Page 1

NR. 2

2013

ROTTERDAM RIJNMOND

Sector transport en logistiek:

‘Innovatie houdt ons overeind’

TVM verzekert betrokken en ondernemend multimodaal vervoer

DL Logistics, stappen vooruit

••••••••••••••••

Volvo Truck Center houdt ondernemers op de weg

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Regionaal betrokken, wereldwijd verbonden

Een succesvol partnership op ďŹ nancieel gebied vraagt om twee grondbeginselen: een persoonlijke benadering en grote betrokkenheid. Dat klinkt logisch, maar steeds meer organisaties beschouwen de wereld als hun speelveld en richten de focus op het groter geheel. Kennis van de klant, ĂŠcht kennis en persoonlijke betrokkenheid raken daarmee nog wel eens op de achtergrond. Dat overkomt u niet bij RSM Tempelman Registeraccountants en Belastingadviseurs. Voor meer informatie over de dienstverlening van RSM Tempelman kunt u contact opnemen met Wouter de Jager, 010 - 455 41 00 of per e-mail wouter.de.jager@rsmtempelman.nl. www.rsmtempelman.nl RSM Tempelman I Jacques Dutilhweg 471a I Postbus 8028 I 3009 AA Rotterdam


Column

Tekst: René Eysink Smeets

Spanningen in je bedrijf EXPERTS IN VORKHEFTRUCK REPARATIES OnderdelentTransmissietVerkoop VoorzetapparatuurtHandpallet’s VeegmachinestGebruikte heftrucks

010 - 462 40 79 info@staubheftrucks.nl Linschotenstraat 39B 3004 AV Rotterdam (Spaansepolder)

www.staubheftrucks.nl

Voorkom dat zij te hoog oplopen en hoge kosten veroorzaken!

I

n elk bedrijf komen ze voor; spanningen. Zeker nu in deze uitdagende tijden. Een beetje spanning is ook nodig om tot goede prestaties te komen. Spanning houd je scherp. Spanning hoort ook bij uitdagingen. Dit zijn de positieve spanningen. Deze geven in de regel energie, maakt mensen enthousiast en creatief. Echter, spanningen kunnen ook tekenen zijn van onvrede. Onvrede met de huidige situatie, in de privésfeer of op het werk. Onderwaardering, onzekerheid als gevolg van een aanstaande reorganisatie, over voortbestaan van de baan/ dreigend ontslag, -sluimerendeconflicten of ruzies. Dit zijn de negatieve spanningen. Die kosten energie en hebben een negatieve uitwerking op mensen. Ze worden angstig, onverschillig, trekken zich terug, ontlopen hun verantwoordelijkheden. Als spanningen te lang voortduren, leiden ze tot gezondheidsschade met verzuim en langdurige re-integratieprocessen tot gevolg. Voor je het weet escaleren kleine meningverschillen tot serieuze conflicten. Daarbij is de kans groot, dat de emoties veel te hoog oplopen, dat er flink op de man gespeeld wordt. Uiteindelijk blijft er geen winnaar over, want beide partijen komen beschadigd uit de strijd. Met alle persoonlijke, relationele, gezondheids- en financiële schade van dien. Zo is uit onderzoek gebleken, dat managers ca. 20 % van hun tijd besteden aan conflicthantering. Het oplossen van een serieus conflict kan qua zichtbare en onzichtbare kosten zomaar oplopen tot een bedrag van € 30.000,-.

clon

rm e fa

Gelukkig zijn er werkgevers, leidinggevenden én medewerkers, die dergelijke dreigende situaties haarfijn aanvoelen. Zij signaleren gevoelens van onvrede al in een vroeg stadium. Door deze signalen op te pikken en er adequaat mee om te gaan, kan een en ander in goede banen geleid worden. Soms lukt dat niet, ben jezelf onderdeel van de situatie en is er behoefte aan een onafhankelijke derde. Professionals, die zich onafhankelijk en neutraal opstellen.

Op basis van hun ervaring zijn zij in staat om partijen met elkaar in gesprek te laten gaan. Daardoor kunnen die ervaren wat hen verbindt i.p.v. scheidt. Zodoende kan voor de-escalatie gezorgd worden, waardoor ruimte ontstaat voor verbeterde communicatie en voor oplossingen. Ik heb het hier over het beroep van mediator. Een beroep, dat steeds meer bekend en erkend wordt, mede doordat de beroepsgroep steeds verder professionaliseert (o.a. door kwaliteitseisen aan mediators te stellen en de gedragscode van het NMI (= Nederlands Mediation Instituut)). Doordat tijdens het begeleidingstraject geheimhouding van alle partijen afgesproken en vastgelegd wordt, komt er ‘geen vuile was’ buiten. Dat draagt weer bij aan het herstellen van vertrouwen. M.a.w. er wordt gewerkt aan voor beide partijen aanvaardbare oplossingen. Dat vraagt wel van partijen, dat zij bereid zijn te luisteren naar elkaar en zich oplossingsgericht opstellen. Een mediator, die ingeschakeld wordt, doet geen uitspraken over wie gelijk en wie ongelijk heeft; gaat dus niet op de stoel van de rechter zitten. Welke uitkomst ook bereikt wordt, deze aanpak is een serieus en goedkoper alternatief voor de gang naar de rechter. Ik schrijf dit mede naar aanleiding van een tele-interview, waaraan ik onlangs deel genomen heb. Dit interview werd afgenomen door Esther Mallant van HRMallant. De geïnterviewde was Cindy de Haas van Mediation- en Interimbureau Challenge. Met dank aan hen voor hun helder gesprek. Mocht u hierop willen reageren/meer over willen weten, neem dan contact met mij op. Wellicht bespreek ik uw idee, ervaring/aanpak in een volgende column van mij. Succes met ondernemen.

René Eysink Smeets Flame Think People T 06 - 227 017 16 info@flameadvies.nl www.flameadvies.nl

het ONDERNEMERS BELANG

01


Inhoud Het Ondernemersbelang van Rotterdam Rijnmond verschijnt vijf keer per jaar

TVM verzekert betrokken en ondernemend multimodaal vervoer

Elfde jaargang, nummer 2-2013 OPLAGE 5.000 exemplaren COVERFOTO De deelnemers aan het tafelgesprek met achter v.l.n.r. Hans Wamelink, Co Abercrombie, Bert Lanser en Harjo Woltinge; Voor: v.l.n.r. Lisette Euser, Peter Koster en Leon Groot. Fotografie: Jan Nass UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast T 0594 - 51 03 03 F 0594 - 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl

06

Sector transport en logistiek: ‘Innovatie houdt ons overeind’ Zo treurig als in 2009, toen driekwart van de transport- en logistieke bedrijven zijn omzet gestaag zag dalen, is het niet meer. Al gaat het dit jaar nog wel moeizaam, stellen zeven professionals uit de sector, op uitnodiging van Het Ondernemersbelang bijeengekomen in de splinternieuwe vestiging van het Scheepvaart en Transport College (STC) aan de Rotterdamse Anthony Fokkerweg.

15

WEBSITE www.ondernemersbelang.nl/rotterdam

LAY OUT VDS Vormgeving!; Drachten DRUK D+L Printpartner GmbH, Bocholt AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Hans van Asch Gerrit Boer Lonneke van Kerkfort Paul Kusters (cartoon) Jeroen Kuypers IngerMarlies Leeuwenburgh Fred Louter Marco Magielse Jan Nass Martin Neyt André Staas – Comm’Art André Vermeulen (column) René Zoetemelk ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Graag met vermelding welke editie van het Ondernemersbelang het betreft (zie colofon) ISSN 1875 - 4260 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

08

DL Logistics, stappen vooruit

EINDREDACTIE Erik van Raalte T 0594 - 69 56 14 e.vanraalte@ondernemersbelang.nl

REGIO BLADMANAGER Paul Willems Novema Valkenswaard T040 - 845 04 57 F 040 - 843 65 17 p.willems@ondernemersbelang.nl

Met de overname van SON scheepsverzekeringen en Noord-Nederland schepenverzekering is de TVM groep met haar hoofdkantoor in Hoogeveen een allround verzekeraar voor multimodaal vervoer. Op de kop af vijftig jaar actief met verzekeringen voor vrachtwagens verzekert het bedrijf nu ook vrachtschepen en pleziervaartuigen. Alles vanuit de coöperatieve gedachte: van leden voor leden.

Terwijl veel bedrijven het zwaar hebben, groeit DL Logistics Group al twee jaar achtereen. De expert in op- en overslag, internationaal transport en value added logistics verzette vanaf 2008 de bakens en plukt daar nu de vruchten van. Differentiëren in dienstverlening en investeren in medewerkers en klantrelaties zijn dé succesfactoren. Gecombineerd met een flinke dosis lef. “Midden in de crisis zijn we op Schiphol gestart”, zegt Pieter Laban, directeur van DL Logistics Group.

Viersterrenhotel biedt oase van rust en gastronomie Op een strategische locatie dichtbij Rotterdam, het Botlekgebied, Europoort en de Maasvlakte, ligt het Carlton Oasis Spijkenisse. Middenin dit gebied van economische activiteit biedt het viersterrenhotel een oase van rust en gastronomie. Of het nu gaat om een of meerdere overnachtingen, een vergadering, diner, bedrijfsfeest of een combinatie hiervan: een team van gastvrije en professionele medewerkers staat klaar om u een optimaal thuisgevoel te geven.

18

In het hartkatern Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren.

‘Antwoord voor bedrijven’: Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’ is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen.

- Volg de Topclick Masterclass - Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur - Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze


Column ■

En verder

Europa openluchtmuseum

01

Spanningen in je bedrijf

Ex-top Fortis voor rechter. Philips-directeuren geven fraude toe. Schandaal

04

Nieuws

SNS breidt zich uit. Zomaar wat krantenkoppen op één en dezelfde dag.

07

Euser Transport: Veelzijdig in vervoer

De veroordelingen in de vastgoedfraudezaak rond het Bouwfonds zijn

11

Wat stond er ook alweer in onze akte

nog maar nauwelijks uitgesproken door de rechter of nieuwe megaverduisteringen komen aan het licht.

huwelijkse voorwaarden? 12

Peinemann toont winnersmentaliteit

13

Scania Hoogvliet: Regionale partner met Europese dienstverlening

16

Belastingparadijs

17

Condor Transport & Condor Testgewichten

19

Transparantie en communicatie nieuwe

20

Het lijkt wel een epidemie die in kringen van Nederlandse topmanagers heerst. De kredietcrisis, de bankencrisis, de eurocrisis, sommigen hebben er niets van opgestoken. Integendeel, ze hebben er maling aan. Na hen de zondvloed. Fraude en diefstal zijn natuurlijk van alle tijden, maar in déze tijd lijkt er toch structureel iets anders aan de hand te zijn. Een mentaliteit bij de top van het grote (financiële) bedrijfsleven die niet meer is wat ze ooit was. Vroeger

speerpunten binnen CP Group

was een bankier een deftige heer die er een eer in stelde om het aan zijn

Hebben de gedrukte media nog toekomst?

instelling toevertrouwde vermogen zo goed mogelijk te beheren en liefst

De mening van ons panel

te vergroten. Dat waren nog familiebedrijven, die oude banken.

22

Daar sta je dan!!

Het zijn de familiebedrijven die in Nederland de economie en de werkgele-

23

Volvo Truck Center houdt ondernemers op de weg

genheid nog een beetje overeind weten te houden. Grote ondernemingen

24

Snelheid en vakmanschap gaan prima samen

breken de boel alleen maar af. Massaontslagen rollen bij het UWV door de computers. Het verschil tussen een ondernemer en een ‘topmanager’ is de

Strip

focus, de gerichtheid. De laatste krijgt bij zijn aanstelling al te weten hoeveel jaarsalarissen en vertrekbonussen hij meekrijgt als hij miskleunt, de eerste heeft vooral als zorg om zijn bedrijf draaiende te houden. De Britse premier Cameron hield begin van het jaar een toespraak met als kern dat het afgelopen moet zijn met de onvoorstelbare bureaucratie van de Europese Unie, waar de burger helemaal niets meer mee heeft. Het omzetten van een plan in een wet duurt in Brussel zo maar tien jaar. Als de EU-bobo’s niet bereid zijn om te veranderen opdat dit werelddeel concurrerender wordt, stapt Engeland op. In Brussel heerst dezelfde mentaliteit als onder topmanagers. Het is nooit genoeg. De 20.000 ambtenaren bij de EU-instituties kregen per 1 januari een salarisverhoging van 5.5 procent. Zij waren daar kwaad over, want het had 10 procent moeten zijn. Losgezongen van de werkelijkheid. Geen idee van wat er buiten hun ivoren kantoortorens gebeurt. Cameron gaat zijn zin niet krijgen. De state of mind is er niet naar in Brussel. Er heerst decadentie en zelfgenoegzaamheid. De mentaliteit van de foute topmanager. Daardoor zal Europa langzaam maar zeker afglijden naar een tweederangs werelddeel. Europa wordt één groot openluchtmuseum. Voor toeristen uit China. Het is geen toeval dat de belangrijke technologische uitvindingen van de laatste 25 jaar uit de VS en Zuid-Korea zijn gekomen, niet uit Europa. Er is daar weinig bureaucratie, er wordt harder gewerkt en foute topmanagers gaan gewoon de gevangenis in. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws In het volgende nummer: De komende uitgave van Het Ondernemersbelang Rotterdam Rijnmond wordt een special rond het thema Duurzaam / Maatschappelijk verantwoord ondernemen MVO.

Gratis whitepaper: Payroll Services voor het MKB Payrollen van medewerkers is een groeiend fenomeen binnen het MKB. Het kan zorgen voor een reductie van de werkgeversrisico’s en personeelskosten en een verhoging van de flexibiliteit binnen het personeelsbestand. Ondanks dat de meeste werkgevers weleens over payrolling hebben gehoord, zijn de voordelen die de payrolldienstverlening biedt voor zowel werkgevers als medewerkers minder bekend. Payroll Select schreef daarom het whitepaper “De ins en outs van Payrolling”. Wanneer is het whitepaper “De ins en outs van Payrolling” voor u zeker interessant om te lezen? • U wilt alles voor uw personeel goed geregeld hebben, maar heeft zelf onvoldoende tijd en kennis van personeelszaken; • U wilt besparen op uw personeelskosten; • U bent teveel tijd kwijt aan de personeelsadministratie; • U wilt de flexibiliteit van uw organisatie vergroten; • U wilt de risico’s die u als werkgever loopt verminderen; • U wilt zich meer kunnen richten op uw core-business. Ga nu naar: http://www.payrollselect.nl en vraag het GRATIS whitepaper nu aan!

MKB laat goud door de vingers glippen Midden en kleinbedrijven (MKB) laten enorme kansen liggen om zich te onderscheiden. Dat is verbazingwekkend omdat je bij een terugtredende economie het tegendeel zou verwachten. Zo blijkt uit het onderzoek naar merkoriëntatie binnen het MKB, uitgevoerd door Merketingvisie in samenwerking met E. C. van der Zwaag en drs. L.P.O. Kloosterman van de Erasmus Universiteit. Het onderzoek is uitgevoerd door middel van interviews bij bedrijven met 20-80 FTE’s in Zuid-Holland die in de I(C)T, automatisering of facilitaire dienstverlening actief zijn. Daarnaast is er ook onderzoek gedaan door

middel van discussies op LinkedIn. De meeste bedrijven beseffen dat zij zich moeten onderscheiden, maar brengen daar in de praktijk weinig van terecht. Uit het onderzoek onder 56 respondenten komt naar voren dat ze in hun strijd om klanten nagenoeg dezelfde boodschap vertolken. Waarbij opvallend vaak platgetreden paden worden uitgevent als hoge kwaliteit, gunstige prijs, goede service en betrouwbaar partnerschap. De identiteit en unieke meerwaarde, waarmee bedrijf en merk zich juist onderscheiden, blijven voor de markt een goed bewaard geheim. De kleine groep van bedrijven die

04

het ONDERNEMERS BELANG

Voor meer informatie: www.merketingvisie.nl

Incassade benoemt nieuwe kantoordirecteuren Incassade Deurwaarders en Incasso heeft twee nieuwe kantoordirecteuren aangesteld voor haar vestigingen in Rotterdam en Eindhoven. Hans Penning (31) is benoemd tot kantoordirecteur bij de vestiging van Incassade in Rotterdam. Ruud van Mil (36) is de nieuwe kantoordirecteur bij Incassade in Eindhoven. De aanstellingen onderstrepen de groeiambitie van Incassade om in 2015

tot de top 5 deurwaarders- en incassoorganisaties in Nederland te behoren. In zijn nieuwe functie is Penning verantwoordelijk voor de koers van Incassade in Rotterdam en richt hij zich op de ontwikkeling en uitbreiding van de vestiging. Eind 2012 opende Incassade in Rotterdam haar vijfde kantoor. Naast zijn rol als kantoordirecteur en leidinggevende blijft Penning ook zijn taken als

Nieuw theeconcept: de theeplank Koffie- en theespecialist Van Bruggen uit Deventer heeft een nieuw theeconcept ontwikkeld: de Theeplank. Acht verfijnde biologische theesoorten geserveerd op een robuust steigerhouten theeplank. Handgemaakt en speciaal ontwikkeld voor de betere horecagelegenheden als grand-cafés, hotels en restaurants en bedrijven die klantenservice hoog in het vaandel hebben. Axel van Bruggen: “Zo is Zoomers in Wilp, voorheen Piet Zoomers, één van onze klanten.

In het Fashion Café verrassen zij hun klanten met de Theeplank.” Meer informatie vindt u op www.vanbruggenthee.nl.

MissPublicity neemt WE PR over Het Rotterdamse Marketing & PR bureau MissPublicity breidt uit en versterkt haar portefeuille op Beauty en Lifestyle gebied. Eigenaresse Clarissa Sarah Slingerland heeft per 1 april jl. het PR bureau WE PR overgenomen. Beide bureaus werken verder onder eigen label en met eigen portfolio maar bundelen de krachten en delen hun expertise. De overname van WE PR is voor MissPublicity een kans om niet alleen haar klantenportefeuille maar tevens haar expertise nog verder uit te breiden. Clarissa Sarah Slinger-

wel een helder verhaal weet te formuleren, heeft de grootste moeite om dat binnen de eigen organisatie over te brengen: “Het merk is voor de CEO niet meer dan het logo en een leuke pay-off.” Er wordt niet op merkactiviteiten gestuurd en het merk is voor medewerkers geen inspiratiebron. Al met al laat het MKB goud door de vingers glippen.

land over de groei van haar bedrijf: “In het najaar van 2012 hebben we een vestiging geopend in Antwerpen om ook de Belgische markt te kunnen bedienen. De overname van WE PR past binnen onze visie op groei en ontwikkeling in met name het beauty en lifestyle segment.” WE PR, onder leiding van Esther Werkman, verzorgt PR voor verschillende internationale opdrachtgevers uit de wereld van beauty, fashion, food, lifestyle en media. MissPublicity behartigt

de marketing & PR belangen van lifestyle en food merken en van hospitality concepten waaronder restaurants, clubs, hotels en evenementen. Merken als Southern Comfort, Celestial Seasoning, Piet Klerkx, innocent smoothies, Van den Assem schoenen, Lovechock, WC EEND, ShoppingNight Den Haag en Hampshire Hotels, zijn een greep uit het portfolio van MissPublicity. Voor meer informatie: www.misspublicity.nl en www.misspublicity.be

deurwaarder uitvoeren. Penning werkt sinds 2012 bij Incassade en vervulde eerder de functie van deurwaarder in Amsterdam.

Crisis? Niet voor bespaarbedrijf Een nieuw bedrijf starten lijkt juist in deze tijd een groot risico. Toch wisten de initiatiefnemers van Bespaarbedrijf.nl het gat in de markt te ontdekken. De drie grondleggers van Bespaarbedrijf.nl hebben hun sporen verdiend in de financiële, verzekerings- en inkoopbranche en bedachten het plan om instellingen en ondernemers te adviseren over besparingen op het gebied van energie, accountants, verzekeringen, telefonie, inkoop, schoonmaak en drukwerk. En met succes. Inmiddels hebben ze een groeiende klantenkring van bedrijven in de detailhandel, maatschappelijke instellingen en kinderopvangorganisaties. Bespaarbedrijf.nl werkt op basis van ‘no cure no pay’, waarbij alleen een tarief in rekening wordt gebracht als er echte besparingen worden behaald. Daarbij wordt een eenmalig tarief van 50% van de besparingen in het eerste jaar gehanteerd. Voor meer informatie: Joost Pieterse, tel. 06 44 16 18 40 / info@bespaarbedrijf.nl. Zie ook www.bespaarbedrijf.nl.


Heleen van Oord, Zakenvrouw van het jaar 2013 Heleen van Oord, oprichter en eigenaar van DQNA Media Group, is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het jaar 2013. Van Oord is sinds anderhalf jaar bestuurslid van stichting Jong Ondernemen, het platform van educatie van ondernemerschap. Heleen van Oord: “Het is mijn stellige overtuiging dat ondernemerschap al op jonge leeftijd gestimuleerd kan en moet worden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong in contact komen met ondernemerschap zich beter ontwikkelen. Mijn geluk – ik kom uit een ondernemersgezin - gun ik anderen ook. Bij ondernemende kinderen neemt het analytisch vermogen toe. Ze zijn creatiever. Ze hebben meer zelfvertrouwen. Daarom heb ik ook meteen JA gezegd toen ik 1,5 jaar geleden werd gevraagd om toe te treden tot het bestuur van stichting Jong Ondernemen.” Van Oord volgt Jacqueline Zuidweg op als Zakenvrouw van het jaar. De Zakenvrouw van het jaar is een Nederlandse prijs waarmee een succesvolle vrouw wordt onderscheiden. De zakenvrouw van het jaar is een voorbeeld voor andere vrouwen die succes in het bedrijfsleven nastreven. De bekendmaking vond plaats op maandag 18 maart in Huis ter Duin in Noordwijk Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport riep Heleen van Oord uit tot Zakenvrouw van het jaar 2013.

Ondernemersvraag 2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ja er blijven voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap: innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen. (71%) Door de bezuiniginsmaatregelen is het moeilijk kansen te creëren en is het een kwestie van overleven! (18%) Het vertrouwen in de economie ben ik kwijt geraakt, ik zie dan ook geen kansen voor 2013. (11%)

De Groot en Janssen schrijven boek ‘Zorg boven het maaiveld’ Intern ondernemerschap in de zorg is een absolute voorwaarde om te overleven en de toekomst van de zorgsector veilig te stellen. En dat betreft de volledige organisatie, dus niet alleen de leidinggevenden. Om alle medewerkers te betrekken ‘moet het interne potentieel worden geactiveerd en benut’. Dat is globaal de conclusie van het onderzoek dat drs. Dick de Groot RC en drs. Paul G. Janssen MIM in bijna drie jaar bij vele zorginstellingen hebben verricht. Hun bevindingen en aanbevelingen heeft het tweetal beschreven in ‘Zorg boven het maaiveld. Inspiratie voor het ontketenen van intern ondernemerschap in de zorgsector’. Dinsdag 2 april is het boek gepresenteerd in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het eerste exemplaar officieel overhandigd aan betrokken zorgbestuurders. In ‘Zorg boven het maaiveld’ geven De Groot en Janssen concrete handvatten voor het ontdekken en bevorderen van het latente intern ondernemerschap. Dit leidt tot meer tevredenheid van patiënten/cliënten, hogere kwaliteit, interessanter en uitdagender werk voor medewerkers en kan bovendien tot

Persberichten Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productienieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar e.vanraalte@ondernemersbelang.nl.

Per 15 april 2013 is de heer Jacques Kleinkramer in dienst getreden als Managing Director van Broekman Logistics Europoort en Broekman Logistics Limburg (onderdeel van Broekman Group B.V.). Broekman Group is een full-service logistiek dienstverlener met vestigingen in binnen- en buitenland. Met de divisies Automotive, Shipping, Logistics en Special Products is het bedrijf actief in alle logistieke actievelden en de bijbehorende markten. Voor meer informatie: www.broekman-group.com

kostenefficiency leiden. Het boek is gelardeerd met interessante citaten van een aantal geïnterviewde zorgbestuurders. “Met de toenemende druk op de zorgsector kan dit boek een bijdrage leveren aan zowel kostenbeheersing als efficiënter gebruikmaken van wat er binnen de organisatie zelf aan ondernemend potentieel is. Overigens geldt dit ook voor andere sectoren”, aldus de beide auteurs. Voor meer informatie: www.zorgondernemerschap.nl Het boek ‘Zorg boven het maaiveld’ is verkrijgbaar via www.boekscout.nl of via de reguliere boekhandel.

Boekpresentatie CO2-neutraal ondernemen Half april bezochten zo’n 100 genodigden het hoofdkantoor van de NS te Utrecht voor een derde inspiratiemiddag van het Klimaatplein. Thema van de middag was ‘CO2-reductie en de voordelen voor Planet, People en Profit’. De presentaties en 16 workshops stonden in het teken van energiebesparing en duurzame energieopwekking. Ondernemers werden aan het slot van de middag door oud minister Cramer aangespoord om samen te werken aan een reductie van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Tijdens de bijeenkomst werd het boek ‘In 5 stappen CO2-neutraal ondernemen’ gepresenteerd. Een eerste exemplaar werd door auteur Rob van der Rijt

Jacques Kleinkramer benoemd tot Managing Director Broekman Logistics Division

overhandigd aan Willem Lageweg (directeur MVO Nederland), Michiel van Roozendaal (lid groepsraad NS) en Jacqueline Cramer (Utrecht Sustainability Institute). De inhoudsopgave, het voorwoord en enkele referenties te lezen op http://www.klimaatplein.com/in-vijfstappen-co2-neutraal-ondernemen/

Ortec Finance wint Ondernemersprijs Rotterdam 2012 Ortec Finance heeft de Ondernemersprijs Rotterdam 2012 gewonnen. Tijdens een feestelijk en spannend gala in het Beurs/WTC Rotterdam ontvingen Ton van Welie en Guus Boender op maandag 4 maart de prestigieuze prijs uit handen van Jos van der Vegt, voorzitter van de organiserende Kamer van Koophandel Rotterdam. Uit zeventig deelnemende bedrijven uit de regio Rotterdam waren drie ondernemingen tot de finale doorgedrongen. Ortec Finance werd door de vakjury uitgeroepen tot winnaar, omdat het bedrijf “zowel in letterlijke als figuurlijke zin grensverleggend, succesvol en onderscheidend ondernemerschap toont”. De jury, onder voorzitterschap van Arco van Nieuwland (oprichter van Exact Software), sprak zich ook lovend uit over de efficiënte en effectieve wijze waarop Ortec Finance is georganiseerd en hoe het Rotterdamse bedrijf opereert.

het ONDERNEMERS BELANG

05


Bedrijfsreportage

Tekst: André Staas – Comm’Art • Fotografie: Gerrit Boer

TVM verzekert betrokken en ondernemend multimodaal vervoer Mense Landlust (l.) en Harjo Woltinge: “Als coöperatie hebben we geen last van hijgende aandeelhouders in onze nek”

Met de overname van SON scheepsverzekeringen en Noord-Nederland schepenverzekering is de TVM groep met haar hoofdkantoor in Hoogeveen een allround verzekeraar voor multimodaal vervoer.

Met de overname van de beide scheepsverzekeraars kan de TVM groep nu twee transportmodaliteiten bedienen: zowel transport over de weg als transport over het water. TVM verzekeringen verzekert opstallen, wagenparken, ladingen, aansprakelijkheid en werknemers; SON scheepsverzekeringen heeft hetzelfde pakket, behalve scheepsladingen.

Op de kop af vijftig jaar actief met verzekeringen voor vrachtwagens verzekert het bedrijf nu ook vrachtschepen en pleziervaartuigen. Alles vanuit de coöperatieve gedachte: van leden voor leden.

M

et ongeveer vierhonderd medewerkers is de TVM groep de grootste vrachtwagen- en scheepsverzekeraar van ons land. TVM verzekeringen bedient vanuit verschillende vestigingen in Nederland en België klanten in de Benelux-landen en is verder met eigen verzekeringen actief in Duitsland en Polen. In andere landen werkt het bedrijf samen met collega’s ter plaatse zodat transportondernemers zich overal in Europa verzekerd weten. De scheepsverzekeraars SON scheepsverzekeringen en Noord-Nederland schepenverzekering hebben vestigingen in respectievelijk Groningen en Ridderkerk, en Heerenveen.

06

het ONDERNEMERS BELANG

Steuntje in de rug Transportbedrijven hebben het volgens verkoopdirecteur Harjo Woltinge als gevolg van de economische crisis moeilijk. “Het aantal transporten en de volumes zijn minder dan vijf jaar geleden. Er zijn bedrijven die er erg onder lijden, maar ook die gewoon goed draaien. Het beeld is heel verschillend.“ In de scheepvaart slaat de crisis heftiger toe. Directeur Mense Landlust van SON Scheepsverzekeringen vertelt: “In de vette jaren achter ons is er heel veel capaciteit bijgekomen en is er weinig gesloopt. Met als gevolg een grote overcapaciteit die de vrachtprijzen zwaar onder druk zet.“ De verzekeraars spelen op creatieve wijze in op de crisis. Zo doet TVM verzekeringen dit jaar vanwege zijn vijftigjarig bestaan voor in totaal tien miljoen euro aan jubileumuitkeringen aan zijn zesduizend leden in het wegvervoer cadeau. “Als coöperatie hebben we geen last van hijgende aandeelhouders in onze nek; onze ledenraad heeft besloten om tien miljoen van onze winst als

steuntje in de rug aan onze leden/klanten uit te keren. Het bedrag geldt per trekkende eenheid en is afhankelijk van de relatieduur en het schadeverloop. Dit zorgt voor een extra leden- en klantenbinding.“ SON scheepsverzekeringen biedt zijn leden/ klanten restitutie op de premie; dat kan omdat er minder wordt gevaren en de risico’s dus lager zijn dan anders. Meer partner dan verzekeraar De verzekeraars van de TVM groep opereren meer als partner dan als verzekeraar. “Als specialist op het gebied van verzekeringen voor weg- en watervervoerders kennen we de markt en de ondernemers”, betoogt Landlust. “We spreken hun taal en zetten geen producten in de markt maar vertalen de wensen, die we van onze leden/klanten oppikken, in diensten. Altijd vanuit het ouderwetse principe van ‘draagt elkanders lasten’. Dit maakt ons zo bijzonder.” De komende jaren wil SON scheepsverzekeringen zijn dienstverlening verder uitbreiden met producten uit de TVM groep, waaronder personenauto- en rechtsbijstandsverzekeringen. De synergie binnen de groep maakt dit mogelijk en gemakkelijk. Onder invloed van de aangescherpte wet- en regelgeving voor verzekeraars (Solvency-2; vergelijk het met Basel-3 voor de banken), die ze verplichten om meer kapitaal aan te houden voor het dekken van hun risico’s, zullen er naar Woltinge’s verwachting steeds minder verzekeraars voor vrachtwagens en -schepen overblijven. “De kleine worden overgenomen en veel andere stoten transportverzekeringen af door de hoge financiële en administratieve eisen.” Betrokken en ondernemend klanten zekerheid bieden, dat is de missie van de TVM groep, nu en de komende jaren. TVM verzekeringen Van Limburg Stirumstraat 250 Postbus 130 7900 AC Hoogeveen T 0528 - 29 29 99 info@tvm.nl www.tvm.nl SON scheepsverzekeringen Schweitzerlaan 4 Postbus 8095 9702 KB Groningen T 050 - 525 55 00 info@son.nl www.son.nl


Bedrijfsreportage C. & H. Euser Transport B.V.:

Veelzijdig in vervoer Een nuchtere kijk en een no-nonsense mentaliteit. Dat is het geheim van het succes van Euser Transport. Al bijna een eeuw vertrouwen uiteenlopende klanten op de uitstekende dienstverlening van het bedrijf.

E

en nuchtere kijk en een nononsense mentaliteit. Dat is het geheim van het succes van Euser Transport. Al bijna een eeuw vertrouwen uiteenlopende klanten op de uitstekende dienstverlening van het bedrijf.

Euser Transport wordt het geleid door een jong en dynamisch team met frisse ideeën. De afgelopen jaren is het bedrijf volop aan het vernieuwen. Naast het hoofdkantoor in Barendrecht heeft Euser Transport locaties in Veghel en Amsterdam.

Euser Transport is een echt familiebedrijf met een lange geschiedenis. Het werd in 1918 opgericht door Aart Euser als bodedienst met paard en wagen. De onderneming is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal distributiebedrijf met 250 medewerkers.

Winkel- en horecadistributie “De bevoorrading van winkels en horecazaken is een belangrijk onderdeel van onze activiteiten. We vervoeren levensmiddelen, inclusief versproducten, van distributiecentrum naar onder andere winkel of hotel. Vanwege de groente- en fruitveiling in Barendrecht is het transport van deze producten van oudsher een van onze belangrijkste werkzaamheden. Ook het transport van brood is een corebusiness. Wij zorgen ervoor dat brood vóór acht uur ´s ochtends in de schappen van een groot aantal supermarkten ligt. Wij voldoen aan de hoge eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne die het vervoer van versproducten met zich meebrengt. Ons transport is volledig geconditioneerd en we werken volgens de Hygiënecode HACCP.”

“Wij zijn onder andere actief in de AGF, retail, horeca- en winkeldistributie, stukgoed en bouw. Met ons uitgebreide en moderne wagenpark worden alle denkbare goederen op tijd en in goede staat afgeleverd”, aldus de directieleden Bas en Lisette Euser “Barendrechters staan bekend om hun no-nonsensementaliteit en een nuchtere kijk op zaken. Dit zijn ook belangrijke eigenschappen van Euser Transport. Zit u als klant met een probleem? Dan denken wij mee om het op te lossen. Hebt u een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht? Wij kijken toch of het niet nóg efficiënter of slimmer kan”, vervolgen Bas en Lisette. “Bij ons geldt: afspraak is afspraak. Onze auto’s gaan dag en nacht de weg op en we zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Door onze lange geschiedenis kunnen we bouwen op ervaring en kennis die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Vakmanschap en kwaliteit zijn het resultaat.”

Bouw De bouwsector is een andere belangrijke opdrachtgever voor het vervoer van materialen naar bouwlocaties. Voor verscheidene technische groothandels levert Euser Transport bestellingen af bij loodgieters en elektriciens. Overige sectoren Daarnaast is Euser Transport actief voor tal van andere sectoren. Ook het opslaan van goederen in het pand in Barendrecht behoort tot de mogelijkheden. Wagenpark Het wagenpark bestaat uit 175 auto’s, van bestelwagens voor fijnmazige distributie tot trekkers en opleggers voor het grovere werk. Alle voertuigen zijn precies aangepast aan de verschillende ladingen die vervoert worden. “Wij maken gebruik van de laatste technische snufjes. Met gps-technologie kunnen we op elk moment precies zien waar onze voertuigen zich bevinden. Zo kunnen we onze chauffeurs zo efficiënt mogelijk aansturen”, besluiten Bas en Lisette Euser. C. & H. Euser Transport B.V. Ebweg 7 Postbus 99 2990 AB Barendrecht T 0180 - 61 72 00 F 0180 - 61 78 07 info@euser.nl www.euser.nl

Zorgsector Voor farmaceutische groothandels en ziekenhuizen vervoert Euser Transport onder andere genees- en verbandmiddelen. Dat gebeurt onder meer in nachtdistributie.

het ONDERNEMERS BELANG

07


Rondetafelgesprek

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Jan Nass

Zo treurig als in 2009, toen driekwart van de transport- en logistieke bedrijven zijn omzet gestaag zag dalen, is het niet meer. Al gaat het dit jaar nog wel moeizaam, stellen zeven professionals uit de sector, op uitnodiging van Het Ondernemersbelang bijeengekomen. Aan de andere kant is er continuïteit. De talloze pakketjes en retour gestuurde zendingen arriveren niet zonder meer op de plaats van bestemming en de verswaren belanden niet als vanzelf in de schappen. Bovendien weten Nederlandse logistieke en transportondernemers zich altijd weer te onderscheiden met bijzondere en slimme initiatieven.

Sector transport en logistiek: ‘Innovatie houdt ons overeind’

Kwaliteit komt boven drijven D

e splinternieuwe vestiging van het Scheepvaart en Transport College (STC) aan de Rotterdamse Anthony Fokkerweg geeft vmbo- en mbo-leerlingen meer dan een kijkje in de keuken. De locatie stáát in de spreekwoordelijke keuken. Jonge toekomstige logistiek medewerkers, chauffeurs en coördinatoren havenoperaties kijken vanuit hun schoolgebouw uit over de containers, kranen, schepen en spoorbanen van de Waalhaven. Vandaag bewonderen de zeven tafelgasten het uitzicht vanuit de boardroom op de vierde verdieping. Wie de glazen buitendeuren opent, betreedt een royale patio. Aan visuele stimulans geen gebrek. “Leerlingen vinden het geweldig om hier lessen te volgen”,

08

het ONDERNEMERS BELANG

vertelt Peter Koster, locatiedirecteur van de STC-Group. “Ze hebben het gebouw meteen als hun plek omarmd. Over het aantal aanmeldingen hebben we niet te klagen. Je ziet wel een verschuiving in beroepskeuzes. Minder leerlingen willen chauffeur worden, functies gericht op logistieke ondersteuning zijn populairder. Ook de opleiding Machinist Railvervoer kan op extra inschrijvingen rekenen. Een pré met de Tweede Maasvlakte in de nabijheid.” De aanwas van leerlingen die voor de sector kiezen, stemt tot tevredenheid. Hetzelfde kan niet over het aantal betaalde leer-/werkplekken bij bedrijven worden gezegd. Peter Koster ziet het somber in voor de komende tijd. “We kunnen onvoldoende BBL-plekken invullen.

Bert Lanser, directeur van Condor

Co Abercrombie, manager Bedrijfsadvies & TLN Consultancy

Een aantal weken geleden sprak ik Ambassadeur Jeugdwerkloosheid en oud-Kamerlid Mirjam Sterk. Eén van de aandachtspunten was de Wet Vermindering Afdracht, de WVA. Deze regeling scheelt werkgevers nu 1,40 euro per uur. Dat kan veel en veel aantrekkelijker.” Handen ineenslaan Een ruimere financiële prikkel is welkom, vinden de discussiepartners. Zeker in deze tijd, waar alles om geld lijkt te draaien. Poolse vervoerders, en in hun kielzog bedrijven uit andere voormalige Oostbloklanden, krijgen een steeds groter aandeel in het internationaal transport. Zij vervoeren voor een fractie van de prijs van Nederlandse transporteurs. En loyaliteit is ook niet wat het is geweest. Bedrijven die al een kwart eeuw vaste klant zijn, gaan net zo makkelijk naar een ander omdat ze daar iets goedkoper uit zijn. “Misschien hadden we de afgelopen decennia niet elke vraag van de klant met ja moeten beantwoorden”, reageert Hans Wamelink, algemeen directeur van CP group in Vlaardingen, specialist in onder meer opslag en internationaal transport van ADR-goederen. “Zo zijn we in een spiraal naar beneden gegaan. Discussies met opdrachtgevers gaan vaak over bedragen, terwijl we tonnen vervoeren. Maar om terug te komen op de leer-/werkplekken: onze dienstverlening is te specifiek om daar BBL’ers op te zetten. Er is veel regelgeving aan verbonden.” Léon Groot, regiodirecteur West bij Scania, spreekt van een uitdaging. Naar zijn mening moeten bedrijfsleven en onderwijs de handen nog vaker ineenslaan. “Scania neemt bijvoorbeeld deel aan CIVOM, een initiatief van opleidingsinstellingen en bedrijfsleven. Uiteindelijk willen we er samen voor zorgen dat de kwaliteit van monteurs en andere vakmensen op peil blijft. Veel ondernemers zijn momenteel aan het overleven, ze kunnen niet in scholing investeren. Op de lange termijn gaat ons dat geld kosten.” Het gebrek aan stageplekken zet de sector volgens Harjo Woltinge, verkoopdirecteur Nederland van de Europese logistieke verzekeraar TVM, op achterstand. “Het maakt de keuze voor transport en logistiek minder interessant. Maar er moet iets gebeuren, zo dadelijk slaat de vergrijzing in het chauffeurskorps toe.”


Hans Wamelink, algemeen directeur van CP group in Vlaardingen

Harjo Woltinge, verkoopdirecteur Nederland van de Europese logistieke verzekeraar TVM

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) schrijft in haar Visie 2015 dat er 49.000 chauffeurs op leeftijd uittreden. “De leeftijdsopbouw van chauffeurs is hoog”, verklaart Co Abercrombie, manager Bedrijfsadvies & TLN Consultancy, de cijfers. “Ze moeten uiteindelijk worden opgevolgd. Daarnaast zal er sprake zijn van groei, er zijn hoe dan ook extra beroepskrachten nodig op alle niveaus. Transport en logistiek gaan altijd door, dat realiseren mensen zich doorgaans niet. We zijn onmisbaar voor de handel en de export, de zendingen komen niet vanzelf, maar de gemiddelde Nederlander denkt uitsluitend aan ‘lastig vrachtverkeer’. TLN besteedt daarom veel aandacht aan imagocampagnes, voor zowel het grote publiek als leerlingen die een beroepskeuze maken.” Regisseursrol Transport en logistiek versterken de Nederlandse economie jaarlijks met zo’n 30 miljard euro en leveren meer dan 600.000 banen op. In het wegvervoer zijn ongeveer 12.000 bedrijven actief. Het aantal transportondernemers is ondanks de opeenvolgende crises redelijk stabiel, al krimpen veel bedrijven hun wagenpark in. Hoewel de sector als efficiënt te boek staat, valt er volgens Co Abercrombie nog winst te behalen met ketenintegratie en betere samenwerking tussen de schakels. “Het voordeel dat transportbedrijven met hun efficiënte dienstverlening behalen, wordt nu elders in de keten opgesoupeerd. Sociale innovatie in vervoer- en personeelsystemen is noodzakelijk om bij de veranderende omstandigheden en de Europese markt aan te sluiten. Het kan allemaal flexibeler. Zoals rijden buiten de spits, daar is vanuit de andere ketenpartners te weinig aandacht voor.” De tafelgasten halen de regisseursrol van Nederlandse bedrijven aan. Met het kundig organiseren en begeleiden van opslag en distributie en het bedenken van totaaloplossingen, blijven Nederlandse bedrijven zich volgens hen onderscheiden. Peter Koster ziet mede onder invloed van de Tweede Maasvlakte al een vraag naar een ander soort professional ontstaan. “Hij is opgeleid op niveau 3, 4 of zelfs 4+ en beschikt over een breed inzicht.” Hans Wamelink wijst op het partnerschap en

Léon Groot, regiodirecteur West bij Scania

de kennis die ondernemers kunnen bieden. “Een opdrachtgever vertrok, maar kwam na een jaar bij ons terug. Specifieke knowhow was nodig om zijn goederen op tijd te laten arriveren. En een wereldmarktleider in was- en reinigingsmiddelen heeft ons tot vaste distributiepartner van zijn chemicaliën voor tankcleaning verkozen. Waarom dat relatief kleine CP? Ze kunnen op ons rekenen. Als overal het licht uit is, leveren wij. We vervoeren en geven advies.” Sterke wapens Creativiteit en innovatiedrang zijn altijd sterke wapens van de sector geweest. Ze zijn de voornaamste redenen dat veel transport- en logistieke bedrijven nu overeind blijven, stellen de deelnemers aan het rondetafelgesprek. De CP group toog vijf jaar geleden al naar India voor een innovatief project. Dichterbij huis, op de voormalige RDM-werf, laat verhuis- en transportbedrijf Condor BV samen met Condor testgewichten een bedrijfspand bouwen, waar ze gebruik kunnen maken van een lange kade voor het aanleggen van de schepen “De combinatie water en weg heeft de toekomst”, geeft Bert Lanser, directeur van Condor, desgevraagd aan. “Daar zijn we met onze nieuwe locatie op voorbereid.’ Differentiatie van de dienstverlening zorgt ervoor dat Condor het ondanks de afname van bedrijfsverhuizingen goed doet. Het Rotterdamse bedrijf zocht onder meer de verdieping in museale verhuizingen en het vervoer van zware industriële machines. Bert Lanser: “De ene dag heb je een kwetsbaar en kostbaar schilderij in handen, een dag later moet er een logge machine worden getransporteerd. Beide metiers vragen hoe dan ook om een sterke regiefunctie. Wij denken in termen van ontzorgen. Vorige week hebben we een pand turnkey opgeleverd. De werkzaamheden die wij niet kunnen verrichten besteden we uit, maar de klant heeft in elk geval één aanspreekpunt.” Adviserende rol Ook C. & H. Euser Transport BV richt zich voor een belangrijk deel op organisatievermogen. Het Barendrechtse familiebedrijf vervoert nationaal en internationaal en garandeert fijnmazige distributie voor onder meer de foodsector

Lisette Euser, directeur C. & H. Euser Transport BV

Peter Koster, locatiedirecteur van de STC-Group

en farmaceutische industrie. De transporteur vormt daarmee een onmisbare schakel in de dagelijkse processen van klanten, vertelt Lisette Euser. “We onderscheiden ons met flexibiliteit en actief projectmanagement. We denken graag mee over efficiencyvraagstukken. Hoe kan het nog beter en slimmer? De meeste klanten waarderen deze adviserende rol.” Omdat communicatie een wezenlijk onderdeel van de dienstverlening is, heeft het bedrijf voornamelijk Nederlandse chauffeurs in dienst. Uitstraling speelt volgens Lisette Euser eveneens een rol. “Euser bestaat 95 jaar, we hebben een naam hoog te houden. Veel valt of staat met onze chauffeurs. Van vrachtwagen en rijstijl tot taalgebruik en kleding, alles moet kloppen. Het gaat om het totaalplaatje.” De naam van verzekeraar TVM levert op zichzelf al een positieve bijdrage aan het imago van ondernemingen, weet Harjo Woltinge. Menig transport- en logistiek bedrijf heeft TVM op de achterzijde van zijn wagens staan. “Het zegt iets over de kwaliteiteisen die een bedrijf aan zichzelf stelt. Zo is Ridders van de Weg een vast onderdeel van ons veiligheidsplan. Beroepschauffeurs die drie, vijf, tien of zelfs twintig aaneengesloten jaren schuldvrij rijden, dus zonder bij schade betrokken te zijn geweest, krijgen een onderscheiding uitgereikt. De Ridders van de Weg zijn sieraden voor het vak. Het zijn professionals met een enorme beroepstrots.” Bewustzijn Kwaliteit komt altijd wel boven drijven, klinkt het aan tafel, maar het helpt als medewerkers een bijpassend bewustzijn kweken. De Ridders van de Weg kan naar mening van Léon Groot wat dat betreft als blauwdruk dienen. Ook als het om duurzame initiatieven gaat, waarmee Nederlandse transport- en logistieke bedrijven mondiaal voorop lopen. Léon Groot: “Brandstofbesparend rijden klinkt niet aantrekkelijk wanneer je het zonder meer als maatregel oplegt. We hebben dus een competitieverband ontwikkeld waaraan elke medewerker in een bedrijf, van chauffeur tot planner, kan deelnemen. Op een gegeven moment ontstaat het bewustzijn dat het niet alleen om bezuinigen gaat, maar dat ze samen het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Kwaliteitseisen gaan leven.”

het ONDERNEMERS BELANG

09


MBO | HBO | MASTER TRAINING EN OPLEIDING HAVENS LUCHTVAART WEGTRANSPORT RAIL LOGISTIEK WATERBOUW/BAGGERBEDRIJF ZEEVAART ZEEVISVAART SCHEEPS- EN  JACHTBOUW RIJN-  EN  BINNENVAART PROCESINDUSTRIE

... een wereldkeuze !

INFO DAGEN

24 APRIL 5 JUNI WOENSDAG 13.00-16.00 UUR WOENSDAG 13.00-16.00 UUR

Scheepvaart en Transport College vaart stabiele koers Bij het kiezen van een vervolgopleiding gaan ouders en jongeren niet over één nacht ijs. En dat is terecht, want de keuze voor een opleiding is bepalend voor het carrièreperspectief van zoon of dochter. Natuurlijk is het belang-

Wat heeft het STC te bieden? > Opleidingen met een uitste-

kend toekomstperspectief in binnen- en buitenland ! > Écht onderwijs met duidelijke structuur op een unieke vakschool ! > Grootste Simulatorpark ter wereld ! > Eigen opleidingsschepen en practica ! > Locaties in Rotterdam (Lloydstraat en Anthony Fokkerweg), Brielle, Stellendam en Katwijk aan Zee.

rijk dat de opleiding interessant is en de school een veilige omgeving biedt. Onder de huidige economische omstandigheden is het echter nog veel belangrijker dat de gekozen opleiding kwalitatief goed is en ook daadwerkelijk uitzicht biedt op een baan.

Vakinstelling Het Scheepvaart en Transport College (STC) vaart al 22 jaar een stabiele koers als officiële, door het ministerie van Onderwijs erkende, vakinstelling voor en voor de scheepvaart, het transport en het havenindustrieel complex. De samenwerking tussen school en bedrijfsleven is intensief en zorgt ervoor dat de opleidingen nauw aansluiten bij de wensen van de bedrijven in bovenstaande sectoren. Dat betekent dat wij bij een aantal opleidingen ook een baangarantie af kunnen geven. Dat is het resultaat van jarenlang investeren. Niet alleen in de band met het bedrijfsleven, maar ook in de kwaliteit van docenten, lesuren, lesmateriaal, opleidingsschepen en nieuwe schoolgebouwen zoals aan de Anthony Fokkerweg op de Waalhaven.

Anthony Fokkerweg Dit schooljaar zijn de (V)MBO’ers, die een opleiding volgen op de Waalhaven, gestart in een gloednieuw schoolgebouw. Het gebouw is uitgerust met alle faciliteiten die nodig zijn om de medewerkers van de toekomst optimaal voor te  bereiden op hun carrière. Zo beschikt de locatie over een logistiek oefencentrum, lascabines en een Experience Center waar leerlingen kunnen ervaren hoe het

is om met een binnenvaartschip te varen of een vrachtwagen te besturen. Met investeringen zoals op de Anthony Fokkerweg, laat het STC zien dat het bijzondere predicaat Vakinstelling waardig te zijn en te blijven. En dat werpt zijn vruchten af. Het aantal VMBO’ers en MBO’ers dat een opleiding volgen bij het STC stijgt. En daar zijn wij trots op!

WWW.STC-GROUP.NL


Tekst: Sander van Luijk Fotografie: Pieter van Lierop

Advies Onderstaande vraag zal veel gehuwde ondernemers - eigenlijk iedere gehuwde -, die huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen, niet vreemd voorkomen.

“Wat stond er ook alweer in onze akte huwelijkse voorwaarden?”

E

r is zoveel te regelen voor het huwelijk, de datum, de kleding, de locatie, de muziek, de gastenlijsten en, o ja, er moeten ook nog huwelijkse voorwaarden door de notaris opgesteld worden. Enkele dagen voor het huwelijk wordt dan de akte huwelijksvoorwaarden bij de notaris gepasseerd, waarna die akte, voordat het pas getrouwde stel het vliegtuig instapt om op huwelijksreis te gaan, in de onderste lade van het bureau verdwijnt. Als het huwelijk na jaren scheuren begint te vertonen, wordt er een advocaat geraadpleegd. Het eerste waar deze advocaat naar zal vragen, is of er huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn en, zo ja, wat er dan in de akte staat. Er moet even in de bureaula gezocht worden, maar dan is de akte er weer en helaas: vaak komen gehuwden dan van een koude kermis thuis. Periodiek verrekenbeding Immers, veel gehuwden gaan er vanuit dat zij, door het sluiten van huwelijkse voorwaarden, alles goed geregeld hebben. Expliciet is immers in de akte huwelijkse voorwaarden opgenomen dat (bijvoorbeeld) de onderneming privé-eigendom blijft. Echter, in veel akten huwelijkse voorwaarden is een zogenaamd periodiek verrekenbeding opgenomen. Een dergelijk periodiek verrekenbeding bepaalt onder andere “dat na verloop van ieder kalenderjaar de echtgenoten zullen vaststellen en samenvoegen hetgeen van ieders inkomsten in het afgelopen jaar niet behoefde te worden aangewend ter bestrijding van bijvoorbeeld de kosten van levensonderhoud (de zogenaamde

overgespaarde inkomsten), waarna deze overgespaarde inkomsten bij helfte dienen te worden gedeeld”. Gehuwde ondernemer Aangezien veel gehuwden vergeten dat er huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn, laat staan dat daarin een periodiek verrekenbeding is opgenomen, kan vooral u als ondernemer in geval van een echtscheiding voor verrassingen komen te staan. Het burgerlijk wetboek bepaalt immers dat, “indien bij het einde van het huwelijk aan een bij huwelijkse voorwaarden overeengekomen periodiek verrekenplicht niet is voldaan, het alsdan aanwezige vermogen wordt vermoed te zijn gevormd uit hetgeen verrekend had moeten worden, tenzij uit de eisen van redelijkheid en billijkheid in het licht van de aard en omvang van de verrekenplicht anders voortvloeit”. De conclusie zou er dan ook toe kunnen leiden dat er dient te worden afgerekend alsof partijen in algehele gemeenschap van goederen waren gehuwd. Er kan tegenbewijs worden geleverd, maar vaak zijn partijen dan al in een langdurige en kostbare procedure verwikkeld. Dit was niet wat u als ondernemer voor ogen had bij het opstellen van een akte huwelijkse voorwaarden. Het zou zo maar kunnen zijn dat u de waarde van de onderneming moet delen met uw aanstaande ex-partner, aangezien deze onderneming is gefinancierd met overgespaarde inkomsten. Zeker indien het een onderneming betreft die substantieel meer waard is geworden, kan dit voor gigantische problemen en zelfs de doodsteek van de onderneming zorgen.

Immers, vaak zijn er niet voldoende middelen om de helft van de waarde van de onderneming aan de ex-partner uit te keren. In dit geval is het een optie om aandelen te verstrekken. Los van het feit dat dit voor u als ondernemer niet wenselijk is - u zal nu met uw ex-partner “samen moeten werken” - is dit vaak niet af te dwingen. Indien de ex-partner geld wil zien, zal een dergelijke vordering worden toegewezen. De moraal is dan ook óf er voor te zorgen dat het periodiek verrekenbeding wordt nagekomen, óf in ieder geval gedurende de periode dat het huwelijk nog geen scheuren vertoont, de destijds overeengekomen huwelijkse voorwaarden te laten beoordelen door een advocaat. Zo kan men niet voor verrassingen komt te staan als het huwelijk dan toch die scheuren begint te vertonen. Misschien is het dan nog niet te laat en kan de akte huwelijkse voorwaarden bijvoorbeeld nog worden gewijzigd. Sander van Luijk, Advocaat en Mediator bij Dijkstra Voermans

Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat Winthontlaan 2 | Postbus 4085 | 3502 HB Utrecht T 010 - 242 48 90 | F 010 - 242 48 50 www.dijkstravoermans.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


Bedrijfsreportage De bocht waar de Hoogvlietse Mandemakerstraat over gaat in de Nieuwe Langeweg is grotendeels het domein van Peinemann. De mondiaal expert in lifting solutions vestigde zijn hoofdkantoor zo’n twee

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Jan Nass

Peinemann toont winnersmentaliteit

decennia geleden op bedrijvenpark Gadering. Steeds kwamen er nieuwe onderdelen bij. Naast de divisies Kranen en Heftrucks bevindt zich de tak Hoogwerksystemen. Aan de overzijde van de straat zijn de engineers van Equipment en de vakmensen van M.P.S. detacheringen en opleidingen gevestigd. Onlangs ging Peinemann weer een nieuwe uitdaging aan.

D

e onderneming nam begin mei een bedrijf in hoogwerkers over en breidde zo haar vloot met enkele honderden machines uit. De overname leverde nieuwe vestigingen in Elsloo en Apeldoorn op, wat de landelijke dekking van Peinemann verder vergroot. “Alles wat we doen, moet toegevoegde waarde hebben”, vertelt Ad Kornet, algemeen directeur van de Peinemann Groep. “De mentaliteit om steeds te willen verbeteren, een stabiele klantbasis in de petrochemie en industrie en een ‘lean & mean’ organisatie zorgen voor een sterke positie.” Ondanks de crisis werd vorig jaar voor 26 miljoen euro aan materieel aangeschaft. Peinemann investeert daarnaast continu

De Peinemann Groep • Heftrucks en warehouse equipment • Mobiele kranen • Equipment, zoals bundeltrekkers en -lifters • Hoogwerksystemen • M.P.S. detachering en opleiding • Crepa, distributie van o.a. Caterpillar heftrucks • Container handling • Buitenlandse activiteiten, o.a. Womij (Cuba) en Mobilift (Oman, Roemenië) • Nederlandse vestigingen in Hoogvliet, Amsterdam, Moerdijk, Rijswijk, Veendam, Venlo, Staphorst, Elsloo, Apeldoorn, Eindhoven • Nationaal en internationaal zo’n 680 medewerkers

12

het ONDERNEMERS BELANG

in innovatie. Het bedrijf kan als enige in Nederland een hoogwerker die een hoogte van negentig meter bereikt inzetten. “We hebben dit systeem eigenhandig ontwikkeld, compleet met omgebouwde minigraver om de zware stempelplaten neer te leggen. Deze machine wordt veel gebruikt op de Tweede Maasvlakte en voor windmolenonderhoud.” Bundeltrekkers Begonnen met verhuur van heftrucks in 1954, groeide Peinemann de afgelopen decennia uit tot een veelzijdig specialist in de branche. Broers van de tweede generatie, nu commissarissen bij het bedrijf, breidden de dienstverlening vanaf 1975 uit met kranen en andere til- en hijssystemen. Ook de advies- en engineertak en de detachering- en opleidingszijde kwamen met respectievelijk Equipment en M.P.S. tot wasdom.

heen trachtte men deze systemen met gewone kranen te verwijderen, maar dat nam veel tijd in beslag en er ging veel kapot. We verkopen ons product nu wereldwijd via kantoren in Kuala Lumpur en Houston.” Expertise oppakken Peinemann richtte een opleiding- en detacheringcentrum op om aan de vraag naar technici en andere professionals te kunnen voldoen. Ook de divisie container handling komt uit de wens van de opdrachtgever voort. Ad Kornet: “We verkochten dit onderdeel eerder, maar klanten vroegen of we deze expertise opnieuw wilden oppakken. Toen zijn we met Konecranes, gerund door Sam Peinemann, derde generatie in het bedrijf, gestart. In drie jaar tijd hebben we een marktaandeel van veertig procent veroverd.”

Peinemann

Uitbreidingen worden volgens Ad Kornet altijd ingegeven vanuit het werkveld. Zo ontwierp Peinemann in 1980 speciale bundeltrekkers om gigantische koelers efficiënt uit de buizenstelsels van petrochemische fabrieken te halen. “Eén fabriek kan met tweehonderd koelers zijn uitgerust. Voor-

Hoofdkantoor Nieuwe Langeweg 41 3194 DB Hoogvliet T 010 - 295 50 00 F 010 - 295 50 49 info@peinemann.nl www.peinemann.nl


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

“Welk bedrijf heeft de zekerheid dat facturen binnen 48 uur worden betaald?” Met die vraag opent Ronald van der Starre zijn betoog over Svea Finans. Van der Starre is directeur van deze Credit Managementgroep met vestigingen in Reeuwijk en Amsterdam.

Zekerheid waarop je kunt bouwen:

Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur

S

vea is een op het MKB gerichte financier. Het neemt echter ook het debiteurenbeheer uit handen en dekt kredietrisico af. Volgens Ronald van der Starre geeft dat zoveel zekerheid dat ondernemers zich volledig kunnen richten op hun core business. “Je weet dat je facturen snel worden betaald en dat geeft rust. Wij zijn echter geen incassobureau maar een verlengstuk van een organisatie.” Factoring Door het verkopen van zakelijke vorderingen aan Svea heeft een ondernemer altijd liquide middelen. Ronald van der Starre ziet daar het grote voordeel voor het MKB. “Hierdoor maken bijvoorbeeld veel uitzendbureaus gebruik van onze diensten. Uitzendkrachten verwachten vanzelfsprekend wekelijks uitbetaling van hun salaris. De betaling van, vaak grote, vorderingen van de uitzendbureaus bij hun klanten laat vaak lang op zich wachten. Wij nemen die vorderingen over en betalen direct uit, zodat ze snel over liquide middelen kunnen beschikken. Het is maar een voorbeeld van een branche waarvoor wij veel diensten verrichten. Ook veel ondernemers uit andere branches hebben profijt van onze inzet. Je hebt direct beschikking over het geld waarvoor je diensten hebt verricht.” Door Svea worden jaarlijks 50.000 vorderingen verwerkt met een totaal bedrag van rond de € 150.000.000,-. Dienstverlening De doelgroep van Svea is het MKB, waaronder ook de grote groep ZZPers, met een omzet tussen de € 50.000 en € 4.000.000,-. “Wij nemen voor onze klanten vorderingen over als het bedrijf waarvoor ze werkzaamheden hebben verricht voldoende kredietwaardig is. Het onderzoek naar die kredietwaardigheid doen wij snel zodat we aan de slag kunnen. Ondernemers hebben behoefte vlot en adequaat zaken te doen. Svea is daarom georganiseerd naar de vraag van de klant. Onze accountmanager blijft vanaf acquisitie tot en met debiteurenbeheer bij de factuurstroom betrokken. Bij Svea is men verzekerd van contact met één medewerker die op de hoogte is van de bedrijfsomstandigheden en facturering.

Op een gekochte factuur wordt uiteraard verdiend. “Het aankooppercentage is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de organisatie waar de vordering wordt gedaan en de gehanteerde betalingscondities die daar gelden. Meestal ligt het bedrag rond de 5% van het factuurbedrag. Het kost je iets maar je weet dan wel zeker dat er binnen 48 uur wordt uitbetaald en dat de risico’s voor Svea zijn.” Het aquisitietraject van Svea is kort. Er worden geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd. “Als we tot overeenstemming komen met de nieuwe relatie gaan we snel aan de slag. Er komen hier zelfs klanten met een stapel facturen binnenlopen.” Flexibel Wanneer je net een onderneming hebt opgebouwd of als je uit een moeilijke periode komt is het belangrijk dat er voldoende liquide middelen zijn. Die behoefte zal in de loop van de tijd minder worden. Ronald van der Starre: “Onze dienstverlening is zo opgebouwd dat je niet vastzit aan langlopende verplichtingen. De ondernemer kan zelf bepalen welke facturen er worden ingediend. Er gelden dus geen minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Er zijn relaties die slechts facturen voor één klant bij ons onderbrengen. Veel is mogelijk!”

Solide partner Ronald van der Starre tot slot: “Wij zijn een solide partner. In Zweden heeft Svea Finans de functie van Spaarbank en beschikt daardoor over substantieel eigen en vreemd vermogen. Ingekochte facturen worden altijd uitbetaald. Het is zekerheid waarop je kunt bouwen.”

Svea Finans Reeuwijk: Reeuwijkse Poort 107b 2811 MX Reeuwijk T 0182 - 62 44 00 Amsterdam: Ed Pelsterpark 12 1087 EJ Amsterdam T 020 - 398 90 00 info@sveafinans.nl www.sveafinans.nl

het ONDERNEMERS BELANG

Ronald van der Starre: “Er worden door Svea Finans geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd”


Terneuzen, Terneuzen, volop ruimte Terneuzen, Terneuzen,volop volop volopruimte ruimte ruimte voor voor ondernemers voor voorondernemers ondernemers ondernemers

Welkom Welkom inin Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is dede grootste grootste gegeWelkom Welkom in in Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is de de grootste grootste gegemeente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt inin het het centrum centrum van van meente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt in in het het centrum centrum van van Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. DeDe ligging ligging Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. De De ligging ligging van van dede gemeente gemeente is is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen dede van van dede gemeente gemeente ishet is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen de Westerschelde Westerschelde inin het noorden noorden enen grenzend grenzend aan aan België België inde in het het Westerschelde Westerschelde in in het het noorden noorden en en grenzend grenzend aan aan België België in in het het zuiden. zuiden.Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte zuiden. zuiden. Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam. van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam.

Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden overal overal terter wereld. wereld. overal overal terter wereld. wereld. In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete bieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijbieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijventerreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. venterreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede haven, haven, met met kade. kade. haven, haven, met met kade. kade.

Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat. prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat.

Interesse? Interesse? Interesse? Interesse?

AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl. of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl.

www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl

Bezoek Bezoek ons op Provada de stand van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone Bezoek Bezoekons ons onsop op opProvada Provada Provadain inin inde de destand stand standvan van vande de deZeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-VlaamseKanaalzone Kanaalzone Kanaalzone


Topclick Masterclass MEER RENDEMENT UIT UW ADWORDS CAMPAGNE?

Volg de Topclick Masterclass! Wist u dat ondernemers met een goed ingerichte AdWords campagne elke geïnvesteerde euro dubbel terugverdienen? Beheert u zelf uw Google AdWords campagne, maar haalt u hier onvoldoende rendement uit? Meld u aan voor de AdWords Master Class van Topclick Nederland. Want met de ondersteuning van een AdWords expert haalt u het beste uit uw eigen campagne en kunt u zich volledig richten op het behalen van úw doelstellingen.

Datum : Tijd: Lokatie :

Woensd

ag 15 m ei 2013 14.00 17.00 u ur rc Kosten ial TV, E : scudo 1 Aan de D, 8305 BM Aanme e ln ame zij Emmelo lden via n geen ord : kosten p.wiers of T. 02 verbon maond 28 - 321 den ernmers 253 (Pie belang t Wiersm .nl a, media -advise ur) Comme

Het Ond

Online Ma rketing erneme

rsbelan

g Maste

rclass

In de M astercla sses va en vakm n Het O anscha nderne p met a mersbe mers do ndere b lang de or de g edrijve len too especia n. In de naange de were li s e Masterc e vende b rd ld van d e profe lass van edrijve e Onlin ssionals direct b n hun k w e Marke o v e a nsdag 1 innen u n ennis, k Topclic ting. Na w bedri 5 mei w k op aa unde afloop jf in de orden d n s p v re an deze kende w praktijk e deeln gelege Masterc te bren eij z e nheid o meege lass ben gen. Te m te ne nomen vens bie t u in sta twerke in dt deze at het g n. Zo sla educati eleerde at u tw eve ses ee vlieg sie een en in éé leuke n klap!

Program

ma:

14:00 14:15 14:15 14:45 14:45 15:00 15:00 16:00 16:00 16:15 16:15 17:00

Er is ruim

Openin g en in troduct Rondle ie deeln iding e emers (H n presen Introdu et Ond tatie CT ctie Top erneme V (Den c rsbelan lick (Ma n Master is Ras) g) rtin He class m id e e t k vragen amp) Uitleg T rondje opclick (Arvin S Nederla Netwer ingh) nd Part ken ner Pro gramm a (Mart in Heid ekamp

)

te voor maxima Zorg du al 30 de s wel da elneme (media-a t u er sn rs. Aan dviseur el bij be deelnam Ondern n e zijn g t w a nt VOL emersb een kos = VOL. elang A ten verb Aanmeld msterd per ema onden. en bij P am) op il bij p.w iet Wiers telefoon iersma@ m n a ummer ondern 0228 - 3 emersb 2 12 53 elang.n of l

‘Wij ver

Het On

binden

lokale o

dernem

ndernem WWW.O

ers en o

NDERN

EMERS

unen bij

BELAN

G.NL

ng

ondern

emen in

Een leerzame Master Class in duidelijke taal Met grote expertise in zoekmachine adverteren en ruime ervaring in uiteenlopende branches, spreekt de AdWords expert van Topclick Nederland de taal van de ondernemer. Zo wordt moeilijke materie vertaald in hapklare brokken en krijgt u gerichte tips & tricks en creatieve oplossingen waarmee u straks meer rendement haalt uit uw eigen AdWords campagne. Wat leert u? • Relevante keywords selecteren • Effectieve advertentieteksten opstellen • Werking, veilingsysteem en biedstrategieën • Opzetten van account en account-structuur • Doormeten van resultaten via AdWords en Analytics Over de AdWords expert Arvin Singh Google AdWords expert Arvin Singh verdiept zich in conversieoptimalisatie en creëert synergie tussen verschillende online marketing activiteiten. Arvin verzorgt dagelijks succesvolle en rendabele AdWords campagnes voor vooraanstaande klanten waaronder Rook-Stop, Nivo Uitvaartverzekeringen en Bij’Tij.

ersbela

nderste

Over Topclick Nederland Sinds 2006 zorgt Topclick Nederland ervoor dat bedrijven goed vindbaar zijn op internet. Een betere vindbaarheid op internet betekent meer klanten, meer aanvragen en meer omzet. Dit doet Topclick met veel succes voor duizenden tevreden ondernemers. Van evenementenbureaus tot koeriers, autorijscholen, advocatenkantoren en kinderdagverblijven.

de regio

’ www.topclick.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren. Op die manier worden de familiewaarden losgekoppeld van de familieleden, wint de organisatie aan autonomie en slagkracht en behoudt ze toch die unieke cultuur waaraan ze haar ontstaan én succes te danken heeft.

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden:

De familiewaarden los

van de familieleden

D

irectieleden in een familiebedrijf dragen twee petten: enerzijds zijn ze financieel directeur, verkoopleider of exportmanager, anderzijds zijn ze zoon, dochter, broer of nicht. Kritiek op iemands functioneren wordt daardoor meteen ook persoonlijke kritiek, en dat geeft vaak aanleiding tot het ontstaan van een wespennest waarin emotionele en zakelijke

het ONDERNEMERS BELANG

belangen nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn. Toch is niets zo gevaarlijk als die belangen verstrengeld te laten. “Het is de taak van adviseurs zoals wij een eerlijk gesprek mogelijk te maken waarbij alles bespreekbaar wordt gemaakt,” zegt Anne Kloosterboer. “Dat vergt van ons financieel en organisatorisch inzicht maar evengoed psychologisch.”

Zachte en harde waarden Dergelijke problemen spelen vooral op bij transitiemomenten in de levenscyclus van een familiebedrijf: wanneer nieuwe (buitenlandse) groeimarkten worden betreden, filialen worden geopend, overnames worden gepleegd, en natuurlijk tijdens de opvolging van de ene generatie door de andere. Anne Kloosterboer: “Familieleden kunnen de grens van hun professionele kunnen bereiken. Ik heb in de retail gezien dat een zuster die altijd uitstekend had gefunctioneerd haar werk niet meer aan kon omdat de winkelketen te groot werd. Dan kan zo’n vrouw wel worden ‘weggemanaged’, maar dat gaat niet zonder gezichtsverlies. Ik heb alle betrokkenen om tafel gebracht en zichtbaar trachten te maken waar haar krachten liggen, zodat ze opnieuw op een plek terecht kon komen waar die optimaal tot hun recht komen. Daarvoor is het belangrijk dat je de ‘zachte’ waarden – de bindingen tussen mensen – even hard waardeert als de ‘harde’ – de financials. In de praktijk dragen ze namelijk beide evenveel bij aan het succes. De zachte waarden zijn echter meestal een kwestie van instinct en gevoel. Je moet dat gevoel dus eerst in woorden zien te vertalen. Het gesprek moet ook tot zelfinzicht leiden bij degene die van functie


koppelen

dient te veranderen. Als al die ingrediënten er zijn, kun je werken aan een oplossing die niet alleen zonder gezichtsverlies is, maar die de betrokkene ook opnieuw op een positie brengt waar die opnieuw de meeste toegevoegde waarde aan de organisatie kan geven.” Afkomst is geen argument Familieleden zijn de dragers van de bedrijfscultuur, maar krijgen ze die laatste automatisch mee, via een combinatie van hun genetische code en de paplepel, of moeten ze zich die moeizaam eigen maken? Volgens Anne Kloosterboer gaat het allerminst vanzelf: “Ik ken een kledingconcern waar de talentrijke jongeren al op twaalfjarige leeftijd worden geselecteerd en een speciaal opleidings- en trainingstraject in gaan. De meeste familiebedrijven doen hun best die waarden actief te implementeren. Ik heb het dan ook eens meegemaakt in een drankenconcern dat een neef van de CEO vond dat hij recht had op een hoge positie enkel en alleen vanwege zijn familieband. Hij kreeg zijn zin niet. Afkomst is geen argument, zei de CEO, ga jezelf eerst maar bewijzen op een andere plek. Maar ook buitenstaanders moeten de kans krijgen zich die zachte

waarde eigen te maken. Er zijn voorbeelden van grote familiebedrijven waar de Raad van Bestuur terecht van oordeel was dat het tijd werd een niet-familielid in de directie op te nemen en waar dit keer op keer mislukte. Meestal werd de komst van de buitenstaander met veel bombarie aangekondigd en werd er gewezen op diens indrukwekkende loopbaan bij een multinational. Maar als de man ‘gedropt’ werd in de organisatie bleek dat niemand hem accepteerde, omdat gevreesd werd dat hij de cultuur die het bedrijf hadden groot gemaakt niet begreep. Na zes maanden was hij afgeknapt en vertrok hij met stille trom. Om dat dure afbreukrisico te minimaliseren kun je een buitenstaander beter in de middenlaag van het management introduceren, hem zichzelf daar laten bewijzen als ‘een van ons’ en dan pas de weg naar boven laten vinden.” Blijvende waarden Hoe langer een familiebedrijf bestaat en hoe groter het wordt, hoe groter ook de kans dat de rol van de familie kleiner wordt. Dat begint al bij een installatiebedrijf met tien of vijftien werknemers, waar de zoon die de vader opvolgt vindt, dat hij meer vakman dan ondernemer is en een algemeen

directeur naast hem aanstelt. Conflicten tussen familieleden die de korte termijn (nu het bedrijf verkoop klaarmaken om te kunnen cashen) boven de lange verkiezen, kunnen de rol van de familie volledig uitschakelen. Maar ook als het bedrijf in handen van de familie blijft komt er vroeg of laat toch vaak een moment dat het management en het bezit van een onderneming van elkaar gescheiden raken. Betekent dit ook automatisch het einde van de unieke bedrijfscultuur? Volgens Anne Kloosterboer hoeft dat helemaal niet. Zoals de buitenstaander in de middenlaag zich de waarden eigen kan maken, kunnen de overige werknemers en niet-familieleden dat ook. “Een Nederlands familiebedrijf groeide in één generatie van vijftien naar tweeduizend medewerkers, een Braziliaans groeide uit tot een multinational. In beide gevallen heb je het over een kolos van een organisatie, waarbij in het laatste geval de familie die het had opgericht ook nog volledig uit het bedrijf was verdwenen. Toch bleven de waarden die het groot hadden gemaakt – lean, op de kleintjes letten en overal kansen zien en grijpen – de organisatie sturen. Door die waarden expliciet te maken hadden tal van medewerkers ze geleidelijk tot de hunne gemaakt. De ervaring leert dat dit belangrijk is, omdat je als bedrijf langer overleeft als je die waarden kent en behoudt – ook zonder familieleden.”

het ONDERNEMERS BELANG


ZELF BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

ZELF EENVOUDIG boekhouden & factureren Dat doet u gewoon zelf! Bespaar op uw accountantskosten door gebruik te maken van onze software. Profiteer nu van:

€ 50,ie l

Act oop t t/

m 21

ju n

i2

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

01

3

extra korting

Ga naar www.snelstart.nl/zelf met actiecode HOB2013B @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: IngerMarlies Leeuwenburgh • Fotografie: Ad Vereijken

OSB, Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, heeft op 1 januari 2013 een keurmerk ingevoerd waarmee schoonmaaken glazenwasserbedrijven zich kunnen Onderscheiden in de SchoonmaakBranche. Het geeft de klant meer zekerheid dat hij te maken heeft met een betrouwbare partner en het schoonmaak- of glazenwasserbedijf weet dat hij op alle fronten zijn zaken op orde heeft.

Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze

D

e schoonmaakbranche had in het verleden een slechte naam. Klanten hadden nooit vooraf zekerheid over de kwaliteit die geleverd zou worden. Ze zagen door de bomen het bos niet meer, aldus OSB-directeur Rob Bongenaar. “Dat is niet goed voor de klant, maar ook niet voor de betrouwbare schoonmaakbedrijven. Daarom vonden wij het noodzakelijk een keurmerk in het leven te roepen.” Onafhankelijke Inspectie Instelling Paul Meerman van S & G diensten, bestaande uit De-glazenwassers bv en De-schoonmakers bv heeft als eerste het OSB-keurmerk in ontvangst mogen nemen. “Schoonmaken is geen beroep, maar een missie”, aldus Meerman. “Wij kozen ervoor het OSB-keurmerk aan te vragen, om ons te kunnen onderscheiden van bedrijven die de kwaliteit van hun schoonmaakwerkzaamheden, hun administratie, of hun prijsstelling niet op orde hebben. De keuring wordt niet door OSB zelf uitgevoerd maar door een onafhankelijke Inspectie Instelling en is bepaald geen sinecure. Tweemaal per jaar wordt alles gecontroleerd, van opdracht tot factuur, geleverde manuren, afdrachten BTW, sociale premies en loonbelasting. Dat alles helemaal op orde is, is een keiharde eis voor de toetsingsnorm NEN 4400-1. Voor mij een geruststellende gedachte dat het bij mij in orde is. Voor de opdrachtgever is het van belang dat, naast geleverde kwaliteit, hiermee in het kader van ketenaansprakelijkheid de risico’s op verhaal en boetes van de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en andere overheidinstanties worden beperkt.”

Hiermee maak je duidelijk hoe je handelt bij aanbesteding en contractering, hoe de organisatie de implementatie en naleving van sociaal beleid conform de code waarborgt en hoe het schoonmaakbedrijf de algemene tevredenheid van haar medewerkers meet.” Verstand van zaken Bongenaar: “Zorgvuldig omgaan met elkaar is het uitgangspunt. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de peilers. Schoonmaken is een vak dat je moet uitvoeren met verstand van zaken. Het OSB-keurmerk wordt dan ook alleen gegeven aan bedrijven die aan alle gestelde eisen voldoen.”

Ik stuur informatie vooraf of leg bij het eerste bezoek uit wat het keurmerk inhoudt, dat er regels en voorschriften zijn en hoe onze prijs is opgebouwd. Klanten waarderen dat zeer, het maakt ze direct duidelijk dat ze met een serieuze, betrouwbare partner om de tafel zitten.”

OSB Bezoekadres: Rompertsebaan 50 5231 GT ’s-Hertogenbosch Postadres: Postbus 3265 5203 DG ‘s-Hertogenbosch T 073 - 648 38 50 info@osb.nl

Reactie van klanten “De bekendheid van het keurmerk moet nog groeien”, erkent Meerman. “Klanten zijn nu vaak blij verrast dat er een keurmerk is. Opmerkelijk is dat er nu sneller over en weer vertrouwen ontstaat met de klant.

www.osb.nl

Lianne de Heus, Rob Bongenaar en Paul Meerman

Eerlijke prijs Meerman: “In 2010 zijn er grote stakingen geweest in de schoonmaakbranche, omdat de druk op de prijzen zo groot werd, dat de last voor de werknemers onevenredig zwaar werd. Ik vind het als verantwoordelijk werkgever en als ondernemer heel belangrijk dat het OSB-keurmerk ook eist dat OSB-leden moeten voldoen aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

‘Antwoord voor Bedrijven’:

Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

E

en digitale dienstverlening inrichten voor bedrijven is niet simpel want ‘de’ ondernemer bestaat niet. Er zijn mensen die een bedrijf willen starten, ZZP’ers, franchisehouders van ketens en DGA’s van grote familiebedrijven. Elk hebben ze hun specifieke vragen, gaande van vrije generieke (‘hoe begin ik een eigen zaak?’) tot zeer complexe. “Het is de uitdaging om zoveel mogelijk vragen te voorzien en via de website te beantwoorden,” zegt Ubbo Dijk, marketing communicatie manager. “Dat doen we onder meer door telkens bij de medewerkers van ons callcenter te inventariseren of ze al een tijdje dezelfde antwoorden geven. We doen ook geregeld gebruikersonderzoek en passen de website desgewenst aan, bijvoorbeeld door de zoekfunctie te optimaliseren zodat bezoekers niet direct gaan bellen maar net één keer doorklikken het antwoord zelf vinden.”

is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen. 3,2 miljoen unieke websitebezoekers per jaar en 23.000 downloads van de app in amper twee maanden. Dit succes deed sommigen al bewonderend opmerken ‘De overheid kan het dus toch.’

het ONDERNEMERS BELANG

Stappenplannen Dankzij die hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en kanaalsturing van vragen kan ‘Antwoord voor bedrijven’ met een klein aantal medewerkers een enorm aantal vragen beantwoorden. Ubbo Dijk: “We hebben zogenaamde Stappenplannen ontwikkeld voor samengestelde vragen. Als een bakker bijvoorbeeld een terras aan zijn zaak wil beginnen vindt hij daarin alle wet- en


regelgeving waarmee hij te maken krijgt overzichtelijk bij elkaar, van het aanvragen van een terrasvergunning tot de aanleg van een toilet voor de klanten. Specifieke vragen worden vooral via de telefoon en de e-mail beantwoord. Onze medewerkers zijn bereikbaar via kantoortijden. Alleen tussen twaalf en twee hebben ze een lange pauze, voor de lunch én voor het beantwoorden van e-mailberichten.” ‘Antwoord voor bedrijven’ is ook het EUdienstenloket. Alle content van de website is in het Engels vertaald, zodat buitenlandse ondernemers er met hun vragen terecht kunnen. “De meeste lidstaten hebben een aparte dienst opgericht voor dit EUdienstenloket. Nederland is het enige land waar een digitale dienstverlener deze door Brussel opgelegde taak er eenvoudigweg ‘bij’ kon nemen,” verduidelijkt Ubbo Dijk.”

Toch gebeurt dit niet. “Ons team heeft ervoor gekozen zelf achter die informatie aan te gaan,” aldus Ubbo Dijk. “We beschikken over formele en informele contacten op alle niveaus die ons op de hoogte stellen van wijzigingen. Vervolgens verwerken we die kennis zelf in een tekst, maar laten die wel accorderen door de bevoegde specialisten op de ministeries. Die pro-actieve houding werkt heel goed. Toen vorig jaar het zogenaamde Kundus- of najaarsaccoord gesloten werd hebben wij alle voor ondernemers relevante passages op onze website geplaatst. Ondanks alle voorbehouden wisten ondernemers dankzij onze publicatie in ieder geval wat ze mochten verwachten. We waren daarmee de eerste.”

pagina terecht komen. “Zo voerden we aan het begin van de kredietcrisis, direct nadat de Minister het woord voor het eerst gebruikt had, de zoekterm ‘Deeltijd WW’ in,” zegt Ubbo Dijk. “Niemand wist hoe de nieuwe regeling exact vorm zou krijgen maar op onze site stond de essentie al weergegeven en die informatie werd gretig opgevraagd. Zo hebben we het soms ook moeilijk om een term te schrappen. ‘Tante Agaathregeling’ is een uitdrukking die sinds 2001 officieel niet meer wordt gebruikt. Je moet nu ‘Durfkapitaalregeling’ schrijven. Toch vat de term zo goed samen waar het om gaat en is ze zo wijdverbreid, dat we die nog jarenlang hebben gebruikt voor de zoekmachines.”

Zondagavondtweets De voorbije vijf jaar is het kennisniveau van de medewerkers stelselmatig verhoogd. Er zijn er die mee discussiëren met ondernemers op het Higherlevel forum en webredacteur Edgar beantwoordt vele vragen via Twitter. “Twitter is een medium dat we ook buiten de kantooruren inzetten,” zegt Ubbo Dijk. “Vooral de zondagavondtweets zijn erg gewild. Maar social media werken op zo’n manier dat Edgar op zijn beurt ook zelf uitvoerig geïnformeerd wordt. We functioneren niet als een eiland maar onderhouden goede contacten met werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland, met brancheorganisaties en met de wereld van de intermediairs. We zien bijvoorbeeld dat op Plein.nl vaak content van ons wordt overgenomen. Dat juichen we toe.”

Hype De introductie van een eigen NieuweWettenapp, enkele maanden geleden, heeft het voor ondernemers nog eenvoudiger gemaakt aan informatie over nieuwe wet- en regelgeving te komen. “Je krijgt nu een seintje als er op jouw gebied iets verandert en komt bij het aanklikken rechtstreeks op de pagina die daarover informeert. De app wordt door nieuwsdiensten maar vooral door ondernemers als uitermate handig ervaren en is in korte tijd een echte hype geworden. We hebben de app nota bene zelf ontwikkeld en in de markt gezet, omdat commerciële partijen het niet van de grond kregen. Dat dubbele succes deed iemand onlangs opmerken: ‘De overheid kan het dus toch,’ een compliment aan onze hele dienstverlening dat ik graag gehoord heb.”

Hoge mate van vindbaarheid De vindbaarheid van de informatie op ‘Antwoord voor bedrijven’ is erg hoog. De webredactie weet als geen ander hoe zoekmachines functioneren en hoe ondernemers dus met behulp van één enkele term direct op de juiste

Binnenkort hebben de lezers van Het Ondernemersbelang rechtsreeks toegang tot de vraagbaak van Antwoord voor Bedrijven.

Pro-actieve informatievoorziening Het structuren van informatie en het stroomlijnen van antwoorden is één ding, ervoor zorgen dat al die nieuwe wet- en regelgeving tijdig aangeleverd wordt zodat ze verwerkt kan worden tot content een tweede. ‘Antwoord voor bedrijven’ is organisatorisch een Davidje tegenover de Goliaths van de departementen waarvan het afhankelijk is. De kans dat ambtelijke collega’s de dienst simpelweg over het hoofd zien is reëel.

het ONDERNEMERS BELANG


Lig nooit meer wakker van uw IT-beheer

Geen zorgen meer over uw server en belangrijke gegevens. Zet ook uw bedrijf in de cloud en u hoeft niet meer te investeren in IT-kennis, systeembeheerders of servers. Wij zorgen er bovendien voor dat u veilig en betrouwbaar werkt. Het kan met Exact Online. Of u nu kiest voor de boekhouding, urenregistratie of voorraadbeheer. Ontdek zelf de voordelen of volg een webinar op exactonline.nl.

Exact Online. DĂŠ online bedrijfssoftware.


Welke bedrijven hebben uw website bezocht? Slechts 2 á 3% van uw online-bezoekers neemt daadwerkelijk contact met u op. Wie zijn die andere 97% en hoe bereikt u die alsnog? Het antwoord is even simpel als doeltreffend: Website-Leads.

Hoe werkt het:

1

Een potentiële klant bezoekt uw website

2

De bezoeker wordt geïdentificeerd via zijn IP-adres (Internet Protocolnummer)

3

Aan de hand van het verkregen IP-adres wordt het bijbehorende bedrijf opgezocht in de database van het DATA-collectief

4 Voorbeeld overzicht Website-Leads

Alle relevante informatie wordt nu vastgelegd, zoals hoe uw bezoeker op uw website gekomen is, welke pagina’s hij

Geachte heer Rademaker,

heeft bezocht, hoe lang hij op die pagina’s De heer W.S. Leads van DATA collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028

is gebleven en waar hij is afgehaakt

5

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

Het DATA-collectief maakt een bezoekrapport van het websitebezoek en stuurt u een e-mail met alle informatie zodat u direct contact kunt opnemen met uw

'RQGHUGDJMDQXDUL

%H]RFKWHSDJLQD¶V

websitebezoeker

AdWords: (Google: “reclamebureau utrecht“) 15:53:41

18s

home | reclame- en marketingbureau Utrecht

15:53:59

28s

referenties | diverse projecten

15:54:27

17s

klanten | overzicht van alle klanten

15:54:44

29s

nieuws | nieuwsberichten reclamebureau

15:55:13

10s

Contact | contactgegevens

15:55:23

58s

Werkzaamheden | reclame utrecht

15:56:21

98s

Over ons | Reclamebureau binnenstad Utrecht

15:57:59

34s

Algemene voorwaarden

Totale tijd: 00:04:18

Pagina’s bezocht: 8

Score: 

Website-Leads

Met vriendelijke groet, Ineke Peppelenbosch Uw Personal Sales Assistant

Voor meer informatie (0800-2028)

www.websiteleads.nl

Onderdeel van:


Bedrijfsreportage

Tekst: Fred Louter • Fotografie: Jan Nass

Scania Hoogvliet

Regionale partner met Europese dienstverlening! In de transportsector staat het merk Scania al decennialang bekend als betrouwbaar, degelijk en smaakvol. Maar ook voor Scania geldt: inventiviteit, creativiteit en bovenal kwaliteit worden gevraagd om bestaande relaties te behouden en nieuwe binnen te halen. Dat lukt gelukkig nog prima. Belangrijke speerpunten in de filosofie van het Zweedse merk: uniformiteit (corporate identity) en een perfecte after-sales. Regiodirecteur Rijnmond Léon Groot van Scania Hoogvliet over ondernemen in een sector die al geruime tijd zucht onder het juk van een economische crisis: “Na de levering begint het pas.”

G

root is al jarenlang werkzaam voor Scania. De in Schipluiden (MiddenDelfland) woonachtige manager begon zijn carrière in 1992 bij het bedrijf en heeft de markt in de tussenliggende periode hoe langer hoe meer zien veranderen. “De dienstverlening van Scania was eerst voornamelijk regionaal, werd toen landelijk en nu gaan we langzaam stappen maken richting Benelux- en zelfs Europese dienstverlening,” aldus Groot. “Dat heeft onder meer te maken met globalisering en verschuivende verhoudingen in de markt. De huidige klant zoekt vandaag de dag een partner die zijn belangen ook buiten de regio Rijnmond, ja zelfs buiten Nederland kan behartigen. Zo kan een transporteur weliswaar in Hoogvliet klant zijn, maar het is goed mogelijk dat we een truck zelf nooit voorbij zien komen. Wij zorgen dat een truck vanuit onze fabriek in Zwolle in de perfecte specificatie en op de juiste locatie in het buitenland wordt afgeleverd en daar

vervolgens ook wordt onderhouden. Dat is een groot voordeel voor onze klanten. Voor ons geldt dan ook: na de klantovertuiging dat hij bij ons in goede handen is, begint het voor ons pas écht.” Het merk Scania is in alle Europese landen vertegenwoordigd. Grote gemene deler: alle eigen filialen (en die van de zelfstandige Scania-dealers) stellen dezelfde hoge eisen aan de producten en diensten. Groot: “We streven als Scania-vertegenwoordigers gezamenlijk naar uniformiteit. Wáár je als ondernemer ook actief bent in Europa met je truck: je mag van Scania altijd en overal dezelfde service en wijze van factureren verwachten; dat is althans ons streven. Dit vraagt veel van een organisatie, maar Scania slaagt daar vooralsnog uitstekend in.” Klanten van Scania weten daarbij wat ze krijgen. Trucks worden modulair en zeer klantspecifiek opgebouwd. De onderdelen zijn altijd op voorraad en tot in detail geperfectioneerd. Groot: “Wie zaken doet met Scania weet wat hij krijgt. We zijn een betrouwbare organisatie met een ontzettend hoog serviceniveau. Dat komt doordat iedereen binnen Scania wéét wat van hem of haar wordt gevraagd. Als je binnenstapt

begint dat bij de mensen achter de balie, en dat via onze monteurs verder tot en met onze salesafdeling. Dat weten onze klanten. Ze zijn terecht vaak veeleisend op het gebied van onze voertuigen en organisatie. Het is dan goed om te weten dat we de veel klanten al jarenlang tot onze vaste relaties mogen rekenen.” Het tegemoet komen aan die veeleisendheid van klanten is meteen ook een van de belangrijkste unique selling points van Scania. “Het gaat uiteindelijk om het voldoen aan de beste klantspecificatie, waarbij we de hoogste Euro 6- milieu-eis in acht nemen. Inmiddels spreken we intern zelfs al van Euro-6 versie 2.0, om maar aan te geven dat technische innovaties bij Scania nooit ophouden,” sluit Groot af.

Scania Hoogvliet Industrieterrein Gadering Steenhouwerstraat 10 3194 AG Hoogvliet T 010 - 231 08 70 F 010 - 416 40 04 info@scania.nl www.scania.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Drogendijk 24c te Spijkenisse

Veranderingen in uw organisatie of bedrijf? Bel Focus om alle mogelijkheden te bespreken!

outplacement, loopbaanbegeleiding, re-integratie, assessments, coaching en HR advies

Focus in Rotterdam, Oudehoofdplein 4, 010 4112355 - rotterdam@focusnederland.nl www.focusnederland.nl

VRAAGPRIJS €739.900,- K.K.

Aan de rand van voorkeurswijk 'Landgoed' in Spijkenisse werd deze prachtig uitgevoerde vrijstaande villa 12 jaar geleden volledig nieuw gebouwd met de beste materialen en een luxe afwerking. Gesitueerd nabij de polder op één van de meest geliefde locaties van Spijkenisse, pronkt deze sfeervolle woning met haar luxe en beschikt over een slaap- en badkamer op de begane grond. Dit betekent voor u gemak en comfort zonder daarbij in te leveren op ruimte en vrijheid.

www.ooms.com

Noordkade 15 • Spijkenisse • 0181- 69 23 33

Voor alle rijbewijzen en nascholing chauffeurs!! 010-419 41 66 / 078-614 6875 / 0180-625 156


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Jan Nass

DL Logistics, stappen vooruit Terwijl veel bedrijven het zwaar hebben, groeit DL Logistics Group al twee jaar achtereen. De expert in op- en overslag, internationaal transport en value added logistics verzette vanaf 2008 de bakens en plukt daar nu de vruchten van. Differentiëren in dienstverlening en investeren in medewerkers en klantrelaties zijn dé succesfactoren. Gecombineerd met een flinke dosis lef. “Midden in de crisis zijn we op Schiphol gestart”, zegt Pieter Laban, directeur van DL Logistics Group.

D

e nieuwste loot aan de boom heet DL Fresh Logistics. Deze locatie in Bleiswijk is gespecialiseerd in de opslag en handling van geïmporteerd fruit. Twaalfduizend vierkante meter aan opslagruimte en koelcellen, een terugkoelcel en een geavanceerd controlesysteem garanderen dat de kwetsbare ladingen in topconditie blijven. “Tegen alle adviezen in hebben we onze dienstverlening telkens verder uitgebreid”, vertelt Pieter Laban in het moderne kantoor van DL Freight Management in Vlaardingen. “Een aantal jaren geleden was het bonton om je vast te houden aan één deelgebied, maar juist aan onze veelzijdigheid hebben we veel te danken.”

Het vertrek van een grote klant in 2008 dwong de onderneming kritisch naar zichzelf te kijken. Het bedrijf transformeerde in het mondiaal aansprekende DL Logistics en besloot nieuwe logistieke oplossingen aan te bieden. Zo ontstond de vestiging op Schiphol. “Luchtvracht is een apart metier, daar moet je medewerkers met verstand van zaken voor inzetten. Daarnaast speelt de combinatie van vervoer via zee en lucht een steeds belangrijkere rol. Met de komst van onze vestiging op schiphol is de cirkel rond. Opdrachtgevers kunnen voor vrijwel alle facetten van warehousing en transport bij ons terecht.”

Zekerheid bieden Nét even een stapje meer zetten. Meedenken. Een persoonlijke aanpak. Ook dat zijn redenen waarom DL Logistics het goed doet, stelt Jaap Lagerwerf, operational manager van het Vlaardingse DL Freight Management. “Neem het transport van auto’s naar Rusland. Elke ochtend informeren we een opdrachtgever waar de kostbare vracht zich bevindt. Dat is geen verplichting, maar wij willen een klant graag extra zekerheid bieden.” DL Freight Management is al meer dan drie decennia expediteur voor Rusland en de Baltische staten. Een ander specialisme dat de locatie van oudsher uitvoert, is de opslag van gevaarlijke stoffen. De onderneming heeft daartoe speciaal opgeleide professionals in dienst. De opslagcompartimenten van het bedrijf kenmerken zich onder meer door vloeistofdichte vloeren en de aanwezigheid van schuiminstallaties.

“Onze kwaliteit doorstaat serieuze testen, we worden frequent aan grondige overheidscontroles onderworpen.”Jaap Lagerwerf wijst wat onderscheidend vermogen betreft eveneens op cross docking. Het warehousecomplex mag zich met 28 docks, in totaal goed voor negenduizend vierkante meter, ruim bemeten noemen. De openingstijden zijn royaal: van acht uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s nachts worden partijen uitgeladen en direct overgezet. “Klanten kunnen hun business op onze ruime openingstijden afstemmen. We zijn wat dat betreft een uitzondering in de regio, de meeste overslagloodsen sluiten om vier uur ’s middags.”

Jaap Lagerwerf: “Opdrachtgevers kunnen voor vrijwel alle facetten van warehousing en transport bij ons terecht”

Duurzame uitdaging DL Logistics wacht volgens directeur Pieter Laban in de nabije toekomst een duurzame uitdaging. Het bedrijf wil weer stappen vooruit zetten met de aanschaf van zonnepanelen om zijn koel- en vrieshuizen van de nodige energie te voorzien. “Het kantelpunt tussen aanschafprijs en opbrengst komt in zicht. Voorheen was deze investering minder rendabel, maar nu energie in prijs blijft stijgen, wordt zonneenergie ook economisch interessant.” DL Freight Management Trawlerweg 22 3133 KS Vlaardingen T 010 - 460 26 00 F 010 - 434 75 92 jaap.lagerwerf@dl.nl www.dl.nl

DL Logistics, facts & figures - Vestigingen in Vlaardingen, Amsterdam (Schiphol), Bleiswijk, Bodegraven, Hazerswoude en Oudenbosch. - Gespecialiseerd in lucht- en zeevracht, wegtransport, opslag en handling van gevaarlijke stoffen, bulkgoederen, gekoelde en diepgevroren goederen, geïmporteerd fruit, levensmiddelen. - Zo’n 65 vaste professionals en eigen chauffeurs in dienst. - De afkorting DL staat voor de achternamen van eigenaren Jan Dammes en Pieter Laban.

het ONDERNEMERS BELANG

15


Tekst: Drs. Leon van der Giesen • Fotografie: Fotostudio GJ Vlekke

Advies

President Obama zei het al in 2009, pasgeleden is er een boek over uitgekomen en de kranten staan er vol van: Nederland is een belastingparadijs!

Belastingparadijs H

et beeld dat ik echter bij een belastingparadijs heb, is dat van een eiland met palmbomen, een mooi geel strand met een wolkenloze blauwe lucht erboven en daarin een stralende zon. Kijk maar eens naar de afbeeldingen bij de treffers op Google bij het woord belastingparadijs. Maar ja, dit zijn natuurlijk niet de elementen voor de definitie van het begrip belastingparadijs. De baas van de belastingdienst, staatssecretaris Weekers, zei op 27 maart jl. nog dat Nederland geen belastingparadijs is, waarbij hij refereert aan de inhoud die de OESO aan dit begrip geeft. Opmerkelijk is overigens wel dat volgens die definitie er geen enkel land in de wereld als belastingparadijs is aan te merken.

Op 9 april heeft de Tweede Kamer toch een motie aangenomen “dat het een slecht idee is dat Nederland een belastingparadijs is” en dat de regering wordt verzocht uiterlijk juni dit jaar een plan van aanpak te presenteren om “deze misstand” stap voor stap aan te pakken. Nederland zou te weinig belasting heffen van bedrijven die hier niets doen behalve hun geld langs sluizen. Voor Mongolië was dit zelfs de reden om het belastingverdrag met ons land op te zeggen, omdat Mongoolse bedrijven het Nederlandse belastingstelsel zou benutten om belastingheffing in Mongolië te ontwijken. Maar is het wel zo “slecht” dat Nederland een uitgebreid belastingverdragennetwerk heeft, dubbele heffing van vennootschapsbelasting via de deelnemingsvrijstelling voorkomt en dat er goede afspraken met de belastingdienst zijn te maken?

16

het ONDERNEMERS BELANG

Zou dit juist niet in ieder land het geval dienen te zijn en is het niet iets om “trots” op te zijn dat Nederland een uitstekend fiscaal vestigingsklimaat heeft? Hoe u hier ook over denkt, u zult waarschijnlijk niet het gevoel hebben in een fiscaal vakantieland te wonen. Grote kans dat u vindt dat u teveel belasting betaalt. Met het toptarief van 52% in de inkomstenbelasting zit Nederland immers in de top 5 wereldwijd van hoogste belastingpercentages. Daar komt nog eens bij dat de werkgever 16% extra loonbelasting (de crisisheffing) moet afdragen over salarissen voor zover die in 2012 en 2013 hoger zijn € 150.000. Van het netto geld dat resteert, betaalt u jaarlijks in box 3 belasting en als u het uitgeeft voedt u de staatskas met BTW en/of accijnzen. Houdt u aan het einde van de rit nog geld over, dan heft de staat daar nog eens de nodige erfbelasting over. Het populistische beeld dat nogal eens wordt opgeroepen is dat multinationals door slimme trucs veel belastinggeld besparen en dat hier de hardwerkende Nederlandse burgers voor op moeten draaien. Is belasting betalen dan alleen voor de “dommen” zoals wel eens wordt beweerd? Deze bewering gaat te ver, maar het is wel zaak scherp op de fiscale regeltjes te letten om de belastingdruk tot een minimum te beperken. Een aantal voorbeelden: • Door tijdig de juiste ondernemingsstructuur te hebben kan bij bedrijfsopvolging veel belastinggeld worden bespaard. Zo kan onder bepaalde voorwaarden ondernemingsvermogen tot één miljoen

euro vrij van schenk- of erfbelasting naar bijvoorbeeld de kinderen overgaan. Maar ook is het mogelijk zonder heffing van vennootschapsbelasting de onderneming aan derden te verkopen. • Door het doen van jaarlijkse schenkingen aan de (klein)kinderen, al dan niet in contanten, kan in de toekomst veel erfbelasting worden bespaard. • Bij de keuze voor een bepaalde auto kan de bijtelling worden beperkt of zelfs vermeden. Ik heb in de praktijk zelfs gezien dat de aanschaf van een hybride auto voor een zzp’er ertoe leidde dat zijn op zich niet onaardige resultaat dusdanig werd verminderd, door benutting van fiscale faciliteiten als kleinschaligheids- en milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving van 75%, dat hij in aanmerking kwam voor zorgtoeslag. Door fiscaal goed geïnformeerd te zijn en de fiscale mogelijkheden optimaal te benutten is het niet denkbeeldig dat u zich inwoner waant van een belastingparadijs. Nu nog een mooie warme zonnige zomer en het beeld is compleet... Drs. Leon van der Giesen Belastingadviseur bij RSM Tempelman

RSM Tempelman Jacques Dutilhweg 471 a 3065 GL Rotterdam T 010 - 455 41 00 www.rsmtempelman.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Fred Louter

Condor Transport en Condor Testgewichten

‘Verhuizing naar RDM-terrein geeft nieuwe mogelijkheden’ Ondanks dat Condor Transport en Condor Testgewichten officieel niets met elkaar te maken hebben, is de band tussen beide bedrijven groot. Dat komt niet alleen doordat beide ondernemingen dezelfde naam dragen, maar heeft ook alles te maken met het recente verleden. Jan Moerkerken, huidig directeur van Condor Testgewichten was tot 2005 immers eigenaar van Condor Transport, het transportbedrijf dat nu wordt geleid door directeur Bert Lanser, maar nog altijd eigendom is van de firma Vlot van Rokus Vlot.

O

m maar meteen met de deur in huis te vallen ‘een nieuwtje’: de drie hoofdrolspelers hopen na de zomer van dit jaar de eerste paal te kunnen slaan voor een grote nieuwbouwloods op het voormalige RDM-terrein op de Heijplaat. Voorjaar 2014 hopen ze vervolgens operationeel te zijn op het gebied waar ooit de Rotterdamse Droogdok Maatschappij grote economische successen vierde.

De nieuw te bouwen loods, uniek gelegen aan de Rotterdamse Heijsehaven, biedt met drie nieuwe kranen met name Jan Moerkerken van Condor Testgewichten nieuwe mogelijkheden, aldus de Rotterdammer: ,,We zullen grotere testen uit kunnen voeren. De indeling van het nieuwe pand bestaat uit een straat met een 70-tons bovenloopkraan voor containeropslag en flattrack, waarbij de containerafmetingen kunnen variëren

Wat doet Condor Transport? Condor Transport is specialist in het maritieme vervoer, waaronder machines. Het transporteert echter nog veel meer. Hieronder een overzicht van alle, veelal scheepvaartgerelateerde diensten:

Wat doet Condor Testgewichten? Condor Testgewichten BV verhuurt al 15 jaar een complete range testgewichten. Het assortiment loopt momenteel van 25 kg tot 500 ton voor het aftesten van bijvoorbeeld:

• Verhuizen particulier • Verhuizen zakelijk • Industriële machineverhuizingen • Museaal transport • Opslag inboedel • Transport • Transport voor de scheepvaart • Exceptioneel transport • Opslag industrieel • Speciale diensten (testgewichten) • Hijswerkzaamheden

• Bovenloopkranen • Havenkranen • Offshore kranen • Torenkranen • Mobiele kranen • Hijs- en hefmiddelen • Hijsframes • Liften weegbruggen

van 20 tot 40 voet. De tweede straat is bestemd voor grote industriële opslag en wordt bediend door twee keer 200-tons bovenloopkranen, waarbij we dus 400 ton kunnen lichten.” Daarnaast biedt het nieuwe bedrijfspand meer mogelijkheden voor industriële opslag en transport van bijvoorbeeld grote machines en scheepvaartonderdelen Als alles volgens plan verloopt, hopen we in 2014 definitief te kunnen verhuizen, maar we houden nog een kleine slag om de arm in verband met enkele bouwvergunningen. Maar we gaan ervan uit dat het goed komt.” Meer transport Ook Bert Lanser is enthousiast over de nieuwbouwplannen, al is het maar dat Condor Testgewichten een relatie is bij het transportbedrijf met dezelfde naam. “Met Condor Transport vervoeren wij de testgewichten van Condor Testgewichten. Een uitbreiding van de activiteiten van Jan, betekent dat ook wij vaker als transporteur ingezet zullen worden. Dat is voor ons natuurlijk fijn. Daarnaast bestaat het plan dat ook Condor Transport op termijn de overstap zal gaan maken naar het voormalige RDM-terrein. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”

Condor Transport & Condor Testgewichten Bijlstraat 2 Rotterdam T 010 - 429 27 27 info@condortransport.nl www.condor-transport.nl Condor Testgewichten Handelsweg 14 3161 GD Rhoon T 010 - 501 00 91 F 010 - 501 51 91 info@condor-testgewichten.nl www.condor-testgewichten.nl

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

Tekst: Lonneke van Kerkfort (KrulCopy) • Fotografie: Jan Nass

Carlton Oasis Spijkenisse

Viersterrenhotel biedt oase van rust en gastronomie Op een strategische locatie dichtbij Rotterdam, het Botlekgebied, Europoort en de Maasvlakte, ligt het Carlton Oasis Spijkenisse. Middenin dit gebied van economische activiteit biedt het viersterrenhotel een oase van rust en gastronomie. Of het nu gaat om een of meerdere overnachtingen, een vergadering, diner, bedrijfsfeest of een combinatie hiervan: een team van gastvrije en professionele medewerkers staat klaar om u een optimaal thuisgevoel te geven.

M

et 139 kamers - variërend van superieur of superieur de luxe, suites, executive suite tot bruidssuite - conferentiezalen, een restaurant, pub en ballroom heeft het Carlton Oasis alles in huis om aan uw wensen tegemoet te komen. Het hotel is centraal gelegen ten opzichte van het havengebied en aan de andere kant strekt de schoonheid van de Nederlandse kust zich uit. Carlton Oasis is dan ook sterk georiënteerd op de zakelijke markt; met name bedrijven gerelateerd aan de Rotterdamse haven. Alles onder één dak Carlton Oasis beschikt over diverse conferentiezalen die zijn voorzien van moderne technologische faciliteiten. Daarbij accommodeert het Carlton Oasis met evenveel gemak een vergadering voor twee personen als een beurs met honderden bezoekers. De mogelijkheden zijn oneindig: van topconferentie tot productpresentatie, van consumentenbeurs tot brainstormsessie. Frederik Reimers, general manager: “Wij bieden ondernemers een totaalpakket qua dienstverlening, of het nu gaat om vergaderen, dineren of feesten. Doordat we alles onder één dak aanbieden, kunnen we ver gaan en bij specifieke wensen die wij niet in huis hebben, gaan we net zo lang op zoek tot we een geschikte leverancier hebben gevonden. Daarbij maken wij gebruik van ons sterke regionale netwerk.” Het Carlton Oasis beschikt tevens over een compleet ingerichte Engelse pub, The Desert Inn. De ideale ruimte voor borrels, recepties of bedrijfsfeest met een sfeer die elke gelegenheid geslaagd maakt. Het aanwezige podium biedt ruimte aan een dj, maar kan ook worden ingevuld door bijvoorbeeld een klein orkest of pianist.

18

het ONDERNEMERS BELANG

Tweede thuis “Wij vinden het belangrijk dat iedere gast zich thuis voelt en daarom bieden wij een zo breed mogelijke dienstverlening aan”, legt Frederik Reimers uit. “Een voorbeeld daarvan is ons Food Book, een verzameling van gerechten van ontbijt tot kleine snacks en complete diners die op ieder moment van de dag kunnen worden besteld. Ideaal voor mensen die van ver komen en zo hun eigen ritme kunnen volgen of voor gasten die ’s avonds laat aankomen en graag een lichte maaltijd wensen. Want wie zijn wij om te zeggen dat iemand om 22.00 uur geen Clubsandwich mag eten?” Carlton Oasis biedt haar gasten graag keuzes. Zo kan een klant binnenkort kiezen om in te checken bij de receptioniste of de check-in machine, men kan de gezelligheid opzoeken van de pub of het hoofd leeg maken in het sportcentrum of rustig baantjes trekken in het inpandige zwembad. Ook een bezoek aan de sauna, een Turks stoombad of een heerlijke massage behoren tot de mogelijkheden. Carlton Oasis biedt u een zee van mogelijkheden in een oase van rust.

Carlton Oasis Curieweg 1, 3208 KJ Spijkenisse T 0181 - 62 52 22 info@oasis.carlton.nl www.carlton.nl/oasis Het Carlton Oasis behoort tot de Carlton Hotel Collection. Stuk voor stuk unieke hotels.


Bedrijfsreportage De CP Group in Vlaardingen is al ruim 35 jaar een logistiek dienstverlener, gespecialiseerd in transport, opslag en distributie in met name de scheepvaart-,

Hans Wamelink: “Wij bieden een totaalpakket op logistiek gebied”

verf- en petrochemische industrie. Maar ook steeds meer ondernemingen uit andere sectoren weten het bedrijf inmiddels te vinden. Algemeen directeur Hans Wamelink, sinds 2002 aan het roer bij de CP Group, is daarom tevreden over de huidige ontwikkelingen binnen zijn organisatie. Wamelink over het belang van transparantie en nóg beter communiceren in een veranderende markt.

Transparantie en communicatie nieuwe speerpunten binnen CP Group Over de CP Group

C

P Group, met daarin onder meer CP Benelux (transport, opslag en distributie van veelal ADR-goederen) en CP Hacap Shipping (wereldwijd containervervoer over water), is een logistiek dienstverlener met inmiddels een enorme staat van dienst. De organisatie neemt voor relaties probleemloos de volledige logistieke afhandeling van goederen uit handen. Natuurlijk voldoet het met certificaten als ISO-9001, ADR, VCA en AEO aan alle veiligheidsvoorschriften. Maar dat kunnen meer bedrijven. Waar CP zich vandaag de dag mee probeert te onderscheiden? Transparantie en communicatie! “De logistieke markt is door de economische omstandigheden en mogelijkheden als internet veranderd,” zegt Wamelink. “In het recente verleden sprak je met een klant een prijs af en dat was het dan. Een relatie had geen idee waaróm de prijs was zoals die was. Nu bespreken we met hem waarom de offerte is zoals die is. Dat zorgt voor inzicht en dus begrip bij een klant. Hij snapt beter waar kosten vandaan komen. We zien het als een manier om ons te kunnen onderscheiden.

Daarnaast is door internet alles toch al open, we kunnen dus net zo goed heel transparant naar onze relaties communiceren.” Naast meer transparantie investeert CP Group ook intensief in nieuwe vormen van automatisering. Dit alles met als doel de klant 24/7 optimaal te kunnen informeren over de status van zijn transport, zijn voorraden et cetera. Wamelink: “Dit gaat veel verder dan alleen maar track-and-trace. Een klant kan zelf ook heel veel doen op dit gebied, maar vaak komt het er niet van. Wij bieden hem deze extra service, zodat hij elk moment van de dag weet wat er binnen zijn organisatie speelt als het gaat om transport, opslag en distributie. Maar natuurlijk zijn en blijven we ook telefonisch uitstekend bereikbaar voor alle vragen. Zo proberen we nóg klantgerichter te worden. We merken dat relaties onze werkwijze op prijs stellen. Met velen van hen hebben we een jarenlange band; er is zelfs een bedrijf dat al vanaf het eerste uur klant bij ons is.”

De volledige CP Group bestaat uit: • CP Benelux: transport, opslag en distributie van veelal ADR-goederen • CP Hacap Shipping: wereldwijde expeditie • CP Metal Chemicals • CP Heat Exchanger • CP Solutions Alle entiteiten binnen de groep hanteren de kernwaarden flexibiliteit, hoge kwaliteit, beste service én transparantie. De bedrijven beschikken alle over de volgende certificeringen: Certificaten ISO-9001, ADR, VCA en AEO.

nu op zoek naar de meest efficiënte maatwerkoplossing als het gaat om logistiek. In het verleden werd met name naar het product gekeken, nu ook naar transport, opslag en distributie. Daar liggen nu echt kansen voor bedrijven. Want wie de meest efficiënte oplossing vindt, kan straks ook heel scherp zijn producten aanbieden. CP Group helpt bedrijven daarin graag op weg.” CP Group bv

De veranderingen in de markt bieden volgens Wamelink zeker ook positieve uitdagingen: “Aanbieders zoals CP Group en relaties gaan

Gerard Burgerlaan 33, 3131 KZ Vlaardingen T 010 - 299 49 99 | F 010 - 299 49 94 info@cpgroup.nl | www.cpgroup.nl

het ONDERNEMERS BELANG

19


Ondernemerspanel

Hebben de gedrukte media nog toekomst? Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften zijn digitaal beschikbaar. Naast een papieren versie zijn bijvoorbeeld ook de edities van Het Ondernemersbelang digitaal voor i-phone of tablet beschikbaar. Zal de digitalisering de gedrukte media in de toekomst geheel verdringen? Of blijven ondernemers de voorkeur geven aan de tastbare versies van hun krant, magazine of vaktijdschrift. De mening van ons panel. ■ Hugo van der Pot Hugo van der Pot - Trouvé Nee, wij denken dat de gedrukte media weinig toekomst heeft. Wij zijn als Trouvé gespecialiseerd in het digitaliseren van papierstromen en wij zien zeker al 5 jaar de trend dat het digitaliseren alleen maar toeneemt. Logisch, alles wat belangrijk is wil men locatieonafhankelijk kunnen inzien. Daarnaast raakt men er steeds meer aan gewend dat informatie op elk moment kan worden opgezocht en beschikbaar is. Waarom zou je nog wachten op een magazine dat 1x in de maand of in het kwartaal verschijnt? Wij zijn

zo verwend geraakt, willen we daar nog op wachten? Bovendien rijst de vraag of informatie dan nog steeds actueel is. Dat neemt niet weg dat er nieuwe uitdagingen ontstaan. Hoe zorg je dat je onder de aandacht blijft van je doelgroep ? Met een muisklik ben je weg en vaak ook vergeten. Papier blijft (nog even) in beeld, maar is wel vergankelijk. Digitale media blijft. De trend zal met elke generatie alleen maar sterker worden. Wanneer je denkt een trend tegen te kunnen houden, houdt zichzelf voor de gek. Ondernemen blijft meegaan met je tijd.

■ Esther den Breeyen Esther den Breeyen - Uitzendbureau IJsselmonde De tablet verovert de Nederlandse huishouden en inmiddels heeft 1 op de 3 huishoudens een tablet. Oplages van kranten daarentegen laten grote dalingen zien. Ik verwacht dat deze trend door blijft zetten. Door kleinere oplages worden de kosten voor bezorging en drukken per gedrukte media groter, er zal een moment komen dat dit niet rendabel meer is. Een andere ontwikkeling die plaats vindt is de behoefte aan real-time informatie.

Een goed voorbeeld is de recente gebeurtenis in Boston, de hele wereld keek live mee naar de klopjacht van de aanstichters. Een krant die hier de volgende ochtend bericht over maakt is te laat, men weet al precies wat er is gebeurd. Gedrukte media moet zich daarom richten op kwalitatieve achtergrond analyses, wat momenteel vaak tekort schiet bij digitale media. Hier is echter een beperkte markt voor, wat op den duur waarschijnlijk ook zijn weg zal vinden naar (betaalde) digitale media.

■ mr. A. (Ad) Poot, RMiA mr. A. (Ad) Poot, RMiA - Additional risk-insurance Soms ben ik ouderwets en dat geldt bijvoorbeeld in dit geval bij deze stelling. Ik ben dan ook van mening dat de digitale versies een uitstekende aanvulling zijn, maar nooit geheel de papieren versie zullen verdringen. Waarom niet? Alle reden toe om het tegendeel aan te geven, maar vanuit mijn perspectief gezien genoeg reden om de papieren versie te laten voorbestaan. Zakelijk vind ik het prettig om terug te bladeren, papieren naast of onder elkaar te leggen, verspreid over mijn bureau. Om aantekeningen te maken en dingen te onderstrepen. Ook de lay-out komt gedrukt

20

het ONDERNEMERS BELANG

beter over. Maar privé net zo: een blad of krant in de hand op de bank of op reis. Mooie naslagwerken bewaren of stukjes uitscheuren en later terugpakken (of soms tot grote ergernis van de huisgenoten, gewoon lekker laten liggen). Mogelijk dat de rol van de gedrukte versie in de toekomst gaat wijzigen, dat ervaar ik nu al met kranten: meer de achtergrond- of specialistische informatie, omdat de actualiteit al vaak sneller digitaal is verschenen. Het totale visuele plaatje wint het wat mij betreft op papier en ik heb het gevoel dat mee mensen daar zo over denken. Dus heerlijk blijven bladeren!


■ René Eysink Smeets René Eysink Smeets - Flame/Think People Het overgrote deel van de gedrukte media zullen het loodje gaan leggen. Misschien niet op heel korte termijn, maar dan toch wel binnen afzienbare tijd. De huidige babyboomgeneratie (generatie X) hecht nog wel aan een fysieke krant, boek, etc. De generatie geboren na 1980 (generatie X of generatie “Einstein”) is al veel vertrouwder met ICT en dus digitale mediavormen. Generatie Z geboren na 1992 is met digitale

mediavormen opgegroeid en verwacht, dat alles via digitale media beschikbaar is. M.a.w.: ondernemers/ retailers let op uw zaakje! Behoort u tot generatie X en hebt u een boekhandel, kiosk, o.i.d., bedenk dan dat u kwetsbaar bent/wordt. Verzet tijdig uw bakens en zorg er voor, dat u minstens ook op internet aanwezig en vindbaar bent en daar uw spullen aanbiedt, zodat u digitale omzet draait. Veel succes met digitaal ondernemen.

■ Tineke Stel

(foto: Hans Sloot)

Tineke Stel - Presentanza Papier of digitaal: wie voorspelt het gedrag en de behoefte van de consument? Da’s een goeie. Ik hou van bladeren, maar kom niet meer door mijn stapel lectuur heen. Kranten, weekendbijlages en mooie (vak)bladen gaan ongelezen bij het oud papier. Of dat voor iedereen geldt weet ik niet, maar ik ben daarin vast niet uniek. Ik las vandaag dat de intelligentie van een groep vele malen groter is dan die van het slimste individu uit die groep. Logisch. Net zo logisch is dat het met inschatten

ook opgaat. De toekomst is misschien niet te voorspellen, met ‘groepsintelligentie’ kom je een heel eind. Laat mensen wedden en handelen alsof ze op een veemarkt in 1904 staan en het gewicht van een koe moeten raden om die te winnen. Je zult versteld staan van wat de groep je kan leren. Dus stel deze vraag aan zoveel mogelijk mensen en trek je conclusie. PS: zijn jullie echt nieuwsgierig naar de mening van ondernemers in deze, of is dit stiekem een peiling voor de toekomst van jullie (papieren) uitgave?

■ Sander van Luijk Sander van Luijk – Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat Ik denk en hoop dat folders, reclame, etc. (vluchtig en snel verouderd) in de toekomst volledig digitaal worden. Vakbladen en dergelijke versterken elkaar juist in papieren en digitale versie in mijn opinie.

Het lezen van een magazine (op papier) is fijn en het delen van artikelen en nieuwsberichten gaat online veel sneller en dus makkelijker. Hierdoor vergroot je als uitgever je doelgroep. Boeken zijn sinds enkele jaren ook digitaal te lezen, maar ik hoop toch echt dat het “ouderwetse” boek blijft bestaan!

■ Hennie Weeda Hennie Weeda - WDAdvising Naar mijn mening blijft de voorkeur voor een tastbare versie bestaan, althans voor de huidige tijd, waarin nog een generatie aanwezig is, die minder heeft met alle digitale mogelijkheden, kansen en bedreigingen, dan zij die met deze voorzieningen zijn opgegroeid. Ik kan mij voorstellen dat, indien deze vraag over tien jaar wordt gesteld, daar mogelijk een ander antwoord op

volgt. Daarbij komt het dat het lezen van artikelen, met name grotere artikelen, vanwege het overzicht op een smartphone of tablet aanmerkelijk lastiger is. De schermen van deze media zijn zodanig dat altijd slechts een gedeelte van het artikel kan worden getoond. Om het geheel weer terug te kunnen lezen dient dan gescrold te worden. Dit is niet bepaald gebruiksvriendelijk. Bij een papieren versie speelt dit niet!

■ Jeroen van Duikeren Jeroen van Duikeren - De Conflictacademie Ik denk het niet. Het is en blijft (voor nu) prettig om het eigen bedrijf, naast alle digitale mogelijkheden, ook in een gedrukte versie te afficheren. Niet voor niets zitten we altijd te bladeren wanneer we ergens moeten wachten. Ik ben van mening dat je potentiele klanten moet

zien te bereiken op het moment dat ze (bijna) op zoek gaan naar jou als dienstverlener. Of dit via een digitale of gedrukte versie lukt is mij om het even. Zolang het maar werkt! Een goed advies van een deskundige en een regelmatige herhaling lijkt hierin de basis voor succes!

het ONDERNEMERS BELANG

21


Column Daar sta je dan aan het begin, ergens halverwege, of misschien wel bijna aan het eind van je werkzame leven. Voor iedereen is dat anders. In het algemeen heeft niemand een van te voren uitgestippeld loopbaanpad, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld onze Koning Willem –Alexander . We zouden ook niet met hem willen ruilen zeggen we tegen elkaar. We willen gewoon zelf kiezen wat voor werk we willen doen en niet anderen laten bepalen wat goed is en wat past. Tekst: Meta Marzguioui-de Zeeuw

Daar sta je dan!! D

e werkelijkheid is echter dat we anderen wel vaak laten bepalen welke keuze we moeten maken. Welke studie gaat het worden, welk beroep zal ik kiezen, welke baan zal ik nemen. In de loop der jaren heb ik in mijn werk veel mensen gesproken die liever een andere loopbaankeuze hadden willen maken, maar zich hebben laten leiden door de verwachtingen van anderen. Naar de PABO gaan omdat je hele familie in het onderwijs werkt. Een medicijnenstudie doen omdat je vader arts is. Het familiebedrijf overnemen omdat dit van je wordt verwacht. Een baan bij de overheid omdat ambtenaar zijn zekerheid biedt, werd er tegen je gezegd.

Daar sta je dan. En wat doe je dan ? Je wilt tenslotte niemand teleurstellen! Zo kun je jarenlang werken, en alleen maar dromen van een nieuwe carrière. Eigenlijk willen we gewoon zelf onze loopbaan kiezen ! Zelf kiezen als het gaat om school, studie, werk en verdere ontwikkeling. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat zelf kiezen ? Niet luisteren naar je omgeving? Er is nota bene een tekort aan banen, dus niet zeuren? Wees blij met wat je kunt krijgen! Het zijn momenteel hectische tijden, veranderingen alom. Geen langdurige zekerheden meer. De pensioenleeftijd verschuift, vaste contracten worden schaarser, lange dienstverbanden minder vanzelfsprekend en gewenst. Voor veel mensen betekent dit nogal wat.

22

het ONDERNEMERS BELANG

Bijstellen van je plannen, het bijstellen van je doelen is dan ook aan de orde van de dag. Het kan gaan om langer moeten doorwerken, even niet van baan kunnen veranderen, misschien door reorganisatie een andere werkgever moeten zoeken of misschien ben je gewoon nog zoekende naar de juiste baan. Kortom je bent toe aan een nieuw stap in je loopbaan en je wil eindelijk gaan den wat je zelf wil. Word je gedwongen als gevolg van organisatorische veranderingen bij je werkgever om een andere baan te zoeken? Misschien zijn er privé-omstandigheden die maken dat je het liefst vasthoudt aan wat je hebt. Als het kriebelt en je verder wilt kijken dan je tot op heden hebt gedaan, dan is het tijd voor actie. Werk je al een lange tijd voor dezelfde baas, ben je nog zoekende naar wat het beste bij je past? De vraag is dan, hoe doe je dat? Hoe pak je dat aan? Hoe neem je en hoe houd je de regie over je eigen loopbaan, ook in deze economisch lastige periode? Maakt het je onzeker of word je juist krachtiger? Welke keuzes ga je maken? Wat betekent het voor je persoonlijke ontwikkeling? Welke verwachtingen heb je? Welke verwachtingen heeft je werkgever? Waar vinden jullie elkaar? Staan en overdenken, staan voordat je een volgende beweging maakt. Staan voordat je een nieuwe loopbaanstap zet.

Als staan maar geen stilstand wordt, ook niet in deze tijden van economische crisis. Als je blijft bewegen en jezelf blijft ontwikkelen of dat nu aan het begin, ergens halverwege of bijna aan het eind van je loopbaan is, sta je sterker. Je prettig voelen in je werk, genieten van hetgeen je doet, leren van wat je hebt gedaan, je zelf nieuwe dingen eigen maken. Klaar zijn om te kunnen en te mogen kiezen. Daar sta je dan en als je een volgende stap wilt zetten, een andere baan zoekt, vragen hebt ten aanzien van je loopbaan, laat je informeren, laat je adviseren en coachen. Voer dat gesprek met je manager, met de HR adviseur en benut de kans om met een van onze adviseurs jouw mogelijkheden te bespreken. Blijf niet staan, zet die loopbaanstap! Ik zie je graag bij Focus!

Meta Marzguioui-de Zeeuw Regiodirecteur Regio Groot-Rotterdam Focus Oudehoofdplein 4 3011 TM Rotterdam T 010 - 411 23 55 www.focusnederland.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Jan Nass

Ongeplande stilstand betekent direct verlies aan inkomsten. Volvo Truck Center richt zich dan ook op inzetbaarheid van het wagenpark van zijn opdrachtgevers. Natuurlijk met hoogstaand materieel, maar ook door actief mee te denken over optimalisatie van het brandstofverbruik en het efficiënter inplannen van het periodiek onderhoud. Informatie vanuit de truck naar de thuisbasis door middel van een nieuwe Volvotechniek als Telematic Gateway (TGW) zorgt ervoor dat chauffeurs niet onverhoopt aan de kant van de weg komen te staan.

Volvo Truck Center houdt ondernemers op de weg

Honderd procent inzetbaarheid V

olvo Truck Center introduceerde in september de nieuwe versies van de Volvo FH en afgelopen maart was het de beurt aan de Volvo FM (Medium). Beide ranges blinken uit in innovatieve oplossingen, comfort en veiligheid. De FM-modellen zijn tevens in ‘dual fuel-concept’ verkrijgbaar: trucks die op LNG en diesel rijden. Volvo creëerde als eerste Europese vrachtwagenfabrikant zo’n zuinige combinatiemotor als standaard fabrieksoplossing. “De ontbranding komt met diesel tot stand en het vermogen wordt grotendeels met LNG behaald”, vertelt Kees Visser, algemeen directeur van Volvo Truck Center. “Dat levert een besparing op in kosten, maar ook de CO2-uitstoot is lager dan van een honder procent dieselmotor. Volvo loopt voorop met het rijden op methaan en diesel, maar het aantal tankvoorzieningen blijft nog wat achter. Daar komt in de Rotterdamse Waalhaven in elk geval verandering in. Aan de zuidzijde wordt een LNG-station gebouwd.” Het Zweedse merk pakt door met de productie van compacte vrachtwagens voor onder andere stadsdistributie. Binnenkort presenteert Volvo Truck Center de actuele modellen uit de series FL en FE. Daarnaast gaat de ontwikkeling van hybride voertuigen voort. Kees Visser: “Wij hebben inmiddels 27 hybride bussen voor het stads- en streekvervoer in de Drechtsteden en twee hybride vrachtwagens aan reinigingsbedrijf Roteb geleverd.”

The big picture Volvo ziet, zoals het bedrijf het zelf noemt, the big picture. De kernwaarden kwaliteit, veiligheid en milieu komen tot uiting in de eindproducten, maar ook in onderhoud en rijgedrag. Zo heeft Volvo het aantal vrachtwagenonderdelen weten te verminderen door standaardisatie in de verschillende modellen. Ook het fijnmazig servicenetwerk en de wijze van onderhoud inplannen, dragen bij aan een optimale inzetbaarheid. De techniek Telematic Gateway (TGW) is een nieuw instrument

om onverwachte stilstand te voorkomen, zegt Roeland Ruygt, salesmanager bij Volvo Truck Center. “De TGW communiceert tussen de truck en werkplaats. We lezen de truckdata uit en zien of een onderdeel aan vervanging toe is. Onderhoudsbeurten kunnen op die manier efficiënt worden ingepland. Mocht er een acuut probleem zijn, dan hebben direct alle informatie voorhanden en kan de chauffeur snel worden geholpen.” De Fuel Advice van Volvo Truck Center werkt volgens hetzelfde principe. Chauffeurs zien op hun display wat hun brandstofverbruik is. Roeland Ruygt: “We coachen bedrijven en chauffeurs om zoveel mogelijk, op de meest zuinige wijze, het optimale uit de vrachtwagen te halen. Met relatief simpele ingrepen kan het verbruik worden verlaagd.” Bundeling Volvo Truck Center opende in december een vestiging in Almere. Het bedrijf beschikt nu over acht locaties, die met name in de Randstad zijn gevestigd. De dealer- en servicepunten staan dit jaar een nieuwe opgave te wachten. Volvo is reeds een aantal jaren eigenaar van Renault Trucks en bundelt de serviceactiviteiten voor beide merken. Dat is een voordeel voor ondernemers die met Renault-trucks rijden, stelt Kees Visser. “Hun servicenetwerk verruimt van 26 naar 55 vestigingen.”

Volvo Truck Center Albert Plesmanweg 69 3088 GB Rotterdam T 010 - 494 38 88 F 010 - 429 12 17 kees.visser@volvo.com www.volvotruckcenter.nl

Kees Visser (l.) en Roeland Ruygt

het ONDERNEMERS BELANG

23


Bedrijfsreportage

Tekst: Corry Daalhof • Fotografie: Hans van Asch

Joost van Kuringen en Thijs van den Biggelaar

Metaal Techniek Oirschot:

Snelheid en vakmanschap gaan prima samen Bij Metaal Techniek Oirschot houden ze van aanpakken, van snelle respons en –levertijden en natuurlijk van een professioneel gemaakt product. Het bedrijf van Joost van Kuringen en Thijs van den Biggelaar is gespecialiseerd in het

de opdrachtgever veel geld kan besparen.” Het komt ook met enige regelmaat voor dat ze met de klant de maakbaarheid van producten bespreken, om het productieproces te versnellen en/of de kosten hiermee lager te laten uitvallen.

maken van prototypes en de fabricage van serieproducten. Dat kan in zowel metaal, aluminium of kunststof.

M

TO bestaat inmiddels zeven jaar en eigenaars van Kuringen en van den Biggelaar zien nog steeds een stijging in de bedrijfsresultaten. MTO heeft in de eigen regio veel opdrachten van Philips, ASML en DAF. “Dat komt naast onze professionaliteit, vooral door onze snelheid van werken en onze flexibiliteit. We kunnen desgewenst het gehele traject, van prototype tot eindproductie, verzorgen.” Bij MTO zijn de lijnen kort en is er altijd rechtstreeks persoonlijk contact met één van beide. “Dat spreekt opdrachtgevers ook wel aan, naast onze flexibiliteit en vakkennis natuurlijk.” Precisiewerk door software MTO beschikt over een modern machinepark: drie CNC freesmachines en een CNC draaibank. De freesmachines kunnen tot

24

het ONDERNEMERS BELANG

5-assig aan. Daarnaast is er een conventionele draai- en freesbank aanwezig. “Voor het programmeren van de machines gebruiken we Edgecam. Deze software maakt het mogelijk om bijvoorbeeld bij spoedwerk zonder tekening te starten met het uitwerken van het product. Het aanleveren van een solid of ander bestandsformaat is dan al voldoende voor ons om ermee aan de slag te gaan. Dit bespaart de opdrachtgever de kosten van een tekening en het bespaart ons veel vragen over eventuele onduidelijkheden. Hiermee maken we ook 3D modellen van de prototypes.”

Expansiedrift Hoewel MTO dus voldoende werk heeft, is ook in de metaaltechniek stilstand achteruitgang. “We willen ons werkgebied graag uitbreiden. Niet alleen geografisch, maar ook met andere producten. Na de zomer starten we daarom met de ontwikkeling en fabricage van medische hulpmiddelen. Om dit mogelijk te maken komt een gezondheidstechnoloog het MTO team versterken. De heren stellen dat Metaal Techniek Oirschot elke opdracht aankan. Van de ontwerpfase tot het volledige eindproduct of samenstelling.

Metaal Techniek Oirschot De Scheper 251 5688 HP Oirschot

Geld besparend advies Meedenken is voor van Kuringen en van den Biggelaar een vanzelfsprekendheid. “Soms komen wij door onze vakkennis én jarenlange ervaring met een aanpassing die

Mobiel Joost van Kuringen:

06 - 209 406 04

Mobiel Thijs van de Biggelaar:

06 - 463 558 22

F 0499 - 57 88 88 info@mt-Oirschot.nl www.mt-oirschot.nl


ARIS VAN DAALEN VAN DAALEN TRANSPORT & CARGOBOSS

MET TVM ACHTER ONS ALTIJD BINNEN 24 UUR OP DE BESTEMMING. Aris van Daalen is een moderne transportondernemer die altijd bezig is met de dag van morgen. Van daalen transport en CARGOBOSS vervoeren bloemen, planten, groenten en fruit binnen 24 uur van Maasdijk naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Dit vraagt om strak management, snel schakelen en passie voor transport. Aris van Daalen is naast directeur ook lid van het TVM Next Generation Team. Daar denken we na over de ontwikkelingen in de verzekeringsen transportbranche. Samen met onze klanten maken we plannen voor de dag van morgen.

MET TVM ACHTER JE STA JE STERKER.


Zien en realiseren ‘Dynamische en ambitieuze onderneming, die meedenkt met de klant en staat voor vooruitgang.’

Adviseren, procederen en kennisdelen vormen de kern van ons werk. Ons juridisch vakmanschap uit zich in onze brede H[SHUWLVHNQRZKRZEUDQFKHHUYDULQJpQĂ H[LELOLWHLW Wij zorgen ervoor dat u als ondernemer datgene kunt doen waar u goed in bent, namelijk ondernemen. - Arbeid & Medezeggenschap

- Intellectueel Eigendom, Media & ICT

- Fusies & Overnames

- Mededinging & Gereguleerde markten

- Geschillen & Procedures

- Onderneming & Handel

- Insolventie & Herstructurering

- Personen- & Familierecht

Dijkstra Voermans Advocatuur Rotterdam K.P. van der Mandelelaan 40a 3062 MB Rotterdam T +31 (10) 242 48 80 F +31 (10) 242 48 50

Dijkstra Voermans Notariaat Utrecht Winthontlaan 2 3526 KV Utrecht T +31 (30) 285 03 00 F +31 (30) 285 03 01

Utrecht Winthontlaan 2 3526 KV Utrecht T +31 (30) 285 03 80 F +31 (30) 285 03 99

Het Ondernemersbelang Rotterdam Rijnmond 2-2013  
Het Ondernemersbelang Rotterdam Rijnmond 2-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement