Page 1

NR. 2

2013

ZEELAND

Nieuwe markt voor Heros Sluiskil

Metaalsector innoveert continu

ITM: succesvolle en toonaangevende specialist

••••••••••••••••

Vergaderen en netwerken met uitzicht op zee

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Hydrauvision In 40 jaar tijd is Hydrauvision uitgegroeid tot een veelomvattende partner op gebied van aandrijftechniek. Duidelijk partner: we hechten bijzonder veel waarde aan een goede en nauwe relatie met onze klanten, waarmee we kennis en ervaring dagelijks delen. Om onze opdrachtgevers efficiënt van dienst te kunnen zijn, heeft Hydrauvision meerdere vestigingen; vanuit 6 locaties in Nederland en België worden klanten snel en slagvaardig bediend.

www.hydrauvision.com

HydrauRent HydrauRent biedt hydraulische capaciteit om te huren. Kostbare investeringen, zorg voor onderhoud en reparatie behoren tot het verleden. Evenals kosten voor opslag, inspectie en certificering. Het programma omvat HydrauPack; diesel- en elektrisch gedreven hydraulische powerpacks, HydrauWinch; hydraulische lieren, HydrauSupport; filtratie-, spoel-, koel- en ontwateringsunits en HydrauTool; handzaam (hogedruk) equipment.

www.hydraurent.com

M.I.P. M.I.P. - erkend specialist op het gebied van leidingwerk. Een betrouwbare partner die u ondersteunt en begeleidt van meten, adviseren, engineeren, (pre)fabriceren, construeren tot en met monteren. Zowel voor staal, aluminium en RVS alsook voor CuNiFer, koper en duplexsystemen. De kennis en ervaring die in de afgelopen jaren werden opgebouwd, worden dagelijks ingezet voor een grote variëteit aan bedrijven.

www.mipbv.nl


Hulp nodig bij crisis- of verandermanagement?

Esthetica is steeds belangrijker op bedrijfsterreinen. Door het plaatsen van voorzetwanden en nieuwe gevels kan een eenvoudig gebouw architectonische allure krijgen. Daarnaast is de toepassing van façades ook een ideale manier om uw verouderde pand op een relatief goedkope wijze de uitstraling van nieuwbouw te geven.

IZV ontwikkelde met ‘Refacing Solutions’een programma dat uw (bedrijfs-)pand van een nieuw gezicht voorziet. IZV ontwerpt en plaatst fraaie functionele en duurzame

een product van

gevels. De mogelijkheden zijn talrijk. Zo kunt u harmonie aanbrengen in uw gebouw(en) of juist een blikvanger maken van uw nieuwe gevel.

Het materiaal wat we gebruiken varieert van gevelbeplating, constructief plaatmateriaal, hout , kunststof en dit allemaal in diverse vormen ,kleuren en profielen. Laat u inspireren door een ‘artist impression’ van RFS en ervaar hoe de gevel van uw pand binnen korte tijd verandert in een prachtig visitekaartje.

Adres Hof te Zandeplein 11 4587 CK Kloosterzande

Telefoon +31 (0)114 - 687 200 Fax +31 (0)114 - 682 964 Email info@izv.nl


Inhoud Het Ondernemersbelang van

Nieuwe markt voor Heros Sluiskil

Zeeland verschijnt vijf keer per jaar. Elfde jaargang, nummer 2, 2013 OPLAGE 4.000 exemplaren

07

COVERFOTO

Afval is grondstof. Idealisme of realiteit? Bij Heros Sluiskil is zeer zeker het laatste van toepassing. Het bedrijf loopt voorop in duurzaamheid. Met de nieuwe grondstof Granova® wordt een nieuwe loot toegevoegd aan de reeks duurzame grondstoffen voor hoogwaardige toepassing in de bouw, asfalt- en keramische industrie. Granova® vormt een potentiële groeimarkt voor Heros Sluiskil, tegelijkertijd goed voor de regionale economie en werkgelegenheid.

Edwin Heijnsdijk van Heros Sluiskil Fotografie: Willem Mieras

Metaalsector innoveert continu

UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast

De metaal is een sector die weliswaar kampt met een ouderwets imago maar in werkelijkheid constant in beweging is. De automatisering en de specialisering hebben bij veel bedrijven een hoge vlucht genomen, niet in het minst in Zeeland. Daarmee hebben ze de buitenlandse concurrentie het hoofd kunnen blijven bieden. Toch zullen er nog bijkomende slagen moeten worden gemaakt om deze positie te kunnen behouden. Het Ondernemersbelang sprak met een aantal specialisten.

08

T 0594 - 51 03 03 F 0594 - 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl

Toonaangevend in het snijden en zetten van plaatmaterialen

www.ondernemersbelang.nl EINDREDACTIE Jørg van Caulil j.vancaulil@ondernemersbelang.nl

12

BLADMANAGER

Sinds de oprichting van ITM (Industriële Toelevering Metaal) BV uit ’s-Gravenpolder in 1998 hebben de activiteiten van het dynamische bedrijf een hoge vlucht genomen. Aanvankelijk was hun specialiteit CNC lasersnijden van metalen, maar dankzij marktgerichte investeringen is ITM momenteel een succesvolle en toonaangevende specialist op het gebied van het CNC snijden en zetten van een grote diversiteit aan zowel ferro- als nonferro plaatmaterialen.

Novema Grootegast Harold van der Laan T 0594 - 51 03 03 h.vanderlaan@ondernemersbelang.nl LAY OUT VDS Vormgeving!, Drachten DRUK D+L Printpartner GmbH, Bocholt

Vergaderen en netwerken met uitzicht op zee Op een toplocatie op het Noordzeestrand bij Renesse staat Strandrestaurant Our Seaside. Dit exclusieve strandpaviljoen biedt zowel de particulier als de zakenman ongekende mogelijkheden. Het ambitieuze team van gastheer Rob en gastvrouw Anja Rameau beschikt over de kennis en kunde om van elk evenement een succes te maken in hun intieme paviljoen dat een sfeer uitademt van klasse en stijl, die past in het decor van de zee, het strand en de duinen aan de Schouwse kust.

20

MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Ben van den Aarssen Hans van Asch Jeroen Kuypers Loes van der Hoeven Paul Kusters (cartoon) IngerMarlies Leeuwenburgh Conchita Lindhout Willem Mieras Marco Magielse André Vermeulen (column) Ruud Voest Henk van de Voorde René Zoetemelk WIJZIGINGEN DOORGEVEN Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Harold van der Laan, h.vanderlaan@ondernemersbelang.nl, Vermeld svp ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

In het hartkatern Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren.

‘Antwoord voor bedrijven’: Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’ is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen.

- Volg de Topclick Masterclass - Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur - Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze - Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines


Column ■

En verder

Europa openluchtmuseum

04

Nieuws

Ex-top Fortis voor rechter. Philips-directeuren geven fraude toe. Schandaal

14

Veelzijdig aandrijfspecialist

SNS breidt zich uit. Zomaar wat krantenkoppen op één en dezelfde dag.

15

Meer winst door een betere teamprestatie

De veroordelingen in de vastgoedfraudezaak rond het Bouwfonds zijn

16

Switch ondersteunt ondernemers die willen starten

nog maar nauwelijks uitgesproken door de rechter of nieuwe megaverduisteringen komen aan het licht.

met MVO 19

Profiel: Jory van Meer (IMAGO Kleurrijk & Stijlvol/ Meer Imago)

23

Klantgericht en betrokken

23

Wat doet u met het nabestaandepensioen van uw werknemers?

Het lijkt wel een epidemie die in kringen van Nederlandse topmanagers heerst. De kredietcrisis, de bankencrisis, de eurocrisis, sommigen hebben er niets van opgestoken. Integendeel, ze hebben er maling aan. Na hen de zondvloed. Fraude en diefstal zijn natuurlijk van alle tijden, maar in déze tijd lijkt er toch structureel iets anders aan de hand te zijn. Een mentaliteit bij de top van

24

Tweede Zeeuwse Opleidingsbeurs

27

Hebben de gedrukte media nog toekomst?

was een bankier een deftige heer die er een eer in stelde om het aan zijn

28

5% vennootschapsbelasting over een nieuw goed idee

instelling toevertrouwde vermogen zo goed mogelijk te beheren en liefst

het grote (financiële) bedrijfsleven die niet meer is wat ze ooit was. Vroeger

te vergroten. Dat waren nog familiebedrijven, die oude banken. Het zijn de familiebedrijven die in Nederland de economie en de werkgelegenheid nog een beetje overeind weten te houden. Grote ondernemingen breken de boel alleen maar af. Massaontslagen rollen bij het UWV door de computers. Het verschil tussen een ondernemer en een ‘topmanager’ is de

Strip

focus, de gerichtheid. De laatste krijgt bij zijn aanstelling al te weten hoeveel jaarsalarissen en vertrekbonussen hij meekrijgt als hij miskleunt, de eerste heeft vooral als zorg om zijn bedrijf draaiende te houden. De Britse premier Cameron hield begin van het jaar een toespraak met als kern dat het afgelopen moet zijn met de onvoorstelbare bureaucratie van de Europese Unie, waar de burger helemaal niets meer mee heeft. Het omzetten van een plan in een wet duurt in Brussel zo maar tien jaar. Als de EU-bobo’s niet bereid zijn om te veranderen opdat dit werelddeel concurrerender wordt, stapt Engeland op. In Brussel heerst dezelfde mentaliteit als onder topmanagers. Het is nooit genoeg. De 20.000 ambtenaren bij de EU-instituties kregen per 1 januari een salarisverhoging van 5.5 procent. Zij waren daar kwaad over, want het had 10 procent moeten zijn. Losgezongen van de werkelijkheid. Geen idee van wat er buiten hun ivoren kantoortorens gebeurt. Cameron gaat zijn zin niet krijgen. De state of mind is er niet naar in Brussel. Er heerst decadentie en zelfgenoegzaamheid. De mentaliteit van de foute topmanager. Daardoor zal Europa langzaam maar zeker afglijden naar een tweederangs werelddeel. Europa wordt één groot openluchtmuseum. Voor toeristen uit China. Het is geen toeval dat de belangrijke technologische uitvindingen van de laatste 25 jaar uit de VS en Zuid-Korea zijn gekomen, niet uit Europa. Er is daar weinig bureaucratie, er wordt harder gewerkt en foute topmanagers gaan gewoon de gevangenis in. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws TX Logistik start dienst vanuit Zeeuwse havens op Duitsland TX Logistik is een nieuwe dienst gestart vanuit de Zeeuwse havens naar Duitsland. Deze zal drie maal per week opereren tussen de havens van Vlissingen en Terneuzen en München en Nürnberg. Met de nieuwe dienst, waarvan de transittijd uit en thuis twee dagen bedraagt, wordt het Duitse achterland nog beter bereikbaar vanuit de Zeeuwse havens. Zeeland Seaports ziet dit dan ook als een belangrijke aanvulling op het multimodale transport van en naar Zeeland, waarmee nog beter kan worden ingespeeld op de logistieke vragen vanuit het internationale bedrijfsleven.

Werkgevers registreren ‘weer een dagje ziek’ niet Uit recent onderzoek van 365/ ArboNed onder ruim 300 werkgevers, blijkt dat de meeste organisaties in Nederland geen melding doen op de eerste werkdag dat een werknemer zich ziek meldt. Veel werkgevers lijken het ‘dagje ziek zijn’ van de werknemer daarmee gewoonweg niet serieus te nemen, stelt arbobedrijf 365/ArboNed. Maar door kortdurend verzuim niet te melden, zou de werkgever juist een belangrijk signaal missen. “Het probleem van kortdurend verzuim zit namelijk in de herhaling”, aldus bedrijfsarts dr. Rob Hoedeman. “De frequentie van verzuim toont een patroon dat zich over de jaren herhaalt en in ongeveer 50 procent van de gevallen binnen vier jaar leidt tot langdurig verzuim. Registratie is noodzakelijk om langdurige uitval te voorkomen, en daarmee de kosten van verzuim te beperken.”

Met het oog op de praktijk ‡ =HHODQGe provincie van Nederland met zware industrie

VOOR U GEHEEL

KOSTENLOOS ‡5HJLVWUDWLHQDVFKROLQJ FKDXIIHXUV ‡%HZDNLQJDIORRSGDWD

‡ 'XVYHHOJHYDDUOLMNHVWRIIHQ ‡ $2.BVHQLJRSOHLGHULQ=HHODQG voor veiligheidsadviseur ADR/VLG ‡ 2RNDOOHADR/VLG opleidingen

geldige certificaten

Vraag vrijblijvend inlichtingen! Wijngaardstraat 51 4461 DB Goes

T: 0113 - 25 06 37 F: 0113 - 21 74 64

Praktische gids ondernemen in Duitsland MKB-Nederland heeft met kennispartner TNT Express de business guide Duitsland gepresenteerd. Deze praktische gids informeert mkb-ondernemers over het potentieel van onze oosterbuur. In nog geen honderd pagina’s wordt ingegaan op economie, zakencultuur en kansen voor de toekomst. Ondernemen in Duitsland biedt veel mogelijkheden. Het is dichtbij, de economie draait goed en met 82 miljoen inwoners is de afzetmarkt enorm. De business guide Duitsland is onderdeel van de campagne Verover Nieuwe Markten. De campagne sluit aan bij de belangrijkste behoeften van mkbondernemers: hoe kom ik aan de juiste contacten,

waar vind ik de juiste informatie en hoe en waar kan ik mijn bedrijf in het buitenland positioneren zodat ook buitenlandse ondernemers mij weten te vinden? Naast de business guide Duitsland zullen er nog business guides Polen en Turkije kosteloos beschikbaar komen. Eerder verscheen al de business guide Brazilië.

BOUWPLANNEN? Wij zijn uw totaalbouwer o.a. voor utiliteitsbouw, hallenbouw, distributiecentra, petrochemie en kantoren. Informeer naar de uitgebreide mogelijkheden voor o.a. staalconstructies, dak- en wandbekleding.

hanse + staal een sterk verhaal

De Weel 13 · 4306 NV Nieuwerkerk · 0111 641333 · www.hansestaalbouw.nl

04

het ONDERNEMERS BELANG

I: www.aokbv.nl E: info@aokbv.nl

KvK: gemeenten moeten samen aan de slag om N59 te verbeteren De gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland moeten samen optrekken om de N59 te verbeteren. Een betere N59 zal een flinke impuls geven aan de bereikbaarheid, de economische vitaliteit en de leefbaarheid van beide gemeenten. Bovendien zal de verkeersveiligheid op de N59 sterk verbeteren. De Kamers van Koophandel gaven dit advies tijdens de overhandiging van het rapport “Sociaaleconomische effecten van een upgrading van de N59”. Dit rapport is opgesteld in opdracht van een aantal organisaties uit het bedrijfsleven en de lokale overheden. Het kosten-batensaldo van een aantal verkeersmaatregelen is positief. De Kamers van Koophandel hopen dat de beide Colleges van B &W, als regisseurs van de ontwikkelingen in hun gemeenten, zich verantwoordelijk voelen voor een betere N59. Volgens de studie zorgt een betere bereikbaarheid via de N59 voor een extra steun aan de economie in de regio. Door minder opstoppingen en een betere doorstroming kan het (vervoerend) bedrijfsleven een belangrijke kostenbesparing realiseren. De beschikbare bedrijventerreinen worden aantrekkelijker voor bedrijfsvestigingen. Ook zorgt aanpak van de N59 voor meer veiligheid met minder kans op ongevallen. Het rapport geeft verder aan dat een betere N59 zal bijdragen aan de leefbaarheid op de beide eilanden. Immers door een betere bereikbaarheid wordt de regio een aantrekkelijker gebied om te wonen.


Column Woonland 2013 opent nieuwe deuren Op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april vindt de woningbeurs woonland 2013 plaats in de Grote Kerk in Goes. Op de beurs krijgt u antwoord op al uw vragen die u heeft omtrent uw woning en woonomgeving. De toegang is gratis. Deze nieuwe editie van de woningbeurs is innovatief. Op de beurs wordt niet alleen een breed scala aan woningen gepresenteerd, maar ook kunt u al uw vragen persoonlijk bespreken met professionals. Het woningaanbod staat centraal. Huurwoningen, bestaande koopwoningen, nieuwbouwwoningen en nieuwbouwprojecten. Met één beursbezoek bent u weer helemaal op de hoogte van alle woninggerelateerde ontwikkelingen in de regio. Ook voor interieuradvies bent u bij woonland aan het juiste adres. Dit jaar wordt er een

D

e duur van de partneralimentatie staat ter discussie. De partneralimentatie zal, als de plannen doorgezet worden, behoorlijk worden ingekort. De huidige duur van de onderhoudsplicht (maximaal twaalf jaar) wordt als onredelijk ervaren en zou geen stimulans zijn voor de onderhoudsgerechtigde om zelf (meer) te gaan werken. Het moet eerlijker, simpeler en korter worden. Het klassieke rolpatroon is er bijna niet meer. Meer vrouwen bewegen zich op de arbeidsmarkt en ze worden economisch steeds zelfstandiger. workshop georganiseerd waarbij het verkopen van een woning centraal staat.

Repay Payroll opent nieuwe vestiging in Goes Repay Payroll heeft op 1 maart een nieuwe vestiging geopend in Goes op een zeer unieke en karakteristieke locatie: de watertoren van Goes. Een monumentaal pand uit 1912, dat met een hoogte van 63 meter bekend staat als een echt landmark in Goes en omstreken. In 2011 is Repay Payroll met de franchiseformule van start gegaan. Inmiddels wordt na Gilze, Zaltbommel, Breda, Den Haag, Utrecht, Tilburg en Den Bosch, alweer de achtste vestiging in Goes geopend. Op deze unieke locatie is de achtste franchisevestiging van Repay Payroll geopend. Manu de Busschere is

de nieuwe directeur van Repay Payroll Goes en heeft ruime ervaring binnen de payrollbranche. Payrolling is een snelgroeiend fenomeen. Het is een vorm van het ter beschikking stellen van werknemers aan opdrachtgevers, waarbij opdrachtgevers zelf verantwoordelijk zijn voor de werving, selectie en begeleiding van werknemers. Vaak gaat het om individuele of groepsgewijze overname van personeel van een opdrachtgever. Met payrollen kunnen inleners het contractbeheer en de verloning van henzelf geworven flexibel personeel risicoloos, gemakkelijk en voordelig uitbesteden.

Betaald parkeren met mobiele telefoon in Middelburg Vanaf 25 maart staan er in heel Middelburg nieuwe parkeerautomaten. Bij deze nieuwe automaten kan naast muntgeld ook met pinpas, creditcard en de mobiele telefoon worden betaald. Als u betaalt met uw mobiel, betaalt u achteraf en alleen voor de feitelijke parkeertijd. Om het betalen met mobiele telefoon mogelijk te maken werkt Middelburg samen met de providers Park-line, Parkmobile, Yellowbrick en sms parking. Het

Kortere duur partneralimentatie?

betalen kan met sms en voor smartphones als de iPhone, Blackberry en Android- en Windowsphones is er een speciale app. De parkeertijd wordt gestart en gestopt met de telefoon. Aan het einde van de maand worden de gemaakte parkeerkosten via automatische incasso of creditcard geïncasseerd. Om gebruik te kunnen maken van deze service dient u zich eenmalig aan te melden op de website één van de providers.

Ook is de bedoeling dat de grondslag wordt gewijzigd. Het huwelijk alleen rechtvaardigt niet een overdracht van inkomen na het einde van het huwelijk. De alimentatie moet gezien worden als een compensatie voor de tijd dat een van de partners niet of minder aan de carrière heeft besteed. Het recht op partneralimentatie ontstaat pas als gedurende het huwelijk geen betaald werk is verricht of als er na het huwelijk zorgverplichtingen resteren, die niet evenredig zijn verdeeld. De partner (vaak de vrouw) die tijdens het huwelijk het merendeel van de zorgtaken had en minder betaald werk verrichtte, komt op deze manier niet meteen in een andere situatie terecht. Deze achterstandspositie wordt dus verdisconteerd in de alimentatieplicht van de man. Het voorstel is om de alimentatieduur te beperken tot maximaal vijf jaar. Dat zou voldoende moeten zijn om de onderhoudsgerechtigde in staat te stellen een opleiding te volgen dan wel (in deeltijd) te gaan werken, waarna hij/zij geacht wordt in zijn of haar levensonderhoud te kunnen voorzien.

De mogelijkheid blijft bestaan, zoals ook nu het geval is, om verlenging aan te vragen doch dit is slechts mogelijk voor uitzonderlijke gevallen (leeftijd van de onderhoudsgerechtigde, de gezondheidssituatie, arbeidsverleden). Verlenging moet dus uitzondering zijn. Het voorstel t.a.v. de duur, is als volgt: (Er wordt onderscheid gemaakt tussen echtgenoten met en zonder kinderen): Geen kinderen: huwelijk 0-3 jaar: geen recht op partneralimentatie. Langer dan 3 jaar: de helft van de duur van het huwelijk doch met een maximum van 5 jaar. Wel kinderen: partneralimentatie totdat jongste kind 12 jaar is en als (?) de zorg onevenredig is verdeeld of helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Indien er sprake is van co-ouderschap en beide ouders werken dan geen recht op partneralimentatie. Huwelijken langer dan 15 jaar: de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 10 jaar als de ontvangende partner gedurende het huwelijk niet aan het arbeidsproces heeft deelgenomen. Ook is de bedoeling dat er een afbouw komt van de hoogte van de alimentatie en geen indexering meer. Contractsvrijheid blijft bestaan, dus de (ex)echtelieden kunnen afwijkende afspraken maken. Voor zogenaamde “oude” gevallen (partneralimentatie die voor het tijdstip van inwerkingtreding van de nieuwe wet is vastgesteld) zal er overgangsrecht gaan komen. Het plan houdt nu in dat de bijdrage eindigt van rechtswege vijf jaar na de inwerkingtreding van deze wet (de onderhoudsgerechtigde krijgt de mogelijkheid om verlenging op grond van zwaarwichtige omstandigheden te vragen).

Ook uw nieuws in het Ondernemersbelang?

Een groot aantal nieuwe regels dus en het is wellicht niet onverstandig om hierop bij een eventuele komende echtscheiding te anticiperen.

Heeft u belangrijk nieuws te melden. Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of heeft u een nieuw product? Laat het ons weten. Mail uw persberichten naar: h.vanderlaan@ondernemersbelang.nl. Dan staat wellicht ook uw nieuws binnenkort in Het Ondernemersbelang.

Mr. W.E. de Wit-de Witte Huisman Advocaten Goes www.huismanadvocaten.nl

het ONDERNEMERS BELANG

05


Interview

Tekst: Henk van de Voorde • Fotografie: Willem Mieras

Granova®:

nieuwe markt voor Afval is grondstof. Idealisme of realiteit? Bij Heros Sluiskil is zeer zeker het laatste van toepassing. Het bedrijf loopt voorop in duurzaamheid. Met de nieuwe grondstof Granova ® wordt een nieuwe loot toegevoegd aan de reeks duurzame grondstoffen voor hoogwaardige toepassing in de bouw, asfalt- en keramische industrie. Granova ® vormt een potentiële groeimarkt voor Heros Sluiskil, tegelijkertijd goed voor de regionale economie en werkgelegenheid.

T

ot dusverre beperkte het hergebruik van AEC-afvalstoffen (AEC staat voor Afval Energie Centrale) zich voornamelijk tot vervanging van zand als ophoogmateriaal voor de wegenbouw. De verdere verfijning van de door Heros bewerkte verbrandingsresten van huishoudelijk afval, creëert echter ook toegevoegde waarde voor diverse fabrikanten in de betonwarenindustrie. In het proces van duurzaam hergebruik van afvalstoffen worden extra schone producten, lees: verbindende duurzame korrels, voor hoogwaardige toepassingen vervaardigd. Al jarenlang worden bij Heros Sluiskil verschillende typen producten zoals AEC-bodemas, schroot en afvalwater bewerkt en geschikt gemaakt voor nuttig hergebruik. De opwerkingsinstallatie voor bodemassen is in staat om meerdere fracties te produceren, die belangrijk zijn voor meerdere toepassingen. De tendens is namelijk om assen te granuleren. Dat betekent dat de assen nog verder worden schoongemaakt zodat ze geschikt worden

voor de beton- en asfaltindustrie. De biologische waterzuiveringsinstallatie is medio 2012 uitgebreid met een innovatieve CMBR installatie. Er wordt zowel eigen afvalwater als dat van derden gezuiverd. Nauwgezet “Conform de door oud-staatssecretaris Atsma geïnitieerde Green Deal moet binnen vijf jaar minstens 50 procent van de opgewerkte AEC-bodemas geschikt worden gemaakt voor andere toepassingen dan ophoogmateriaal voor de wegenbouw. Dat wil zeggen toepassingen in de asfaltindustrie, betonwaren- en keramische industrie. Daar spelen we met ons nieuwe product Granova® op in. Op het gebied van verwijdering van non-ferro materialen uit AEC-bodemassen lopen we bij Heros voorop met de meest verfijnde technieken. We hebben onze productie-installaties gemodificeerd, want het proces om korreltjes voor de beton-, asfalt- en keramische industrie te maken is heel wat anders dan

Internationaal actief dankzij strategische ligging Mede dankzij de strategische ligging, aan het kanaal van Gent naar Terneuzen langs diep vaarwater en mede ontsloten door het spoor en de weg, is Heros Sluiskil BV uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming. Heros staat in de top-10 van succesvolste bedrijven van Nederland in 2012 en ontving eind januari een eervolle vermelding tijdens de Succes Award 2012 verkiezing. Heros is in het jaar 2000 van start gegaan in Sluiskil met een tiental mensen. Inmiddels werken er ruim zeventig vaste krachten en zijn er gemiddeld vijftig inleners aan de slag. Op het hele Heros Ecopark Terneuzen staat het duurzaam hergebruik van afvalstoffen centraal. Naast Heros Sluiskil zijn daar de biomassacentrale van Lijnco Green Energy en de biodieselfabriek van Electrawinds Green Fuel gevestigd. Deze drie bedrijven zijn belangrijke participanten in het Biopark Terneuzen en het grensoverschrijdende Biobased Europe.

06

het ONDERNEMERS BELANG


Het afval bij Heros Sluiskil gaat na een groot aantal bewerkingen in de één of andere vorm als grondstof of energie terug de welvaart in.

Heros Sluiskil ophoogmateriaal voor de wegenbouw. Dat vraagt een nauwgezette specificatie. Het is nu nog wachten op de benodigde BRL (Beoordelingsrichtlijn met technische specificaties) waarna we zo goed als zeker vanaf 1 mei ons nieuwe product Granova als gecertificeerd product kunnen leveren, aan met name afnemers in de betonwarenindustrie”, aldus Edwin Heijnsdijk, salesmanager van Heros Sluiskil. Capaciteit Van de totale productiecapaciteit van 600.000 ton AEC-bodemas- kan er in potentie tenminste 300.000 ton als Granova op de markt worden gebracht. Inmiddels kan het productieproces 60.000 ton Granova behappen. Hiervan is al 75 procent verkocht. “De afgelopen maanden hebben we proefgedraaid met een beperkt volume in een aparte installatie, om de kwaliteit te toetsen. Het hele proces van bewerking tot en met de logistiek moet ten behoeve van de betonfabrikanten worden geborgd”, zegt Arie de Bode, directeur van Heros Sluiskil. Van de Granova korrels worden uiteindelijk klinkers, betonstenen en depotblokken gemaakt. “Een steen wordt gemaakt van de grondstoffen water, zand, cement en grind. Ongeveer de helft van een steen bestaat uit grind, waarvan een derde wordt vervangen door Granova”, licht Heijnsdijk toe. Corebusiness Het afval bij Heros Sluiskil gaat na een groot aantal bewerkingen in de één of andere vorm

als grondstof of energie terug de welvaart in. Corebusiness van Heros Sluiskil is van oudsher het opwerken van AEC-bodemas door alle metalen eruit te halen, zowel schroot als non-ferro metalen. Naast roestvast staal, koper, messing, aluminium, zink en lood geldt dat ook steeds meer voor edele metalen als goud en zilver. “Grondstoffen worden steeds schaarser en daardoor is afval steeds meer een bron van herwinbare grondstoffen. Onze kernactiviteiten zijn afvalstoffen inkopen, schoonmaken, sorteren en weer verkopen als grondstof voor de bouw en industrie. Centraal staat het opwerken van het as van afval energiecentrales (AEC). Het afval van de welvaart wordt na onze activiteiten nuttig hergebruikt in de maatschappij. Huisvuil en daaraan gelijkgesteld bedrijfsafval wordt elders verbrand, bijvoorbeeld in Rotterdam, Brussel en Roosendaal. De overblijvende AECBodemas wordt vervoerd naar Heros, waar het na opwerking veelal als secundaire bouw- of grondstof weer wordt gebruikt. Vaak als funderingsmateriaal in de wegenbouw, op- en afritten, geluidswallen (ophogingsmateriaal), maar ook in toenemende mate als hoogwaardiger granulaat in de betonwarenindustrie. Daarnaast wordt er ook jaarlijks ruim 100.000 ton aan verbrandings schroot schoongemaakt en weer verkocht. De bij de opwerking vrijkomende ferro- en non ferro metalen zijn bestemd voor onder andere de staalindustrie. Dit wordt allemaal schoongemaakt in geavanceerde installaties en krijgt nadien zodoende weer een plaats in onze welvaartseconomie.

Een fraaie op duurzaamheid ingerichte kringloop”, aldus De Bode. Rethmann Groep Heros Sluiskil maakt sinds een jaar deel uit van de Rethmann Groep, met in totaal 45.000 medewerkers. Het onderdeel Remondis GmbH is actief op het gebied van energie, afval en grondstoffen. Daar werken 22.000 mensen. Heros Sluiskil is in maart 2012 verkocht aan Remex Benelux GmbH uit Düsseldorf, werkmaatschappij van Remondis. Remex bestaat uit 28 bedrijven, voornamelijk gevestigd in Duitsland, actief op het gebied van recycling van AEC-bodemassen, bouw en sloopafval. De Rethmann Groep is een enorme Europese speler. Het succes van het concern is het gevolg van politieke en economische omstandigheden, een goede arbeidsethos, lef en visie. “Door onze moedermaatschappij Remex hebben we veel meer mogelijkheden om te groeien, tot expansie en verdieping op het vakgebied”, verklaart de directeur van Heros Sluiskil.

Edwin Heijnsdijk, salesmanager van Heros Sluiskil

Heros Sluiskil BV Oostkade 5 4541 HH Sluiskil T 0115 - 47 12 58 F 0115 - 47 27 49 info@heros.nl www.heros.nl

het ONDERNEMERS BELANG

07


Rondetafelgesprek

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Conchita Lindhout

Na het het sam De metaal is een sector die weliswaar kampt met een ouderwets imago maar in werkelijkheid constant in beweging is. De automatisering en de specialise-

Inspirerende locatie Het rondetafelgesprek vond plaats bij Hotel Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede. Het hotel weet als geen ander wat zakelijke gasten verlangen wanneer zij buiten de deur willen vergaderen. Vanuit zeer ruime persoonlijke ervaringen in het verzorgen en ontwikkelen van zakelijke evenementen, vergaderingen, trainingen en ontmoetingen zijn de vergaderruimtes ingericht. Wanneer u ook op zoek bent naar een inspirerende locatie om te vergaderen, dan bent u bij Hotel Grand Ter Duin in Zeeland aan het juiste adres. Kijk voor alle mogelijkheden op www.grandhotelterduin.nl.

08

het ONDERNEMERS BELANG

ring hebben bij veel bedrijven een hoge vlucht genomen, niet in het minst in Zeeland. Daarmee hebben ze de buitenlandse concurrentie het hoofd kunnen blijven bieden. Toch zullen er nog bijkomende slagen moeten worden gemaakt om deze positie te kunnen behouden. Meer samenwerking is daarbij een belangrijke optie, om gebruik te maken van elkaars specialismen, maar ook van elkaars medewerkers en kennis. De harde innovatie in techniek die de Zeeuwse metaalbedrijven hun kwaliteitsvoorsprong gaf zal mogelijk worden aangevuld door een zachte in menselijke kwaliteiten.


specialiseren enwerken H

et Ondernemersbelang nodigde een zevental ondernemers en één adviseur uit in Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede om over de uitdagingen voor de metaalsector van gedachten te wisselen. Paul Verdurmen, directeur van Feyter Industrial Services noemde twee sleutelwoorden voor het huidig en toekomstig succes van de metaal: “De globalisering heeft het vervaardigen van grote series in ons land financieel onaantrekkelijk gemaakt. Waar het nu om gaat is het bieden van toegevoegde waarde. Daarvoor is vaak een vertrouwenspositie bij de opdrachtgever nodig. Wij leveren uitsluitend aan de industrie en we hebben in de loop der

jaren bij velen zo’n vertrouwenspositie verworven. Alleen dan is niet prijs maar kwaliteit of levertijd het belangrijkste aspect. En dat moet voor ons allen gelden.” Unieke pluspunten Marcel van Hee, directeur van VDS, wees op het feit dat noch de opdrachtgevers, noch de concurrenten in de lagelonenlanden intussen stilzitten. “De grote bedrijven in de offshore waarvoor wij veel opdrachten verrichten, hebben tegenwoordig vaak eigen werkplaatsen in Oost-Europa en het Verre Oosten. Dat kost ons natuurlijk werk. Maar ook de Chinezen investeren in de modernste

fabrieken. De verplaatsing van productie naar Azië is geen eindpunt voor de concurrentie. Die ontwikkelt zich verder. Het is dus zaak je unieke pluspunten uit te bouwen, zoals in ons geval onder meer een eigen kaai van 250 meter lengte.” Wie zijn bedrijf specialiseert moet investeren in gespecialiseerde machines. Die investeringen liggen relatief hoog en moeten worden terugverdiend met voldoende opdrachten en voldoende marge. “In ons geval is dat watersnijden en lasersnijden”, zei Karl Hoek van Dijke, directeur van ITM metaal. “Wij hebben zes machines geïnstalleerd die tot op tienden van een millimeter nauwkeurig kunnen snijden.

het ONDERNEMERS BELANG

09


Rondetafelgesprek

In zekere zin zeggen wij tegen een opdrachtgever: investeer niet zelf in dergelijke machines, wij doen dat voor je. Maar dat betekent wel dat we grote volumes nodig hebben om ze 24 uur per dag te kunnen laten draaien.” Uitwisselen van personeel Specialismen vergen echter ook specialistische kennis en dus nog meer vakmanschap. “Het gebrek aan goede vaklieden wordt steeds nijpender, terwijl het vaktechnisch onderwijs er te weinig aflevert”, zei Harm Wattel, commercieel manager van Konstruktiebedrijf Hillebrand.

Veel bedrijven hebben dit tekort opgevangen door Poolse vaklui in dienst te nemen. Polen werken hard maar er is ook moeilijk met hen te communiceren, vinden velen. Directeur Wim de Jonge van Hanse Staalbouw nuanceerde dit beeld scherp: “Wij hebben Polen opgenomen in onze montageploeg. Aanvankelijk was er protest van hun collega’s die deze Polen niet geschikt achten voor een buitendienstfunctie en evenmin voor direct klantencontact. Maar deze buitenlandse werknemers leren ook bij en al snel wilden de anderen hen niet meer uit de ploeg hebben. En ook de klanten zijn tevreden.”

“Het onderling uitwisselen van personeel kan een optie zijn om dit tekort op te vangen, maar, niet elk werk aan elk project is inwisselbaar. Daar zijn dus grenzen aan.”

Vermijdbare faalkosten Samenwerken impliceert dat werknemers dezelfde taal met elkaar spreken, niet zozeer letterlijk als wel figuurlijk. “In onze branche is het belangrijk dat je

direct kunt reageren en dat er zo min mogelijk tijd verloren gaat met uitleg vooraf”, zei Frans Huvers, directeur van CF Techniek. “En die communicatie verloopt toch een heel stuk moeilijker wanneer je opdrachten uitbesteedt aan een Chinees bedrijf.” Het ligt voor de hand te veronderstellen dat metaalbewerkers automatisch elkaars taal spreken, maar dat is volgens Jacqueline de Nood-Paree, van De TeamEngineer, juist het gevaar. “Er wordt te gemakkelijk van uitgegaan dat de ander wel begrijpt wat je bedoelt, en zo ontstaan fouten met faalkosten als gevolg. Ik ben ook werkzaam in de bouwsector, bij bedrijven die zich goed realiseren dat de schade als gevolg van faalkosten sterk kan worden teruggebracht door de onderlinge communicatie professioneel te laten optimaliseren.

Breder dan Staal WIM DE JONGE | Hanse Staalbouw in Nieuwerkerk is een allround metaalbedrijf dat bedrijfsruimten turnkey op kan leveren. Van het leggen van een betonnen fundering tot het installeren van het handdoekenhoudertje in het toilet, voor alles heeft Hanse de expertise. Ook voor renovatie is Hanse Staalbouw volledig toegerust. Of het nu gaat om een facelift voor het gebouw, het isoleren van een pand of het slopen van asbest, Hanse regelt het. Het bedrijf beschikt over eigen engineers, eigen montageploegen, eigen vrachtwagens en zelfs eigen hoogwerkers. Zoals de metalen constructie van een hal, loods of bedrijfspand niet meer dan het geraamte is, zo is staal slechts de kernactiviteit van Hanse Staalbouw. De totale activiteit is veel breder en omvat alle materialen en vaardigheden die nodig zijn voor het realiseren of renoveren van een instapklaar pand. Voor meer informatie, surf naar: www.hansestaalbouw.nl

Kosten reduceren met revisie FRANS HUVERS | Cilinderkoppen van grote dieselmotoren vervangen kan stevig in de papieren lopen. Een enkele nieuwe kop kan tot 35.000 euro kosten, en dat terwijl de kostprijs van het reviseren van een bestaande slechts een deel daarvan bedraagt. Vanzelfsprekend is reviseren wel een vak apart, dat veel expertise vereist. CF Techniek in Krabbendijke beschikt over bijna drie kwart eeuw ervaring hierin. In de loop der jaren heeft het bedrijf een reputatie verworven die tot ver buiten Zeeland reikt. De technici van CF Techniek staan dan ook garant voor een volledige en optimale revisie, die begint met ultrasoon of chemisch reinigen en wordt afgesloten met een uitgebreid testrapport. Eigenaren van door diesel aangedreven transportmiddelen, of die nu over de weg of over het water gaan, kunnen bij CF Techniek terecht. Voor meer informatie, surf naar: www.cftechniek.nl

Totaaloplossingen voor complexe staalbouwprojecten HARM WATTEL | Hillebrand in Middelburg is een bedrijf dat totaaloplossingen biedt bij complexe staalbouwprojecten als bruggen, sluizen en windmolenparken. Tussen de ruim zeventig vakmensen bevinden zich hooggeschoolde lassers, maar ook engineers en projectmanagers. Die laatsten zorgen ervoor dat een project, of dat nu op het gebied van infrastructuur, scheepsbouw of offshore is, in zijn geheel door Hillebrand wordt afgewerkt. Het constructiewerk vindt bovendien plaats op één locatie, waar het bedrijf beschikt over een eigen kade van 120 meter lengte en eigen roll on, roll off faciliteiten voor zware constructies. Hillebrand is actief in de ontwerp- maar ook in de onderhoudsfase. De kwaliteit wordt dus van A tot Z gegarandeerd en bewaakt. Voor meer informatie, surf naar: www.hillebrand.nu

Snijden met perfectie KARL HOEK VAN DIJKE | ITM in ’s Gravenpolder heeft zich de voorbije vijftien jaar ontwikkeld tot specialist in het snijden van plaatmaterialen. Door stelselmatig te investeren in machines en mensen is ITM in staat steeds dikkere materialen te snijden, en dit met een toenemende snelheid en nauwkeurigheid. Door middel van watersnijden kan ITM tot 100 mm dikte snijden, zonder kans op schade door onder meer kromtrekken of bramen, omdat er bij water immers geen warmte wordt afgestoten. Bij het lasersnijden kunnen er, met behulp van een uiterst dunne laserstraal, zeer kleine gaten worden gesneden. Bij beide technieken is de kwaliteit van het resultaat bijzonder hoog. Naast snijden kan ITM platen ook zetten. Daarvoor beschikt het bedrijf over CNC gestuurde kantbanken. Ook voor bijkomende bewerkingen, zoals trommelen en walsen heeft ITM de capaciteiten. Samenwerken is bij dit professioneel bedrijf nu eenmaal een belangrijk issue. Voor meer informatie, surf naar: www.itmmetaal.nl

10

het ONDERNEMERS BELANG


Als die bewustwording ook in de metaal toeneemt kan ook daar veel efficiënter gewerkt worden.” Paul Verdurmen, die naast bestuurder ook voorzitter van de regio Zeeland van de Metaalunie is, voegde daar aan toe dat de brancheorganisatie zich inmiddels goed bewust is van dit gevaar. “We zijn erg bezig met innovatie, niet alleen de harde, technische, maar ook de zachte, sociale, waar dit aspect onder valt. We hebben er zelfs een projectgroep met ondernemers voor gevormd.” Grondstoffenwinst Zeeuwse metaalbedrijven kunnen profiteren van elkaars specialismen, eventueel elkaars personeel inlenen en kennis delen. Kunnen ze misschien ook gezamenlijk inkopen, bijvoorbeeld grondstoffen? Frans Huvers gaf aan dat dit hooguit planmatig mogelijk is, terwijl

de meeste bedrijven inkopen naar rato van de behoeften van het moment. “De verkrijgbaarheid van metaal is van dien aard dat je soms al blij bent dat het voorhanden is.” Marcel Gijzen, directeur van United Metals, wees erop dat er aan de achterkant van het productieproces wel grondstoffenwinst te boeken valt. “Als er producten moeten worden vervangen kan daarbij een aanzienlijke hoeveelheid metaal vrijkomen, bijvoorbeeld als er een brug wordt gesloopt. In veel gevallen wordt dat metaal omgesmolten, omdat verpakken en transporteren te omslachtig is. Ons bedrijf is juist sterk op dat logistieke vlak, en als je dat pluspunt combineert met geavanceerde technieken voor schrootverwerking kunnen grote staalproducten, zoals in bandtrommels uit de Oost-Duitse dagbouw en

plaatmateriaal uit de opslagtankbouw, worden hergebruikt voor nieuwe producten.” En bruggen, schepen, windmolens en andere grootschalige metalen constructies worden er juist in Zeeland in ruime hoeveelheden geproduceerd. De mogelijkheden voor samenwerking zijn dus nog lang niet uitgeput. Wanneer de Zeeuwse metaalsector door middel van een combinatie van nieuwe technologische innovaties en slimmer werken hun efficiency nog verder opschroeven kunnen de Chinezen nog zoveel investeren in moderne machineparken, maar zullen ze er alsnog niet in slagen de metaal uit deze provincie te verdrijven. Wat dat betreft werkt de combinatie van harde en zachte innovatie als een bedrijfsmatig Deltawerk dat naar het Verre Oosten is gericht.

Slimmer leren werken JACQUELINE DE NOOD-PAREE | De uitvoering van opdrachten krijgt vaak een projectmatig karakter, zodat medewerkers in teams met elkaar opereren. Hoe snel en probleemloos het werk verloopt is voor een belangrijk deel afhankelijk van de communicatie van die teamleden, zowel met elkaar als met anderen. De ervaring leert dat hierin nog heel wat te verbeteren valt, maar hoe pakt een bedrijf dit aan? De TeamEngineer is een bureau met ruime ervaring hierin. Via een breed pallet aan trainingen, workshops en persoonlijke begeleiding optimaliseert Jacqueline De Nood-Paree alle aspecten van de communicatie waar iets aan schort, van eilandensfeer op de werkvloer tot niet-constructief leiderschap aan de top. Dat leidt tot slimmer werken, minder fouten en dus tot meer rendement. Voor meer informatie, surf naar: www.de-team-engineer.nl

Een kwalitatief hoogwaardiger invulling voor recycling MARCEL GIJZEN | In een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser en dus duurder worden, is het optimaal recyclen van metalen van steeds groter belang. United Metals BV in Middelburg is een internationaal opererend specialist in de handel in alle non-ferro metaal, met name in lood. United Metals meerwaarde begint waar die van de schroothandelaar eindigt. Het bedrijf beschikt over de contacten en de mogelijkheden om grotere of complexere hoeveelheden schroot op een zeer efficiënte manier te verwerken. Daarmee geeft het aan het begrip recycling niet alleen een kwalitatief hoogwaardiger invulling maar helpt het metaalverwerkende bedrijven ook om goedkoper aan eersteklas materialen te komen. Duurzaamheid en kostenreductie gaan zo hand in hand. Voor meer informatie, surf naar: www.united-metals.nl

Voorop lopen in kennis en toepassingen PAUL VERDURMEN | Feyter Industrial Services, met vestigingen in Terneuzen en Gent, maakt deel uit van de Feyter Group. Het bedrijf biedt een uitgebreid dienstenpakket aan de industrie, van machinebouw en machineonderhoud en –revisie, tot staalbouw en machinale verspaning. Op elk van deze gebieden werkt Feyter eraan voorop te lopen in kennis en toepassingen. Medewerkers krijgen steeds de hoogst mogelijke opleidingen en de meest moderne middelen en machines om hun werk te doen. Het doel van Feyter Industrial Services is dan ook de opdrachtgever te ontzorgen. Dat lukt enkel door actief met hem mee te denken over oplossingen en verbeteringen. Alleen hij die zicht heeft op de mogelijkheden van morgen kan voor zijn klanten het beste van vandaag bedenken en dit ook aanbieden. Voor meer informatie, surf naar: www.feyter.com

Allrounder in construeren, specialist in conserveren MARCEL VAN HEE | VDS Staal en Machinebouw in Nieuwdorp is een allround bedrijf op het gebied van staalconstructie. Voorzien van een fabrieksterrein met hallen en opslagloodsen, eigen transportmiddelen over de weg en een eigen kade van 250 meter lengte en een diepgang van 12 meter, is VDS in staat grote projecten op diverse gebieden aan te nemen. Of het nu gaat om scheepsbouw of – reparatie, offshore of bruggenbouw, VDS beschikt over de capaciteiten en de ervaring om elk project volledig voor zijn rekening te nemen. Conservering is daarbij een specialiteit. In een geconditioneerde, 8 meter hoge conserveringshal van 40 bij 15 meter kan elke constructie worden gestraald of gemetalliseerd. Zo worden corrosie en verwering tegengehouden en blijft de topkwaliteit na aflevering nog jarenlang bewaard. Voor meer informatie, surf naar www.vdsstaalbouw.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


Bedrijfsreportage

Tekst: Loes van der Hoeven • Fotografie: Willem Mieras

Toonaangevend in het snijden en zetten van plaatmaterialen Sinds de oprichting van ITM (Industriële Toelevering Metaal) BV uit ’s-Gravenpolder in 1998 hebben de activiteiten van het dynamische bedrijf een hoge vlucht genomen. Aanvankelijk was hun specialiteit CNC lasersnijden van metalen, maar dankzij marktgerichte investeringen is ITM momenteel een succesvolle en toonaangevende specialist op het gebied van het CNC snijden en zetten van een grote diversiteit aan zowel ferro- als non-ferro plaatmaterialen.

V

ijftien jaar geleden startte directeur/ mede-eigenaar Karl Hoek van Dijke samen met zijn compagnon de activiteiten van ITM in een bescheiden werkplaats. Die werd door de voortdurend toenemende vraag al snel te klein, waardoor het bedrijf verhuisde naar een prestigieus en efficiënt ingericht nieuwbouwpand op het bedrijventerrein van ’s-Gravenpolder. Bij ITM werken inmiddels 25 personen in vaste dienst en een tweetal op flexibele basis. De opdrachtgevers zijn voornamelijk afkomstig uit ZuidwestNederland en vertegenwoordigen allerlei uiteenlopende sectoren. Karl Hoek van Dijke: “Onze hoofdactiviteiten omvatten CNC lasersnijden, waterstraalsnijden en CNC kantwerk. Wij produceren voornamelijk onderdelen en halffabricaten voor constructiebedrijven, machinefabrieken en de maakindustrie in onder meer de volgende sectoren: agro-industrie, tuinbouwtechniek, (petro)chemie, voedingsmiddelenindustrie,

12

het ONDERNEMERS BELANG

straatmeubilair, bouw- en funderingstechniek en de milieutechniek. Doordat wij werken met efficiënte ERP software kunnen wij onze aanvragers snel een nauwkeurige offerte toesturen. Het gangbare plaatmateriaal hebben wij altijd op voorraad, waardoor wij de in onze offertes vermelde levertijden steeds kunnen garanderen. Bovendien beschikken wij over meerdere lasersnij-instalaties en waterjetsnijmachines, die bij een eventuele storing, de productie kunnen overnemen. Wij hebben eigen transportmiddelen en maken daarnaast gebruikt van de diensten van externe transporteurs. Onze klanten worden dagelijks beleverd.” Lasersnijden Lasersnijden van metalen is een techniek die constant in ontwikkeling is. ITM beschikt nu onder andere over drie machines van 6 kW! De aansturing wordt steeds sneller en

geavanceerder, wat leidt tot een enorme variatie in de snijdikte en een hogere snelheid van het snijden. De snijdikte varieert bij metalen van 0,5 tot en met 20 mm en bij roestvast staal (RVS) van 0,5 tot 15 mm. De snijtolerantie is uiterst klein en wijkt hooguit een paar tienden van een millimeter af. De snijtafels hebben een maximale capaciteit van 4000 x 2000 millimeter. De machine werkt volgens een door de werkvoorbereiding in de computer aangebrachte uitslag. “De kwaliteit van de snede is hoog, doordat wij relatief weinig warmte inbrengen omdat de laserstraal erg smal is”, gaat Karl Hoek van Dijke verder.”Bij het snijden in RVS-soorten wordt gebruik gemaakt van stikstof als beschermgas om te voorkomen dat het vloeibare metaal zuurstof opneemt, wat oxidatie tot gevolg kan hebben. RVS snijden wij bovendien op speciale verwisselbare snijbedden, zodat geen besmetting door ander staal kan ontstaan.


Daardoor is het niet nodig dat hier ’s nachts personen fysiek aanwezig zijn. Naast snijden kunnen wij de laserstraal een markering of gravering in het staal laten aanbrengen om bijvoorbeeld onderdelen te positioneren of tekeningnummers aan te brengen.” Waterstraalsnijden ook 2.5D Een andere uiterst nauwkeurige CNC snijtechniek is waterstraalsnijden. Daarbij worden materialen gesneden met water onder hoge druk. Deze techniek heeft geen warmteafstoot waardoor de materiaaleigenschappen van met name kwetsbare materialen hetzelfde blijven. Andere voordelen ten opzichte van lasersnijden zijn dat er geen sprake is van kromtrekken of vervormen door hittevorming, geen verharding bij hardbare materiaalsoorten en geen braamvorming. Bij harde materialen wordt het water meestal vermengd met een hoeveelheid abrasief, waardoor de snijsnelheid toeneemt. Karl Hoek van Dijke: “Onze machine heeft een enorme capaciteit. Wij snijden allerlei materialen op een bed van 8000 x 3000 millimeter met twee koppen tegelijk. Voor materialen met een maximale dikte van 100 mm, kunnen wij dat doen in 2,5D. Daarmee onderscheiden wij ons in Zuidwest-Nederland. Materialen die wij waterstraalsnijden zijn: koolstofstaalsoorten, RVS soorten (tot een dikte van 60 mm), rubber, diverse kunststoffen zoals polyethyleen, polyurethaan, plexiglas, koper, aluminium (tot een dikte van 100 mm), titanium en composietmateriaal.”

De gewenste bombering (kromming) daarvan is in de CNC sturing opgenomen en de hoekmeting is gekoppeld aan de besturing van de kantbank. De kantbank heeft een maximale lengte van 4000 millimeter en een drukkracht tot wel 320 ton. Aanvullende bewerkingen Kwaliteit staat bij Karl Hoek van Dijke en zijn team hoog in het vaandel. Daarom verlaten alleen producten hun werkplaats, die nauwkeurig zijn gecontroleerd. Tevens verzorgen zij zelf desgewenst diverse aanvullende bewerkingen, zoals boren, tappen, trommelen, slijpen en borstelen, walsen, puntlaswerk, stiftlassen en TIG-lassen van RVS. Door gebruik te maken van deze mogelijkheden, behoeven hun klanten niet zelf te investeren in de betreffende machines. Naast poedercoaten kunnen zij externe partners elektrolytisch en thermisch verzinken laten verzorgen. Toekomst Karl Hoek van Dijke: “ITM wil een degelijke stabiele productiepartner zijn, waarmee je structureel goed kunt samenwerken. Wij zijn alert op toekomstige ontwikkelingen in ons vakgebied en zullen daarop dan ook inspelen. Verdere automatisering en ontwikkelingen in ons ERP systeem blijven constant actuele items. Tevens gaan wij binnenkort een deel van onze productiehal anders inrichten, wat de efficiency ten goede zal komen.”

ITM (Industriële Toelevering Metaal) BV

CNC kantwerk Indien de opdrachtgever dat wenst, bewerkt ITM de op de lasersnijmachine gesneden onderdelen met geavanceerde CNC gestuurde kantbanken tot halffabricaten. Deze kantbanken worden door zes assen gestuurd.

Rangeerstraat 4 4431 NL ‘s-Gravenpolder T 0113 - 31 32 33 F 0113 - 31 10 80 itm@zeelandnet.nl www.itmmetaal.nl

Stalen onderdelen die moeten worden gepoedercoat, snijden wij met stikstof, ofwel ‘clean cut’. Dit resulteert in een schone schede, wat een verbeterde hechting van de verf geeft. Dit kan tot een maximale materiaaldikte van 8 mm. Doordat de laserstraal relatief dun is (circa 0,2 mm) ontstaat er nauwelijks hittevorming, waardoor betrekkelijk kleine gaten kunnen worden gesneden. Het is goed mogelijk om de kerndiameter van een schroefdraad te snijden. Bij het lasersnijden richten wij ons voornamelijk op seriematige productie, maar vanzelfsprekend verzorgen wij ook een of enkele stuks van een product. Bij seriematige productie draait de machine constant en onbemand, dus 24-uursproductie. Dat is mogelijk omdat aan de snijmachines een computergestuurd voorraadmagazijn is gekoppeld. Een eventuele storing meldt de machine zelf automatisch aan de geconsigneerde medewerker, die hem vervolgens op afstand kan inlezen.

Karl Hoek van Dijke (links): “ITM wil een degelijke stabiele productiepartner zijn, waarmee je structureel goed kunt samenwerken.”

het ONDERNEMERS BELANG

13


Bedrijfsreportage

Hydrauvision hecht bijzonder veel waarde aan een goede en nauwe relatie met haar klanten. Kennis, ervaring, specialismen – dit zijn de eigenschappen die Hydrauvision kenmerken en die wij dagelijks met opdrachtgevers delen. Hydrauvision heeft meerdere vestigingen in Nederland en België van waaruit klanten snel en slagvaardig worden bediend.

Hydrauvision: veelzijdig aandrijfspecialist Schoondijke De oorsprong van Hydrauvision ligt in Schoondijke. Naast het ontwerpen, bouwen en inbedrijfstellen van aandrijfinstallaties, biedt Hydrauvision vanuit Schoondijke revisie en reparatie aan en het enthousiaste team medewerkers staat paraat voor service aan uw systemen. Dordrecht – IJmuiden - Yerseke – Gent Zeebrugge Deze vestigingen richten zich met name op service, revisie en reparatie op het gebied van aandrijftechniek, met als specialismen hydrauliek en besturingen. Daarnaast is Hydrauvision, dankzij de brede parate kennis voor het gehele haven- en industriegebied, een vertrouwd adres voor de verkoop van hydraulische componenten. Voor alle vestigingen geldt dat een enthousiast team van vakmensen, een goed geoutilleerde werkplaats met testfaciliteiten en een vloot compleet ingerichte servicewagens klaar staan om onze klanten snel en efficiënt te helpen.

Hydrauvision. Een team van medewerkers staat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar voor onze klanten klaar om de beschikbaarheid van hun machinepark te garanderen. Betrouwbare ondersteuning door een betrouwbare partner.

Systeembouw Als specialist op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek biedt Hydrauvision maatwerk- en totaaloplossingen waarin engineering, ontwikkeling, bouw en inbedrijfstelling samenkomen. De markten waar die oplossingen worden toegepast zijn even veelzijdig als veelomvattend. Revisie & Reparatie Ons deskundige team professionals voor revisie en reparatie, de hoogwaardig geoutilleerde werkplaatsen en de uitgebreide expertise vormen de solide basis voor betrouwbaar revisiewerk. Revisie en reparatie door Hydrauvision zijn niet merkgebonden en worden in eigen werkplaatsen uitgevoerd. Service & Onderhoud Ons dienstenpakket - van preventieve controle, tijdige vervanging van vitale componenten, het verrichten van metingen, het verzorgen van oliemanagement tot rapportage met advies - vormt voor vele bedrijven dé waarborg voor een optimaal functionerende productieomgeving. Onze op maat gemaakte servicecontracten dragen wezenlijk bij aan verbeterde Total Cost of Ownership van uw systemen. Storingsdienst Snel en deskundig – dat is storingsdienst van

14

het ONDERNEMERS BELANG

Testen & Certificeren Met één van Europa’s grootste testbanken, tal van kleinere testbanken en kant-en-klare meetsystemen voor testen op locatie is Hydrauvision uw partner voor het testen en certificeren. Bovendien is Hydrauvision uw partner voor het testen en certificeren van al uw hydraulische apparatuur. Dat komt niet alleen de veilige werking van de apparatuur ten goede, maar is in het kader van de Europese Machinerichtlijn in een aantal gevallen zelfs verplicht.

Componenten Als componentenleverancier beschikken wij over een grote merkonafhankelijke expertise. Omdat Hydrauvision de beschikking heeft over eigen werkplaatsen kunnen complexe componenten bovendien op klantwens worden gemodificeerd.

www.hydrauvision.com


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

“Welk bedrijf heeft de zekerheid dat facturen binnen 48 uur worden betaald?” Met die vraag opent Ronald van der Starre zijn betoog over Svea Finans. Van der Starre is directeur van deze Credit Managementgroep met vestigingen in Reeuwijk en Amsterdam.

Zekerheid waarop je kunt bouwen:

Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur

S

vea is een op het MKB gerichte financier. Het neemt echter ook het debiteurenbeheer uit handen en dekt kredietrisico af. Volgens Ronald van der Starre geeft dat zoveel zekerheid dat ondernemers zich volledig kunnen richten op hun core business. “Je weet dat je facturen snel worden betaald en dat geeft rust. Wij zijn echter geen incassobureau maar een verlengstuk van een organisatie.” Factoring Door het verkopen van zakelijke vorderingen aan Svea heeft een ondernemer altijd liquide middelen. Ronald van der Starre ziet daar het grote voordeel voor het MKB. “Hierdoor maken bijvoorbeeld veel uitzendbureaus gebruik van onze diensten. Uitzendkrachten verwachten vanzelfsprekend wekelijks uitbetaling van hun salaris. De betaling van, vaak grote, vorderingen van de uitzendbureaus bij hun klanten laat vaak lang op zich wachten. Wij nemen die vorderingen over en betalen direct uit, zodat ze snel over liquide middelen kunnen beschikken. Het is maar een voorbeeld van een branche waarvoor wij veel diensten verrichten. Ook veel ondernemers uit andere branches hebben profijt van onze inzet. Je hebt direct beschikking over het geld waarvoor je diensten hebt verricht.” Door Svea worden jaarlijks 50.000 vorderingen verwerkt met een totaal bedrag van rond de € 150.000.000,-. Dienstverlening De doelgroep van Svea is het MKB, waaronder ook de grote groep ZZPers, met een omzet tussen de € 50.000 en € 4.000.000,-. “Wij nemen voor onze klanten vorderingen over als het bedrijf waarvoor ze werkzaamheden hebben verricht voldoende kredietwaardig is. Het onderzoek naar die kredietwaardigheid doen wij snel zodat we aan de slag kunnen. Ondernemers hebben behoefte vlot en adequaat zaken te doen. Svea is daarom georganiseerd naar de vraag van de klant. Onze accountmanager blijft vanaf acquisitie tot en met debiteurenbeheer bij de factuurstroom betrokken. Bij Svea is men verzekerd van contact met één medewerker die op de hoogte is van de bedrijfsomstandigheden en facturering.

Op een gekochte factuur wordt uiteraard verdiend. “Het aankooppercentage is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de organisatie waar de vordering wordt gedaan en de gehanteerde betalingscondities die daar gelden. Meestal ligt het bedrag rond de 5% van het factuurbedrag. Het kost je iets maar je weet dan wel zeker dat er binnen 48 uur wordt uitbetaald en dat de risico’s voor Svea zijn.” Het aquisitietraject van Svea is kort. Er worden geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd. “Als we tot overeenstemming komen met de nieuwe relatie gaan we snel aan de slag. Er komen hier zelfs klanten met een stapel facturen binnenlopen.” Flexibel Wanneer je net een onderneming hebt opgebouwd of als je uit een moeilijke periode komt is het belangrijk dat er voldoende liquide middelen zijn. Die behoefte zal in de loop van de tijd minder worden. Ronald van der Starre: “Onze dienstverlening is zo opgebouwd dat je niet vastzit aan langlopende verplichtingen. De ondernemer kan zelf bepalen welke facturen er worden ingediend. Er gelden dus geen minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Er zijn relaties die slechts facturen voor één klant bij ons onderbrengen. Veel is mogelijk!”

Solide partner Ronald van der Starre tot slot: “Wij zijn een solide partner. In Zweden heeft Svea Finans de functie van Spaarbank en beschikt daardoor over substantieel eigen en vreemd vermogen. Ingekochte facturen worden altijd uitbetaald. Het is zekerheid waarop je kunt bouwen.”

Svea Finans Reeuwijk: Reeuwijkse Poort 107b 2811 MX Reeuwijk T 0182 - 62 44 00 Amsterdam: Ed Pelsterpark 12 1087 EJ Amsterdam T 020 - 398 90 00 info@sveafinans.nl www.sveafinans.nl

het ONDERNEMERS BELANG

Ronald van der Starre: “Er worden door Svea Finans geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd”


Terneuzen, Terneuzen, volop ruimte Terneuzen, Terneuzen,volop volop volopruimte ruimte ruimte voor voor ondernemers voor voorondernemers ondernemers ondernemers

Welkom Welkom inin Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is dede grootste grootste gegeWelkom Welkom invan in Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen isligt is de grootste grootste gegemeente meente van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt inde in het het centrum centrum van van meente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt in in het het centrum centrum van van Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen enen telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. DeDe ligging ligging Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. De De ligging ligging van van dede gemeente gemeente is is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen dede van van de de gemeente gemeente is is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen de Westerschelde Westerschelde inin het het noorden noorden enen grenzend grenzend aan aan België België inde in het het Westerschelde Westerschelde in in het het noorden noorden en en grenzend grenzend aan aan België België in in het het zuiden. zuiden.Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte zuiden. zuiden. Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam. van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam.

Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden overal overal terter wereld. wereld. overal overal terter wereld. wereld. In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete bieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijbieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijventerreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. venterreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede haven, haven, met met kade. kade. haven, haven, met met kade. kade.

Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat. prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat.

Interesse? Interesse? Interesse? Interesse?

AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl. of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl.

www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl

Bezoek Bezoek ons op Provada de stand van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone Bezoek Bezoekons ons onsop op opProvada Provada Provadain inin inde de destand stand standvan van vande de deZeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-VlaamseKanaalzone Kanaalzone Kanaalzone


Topclick Masterclass MEER RENDEMENT UIT UW ADWORDS CAMPAGNE?

Volg de Topclick Masterclass! Wist u dat ondernemers met een goed ingerichte AdWords campagne elke geïnvesteerde euro dubbel terugverdienen? Beheert u zelf uw Google AdWords campagne, maar haalt u hier onvoldoende rendement uit? Meld u aan voor de AdWords Master Class van Topclick Nederland. Want met de ondersteuning van een AdWords expert haalt u het beste uit uw eigen campagne en kunt u zich volledig richten op het behalen van úw doelstellingen.

Datum : Tijd: Lokatie :

Woensd

ag 15 m ei 2013 14.00 17.00 u ur rcial TV Kosten , Escudo : Aan de 1D, 8305 BM Aanme e ln a m Emmelo lden via e zijn g ord een kost : en verb p.wiers of T. 02 onden maond 28 - 321 ernmers 253 (Pie belang t Wiersm .nl a, media -advise ur) Comme

Het Ond

Online Ma rketing erneme

rsbelan

g Maste

rclass

In de M astercla sses va en vakm n Het O anscha nderne p met a mersbe mers do ndere b lang de or de g e len too d ri jv e s en. In d pecialis naange de were e Maste eerde p vende b ld van d rclass v ro edrijve fe e ssionals Online direct b an woe n hun k van Top Marketi nsdag 1 innen u ennis, k ng. Na click op w bedri 5 mei w unde afloop a jf in de a o n rd s p e v n re a de deeln kende w praktijk n deze gelege Masterc te bren eij z e nheid o m eegeno lass ben gen. Te m te ne men in vens bie t u in sta twerke d a t deze e t het ge n. Zo sla ducatie leerde at u tw ve sess ee vlieg ie een le en in éé uke n klap!

Program

ma:

14:00 14:15 14:15 14:45 14:45 15:00 15:00 16:00 16:00 16:15 16:15 17:00

Er is ruim

Openin g en in troduct Rondle ie deeln iding e emers (H n presen Introdu et Ond tatie CT ctie Top erneme V (Den c rsbelan li ck (Mar nis Ras Master g) tin Heid ) class m e e t k v a r mp) Uitleg T agenro ndje (A opclick rvin Sin Nederla Netwer gh) nd Part ken ner Pro gramm a (Mart in Heid ekamp

)

te voor maxima Zorg du al 30 de s wel da elneme (media-a t u er sn rs. Aan dviseur el bij be deelnam Ondern nt want e zijn g emersb VOL = V een kos elang A ten verb O L . A anmeld msterd per ema onden. en bij P am) op il bij p.w iet Wiers telefoon iersma@ ma numme ondern r 0228 emersb 32 12 53 elang.n of l

‘Wij ver

Het On

binden

lokale o

dernem

ndernem WWW.O

ers en o

NDERN

EMERS

unen bij

BELAN

G.NL

ng

ondern

emen in

Een leerzame Master Class in duidelijke taal Met grote expertise in zoekmachine adverteren en ruime ervaring in uiteenlopende branches, spreekt de AdWords expert van Topclick Nederland de taal van de ondernemer. Zo wordt moeilijke materie vertaald in hapklare brokken en krijgt u gerichte tips & tricks en creatieve oplossingen waarmee u straks meer rendement haalt uit uw eigen AdWords campagne. Wat leert u? • Relevante keywords selecteren • Effectieve advertentieteksten opstellen • Werking, veilingsysteem en biedstrategieën • Opzetten van account en account-structuur • Doormeten van resultaten via AdWords en Analytics Over de AdWords expert Arvin Singh Google AdWords expert Arvin Singh verdiept zich in conversieoptimalisatie en creëert synergie tussen verschillende online marketing activiteiten. Arvin verzorgt dagelijks succesvolle en rendabele AdWords campagnes voor vooraanstaande klanten waaronder Rook-Stop, Nivo Uitvaartverzekeringen en Bij’Tij.

ersbela

nderste

Over Topclick Nederland Sinds 2006 zorgt Topclick Nederland ervoor dat bedrijven goed vindbaar zijn op internet. Een betere vindbaarheid op internet betekent meer klanten, meer aanvragen en meer omzet. Dit doet Topclick met veel succes voor duizenden tevreden ondernemers. Van evenementenbureaus tot koeriers, autorijscholen, advocatenkantoren en kinderdagverblijven.

de regio

’ www.topclick.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren. Op die manier worden de familiewaarden losgekoppeld van de familieleden, wint de organisatie aan autonomie en slagkracht en behoudt ze toch die unieke cultuur waaraan ze haar ontstaan én succes te danken heeft.

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden:

De familiewaarden los

van de familieleden

D

irectieleden in een familiebedrijf dragen twee petten: enerzijds zijn ze financieel directeur, verkoopleider of exportmanager, anderzijds zijn ze zoon, dochter, broer of nicht. Kritiek op iemands functioneren wordt daardoor meteen ook persoonlijke kritiek, en dat geeft vaak aanleiding tot het ontstaan van een wespennest waarin emotionele en zakelijke

het ONDERNEMERS BELANG

belangen nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn. Toch is niets zo gevaarlijk als die belangen verstrengeld te laten. “Het is de taak van adviseurs zoals wij een eerlijk gesprek mogelijk te maken waarbij alles bespreekbaar wordt gemaakt,” zegt Anne Kloosterboer. “Dat vergt van ons financieel en organisatorisch inzicht maar evengoed psychologisch.”

Zachte en harde waarden Dergelijke problemen spelen vooral op bij transitiemomenten in de levenscyclus van een familiebedrijf: wanneer nieuwe (buitenlandse) groeimarkten worden betreden, filialen worden geopend, overnames worden gepleegd, en natuurlijk tijdens de opvolging van de ene generatie door de andere. Anne Kloosterboer: “Familieleden kunnen de grens van hun professionele kunnen bereiken. Ik heb in de retail gezien dat een zuster die altijd uitstekend had gefunctioneerd haar werk niet meer aan kon omdat de winkelketen te groot werd. Dan kan zo’n vrouw wel worden ‘weggemanaged’, maar dat gaat niet zonder gezichtsverlies. Ik heb alle betrokkenen om tafel gebracht en zichtbaar trachten te maken waar haar krachten liggen, zodat ze opnieuw op een plek terecht kon komen waar die optimaal tot hun recht komen. Daarvoor is het belangrijk dat je de ‘zachte’ waarden – de bindingen tussen mensen – even hard waardeert als de ‘harde’ – de financials. In de praktijk dragen ze namelijk beide evenveel bij aan het succes. De zachte waarden zijn echter meestal een kwestie van instinct en gevoel. Je moet dat gevoel dus eerst in woorden zien te vertalen. Het gesprek moet ook tot zelfinzicht leiden bij degene die van functie


koppelen

dient te veranderen. Als al die ingrediënten er zijn, kun je werken aan een oplossing die niet alleen zonder gezichtsverlies is, maar die de betrokkene ook opnieuw op een positie brengt waar die opnieuw de meeste toegevoegde waarde aan de organisatie kan geven.” Afkomst is geen argument Familieleden zijn de dragers van de bedrijfscultuur, maar krijgen ze die laatste automatisch mee, via een combinatie van hun genetische code en de paplepel, of moeten ze zich die moeizaam eigen maken? Volgens Anne Kloosterboer gaat het allerminst vanzelf: “Ik ken een kledingconcern waar de talentrijke jongeren al op twaalfjarige leeftijd worden geselecteerd en een speciaal opleidings- en trainingstraject in gaan. De meeste familiebedrijven doen hun best die waarden actief te implementeren. Ik heb het dan ook eens meegemaakt in een drankenconcern dat een neef van de CEO vond dat hij recht had op een hoge positie enkel en alleen vanwege zijn familieband. Hij kreeg zijn zin niet. Afkomst is geen argument, zei de CEO, ga jezelf eerst maar bewijzen op een andere plek. Maar ook buitenstaanders moeten de kans krijgen zich die zachte

waarde eigen te maken. Er zijn voorbeelden van grote familiebedrijven waar de Raad van Bestuur terecht van oordeel was dat het tijd werd een niet-familielid in de directie op te nemen en waar dit keer op keer mislukte. Meestal werd de komst van de buitenstaander met veel bombarie aangekondigd en werd er gewezen op diens indrukwekkende loopbaan bij een multinational. Maar als de man ‘gedropt’ werd in de organisatie bleek dat niemand hem accepteerde, omdat gevreesd werd dat hij de cultuur die het bedrijf hadden groot gemaakt niet begreep. Na zes maanden was hij afgeknapt en vertrok hij met stille trom. Om dat dure afbreukrisico te minimaliseren kun je een buitenstaander beter in de middenlaag van het management introduceren, hem zichzelf daar laten bewijzen als ‘een van ons’ en dan pas de weg naar boven laten vinden.” Blijvende waarden Hoe langer een familiebedrijf bestaat en hoe groter het wordt, hoe groter ook de kans dat de rol van de familie kleiner wordt. Dat begint al bij een installatiebedrijf met tien of vijftien werknemers, waar de zoon die de vader opvolgt vindt, dat hij meer vakman dan ondernemer is en een algemeen

directeur naast hem aanstelt. Conflicten tussen familieleden die de korte termijn (nu het bedrijf verkoop klaarmaken om te kunnen cashen) boven de lange verkiezen, kunnen de rol van de familie volledig uitschakelen. Maar ook als het bedrijf in handen van de familie blijft komt er vroeg of laat toch vaak een moment dat het management en het bezit van een onderneming van elkaar gescheiden raken. Betekent dit ook automatisch het einde van de unieke bedrijfscultuur? Volgens Anne Kloosterboer hoeft dat helemaal niet. Zoals de buitenstaander in de middenlaag zich de waarden eigen kan maken, kunnen de overige werknemers en niet-familieleden dat ook. “Een Nederlands familiebedrijf groeide in één generatie van vijftien naar tweeduizend medewerkers, een Braziliaans groeide uit tot een multinational. In beide gevallen heb je het over een kolos van een organisatie, waarbij in het laatste geval de familie die het had opgericht ook nog volledig uit het bedrijf was verdwenen. Toch bleven de waarden die het groot hadden gemaakt – lean, op de kleintjes letten en overal kansen zien en grijpen – de organisatie sturen. Door die waarden expliciet te maken hadden tal van medewerkers ze geleidelijk tot de hunne gemaakt. De ervaring leert dat dit belangrijk is, omdat je als bedrijf langer overleeft als je die waarden kent en behoudt – ook zonder familieleden.”

het ONDERNEMERS BELANG


ZELF BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

ZELF EENVOUDIG boekhouden & factureren Dat doet u gewoon zelf! Bespaar op uw accountantskosten door gebruik te maken van onze software. Profiteer nu van:

€ 50,ie l Act oop t t/

m 21

ju n

i2

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

01

3

extra korting

Ga naar www.snelstart.nl/zelf met actiecode HOB2013B @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: IngerMarlies Leeuwenburgh • Fotografie: Ad Vereijken

OSB, Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, heeft op 1 januari 2013 een keurmerk ingevoerd waarmee schoonmaaken glazenwasserbedrijven zich kunnen Onderscheiden in de SchoonmaakBranche. Het geeft de klant meer zekerheid dat hij te maken heeft met een betrouwbare partner en het schoonmaak- of glazenwasserbedijf weet dat hij op alle fronten zijn zaken op orde heeft.

Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze

D

e schoonmaakbranche had in het verleden een slechte naam. Klanten hadden nooit vooraf zekerheid over de kwaliteit die geleverd zou worden. Ze zagen door de bomen het bos niet meer, aldus OSB-directeur Rob Bongenaar. “Dat is niet goed voor de klant, maar ook niet voor de betrouwbare schoonmaakbedrijven. Daarom vonden wij het noodzakelijk een keurmerk in het leven te roepen.” Onafhankelijke Inspectie Instelling Paul Meerman van S & G diensten, bestaande uit De-glazenwassers bv en De-schoonmakers bv heeft als eerste het OSB-keurmerk in ontvangst mogen nemen. “Schoonmaken is geen beroep, maar een missie”, aldus Meerman. “Wij kozen ervoor het OSB-keurmerk aan te vragen, om ons te kunnen onderscheiden van bedrijven die de kwaliteit van hun schoonmaakwerkzaamheden, hun administratie, of hun prijsstelling niet op orde hebben. De keuring wordt niet door OSB zelf uitgevoerd maar door een onafhankelijke Inspectie Instelling en is bepaald geen sinecure. Tweemaal per jaar wordt alles gecontroleerd, van opdracht tot factuur, geleverde manuren, afdrachten BTW, sociale premies en loonbelasting. Dat alles helemaal op orde is, is een keiharde eis voor de toetsingsnorm NEN 4400-1. Voor mij een geruststellende gedachte dat het bij mij in orde is. Voor de opdrachtgever is het van belang dat, naast geleverde kwaliteit, hiermee in het kader van ketenaansprakelijkheid de risico’s op verhaal en boetes van de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en andere overheidinstanties worden beperkt.”

Hiermee maak je duidelijk hoe je handelt bij aanbesteding en contractering, hoe de organisatie de implementatie en naleving van sociaal beleid conform de code waarborgt en hoe het schoonmaakbedrijf de algemene tevredenheid van haar medewerkers meet.” Verstand van zaken Bongenaar: “Zorgvuldig omgaan met elkaar is het uitgangspunt. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de peilers. Schoonmaken is een vak dat je moet uitvoeren met verstand van zaken. Het OSB-keurmerk wordt dan ook alleen gegeven aan bedrijven die aan alle gestelde eisen voldoen.”

Ik stuur informatie vooraf of leg bij het eerste bezoek uit wat het keurmerk inhoudt, dat er regels en voorschriften zijn en hoe onze prijs is opgebouwd. Klanten waarderen dat zeer, het maakt ze direct duidelijk dat ze met een serieuze, betrouwbare partner om de tafel zitten.”

OSB Bezoekadres: Rompertsebaan 50 5231 GT ’s-Hertogenbosch Postadres: Postbus 3265 5203 DG ‘s-Hertogenbosch T 073 - 648 38 50 info@osb.nl

Reactie van klanten “De bekendheid van het keurmerk moet nog groeien”, erkent Meerman. “Klanten zijn nu vaak blij verrast dat er een keurmerk is. Opmerkelijk is dat er nu sneller over en weer vertrouwen ontstaat met de klant.

www.osb.nl

Lianne de Heus, Rob Bongenaar en Paul Meerman

Eerlijke prijs Meerman: “In 2010 zijn er grote stakingen geweest in de schoonmaakbranche, omdat de druk op de prijzen zo groot werd, dat de last voor de werknemers onevenredig zwaar werd. Ik vind het als verantwoordelijk werkgever en als ondernemer heel belangrijk dat het OSB-keurmerk ook eist dat OSB-leden moeten voldoen aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

‘Antwoord voor Bedrijven’:

Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

E

en digitale dienstverlening inrichten voor bedrijven is niet simpel want ‘de’ ondernemer bestaat niet. Er zijn mensen die een bedrijf willen starten, ZZP’ers, franchisehouders van ketens en DGA’s van grote familiebedrijven. Elk hebben ze hun specifieke vragen, gaande van vrije generieke (‘hoe begin ik een eigen zaak?’) tot zeer complexe. “Het is de uitdaging om zoveel mogelijk vragen te voorzien en via de website te beantwoorden,” zegt Ubbo Dijk, marketing communicatie manager. “Dat doen we onder meer door telkens bij de medewerkers van ons callcenter te inventariseren of ze al een tijdje dezelfde antwoorden geven. We doen ook geregeld gebruikersonderzoek en passen de website desgewenst aan, bijvoorbeeld door de zoekfunctie te optimaliseren zodat bezoekers niet direct gaan bellen maar net één keer doorklikken het antwoord zelf vinden.”

is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen. 3,2 miljoen unieke websitebezoekers per jaar en 23.000 downloads van de app in amper twee maanden. Dit succes deed sommigen al bewonderend opmerken ‘De overheid kan het dus toch.’

het ONDERNEMERS BELANG

Stappenplannen Dankzij die hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en kanaalsturing van vragen kan ‘Antwoord voor bedrijven’ met een klein aantal medewerkers een enorm aantal vragen beantwoorden. Ubbo Dijk: “We hebben zogenaamde Stappenplannen ontwikkeld voor samengestelde vragen. Als een bakker bijvoorbeeld een terras aan zijn zaak wil beginnen vindt hij daarin alle wet- en


regelgeving waarmee hij te maken krijgt overzichtelijk bij elkaar, van het aanvragen van een terrasvergunning tot de aanleg van een toilet voor de klanten. Specifieke vragen worden vooral via de telefoon en de e-mail beantwoord. Onze medewerkers zijn bereikbaar via kantoortijden. Alleen tussen twaalf en twee hebben ze een lange pauze, voor de lunch én voor het beantwoorden van e-mailberichten.” ‘Antwoord voor bedrijven’ is ook het EUdienstenloket. Alle content van de website is in het Engels vertaald, zodat buitenlandse ondernemers er met hun vragen terecht kunnen. “De meeste lidstaten hebben een aparte dienst opgericht voor dit EUdienstenloket. Nederland is het enige land waar een digitale dienstverlener deze door Brussel opgelegde taak er eenvoudigweg ‘bij’ kon nemen,” verduidelijkt Ubbo Dijk.”

Toch gebeurt dit niet. “Ons team heeft ervoor gekozen zelf achter die informatie aan te gaan,” aldus Ubbo Dijk. “We beschikken over formele en informele contacten op alle niveaus die ons op de hoogte stellen van wijzigingen. Vervolgens verwerken we die kennis zelf in een tekst, maar laten die wel accorderen door de bevoegde specialisten op de ministeries. Die pro-actieve houding werkt heel goed. Toen vorig jaar het zogenaamde Kundus- of najaarsaccoord gesloten werd hebben wij alle voor ondernemers relevante passages op onze website geplaatst. Ondanks alle voorbehouden wisten ondernemers dankzij onze publicatie in ieder geval wat ze mochten verwachten. We waren daarmee de eerste.”

pagina terecht komen. “Zo voerden we aan het begin van de kredietcrisis, direct nadat de Minister het woord voor het eerst gebruikt had, de zoekterm ‘Deeltijd WW’ in,” zegt Ubbo Dijk. “Niemand wist hoe de nieuwe regeling exact vorm zou krijgen maar op onze site stond de essentie al weergegeven en die informatie werd gretig opgevraagd. Zo hebben we het soms ook moeilijk om een term te schrappen. ‘Tante Agaathregeling’ is een uitdrukking die sinds 2001 officieel niet meer wordt gebruikt. Je moet nu ‘Durfkapitaalregeling’ schrijven. Toch vat de term zo goed samen waar het om gaat en is ze zo wijdverbreid, dat we die nog jarenlang hebben gebruikt voor de zoekmachines.”

Zondagavondtweets De voorbije vijf jaar is het kennisniveau van de medewerkers stelselmatig verhoogd. Er zijn er die mee discussiëren met ondernemers op het Higherlevel forum en webredacteur Edgar beantwoordt vele vragen via Twitter. “Twitter is een medium dat we ook buiten de kantooruren inzetten,” zegt Ubbo Dijk. “Vooral de zondagavondtweets zijn erg gewild. Maar social media werken op zo’n manier dat Edgar op zijn beurt ook zelf uitvoerig geïnformeerd wordt. We functioneren niet als een eiland maar onderhouden goede contacten met werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland, met brancheorganisaties en met de wereld van de intermediairs. We zien bijvoorbeeld dat op Plein.nl vaak content van ons wordt overgenomen. Dat juichen we toe.”

Hype De introductie van een eigen NieuweWettenapp, enkele maanden geleden, heeft het voor ondernemers nog eenvoudiger gemaakt aan informatie over nieuwe wet- en regelgeving te komen. “Je krijgt nu een seintje als er op jouw gebied iets verandert en komt bij het aanklikken rechtstreeks op de pagina die daarover informeert. De app wordt door nieuwsdiensten maar vooral door ondernemers als uitermate handig ervaren en is in korte tijd een echte hype geworden. We hebben de app nota bene zelf ontwikkeld en in de markt gezet, omdat commerciële partijen het niet van de grond kregen. Dat dubbele succes deed iemand onlangs opmerken: ‘De overheid kan het dus toch,’ een compliment aan onze hele dienstverlening dat ik graag gehoord heb.”

Hoge mate van vindbaarheid De vindbaarheid van de informatie op ‘Antwoord voor bedrijven’ is erg hoog. De webredactie weet als geen ander hoe zoekmachines functioneren en hoe ondernemers dus met behulp van één enkele term direct op de juiste

Binnenkort hebben de lezers van Het Ondernemersbelang rechtsreeks toegang tot de vraagbaak van Antwoord voor Bedrijven.

Pro-actieve informatievoorziening Het structuren van informatie en het stroomlijnen van antwoorden is één ding, ervoor zorgen dat al die nieuwe wet- en regelgeving tijdig aangeleverd wordt zodat ze verwerkt kan worden tot content een tweede. ‘Antwoord voor bedrijven’ is organisatorisch een Davidje tegenover de Goliaths van de departementen waarvan het afhankelijk is. De kans dat ambtelijke collega’s de dienst simpelweg over het hoofd zien is reëel.

het ONDERNEMERS BELANG


Lig nooit meer wakker van uw IT-beheer

Geen zorgen meer over uw server en belangrijke gegevens. Zet ook uw bedrijf in de cloud en u hoeft niet meer te investeren in IT-kennis, systeembeheerders of servers. Wij zorgen er bovendien voor dat u veilig en betrouwbaar werkt. Het kan met Exact Online. Of u nu kiest voor de boekhouding, urenregistratie of voorraadbeheer. Ontdek zelf de voordelen of volg een webinar op exactonline.nl.

Exact Online. DĂŠ online bedrijfssoftware.


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer)

3

Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4 Voorbeeld overzicht Website-Leads

Alle relevante informatie wordt nu vastgelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

'RQGHUGDJMDQXDUL

%H]RFKWHSDJLQD¶V

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


Bedrijfsreportage

Meer winst door een betere teamprestatie “Iedereen weet dat slechte samenwerking in een team geld kost. En juist nu de marges onder druk staan, ook in de metaal, kan geen enkel bedrijf zich dat eigenlijk nog veroorloven.� Dat zegt Jacqueline de Nood-Paree. Met haar bedrijf, De TeamEngineer, helpt ze teams in bedrijven effectiever te werken. Daarbij heeft ze vooral aandacht voor communicatie, leiderschap en samenwerking.

O

ver het waarom is ze helder: “Het is ongekend hoeveel geld er verloren gaat door slechte communicatie, ondeugdelijk aanspreekgedrag en eilandjescultuur. Bedrijven die zich dat realiseren hebben al een belangrijke stap gezet. En dan komt het aan op actie! Het effectiever maken van de communicatie is het belangrijkste. Ik weet dat mensen in de metaal niet erg gewend zijn om ĂŠcht met elkaar te communiceren. Maar uit ervaring weet ik ook dat er daar nog zoveel winst te behalen valt‌â€?

Ên het leidt tot betere onderlinge verhoudingen. Dan werkt iedereen met meer plezier en dat kan de productiviteit fors verbeteren.�

9RR (QJLQHHU 'H7HDP

Van elkaar leren heeft een positief effect De TeamEngineer helpt teams in bedrijven om beter samen te werken, om de onderlinge interacties te verbeteren en effectiever en efficiÍnter te opereren. Als dat lukt, is van elkaar leren veel gemakkelijker en dat heeft geheid een positief effect op het bedrijfsresultaat! De TeamEngineer hanteert zowel een groepsgewijze aanpak die het hele team meteen beter laat functioneren als – waar nodig – een individuele werkwijze. De benadering is altijd eerlijk en direct, en de aanbevelingen zijn meteen praktisch toepasbaar.

IHFWL UPHHUHI

XOWDDW EHWHUUHV NHQKHLG HUEHWURN YLWHLWPH

 DDUHHQ J URQJQ GHVS QGHUQHPLQ 0DDN HYHUHR HIIHFWL

            

Jacqueline: “Een kosteloos abonnement is een eenvoudige manier om bij te blijven en praktische aanwijzingen te krijgen over gemakkelijk toe te passen verbeteringen. Het e-boek ‘Maak de sprong naar een effectievere onderneming’ krijgt iedere aanvrager van een abonnement er gratis bij! Ga naar www.de-team-engineer.nl om het e-zine ĂŠn en het e-boek aan te vragen.

U KHLG 2SQDD EHWURNNHQ HHU WHLWP W IIHFWLYL HUUHVXOWDD PHHUH PH 

 HYHUVLH RRG3DUH GH1 DFTXHOLQH ‹-

GHWHDP ZZZ

HQJLQHH

UQO

De TeamEngineer

De aanpak van de TeamEngineer

Laat iedereen elkaar positief aanspreken! “Zeker in deze economisch lastige tijd hebben leidinggevenden en uitvoerende medewerkers vaak veel werk op hun schouders. Daar kan bijvoorbeeld de werkvoorbereiding wel eens erg onder lijden. Ik leer ze dan onder andere om elkaar op een positieve manier aan te spreken op wat fout gaat en vooral op wat beter kan. Dat geldt zowel voor een manager in de richting van zijn mensen als andersom. Dat levert tijd op, het verbetert de kwaliteit

Maak de sprong naar een effectievere onderneming Elke twee weken publiceert De TeamEngineer een e-zine vol waardevolle tips over communicatie, leiderschap en samenwerking.

Jacqueline de Nood-Paree Bluesroute 120 45337 WD Middelburg T 0118 - 43 51 79 of 06 - 140 668 07 jacqueline@de-team-engineer.nl www.de-team-engineer.nl

“Onderschat nooit de kracht van een compliment!� Voor directeuren en managers van (metaal)bedrijven kan het heel nuttig zijn om hun ervaringen met communicatie, samenwerking en leidinggeven eens te toetsen. Bij De TeamEngineer kan dat kosteloos en vrijblijvend. Een afspraak met Jacqueline de Nood-Paree is snel gemaakt via een telefoontje naar (0118) 43 51 79 of naar 06-14066807. Jacqueline brengt dan het boekje ‘De kracht van het compliment’ van Henk Jan Kamsteeg mee. Het legt in heldere bewoordingen uit waarom positieve feedback voor leiders en managers de beste manier is om hun medewerkers te motiveren, en hoe dat in de praktijk werkt.

het ONDERNEMERS BELANG

15


Bedrijfsreportage Pascal Elegeert is contactpersoon voor MVO Loont in Zeeland

S

witch ondersteunt ondernemers die willen starten met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Switch biedt mkb’ers concrete stappenplannen, tips & tools en diverse producten. Zo krijgt u met de training Ketensimulatie inzicht in de mogelijkheden om uw keten meer verantwoord te maken. Met de Duurzaam Doe Je Zelf-show motiveert u uw personeel voor MVO. Om te leren van uw collegaondernemers organiseert Switch MVO-excursies bij bedrijven die vooroplopen met MVO. Samen met gemeenten organiseert Switch ook gemeentelijke MVO-prijzen: koplopers uit het mkb op het gebied van MVO worden beloond en zijn een voorbeeld voor andere ondernemers om ook zelf aan de slag te gaan. De gemeenten Terneuzen, Goes en Hulst hebben al een MVO-prijs uitgereikt. Meer rendement door MVO Door de activiteiten die Switch biedt met het programma MVO Loont worden ondernemers daadwerkelijk geïnspireerd om aan de slag te gaan met MVO en hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Ondernemers die bezig zijn met MVO, hebben gemiddeld meer rendement, dit is onlangs door onafhankelijk onderzoeksbureau Ordina vastgesteld.

Switch ondersteunt ondernemers die willen starten met MVO Overal hoor je over een krimpende markt. Maar u weet dat u met uw power en verbeeldingskracht ver kunt komen. U verdient graag een goedbelegde boterham, maar wilt ook een leefbare wereld voor uw kinderen. Daarom zoekt u voor uw bedrijf naar concrete ideeën die goed zijn voor de omgeving, voor uw mensen en voor uw portemonnee. Voor nu en voor later. Waar vindt u die goede ideeën? Switch organiseert vanuit het programma MVO Loont activiteiten voor mkb-ondernemers.

Switch Switch is voortgekomen uit een fusie tussen COS Brabant en COS Zeeland per 1 januari 2013. De organisatie legt de focus op producenten en consumenten. Switch biedt ondernemers uit het mkb praktische ondersteuning bij het starten met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het overgrote deel van het Nederlandse bedrijfsleven is mkb’er. Innovatie komt ook vooral bij deze groep tot stand. Uit onderzoek is gebleken dat het mkb wel duurzaam wil ondernemen, maar vaak niet weet hoe. Switch ondersteunt daarom deze producenten uit het mkb.

16

het ONDERNEMERS BELANG

Zeeuwse koploper Het Zeeuwse bedrijf Cleanmaster Biolux uit Goes ontving de MVO-prijs 2011/2012. De jury noemde de groothandel in bedrijfshygiëne (o.a. ecologische reinigingsmiddelen en papierproducten) ‘een parel in het Zeeuwse bedrijfsleven’ en ‘een voorbeeld voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Björn Terlingen, directeur van Cleanmaster Biolux uit Goes: “MVO-denken is de rode draad door onze groene onderneming! Wij zijn met veel plezier, inzet en innovatie continu bezig met MVO, dit zit in onze natuur. Onze service is gericht op zekerheid en kwaliteit. In onze bedrijfsvoering is dan ook veel aandacht voor en een optimale balans tussen de drie P’s: People, Planet en Profit.” Stevig netwerk Switch beschikt over een stevig netwerk. Naast individuele ondernemers, wordt er samengewerkt met ondernemersverenigingen, netwerkorganisaties als Kwaliteitskring Zeeland en Zeeland Business Netwerk. Met brancheorganisaties, lagere overheden en maatschappelijke organisaties. Door deze netwerken sluit Switch gemakkelijk aan bij lokale en regionale initiatieven. Het programma MVO Loont wordt uitgevoerd met financiële ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de provincie Zeeland.

Als non-profit organisatie kan Switch ondernemers diensten tegen kostprijs aanbieden. Rob van Mierlo, voormalig directeur van COS Brabant, heeft de leiding over de nieuwe organisatie. Switch heeft een vestiging in Zeeland op het oude adres in Goes en in Tilburg op een nieuw adres aan de Stationsstaat 31. De naam van de nieuwe organisatie is Switch. Dit staat voor omschakelen. Omschakelen naar een duurzame en rechtvaardige wereld. Iedereen kan bijdragen aan oplossingen. Door om te schakelen. Door ánders te ondernemen. Switch adviseert en ondersteunt; Switch verbindt mensen en goede ideeën. Op de nieuwe website www.maakdeswitch.nl is informatie te vinden over de organisatie en activiteiten.


Switch organiseert vanuit het programma MVO Loont regelmatig bijeenkomsten voor ondernemers, inkopers en medewerkers over een MVO-thema. Vaak doet Switch dit in samenwerking met ondernemersverenigingen en brancheorganisaties. De bijeenkomsten zijn ook goede gelegenheden om ervaringen uit te wisselen met collega mkb’ers.

Ambassadeur Herman Wijffels van MVO Loont: “Als individu kun je keuzes niet uit de weg gaan. Ieder voor zichzelf moet beslissen op welke manier hij of zij wil bijdragen aan de toekomst.”

De Duurzaam Doe Je Zelf-show M

aatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je kunt er als ondernemer bijna niet meer omheen, maar wat kun je er mee en hoe krijg je vervolgens je medewerkers achter je? Voor ondernemers die zich willen oriënteren op MVO of hun medewerkers willen betrekken bij hun MVO-ambities biedt Switch de Duurzaam Doe Je Zelfshow. Deze interactieve quiz test en vergroot de kennis op het gebied van MVO. Het is daarnaast ook een manier om de betrokkenheid van medewerkers bij MVO te vergroten. Wist u bijvoorbeeld dat er subsidiemogelijkheden zijn wanneer u aan de slag wilt met MVO? Of weet u hoeveel CO2-uitstoot een computer per dag heeft en hoe u die kunt verminderen? Wat voor afspraken maakt u met een buitenlands toeleveringsbedrijf?

Allemaal onderwerpen die aan bod komen in de Duurzaam Doe Je Zelf-show. In twee teams strijdt men tegen elkaar met kennisvragen en opdrachten onder leiding van een professionele quizmaster. Niet alleen erg leerzaam en leuk, maar ook goed voor de teambuilding. Voor ondernemers en voor werknemers De show kent twee versies: één voor ondernemers en één voor medewerkers. U kunt de Duurzaam Doe Je Zelf-show inzetten tijdens een bedrijfsdag, op een bijeenkomst van de ondernemersvereniging of in uw mkb-netwerk. Deelnemers krijgen op een aantrekkelijke manier inzicht in MVO en duurzaamheid. Eerder werd de show georganiseerd met personeel van Confiserie Napoleon uit Breskens en van Paree Elektro-Telecom uit ’s Heerenhoek. Onlangs met de leden van de Kwaliteitskring Zeeland. Voor informatie of boekingen, kunt u contact opnemen met Pascal Elegeert.

Eef Izeboud, directeur Hotel Westduin beveelt de show aan: “Recent heb ik deelgenomen aan een Duurzaam Doe Je Zelf-show, ik vond het heel positief, interactief en verrassend. Je wordt als ondernemer aangezet tot denken, dat is heel belangrijk. De informatie was praktisch, bijvoorbeeld over hoe je afval op een goede manier op kan ruimen. Ondernemers zijn altijd druk en snel, het is goed om op deze manier bij duurzaamheid stil te staan.” In mei wordt de Duurzaam Doe Je Zelfshow georganiseerd in de gemeente Hulst, aangeboden door de gemeente en de Rabobank Hulst. Ondernemers uit Hulst en Koewacht, leden en niet leden van de ondernemersverenigingen, zijn hierbij welkom. Houdt u de agenda van Switch in de gaten op de site www.maakdeswitch.nl voor de datum en meld u aan. Dat kan door een mail te sturen naar info@maakdeswitch.nl.

Meer informatie Kijk voor meer informatie over het aanbod van Switch voor ondernemers op de programmawebsite www.mvoloont.com. Voor meer informatie en/of boekingen in Zeeland kunt u rechtstreeks contact opnemen met Pascal Elegeert, p.elegeert@maakdeswitch.nl, T 0113 - 25 00 51.

het ONDERNEMERS BELANG

17


OPLEIDINGEN


Profiel Jory van Meer IMAGO Kleurrijk & Stijlvol/Meer Imago

4301 SG Zierikzee

jory@meerimago.nl

Boerenweg 2

T 0111-410702 / 06-20034295

www.meerimago.nl

Naast en in combinatie met haar baan als verkoper/ adviseuse in een kledingzaak is Jory van Meer zich gaan toeleggen op het zelfstandig adviseren van mensen op het gebied van kleur, lijn & stijl. Het is namelijk niet alleen van belang hoe iemand er uit ziet, belangrijker wellicht nog is of je uiterlijk overeenkomt met wat je uitstraalt. Ook bij bedrijven en instellingen blijkt een grote behoefte te bestaan om aandacht te besteden aan de manier waarop medewerkers zich presenteren. De eerste indruk die iemand maakt is immers bepalend voor de benadering. En dat kan grote gevolgen hebben, want een verkeerde of negatieve benadering kan er toe leiden dat er geen zaken gedaan worden. Jory van Meer leert medewerkers hoe zij hun presentatie kunnen optimaliseren. Verder houdt zij zich naast de analyse van kleuren ook bezig met make-up en visagie. Kleding en opmaak zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bent u getrouwd? Hebt u kinderen? Ik ben getrouwd met Bernard en wij hebben drie prachtige kinderen: Ruben (13 jaar), Diede (10 jaar) en de laatste telg Ollie (8 jaar).

Wat zou u in Nederland als eerste veranderen als u één dag minister-president zou zijn? Dat laat ik mijn deurtje voorbij gaan, hier liggen mijn capaciteiten niet.

Wat was uw eerste (bij)baantje? Na mijn opleiding MKB au pair in Duitsland bij een Amerikaans gezin.

Voor welke ondernemer heeft u veel bewondering? Als ik er een moet opnoemen is dat mijn vader, Louis Goedbloed. Ik heb daarnaast ook veel bewondering voor ondernemers die verder kijken en zich ontwikkelen en verbeteren/ verbreden op hun vakgebied zoals mijn rechterhand Christel van Sluis van Sluis Mode in Zierikzee, waar ik dus ook nog werkzaam ben. Wij creëren samen een win-winsituatie door een combinatie te maken van shopping in shopping.

Wat vindt u het mooiste van uw vak? Omgang met de mensen en de veranderingen die daarop volgen. Vanaf de zijlijn alles mee mogen maken…wat een voorrecht. Iedere dag is anders, je ontmoet iedere dag inspirerende mensen van wie ik kan leren en zij weer van mij. Heeft u nevenfuncties of doet u vrijwilligerswerk? op dit moment niet, ik moet alle zeilen bijzetten om het gezin en daarnaast mijn bedrijf te sturen en dit bijna perfect (!) te laten verlopen. Hoe ontspant u zich? Tennis & spinnig. Op zo’n moment kan ik alles even loslaten en nieuwe energie opdoen om vervolgens weer nieuwe ideeën te realiseren. Daarnaast een avondje met vrienden, hapje eten, genieten! Wat is de grootste ramp die in uw bedrijf kan gebeuren? Als al mijn klanten mij de rug toe zouden keren zonder enig aanwijsbare reden.

Wat zijn uw ambities? Met Meer Imago mensen op weg helpen naar hun persoonlijk succes! Wat is uw sterkste punt als ondernemer? Vechter en doorbijter, niet de moed laten zakken.

gen hoort dat ze er ook werkelijk mee aan de slag gaan. Privé, heerlijk met mijn gezin zondag de hele dag tijd voor elkaar. Altijd willen doen, nog niet gedaan. Met het hele gezin naar Afrika de natuur in en voelen en ervaren hoe de mensen daar leven. Kijken naar de pracht van de kleuren van de natuur en de mensen daar zo back to basic en de stilte horen en…natuurlijk de Big 5. Welk ander (vak)blad leest u? Daar heb ik helaas te weinig tijd voor. Aan wie of aan welk goed doel zou u een ton willen schenken? War Child. Wat irriteert u het meest als ondernemer? Tijd, dat je het klokje hoort tikken en denkt: ik moet/ mag nog zoveel doen. Wat is de beste plek om te wonen? Waar je je thuis en welkom voelt.

Van wie heeft u het meest geleerd? Anke van Luijt (www.maniera.nl), zij heeft mij tijdens mijn opleidingen geprikkeld en zoveel kennis bijgebracht. Wat is voor u het mooiste moment van de week? Zakelijke gezien, dat je klant tevreden de deur uitgaat en daarna in de wandelgan-

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage

Tekst: Loes van der Hoeven • Fotografie: Conchita Lindhout

Op een toplocatie op het Noordzeestrand bij Renesse staat Strandrestaurant Our Seaside. Dit exclusieve strandpaviljoen biedt zowel de particulier als de zakenman ongekende mogelijkheden.

Strandrestaurant Our Seaside

Vergaderen en netwerken met uitzicht op zee

Gastheer Rob Rameau

H

et ambitieuze team van gastheer Rob en gastvrouw Anja Rameau beschikt over de kennis en kunde om van elk evenement een succes te maken in hun intieme paviljoen dat een sfeer uitademt van klasse en stijl, die past in het decor van de zee, het strand en de duinen aan de Schouwse kust. Our Seaside beschikt over een eigentijds luxe restaurant met 180 zitplaatsen, een terras voor 150 personen en een separate vergaderruimte,

20

het ONDERNEMERS BELANG

Château Rameau genaamd, met een capaciteit voor 85 personen. Vanzelfsprekend kan ook het gehele complex worden afgehuurd. Elke ruimte biedt een ongekende strand- en zeebeleving. Bijzonder is ook de mosselzaadinvanginstallallaties die voor de deur in zee liggen. De keukenbrigade verwerkt uitsluitend verse ingrediënten, veelal streekproducten van een topkwaliteit. Het paviljoen is uitstekend bereikbaar via een geasfalteerde duinopgang, heeft in de directe nabijheid een ruim parkeerterrein en is rolstoelvriendelijk. Onbegrensde businessmogelijkheden Strandrestaurant Our Seaside biedt de

zakenman alles wat hij maar wenst voor zijn vergadering, receptie, lunch, diner of andere netwerkgelegenheid. Rob Rameau: “Bedrijven en organisaties zoeken steeds vaker naar alternatieven voor hun inmiddels beroemde ‘heidesessies’, locaties waar hun medewerkers al dan niet met hun relaties overleg kunnen voeren in een verrassende, maar vooral relaxte omgeving. Die luxe kunnen wij zeven dagen per week bieden aan maximaal 265 personen. Speciaal voor de zakelijke markt hebben wij voor gezelschappen vanaf vijftien personen als basis een drietal vergaderarrangementen samengesteld, variërend van


De Kring van

Het intieme paviljoen van Strandrestaurant Our Seaside dat een sfeer uitademt van klasse en stijl

een vier uurs tot en met een twaalf uurs vergaderarrangement, die aangepast c.q. uitgebreid kunnen worden aan de wensen van de opdrachtgever. Standaard zijn in de vergaderruimten aanwezig: een flipover en whiteboard met stiften en gratis WiFi voor elke deelnemer. Daarnaast zijn tegen aantrekkelijke tarieven additionele audiovisuele middelen beschikbaar, zoals beamers, projectieschermen en geluidsapparatuur. Meerdaagse evenementen zijn eveneens mogelijk. Daarvoor hebben wij contracten afgesloten met diverse hotels in Renesse, waar onze gasten kunnen overnachten en ontbijten en de sfeer kunnen proeven van de al eeuwen bekendste badplaats van Schouwen-Duiveland. De lunch en het diner c.q. BBQ verzorgen wij zelf tot in de puntjes, hetzij in het restaurant of op het terras. Tevens werken wij samen met organisatiebureaus die desgewenst geestverfrissende evenementen kunnen verzorgen tussen de vergadersessies in of aansluitend daaraan. Voor alles geldt, dat de klant bij ons altijd koning is en ons team als lakeien graag zijn wensen vervult.” Waar land en zee elkaar kussen Wat is er mooier dan je liefde te laten bezegelen met een huwelijk op een van

de Oostersch

eldekreeft

Our Seaside staat voor cu linair geniet restaurant ka en! In het à n de bezoeke la carte r kiezen uit d uiterste zorg e mooiste, m bereide viset , vlees- en st van ‘de Krin reekgerechte g van de Oos n. Als lid te rs ch eldekreeft p strandrestau resenteert he rant geduren t de het seizoe van de laatst n, dat jaarlij e donderdag ks loopt va n maart tot en de Kringprij met 15 juli, s van 59,50 tegen euro per couv gen Oosters ert een spec chelde kree iaal drieganft en m enu. Rob Ra hebben voor meau en zijn 2013 gekoze team n voor de vo lgende gere chten: Voorgerech t Combinatie van kreeft en cantaloupe op een salad meloen e van wilde sp inazie en co *** ncassée van tomaat Hoofdgerec ht Kreeft geko okt in courtbouillon, ge met Zeeuwse gratineerd m zilte zeegro et bearnaise enten en ris *** otto van kree ft Nagerecht Torta de Nar anja met ge konfijte kum Naranja Kuch quat en citroe en mit kand nsorbet ierten Kumq Sorbet uats und Zitr onen *** De Oostersch eldekreeft is een bijzond uit de Ooste er en uniek rschelde. De ‘product’ ve rsheid staat hoogwaard garant voor ig kwalitatie een f product. El officiële open k jaar wordt ing van het ti jd en s de seizoen de Kr gemaakt, ee eeftenwijn b n wijn die zi ek en d ch perfect la delicatesse at combiner uit de Ooste en met deze rschelde. Va Kringleden nzelfsprekend deze kwalitei bevelen de tswijn aan b ij hun gasten .

de meest romantische locaties van Nederland. Die locatie is Strandpaviljoen Our Seaside op het Noordzeestrand, ofwel ‘de plek waar land en zee elkaar kussen’! Rob Rameau: “Our Seaside is een van de officiële trouwlocaties van de Gemeente Schouwen-Duiveland. Bij ons trouwen bruidsparen in een sfeervolle en ongedwongen ambiance met als uitzicht een panorama, waar je normaal gesproken alleen maar van kunt dromen! In ons bruidsprieel met uitzicht op zee geven geliefden elkaar het jawoord, toasten zij met hun gasten met Champagne, snijden zij hun bruidstaart aan en genieten zij van een walking dinner, een BBQ of elke andere gewenste maaltijd. Elk huwelijk en/of huwelijksfeest is uniek. Wij hebben de expertise in huis om elke bruiloft te verzorgen, zoals het bruidspaar die voor ogen heeft: hun grootste feest! Dat geldt overigens ook voor elk ander evenement dat particulieren en organisaties bij ons organiseren. Wij denken met onze opdrachtgevers mee en voeren hun wensen uit, voor ons is alles mogelijk!” Webshop Strandpaviljoen Our Seaside is romantisch

en stijlvol gedecoreerd. Dat is niet ongemerkt gebleven. Diverse bezoekers willen namelijk als herinnering aan hun bezoek een home-decoratie, delicatesse, wijn enzovoort mee naar huis nemen. Binnen afzienbare tijd kunnen zij die kleinoden ook via internet bestellen, want Our Seaside werkt aan haar webwinkel. Strandbeleving “Vanzelfsprekend bieden wij ook de strandbezoekers, die een hapje of een drankje willen afhalen of op ons terras willen nuttigen, de beste service die zij van een strandtent mogen verwachten. Naast de gerechten op onze kaart verkopen wij namelijk friet, ijs, kroketten en blikjes frisdrank en bier”, aldus Rob Rameau.

Strandrestaurant Our Seaside Strand Renesse Oost 2 Strandopgang Kijkduin aan de Rampweg 4325 GX Renesse T 0111 - 46 21 00

Openingstijden Op afspraak is Strandrestaurant Our Seaside het gehele jaar door geopend. De reguliere openingstijden zijn: Van 22 maart tot 1 november dagelijks van 10.30 – 23.00 uur. Van 1 november tot 22 maart op vrijdag t/m zondag van 10.30 – 23.00 uur. In het zomerseizoen is de keuken geopend tot 22.00 uur en in het winterseizoen tot 21.00 uur.

F 0111 - 46 21 05 info@ourseaside.nl www.ourseaside.nl Correspondentieadres: Lijsterweg 15 4325 EZ Renesse

het ONDERNEMERS BELANG

21


Wij brengen u en uw werknemer vooruit.

Hoe onze manier van coaten ook voor u kan werken, kunt u uitvinden door te bellen met 0166-607111 of 06-53448347. Wij verwerken aluminium, staal en bewerkt staal, ook in bijzondere grote lengte’s, ook de

Gezonde werknemers die met plezier naar het

mogelijkheid van het huren van productietijd

werk komen. Zo ziet u het toch ook graag?

behoort hier toe, nieuwsgierig!

Wij streven er naar werknemers zo optimaal mogelijk te laten re-integreren in uw eigen of een andere organisatie. Dit doen wij met

Bel 06-53448347

persoonlijke begeleiding, arbeidsdeskundig advies en een eerlijke kijk op mens en werk. Zo helpen wij u én uw werknemers vooruit.

De kracht van een goed afgewerkt product. Alu, staal en verzinkt staal, ook in grote lengtes. Ook mogelijkheden voor het huren van productietijd. Bel naar 0166-607111, 06-53448347 of t he ok r o mail naar: info@deburencoating.nl , ei oo v f m es n. na adr rale a t V s

Kijk voor meer informatie op www.mcz.nu t tweede spoor re-integratie t concrete en praktische oplossingen t advies in wet- en regelgeving RE-INTEGREERT

SCHAKEL NAAR WERK

CONSULTEERT

ZENDT UIT & MATCHT

Administratiekantoor Van Beers BV Belastingzaken, jaarrekeningen, boekhoudingen, loonadministraties, financieringsvraagstukken. Mariekerkseweg 48 - 4364 AS Grijpskerke telefoon (0118) 59 28 28 - fax (0118) 59 32 11 www.admvanbeers.nl

Bowling Goes

Topambiance, plezier en optimale vergaderfaciliteiten Da Vinciplein 14 | 4462 GX Goes | T 0113 - 22 73 73 | info@bowlinggoes.nl | www.bowlinggoes.nl

Uw bedrijfsgroen in goede handen

Oude Rijksweg 97 -4458 AK ‘s Heer Arendskerke - Tel: 0113 - 563798 - www.allemekinders.nl


Klantgericht en betrokken… Soms vraag ik me best wel eens af: stel ik van die hoge

Wat doet u met het nabestaandepensioen van uw werknemers?

eisen? Ligt het nou aan mij, of begrijpt de rest het niet… U herkent het vast wel: je belt naar een bedrijf…of ergo…je meldt je bij de balie en je wordt verbazingwekkend slecht geholpen.

O

f zoals ik vorige week bij een bedrijf heb ervaren…Bij binnenkomst meldde ik mij netjes bij de balie, waar twee receptionisten druk met elkaar in gesprek waren en door bleven kakelen over alles wat niets te maken had met hun werk en mij rustig ‘even’ lieten wachten. Blijkbaar was het Facebook-bericht belangrijker dan een klant. Tenenkrommend… Hoe komt het toch, dat wat u als ondernemer graag pretendeert te zijn én wilt uitdragen bij uw personeel niet leeft? Waarom denkt u dat u wel 80 procent uitstekende klantbeleving biedt, maar in de praktijk maar 8 procent van uw klanten dit bevestigt? Ik ben van mening dat er een aantal verschillende randvoorwaarden voor nodig zijn om ook uw personeel zo ver te krijgen om ook daadwerkelijk die 80 procent waar te maken. Het implementeren van louter personeelsinstrumenten is daarvoor niet voldoende. U wilt dat medewerkers ambassadeur van uw organisatie zijn? Daarvoor hebben ze wel richting en kaders van u nodig zodat zij hun passie, creativiteit en ontwikkeling aan kunnen wenden om daar hun bijdrage aan te kunnen leveren. Wat zijn de organisatiedoelstellingen, waar werken we naartoe de komende jaren, wat zijn mijn perspectieven, in hoeverre kan ik daar vanuit mijn functie een bijdrage aan leveren? Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar kunt u uzelf nou echt recht in de spiegel aankijken en zeggen: “Al mijn personeel (en dan bedoel ik ook echt iedereen binnen uw organisatie!) weet waar hij|zij de komende jaren naartoe moet werken!” Weet uw personeel wat uw klanten van hen verwachten? Weet uw personeel wat uw organisatie-DNA of kernwaarden zijn?

Is al uw personeel op de hoogte van de ontwikkelingen binnen uw organisatie? Weet uw personeel tot op welk niveau hun autonomie reikt? En stel uzelf als laatste de vraag: weet ik waar de ontwikkelingsbehoeften liggen van mijn personeel? Als u op het gros van deze vragen in de spiegel uw hoofd lichtelijk ziet hangen en uw schouders ietwat omhoog ziet bewegen…wellicht moet u dan toch eens overwegen mij te bellen! Ik verzeker u: een dergelijke aanpak levert niet alleen gegarandeerd enthousiaste klanten op die graag zaken met u willen doen, maar ook enthousiaste medewerkers die graag bij u willen werken… en blijven werken!

H

et nabestaandenpensioen komt tot uitkering na overlijden van de werknemer en is bedoeld om de partner niet onverzorgd achter te laten. Maar hoe goed moet je als werkgever voor de partners van je werknemers zorgen? Het is zeker niet meer zo dat als je niets regelt, de partners altijd onverzorgd achter zullen blijven. Partners hebben vaak andere inkomsten of vermogens en daar kun je rekening mee houden. Tegelijkertijd is dat ook een valkuil. Tweeverdieners Het feit dat er steeds meer twee verdieners zijn, is iets om rekening mee te houden. Door het overlijden van een van beide partners, is er wel degelijk sprake van een achteruitgang in het gezinsinkomen. Blijft de achterblijvende partner overigens na het overlijden op het zelfde niveau werken als daarvoor? Hypotheek Mensen met een hypotheek hebben vaak een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, die ervoor zorgt dat (een groot gedeelte van) de hypotheek wordt afgelost. Dat vermindert direct de inkomensbehoefte na overlijden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aanvullend inkomen meer nodig is. Er zijn immers meer lasten dan alleen woonlasten en niet iedere werknemer heeft een eigen woning.

Ellen Sinke

HR Consultancy B.V. Dorpsstraat 123 4451 AB Heinkenszand T 0113 - 56 31 80 info@hr-consultancy.nl www.hr-consultancy.nl

ANW overheid De overheid geeft een ANW (Algemene Nabestaanden Wet) uitkering aan nabestaanden. Dat dekt slechts een basisniveau en wordt niet aan iedereen uitgekeerd. Een ANW uitkering wordt alleen uitgekeerd aan partners met kinderen jonger dan achttien jaar of arbeidsongeschikte partners. Daarnaast geldt een inkomenstoets.

Adriaan Beirnaert is eigenaar van Progrezz Pensioenen.

Hoe verder? Ik denk dat een partnerpensioen nog steeds van deze tijd is en een belangrijke functie heeft in de zorg voor nabestaanden, maar niet meer op dezelfde manier als vroeger. Daarom denk ik dat het belangrijk is om uw nabestaandenpensioenregeling regelmatig tegen het licht te houden en u daarbij af te vragen hoe goed u eigenlijk voor de nabestaanden van uw werknemers wilt zorgen. Ik kan u daar zeker bij helpen. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen.

Adriaan Beirnaert Pensioen Specialist (PRO) Prins Bernhardstraat 15 4455BA Nieuwdorp T 06 - 427 008 25 www.progrezz.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Interview Waarom bij een opleidingsbehoefte expertise buiten Zeeland inhuren als het ook op

Tweede Zeeuwse Op donderdag 23 mei vindt in het gebouw van het Waterschap in Middelburg de tweede Zeeuwse Opleidingsbeurs plaats. De beurs is een initiatief van het Zeeuws Platform Particuliere Bedrijfs- en Beroepsopleidingen (ZPPB). Dit nog jonge Platform heeft als doel om de krachten van particuliere aanbieders van trainingen en opleidingen in Zeeland te bundelen. Daarnaast wil het ZPPB bemiddelen tussen onder andere bedrijfsleven en aanbieders van trainingen en opleidingen, door het vergroten van de zichtbaarheid. Zo is het ZPPB in 2012 gestart met het organiseren van een Zeeuwse Opleidingsbeurs, staat het ZPPB met een stand op de Contacta en biedt een online trainingzoeker aan.

D

it alles onder het motto: In Zeeland zijn er opleiders en trainers van hoge kwaliteit en daarnaast bekend met de mores van de regio. Waarom zou u bij een opleidingsbehoefte dan expertise buiten Zeeland inhuren als het ook op de lokale markt te halen is? Wat is er zo bijzonder aan de regionale aanbieders en waarom zou u een Zeeuwse aanbieder willen kiezen? Doordat de Zeeuwse aanbieders diep geworteld zijn in de regio, kennen zij uw medewerkers als geen ander. Zij weten wat er speelt en hoe ‘de Zeeuwse werknemer’ het best benaderd kan worden. Het gevoel van verbondenheid is daarin een belangrijke factor. De Zeeuwse opleiders voelen goed aan wat nodig is voor uw bedrijf, ze zijn immers beter op de hoogte hoe uw bedrijf binnen de regio bekend is en kunnen u helpen het regionale karakter te versterken en uit te dragen naar de rest van Nederland, of zelfs internationaal.

Daarnaast kan het voor uw bedrijf ook voordeliger zijn om Zeeuwse bedrijven in te schakelen: geen hoge reiskosten of overnachtingen. En snel oproepbaar. Uiteraard leveren bedrijven buiten Zeeland ook maatwerk, maar de Zeeuwse bedrijven kunnen door hun nabijheid net een stapje verder gaan, bijvoorbeeld dat trainingen makkelijker over meerdere dagdelen en dagen gespreid kunnen wonen. De Zeeuwse aanbieder zit immers ‘om de hoek’, is eenvoudig benaderbaar en kan makkelijker uw trainingswensen inpassen in uw werkschema.

Nog een reden om voor een Zeeuws bedrijf dat lid is van het ZPPB, te kiezen is doordat het ZPPB als netwerkorganisatie zijn leden verbindt. De leden van het ZPPB brengen zo een netwerk met zich mee naar uw bedrijf, waardoor u een vertrouwde keuze kunt maken. Het ZPPB stimuleert samenwerking en netwerken door bijvoorbeeld symposia voor zijn leden te organiseren. Deze symposia zijn veelal praktisch gericht en hebben onder andere als doel elkaar kennis te laten maken met het aanbod van de leden. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en wordt de expertise van Zeeuwse aanbieders verder vergroot. De verbinding zorgt voor een nog stevigere inbedding in de regio, met voor u als voordeel dat het nog makkelijker wordt om kwalitatief goede opleiders in huis te halen. De leden kennen elkaar en kunnen u daardoor goed adviseren wie het meest geschikt is om voor een bepaalde training in te schakelen.

Tijdens de opleidingsbeurs is er ook een bijzondere lezing die wordt verzorgd door Olivier van Noort, Product Marketing Manager Windows.* De lezing heeft betrekking op het belang van training en opleiding en de effectiviteit van medewerkers binnen ondernemingen. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van software en hardware is het tegenwoordig steeds belangrijker om als medewerker en manager op de hoogte te blijven om zo de verschillende programma’s en digitale middelen effectief als hulp in te zetten, in plaats van dat ze een drempel vormen voor het functioneren. De lezing wordt gesponsord door SMZ IT-Opleidingen. *de inhoud van de lezing en spreker zijn onder voorbehoud

24

het ONDERNEMERS BELANG


de lokale markt te halen is?

Opleidingsbeurs De Zeeuwse Opleidingsbeurs is een initiatief van het ZPPB. Aan de beurs nemen de volgende opleiders deel: · · · · · · · · · · · · · · · ·

Het netwerk van ZPPB-leden is uitgebreid; het ZPPB richt zich niet op één bepaalde sector. De leden zijn aanbieders van opleidingen op allerlei gebied, variërend van praktische onderwerpen zoals opleidingen in de zorg, IT, veiligheid, techniek, taalcursussen, communicatietrainingen tot meer beleidsmatige aspecten zoals coaching, teamontwikkeling en managementadvisering. Door deze variëteit kunt u eenvoudig een voor u geschikte training vinden, waarbij u zich ook goed kunt informeren over de aanbieder.

BHV Training Zeeland bit by bit Bureau voor coaching, training en advies Dek Opleiding en Training DINS Opleiding- en Adviesbureau EBC Taleninstituut Human Development Zeeland Kijk op kleur MONDO NT2-Privé NHI opleidingen Patty van Kerckhoven coaching en training Plus één opleidingen Security Class b.v. SMZ IT-Opleidingen Timmermans OpleidingsConsultancy Zéfranco

van 13:30 tot 17:30 uur in de AV-zaal van Waterschap Scheldestromen, Kanaalweg 1, 4337 PA Middelburg. De toegang is gratis. Bent u zelf een aanbieder van trainingen en opleidingen en wilt u meer informatie over het lidmaatschap van het ZPPB? Ook dan bent u welkom op de beurs, of neem contact op met een van onze bestuursleden.

ZPPB

T 0118 - 63 70 90

Stationsstraat 15

info@zppb.nl

4331 JA Middelburg

www.zppb.nl

Kennis maken met het ZPPB is heel eenvoudig. Er is natuurlijk de website www.zppb.nl, met daarop de trainingzoeker, zodat u zich een beeld kunt vormen van de breedte van het aanbod. Of kom op 23 mei naar de Opleidingsbeurs. Dit business-to-business event richt zich op degenen die zich in hun eigen organisatie bezig houden met inkoop van opleidingen en trainingen. Een tweede doelgroep bestaat uit degenen die op zoek zijn naar ondersteunende diensten, zoals advisering over opleidingen in het algemeen of managementgerichte adviezen. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden welkom. Uitnodigingen voor de beurs worden gestuurd aan het bedrijfsleven, niet-commerciële organisaties en overheden. U kunt ook contact opnemen met het ZPPB via info@zppb.nl als u een uitnodiging wilt ontvangen. De beurs wordt gehouden op donderdag 23 mei 2013

het ONDERNEMERS BELANG

25


EVEN KIJKEN Project B.V.

/HXNYRRUEHGULMIVXLWMHVIDPLOLHIHHVWHQHWFWHFRPELQHUHQPHWVROH[WRFKWKLJKWHDHQOXQFK

Kantoor-, project- en zorginrichting ('-('((-/+!..+ Even Kijken Project B.V. Lange Reksestraat 11 4538 AZ Terneuzen%()/+!..++31 (0)115 - 685 685 info@evenkijkenproject.nl ĞĞůĂŶĚŽƚĞŶͲhŝũƚĞƌƐĐŚŽŽƚǁĞŐϮϮͲDŝĚĚĞůďƵƌŐͲϬϭϭϴͲϲϭϯϲϱϵͲǁǁǁ͘njĞĞůĂŶĚďŽƚĞŶǀĞƌŚƵƵƌ͘Ŷů

$ S Teambuilding

ĞŶƚƵŽƉnjŽĞŬŶĂĂƌĞĞŶůŽĐĂƟĞǀŽŽƌƵǁnjĂŬĞůŝũŬĞďŝũĞĞŶŬŽŵƐƚ͕ĞĞŶǀĞƌŐĂĚĞƌŝŶŐ͕ ƌĞĐĞƉƟĞ͕ ƚƌĂŝŶŝŶŐ͕ ƐĞŵŝŶĂƌ ŽĨ ĞĞŶ ŽǀĞƌŶĂĐŚƟŶŐ͍ ĂŶ ďĞŶƚ Ƶ ďŝũ ,ĂŵƉƐŚŝƌĞ ,ŽƚĞůƐ ĂĂŶ ŚĞƚ ũƵŝƐƚĞ ĂĚƌĞƐ͘ DĞƚ ƌƵŝŵ ϴϬ ŚŽƚĞůƐ ŝŶ ĚĞ ĞŶĞůƵdž ďŝĞĚƚ ,ĂŵƉƐŚŝƌĞ Ƶ ǀĞůĞ ůŽĐĂƟĞƐ ĚŝĞ ƉĞƌĨĞĐƚ njŝũŶ ǀŽŽƌ Ƶǁ njĂŬĞůŝũŬĞ ďĞnjŽĞŬ͘

IJsfabriek Vlissingen

,ĂŵƉƐŚŝƌĞŚĞĞŌĚĂŶŽŽŬĞĞŶďƌĞĞĚĞŶŐĞǀĂƌŝĞĞƌĚnjĂŬĞůŝũŬĂĂŶďŽĚ͘KŽŬǀŽŽƌ ĐŽŶĨĞƌĞŶƟĞƐ͕ƉƌĞƐĞŶƚĂƟĞƐ͕ŽĨĐƌĞĂƟĞǀĞƚĞĂŵďƵŝůĚŝŶŐƐŝŶĚĞŶĂƚƵƵƌŬƵŶƚƵďŝũ ,ĂŵƉƐŚŝƌĞ,ŽƚĞůƐƚĞƌĞĐŚƚ͘

IJsbaan Middelburg

Vita Event $ S Hampshire Hotel - City Terneuzen

Hertzweg 11 • 4338 PX Middelburg Telefoon 0118-635443 • fax 0118-641902 • info@vitaevent.nl

www.vitaevent.nl


Hebben de gedrukte media nog toekomst? Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften zijn digitaal beschikbaar. Naast een papieren versie zijn bijvoorbeeld ook de edities van Het Ondernemersbelang digitaal voor iPhone of tablet beschikbaar. Zal de digitalisering de gedrukte media in de toekomst geheel verdringen? Of blijven ondernemers de voorkeur geven aan de tastbare versies van hun krant, magazine of vaktijdschrift.

■ Hennie Weeda Hennie Weeda - WDAdvising Naar mijn mening blijft de voorkeur voor een tastbare versie bestaan, althans voor de huidige tijd, waarin nog een generatie aanwezig is, die minder heeft met alle digitale mogelijkheden, kansen en bedreigingen, dan zij die met deze voorzieningen zijn opgegroeid. Ik kan mij voorstellen dat, indien deze vraag over tien jaar wordt gesteld, daar mogelijk een ander antwoord op

volgt. Daarbij komt het dat het lezen van artikelen, met name grotere artikelen, vanwege het overzicht op een smartphone of tablet aanmerkelijk lastiger is. De schermen van deze media zijn zodanig dat altijd slechts een gedeelte van het artikel kan worden getoond. Om het geheel weer terug te kunnen lezen dient dan gescrold te worden. Dit is niet bepaald gebruiksvriendelijk. Bij een papieren versie speelt dit niet!

■ Jeroen van Duikeren Jeroen van Duikeren - De Conflictacademie Ik denk het niet. Het is en blijft (voor nu) prettig om het eigen bedrijf, naast alle digitale mogelijkheden, ook in een gedrukte versie te afficheren. Niet voor niets zitten we altijd te bladeren wanneer we ergens moeten wachten. Ik ben van mening dat je potentiele klanten moet

zien te bereiken op het moment dat ze (bijna) op zoek gaan naar jou als dienstverlener. Of dit via een digitale of gedrukte versie lukt is mij om het even. Zolang het maar werkt! Een goed advies van een deskundige en een regelmatige herhaling lijkt hierin de basis voor succes!

■ Mr. Jan van der Wijst Mr. Jan van der Wijst - Advocatenkantoor Van der Wijst Voor ondernemers is, zeker in deze economisch slechtere tijden, van groot belang hun dienstverlenende rol en hun relatiemanagement te verbeteren. Daarbij spelen de mogelijkheden die informatietechnologie biedt voor bijvoorbeeld kennisdelen en het gebruik van sociale media een belangrijke rol. Veel meer informatie zal digitaal beschikbaar komen en communicatie zal

ook meer digitaal plaatsvinden. De papieren versie van kranten en vaktijdschriften behoort echter niet te verdwijnen. Dat zal ook niet gebeuren, want de nadelen van steeds meer digitaal communiceren worden steeds duidelijker. Als we niet uitkijken veranderen we in een bijna autistische samenleving, waarin niet of nauwelijks meer verbaal gecommuniceerd wordt. We zien het al aan de jeugd, die vrijwel alleen nog bezig is met iPhone en iPad

het ONDERNEMERS BELANG

27


Column Betaal slechts 5% vennootschapsbelasting over een nieuw goed idee Kennis wordt steeds belangrijker. Met de invoering van de Innovatiebox wil de Nederlandse overheid actief kennis en ontwikkeling stimuleren. Naast de regeling voor octrooi en kwekersrecht, is het ook mogelijk om met een zogenoemde S&O-verklaring gebruik te maken van deze regeling. Hierdoor kan de Innovatiebox in veel meer situaties worden gebruikt, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een nieuwe software. Als de Innovatiebox van toepassing is, dan zijn de winsten die behaald worden met het nieuwe idee niet meer belast tegen de gewone tarieven in de vennootschapsbelasting (20%-25%), maar tegen een tarief van slechts 5%.

Voorwaarden De Innovatiebox wordt op verzoek toegepast. Om van deze faciliteit gebruik te kunnen maken, gelden de volgende voorwaarden: • De instelling moet rechthebbende worden tot een zelfstandig kennispakket (ook wel een immaterieel activum genoemd). • Voor het ontwikkelde immateriële activum is: 1. Achteraf een octrooi of buitenlands patent verkregen; 2. Vooraf een S&O-verklaring door Agentschap NL (voorheen: SenterNovem) afgegeven. • Aanvullende voorwaarde voor een octrooi of kwekersrecht 1. Het inkomen dat met het activum wordt behaald, moet voor ten minste 30% het directe gevolg zijn van het verleende octrooi. • Aanvullende voorwaarden voor een S&Overklaring bij Agentschap NL: 1. De onderneming moet de S&Owerkzaamheden voor minimaal 50% zelf organiseren of de onderneming moet hieraan leiding geven c.q. de ontwikkeling coördineren. 2. De technologische ontwikkeling moet nieuw zijn voor de organisatie. 3. Er dienen technische knelpunten bij de ontwikkeling aanwezig te zijn.

28

het ONDERNEMERS BELANG

4. De S&O-werkzaamheden moeten nog gaan plaatsvinden. De verklaring moet dus altijd vooraf worden aangevraagd. Gekochte kennis komt dus niet in aanmerking voor de Innovatiebox. Ook geldt de innovatiebox niet voor merken, logo’s en dergelijke zaken. Fiscaal voordeel van de Innovatiebox Het voordeel van de Innovatiebox is groot. De winst die met het immaterieel vast activum wordt behaald, wordt effectief tegen een vennootschapsbelastingtarief van 5% belast. Het tarief van 5% is ook van toepassing bij een eventuele toekomstige verkoop van het immateriële activum. De verkoopwinst is hierdoor tegen slechts 5% belast. Het tarief van 5% is van toepassing vanaf het moment dat de opbrengsten de (voortbrengings) kosten van de kennis overtreffen. Hierdoor is er sprake van een ingroeiregeling. Zolang de opbrengsten minder bedragen dan de voortbrengingskosten, blijft op de opbrengsten het reguliere tarief van 20%-25% van toepassing. Ook dit is een voordeel. Dit betekent namelijk dat voortbrengingskosten direct ten laste van de winst kunnen worden afgetrokken tegen het reguliere tarief van 20%-25%. Als hoofdregel geldt namelijk dat dergelijke kosten in één keer mogen worden afgeschreven. Wel is het dan nodig om de kosten in de administratie apart bij te houden. Eventuele innovatieverliezen vallen niet onder het

effectieve tarief van 5%. Deze verliezen zijn verrekenbaar met de overige winsten van de onderneming tegen het gewone tarief van 20%-25%. De Innovatiebox mag op verzoek worden toegepast. Dit verzoek moet in de aangifte vennootschapsbelasting worden gedaan. Hoe kan een belastingadviseur helpen bij innovatieve ontwikkelingen in een onderneming? Niet met gereedschap, motoren, leidingen en nieuwe milieusnufjes, maar wel met de financiële en fiscale structurering. Door nodigde bedrijfsstructuur en het aanleveren van de benodigde rapportages en prognoses aan de banken. Ook deze ‘tools’ zijn onmisbaar bij innovatief ondernemen. Art van der Staal AA

Aart van der Staal AA ESJ Accountants & Belastingadviseurs Waterfront 392 4531 HZ Terneuzen T 088 - 032 06 00 terneuzen@esj.nl www.esj.nl


Alles onder controle! Wie zijn wij? ESJ is een full service accountantskantoor met een sterke fiscale focus. Onze activiteiten verrichten wij vanuit MKB Accountants, Audit & Assurance Services, Tax Corporate, Private en Corporate Finance. Wat bieden wij onze cliënten? Wij bieden een groot aantal diensten die gericht zijn op het ondersteunen en optimaliseren van de bedrijfsvoering, de (persoonlijke) financiële positie en de fiscale planning.

Voor wie werken wij? Onze cliënten zijn voornamelijk bedrijven, directeuren-grootaandeelhouders, beoefenaars van vrije beroepen en vermogende particulieren. Hoe doen wij dat? Wij werken met hoogopgeleide en deskundige medewerkers, die zelfstandig of in samenwerking met collega’s met groot enthousiasme voor hun cliënten klaarstaan.

Met één aanspreekpunt, uw vaste vertrouwenspersoon, binnen de organisatie zorgen wij voor persoonlijke benadering en betrokkenheid. Van uw vertrouwenspersoon kunt u verwachten dat hij meedenkt, initiatief neemt, probleemoplossend, resultaatgericht en creatief is. Alles onder controle!

Breda Oosterhout Roosendaal Hendrik-Ido-Ambacht Terneuzen

088-0 320 600

www.esj.nl info@esj.nl

MKB Accountants, Audit & Assurance Services, Tax Corporate, Private, Corporate Finance.


De Bethode werkt!

De Bethode is het vernieuwde en interessante opleidings- en detacheringsysteem van De Betho. De Bethode splitst taken van functies af. Veel mensen doen JNNFSTXFSLXBBSWPPS[JKPWFSHFLXBMJâDFFSE[JKO%FOLCJKWPPSCFFMEBBOLPQJFFS schoonmaak- of inpakwerk. Dit en ander routinematig werk kan een Bethodemedewerker voor u doen. In een tijd dat we op de kosten moeten letten Ên er krapte PQEFBSCFJETNBSLUPOUTUBBU MPPOUIFUEFNPFJUFPNVUFWFSEJFQFOJOBMUFSOBUJFWFO

Waarom de Bethode?

PQQFSTPOFFMTHFCJFE%F#FUIPEFJT[PĂŒOBMUFSOBUJFGNFUJOUFSFTTBOUFVVĂ BSJFWFOFOFFO

s $RUKUWPERSONEELSKOSTEN

SFEVDUJFWBOVXBENJOJTUSBUJFWFSPNQTMPNQ-BTUCVUOPUMFBTUMFWFĂ VFFOCJKESBHFBBO

s "ETAALALLEENGEWERKTEUREN

.BBUTDIBQQFMJKL7FSBOUXPPSE0OEFSOFNFOEJFVFFOCFTQBSJOHPQMFWFĂ 5FMVJUVXXJOTU

s 2EDUCEERUWADMINISTRATIE s 7ERKMETLOYALEKRACHTEN

De Bethode werkt! Ook voor U! 3 # / 4 4 7 % ' s   ' 3 ' / % 3 s 4 % ,        s % - ! ) , ) . & /

$ % " % 4 ( / . , s 7 7 7 $ % " % 4 ( / $ % . ,

Het Ondernemersbelang Zeeland 2-2013  
Het Ondernemersbelang Zeeland 2-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement