Page 1

NR. 1

2013

ZAANSTREEK

Een partnership dat de Zaanstreek nog vitaler maakt

Het nieuwe gezicht bij Forbo Eurocol

Onderwijs en bedrijfsleven slaan de handen ineen

Groei in transportwereld is gewoon mogelijk

De Nederlandse arbeidsmarkt exibiliseert verder

ttttttttttttttttWWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Wij bouwen met natuursteen Engel Natuursteen geeft meerwaarde aan een bouwwerk en woning. Van dorpel of gevelbekleding Van vloer- tot wandtegels van nieuwbouw of restauratie. Wij hebben vakkundig opgeleid personeel die dit kunnen verzorgen.

Industrieweg 44 1521 NE Wormerveer T 075 621 48 65

Sinds 1906

E info@drukkerijstuba.nl

www.drukkerijstuba.nl

Zi jtocht 7, Zaandam, Tel. (075) 616 31 71, Fax (075) 6 701 652, www.engelnatuursteen.nl


Prognose

Samenwerking

AankoopďŹ nanciering

Waardebepaling

Exportkrediet Eigen bijdrage

Herstructureren

Koopovereenkomst

Verkoopcondities

Expansie Lening

Kredietaanvraag Management buy in

Overdracht

Vertrouwen

BedrijfsďŹ nanciering Krediet

Risicokapitaal Fusie

Innovatie

Liquide Visie Kansen

Vreemd vermogen

Risico's

Zekerheid Financiering Groei Rentabiliteit Uitbreiden Investeren

Waarderingsgrondslag

Due diligence onderzoek Eigen vermogen

Overname

Waardebepaling

Ondernemen is keuzes maken. Gebaseerd op de kennis die er is. Van de marktsituatie en de branche. Maar ook van toekomstige ontwikkelingen en van de emoties en verwachtingen die in en rondom het bedrijf leven. Het is de basis voor gezonde groei. Alleen een adviseur die op al die terreinen een sparringpartner is, kan u helpen om die groei te verwezenlijken. Baker Tilly Berk Zaandam Telefoonnummer: (075) 681 50 00 E-mail: zaandam@bakertillyberk.nl

www.bakertillyberk.nl

ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS

“Een paar simpele ingrepen zorgen voor een veel betere veiligheid� Sebastiaan de Wit medewerker iCentre

*/5&(3"-&7&*-*()&*%41-"//&/t7*%&04637&*--"/$&t"-"3.0170-(*/(t#3"/%8"$)5t7&*-*()&*%41-"//&/ Bent u geĂŻnteresseerd in bedrijfsbeveiliging van Securitas? Neem dan contact op met Norbert Schmitz - Rayonmanager Noord-Holland Noord

Tel: 072 - 540 10 33 of kijk op www.securitas.nl

Zorgen voor veiligheid; dat is onze kernactiviteit. Ook de beveiliging van uw winkel of bedrijventerrein nemen wij graag voor onze rekening. Wij bieden u gespecialiseerde diensten of juist een totaaloplossing. Zodat u met een gerust hart kunt ondernemen.

SECURITAS. VOOR VEILIGHEID.


Inhoud Het Ondernemersbelang van Zaanstreek verschijnt vijf keer per jaar.

Een partnership dat de Zaanstreek nog vitaler maakt

Negende jaargang, nummer 1, 2013 OPLAGE 3500 exemplaren COVERFOTO Rob Dillmann (links), voorzitter van de raad van bestuur van het ZMC en Dennis Kooren, directeur bedrijven van Rabobank Zaanstreek. Fotografie: Luuk Gosewehr UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast T 0594 – 51 03 03 F 0594 – 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl

07

Het nieuwe gezicht bij Forbo Eurocol Sinds 1 oktober vorig jaar is de 49-jarige Duitser Jochen Schwemmle het nieuwe gezicht bij Forbo Eurocol in Wormerveer. In het najaar volgde hij officieel Jos den Ronden (63) op als General Manager International voor de Business Unit B&C Adhesives, bestaande uit de bedrijven Forbo Eurocol, Forbo Erfurt in Duitsland en Forbo Stroitech in Rusland. Vanaf 1 januari dit jaar is Schwemmle tevens benoemd tot General Manager van de Forbo Eurocol.

VORMGEVING VDS!, Vormgeving drachten DRUK Drukkerij Veldhuis Raalte AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE: Gerrit Boer Jan Jong Fotografie Luuk Gosewehr Baart Koster (Koster teksten) Jeroen Kuypers Jan Hammink Jerry Helmers (Crown Media) Paul Kusters (cartoon) Marco Magielse Tekstbureau Vakmaten Henk Veenstra André Vermeulen (column) Ruud Voest Cock de Vries René Zoetemelk ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen, veranderingen van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeldt svp ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon.

18

Het gaat goed met de Zaanse voedingsverwerkende industrie. Toch kijkt men bezorgd naar de toekomst. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is te verklaren. De branche heeft namelijk behoefte aan ‘vers bloed’. Het personeelsbestand vergrijst en er is weinig aanwas. Terwijl het werkterrein een historisch verleden en gouden toekomst heeft. Zes organisaties slaan daarom de handen ineen. Hun doel is jongeren te enthousiasmeren voor hun vak.

Groei in transportwereld is gewoon mogelijk Directie en medewerkers van Kistenfabriek de Boer uit Zaandam kunnen met grote tevredenheid terugkijken op het afgelopen jaar. En, juist daardoor wordt er ook met vertrouwen naar dit nieuwe jaar vooruitgeblikt waarbij de twee directeur/eigenaren Lex Clardij en Cees Dekker er niet voor schromen om wederom heldere ambities uit te spreken. De twee namen in 2006 het bedrijf over en sindsdien is de organisatie flink gegroeid.

02

het ONDERNEMERS BELANG

22

In het hartkatern De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

ISSN: 1873 – 8087 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

10

Onderwijs en bedrijfsleven slaan de handen ineen

EINDREDACTIE Ymi Hut – Liemburg y.hut@ondernemersbelang.nl T 0594 – 59 74 70 BLADMANAGER Novema Martin Glim m.glim@ondernemersbelang.nl T 0228 – 32 12 53

Van een traditionele zakelijke relatie naar een relatie die veel meer is én dus meer zal opleveren. Het Zaans Medisch Centrum en Rabobank Zaanstreek hebben samen die stap gezet. Hun partnership kreeg onder meer vorm in de recente ondertekening van de financieringsovereenkomst voor de nieuwbouw van het ZMC. Maar dat is nog maar één uitwerking van de ambities van beide partijen. Op basis van gemeenschappelijke doelen, zoeken zij naar verbinding in de Zaanstreek.

- Blijvend leren steeds belangrijker - SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden - Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in - Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd, maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden.


Column ■

En verder

Sleutelwoord: optimisme

04

Nieuws

Dik vier jaar al verkeert de westerse wereld in een forse dip. Het einde is

06

Al 35 jaar betrokken bij de regionale arbeidsmarkt!

13

Stuba Grafische Producties is meer dan een drukkerij

nog niet in zicht. We praten elkaar de put in. Zo hebben we ons zelf in een vicieuze cirkel gemanoeuvreerd. De media berichten bijna dagelijks over economische rampspoed, daarbij gevoed door de regering en door geluiden uit de lobbykantoren van het bedrijfsleven.

15

Conijn Metaalbewerking investeert bewust in toekomst

16

Ondernemerspanel: 2013: Een jaar met nieuwe kansen?

20

‘Eén aanspreekpunt voor werkgevers’

24

Expertisecapaciteit uitgebreid op kantoor in Wormerveer

Tegelijkertijd is er nauwelijks nog besef van de enorme welvaart waarin wij mogen leven. Oorlog is iets wat 90 procent van de bevolking alleen kent van televisiebeelden en bioscoopfilms. De economie is het probleem niet. Het werkelijke probleem is dat in Nederland, en ook in andere westerse ‘democratieën’, een tweedeling is ontstaan tussen de bestuurlijke elite en de gewone burger op straat. Die twee verstaan elkaar niet meer. De huidige generatie politici zit niet in de politiek vanuit een gedreven ideaal om het land en zijn bevolking naar betere leefomstandigheden te leiden, maar vanuit een gecalculeerde gedachte om de eigen loopbaan vooruit te helpen. Op zich is dat niet eens zo vreemd, immers de leefomstandigheden kunnen al bijna niet meer beter. Hierdoor laat zich verklaren waarom het kabinet-Rutte II (en ook voorgaande coalities) niet verder komt dan het verhogen van belastingen en het beknibbelen op collectieve voorzieningen. Een beeld van hoe

Strip

Nederland er in 2020 bij moet liggen, is er niet in Den Haag. De boodschap dat iedereen het zal voelen dit jaar, is een heel verkeerde boodschap. Daardoor blijft iedereen –behalve creatieve ondernemers- zitten waar hij zit. Dat de bouwsector op z’n rug ligt, de woningmarkt is ingestort en de werkloosheid elke dag met 800 mensen toeneemt, interesseert de overheid geen bal. Ze neemt immers geen maatregelen om het functioneren van de economie te stimuleren. Ze doet het tegenovergestelde. De regering veroorzaakt vraaguitval. Behalve op vakanties en de nieuwste iPhone bezuinigt het volk nu bijna overal op. Terwijl iedereen weet dat geld moet rollen om de machinerie draaiend te houden. Aan de koopkracht ligt het echt niet. Sinds 2008 is die met 4 procent gedaald. Met elk briefje van 50 euro koop je nu dus voor 2 euro minder dan vijf jaar geleden. De boodschap van het kabinet had vorig jaar moeten zijn: Mensen, we verlagen de BTW en de inkomstenbelasting en we snijden fors in het overheidsapparaat en maken van de ambtenaren zzp’ers. Weten die ook eens wat het is om de eigen broek te moeten ophouden. Geef ons vier jaar en het komt goed. Dit lijkt op het VVD-programma, maar de PvdA heeft het kennelijk weten tegen te houden. Ondernemers zullen 2013, zoals gewoonlijk, zelf naar hun hand moeten zetten. Met een tas en een jas vol optimisme, dat wel. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws SEAT lanceert autoparfumlijn

Fahari Foundation valt in de prijzen

Dat Nederlandse vrouwen graag geurtjes kopen voor zichzelf of voor hun man, is welbekend. Maar het liefst zouden ze dit ook doen voor hun auto, om deze van binnen lekker(der) te laten ruiken. Zeker als dit hun stemming op enigerlei wijze positief beïnvloedt. Dit blijkt uit consumentenonderzoek van SEAT. Daarom lanceert het merk in samenwerking met Millefiori, Europa’s grootste specialist in interieurgeuren, de autoparfumlijn ‘Perfect Mood for Mii’. Het autoparfum is verkrijgbaar in drie kwalitatieve geuren: ‘Flirty’, ‘Energetic’ en

‘Relaxed’. SEAT deed onderzoek onder 750 Nederlands vrouwen, waarbij hun gemoedstoestand onderweg centraal stond. Geur blijkt hierbij een factor van belang. Bijna zestig procent van de vrouwen vindt de auto met grote regelmaat onaangenaam ruiken en zou, om deze geur te verdrijven, een passend autoparfum willen aanschaffen. Nog groter blijkt deze vraag, als dit parfum hen ook in een betere stemming zou brengen. De SEAT autoparfums zijn te verkrijgen bij de SEAT-dealer en kosten 7,50 euro per stuk.

Books4Life organiseerde onlangs een stemming waarbij de Stichting Fahari Foundation als winnaar uit de bus kwam. De stemming bepaalde mede de verdeling van het geld dat naar de deelnemende goede doelen ging. De Fahari Foundation werkt in Kenia. Zij probeert de bevolking zelfredzaam te maken. Bijvoorbeeld via educatie over goede voeding en gezondheidszorg. Ook koopt de stichting alles ter plaatse in om op die manier de lokale economie te stimuleren. Secretaris Bas Giling: “Het geld is voor ons een welkome bijdrage aan de inrichting van noodopvangruimtes voor (wees)kinderen in Mtwapa in Kenia. Deze ruimtes komen in het nog te bouwen Fahari Foundation Centre.” Natuurlijk zoekt de Fahari Foundation steun van bedrijven die sponsor willen worden. Uw gift is fiscaal aftrekbaar. Meer weten? Kijk op www.faharifoundation.nl

Uw nieuws Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Novema, t.a.v. Martin Glim, m.glim@ondernemersbelang.nl, Postbus 61, 1600 AB Enkhuizen.

Maak een eigen WIFI point

Een uniek Comité van Aanbeveling voor Habitat for Humanity Nederland Habitat for Humanity Nederland start het nieuwe jaar met de benoeming van een Comité van Aanbeveling. De heren Wim Dik, Martin van Pernis, Alexander Rinnooy Kan, Kees Storm en Gerrit Zalm dragen Habitat Nederland een warm hart toe. Zij hebben aangegeven het werk van Habitat Nederland onder de aandacht te willen brengen. Habitat for Humanity is een internationale non-profitorganisatie die bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Een solide dak boven je hoofd, stevige muren en schoon drinkwater - dat is de basis. Daarom

bouwt Habitat huizen, samen met de nieuwe huiseigenaren. Habitat is actief in bijna 80 landen. Wereldwijd leven dankzij Habitat al meer dan 600.000 gezinnen (3 miljoen mensen) in een veilig huis. Zij hebben nu uitzicht op een hoopvolle toekomst. In Nederland werft Habitat fondsen en vraagt mensen en organisaties actief mee te bouwen. Letterlijk meebouwen aan Habitathuizen op een bouwreis naar een van de projecten, of figuurlijk door een project te sponsoren of virtueel mee te bouwen op bouwmee. nl. Meer informatie over Habitat Nederland vindt u op habitat.nl

Gratis e-book ‘Succes is Persoonlijk’ Met trots presenteren wij u het gratis E-book ‘Succes is Persoonlijk’, vol inspiratie en tips over plannen, netwerken en verkopen. Vivienne Westerhoud schreef dit boek speciaal voor vrouwelijke ondernemers. Vivienne schreef het e-boek vanuit haar eigen ervaring als ondernemer. Zij legt uit wat haar dreef om als alleenstaande moeder tien jaar geleden haar eigen bedrijf te starten. Welke voordelen het had en ook in welke valkuilen zij stapte. Zo werkte zij lange tijd zonder een goed plan op papier. Waarom is plannen zo belangrijk en hoe doe je dat? En hoe kun je succesvol netwerken? Netwerken is van levensbelang voor elke ondernemer, maar hoe kun je dat zo efficiënt mogelijk doen? En dan verkopen! Je hebt een goed idee, een mooi product of dienst. Maar hoe vind je klanten? Waar moet je op letten bij een goed verkoopgesprek? Vivienne is ervan overtuigd dat elke ondernemer kan verkopen. Zolang je vooral jezelf laat zien en echt contact maakt met je klanten. Lees er alles over en download haar gratis e-book via www.haareigenzaak.nl.

04

het ONDERNEMERS BELANG

Kanex, specialist in tech-toys, introduceerde onlangs de mySpot. Dit apparaatje maakt van een bestaande LAN verbinding een draadloos WIFI point. De kleine, compacte mySpot is handig om mee te nemen op reis. Ter plekke kunnen alle apparaten snel en veilig met internet verbonden worden. Degene, die regelmatig een businesstrip maakt, kent het euvel van een slechte WIFI verbinding. Voor hem of haar is de mySpot een uitkomst. Ter plekke maakt hij of zij snel een eigen WIFI point met het plug&play apparaatje. De mySpot is voorzien van een USB verbinding, die gemakkelijk op een MAC of computer aangesloten wordt voor de stroomtoevoer en een LAN aansluiting om de connectie met internet te maken. Het zelf gecreëerde WIFI netwerk wordt beveiligd met een eigen password. De mySpot van Kanex is te bestellen via: http://www.icustoms.nl of deeplink: http:// www.i-customs.nl/webshop/ mac-computer-gadgets/wifi/myspot-kanex-wifi-point Voor meer informatie: www.i-customs.nl


Column

LeasePlan’s app voor smartphone grote hit onder leaserijders

De mobiele app Mijn LeasePlan is een grote hit onder leaserijders. De applicatie die LeasePlan lanceerde

werd in twee dagen tijd al duizenden keren gedownload. De app veroverde daardoor binnen no-time een Top 3 plek in de App Store binnen de categorie ‘zakelijk’. De populariteit van de Mijn LeasePlan-app bevestigt eens te meer de behoefte onder leaserijders aan inzicht in hun administratie voor de zakelijke auto. LeasePlan heeft inmiddels laten weten dat de app doorontwikkeld wordt en dat zij mede op basis van de recensies al werkt aan een update van de applicatie. Met de Mijn LeasePlan-app hebben gebruikers ook via hun smartphone of tablet direct toegang tot hun persoonlijke LeasePlan account. Zo kunnen zij onder meer direct hulp inroepen bij pech of schade en hun gegevens en kilometerstand bijwerken. De applicatie is onderdeel van de mobiele dienstverlening voor leaserijders vanuit LeasePlan.

MVO Nederland maakt 10 trends bekend voor 2013 MVO Nederland verwacht dat de markt voor duurzame producten en diensten de komende jaren met tientallen procenten blijft stijgen. De vraag naar klimaatneutrale, energiezuinige, gezonde en streekgebonden producten neemt zowel in Nederland als internationaal sterk toe. Ook ontwikkelingslanden en opkomende markten worden steeds interessanter voor Nederlandse bedrijven. Cleantech, voeding, gezondheid en zorg bieden duurzame ondernemers veel nieuwe mogelijkheden. Dit zijn enkele conclusies uit het nieuwste trendrapport van MVO Nederland, de nationale kennis- en netwerkorganisa-

tie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MVO Nederland overhandigde directeur Willem Lageweg het eerste exemplaar van het Trendrapport 2013 aan prof. dr. Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het volledige rapport is te downloaden op www.mvonederland.nl/trends. 20 experts werden betrokken bij de totstandkoming van het rapport. Prof. dr. Maarten Hajer (rechts) ontvangt het Trendrapport 2013 van Willem Lageweg tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van MVO Nederland

De beste investering van uw budget bestaat!

V

eel economische en financiële professionals haten het: we handelen irrationeel. We beslissen niet met ons hoofd. Besluiten zijn vaak juist gebaseerd op het moeras van onze ‘gut feeling’. En dat maakt ons in hoge mate onvoorspelbaar. De mens als belangrijkste grootheid is tegelijk de grote variabele in het economische model. Daarmee verliezen die modellen hun voorspellende waarde grotendeels. Vandaar ook dat wetenschappers en professionals in finance grote veranderingen zelden ver genoeg van tevoren zien aankomen. Ja, als een trend in de eerste fase van zijn bestaan is, dán pikken ze die uiteraard op. Om die vervolgens enthousiast door te trekken naar de toekomst. Zo komt het dat een opvallend hoog aantal analisten de crisis zag aankomen toen die eigenlijk al begonnen was. Want de werkelijkheid blijkt meestal fantasierijker dan de creatiefste beleggingsanalist. Heeft die analist ooit eens het geluk om dwars tegen de schijn van de markt in een ‘grand slam homerun’ te slaan, dan wordt hij ook direct op een voetstuk gehesen. Veel van dat soort ‘one hit wonders’ dragen al snel de eretitel ‘beleggingsgoeroe’. Vervolgens opent zich voor de goeroes een lucratief lezingencircuit. Hun goedbetaalde verhalen hebben overigens nooit hun missers tot onderwerp. Het gaat altijd weer over die ene homerun. En al die volle zalen vreten het. We staren ons graag blind op die fata morgana van het feilloze voorspellen. Investeren zonder risico bestaat niet. ‘There is no such thing as a free lunch’ luidt een wijsheid in de beleggingswereld. Maar naar dat gratis hapje blijven we tóch onafgebroken op zoek. Een investering met vrijwel zeker een mooi rendement tegen een betrekkelijk gering risico, is het maximaal haalbare. Gelukkig heb ik een tip als het om zo’n beslissing gaat die vrijwel altijd iets oplevert tegen een zeer laag risico. En nee, ik ben geen goeroe. Investeer in uw communicatie. Toon uw gezicht in relevante media. Waarom? Om al die ‘no hit wonders’ voor te zijn, die nu uit zuinigheid op de verkeerde zaken besparen. Terwijl u, juist nu velen even niet durven, als ondernemer met een verhaal en een frisse foto ernaast een des te krachtiger signaal afgeeft. U toont dat u bestaat, wat u doet en dat u dat met passie en tot klanttevredenheid doet. Zelden had u minder concurrentie dan nu. Anderen blijven immers bewust uit beeld. Hand op de knip, is financieel even verstandiger........dénken ze. Uw risico? Dat uw communicatie werkelijk geen enkele extra commerciële kans biedt. Maar als u het een beetje fatsoenlijk aanpakt en met communicatieprofessionals samenwerkt, is die kans verwaarloosbaar. En uw revenuen? Het mooie is dat de commerciële kansen die uit communicatie voortvloeien zich niet alleen op korte, maar vaak ook op nog heel lange termijn kunnen voordoen. En met die lange termijn bent u, als ondernemer met visie, juist bezig. Want u weet: dat is het tijdperk waarin mijn op korte termijn gerichte concurrenten niet meer bestaan.

Baart Koster (freelance zakelijk & economisch journalist en copywriter) www.kosterteksten.nl

het ONDERNEMERS BELANG

05


Al 35 jaar betrokken bij de regionale arbeidsmarkt! PDZ Uitzendbureau is in de jaren zeventig begonnen als stichting om flexibele arbeid en leren&werken aan elkaar te verbinden. Nu, 35 jaar en 12 vestigingen later, zijn we een begrip in Noord-Holland en gaan onze ambities over de grenzen van de provincie.

“Een partner die luistert, meedenkt en een oplossing biedt die aansluit op uw wensen.”

“Professioneel Pro-actief Partnership, daar

van bemiddeling, als makelaars in arbeid zien

staan we voor”, begint Timo de Regt, Algemeen

wij daar zeker een toegevoegde waarde voor diensten als selectie of payrolling.

Directeur. Ons vak is het bij elkaar brengen van mens en arbeid door het bemiddelen (matchen), faciliteren, activeren en creëren van arbeidsrelaties. Samen met de zusterbedrijven Seniorstaff, Talentworx en Loopbaan.nu,

PDZ Uitzendbureau is een partner die luistert en meedenkt en die een oplossing biedt die aansluit op uw wensen. Onze intercedenten

bieden we een totaal pakket aan diensten op het gebied van personeelsvraagstukken. Vanuit een nauwe betrokkenheid bij de lokale en regionale arbeidsmarkt. Onder andere door actieve deelname aan de verschillende ondernemersverenigingen en herkenbaar en fysiek te aanwezig zijn. In de Zaanstreek

pakken de signalen van de ondernemers in de Zaanstreek op en vertalen die naar passende oplossingen. Onderwerpen als loopbaan- en capaciteitsplanning, competentiemanagement van de flexibele schil, een leven lang leren of poolmanagement zijn actueel op de markt van personeel en arbeid. Een dynamiek die een sterke visie vraagt van uw partner in personeelscapaciteit. “Wij stellen de relatie met onze klant als meest waardevol. Kennis van de klant en de markt waarin hij opereert is cruciaal en stuurt voor ons de dialoog.”

al 35 jaar met vestigingen in Zaandam en Wormerveer. PDZ Uitzendbureau kiest voor een combinatie van de traditionele “uitzendwinkel” met een groei in haar digitale dienstverlening. Personeel blijft een uitdagend vraagstuk! De arbeidsmarkt is flink in beweging met

Een actieve personeelsbemiddelaar zit midden in het speelveld en die netwerkfunctie is dan ook speerpunt in onze missie, Professioneel Proactief Partnership. “Op basis van de informatie, vragen en antwoorden die we krijgen brengen we relaties bij elkaar die stoeien met eenzelfde

sterke accenten in de behoefte aan mobiliteit en flexibiliteit bij zowel werkgevers als werknemers. En dus ook in de vraag van onze klanten en kandidaten. Vanuit PDZ Uitzendbureaus streven wij ernaar om niet alleen een tijdelijke oplossing te bieden maar

problematiek”.

tevens te luisteren naar uw vragen en daarin een toegevoegde waarde te zijn voor iedere klant.

Sinds een aantal jaar is PDZ sponsor van de jeugdjury voor de Zaanse Ondernemersdag. Tevens organiseert PDZ regelmatig regionale evenementen gericht op doelgroepen naar expertise of sector. Bijvoorbeeld de HR Lunches

Het is een feit dat flexibiliteit sinds de flexwet belangrijker is geworden. Op dit moment zien we al dat de markt een beweging aan het maken is, de behoeften worden breder

voor de personeelsmanagers, het jaarlijks Food Event en netwerkborrels voor o.a. de grafische industrie, de bouwsector en voor bedrijven in de logistiek. Hiermee voorziet PDZ in een informatieve bijeenkomst met een informele sfeer, het gespreksonderwerp wordt door onze relaties bepaald.

dan uitzenden alleen. De komende jaren zal er vaker van personeel gewisseld worden. Voorlopig zal het traditionele uitzenden nog wel blijven bestaan, maar als we verder naar de toekomst kijken gaat er veel veranderen. We zullen meer gaan betekenen op het gebied

techniek

PDZ. Daar tref je het!

ZORG

logistiek Timo de Regt Algemeen directeur

productie

office PDZ Zaandam Rustenburg 104 1506 AZ Zaandam

FOOD

T 075 650 1065 F 075 650 1030 E zaandam@pdz.nl

PDZ Wormerveer Marktstraat 75 1521 DX Wormerveer

T 075 621 2221 F 075 621 6751 E wormerveer@pdz.nl


Interview

5FLTU#BBSU,PTUFS ,PTUFSUFLTUFO t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Zorgzame partners Rabobank Zaanstreek en ZMC slaan handen ineen voor een optimale synergie

Een partnership dat de Zaanstreek nog vitaler maakt Van een traditionele zakelijke relatie naar een relatie die veel meer is ĂŠn dus meer zal opleveren. Het Zaans Medisch Centrum en Rabobank Zaanstreek hebben samen die stap gezet. Hun partnership kreeg onder meer vorm in de recente ondertekening van de ďŹ nancieringsovereenkomst voor de nieuwbouw van het ZMC. Maar dat is nog maar ĂŠĂŠn uitwerking van de ambities van beide partijen. Op basis van gemeenschappelijke doelen, zoeken zij naar verbinding in de Zaanstreek. De optimalisering van zorg is ĂŠĂŠn van die gemeenschappelijke doelen. Een zorg die de consument toegevoegde waarde biedt. Daarnaast gaat het om het sterker maken van de Zaanstreek als geheel. Daarbij spelen thema’s als werkgelegenheid, opleidingsvoorzieningen of de aantrekkingskracht van de Zaanstreek op de gebieden werken, wonen en leven een rol. “Het ZMC is regionaal ĂŠĂŠn van de belangrijkste werkgevers, Rabobank Zaanstreek is een belangrijke bankier in dit werkgebied. De koppeling van onze netwerken en kennis kan daarom een hefboom eect teweegbrengen dat allerlei processen positief in beweging zet.â€?

het ONDERNEMERS BELANG

07


Bedrijfsreportage

L

iefde voor en betrokkenheid op zorg, die eigenschappen hebben Rob Dillmann, voorzitter van de raad van bestuur van het ZMC en Dennis Kooren, directeur bedrijven van Rabobank Zaanstreek, al direct met elkaar gemeen. “Naast de bancaire betrokkenheid die er uiteraard is bij alles wat met zorg samenhangt, is er mijn persoonlijke band met het woord, dat me raakt”, aldus Kooren. “Zorg is namelijk een begrip met ongelooflijk veel facetten. Zorg voor elkaar, zorg voor de klant. En je kunt zorg met nog veel meer zaken verbinden. Bovendien komt zorg tegenwoordig dichter bij de mensen. Consumenten krijgen er heel direct mee te maken, van premies tot de keuze voor het ziekenhuis waar men geholpen wil worden. Het is niet meer zoals voorheen, toen je bij de huisarts langsging en het behandelingsscenario zich vervolgens vanzelf ontvouwde. Nu moet je daar zelf keuzes in maken. Er komt dus veel op de hedendaagse zorgconsument af. Wij zijn een lokale bank en alles wat de inwoners van de Zaanstreek raakt, raakt daarom ook ons.”

Rob Dillmann, voorzitter van de raad van bestuur van het ZMC

Daarom is het partnership dat het ZMC en Rabobank Zaanstreek startten een verklaarbare stap. Dillmann: “Rabobank heeft een aanzienlijk belang

in verzekeringsmaatschappij Eureko, het moederbedrijf van Achmea en Interpolis. Ook wij hebben met Achmea een intensieve samenwerkingsrelatie en zowel die zorgverzekeraar als Rabobank hebben een gemeenschappelijk DNA, dat wij als ZMC ook delen. Dat behelst namelijk een sterke voorkeur om te werken in de vorm van partnerships waarbinnen je zoveel mogelijk gemeenschappelijke belangen probeert te vinden en te dienen. Dat doen we op vele vlakken, ten aanzien van de financiering en realisatie van onze nieuwbouw bijvoorbeeld. Maar dat zoeken naar gemeenschappelijke belangen zie je bijvoorbeeld ook terug in onze meerjarenafspraak met Achmea.” Daarnaast onderscheidt Rabobank zich in Dillmanns ogen in nog een ander opzicht. “Rabobank denkt heel goed na over wat er in de zorgsector gebeurt en wat daarin de belangrijke ontwikkelingen zijn. En over wat dat weer zou kunnen en moeten betekenen voor de strategie van zorgorganisaties. Om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen moet je niet alleen iets begrijpen van de strategie van een zorgorganisatie, maar ook van de context waarbinnen zo’n organisatie werkt. Als het om dat verstand van zaken gaat, dan zijn de verschillen tussen banken heel groot en vind ik dat Rabobank er echt

bovenuit steekt. Zij hebben de afgelopen jaren visie ontwikkeld, de dialoog daarover opgezocht en vervolgens tegen ons gezegd hoe ze onze strategie waarderen. Wat bleek is dat we heel erg op dezelfde gedachtenlijn zitten en dat is prettig, want dat ondersteunt ons in de uitvoering van onze strategie.”

Wij zijn een lokale bank en alles wat de inwoners van de Zaanstreek raakt, raakt daarom ook ons De match zit hem in de coöperatieve strategie, vervolgt Dillmann. “We mikken daar waar dat kan op samenwerkingsverbanden, maar doen dat wel met een realistisch zakelijke blik. Binnen een ziekenhuis kun je dat op verschillende manieren doen. Het is ons beleid om de toegevoegde waarde voor de patiënt voorop te stellen en bij alles wat we doen de vraag te stellen ‘wat heeft een patiënt daaraan?’ Die benaderingswijze werken we bijvoorbeeld uit in een lean-programma. Daarin koppelen wij de lean-gedachte aan minder verspilling en meer toegevoegde waarde. Waarbij de klant steeds de maat der dingen is. Dat speelde ook een prominente rol in onze business case met Rabobank. Die bleek van onze filosofie zeer gecharmeerd te zijn, wat ons een streepje voor gaf en ons bijvoorbeeld hielp om het nieuwbouwproject gerealiseerd te krijgen.” Kooren gaat nog even in op de focus van Rabobank op zorgontwikkelingen. “Enkele van onze medewerkers zijn continu met de zorgsector bezig en zij onderzochten bijvoorbeeld wat het zou betekenen als je niets zou doen aan de zorgkostenstijging. Die kosten zouden in dat geval in korte tijd tot zorgelijke omvang groeien, want ze zouden in slechts een paar jaar met miljarden stijgen. Dat kun je uiteraard niet laten gebeuren en je kunt dat alleen voorkomen door met zorgpartijen in gesprek te gaan over oplossingen. Lukt het vervolgens om daarin eenzelfde koers uit te zetten, dan is daarmee de kiem gelegd voor een functionerend strategisch partnership.”

08

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Het is ons beleid om de toegevoegde waarde voor de patiënt voorop te stellen en bij alles wat we doen de vraag te stellen ‘wat heeft een patiënt daaraan?’ “Er is uiteraard een gezonde spanning tussen de economische groei, die wij als ZMC natuurlijk óók nastreven en het invullen van maatschappelijke verantwoordelijkheid”, vervolgt Dillmann. “Zo streven wij ernaar om zorg duurzaam betaalbaar te houden. Bijvoorbeeld door op bepaalde gebieden intensief samen te werken of door nieuwe samenwerkingsverbanden op te richten. Zo kun je namelijk je kosten op bepaalde activiteiten omlaag brengen en het behaalde kostenvoordeel weer herinvesteren in andere vormen van zorg. De afgelopen jaren bundelden wij samen met andere ziekenhuizen bijvoorbeeld laboratoria en brachten die onder in een zelfstandige organisatie. Dat was nuttig, want bij specifieke organisatieonderdelen als laboratoria is schaalgrootte belangrijk, omdat in de daar gebruikte diagnostische apparatuur veel technologie zit. Doel van die bundelingen is om de kwaliteit van de diagnostiek in laboratoria op peil te houden en schaalgrootte te realiseren waardoor de kostprijs van die activiteiten omlaag gebracht kan worden. Zo blijft de kostprijs voor wat wij in totaal voor onze consumenten doen laag. Dat is een van onze antwoorden op de stijgende zorgkosten en in dat proces is het essentieel dat een financierende bank zo’n bundeling als bedrijfsmodel begrijpt. Want ontbreekt die match, dan heb je heel ingewikkelde gesprekken met elkaar.” De concrete meerwaarde van het partnership ligt overigens maar ten dele in het financieren van goede zorgplannen. Uiteraard is dat van belang, maar er speelt meer synergievoordeel, legt Kooren uit. “Wij kunnen als spin in het web functioneren door onze netwerken en daarmee heel veel mensen en belangen, aan elkaar te koppelen. Dat gaat dus verder dan alleen de bancaire rol van financier. Er zijn veel meer verbindingen te leggen dan alleen op basis van een strikt bancaire relatie. Dat wij dat belangrijk vinden komt omdat wij als bank ook een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid voelen door onze coöperatieve oorsprong. We streven naar synergie voordelen: we zijn van elkaar afhankelijk om onze ambities waar te maken, zowel individueel als gezamenlijk”

We zijn ervan overtuigd dat we met een gezamenlijke aanpak de Zaanstreek en de zorg in deze regio van een flinke impuls kunnen voorzien Zoveel mogelijk samenwerken in de vorm van partnerships en daarbinnen zoveel mogelijk gemeenschappelijke belangen proberen te vinden en te dienen is als gezegd de werkwijze die het ZMC en Rabobank Zaanstreek voor ogen staat. En wel op twee niveaus: als het gaat om het optimaliseren van de zorgkwaliteit door het ZMC en als het gaat om zorg in de hele Zaanstreek. “Wat betreft de kwaliteit van onze dienstverlening vertaalt zich dat bijvoorbeeld in de wijze waarop we het ziekenhuis ontwikkelen, wat we overigens ook in een alliantie doen. In gezamenlijkheid met Vitaal Zorgvast, een dochteronderneming van de BAM en met Rabobank Zaanstreek, ontwikkelen en realiseren we, dragen we de risico’s en profiteren we van de resultaten. De ontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis gebeurt vanuit het genoemde lean-principe. Zo gaan we onhandige routings uit het ontwerpproces halen en zorgen we zo dat loopafstanden beperkt blijven voor zowel patiënten als personeel. Ook speelt compactheid een cruciale rol, want ruimte is in de lean-gedachte verspilling. Ons streven is een compact ziekenhuis met de hoogste omzet per vierkante meter. Uiteindelijk profiteert ook de patiënt daarvan, omdat het meehelpt onze zorg efficiënt en betaalbaar te houden.” Daarnaast is er het hart voor een vitale Zaanstreek. “Beiden willen we de Zaanstreek aantrekkelijker maken, ook voor jongeren tussen de achttien en vijfentwintig jaar, die in de demografische opbouw van de Zaanstreek mager vertegenwoordigd zijn. We zijn één van de grootste Zaanse werkgevers, hebben bovendien ook nog veel vrijwilligers die in deze streek wonen en actief zijn. Dus we zijn behoorlijk verknoopt met de Zaanse gemeenschap. Daarbij leveren we veel

opleidingen en opereren daarvoor in verschillende samenwerkingsverbanden met opleidingsinstituten in de regio. Bovendien richten we ons meer op de zorg door bijvoorbeeld meer samen te werken met huisartsen, verloskundigen en met Evean, actief in thuiszorg en verpleging. We zoeken die netwerken steeds weer op. Belangrijk is daarom om te kijken hoe bijvoorbeeld Rabobank en wij elkaar ook daarin kunnen versterken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door te kijken wat wij kunnen doen voor het behoud van de vitaliteit van de werknemers van de bedrijven die een relatie hebben met Rabobank.” Het partnership tussen beide partijen heeft dus een flink bloeipotentieel. Dat denkt ook Kooren. “Wij zien vaak dat verschillende bedrijven individueel bepaalde problematieken proberen op te lossen. Via ons netwerk willen wij partijen stimuleren om elkaar te leren kennen en meer samen te werken om synergie te bereiken. Want we zijn ervan overtuigd dat we met een gezamenlijke aanpak de Zaanstreek en de zorg in deze regio van een flinke impuls kunnen voorzien. En daar willen we absoluut werk van maken.”

Dennis Kooren, directeur bedrijven van Rabobank Zaanstreek

het ONDERNEMERS BELANG

09


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Jos den Ronden gaat de VUT in

Jochen Schwemmle nieuwe ĂŠn ambitieuze algemeen directeur bij Forbo Eurocol Sinds 1 oktober vorig jaar is de 49-jarige Duitser Jochen Schwemmle het nieuwe gezicht bij Forbo Eurocol in Wormerveer. In het najaar volgde hij oďŹƒcieel Jos den Ronden (63) op als General Manager International voor de Business Unit B&C Adhesives, bestaande uit de bedrijven Forbo Eurocol, Forbo Erfurt in Duitsland en Forbo Stroitech in Rusland. Vanaf 1 januari dit jaar is Schwemmle tevens benoemd tot General Manager van de Forbo Eurocol. Den Ronden is tot en met maart van dit jaar nog aan het werk om Schwemmle verder wegwijs te maken; daarna lonkt de VUT. “Ik kijk met ongekend veel plezier en genoegen terug op de 44 jaar die ik hier heb gewerkt,â€? zegt den Ronden. “We hebben veel bereikt. Bovendien weet ik zeker dat mijn opvolger de nieuwe ambities beslist zal weten waar te maken om Forbo Eurocol nog sterker in de markt te kunnen positioneren.â€?

O

ver het bedrijf zelf kun je den Ronden in ieder geval niets wijsmaken. Hij heeft veel functies doorlopen waarna hij in 2000 General Manager werd. “Van sales- en exportwerk tot aan product management en de verantwoordelijkheid over het marketingbeleid; ik heb mee mogen werken bij alle facetten met betrekking tot de groei van dit bedrijf. We zijn letterlijk met zeer weinig klanten begonnen. Het vliegwiel werd in gang gezet door Majolicol. We waren het eerste bedrijf dat op de markt kwam met exibele lijm waardoor de krimp en uitzetting in de ondergrond konden worden gecorrigeerd. Ja, dat was beslist een hoge vorm van innovatie in die tijd. Overigens, innovatie heeft altijd binnen onze organisatie heel hoog op de agenda gestaan. En dat is succesvol gebleken; intussen zijn er hier 145 medewerkers werkzaam. En‌. we faciliteren alles onder ĂŠĂŠn dak. Van productie tot Research & Development tot aan Sales en de administratie. Het is ook

Over Forbo Eurocol Forbo Eurocol BV in Wormerveer is een toonaangevende producent en leverancier van bouwtechnische producten voor renovatie en nieuwbouw. Het bedrijf is gespecialiseerd in tegellijmen, voeg- en egalisatiemiddelen en de daarbij behorende hulpmiddelen. Daarnaast fabriceert Forbo Eurocol een serie lijmen voor vloerbedekking en wandbekleding. Sinds 1972 is Forbo Eurocol een zelfstandig onderdeel binnen de internationale Forbo Groep. Het hele productengamma vindt haar weg over de hele wereld onder de productnaam Eurocol en onder private label van industrie en groothandel.

10

het ONDERNEMERS BELANG


In het najaar volgde Jochen Schwemmle (links) officieel Jos den Ronden (63) op

onze kracht; alleen op deze wijze kunnen we snel reageren op de veranderende omstandigheden in de markt. We kennen elkaar intern en schakelen daardoor effectiever. Natuurlijk voelen we nu wel degelijk de effecten van de economische tegenwind. Eerlijk is eerlijk. Toch zijn we tevreden met hoe het nu gaat. We kunnen de werkgelegenheid in de Zaanstreek dus ook in stand houden. Dat geldt dan indirect ook voor de toeleveranciers. We voelen het als een verantwoordelijkheid. ” Den Ronden vertelt dat vorig jaar de zoektocht is begonnen naar een opvolger. “We zochten nadrukkelijk iemand die de hele job kon doen. Bovendien ging het ook om iemand die internationale ervaring had. Hoewel onze wereld in internationaal opzicht niet echt ons-kent-ons is, kwamen we uiteindelijk wel snel uit bij Jochen Schwemmle.” Schwemmle vertelt dat hij niet lang hoefde na te denken op de vraag of hij de uitdaging wilde aangaan. “Ik zie mezelf als een generalist. Ik heb ervaring met deze manier van werken en heb in mijn carrière verschillende disciplines doorlopen. Bovendien heeft elke locatie zijn eigen uitdagingen en historie. Precies dáár ligt dan ook mijn eerste uitdaging, want ik hoop hier de komende jaren te kunnen gaan bouwen aan een sterkere Business Unit. We moeten veel meer de synergie en de gezamenlijke kracht tonen. Maar ook zullen we – als we intensiever met elkaar gaan samenwerken – meer wederzijdse voordelen kunnen vinden. Met andere woorden: Do More With Less. Het zal onze innovatiekracht ten goede komen.”

Maar ook Schwemmle ontkomt niet aan de specifieke vraagstukken van deze tijd. “We moeten het strategisch antwoord vinden op de huidige economische situatie. Nee, het is niet zorgelijk, maar als je als bedrijf wilt groeien dan zul je wel groeiperspectief moeten scheppen. Kunnen we bijvoorbeeld ‘leaner en meaner’ werken? Ik denk het wel. We moeten het alleen nog beter zien te ontdekken. Ook gaan we aan de slag met vernieuwde klantconcepten. De daaraan gerelateerde opgave ligt dus andermaal op innovatie. Dat móet onvoorwaardelijk onze core business blijven. We zullen daaraan geen concessie doen. Het is de basis voor onze continuïteit en de kracht naar de markt.” Schwemmle verwacht overigens niet dat in de nabije jaren de werkgelegenheid flink zal groeien. “De bouw ligt in Nederland helemaal stil. Die hebben we – helaas – niet zo maar weer ‘even’ op gang gebracht.” Den Ronden knikt: “We hebben weliswaar een nieuw kabinet maar zonder een sombere stemming te willen creëren, verwacht ik eigenlijk niet veel van ze. Het ontbreekt aan creatieve initiatieven. Maar ik zie wel dat mijn opvolger al vol ideeën zit om tóch internationaal nieuwe impulsen te genereren. Zo biedt een land als Rusland ongekende kansen.” Schwemmle is blij dat Den Ronden deze maanden nog letterlijk aan zijn zijde staat om hem met raad en daad bij te staan. “Ik probeer iedereen hier goed te leren kennen. Overigens is het grappig dat de Nederlanders – dus mijn nieuwe collega’s hier – ook geen enkele schroom hebben om alles over mij te willen weten.” En dan lachend: “Tja, het klopt wel. Jullie

Nederlanders zijn vrij direct. Jullie komen snel to-the-point. Ik merk dat Nederlanders je graag goed en vooral persoonlijk willen leren kennen omdat dáár een basis ligt voor succesvolle samenwerking.” Maar vanaf eind maart staat Schwemmle er ‘alleen’ voor. Den Ronden heeft op 22 maart afscheid genomen met een speciaal voor hem georganiseerde receptie. “Alle werknemers en een groep van klanten en leveranciers waren er. Een hele historie van 44 jaar heb ik die dag aan me voorbij zien trekken. Mijn vrouw en kinderen waren er ook bij. Zij weten immers van mij ook niet anders; Forbo Eurocol was mijn leven. Toch ga ik niet in een zwart gat vallen. Ik heb kleinkinderen en ik heb nog volop plannen. Maar het allerbelangrijkste is dat ik met een gerust hart afscheid neem van de zaak; met Jochen hier aan het roer ben ik er van overtuigd dat Forbo Eurocol die prachtig opgebouwde marktpositie met gemak zal weten te handhaven en gezien alle uitgesproken ambities die op een gegeven moment ook zeker zal weten uit te breiden. En dát is niet alleen goed voor Forbo Eurocol, dat is ook goed voor de werkgelegenheid in de regio en onze rol in het economisch reilen en zeilen van de Zaanstreek.”

Forbo Eurocol BV Industrieweg 1-2 Postbus 130 1520 AC Wormerveer T 075 - 627 16 00 F 075 - 628 35 64 www.forbo-bonding.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


Duurzaam Ondernemen is de kansen benutten voor een beter milieu!

Reklaspits is een innovatief en vooruitstrevend reclamebedrijf en biedt totaaloplossingen in visuele communicatie. Met meer dan 35 jaar vakkennis in de Bewegwijzering en Lichtreclame gaan wij de uitdaging graag met u aan om een passende oplossing te vinden voor uw outdoor en instore communicatie. De combinatie van LED en Zonne-energie, samen met u een eerste stap in energieneutrale signing. Alles op maat gemaakt en uniek. Uniek zoals u graag wilt zijn, net als wij!

Meer weten? Ga dan naar www.reklaspits.nl

‘de Zaanse aannemer’

Nieuwbouw Verbouw Renovatie en restauratie Groot onderhoud Burgerwerk

jufferstraat 1 postbus 349 telefoon email webpagina

1508 GE zaandam 1500 EH zaandam 075 - 612 32 49 kantoor@kakes.nl www.kakes.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Jan Hammink • Fotografie: Gerrit Boer

Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in Veldhuis Media in Raalte kent goede tijden. “Ik snap dat het vreemd klinkt in deze tijd van recessie, maar wij hebben er geen last van. Wij groeien ieder jaar. Dat deden wij tien jaar geleden toen wij van start gingen al

ook posters voor marketing voor grotere MKB bedrijven en verzorgen opdrachten voor stichtingen en verenigingen. De oplages variëren in algemene zin van 300 tot 25.000.” Haskerland

Met de overname van Haskerland in Joure heeft Veldhuis Media enkele jaren geleden een zeer geoutilleerde binderij volledig geïntegreerd. “In 2008 zijn we verhuisd naar ons huidige pand aan de Kanaaldijk Oostzijde en hebben we voldoende ruimte en groeimogelijkheden om alle werkzaamheden onder één dak te concentreren: vanaf de opmaak tot het drukken, vouwen, hechten en ook de complete postverwerking hebben we compleet in eigen hand.”

vrijwel vanaf het begin en nu nog steeds.” Heel Nederland

E

rwin de Lange die met Oscar Jager eigenaar is en de directie voert, is een gedreven man. Als commercieel directeur en Oscar voor algemene zaken voeren ze een consequent beleid. “Alle winsten investeren we gelijk in ons bedrijf en we concentreren ons continu sterk op innovatie. We werken altijd met de nieuwste machines en ons bedrijf is inmiddels in hoge mate geautomatiseerd. Zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk mensen, is ons uitgangspunt. De factor arbeid wordt steeds verder teruggebracht, daardoor kunnen

Novema

De opdrachtgevers van Veldhuis Media in Raalte behoren in algemene zin niet tot het MKB, maar het zijn voornamelijk grotere uitgeverijen, zoals Novema van onder meer de bladen Het Ondernemersbelang in heel Nederland waaronder deze editie. “Verder werken wij ook veel voor reclamebureaus waarvoor wij onder meer brochures en jubileumboeken drukken en we maken

Bij Veldhuis Media wordt gewerkt met drie drukploegen die vijf dagen per week 24 uur aan een stuk doorwerken. Tien mensen verdelen de onderlinge werkzaamheden en lossen elkaar af. De binderij werkt in eenzelfde systeem met zo’n twintig man in twee ploegen en vijftien mensen vervullen algemene functies binnen het bedrijf. “We beschikken over een eigen verkoopteam en onze opdrachtgevers komen uit heel Nederland”.

we lagere tarieven hanteren, concurreren met lagelonenlanden en dat maakt ons aantrekkelijk als partner voor drukwerken.” De Lange wil gelijk één ding rechtzetten: “Zo weinig mogelijk mensen wil beslist niet zeggen dat de mensen waarmee we werken niet belangrijk zouden zijn. Integendeel: alles staat of valt met de motivatie van onze mensen. Samen willen we kwaliteit leveren. We delen alle verantwoordelijkheid zoveel mogelijk binnen de hele organisatie. Door goede scholing zorgen we tevens dat de kennis van ons personeel up to date blijft. Iedere medewerker voelt zich sterk betrokken bij het bedrijf en medeverantwoordelijk voor het succes. Wij kennen alleen maar korte lijnen.” Van Liere Media

Veldhuis Media begon in 2002 met dertien mensen. Inmiddels zijn er 45 in Raalte. Met de overname van Van Liere Media in Emmen zijn er achttien mensen bijgekomen. Van Liere Media is gespeciliseerd in handelsdrukwerk en richt zich met name op het MKB. “Beide bedrijven zijn complementair aan elkaar.”

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

Kanaaldijk OZ 3

T 0572 - 34 97 00

8102 HL Raalte

F 0572 - 34 97 99

Postbus 2

info@veldhuis.nl

8100 AA Raalte

www.veldhuis.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Henk Veenstra en René Zoetemelk

Directeur MKB Cursus & Training: ‘Wie kende LinkedIn vijf jaar geleden?’

Blijven leren steeds belangrijker If you snooze, you lose, zeggen de Amerikanen. Even indutten en de concurrentie heeft een voorsprong. Dat kan gezien de voortschrijdende technologie, globalisering, steeds wijzigende overheidseisen en veranderingen in de samenleving nogal snel gebeuren. Ondernemers en professionals moeten dan ook continu hun kennis en vaardigheden aanscherpen. Maar dan wel op een praktische manier, zegt George Bel, directeur van MKB Cursus & Training. “Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.”

het ONDERNEMERS BELANG


nten?

Wat vinden kla

ets waren sprekken m Pino, Almere voel dat we ni Personeelsge ende Kindcentru vaak met het ge ev n gg de in ig id trokkennd le ei be s, r er Ze we veel mee Wilma Schiff epen stroef. men, bleek dat sprekken verli na ge el gs de ende ik rin ev ne en gg in tio mijn collega jou als leid “Onze func training waaraan nt verzuim voor ta de s ns en co jd en at Ti w eg n. r maa die we kr opgeschote n medewerker te handvatten eëren. Vertel ee gen. De concre ra nd aa n ge heid konden cr in lf oploss hem of haar ze betekent. Laat .” ken écht aangereikt wer am ndelen Benelux, Rotterd ennig, denken en ha lsmanager Untis ee on rs begin wat onw t pe Klantgericht he en secretaresse pellen zijn in ie ns ct lle re di aan. Zo Ro , e a. en m m t ijd ak spreek Carla van Le maatprogram praktische aanp centraal in ons De d k. lij on varen en st ke er te ie en at ns nt ic “Commun drag van kla iner werkte aa ge t tra he ze ’s on ga n lle va co building.” ousiasme Je hoort hoe maar het enth t effect van team informatie op. e he ar ns kb ee ui g br no el k ussies ve rsus had oo leverden de disc de slag. De cu lossingen aan op et m en m je kunt sa Facebook ersfoort oormet Twitter / isatie Dibevo, Am e we vertegenw Zakelijk succes n brancheorgan va is ar de bedrijven di j et bi cr se op t ik g, oe en ur m lb ag Ti at vr n W el va t? Angelique roept nog ve n goede star ia ee ed ik m k e aa al m ci e so zet van nsions. Ho onwennigheid “De zakelijke in cursus maakte ken en dierenpe za de al ia eg w ec de sp ek. an en eer dier chijnen? Ga eventuele kriti digen, onder m berichten vers nt reageren op ve ku tie ct ga re ne di je er t s at nu al edia is da vermelden? W el van sociale m en. Een voorde w ou rtr ve or plaats vo ers!” r voor deelnem Een eyeopene

H

et programma voor 2013 is al enige tijd terug gepland, maar MKB Cursus & Training, het landelijk georganiseerd opleidingsbureau, past zijn aanbod regelmatig aan op de actuele vraag. Recent nog zijn er vier nieuwe cursussen en trainingen toegevoegd: Het Nieuwe Werken, Beter rendement tijdens de crisis, Management van verandering en Meer rendement door inzicht in groepsdynamiek. “Onderwerpen worden ingegeven door de markt”, vertelt George Bel. “MKB Cursus & Training komt voort uit MKB-Nederland en onze trainers zijn zelf praktijkmensen. We weten wat er speelt in het bedrijfsleven. De verschillende facetten van het leidinggeven zijn momenteel populair. Medewerkers motiveren, meer uit een groep halen, maar ook elementaire onderwerpen als het voeren van functioneringsgesprekken en communiceren met medewerkers die vastlopen.” Leren zonder ballast

Geen ellenlange theorielessen en oneindig durende sessies. MKB Cursus & Training geeft ondernemers, leidinggevenden en medewerkers binnen één of enkele dagdelen de benodigde kennis en vaardigheden voor de praktijk. Cursisten kunnen ‘om de hoek’ aan de slag, want de cursussen en trainingen worden in elke regio georganiseerd. Incompanytrainingen zijn eveneens mogelijk. George Bel spreekt van leren zonder ballast. “Onze doelgroepen zijn niet gebaat bij scholing die veel tijd in beslag neemt. Ze willen de onderdelen die ze nodig hebben oppikken en weer vooruit. Wij sluiten daarbij aan met onze filosofie. Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.” De training Debiteurenbeheer en telefonisch incasseren mag al enkele jaren achtereen op veel animo rekenen. Het is een herkenbaar dilemma voor ondernemers.

Slecht betaalgedrag van klanten vraagt om actie, maar je wilt geen relaties op het spel zetten. “Cursisten leren onder meer aan de hand van rollenspel een incassogesprek te voeren. Er wordt veel aandacht besteed aan de opbouw en de afronding van zo’n lastig telefoontje.” Sociale media serieus nemen

MKB Cursus en Training heeft ruim zestig onderwerpen op de menukaart staan. Regelmatig komen er items bij en sommige worden gerevitaliseerd en uitgebreid. Zo kregen de cursussen voor het zakelijk gebruik van LinkedIn, Twitter en Facebook een masterclassversie. George Bel: “De basiscursussen werden in 2011 en 2012 druk bezocht. Inmiddels zijn LinkedIn en Twitter bij velen geland, het is tijd voor een vervolg. Beide media hebben honderden miljoenen gebruikers. Ongelooflijk hoe snel dat gaat. Vijf jaar geleden kende niemand ze.” Twitter, LinkedIn, maar ook het zakelijk gebruik van Facebook, streefden andere media op alle fronten voorbij. Ze veranderden niet alleen de wijze van communiceren en marketing. Werven en selecteren hebben nieuwe gezichten gekregen. Evenals reclame maken en informatie vergaren. Consumenten en zakelijke partners worden rechtstreeks bij producten en projecten betrokken met crowdsourcing en crowdfunding. “Sociale media kunnen zeer krachtige strategische tools zijn. Mits ze serieus worden genomen. Nu nog zijn er bedrijven die sociale media overlaten aan een stagiair. Een gemiste kans.”

Ondernemende mensen, zoals MKB Cursus & Training zijn doelgroepen omschrijft, werken volgens George Bel dan ook continu aan hun vaardigheden. Zo blijven ze bij en weten ze zich te onderscheiden. Het permanent leren krijgt naar mening van George Bel in de toekomst nog meer betekenis. “De traditionele loondienstfunctie verdwijnt op termijn grotendeels. Ze maakt plaats voor ondernemerschap en mengvormen van loondienst en zelfstandigheid. Deze ondernemende mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van hun vaardigheden. Willen ze interessant zijn voor opdrachtgevers, dan moeten ze up-to-date blijven.” Verder op weg

Ondernemerschap zit in de genen. Je kunt het niet leren, maar een gedegen vorm van ondersteuning en bijslijpen zijn zeker goed mogelijk. MKB Cursus & Training richt zich bijvoorbeeld ook op de groei van ondernemers die een succesvol begin beleefden. “Van een doorstarter wordt al snel méér verwacht. Hij moet leidinggeven aan een uitdijende organisatie, hij krijgt er allerlei nieuwe taken bij, dat kan lastig zijn.” George Bel besluit: “De belangstelling voor ondernemen neemt zeker toe onder jongeren. Natuurlijk komt niet iedereen aan het hoofd van een miljoenenbedrijf te staan, maar dat hoeft ook niet. Wij willen ondernemers en hun medewerkers verder op weg helpen. Ondernemen met de ondernemer.” MKB Cursus & Training BV Bezuidenhoutseweg 12  

Loondienst verdwijnt

2594 AV Den Haag

Alleen al de razende opkomst van Twitter en LinkedIn en snelle ondergang van andere media geven aan dat indutten geen optie is. Voor je het weet, staat de concurrent met 2-0 voor.

T 015 - 219 13 90 F 015 - 219 14 75 info@mkbct.nl www.mkbct.nl

het ONDERNEMERS BELANG


SLIM BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

Slimme ondernemers ontvangen nu

¼50,extra korting als nieuwe klant ie l Act oop t t/

m 30

ap

ril

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

20

13

Ga naar www.snelstart.nl/slim met actiecode HOB2013A @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: Cock de Vries • Fotografie: JJFoto/Jan Jong

Zelf de financiële bedrijfsadministratie bijhouden en facturen maken zonder diepgaande kennis van boekhouding en automatisering. Het is de droom van elke (startende) ondernemer. SnelStart maakt die droom al dertig jaar waar!

SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden

D

e naam van het bekende softwarepakket voor de financiële administratie spreekt voor zich. Je kunt er zelf snel mee van start, er is zelfs een gratis proefperiode van zes maanden mogelijk! Het product is massaal in gebruik bij ZZP’ers en het MKB. Voorheen stond het programma op een cd-rom. Die fysieke informatiedrager is vervangen door het downloaden vanaf de website. Recent is de grens van 45.000 service-abonnees gepasseerd. De groei zit er nog steeds in, aldus manager Marketing Dennis Muis. Dat is enerzijds te danken aan de toename van het aantal ZZP’ers, anderzijds omdat veel ondernemers hun facturen nog steeds maken in een tekstverwerkingsprogramma of een Excel-bestand en beseffen dat het met SnelStart eenvoudiger en efficiënter kan. Eenvoudig en compleet

Muis: “Ondernemers kunnen met ons programma zelf eenvoudig hun boekhouding en facturen opstellen. Vaak gebeurt dat nog met behulp van een tekstverwerkingsprogramma. Dat vergroot de kans op fouten. Bovendien moet je veel gegevens opnieuw invoeren. Dat los je met ons programma eenvoudig op. Daarnaast kun je op basis van de ingevoerde gegevens gemakkelijk een overzicht krijgen van je financiële situatie. Op die manier werk je veel sneller en een stuk efficiënter.” Naast vele duizenden ondernemers maken nog eens 2.500 accountants en administratiekantoren gebruik van de software. Zij beschikken over het complete pakket waarmee ze de boekhoudingen van hun klanten controleren, corrigeren en ze dus op de juiste wijze kunnen adviseren. Voor alle gebruikers is er de mogelijkheid om op Texel, de bakermat van het bedrijf, een training te volgen. Eventuele vragen kunnen worden voorgelegd aan de helpdesk die vijf dagen per week van negen tot vijf uur telefonisch bereikbaar is.

“Hiervoor staat ons telefoonnummer duidelijk zichtbaar op onze site en in het programma. Daar vindt men ook een lijst met veelgestelde vragen & antwoorden. Als regel voldoet die informatie om de meest voor de hand liggende problemen op te lossen. Wie persoonlijke ondersteuning nodig heeft, belt en krijgt direct antwoord. Bij de recentelijke verhoging van de btw is daar druk gebruik van gemaakt omdat veel gebruikers extra informatie wilden. Die staan we graag te woord. Ons uitgangspunt is immers dat elke gebruiker met onze software zelf en snel aan het werk kan.”

oversteek naar het eiland om de ontwikkelingen door te spreken. “Texel is niet alleen de bakermat van ons bedrijf”, aldus directeur Wim Ploeg jr., “ook veel van onze medewerkers komen er vandaan. Als eilander ken je elkaar, dat schept een band. Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product en tevreden klanten. SnelStart Harkebuurt 3 1794 HM Oosterend (Texel) T 0222 - 36 30 61 (Verkoop) info@snelstart.nl

Ontwikkelingen

www.snelstart.nl

Enkele lopende ontwikkelingen zijn de introductie van applicaties waarmee je de gegevens ook op een smartphone of tablet kunt raadplegen. Het pakket is geschikt voor het nieuwe besturingsprogramma Windows 8 en voldoet aan de regels voor het SEPA (Single Euro Payments Area). Er kan een IBAN-nummer worden ingevoerd en middels de BIC-Service worden Nederlandse rekeningnummers automatisch omgezet in internationale bankrekeningnummers. Door het toenemende succes werd het pand in Oosterend te klein. Dit jaar komt er een verbouwing waardoor er ruim duizend vierkante meter extra ruimte, verdeeld over twee verdiepingen, ontstaat. De ruim vijftig medewerkers zijn dan weer optimaal gehuisvest. Zij werken allemaal op Texel, met uitzondering van drie softwareontwikkelaars. Met hen is elke werkdag digitaal overleg in de conferenceroom. Regelmatig maken zij de

Wim Ploeg: “Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product”

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Flexibele schil weer vijf procent hoger

Terug naar piek en ziek De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder. In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau, en het merendeel stroomt vervolgens door naar een andere baan. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU): “Een icoon als ASML heeft zijn personeelsbestand al voor 60 tot 80% geflexibiliseerd.”

het ONDERNEMERS BELANG

U

itzendbureaus hebben steeds meer taken op zich genomen. Het bemiddelen maar ook scholen van werklozen is er daar een van. Van der Gaag: “We hebben een hoog succespercentage en we investeren dan ook nog veel in die groepen. Dan nog zou de overheid ons willen laten nabetalen, net zoals er is gesuggereerd dat we een ontslagvergoeding zouden moeten uitkeren aan uitzendkrachten. Onze WW premie is toch al de hoogste, waarom zou je ons dan nog duurder maken? Die heffingen gaan tegen het principe van flex in en ondermijnen het.” Weerbaarder

Maar de bedrijven omarmen flex juist des te meer. Dat er tijdens de recessie van 2008/2009 zo weinig ondernemingen omvielen was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat die zich van hun flexibele schil konden ontdoen (uitzendkrachten, ZZP’ers). “Je zag daarnaast wel een vorm van ‘labourhording’,” aldus Aart van der Gaag. “Bedrijven die in de voorgaande periode voor veel geld en moeite vaste werknemers hadden binnengehaald wilden die per se behouden. De Deeltijd WW blijkt achteraf een dure en weinig effectieve methode daarvoor te zijn geweest, maar de massa-ontslagen die zo kenmerkend zijn geweest voor de crisis van de jaren tachtig bleven uit. Toch zijn de flexwerkers niet echt het kind van de rekening geweest. In de praktijk blijken flexwerkers weerbaarder te zijn dan vaste krachten. Ze worden weliswaar eerder werkloos dan de laatsten maar ze komen ook weer eerder aan de slag. Een uitzendkracht stapt kort na zijn ontslag opnieuw een vestiging binnen met de vraag ‘Heb je wat voor me?’, en desnoods is dat dan maar een minder betalende of interessante baan dan daarvoor.

Een vaste kracht moet eerst een tijd aan rouwverwerking doen en neemt slechts genoegen met een baan op zijn oude niveau. Ook het beeld van een grote groep van wel 300.000 uitzendkrachten die altijd in de flex zou zitten klopt niet. We hebben het laten onderzoeken: in de maximale variant zijn dat er 35.000 en in de huidige zelfs amper 8000.” Geen gedwongen keuze

Flexibel werken is volgens Aart van der Gaag voor het leeuwendeel van de flexwerkers geen gedwongen keuze. “Als dat zo was zou je verwachten dat het percentage dat een vaste baan wil veel hoger was dan de 28% die is gemeten. De flexibele schil wordt bovendien alleen maar groter. Het aantal werknemers met een vaste baan is gedaald van 75 naar 69% . Die groei is in onze ogen trendmatig. De conjunctuur wordt de komende jaren nog volatieler, met een snellere opeenvolging van pieken dalen, en bedrijven wapenen zich daartegen door hun flexibele schil te vergroten. Neem Scania, de Zweedse vrachtwagenbouwer in Zwolle, die heeft 1000 mensen in vaste dienst en 600 in tijdelijk verband. Zodra de vraag inzakt gaat die laatste groep naar huis, zodra ze aantrekt komt ze weer terug. Daarom zijn kreten als ‘Schaf Payrolling maar af’ compleet onrealistisch. Heel het idee dat we flex moeten terugbrengen naar de piek en ziek waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld was staat haaks op de werkelijkheid. Maar jammer genoeg doet die opvatting in vakbondskringen steeds meer opgang, vooral onder invloed van de SP.” CAO-politie

Het beeld dat in linkse kringen van flexwerkers bestaat is ook dat van onderbetaalde werkkrachten, van werkende armen die ondanks lange uren de touwtjes nauwelijks aan elkaar geknoopt krijgen. “Die wereld bestaat,” geeft Aart van der Gaag toe, “in sectoren als de tuinbouw of de vleesverwerking, overal waar de lonen rond het minimum schommelen, komen dit soort misstanden voor. Werkgevers wentelen daarbij alle lasten op de schouders van de werknemer af. Maar dat zijn dan malafide bureaus, feitelijk ouderwetse koppelbazen, die de werkgevers bedienen, geen reguliere uitzendbureaus en zeker geen leden van de ABU.


volstrekt onrealistisch Daarom zijn wij ook zo’n strenge brancheorganisatie. We hebben gemiddeld 480 leden, maar per jaar gaan er ongeveer veertig uit, omdat ze niet meer voldoen aan de strenge normen die wij hanteren. Wij hebben niet alleen een eigen CAO – de grootste, voor 750.000 mensen – maar ook een eigen CAO-politie, en strenge controles die door externe bureaus worden uitgevoerd. We hebben ook een hecht samenwerkingsverband opgebouwd met onder meer de Belastingdienst. We hameren hard op bonafide gedrag, maar als de overheid uitzenden extra gaat belasten, met hogere premies of ontslagvergoedingen, werkt ze het malafide gedrag juist in de hand. Dan gaat een aantal bedrijven zoeken naar duistere vormen van flexwerk. De BV met 210 Poolse directeuren bijvoorbeeld.” Vooruitlopen

Ontslagen uitzendkrachten mogen dan sneller weer een baan vinden dan vaste, hoe makkelijk is dat in de huidige conjunctuur? In 2012 kromp de Nederlandse economie en voor 2013 zijn de voorspellingen niet veel beter. “De uitzendmarkt kromp met vijf procent,” vult Aart van der Gaag aan. “Dat is op zich niet dramatisch, maar de periode van groei tussen de laatste en de voorlaatste krimp was slechts kort, dus de daling komt wel harder aan dan in andere cycli. Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, heeft een prachtig wiskundig model ontwikkeld om te voorspellen wanneer de uitzendmarkt weer zal aantrekken. Zijn voorspelling is: vanaf oktober 2013. Aangezien onze sector vooruitloopt op de andere mogen we aannemen dat de economie in de loop van 2014 werkelijk aantrekt. De positieve impulsen daarvoor zullen dan uit de Verenigde Staten komen, waar de conjunctuur merkbaar aan het verbeteren is, en misschien ook uit het Verenigd Koninkrijk, waar we de uitzendbranche nu al weer zien groeien. Maar voorspellen is de afgelopen jaren een stuk moeilijker geworden dan daarvoor. Ik kon dan ook alleen maar antwoorden: ‘Frits, ik hoop dat je befaamde, onfeilbare model er ook dit keer weer niet naast zit.’”

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Jasper van den Bovenkamp • Fotografie: Ruud Voest

Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

Leads verzilveren met de slimste tool voor uw websites De gemiddelde ondernemer investeert een inke duit in de ontwikkeling van z’n website. Hij wil immers gevonden worden. Zodra de website in de lucht is, lijkt voor veel bedrijven het belang van ‘online zijn’ te verdampen. Terwijl het dĂĄn juist begint. Met een slimme tool van DATA-collectief wordt het mogelijk snel en eďŹƒciĂŤnt uw potentieel te verzilveren.

A

ls er Ă­ets belangrijk is, dan is het wel om te weten wie je website bezoeken, zegt algemeen directeur Remco Dekker van DATA-collectief. Veel websitebezoekers, zo redeneert hij, zijn potentiĂŤle klanten. Echter, om de meest uiteenlopende redenen, leidt een websitebezoek in weinig gevallen uiteindelijk tot een klantrelatie. “Slechts 3 procent van hen neemt naar aanleiding van het digitale bezoekje contact op met het betreffende bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ruim 55 procent van de bezoekers van

je bedrijfswebsite irrelevant is. Ze komen er per ongeluk terecht, doordat je toevallig in de zoekresultaten stond of puur uit algemene nieuwsgierigheid. Er blijft evenwel 42 procent over aan potentiÍle klanten die mogelijk geïnteresseerd zijn, maar tóch geen contact opnemen.� Stel je eens voor dat je zou weten wie die bezoekers zijn, dan zou je hen alsnog kunnen benaderen met een interessante aanbieding. Dat kan nu. DATA-collectief heeft een unieke tool ontwikkeld,

Geachte heer Rademaker, De heer W.S. Leads van DATA-collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 'RQGHUGDJMDQXDUL

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

%H]RFKWHSDJLQDÂśV

$G:RUGV *RRJOHÂłUHFODPHEXUHDXXWUHFKWÂłV

KRPH_UHFODPHHQPDUNHWLQJEXUHDX8WUHFKWV

UHIHUHQWLHV_GLYHUVHSURMHFWHQV

NODQWHQ_RYHU]LFKWYDQDOOHNODQWHQV

QLHXZV_QLHXZVEHULFKWHQUHFODPHEXUHDXV

&RQWDFW_FRQWDFWJHJHYHQVV

:HUN]DDPKHGHQ_UHFODPHXWUHFKWV

2YHURQV_5HFODPHEXUHDXELQQHQVWDG8WUHFKWV

$OJHPHQHYRRUZDDUGHQ

7RWDOHWLMG

3DJLQDÂśVEH]RFKW

6FRUH

Voorbeeld van een Website-Lead die per email wordt toegezonden

het ONDERNEMERS BELANG

Website-Leads, waarmee je je online bezoekers identificeert, inclusief de pagina’s die ze hebben bezocht. Als basis de grootste bedrijfsdatabase Enkele jaren geleden startte Dekker het DATA-collectief, naar eigen zeggen de grootste gedeelde bedrijfsdatabase van Nederland. De database wordt gevoed door informatie vanuit de Kamer van Koophandel, het Faillissementsregister en de deelnemende organisaties. Al met al telt het DATA-collectief ruim 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. IP-adressen traceren Crème de la crème van DATA-collectief is de tool Website-Leads, de functionaliteit die het mogelijk maakt IP-adressen van websitebezoekers te koppelen aan concrete bedrijven. Want daar was het in dit verhaal immers om begonnen: websitebezoekers die wĂŠl geĂŻnteresseerd zijn, maar geen contact opnemen. Van die 42 procent potentiĂŤle klanten kan DATA-collectief zo’n 35 procent op legale wijze traceren, aan een concreet bedrijf koppelen, en zelfs aan een contactpersoon binnen die onderneming. Dekker: “De IP-adressen van internetters zijn openbaar, maar daaruit kun je niet afleiden welke organisatie de website bezoekt. Wij koppelen wekelijks zo’n 4.000 IP-adressen; inmiddels hebben we er al 700.000 geĂŻdentificeerd.â€? Op basis van de geĂŻdentificeerde bedrijfsgegevens kunnen gebruikers zeer effectief acquisitie plegen, aldus Dekker. “Je weet ĂŠĂŠn ding zeker: degene die jij gaat bellen, kent jou al en heeft zeer waarschijnlijk interesse in je product of dienst. Nu is het aan jou om je te verkopen.â€? Een uur nadat een bezoeker op de website is geweest, ontvangt de gebruiker een e-mail met daarin alle informatie over het websitebezoek. Dekker: “Het trechteren van die bezoeken is daarbij een interessante functionaliteit, want door het instellen van een filter kun je helemaal je eigen, persoonlijke profiel samenstellen. Zijn bezoekers bijvoorbeeld korter dan 20 seconden op de website geweest, dan wordt er geen e-mail gestuurd.â€?


Daarnaast gebeurt het niet zelden dat er pakketten worden verkocht van 2 miljoen adressen. Ik vraag me af wat je met zoveel adressen moet. Efficiënt acquireren begint met een nauwkeurige selectie. Als je doelgroep bestaat uit vorkheftruckbedrijven, dan heb je aan 7.000 contactgegevens meer dan voldoende. Ik zeg weleens gekscherend: als je grasmaaiers wilt verkopen, moet je niet in de Bijlmermeer beginnen.” Mijn DATA-collectief is verder een slimme tool voor optimaal relatiebeheer. Zo kunnen gebruikers aangeven dat ze bij bepaalde wijzigingen in hun klantenbestand een melding willen ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker stopt bij een bepaald bedrijf. Dekker: “Stel, je doet al twee jaar je uiterste best om bij een bedrijf binnen te komen, maar door het hoofd inkoop word je om onduidelijke redenen stelselmatig geweigerd. Op het moment dat hij of zij niet meer werkzaam is voor de organisatie, krijg je een melding. Dat betekent dat er voor jou nieuwe kansen lonken.”

Remco Dekker: “Een websitebezoek leidt slechts in weinig gevallen tot een klantrelatie”

DATA-collectief plaatst geen cookies, benadrukt Dekker in het kader van de vorig jaar ingevoerde cookie-wetgeving. “We identificeren surfers enkel en alleen op basis van een IP-adres. Bovendien wordt re-marketing in de regel als storend ervaren. Overigens identificeren we alleen bedrijven; particulieren vallen buiten onze doelgroep.” Mijn DATA-collectief Op zich is Website-Leads een ultieme oplossing voor de soms barre zoektocht naar nieuwe leads. Maar daarnaast biedt DATA-collectief via de applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ toegang tot bovengenoemde 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. Gratis applicatie De applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ is gratis, legt Dekker uit. “Gegevens zijn vrij te bekijken. Zodra je gegevens gaat downloaden, ga je betalen. Een download kost één credit. Het leuke is dat je zulke credits ook zelf kunt verdienen door bijvoorbeeld verouderde gegevens te corrigeren of andere mensen aan te melden voor Mijn DATA-collectief. Het systeem lijkt in die zin op de open source-encyclopedie Wikipedia. Je bouwt samen aan de mooiste database.” Maakt dat het systeem niet gevoelig voor fraude? Volgens Dekker niet.

“Er werkt een team van tien mensen dat continu alle aanpassingen verifieert. Daardoor blijft het systeem volkomen zuiver.” Daarnaast wordt het systeem wekelijks gemuteerd en aangevuld met de nieuwste informatie van de Kamer van Koophandel. Per maand vinden er zo’n 450.000 tot 550.000 mutaties plaats, vertelt Dekker. “Ongeveer 24 procent van de bedrijfsgegevens en 38 procent van de contactpersoongegevens wijzigt jaarlijks. Eén op de zeven bedrijven verhuist, er zijn faillissementen, werknemers vertrekken en telefoonnummers veranderen. Dat kun je in je eentje onmogelijk bijhouden, maar je wilt wel graag altijd over de juiste gegevens beschikken. Met het DATA-collectief beantwoorden we aan die vraag. We hebben inmiddels 6.500 deelnemende bedrijven.”

Tijd en geduld Leads omzetten in relaties vraagt tijd en geduld, weet Dekker uit ervaring. Het DATAcollectief is daar op ingericht. “Bedrijven die een mailing de deur uit doen, verwachten soms binnen tien minuten allerlei reacties. Zo werkt dat niet, je moet iets opbouwen. In Mijn DATA-collectief kunnen deelnemende bedrijven zeer gedetailleerd hun klanthistorie bijhouden. Gepleegde telefoontjes, verstuurde mails, websitebezoeken en noem maar op kunnen op één sheet worden getoond. Met al deze functionaliteiten en toepassingen biedt het DATA-collectief een frisse, nieuwe kijk op marketing en sales.”

DATA-collectief Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T 0800 - 20 28 info@datacollectief.nl www.datacollectief.nl www.websiteleads.nl

Onbeperkt geldig Behalve credits verdienen, kunnen deelnemers ze ook tegen marktconforme tarieven kopen in de online shop. Voordelen zijn dat de credits onbeperkt geldig blijven en informatie dagelijks wordt geactualiseerd. Dekker: “Veel aanbieders van adresbestanden verbinden een limiet aan het gebruik; je krijgt de gegevens bijvoorbeeld een maand ter beschikking en daarna moet je weer bijbetalen.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Vallen, opstaan en weer doorgaan:

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden. Vroeger onderzoek van Dijkhuizen toonde echter ook al aan dat succesvol ondernemen niet alleen een kwestie is van de juiste inzichten en begeleiding maar net zo goed van de juiste karaktereigenschappen.

B

edrijfsfalen is vanzelfsprekend ellendig, maar toch blijken ondernemers die kopje onder zijn gegaan niet op de bodem te blijven zitten. “Ze zijn een tijd teneergeslagen, maar ze leren van de dingen die niet goed zijn gegaan en gaan verder,” zegt Josette Dijkhuizen. “In dat opzicht lijken ze op hun succesvolle collega’s. De echte ondernemer moet het hebben van zijn kwaliteiten en kapitaliseert op zijn sterke

punten. We hebben iemand gesproken die op een bepaald moment in een stacaravan was beland met nog 15 euro op zak maar er bovenop was geklommen en zich opnieuw gelukkig voelde. De prestaties van falende ondernemers kunnen even indrukwekkend zijn als die van geslaagde. Daarom is het jammer dat er nog zo’n taboe rust op failliet gaan, hoewel dat de laatste jaren minder sterk wordt.”

Josette Dijkhuizen & Jacqueline Zuidweg: ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’ verschijnt in maart bij uitgeverij Ten Have.

het ONDERNEMERS BELANG

Het Ondernemersgen

Jacqueline Zuidweg richt zich met haar bureau Zuidweg & Partners op hulp aan ondernemers in financiële nood. Aangezien maar liefst één op de tien ondernemers in de financiële problemen zit is de vraag net zo groot als het maatschappelijk belang van haar initiatief. Het leverde haar in 2012 de titel Zakenvrouw van het Jaar op. Josette Dijkhuizen coacht ondernemers en verricht wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschap. Dit laatste moet uitmonden in een proefschrift maar heeft de voorbije jaren reeds geleid tot enkele spraakmakende boeken, waarvan de laatste is getiteld ‘Het Ondernemersgen’. De resultaten van haar onderzoek met Jacqueline Zuidweg sluiten eigenlijk nauw aan bij de conclusies die zij in haar voorgaande boek trok: ondernemen is een kwestie van kwaliteiten. Ondernemerschap is de laatste twintig jaar enorm gestimuleerd en voor steeds groter groepen mensen als dé oplossing aangeprezen. Dat heeft het aantal ondernemers in ons land op bijna een miljoen gebracht, voornamelijk door de toename van het aantal ZZP’ers. Heeft iedereen echter wel het vereiste ondernemersgen?


Durf, visie en doorzettingsvermogen

“We zijn onderhand heel sterk in het begeleiden van startende ondernemers,” geeft Josette Dijkhuizen toe. “Daarvoor bestaat een uitgebreide infrastructuur. Maar het continueren van een onderneming is iets anders dan het opzetten ervan, en inderdaad, niet iedere ondernemer beschikt over durf, visie en doorzettingsvermogen, de drie essentiële karaktereigenschappen om het vol te houden.

Een manager die een buy out verricht kan een kei zijn in het organiseren en plannen maar heeft niet noodzakelijkerwijs een visie over waar het bedrijf met hem aan het roer naar toe gaat. Een loodgieter die het installatiebedrijf van zijn vader overneemt kan een geweldige vakman zijn maar de durf missen om veranderingen door te voeren. Die ondernemers zijn waarschijnlijk erg gebaat met een compagnon en zeer goede medewerkers om de ontbrekende eigenschappen aan te vullen.” Eenzaamheid en tijdbeslag

De ZZP’ers lopen weer een ander risico. “Het grote gevaar voor hen is dat ze zich niet verder ontwikkelen. Ze zijn zelfstandig geworden omdat ze een vak of werkwijze perfect beheersten, maar de wereld verandert erg snel en je moet je wel blijven onderscheiden om opdrachten te kunnen verkrijgen,” vindt Josette Dijkhuizen. “Je ziet ook mensen ondoordacht zelfstandig worden en er later achter komen dat ze er niet voor in de wieg gelegd zijn. Ondernemen is bijvoorbeeld een eenzame bezigheid.

Als je uit loondienst komt mis je collega’s. Ondernemen legt ook een enorm beslag op je tijd. Zelfs als je niet werkt blijft het bedrijf op de achtergrond van je denken aanwezig, altijd. Typerend vind ik de opmerking van een vrouw die me zei dat ze in haar jaren in loondienst in haar joggingbroek even naar de supermarkt ging en dat ze ook dit nu in een mantelpakje deed, ‘want ik zou eens een klant kunnen tegenkomen.’ En als je het thuisfront niet achter je hebt of snel rijk wilt worden kun je er volgens mij beter helemaal niet aan beginnen. Een ondernemer loopt voortdurend financiële en emotionele risico’s. Natuurlijk zijn er velen die een indrukwekkend vermogen opbouwen, maar dat zien ze zelf nooit als doel en altijd als een bijkomstigheid van hun succes. Op een bepaald moment moet je nu eenmaal honderd man in dienst hebben en miljoenen omzetten om deuren voor je te laten opengaan.” Eén miljoen inactieve vrouwen

De meeste ondernemers verdienen jaar in jaar uit met hard werken en de nodige kopzorgen, alleen of met personeelsleden, een redelijk belegde boterham. Toch vormen niet zij het grote voorbeeld van de starters, maar de entrepreneurs die vanuit het niets een groot bedrijf uit de grond stampen, de Anton Philipsen in hun tuinhuisjes. Waarom blijft ondernemerschap zo’n mythisch karakter houden? “Dat komt zowel door de media als door ons eigen voorkeur,” meent Josette Dijkhuizen. “We zijn nu eenmaal dol op verhalen met een hoog cowboygehalte en we plaatsen keer op keer dezelfde succesvolle ondernemers in de schijnwerpers. Dat zijn dan bovendien nog vooral mannen, terwijl er veel succesvolle vrouwelijke ondernemers zijn. Enerzijds komt dat door de ‘old boys networks’ die nog steeds bestaan, anderzijds onderwaarderen vrouwen zichzelf waardoor ze niet snel voor een camera verschijnen. Hierdoor zijn vrouwelijke ondernemers te weinig zichtbaar. Types zoals ik, die al in een taxi naar de studio springen als de telefoon gaat, vormen helaas een uitzondering. Daarom ben ik ook zo blij dat ik door de Nederlandse Vrouwenraad ben voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger en dat ik in 2013 in de Algemene Vergadering mag toespreken. Voor vrouwen is ondernemerschap een sterk emancipatiemiddel en we hebben in Nederland nog altijd één miljoen inactieve vrouwen. Eén miljoen, dacht ik, toen ik dat verbijsterende cijfer hoorde, dat is evenveel als er ondernemers zijn. Het kan niet anders of daartussen zitten nog talloze mensen met de drie vereiste karaktereigenschappen om succesvol te ondernemer.”

het ONDERNEMERS BELANG


+RH FKHFNMH GH NZDOLWHLW YDQ HHQ VFKRRQPDDNEHGULMI" In Nederland zijn veel kwalitatieve schoonmaak- en glazenwassersbedrijven te vinden. Bedrijven die beschikken over brede vakkennis, goed omgaan met hun personeel en netjes belasting betalen. Maar hoe zijn die te vinden? Die zijn vanaf 1 januari 2013 gemakkelijk te herkennen. Want dan introduceert brancheorganisatie OSB het OSB-Keurmerk.

Een nieuw label, exclusief voor bedrijven die het goed doen! Zo heeft heel Nederland voortaan helder zicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van een schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Check dus vanaf 2013 altijd het OSBKeurmerk, voor een frisse start van het nieuwe jaar. Wilt u meer weten over het keurmerk en de voorwaarden? Kijk op www.osb.nl

Samen voor een schone zaak


Bedrijfsreportage

Stuba Grafische Producties is meer dan een drukkerij Stuba Grafische Producties in Wormerveer heeft zich in de afgelopen dertig jaar ontwikkeld vanuit een schuur achter een woning in Krommenie tot een alleskunner op grafisch gebied in een modern pand te Wormerveer.

H

et is uitgegroeid tot hét adres voor familiedrukwerk, onder meer door de grote keuze voor elke gelegenheid; geboorte, trouwen, rouwen en speciale gelegenheden zoals kerst, jubilea en uitnodigingen, die direct online (www.drukkerijstuba.nl) te bestellen zijn. Maar ook is het daar mogelijk een eigen ontwerp voor te leggen of een idee uit te laten werken door de specialist van Stuba. Borduurstudio

Heel speciaal is de eigen borduurstudio waar logo’s en/of een naam duurzaam en opvallend op stof geborduurd worden. Dat kan op caps, fleece-truien, bedrijfskleding, polo- en T-shirts, tassen, handdoeken, paardendekens en nog veel meer, vanaf één stuks tot honderden exemplaren. Voor particulieren, grote en kleine bedrijven wordt, naast gevarieerd drukwerk,

veel meer specialistisch werk verricht, van wikkels voor bussen tot relatiegeschenken met een Zaans tintje. Zaanse spullen

Sonja Kleine, eigenaar van Stuba Grafische Producties, licht dat laatste toe: “Onder de noemer ‘Zaanse Spullen’ heeft dat een enorme vlucht genomen, mede door de goede relaties die wij met Zaanse bedrijven hebben is er een leuk assortiment samengebracht van allerhande artikelen die met de Zaanstreek verbonden zijn, zoals brood & banket, chocolade, dranken en likeuren, E-Kado bonnen, en sauzen & dressings. Bedrijven en particulieren kunnen via de website www.zaansespullen.nl een keuze maken uit één of meer producten of een pakket samenstellen, eventueel met een (persoonlijke) verpakking erbij, zoals een kist of tas met eigen logo. Het assortiment

is zo gevarieerd dat er voor ieder idee of persoon wat te vinden is en daarbij ideaal om vrienden of familie te verrassen in het buitenland of als cadeau bij een speciale gelegenheid. Gewoon kijken op de website, uitzoeken, bestellen en genieten, makkelijker kan het niet.” Informatie

Dat is allemaal onder één dak bij Stuba grafische producties, waar men gewend is voor grote en kleine opdrachten snel en efficiënt te werken, met de ervaring en kennis van dertig jaar. Vrijblijvend kan contact opgenomen worden voor meer informatie of een passende offerte via 075-6214865 of info@drukkerijstuba.nl. Stuba Grafische Producties is gevestigd aan de Industrieweg 44 in Wormerveer.

het ONDERNEMERS BELANG

13


Regio College dé opleider in techniek “Je controleert, bewaakt en bestuurt het productieproces binnen een bedrijf met behulp van moderne apparatuur.”

MAART OPEN HUIS 13 NIEUW Voedingsoperator A Het Regio College start in september 2013 de tweejarige niveau 2 BOLopleiding Voedingsoperator A. Deze dagopleiding met veel praktijkonderwijs is opgezet in samenwerking met food- en procesbedrijven. Neem voor meer informatie contact op met Saskia Hovinga, saskiahovinga@swaen-projecten.nl, of kijk op www.regiocollege.nl.

Vergunning nodig of niet eens met een bestemmingsplan? Juridisch consultants en vergunningencoaches

Met VMA zet u op het juiste moment, de juiste stap op het gebied van: t3VJNUFMJKLKVSJEJTDIFWSBBHTUVLLFO t#PVXQMBOCFHFMFJEJOHWFSHVOOJOHFODPBDIJOH t*OTQSBBL [JFOTXJK[FO CF[XBBSFOCFSPFQ t1MBOTDIBEF t3VJNUFMJKLFPOEFSCPVXJOHFO t#FTUFNNJOHTQMBOOFO t-PDBUJFTDBOT t1MBOTDIBEF

Contactgegevens: Mr. Roger Vermeulen en Mr. Marieke Nijman , 075-6174168 / 06-12566806, Jollenmakersweg 15, 1511 DA Oostzaan,vma.vermeulen@kpnplanet.nl, www.vma-oostzaan.nl

sternstraat 3 tel (075) 642 38 25 info@joek-aa.nl wormer fax (075) 642 68 01 www.joek-aa.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Conijn Metaalbewerking investeert bewust in toekomst Met de aanstaande uitbreiding van het pand, de investering in twee nieuwe machines, het klaarstomen van de derde generatie ĂŠn het versterken van het engineeringsteam, heeft Conijn Metaalbewerking duidelijk een aantal heldere stappen gezet op weg naar een ambitieuze toekomst. Volgens ĂŠĂŠn van de eigenaren van het succesvolle familiebedrijf in Wormer, Roland Conijn, wordt nu de basis gelegd voor de komende jaren. “We opereren in een groeiende markt en er komen daardoor in toenemende mate nieuwe nationale en internationale projecten op ons pad. En ondanks dat we al sinds 1961 bestaan, meenden we een professionaliseringsslag te moeten maken. De klant heeft behoefte aan een bredere dienstverlening.â€?

R

oland slaat precies de spijker op de kop. “We hebben immers een verantwoordelijkheid. Niet alleen voor onze eigen 42 medewerkers maar ook voor onze opdrachtgevers. Deze willen zien dat het familiebedrijf niet meer louter afhankelijk is van een aantal mensen maar dat de continuĂŻteit door de gehele organisatie wordt gedragen. Niet voor niets hebben we in 2012 regelmatig met een externe adviseur gesproken die in staat was onze eigen blinde vlekken goed te doorprikken waardoor we met nog meer aandacht en visie naar de toekomst kijken.â€? De basis is hoe dan ook goed. Roland: “Onze vier divisies blijven gewoon bestaan. We doen veel installatiewerk, we houden ons bezig met constructie in de breedste zin van het woord, we doen aan machinebouw en last but not least blijft de engineering een prominente tak. Sterker nog; ik denk zelfs dat engineering een groter onderdeel gaat uitmaken van onze werkzaamheden. Opdrachtgevers willen namelijk het hele traject aan ĂŠĂŠn leverancier uitbesteden. Het complete uittekenen van

projecten nemen we nu dus ook nog meer ter hand. Noem het maar een stuk ontzorging. Met andere woorden: wij gaan ons meer proďŹ leren met deze discipline opdat we meer ondersteuning kunnen bieden bij het eďŹƒciĂŤnter maken van de productieprocessen van de klant.â€? Niet voor niets is er in het afgelopen jaar dan ook geĂŻnvesteerd in het eigen machinepark. Zo vertelt Roland dat er een nieuwe lasersnijmachine is geĂŻnstalleerd waardoor er nog eectiever gewerkt kan worden. “Levertijden worden verkort omdat we voorheen deze werkzaamheden uitbesteedden.â€? Daarnaast is er een sterk verbeterde versie van een kantbank aangeschaft. Roland verwacht dat in de zomer de bouwwerkzaamheden aan het eigen pand zijn afgerond. “De kantoorruimte wordt met ongeveer 80 vierkante meter uitgebreid. Verder hebben we 50 vierkante meter gereserveerd voor uitbreiding van de kantine en de kleedruimtes.â€?

Als Roland wordt gevraagd hoe het bedrijf er over 5 jaar uitziet, dan is hij helder. “Het is niet onze ambitie om speciďŹ ek gegroeid te zijn in aantallen werknemers. We hebben met name de ambitie een hoger kennisniveau in huis te hebben. Én we hopen een stevigere marktpositie in het engineeringsegment te hebben bereikt. Bovendien hopen we het ongekend lage personeelsverloop te hebben behouden. We zijn daar ook trots op. Medewerkers hebben het hier naar hun zin. Teamwork is immers de succesfactor van elke organisatie. Dat moeten we koesteren. We zitten dus vol vertrouwen en ervaren deze nieuwe stappen dan ook als een logische vervolg in de ontwikkeling van ons bedrijf.â€?

Conijn Metaalbewerking BV Veerdijk 2 1531 MS Wormer T 075 - 628 08 91 info@conijnmetaalbewerking.nl www.conijnmetaalbewerking.nl

het ONDERNEMERS BELANG

15


Ondernemerspanel

2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ondanks de bezuinigingsmaatregelen van Rutte II voor de komende vier jaar blijven er voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap. Juist nu moet het voor u als ondernemer een uitdaging zijn die nieuwe kansen te zoeken en te vinden. Innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen zijn slechts enkele voorbeelden. Hoe ziet u de vooruitzichten voor de komende jaren? De mening van ons panel. ■ Wim Schoonebeek Wim Schoonebeek - Schoonebeek & Partners Gerechtsdeurwaarders & Incasso De vooruitzichten voor de komende jaren? ’t Is maar wat je je wenst. Uiteraard veel (zakelijk)succes. Het komt echter niet vanzelf, zoals sommigen de afgelopen jaren hebben ervaren. De bezuinigingen vloeien voornamelijk in de staatskas en dat is o.m. nadelig voor de export. Wat wij zelf kunnen/moeten doen? Meer re-

kenen op je netwerk. Niet zelf het wiel proberen uit te vinden, maar blijven gunnen aan je omgeving. Innovatief en duurzaam. Wellicht wat minder, maar wel volhouden. Zo houden wij het treintje wel rijdende. Bovenal is het belangrijk dat je in de gaten houdt of je rekeningen wel worden voldaan en dat je uitkijkt voor diegenen die over de (financiële) rug van een ander winst probeert te maken. Let op je tellen maar blijf vertrouwen.

■ Jeroen Spiekker Jeroen Spiekker - Baker Tilly Berk De komende jaren is er nog wel sprake van een lastige situatie. Ondernemers zullen creatief en vooral innovatief moeten zijn om de kansen, die er nog steeds zijn, te benutten. Hierbij zal rekening moeten worden gehouden dat niet ieder initiatief (direct) zijn vruchten zal afwerpen. Samenwerking zal een belangrijke rol gaan spelen. Samen sta je niet alleen sterk maar kunnen ook risico’s gedeeld worden. Samenwerking kan zowel horizontaal als verticaal in de

keten plaatsvinden. Kennis zal ook steeds belangrijker worden. Niet alleen kennis van het eigen product of dienst, en dat van de concurrent, maar ook van de omgeving en stakeholders. Een andere ontwikkeling is de toenemende vraag naar transparantie (zoals voor prijsstelling), onder andere als gevolg van MVO, waardoor met steeds meer factoren rekening gehouden moet worden. Als ondernemer zijn er nog volop kansen alleen kost het meer moeite dan enkele jaren geleden om deze kansen te vinden en te benutten.

■ Rob P. Beeren Rob P. Beeren – Diligence Uiteraard! Elk jaar biedt weer nieuwe kansen, dus ook 2013, al zal het voor velen weer een mager jaar worden. Goede, innovatieve ondernemers gedijen juist goed in crisistijd en komen dan bovendrijven. In goede tijden is het niet zo moeilijk om het goed te doen. Juist in barre tijden blijkt het verschil en wordt het onderscheid gemaakt. Vele middelmatige ondernemers, die niet geanticipeerd hebben op zware tijden, zijn omgevallen of gaan de komende

jaren nog omvallen. Vaak “geholpen” door hun huisbank, die hen nog even het laatste zetje geeft. De goede ondernemers hebben de ellende voorzien of waren er in ieder geval op voorbereid. Zij komen straks als de winnaars uit het uitgedunde strijdperk. Zij gaan de vruchten plukken van hun investeringen, hun ingrijpen, hun geduld. Alle anderen smachten naar het einde van de recessie, die in 2009 begon. En volgens de oude wijsheid van de 7 vette en de 7 magere jaren moeten die dus nog 3 jaar geduld hebben…

■ Edwin Iwema Edwin Iwema - Drukkerij ELTA IJmuiden Zeker waar, iedere dag zijn er weer nieuwe kansen. Of Rutte bezuinigd of niet, als ondernemer moeten en willen we gewoon door. We zijn ondernemer. Innovatie zit in het bloed van de ondernemer. In de 50 jaar dat ons bedrijf bezig is zijn we al vele malen geïnnoveerd. En ik denk dat alle ondernemers bezig zijn met ‘’vernieuwing tot nieuwe ideeën, goederen of processen’’. Ik denk als je dat niet

16

het ONDERNEMERS BELANG

gedaan hebt, je dit blad al niet meer leest. En MVO, ook dat is een term van nu op een proces dat al jaren speelt. Afgelopen jaar hebben wij door nieuwe chemie de stand tijd kunnen verdubbelen waardoor er minder milieubelasting is. Gebruiken we andere schoonmaakmiddelen en tillen niet te zwaar en bewust uit de benen. Ik weet zeker dat er altijd ondernemers zullen zijn die succesvol zijn, door gewoon te ondernemen.


■ Jan Wokke Jan Wokke - Accountants Adviseurs VANNU Het lijkt dat de economische wereld een steeds lagere versnelling kiest. Consumenten worden voorzichtig en houden geld in de zak. Ondernemers zien de omzet terug lopen en gaan op de kosten besparen. Helaas, de kosten van de een is de omzet van een ander en zo dreigt de economische motor af te slaan. Gelukkig zijn er ondernemers die dit snappen en op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden voor hun klanten. Nieuwe toepassingen, nieuwe werkmethoden, nieuwe

producten, nieuwe samenwerkingsvormen. Bedrijven zullen weer moeten nadenken over een aanpak die waarde creëert voor hun afnemers. Uiteindelijk is deze waarde de basis van een gezonde economie en daarmee de basis voor meer vertrouwen. Dat gaat niet vanzelf, maar wij zien dat er bedrijven zijn die durven te veranderen. En juist ondernemers die er in slagen om met deze veranderingen weer toegevoegde waarde te creëren, zullen ook weer succesvol zijn. En wat dat betreft begint het succes van u gewoon in 2013. Maak er wat moois van!

■ Rick van Putten Rick van Putten - Pensioen Plaza “Bruggen slaan” heet het regeerakkoord van Rutte en Samsom. En zo zou het ook moeten zijn, want juist in tijden van nood leert men zijn vrienden kennen. Ik neem de komende jaren graag een voorbeeld aan de samenwerking die VVD en PvdA met elkaar zijn aangegaan, door niet te focussen op verschillen, maar juist inspiratie te putten uit overeenkomsten. Dit doen wij bijvoorbeeld door andere MKB adviseurs uit de regio met enige regelmaat in onze pensioenkeuken te laten kijken. Door kennis te delen en

te bundelen, wordt het belang van de gezamenlijke klant gediend en komen er waardevolle relaties tot stand. Zo slaan wij graag kennisbruggen tussen eilanden. In het regeerakkoord zetten VVD en PvdA ook in op verdere fundamentele hervorming van de financiële sector, zodat er een bijdrage geleverd kan worden aan het economisch herstel. In dat kader blijf ik hoop houden op een spoedige kentering van de juridisering bij banken en verzekeraars en zal daar als een hedendaagse Don Quichot met open vizier tegen strijden. Sancho Panza’s mogen zich melden.

■ Martin Zuurbier Martin Zuurbier - Businessline West Cofely West Nederland Het gaan zeker nog een aantal moeilijke jaren worden maar er liggen ook voldoende kansen voor bedrijven die openstaan voor de veranderingen die nu gaande zijn. We zullen als maatschappij moeten verduurzamen, Rutte II heeft een uitdagende doelstelling neergelegd voor 2020 op het vlak van duurzame energie opwekking en CO2 uitstoot. Wij als bedrijf zijn ervan overtuigd dat deze transitie naar een duurzame

maatschappij samen kan gaan met de wens tot kostenbesparingen. Het één sluit het ander niet uit! Wel vraagt dit een heel andere manier van samenwerken. Onze overtuiging is dat er veel meer gedacht moet worden vanuit de gehele voortbrengingsketen en dat daar grote besparingen te halen zijn als wij daar op basis van vertrouwen en transparantie zaken met elkaar gaan doen. Als wij daar met elkaar de komende jaren echt werk van maken dan gloort er een mooie toekomst voor ons allen!

■ Marinka Geijsen-Heijnis Marinka Geijsen-Heijnis - MUIS Software Onze visie: kosten besparen door innovatie. Ondernemers kunnen veel kosten besparen door bedrijfsprocessen verder te automatiseren. Wij zien nog steeds dat ondernemers veel administratieve taken handmatig uitvoeren. Tegenwoordig kunnen bankafschriften automatisch in je (online) boekhoudpakket worden ingelezen. Voor de komende jaren verwachten wij dat er steeds meer elektronisch gefactureerd zal worden. Ook zullen gebruikers steeds vaker pro-actiever door de software geattendeerd worden op

mogelijke verbeteringen. Softwareapplicaties signaleren welke handmatige taken geautomatiseerd kunnen worden. Maar bijvoorbeeld ook of er een BTW-aangifte moet worden verzonden. Vroeger werd de software vooral gebruikt om te registreren en op basis daarvan terug te kijken, de toekomst is om snel trends op te merken en prognoses te maken waardoor je als ondernemer sneller kunt inspelen op veranderingen in de markt. Daarbij zien wij dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van apps zodat je op elk moment over ter wereld inzicht hebt in actuele cijfers.

het ONDERNEMERS BELANG

17


Interview

5FLTU$PDLEF7SJFTt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Het gaat goed met de Zaanse voedingsverwerkende industrie. Toch kijkt men bezorgd naar de toekomst. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is te verklaren. De branche heeft namelijk behoefte aan ‘vers bloed’. Het personeelsbestand vergrijst en er is weinig aanwas. Terwijl het werkterrein een historisch verleden en gouden toekomst heeft. Zes organisaties slaan daarom de handen ineen. Hun doel is jongeren te enthousiasmeren voor hun vak.

Onderwijs en bedrijfsleven slaan de handen ineen O

ns vakgebied lijkt wel het ondergeschoven kindje van de lokale industrie. Dat is jammer. Niet alleen vanwege het vak, ook omdat wij jongeren een goede toekomst kunnen bieden. De Zaanstreek heeft immers traditioneel een uitstekende naam op het gebied van de voedingsverwerkende industrie. Wij voorzien bij wijze van spreken de halve wereld van hoogwaardige voedingsmiddelen. De komende jaren zal de vraag naar voedingsmiddelen stijgen omdat de bevolking en de levensstandaard toenemen. Dat biedt perspectieven. Maar toch kijken we met zorg naar de toekomst. Over enkele jaren stappen veel werknemers uit het arbeidsproces, nieuwe aanwas is er nauwelijks. Daarom willen we een structurele oplossing. Het bedrijfsleven en het onderwijs hebben daarvoor de handen ineen geslagen. Het begin is er. Lokale ondernemers hebben

het initiatief genomen om het vakgebied onder de aandacht van jongeren te brengen. Er is een ambitieus programma opgesteld en de betrokken bedrijven stellen hun deuren open. Er is jaarlijks plaats voor 15 nieuwe werknemers. Dat moet toch mogelijk zijnâ€?, aldus Michel van Wijngaarden, directeur van het gelijkwaardige bedrijf dat de befaamde Zaanse mayonaise maakt. Samen met Raymond Brekveld (Van Wijngaarden), AndrĂŠ Overmars (Zaanlandse OlieraďŹƒnaderij, onderdeel van Cargill) en Saskia Hovinga van adviesbureau Swaen gaan zij in op het actieplan dat is ontwikkeld om jongeren warm te maken voor deze branche. Lespakketten voor VMBO en MBO

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met dat idee in het achterhoofd is een start gemaakt om de voedingssector onder de aandacht van VMBO-scholieren

en MBO-leerlingen te brengen. Er is een lespakket ontwikkeld waarmee VMBO’ers zelf chocola of een speculaaskoek maken, een fabriek inrichten of haargel, zeep of tandpasta ontwikkelen. Op die manier maken zij spelenderwijs en in een vroeg stadium kennis met de verschillende facetten van de procestechniek. Daarnaast start komend schooljaar een tweejarige vakopleiding die jongeren opleidt tot procesoperator. De opleiding is een combinatie van school en praktijk en richt zich speciďŹ ek op MBO’ers. De lessen worden gegeven in de nieuwe TechniekCampus in Zaanstad. Na twee jaar wacht een kansrijke loopbaan. De voordelen zijn legio: baanzekerheid, goed loon, veel doorstroommogelijkheden en vooral werk in de eigen regio. In economisch moeilijke tijden zou je zeggen dat er een enorme belangstelling voor is. “Nog nietâ€?, aldus Saskia Hovinga van adviesbureau Swaen. Samen met diverse scholen en opleidingsinstituten in de provincie heeft haar bureau de lesmaterialen ontwikkeld en het opleidingsplan opgesteld. Hovinga: Er is jaarlijks ruimte voor 15 – 20 nieuwe procesoperators. Dat betekent dat wij de komende jaren minimaal 15 jongeren per jaar willen opleiden. Het programma is rond, de locatie wordt ingericht en enkele plaatselijke bedrijven hebben hun medewerking toegezegd. Wij zijn ervan overtuigd dat we voldoende leerlingen kunnen motiveren, maar willen daar meer bedrijven bij betrekken.â€? Samen sterk

Waarom heeft het bedrijfsleven niet eerder aan de bel getrokken? “In onze branche wordt traditioneel weinig samengewerkt. Er is bijvoorbeeld geen overkoepelende CAO en producenten willen hun bedrijfsprocessen niet prijsgeven. In het verleden was er altijd voldoende aanbod van personeel. Dat laatste loopt sterk terug. Dat baart ons zorgenâ€?, aldus AndrĂŠ Overmars, general

18

het ONDERNEMERS BELANG


V.l.n.r.: Raymond Brekveld, Saskia Hovinga, AndrĂŠ Overmars en Michel van Wijngaarden

manager van de Zaanlandse OlieraďŹƒnaderij. Hoe spelen de betrokken bedrijven daar dan op in? “De jeugd heeft geen idee wat er binnen onze muren gebeurt. Ze kennen de branche nauwelijks en kiezen vaak op jonge leeftijd voor een richting die aansluit op hun leefwereld of die van hun ouders. De bouw of moderne beroepen als webdesigner zijn populair. Wij zijn onbekend, dat maakt onbemind. Terwijl we veel te bieden hebben. Relatief schoon werk, fysiek niet erg belastend en een grote baanzekerheid. Het aanbod is zeer divers: van kleine bedrijven tot grote multinationals die hoogwaardige half- of eindproducten maken.â€? Procesoperator stuurt aan

â€?Wij maken wat een ander opeet. Dat brengt met zich mee dat er eisen worden gesteld aan de potentiĂŤle medewerkersâ€?, aldus Raymond Brekveld, process manager bij Van Wijngaarden: “De speciďŹ eke competenties zijn wettelijk vastgelegd. Het bedrijfsleven heeft daarvoor input geleverd. Los daarvan zijn onze medewerkers bij voorkeur accuraat, stressbestendig en beschikken ze over een groot verantwoordelijkheidsbesef. In ons vak is het vaak een kwestie van exibiliteit, inspelen op de processen en eerst denken, dan doen. Operators zorgen voor rust in de tent. Ze hebben als ze hun werk goed doen het productieproces onder controle! Daar moet je in de praktijk in groeien. Vergelijk het met je rijbewijs: verplicht om aan het verkeer deel te nemen. Goed rijden leer je in de praktijk. Wij bieden jongeren die mogelijkheid!â€? Kweekvijver voor de toekomst

Saskia Hovinga: “Met ons aanbod willen we bij VMBO-scholieren interesse opwekken.

GeĂŻnteresseerde VMBO-leerlingen met een diploma basis of kader bieden we een tweejarige MBO-opleiding aan. Die kunnen zij vanaf zestienjarige leeftijd volgen. Zodra ze achttien zijn, kunnen ze aan de slag. Die vorming en scholing wordt de kweekvijver van de toekomst. In de voedingsverwerkende industrie is de komende jaren voldoende werk te vinden.â€? “Er is ruime keuze“, aldus Michel van Wijngaarden. “Komende jaren is er een constante behoefte aan nieuw arbeidspotentieel en er is een ruim aanbod van werkgevers. Binnen die verschillende bedrijven zijn er talloze mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te groeien, zowel wat betreft het werk als de functie. Er is een prima boterham te verdienen in ons vak. Dat moet jongeren toch aanspreken? Recent hebben wij een banenmarkt bezocht en daar jongeren aangesproken. Zij hadden geen enkel idee wat ons werk inhoudt en hen te bieden heeft. Het product kennen ze wel allemaal. Daarom gaan we jongeren gericht benaderen zodat ze stapsgewijs kennis kunnen maken met onze branche. De eerste bedrijven hebben elkaar gevonden om daadwerkelijk invulling te geven aan de scholing. Wij geven gastlessen, werken mee aan stages en dragen ook ďŹ nancieel bij. Dat zouden veel meer bedrijven moeten doen. We hebben immers een gemeenschappelijk belang. De vraag naar nieuw personeel lossen we niet op door achterover te leunen en af te wachten. Actief inspelen op de ontwikkelingen en verder kijken dan je eigen bedrijf, dat is het motto. Veel bedrijven richten hun aandacht nu vooral op overleven. Maar onze verantwoording is ook om onze kinderen een goede toekomst te geven. Daar willen we met elkaar graag aan bijdragen.â€?

Onderstaande organisaties hebben de handen ineen geslagen om het toekomstperspectief van de voedingsverwerkende industrie actief onder de aandacht van jongeren te brengen: t#VUFSFTTFODFQSPEVDFFSU[FFSVJUFFOMPQFOEFBSPNBTFOLMFVSTUPþFO (www.buteressence.com). t&YUFSJTCFLFOEWBOEJWFSTFBSPNBTWPPSTPFQFO TBV[FO QBTUBTFO vlees op basis van plantaardige eiwitten (www.exteraroma.com). t-PEFST$SPLMBBOMFWFSUTQFDJBMFWFUUFOBBOEFMFWFOTNJEEFMFOJOEVTUSJF (http://www.croklaan.com). t48"&/ 4BNFO8FSLFO"BO&FO/FUXFSL POUXJLLFMUNBBUXFSL onderwijsprogramma’s aan het beroepsonderwijs (VMBO en MBO) (www.swaen-projecten.nl). t7BO8JKOHBBSEFONBBLUEJWFSTFTPPSUFONBZPOBJTFFOBBOWFSXBOUF sauzen (www.vanwijngaarden.nl). t%F;BBOMBOETF0MJFSBÜOBEFSJK ;03 SBÜOFFSU CJPMPHJTDIF QMBOUBBSEJHF en dierlijke oliÍn en vetten in opdracht van klanten. Het bedrijf is onderdeel van Cargill dat als internationale handelsorganisatie betrokken is bij de productie van voedselingrediÍnten en het verwerken, verspreiden en verhandelen van landbouwproducten (www.zor.nl en www.cargill.com). t5BUF-ZMF/FUIFSMBOEJTFFOQSPEVDFOUWBO[FUNFFM [PXFMWPPSEF voedingsmiddelenindustrie als voor bijvoorbeeld de papierindustrie. http://www.tateandlyle.com t4BORVJOCMPFEWPPS[JFOJOHJTWFSBOUXPPSEFMJKLWPPSEFCMPFECBOLFOFO verzorgt onder andere het bloedplasma voor de ziekenhuizen. www.sanquin.nl t'PSCPPOUXJLLFMU QSPEVDFFSUFOWFSLPPQUMJOPMFVNWMPFSCFEFLLJOH CVMletin board en materialen voor (kantoor) meubilair. www.forbo-ooring.nl t&/$**+NVJEFOJTPOEFSEFFMWBOEF)FJEFMCFSHHSPFQFOQSPEVDFOUWBO hoogovencement uit hoogovenslak. http://www.heidelbergcement.com/ benelux/nl/enci t"%.QSPEVDFFSUDBDBPQPFEFS DBDBPNBTTBFODBDBPCPUFSWPPSXFSFMEwijde klanten en voor gebruik in de ADM-merken Ambrosia Ž, deZaan ™ en Merckens. http://werkenbijadm.nl/index.php/adm-koog-wormer.html t$BSHJMM$PDPBQSPEVDFFSUBBOHFQBTUFNBTTBEJFSFDIUTUSFFLTBBOEF chocolade-industrie wordt geleverd. Het bedrijf produceert tevens cacaomassa, die door Cargill verder verwerkt wordt tot hoge kwaliteit cacaoboter en cacaopoeder. http://www.cargill.nl/nl/producten-diensten/ cacao-chocolade/index.jsp t48"JTFFOVJU[FOEFOEFUBDIUFSJOHTPSHBOJTBUJFEJFPOEFSNFFS leer-werktrajecten organiseert voor mensen van 18 jaar en ouder www.weetvanwerken.nl t)FU3FHJP$PMMFHFJTFFO3FHJPOBBM0QMFJEJOHT$FOUSVNFOIFFGUFFO veelzijdig aanbod in beroepsopleidingen, cursussen, trainingen en volwasseneducatie. www.regiocollege.nl t%F7.#0TDIPMFOWBO070;BBOEBNEPFONFFBBOQSPKFDUFOWPPS beroepenoriÍntatie in food- en procestechniek. http://portal.ovo-zaanstad.nl/website/

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Werkgeversdienstverlening vindt nieuwe slagkracht in regionale samenwerking

‘EĂŠn aanspreekpunt voor werkgevers’ E

rik SchĂźren, voorzitter accountmanagersoverleg, legt uit waarom deze samenwerking voor werkgevers interessant is: “Door intensiever samen te werken kunnen wij werkgevers die op zoek

20

het ONDERNEMERS BELANG

zijn naar personeel een groot arbeidsaanbod aanbieden vanuit de hele regio. De kans op een succesvolle match wordt dus veel groter. Wij hebben samen werkgevers veel te bieden!�

Werkgevers actiever opzoeken

Voor 2013 wordt ĂŠĂŠn regionaal marktbewerkingsplan opgesteld. Gonda: “Op basis van onze kennis van de regionale arbeidsmarkt hebben we goed zicht op


De gemeenten Zaanstad, Purmerend, Edam/Volendam, Waterland, Zeevang, Beemster, Wormerland en Oostzaan, het UWV en SW-bedrijf Baanstede gaan in dit nieuwe jaar nĂłg eectiever en eďŹƒciĂŤnter de werkgevers in de regio ondersteunen bij hun zoektocht naar personeel. Dat doen ze door intensiever samen te werken. Doel van de samenwerkingspartners is om toe te werken naar ĂŠĂŠn regionaal proces van werkgeversdienstverlening. Waar voorheen de verschillende partijen vaak los van elkaar de werkgever benaderden, wordt er straks onder ĂŠĂŠn gemeenschappelijke vlag gewerkt. “Het is eigenlijk heel simpel,â€? zegt Gonda Verbeek, regiomanager bij het UWV en verantwoordelijk voor Zaanstreek/Waterland. “Ondernemers willen ĂŠĂŠn aanspreekpunt en daar werken we met elkaar de komende tijd naartoe.â€? hebben veelal geen idee van wat wij voor ze kunnen betekenen. Wij nemen hen een groot deel van hun werving- en selectieproces uit handen, bieden ondersteuning bij werk-naar-werk-trajecten en hebben tal van aantrekkelijke ďŹ nanciĂŤle instrumenten om het aannemen van mensen vanuit de uitkering te stimuleren.â€?

(POEB7FSCFFL

Hecht team van deskundige accountmanagers

7BOMJOLTOBBSSFDIUT&SJL4DIĂ SFO #VSFBVXFSL(FNFFOUF 1VSNFSFOE (FSSJU0UUF (FNFFOUF8BUFSMBOE "OJRVF"MMBSE (Baanstede), Anton Janssen (WerkgeversServicepunt/UWV Zaanstreek-Waterland), Martin Peters (Servicepunt Leren & 8FSLFO 'SFFLEF#PFS (FNFFOUF&EBN7PMFOEBN $ISJT&LLFSNBO .BUDIJOHTVOJU(FNFFOUF;BBOTUBE +PIBO van der Kleij (WerkgeversServicepunt/UWV ZaanstreekWaterland) Niet aanwezig voor de foto maar wel onderdeel WBOEJUUFBN.BSJKOEF#VTTFS 0WFS(FNFFOUF 

sectoren met goede kansen voor onze werkzoekenden. Die werkgevers gaan we ook vaker bezoeken.� Gonda en Erik constateren dat zo’n bezoek de werkgever vaak nieuwe inzichten biedt. Erik: “Werkgevers

Sinds een aantal maanden is er wekelijks overleg tussen de accountmanagers van de samenwerkingspartners (zie foto). Zij stemmen onderling bedrijfsbezoeken af en wisselen leads en vacatures uit. Volgens Gonda zijn de accountmanagers geen concurrenten van elkaar, maar vormen zij steeds meer een hecht team van deskundigen die elkaar op allerlei vlakken aanvullen: “Onze mensen snappen wat werkgevers bezighoudt, denken met hen mee en dragen goed werkende oplossingen aan. Zij weten wat het is om werkgevers te ontzorgen, zodat die zich met hun core business kunnen bezighouden. Of het nu gaat om het groot- of het midden- en kleinbedrijf.� Eerste successen

De samenwerking, die pas kort geleden goed op gang is gekomen, levert nu al de eerste successen op. Erik: “We kwamen in contact met een grote werkgever in Zaandam. Dit bedrijf wilde graag mensen uit de uitkering aan het werk helpen. Omdat het om een grote personeelsbehoefte ging hebben we de vraag direct regionaal uitgezet. Binnen een maand tijd hebben we vanuit de hele regio tientallen mensen bij deze werkgever kunnen plaatsen. Een veelbelovende start van onze regionale samenwerking!� Gonda vult aan: “Dit voorbeeld heeft inmiddels goede navolging gekregen en we hopen dat we daar met elkaar nog veel successen aan toe kunnen voegen!�

Contact

Bent u werkgever en geĂŻnteresseerd in onze dienstverlening? Voor informatie of een gesprek met een van onze accountmanagers kunt u contact opnemen met: Werkgeversservicepunt Zaanstreek/Waterland Rustenburg 125 1506 AZ Zaandam T 075 - 700 12 02 werkgeversservicepunt@uwv.nl

het ONDERNEMERS BELANG

21


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

De twee directeuren/eigenaren Cees Dekker (links) en Lex Clardij

Groei in transportwereld is gewoon mogelijk

Succesvol eerste jaar voor

De Boer International Cargo nĂĄĂĄst bestaande Kistenfabriek De Boer Directie en medewerkers van Kistenfabriek de Boer uit Zaandam kunnen met grote tevredenheid terugkijken op het afgelopen jaar. En, juist daardoor wordt er ook met vertrouwen naar dit nieuwe jaar vooruitgeblikt waarbij de twee directeuren Lex Clardij en Cees Dekker er niet voor schromen om wederom heldere ambities uit te spreken. De twee namen in 2006 het bedrijf over en sindsdien is de organisatie ink gegroeid. In 2012 is daar een nieuwe impuls aangegeven door nĂĄĂĄst Kistenfabriek de Boer ook De Boer International Cargo op te richten. “Deze stap is succesvol gebleken,â€? zegt Cees. “Op deze wijze kunnen we onze marktkansen namelijk beter deďŹ niĂŤren ĂŠn zijn we in staat om helderder aan de buitenwereld te vertellen wat wij doen op het gebied van lucht- en zeevracht, internationaal wegtransport ĂŠn regulier binnenlands transport.â€?

W

e zijn nu precies ĂŠĂŠn jaar bezig met en onder deze naam heeft het een en ander beslist zoden aan de dijk gezet,â€? vertelt Cees. “We houden ons binnen deze BV bezig met alle vormen van transport naar werkelijk alle uithoeken in de wereld. We zijn bovendien erkend luchtvrachtagent. Dat betekent dat

22

het ONDERNEMERS BELANG

we op de luchthaven Schiphol een speciale status hebben waardoor onze zendingen als ‘veilig’ worden gekenmerkt. De basis ligt echter binnen onze eigen organisatie; onze processen zijn dusdanig ingericht dat we ook die ‘veilige status’ mogen geven. We zijn feitelijk het verlengstuk van de douane geworden. Ook kunnen we onze vrachten

boeken op passagiers- en vrachtvliegtuigen.� Volgens Cees is het vanzelfsprekend dat het bedrijf op deze veiligheidsaspecten regelmatig wordt gecontroleerd. “In tijden van nu kun je immers niets meer aan het toeval overlaten. Er zijn regelmatige audits maar ook komt men hier incidenteel en onverwacht binnen om te controleren


of wij ons aan alle voorschriften houden. Zo dient ons hek altijd gesloten te zijn als er geen directe activiteiten zijn, de camerasystemen dienen te werken en iedereen, die ons bezoekt, dient te worden in- en uitgeschreven. Als er iemand bij ons binnen zit, die zich niet heeft geregistreerd én we zouden op dat moment een controle krijgen, dan maakt dit geen goede indruk over hoe je met veiligheid omgaat.” Lex legt uit dat feitelijk alles door het bedrijf kan worden vervoerd. “Van kunst- stukken tot aan machines, motoren, pompen en inboedels. We doen ook veel voor motoren, pompen en de bagger- en scheepvaartindustrie. Eigenlijk vervoeren we alles wat vervoerd moet worden.” In het afgelopen jaar heeft De Boer International Cargo een gedegen groei meegemaakt. Er is bovendien een nieuwe hal van ruim 700 vierkante meter in gebruik genomen! Lex en Cees denken te weten waar deze groei aan te danken is. “Natuurlijk maken we waar wat we beloven en ontvangen we leads van tevreden klanten. De mond-totmond reclame is ongekend. Maar verder zien we vooral dat bedrijven die geen eigen expeditie-afdeling hebben, graag van onze dienstverlening gebruik willen maken. Ze hoeven de betreffende expertise dan niet zelf in huis te hebben. Wij doen alles wat gedaan moet worden, ook al het papierwerk en de douaneformaliteiten.”

bestaande klantenkring te vertellen dat we deze dienstverlening bieden, onder de nieuwe naam.” De Boer Kistenfabriek

Want, als je het over de bestaande klanten hebt, dan kom je uiteindelijk ook terecht bij De Boer Kistenfabriek. “Ook binnen deze tak hebben we een zeer goed jaar gedraaid,” vertelt Lex. “Maar we hebben tegelijkertijd goed geïnvesteerd. Zo hebben we een tweede nieuwe automatische afkortzaagmachine aangeschaft. Deze draait nu al op een capaciteit van ongeveer 50% en daar zijn we zeer tevreden mee. We hebben hierdoor het afvalpercentage aanzienlijk kunnen verminderen. Deze zaagmachine rekent en denkt namelijk voor ons. Voor elke order maakt de software van deze machines namelijk een economisch gunstige keuze om effectief en efficiënt het materiaal te gebruiken.” Volgens Cees schommelt het afvalpercentage nu ongeveer tussen de 3 en 4%. “Dat is in onze branche bijna niets. Wat het percentage voorheen was, weet ik overigens niet precies. Het werd nooit

of er toch niet een kleine order kan worden toegevoegd. Goed voor het milieu!” In het afgelopen jaar is er tevens een nieuwe bestelbus in gebruik genomen, die óók wordt ingezet voor De Boer International Cargo. “We zijn daarmee flexibeler geworden,” vertelt Lex. “We zijn nu in staat om zelf zendingen op te halen bij de klant. Daar bieden we dus een flinke ontzorging mee.” Voor dit komende nieuwe jaar heeft het tweetal als doelstelling geformuleerd om de bestaande klanten nog meer te wijzen op de combinatiemogelijkheden met het transport. “We zijn niet alleen meer de kistenbouwers. Daarnaast onderzoeken we uitbreidingsmogelijkheden op ons eigen terrein. Misschien gaan we zelf iets bouwen. De plannen moeten dit jaar concreet worden. De gehele organisatie hopen we in 2013 3 tot 5% te kunnen laten groeien. We geloven ook dat dit mogelijk is. In zijn algemeenheid merken wij dat de transport- / exportsector nog steeds redelijk goed draait en dat wij daardoor dus ook onze groei kunnen blijven beleven. Maar de succesfactoren zijn wel onze kleinschaligheid, de directe beschikbaarheid van alle expertise en het persoonlijk contact. En dat geldt voor alle twee onze organisaties.”

Tóch is er nóg een aspect, dat volgens Lex en Cees meeweegt in het succes van het afgelopen jaar. “We zijn een kleine organisatie. Wijzelf nemen de telefoon op en dus hebben we strategisch en operationeel het werk van elke zending in eigen handen. Bij de grote jongens word je soms wel twee of drie keer doorverbonden en ben je één van de 100.000 klanten. Wij zijn dus zelf het directe aanspreekpunt. Dat vindt men prettig. We zijn er van overtuigd dat hier een groot deel van de gunfactor in zit. Bovendien weet men dat we al jarenlang veel persoonlijke ervaring hebben op het gebied van internationaal transport. We weten waar we het over hebben.” Voor het jaar 2013 verwacht het tweetal met De Boer International Cargo verder te groeien. “We hebben een brede klantenkring in de Zaanstreek maar we zien dat we ook klanten van verder weg hebben mogen verwelkomen. Deze opdrachtgevers zijn ook heel divers: van industrie tot aan universiteiten en ziekenhuizen. We denken nog niet dat we in medewerkers zullen groeien. Voor ons is het nu van belang om vooral ook de

gemeten. Maar met het blote oog kunnen we zien dat we nu een flinke slag hierin hebben gemaakt. We zijn heel blij met deze machines die altijd een goede zoektocht inzetten naar het meest optimale zaagplan. Bovendien waarschuwt de software als de restmaterialen toch te veel dreigen te worden. Wij kunnen dan handmatig kijken

Kistenfabriek de Boer

De Boer International Cargo

Penningweg 88

Penningweg 88

1507 DH Zaandam

1507 DH Zaandam

T 075 - 617 06 05

T 075 - 617 06 05

info@kistenfabriekdeboer.nl

info@deboerinternationalcargo.nl

www.kistenfabriekdeboer.nl

www.deboerinternationalcargo.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Met de komst van registeraccountant Robert Engels naar de vestiging van AAGORA Accountants en Adviseurs in Wormerveer, is er sinds het begin van dit jaar belangrijke expertisecapaciteit toegevoegd aan het kantoor. Robert is sinds 2008 al aan AAGORA verbonden en vanaf het begin van de jaren negentig werkzaam in het accountancyvak. Binnen AAGORA werkt hij op de vestiging in Amstelveen, maar juist door de groei van het Zaanse kantoor, zal hij ook dĂĄĂĄr nu zichtbaarder worden. “Natuurlijk heeft de Zaanse ondernemer zijn eigen speciďŹ eke kenmerken,â€? zegt Robert, die overigens zelf ook Zaankanter is. “Maar je ziet wel een rode draad in onze klantenkring: ondernemers hebben meer behoefte aan sparring. Vooral in deze tijd. Onze adviesfunctie is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid.â€?

Wegens groei van werkzaamheden in de Zaanstreek

Expertisecapaciteit uitgebreid op kantoor in Wormerveer

D

at loopt overigens parallel aan de ontwikkelingen in ondernemerschap, want volgens zijn collega Jos Jager (AA) is ondernemen sowieso al niet meer te vergelijken met 10 jaar geleden. “De vragen van bedrijven zijn anders. De ontwikkelingen gaan sneller. Zeker in deze tijden van economische tegenwind wil de ondernemer meer dan ooit slagvaardig handelen en dus boven op zijn cijfers zitten. Sterker nog: de ondernemer realiseert zich dat hij het verhaal achter zijn eigen cijfers ĂŠcht moet begrijpen. Voor ons als AAGORA is daar een inspirerende uitdaging neergelegd. We raken dus nog meer betrokken bij het ondernemerschap van de ondernemer. We worden nu veel vaker gevraagd om advies op het gebied van bijvoorbeeld ďŹ nanciĂŤle strategie en bedrijfsvoering.â€?

Robert legt uit dat met name de opvolgingsproblematiek veelvuldig wordt besproken. “Met dit soort vraagstukken moet je ĂŠcht tijdig beginnen. We zien dat ondernemers ook vaker willen weten wanneer ze eigenlijk met pensioen kunnen. En, of de gedachte die ze daarbij hebben, een realistische is. Daarnaast is tijdigheid van goede informatie in deze tijd zeer belangrijk. Je hebt echt up-to-date je cijfers nodig. De wereld draait door; niemand kan het zich veroorloven om niet te weten hoe de werkelijke stand van zaken is.â€? Jos vertelt dat alle drie de vestigingen van AAGORA (inclusief die in Hoofddorp) ook de vergunningen in bezit hebben om wettelijke controles uit te voeren. “Onze dienstverlening is breed. Logisch want het ondernemersleven wordt er niet

Jos Jager (links) en Robert Engels

3 tips voor ondernemers om in de huidige economische omstandigheden overeind te blijven: 1. Beheers je kosten. Kijk goed naar wat je allemaal uitgeeft en is dat allemaal wel nodig? Ken je de complexiteit van je eigen organisatie goed genoeg? 2. Stuur je bedrijf door actuele cijfers. Weet hoe solvabel je bent. Werk bewust aan je liquiditeit. 3. Hou te allen tijde focus. Wees je bewust van je punt aan de horizon. Je kunt daardoor beter anticiperen!�

eenvoudiger op. Elk besluit heeft zijn eigen impact. Daarin ondersteunen we. Door de uitbreiding kunnen we vaker bij de klant op bezoek zodat we nóg beter weten wat er bij de ondernemer speelt. Dat komt de kwaliteit van ons advies ten goede. Welke ondernemer wil dat nu niet horen?� Robert legt uit dat er op kantoor ook wordt nagedacht om op termijn leuke bijeenkomsten te organiseren voor de eigen klanten en ondernemersverenigingen in de Zaanstreek. We zijn lid van diverse verenigingen en doen dus goed ons netwerk op, maar hoe leuk is het niet om kennis te delen? Ondernemers – met vraagstukken van allerlei aard – zijn daar beslist bij gebaat. Erg leuk om dit nu ook in Wormerveer te mogen gaan doen!�

AAGORA Wormerveer Bezoekadres Zaanweg 75-76 1521 DN Wormerveer T 075 - 622 55 11 F 075 - 622 54 97 wormerveer@aagora.nl www.aagora.nl

24

het ONDERNEMERS BELANG


GERENOMMEERD BOUWBEDRIJF Wij bestaan sinds 1931 en zijn actief in de utiliteit, woningbouw, industrie, zorg, renovatie, restauratie en onderhoud. Ons bedrijf is opgesplitst in twee delen: nieuwbouw & renovatie/restauratie/onderhoud Beide sectoren vragen om een aparte aanpak en vakdisciplines. Ons werkgebied: Noord-, Zuid-Holland, Utrecht en omstreken. De afdeling Burgerwerk en Kleine Aannemingen verzorgt de particuliere- en zakelijke markt. Kwaliteit en service is waar wij voor staan. Van Braam-Minnesma staat voor: een nuchtere aanpak, uitstekende bouwkwaliteit, meedenken met de opdrachtgever, gezonde continuĂŻteit en een saamhorige werksfeer.

'4:<*78;&3'7&&22.33*82&';Â&#x2C6;748'&>*7<*,Â&#x2C6;5=<472*7;**7Â&#x2C6;9Â&#x2C6;+

WWW.BRAAM-MINNESMA.NL


Het Ondernemersbelang Zaanstreek 1-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you