Kamer van Koophandel (denk hierbij aan de per 1 januari 2013 verplichte aanlevering via SBR naar de belastingdienst). Met onze jarenlange ervaring, opgebouwd binnen accountantskantoren en middelgrote mkb-bedrijven, kunnen we een stevige bijdrage leveren aan verbetering van uw organisatie Wilt u een onafhankelijk gesprek, inventarisatie of concreet plan van aanpak?

Timmermans Administratie & Advies bekijkt met u de mogelijkheden zodat u gericht kunt werken naar de toekomst.

Timmermans Administratie & Advies St. Annastraat 7

Debiteuren- en liquiditeitenbeheer

5091 CP Middelbeers

We kijken naar de processen waaruit tijdswinst of efficiëntie gehaald kan worden. Vraagstukken die o.a. aan de orde kunnen

M 06 - 15 69 95 89 info@timmermans-administratie.nl www.timmermans-administratie.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Hubertine van den Biggelaar

De kracht van Fijen & Cuijpers Assurantiën zit in de combinatie

De zekerheid van maatwerk voor de ondernemer Verzekeren is vakwerk. Dat is de stellige overtuiging van Wilbert Cuijpers. “We bieden ondernemers en particulieren de zekerheid van maatwerk en sluiten met ons advies aan bij de levensfase van de onderneming. Elke klant kan rekenen op het beste advies voor de interessantste prijs en voorwaarden. We kunnen alle soorten verzekeringen aanbieden. Zo krijgt een ondernemer een totaalpakket dat precies bij zijn zakelijke én privésituatie past.”

D

aarbij willen we nadrukkelijk naast de ondernemer staan”, stelt Wilbert Cuijpers. “Door een persoonlijke relatie op te bouwen, kunnen we beter adviseren en op veranderingen reageren of zelfs anticiperen. Elke ondernemer ontwikkelt zich. Het is belangrijk om in die ontwikkelingen mee te gaan, zodat het verzekeringspakket blijft passen bij iemands situatie. Daarom bespreken we minimaal twee keer per jaar met onze klanten de stand van zaken. Zo kunnen we tijdig bijsturen. Groot voordeel is dat ondernemers voor alle assurantiën bij ons terecht kunnen: alle soorten bedrijfsmatige en particuliere verzekeringen maar ook voor pensioenen, hypotheken en financieringen.” Investering

Bijzonder is dat Fijen & Cuijpers opereert op het snijvlak van assurantiën en administratie. “Onze zusteronderneming Cuijpers Consulting verzorgt voor het klein mkb tot tien medewerkers de complete administratie. Die kennis nemen we mee in onze

ondersteuning in assurantiën. Daardoor kunnen we klanten beter adviseren en bedienen, onder andere omdat we weten welke ondernemersrisico’s er spelen”, aldus Wilbert. “Bovendien bieden we verzekeringen aan van alle betrouwbare, zowel kleine als grotere verzekeraars. Dat is prijstechnisch interessant, omdat voor een redelijke premie een goede dekking gegarandeerd is. Wij staan als klein kantoor dicht bij de klant. We nemen de tijd om een ondernemer en zijn bedrijf te leren kennen. Die investering loont voor onze klanten, omdat we vanuit onze expertise en relatie goed kunnen selecteren welk advies bij iemand past. En we zijn in staat om bij calamiteiten of schade snel te reageren. Ook denken we mee bij het indienen van claims, houden we bij de schadeafwikkeling de vinger aan de pols en tonen daadkracht wanneer het echt nodig is.” Gouden team

Veel ondernemers hebben een ‘gezonde’ aversie tegen verzekeren. Ze zijn bang zich over te verzekeren of investeren

liever in andere zaken. “Verzekeren is kiezen:, beaamt Wilbert. “Daarom is het belangrijk om met de ondernemer een risico inventarisatie te maken. Zo weet een ondernemer waar zijn grootste of essentiele risico’s liggen en hoe hij die het beste kan afdekken. Door samen met ons een goed verzekeringspakket samen te stellen, beperkt een ondernemer zijn risico en kan hij zorgelozer ondernemen. Overigens kunnen we ook voor bedrijven interessante personeelsverzekeringen aanbieden op basis van collectiviteit. Daarmee verzekert de ondernemer zich van goed werkgeverschap.” Fijen & Cuijpers heeft ongeveer 800 klanten - particulieren én ondernemers die volop vertrouwen hebben in het bedrijf. Terecht, want dit assurantiekantoor bestaat al bijna 50 jaar. In 1954 startte Gerrie Fijen namelijk met zijn verzekeringsactiviteiten. In 2007 droeg hij zijn onderneming over aan Wilbert Cuijpers. Maar gelukkig stelt Gerrie zijn kennis en ervaring nog regelmatig ter beschikking. In de dagelijkse werkzaamheden kan Wilbert rekenen op de ondersteuning van Linda Tonneijk Samen vormen ze een ‘gouden team’ dat ondernemers met raad én daad terzijde staat. Wilt u zelf ervaren hoe dat werkt? Maak dan een vrijblijvende kennismakingsafspraak!

Fijen & Cuijpers Assurantiën Kerkhofstraat 21 5554 HG Valkenswaard T 040 - 208 92 40 F 040 - 208 92 41 info@fijencuijpers.nl www.fijencuijpers.nl

het ONDERNEMERS BELANG

5+2%'H.HPSHQLQGG

11 


Bedrijfsreportage

Tekst: Jack van Eekelen • Fotografie: Hein Gijsbers

Schoenmakers Druk & Print houdt zich staande in crisistijd

Vliegen voor de klant communicatie-uitingen weggelegd. “Er zijn zoveel zaken die op papier blijven bestaan. Neem het voorbeeld van digitale nieuwsbrieven. Gebleken is dat de respons bij een papieren nieuwsbrief groter is dan bij een digitale. Die wordt eerder weggeklikt. Ik zie wat dat betreft de laatste jaren een omslag, een terugkeer naar papier. En daar ben ik niet rouwig om. Mensen willen graag iets tastbaars, zo is de ervaring. Het is zeker waar dat het papierverbruik de afgelopen jaren sterk is afgenomen. Dat is de realiteit waar ook wij mee te maken hebben. Natuurlijk spelen we ook in op de digitale revolutie. Zo gaan wij investeren in een nieuwe digitale straat. Het besluit daarover valt eind dit jaar, na een bezoek aan de toonaangevende grafische beurs Drupa in Düsseldorf.” Hecht team

De grafische sector maakt moeilijke tijden door. In tien jaar tijd is het aantal drukkerijen gehalveerd. Ondanks de tegenwind houdt een aantal bedrijven in de branche zich goed staande. Een goed voorbeeld hiervan is Schoenmakers Druk & Print in Valkenswaard. “Onze kracht is flexibiliteit en snelheid gecombineerd met een aantrekkelijke prijs. We proberen snel te schakelen.”

P

De grafische sector beleeft barre tijden. De ene na de andere drukkerij valt om. “Voor ons is er in Valkenswaard en omstreken nog voldoende rendement te halen. Wij klagen niet. Ik weet dat het slecht gaat in de branche. Daar probeer ik me zo min mogelijk van aan te trekken, hoewel ik het wel vervelend vind. Maar ik moet toch vooral mijn eigen toko runnen.” Schoenmakers werkt met een klein, hecht team. “Ik ben trots op mijn mensen, die al jarenlang hier werken. Ze zijn niet te beroerd om indien dat nodig is over te werken. Belangrijk is om dit team bij elkaar te houden”, stelt de directeur-eigenaar. “Onze kracht is snelheid en flexibiliteit. Wij willen vliegen voor onze klanten. In onze nek voelen wij de hete adem van de concurrentie, bijvoorbeeld uit België. Dat dwingt je snel en kwalitatief goed werk af te leveren. Alleen zo kun je overwinnen.”

erry Schoenmakers is oprichter en directeur-eigenaar van het bedrijf dat negen man personeel in dienst heeft en zich vooral op Valkenswaard richt. Perry heeft het grafische vak met de paplepel ingekregen. “Mijn vader heeft zijn hele leven bij drukkerij Gestel in Eindhoven gewerkt. Sinds hij in de vut is, is hij hier manusje-van-alles. Hij kan het werken niet laten. Dit is het mooiste vak dat er bestaat.”

diensten. Particulieren, die bijvoorbeeld geboortekaartjes laten drukken, maar vooral bedrijven (met name in het mkb), instellingen en verenigingen. Brochures, huisstijlen, posters, (digitale) nieuwsbrieven, doosjes en andersoortig druk- en printwerk – het aanbod van Schoenmakers is breed. Wat de verenigingen betreft: Schoenmakers produceerde eerder dit jaar onder meer carnavalskrant De Strieper.

Breed aanbod

Investeren

T 040 - 207 59 10

Schoenmakers Druk & Print heeft een bestand van zo’n 1100 klanten, die regelmatig en onregelmatig gebruik maken van haar

De digitale revolutie is niet te stoppen. Toch ziet Perry Schoenmakers een rooskleurige toekomst voor papieren

F 040 - 207 59 15

Schoenmakers Druk & Print Goudenrijderhof 38 5551 VJ Valkenswaard

12

het ONDERNEMERS BELANG

info@schoenmakers.com www.schoenmakers.com


Bedrijfsreportage

Tekst: Sandra Kagie / Fotografie: Hans van Asch

V.l.n.r.: Ad Strijbosch, Harry Bekkers en Mart van Ginkel

Een succesvolle bedrijfsoverdracht: EQ of IQ?! Start op tijd en wees goed voorbereid. Dit zijn volgens de deskundigen van De Overname Adviseur Midden- en Oost-Brabant de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. De overdracht van een bedrijf moet volgens Ad Strijbosch, Mart van Ginkel en Harry Bekkers deel uitmaken van de langetermijnvisie van elke ondernemer. Dat dit vaak niet het geval is, heeft volgens de drie alles te maken met emoties. “Als ondernemer afstand nemen van je bedrijf, je geesteskind, is misschien wel het moeilijkste wat je van hem of haar kunt vragen”, geeft Ad Strijbosch, waarderingsdeskundige, aan. “Hier komen veel emoties bij kijken waardoor een rationele blik vaak ver te zoeken is. Zeker wanneer het een overdracht binnen de familie betreft. Reden voor ons als overname-adviseurs om de mens in een traject van bedrijfsoverdracht altijd centraal te stellen. In de beginfase zijn we dan ook puur bezig met het handvatten bieden aan een ondernemer om te wennen aan het idee van afstand nemen. Pas wanneer deze horde is genomen, gaan we met rationele zaken aan de slag zoals het verkoopklaar maken van een onderneming.” “Niet alleen als het gaat om financiële zaken, maar ook in fiscale, juridische en personele zin”, vult belastingadviseur Harry Bekkers zijn collega aan. “We kunnen hierbij putten uit jarenlange eigen ervaring, maar ook uit die van een breed netwerk van deskundigen met wie we als De Overname Adviseur samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van hrm- of juridische zaken.” Vanaf 55 jaar Juist omdat het wennen aan het idee om niet langer leiding te geven aan je geesteskind tijd kost, raadt Mart van Ginkel, accountant/mediator, ondernemers aan

vanaf een jaar of 55 na te gaan denken over het moment van stoppen. “Klaar zijn voor bedrijfsoverdracht is een logisch gevolg van een goede bedrijfsvoering”, stelt hij onomwonden. “Veel ondernemers uit het mkb durven de vraag of hun bedrijf ook zonder hen verder kan echter helemaal niet te stellen. Dit terwijl ze rationeel gezien best weten dat een gezond bedrijf niet te afhankelijk mag zijn van één persoon.” “Een succesvolle bedrijfsoverdracht staat of valt met het managen van verwachtingen”, vat Harry Bekkers samen. “Is de waarde van een bedrijf die een ondernemer in zijn hoofd heeft wel reëel? Is de beoogd opvolger wel bekwaam? En hoe interessant is een bedrijf eigenlijk voor een potentiële koper. Vragen die je tijdig moet beantwoorden omdat je wanneer het er echt om gaat niet voor verrassingen wilt komen te staan”, schetst hij. “Wat wij ondernemers bijvoorbeeld aanraden, is hun bedrijf tussentijds te laten waarderen”, haakt Mart van Ginkel in. “Dit is altijd een goed moment van bewustwording op basis waarvan we verder kunnen bouwen aan een consistente strategie om te komen tot een succesvolle overdracht.” Geen snelle dealmakers Wanneer de voorbereiding op een bedrijfs-

overdracht goed is, kan de uiteindelijke verkoop volgens de drie heren snel gaan. “Als er een potentiële koper in beeld is, duurt het verkooptraject gemiddeld nog zo’n zes maanden”, verduidelijkt Mart van Ginkel. “Je hebt het dan over de transactiefase waarin de onderhandelingen centraal staan en over de afsluitende fase waarin de uiteindelijke deal wordt gesloten. Ons belangrijkste werk als overname-adviseurs zit echter in de fase hiervoor. Natuurlijk ronden we een koop of verkoop voor onze klanten helemaal af. Maar we onderscheiden ons juist van de zogenoemde dealmakers door de tijd en energie die we investeren in het voortraject. Zorgvuldigheid en de mens achter de onderneming staan voor ons voorop. Naast het financiële resultaat telt voor ons en onze klanten namelijk ook de geruststelling dat een onderneming in goede handen is of komt”, besluit hij. De Overname Adviseur Midden- en Oost-Brabant (onderdeel landelijke vereniging De Overname Adviseur) T 0413 - 48 30 84 F 0413 - 48 30 71 info@doa-brabant.nl www.doa-brabant.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Bedrijfsreportage

Reflex Quality Systems B.V.

Allround montagebedrijf in de afbouw vierde 15-jarig bestaan Reflex Quality Systems B.V., voor de meeste beter bekend als R Q S is een allround montagebedrijf in de afbouw, en dan in de breedste zin van het woord. What’s in a name? ‘Reflex’ reliable and flexible , betrouwbaar en flexibel ‘Quality’ , kwaliteit spreekt voor zich. Dat zijn de sleutelwoorden voor ons succes.

R

Q S vierde afgelopen mei het vijftienjarig bestaan. In 1997 gingen we van start met voornamelijk het monteren van systeemplafonds en wanden , vandaar ‘Systems’. Vandaag de dag hebben we het over totaal afbouw. Van de meest uiteenlopende routines, van een kleine particuliere verbouwing tot grote totaal projecten. R Q S verzorgt de montage, de begeleiding, adviseert in uiteenlopende zaken als materiaal keuze, planning en uitvoerbaarheid en uiteindelijk het succesvol afronden van projecten. Over diversiteit gesproken: twee jaar geleden hebben we twaalf nieuwe operatiekamers gebouwd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Verder hebben we de eerste toepassing van geperforeerde lamellen voor een buitensituatie gemonteerd onder vier spoorbanen van het Bijlmer Station in Amsterdam, waar dagelijks ook tijdens de verbouwing zo’n 10.000 mensen passeerden. Een houten Derako plafond, in een helemaal gegolfde vorm, in het nieuwe auditorium van de University of the Free State in het Zuid-Arikaanse Bloemfontein

14

het ONDERNEMERS BELANG

(zie foto). R Q S werd benaderd om de montage hiervoor mee op te zetten, de technische details uit te werken en lokale mensen op te leiden. Onlangs hebben we alle binnen aftimmerwerkzaamheden en 8000m2 computervloer en wandbekleding gemaakt bij de nieuwe Venco Campus in Eersel. Nu zijn we weer betrokken bij de afbouw van Strijp S en een groot renovatieproject van 360 woningen in Rotterdam. Dit is slechts een kleine greep uit de gerealiseerde en lopende projecten R Q S is een samenwerkingsverband aangegaan met Deu Verspaandonk project services. Daarmee vormen we een collectief van tien a vijftien zelfstandige ondernemers, zodat we alle expertise bezitten en altijd voldoende mankracht hebben op ieder vlak. Mocht u interesse hebben in een van onze diensten dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Reflex Quality Systems B.V. Aengilbertusstraat 11 5521 TN Eersel M 06 - 22 38 91 54 T 0497 - 51 80 78 info@rqsafbouw.nl www.rqsafbouw.nl


Bedrijfsreportage MP Packaging ontwikkelt en verkoopt innovatieve, herbruikbare verpakkings systemen. Deze unieke modulaire en inklapbare verpakkingssystemen produceren wij -als enige in de wereld- al ruim 45 jaar in Veldhoven (NL). Inmiddels bieden wij een breed scala oplossingen voor diverse branches en logistieke toepassingen.

Al 45 Jaar onderscheidend Innovaties

Twee recent ontwikkelde boxen belichten we hier graag wat uitgebreider. De inklapbare MP Bulkbox met trechterbodem voor het gedoseerd lossen van bulk- of kleingoed. Dit is de enige inklapbare palletbox met trechterbodem in Europa. Speciaal door

ons ontwikkeld voor het verpakken, opslaan, vervoeren en gedoseerd lossen van bulkgoederen per m3. Deze MP Bulkbox is vaak een flexibel onderdeel van de toevoer en afvulstations in (semi-) geautomatiseerde productieprocessen. Deze box vervangt meestal de 20-liter zakken of kartonnen dozen. Dit vermindert niet alleen een enorme lichamelijke til belasting bij medewerkers, maar de box verdient zich bovendien binnen 2-3 jaar terug alleen al door de besparing op kleinverpakking. Een efficientere materials handling krijg je met deze unieke oplossing op de koop toe! De inloop Palletbox Van deze inklapbare palletbox kan tijdens het laden/lossen de voorzijde (en eventueel een zijkant) geheel worden uitgenomen.

De goederen zet u tegen de twee of drie resterende wanden aan door tijdens het laden/lossen gewoon de box in te lopen. Deze resterende (2 of 3) wanden zijn 100% geborgd aan de pallet en kunnen niet loskomen. Voor opslag kunt u ze echter met 2 eenvoudige clicks van de pallet loshalen.

Internationale Marktleiders kiezen voor MPbox

Het flexibele MPbox systeem wordt gebruikt door multinationale marktleiders als Duracell, Philips, Sita Suez, Wienerberger, H & T, Ferrero, ASML, Toshiba, Flextronics, Michelin, Siemens VDO en AvtoVAZ. Voor hun interne- en externe logistiek, opslag en materials handling.

Maatwerk

Naast ons standaard assortiment, bieden wij op maat gemaakte oplossingen. Op basis van specifieke klantwensen en een analyse van de logistieke toepassing waar de MPboxen zullen worden ingezet, ontwikkelen we een product op maat. Met deze optimale “oplossing op maat” wordt maximaal tijd en geld bespaart in het logistieke- of materials handling proces van onze klanten. Kopen. Huren, Leasen of Poolen

Wij bieden u alle mogelijkheden om de MPbox te gebruiken. Naast aanschaf kunt u ook ze huren, leasen of poolen.

R E T U R N A B L E LO G I ST I C S O L U T I O N S

MP Packaging De Run 5 116a Veldhoven T 040 - 760 00 20 info@mppackaging.eu www.MPpackaging.eu

het ONDERNEMERS BELANG

15


“Samen werken” 0HWDDO)OH[1HGHUODQGLVHHQ LQWHUQDWLRQDDOGHWDFKHULQJVEXUHDX GDW]LFKULFKWRSGHLQ]HWYDQ SURGXFWLHSHUVRQHHOXLW(8ODQGHQ 1DDVWYDNPHQVHQLQGHPHWDDO VHFWRU]RDOVODVVHUVIUH]HUVGUDDLHUV HQPDFKLQH RSHUDWRUVZRUGWRRN SHUVRQHHOJHOHYHUGYRRUPRQWDJH DVVHPEODJH LQSDN VFKRRQPDDN  UHF\FOLQJZHUN]DDPKHGHQHWF 'HRQGHUQHPLQJLVXLWJHJURHLGWRW HHQYDQGHJURRWVWHZHUNJHYHUV  LQGH.HPSHQHQHHQYHUWURXZGH VDPHQZHUNLQJVSDUWQHUYRRUGH LQGXVWULH

)XOOVHUYLFH 0HWDDO)OH[ELHGWHHQIXOOVHUYLFH SDNNHWGDWZHUNJHYHUVRQWODVW YDQDOOH]RUJHQRSKHWJHELHGYDQ ZHUYLQJHQVHOHFWLHYHUYRHUQDDU 1HGHUODQGKXLVYHVWLQJEHJHOHLGLQJ YDQGHZHUNQHPHUZRRQ ZHUNYHUNHHU YHU]HNHULQJEHODVWLQJ]DNHQ DGPLQLVWUDWLHHQVDODULsULQJ

0HWDDO)OH[1HGHUODQG%9 +DQGHOVZHJ $/+DSHUW 7 ) (

(HQWHDPYDQEHJHOHLGHUV]RUJW HUYRRUGDWGHPHGHZHUNHUV]LFK WKXLVYRHOHQLQ1HGHUODQGHQVQHO LQWHJUHUHQRSKXQZHUNSOHN

'HOHQYDQHUYDULQJHQNHQQLV 6LQGVGHVWDUWLQNUHJHQVWHHGV PHHU(XURSHDQHQGHPRJHOLMNKHLG RPLQ1HGHUODQGDDQGHVODJWHJDDQ 0HWDDO)OH[1HGHUODQGKHHIWKLHUELM HHQLQQRYDWLHYHUROYHUYXOG 'LYHUVHUDDGVOHGHQDIJHYDDUGLJGHQ YDQ3URYLQFLDOH6WDWHQGH7ZHHGH .DPHUHQGLYHUVH(XURSDUOHPHQWDULsUV KHEEHQLQGHORRSGHUMDUHQHHQ EH]RHNJHEUDFKWDDQ+DSHUW 'LUHFWHXU5RHOYDQ+HXJWHQLV]RZHO LQ%UXVVHODOVLQ'HQ+DDJJHZHHVW RP]LMQYLVLHRSGHPDUNWWHJHYHQ (QLQEUDFKW1REHOSULMVZLQQDDU HQRXG SUHPLHUYDQ3ROHQ/HFK :DOHVDHHQEH]RHNDDQ0HWDDO)OH[ %HQLHXZGZDW0HWDDO)OH[YRRUNDQ EHWHNHQHQ"1HHPFRQWDFWRSYRRU HHQYULMEOLMYHQGHNHQQLVPDNLQJ


Advies

De vorige keer schreef ik hier over de uitzondering dat een bestuurder van een bv in privé kan worden aangesproken voor schulden van zijn vennootschap. Deze situatie doet zich - kort gezegd - voor in het geval een bestuurder gemaakte afspraken bewust niet nakomt. Bijvoorbeeld omdat bij het maken van de afspraak eigenlijk al vaststond dat die niet zou kúnnen worden nagekomen, of omdat de bestuurder nadien het besluit neemt de afspraak niet na te zullen gaan komen, terwijl dat wel nog had gekund.

Flex-bv:

pas op met dividenduitkeringen D

it betekent echter niet dat als u als bestuurder de vennootschap wel steeds keurig al haar schulden laat betalen, u ook daarmee in privé ook altijd uit de wind bent. Voor sommige schulden geldt dat het betalen daarvan er toch toe kan leiden dat de bestuurder in privé aansprakelijk wordt. Dit kan - met name onder de nieuwe Flex-bv bijvoorbeeld het geval zijn bij het uitkeren van dividenden aan de aandeelhouders. Als de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) besluit dat er dividend moet worden uitgekeerd, dan krijgt de vennootschap door dat besluit een schuld aan de aandeelhouders. Vanaf 1 oktober 2012 bepaalt de wet echter expliciet dat - ondanks een rechtsgeldig besluit tot uitkering van dividend - de uitbetaling van dat dividend tóch kan leiden tot privé aansprakelijkheid van de bestuurder. Door de wijzigingen in het bv-recht bent u als bestuurder op grond van de wet namelijk verplicht om eerst na te gaan, of de vennootschap na de dividenduitkering nog wel aan al haar opeisbare verplichtingen kan voldoen. Als dat zo is dan kunt u het dividend gewoon overmaken. Als echter blijkt dat u had moeten voorzien, dat de vennootschap na het uitkeren van dividend haar verplichtingen niet meer zou kunnen voldoen en een bestuurder keert tóch dividend uit, dan is hij in privé aansprakelijk voor het uitgekeerde bedrag. Als een individuele aandeelhouder die het dividend heeft ontvangen, beschikt over voldoende achtergrondinformatie dat hij wist of had moeten voorzien dat de vennootschap na de dividenduitkering niet meer aan al haar opeisbare verplichtingen zou kunnen voldoen, dan

wordt ook deze aandeelhouder aansprakelijk, zij het maximaal tot het door die aandeelhouder ontvangen bedrag aan dividend. Tenzij het gaat om een kleiner bedrijf zal een externe aandeelhouder van een groot bedrijf en zeker een beursgenoteerd bedrijf - in de regel minder of geen zicht hebben op de precieze financiële situatie van de vennootschap. Daardoor zal hij ook minder snel kunnen (en hoeven) voorzien dat de vennootschap na de uitkering van het betreffende dividend haar opeisbare verplichtingen niet meer zal kunnen nakomen. Bovendien zal de aandeelhouder ook wel daadwerkelijk moeten terugbetalen. Kan de aandeelhouder dat niet (meer), dan draait u als bestuurder op voor het terugbetalen van het dividend. Het is dus van belang om niet zo maar dividend uit te keren en het moment waarop u het dividend overmaakt met beleid te kiezen. Het ijkpunt is namelijk de dag dat het dividend van de ene naar de andere bankrekening overgaat. Juist dan mag er geen twijfel zijn aan de solvabiliteit van de onderneming die het dividend uitkeert. U doet er voor het bepalen van dit moment verstandig aan niet alleen te letten op de financiële mogelijkheden van de vennootschap. Omdat u in beginsel zelf kunt bepalen wanneer het dividend wordt betaald, kunt u er ook zelf voor zorgen dat de aandeelhouders op het moment van de uitkering goed zicht hebben op de financiële situatie van de vennootschap. In dat geval zal de aandeelhouder zich minder snel aan de verplichting tot terugbetaling van het dividend kunnen onttrekken met de stelling dat hij niet had kunnen voorzien dat de vennootschap door de uitkering van het dividend in

financiële moeilijkheden zou komen. Niet alleen bij het uitkeren van dividend kan een bestuurder het risico lopen in privé aansprakelijk te zijn. Ook het voldoen van andere schulden van de vennootschap kan onder omstandigheden leiden persoonlijke aansprakelijkheid, bijvoorbeeld het geval als u selectief schuldeisers betaalt door de ene (bevriende of belangrijke) schuldeiser wél te betalen en een of meer andere niet. Naast het door de vennootschap niet laten voldoen van de schulden, kan dus ook het juist wél laten voldoen van schulden tot persoonlijke aansprakelijkheid leiden. Zeker als de vennootschap in zwaar weer verkeert, doet u er als bestuurder verstandig aan om goed na te denken over welke schulden u door de vennootschap laat voldoen. Voor advies hierover kunt u altijd bij DijkmansBergJeths Advocaten terecht. DijkmansBergJeths Advocaten Sniederslaan 14 | Postbus 110 | 5530 AC Bladel T 0497 - 36 04 60 Beemdstraat 52 | Postbus 8821 | 5605 LV Eindhoven T 040 - 291 06 91 info@dijkmansbergjeths.eu www.dijkmansbergjeths.eu

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

Tekst: Hubertine van den Biggelaar • Fotografie: Heidi Wils

In maart 2012 betrok ROPRO een eigen pand aan de Energieweg in Hapert. Dat schept meer ruimte en mogelijkheden om opdrachtgevers nóg beter te bedienen. Dat klinkt misschien vreemd voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in technisch

Verhuizing ROPRO technisch thuiswerk… biedt in alle opzichten meer ruimte

Thuis in technisch industrieel werk T

echnisch industrieel thuiswerk is een vak apart, waar maar weinig thuiswerkbedrijven in gespecialiseerd zijn. Het vereist namelijk vakmanschap en technische kennis om onze klanten goed te kunnen bedienen. Uniek is dat we ook over een eigen werkplaats beschikken. Daardoor kunnen we in huis grotere en ingewikkelder producten assembleren, solderen, boren, samenstellen, monteren, bewerken, afwerken, controleren en verpakken. Juist door die combinatie van thuiswerk en eigen bedrijfshal zijn we een interessante partner voor elektrotechnische bedrijven, kunststoffabrikanten, de metaalindustrie, toeleverings- en assemblagebedrijven en bedrijven met een eigen product dat geassembleerd moet worden.”

Interessante optie

ROPRO Productie is dan ook een interessante partner voor bedrijven die willen besparen

18

het ONDERNEMERS BELANG

op hun directe loonkosten, of die producten hebben die niet binnen een geautomatiseerd proces passen. Denk daarbij aan series die te klein zijn om automatisering lonend te maken of producten die simpelweg niet via automatisering gemaakt kunnen worden. “Eenvoudig gezegd kunnen wij alles wat een machine niet kan wél maken”, vat Wim Roosen het samen. Daarbij heeft ROPRO interessante voordelen ten opzichte van lage loonlanden. “Flexibiliteit, snelheid, kwaliteit, goede communicatie en vooral hoogwaardige technische kennis”, somt Wim op. “We spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal. Ook in technisch opzicht snappen we waar een klant het over heeft. Vaak denken we mee in de vraag van de klant. Zo komt het regelmatig voor dat we een oplossing of aanpassing bedenken om de assemblage, montage of logistiek te verbeteren. Veel klanten leggen vaste opdrachten bij ons neer. Maar we kunnen ook ondersteunen bij piekmomenten. Dat is vrij uniek in de technische wereld. Wat de opdracht ook is: we zorgen ervoor dat het werk binnen de afgesproken tijd 100 procent in orde is.”

industrieel thuiswerk. Eigenaar Wim Roosen legt het u graag uit. maak ik een gedetailleerde werkvoorbereiding, zodat onze medewerkers precies weten hoe ze een product moeten behandelen. Voor terugkerende opdrachten maken we een werkinstructie met foto’s. Bovendien wordt elke uitgevoerde opdracht van thuiswerkers in onze werkplaats gecontroleerd. Dat komt uiteraard de kwaliteit van ons werk ten goede. Juist op kwaliteit, inzet en flexibiliteit van onze medewerkers ben ik heel trots.” Vooral de kwaliteit is een belangrijke reden voor klanten om met ROPRO langdurig samen te werken. Het bedrijf werkt voor gerenommeerde nationale en internationale bedrijven. Maar binnen de Kempen is er voor ROPRO Productie nog een wereld te winnen. “De aankoop van ons eigen pand is een droom die uitkomt”, vertelt Wim. “We zitten ruimer in ons jasje en hebben een betere uitstraling naar mensen die ons nog niet kennen. Mijn volgende doel is om binnen de Kempen naam op te bouwen. Vreemd genoeg hebben we vele klanten in binnen- en buitenland, maar zijn we binnen onze eigen regio nog relatief onbekend. Daarom nodig ik bedrijven uit de buurt van harte uit om eens persoonlijk met ons kennis te komen maken!”

Testen

Wim weet niet alleen waar hij over praat bij klanten. Ook zijn medewerkers, vier fulltimers, drie parttimers en vijftien thuiswerkers zijn goede gesprekspartners. Bovendien kunnen ze rekenen op Wims kennis en inzicht. “Ons werk is vaak precisiewerk met een technische inslag. Het moet snel en vooral goed gebeuren. Elk product maak ik eerst zelf een keer. Zo weet ik precies welke aandachtspunten er zijn en wat een reële planning is. Van daaruit

ROPRO Productie Energieweg 1 5527 AH Hapert T 0497 - 68 28 82 F 0497 - 68 28 50 info@ropro-productie.nl www.ropro-productie.nl


Bedrijfsreportage

Van Dingenen Transport 75 jaar onderweg! De fris rood gekleurde vrachtwagens zijn al jarenlang een bekend verschijnsel: niet alleen in de Kempen maar ook in de rest van Nederland, in Duitsland en in de Benelux. Van Dingenen Transport uit Hapert levert al 75 jaar lang, op zijn eigen persoonlijke wijze, professionele diensten op het gebied van transport en op- en overslag.

V

an Dingenen Transport in Hapert wordt sinds 1984 geleid door Jan van Dingenen en onder zijn leiding is er veel veranderd. Tot medio 1985 werd er door Van Dingenen Transport hoofdzakelijk vee vervoerd. Na 1985 werden naast dat vervoer ook ander producten zoals metaal, hout en dergelijke aangenomen, waardoor de onderneming flink werd uitgebouwd. In 2000 is de afdeling veetransport gesloten en is het bedrijf zich verder gaan specialiseren in het vervoer van alle andere denkbare producten zoals machines, staal, automotive, kunststoffen etc. Verder heeft het bedrijf een specialisatie in sneltransport ontwikkeld: het zorgt 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor een snelle en zorgvuldige aflevering. Modern wagenpark

Inmiddels is van Dingenen Transport uitgegroeid tot een transportonderneming met zo’n 45 vrachtwagens en busjes die door geheel Europa transporten uitvoert. Alle auto’s zijn uitgerust met een GPRSboordcomputer. Aan de hand hiervan wordt informatie omtrent gewerkte uren, laadlos- en wachttijden, gereden kilometers, brandstofverbruik etc. verzameld. Bovendien kunnen via de boordcomputer opdrachten en berichten in real-time van en naar de auto

worden verzonden. Deze apparatuur stelt het bedrijf in staat om zowel de eigen planning als de klanten van de gewenste informatie te voorzien. In de op- en overslagcentra ( totaal circa 8.000 vierkante meter) worden pallets uitgeladen, zendingen gesorteerd, orders compleet gemaakt en vrachtwagens geladen. In overleg met de klant kan de zending tijdelijk worden opgeslagen om op een later tijdstip vervoerd te worden. Ook hier geldt dat de klant koning is en dat Van Dingenen Transport klant- en resultaatgerichte oplossingen biedt. Crisis

Het zijn zware tijden voor de transportsector. Maar Van Dingenen Transport in Hapert houdt zich goed staande. Het bedrijf heeft in 2009/2010 ingrijpende beslissingen moeten nemen om uit de negatieve spiraal te komen. En dat is gelukt! Van Dingenen Transport is een heel gezond bedrijf. Het heeft onlangs zelfs de ‘Financieel Gezond Award’ van Graydon uitgereikt gekregen. Jan van Dingenen vertelt over zijn ambities: “Wij bestaan dit jaar 75 jaar en hebben al die tijd op De Wijer gezeten. Maar daar is groei niet meer mogelijk, met als gevolg dat onze activiteiten verspreid zijn over zes

verschillende locaties. Verhuizen is dringend gewenst en we zijn blij dat we in Hapert kunnen blijven. Uiterlijk begin 2014 verhuizen we naar het Kempisch Bedrijven Park.” Keurmerk Transport en Logistiek

Het keurmerk Transport en Logistiek is een overkoepelend keurmerk voor het goederenvervoer over de weg. Van Dingenen Transport bereidt zich op dit moment voor op dit keurmerk waarmee het laat zien te voldoen aan hoge kwaliteitseisen voor onder meer bedrijfsvoering, interne processen, communicatie en duurzaamheid. Bovendien laat Van Dingenen Transport hiermee zien dat het serieus is over MVO ( maatschappelijk verantwoord ondernemen). Voor zijn klanten is Van Dingenen Transport een betrouwbare partner met wie het in samenwerking aan het best mogelijke werkt. Korte lijnen tussen klant, planning en chauffeurs zijn de kracht van het bedrijf. Van Dingenen Transport BV: al 75 jaar kwaliteit, flexibiliteit en diversiteit in transport en logistiek! kijk voor meer informatie op onze website www.vandingenentransport.nl

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage Millimeterkunstenaars Fred van Kuijk en Joost Versantvoort

Maquette maken is denken in 3d Elke maquette is uniek, maar één ding doen ze allemaal: mensen enthousiast maken. “Ze kruipen over de grond om door straten en ramen te gluren. Dan weten we genoeg, dan hebben we goed gewerkt”, vertellen de maquettebouwers Fred van Kuijk en Joost Versantvoort. Aan hen de vraag: hoe maak je een maquette?

E

en goede maquettebouwer is een millimeterkunstenaar. Nauwkeurig, geduldig en stressbestendig. Hij kan AutoCAD (ontwerpsoftware) tekenen en lezen, onderdelen spuiten en verlijmen en kleurlak aanmaken. En vooral: hij kan tekeningen in zijn hoofd omzetten in 3d. “Alles luistert heel nauw. Het eindresultaat moet de toekomstige werkelijkheid optimaal weergeven”, vertelt Fred. Heeft hij in een kwaaie bui nooit iets in een hoek gesmeten? Glimlachend: “Nee hoor. Soms wel aan gedacht. Bijvoorbeeld als op het laatst iets

Joost (links) en Fred werken aan het rijksmonument Weerderhuys in Valkenswaard. “We hebben een lespakket gemaakt voor het Belgische opleidingsinstituut Syntra. In oktober starten we een unieke cursus voor belangstellenden uit heel Europa.”

wijzigt, kunnen we weer afplakken, spuiten of bouwen. En soms moeten we onder tijdsdruk details schrappen.” Joost legt uit dat alle maquettes van plexiglas en kunststof plaatwerk zijn, van 0,5 tot 5 millimeter dik. De schaal varieert van 1:25 tot 1:1000, met uitschieters naar boven en beneden. Is de schaal gekozen, dan worden de tekeningen omgezet voor het aansturen van de snij- en freesmachine. “Soms gebruiken we het good old figuurzaagje nog”, lacht Joost. De onderdelen krijgen diverse folielagen voor steenkleur, kozijnen en zo. Na het verlijmen van de grotere onderdelen, komt het assembleren van steeds kleinere details: dakkapel, gootje, hegje, auto, mensje. Het eindresultaat is een prachtig stukje verkleinde werkelijkheid. Joost en Fred genieten van het wauw-moment als de opdrachtgever de maquette onthult. Zoals bij de Expohal van de Floriade, met verlichting en bewegende zonnecollectoren. Of het verkeersmanagementsysteem met matrixborden, een prachtige klus voor Rijkswaterstaat. Van beide maquettes staan filmpjes op www.designstudiovalkenswaard.nl

ware niet zo druk. “Leuk voor een folder, maar een maquette biedt zoveel meer. Je ziet hoe het echt wordt. Je loopt eromheen, kijkt om de hoek, tuurt door ramen. Je kunt aanwijzen waar je wilt wonen en meten hoever de speeltuin is. Een maquette biedt objectieve informatie en verbergt niets.” Fred toont een huisje uit Ypenburg en vertelt: “De verkoop kwam pas op gang toen de maquette klaar was.” Bij 3d-printen ligt het anders. Joost is gefascineerd door deze bijzondere techniek die zetmeelpoeder omzet in tastbare objecten. Een klein huisje in de vitrinekast bewijst het. “De apparaten en grondstoffen zijn nog veel te duur. Detaillering en kleurechtheid scoren nog onvoldoende. Maar het is een boeiende ontwikkeling die we op de voet volgen. Op termijn gaat dit zeker ons vak verrijken.”

Design Studio Valkenswaard bv

20

het ONDERNEMERS BELANG

3d-printen

Leenderweg 84

Software voor 3d-tekenen wordt makkelijker, en 3d-printen ontwikkelt zich snel. Staat de ambachtelijke maquettebouwer onder druk? Fred maakt zich over 3d-soft-

5555 CE Valkenswaard T 040 - 201 55 47 dsv@xs4all.nl www.designstudiovalkenswaard.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Corry Daalhof • Fotografie: Hans van Asch

HECTAS

Een schone toekomst!

HECTAS is facilitair dienstverlener in de breedste zin van het woord. Het bedrijf levert schoonmaakonderhoud aan onder meer kantoren, scholen, zorginstellingen, industrie en de food-sector. Maar ook glasbewassing, specialistisch vloeronderhoud en gevelreiniging zijn belangrijke activiteiten. Sinds de oprichting in 1916 is HECTAS uitgegroeid tot een allround en innovatieve facilitaire dienstverlener bij wie ontzorgen, vakkundigheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staat. En met zes vestigingen in Nederland, is HECTAS altijd dichtbij.

H

et ene facilitair bedrijf is het andere niet. HECTAS onderscheidt zich op verschillende punten. Johan Baetsen is regiomanager en hij vertelt: “HECTAS kenmerkt zich door de ‘no-nonsense’ bedrijfsvoering. Dat vertaalt zich in een uitstekend contact met onze klanten én onze medewerkers. De lijnen zijn kort en de bedrijfsvoering kent een platte organisatiestructuur.” Belangrijk

Wat betekent dat voor de klanten van HECTAS? “Landelijk heeft HECTAS drieduizend medewerkers, waarvan er ruim vierhonderd in deze regio werken. We kunnen dus elke opdracht aan. Daarnaast hebben onze klanten een vast aanspreekpunt, managers met verstand van zaken die zorgen voor continuering. Elke opdracht begint met een offerte waarin de afspraken duidelijk vastgelegd zijn. Gaat de klant akkoord, dan is het nakomen van die afspraken voor ons het allerbelangrijkst.” Gespecialiseerd

Vanuit de vestiging in Veldhoven wordt veel specialistisch werk gedaan. “Denk dan aan graffitiverwijdering, glasbewassing,

veegwerk, ontruimingen en dergelijke. Ons personeel is goed opgeleid en heeft een vracht aan praktijkervaring. Klanten merken dat verschil, onze mensen weten wat er van ze verwacht wordt en handelen daar ook naar. Het is niet voor niets dat we met veel klanten langdurige relaties hebben opgebouwd.” Realistisch

De snelle en efficiënte organisatiestructuur helpt daar ook aan mee. “Bij HECTAS zeggen we nooit nee, we denken met de klant mee en zoeken de best mogelijke oplossing op elke vraag.” Baetsen is echter wel realistisch: “Waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt. Dat is bij ons niet anders, maar als dat gebeurt, doen we er wel alles aan om dat naar tevredenheid van de klant op te lossen.”

laatste in samenwerking met bijvoorbeeld een technisch bureau.” Als voorbeeld geeft hij het vervangen van luchtfilters in luchtkanalen of spuitcabines. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

HECTAS is sterk betrokken bij mens en milieu. “Niet in woorden, maar vooral in daden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent bij ons toekomst- en omgevingsgericht denken. We gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakproducten en hebben een goede band met onze medewerkers.” HECTAS groeit en de vestiging in Veldhoven barst bijna uit haar voegen. “We gaan volgend jaar op zoek naar een grotere ruimte, want het wordt hier inderdaad wel erg krap.”

Uitbreiding

HECTAS is als innovatieve organisatie altijd op zoek naar verbetering en verdieping. “Onze lange termijn visie richt zich op uitbreiding van onze werkzaamheden. Naast het ‘traditionele’ schoonmaakwerk willen we ons gaan toeleggen op ongediertebestrijding en ondersteuning bieden bij technisch onderhoud. Dat

HECTAS Bedrijfsdiensten C.V. De Run 5504 5504 DH  Veldhoven T 040 - 255 87 55 F 040 - 253 02 75 jbaetsen@hectas.nl www.hectas.nl

het ONDERNEMERS BELANG

21


Flexibel werken, waar en wanneer u maar wilt, is het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. U moet kunnen vertrouwen op uw dataen telefoniesysteem; u bent ervan afhankelijk. Met de juiste Smartphone of PDA op zakformaat kunt u altijd beschikken over al uw gegevens. Zo kunt u bijvoorbeeld uw agenda automatisch laten synchroniseren, e-mailen, databestanden uitwisselen en internetten. De weg naar een abonnement begint bij Excellent Telecom met een analyse van uw huidige en toekomstige situatie. We nemen posten door zoals het belgedrag in en naar het buitenland, het mobiele dataverkeer en het sms-verkeer. Door middel van een gedetailleerd overzicht ziet u in een oogopslag op welke aspecten er kan worden bespaard. Kom langs voor een geheel vrijblijvende analyse onder het genot van een bakje koffie en maak kennis met de professionele maar persoonlijke sfeer.

“Als Excellent Telecom zijn wij er namelijk van overtuigd dat we u de voordeligste abonnementen kunnen aanbieden.� Ambachtsweg 1c, 5531 AC Bladel T 0497 - 38 44 74 | F 0497 - 38 19 80 info@excellentaudio.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Hubertine van den Biggelaar • Fotografie: Hans van Asch

Vernieuwing: dat woord kenmerkt Best Golf. Juist daarom past deze organisatie goed bij sportieve ondernemers. De prachtige 18 holes golfbaan biedt verschillende mogelijkheden om ondernemen op een sportieve manier in te kleden voor elke corporate en particulier. Daarbij leggen directeur Pieter van Heesewijk en Manager Customer Services Bas Geurtjens voor zichzelf de lat hoog.

Ondernemende golfbaan prikkelt sportieve ondernemers

Best Golf doet naam eer aan

W

e streven continu naar perfectie en zetten onverminderd in op kwaliteit”, stelt Pieter van Heesewijk. “Een optimaal geprepareerde golfbaan, de heerlijke keuken van Brasserie Dimples, vriendelijke en kundige medewerkers; we hebben alles in huis om onze gasten in de watten te leggen. Tegelijkertijd hechten we veel waarde aan een laagdrempelige toegang. Iedereen is bij ons van harte welkom: van mensen die via een clinic voor het eerst kennismaken met de sport tot doorgewinterde golfers.” Voor elk wat wils

De golfbaan valt op door de afwisseling en haar effectieve routing. Doordat 9 holes in de bossen liggen en 9 holes in het park zijn gesitueerd, ervaart een golfer doorlopend uitdaging. Het is bovendien erg prettig om nooit verder dan 50 meter van de green naar de volgende tee te hoeven lopen. Dit bevordert het spelritme en uiteindelijk ook de prestaties. Opvallend is het uitgebreide clubgebouw van Best Golf. Een prachtige brasserie vormt het middelpunt. “Daarnaast beschikken we over een aantal uitstekend geoutilleerde meeting rooms van diverse formaten”, aldus Bas Geurtjens. We hebben een compleet aanbod in hospitality onder ons dak. Daardoor kunnen we

een geheel verzorgde dag – of zelfs dagen – voor bedrijven in een aangename ambiance organiseren. Hierbij kun je denken aan bedrijfsfeesten, meetings, seminars of klantendagen.” Pieter van Heesewijk voegt er aan toe: “Alles moet van begin tot eind kloppen. Mensen willen gewoon waar voor hun geld. Ze hebben ook recht op value for money.” Best betaalbaar

Over geld gesproken: is golf niet een dure luxe? “Golf zal nooit een goedkope sport worden. Dat komt mede door de onderhoudskosten voor de golfbaan en het op peil houden van hospitality. Juist deze zaken willen we in topvorm houden. Daar zullen we altijd in blijven investeren”, stelt Bas Geurtjens. “Maar dat betekent zeker niet dat golf duur hoeft te zijn, zelfs niet voor beginnend ondernemers. Inspelend op wensen uit de markt, hebben we onze propositie afgelopen jaar herzien. Zo bieden we ondernemers een (desgewenst) flexibel bedrijfslidmaatschap tegen een aantrekkelijk tarief. Daar kunnen binnen bepaalde voorwaarden meerdere medewerkers van een bedrijf gebruik van maken. De ondernemer

krijgt toegang tot het netwerk van andere bedrijfsleden en krijgt in- en externe exposure vanuit Best Golf. Ook zien ondernemers deelname aan onze – betaalbare – bedrijvencompetitie als een zinvolle investering.” Pieter van Heesewijk vult aan: “Bedrijven die op een bijzondere manier een mooi event willen organiseren, moeten zeker informeren naar onze vernieuwde mogelijkheden. Momenteel onderzoeken we hoe we onze positie verder in de markt kunnen verstevigen. Voor ons geldt dat we er net zo hard voor moeten werken als elke andere ondernemer.” Best dichtbij

Dat tekent meteen het ondernemende karakter van Best Golf. “We investeren graag in de toekomst”, stelt Pieter van Heesewijk. “Dat durven we ook, omdat de basis staat als een huis. Onze golfbaan ligt gunstig, dicht bij de A2 en Eindhoven Airport. Binnen drie kwartier sta je vanuit de Randstad op ons rustig gelegen, groene complex met een zee aan parkeerruimte. Die goede faciliteiten combineren we met Brabantse gastvrijheid. Daar hoort uiteraard ook bij dat iedereen vrijblijvend een kijkje bij ons mag komen nemen. We zijn trots op ons bedrijf en we vertellen er dus graag meer over!”

Best Golf Golflaan 1 Postbus 314 5682 AH Best T 0499 - 39 32 21 F 040 - 208 92 41 info@bestgolf.nl www.bestgolf.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Ondernemerspanel

Verdient het mkb meer steun? Het mkb lijkt in Nederland steeds meer in een verdomhoekje te worden gezet. Faillissementen zijn aan de orde van de dag, terwijl de overheid doorgaat met lastenverzwaringen voor de ondernemer. De overheid leent miljarden euro’s aan Europa om de economie te steunen. In eigen land kunnen sommige mkbbedrijven met moeite het hoofd boven water houden. Banken geven nauwelijks meer leningen, waardoor investeringen achterwege blijven. Welke maatregelen zijn er nodig om de economie en daarmee de werkgelegenheid in Nederland te stimuleren? ■ Meindert Leutscher Meindert Leutscher, Leutscher Consult BV Les 1 van elke (mkb-)ondernemer is toch zeker: je moet het zelf doen! De vraag of er maatregelen moeten worden genomen, is dus eigenlijk niet relevant. Als ondernemer zou je nu juist geen maatregelen nodig moeten hebben, want die zitten je ook nog eens vaker in de weg dan dat je er gemak van hebt. Wel is zeker dat ‘de banken’ zich wat meer in de gedachten van de ondernemer zouden mogen verplaatsen. Het lijkt er op dat zij bij vragen om (overbruggings-)kredieten bijna per

definitie nee zeggen om toch maar vooral geen risico te hoeven nemen. ‘Over de crisis heen denken en doen’ is blijkbaar lastig. Aandachtspunt en grote zorg daarbij is de snel toenemende jeugdwerkloosheid. Als lokale en landelijke overheden dan toch stimuleringsmaatregelen gaan nemen, laat dan het aannemen van jonge mensen aantrekkelijker worden. Geef hen toekomst, mogelijkheden om zich te ontwikkelen of om te scholen, want we hebben ze keihard nodig om ons land weer vooruit te helpen!

■ Matthijs Bijpost Matthijs Bijpost, Wilwy BV Het mkb moet niet rekenen op steun van de overheid! De tijd dat het bedrijfsleven gesteund werd door de overheid ligt ver achter ons, zorg dat je bedrijf zelf sterk staat en blijft. Wat wel erg slecht is geregeld is, zijn de faillissementen. Een bedrijf gaat vandaag over de kop en de eigenaar kan doodleuk de volgende dag weer opnieuw starten of een doorstart maken, maar laat wel een spoor van vernieling na. Ik vind dat daar wel regels/ wetten voor gemaakt moeten worden, dat dat niet meer kan. Laten we zeggen binnen drie jaar geen eigen

bedrijf of doorstart meer en een landelijke databank van “foute ondernemers”. Dat zou al een hoop ellende en geld schelen, nu zijn alleen de curator en de Belastingdienst die mogelijk nog wat krijgen. Als toeleverancier ben je altijd je geld kwijt. Er worden te veel spelletjes gespeeld. Daarnaast moeten de banken af van de angstcultuur en de goede plannen gewoon tegen een goed tarief blijven financieren. De banken zouden eens na moeten denken wat hun rol eigenlijk is, dan weten ze ook wat hun bestaansrecht van origine is: geld uitlenen tegen betaling!

■ Kevin Peters Kevin Peters, EKB Nederland Een complex vraagstuk met een herkenbare problematiek. In mijn optiek dient – in deze tijd waarbij de werkloosheid oploopt – de (startende) mkb-ondernemer een extra duw in de rug te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het tijdelijk verlagen van inkomstenbelasting voor ondernemers, bovenop de (starters)aftrekposten en reguliere regelingen. Op die manier kan een mkb-ondernemer die het zwaar heeft, zijn hoofd makkelijker boven water houden. Dit voorkomt extra problemen als faillissementen

24

het ONDERNEMERS BELANG

en mensen die ons belastinggeld daardoor juist (noodgedwongen) gaan onttrekken van de staat. Bovendien een extra stimulans voor al die mensen die in de WW zitten: zonder terugbetaling van WW als ondernemer starten en je winst (tijdelijk) volledig behouden. Levert voor de staat niets op, maar kost ook geen geld meer… Afijn, er zullen wel weer te veel haken en ogen aan zitten. Verder een goed advies: schakel een specialist in die aantoonbaar kosten voor u als ondernemer kan besparen, EKB Nederland is zo’n partij. Ik wens u succes in deze economische tijd!


■ René Akkermans René Akkermans, regiomanager Tzorg Het werkveld van Tzorg, de thuiszorg, is een mooi voorbeeld van het feit dat kleinschalig werken voordelen biedt. Zo geldt dat ook vaak voor het mkb. Steun aan het mkb is nodig om meer banen te creëren. Vooral die mkb-sectoren die voor meer banengroei en daarmee economische vooruitgang zorgen, verdienen daarom betere randvoorwaarden zoals versoepeling van de regelgeving rond de publieke financiering van kleine bedrijven en de flexibiliteit

van arbeidsaanbod. De beperkte beschikbaarheid van financiering speelt bedrijven parten. Zeker in het mkb is er behoefte aan eigen vermogen om door te kunnen groeien. Dit terwijl het mkb juist een aanjager van economische ontwikkeling in brede zin kan zijn. Extra kredietgaranties vanuit de overheid zijn welkom. Wellicht moeten we ook naar een variant op de NHGgarantie, de mkb-garantie zodat risico’s beperkt worden en het aantrekken van eigen vermogen voor het mkb makkelijker wordt.

■ Teun Smulders Teun Smulders, Natural Talent Nederland heeft een open economie en is daarmee zeer afhankelijk van het buitenland. De steun aan Europa is daarom essentieel. Op dit moment is er geen weg meer terug. Nederland moet ook de consequenties dragen van het lidmaatschap in de EU. ‘Brussel’ hamert op het nakomen van de 3 procentregel. Dit werkt echter momenteel averechts. Voldoen aan de 3 procentregel

in 2016 is reëler. Eerst moet de economische stabiliteit terugkeren. De negatieve spiraal moet doorbroken worden. De overheid zou de bezuinigingen in Nederland, dus ook voor het mkb, moeten afzwakken. Wanneer de economische stabiliteit terugkeert, dienen de bezuinigen verder doorgevoerd te worden. We moeten eerst nieuwe veren krijgen, want van een kale kip kun je niet plukken.

■ Ad Poot Ad Poot, Additional risk-insurance Mkb in het verdomhoekje gezet? Een stelling waar ik het zeker niet mee eens ben, omdat deze deels onjuist en deels achterhaald is! Het aantal faillissementen is zeker hoog en het gaat niet geweldig met de economie. Maar er zijn in vergelijking met voorgaande jaren ook veel starters bijgekomen. Hierdoor zijn er nominaal meer bedrijven bijgekomen en anderzijds dus meer faillissementen. De overheid moet op twee fronten strijden: op nationaal en Europees niveau. Dus leningen en investering op internationaal niveau zijn noodzakelijk, omdat we nu eenmaal als Nederland

deel uitmaken van deze Europese economie. Europa geeft het Nederlandse mkb ook kansen. Banken lenen wel degelijk. Hebben enorme fouten gemaakt in het verleden en een inhaalslag moeten maken. Maar als ‘buitenstaander’, die bij starters en bestaande bedrijven kom, verneem ik dat de banken wel meedenken en geld lenen. Wel na een onderbouwing van de ondernemer. Hopelijk worden starters op de woningmarkt van overheidswege geholpen en wordt de kenniswetenschap gestimuleerd en gefinancierd. We moeten nu gewoon even doorbijten en creatief blijven en innovatief, uiteraard daar waar het kan!

■ Esther Leblanc Esther Leblanc, GEPOMA Dat het mkb in Nederland meer steun verdient, spreekt wat mij betreft voor zich. Als de overheid zich eens voldoende realiseerde hoe belangrijk, en ieder op zijn eigen manier uniek, alle mkb’ers zijn en voor hoeveel werkgelegenheid al deze bedrijven samen zorgen. Grote bedrijven staan vaak duidelijk op de kaart terwijl alle mkb-bedrijven bij elkaar volgens mij een nog grotere organisatie zijn!! Juist de diversiteit en variëteit maakt het geweldig interessant. Het

stimuleren van de ondernemersgeest is van groot belang. Regels versoepelen i.p.v. verzwaren kan zorgen voor behoud van mkb. Ondersteun mogelijkheden voor het mkb om te innoveren of juist om te blijven doen waar bedrijven sterk in zijn en waar hun kracht ligt. Dit zonder heel ingewikkelde eisen, dat lijkt op kortetermijndenken. Risicospreiding en kunnen meedeinen op ontwikkelingen, zowel economisch alsook maatschappelijk verantwoord. Er is een oud gezegde: wie het kleine niet eert...

het ONDERNEMERS BELANG

25


Bedrijven in de spotlight! Scan onderstaande QR-codes om de bedrijfsvideo’s te bekijken of bekijk de bedrijfsvideo’s op www.ondernemersbelang.nl Om een QR-code te scannen dient u via iTunes (Iphone) of Market (Android) een app te downloaden, enkele opties zijn i-nigma, Neo-Reader, Quick-Mark en QRReader. Vervolgens opent u de QR-scanner-app, richt u de camera van uw smartphone/tablet op de QR-code en de QR code wordt automatisch gescand.

Leemskuilen 5c 5563 CK Westerhoven T 040 - 201 38 29

Europalaan Noord 36 6021 EH Budel T 0495 - 49 19 92

www.elektrotheuwsbv.nl

www.qcs-bedrijfsdiensten.nl

Zwartven 4 5527 AN Hapert T 0497 - 64 48 64

www.heijberg-brandwering.nl

Industrieweg 5 5527 AJ Hapert T 0497 - 38 14 81

www.eaglegroup.nl

Koperslager 3, Eersel T 0497 - 53 57 37 Bruggelaan 2a, Eindhoven www.kimtimendamenkozijnen.nl T 040 - 238 01 58

 LQIR#YJOHFRGULYHQO ZZZYJOHFRGULYHQO


Wil Wouters Installatietechniek Op zoek naar een totaalinstallateur? Dan bent u bij Wil Wouters Installatietechniek aan het juiste adres! Zowel voor particulieren als bedrijven (wij zijn gespecialiseerd in industriĂŤle warm water voorziening) heeft ons bedrijf veel te bieden en kunnen wij zeer zeker van toegevoegde waarde zijn. Maar wie en wat is Wil Wouters Installatietechniek? In 2000 begonnen als een eenmanszaak op het gebied van sanitair, centrale verwarming en zinkwerk is het bedrijf uitgegroeid tot een allround speler in de installatietechniek. Door ervaren, kundig, en enthousiast personeel aan te nemen en door opleidingen en het verkrijgen van erkenningen werd de knowhow en expertise steeds verder ontwikkeld. Medio 2004 heeft ons bedrijf zich uitgebreid met de tak elektriciteit om zo het totaalaanbod in installatie te kunnen bieden. U kunt bij ons oa terecht voor: - riolering - waterleiding - gasleiding - centrale verwarming - warmtepompen - warm water installaties - sanitair - zinkwerk - hemelwater afvoer - balans ventalatie - krachtstroom installatie - zwakstroom installatie - brandmeld installatie - communicatie en beveiliging - verlichting

Vandaag de dag staan de milieubesparende technieken volop in de kijker dus ook op het gebied van zonne-energie en warmte pompen hebben wij niet stilgezeten waardoor we ook deze technieken kunnen aanbieden. Kortom: wat uw wensen ook zijn, wij bieden de kennis en ervaring om niet alleen uw plannen te bespreken, u te adviseren en uw plannen vorm te geven maar ook om het volledig voor u uit te voeren. Via 1 vast aanspreekpunt uw plannen realiteit zien worden!

Wil Wouters Installatietechniek, Melkweg 3, 5527 CZ Hapert T 0497 - 518450, F 0497 - 535460, info@wwouters.nl, www.wwouters.nl


1LHWZDWNDQ

PDDUZDW MHZLO

<]fa]mo]EYr\Y.KhgjlZj]Yc$\]]]jkl]Ymlg\a]Ydd]koYlmcYfjab\]f$ [geZaf]]jle]lYdd]koYlmoadljab\]f&RgYdk`]l]f]j_a]dYZ]d9$\] cjY[`la_]Z]fraf]eglgj$\]*(Zabl]ddaf_]f\]jabc]maljmklaf_&E]lgf\]j e]]j:a%p]fgfcghdYeh]fe]lY\Yhla]n]Zg[`ln]jda[`laf_$\g\]`g]c% \]l][la]$_]fl]_j]]j\fYna_Yla]kqkl]]ee]lLgeLge%kg^loYj]$ hYjc]]jk]fkgj]fnj]fY[`l]j]f)/%af[`da[`le]lYd]fn]d_]f& D]Yk]\]fa]mo]EYr\Y.KhgjlZj]YcnYfY^Ð-/-$%h]jeYYf\& :]kl]dfm]fjab\]af\gclgZ]j*()*&

²*&(DKCQ9;LAN%?Z]fraf]eglgj ²),-hc )(.cO! J=K= JN== J

9MLGKEGD<=JK:&N&

FM== HJG= F > JAL %

DYf_]9cc]jk*²--.+:LO]kl]j`gn]f²L]d&(,(%*(),000²o]kl]j`gn]f8Ymlgkegd\]jk&fd²ooo&Ymlgkegd\]jk&fd

?]ea\\]d\n]jZjmacEYr\Y.KhgjlZj]Yc*&( ),-hc!)((ce'ceËkh]jdal]j';G *%malklggl_'ce2-$.')/$1')+)& 0D]GD6SRUWEUHDN/6.<$&7,9*76PHW/HDVH3DFNYRRU¼3ULMVH[FONRVWHQULMNODDUPDNHQOHJHVHQYHUZLMGHULQJVELMGUDJH/HDVHSULMVH[FO%7:WDULHIREYIXOORSHUDWLRQDOOHDVH ORRSWLMGPDDQGHQNPSHUMDDUYLD0D]GD/HDVLQJ9UDDJQDDUGHYRRUZDDUGHQ3ULMVZLM]LJLQJHQYRRUEHKRXGHQ$IJHEHHOGPRGHONDQDIZLMNHQYDQGHGDDGZHUNHOLMNHVSHFL¿FDWLHVMDDU DOJHPHQHJDUDQWLHWRWPD[LPDDONPMDDUODNJDUDQWLHMDDUJDUDQWLHWHJHQGRRUURHVWHQYDQELQQHQXLWMDDU0D]GD(XUR6HUYLFH


Bedrijfsreportage

Oirschots bedrijf sinds 1837 sterk in vakwerk

Mastermate Mercx viert 175-jarig jubileum Het onlangs door Mastermate Willemsen overgenomen familiebedrijf Mercx uit Oirschot bestaat dit jaar 175 jaar. Met directeur Bas Willemsen en oud eigenaar Jan Mercx blikken we terug. Bas Willemsen: “Het is een hele eer om in hetzelfde jaar dat je een bedrijf overneemt het 175-jarige jubileum te mogen vieren. Mijn familie heeft al generaties lang zeer goede contacten met de familie Mercx, dus de verhalen van vroeger zijn mij niet vreemd. Mede daarom voelt deze overname zo goed. Twee familiebedrijven met een rijke historie die samen doorgaan onder de vlag van Mastermate.”

E

envoud. Dat is de rode draad in de historie van het dit jaar jubilerende familiebedrijf Mastermate Mercx uit Oirschot. Want hoe komt het dat een handelsbedrijf na zovele jaren nog in het straatbeeld van Oirschot voorkomt? Volgens Bas Willemsen door zich aan een aantal eenvoudige basisprincipes te houden.

Producten staan niet centraal

Laatste ’Mercx telg’ Jan Mercx vertelt: “In 1837 zijn we begonnen met de handel in kleine ijzerwaren. Voor die tijd was het bedrijf al actief als smidse. In de loop der jaren volgden kachels, huishoudelijk goed, land- en tuinbouwartikelen, gist en zelfs vuurwerk. Maar de producten stonden niet centraal. We hebben altijd ingespeeld op de behoeften van de klant op dat moment.” Tegenwoordig is het assortiment te vatten onder ijzerwaren, gereedschappen en hang- en sluitwerk. Met name op het gebied van deurbeslag is ‘Gouden Greep’

Mercx tot in de verre omgeving een begrip. “En met Mastermate concepten zoals Building Control (toegangscontrole), deurenservice en luchtdicht bouwen kunnen wij inspelen op actuele behoeften” aldus Bas Willemsen. IJzervreters

“Het is simpel: Wil je bij Mercx werken, dan moet je weten hoe ‘het’ werkt”, zegt Bas Willemsen. “De klant bouwt letterlijk op ons advies en dat moeten we waar blijven maken. De vertrouwde gezichten zorgen er voor dat de klant echt klant is en kan rekenen op een stukje Brabantse gezelligheid, snel schakelen en geen gezeur.” Vast goed

Jan Mercx gaat verder: “Wij vonden het altijd belangrijk om onze zaakjes goed voor elkaar te hebben. Dit geldt voor assortiment, logistiek, ict, financiën en zeker ook voor onze huisvesting. In de loop der jaren is het pand met de behoeften

meegegroeid. Velen onder ons herinneren zich misschien nog wel het pand op de hoek van Markt en Vrijthof. Later is daar het buurpand aan toegevoegd. In 1985 is vanwege de toenemende verkoop aan de bouw en industrie het huidige pand aan de Industrieweg 7 betrokken. Continuïteit leeft voort

Zoals het een familiebedrijf betaamt gaat het bij Mercx niet om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen. De focus is op de lange termijn waarbij het belang van de klant voorop staat. Ook met de overname door Mastermate Willemsen leeft dit gedachtegoed voort. Bij Willemsen is inmiddels de vierde generatie actief en het bedrijf is een van de 7 familiebedrijven in de coöperatie Mastermate. Een coöperatie die landelijke slagkracht met 35 vestigingen combineert met de lokale betrokkenheid van de familiebedrijven. Bas Willemsen: “Daarom zullen we in november het jubileum op gepaste wijze vieren met onze klanten.”

Mastermate Mercx

Mastermate Willemsen

Industrieweg 7

Scheiweg 27

5688 DP Oirschot

15421 XL Gemert

T 0499 - 57 13 75

T 0492 - 530 840

F 0499 - 57 11 05

F 0492 - 364 035

oirschot@mastermate.nl

gemert@mastermate.nl

www.mastermate.nl

www.mastermate.nl

het ONDERNEMERS BELANG

29


&,%8)"%,/.$%2.%-%.).$%*5)34%!-")!.#%

7ATUWONDERNEMERSWENSOOKIS /FUNUHUURTVOOREENDAGDEEL JAAROFZELFSOVERGAATTOTKOOP OPHETGEBIEDVANBEDRIJFSHUISVESTINGZIJNDEMOGELIJKHEDEN NAGENOEGONBEPERKT %ENVOLLEDIGEFACILITAIREONDERSTEUNINGSTAATTOTUWBESCHIKKING ,OCATIES/IRSCHOT 3POORDONKEN-IDDELBEERS )NFORMEERNAARDEGUNSTIGEVOORWAARDEN

7ANTONDERNEMENDOEJESAMEN

MPBUSINESSCENTER 2%')/%).$(/6%. 4),"52' 3 (%24/'%."/3#( -0"USINESS#ENTERDE3CHEPER(0/IRSCHOT 4EL % MAILINFO MPBUSINESSCENTERNL


Bedrijfsreportage

Tekst: Hubertine van den Biggelaar • Fotografie: Heidi Wils

Fusie Plattland biedt ruimte aan groeiambitie

Dé arbeidsspecialist in agrarisch werk werkt aan de toekomst Werk genoeg, mensen te weinig: dit scenario schetst Conny Bödeker, directeur van Plattland Uitzendorganisatie. “Door de vergrijzing is er nu al een tekort op de arbeidsmarkt, dat in rap tempo toeneemt. Dat geldt met name voor de branches waarin wij gespecialiseerd zijn: de agrarische en aanverwante sectoren. Onbekend maakt daarbij onbemind: veel jongeren kiezen niet voor een baan bij deze bedrijven. Voor werkgevers is het de kunst om gemotiveerde medewerkers voor tijdelijke en vaste banen te vinden. Daarin ondersteunen wij van A tot Z, van selectie en werving tot payrolling, uitzending, detachering en opleiding. Onze kracht is dat we werkgevers én werknemers zekerheid in arbeid bieden.”

D

ie kracht wortelt vooral in kennis van de branche. Logisch, want Plattland maakt onderdeel uit van AB Zuidoost Brabant. Deze agrarische werkgeversvereniging is gespecialiseerd in het inlenen van agrarisch personeel. AB Zuidoost Brabant heeft onder andere 25 bedrijfsverzorgers in dienst, die de continuïteit van elk type veebedrijf kunnen waarborgen. “We kennen de agrarische sector van haver tot gort en beschikken over gekwalificeerd personeel dat direct in kan springen”, vat Conny Bödeker samen. “Steeds vaker kwam de vraag vanuit aanverwante sectoren om te ondersteunen bij hun personeelszaken. Dat was dertien jaar geleden het startsein voor Plattland Uitzendorganisatie. Inmiddels zijn we in Zuidoost-Brabant de grootste personeelsbemiddelaar in agrarisch en aanverwant werk. Naast ons hoofdkantoor in Hoogeloon hebben we nevenvestigingen in Deurne en sinds dit voorjaar ook in Heeze. Het feit dat we in deze tijd groeien, zegt natuurlijk iets over de arbeidskrapte in sectoren. Maar het zegt vooral veel over onze succesvolle aanpak.”

Mkb bedienen

De basis van dat succes zijn vijf basisprincipes, waarvan Conny Bödeker het belang onderstreept. “We zijn 24/7 bereikbaar voor werkgevers, onze intermediairs hebben affiniteit met en kennis van de branche, we begeleiden onze arbeidskrachten goed, we doen eerlijk zaken en we stellen een goede match tussen werkgever en werknemer centraal. En of het nu om een vakspecialist of een productiemedewerker gaat: onze mensen zijn altijd bereid om hard te werken.” Het gaat dus uitstekend met Plattland en AB Zuidoost Brabant. Waarom dan toch een voorgenomen fusie? “Omdat de toenemende schaalvergroting, mechanisering en robotisering in de agrarische sector ons noopt het werkgebied uit te breiden en verder te specialiseren”, legt Conny Bödeker uit. Door samen te gaan mat AB Brabant in Best kunnen we voortaan meer dan 4.000 leden een compleet Arbeidsmobiliteitspakket aanbieden. Ook worden we een aantrekkelijker partner voor opleidingsinstituten, zoals AOC’s, ROC’s, en

brancheverenigingen, zoals ZLTO. En we kunnen nog beter de boer op met onze specialistische diensten, zoals klauwbekappen. Met de fusie versterken we onze positie in de agrarische sector én creëren we meer ruimte om het kleine mkb vakkundig te bedienen. Hoe? Dat is altijd maatwerk waar we in een persoonlijke kennismaking graag meer over vertellen!”

Veel meer dan uitzenden … Plattland is onderdeel van AB Zuidoost Brabant. Deze agrarische bedrijfsvereniging bestaat uit 850 leden in de agrarische sector. Daarnaast vallen onder AB Zuidoost Brabant een aantal organisaties, die elk een eigen specialisatie hebben binnen personeelsbemiddeling voor agrarisch en aanverwant werk. Plattland Uitzendorganisatie is gespecialiseerd in invulling van tijdelijke vacatures. Plattland EU internationale arbeidskrachten bemiddelt in de uitzending van voornamelijk Poolse arbeidskrachten. Pitt! Payroll treedt op als juridisch werkgever voor ondernemers in de branche. En via Plattform Trainingen & Opleidingen kunnen werknemers van de genoemde ondernemingen hun deskundigheid op peil brengen, houden en verbeteren.

Plattland

Vestiging Deurne

Dominépad 6a

Stationsstraat 120d

5528 NC Hoogeloon

5715 HJ Deurne

T 0497 - 68 48 08

T 0493 - 35 05 10

F 0497 - 68 24 80 Vestiging Heeze Jan Deckersstraat 23 info@plattland.nl

5591 HN Heeze

www.plattland.nl

T 040 - 226 46 31

het ONDERNEMERS BELANG

31


De-hij-kent-uw-bedrijfdoor-en-door-advocaat.

%/$'(/6QLHGHUVODDQ3RVWEXV$&%ODGHO7   (,1'+29(1%HHPGVWUDDW3RVWEXV/9(LQGKRYHQ7   (LQIR#GLMNPDQVEHUJMHWKVHX,ZZZGLMNPDQVEHUJMHWKVHX

Het Ondernemersbelang De Kempen 4-2012  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...