Page 1

NR. 2

2013

IJMOND

Ben Rietdijk Sport brengt iedereen in beweging

ttttttttttttttttWWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Turnkey kantoorruimte op het eiland in de voorzaan Elke werkplek inspirerend uitzicht op de Zaan en het centrum van Zaandam • •

• • • • •

• •

• • •

Het mooiste uitzicht van Zaanstad. Het centrum aan je voeten; 2 minuten van de Den Uylbrug, stadhuis, NS Station, winkelcentrum, damplein, restaurants en terrassen. Uitstekend bereikbaar door de nabijheid van de A7 en A8. Turnkey opleveringsniveau. Iedere verdieping voorzien van zonwering. Ruime parkeergelegenheid en overdekte fietsenstalling. Collectieve receptie, gebruik van internet, alarm, beveiliging, lunchfaciliteiten, schoonmaak, printer- en kopieermachine middels servicekosten. Gemeenschappelijke vergaderkamers. Hoogwaardige installaties: luchtbehandeling, verwarming en koeling. Duurzame energie met warmtepompen en zonnepanelen. 4x Dames en heren sanitair op elke verdieping. Pantry op elke verdieping.

TOP VOORZIENINGEN: • LIFT • RECEPTIE • DAKTERRAS • GEÏNTEGREERDE KASTENWANDEN • VLOERBEDEKKING • BEVEILIGING

“Feelgood workspace voor werken en netwerken”

Vanaf € 235,- p/maand (Exclusief BTW en servicekosten)

Badhuisweg 1, 1506 PA Zaandam

Meer informatie www.mooitehuur.nl - info@mooitehuur.nl 06 5152 2636 (JH Bakker Bouwprojecten BV)

075 810 0000


0HW6WLFKWLQJ0DWWKLDVHHQ J HLJHQVWHNNLHRSPDDW

:RUGGRQDWHXUVSRQVRUHQVWHXQRQVRPYRRU RQV QRUPDDOEHJDDIGHMRQJYROZDVVHQDXWLVWHQ EHJHOHLGZRQHQPRJHOLMNWHPDNHQ

www.stichting-matthias.nl Postbus 277 1970 AG IJmuiden Bankrek. NL09ABNA0585866333

G. van Assendelftstraat 36 1964 NL Heemskerk Tel.: 0251-231140 info@tijms.nl www.tijms.nl


Inhoud Het Ondernemersbelang van IJmond verschijnt vijf keer per jaar.

Ouderwetse service vanuit modern onderkomen

Negende jaargang, nummer 2, 2013 OPLAGE 3.500 exemplaren

07

COVERFOTO Ben Rietdijk

Optimale service en persoonlijk contact. Dat zijn de uitgangspunten van assurantiekantoor Tijms uit Heemskerk. In 1955 was dat het handelsmerk van de oprichter. Zijn opvatting wordt sinds 1987 door zijn zoon in de praktijk gebracht. Nog steeds vanaf het oude adres in het hart van Heemskerk, maar sinds kort wel vanuit een hypermodern pand.

Fotografie: Luuk Goswewehr UITGEVER

Ben Rietdijk Sport brengt iedereen in beweging

Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast

Beweging is nodig om lichamelijk in goede conditie te blijven. Beweging, en vooral ontspanning door beweging, zorgt er ook voor dat de geest soepel en helder blijft. Levensvatbare ideeën borrelen vaak op in de sportschool, op het sportveld of in het wellnesscenter. “Ondernemers werken hard en hebben de neiging hun eigen gezondheid te vergeten”, weet Ben Rietdijk.

T 0594 - 51 03 03

08

F 0594 - 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl

Tien jaar Hoogewerf, tijd voor een feest

EINDREDACTIE Ymi Hut-Liemburg y.hut@ondernemersbelang.nl T 0594 - 59 74 70

20

MEDIAADVISEUR Martin Glim

Op 1 maart 2003 werd Hoogewerf Elektrotechniek opgericht. Eigenaar Ton Hoogewerf werd dit voorjaar veertig. Genoeg redenen voor een feestje. Dat werd voor de vele gasten een nooit te vergeten reis door de tijd! Hoogewerf Elektrotechniek levert, plaatst en onderhoudt uiteenlopende elektrotechnische installaties bij particulieren en zakelijke afnemers. Persoonlijk contact, hoogstaande kwaliteit en een reële prijs staan daarin centraal. Met tien vaste medewerkers bedient men de vele uiteenlopende klanten.

T 0228 - 32 12 53 m.glim@ondernemersbelang.nl VORMGEVING VDS Vormgeving!, Drachten DRUK Drukkerij Scholma, Bedum

“Wij vervoeren alles wat in onze vrachtwagens past!” Een gesprek met de familie Splinter op kantoor bij Expeditie Jaspers/Splinter Transport illustreert direct een van sterke kanten van het bedrijf: korte lijnen en direct de planning aan de telefoon. Zijn het niet Arjo of Marion Splinter, die snel tussendoor een vraag beantwoorden, dan zijn het wel hun zoons Raymon of Niels, die even overleggen over een vracht. Direct antwoord is prettig voor de klant, al is dat antwoord soms ‘nee’.

AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE

27

Hans van Asch Jerry Helmers (Crown Media) JJFoto/Jan Jong Luuk Gosewehr Jeroen Kuypers Marco Magielse Paul Kusters (cartoon) IngerMarlies Leeuwenburgh Hans van der Mast Wendy van Schie André Vermeulen (strip) Cock de Vries René Zoetemelk WIJZIGINGEN DOORGEVEN Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeldt svp ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon. ISSN 1873 - 7501

In het hartkatern Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren.

‘Antwoord voor bedrijven’: Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’ is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

- Volg de Topclick Masterclass - Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur - Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze - Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines


Column ■

En verder

Europa openluchtmuseum

04

Nieuws

Ex-top Fortis voor rechter. Philips-directeuren geven fraude toe. Schandaal

06

Gemotiveerd middenkader: meer doen met

SNS breidt zich uit. Zomaar wat krantenkoppen op één en dezelfde dag.

minder mensen

De veroordelingen in de vastgoedfraudezaak rond het Bouwfonds zijn

11

Metaalbewerking van hoge kwaliteit

14

‘Optimale beveiliging is vooral inzet combinatie van mogelijkheden’

15

Bewegwijzering: less is more!

16

Ondernemerspanel: Hebben de gedrukte

nog maar nauwelijks uitgesproken door de rechter of nieuwe megaverduisteringen komen aan het licht. Het lijkt wel een epidemie die in kringen van Nederlandse topmanagers heerst. De kredietcrisis, de bankencrisis, de eurocrisis, sommigen hebben er niets van opgestoken. Integendeel, ze hebben er maling aan. Na hen de zondvloed.

media nog toekomst? 18

Verbouwing maakt aanbod Bobs nog completer

19

Zebra Uitzendbureau, sociale media en de

Fraude en diefstal zijn natuurlijk van alle tijden, maar in déze tijd lijkt er toch structureel iets anders aan de hand te zijn. Een mentaliteit bij de top van het grote (financiële) bedrijfsleven die niet meer is wat ze ooit was. Vroeger

gunningsfactor

was een bankier een deftige heer die er een eer in stelde om het aan zijn

22

Digitalisering is het toverwoord/verkeerde zuinigheid

instelling toevertrouwde vermogen zo goed mogelijk te beheren en liefst

23

Een op de tien alarmmeldingen is ook echt alarm!

24

Specialised Tanker Services

Het zijn de familiebedrijven die in Nederland de economie en de werkgele-

28

MUIS LIVE App: Altijd en overal zicht op uw administratie

genheid nog een beetje overeind weten te houden. Grote ondernemingen

te vergroten. Dat waren nog familiebedrijven, die oude banken.

breken de boel alleen maar af. Massaontslagen rollen bij het UWV door de computers. Het verschil tussen een ondernemer en een ‘topmanager’ is de

Strip

focus, de gerichtheid. De laatste krijgt bij zijn aanstelling al te weten hoeveel jaarsalarissen en vertrekbonussen hij meekrijgt als hij miskleunt, de eerste heeft vooral als zorg om zijn bedrijf draaiende te houden. De Britse premier Cameron hield begin van het jaar een toespraak met als kern dat het afgelopen moet zijn met de onvoorstelbare bureaucratie van de Europese Unie, waar de burger helemaal niets meer mee heeft. Het omzetten van een plan in een wet duurt in Brussel zo maar tien jaar. Als de EU-bobo’s niet bereid zijn om te veranderen opdat dit werelddeel concurrerender wordt, stapt Engeland op. In Brussel heerst dezelfde mentaliteit als onder topmanagers. Het is nooit genoeg. De 20.000 ambtenaren bij de EU-instituties kregen per 1 januari een salarisverhoging van 5.5 procent. Zij waren daar kwaad over, want het had 10 procent moeten zijn. Losgezongen van de werkelijkheid. Geen idee van wat er buiten hun ivoren kantoortorens gebeurt. Cameron gaat zijn zin niet krijgen. De state of mind is er niet naar in Brussel. Er heerst decadentie en zelfgenoegzaamheid. De mentaliteit van de foute topmanager. Daardoor zal Europa langzaam maar zeker afglijden naar een tweederangs werelddeel. Europa wordt één groot openluchtmuseum. Voor toeristen uit China. Het is geen toeval dat de belangrijke technologische uitvindingen van de laatste 25 jaar uit de VS en Zuid-Korea zijn gekomen, niet uit Europa. Er is daar weinig bureaucratie, er wordt harder gewerkt en foute topmanagers gaan gewoon de gevangenis in. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Facta en Van Ham slaan de handen ineen

‘Nieuwe expositie bij Niek Braun’ Bij het nieuwsberichtje van ‘Nieuwe expositie bij Niek Braun’ in ons vorige nummer is een foutje geslopen. De foto die bij het bericht geplaatst is niet de juiste. Deze foto’s hadden het moeten zijn. Onze excuses.

Milieudienst IJmond legt 32 zonnepanelen op het dak

Mede dankzij diverse initiatieven in het land, maar ook door de beschikbare subsidie, verschijnen op steeds meer woningen zonnepanelen. Het opwekken van zonne-energie is goed voor het milieu, maar even belangrijk, ook goed voor de portemonnee. Bedrijven hebben doorgaans grote dakoppervlakken waar prima zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Door gebruik te maken van zonne-energie bespaart een bedrijf niet alleen op de jaarlijkse energierekening, maar zet zichzelf ook nog eens in de schijnwerpers als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om invulling te geven aan haar voorbeeldfunctie heeft Milieudienst IJmond 32 zonnepanelen op het dak aan het Stationsplein in Beverwijk geplaatst. Daarmee wekt de milieudienst voor de gemeenten waar zij voor werkt op jaarbasis meer dan 7.000 kWh stroom op. De zonnepanelen die op het

dak van Milieudienst IJmond liggen, zijn aangeschaft via Route du Soleil. Route du Soleil informeert komende maanden bedrijven in de regio IJmond, Waterland en Zuid-Kennemerland over de mogelijkheden van zonnepanelen voor bedrijven. Want het is niet alleen rendabel om zonnepanelen op daken te leggen, er liggen ook mogelijkheden bij een PV-privéregeling voor werknemers. De aanschaf van zonnepanelen is een investering die je, door een besparing op de jaarlijkse energierekening, vaak binnen 6,5 tot 9 jaar terugverdient. Toch ervaart men het hoge aanschafbedrag van zonnepanelen vaak als drempel om over te stappen op zonne-energie. Werkgevers kunnen deze drempel wegnemen voor hun medewerkers via het PV-privéproject. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om de zonnepanelen te betalen met een voorschot op het loon of op het vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De Particulieren en ondernemers die meer informatie willen over de toepassing van zonnepanelen, kunnen de website www.routedusoleil.nl bezoeken. Ondernemers die behoefte hebben aan advies op maat willen, kunnen zich aanmelden via deze website.

Landgoed Duin & Kruidberg uitgeroepen tot beste hotel van Noord-Holland Landgoed Duin & Kruidberg is door Hotelspecials.nl uitgeroepen tot beste hotel van Noord-Holland van 2012. De award werd uitgereikt door Remco Kolkman, accountmanager van Hotelspecials, aan Bernard Lensink, directeur van Landgoed Duin & Kruidberg. Op de boekingssite van Hotelspecials zijn ruim 175.000 beoordelingen van hotelboekers binnengekomen. Hotelspecials selecteert aan de hand van verscheidene criteria, het beste hotel in de desbetreffende categorie uit. Het belangrijkste punt waar Hotelspecials naar kijkt, is dat het waarderingscijfer minimaal een 8 of hoger moet zijn. ‘De award is een grote blijk van waardering naar de beste hotels waar wij mee samenwerken. De winnaars zijn kwaliteitshotels, die de verwachting van onze gasten hebben overtroffen’ Aldus Remco Kolkman van Hotelspecials. Landgoed Duin & Kruidberg is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen met een score van een 8.7 gemiddeld. ‘Het is een eer om deze award in ontvangst te mogen nemen. Landgoed Duin & Kruidberg streeft altijd naar de hoogste kwaliteit en service.

Met ingang van maart heeft Facta uit Uitgeest de aandelen van Van Ham Elektromotoren uit Vlaardingen overgenomen. Beide bedrijven zijn reeds decennia lang actief in onderhoud, reparatie, revisie en verkoop van rotating equipment en beschikken allebei ook over een eigen wikkelarij. Met het samenvoegen van de kennis en ervaring van beide bedrijven zal men nog beter in staat zijn om de markt te kunnen bedienen en de continuïteit te blijven waarborgen. Zowel Facta als Van Ham zullen hun activiteiten autonoom blijven uitvoeren vanuit hun eigen vestiging. Door de samenwerking ontstaat de capaciteit om snel en goed op de behoeften van klanten in te spelen, dus nu in zowel Noord- als Zuid Holland. Facta beschikt over een service afdeling die 24x7 werkzaamheden op locatie kunnen uitvoeren. Dit zal nu ook aan de klanten van Van Ham beschikbaar worden gesteld. Facta is een modern elektrotechnisch en mechanisch bedrijf met unieke ervaring in onderhoud, revisie, reparatie en verkoop van rotating equipment en (vuilwater-)pompinstallaties. Facta heeft ca 85 medewerkers en is gevestigd in Uitgeest. Naast de eigen werkplaats met o.a. een wikkelarij, spuiterij, draaierij en paneelbouwafdeling heeft Facta een groot aantal servicemonteurs die op locatie reparaties en onderhoud uitvoeren. Facta is o.a. actief voor de industrie, windenergie, scheepvaart, overheden, bouw en liftenfabrikanten. www.facta.nl

IJmond Bereikbaar Wethouder verkeer en vervoer Mr. F.H.J. Koster van de gemeente Beverwijk heeft een tweetal campagneborden onthuld die in het kader van het programma IJmond Bereikbaar in deze gemeente geplaatst zijn. De beelden op de campagneborden in Beverwijk zijn onderdeel van zes verschillende beelden. De totale campagne is ontwikkeld om de diverse onderdelen van het programma IJmond Bereikbaar te belichten. Doelstelling van het programma is verbetering van de bereikbaarheid en doorstroming in de regio IJmond. Ook in de overige IJmond gemeenten zijn de campagneborden reeds geplaatst of worden in de nabije toekomst geplaatst.

04

het ONDERNEMERS BELANG

De thema’s in Beverwijk zijn ‘Reizen zonder hindernissen’ en ‘Reizen zonder tijdsverlies’. Waarbij het eerste thema appelleert aan een andere manier van reizen waardoor het wegennet wordt ontlast en men geen problemen heeft van de wegwerkzaamheden. Bij het tweede thema wordt de weggebruiker geadviseerd om goed voorbereid de weg op te gaan, zo nodig het reisgedrag daarop af te stemmen, en zo geen vertraging op te lopen. Op www.ijmondbereikbaar.nl vindt u dan ook up to date verkeersinformatie o.a. door webcams op alle drukke verkeersknelpunten en een overzicht van alle wegwerkzaamheden in de regio.


IJmond Werkt! van start Vooruitlopend op de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2014 naar alle waarschijnlijkheid in werking treedt, hebben de IJmond-gemeenten hun krachten gebundeld in een nieuwe organisatie. Deze organisatie gaat onder de naam IJmond Werkt! de re-integratie uitvoeren. De nieuwe Participatiewet vervangt de huidige Wet Werk en Bijstand (Wwb), Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong. Voor de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen voert IJmond Werkt! de re-integratietaak uit. Dit gebeurt in hetzelfde samenwerkingsverband als waarin de Wsw eerder door de Meergroep werd uitgevoerd. De Meergroep zal niet langer in haar huidige vorm blijven bestaan maar gaat op in de nieuwe organisatie. Samen met de ambtenaren die vanuit de vier deelnemende gemeenten belast zijn met re-integratiewerkzaamheden wordt IJmond Werkt! gevormd als nieuwe uitvoeringsorganisatie. IJmond Werkt! biedt een werkgeversservicepunt, van waaruit de werkgever ondersteund wordt bij het aanbieden van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. IJmond Werkt! ondersteunt werkzoekenden bij het vinden van werk. Werkzoekenden worden voorgesteld aan werkgevers en kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Het aanleren van eventueel ontbrekende werknemers- en beroepsvaardigheden is mogelijk door deel te nemen aan een werkstage bij werkgevers of bij één van de interne werkplekken van IJmond Werkt! Met IJmond Werkt! blijft ondanks alle forse bezuinigingen op re-integratie de afgelopen jaren de re-integratiedienstverlening op peil. Het hoofdkantoor van IJmond Werkt! is gevestigd op het Stationsplein 48a te Beverwijk.

De Meergroep bundelt haar krachten

Cursusmakelaar.nl

De nieuwe reserveringssite www.cursusmakelaar.nl is vanaf nu beschikbaar! Men beschouwt het als dé marktplaats/vergelijkingssite voor cursusboeken, cursussen, examens etc. in Nederland. Potentiële cursisten, bedrijven en ZZp’ers, door heel Nederland, kunnen via handige zoekmethodieken in een paar stappen hun cursus of examen reserveren direct bij hen in de buurt. Men ziet ons als de marketingtool voor opleidingsbedrijven en examenbureaus. Inmiddels hebben wij akkoordverklaringen van o.a. PBNA, Reed Business Opleidingen, Vanneaugroep, STE, VCA Nederland, BHV Nederland en andere partijen. Opleiders en exameninstellingen hebben de mogelijkheid om hun trainingen en examens via het aangeboden sjabloon op de site zonder

kosten aan te leveren. Deze kan men naar info@cursusmakelaar.nl mailen en wij zullen deze dan onder de juiste header in de website plaatsen. Indien cursist(en) zich inschrijven via de website, dan wordt deze inschrijving direct afgerekend via Ideal. Na afrekening wordt de inschrijving direct doorgemaild aan de aanbieder. De aanbieder loopt dus geen enkel risico, want men weet dat de cursus reeds betaald is aan de Cursumakelaar. De aanbieder kan dus met een gerust hart de verdere inschrijving afhandelen. De Cursusmakelaar vraagt voor de bemiddeling 15 % over het cursusbedrag waar de aanbieder van de training en/of het examen voor heeft ingeschreven op de website. Dus “No cure, No pay”!!

Ondernemersvraag 2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ja er blijven voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap: innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen. (71%) Door de bezuiniginsmaatregelen is het moeilijk kansen te creëren en is het een kwestie van overleven! (18%)

Vanaf 12 maart 2013 treedt het grootste dienstverlenende bedrijf in de IJmond; De Meergroep naar buiten als IJmond Werkt! Het bedrijf is naast sociale werkvoorziening gespecialiseerd op het gebied van re-integratie en vrijwilligerswerk. De afgelopen maanden is door de initiatiefnemers; De Meergroep en het UWV WERKbedrijf IJmond het samenwerkingsverband ‘IJmond Werkt!’ opgesteld. Deze samenwerking bestaat uit de vier IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. Bij een nieuw initiatief hoort een nieuwe uitstraling. Reclamebureau SWAT uit Heemskerk is - na het winnen van een spannende pitch afgelopen weken druk bezig geweest met het ontwikkelen van de nieuwe huisstijl voor IJmond Werkt! Het nieuwe logo werd al eerder door De Meergroep naar buiten gebracht nadat de meerderheid van de werknemers hun voorkeur voor het logo had uitgesproken. Het nieuwe logo is opgebouwd vanuit twee gedachtes. Ten eerste bestaat het uit gestileerde initialen van de IJ en W. Daarnaast zijn er twee mensen te zien die met elkaar verbonden zijn. Zij hebben elkaars hand vast. SWAT heeft bij het ontwikkelen van zowel het logo als de huisstijl de waarden van IJmond Werkt! in het achterhoofd gehouden en vertaald naar een creatief en vernieuwend logo.

Het vertrouwen in de economie ben ik kwijt geraakt, ik zie dan ook geen kansen voor 2013. (11%)

ADVERTENTIE

Uw nieuws

Ruysdaelkade 40-43, 1816BW Alkmaar Tel: 072 56 75 940 072 51 24 244

De Fok 2, 1742PD Schagen Tel: 0224 29 81 43

WWW.TENBOEKELENBAKKER.NL

Wijkermeerweg 89, 1948NV Beverwijk Tel: 0251 229 065

Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Novema, t.a.v. Martin Glim, m.glim@ondernemersbelang.nl, Postbus 61, 1600 AB Enkhuizen.

het ONDERNEMERS BELANG

05


Bedrijfsreportage

Gemotiveerd middenkader: meer doen met minder mensen

Zit er nog rek in uw organisatie na de krimp? Veel bedrijven moeten krimpen om de (personeels)kosten in evenwicht te brengen met omzet- en rendementsverwachting. Downsizing gaat bij veel bedrijven echter zó ver, dat er bijna geen vlees meer op de botten zit. De organisatie wordt erg kwetsbaar. Kennis en ervaring vertrekt, de kans op ziekteverzuim neemt toe en er kunnen productieproblemen ontstaan bij gebrek aan mensen met de vereiste kwaliteiten. Alles komt dan aan op de ‘ruggengraat’: het middenkader. P&O2 in Zaandam heeft de tools om de mogelijkheden van uw middenkader te meten én succesvol te ontwikkelen.

M

eer maken met minder mensen, welke ondernemer wil dat niet? Van medewerkers wordt een zeer flexibele opstelling verwacht. Multitasking en allround inzetbaarheid worden geëist, want de back up of stafondersteuning is verdwenen. Een afslankingsoperatie kan leiden tot ongekende efficiency, áls er nog spek aanwezig is. Snijden in het vlees doet echter pijn. Pijn die wordt verbeten omdat de overlevingsdrang overwint. Voor de korte termijn wordt de reservetank aangesproken. Deze inspanning zal echter op de (middel)lange termijn contraproductief gaan werken: de tent raakt uitgeput.

Middenkader in de knel

Verantwoordelijk voor de operationele processen zal het middenkader (waarvan de rugzak steeds voller met taken is gestopt) telkens oplossingen moeten bedenken om een gedegen productieresultaat te waarborgen. In combinatie met de toenemende werkdruk en te weinig aandacht voor ontwikkeling van kennis en vaardigheden, leidt dit al gauw tot onvoorspelbare situaties.

06

het ONDERNEMERS BELANG

Bedrijven blijven de komende jaren voorzichtig met het uitbreiden van hun personeelsbestand en dus zal veel aandacht uitgaan naar het rekbaar maken en houden van de organisatie. De focus moet dan vooral zijn gericht op het meten en ontwikkelen van de kwaliteiten van het middenkader. Dit om samen met hun team effectief op het aangepaste speelveld te kunnen opereren. Het hoger kader zal zich er rekenschap van moeten geven dat, na een afslanking, de belastbaarheid van het middenkader en de medewerkers wordt getest. Wordt dit genegeerd dan dreigen kwaliteitsverlies van zowel de werkprocessen als van producten of diensten, toenemend verzuim en ongewenst verloop. Met de juiste aandachten voor de ontwikkeling van het (midden)management wordt de rek die er is echter benut en sla je de weg in naar nieuw succes. Meten en ontwikkelen van kwaliteiten

Al bijna 20 jaar begeleidt en ondersteunt P&O2 Management Support BV MKB bedrijven. P&O2 is gespecialiseerd in

de ontwikkeling van leidinggevenden, teams en individuele medewerkers. Aan de hand van een helder functieprofiel meten wij de capaciteiten en kwaliteiten van potentiële (midden)managers, om vast te stellen of er sprake is van een match en/of ontwikkelkansen. Speciaal voor het middenkader hebben wij een bewezen succesvolle aanpak ontwikkeld die richting geeft aan de inhoud en wijze van ontwikkelen, uiteenlopend van praktische (interne) begeleiding/coaching, tot het volgen van een concrete kennisgerichte opleiding. P&O2 regisseert het proces en helpt u het beste uit uw middenkader te halen! Vrijblijvend met ons kennismaken? Bel dan 075-6122960 of mail naar dvdmeulen@p-o2.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU$PDLEF7SJFTt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Tijms verzekeringen: ouderwetse service vanuit modern onderkomen Optimale service en persoonlijk contact. Dat zijn de uitgangspunten van assurantiekantoor Tijms uit Heemskerk. In 1955 was dat het handelsmerk van de oprichter. Zijn opvatting wordt sinds 1987 door zijn zoon in de praktijk gebracht. Nog steeds vanaf het oude adres in het hart van Heemskerk, maar sinds kort wel vanuit een hypermodern pand.

Ron Tijms

e zijn een regionaal assurantiekantoor dat persoonlijk contact met de cliĂŤnten onderhoudt. Of het gaat om particulieren of zakelijke relaties, maakt niets uit. Korte lijnen, een vast aanspreekpunt en een ouderwetse service. Dat zijn onze sterke punten. Het is in deze regio ‘ons kent ons’. Men kent elkaar en men vertrouwt elkaar. Als tussenpersoon spelen we daar actief op in, aldus Ron Tijms, eigenaar van het gelijknamige assurantiekantoor.

W

Anderen zijn wel verzekerd, maar kennen de voorwaarden niet. Dat kan allerlei onaangename verrassingen met zich meebrengen. Mijn advies luidt: schakel een deskundige in. Die heeft verstand van zaken, adviseert op basis van ervaring, kan schaalvoordelen behalen en staat je terzijde bij eventuele schadeafwikkeling. Wij hebben daar als assurantiekantoor ruime ervaring mee en bieden onze klanten een compleet verzekeringspakket. Men maakt daar graag gebruik van.�

Goed advies

Staan voor wat je zegt

Verzekeren is enerzijds een zaak van vertrouwen, maar ook van gezond verstand. Tijms: “Hoe je het wendt of keert, een aantal verzekeringen is absoluut nodig. Waar je precies behoefte aan hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Los van verplichte verzekeringen voor bijvoorbeeld een motorvoertuig, moeten particulieren en zakelijke cliĂŤnten een afweging maken waarvoor zij verzekerd willen zijn. Dat is altijd afhankelijk van de individuele situatie. In alle gevallen kan een kritische blik geen kwaad. Veel mensen zijn onderverzekerd.

“We hebben in de loop der jaren een klinkende naam opgebouwd. Sinds de jaren zestig zitten we in het centrum van Heemskerk. Het oorspronkelijke pand is gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Dat proces heeft jaren geduurd omdat er bezwaren waren tegen de nieuwbouw. Op het oog was het zonde om het karakteristieke pand te slopen. Maar we konden niet anders. Het was bouwkundig sterk verouderd. Op het oude adres staat inmiddels een modern kantoorpand met een oppervlakte van 250 vierkante meter

op de begane grond met daarboven vier appartementen. De bouwperiode van ruim een jaar hebben we overbrugd op een tijdelijke locatie. In het paasweekeinde zijn we verhuisd, een dag later gingen we open. Niet alleen het pand, ook de inventaris en de apparatuur zijn nieuw. We zijn dus in alle opzichten klaar voor de toekomst. Wat niet is veranderd, is onze opvatting. Wij gaan uit van het gezegde ‘we staan voor wat we zeggen’. Dat geldt zowel voor particuliere- als voor zakelijke relaties. Beide zijn van harte welkom op het vertrouwde adres. Indien gewenst zoeken we ze ook op. Direct contact, dat is onze kracht. Dat willen we de komende jaren zo houden. Kortom: Tijms Verzekeringen is klaar voor de toekomst!�

Assurantiekantoor Tijms BV Gerrit van Assendelftstraat 36 1964 NL Heemskerk T 0251 - 23 11 40 info@tijms.nl www.tijms.nl

het ONDERNEMERS BELANG

07


Bedrijfsreportage

5FLTU8FOEZWBO4DIJFt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Ben Rietdijk Sport brengt ondernemers, hun gezinnen en hun medewerkers in beweging

08

het ONDERNEMERS BELANG


Beweging is nodig om lichamelijk in goede conditie te blijven. Beweging, en vooral ontspanning door beweging, zorgt er ook voor dat de geest soepel en helder blijft. Levensvatbare ideeën borrelen vaak op in de sportschool, op het sportveld of in het wellnesscenter. “Ondernemers werken hard en hebben de neiging hun eigen gezondheid te vergeten”, weet Ben Rietdijk. “Het zou voor henzelf en voor hun bedrijven goed zijn als ze regelmatig ontspannen door te bewegen.” Daarom heeft hij speciale ondernemersuren ingesteld. Hij biedt ondernemers, maar ook hun gezinnen en hun medewerkers, in zijn twee sportcentra een breed scala aan mogelijkheden om te bewegen en te ontspannen. De belangrijkste voorwaarden daarbij: het moet leuk zijn en kwaliteit hebben.

B

en Rietdijk startte in 1994 met sportlessen in gymnastieklokalen. In 1996 al opende hij zijn eigen sportschool met een oppervlakte van zo’n 600 m2 in Velserbroek (Ster Bastion). In 2008 is Rietdijk verhuisd naar de Zadelmakerstraat in Velserbroek, waar hij een multifunctioneel sportcentrum heeft gevestigd van 2.300 m2. Naast fitnessruimtes en zalen voor groepslessen bevinden zich in dit complex een zwembad, sauna’s, een koffiecorner en een uitgebreid aanbod op het gebied van health en beauty. Circa 50 medewerkers werken er, onder wie drie fysiotherapeuten en een diëtiste (aangesloten bij alle zorgverzekeraars). Per 1 juni 2012 heeft Rietdijk daarnaast in de Floresstraat in Haarlem een sportcentrum overgenomen. In dit voormalige kerkgebouw bevinden zich fitnessruimtes, sauna’s en zalen voor groepslessen. In Haarlem werken circa 25 medewerkers. Ook hier is een fysiotherapeut aanwezig. Naast de indooractiviteiten in de twee sportcentra organiseert Ben Rietdijk Sport ook buiten diverse trainingen en activiteiten.

Kwaliteit en plezier

Kwaliteit is zijn wapen in de prijzenslag die momenteel ook woedt in de wereld van de sportscholen. “Wij zijn vrijwillig lid van de Vereniging Exclusieve Sportcentra. Negentig clubs, die tot de bovenkant van de markt behoren, zijn hiervan lid en voldoen aan de eisen van het keurmerk Fitness Totaal van de Stichting LERF, een soort ISO-certificering voor sportcentra. LERF controleert onder meer de accommodatie, hygiëne en de scholing van het personeel. Ook wordt regelmatig bijscholing georganiseerd.” Even belangrijk als kwaliteit is het plezier in bewegen. “Wij spreken een heel breed publiek aan, doordat we een grote verscheidenheid aan sporten bieden. In Velserbroek worden per week honderd lessen gegeven en in Haarlem zestig. We werken in kleine groepjes. Daarnaast is er vrij trainen, het zwembad en de sauna. Er is altijd wel een activiteit of les te vinden, waar mensen plezier in hebben. Sportief bezig zijn houd je alleen vol als je het leuk vindt.” Fitte medewerkers

Familieconcept

Rietdijk heeft gekozen voor het familieconcept. Hij heeft zelfs een speciaal gezinslidmaatschap, waarbij het hele gezin voor een vast bedrag per maand onbeperkt kan deelnemen aan fitness en groepslessen. “Kinderen kunnen al vanaf een jaar of drie komen ‘tuimelen’. Op woensdagmiddag hebben we zo’n driehonderd kinderen over de vloer voor judo-, dans-, ballet- of zwemlessen. Ze kunnen hier het A-, B- en C-diploma halen. Daarnaast wordt er in het zwembad onder meer aquarobic gegeven en de fysiotherapeuten gebruiken het bij hun behandelingen.” Volwassenen kunnen kiezen uit een uitgebreid les- en fitnessprogramma, zeven dagen per week. “Ook voor opa en oma is er voldoende aanbod.” Zelf is Rietdijk judo- en jiu jitsu-leraar. Hij begeleidt enkele topjudoka’s en geeft de judo- en jiu jitsu-lessen in zijn sportcentrum.

Sporten kan bijdragen aan het terugdringen van het ziekteverzuim, want mensen die regelmatig sporten verzuimen minder vaak en functioneren beter. De wetgeving verplicht werkgevers niet alleen om de gezondheid van hun werknemers te bevorderen, bedrijfsfitness is ook fiscaal interessant. De bedrijfsfitness moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ben Rietdijk Sport biedt in overleg diverse mogelijkheden. “Als de meeste medewerkers van een bedrijf in deze omgeving wonen, kan het bedrijf rechtstreeks een bedrijfsarrangement met ons afsluiten. Komen medewerkers uit meerdere plaatsen, dan is het vaak handiger om via een tussenpersoon te werken, zodat er meerdere sportcentra kunnen worden aangeboden. Medewerkers die via een bedrijf een abonnement bij ons hebben, kunnen van al onze faciliteiten gebruikmaken, op het moment dat hun het

beste uitkomt. Maar we kunnen ook vaste uren afspreken of een combinatie van beide. Op het gebied van ziekteverzuim werken we samen met Feelgood Company, waarbij ons doel is om te zorgen voor gezonde en fitte medewerkers en voor een snel herstel van zieke medewerkers. Zo bieden we een alternatief voor de Arbodienst. De samenwerking tussen de bedrijfsartsen van Feelgood Company en onze fysiotherapeuten is prima. Het voordeel is ook dat onze fysiotherapeuten op de sportschool aanwezig zijn. Als zij denken dat het nodig is, kunnen ze iemand even een testje laten doen of bijvoorbeeld de bloeddruk opmeten. Als de uitslag daar aanleiding toe geeft, verwijzen ze door naar de huisarts.” Ondernemersuren

Ben Rietdijk Sport zorgt goed voor de medewerkers en de gezinnen van ondernemers, maar heeft ook aandacht voor de ondernemers zelf. “Ondernemers werken hard en hebben de neiging hun eigen gezondheid te vergeten. Het sporten schiet er nog wel eens bij in en dat is niet verstandig. Daarom ben ik begonnen met ondernemersfitness op woensdagochtend. We zijn speciaal voor ondernemers geopend van 7 tot 8 uur en van 8 tot 9 uur. Zij kunnen dan onder begeleiding van een personal trainer een uurtje sporten en daarna gezamenlijk ontbijten. Dat is meteen een ontspannen manier om te netwerken!” Uiteraard zijn de ondernemers ook welkom bij alle andere activiteiten van Ben Rietdijk Sport.

Ben Rietdijk Sport - Health - Beauty Zadelmakerstraat 42-46 1991 JE Velserbroek T 023 - 538 40 02 Floresstraat 47 2022 BC Haarlem T 023 - 527 40 80 ben@benrietdijksport.nl www.benrietdijksport.nl

het ONDERNEMERS BELANG

09


Gaasterland 2 III 1948 RG Beverwijk tel.: 0251 27 00 20 kantoor@vannu.nl

vannu.nl

Sunshine Solutions

Zonnige oplossingen voor uw hoge energierekening!

Zonnepanelen en zonneboilers voor bedrijf en particulier

“Als mijn vak net zo makkelijk was als Online Boekhouden met MUIS Software zou ik nooit meer in de stress schieten.” Citaat van één van onze 15.363 cliënten. Volg een gratis webinar (online, dus stel al uw vragen!) en ervaar het gemak van boekhouden met een compleet pakket van MUIS Software. Vanaf € 17,50 p.m. www.muis.nl

Schrijf een e-mail naar: info@sunshinesolutions.nl of bel: 023-751 6027

Sunshine Solutions is een samenwerking tussen Buijs Elektrotechniek te Velserbroek en Dakdekkersbedrijf R. Spoor te Hoofddorp

Elektrotechniek

Top-of-the-Line Administratieve Software


Bedrijfsreportage

5FLTU8FOEZWBO4DIJFt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Draaien en frezen tot een lengte van vier meter

Metaalbewerking van hoge kwaliteit DMF Dietvorst Machinefabriek is gespecialiseerd in alle verspanende werkzaamheden: draaien, frezen, slijpen, boren, tappen, honen, revisie van hydraulische en pneumatische componenten en het samenstellen tot complete machines en assembleren van onderdelen. Eind maart is een nieuwe draaibank geĂŻnstalleerd, waarmee Dietvorst nu zelfs componenten aankan tot vier meter lang. Maar ook het allerkleinste onderdeel blijft alle aandacht houden, vertelt directeur Danny Dietvorst.

werken. Bovendien kunnen we nog steeds de kostprijs laag houden en snel leveren.� Van enkele stuks tot grote series

%JSFDUFVS%BOOZ%JFUWPSTU

M

etaalbewerking is Danny Dietvorst met de paplepel ingegoten. “Mijn vader heeft in 1957 Dietvorst Machinefabriek opgericht in IJmuiden. Het groeide uit tot een gerenommeerd bedrijf met 150 werknemers. Helaas moest hij het in 1997 verkopen.â€? In 1998 zijn Danny Dietvorst en zijn broer Ferry doorgestart in een pandje van 55 m2. “We hebben enkele oude conventionele machines teruggekocht en afbetaald door te werken voor de voormalige overnemende partij. In 2001 zijn we verhuisd naar het industrieterrein in Uitgeest, waar we samen met pompenbedrijf Wri-tech een pand van 645 m2 hebben betrokken. Wri-tech is nog steeds een klant.â€? Eind 2005 gingen de broers uiteen en zette Danny Dietvorst het bedrijf voort. In 2007 kreeg hij de gelegenheid Arrow Technics over te nemen. “Arrow Technics was vooral gespecialiseerd in seriematige productie van ďŹ jnmechanische onderdelen. Dit sloot prima aan op ons

productenpakket.â€? Per 1 januari 2008 had Dietvorst twee bedrijven, die eind 2009 zijn samengegaan in het huidige pand onder de naam DMF Dietvorst Machinefabriek BV. “Per 1 januari 2013 hebben we het werk van Metaaldraaijerij Beverwijk BV overgenomen. We maken nu ook trommels voor de transportbandensector. We maken nu een mooi gespreid productenpakket met een team van twaalf vakbekwame medewerkers en de modernste metaalbewerkingsmachines. Het zijn grotendeels CNC verspanende machines met zeer exibele bewerkingscentra. We konden al freesbewerkingen aan tot drie meter. Met onze nieuwe Teachin-machine (Style 750) kunnen we draaien tot een lengte van vier meter. De machine is ook zeer geschikt om enkele stuks CNC te maken. Doordat we nu het iets grotere werk kunnen aanpakken, zijn we nog exibeler geworden. De nieuwe machine is weer verder geautomatiseerd, waardoor het risico op fouten wordt geminimaliseerd en we nog nauwkeuriger kunnen

Dietvorst levert mechanische componenten voor de luchtvaart, algemene machinebouw, elektro/elektronica en ďŹ jnmechanica, staal- en constructiebedrijven, de optische en medische sector, oshore en grondboorindustrie, procesindustrie, weg- en waterbouw, de scheepvaart/jachtbouw en de gasen afsluiterindustrie. Producten zijn bijvoorbeeld speciale bouten en moeren, afsluiters en onderdelen daarvan, regelventielen, manifoldblokken en pompassen. Daarnaast verzorgt Dietvorst de assemblage van geproduceerde onderdelen en reparaties. Het team werkt nauw samen met de klant, zodat producten altijd voldoen aan de speciďŹ caties. “Het maakt ons niet uit of we enkele stuks moeten produceren, proto’s, kleine of grote series.â€? Danny Dietvorst ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ook in moeilijker tijden moet je door. Je moet niet stoppen met investeren, want stilstand is achteruitgang.â€? DMF Dietvorst Machinefabriek BV Molenstraat 32 1911 DA Uitgeest T 0251 - 31 01 19 F 0251 - 31 31 43 info@dmfdietvorst.nl www.dmfdietvorst.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


IJMOND WERKT! VAN START

ÉÉN LOKET VOOR DE WERKGEVER ÉN DE WERKZOEKENDE De IJmondgemeenten en de Meergroep hebben hun krachten gebundeld in een nieuwe organisatie. Deze organisatie gaat onder de naam IJmond Werkt! de re-integratietaak uitvoeren. Met deze samenwerking wordt een langgekoesterde droom om één loket te bieden voor werkgevers en werkzoekenden bewaarheid. Mark Bouma, voorheen algemeen directeur van de Meergroep, staat aan het roer van deze nieuwe organisatie.

IJmond Werkt!, de consulenten vanuit de gemeenten die samen met de consulenten van de Meergroep de taak gaan uitvoeren, de werkgever voor wie IJmond Werkt! hét loket is om personeelsvraagstukken bij neer te leggen als voor de werknemers van wat voorheen de Meergroep was. We bieden met IJmond Werkt! optimale efficiënte dienstverlening voor alle doelgroepen. En dat is meteen de kern van IJmond Werkt!, één loket vormen voor iedereen die op het gebied van werk hulp nodig heeft. Zowel voor de werkgever die een vacature heeft maar door het enorme aanbod van sollicitanten door de bomen het bos niet meer ziet, als de werkzoekende die zich meldt en die via training en coaching zo snel mogelijk aan werk wordt geholpen.

“Al sinds er wordt gesproken over een modernisering van onder andere de sociale werkvoorziening, in eerste instantie via de Wet Werken naar Vermogen, is de samenwerking tussen de vier IJmondgemeenten en de Meergroep gezocht. Het bundelen van kracht en kennis is essentieel om een goed functionerende uitvoering op te kunnen zetten.”, aldus Bouma. “We lopen met de oprichting van IJmond Werkt! landelijk gezien voorop, in veel regio’s is men nog zoekende naar een vorm hoe invulling te geven aan de toekomstige wetgeving. Het is voor alle partijen prettig om nu al optimaal voorbereid en in bedrijf te zijn. Dit geldt zowel voor de nieuwe doelgroep (vanuit de Wet Werk en Bijstand) die beroep gaat doen op de dienstverlening van

Hoofdkantoor Postadres Telefoon

Stationsplein 48a, 1948 LC Beverwijk Postbus 282, 1940 AG Beverwijk 0251 - 27 90 00

E-mail

info@ijmondwerkt.com

Website

www.ijmondwerkt.com

Voor al deze partijen is expertise in IJmond Werkt! gebundeld. IJmond Werkt! ondersteunt de werkgever vanuit een werkgeversservicepunt bij het invullen van vacatures, en bijvoorbeeld om in de toekomst aan de quotumregeling te kunnen voldoen. Dit doet zij bijvoorbeeld door te adviseren over jobcarving. Onderzoek leert dat medewerkers veel van hun tijd aan taken besteden die niet tot hun echte werk behoren. Door deze randtaken uit te laten voeren door een medewerker van IJmond Werkt! haalt een werkgever meer rendement uit haar personeel. Werkzoekenden worden voorgesteld aan werkgevers en kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld een sollicitatietraining. Het aanleren van eventueel ontbrekende werknemers- en beroepsvaardigheden is mogelijk door deel te nemen aan een werkstage bij reguliere werkgevers of bij één van de interne werkplekken van IJmond Werkt! Met IJmond Werkt! blijft, ondanks de forse bezuinigingen op re-integratiebudgetten van de afgelopen jaren, de re-integratiedienstverlening op peil. De gemeenten en de Meergroep bundelen hun krachten om, ondanks teruglopende budgetten, toch zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Daarnaast helpt IJmond Werkt! werkgevers de beste match voor hun vacatures te vinden. Dit alles met zo min mogelijk bureaucratie, maar pragmatisch en doelgericht. Dit is ook een enorme uitdaging voor de betrokken werkcoaches van IJmond Werkt! die aan de wieg staan van nieuwe en innovatieve dienstverlening aan werkgevers en cliënten.”


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Helaas is het nog zo dat er vaak ‘eerst iets moet gebeuren, voordat er een preventieve actie wordt ondernomen’. Aan het woord is Marcel Reith, Area Manager Groot-Amsterdam voor beveiligingsbedrijf Securitas. “Regeren is vooruitzien,� zegt hij. “Maar regeren is ook gezond verstand hebben. Want, de meest optimale beveiliging van je pand, je spullen of zelfs een geheel bedrijventerrein, bereik je vooral met een

‘Optimale beveiliging is vooral inzet combinatie van mogelijkheden’

combinatie van mogelijkheden.�

V

olgens Marcel realiseren veel ondernemers zich niet dat de kosten van beveiliging meevallen. “Dit heeft te maken met de toenemende automatisering. Natuurlijk is mensenwerk een belangrijk onderdeel maar als je het hebt over ‘Total Solutions’, dan speelt de techniek een steeds grotere rol. Een concreet voorbeeld betreft de ‘veiligheid op afstand’. Je hoeft niet altijd een bewaker op locatie te laten surveilleren. Camera’s registreren en kunnen acties – zoals het waarschuwen van de politie – in gang zetten.â€? Marcel ziet echter dat de vraag naar beveiliging nog wel te veel ‘incident gestuurd’ is. “Als het geen issue is, of lijkt(!), dan wordt het ook geen issue. Er heerst wat opportunisme. Je ziet ook dat als er iets ‘groots’ gebeurt, zoals recentelijk de aanslag in Boston, dat er dan ineens wel speciďŹ eke vragen binnenkomen. Toch is dat opportunisme niet nodig; veiligheid kun je met een slim pakket van totaalmaatregelen goed inrichten.â€? Toch ziet Marcel nog in de dagelijkse praktijk dat bedrijven vaak ook

De 4 ultieme tips: wat moet je doen als je de beveiliging wilt optimaliseren?

1. Maak een inventarisatie van de risico’s en omschrijf de ‘pijn’ voor het geval er toch iets zou gebeuren. 2. Welk budget wil je vrijmaken voor beveiliging? 3. Zoek eerst naar eenvoudige oplossingen (leg geen spullen in het zicht!) 4. Wees je er bewust van hĂłe je met calamiteiten omgaat. Maak daar een protocol voor.

14

het ONDERNEMERS BELANG

‘overbeveiligd’ zijn. “Overbeveiliging ontstaat door het idee, dat er onvoldoende beveiliging zou zijn als er geen beveiliger rondloopt. Het heeft bovendien te maken met de ‘Kunst van het loslaten’. Delegeren is lastig terwijl men eigenlijk wel weet dat de kosten omhoog gaan als iemand uit de eigen organisatie zich met het veiligheidsprobleem gaat bezighouden. Een goede risico-analyse is dus nooit een overbodige luxe,â€? zegt hij. “Een ondernemer moet zich in het geval van overbeveiliging afvragen of al die beveiliging wel nodig is ĂŠn of hij zelf niet eenvoudige eigen acties kan ondernemen. Het is eenvoudig: je kunt je medewerkers er op attenderen om bepaalde bedrijfsspullen niet op hun bureau te laten liggen, maar ze in een kast op te bergen. Want, kwaadwillenden moet je het zo moeilijk mogelijk maken. Als ze midden in de nacht het kantoor betreden, dan zullen ze tĂłch een extra deur moeten openbreken om er bij te komen. Als je daarentegen een dure I-Pad of Mac op je bureau laat staan, dan is die zo meegepakt‌

Een ondernemer moet zich dus afvragen wåår de eventuele pijn komt te zitten. En daar moet hij zijn besluit op baseren. Maar kies altijd voor het totaalplaatje; het is het geheel van maatregelen – van allerlei technische opties tot aan mensenwerk – dat de meest optimale beveiliging biedt. Eectief voorkomen is beter dan genezen.� Securitas Keienbergweg 12 1101 GB Amsterdam T 020 - 312 58 00

.BSDFM3FJUI "SFB.BOBHFS (SPPU"NTUFSEBNWPPS CFWFJMJHJOHTCFESJKG4FDVSJUBT


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

“Welk bedrijf heeft de zekerheid dat facturen binnen 48 uur worden betaald?” Met die vraag opent Ronald van der Starre zijn betoog over Svea Finans. Van der Starre is directeur van deze Credit Managementgroep met vestigingen in Reeuwijk en Amsterdam.

Zekerheid waarop je kunt bouwen:

Svea Finans neemt zakelijke vorderingen over en betaalt binnen 48 uur

S

vea is een op het MKB gerichte financier. Het neemt echter ook het debiteurenbeheer uit handen en dekt kredietrisico af. Volgens Ronald van der Starre geeft dat zoveel zekerheid dat ondernemers zich volledig kunnen richten op hun core business. “Je weet dat je facturen snel worden betaald en dat geeft rust. Wij zijn echter geen incassobureau maar een verlengstuk van een organisatie.” Factoring Door het verkopen van zakelijke vorderingen aan Svea heeft een ondernemer altijd liquide middelen. Ronald van der Starre ziet daar het grote voordeel voor het MKB. “Hierdoor maken bijvoorbeeld veel uitzendbureaus gebruik van onze diensten. Uitzendkrachten verwachten vanzelfsprekend wekelijks uitbetaling van hun salaris. De betaling van, vaak grote, vorderingen van de uitzendbureaus bij hun klanten laat vaak lang op zich wachten. Wij nemen die vorderingen over en betalen direct uit, zodat ze snel over liquide middelen kunnen beschikken. Het is maar een voorbeeld van een branche waarvoor wij veel diensten verrichten. Ook veel ondernemers uit andere branches hebben profijt van onze inzet. Je hebt direct beschikking over het geld waarvoor je diensten hebt verricht.” Door Svea worden jaarlijks 50.000 vorderingen verwerkt met een totaal bedrag van rond de € 150.000.000,-. Dienstverlening De doelgroep van Svea is het MKB, waaronder ook de grote groep ZZPers, met een omzet tussen de € 50.000 en € 4.000.000,-. “Wij nemen voor onze klanten vorderingen over als het bedrijf waarvoor ze werkzaamheden hebben verricht voldoende kredietwaardig is. Het onderzoek naar die kredietwaardigheid doen wij snel zodat we aan de slag kunnen. Ondernemers hebben behoefte vlot en adequaat zaken te doen. Svea is daarom georganiseerd naar de vraag van de klant. Onze accountmanager blijft vanaf acquisitie tot en met debiteurenbeheer bij de factuurstroom betrokken. Bij Svea is men verzekerd van contact met één medewerker die op de hoogte is van de bedrijfsomstandigheden en facturering.

Op een gekochte factuur wordt uiteraard verdiend. “Het aankooppercentage is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de organisatie waar de vordering wordt gedaan en de gehanteerde betalingscondities die daar gelden. Meestal ligt het bedrag rond de 5% van het factuurbedrag. Het kost je iets maar je weet dan wel zeker dat er binnen 48 uur wordt uitbetaald en dat de risico’s voor Svea zijn.” Het aquisitietraject van Svea is kort. Er worden geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd. “Als we tot overeenstemming komen met de nieuwe relatie gaan we snel aan de slag. Er komen hier zelfs klanten met een stapel facturen binnenlopen.” Flexibel Wanneer je net een onderneming hebt opgebouwd of als je uit een moeilijke periode komt is het belangrijk dat er voldoende liquide middelen zijn. Die behoefte zal in de loop van de tijd minder worden. Ronald van der Starre: “Onze dienstverlening is zo opgebouwd dat je niet vastzit aan langlopende verplichtingen. De ondernemer kan zelf bepalen welke facturen er worden ingediend. Er gelden dus geen minimale omzetvereisten of concentratiegraden. Er zijn relaties die slechts facturen voor één klant bij ons onderbrengen. Veel is mogelijk!”

Solide partner Ronald van der Starre tot slot: “Wij zijn een solide partner. In Zweden heeft Svea Finans de functie van Spaarbank en beschikt daardoor over substantieel eigen en vreemd vermogen. Ingekochte facturen worden altijd uitbetaald. Het is zekerheid waarop je kunt bouwen.”

Svea Finans Reeuwijk: Reeuwijkse Poort 107b 2811 MX Reeuwijk T 0182 - 62 44 00 Amsterdam: Ed Pelsterpark 12 1087 EJ Amsterdam T 020 - 398 90 00 info@sveafinans.nl www.sveafinans.nl

het ONDERNEMERS BELANG

Ronald van der Starre: “Er worden door Svea Finans geen ingewikkelde liquiditeitsprognoses en toekomstverwachtingen gevraagd”


Terneuzen, Terneuzen, volop ruimte Terneuzen, Terneuzen,volop volop volopruimte ruimte ruimte voor voor ondernemers voor voorondernemers ondernemers ondernemers

Welkom Welkom inin Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is dede grootste grootste gegeWelkom Welkom in in Terneuzen! Terneuzen! Terneuzen Terneuzen is is de de grootste grootste gegemeente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt inin het het centrum centrum van van meente meente van van Zeeland. Zeeland. Terneuzen Terneuzen ligt ligt in in het het centrum centrum van van Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. DeDe ligging ligging Zeeuws-Vlaanderen Zeeuws-Vlaanderen en en telt telt 55.000 55.000 inwoners. inwoners. De De ligging ligging van van dede gemeente gemeente is is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen dede van van dede gemeente gemeente ishet is een een van van onze onze sterke sterke punten: punten: tussen tussen de Westerschelde Westerschelde inin het noorden noorden enen grenzend grenzend aan aan België België inde in het het Westerschelde Westerschelde in in het het noorden noorden en en grenzend grenzend aan aan België België in in het het zuiden. zuiden.Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte zuiden. zuiden. Terneuzen Terneuzen is is dus dus strategisch strategisch gelegen gelegen ten ten opzichte opzichte van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam. van van steden steden alsals Antwerpen, Antwerpen, Gent Gent enen Rotterdam. Rotterdam.

Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen Terneuzen Terneuzen is een is een gemeente gemeente met met een een grote grote landbouwsector landbouwsector enen tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal tegelijkertijd tegelijkertijd een een sterk sterk ontwikkelde ontwikkelde industriezone industriezone langs langs het het Kanaal Kanaal van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt van van Gent Gent naar naar Terneuzen. Terneuzen. Samen Samen met met dede haven haven van van Vlissingen Vlissingen vormt vormt dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van dede haven haven van van Terneuzen Terneuzen het het opop twee twee nana grootste grootste havengebied havengebied van van Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg Nederland. Nederland. ErEr zijn zijn prima prima logistieke logistieke verbindingen verbindingen viavia het het water, water, dede weg weg (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden (Westerscheldetunnel) (Westerscheldetunnel) enen het het goederenspoor goederenspoor naar naar afzetgebieden afzetgebieden overal overal terter wereld. wereld. overal overal terter wereld. wereld. In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio In In Terneuzen Terneuzen wordt wordt volop volop fors fors geïnvesteerd geïnvesteerd in in glastuinbouw glastuinbouw enen biobio based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk based based economy. economy. Van Van oudsher oudsher zijn zijn chemie chemie enen maintenance maintenance sterk sterk vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete vertegenwoordigd vertegenwoordigd in in Terneuzen. Terneuzen. Terneuzen Terneuzen heeft heeft ondernemers ondernemers veel veel tete bieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijbieden! bieden! Vooral Vooral ruimte: ruimte: betaalbare betaalbare enen representatieve representatieve kavels kavels opop bedrijbedrijventerreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. venterreinen, venterreinen, bijvoorbeeld bijvoorbeeld in in dede Koegorsstraat Koegorsstraat enen Handelspoort-Zuid. Handelspoort-Zuid. Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede Maar Maar ook ook grond grond opop zogenoemde zogenoemde natte natte bedrijventerreinen: bedrijventerreinen: in in dede haven, haven, met met kade. kade. haven, haven, met met kade. kade.

Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Terneuzen Terneuzen heeft heeft bovendien bovendien een een sterk sterk middenmiddenenen kleinbedrijf. kleinbedrijf. Het Het Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse arbeidsethos arbeidsethos wordt wordt geroemd: geroemd: erer is tijd is tijd om om tete genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. genieten, genieten, maar maar erer wordt wordt keihard keihard gewerkt! gewerkt!Files Files kennen kennen wewe hier hier niet. niet. DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale DeDe Belgische Belgische markt markt ligtligt binnen binnen handbereik handbereik enen dede goede goede internationale internationale samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw samenwerking samenwerking wordt wordt dede komende komende jaren jaren onderstreept onderstreept door door dede bouw bouw van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een van van een een nieuwe nieuwe zeesluis zeesluis in in Terneuzen. Terneuzen. Kortom, Kortom, erer wacht wacht u hier u hier een een prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat. prima prima ondernemersklimaat. ondernemersklimaat.

Interesse? Interesse? Interesse? Interesse?

AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden AlsAls u meer u meer wilt wilt weten weten over over dede mogelijkheden mogelijkheden diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze diedie Terneuzen Terneuzen ondernemers ondernemers biedt, biedt, helpt helpt onze onze bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu bedrijfscontactfunctionaris bedrijfscontactfunctionaris Petra Petra dede Vliegher Vliegher uu graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt graag graag verder. verder.ZijZij is het is het eerste eerste aanspreekpunt aanspreekpunt voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke voor voor ondernemers ondernemers in in onze onze gemeentelijke gemeentelijke organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 organisatie. organisatie. U kunt U kunt haar haar bereiken bereiken viavia T 14 T 14 0115 0115 of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl. of of viavia p.devliegher@terneuzen.nl. p.devliegher@terneuzen.nl.

www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl www.terneuzen.nl

Bezoek Bezoek ons op Provada de stand van de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone Bezoek Bezoekons ons onsop op opProvada Provada Provadain inin inde de destand stand standvan van vande de deZeeuws-Vlaamse Zeeuws-Vlaamse Zeeuws-VlaamseKanaalzone Kanaalzone Kanaalzone


Topclick Masterclass MEER RENDEMENT UIT UW ADWORDS CAMPAGNE?

Volg de Topclick Masterclass! Wist u dat ondernemers met een goed ingerichte AdWords campagne elke geïnvesteerde euro dubbel terugverdienen? Beheert u zelf uw Google AdWords campagne, maar haalt u hier onvoldoende rendement uit? Meld u aan voor de AdWords Master Class van Topclick Nederland. Want met de ondersteuning van een AdWords expert haalt u het beste uit uw eigen campagne en kunt u zich volledig richten op het behalen van úw doelstellingen.

Datum : Tijd: Lokatie :

Woensd

ag 15 m ei 2013 14.00 17.00 u ur rc Kosten ial TV, E : scudo 1 Aan de D, 8305 BM Aanme e ln ame zij Emmelo lden via n geen ord : kosten p.wiers of T. 02 verbon maond 28 - 321 den ernmers 253 (Pie belang t Wiersm .nl a, media -advise ur) Comme

Het Ond

Online Ma rketing erneme

rsbelan

g Maste

rclass

In de M astercla sses va en vakm n Het O anscha nderne p met a mersbe mers do ndere b lang de or de g edrijve len too especia n. In de naange de were li s e Masterc e vende b rd ld van d e profe lass van edrijve e Onlin ssionals direct b n hun k w e Marke o v e a nsdag 1 innen u n ennis, k Topclic ting. Na w bedri 5 mei w k op aa unde afloop jf in de orden d n s p v re an deze kende w praktijk e deeln gelege Masterc te bren eij z e nheid o meege lass ben gen. Te m te ne nomen vens bie t u in sta twerke in dt deze at het g n. Zo sla educati eleerde at u tw eve ses ee vlieg sie een en in éé leuke n klap!

Program

ma:

14:00 14:15 14:15 14:45 14:45 15:00 15:00 16:00 16:00 16:15 16:15 17:00

Er is ruim

Openin g en in troduct Rondle ie deeln iding e emers (H n presen Introdu et Ond tatie CT ctie Top erneme V (Den c rsbelan lick (Ma n Master is Ras) g) rtin He class m id e e t k vragen amp) Uitleg T rondje opclick (Arvin S Nederla Netwer ingh) nd Part ken ner Pro gramm a (Mart in Heid ekamp

)

te voor maxima Zorg du al 30 de s wel da elneme (media-a t u er sn rs. Aan dviseur el bij be deelnam Ondern n e zijn g t w a nt VOL emersb een kos = VOL. elang A ten verb Aanmeld msterd per ema onden. en bij P am) op il bij p.w iet Wiers telefoon iersma@ m n a ummer ondern 0228 - 3 emersb 2 12 53 elang.n of l

‘Wij ver

Het On

binden

lokale o

dernem

ndernem WWW.O

ers en o

NDERN

EMERS

unen bij

BELAN

G.NL

ng

ondern

emen in

Een leerzame Master Class in duidelijke taal Met grote expertise in zoekmachine adverteren en ruime ervaring in uiteenlopende branches, spreekt de AdWords expert van Topclick Nederland de taal van de ondernemer. Zo wordt moeilijke materie vertaald in hapklare brokken en krijgt u gerichte tips & tricks en creatieve oplossingen waarmee u straks meer rendement haalt uit uw eigen AdWords campagne. Wat leert u? • Relevante keywords selecteren • Effectieve advertentieteksten opstellen • Werking, veilingsysteem en biedstrategieën • Opzetten van account en account-structuur • Doormeten van resultaten via AdWords en Analytics Over de AdWords expert Arvin Singh Google AdWords expert Arvin Singh verdiept zich in conversieoptimalisatie en creëert synergie tussen verschillende online marketing activiteiten. Arvin verzorgt dagelijks succesvolle en rendabele AdWords campagnes voor vooraanstaande klanten waaronder Rook-Stop, Nivo Uitvaartverzekeringen en Bij’Tij.

ersbela

nderste

Over Topclick Nederland Sinds 2006 zorgt Topclick Nederland ervoor dat bedrijven goed vindbaar zijn op internet. Een betere vindbaarheid op internet betekent meer klanten, meer aanvragen en meer omzet. Dit doet Topclick met veel succes voor duizenden tevreden ondernemers. Van evenementenbureaus tot koeriers, autorijscholen, advocatenkantoren en kinderdagverblijven.

de regio

’ www.topclick.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Familiebedrijven hebben een eigen krachtbron: de samenhang tussen de familieleden die de organisatie leiden die hen in staat stelt hoge toppen te scheren. De familie belichaamt de unieke cultuur die het bedrijf onderscheidt van andere en waaraan het zijn succes dankt. Maar naarmate een familiebedrijf groeit en de rol van de familie verandert kan deze cultuur verwateren. Volgens Anne Kloosterboer, hoofd van de sectie Familybusiness bij de HayGroup, is de uitdaging dit ‘bedrijfs-DNA’ dieper in de organisatie te verspreiden en verankeren. Op die manier worden de familiewaarden losgekoppeld van de familieleden, wint de organisatie aan autonomie en slagkracht en behoudt ze toch die unieke cultuur waaraan ze haar ontstaan én succes te danken heeft.

Hoe familiebedrijven hun cultuur en succes kunnen behouden:

De familiewaarden los

van de familieleden

D

irectieleden in een familiebedrijf dragen twee petten: enerzijds zijn ze financieel directeur, verkoopleider of exportmanager, anderzijds zijn ze zoon, dochter, broer of nicht. Kritiek op iemands functioneren wordt daardoor meteen ook persoonlijke kritiek, en dat geeft vaak aanleiding tot het ontstaan van een wespennest waarin emotionele en zakelijke

het ONDERNEMERS BELANG

belangen nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn. Toch is niets zo gevaarlijk als die belangen verstrengeld te laten. “Het is de taak van adviseurs zoals wij een eerlijk gesprek mogelijk te maken waarbij alles bespreekbaar wordt gemaakt,” zegt Anne Kloosterboer. “Dat vergt van ons financieel en organisatorisch inzicht maar evengoed psychologisch.”

Zachte en harde waarden Dergelijke problemen spelen vooral op bij transitiemomenten in de levenscyclus van een familiebedrijf: wanneer nieuwe (buitenlandse) groeimarkten worden betreden, filialen worden geopend, overnames worden gepleegd, en natuurlijk tijdens de opvolging van de ene generatie door de andere. Anne Kloosterboer: “Familieleden kunnen de grens van hun professionele kunnen bereiken. Ik heb in de retail gezien dat een zuster die altijd uitstekend had gefunctioneerd haar werk niet meer aan kon omdat de winkelketen te groot werd. Dan kan zo’n vrouw wel worden ‘weggemanaged’, maar dat gaat niet zonder gezichtsverlies. Ik heb alle betrokkenen om tafel gebracht en zichtbaar trachten te maken waar haar krachten liggen, zodat ze opnieuw op een plek terecht kon komen waar die optimaal tot hun recht komen. Daarvoor is het belangrijk dat je de ‘zachte’ waarden – de bindingen tussen mensen – even hard waardeert als de ‘harde’ – de financials. In de praktijk dragen ze namelijk beide evenveel bij aan het succes. De zachte waarden zijn echter meestal een kwestie van instinct en gevoel. Je moet dat gevoel dus eerst in woorden zien te vertalen. Het gesprek moet ook tot zelfinzicht leiden bij degene die van functie


koppelen

dient te veranderen. Als al die ingrediënten er zijn, kun je werken aan een oplossing die niet alleen zonder gezichtsverlies is, maar die de betrokkene ook opnieuw op een positie brengt waar die opnieuw de meeste toegevoegde waarde aan de organisatie kan geven.” Afkomst is geen argument Familieleden zijn de dragers van de bedrijfscultuur, maar krijgen ze die laatste automatisch mee, via een combinatie van hun genetische code en de paplepel, of moeten ze zich die moeizaam eigen maken? Volgens Anne Kloosterboer gaat het allerminst vanzelf: “Ik ken een kledingconcern waar de talentrijke jongeren al op twaalfjarige leeftijd worden geselecteerd en een speciaal opleidings- en trainingstraject in gaan. De meeste familiebedrijven doen hun best die waarden actief te implementeren. Ik heb het dan ook eens meegemaakt in een drankenconcern dat een neef van de CEO vond dat hij recht had op een hoge positie enkel en alleen vanwege zijn familieband. Hij kreeg zijn zin niet. Afkomst is geen argument, zei de CEO, ga jezelf eerst maar bewijzen op een andere plek. Maar ook buitenstaanders moeten de kans krijgen zich die zachte

waarde eigen te maken. Er zijn voorbeelden van grote familiebedrijven waar de Raad van Bestuur terecht van oordeel was dat het tijd werd een niet-familielid in de directie op te nemen en waar dit keer op keer mislukte. Meestal werd de komst van de buitenstaander met veel bombarie aangekondigd en werd er gewezen op diens indrukwekkende loopbaan bij een multinational. Maar als de man ‘gedropt’ werd in de organisatie bleek dat niemand hem accepteerde, omdat gevreesd werd dat hij de cultuur die het bedrijf hadden groot gemaakt niet begreep. Na zes maanden was hij afgeknapt en vertrok hij met stille trom. Om dat dure afbreukrisico te minimaliseren kun je een buitenstaander beter in de middenlaag van het management introduceren, hem zichzelf daar laten bewijzen als ‘een van ons’ en dan pas de weg naar boven laten vinden.” Blijvende waarden Hoe langer een familiebedrijf bestaat en hoe groter het wordt, hoe groter ook de kans dat de rol van de familie kleiner wordt. Dat begint al bij een installatiebedrijf met tien of vijftien werknemers, waar de zoon die de vader opvolgt vindt, dat hij meer vakman dan ondernemer is en een algemeen

directeur naast hem aanstelt. Conflicten tussen familieleden die de korte termijn (nu het bedrijf verkoop klaarmaken om te kunnen cashen) boven de lange verkiezen, kunnen de rol van de familie volledig uitschakelen. Maar ook als het bedrijf in handen van de familie blijft komt er vroeg of laat toch vaak een moment dat het management en het bezit van een onderneming van elkaar gescheiden raken. Betekent dit ook automatisch het einde van de unieke bedrijfscultuur? Volgens Anne Kloosterboer hoeft dat helemaal niet. Zoals de buitenstaander in de middenlaag zich de waarden eigen kan maken, kunnen de overige werknemers en niet-familieleden dat ook. “Een Nederlands familiebedrijf groeide in één generatie van vijftien naar tweeduizend medewerkers, een Braziliaans groeide uit tot een multinational. In beide gevallen heb je het over een kolos van een organisatie, waarbij in het laatste geval de familie die het had opgericht ook nog volledig uit het bedrijf was verdwenen. Toch bleven de waarden die het groot hadden gemaakt – lean, op de kleintjes letten en overal kansen zien en grijpen – de organisatie sturen. Door die waarden expliciet te maken hadden tal van medewerkers ze geleidelijk tot de hunne gemaakt. De ervaring leert dat dit belangrijk is, omdat je als bedrijf langer overleeft als je die waarden kent en behoudt – ook zonder familieleden.”

het ONDERNEMERS BELANG


ZELF BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

ZELF EENVOUDIG boekhouden & factureren Dat doet u gewoon zelf! Bespaar op uw accountantskosten door gebruik te maken van onze software. Profiteer nu van:

€ 50,ie l

Act oop t t/

m 21

ju n

i2

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

01

3

extra korting

Ga naar www.snelstart.nl/zelf met actiecode HOB2013B @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: IngerMarlies Leeuwenburgh • Fotografie: Ad Vereijken

OSB, Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten, heeft op 1 januari 2013 een keurmerk ingevoerd waarmee schoonmaaken glazenwasserbedrijven zich kunnen Onderscheiden in de SchoonmaakBranche. Het geeft de klant meer zekerheid dat hij te maken heeft met een betrouwbare partner en het schoonmaak- of glazenwasserbedijf weet dat hij op alle fronten zijn zaken op orde heeft.

Maak met het OSB-keurmerk een veilige keuze

D

e schoonmaakbranche had in het verleden een slechte naam. Klanten hadden nooit vooraf zekerheid over de kwaliteit die geleverd zou worden. Ze zagen door de bomen het bos niet meer, aldus OSB-directeur Rob Bongenaar. “Dat is niet goed voor de klant, maar ook niet voor de betrouwbare schoonmaakbedrijven. Daarom vonden wij het noodzakelijk een keurmerk in het leven te roepen.” Onafhankelijke Inspectie Instelling Paul Meerman van S & G diensten, bestaande uit De-glazenwassers bv en De-schoonmakers bv heeft als eerste het OSB-keurmerk in ontvangst mogen nemen. “Schoonmaken is geen beroep, maar een missie”, aldus Meerman. “Wij kozen ervoor het OSB-keurmerk aan te vragen, om ons te kunnen onderscheiden van bedrijven die de kwaliteit van hun schoonmaakwerkzaamheden, hun administratie, of hun prijsstelling niet op orde hebben. De keuring wordt niet door OSB zelf uitgevoerd maar door een onafhankelijke Inspectie Instelling en is bepaald geen sinecure. Tweemaal per jaar wordt alles gecontroleerd, van opdracht tot factuur, geleverde manuren, afdrachten BTW, sociale premies en loonbelasting. Dat alles helemaal op orde is, is een keiharde eis voor de toetsingsnorm NEN 4400-1. Voor mij een geruststellende gedachte dat het bij mij in orde is. Voor de opdrachtgever is het van belang dat, naast geleverde kwaliteit, hiermee in het kader van ketenaansprakelijkheid de risico’s op verhaal en boetes van de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en andere overheidinstanties worden beperkt.”

Hiermee maak je duidelijk hoe je handelt bij aanbesteding en contractering, hoe de organisatie de implementatie en naleving van sociaal beleid conform de code waarborgt en hoe het schoonmaakbedrijf de algemene tevredenheid van haar medewerkers meet.” Verstand van zaken Bongenaar: “Zorgvuldig omgaan met elkaar is het uitgangspunt. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de peilers. Schoonmaken is een vak dat je moet uitvoeren met verstand van zaken. Het OSB-keurmerk wordt dan ook alleen gegeven aan bedrijven die aan alle gestelde eisen voldoen.”

Ik stuur informatie vooraf of leg bij het eerste bezoek uit wat het keurmerk inhoudt, dat er regels en voorschriften zijn en hoe onze prijs is opgebouwd. Klanten waarderen dat zeer, het maakt ze direct duidelijk dat ze met een serieuze, betrouwbare partner om de tafel zitten.”

OSB Bezoekadres: Rompertsebaan 50 5231 GT ’s-Hertogenbosch Postadres: Postbus 3265 5203 DG ‘s-Hertogenbosch T 073 - 648 38 50 info@osb.nl

Reactie van klanten “De bekendheid van het keurmerk moet nog groeien”, erkent Meerman. “Klanten zijn nu vaak blij verrast dat er een keurmerk is. Opmerkelijk is dat er nu sneller over en weer vertrouwen ontstaat met de klant.

www.osb.nl

Lianne de Heus, Rob Bongenaar en Paul Meerman

Eerlijke prijs Meerman: “In 2010 zijn er grote stakingen geweest in de schoonmaakbranche, omdat de druk op de prijzen zo groot werd, dat de last voor de werknemers onevenredig zwaar werd. Ik vind het als verantwoordelijk werkgever en als ondernemer heel belangrijk dat het OSB-keurmerk ook eist dat OSB-leden moeten voldoen aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

‘Antwoord voor Bedrijven’:

Slechts een muisklik tussen vraag en aanbod Ondernemers worden geconfronteerd met een breed spectrum aan wet- en regelgeving, zowel bestaande als nieuwe. Die niet aflatende informatiestroom van de overheid genereert vanzelfsprekend een even continue stroom aan vragen. ‘Antwoord voor bedrijven’

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

E

en digitale dienstverlening inrichten voor bedrijven is niet simpel want ‘de’ ondernemer bestaat niet. Er zijn mensen die een bedrijf willen starten, ZZP’ers, franchisehouders van ketens en DGA’s van grote familiebedrijven. Elk hebben ze hun specifieke vragen, gaande van vrije generieke (‘hoe begin ik een eigen zaak?’) tot zeer complexe. “Het is de uitdaging om zoveel mogelijk vragen te voorzien en via de website te beantwoorden,” zegt Ubbo Dijk, marketing communicatie manager. “Dat doen we onder meer door telkens bij de medewerkers van ons callcenter te inventariseren of ze al een tijdje dezelfde antwoorden geven. We doen ook geregeld gebruikersonderzoek en passen de website desgewenst aan, bijvoorbeeld door de zoekfunctie te optimaliseren zodat bezoekers niet direct gaan bellen maar net één keer doorklikken het antwoord zelf vinden.”

is een overheidsdienst die deze vragenstroom kanaliseert en beantwoordt. Het merendeel van de antwoorden is op de website te vinden, de rest van de vragen wordt per telefoon, chat of twitter afgehandeld. Sinds kort is er zelfs een app die ondernemers op de hoogte houdt van de nieuwste wet- en regelwijzigingen. 3,2 miljoen unieke websitebezoekers per jaar en 23.000 downloads van de app in amper twee maanden. Dit succes deed sommigen al bewonderend opmerken ‘De overheid kan het dus toch.’

het ONDERNEMERS BELANG

Stappenplannen Dankzij die hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en kanaalsturing van vragen kan ‘Antwoord voor bedrijven’ met een klein aantal medewerkers een enorm aantal vragen beantwoorden. Ubbo Dijk: “We hebben zogenaamde Stappenplannen ontwikkeld voor samengestelde vragen. Als een bakker bijvoorbeeld een terras aan zijn zaak wil beginnen vindt hij daarin alle wet- en


regelgeving waarmee hij te maken krijgt overzichtelijk bij elkaar, van het aanvragen van een terrasvergunning tot de aanleg van een toilet voor de klanten. Specifieke vragen worden vooral via de telefoon en de e-mail beantwoord. Onze medewerkers zijn bereikbaar via kantoortijden. Alleen tussen twaalf en twee hebben ze een lange pauze, voor de lunch én voor het beantwoorden van e-mailberichten.” ‘Antwoord voor bedrijven’ is ook het EUdienstenloket. Alle content van de website is in het Engels vertaald, zodat buitenlandse ondernemers er met hun vragen terecht kunnen. “De meeste lidstaten hebben een aparte dienst opgericht voor dit EUdienstenloket. Nederland is het enige land waar een digitale dienstverlener deze door Brussel opgelegde taak er eenvoudigweg ‘bij’ kon nemen,” verduidelijkt Ubbo Dijk.”

Toch gebeurt dit niet. “Ons team heeft ervoor gekozen zelf achter die informatie aan te gaan,” aldus Ubbo Dijk. “We beschikken over formele en informele contacten op alle niveaus die ons op de hoogte stellen van wijzigingen. Vervolgens verwerken we die kennis zelf in een tekst, maar laten die wel accorderen door de bevoegde specialisten op de ministeries. Die pro-actieve houding werkt heel goed. Toen vorig jaar het zogenaamde Kundus- of najaarsaccoord gesloten werd hebben wij alle voor ondernemers relevante passages op onze website geplaatst. Ondanks alle voorbehouden wisten ondernemers dankzij onze publicatie in ieder geval wat ze mochten verwachten. We waren daarmee de eerste.”

pagina terecht komen. “Zo voerden we aan het begin van de kredietcrisis, direct nadat de Minister het woord voor het eerst gebruikt had, de zoekterm ‘Deeltijd WW’ in,” zegt Ubbo Dijk. “Niemand wist hoe de nieuwe regeling exact vorm zou krijgen maar op onze site stond de essentie al weergegeven en die informatie werd gretig opgevraagd. Zo hebben we het soms ook moeilijk om een term te schrappen. ‘Tante Agaathregeling’ is een uitdrukking die sinds 2001 officieel niet meer wordt gebruikt. Je moet nu ‘Durfkapitaalregeling’ schrijven. Toch vat de term zo goed samen waar het om gaat en is ze zo wijdverbreid, dat we die nog jarenlang hebben gebruikt voor de zoekmachines.”

Zondagavondtweets De voorbije vijf jaar is het kennisniveau van de medewerkers stelselmatig verhoogd. Er zijn er die mee discussiëren met ondernemers op het Higherlevel forum en webredacteur Edgar beantwoordt vele vragen via Twitter. “Twitter is een medium dat we ook buiten de kantooruren inzetten,” zegt Ubbo Dijk. “Vooral de zondagavondtweets zijn erg gewild. Maar social media werken op zo’n manier dat Edgar op zijn beurt ook zelf uitvoerig geïnformeerd wordt. We functioneren niet als een eiland maar onderhouden goede contacten met werkgeversorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland, met brancheorganisaties en met de wereld van de intermediairs. We zien bijvoorbeeld dat op Plein.nl vaak content van ons wordt overgenomen. Dat juichen we toe.”

Hype De introductie van een eigen NieuweWettenapp, enkele maanden geleden, heeft het voor ondernemers nog eenvoudiger gemaakt aan informatie over nieuwe wet- en regelgeving te komen. “Je krijgt nu een seintje als er op jouw gebied iets verandert en komt bij het aanklikken rechtstreeks op de pagina die daarover informeert. De app wordt door nieuwsdiensten maar vooral door ondernemers als uitermate handig ervaren en is in korte tijd een echte hype geworden. We hebben de app nota bene zelf ontwikkeld en in de markt gezet, omdat commerciële partijen het niet van de grond kregen. Dat dubbele succes deed iemand onlangs opmerken: ‘De overheid kan het dus toch,’ een compliment aan onze hele dienstverlening dat ik graag gehoord heb.”

Hoge mate van vindbaarheid De vindbaarheid van de informatie op ‘Antwoord voor bedrijven’ is erg hoog. De webredactie weet als geen ander hoe zoekmachines functioneren en hoe ondernemers dus met behulp van één enkele term direct op de juiste

Binnenkort hebben de lezers van Het Ondernemersbelang rechtsreeks toegang tot de vraagbaak van Antwoord voor Bedrijven.

Pro-actieve informatievoorziening Het structuren van informatie en het stroomlijnen van antwoorden is één ding, ervoor zorgen dat al die nieuwe wet- en regelgeving tijdig aangeleverd wordt zodat ze verwerkt kan worden tot content een tweede. ‘Antwoord voor bedrijven’ is organisatorisch een Davidje tegenover de Goliaths van de departementen waarvan het afhankelijk is. De kans dat ambtelijke collega’s de dienst simpelweg over het hoofd zien is reëel.

het ONDERNEMERS BELANG


Lig nooit meer wakker van uw IT-beheer

Geen zorgen meer over uw server en belangrijke gegevens. Zet ook uw bedrijf in de cloud en u hoeft niet meer te investeren in IT-kennis, systeembeheerders of servers. Wij zorgen er bovendien voor dat u veilig en betrouwbaar werkt. Het kan met Exact Online. Of u nu kiest voor de boekhouding, urenregistratie of voorraadbeheer. Ontdek zelf de voordelen of volg een webinar op exactonline.nl.

Exact Online. DĂŠ online bedrijfssoftware.


Interview

Tekst: André Staas – Comm’Art • Fotografie: Gerrit Boer

Veldhuis Media groeit door anticyclisch investeren in mensen en machines Veldhuis Media heeft zich ontwikkeld tot een specialistische full colour drukkerij die het hele grafische traject, van grafisch ontwerp tot verzending per post, onder één dak aanbiedt. Directeur Erwin de Lange legt uit: “We beschikken om te beginnen over een creatieve studio met grafisch ontwerp en DTP. Daarnaast is er uiteraard een drukkerij met drie 72/103 full colour drukpersen en digitale printmachines. Ten slotte heeft het bedrijf een eigen grafische afwerking, waaronder snijden, vouwen, geniet brocheren en wire-o binden. “Doordat we de hele keten in huis hebben, houden we maximale grip op het proces en daarmee op de kwaliteit. Voor onze klanten betekent het vooral gemak.”

H

et bedrijf telt vijftig medewerkers. In opdracht van uitgeverijen, reclamebureaus, drukwerkintermediairs en grote bedrijven worden in Raalte magazines, catalogi, tijdschriften, boeken, jaarverslagen en verkoopbrochures geproduceerd. Dat gebeurt volcontinu, dat wil zeggen in 3 ploegen, 5 dagen lang, 24 uur per dag. Motivatie en betrokkenheid

Tegen de stroom in investeren. Daar komt de succesvolle strategie van Veldhuis Media op neer. “Uiteraard zijn we continu bezig met kostenbeheersing. Daar ligt de eerste winst. Tegelijkertijd maken we sprongen voorwaarts. Zo zetten we zwaar in op relatiebeheer en acquisitie. Hiervoor hebben we vier accountmanagers in dienst. We houden continu druk op de markt. Dat is écht nodig want je krijgt het werk niet zo maar; je moet er bovenop zitten. Alleen als je je uiterste best doet, wordt het werk je gegund.” De sprongen voorwaarts zijn goed te zien. In 2008 betrok Veldhuis Media een nieuw bedrijfspand en breidde daarmee uit met 800 m². Daarnaast is geïnvesteerd in machines. Bijvoorbeeld een nieuwe Komori LS540, een vijfkleurendrukpers op formaat 72x103. In 2008 werd ook al zo’n machine in de drukkerij geïnstalleerd, destijds de eerste van deze generatie in Nederland. Verder een nieuwe volautomatische compute-to-plate machine

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

(CTP), waarop rechtstreeks vanaf de computer drukplaten worden gemaakt. Ook staan er nieuwe vouwmachines en een nieuwe seallijn.” Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in zijn medewerkers. “Mensen maken bij ons het verschil. We doen er alles aan om medewerkers te vinden en te binden. We geven ze vrijheid en verantwoordelijkheid. Hierdoor hebben ze plezier in het werk. We willen medewerkers met initiatief, ondernemerschap, met op z’n tijd uiteraard ook het nodige conformisme. Onze opdrachtgevers voelen feilloos aan dat we investeren in kennis, motivatie, betrokkenheid, vakmanschap. Goed drukken kan iedere drukker. Maar het komt aan op mensen, die hun vak verstaan en met klanten kunnen omgaan. Mensen, die af en toe een stapje extra willen zetten, die zich tot het uiterste inspannen, die kunnen improviseren om onvoorziene problemen op te lossen.” Doen wat is afgesproken

Investeren in mensen en machines: daar wordt Veldhuis Media beter van, maar ook zijn klanten. “Met onze moderne machines kunnen we een maximale snelheid en flexibiliteit garanderen, naast een minimale kostprijs. We waarborgen de kwaliteit van onze producten door te werken binnen passende protocollen en normen; onze drukpersen, CTP en proefsystemen zijn ingericht op NEN-ISO 12647-2.”Duurzaamheid staat bij Veldhuis Media hoog in het vaandel. “We hebben duurzaamheid ingebed in onze bedrijfsvoering. Zo zijn onze prepress en de plaatvervaardiging 100% chemievrij en werken we met inkten die 100% afbreekbaar zijn. We zijn FSC-gecertificeerd, wat wil zeggen dat we papier gebruiken dat op duurzame wijze is geproduceerd. En ons hele bedrijf draait op groene stroom. We zijn slechts een paar certificaten verwijderd van CO2-neutraal bedrijf. Voor overheden en steeds meer bedrijven is duurzaam inkopen aantrekkelijk, mits de prijs niet al te gek wordt.”Het succes van Veldhuis Media wordt volgens De Lange ook bepaald doordat “we doen wat is afgesproken. Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk maken bedrijven nogal eens brokken. Bij ons is het écht zo; we hebben er naam mee gemaakt.”

Industriële principes

Ook de komende jaren blijft Veldhuis Media investeren in mensen en machines. “Van huis uit is de grafische branche nogal ambachtelijk van aard. We willen dit loslaten, zonder afbreuk te doen aan het vakmanschap van onze drukkers. We benaderen onze drukkerij vanuit de industriële invalshoek. We produceren met nieuwe machines, die worden bediend door kundige, ervaren en bovenal betrokken medewerkers. Zij werken binnen procedures en met protocollen die de maximale kwaliteit waarborgen tegen een minimale kostprijs. “In zo’n industriële cultuur gedijen onze medewerkers goed. Ze zijn heel betrokken bij het product, ons bedrijf, onze klanten en op elkaar. Er heerst hier een prettig familiegevoel. Een gevoel van: we staan en gaan ervoor. De cultuur is informeel; drempels zijn er niet. We praten met en luisteren naar elkaar. Met als gevolg een hoge productiviteit: het ziekteverzuim is bij ons minder dan één procent en de faalkosten zijn minimaal.”

info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl @veldhuismedia

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF++'PUP+BO+POH

Bewegwijzering: less is more! Hoe kom je snel van A naar B? Het is de vraag waar RenĂŠ Roding en Edwin de Groot, sinds vorig jaar november de twee directeuren van het in Wormerveer gevestigde Reklaspits, zich elke dag mee bezig houden. Voor zowel grote als kleine opdrachtgevers. Kortom: hoe richt je de bewegwijzering in? Volgens het ambitieuze tweetal is het met name een kwestie van ‘logisch nadenken’. “Less is more. Hoe minder hoe duidelijker,â€? zeggen ze. “Verder gaat het er om dat je de punten in de logistiek ontdekt, waar de looproutes bijeenkomen. Kortom, een gedegen analyse van het proces bij de klant is de eerste basis om eectieve bewegwijzering vorm te geven.â€?

N

og maar enkele dagen geleden ontving Reklaspits een nieuwe mooie opdracht van de luchthaven Schiphol. “Binnen het tijdbestek van ongeveer elf weken, moeten wij 2.140 bestaande lichtbakken naar LED-verlichting ombouwen,� vertelt Edwin, die zich binnen Reklaspits met de Sales bezighoudt. “Egale uitlichting is de succesfactor. De TL-buizen worden vervangen door LED. De opdracht past bovendien in de duurzaamheidsambities van Schiphol. De luchthaven wil op jaarbasis 2% energie besparen. Daar dragen wij dus aan bij, met advies en een operationele implementatie.�

van energieneutrale signing. Dit is de vraag waar de markt mee komt. Maar daarnaast hebben we het ook over creativiteit. Visuele communicatie is immers een vak apart. Of het nu om lichtreclames, Outdoor- of Instorecommunicatie gaat; elk project of object verdient een eigen unieke en passende oplossing, die onvoorwaardelijk binnen de huisstijl past. Binnen onze organisatie is bovendien meer dan 35 jaar vakkennis aanwezig om op al die uitdagingen een antwoord te vinden. Wij zijn daardoor in staat om formules te vertalen naar een concreet beeld. En dat is wat opdrachtgevers willen horen. Die hopen immers hun gasten en bezoekers snel van A naar B te kunnen begeleiden.�

gerenommeerde architecten en designers, maar we ontwerpen ook in-house. Van concept tot aan productie layout. Het is de slagkracht van onze organisatie.� De twee zitten vol met ambitie. “Op dit moment behoren wij tot de top 3 in Nederland. Natuurlijk willen we die positie handhaven. Daarnaast zetten we in op een gestage groei van het aantal medewerkers. We weten dat dit voor ons realistische doelstellingen zijn omdat we al trajecten succesvol hebben ingezet op het gebied

Reklaspits B.V. Industrieweg 59 1521 NE Wormerveer T 075 - 635 35 51 F 075 - 631 12 36 info@reklaspits.nl www.reklaspits.nl

Overigens is de luchthaven geen onbekend terrein voor Reklaspits. “Elke dag lopen er op Schiphol enkele mensen van ons rond,â€? zegt het tweetal. “Immers, de luchthaven is continu in verbouwing. Op grote en kleine plekken. Zichtbaar en onzichtbaar. En dat betekent een voortdurende aanpassing van de signing.â€? Het goed gereputeerde bedrijf heeft over werk overigens niets te klagen en dat kan ook haast niet anders als je een imposante portefeuille aan klanten hebt. “Van grote ziekenhuizen als het Maasstad Ziekenhuis – waar ook de pictogrammen voor werden ontwikkeld - tot aan de universiteit van Amsterdam en de Hogescholen. Maar ook de Zaanse Schans, winkelcentra, bedrijventerreinen, Bristol, Mediq en Benu Apotheken, DA Drogisterij & Parfumerie als de hele C1000-keten hebben wij in de loop der jaren op ons palmares mogen schrijven,â€? vertelt RenĂŠ, die zich binnen Reklaspits met de productie bezighoudt. “Onze kracht zit in het projectmanagement en het snel kunnen schakelen. Maar ook dat is weer heel breed. Zo werken we samen met

%JSFDUFVS&EXJOEF(SPPU SFDIUT FOMJOLT/JDP)PMT

het ONDERNEMERS BELANG

15


Ondernemerspanel

Hebben de gedrukte media nog toekomst? Steeds meer kranten en (vak)tijdschriften zijn digitaal beschikbaar. Naast een papieren versie zijn bijvoorbeeld ook de edities van Het Ondernemersbelang digitaal voor i-phone of tablet beschikbaar. Zal de digitalisering de gedrukte media in de toekomst geheel verdringen? Of blijven ondernemers de voorkeur geven aan de tastbare versies van hun krant, magazine of vaktijdschrift. De mening van ons panel. ■ Rob P. Beeren Rob P. Beeren - Diligence Ondernemers hebben helemaal geen tijd om te lezen. In ieder geval niet onder werktijd. En als ze uitgewerkt en moe thuiskomen hebben ze daar nog steeds geen zin in. Hooguit in het weekend. En dan zal de een het liefst op de bank met de voeten omhoog een vakblad willen lezen en de ander zal zijn informatie met zijn iPad op internet willen zoeken. Beide categorieën zullen blijven voorkomen, maar dat de gedrukte informatiedragers steeds meer verdrongen zullen worden door de digitale, is evident. Wat overigens niets afdoet aan

de rol van de uitgevers. Zij zullen zich echter moeten aanpassen voor wat betreft de distributievormen van hun content. En als in de toekomst nog eens een mensvriendelijke vervanging gevonden wordt voor die voor velen hinderlijke beeldschermen (bijv. door projectie van beelden in een comfortabele “leesbril” of iets dergelijks), dan zou het wel eens gedaan kunnen zijn met papieren kranten, magazines en vaktijdschriften. Ik persoonlijk zou de geur van papier en inkt missen, maar bij de milieubeweging zal de vlag uitgaan. En waar is die van gemaakt?!

■ Timo van Essen Timo van Essen - Accountants Adviseurs VANNU Gedrukte media zal nooit helemaal verdwijnen, maar zit volgens mij wel aan het einde van de levenscyclus van het product. Via de digitale media is er veel meer mogelijk dan bij het gebruik van gedrukte kranten, tijdschriften en bedrijfsbrochures. Mooie voorbeelden hiervan zijn het digitale magazine van Klm (iFly), en de e-zine van Ajax. Hierin zie je dat er digitaal meer

mogelijk is dan bij de papieren versie. Ook binnen ons eigen beroep doen we mee met zakenzine. En in het lokale MKB komt de digitale variant ook steeds vaker voor. Digitale media laten zich gemakkelijk verspreiden. Het verspreiden heeft een lagere kostprijs per product en het up to date houden is een stuk eenvoudiger. De verschuiving van gedrukte naar digitale media is een kwestie van tijd.

■ Edwin Iwema Edwin Iwema - Drukkerij ELTA IJmuiden ‘’De jeugd heeft de toekomst’’, zei mijn oma altijd. En met deze vraag denk ik dat daar ook het antwoord ligt. Kijk wat doet de jeugd, maar ook wat doe je zelf en je weet wat en hoe het zal gaan. Ik als drukker

16

het ONDERNEMERS BELANG

en dus een liefhebber van papier hoop op veel gedrukte media, maar ik denk dat het een combinatie wordt. De koppen via de digitale weg maar de achtergronden op papier, maar misschien is dat wel elektronisch papier.


■ Leonie Snijder Leonie Snijder - Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders De markt van gedrukte media krimpt, dat is duidelijk. Er is m.i. wel verschil te maken tussen een dagblad en een tijdschrift. Steeds meer mensen nemen het nieuws via sites als nu.nl tot zich, de hele dag door in een gestage stroom. De huidige abonnees van dagbladen zullen ’s ochtends hun krantje bij het ontbijt wel blijven lezen en wellicht dat een enkele jongere dit van pa of ma meekrijgt. Maar ook hier op kantoor zie ik de jongere generatie vaak weggedoken in hun mobiel.

Als we tijdens de lunch met tien personen aan de koffietafel zitten, hebben zeker acht een mobiel in hun hand. Even facebook checken op nieuws van vrienden, de whatsapp (groeps)berichten doornemen. Overigens maak ik mijzelf hier ook schuldig aan. Bij de tijdschriften en ondernemersbladen als Ondernemersbelang, vind ik het juist weer prettig iets in mijn handen te hebben. Iets dat je midden in een artikel weg kunt leggen en weer op kunt pakken als het je uitkomt. Zeker als het inhoudelijk interessante artikelen bevat. Deze markt heeft denk ik nog wel bestaansrecht.

■ Wilfred van Dam Wilfred van Dam - De Hooge Waerder accountants Digitaal zal nog fors terrein winnen ten koste van gedrukte media. Wij merken dat ook aan de vraag van onze klanten om een digitale jaarrekening. Het blijft prettig om papier in je handen te kunnen houden, maar door de steeds betere tablets en e-readers heb je tegenwoordig ook “wat vast”.

Op het gebied van nieuwsvoorziening lopen gedrukte media per definitie altijd achter. Gedrukte media zullen echter nooit helemaal verdwijnen, wellicht wordt het zelfs een luxegoed. Maar dan moeten deze media wel goed nadenken over hun toegevoegde waarde en welke functie zij in de toekomst willen vervullen.

■ Merel Kan Merel Kan - Verkoopbureau Kan Als je ‘de toekomst’ beperkt tot 10 jaar dan durf ik wel te zeggen dat er behoefte blijft aan papier. Volgens mij loopt er een scheidslijn tussen de generaties. Waar die lijn exact loopt durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet

is dat ik bij degenen hoor die niet graag betalen voor online content. Drukwerk lijkt minder vluchtig en komt daardoor degelijk en betrouwbaar over. Verder weg in de tijd worden letters op dode bomen schaars. Nieuwe lezers komen er weinig bij, terwijl er wel mensen afvallen.

■ Marinka Geijsen-Heijnis Marinka Geijsen-Heijnis - MUIS Software De komende jaren zal er steeds meer gedigitaliseerd worden maar wat ik belangrijk vind is dat artikelen uit een magazine toegankelijk zijn voor de meest gebruikte devices en dat je deze kunt delen met social media. Ik verwacht dan ook dat het aantal oplages van printversies van (vak)tijdschriften sterk zal verminderen en in de toekomst wellicht verdwijnen. Maar of het helemaal verdwijnt dat is nog één grote vraag... Als Marketingmanager staat ‘active content marketing’

op mijn prioriteitenlijst voor dit jaar. Hierbij kan je denken aan online nieuwsbrieven, webinars online boekhouden, blogs, casestudy’s, whitepapers, e-books etc. Hiermee kan ik ondermeer nieuwe klanten werven, de naamsbekendheid vergroten en klanten binden en probeer ik actief het aantal conversies te vergroten. En dat wil ik kunnen meten, dus hoevaak wordt mijn blog of artikel gelezen en geshared. En leidt dit uiteindelijk tot omzetgroei die ik bekijk via de MUIS LIVE App in mijn online boekhoudpakket.

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

Verbouwing maakt aanbod Bobs nog completer Bobs is al ruim 30 jaar een begrip in de regio. Menigeen heeft er wel eens een feestje gevierd, gegeten of gebowld.

O

ok op het gebied van zakelijke evenementen speelt Bobs een toonaangevende rol. Verdeeld over 5000 m2 heeft een opdrachtgever de beschikking over meerdere zalen die variÍren in grootte en stijl en die met elkaar te combineren zijn. Alle faciliteiten zijn aanwezig, waardoor de locatie multifunctioneel en full service is. Naast de directe ligging aan de A9 vlakbij de Randstad en de riante gratis parkeergelegenheid biedt de locatie eindeloos veel mogelijkheden voor evenementen. Of het nu gaat om een kick o, smakelijke lunch, vergadering of bedrijfsfeest; Bij Bobs leggen ze altijd met plezier de rode loper voor u uit en communiceren graag uw boodschap tijdens uw event.

jaar gestart met een grote verbouwing. Het eerste deel van de verbouwing (de Chesterbar) is tijdens de paasdagen al in gebruik genomen. Gasten kunnen er lunchen, borrelen, dineren of genieten van een uitgebreide High Tea. Ook voor besloten partijen en zakelijke meetings kan men terecht. In hoog tempo wordt er doorgewerkt, zodat voor de start van het evenementenseizoen de renovatie volledig is afgerond en daarmee het aanbod nog completer is. Meer informatie is te vinden op www.bobs.nl

Om aan de huidige vraag vanuit de markt te kunnen blijven voldoen is er begin dit ADVERTENTIE

Kick off, teambuilding, bedrijfsfeest... Feestjurk of maatpak... Klein of groot budget... Voor ieder evenement een succesvolle oplossing!

WiFi GRATIS

ZAKELIJKE MEETINGS Motiverend PERSONEELSFEESTEN

je t i u s f j i r Bed

Evenement

BIJEENKOMSTEN

Lunch & Diner O]kl]jo]j^)Mal_]]klL2(*-)+)-)-(oo&ZgZk&fd

18

het ONDERNEMERS BELANG

?JG=HKMALB=K Gezellig FAMILIE-

Nieuwe locati

CHESTERBAeR!

Onvergetelijk EVENTS Verrassend

O n t s p a n n e n d

WORKSHOP Creatief Sportief DAGACTIVITEITEN


Bedrijfsreportage

5FLTU8FOEZWBO4DIJFt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Zebra Uitzendbureau, sociale media en de gunningsfactor Achttien jaar geleden begon Henk Brandjes in IJmuiden Zebra Uitzendbureau. Hij slaagde erin een stevige positie in de IJmond te verwerven. Dankzij zijn omvangrijke netwerk is er ook in deze lastige periode een respectabel aantal uitzendkrachten actief. Als onderdeel van de Professionals Group kan Brandjes nu verder bouwen aan zijn netwerk, via social media en door persoonlijk contact.

W

e zijn in 1995 begonnen met mensen die afkomstig waren uit het bedrijfsleven in de IJmond. Daardoor waren we goed thuis in het werk in de regio. En dat zijn we nog steeds, zegt Brandjes. “We zijn een algemeen uitzendbureau. Onze opdrachtgevers zijn toeleveringsbedrijven van Tata Steel, bedrijven in de visserij- en oshoresector, bouw- en productiebedrijven en de zorgsector. De terugloop in werk sinds 2009 hebben we grotendeels kunnen opvangen door kostenbesparingen.â€? In 2012 moest Brandjes een keuze maken voor de toekomst. “Ik wilde investeren in nieuwe IT-systemen en heb een partij gevonden voor samenwerking. Sinds oktober 2012 maakt Zebra Uitzendbureau deel uit van The Professionals Group in Roosendaal. Ik heb zo de ďŹ nanciĂŤle armslag gekregen om te investeren in de toekomst.â€? Zebra-app

Een van de nieuwe IT-toepassingen is de Zebra-app, waarmee opdrachtgevers en uitzendkrachten toegang hebben tot relevante documenten en de uren-

registratie. “De app is per 1 januari 2013 operationeel geworden en de kinderziektes zijn er nu grotendeels uit.â€? Opdrachtgevers kunnen de uren invoeren en na accordering pro-formafacturen opmaken, zodat ze heel snel inzicht hebben in de kosten. Voor alle partijen is het eenvoudiger geworden om ingevoerde gegevens te controleren. “Alles is in een stroomversnelling gebrachtâ€?, merkt Brandjes. Op het kantoor in IJmuiden werken, naast directeur Brandjes, een vestigingsmanager, drie intercedenten en twee stagiairs. Daarnaast geeft Zebra iemand via het UWV de gelegenheid te reĂŻntegreren. Zebra Uitzendbureau is aangesloten bij de NBBU en in het bezit van het NEN-4400 certiďŹ caat. ‘Social mediator’

Brandjes is een enthousiast en heel actief gebruiker van de sociale media. “Al vanaf het begin zag ik de voordelen ervan voor het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld in korte tijd veel mensen bereiken. Zebra heeft ook een eigen Facebookpagina.� Toch blijft het persoonlijke contact voor Brandjes doorslaggevend. In de loop van de jaren heeft Brandjes een omvangrijk netwerk

opgebouwd. “We sponsoren voetbal- en hockeyclubs, zijn lid van de ondernemersverenigingen, werken mee aan goededoelenacties en hebben regelmatig contact met de gemeenten Velsen en Beverwijk. Als mensen je persoonlijk kennen, gaat de gunningsfactor een rol spelen. Mede daardoor hebben we nog steeds een grote groep mensen aan het werk.� Henk Brandjes zet zijn netwerk niet alleen in voor zakelijk gewin. “Ik wil mensen graag op weg helpen. Als je mensen goed behandelt, krijg je daar wat voor terug. Wij hebben heel loyale uitzendkrachten, die graag een stapje extra doen.� De vele zebra’s die zijn kantoor sieren, cadeautjes van uitzendkrachten, getuigen van die loyaliteit. Zebra Uitzendbureau B.V. Margadantstraat 28 1976 DN IJmuiden T (0255) 51 36 12 M (06) 53 23 41 45 henk@zebra-uitzend.nl www.zebra-uitzend.nl

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage

5FLTU$PDLEF7SJFTt'PUPHSBmF)BOTWBOEFS.BTU

Tien jaar Hoogewerf, tijd voor een feest Op 1 maart 2003 werd Hoogewerf Elektrotechniek opgericht. Eigenaar Ton Hoogewerf werd dit voorjaar veertig. Genoeg redenen voor een feestje. Dat werd voor de vele gasten een nooit te vergeten reis door de tijd!

H

oogewerf Elektrotechniek levert, plaatst en onderhoudt uiteenlopende elektrotechnische installaties bij particulieren en zakelijke afnemers. Persoonlijk contact, hoogstaande kwaliteit en een reĂŤle prijs staan daarin centraal. Met tien vaste medewerkers bedient men de vele uiteenlopende klanten. Ton richt zich daarbij op zakelijke relaties als de Viva Zorggroep in Velsen, stichting St. Jacob in Haarlem en Sportfondsen Nederland, een landelijk orgaan van zwembaden en sporthallen. Berry Aardenburg is verantwoordelijk voor de particuliere markt.

20

het ONDERNEMERS BELANG

Het bedrijf is gecertiďŹ ceerd en recentelijk voorzien van het certiďŹ caat ‘Borg Technisch Beveiligingsbedrijf’. Zij voldoen dus aan de hoogste eisen die wettelijk, en steeds vaker zakelijk, worden gevraagd. Daarnaast biedt het ‘Borg certiďŹ caat’ Hoogewerf nieuwe kansen en nieuwe markten, zoals het bedenken en installeren van beveiligingssystemen voor zowel particulier als de zakelijke markt. Ook het plaatsen van SenZ persoonsalarmering en SKG-sleutelkastjes behoort tot de nieuwe diensten van Hoogewerf. Deze expertise vindt plaats onder leiding van Bas Scholten. “SKG-sleutelkastjes zijn professionele kluisjes waarin de huissleutel veilig is


opgeborgen. Medewerkers van bijvoorbeeld de Thuiszorg openen met een codesleutel de kluis en kunnen het huis betreden. Buitenstaanders komen er niet in. In deze tijden een geruststellende gedachte voor zowel klant als eindgebruiker”, benadrukt Bas Scholten deze dienstverlening. Trots op jubileum

Betrokkenheid bij zijn klanten en producten, maar ook het delegeren van de divisies zijn typische Hoogewerf eigenschappen. Ton spreekt daar met trots over. “Tien jaar geleden ben ik begonnen. Nu is sprake van een goedlopende zaak, ondanks de moeilijke economische tijd. Dat vier je, is mijn mening, samen met je relaties en je medewerkers. Daarom hebben we op 23 maart een groot feest georganiseerd voor ruim 300 gasten. Vanwege het 10-jarig bestaan en mijn 40e verjaardag kwamen we uit op het thema

‘Een reis door de tijd’. Dit concept hebben we breeduit ontwikkeld, iets dat we ook in het dagelijkse leven doen. Een offerte maken of een storing oplossen is namelijk ook meedenken met je klant en doorgaan waar je concurrenten stoppen. Zo hadden we bedacht om eerst een vooraankondiging te sturen voor het feest en één dag ‘Air Hoogewerf’. Bij aanmelding ontvingen de genodigden een Boarding pas voor een vlucht met Air Hoogewerf. Vanaf 20.30 uur kon men inchecken in het pand in Beverwijk. Toen begon het spel, Prachtig man, je had de reacties moeten horen… In een woord: geweldig.”

vlucht. Men vloog vervolgens door de tijd: het begon met de stranding van zendschip Veronica en de geboorte van Ton in 1973. Via zijn jeugdjaren, hoogtepunten uit de jaren tachtig en negentig en de start van de zaak in 2003, eindigde de vlucht met een impressie van het huidige bedrijf op kantoor en werkvloer in een prachtige bedrijfsanimatie. Daarna ging de deur naar de bar open. Diep in de nacht gingen de laatste gasten met een goed gevoel naar huis. “Een daverend feest waar we allemaal met plezier op terugkijken”, aldus de jubilaris. Op naar het volgende feestje dus…

Reis door de tijd

Hoogewerf Elektrotechniek & Beveiliging

Twee stewardessen vingen de reizigers op en brachten hen naar hun plaats. Boven in het bedrijfspand was een filmzaal ingericht met echte vliegtuigstoelen. Via een video animatie hoorde men een welkomstwoord van captain Ton, daarna startte de virtuele

Wijkermeerweg 6 1948 NW Beverwijk T 0251 - 20 90 81 F 0251 - 23 96 46 info@hoogewerf.info www.hoogewerf.info

het ONDERNEMERS BELANG

21


Column In deze tijd waarin reorganisaties aan de orde van de dag zijn, lijkt digitalisering het sleutelwoord. Met digitalisering wordt efficiency bereikt, want handelingen hoeven niet meer dubbel te worden uitgevoerd. Veel ondernemers hebben echter moeite met de investeringen in digitalisering. En dat is, zelfs in deze tijd, verkeerde zuinigheid.

Digitalisering is het toverwoord/ verkeerde zuinigheid A

ls u uw boekhouding bijwerkt, wilt u uw gegevens maar één keer invoeren. Als u een factuur maakt, zou de informatie die nodig is voor de factuur eigenlijk automatisch tevoorschijn moeten komen. Als u dit allemaal handmatig moet doen, kost u dat veel tijd.

Als twee systemen niet met elkaar kunnen communiceren, dan kunnen onze ICT experts in veel gevallen een interface (koppeling) bouwen waarmee het mogelijk wordt om de twee systemen alsnog met elkaar te laten communiceren. Opvallend

Uit onderzoek van het SRA (Samenwerkende Registeraccountants en Accountants-Administratieconsulenten) bleek onlangs hoe belangrijk digitalisering voor de accountancybranche is. Voor ondernemers is de mate van digitalisering van een accountantskantoor van doorslaggevend belang bij de keuze voor een bepaalde adviseur of accountant. En terecht; als u uw processen zo efficiënt mogelijk heeft ingericht, verwacht u dat ook van uw accountant. Procesintegratie

De Hooge Waerder investeert al jaren in het zoveel mogelijk beperken van de handmatige invoer. Sterker nog, door middel van procesintegratie zorgen wij ervoor dat onze processen aansluiten op de processen van uw bedrijf. Door middel van deze procesintegratie wordt optimaal gebruik gemaakt van gegevens; ze hoeven in slechts één systeem te worden ingevoerd. U heeft snel de juiste en relevante stuurinformatie.

22

het ONDERNEMERS BELANG

Uit het bovengenoemde onderzoek bleek opvallend genoeg dat voor de jongere groep (onder de 40 jaar) klanten digitalisering minder belangrijk is dan voor de groep boven de 40. Dit wordt echter verklaard doordat de groep onder de 40 een hoge mate van digitalisering als vanzelfsprekend ziet. Dit sluit aan bij onze eigen ervaring. Eigen onderzoek

Het onderzoek naar klantbehoeften geeft ons op sommige fronten inzicht, maar is voor ons ook aanleiding geweest om een eigen onderzoek naar koopmotieven in de zakelijke dienstverlening te starten. Wij verwachten u de resultaten van dit onderzoek in september te kunnen presenteren. Als u wilt meewerken aan een interview (persoonlijk of via e-mail) in het kader van dit onderzoek, dan waarderen wij dit zeer. U kunt zich voor het onderzoek opgeven bij Suzanne Goeman, via sgoeman@dehoogewaerder.nl. U kunt bij haar ook terecht voor meer informatie.

Daan van der Eng MSc Relatiebeheerder dvdeng@dehoogewaerder.nl De Hooge Waerder Vondellaan 4a 1942 LJ Beverwijk T 0251 - 22 97 52 www.dehoogewaerder.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF++'PUP+BO+POH

Een op de tien alarmmeldingen is ook echt alarm!

W

ant, voor een spin die voor een bewakingscamera z’n web bouwt en daardoor de alarmcentrale op scherp zet, hoeft de klant niet wakker te worden gebeld,â€? vervolgt Maud. “Hoe vervelend zou het niet zijn als je in negen van de tien gevallen ‘voor niets’ uit je bed moet terwijl er geen reden voor een alarm was.â€? Veel ondernemers zullen het daarmee eens zijn, maar vaak moet er eerst iets ĂŠcht gebeuren, voordat er actie wordt ondernomen om de beveiliging ĂŠn de opvolging daarvan op een hoger niveau te brengen. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten. Sterker nog: op allerlei vlakken kan er zelfs bespaard worden.

Van alle inbraakalarmmeldingen in bedrijfspanden, blijkt ongeveer 90% loos alarm. Een mooi hoog percentage, maar je zal maar tot die 10% behoren, waarbij er dus ĂŠcht iets aan de hand is. Volgens Maud Verwer, medewerker Business Development bij VolkerSafeGuard in Zaanstad, is er nog te veel onderschatting in het bedrijfsleven met betrekking tot de eigen bedrijfsveiligheid. “Met louter een alarmsysteem en een spiedende camera ben je er niet,â€? zegt ze. “Het gaat vooral om de kwaliteit van de opvolging.â€?

Tijd bijvoorbeeld. “We zijn een one-stopshopping kanaal in de beveiligingsbranche. We besparen de klant tijd door het verzorgen van de gehele keten van alarmbeveiliging. De aanschaf van het eigenlijke alarmsysteem, de aansluiting op de alarmcentrale, de opvolging van alarmmeldingen en het aansturen van surveillance indien nodig. En dat alles onder ĂŠĂŠn dak. Zo hoef je als ondernemer niet verder te zoeken en ben je in ĂŠĂŠn keer bediend. Om die reden zien we dat steeds meer bedrijven uit de regio klant bij ons worden. Niet gek, want we kennen de buurt en de buurt kent ons. We zijn de buurman, dat maakt het laagdrempelig.â€? Maar ook kan er volgens Maud bespaard worden door het implementeren van transparantie. “Transparantie in surveillance is een combinatie die in de beveiligingsbranche niet vaak gemaakt wordt,â€? stelt Maud. “Toch is het mogelijk. Zo betaalt een ondernemer bij ons geen abonnementtarief meer, maar alleen het daadwerkelijk gereden en gecontroleerd alarm op locatie. En is de surveillant langer dan dertig

minuten onderweg? Dan hoeft de klant niet te betalen. Via een unieke webportal kan de klant daarbij tot op de minuut zien hoe de opvolging is verlopen.� In de hele kostenstructuur ontstaat dus een prachtige transparantie. Deze ontwikkeling is nieuw in het vakgebied.

“Feit blijft echter dat het bewustzijn moet groeien dat bewaking en veiligheid helaas issues zijn waar je als ondernemer aandacht aan moet besteden. Want 90% loze alarmmeldingen betekent niet, dat de kans klein is dat je ooit aan de beurt komt. Daarom: regeren is vooruitzien. Vóórdat er ĂŠcht iets gebeurt.â€?

3 voorjaarstips van VolkerSafeGuard om de kans op ‘kwaad’ bezoek te minimaliseren:

t7FSHFFUOJFUEFSBNFOUFTMVJUFOBMTEFMBBUTUFNFEFXFSLFSIFUQBOEWFSMBBU7PPSBMJOIFU voorjaar – als het eerste lentezonnetje zich aandient – zijn kwaadwillenden extra alert op deze onoplettendheden bij de bedrijven. t-BBUEFVSFOPWFSEBHOJFUPOCFIFFSEPQFOTUBBO0PLOJFUBMTEFMFWFSBODJFSWBOVJU[JKO vrachtwagen heen en weer loopt om het magazijn te vullen. Een ander is sneller binnen dan je denkt. t;FUEVSFTQVMMFO DPNQVUFST MBQUPQT .BDT OJFUUF[JDIUCBBSPQLBOUPPS8PSEUFSOJFU mee gewerkt? Zet ze meteen achter slot en grendel!

Volker SafeGuard Grote Tocht 8 1507 CG Zaandam T 088 - 186 98 69 F 088 - 186 98 79 www.volkersafeguard.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Bedrijfsreportage

5FLTU8FOEZWBO4DIJFt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Mobiel en emissievrij transporteren en opslaan van vluchtige organische stoen met het Vento Clean System

Een nieuw systeem met nog veel meer toepassingsmogelijkheden Begin 2010 besloot de gemeente Amsterdam een nul-emissiebeleid in te voeren voor vluchtige organische stoen. Dat had grote gevolgen voor de overslag van (petro)chemischestoen in en bij de Amsterdamse haven. Er bestonden nog geen mobiele installaties, die overslag van deze stoen emissievrij kon laten verlopen. Daardoor had de beslissing ingrijpende consequenties voor het werk van Specialised Tanker Services (STS). Het bedrijf pakte de uitdaging op en liet een mobiele installatie ontwikkelen voor het emissievrij transporteren en opslaan van vluchtige organische stoen: het Vento Clean System. In mei 2013 is de eerste versie van het systeem in gebruik genomen. Graham Wastell en Richard Kroep van STS hebben intussen ontdekt, dat het ook voor andere toepassingsgebieden een prima oplossing is.

D

e emissie van vluchtige organische stoen is een belangrijk onderwerp in de (petro)chemische sector. Bij het laden en overslaan van (petro)chemische stoen op zee en op de wal blijft een deel ervan in de vorm van

24

het ONDERNEMERS BELANG

gassen/stank of residuen achter in de tanks en slangen. Tot nu toe waren er nauwelijks veilige mogelijkheden voor het opvangen en/of verwijderen van deze dampen en residuen. Meestal werd gekozen voor het laten verdampen in de open lucht.

De betrokkenheid van STS

STS heeft vestigingen in de Amsterdamse en Rotterdamse haven en verhuurt onder andere overslagmaterialen en de mensen om ze te bedienen. Met deze materialen, vooral slangen, kunnen vluchtige organische


Ongekende mogelijkheden

Nederlands product

“De maatregel van de gemeente Amsterdam dwong ons te gaan zoeken naar een mobiele oplossingâ€?, vertellen Wastell en Kroep. “Begin 2011 zijn we gestart met de ontwikkeling van het Vento Clean System.â€? STS is nu het eerste – en voorlopig enige – bedrijf ter wereld dat in staat is met de toepassing van deze techniek vluchtige organische stoen emissievrij over te slaan via een mobiele installatie. Het is bovendien toepasbaar in veel andere situaties. “Het systeem is speciďŹ ek ontwikkeld voor op de palen. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een varende versie en de volgende is een semi-vast systeem. Zo is het straks inzetbaar voor allerlei andere toepassingen, bijvoorbeeld voor het ontgassen van terminals of lichters en bij het klaarmaken van tanks voor onderhoud, het gasvrij maken en luchten ervan. Daarmee kan een besparing op de onderhoudstijd worden bereikt tot wel 24 uur.â€?

Het Vento Clean System is een volledig Nederlands product. Het is ontwikkeld door The European Innovation Company, in samenwerking met NR Koeling en STS. Verschillende overheidsinstellingen en marktpartijen waren erbij betrokken, zoals het Amsterdamse Havenbedrijf, de Rotterdamse Haven, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Lloyd’s Register, Energieconsult en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart. Het voldoet aan vrijwel alle standaarden en veiligheidsvoorschriften. Voor de ontwikkeling is via bemiddeling door het Havenbedrijf een subsidie beschikbaar gesteld door het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Het eerste Vento Clean System is in een explosievrije container van 40 voet geĂŻnstalleerd op een ponton. Tussen de container en de besturingsruimte is een veiligheidszone gecreĂŤerd van dertig meter. “De enige uitstoot die nog wordt veroorzaakt, komt van de brandstof die nodig is voor het genereren van elektriciteit op het ponton. Dit wordt tot een minimum beperkt door de grote exibiliteit van de in te zetten generatoren. Zo wordt niet meer energie opgewekt dan strikt nodig is.â€?

De werking

3JDIBSE,SPFQ MJOLT FO(SBIBN8BTUFMM WBO454IFCCFOJOUVTTFOPOUEFLU  EBUIFUPPLWPPSBOEFSFUPFQBTTJOHT HFCJFEFOFFOQSJNBPQMPTTJOHJT

stoen worden overgepompt van zeeschip naar zeeschip, van zeeschip naar binnenvaartschip en van terminals naar en van zee- en binnenvaartschepen. Een groot deel van dit werk gebeurt aan de meerpalen buiten de havens. STS is onderdeel van dezelfde holding als Silver Star Agencies, een snelgroeiende, onafhankelijke scheepsagent. “Silver Star Agencies bestaat nu 16 jaar en is gespecialiseerd in het eďŹƒciĂŤnt en eectief afhandelen van scheepsladingen. Het op- en overslaan van vluchtige organische stoen maakt daar deel van uitâ€?, vertelt oprichter Wastell. “We zijn nu de grootste in de Amsterdamse haven. De groep telt 36 medewerkers en vijf kantoren. Onze bedrijfsďŹ losoďŹ e is dat we alles grondig aanpakken, kwaliteit leveren en problemen oplossen, liefst voordat ze zich aandienen.â€? Vandaar dat ook een oplossing werd gezocht voor het probleem van het emissievrij overslaan van vluchtige organische stoen.

Het Vento Clean System is ontworpen voor het ontluchten van tanks en slangen en opvangen van residuen van vluchtige organische stoen bij het laden, lossen en ventileren. Het is een gesloten systeem en maakt gebruik van een condensatieproces met hoge snelheid. Zo voorkomt het vervuiling door reststoen en dampen en brengt het de CO2-emissie terug. “Het systeem is of wordt bruikbaar in de binnenvaart, kustvaart en zeevaart en bij tankterminals en vliegtuigtanks. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar zorgt ook voor betere werkomstandigheden, onder meer doordat de betrokken medewerkers minder vaak persoonlijke beschermingsmiddelen nodig hebben. Dankzij het unieke condensatieproces kunnen gassen en residuen snel worden teruggebracht tot het oorspronkelijke product, in vloeibare vorm.â€? Het huidige systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor het overslaan van een vluchtige organische stof als benzine. “Bij de opslag van benzine in zeetankers mag zich niet meer dan acht procent zuurstof in de tank bevinden, om ontbranding te voorkomen. De lading in de tank is dan onbrandbaar (inert). Bij het overpompen van de benzine naar een andere tank zorgt het Vento Clean System ervoor dat de tank inert blijft door de vrijkomende ruimte aan te vullen met bijna honderd procent stikstof. Dit wordt bereikt door de in de slangen ontstane gassen in het Vento Clean System af te koelen naar een temperatuur van dertig tot veertig graden onder nul. Het in de gassen aanwezige residu wordt dan door condensering vloeibaar en wordt apart opgevangen. De resterende gassen worden weer opgewarmd. De warmte hiervoor wordt teruggewonnen uit het condensatieproces. Vervolgens worden de gassen via een speciaal procedĂŠ ontdaan van zuurstofmoleculen. Daarna wordt het als bijna honderd procent stikstof teruggevoerd naar de oorspronkelijke tank.â€?

Het Vento Clean System spaart tijd en geld, zowel voor de eigenaar van het schip als voor de eigenaar van de lading. “Maar de grootste winst die wordt behaald, is de winst voor het milieuâ€?, zeggen Graham Wastell en Richard Kroep. “De vervuiling die wordt veroorzaakt door vluchtige organische stoen wordt teruggebracht tot nul en de (indirecte) CO2-uitstoot wordt aanzienlijk beperkt.â€?

Specialised Tanker Services Westhavenweg 105f (haven 3478) 1042 BB Amsterdam T 020 - 480 20 60 F 020 - 480 20 61 Shannonweg 86 (haven 5064) 3197 LH Rotterdam-Botlek T 010 - 231 38 90 F 010 - 892 09 19 ops@specialisedtankerservices.com www.specialisedtankerservices.com

het ONDERNEMERS BELANG

25


JUIST EEN KWETSBARE SITUATIE VRAAGT OM DAADKRACHT

DAADKRACHT Doen wat je belooft vinden we bij Snijder heel belangrijk. In de samenwerking, maar zeker ook bij het innen van gelden, mag je de ander aan zijn afspraken houden.

www.snijderincasso.nl

Druk & Print drukkerijelta.nl > De kleurspecialist in grote en kleine oplagen

voor al uw draai en e freeswerk, van klein tot grote series

> Druk en print van o.a. flyers, folders, posters, visitekaartjes, brochures > Eigen ontwerpstudio > Snelle levering door eigen machinepark > Ruim 50 jaar een vertrouwd adres > Voordelig in druk & print

500 A6 flye0rs

€ 85,-* in kleur

*BEDRAG IS EXCL. BTW

DRUKWERK

TROMPSTRAAT 1-5 1971 AA IJMUIDEN

TEL. 0255 - 511191 FAX 0255 - 535818

INFO@ELTA.NL WWW.DRUKKERIJELTA.NL

Molenstraat 32 1911 DA te Uitgeest Tel. 0251 - 31 01 19 Fax. 0251 - 31 31 43 www.dmfdietvorst.nl info@dmfdietvorst.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU8FOEZWBO4DIJFt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

7MOS"SKP 3BZNPOFO/JFMT4QMJOUFS

“Wij vervoeren alles wat in onze vrachtwagens past!� Een gesprek met de familie Splinter op kantoor bij Expeditie Jaspers/Splinter Transport illustreert direct een van sterke kanten van het bedrijf: korte lijnen en direct de planning aan de telefoon. Zijn het niet Arjo of Marion Splinter, die snel tussendoor een vraag beantwoorden, dan zijn het wel hun zoons Raymon of Niels, die even overleggen over een vracht. Direct antwoord is prettig voor de klant, al is dat antwoord soms ‘nee’. “Als we iets niet kunnen, dan zeggen we het. Maar dat komt niet zo vaak voor. We doen wat we zeggen, dus onze klanten weten altijd waar ze aan toe zijn�, zegt Arjo Splinter.

P

er 1 oktober 2001 nam Arjo Splinter het familiebedrijf Expeditie Jaspers in IJmuiden over. De naam heeft hij gehandhaafd: “Expeditie Jaspers stond goed aangeschreven, daarom hebben we de naam gehouden, al willen mijn zoons er nu wel graag ‘Splinter Transport’ aan toevoegen.â€? In februari 1994 was Splinter voor zichzelf begonnen als leverancier van kaas. In 1997 kocht hij een vrachtwagen en sindsdien werkte hij als ‘eigen rijder’ tot zich de gelegenheid voordeed het bedrijf van de familie Jaspers over te nemen. Expeditie Jaspers/Splinter Transport heeft nu dagelijks twaalf wagens op de weg, variĂŤrend van bestelbus tot trekker met oplegger. De tien chaueurs in vaste dienst worden al naar gelang de vraag aangevuld door vaste oproepchaueurs. “We kunnen alles vervoeren: van rollen staal tot stukgoed, van een kilo tot dertigduizend kilo, ook als het buiten de standaardmaten valt. Als het maar

binnen de maten van de wagen of de oplegger past. Doordat het zeil van enkele vrachtwagens en opleggers zowel aan de zij- als aan de bovenkant open kan, zijn ze eenvoudig en snel te laden en te lossen. Voor werk in de stad hebben we speciale citytrailers.� All-round transportbedrijf

Expeditie Jaspers/Splinter Transport is de enige expediteur in IJmuiden. “We kennen in deze omgeving geen andere transportbedrijven, die zowel trailer- en palletvervoer doen als ook koeriersdiensten en op- en overslag. We rijden veel in de provincies Noord- en Zuid-Holland en zijn dagelijks te vinden in het Rotterdamse havengebied, vaak met stukgoed voor im- en export. Ook beleveren we in alle havens vracht- en passagiersschepen. We voorzien ze van alle benodigdheden. Daarnaast vervoeren we rollen staal, maar ook allerlei half- en eindfabrikaat en we zijn

vaste vervoerder voor beurzen. We komen overal in Nederland en ook wel in het buitenland, maar in beperkte mate.� Arjo en Marion Splinter zijn meestal op kantoor; Arjo voor de planning en Marion voor de administratie. Zoon Raymon neemt als het nodig is de planning over, als hij tenminste niet op de weg zit. Niels rijdt meestal ook, maar is opgeleid als vrachtwagenmonteur en waakt dus daarnaast over de technische staat van het wagenpark. “Wie ons belt, krijgt direct een van ons aan de lijn. Kortere lijnen bestaan niet!�

Expeditie Jaspers B.V./Splinter Transport Zandvoortstraat 79 1976 BN IJmuiden T 0255 - 51 54 19 F 0255 - 51 39 35 info@jaspersbv.nl www.jaspersbv.nl

het ONDERNEMERS BELANG

27


Bedrijfsreportage

5FLTU$PDLEF7SJFTt'PUPHSBmF++'PUP+BO+POH

MUIS LIVE App:

Altijd en overal zicht op uw administratie MUIS Software ontwikkelt administratieve software voor accountants en ondernemers. De gecertiďŹ ceerde software iMUIS Online boekhouden en iMUIS Business software telt vele tienduizenden tevreden gebruikers. Het bedrijf maakt al meer dan 25 jaar administratieve software voor diverse branches zoals groothandels, ZZP-ers, accountants etc. Nieuw is de MUIS LIVE App. Daarmee kun je wereldwijd vanaf een smartphone of tablet je administratie inzien en waar nodig actie ondernemen.

D

e visie van MUIS Software is dat ondernemers zo min mogelijk tijd moeten besteden aan administratieve taken. De MUIS Live App is hierin onmisbaar voor elke ondernemer. “Of je ZZP-er bent of een complete inkoopverkoop- voorraadadministratie voert, tegenwoordig is het een must om op elke moment te weten hoe je er als bedrijf voor staat�, aldus Marinka Geijsen.�De klanten van MUIS Software die bijvoorbeeld werken in de iMUIS Business software, kunnen in dezelfde administratie samenwerken met hun accountant. De MUIS LIVE App biedt beide partijen vervolgens continu inzicht in de administratie en het reilen en zeilen van het bedrijf.�

met zijn klant mee kan kijken. Belangrijke onderdelen van de MUIS LIVE App zijn de de managementoverzichten, zoals omzet, kosten en resultaten die in een tabel of als graďŹ ek graďŹ sch weergegeven worden. Actuele ďŹ nanciĂŤle cijfers kun je afzetten tegen budgetten en prognoses. Ook kun je foto’s maken van losse onkostenbonnetjes, ďŹ nanciĂŤle stukken en facturen. Die documenten worden vervolgens automatisch in je administratie geplaatst om daar verwerkt te worden. Naast actueel inzicht in de ďŹ nanciĂŤle administratie, kun je met de applicatie ook adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen opvragen van je bedrijfrelaties. Daarmee kun je onderweg direct jouw contactpersonen benaderen. Wilt ook minder kosten en een hoger rendement?

“Onze software onderscheidt zich door een zeer gunstige prijs-/functionaliteitverhouding, zodat u snel kosten zult besparen. Via onze webinars en demo’s kunt u dit met eigen ogen zien. Diverse bedrijven maken er al gebruik van. Dat varieert van een trendy tent als Bloomingdale tot een gerenommeerd accountantskantoor als De Hooge Waerder. Wij beschouwen onze MUIS LIVE App als de volgende stap in de ondersteuning van de bedrijfsadministratie. Altijd en overal beschikbaar en uiterst betrouwbaar, dus klaar voor de toekomst!�

Extra informatie bij de hand

Iedereen heeft tegenwoordig zijn smartphone of tabblet bij zich. De MUIS LIVE App biedt voor deze platvormen de oplossing voor ondernemers om overal en altijd inzicht te houden in hun bedrijf. Voor de accountant betekent dit dat hij snel zijn klant bij kan staan omdat hij tegelijkertijd op zijn eigen smartphone

28

het ONDERNEMERS BELANG

MUIS Software De Trompet 2880 1967 DD Heemskerk T 0251 - 24 16 41 F 0251 - 24 44 05 info@muis.nl www.muis.nl


Accountants en Adviseurs

b.v.

Wij zijn een groeiend kantoor gevestigd in Heemskerk. Onze accountant of adviseur is een betrouwbare steunpilaar voor iedere ondernemer in het MKB.

Ons dienstenpakket voorziet in alle accountancy, administratieve en fiscale zaken die een ondernemer op zijn pad kan tegenkomen, zoals: ™Verwerken van administrai^Zh™=Zidehtellen van tussentijdse rapportages ™=Zisamenstellen van jaarrZ`Zc^c\Zc™=ZiWZddrdelen van jaarrekeningen ™7ZaVhi^c\VVc\^[te en -advieh™ =Zi verzorgen van salarisadministraties ™;^hXVae"ZcWZYg^_[sadviezZc™7ZYg^_[hovZgcVbZh™7Z\ZaZ^Y^c\van startende ondernemers

Accountantskantoor Godthelp

Accountants en Adviseurs

De Trompet 1900 1967 97 =ZZbh`Zg` T (0251) 75 02 71 ;%'*&,*%',' M 06 24 78 41 10

Wie beslist er over u en uw onderneming als u dat zelf niet meer kunt? Hou zelf de regie en maak een levenstestament. Voor meer informatie gaat u naar www.batenburg.eu/levenstestament

PmWhjefm_j

www.batenburg.eu


Je zakelijk bestaan in balans met je sociale leven.

Vriendenclub Thirty Something bedankt Sylvia van der Scheer voor het perfect organiseren van het jaarlijkse vriendenuitje. Sylvia van der Scheer bedankt De Hooge Waerder voor het advies rondom het openen van haar tweede bedrijfsvestiging. Sylvia van der Scheer vindt quality time met haar vrienden heel belangrijk. En hoewel het openen van de tweede vestiging van haar beautysalon en de bijkomende drukte roet in het eten dreigde te gooien, zit ze nu toch met haar vrienden in Wijk aan Zee op het strand. Doordat De Hooge Waerder haar op weg heeft geholpen met online boekhouden en een online personeels- en salarisadministratie heeft ze inzicht en overzicht over haar twee vestigingen. Door de tijdsbesparing die dit oplevert, houdt Sylvia genoeg tijd over voor de organisatie van haar vriendenuitje .

Het Ondernemersbelang IJmond 2-2013  
Het Ondernemersbelang IJmond 2-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement