Page 1

NR. 1

2013

OUDER AMSTEL DIEMEN AMSTERDAM Z/O

De Ajax Experience: ook een onvergetelijke ervaring voor ondernemers

The other place to be

De notaris als ondernemer……

••••••••••••••••

Flexibel werken of vergaderen in Amsterdam-Zuidoost

De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Fingerspitzengefühl

De nieuwe Audi A3 Sportback. Boordevol innovaties. Innovatie in navigatie. Dat is MMI navigatie plus met MMI Touch*. Het intuïtief te bedienen touchpad geeft toegang tot een uiterst gedetailleerd navigatiesysteem met harde schijf, een jukebox met 10 gigabyte opslagcapaciteit, een cd/dvd speler en een geïntegreerde spraakbesturing. Comfort tijdens het rijden, binnen handbereik. U rijdt al een Audi A3 Sportback vanaf € 26.900,- en op maar liefst 15 modellen slechts 20% bijtelling.

Elke zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Audi Centrum Amsterdam Klokkenbergweg 19, 1101 AK Amsterdam Zuidoost, Telefoon: 020-5646464, Email: info@audicentrumamsterdam.nl, www.audicentrumamsterdam.nl * Optioneel bij te bestellen. Vanafprijs is inclusief BTW en BPM, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Druk- en zetfouten voorbehouden. Brandstofverbruik: 5,6 - 3,8 l/100 km (17,8 - 26,3 km/l), CO2 uitstoot 99 - 130 g/km.


De Smaak van Italië- Gusto d’Italia Gusto d'Italia heeft een nieuw onderkomen gevonden in de winkel waar vroeger Portovino gevestigd was, aan de Kruisweg 947 in Hoofddorp. Gusto d’Italia is een Italiaans catering bedrijf in (luxe) borrels, uitgebreide lunch en verschillende diner mogelijkheden. “Maar wij verzorgen ook kookworkshops en proeverijen”, vertelt Roset. De zaak is bijna klaar, eind januari hebben we een mooie zaak waar men verse Italiaanse producten en gerechten kan kopen, we hebben aan de achterkant een mooie serre die aan de tuin grenst, we gaan hier ook de kookworkshops houden en natuurlijk wordt hier ook de catering gedaan. Ik verheug me er wel op om straks alles vanuit dit pand te regelen. Catering met passie. Dat hoort bij de Italiaanse keuken.” Inderdaad. En het hoort ook bij Roset.

Kruisweg 947 | 2132 CD Hoofddorp | T 023 - 557 25 22 | M 06 - 537 792 42 | www.gustodiitalia.nl

“Uw notaris voor alle rechtsgebieden waaronder begrepen estate-planning, mediation, schepen, koopovereenkomsten, leveringen, hypotheken, testamenten, huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten, stichtingen, verenigingen en BV’s.”

Kantooradres Tel Website

Muiderstraatweg 15-A, 1111 PS Diemen (020) 695 6898 www.diemernotariaat.nl

E-mail

info@diemernotariaat.nl


Inhoud Het Ondernemersbelang van Ouder Amstel – Diemen - Amsterdam Zuidoost verschijnt vijf keer per jaar.

The other place to be

Zesde jaargang, nummer 1, 2013 OPLAGE 3000 exemplaren COVERFOTO Jasper ten Hoedt, Debby Pot, Elleke van Maanen en Swen Leeuwerke Fotografie: Luuk Gosewehr UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast T 0594 – 51 03 03 F 0594 – 61 18 63 info@ondernemersbelang.nl www.ondernemersbelang.nl

07

De Ajax Experience: Ook een onvergetelijke ervaring voor ondernemers Ajax is wereldwijd een begrip en een van Nederlands belangrijkste exportproducten. Niet gek als je bedenkt dat de regerend landskampioen kan terugblikken op een historie waarvan iedere andere voetbalclub alleen maar kan dromen. Ajax mag internationale roem bezitten, ook is er een hechte band met de eigen thuishaven Amsterdam. Je kunt zonder overdrijving stellen: Ajax = Amsterdam en Amsterdam = Ajax.

13

BLADMANAGER Novema Piet Wiersma T 0228 – 32 12 53

DRUK Drukkerij Veldhuis, Raalte AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE Gerrit Boer Luuk Braun Jur Engelchor Jan Jong Fotografie Luuk Gosewehr Jerry Helmers (Crown Media) Jeroen Kuypers Jan Hammink Baart Koster (Koster teksten) Paul Kusters (cartoon) Marco Magielse Wendy van Schie Tekstbureau Vakmaten Henk Veenstra André Vermeulen (column) Ruud Voest Cock de Vries René Zoetemelk ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen, veranderingen van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeldt svp ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon.

De functie van een notaris wordt (werd) wel eens vergeleken met die van een ambtenaar; de notaris wordt door de Koning(in) benoemd, hij is lid van een Orde, hij heeft op heel veel gebieden een monopolie positie en de consument moet voor heel veel rechtshandelingen verplicht bij een notaris langs gaan. Maar dat beeld klopt niet (meer).

Flexibel werken of vergaderen in Amsterdam-Zuidoost; met alle faciliteiten, maar zonder de sore Werken waar en wanneer je wilt… Het begint steeds normaler te worden. Onder andere door ‘Het Nieuwe Werken’ ontdekken ondernemers en hun medewerkers de voordelen van de flexibele werkplek. Deze ontwikkeling is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen, mede dankzij de mobiele ICT-mogelijkheden en versterkt door het stijgende aantal startende ondernemers/ZZP’ers. De behoefte aan tijdelijke en semipermanente kantoorruimte groeit.

02

het ONDERNEMERS BELANG

22

In het hartkatern De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

ISSN 1877 - 363X Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

08

De notaris als ondernemer……

EINDREDACTIE Ymi Hut-Liemburg y.hut@ondernemersbelang.nl T 0594 – 59 74 70

VORMGEVING VDS Vormgeving!, Drachten

Amsterdam Zuidoost is al jaren spectaculair in ontwikkeling. Zowel qua gevestigde bedrijven, en uitgaansopties, als qua winkelaanbod en leisure ontwikkelt het gebied zich tot ‘the other place to be’ en dat op een steenworp afstand van de Amsterdamse binnenstad en Schiphol. Sinds kort is er een landmark bijgekomen. Het architectonisch en stilistisch opvallende Fletcher Hotel Amsterdam is echter veel meer dan alleen een uiterlijke parel aan de Amsterdamse kroon.

- Blijvend leren steeds belangrijker - SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden - Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in - Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd, maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden.


Column ■

En verder

Sleutelwoord: optimisme

04

Nieuws

Dik vier jaar al verkeert de westerse wereld in een forse dip. Het einde is

10

Grondlogistiek en General Contracting kan nu

nog niet in zicht. We praten elkaar de put in. Zo hebben we ons zelf in

gestroomlijnder en efficiënter

een vicieuze cirkel gemanoeuvreerd. De media berichten bijna dagelijks over economische rampspoed, daarbij gevoed door de regering en door

14

Ondernemerspanel: 2013: Een jaar met nieuwe kansen?

16

ABN AMRO over provisieverbod

17

JG3 - Creative in Concepts kiest voor meetbare resultaten

18

Specialist in koffiesystemen en –producten Urbain Trade

20

Mirage ICT-Services B.V.

Het werkelijke probleem is dat in Nederland, en ook in andere westerse

21

Fun Raising

‘democratieën’, een tweedeling is ontstaan tussen de bestuurlijke elite en

24

Inlenen van personeel - heel populair

de gewone burger op straat. Die twee verstaan elkaar niet meer.

geluiden uit de lobbykantoren van het bedrijfsleven. Tegelijkertijd is er nauwelijks nog besef van de enorme welvaart waarin wij mogen leven. Oorlog is iets wat 90 procent van de bevolking alleen kent van televisiebeelden en bioscoopfilms. De economie is het probleem niet.

De huidige generatie politici zit niet in de politiek vanuit een gedreven ideaal om het land en zijn bevolking naar betere leefomstandigheden te leiden, maar vanuit een gecalculeerde gedachte om de eigen loopbaan vooruit te helpen. Op zich is dat niet eens zo vreemd, immers de leefomstandigheden kunnen al bijna niet meer beter. Hierdoor laat zich verklaren waarom het kabinet-Rutte II (en ook voorgaande coalities) niet verder komt dan het verhogen van belastingen en het beknibbelen op collectieve voorzieningen. Een beeld van hoe

Strip

Nederland er in 2020 bij moet liggen, is er niet in Den Haag. De boodschap dat iedereen het zal voelen dit jaar, is een heel verkeerde boodschap. Daardoor blijft iedereen –behalve creatieve ondernemers- zitten waar hij zit. Dat de bouwsector op z’n rug ligt, de woningmarkt is ingestort en de werkloosheid elke dag met 800 mensen toeneemt, interesseert de overheid geen bal. Ze neemt immers geen maatregelen om het functioneren van de economie te stimuleren. Ze doet het tegenovergestelde. De regering veroorzaakt vraaguitval. Behalve op vakanties en de nieuwste iPhone bezuinigt het volk nu bijna overal op. Terwijl iedereen weet dat geld moet rollen om de machinerie draaiend te houden. Aan de koopkracht ligt het echt niet. Sinds 2008 is die met 4 procent gedaald. Met elk briefje van 50 euro koop je nu dus voor 2 euro minder dan vijf jaar geleden. De boodschap van het kabinet had vorig jaar moeten zijn: Mensen, we verlagen de BTW en de inkomstenbelasting en we snijden fors in het overheidsapparaat en maken van de ambtenaren zzp’ers. Weten die ook eens wat het is om de eigen broek te moeten ophouden. Geef ons vier jaar en het komt goed. Dit lijkt op het VVD-programma, maar de PvdA heeft het kennelijk weten tegen te houden. Ondernemers zullen 2013, zoals gewoonlijk, zelf naar hun hand moeten zetten. Met een tas en een jas vol optimisme, dat wel. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Leegstand van kantoren tegen gaan Steelcase Solutions, organiseerde een debat over hoe de leegstand van kantoren in de toekomst is te voorkomen. Door toegenomen technologische mogelijkheden en ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken verandert de manier waarop we samenwerken. Er ontstaat meer vrijheid, maar wat blijft is de daadwerkelijke ontmoeting tussen mensen. Hoewel de behoefte aan kantoorruimte in de toekomst ongetwijfeld verder zal afnemen, zullen kantoren daarom nooit helemaal verdwijnen. Bij de inrichting van kantoren moet nog nadrukkelijker worden uitgegaan van hoe mensen met elkaar omgaan, wat hun behoeftes zijn en op welke manier zij gebruik maken van het kantoor. De kantoorruimte van de toekomst zal dan ook veel meer een platform zijn waar mensen op flexibele manier en al naar gelang hun behoefte gebruik van kunnen maken. Werken, vergaderen, samenwerken zijn functies die wij onze klanten willen aanbieden, maar dit staat los van huisvesting. Huurders hebben verzorging nodig en geen nieuwe ruimtes. Ze hebben geen behoefte aan een Bob de Bouwer, maar aan een Hendrik-Jan de Tuinman.’

Verleidelijk design, riante binnenruimte, met 14 % bijtelling geval zijn zakelijk rijders verzekerd van de gereduceerde bijtelling van 14 %. De meerprijs van de Clio Estate ten opzichte van de nieuwe Clio Hatchback bedraagt 1.500 euro voor de benzine- en 1.000 euro voor de dieselversies.

Het gamma van de verleidelijke nieuwe Renault Clio wordt medio maart uitgebreid met de ruime en bijtellingsvriendelijke Clio Estate. De prijzen beginnen bij 14.990 euro voor de Clio Estate ENERGY TCe 90 Stop & Start in Authentique-uitvoering. Arend Auto Amsterdam zal de eerste levering aan klanten starten in april. De nieuwe Renault Clio Estate combineert de kernwaarden van de nieuwe Clio Hatchback met een riante bagageruimte met een inhoud van 443 tot 1.380 liter. Het gamma van de Clio

Estate is hetzelfde opgebouwd als dat van de Hatchback-versie. De Clio Estate ENERGY TCe 90 Stop & Start biedt aansprekende prestaties en een CO2-emissie van 104 g/km, waarmee deze versie in 2013 in aanmerking komt voor de gereduceerde bijtelling van 20 % bij zakelijk gebruik. De Clio Estate ENERGY dCi 90 Stop & Start ECO2-versie produceert een CO2uitstoot, gelijk aan de hatchback, van slechts 83 g/km en is daarmee, net als de nieuwe Clio Hatchback, vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. In dit

SPECTACULAIRE KORTING OP ONZE BEDRIJFSWAGENS!

De prijzen beginnen bij 14.990 euro voor de nieuwe Clio Estate ENERGY TCe 90 Stop & Start met benzinemotor in Authentique-uitvoering. De ENERGY dCi 90 Stop & Start ECO2 met dieselmotor is leverbaar voor prijzen vanaf 16.990 euro. In alle gevallen geldt een meerprijs van 2.000 euro voor de Expression- en 3.500 euro voor de omvangrijkste Dynamique-uitvoering.

Uw nieuws Is er een nieuwe directie aangetreden? Hebt u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Novema, t.a.v. Piet Wiersma, Postbus 61, 1600 AB Enkhuizen, of p.wiersma@ondernemersbelang.nl

www.citroen.nl

www.citroen.nl

VAN 1 T/M 31 MAART A.S. ALLEEN BIJ CITROËN AMSTERDAM DAM

ING T R O K 25%

CITROËN JUMPY CITROËN NEMO CITROËN JUMPER CITROËN BERLINGO

KOM LANGS VAN 1 T/M 31 MAART A.S. EN PROFITEER VAN DEZE SPECTACULAIRE AANBIEDING BIJ CITROËN AMSTERDAM! Prijzen zijn excl. BTW en BPM, recyclingsbijdrage, leges, kosten rijklaarmaken en andere bijkomende voorwaarden en/of kosten. Aanbieding is niet in combinatie met andere acties. Deze aanbieding is alleen geldig bij AutoBrockhoff, Citroën Amsterdam Zuidoost en Citroën Amsterdam van 1 t/m 31 maart 2013. Financial Lease via Citroën Business Finance (0900-12 12 900 € 0,10 p/min.), actietarief geldig voor 36 maanden. Vraag bij ons naar de actievoorwaarden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaardmodellen. Prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Bel 0800-CITROËN (0800-2487636) voor meer informatie of kijk op www.citroen.nl.

AUTOBROCKHOFF NOORD B.V. - T.T. VASUMWEG 36 - AMSTERDAM - 020-633 21 11 - WWW.AUTOBROCKHOFF.NL CITROËN AMSTERDAM - STADIONPLEIN 22-24 - 020-570 19 22 - WWW.CITROENAMSTERDAM.NL CITROËN ZUIDOOST - LEMELERBERGWEG 12 (TUSSEN IKEA EN DE WOONBOULEVARD) - 020-430 18 00 - WWW.CITROENZUIDOOST.NL

04

het ONDERNEMERS BELANG


Beurs van Berlage & Ruad hernieuwen samenwerking Commercieel manager Michiel Lindenbergh van de Beurs van Berlage en general manager Hans van Kreuningen van Ruad Audiovisual Solutions zetten hun handtekening onder een contract voor intensieve samenwerking. Een logische stap na de zeer succesvolle samenwerking van de afgelopen jaren waar beide partijen positief op terugkijken. Naast die goede samenwerking is er tevens geïnvesteerd in vernieuwing en uitbreiding van de apparatuur. Sinds afgelopen jaar zijn alle congreszalen van de Beurs van Berlage voorzien van hoge kwaliteit beeld- en geluidapparatuur. Daarnaast zijn er afgelopen jaar diverse vernieuwingen doorgevoerd, zo is er een fantastisch line array speakersysteem van Meyer Sounds in de Grote Zaal geïnstalleerd die voor vrijwel elk evenement geschikt is. Dit maakt het mogelijk perfecte geluidskwaliteit te realiseren voor congressen, diners en feestelijke evenementen. Verder zijn er nieuwe draadloze microfoons beschikbaar, een HD projector 12 van Barco met 12.000 ansilumen die ook 3D met gemak aan kan en zijn er een aantal 85 inch flatscreens aan het assortiment toegevoegd. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat de Beurs van Berlage in samenwerking met Ruad voor alle mogelijke bijeenkomsten een zeer betrouwbare en hoge kwaliteit van beeld en geluid kan verzorgen.

Gratis e-book ‘Succes is Persoonlijk’ Met trots presenteren wij u het gratis E-book ‘Succes is Persoonlijk’, vol inspiratie en tips over plannen, netwerken en verkopen. Vivienne Westerhoud schreef dit boek speciaal voor vrouwelijke ondernemers. Vivienne schreef het e-boek vanuit haar eigen ervaring als ondernemer. Zij legt uit wat haar dreef om als alleenstaande moeder tien jaar geleden haar eigen bedrijf te starten. Welke voordelen

het had en ook in welke valkuilen zij stapte. Zo werkte zij lange tijd zonder een goed plan op papier. Waarom is plannen zo belangrijk en hoe doe je dat? En hoe kun je succesvol netwerken? Netwerken is van levensbelang voor elke ondernemer, maar hoe kun je dat zo efficiënt mogelijk doen? En dan verkopen! Je hebt een goed idee, een mooi product of dienst. Maar hoe vind je klanten? Waar moet je op letten bij een goed verkoopgesprek? Vivienne is ervan overtuigd dat elke ondernemer kan verkopen. Zolang je vooral jezelf laat zien en echt contact maakt met je klanten. Lees er alles over en download haar gratis e-book via www.haareigenzaak.nl.

Verkeer advies verruilt ‘Aemstelledamme’ voor ‘Due-Vene-Trajectum’… Wij zijn verhuisd van de Margriettoren aan de Haaksbergweg 75 te ‘Amsterdam’ naar....... ‘Dui-ven-drecht’. Onze nieuwe locatie wordt het duurzame kantorencomplex Zuidpark waar Het Nieuwe Werken hoog in het vaandel staat. Naast onze eigen vierkante meters op de vijfde verdieping (met prachtig uitzicht), kunnen we van talrijke plekken in het gebouw gebruik maken om te werken, te overleggen, bezoek te ontvangen of gewoon even met een kop koffie bij te praten. Wij zijn op Zuidpark goed bereikbaar met het OV (metrohalte Overamstel ligt pal naast het kantoor en station Amstel ligt op 5 minuutjes fietsafstand), maar ook met de auto bent u er zo via Afslag 11 - Overamstel. En voor elektrisch vervoer zijn oplaadpunten beschikbaar.

om gemakkelijk lekker en gezond te eten. Ruud Maaz zoekt continu naar de fijnste adresjes in de buurt waar lekkere en ambachtelijke producten worden geproduceerd. Zo heeft Ruud Maaz brood van bakkerij Hartog, vlees van scharrelslager Peter, zuivel van De Weerribben, boerenkazen van Erik’s Delicatessen en vis van Henry. Daarnaast is er een breed assortiment biologische producten. De Kist van Ruud kost €50,- voor 2-3 personen en €75,- voor 3-5 personen (in januari en februari

De trouwceremonie is het moment dat een paar ten overstaan van vrienden en familie de liefde aan elkaar verklaart. In veel gevallen wordt deze huwelijksvoltrekking uitgevoerd door een trouwambtenaar die het bruidspaar nauwelijks kent, waardoor een onpersoonlijke of saaie ceremonie kan ontstaan. De gasten zijn daarbij meestal vooral toeschouwer. Montfoortse ondernemer Mark van Leeuwen doet dat anders. Met zijn concept Mooi Trouwen begeleidt hij persoonlijke trouwceremonies waarin alle mogelijke wensen van het bruidspaar zijn meegenomen en waarbij de genodigden door een interactieve ceremonie nauw worden betrokken bij deze verbintenis. Bruidspaar en gasten lachen, luisteren, vertellen, stralen en genieten samen. Mooi Trouwen kan overal, in de achtertuin, de stamkroeg of een Frans kasteel. Met dit verrassende concept wordt de ceremonie het romantische hoogtepunt van de trouwdag.

Franchise-concept van lokale snackbarhouder smaakt naar meer Onze nieuwe adresgegevens zijn:Verkeer advies, Zuidpark, Spaklerweg 52a, 1099 BC Duivendrecht De overige contactgegevens blijven hetzelfde. Alleen ons adres is gewijzigd. Als u meer wilt weten over ‘het waarom’ van onze verhuizing, kunt u dit lezen op onze website.

Met De Kist van Ruud biedt Ruud Maaz lekker & gezond gemak Na een succesvolle pilot introduceert online supermarkt Ruud Maaz officieel De Kist van Ruud; een abonnement op een wekelijkse variërende samenstelling van goede en lekkere producten voor 2-3 personen of 3-5 personen. De Kist van Ruud bevat met 5 soorten groenten, 2 x vlees en/of vis, eieren, 2 soorten fruit, zuivel, sap, brood en een hartige of zoete snack, ingrediënten voor tenminste 3 maaltijden. Naast het abonnement kunnen tevens wekelijks alle extra benodigde boodschappen besteld worden, met een assortiment van meer dan 700 producten. Ruud Maaz speelt met De Kist van Ruud in op de behoefte

Mooi Trouwen verzorgt trouwceremonie op maat

betalen nieuwe abonnees de eerste maand geen bezorgkosten). Voor meer informatie over alle producten zie www.ruudmaaz.nl

Toen de Amsterdamse snackbarhouder Hany Gorgye enkele jaren geleden zijn dalende omzet een halt wilde toeroepen, koos hij voor een uitbreiding van zijn assortiment met spareribs. Zijn smaakvolle spareribs raakten zo gewild, dat eind dit jaar twintig horeca-ondernemers onder de vlag van Spareribs Specialist actief zijn. Mede met hulp van het Noord-Hollandse project KansenKanon dat wordt uitgevoerd door Syntens Innovatiecentrum, gaf Gorgye invulling aan zijn succesvolle franchiseconcept. Voor de uitwerking van de inhoudelijke kant van het franchiseconcept bracht adviseur Smit Gorgye in contact met het bedrijf Koelewijn & Partners, dat is gespecialiseerd in de advisering en ondersteuning van franchiseorganisaties. Nadat in december 2011 een directeur werd aangesteld om het franchiseconcept verder uit te bouwen, raakte de ontwikkeling van de Spareribs Specialist in een stroomversnelling.

het ONDERNEMERS BELANG

05


Bedrijfsreportage

Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Blinkfotografie

Fletcher Hotel Amsterdam:

Ronduit vooruitstrevend in gastvrijheid en comfort Amsterdam Zuidoost is al jaren spectaculair in ontwikkeling. Zowel qua gevestigde bedrijven, en uitgaansopties, als qua winkel-aanbod en leisure ontwikkelt het gebied zich tot ‘the other place to be’ en dat op een steenworp afstand van de Amsterdamse binnenstad en Schiphol. Sinds kort is er een landmark bijgekomen. Het architectonisch en stilistisch opvallende Fletcher Hotel Amsterdam is echter veel meer dan alleen een uiterlijke parel aan de Amsterdamse kroon. Het heeft onder andere ondernemers namelijk een wereld aan mogelijkheden te bieden. Van sfeervolle overnachtingen en heerlijk eten en loungen met adembenemend uitzicht tot mogelijkheden om te vergaderen, presentaties te houden en in besloten gezelschap te dineren.

M

arkanter kan eigenlijk niet; het Fletcher hotel steekt als een blauwgekleurde, perfecte cilinder de Amsterdamse hemel in. Hotelmanager Trudy van der Hulst praat met gepaste trots over het kleurrijke hotel. “De gemeente Amsterdam had vooraf de wens dat wat hier gebouwd zou worden de allure moest hebben van een soort toegangspoort tot Amsterdam. Met de foodstrip maakte men daarmee al een begin en met dit hotel daarnaast, is die wens eigenlijk helemaal tot uitvoering gebracht. Architectenbureau BenthemCrouwel kwam met het mooiste ontwerp en won zo de prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Het bureau bedacht wat wij noemen een designhotel dat het uitroepteken van de stad is.”

06

het ONDERNEMERS BELANG

Welkom op een bijzondere plek! Door zijn compacte ronde vorm biedt het duidelijk zichtbare hotel steeds dezelfde, aantrekkelijke aanblik, uit welke richting je ook komt. Daarbij is het niet overdreven om de plek waar het Fletcher Hotel Amsterdam gesitueerd is als droomlocatie te betitelen. “Je kunt niet alleen het groen, de verschillende snelwegen en de stad goed zien liggen, ook Schiphol is vlakbij. Dat is natuurlijk handig voor onze gasten die vanuit het buitenland Amsterdam aan willen doen.” Wat direct opvalt blijkt kenmerkend te zijn voor alle Fletcher hotels, een keten met zestig vestigingen door heel Nederland, namelijk de gastvrijheid. “Iedereen is welkom en we vinden het heel belangrijk dat men dat ook voelt. Vandaar dat wij onze energie primair richten op onze gasten.” Dat lijkt vanzelfspre-

kend, maar Van der Hulst loodst mij door een gloednieuw hotel waar bovenin zelfs nog enkele bouwactiviteiten plaatsvinden. Zij laat zich door de boorgeluiden die je hier en daar hoort, niet afleiden, want ze fixeert zich op het tevreden houden van haar gasten. “We richten ons op zowel zakelijke als leisure gasten, die hier komen om te ontspannen, de stad te bezoeken en om van de omliggende natuur te genieten. Vanzelfsprekend hebben wij ook ondernemers veel te bieden.” Dat begint bij de hotelkamer die dezelfde kenmerkende ronde vorm heeft als het hotel. “Onze kamers zijn zeer efficiënt ingericht. Elke kamer heeft twee eenpersoonsbedden. De eyecatcher is de glazen douchecabine midden in de kamer. In de kamers en door het hele hotel is gratis WIFI en elke kamer heeft een bureau met zitje.


Het hotel biedt vijf vergaderzalen met een maximale capaciteit tot 22 personen. De zalen zijn voorzien van moderne apparatuur, waaronder videoconferencing. Dus als internationaal georiënteerde ondernemers met hun collega’s in het buitenland willen vergaderen, dan kunnen ze dat gewoon hier in onze vergaderzalen doen. Bovendien kunnen laptops direct op de aanwezige beamers worden aangesloten, wat weer makkelijk is als men een presentatie wil houden. Ook kunnen ondernemers of particuliere groepen hier gebruikmaken van onze mogelijkheid tot private dining, dus besloten dineren. En dat alles steeds tegen een goede prijskwaliteitverhouding. Culinair genieten: hoog, groen én eerlijk Ook van het bedrijventerrein Amstel III, waar het Fletcher hotel is verrezen, en van andere aangrenzende bedrijventerreinen ziet Van der Hulst al concrete belangstelling voor de eet- en loungemogelijkheden die het hotel biedt. “Op onze op een na hoogste verdieping vind je Skylounge en bar Pi waar je van een heerlijk glas wijn of cocktail, fingerfood of sushi kunt genieten. Die wordt bovendien live door onze koks bereid.” Op de bovenste verdieping, op zestig meter hoogte, waar het Skyrestaurant Pi is gevestigd, worden gerechten geserveerd die culinair hoogstaand, maar daarnaast eerlijk zijn. “We verwerken biologische ingrediënten in maaltijden die in onze keuken worden bereid en we serveren biologische wijnen. Dat sluit weer helemaal aan op ons groene imago. Onlangs werden we bekroond met de gouden Green Key, wat het hoogst haalbare duurzaamheidskeurmerk is voor de hotel- en recreatiebranche. Ons groene beleid komt ook op allerlei plekken in het hotel terug. Bijvoorbeeld in de bewegingssensoren van onze verlichting in de gangen. Die verlichting brandt zodoende nooit onnodig.

Daarnaast doen we aan klimaatbeheersing door middel van een extra schil die om de buitenkant van het hotel heen zit. Door die beschermende schil houden we ’s winters warmte vast en blijft het zomers hier binnen juist lekker koel.” Leisure binnen en buiten de deur Overigens vind je het niet alleen hogerop. Op de begane grond is de gezellige koffiebar Brizio Coffee bar BY Fletcher Hotels dé plek voor een heerlijke verse kop Italiaanse koffie en een snel ontbijt. Voor ontspanning buiten de deur biedt Fletcher Hotel Amsterdam ook alle ruimte. “Dat faciliteren wij volop. Je kunt hier fietsen huren of voor een wandelroute door het groene achterland kiezen. Bovendien gaan we binnenkort scooters verhuren. Een prima vervoermiddel om bijvoorbeeld de stad mee te verkennen.” En wie binnen wil bewegen, kan terecht in de fitnessruimte. Wat is er met andere woorden nog te wensen? Die vraag beantwoordt Van der Hulst kritisch, en ook dat is kenmerkend voor de Fletcher-mentaliteit. “Wij evalueren intern regelmatig om te kijken hoe we onze service nog verder kunnen verbeteren. Ook al staat er met dit hotel een sterk concept, we blijven aandachtig luisteren naar wat gasten willen en we blijven kijken naar wat er in de markt gebeurt. Zodat elke verandering die we doorvoeren, een verbetering van de service aan onze gasten betekent.”

Fletcher Hotel Amsterdam Schepenbergweg 50 1105 AT Amsterdam T 020 - 311 36 70 info@fletcherhotelamsterdam.nl www.fletcherhotelamsterdam.nl

V.l.n.r.: Trudy van der Hulst, Bart van Wegen en Jennifer van der Tol

Zeker voor ondernemers, die overal willen kunnen werken, is dat een uitkomst.” Ondernemers op hun wenken bediend “We zitten hier natuurlijk in een dynamische omgeving. Fijn om deel van uit te maken, maar ook prettig om je af en toe aan te onttrekken. De kamers bieden die mogelijkheid. Je kunt daar echt in alle rust prima ontspannen.” Verder wordt de hoge servicestandaard die gasten tegenwoordig wensen, ruimschoots gehaald. Elke kamer bezit een flatscreen televisie, een föhn en een kluis. Tevens bieden we een stomerij- en wasserijservice aan. Verder is er 24 uurs roomservice.” Buiten de kamers en de service kunnen ook ondernemers die niet willen overnachten, tóch uitstekend zaken doen bij Fletcher Hotel Amsterdam.

het ONDERNEMERS BELANG

07


Interview

Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Luuk Gosewehr

De Ajax Experience:

Ook een onvergetelijke ervaring voor ondernemers Ajax is wereldwijd een begrip en een van Nederlands belangrijkste exportproducten. Niet gek als je bedenkt dat de regerend landskampioen kan terugblikken op een historie waarvan iedere andere voetbalclub alleen maar kan dromen. Ajax mag internationale roem bezitten, ook is er een hechte band met de eigen thuishaven Amsterdam. Je kunt zonder overdrijving stellen: Ajax = Amsterdam en Amsterdam = Ajax. Het is daarom goed nieuws dat de club zich met de Ajax Experience letterlijk in het hart van de hoofdstad nestelde. Precies waar Ajax thuishoort. Aan het Rembrandtplein kan iedere fan nu beleven wat de charismatische club te bieden had en heeft. Ook voor ondernemers is de Ajax Experience een uitstekend idee voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje. Het levert een onvergetelijke ervaring op.

A

nno 1900, dat was het oprichtingsjaar van AFC Ajax. Wat 112 jaar topvoetbal betekent laat een beeldende tour door de Ajax Experience heel mooi zien. Niet alleen kun je als bezoeker belangrijke nationale en internationale prijzen bewonderen, waaronder verschillende Champions League bekers. Ook hangen er shirts van verschillende grote spelers die het tricot van de 31-voudig landskampioen om de schouders hingen. En zoals het hoort bij een club met zo’n oude en rijke geschiedenis, tref je in de Ajax Experience ook nostalgische zaken, zoals honderd jaar oude voetbalschoenen en een van de eerste ballen waarmee Ajax-spelers hun Ajax-spel speelden.

08

het ONDERNEMERS BELANG

Oog in oog met Ajax-legendes Maar de Ajax Experience is gebaseerd op de filosofie dat je Ajax moet beleven, omdat de club een beleving is. Zien is daar een onderdeel van, maar het gaat veel verder. Zo kom je oog in oog te staan met legendarische Ajax-spelers en trainers die je vertellen wat erbij komt kijken om je als jong talent te ontwikkelen tot een volwaardige kracht voor het eerste elftal. Je komt er alles aan de weet over de Ajax-school. Hoe de teams van Ajax voetballen: dwingend, aanvallend, attractief én resultaatgericht. Bovendien kun je in de Ajax Experience ook verschillende technische vaardigheidstesten tegen de profs spelen om te ervaren wat

erbij komt kijken om aan de absolute top te staan. Of je in de Ajax-kleedkamer laten toespreken door trainer Frank de Boer die je met een donderspeech op scherp zet om vol voor de overwinning te gaan. Een moment later loop je door de spelerstunnel de kolkende ArenA in en ervaar je wat de spelers zien, horen en voelen. Kortom; voor de voetballiefhebber is een bezoek aan de Ajax Experience een unieke ervaring.


Een inspirerend bedrijfsuitje Ajax leeft breed in de samenleving en zelfs tot ver over onze landsgrenzen heen. En ook bij de koffieautomaat is Ajax een geliefd gespreksonderwerp. Voor ondernemers is een bedrijfsuitstapje naar de Ajax Experience dan ook een schot in de roos. In het kader van zakelijke evenementen is er veel mogelijk. Zo kunnen bedrijven de Ajax Experience afhuren, en niet alleen na sluitingstijd, maar desgewenst een hele dag. De sfeervolle ruimtes, die allemaal het succes en de geschiedenis van Ajax ademen, lenen zich ook uitstekend voor presentaties en workshops. In de sportieve sfeer van de Ajax Experience komt dat extra krachtig en motiverend over. De ruimtes lenen zich perfect voor een bezielende peptalk voor alle medewerkers. Daar kun je zelfs bekende Ajax-sprekers voor inhuren. Inspiratie gegarandeerd! Daarnaast kan er ook heerlijk worden gegeten, want lunches, diners en walking dinners kunnen worden aangeboden en precies op de schaal waarop zakelijke klanten dat willen. Variërend van hapjes tot complete vijf- of zesgangen diners. Dankzij een vaste cateraar waarmee de Ajax Experience samenwerkt is topkwaliteit ook aan tafel verzekerd.

Completer kan de Ajax-ervaring niet zijn en voor ondernemers liggen de wegen naar zo’n sportief, inspirerend bedrijfsuitje open. Je moet het alleen even weten. Want in de praktijk blijkt nog dat veel mensen denken dat de Ajax Experience alleen een fanshop is. En al klopt het dat je er stijlvolle Ajax-artikelen kunt kopen, er gaat dus veel meer schuil achter de fraaie gevel aan het Rembrandtplein. Maar de Ajax Experience bestaat dan ook nog maar één jaar. Wat dat betreft is het slechts een kwestie van tijd voordat ook de Ajax Experience een begrip wordt. Perfect voor particuliere fans en gezelschappen, maar ook een unieke plek voor een onvergetelijk bedrijfsuitje.

Corporate clinic: voetballen op De Toekomst! En ook daarmee komt aan de uitgebreide mogelijkheden nog geen einde. Zo is het zelfs mogelijk om een bezoek aan de Ajax Experience te combineren met een zogenaamde corporate clinic. Bedrijven kunnen dan voetballen op het Ajax-trainingscomplex De Toekomst, waar ook getraind kan worden onder leiding van een Ajax-trainer. En dat uiteraard in speciaal klaargelegde Ajax-shirts. Om met een echte Ajax-spelersbus van De Toekomst naar de Ajax Experience te rijden om hier van een rondleiding en een diner te genieten.

het ONDERNEMERS BELANG

09


Bedrijfsreportage

Tekst: Luuk Braun

Naast grond- en bouwstoffen hergebruikt Braam ook bagger. Door als bemiddelaar vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, realiseert het mooie besparingen op voor zijn klanten.

Grondlogistiek en General Contracting kan nu gestroomlijnder en efficiënter René Re né Bra raam am int ntro rodu duce ceer ertt me mett he hett ke kers rsve vers rsee Br Braa aam m Gr Gron ondl dlog og gis istitiek ek en Ge Gene nera rall Co Cont ntra ract ctin ing g een nieuwe i transpa p rante manier i van omg gaan met het saneren en verh hand delen l van

René Braam directeur E: rene@braamgc.nl

bouwstoffen en het verzorgen van projecten.

B

raam heeft zijn sporen in de branche met BK Grondlogistiek meer dan verdiend en beschikt over een jarenlange expertise in opdracht van grote en middelgrote partijen, waaronder BAM, Heymans, Boskalis en Haven Amsterdam.

10

het ONDERNEMERS BELANG

Het team van Braam heeft uitgebreide ervaring in de advisering en uitvoering van projecten in bodem en bouw. Met als specialismen: saneren, terreinverharding, bouwstoffen en sloopprojecten. “Braam Grondlogistiek verhandelt primaire en

secundaire bouwstoffen voor de bouw en grond, weg- en waterbouw sector”, verduidelijkt René Braam. “Het verzorgen van recycling op onze eigen terreinen, inclusief de op- en overslag van nat naar droog, ondersteunt deze activiteiten en


maakt onze concurrentiepositie extra sterk.” Braam General Contracting realiseert zeer uiteenlopende projecten vanaf initiatief fase, sloop, saneren tot aan bouw en/of woonrijp maken. Onderzoek, ontwerp én uitvoering, dus one-stop-shopping. Nieuwe kansen door meer kennis

De handel in vrijkomende grondstromen of bouwstoffen uit diverse projecten is de oorsprong van Braam GC. René Braam: “Het onderzoeken van terreinen en gebouwen, maar vooral ook de interpretatie van bestaande onderzoeksrapporten levert vaak nieuwe, verassende kansen op. Door het creatief toepassen van kennis maken wij van afval weer bouwstof. Naast grond- en bouwstoffen hergebruiken wij ook bagger. Door als bemiddelaar vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, realiseren wij mooie besparingen voor onze klanten.” Hergebruik bouwstoffen

Het hergebruik van oude bouwstoffen kan vaak slimmer en goedkoper. “Dat geldt ook voor het vinden van een goede toepassing bij het afvoeren”, aldus Braam. “Wij geven klanten een gratis second opinion op hun begrotingsvoorstel. Door het zelf ontwikkelen van hergebruiklocaties zijn we bovendien eigen baas op dat gebied en hebben dus een onafhankelijke positie. Dat biedt onze klanten grote voordelen. Wij hebben eigen locaties in Noord- en Zuid Holland, Utrecht en de Flevopolder.” General Contracting

Voor het bedrijfsonderdeel General Contracting geldt dat het zich binnen een contract bindt aan een vooraf vastgesteld eindresultaat. “Daarmee worden wij partner en co-creator in het project en zijn we gefocust op succesvolle resultaten.

We werken voor ontwikkelaars, woningcorporaties. en bouwers, maar zetten onze kennis ook steeds vaker in voor de industrie. Het vindingrijk omgaan met terreininrichting, ophoog- en bestratingmaterialen -vooral als die verontreinigd zijn- werkt voor de klant besparend en levert voor ons een goede omzet op.” Overslaglocaties voor tijdelijke opslag van grond

Braam Grondlogistiek beschikt over diverse overslaglocaties voor tijdelijke opslag van grond en minerale afvalstoffen van alle milieu- en civieltechnische kwaliteiten. Gunstig gelegen voor verder transport over weg of water. Op deze hergebruiklocaties maakt de onderneming gebruik van innovatieve scheidingsinstallaties, transportbanden en state of the art technieken. De ontwikkeling van hergebruiklocaties gebeurt in eigen beheer. “We stellen hiermee de markt in staat om honderd procent van de recyclebare afvalstromen te hergebruiken,” aldus René Braam. Transparante aanpak

Transparante structuren binnen een complex project is voor Braam GC essentieel. René Braam: “Op het gebied van grondexploitatie zijn kennis ten aanzien van milieu, wetgeving, en contractvorming volop aanwezig. Marktpartijen en onderaannemers zijn al jarenlang onze partners. Onze klanten krijgen dit netwerk

‘meegeleverd’ bij een opdracht. Die vaak begint met de juiste afweging over hoe we de beschikbare locatie optimaal kunnen benutten. Goed onderzoek en advies zijn kernwaarden en bij bodemsanering of grondverbetering vaak noodzakelijk. De voordeligste oplossing ligt vaak niet voor de hand. Wij garanderen opdrachtgevers een creatieve oplossing die aanzienlijke besparingen biedt.” Certificering

Braam GC is een nieuw bedrijf, maar gefundeerd op gerenommeerde roots. De certificering BRL 9335 stelt Braam GC in staat om ongekeurde partijen grond in te nemen en samen te voegen. Braam Grondlogistiek geeft na de uitkeuring een grondbewijs af, waarna de grond herbruikbaar is. Asbestsanering

Asbestverontreiniging is een veel voorkomend probleem bij de herontwikkeling van bestaande bouw. De angst voor asbest heeft geresulteerd in een wildgroei aan verwijderingsmethoden en dito bedrijven. Termen als adequaat en pragmatisch vind je niet snel bij asbestsanering. Door klanten een doorkijk te geven in deze ondoorzichtige materie ontstaat een helder plan. Dat is precies wat Braam General GC doet - om vervolgens de sanering uiterst zorgvuldig uitvoering te geven. Omgevingsmanagement

Braam GC stript de Arena Towers, het voormalige kantoor van ABN Amro, ten behoeve van de nieuwe huurder Holiday Inn. Braam haalt het gebouw helemaal leeg: alle binnenwanden, plafonds, sanitair. Een splinternieuwe buiten gevel geeft het gebouw een moderne uitstraling. Een metamorfose van een jarenlang leegstaand kantoor naar een luxe hotel.

Braam verzorgt het ontwerp en de uitvoering van complete projecten. Hierbij kan het gaan om een asbestinventarisatie en de verwijdering van het asbest, en/of aansluitend de realisatie van de leeg- of totaalsloop. Dit gaat altijd vergezeld van doeltreffend omgevingsmanagement, communicatie met de omgeving en met het bevoegd gezag.

Voor meer informatie: Braam Grondlogistiek Braam General Contracting Parallelweg 2 1948 NM Beverwijk T 088 - 400 53 00 info@braamgc.nl www.braamgc.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


De Smaak van Italië- Gusto d’Italia Gusto d'Italia heeft een nieuw onderkomen gevonden in de winkel waar vroeger Portovino gevestigd was, aan de Kruisweg 947 in Hoofddorp. Gusto d’Italia is een Italiaans catering bedrijf in (luxe) borrels, uitgebreide lunch en verschillende diner mogelijkheden. “Maar wij verzorgen ook kookworkshops en proeverijen”, vertelt Roset. De zaak is bijna klaar, eind januari hebben we een mooie zaak waar men verse Italiaanse producten en gerechten kan kopen, we hebben aan de achterkant een mooie serre die aan de tuin grenst, we gaan hier ook de kookworkshops houden en natuurlijk wordt hier ook de catering gedaan. Ik verheug me er wel op om straks alles vanuit dit pand te regelen. Catering met passie. Dat hoort bij de Italiaanse keuken.” Inderdaad. En het hoort ook bij Roset.

Kruisweg 947 | 2132 CD Hoofddorp | T 023 - 557 25 22 | M 06 - 537 792 42 | www.gustodiitalia.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Jan Hammink • Fotografie: Gerrit Boer

Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in Veldhuis Media in Raalte kent goede tijden. “Ik snap dat het vreemd klinkt in deze tijd van recessie, maar wij hebben er geen last van. Wij groeien ieder jaar. Dat deden wij tien jaar geleden toen wij van start gingen al

ook posters voor marketing voor grotere MKB bedrijven en verzorgen opdrachten voor stichtingen en verenigingen. De oplages variëren in algemene zin van 300 tot 25.000.” Haskerland

Met de overname van Haskerland in Joure heeft Veldhuis Media enkele jaren geleden een zeer geoutilleerde binderij volledig geïntegreerd. “In 2008 zijn we verhuisd naar ons huidige pand aan de Kanaaldijk Oostzijde en hebben we voldoende ruimte en groeimogelijkheden om alle werkzaamheden onder één dak te concentreren: vanaf de opmaak tot het drukken, vouwen, hechten en ook de complete postverwerking hebben we compleet in eigen hand.”

vrijwel vanaf het begin en nu nog steeds.” Heel Nederland

E

rwin de Lange die met Oscar Jager eigenaar is en de directie voert, is een gedreven man. Als commercieel directeur en Oscar voor algemene zaken voeren ze een consequent beleid. “Alle winsten investeren we gelijk in ons bedrijf en we concentreren ons continu sterk op innovatie. We werken altijd met de nieuwste machines en ons bedrijf is inmiddels in hoge mate geautomatiseerd. Zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk mensen, is ons uitgangspunt. De factor arbeid wordt steeds verder teruggebracht, daardoor kunnen

Novema

De opdrachtgevers van Veldhuis Media in Raalte behoren in algemene zin niet tot het MKB, maar het zijn voornamelijk grotere uitgeverijen, zoals Novema van onder meer de bladen Het Ondernemersbelang in heel Nederland waaronder deze editie. “Verder werken wij ook veel voor reclamebureaus waarvoor wij onder meer brochures en jubileumboeken drukken en we maken

Bij Veldhuis Media wordt gewerkt met drie drukploegen die vijf dagen per week 24 uur aan een stuk doorwerken. Tien mensen verdelen de onderlinge werkzaamheden en lossen elkaar af. De binderij werkt in eenzelfde systeem met zo’n twintig man in twee ploegen en vijftien mensen vervullen algemene functies binnen het bedrijf. “We beschikken over een eigen verkoopteam en onze opdrachtgevers komen uit heel Nederland”.

we lagere tarieven hanteren, concurreren met lagelonenlanden en dat maakt ons aantrekkelijk als partner voor drukwerken.” De Lange wil gelijk één ding rechtzetten: “Zo weinig mogelijk mensen wil beslist niet zeggen dat de mensen waarmee we werken niet belangrijk zouden zijn. Integendeel: alles staat of valt met de motivatie van onze mensen. Samen willen we kwaliteit leveren. We delen alle verantwoordelijkheid zoveel mogelijk binnen de hele organisatie. Door goede scholing zorgen we tevens dat de kennis van ons personeel up to date blijft. Iedere medewerker voelt zich sterk betrokken bij het bedrijf en medeverantwoordelijk voor het succes. Wij kennen alleen maar korte lijnen.” Van Liere Media

Veldhuis Media begon in 2002 met dertien mensen. Inmiddels zijn er 45 in Raalte. Met de overname van Van Liere Media in Emmen zijn er achttien mensen bijgekomen. Van Liere Media is gespeciliseerd in handelsdrukwerk en richt zich met name op het MKB. “Beide bedrijven zijn complementair aan elkaar.”

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

Kanaaldijk OZ 3

T 0572 - 34 97 00

8102 HL Raalte

F 0572 - 34 97 99

Postbus 2

info@veldhuis.nl

8100 AA Raalte

www.veldhuis.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Henk Veenstra en René Zoetemelk

Directeur MKB Cursus & Training: ‘Wie kende LinkedIn vijf jaar geleden?’

Blijven leren steeds belangrijker If you snooze, you lose, zeggen de Amerikanen. Even indutten en de concurrentie heeft een voorsprong. Dat kan gezien de voortschrijdende technologie, globalisering, steeds wijzigende overheidseisen en veranderingen in de samenleving nogal snel gebeuren. Ondernemers en professionals moeten dan ook continu hun kennis en vaardigheden aanscherpen. Maar dan wel op een praktische manier, zegt George Bel, directeur van MKB Cursus & Training. “Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.”

het ONDERNEMERS BELANG


en?

nt Wat vinden kla

aren sprekken dat we niets w Pino, Almere Personeelsge met het gevoel de Kindcentrum ak en va ev n engg de kk in ig id tro nd le ei s, el meer be stroef. Ze Wilma Schiffer , bleek dat we ve kken verliepen en re m sp na ge el de gs de en ik rin ev collega en als leidingg “Onze functione g waaraan mijn rzuim voor jou jdens de trainin at constant ve Ti w n. r te aa ho m r e we kregen sc ke di ge n er op te handvatte l een medew re rte nc Ve co n. re De eë n. aandrage heid konden cr lf oplossingen hem of haar ze at La . nt ke te be ken écht.” aangereikt wer lux, Rotterdam ndelen ennig, ager Untis Bene denken en ha an ht lsm ic ee er tg on rs begin wat onw an pe Kl cretaresse en llen zijn in het se pe ie ns ct lle re di aan. Zo Ro , e a. en m spreekt tprogramm Carla van Leijd aktische aanpak raal in ons maa pr nt ce De d k. ren en lij on st ke er te ie van klanten va werkte aans “Communicat ga’s het gedrag n onze trainer lle va co e e ing.” sm ho t ild sia or bu ou ho t van team atie op. Je maar het enth g eens het effec bruikbare inform no el k ve s oo d sie ha us sc us De curs leverden de di n aan de slag. met oplossinge je kunt samen ort Facebook met Twitter / Dibevo, Amersfo vertegenwoorcheorganisatie Zakelijk succes an br n drijven die we va be is ar de j et bi cr se op g, en ur moet ik lb ag Ti vr n ede start? Wat ept nog veel Angelique va maak ik een go ciale media ro e so n Ho . va t ns ennigheid io ze w in ns on “De zakelijke rsus maakte n en dierenpe cu ke za de al ia eg w ec de sp tuele kritiek. eer dieren ijnen? Gaan ageren op even digen, onder m richten versch re be nt ve ku tie ct ga re ne di ia is dat je at nu als er vermelden? W van sociale med . Een voordeel en w ou rtr ve plaats voor ers!” r voor deelnem Een eyeopene

H

et programma voor 2013 is al enige tijd terug gepland, maar MKB Cursus & Training, het landelijk georganiseerd opleidingsbureau, past zijn aanbod regelmatig aan op de actuele vraag. Recent nog zijn er vier nieuwe cursussen en trainingen toegevoegd: Het Nieuwe Werken, Beter rendement tijdens de crisis, Management van verandering en Meer rendement door inzicht in groepsdynamiek. “Onderwerpen worden ingegeven door de markt”, vertelt George Bel. “MKB Cursus & Training komt voort uit MKB-Nederland en onze trainers zijn zelf praktijkmensen. We weten wat er speelt in het bedrijfsleven. De verschillende facetten van het leidinggeven zijn momenteel populair. Medewerkers motiveren, meer uit een groep halen, maar ook elementaire onderwerpen als het voeren van functioneringsgesprekken en communiceren met medewerkers die vastlopen.” Leren zonder ballast

Geen ellenlange theorielessen en oneindig durende sessies. MKB Cursus & Training geeft ondernemers, leidinggevenden en medewerkers binnen één of enkele dagdelen de benodigde kennis en vaardigheden voor de praktijk. Cursisten kunnen ‘om de hoek’ aan de slag, want de cursussen en trainingen worden in elke regio georganiseerd. Incompanytrainingen zijn eveneens mogelijk. George Bel spreekt van leren zonder ballast. “Onze doelgroepen zijn niet gebaat bij scholing die veel tijd in beslag neemt. Ze willen de onderdelen die ze nodig hebben oppikken en weer vooruit. Wij sluiten daarbij aan met onze filosofie. Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.” De training Debiteurenbeheer en telefonisch incasseren mag al enkele jaren achtereen op veel animo rekenen. Het is een herkenbaar dilemma voor ondernemers.

Slecht betaalgedrag van klanten vraagt om actie, maar je wilt geen relaties op het spel zetten. “Cursisten leren onder meer aan de hand van rollenspel een incassogesprek te voeren. Er wordt veel aandacht besteed aan de opbouw en de afronding van zo’n lastig telefoontje.” Sociale media serieus nemen

MKB Cursus en Training heeft ruim zestig onderwerpen op de menukaart staan. Regelmatig komen er items bij en sommige worden gerevitaliseerd en uitgebreid. Zo kregen de cursussen voor het zakelijk gebruik van LinkedIn, Twitter en Facebook een masterclassversie. George Bel: “De basiscursussen werden in 2011 en 2012 druk bezocht. Inmiddels zijn LinkedIn en Twitter bij velen geland, het is tijd voor een vervolg. Beide media hebben honderden miljoenen gebruikers. Ongelooflijk hoe snel dat gaat. Vijf jaar geleden kende niemand ze.” Twitter, LinkedIn, maar ook het zakelijk gebruik van Facebook, streefden andere media op alle fronten voorbij. Ze veranderden niet alleen de wijze van communiceren en marketing. Werven en selecteren hebben nieuwe gezichten gekregen. Evenals reclame maken en informatie vergaren. Consumenten en zakelijke partners worden rechtstreeks bij producten en projecten betrokken met crowdsourcing en crowdfunding. “Sociale media kunnen zeer krachtige strategische tools zijn. Mits ze serieus worden genomen. Nu nog zijn er bedrijven die sociale media overlaten aan een stagiair. Een gemiste kans.”

Ondernemende mensen, zoals MKB Cursus & Training zijn doelgroepen omschrijft, werken volgens George Bel dan ook continu aan hun vaardigheden. Zo blijven ze bij en weten ze zich te onderscheiden. Het permanent leren krijgt naar mening van George Bel in de toekomst nog meer betekenis. “De traditionele loondienstfunctie verdwijnt op termijn grotendeels. Ze maakt plaats voor ondernemerschap en mengvormen van loondienst en zelfstandigheid. Deze ondernemende mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van hun vaardigheden. Willen ze interessant zijn voor opdrachtgevers, dan moeten ze up-to-date blijven.” Verder op weg

Ondernemerschap zit in de genen. Je kunt het niet leren, maar een gedegen vorm van ondersteuning en bijslijpen zijn zeker goed mogelijk. MKB Cursus & Training richt zich bijvoorbeeld ook op de groei van ondernemers die een succesvol begin beleefden. “Van een doorstarter wordt al snel méér verwacht. Hij moet leidinggeven aan een uitdijende organisatie, hij krijgt er allerlei nieuwe taken bij, dat kan lastig zijn.” George Bel besluit: “De belangstelling voor ondernemen neemt zeker toe onder jongeren. Natuurlijk komt niet iedereen aan het hoofd van een miljoenenbedrijf te staan, maar dat hoeft ook niet. Wij willen ondernemers en hun medewerkers verder op weg helpen. Ondernemen met de ondernemer.” MKB Cursus & Training BV Bezuidenhoutseweg 12  

Loondienst verdwijnt

2594 AV Den Haag

Alleen al de razende opkomst van Twitter en LinkedIn en snelle ondergang van andere media geven aan dat indutten geen optie is. Voor je het weet, staat de concurrent met 2-0 voor.

T 015 - 219 13 90 F 015 - 219 14 75 info@mkbct.nl www.mkbct.nl

het ONDERNEMERS BELANG


SLIM BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

Slimme ondernemers ontvangen nu

¼50,extra korting als nieuwe klant ie l

Act oop t t/

m 30

ap

ril

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

20

13

Ga naar www.snelstart.nl/slim met actiecode HOB2013A @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: Cock de Vries • Fotografie: JJFoto/Jan Jong

Zelf de financiële bedrijfsadministratie bijhouden en facturen maken zonder diepgaande kennis van boekhouding en automatisering. Het is de droom van elke (startende) ondernemer. SnelStart maakt die droom al dertig jaar waar!

SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden

D

e naam van het bekende softwarepakket voor de financiële administratie spreekt voor zich. Je kunt er zelf snel mee van start, er is zelfs een gratis proefperiode van zes maanden mogelijk! Het product is massaal in gebruik bij ZZP’ers en het MKB. Voorheen stond het programma op een cd-rom. Die fysieke informatiedrager is vervangen door het downloaden vanaf de website. Recent is de grens van 45.000 service-abonnees gepasseerd. De groei zit er nog steeds in, aldus manager Marketing Dennis Muis. Dat is enerzijds te danken aan de toename van het aantal ZZP’ers, anderzijds omdat veel ondernemers hun facturen nog steeds maken in een tekstverwerkingsprogramma of een Excel-bestand en beseffen dat het met SnelStart eenvoudiger en efficiënter kan.

Eenvoudig en compleet

Muis: “Ondernemers kunnen met ons programma zelf eenvoudig hun boekhouding en facturen opstellen. Vaak gebeurt dat nog met behulp van een tekstverwerkingsprogramma. Dat vergroot de kans op fouten. Bovendien moet je veel gegevens opnieuw invoeren. Dat los je met ons programma eenvoudig op. Daarnaast kun je op basis van de ingevoerde gegevens gemakkelijk een overzicht krijgen van je financiële situatie. Op die manier werk je veel sneller en een stuk efficiënter.” Naast vele duizenden ondernemers maken nog eens 2.500 accountants en administratiekantoren gebruik van de software. Zij beschikken over het complete pakket waarmee ze de boekhoudingen van hun klanten controleren, corrigeren en ze dus op de juiste wijze kunnen adviseren. Voor alle gebruikers is er de mogelijkheid om op Texel, de bakermat van het bedrijf, een training te volgen. Eventuele vragen kunnen worden voorgelegd aan de helpdesk die vijf dagen per week van negen tot vijf uur telefonisch bereikbaar is.

“Hiervoor staat ons telefoonnummer duidelijk zichtbaar op onze site en in het programma. Daar vindt men ook een lijst met veelgestelde vragen & antwoorden. Als regel voldoet die informatie om de meest voor de hand liggende problemen op te lossen. Wie persoonlijke ondersteuning nodig heeft, belt en krijgt direct antwoord. Bij de recentelijke verhoging van de btw is daar druk gebruik van gemaakt omdat veel gebruikers extra informatie wilden. Die staan we graag te woord. Ons uitgangspunt is immers dat elke gebruiker met onze software zelf en snel aan het werk kan.”

oversteek naar het eiland om de ontwikkelingen door te spreken. “Texel is niet alleen de bakermat van ons bedrijf”, aldus directeur Wim Ploeg jr., “ook veel van onze medewerkers komen er vandaan. Als eilander ken je elkaar, dat schept een band. Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product en tevreden klanten. SnelStart Harkebuurt 3 1794 HM Oosterend (Texel) T 0222 - 36 30 61 (Verkoop) info@snelstart.nl

Ontwikkelingen

www.snelstart.nl

Enkele lopende ontwikkelingen zijn de introductie van applicaties waarmee je de gegevens ook op een smartphone of tablet kunt raadplegen. Het pakket is geschikt voor het nieuwe besturingsprogramma Windows 8 en voldoet aan de regels voor het SEPA (Single Euro Payments Area). Er kan een IBAN-nummer worden ingevoerd en middels de BIC-Service worden Nederlandse rekeningnummers automatisch omgezet in internationale bankrekeningnummers. Door het toenemende succes werd het pand in Oosterend te klein. Dit jaar komt er een verbouwing waardoor er ruim duizend vierkante meter extra ruimte, verdeeld over twee verdiepingen, ontstaat. De ruim vijftig medewerkers zijn dan weer optimaal gehuisvest. Zij werken allemaal op Texel, met uitzondering van drie softwareontwikkelaars. Met hen is elke werkdag digitaal overleg in de conferenceroom. Regelmatig maken zij de

Wim Ploeg: “Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product”

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Flexibele schil weer vijf procent hoger

Terug naar piek en ziek De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder. In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau, en het merendeel stroomt vervolgens door naar een andere baan. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU): “Een icoon als ASML heeft zijn personeelsbestand al voor 60 tot 80% geflexibiliseerd.”

het ONDERNEMERS BELANG

U

itzendbureaus hebben steeds meer taken op zich genomen. Het bemiddelen maar ook scholen van werklozen is er daar een van. Van der Gaag: “We hebben een hoog succespercentage en we investeren dan ook nog veel in die groepen. Dan nog zou de overheid ons willen laten nabetalen, net zoals er is gesuggereerd dat we een ontslagvergoeding zouden moeten uitkeren aan uitzendkrachten. Onze WW premie is toch al de hoogste, waarom zou je ons dan nog duurder maken? Die heffingen gaan tegen het principe van flex in en ondermijnen het.” Weerbaarder

Maar de bedrijven omarmen flex juist des te meer. Dat er tijdens de recessie van 2008/2009 zo weinig ondernemingen omvielen was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat die zich van hun flexibele schil konden ontdoen (uitzendkrachten, ZZP’ers). “Je zag daarnaast wel een vorm van ‘labourhording’,” aldus Aart van der Gaag. “Bedrijven die in de voorgaande periode voor veel geld en moeite vaste werknemers hadden binnengehaald wilden die per se behouden. De Deeltijd WW blijkt achteraf een dure en weinig effectieve methode daarvoor te zijn geweest, maar de massa-ontslagen die zo kenmerkend zijn geweest voor de crisis van de jaren tachtig bleven uit. Toch zijn de flexwerkers niet echt het kind van de rekening geweest. In de praktijk blijken flexwerkers weerbaarder te zijn dan vaste krachten. Ze worden weliswaar eerder werkloos dan de laatsten maar ze komen ook weer eerder aan de slag. Een uitzendkracht stapt kort na zijn ontslag opnieuw een vestiging binnen met de vraag ‘Heb je wat voor me?’, en desnoods is dat dan maar een minder betalende of interessante baan dan daarvoor.

Een vaste kracht moet eerst een tijd aan rouwverwerking doen en neemt slechts genoegen met een baan op zijn oude niveau. Ook het beeld van een grote groep van wel 300.000 uitzendkrachten die altijd in de flex zou zitten klopt niet. We hebben het laten onderzoeken: in de maximale variant zijn dat er 35.000 en in de huidige zelfs amper 8000.” Geen gedwongen keuze

Flexibel werken is volgens Aart van der Gaag voor het leeuwendeel van de flexwerkers geen gedwongen keuze. “Als dat zo was zou je verwachten dat het percentage dat een vaste baan wil veel hoger was dan de 28% die is gemeten. De flexibele schil wordt bovendien alleen maar groter. Het aantal werknemers met een vaste baan is gedaald van 75 naar 69% . Die groei is in onze ogen trendmatig. De conjunctuur wordt de komende jaren nog volatieler, met een snellere opeenvolging van pieken dalen, en bedrijven wapenen zich daartegen door hun flexibele schil te vergroten. Neem Scania, de Zweedse vrachtwagenbouwer in Zwolle, die heeft 1000 mensen in vaste dienst en 600 in tijdelijk verband. Zodra de vraag inzakt gaat die laatste groep naar huis, zodra ze aantrekt komt ze weer terug. Daarom zijn kreten als ‘Schaf Payrolling maar af’ compleet onrealistisch. Heel het idee dat we flex moeten terugbrengen naar de piek en ziek waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld was staat haaks op de werkelijkheid. Maar jammer genoeg doet die opvatting in vakbondskringen steeds meer opgang, vooral onder invloed van de SP.” CAO-politie

Het beeld dat in linkse kringen van flexwerkers bestaat is ook dat van onderbetaalde werkkrachten, van werkende armen die ondanks lange uren de touwtjes nauwelijks aan elkaar geknoopt krijgen. “Die wereld bestaat,” geeft Aart van der Gaag toe, “in sectoren als de tuinbouw of de vleesverwerking, overal waar de lonen rond het minimum schommelen, komen dit soort misstanden voor. Werkgevers wentelen daarbij alle lasten op de schouders van de werknemer af. Maar dat zijn dan malafide bureaus, feitelijk ouderwetse koppelbazen, die de werkgevers bedienen, geen reguliere uitzendbureaus en zeker geen leden van de ABU.


volstrekt onrealistisch Daarom zijn wij ook zo’n strenge brancheorganisatie. We hebben gemiddeld 480 leden, maar per jaar gaan er ongeveer veertig uit, omdat ze niet meer voldoen aan de strenge normen die wij hanteren. Wij hebben niet alleen een eigen CAO – de grootste, voor 750.000 mensen – maar ook een eigen CAO-politie, en strenge controles die door externe bureaus worden uitgevoerd. We hebben ook een hecht samenwerkingsverband opgebouwd met onder meer de Belastingdienst. We hameren hard op bonafide gedrag, maar als de overheid uitzenden extra gaat belasten, met hogere premies of ontslagvergoedingen, werkt ze het malafide gedrag juist in de hand. Dan gaat een aantal bedrijven zoeken naar duistere vormen van flexwerk. De BV met 210 Poolse directeuren bijvoorbeeld.” Vooruitlopen

Ontslagen uitzendkrachten mogen dan sneller weer een baan vinden dan vaste, hoe makkelijk is dat in de huidige conjunctuur? In 2012 kromp de Nederlandse economie en voor 2013 zijn de voorspellingen niet veel beter. “De uitzendmarkt kromp met vijf procent,” vult Aart van der Gaag aan. “Dat is op zich niet dramatisch, maar de periode van groei tussen de laatste en de voorlaatste krimp was slechts kort, dus de daling komt wel harder aan dan in andere cycli. Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, heeft een prachtig wiskundig model ontwikkeld om te voorspellen wanneer de uitzendmarkt weer zal aantrekken. Zijn voorspelling is: vanaf oktober 2013. Aangezien onze sector vooruitloopt op de andere mogen we aannemen dat de economie in de loop van 2014 werkelijk aantrekt. De positieve impulsen daarvoor zullen dan uit de Verenigde Staten komen, waar de conjunctuur merkbaar aan het verbeteren is, en misschien ook uit het Verenigd Koninkrijk, waar we de uitzendbranche nu al weer zien groeien. Maar voorspellen is de afgelopen jaren een stuk moeilijker geworden dan daarvoor. Ik kon dan ook alleen maar antwoorden: ‘Frits, ik hoop dat je befaamde, onfeilbare model er ook dit keer weer niet naast zit.’”

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Jasper van den Bovenkamp • Fotografie: Ruud Voest

Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

Leads verzilveren met de slimste tool voor uw websites De gemiddelde ondernemer investeert een inke duit in de ontwikkeling van z’n website. Hij wil immers gevonden worden. Zodra de website in de lucht is, lijkt voor veel bedrijven het belang van ‘online zijn’ te verdampen. Terwijl het dĂĄn juist begint. Met een slimme tool van DATA-collectief wordt het mogelijk snel en eďŹƒciĂŤnt uw potentieel te verzilveren.

A

ls er Ă­ets belangrijk is, dan is het wel om te weten wie je website bezoeken, zegt algemeen directeur Remco Dekker van DATA-collectief. Veel websitebezoekers, zo redeneert hij, zijn potentiĂŤle klanten. Echter, om de meest uiteenlopende redenen, leidt een websitebezoek in weinig gevallen uiteindelijk tot een klantrelatie. “Slechts 3 procent van hen neemt naar aanleiding van het digitale bezoekje contact op met het betreffende bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ruim 55 procent van de bezoekers van

je bedrijfswebsite irrelevant is. Ze komen er per ongeluk terecht, doordat je toevallig in de zoekresultaten stond of puur uit algemene nieuwsgierigheid. Er blijft evenwel 42 procent over aan potentiÍle klanten die mogelijk geïnteresseerd zijn, maar tóch geen contact opnemen.� Stel je eens voor dat je zou weten wie die bezoekers zijn, dan zou je hen alsnog kunnen benaderen met een interessante aanbieding. Dat kan nu. DATA-collectief heeft een unieke tool ontwikkeld,

Geachte heer Rademaker, De heer W.S. Leads van DATA-collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 'RQGHUGDJMDQXDUL

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

%H]RFKWHSDJLQDÂśV

$G:RUGV *RRJOHÂłUHFODPHEXUHDXXWUHFKWÂłV

KRPH_UHFODPHHQPDUNHWLQJEXUHDX8WUHFKWV

UHIHUHQWLHV_GLYHUVHSURMHFWHQV

NODQWHQ_RYHU]LFKWYDQDOOHNODQWHQV

QLHXZV_QLHXZVEHULFKWHQUHFODPHEXUHDXV

&RQWDFW_FRQWDFWJHJHYHQVV

:HUN]DDPKHGHQ_UHFODPHXWUHFKWV

2YHURQV_5HFODPHEXUHDXELQQHQVWDG8WUHFKWV

$OJHPHQHYRRUZDDUGHQ

7RWDOHWLMG

3DJLQDÂśVEH]RFKW

6FRUH

Voorbeeld van een Website-Lead die per email wordt toegezonden

het ONDERNEMERS BELANG

Website-Leads, waarmee je je online bezoekers identificeert, inclusief de pagina’s die ze hebben bezocht. Als basis de grootste bedrijfsdatabase Enkele jaren geleden startte Dekker het DATA-collectief, naar eigen zeggen de grootste gedeelde bedrijfsdatabase van Nederland. De database wordt gevoed door informatie vanuit de Kamer van Koophandel, het Faillissementsregister en de deelnemende organisaties. Al met al telt het DATA-collectief ruim 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. IP-adressen traceren Crème de la crème van DATA-collectief is de tool Website-Leads, de functionaliteit die het mogelijk maakt IP-adressen van websitebezoekers te koppelen aan concrete bedrijven. Want daar was het in dit verhaal immers om begonnen: websitebezoekers die wĂŠl geĂŻnteresseerd zijn, maar geen contact opnemen. Van die 42 procent potentiĂŤle klanten kan DATA-collectief zo’n 35 procent op legale wijze traceren, aan een concreet bedrijf koppelen, en zelfs aan een contactpersoon binnen die onderneming. Dekker: “De IP-adressen van internetters zijn openbaar, maar daaruit kun je niet afleiden welke organisatie de website bezoekt. Wij koppelen wekelijks zo’n 4.000 IP-adressen; inmiddels hebben we er al 700.000 geĂŻdentificeerd.â€? Op basis van de geĂŻdentificeerde bedrijfsgegevens kunnen gebruikers zeer effectief acquisitie plegen, aldus Dekker. “Je weet ĂŠĂŠn ding zeker: degene die jij gaat bellen, kent jou al en heeft zeer waarschijnlijk interesse in je product of dienst. Nu is het aan jou om je te verkopen.â€? Een uur nadat een bezoeker op de website is geweest, ontvangt de gebruiker een e-mail met daarin alle informatie over het websitebezoek. Dekker: “Het trechteren van die bezoeken is daarbij een interessante functionaliteit, want door het instellen van een filter kun je helemaal je eigen, persoonlijke profiel samenstellen. Zijn bezoekers bijvoorbeeld korter dan 20 seconden op de website geweest, dan wordt er geen e-mail gestuurd.â€?


Daarnaast gebeurt het niet zelden dat er pakketten worden verkocht van 2 miljoen adressen. Ik vraag me af wat je met zoveel adressen moet. Efficiënt acquireren begint met een nauwkeurige selectie. Als je doelgroep bestaat uit vorkheftruckbedrijven, dan heb je aan 7.000 contactgegevens meer dan voldoende. Ik zeg weleens gekscherend: als je grasmaaiers wilt verkopen, moet je niet in de Bijlmermeer beginnen.” Mijn DATA-collectief is verder een slimme tool voor optimaal relatiebeheer. Zo kunnen gebruikers aangeven dat ze bij bepaalde wijzigingen in hun klantenbestand een melding willen ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker stopt bij een bepaald bedrijf. Dekker: “Stel, je doet al twee jaar je uiterste best om bij een bedrijf binnen te komen, maar door het hoofd inkoop word je om onduidelijke redenen stelselmatig geweigerd. Op het moment dat hij of zij niet meer werkzaam is voor de organisatie, krijg je een melding. Dat betekent dat er voor jou nieuwe kansen lonken.”

Remco Dekker: “Een websitebezoek leidt slechts in weinig gevallen tot een klantrelatie”

DATA-collectief plaatst geen cookies, benadrukt Dekker in het kader van de vorig jaar ingevoerde cookie-wetgeving. “We identificeren surfers enkel en alleen op basis van een IP-adres. Bovendien wordt re-marketing in de regel als storend ervaren. Overigens identificeren we alleen bedrijven; particulieren vallen buiten onze doelgroep.” Mijn DATA-collectief Op zich is Website-Leads een ultieme oplossing voor de soms barre zoektocht naar nieuwe leads. Maar daarnaast biedt DATA-collectief via de applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ toegang tot bovengenoemde 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. Gratis applicatie De applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ is gratis, legt Dekker uit. “Gegevens zijn vrij te bekijken. Zodra je gegevens gaat downloaden, ga je betalen. Een download kost één credit. Het leuke is dat je zulke credits ook zelf kunt verdienen door bijvoorbeeld verouderde gegevens te corrigeren of andere mensen aan te melden voor Mijn DATA-collectief. Het systeem lijkt in die zin op de open source-encyclopedie Wikipedia. Je bouwt samen aan de mooiste database.” Maakt dat het systeem niet gevoelig voor fraude? Volgens Dekker niet.

“Er werkt een team van tien mensen dat continu alle aanpassingen verifieert. Daardoor blijft het systeem volkomen zuiver.” Daarnaast wordt het systeem wekelijks gemuteerd en aangevuld met de nieuwste informatie van de Kamer van Koophandel. Per maand vinden er zo’n 450.000 tot 550.000 mutaties plaats, vertelt Dekker. “Ongeveer 24 procent van de bedrijfsgegevens en 38 procent van de contactpersoongegevens wijzigt jaarlijks. Eén op de zeven bedrijven verhuist, er zijn faillissementen, werknemers vertrekken en telefoonnummers veranderen. Dat kun je in je eentje onmogelijk bijhouden, maar je wilt wel graag altijd over de juiste gegevens beschikken. Met het DATA-collectief beantwoorden we aan die vraag. We hebben inmiddels 6.500 deelnemende bedrijven.”

Tijd en geduld Leads omzetten in relaties vraagt tijd en geduld, weet Dekker uit ervaring. Het DATAcollectief is daar op ingericht. “Bedrijven die een mailing de deur uit doen, verwachten soms binnen tien minuten allerlei reacties. Zo werkt dat niet, je moet iets opbouwen. In Mijn DATA-collectief kunnen deelnemende bedrijven zeer gedetailleerd hun klanthistorie bijhouden. Gepleegde telefoontjes, verstuurde mails, websitebezoeken en noem maar op kunnen op één sheet worden getoond. Met al deze functionaliteiten en toepassingen biedt het DATA-collectief een frisse, nieuwe kijk op marketing en sales.”

DATA-collectief Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T 0800 - 20 28 info@datacollectief.nl www.datacollectief.nl www.websiteleads.nl

Onbeperkt geldig Behalve credits verdienen, kunnen deelnemers ze ook tegen marktconforme tarieven kopen in de online shop. Voordelen zijn dat de credits onbeperkt geldig blijven en informatie dagelijks wordt geactualiseerd. Dekker: “Veel aanbieders van adresbestanden verbinden een limiet aan het gebruik; je krijgt de gegevens bijvoorbeeld een maand ter beschikking en daarna moet je weer bijbetalen.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Vallen, opstaan en weer doorgaan:

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden. Vroeger onderzoek van Dijkhuizen toonde echter ook al aan dat succesvol ondernemen niet alleen een kwestie is van de juiste inzichten en begeleiding maar net zo goed van de juiste karaktereigenschappen.

B

edrijfsfalen is vanzelfsprekend ellendig, maar toch blijken ondernemers die kopje onder zijn gegaan niet op de bodem te blijven zitten. “Ze zijn een tijd teneergeslagen, maar ze leren van de dingen die niet goed zijn gegaan en gaan verder,” zegt Josette Dijkhuizen. “In dat opzicht lijken ze op hun succesvolle collega’s. De echte ondernemer moet het hebben van zijn kwaliteiten en kapitaliseert op zijn sterke

punten. We hebben iemand gesproken die op een bepaald moment in een stacaravan was beland met nog 15 euro op zak maar er bovenop was geklommen en zich opnieuw gelukkig voelde. De prestaties van falende ondernemers kunnen even indrukwekkend zijn als die van geslaagde. Daarom is het jammer dat er nog zo’n taboe rust op failliet gaan, hoewel dat de laatste jaren minder sterk wordt.”

Josette Dijkhuizen & Jacqueline Zuidweg: ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’ verschijnt in maart bij uitgeverij Ten Have.

het ONDERNEMERS BELANG

Het Ondernemersgen

Jacqueline Zuidweg richt zich met haar bureau Zuidweg & Partners op hulp aan ondernemers in financiële nood. Aangezien maar liefst één op de tien ondernemers in de financiële problemen zit is de vraag net zo groot als het maatschappelijk belang van haar initiatief. Het leverde haar in 2012 de titel Zakenvrouw van het Jaar op. Josette Dijkhuizen coacht ondernemers en verricht wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschap. Dit laatste moet uitmonden in een proefschrift maar heeft de voorbije jaren reeds geleid tot enkele spraakmakende boeken, waarvan de laatste is getiteld ‘Het Ondernemersgen’. De resultaten van haar onderzoek met Jacqueline Zuidweg sluiten eigenlijk nauw aan bij de conclusies die zij in haar voorgaande boek trok: ondernemen is een kwestie van kwaliteiten. Ondernemerschap is de laatste twintig jaar enorm gestimuleerd en voor steeds groter groepen mensen als dé oplossing aangeprezen. Dat heeft het aantal ondernemers in ons land op bijna een miljoen gebracht, voornamelijk door de toename van het aantal ZZP’ers. Heeft iedereen echter wel het vereiste ondernemersgen?


Durf, visie en doorzettingsvermogen

“We zijn onderhand heel sterk in het begeleiden van startende ondernemers,” geeft Josette Dijkhuizen toe. “Daarvoor bestaat een uitgebreide infrastructuur. Maar het continueren van een onderneming is iets anders dan het opzetten ervan, en inderdaad, niet iedere ondernemer beschikt over durf, visie en doorzettingsvermogen, de drie essentiële karaktereigenschappen om het vol te houden.

Een manager die een buy out verricht kan een kei zijn in het organiseren en plannen maar heeft niet noodzakelijkerwijs een visie over waar het bedrijf met hem aan het roer naar toe gaat. Een loodgieter die het installatiebedrijf van zijn vader overneemt kan een geweldige vakman zijn maar de durf missen om veranderingen door te voeren. Die ondernemers zijn waarschijnlijk erg gebaat met een compagnon en zeer goede medewerkers om de ontbrekende eigenschappen aan te vullen.” Eenzaamheid en tijdbeslag

De ZZP’ers lopen weer een ander risico. “Het grote gevaar voor hen is dat ze zich niet verder ontwikkelen. Ze zijn zelfstandig geworden omdat ze een vak of werkwijze perfect beheersten, maar de wereld verandert erg snel en je moet je wel blijven onderscheiden om opdrachten te kunnen verkrijgen,” vindt Josette Dijkhuizen. “Je ziet ook mensen ondoordacht zelfstandig worden en er later achter komen dat ze er niet voor in de wieg gelegd zijn. Ondernemen is bijvoorbeeld een eenzame bezigheid.

Als je uit loondienst komt mis je collega’s. Ondernemen legt ook een enorm beslag op je tijd. Zelfs als je niet werkt blijft het bedrijf op de achtergrond van je denken aanwezig, altijd. Typerend vind ik de opmerking van een vrouw die me zei dat ze in haar jaren in loondienst in haar joggingbroek even naar de supermarkt ging en dat ze ook dit nu in een mantelpakje deed, ‘want ik zou eens een klant kunnen tegenkomen.’ En als je het thuisfront niet achter je hebt of snel rijk wilt worden kun je er volgens mij beter helemaal niet aan beginnen. Een ondernemer loopt voortdurend financiële en emotionele risico’s. Natuurlijk zijn er velen die een indrukwekkend vermogen opbouwen, maar dat zien ze zelf nooit als doel en altijd als een bijkomstigheid van hun succes. Op een bepaald moment moet je nu eenmaal honderd man in dienst hebben en miljoenen omzetten om deuren voor je te laten opengaan.” Eén miljoen inactieve vrouwen

De meeste ondernemers verdienen jaar in jaar uit met hard werken en de nodige kopzorgen, alleen of met personeelsleden, een redelijk belegde boterham. Toch vormen niet zij het grote voorbeeld van de starters, maar de entrepreneurs die vanuit het niets een groot bedrijf uit de grond stampen, de Anton Philipsen in hun tuinhuisjes. Waarom blijft ondernemerschap zo’n mythisch karakter houden? “Dat komt zowel door de media als door ons eigen voorkeur,” meent Josette Dijkhuizen. “We zijn nu eenmaal dol op verhalen met een hoog cowboygehalte en we plaatsen keer op keer dezelfde succesvolle ondernemers in de schijnwerpers. Dat zijn dan bovendien nog vooral mannen, terwijl er veel succesvolle vrouwelijke ondernemers zijn. Enerzijds komt dat door de ‘old boys networks’ die nog steeds bestaan, anderzijds onderwaarderen vrouwen zichzelf waardoor ze niet snel voor een camera verschijnen. Hierdoor zijn vrouwelijke ondernemers te weinig zichtbaar. Types zoals ik, die al in een taxi naar de studio springen als de telefoon gaat, vormen helaas een uitzondering. Daarom ben ik ook zo blij dat ik door de Nederlandse Vrouwenraad ben voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger en dat ik in 2013 in de Algemene Vergadering mag toespreken. Voor vrouwen is ondernemerschap een sterk emancipatiemiddel en we hebben in Nederland nog altijd één miljoen inactieve vrouwen. Eén miljoen, dacht ik, toen ik dat verbijsterende cijfer hoorde, dat is evenveel als er ondernemers zijn. Het kan niet anders of daartussen zitten nog talloze mensen met de drie vereiste karaktereigenschappen om succesvol te ondernemer.”

het ONDERNEMERS BELANG


+RH FKHFNMH GH NZDOLWHLW YDQ HHQ VFKRRQPDDNEHGULMI" In Nederland zijn veel kwalitatieve schoonmaak- en glazenwassersbedrijven te vinden. Bedrijven die beschikken over brede vakkennis, goed omgaan met hun personeel en netjes belasting betalen. Maar hoe zijn die te vinden? Die zijn vanaf 1 januari 2013 gemakkelijk te herkennen. Want dan introduceert brancheorganisatie OSB het OSB-Keurmerk.

Een nieuw label, exclusief voor bedrijven die het goed doen! Zo heeft heel Nederland voortaan helder zicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van een schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Check dus vanaf 2013 altijd het OSBKeurmerk, voor een frisse start van het nieuwe jaar. Wilt u meer weten over het keurmerk en de voorwaarden? Kijk op www.osb.nl

Samen voor een schone zaak


Column De functie van een notaris wordt (werd) wel eens vergeleken met die van een ambtenaar; de notaris wordt door de Koning(in) benoemd, hij is lid van een Orde, hij heeft op heel veel gebieden een monopolie positie en de consument moet voor heel veel rechtshandelingen verplicht bij een notaris langs gaan. Maar dat beeld klopt niet (meer).

De notaris als ondernemer… E

r was eens heel lang geleden …….. Zoals aangegeven werden notarissen vroeger (nu nog misschien?) niet gezien als ondernemer maar als een openbaar ambtenaar. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is dit beeld echter aan het veranderen; ook is de wetgeving voor notarissen ingrijpend aan het veranderen. Vandaag de dag worden notarissen gezien als ondernemers (althans dat is wat de wetgever en de meeste notarissen voor ogen hebben), met ook alle ondernemersrisico’s en/of -mogelijkheden van dien. De spagaat waar de moderne notaris wel in terecht komt, is dat naast alle mogelijkheden welke een ondernemer heeft, een notaris/ondernemer wel te maken heeft met allerlei wettelijke beperkingen/randvoorwaarden waar een “gewone” ondernemer weer niets mee te maken heeft. Ik kom ruimte te kort om al die bepalingen op te noemen en wellicht zal ik in een volgende column hier meer over uitweiden. In deze column wil ik het hebben over de notaris als ondernemer, maar ook dat de consument moet leren omgaan met de notaris/ondernemer. Veel consumenten vragen namelijk van te voren een offerte aan bij een notaris voordat men in zee gaat met een notaris. Daar is natuurlijk niets verkeerds aan, maar de consument moet wel goed opletten dat hij bij het bekijken van deze offertes niet appels met peren gaat vergelijken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de advocatuur (waar heel veel met uurtarieven wordt gewerkt) zijn er met name in het onroerend goed veel notarissen die werken met een

fixed-price: er wordt één offerte aangeboden voor de af te nemen werkzaamheden, ongeacht de tijd welke aan die zaak wordt gespendeerd. In die offerte zitten dan ook alle gebruikelijke bijkomende kosten en werkzaamheden begrepen. Bij het vergelijken van offertes moet een consument zich van het bovenstaande bewust zijn; in sommige offertes worden namelijk heel veel beperkende voorwaarden gesteld en veel werkzaamheden worden uitgesloten. Bij andere notarissen zitten deze werkzaamheden misschien wel inbegrepen in de uitgebrachte offerte en zijn er geen beperkende voorwaarden! Consumenten moeten dan ook goed nakijken en navragen welke werkzaamheden/ kosten zijn inbegrepen in de offerte en ook wanneer er aanvullende kosten in rekening gebracht gaan worden. Het zou dus heel goed kunnen zijn dat een offerte welke op het eerste gezicht lager is dan die van een concurrerende notaris, aan het einde van alle werkzaamheden hoger gaat uitkomen. Zo zijn er notarissen bekend die bijna twee A-4-tjes hanteren aan aanvullende kosten/ beperkingen bij het uitbrengen van een offerte. U kunt zich voorstellen dat in dat geval er bijna zeker aanvullende kosten gerekend zullen gaan worden (uiteraard zijn er uitzonderingen).

Peter Kroes Notaris

Diemer Notariaat Postbus 45

Bij het vergelijken van offertes moeten dan ook niet appels met peren worden vergeleken. Bij twijfel moet de consument altijd aan de notaris doorvragen welke werkzaamheden wel en welke niet zijn inbegrepen en wanneer er aanvullende kosten in rekening gebracht gaan worden.

1110 AA Diemen Muiderstraatweg 15-A 1111 PS Diemen T 020 - 695 68 98 F 020 - 695 35 07 info@diemernotariaat.nl www.diemernotariaat.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Ondernemerspanel

2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ondanks de bezuinigingsmaatregelen van Rutte II voor de komende vier jaar blijven er voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap. Juist nu moet het voor u als ondernemer een uitdaging zijn die nieuwe kansen te zoeken en te vinden. Innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen zijn slechts enkele voorbeelden. Hoe ziet u de vooruitzichten voor de komende jaren? De mening van ons panel.

■ Tatjana Sormaz Tatjana Sormaz - Paperworq Productions 2013: Uw geluksjaar? Bezuinigingen. Ja, dit woord kennen we inmiddels. En ook: tegenvallende verkopen of afgenomen consumentenvertrouwen. We weten niet beter. Maar, we leven nog en hebben al wat jaartjes kunnen oefenen hoe we hiermee het beste kunnen omgaan. Sterker nog, er is een trend gaande. Steeds meer ondernemers zijn Crisismoe en zijn Creatief-Pro. Nieuwe ontwikkelingen in het bestedingsgedrag worden sneller gesignaleerd. De ondernemer is alerter.

Wat gaat u verzinnen om uw klant te bieden wat hij/ zij zoekt? Bezoek uw eigen bedrijf/winkel eens met de ogen van een klant die er voor het eerst komt. Wat is de eerste indruk? Blijf objectief. Hoe is uw service? Is het productaanbod goed? En vooral, wat voor extra’s biedt u? Zijn de openingstijden nog wel crisisproof en hoe bereikbaar bent u na zessen? Blijf creatief. Innovatief. En vooral optimistisch. Niet zozeer het product /dienst, maar de klantgerichtheid van uw bedrijf gaat in 2013 het verschil maken.

■ Yvonne N. Rosina Yvonne N. Rosina - Marree & Dijxhoorn advocaten Ik denk dat de traditionele manier van ondernemen op de lange termijn uitsterft. De crisis versnelt dit proces. In de eerste plaats omdat het bedrijven dwingt om anders (zuiniger) met hun middelen om te gaan en (dus) nog meer te innoveren. Daarnaast vraagt de maatschappij ondernemingen om hun “macht” ook te gebruiken om iets positiefs in de wereld te zetten. De behoefte aan een betere wereld lijkt steeds groter te worden. Bedrijven hebben die behoefte gelukkig opgepikt en

je ziet dat men bijvoorbeeld meer gaat samenwerken om elkaar te versterken. Een voorbeeld is een initiatief waarbij ondernemingen gezamenlijk op commerciële wijze van hun afvalproducten nieuwe producten produceren (www.webeatthemountainday.org). Op deze wijze worden twee vliegen in een klap geslagen (minder kosten en minder afval). Dat is mooi om te zien. Doordat bedrijven nu genoodzaakt zijn om anders te denken, anders te ondernemen, is de crisis dus niet alleen een crisis, maar ook een kans!

■ Gemma Oude Veldhuis Gemma Oude Veldhuis - GO Personeelsdiensten Eigenlijk aan het begin van het jaar nemen we ons van alles voor. Nou mensen het is gewoon een kwestie van kiezen. Welke kant wil je op, waar investeer je in met jouw personeel, geld, tijd maar vooral ook in creativiteit. In deze tijden moet je juist elke uitdaging aangaan. Niets te verliezen! Elke uitdaging is een kans voor innovatie, voor totaal ondernemerschap. Ik ben in 2012 echt 2 dagen gaan zitten om mijn visie uit te zetten voor 2013, waar wil ik naar toe met mijn bedrijf. Waar kan ik op deze markt de ondernemers op een goede manier in ondersteunen. Het totaal concept personeelszaken met GO p&o, GO motivatie&communicatie en GO verzuim is

14

het ONDERNEMERS BELANG

de oplossing om voor mkb bedrijven om een volledig personeelsbeleid goed in te richten zonder iemand in dienst te hebben en daar in te zetten waar nodig. We gebruiken daar de juiste samenwerking en specialisten voor. Altijd met creatieve ideeën en op maat! Daarbij is het vooruitzicht van de 2 seminars in 2013 ook een kans om tot creatief ondernemen te komen. Verder is mijn advies aan elke ondernemer, zorg dat je weet waar je het over hebt en als je het zelf niet weet, zorg dat er iemand in jouw bedrijf het wel weet en vul elkaar aan. Waar het mij om gaat is dat elke ondernemer, elk bedrijf, elk werknemer in 2013 zoveel mogelijk in beweging blijft. (GO for it!)


■ Boudewijn Neelissen Boudewijn Neelissen - KPMG Corporate Finance 2013 wordt een moeilijk jaar, waarin je als ondernemer nog meer de nadruk moet leggen op datgene waarin je nog ècht beter kunt zijn dan de concurrent. Hoewel dit op papier nogal een open deur is, loont het naar mijn overtuiging als je het ook dóet! Ik zie voorbeelden van bouwbedrijven die momenteel zeer goed draaien en productiebedrijven die hun winsten zien stijgen. En op de vraag hoe dit in deze tijd kan, krijg ik elke weer dezelfde antwoorden: Lever goede kwaliteit; Wees concurrerend in prijs; Opereer waar het kan in die

nichemarkten waar je goed in bent; Bespaar geld voor je klanten. Een bouwbedrijf dat sterk is in de renovatie van binnenstedelijke monumenten kan zich in deze tijden beter onderscheiden dan een volumebouwer van nieuwe Vinex-wijken. Een folieproducent die door hogere kwaliteit folie voor klanten in het verpakkingsproces besparingen oplevert, heeft een beter verhaal dan een concurrent die verder in prijs zakt omdat hij laagwaardig materiaal voor een prikkie in het verre oosten inkoopt. Blijf kritisch op kwaliteit en doe alleen datgene waar je echt goed in bent!

■ Emma Biemans Emma Biemans - Interieuradvies & Ontwerp Door de crisis zijn veel consumenten zich er steeds meer van bewust, dat hun geld slechts 1x uit geven kan worden. Voor de ondernemer ligt hier de uitdaging: de consument te overtuigen van de meerwaarde van hun product en onderneming. Voor onze onderneming is dat niets nieuws: al jaren communiceren wij duidelijk aan onze opdrachtgevers dat het inwinnen van onafhankelijk advies op maat belangrijk is, zeker wanneer

het om grote bedragen gaat die vaak met verbouwingen gepaard gaan. De balans vinden tussen wat mooi & praktisch is én financieel mogelijk. Wat ons betreft blijft ook in 2013 voorop staan dat er duidelijk en transparant gecommuniceerd wordt met de opdrachtgever, aannemer en leveranciers. We houden het reëel, verkopen geen dromen en verlenen de service die we zelf ook zouden willen wanneer onze eigen woning/kantoor onder handen zou worden genomen!

■ Gerrit Menkveld Gerrit Menkveld - GMSoft Wéér een jaar van de waarheid. Wij, ondernemers, worden creatiever en scherper. Zo niet, dan zullen we de strijd verliezen en moeten stoppen. Dat is niet het doel geweest van voor jezelf beginnen. Daarom denk ik dat er weer veel staat te gebeuren. Goed om je heen kijken, kansen zien en kansen creëren. We gaan er weer voor. Ik

denk dat het tij op een aantal fronten langzaam begint te keren en dat er dus weer kansen komen. Op ICT gebied is er, ondanks de wereldwijde recessie, de laatste maanden weer veel gebeurd. Bedrijven, MKB-ers, veel mensen hebben lang gewacht met (nieuwe) investeringen. Wil je mee blijven doen, dan is nu de tijd om actie te ondernemen. Daar liggen de mogelijkheden.

■ Dina-Perla Marciano Dina-Perla Marciano - Communications & PR Director bij DP Media Natuurlijk zijn er genoeg kansen. Laat je niet leiden door populistische geluiden zoals ‘crisis’ en ‘bezuinigingen’. Deze tijd is een test: wie zeurt niet en poetst en wie wil achterover hangen en uitzitten? Vanzelfsprekend stellen we individuele beoordelingen voorop. Echter, de babyboomers hebben buitengewone werkkansen gekregen. Nu hebben ze de maatschappelijke verplichting om het stokje over te dragen aan de jon-

gere ondernemers. Gebeurt dat niet, dan bouwen we minder snel voort aan een transitie-economie en blijven we misschien tot 2025 in ‘crisis’. Het kan toch niet zo zijn dat onze jongere werkgeneraties voor het grootste deel van hun leven alleen recessie gekend hebben? Bovendien, krijgen zij geen kans om aan de toekomst te bouwen, waarom dan in Nederland blijven? Jonge topondernemers stropen hun mouwen op en waarborgen onze economische continuïteit! Dan niet schrikken als het vrouwen zijn hè?

het ONDERNEMERS BELANG

15


Bedrijfsreportage

Tekst: Jerry Helmers (Crown Media) • Fotografie: Luuk Gosewehr

ABN AMRO over provisieverbod

‘Ons belang zit in het advies. Niet in het product’ Dat er sinds 1 januari betaald moet worden voor het advies op complexe financiële producten, zal geen enkele ondernemer zijn ontgaan. De media hebben immers uitgebreid aandacht besteed aan de wijze waarop producten als bijvoorbeeld een hypotheek, pensioenverzekering, lijfrentes, levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verkocht mogen worden. Erik Rentenaar, kantoordirecteur bij ABN AMRO van de vestigingen Bijlmerplein, AMC en Diemen, is blij met de nieuwe wet- en regelgeving. “De hele markt wordt transparanter; er zijn geen verborgen kosten meer en elke suggestie dat er alleen maar producten worden verkocht omdat de tussenpersoon of financiële instelling provisie daaraan zou verdienen, is verdwenen. Een goede zaak!”

T

och erkent Erik dat in sommige gevallen de consument of ondernemer méér zal moeten betalen. “Nu wordt de adviestijd in rekening gebracht, voorheen werden de kosten bepaald op basis van bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheek. Een adviesgesprek duurt niet langer of korter, afhankelijk van de hoogte van een hypotheek.” Erik realiseert zich dat de klant uiteindelijk bepaalt wat een goed advies is. “Natuurlijk gaat het in eerste instantie om de persoonlijke klik. Maar ook in het oriëntatiegesprek dienen wij vertrouwen te winnen. We begrijpen heel goed dat de markt een bepaald sentiment heeft over het bankwezen. Dat hebben we met z’n allen niet zomaar teruggewonnen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat wij bij ABN AMRO onze zaken inhoudelijk goed op orde hebben. Een aantal jaren geleden – ten tijde van de fusie en reorganisatie – waren wij al gestart met het inrichten van een beter en nieuw systeem van advisering. Het beeld dat de markt in de loop van de jaren van ons had, was al duidelijk geschoven richting ‘adviesbank’. We merken het aan de leads die we krijgen; de mond-tot-mond reclame doet goed

haar werk. Ons belang zit in het advies. Niet in het product. Men is tevreden over de wijze waarop wij het hebben aangepakt én aanpakken.” Erik vertelt dat de klant feitelijk helemaal vrij is om te doen en laten wat hij zelf wil. “Een klant kan ook een hypotheek afsluiten zónder advies te hebben ingewonnen. Wij noemen dat ‘Execution Only’. We zijn de enige financiële instelling in Nederland die dit biedt op dit moment.” Dat de klanten kritisch zijn, is overigens al jaren een gegeven. “De grote veranderingen die per afgelopen 1 januari in onze sector zijn doorgevoerd, hebben de klant niet éxtra kritisch gemaakt. Het is de tijdgeest. En dat is natuurlijk helemaal niet erg. Wij begrijpen goed dat zowel de ondernemer als de particulier bij ons aan tafel zit voor vaak grote ingrijpende beslissingen. Men mág niet over één nacht ijs gaan. Maar dat betekent wel dat wij goed moeten blijven luisteren naar de wensen en behoeften van de mensen die bij ons aan tafel zitten.” “Natuurlijk is de nieuwe situatie ‘wennen’ voor de markt,” besluit Erik. “Er zal dan ook beslist een moment komen dat er zal worden geëvalueerd hoe deze nieuwe weten regelgeving zich hebben uitgepakt. Wij hebben er nu – op basis van onze eerste ervaringen – in ieder geval een goed gevoel over. Gelukkig ontvangen wij diezelfde signalen ook vanuit de markt. Klanten weten beter dan voorheen waarvoor ze betalen.”

ABN AMRO Bijlmerplein 207 1102 DD Amsterdam Zuidoost Meibergdreef 9 1105 AZ Amsterdam Zuidoost

V.l.n.r. Paul Knipscheer, Reniel Nandoe en Erik Rentenaar.

Wilhlminaplantsoen 5 1111 CJ Diemen

16

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

JG3 - Creative in Concepts kiest voor meetbare resultaten

“Echt onderscheidend ben je pas met creatieve en innovatieve concepten”

G

epokt en gemazeld door een jarenlange praktijkervaring als marketing manager in met name de media- en entertainmentindustrie heeft Jan Groenewoud, oprichter/eigenaar van het bureau JG3 – Creative in Concepts, de afgelopen jaren voor uiteenlopende bedrijven met succes gewerkt aan het bedenken en realiseren van creatieve marketing- en/ of communicatieconcepten. Belangrijke drijfveer voor Groenewoud is het resultaat van zijn inspanningen: “In conceptontwikkeling is het allereerst cruciaal om oorspronkelijk en innovatief te zijn. Want alleen door onderscheidend te zijn, kun je nog opgemerkt worden. Daarnaast is het voor mij evident dat de uitkomsten van het marketingconcept inzichtelijk en meetbaar gemaakt worden. Dat betekent dat ik juist doorga waar anderen stoppen, of dat ik voor een minder voor de hand liggende route kies om zodoende de gestelde doelstelling te realiseren. Want het resultaat van de campagne is wat telt.”

Verschillende doelstellingen

Volgens Groenewoud moeten zijn creatieve concepten een bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de gestelde marketingcommunicatiedoelstellingen, zoals sales, imago, naamsbekendheid, klantloyaliteit, merkervaring of service. “De onderliggende boodschap van een campagne kan steeds een andere zijn,” verduidelijkt Groenewoud. “De belangrijke eerste vraag is dan ook; wat wordt er beoogd met de campagne? Draait het om extra verkoop? Of gaat het juist om het bewaken of versterken van het imago? Moet een campagne bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen in merk en bedrijf? Maar ook zaken als naamsbekendheid, klantloyaliteit of service kunnen inzet zijn van de beoogde doelstellingen. Of de realisatie van ‘brand experience’; ervaringen die positief bijdragen aan merkbeleving. Daar dien je natuurlijk je creatieve concept

In marketingcommunicatie draait het om een effectieve boodschap. Met een onderscheidende strategie stijgt de kans om ook daadwerkelijk opgemerkt te worden. Het marketingcommunicatiebureau JG3 is gespecialiseerd in het bedenken van creatieve en innovatieve concepten, die niet alleen uniek en onderscheidend zijn, maar tevens meetbaar resultaat opleveren. op af te stemmen. Overigens kunnen er ook verschillende doelstellingen binnen één concept gerealiseerd worden. Zeker wanneer er meerdere partners bij betrokken zijn.” Professioneel netwerk

JG3 kiest voor een open, transparante benadering. Na een eerste gesprek volgt een debriefing en desgewenst opvolging met een presentatie van het creatieve concept. Dat vormt de basis voor een mogelijke samenwerking, waarna afspraken over verantwoordelijkheden, planning, uitvoering en honorering worden gemaakt. Groenewoud benadrukt dat hij zich niet wil beperken tot de creatie alleen. Zijn betrokkenheid strekt zich ook uit tot het opstellen van het totale marketingcommunicatieplan, het betrekken van mogelijke partners, de invulling van de totale mediaplanning, media-inkoop en de executie van de totale campagne. De basisgedachte daarbij is dat de klant bij slechtst één loket hoeft aan te kloppen. In de realisatie en uitvoering kan Groenewoud naast een bewezen ‘track record’ bovendien bogen op een professioneel en kwalitatief netwerk in de wereld van media- en reclamebureaus, erkende A-merken, uitgevers, de muziek- en entertainmentindustrie, maar ook in de fysio- en farmaceutische industrie.

een marketingtool op dvd ontwikkeld, die de binding tussen de supporters en de club diende te versterken. In samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een dvd-uitgave van de ruimtereis van André Kuipers samengesteld, die tevens opnamen met een educatief karakter bevat, speciaal gemaakt voor het Jeugdjournaal. De uitgave bevat tevens nooit eerder uitgezonden beeldmateriaal voorzien van commentaar van André Kuipers. Ook leverde JG3 een bijdrage aan de collectieve slijterscampagne ‘Genieten’. Door middel van een entertainmentconcept werd een ‘tool’ ontwikkeld, die bijgedragen heeft aan het realiseren van extra ‘traffic’ naar de aangesloten slijters. JG3 realiseerde ook twee muziekgeoriënteerde concepten in opdracht van Aegon met als doelstelling meer rekeninghouders binnen te halen en koppelde KLM aan Sony Music. Door middel van een herkenbaar muziekconcept werd invulling gegeven aan het versterken van het betrouwbare imago van KLM en de salesdoelstelling van Sony Music.

JG3 CREATIVE IN CONCEPTS Innovatieve concepten

Zalkerbos 10 | 2134 EM Hoofddorp | Nederland

JG3 heeft voor bekende consumentenmerken verschillende concepten ontwikkeld. In opdracht van Ajax, Feijenoord en PSV is

Postbus 214 | 2100 AE Heemstede | Nederland T 023 562 7465 | F 084 215 0890 | M 06 5336 1255 j.groenewoud@jg3.nl | www.jg3.nl

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Jur Engelchor

Urbain Watjer (rechts) en Benjamin van der Waal (links) bij de elektrische auto

Specialist in koffiesystemen en –producten Urbain Trade

schrijft DUURZAAMHEID Precies twintig jaar geleden startten Paul en Urbain Watjer hun gespecialiseerde bedrijf in koffiemachines en koffieproducten. Vader en zoon en hun team van medewerkers staan borg voor topkwaliteit en doortastende service. Hun klanten kunnen ervan op aan: koffie op de werkvloer is altijd voorhanden en smaakte nog nooit zo lekker. Maar Urbain Trade kijkt verder dan haar core business alleen. Het bedrijf bekommert zich namelijk ook om duurzaam ondernemen. Momenteel is Paul Watjer dan ook in gesprek met STILL, producent van

U

rbain Trade medewerker Pascal Mostert draaide alvast warm met de MIA op de electric car rally die onlangs op 14 september voor de tweede keer werd verreden. “Een fantastische ervaring. Niet alleen het meerijden, maar ook de hoeveelheid deelnemende elektrische voertuigen. We hebben met 255 elektrische auto’s zelfs het oude Guiness World Record voor langste elektrische autoparade gebroken. Dat was vooraf ook de opzet en dat we dat hebben gerealiseerd, maakte het evenement nog mooier!”

vorkheftrucks en sinds begin dit jaar ook importeur van bestelauto’s. “Het is in principe onze MAMA MIA !

ambitie om met de nieuwe elektrische bestelauto MIA onze klanten in en rond Amsterdam te gaan bedienen. Helemaal zonder CO2-emissie. Volledig duurzaam dus.”

18

het ONDERNEMERS BELANG

Maar de belangstelling van Paul en Urbain Watjer voor de MIA gaat verder. Zij zijn daarom oriënterend in gesprek met STILL Intern Transport B.V., de leidende


leverancier van intelligente besturing voor intralogistiek en al jaren marktleider in elektrische heftrucks. Die gesprekken gaan onder meer over de eventuele aanschaf van een MIA elektrische bestelauto, die de heren zouden willen inzetten voor de leveringen en service aan hun klanten.

kwaliteiten van de MIA, is er nog de speciale service. “Wij komen bij onze klanten thuis of op de zaak langs voor onderhoud. We voeren dus, met ons hoge expertise niveau op het gebied van elektrisch vervoer, onderhoud uit op locatie. Het gemak dient zodoende onze klanten.”

Benjamin van der Waal, accountmanager voor STILL Intern Transport B.V. is verheugd over die belangstelling. “Elektrisch rijden heeft zonder twijfel de toekomst en onze nieuwe elektrische bestelauto MIA speelt daarin een speciale rol. De auto heeft namelijk een rits opvallende kwaliteiten. Zo springt hij er direct uit door zijn hippe vormgeving en past hij helemaal bij eigenzinnige, onderscheidende ondernemers. Die zitten met de MIA echt in een rijdende reclamezuil. Er draaien zich altijd vele nekken in het verkeer, telkens als er een MIA langskomt.”

Hoge smaakkwaliteit en veel meer smaakvariëteit

“Bovendien rijdt de MIA per euro liefst honderd kilometer en is hij daarmee de zuinigste elektrische auto. Zijn accu is eenvoudig en heel snel op te laden. Met zijn korte draaicirkel en zijn beperkte lengte van ruim drie meter, is hij bij uitstek geschikt voor stedelijk en regionaal vervoer. Daarbij maakt zijn elektrische aandrijving dat hij in ieder stadscentrum welkom is, terwijl dat voor benzine auto’s steeds minder geldt. Daarnaast is de MIA niet alleen duurzaam gedurende zijn levenscyclus, maar is hij ook voor maar liefst 95 procent recyclebaar. Hij

Wellicht wordt Urbain Trade zo’n klant. De besprekingen die Paul Watjer momenteel voert met STILL hebben ook een ander gespreksthema, legt hij uit. “In principe staat STILL positief tegenover de introductie van onze koffiemachines op hun werkvloeren. Wij zijn de leverancier van koffiesystemen op de zakelijke markt in Groot Amsterdam en het Gooi en kunnen zowel fraaie, hoogkwalitatieve koffiemachines, als koffieproducten leveren. Daarnaast ontzorgen we onze klanten door onze uitgebreide service. Onze monteurs verhelpen snel eventuele storingen op locatie en het komt zelfs voor dat medewerkers die orders uitleveren, gelijk een eventueel probleempje met een machine oplossen. Want de kennis van goede service zit door onze hele organisatie heen.” Het zou mooi zijn als beide bedrijven elkaar sterker kunnen maken, want dat is de filosofie van Watjer. “We zoeken altijd naar de winwin kansen. Of dat nou over kwaliteit of duurzaamheid gaat. Die twee gaan in mijn optiek overigens hand in hand.”

Over kwaliteit gesproken; een opvallende trend is het toenemend gebruik van verse koffiebonen machines. “Mensen zijn kritisch op hun kopje koffie. Hun kwaliteitseisen zijn de laatste jaren gestegen. Ook is de vraag naar meer smaakvariëteit toegenomen. Op die twee elementen kunnen wij perfect inspelen door onze verse bonenmachines van Red Beans uit Almelo. Hun productieprocessen zijn CO2-neutraal met de beste biologische arabica bonen en volgens de regels van fair trade. Allemaal principes die wij ook onderschrijven. Bovendien leveren ze een breed spectrum aan smaken. Dus ook in onze samenwerking met Red Beans komt onze voorliefde voor kwaliteit en duurzaamheid en onze passie voor de beste koffie terug.”

Urbain Trade Keienbergweg 36 1101 GC Amsterdam T 020 - 682 37 65 F 020 - 486 95 91 info@urbaintrade.nl www.urbaintrade.nl

in hoofdletters kan in de productiekringloop dus vrijwel helemaal hergebruikt worden. Samengevat kun je stellen dat de MIA een perfect op het stadsverkeer en op regionale ritten berekende hippe, compacte en duurzame microbus is. Niet voor niets zijn wij dan ook de trotse importeur van de MIA in Nederland.” En zelfs met die compactheid is meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou denken, vervolgt Van der Waal. “Van buiten mag de MIA compact zijn, van binnen is hij juist opvallend ruim. De chauffeur zit op de centraal in het voertuig geplaatste bestuurdersstoel, terwijl zich daarachter nog twee passagiersstoelen bevinden. En het is makkelijk in- en uitstappen dankzij de schuifportieren.” Naast enkele van de vele

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage

Fotografie: Dennis Bouwman en RVDA

Fun Raising Professor Heijmans leidde Duncan Stutterheim rond in het Emma Kinderziekenhuis en vertelde hem over zijn droom: een metamorfose. Om van het Emma het beste kinderziekenhuis ter wereld

H

et beeld liet hem niet los: het contrast tussen de versleten, ongeschikte kamers en het toekomstbeeld uit de droom van Professor Heijmans. Die avond nog belde hij een groep bevriende Amsterdamse ondernemers, allemaal eveneens jonge ouders. ‘Jongens, dit is belangrijk. We moeten onze schouders eronder zetten’.

te maken, waar naast de best mogelijke medische zorg ook alles is gericht op een zo normaal mogelijk leven voor de patiëntjes.

Een week of wat later zaten zeven ambitieuze ondernemers uit verschillende sectoren bij elkaar: Pier Baarsma, Jochem Leegstra, Winston Gerschtanowitz, Bas Frenkel Frank, Olaf van den Berg, Gertjan Antvelink, Casper Reinders en James Veenhoff. Ze besloten zich te committeren aan de ambities en metamorfose van het Emma Kinderziekenhuis door een substantieel bedrag bijeen te brengen. “Twee miljoen euro. Op onze manier. Met onze vrienden en relaties”. “Bestaande fundraisers richten zich doorgaans op de generatie van onze ouders, babyboomers. We zijn er bij een paar gaan kijken... dat was geen pretje.” aldus voorzitter James Veenhoff. Er werd daarom besloten om te breken met de traditie van urenlange veilingen, diners in hotels en verplichte nummers met usual suspects. “We bedachten een nieuw event, dat als ‘het beste feest van het jaar’ voor ons netwerk te boek moest staan. Tegelijkertijd betrekken we daarmee onze generatie bij het steunen van dit waardevolle goede doel: iedereen vindt het belangrijk dat Amsterdam een kinderziekenhuis van wereldklasse heeft. De overheid kan niet alles betalen, daarom steunen wij de metamorfose plannen.”

Op vrijdag 22 maart vindt Emma’s Amazing Fun Raising night plaats; let op, dus zonder ‘d’. Het gaat weliswaar om het werven van fondsen maar daar mag de avond geenszins onder lijden. Gast Sylvana Simons: “Dit is toch eigenlijk briljant: via de FUN raisen in plaats van alleen funDraisen?”. Bestuurslid Winston Gerschtanowitz: “Aan de ene kant een fan-TAS-tische avond, aan de andere kant halen we een geweldig bedrag op van 411.000,- euro!” Zoals verwacht mag worden van een event dat mede door de oprichter van ID&T is bedacht, heeft ‘Emma’s Amazing’ in haar korte bestaan al een zeer sterke reputatie opgebouwd. Jaarlijks rond het einde van maart wordt de spectaculaire Gashouder van het Westergasfabriekterrein omgetoverd tot sprookjesachtige balzaal, voor een weergaloos feest met nationale en internationale artiesten. Dit jaar wordt het evenement gepresenteerd door Martijn Krabbe, het thema: futuristic burlesque. Het publiek is zo gemêleerd als de bestuursleden zelf; veelal ambitieuze ondernemers of bedrijven uit het nachtleven, dienstverlening, creatieve industrie, vastgoed en mode. Uit eigen netwerk wordt zoveel mogelijk geproduceerd, gesponsord, geregeld; alle partners van het evenement delen het doel om Eur 2.000.000,- aan het Emma over te maken. Ook de individuen die een tafel op het event afnemen, zijn als partner betrokken - veel meer dan gewoon een klant. Inkomsten komen uit de omzet van het feest en de veiling van bijzondere experiences, het gaat dan om zaken die niet regulier te koop zijn zoals je eigen feest in de Jimmy Woo, kaarten voor de show van Chanel in Parijs, een bankje in het Vondelpark op jouw naam of een rol in een TV show voor je partner. Alle veilingstukken komen uit het netwerk van de bestuursleden. Dankzij deze bijzondere samenwerking is in twee edities al Eur 700.000,- euro bijeengebracht.

James Veenhoff, voorzitter Stichting Embrace Emma

20

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

De ontwikkelingen in de ICT gaan nog steeds razendsnel. Men wil daarom graag weten wat de laatste ontwikkelingen zijn, want als je niet oppast loop je achter de feiten aan. Is de beveiliging nog up to date? Is er wel een goede back-up en kan deze nog wel terug gezet worden? Wanneer moeten de relatief dure servers vervangen worden? Wanneer zijn kosten en zekerheid in evenwicht? Een cloud oplossing? Medewerkers van Mirage ICT-Services B.V. worden ingezet in het gehele traject van advisering tot het uiteindelijke beheer en monitoring van een ICT omgeving. Directeur Arjan Bredzé: “ICT hoeft geen zorg te zijn, wij zorgen voor zekerheid, continuiteit, veiligheid en dat systemen up to date zijn. Daarnaast kunnen wij ook ICT specialisten detacheren om de bedrijfsvoering en systemen, van alle grootte, te optimaliseren.”

Mirage ICT-Services B.V.

Zorgt voor evenwicht tussen veiligheid, zekerheid en kosten rjan Bredzé en Jeroen van Oosterom van Mirage werken vanuit het kantoor in Amsterdam-Zuidoost. Arjan Bredzé: “Wij werken landelijk, maar in de Bollenstreek ligt onze basis, daarvandaan zijn we langzaam noordelijk opgetrokken naar de regio Amsterdam. Wij zijn maatschappelijk betrokken door in deze regio verschillende initiatieven te ondersteunen en sponsoren wij er diverse verenigingen.”

A

De klant heeft geen eigen serverruimte meer nodig en betaalt maandelijks een bedrag per gebruiker. Het uitbreiden maar ook het verkleinen van gebruikers kan per maand plaats vinden. Daarnaast zorgen wij voor de modernste software en heeft de klant overal de beschikking tot zijn eigen gegevens, die optimaal beveiligd zijn. Wij bieden daarmee onder andere flexibiliteit in kosten als ook ICT omgeving en uiteraard zorgeloosheid.”

Bedrijfszekerheid boven alles Arjan Bredzé: “Mirage staat voor kwaliteit. Onze medewerkers zijn gekwalificeerd en onze producten zijn actueel. Een voorbeeld hiervan is onze remote services. Wij kunnen op afstand systemen monitoren en proactief problemen verhelpen. Wij zijn zowel Microsoft als ISO gecertificeerd. Door de combinatie van goede producten en juiste mensen is onze dienstverlening optimaal.

Fusie met Rendeck Automatisering B.V In het eerste kwartaal van 2013 gaat Mirage ICT-Services B.V. fuseren met Rendeck Automatisering B.V. Hierdoor ontstaat een onderneming met meer dan 120 medewerkers. Rendeck en Mirage zijn gevestigde namen. Beide bedrijven zijn sterk in detachering van hooggekwalificeerde ICT specialisten en in het beheer van ICT infrastructuur en applicaties. Arjan Bredzé: “Ook de bedrijfsculturen vertonen veel overeenkomsten. Beide bedrijven hebben een open, no nonsens benadering waarbij het uitgangspunt, kwaliteit voor een concurrerende prijs, hoog in het vaandel staat.”

Beveiliging Papierloos werken is in. Er is daardoor veel behoefte aan het koppelen van tablets en smart phones aan bedrijfsnetwerken maar ook bedrijfssystemen. Jeroen van Oosterom: “Het gevaar van het binnenhalen van virussen, malware e.d. wordt daarbij onderschat. Het beveiligen van de toegang via het draadloze netwerk is essentieel. De schade als gevolg van een gebrekkige beveiliging kan groot zijn. Onze specialisten zijn in staat de gewenste integratie te bereiken en de klant daarover te adviseren.” Zorgeloosheid Met de dienst ‘Total Cloud Services’ biedt Mirage ‘Het Nieuwe Werken’ aan. “Een volledig flexibele kantoorautomatiseringsomgeving in ons hypermoderne high availability cluster oftewel datacenter. De voordelen zijn groot.

Een ondernemer is afhankelijk van zijn systemen. Door onze inzet creëren we een ICT platform waarop de applicaties van onze klanten het best tot hun recht komen opdat de bedrijfsprocessen optimaal kunnen functioneren. Kortom ICT is bij ons in goede handen. Wij zorgen voor een juist evenwicht tussen veiligheid, zekerheid en kosten.”

Mirage ICT-Services B.V. Hogehilweg 15, 1101 CB Amsterdam-Zuidoost Verkoop: 020 - 752 22 89 / Support: 020 - 752 22 90 verkoop@mirage.nl www.mirageictservices.nl

Arjan Bredzé (links) en Jeroen van Oosterom

Evenwicht Jeroen van Oosterom: “Wij zijn, bij onze klanten, als een spin in het web en zorgen dat alle ICT lijntjes binnen een bedrijf samen komen en daardoor goed kunnen worden beheerd.

het ONDERNEMERS BELANG

21


Bedrijfsreportage

Tekst: Wendy van Schie • Fotografie: Luuk Gosewehr

Werken waar en wanneer je wilt… Het begint steeds normaler te worden. Onder andere door ‘Het Nieuwe Werken’ ontdekken ondernemers en hun medewerkers de voordelen van de flexibele werkplek. Deze ontwikkeling is de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen, mede dankzij de mobiele ICT-mogelijkheden en versterkt door het stijgende aantal startende ondernemers/ZZP’ers. De behoefte aan tijdelijke en semipermanente kantoorruimte groeit. Regus biedt zulke kantoorruimte met alle bijbehorende faciliteiten op zo’n 1.500 locaties in de hele wereld. General manager Dennis Schaper vertelt over de vele mogelijkheden, die Regus onder andere in Amsterdam-Zuidoost biedt aan ondernemers en hun medewerkers. En over de voordelen van een kantoorruimte met alle faciliteiten, maar zonder de sores van, bijvoorbeeld, beveiliging en schoonmaak.

Flexibel werken of vergaderen in

General manager Dennis Schaper

Amsterdam-Zuidoost; met alle faciliteiten, maar zonder de sores

22

het ONDERNEMERS BELANG


R

egus is de grootste leverancier van flexibele werkplekoplossingen ter wereld en heeft zo’n 1.500 locaties in 600 steden en 100 landen. Er zijn veel situaties denkbaar, waarin ondernemers gebruik kunnen maken van een flexibele werkplek. Regus speelt daar al sinds 1989 op in, door voor alle denkbare vragen een antwoord te bieden. Schaper: “Ons aanbod varieert van een werkplek voor een uurtje tot een vaste werkplek voor een afgesproken periode. Daarnaast kunnen ondernemers bij ons vergaderfaciliteiten huren voor 2 tot ongeveer 30 personen. In overleg is heel veel mogelijk.” Tot de gebruikers van werk- en vergaderruimtes bij Regus behoren zowel grote multinationals als (startende) ZZP’ers.

Werken waar en wanneer je wilt Onder het Businessworld lidmaatschap biedt Regus een breed scala aan mogelijkheden voor mobiel werken, vertelt Schaper. “Met dit lidmaatschap vinden mensen een plaats om te werken waar en wanneer ze maar willen.” Het lidmaatschap kent vier serviceniveaus: de business cards Blue, Gold, Platinum en PlatinumPlus. “Met de business card Gold bijvoorbeeld kun je al voor 19 euro per maand (exclusief parkeren) op al onze Amsterdamse locaties tijdens kantooruren onbeperkt gebruikmaken van onze flexplekken met gratis Wi-Fi en koffie en thee en de print-, scan- en kopieermogelijkheden.” Op de locaties Regus Amsterdam ArenA en Amstel Business Park zijn de voorbereidingen aan de gang om vernieuwde business lounges te realiseren. “In een business lounge kunnen mensen terecht die voor kortere tijd een goed geoutilleerde plek zoeken, waar ze met hun laptop kunnen aanschuiven. We zien dat veel ZZP’ers van deze mogelijkheid gebruikmaken, niet alleen vanwege de werkplek, maar ook omdat ze er makkelijk in contact komen met andere ondernemers. Salesmensen die tussen twee afspraken door een plek zoeken om hun verslagen of administratie bij te werken, maken ook graag gebruik van onze business lounge. Het is niet nodig om vooraf te reserveren. Zo kun je onder andere onverwachte filetijd nuttig besteden!” Ook nietleden kunnen, uiteraard tegen betaling, van deze faciliteiten gebruikmaken. Voor wie liever apart wil zitten, zijn er gedeelde of privé kantoorruimtes beschikbaar. “Ze kunnen voor korte tijd worden gebruikt, maar worden ook gehuurd door organisaties die voor een bepaalde periode extra kantoorruimte nodig hebben, bijvoorbeeld voor teams van in- en externe medewerkers die met een

project bezig zijn, of tijdens verbouwingen van het eigen kantoor. Daarnaast zien we veel startende ondernemers, die hun overheadkosten beperkt willen houden en geen facilitaire beslommeringen willen hebben. Als de onderneming groeit, kunnen zij eenvoudig de beschikking krijgen over meer ruimte. Een eigen ruimte huren kan al vanaf een periode van een maand.” Naast de kantoorruimte en facilitaire dienstverlening kunnen klanten voor kantoorwerkzaamheden ondersteuning krijgen van een personal assistent. Vergaderen en videoconferencing Behalve flexibele werkplekken biedt Regus uitstekende vergaderfaciliteiten. “Bij Regus Amsterdam ArenA en Amstel Business Park hebben we vergaderruimtes tot ongeveer 30 personen. Ze kunnen worden besproken voor korte vergaderingen, maar ook voor halve of hele dagen of meerdere dagen. Koffie en thee zijn altijd inbegrepen. Daarnaast is het mogelijk om een lunch te verzorgen. Het voordeel van vergaderen bij Regus is dat de deelnemers aan de vergadering niet zo makkelijk worden gestoord voor hun dagelijkse werkzaamheden en dat het overleg in anonimiteit kan plaatsvinden. Onze vergaderruimtes zijn voorzien van geavanceerde apparatuur voor videoconferencing. Ideaal voor ondernemers die willen overleggen met buitenlandse vestigingen, klanten, leveranciers of andere bedrijven, maar zich de reistijd en reiskosten willen besparen. In verband met tijdverschillen kunnen deze faciliteiten buiten werktijd worden gebruikt. De apparatuur is per uur te boeken.”

Regus Amsterdam ArenA (gevestigd op het Atlascomplex) is buitengewoon goed bereikbaar, vlakbij de A1, A2, A9 en A10 en naast het NS- en metrostation Bijlmer ArenA. Dennis Schaper is enthousiast over de werkomgeving van deze Regus-locatie. “We zijn niet alleen goed bereikbaar, je vindt hier ook grote nationale en internationale organisaties en evenementen. Het is een ideale omgeving om zaken te doen. Regus heeft altijd gekozen voor de beste locaties in stadscentra, zakenwijken of bedrijvenparken met goede vervoersverbindingen. Een recente ontwikkeling is dat we nu ook locaties gaan openen bij woonwijken. Daarmee komen we tegemoet aan de wens om te kunnen beschikken over een representatieve en goed geoutilleerde werkplek in de buurt van huis. Zo maken we het ondernemers en hun medewerkers steeds makkelijker om zelf te bepalen op welke locatie in Nederland of het buitenland ze op welk moment willen werken.”

Regus Amsterdam Arena Hoogoorddreef 9 1101 BA Amsterdam-Zuidoost T 020 - 312 04 00 M 06 - 815 243 61 dennis.schaper@regus.com www.regus.nl

het ONDERNEMERS BELANG

23


Advies

Veel ondernemers maken tegenwoordig gebruik van de mogelijkheid om personeel in te lenen via bijvoorbeeld

een uitzendbureau of payrollbedrijf (“uitleners”). De uitlener is en blijft in deze gevallen de juridische werkgever. Inlenen van personeel biedt ondernemers veel flexibiliteit bij fluctuaties in het werkaanbod. Een ander voordeel is dat bij ziekte van de ingeleende werknemer de ondernemer het loon niet gedurende 104 weken hoeft door te betalen - die verantwoordelijkheid ligt bij de uitlener. Kortom, inlenen van personeel is een manier om de risico’s van het hebben van personeel af te dekken. Zeker in tijden van crisis biedt dit ondernemers een zeer welkome uitkomst om de kosten beheersbaar te houden!

Inlenen van personeel - heel populair, maar waar moet u als ondernemer op letten?

M

aar, het inlenen van personeel brengt ook verplichtingen en zekere risico’s met zich mee. Waar moet u als ondernemer op letten bij het inlenen van personeel? Hieronder een paar (eenvoudige) checks die u in ieder geval zou moeten toepassen om de meest voorkomende risico’s te vermijden. Inlenersaansprakelijkheid voor loonheffing en omzetbelasting

Als inlener kan uw bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen en omzetbelasting wanneer de uitlener deze heffingen niet betaalt. Dit geldt ook als u het personeel niet rechtstreeks van de uitlener inleent, maar via een tussenpartij (“doorlener”). Per 1 juli 2012 zijn de voorwaarden waaronder u als inlener aansprakelijk kunt worden gesteld gewijzigd. Als u aan deze gewijzigde voorwaarden voldoet, kunt u een beroep doen op de zogenoemde ‘disculpatie regeling’ inlenersaansprakelijkheid. U wordt dan niet aansprakelijk gesteld. Het valt dus aan te bevelen om na te gaan of uw onderneming aan deze voorwaarden voldoet. Op de website van de belastingdienst kan u meer informatie vinden over deze voorwaarden. Boete bij geen of onjuiste registratie Handelsregister

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil illegale arbeid en het uitbuiten van medewerkers tegengaan. Als u werkt met arbeidskrachten van een onderneming die niet of niet goed in het Handelsregister staat geregistreerd, kunt u

24

het ONDERNEMERS BELANG

hoge boetes krijgen. Als inlener doet u er dan ook goed aan om altijd te controleren of de uitlener in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel als zodanig geregistreerd is en daarvan een bewijs (uitdraai) van te bewaren in uw administratie.

of de werknemers voorheen op uw eigen loonlijst stonden en de manier waarop zij zijn overgegaan naar het payrollbedrijf. Indien u twijfelt, is een risico inschatting door een (juridisch) expert op zijn plaats. Zo worden wellicht toekomstige ellende en financiële tegenvallers voorkomen.

Payrolling

Als u de bovenstaande checks uitvoert, zal dat u veel ellende en hoge boetes kunnen besparen. Maar er gelden nog veel meer regels bij het inlenen van personeel, zeker als het buitenlandse arbeidskrachten betreft. Dit is niet de plek om die tot in detail te bespreken, maar het is goed dat u zich dit realiseert, zeker als u regelmatig (buitenlandse) arbeidskrachten inleent. Daarnaast nog even een korte opmerking over payrolling - dit systeem wordt door velen (werkgevers) bejubeld, maar door net zovelen (politici en vakbonden) als een uitholling van het Nederlandse arbeidsrecht gezien. Of deze wijze van inlening in de huidige vorm mogelijk blijft, valt nog maar te bezien. Onlangs oordeelde een kantonrechter dat een werknemer, na 7 jaar in dienst te zijn geweest van een payrollbedrijf, toch als werknemer van de inlener moest worden gezien. Uiteraard moet deze uitspraak worden geplaatst in het licht van de omstandigheden van het geval, maar wellicht is het een voorbode van een tendens - en loopt u risico dat de arbeidskrachten die u via een payrollbedrijf inhuurt, straks toch worden gezien als uw eigen werknemers. Dit risico is (uiteraard) sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Bijvoorbeeld speelt een rol

VMW Taxand N.V. Piet Heinkade 55, 1019 GM Amsterdam Postbus 2911, 1000 CX Amsterdam T 020 - 301 66 33 F 020 - 301 66 22 info@vmwtaxand.nl www.vmwtaxand.nl


Much more than offices!

VAZO LEDEN 10% KORTING


VMW Taxand: een jonge naam in de juridische en ďŹ scale markt Bij VMW Taxand werken circa 80 professionals in een geĂŻntegreerde juridische en ďŹ scale praktijk ondersteund door een notariaat. VMW Taxand bedient haar (inter)nationaal opererende cliĂŤnten vanuit Amsterdam. VMW Taxand is het Nederlandse kantoor van Taxand en tevens gelieerd aan het internationale advocatennetwerk Globalaw.

VMW Taxand: geĂŻntegreerde praktijk VMW Taxand wil cliĂŤnten ĂŠĂŠn pakket bieden: een advies met daarin de gezamenlijke aanpak van advocaat en ďŹ scalist verwerkt. Uw belangen staan voor ons altijd voorop. Wij vinden het belangrijk dat wij u permanente ondersteuning kunnen bieden, waarin onze proactieve houding ervoor zorgt dat wij eventuele problemen altijd voor zijn.

VMW Taxand: contactpersonen Onze advocaten en ďŹ scalisten informeren u graag over hoe VMW Taxand uw bedrijf van dienst kan zijn. Algemene vragen en straf- en bestuursrechtelijke kwesties: Pieter Huisman, 020 301 66 11, pieter.huisman@vmwtaxand.nl. Arbeidsrecht: Bregtje Groen, 020 301 66 21, bregtje.groen@vmwtaxand.nl. Fiscaal: Chris van Wijngaarden, 020 757 09 11, chris.vanwijngaarden@vmwtaxand.nl. Ondernemingsrecht: Ayolt Zoer, 020 301 66 15, ayolt.zoer@vmwtaxand.nl.

VMW Taxand N.V. 3LHW+HLQNDGH‡*0$PVWHUGDP 7‡ZZZYPZWD[DQGQO‡LQIR#YPZWD[DQGQO

Het Ondernemersbelang Ouder Amstel Diemen Amsterdam Z/O 1-2013  
Het Ondernemersbelang Ouder Amstel Diemen Amsterdam Z/O 1-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement