Page 1

NR. 1

2013

LEIDEN

SHP architecten BNA

Ontwerpers in turbulente tijden De Haagse wraak op corporaties

The Golden Key voor de place to be

Rendabel Ontzorgd

••••••••••••••••

Jubileum met goed gevulde orderportefeuille

De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


Almost 30 years ago Webster University opened a campus in Leiden and was WKHÀUVWWRRIIHU$PHULFDQDFFUHGLWHG undergraduate and graduate studies in The Netherlands. Nowadays Webster University’s global network has expanded to over 100 campuses worldwide. You do not need to travel to the USA to get your international %$%60$RU0%$,QIDFW\RXFDQ join us in Leiden or stay right at home and participate in our online program.

:HSXW$PHULFDQ HGXFDWLRQRQWKHPDS LQ7KH1HWKHUODQGV

:HEVWHU8QLYHUVLW\RSHQLQJDZRUOGRI opportunities!

+31 (0)71-5168000 www.webster.nl

Boost your international career and visit world wide webster at www.webster.nl

De nieuwe Ĺ KODA Rapid. Doe ook uw familie een plezier.

Brandstofverbruik gemiddeld 3,9-5,9 L/100km (1 op 17,0-25,6) CO2-emissie 104-137 gr/km.

Ĺ KODA Rapid vanaf â‚Ź 14.190,De nieuwe Ĺ KODA Rapid zet een nieuwe standaard in comfort, prestaties en veiligheid. En daar is de hele familie blij mee. Achter het compleet nieuwe design biedt de Rapid ongekend veel beenruimte en zorgen innovatieve systemen voor veiligheid en comfort. In de Ĺ KODA Rapid wordt ‘Simply Clever’ weer tastbaar door de vele slimme oplossingen en extra’s. Bijvoorbeeld door een ijskrabber in de tankklep en een opberglade voor een veiligheidsvest onder de bestuurdersstoel. En met een zee aan ruimte doet u uw familie ongetwijfeld een groot plezier. Kom langs voor een proefrit. Alleen of met de hele familie. Wij geven u graag alle ruimte. De Ĺ KODA Rapid. Vanaf â‚Ź 14.190,-. Lease vanaf â‚Ź 325,- per maand. www.skoda.nl

A-label Bijtelling â‚Ź 99,-

Genoemde vanaf prijs is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Genoemde bijtelling is o.b.v. een 42% inkomensschaal. Leasebedrag per maand is excl. BTW en excl. brandstof via Ĺ KODA Leasing o.b.v. 48 mnd en 20.000 km per jaar full operational lease. Eigen risico â‚Ź 500,- per gebeurtenis. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

AUTOBEDRIJF HAMERS Dobbeweg 2, 2254 AG Voorschoten, Telefoon 071 - 5 600 200, info@autohamers.nl, www.autohamers.nl U vindt ons ondermeer via de A44, afslag Voorschoten. Volg ons ook op Facebook.


WIJ ZIJN EEN CREATIEVE STUDIO

IN WEB EN PRINT

Een waardig afscheid voor iedereen. Wij zijn er voor u; voor, tijdens en na de uitvaart.

En maken onderscheidende en opvallende concepten die blijven hangen, die in vorm en inhoud doordringen tot de kern van de zaak.

WEBSITES BROCHURES

Van Bentem Elektro

Zelfstandigen Bouw

Wij realiseren alle (on)denkbare communicatie uitingen. Advertenties Brochures Corporate design Websites

Flyers Logo’s Mailings Drukwerk

Ebooks Beletteringen Banners Beursstands

EN + VOORDELIGE TARIEV

StudioFreeke Middelstegracht 89a 2312 TT Leiden

Bel! 071 5135750 www.studiofreeke.nl

Op twee vaste locaties kunnen wij u aan boord ontvangen. Onze locatie aan de Zijldijk in Leiderdorp beschikt zelfs over een eigen afgesloten parkeerterrein. Mocht u een andere opstapplaats wensen, dan bekijken wij samen met u de mogelijkheden.

Monuta van der Luit Willem de Zwijgerlaan 179, Leiden Telefoon: 071 - 521 32 31 Monuta t Leidse Huys Gitstraat 1, Leiden Telefoon: 071 - 573 08 30 www.monuta.nl Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Bureau J3 kan u ondersteunen: • als Verkoopmanager nieuwbouwwoningen • als Kopersbegeleider nieuwbouwwoningen • als Bewonersbegeleider bij grootonderhoud – renovatie – legionellapreventie • bij Organisatorische – administratieve – secretariële werkzaamheden (ook buiten de bouwwereld)

Groene Hart Cruises / Partyboot | Bezoek- & postadres Zijldijk 30, 2352 AB Leiderdorp tel.: 071-5413183 | Boordtelefoon: 06-53674376 | info@partyboot.nl

www.partyboot.nl

Hofvliet 61 | 2251 TH Voorschoten | Tel. 06 - 533 174 03 E-mail: bureauj3@planet.nl


Inhoud Het Ondernemersbelang van Leiden verschijnt dit jaar vijf keer.

SHP architecten, ontwerpers in turbulente tijden

Negende jaargang, nummer 1, 2013 OPLAGE 3.000 exemplaren

08

COVERFOTO Ben Schildwacht (links) en Peter van Hofwegen Fotografie: René Zoetemelk UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers bv Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast T 0594 - 51 03 03 F 0594 - 61 18 63 info@novema.nl www.ondernemersbelang.nl

The Golden Key voor de place to be Sinds 1 november 2012 is Dennis Tuin General Manager bij Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre. Voor die datum vervulde hij dezelfde functie bij Tulip Inn Amsterdam Riverside. “Ik voelde mij gelijk thuis. De klant ervaart hier iedere dag topservice. Ik ben veel gewend als het gaat om service, hotel restaurants en ambiance. De medewerkers zijn gepassioneerd. Het is bij hen steeds thuiskomen en toch verrast worden.”

VORMGEVING VDS Vormgeving!, Drachten DRUK Drukkerij Veldhuis, Raalte AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE Gerrit Boer Luuk Braun Jan Jong Fotografie Jeroen Kuypers Jan Hammink Paul Kusters (cartoon) Ed Lamme Marco Magielse Tekstbureau Vakmaten Henk Veenstra André Vermeulen (column) Ruud Voest Cock de Vries René Zoetemelk Adreswijzigingen, verandering van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeld s.v.p. ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon.

20

‘Gegarandeerd Beter Geholpen’ is in drie woorden waar BouwCenter Goedhart voor staat. Door deze werkwijze is de bouwmaterialenleverancier uit Alphen aan den Rijn de concurrentie weer eens een stap voor. Met een splinternieuwe service: ‘Rendabel Ontzorgd’. Ron van Beusekom is accountmanager bij Bouwcenter Goedhart. Met zijn collega’s vroeg hij zich af wat de waardepropositie van zijn bedrijf is en hoe die verder kan worden ontwikkeld.

Jubileum met goed gevulde orderportefeuille Erevoorzitter van voetbalclub Voorschoten ‘97, actief in de politiek, nauw betrokken bij het bestemmingsplan voor de Dobbewijk en liefhebber van klassieke auto’s. Dat is John Kriek. De succesvolle zakenman viert in 2013 het 55-jarig bestaan van zijn eigen aannemersbedrijf, dat zijn vader Gerard ooit in Wassenaar begon. Anno 2013 is de locatie van G.J.Kriek BV de Dobbeweg 13 te Voorschoten, waar de Mercedes-bussen af en aan rijden.

02

het ONDERNEMERS BELANG

22

In het hartkatern De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

ISSN 1873-7420 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

14

Rendabel Ontzorgd

EINDREDACTIE Baukje Bosma T 0594 - 69 56 16 b.bosma@ondernemersbelang.nl BLADMANAGERS NOVEMA Herman Koreman h.koreman@ondernemersbelang.nl Marion Baijens m.baijens@ondernemersbelang.nl T 0228 - 32 12 53

Het wordt momenteel met de dag lastiger om financiering of dekking van een financiering te regelen voor vrijwel alles wat met bouwen te maken heeft. Of het nu woningbouw betreft, waaronder studentenhuisvesting, bouwen voor de zorg, bedrijfshuisvesting, bouwen voor de sportsector of renoveren of restaureren van panden, de sector zit nagenoeg op slot.

- Blijvend leren steeds belangrijker - SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden - Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in - Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd, maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden.


Column ■

En verder

Sleutelwoord: optimisme

04

Nieuws

Dik vier jaar al verkeert de westerse wereld in een forse dip. Het einde is

11

Bus gemist? Er is over te praten

nog niet in zicht. We praten elkaar de put in. Zo hebben we ons zelf in

13

Social media en het relatiebeding

een vicieuze cirkel gemanoeuvreerd. De media berichten bijna dagelijks

13

Het anders en sneller doen

15

Incasso is mensenwerk

17

Uw accountant centraal in Voorschoten

18

Ondernemerspanel. 2013: Een jaar met nieuwe kansen?

23

Technico biedt unieke distributieoplossingen

over economische rampspoed, daarbij gevoed door de regering en door geluiden uit de lobbykantoren van het bedrijfsleven. Tegelijkertijd is er nauwelijks nog besef van de enorme welvaart waarin wij mogen leven. Oorlog is iets wat 90 procent van de bevolking alleen kent van televisiebeelden en bioscoopfilms. De economie is het probleem niet. Het werkelijke probleem is dat in Nederland, en ook in andere westerse ‘democratieën’, een tweedeling is ontstaan tussen de bestuurlijke elite en de gewone burger op straat. Die twee verstaan elkaar niet meer. De huidige generatie politici zit niet in de politiek vanuit een gedreven ideaal om het land en zijn bevolking naar betere leefomstandigheden te leiden, maar vanuit een gecalculeerde gedachte om de eigen loopbaan vooruit te helpen. Op zich is dat niet eens zo vreemd, immers de leefomstandigheden kunnen al bijna niet meer beter. Hierdoor laat zich verklaren waarom het kabinet-Rutte II (en ook voorgaande coalities) niet verder komt dan het verhogen van belastingen en het beknibbelen op collectieve voorzieningen. Een beeld van hoe

Strip

Nederland er in 2020 bij moet liggen, is er niet in Den Haag. De boodschap dat iedereen het zal voelen dit jaar, is een heel verkeerde boodschap. Daardoor blijft iedereen –behalve creatieve ondernemers- zitten waar hij zit. Dat de bouwsector op z’n rug ligt, de woningmarkt is ingestort en de werkloosheid elke dag met 800 mensen toeneemt, interesseert de overheid geen bal. Ze neemt immers geen maatregelen om het functioneren van de economie te stimuleren. Ze doet het tegenovergestelde. De regering veroorzaakt vraaguitval. Behalve op vakanties en de nieuwste iPhone bezuinigt het volk nu bijna overal op. Terwijl iedereen weet dat geld moet rollen om de machinerie draaiend te houden. Aan de koopkracht ligt het echt niet. Sinds 2008 is die met 4 procent gedaald. Met elk briefje van 50 euro koop je nu dus voor 2 euro minder dan vijf jaar geleden. De boodschap van het kabinet had vorig jaar moeten zijn: Mensen, we verlagen de BTW en de inkomstenbelasting en we snijden fors in het overheidsapparaat en maken van de ambtenaren zzp’ers. Weten die ook eens wat het is om de eigen broek te moeten ophouden. Geef ons vier jaar en het komt goed. Dit lijkt op het VVD-programma, maar de PvdA heeft het kennelijk weten tegen te houden. Ondernemers zullen 2013, zoals gewoonlijk, zelf naar hun hand moeten zetten. Met een tas en een jas vol optimisme, dat wel. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Voorschoten heeft veel topondernemers “Veel mensen in ons dorp weten niet of nauwelijks hoeveel prachtige en goed geleide bedrijven ons dorp telt. En ook niet hoeveel topondernemers ons dorp heeft en heeft voortgebracht.” Dat zei Hein Tipker, voorzitter van de Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV) tijdens de overhandiging van het boek ‘Voorschoten in al haar facetten’ aan burgemeester Jeroen Staatsen. Uitgever Gerard Lakwijk heeft al langer ervaring met de ‘facetten’ boeken. Al eerder gaf hij deze boeken, onder andere over Utrecht, uit. Voorschoten in al haar facetten bevat 204 pagina’s en kost € 24,95. Het is te koop bij boekhandel De Kler in de Schoolstraat.

V.l.n.r.: Leen Hoogvliet, Jeroen Staatsen, Hein Tipker en Gerard Lakwijk (Fotografie: René Zoetemelk)

Van Dorp installaties tekent Cleaner Car Contract met Business Lease

John Struijk (rechts) financieel directeur Van Dorp installaties en Dick Cozijnsen (links) commercieel directeur van Business Lease

Bij Van Dorp installaties staan milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet alleen zijn de installaties duurzaam, ook op de weg willen zij hun steentje bijdragen aan een schoner milieu. Van Dorp installaties streeft naar een zo duurzaam mogelijke wagenpark. Zij zijn dan ook verheugd te kunnen melden dat zij samen met hun leasemaatschappij Business Lease Nederland B.V een Cleaner Car Contract hebben afgesloten. In dit internationale project is de afspraak gemaakt dat alle nieuwe leasewagens voldoen aan een CO2 emissienorm van < 120gr/ km (in 2012). Deze norm wordt jaarlijks

aangescherpt tot 95gr/km in 2020 conform de doelstelling van de EU. Met het tekenen van dit contract zetten Van Dorp installaties en Business Lease een nieuwe stap op weg naar milieuverantwoord ondernemen. Van Dorp installaties bv is een landelijk opererend installatiebedrijf met vestigingen in Amersfoort, Amsterdam, Breda, Deventer, Heerenveen, Helmond, Hengelo, Leiden, Oud-Beijerland, Rotterdam, Uden, Venlo, Zevenaar en Zoetermeer. Het bedrijf telt ongeveer 900 medewerkers. Als totaalinstallateur houdt Van Dorp installaties het overzicht over het totale installatiepakket en kan zo efficiënt inspelen op wensen en behoeften van de klant. In de bedrijfsvoering is het kwaliteitsaspect van groot belang, maar niet alleen voor de dienstverlening. Ook de kwaliteit en respect voor de klant, het product, de mensen en het milieu staan bij Van Dorp installaties voorop.

ADVERTENTIE

Fahari Foundation valt in de prijzen Books4Life organiseerde een stemming waarbij de Stichting Fahari Foundation als winnaar uit de bus kwam. De stemming bepaalde mede de verdeling van het geld dat naar de deelnemende goede doelen ging. De Fahari Foundation werkt in Kenia. Zij probeert de bevolking zelfredzaam te maken. Bijvoorbeeld via educatie over goede voeding en gezondheidszorg. Ook koopt de stichting alles ter plaatse in om op die manier de lokale economie te stimuleren. Secretaris Bas Giling: “Het geld is voor ons een welkome bijdrage aan de inrichting van noodopvangruimtes voor (wees) kinderen in Mtwapa in Kenia. Deze ruimtes komen in het nog te bouwen Fahari Foundation Centre.” Natuurlijk zoekt de Fahari Foundation steun van bedrijven die sponsor willen worden. Uw gift is fiscaal aftrekbaar. Meer weten? Kijk op www.faharifoundation.nl

Schoonmaak & Onderhoudsbedrijf J. Tegelaar Dankzij jarenlange ervaring is schoonmaakbedrijf J.Tegelaar de ideale partner voor bouwoplevering en algemene schoonmaakdiensten. Werken in een schone omgeving, dat willen we allemaal. schoonmaakbedrijf J.Tegelaar maakt dat mogelijk. Snel, goed en voor een aantrekkelijke prijs. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in glasbewassing op elke hoogte.

A. Diepenbrocksingel 33, 2352 KP Leiderdorp Tel: 071 589 49 64 | Mob: 06 130 80 535 | E-mail: hans2@planet.nl

het ONDERNEMERS BELANG

Leiden heeft er een unieke prijs bij: een prijs vanuit de cultuursector voor het bedrijfsleven. In en om Leiden is er een flink aantal bedrijven actief met een warm hart voor de stad en haar cultuur. Het Cultuurfonds wil deze bedrijven in het zonnetje zetten: om anderen te inspireren en ook een blijk van waardering te geven aan al die bedrijven die in kunst en cultuur investeren. De jury bestaat uit twee juryleden vanuit het bedrijfsleven en twee vanuit de culturele sector. De prijs wordt gemaakt door een Leidse kunstenaar, Mary Geradts. De jury heeft na lang beraad uiteindelijk gekozen voor Maters & Hermsen bedrijfsjournalistiek. De jury is van mening dat de bijzondere bedrijfsfilosofie van M&H een mooi voorbeeld is van modern mecenaatschap. Het viel de jury op dat de projecten zeer stadsbreed en toekomstgericht van aard zijn. De bijdrage die M&H levert is nooit vrijblijvend, ze gaan ‘all the way’ en zetten hun eigen werk op een lager pitje. Deze aanpak verstevigt ook de basis van het bedrijf zelf: ze gebruiken de projecten voor vakinhoudelijke innovatie en bieden hun eigen personeel op deze manier unieke werkervaringen.

Justlease.nl kiest voor ritregistratiesysteem Nazza

glasbewassing, vloeronderhoud, kunststof reiniging, graffiti verwijderen, tapijtreiniging

04

Maters & Hermsen wint Cultuurmecenas Leiden 2012

Justlease.nl, een onderdeel van Terberg Leasing B.V., de grootste onafhankelijke autoleasemaatschappij van Nederland, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Nazza. Nazza gaat het ritregistratiesysteem voor Justlease. nl’s innovatieve ‘Private leaseproduct’ leveren. Het registratiesysteem Nazza werkt ‘via de cloud’, waarbij ritgegevens vanuit de autoboordcomputer automatisch op een beveiligde server worden geplaatst. Vervolgens kunnen ze op een veilige en bijzonder gebruiksvriendelijke manier worden geraadpleegd. De overeenkomst tussen Nazza en Justlease. nl heeft betrekking op het ‘Private lease’-product, maar beide partijen hebben de intentie uitgesproken om de samenwerking op korte termijn verder uit te breiden.


Holiday Inn Leiden behaalt Golden Key certificaat

Infradata wint Gouden FD Gazellen Award Zuid-Holland

General Manager Ronald Reichert bedankt de medewerkers met een ‘Golden’ lekkernij

Infradata is de winnaar van de Gouden FD Gazellen Awards (Fotografie: Jeroen Oerlemans)

Een goede sfeer, professionele bediening en comfortabele faciliteiten. Dat zijn goede redenen om een accommodatie te kiezen voor een vergadering, een meeting met zakenpartners of een overnachting na een belangrijk bedrijfsbezoek. Maar Holiday Inn leiden doet meer dan dat. Gasten helpen namelijk tijdens hun verblijf ongemerkt mee aan een bedrijfsvoering met visie voor de toekomst. Als duurzame onderneming is Holiday Inn Leiden namelijk onlangs gecertificeerd met het ‘Golden Key certificaat’. Hiermee nemen zij hun verantwoordelijkheid ten aanzien van natuur en milieu, zonder dat gasten hiervoor moeten inleveren op comfort.

Infradata is uitgeroepen tot winnaar van de Gouden FD Gazellen Awards in Zuid-Holland. Het is niet de eerste keer dat de Network Integrator voor de Service Provider markt in deze prestigieuze lijst staat. Infradata viert zijn FD Gazellen-lustrum; het bedrijf behoort voor het vijfde jaar op rij tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Infradata heeft de afgelopen jaren een winstgevende omzetgroei van meer dan twintig procent per jaar gerealiseerd. Hiermee behoort Infradata tot de top van de snelst en constant groeiende ondernemingen van Nederland. Ook in 2013 zal Infradata zijn groeistrategie voortzetten. De trends

People, planet en profit zijn een structureel onderdeel van de bedrijfsdoelstellingen. Daarom is Holiday Inn Leiden aangesloten bij Green Key. Dit is een bekend internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de hotelen recreatiebranche. Aan dit keurmerk kan men zien welke bedrijven er net een stap bewuster omgaan met natuur en milieu dan de normale wet- en regelgeving vereist.

waar Infradata krachtig op blijft inspelen zijn de transitie van traditionele mobiele netwerken naar IP-netwerken, het ontwikkelen van Cloud services en het ondersteunen van on-demand content voor televisie en internet. In Nederland breidt het bedrijf uit met nieuwe proposities voor media-, content-, payment service providers en utilities. Internationaal groeit de organisatie krachtig verder in België en Polen. De verkiezing van de regionale FD Gazellen wordt bepaald op basis van de gedeponeerde jaarstukken bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het criterium voor het verkrijgen van een FD Gazellen-nominatie is een ononderbroken winstgevende omzetgroei van minimaal twintig procent over de afgelopen drie jaar. Voor meer informatie: www.infradata.nl

ADVERTENTIE

Auvio Business Center ‘Het ABC’ biedt bureauplaatsen voor starters en zzp’ers Aan de Gerrit van der Veenstraat in Leiden ZW wordt het kantoorpand Het ABC geopend, waar starters en zzp’ers een bureau met professionele kantoorfaciliteiten kunnen huren. Initiatiefnemer van het Auvio Business Center is Cees Zwaal uit Voorschoten. Met het ‘Desk Rental’ principe biedt hij ondernemers de mogelijkheid om snel en gemakkelijk te starten met een minimale investering. Thuiswerkers kunnen alle storende invloeden achter zich laten en tot grotere productiviteit komen in een rustige professionele kantooromgeving. In Het ABC zijn vier verschillende types kantoorplaatsen beschikbaar. Behalve een bureau, kunnen ondernemers gebruikmaken van een veelvoud aan standaard faciliteiten voor een vast ‘all inclusive’ bedrag. De aanwezigheid van een groot aantal disciplines onder één dak is bovendien een goede plaats om te ‘netwerken’ en nieuwe contacten op te doen. Het ABC ligt in het industriegebied Roosevelt en is goed bereikbaar via de A4 en de A44. Op nog geen 200 meter afstand ligt het winkelcentrum ‘de Luifelbaan’ met openbaar vervoer aansluitingen en een ruime keuze aan kleine horeca. Het ABC biedt plaats aan 14 ondernemers die de fase van thuiswerken zijn ontgroeid. Tijdens de eerste drie maanden biedt Het ABC bovendien interessante kortingen aan de eerste inschrijvers. Ga voor meer informatie, aanmelden en een snelle start naar: www.hetabc.com

Ook staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Na een overnachting in Holiday Inn Leiden kan men niet alleen weer fit beginnen aan een nieuwe werkdag, de gast heeft ongemerkt ook een bijdrage geleverd aan het behoud van natuur en milieu!

Uw nieuws Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Uitgeverij Novema, redactie HOB Leiden; t.a.v. Baukje Bosma; Postbus 30, 9860 AA Grootegast, of per e-mail: b.bosma@ondernemersbelang.nl

het ONDERNEMERS BELANG

05


wordt:

all supplies in stock all service you expect all solutions you need

CEF

Leiden

Flevodwarsweg

5

2318

BW

Leiden

Telefoon:


een nieuwe naam, dezelfde passie Uw groothandel in elektrotechnische materialen Na meer dan 60 jaar te hebben gehandeld onder de naam City Electrical Factors werd het hoog tijd ons merk de 21ste eeuw in te sturen. We hebben na marktonderzoek besloten niet alleen de Look & Feel aan te passen maar ook onder een nieuwe krachtige naam te gaan handelen welke de beloften van ons merk benadrukt. Het “3S Yesss logo” wordt zo de nieuwe handelsnaam in al de landen waar we gevestigd zijn. De combinatie van de nieuwe naam, de vorm van het logo en het gebruik van de kleuren, staat voor positiviteit, innovatie en daadkracht met de 3 beloften: All Supplies in stock / All Service you expect / All Solutions you need. Hieronder staat een kleine impressie van onze nieuwe corporate identiteit die op zeer korte termijn CEF zal gaan vervangen.

071-5227272

fax:

071-5220582

leiden@yesss.nl

www.yesss.nl


Interview

Schildwacht van Hofwegen Partners Architectenbureau BNA Zoeterwoude Het wordt momenteel met de dag lastiger om financiering of dekking van een financiering te regelen voor vrijwel alles wat met bouwen te maken heeft. Of het nu woningbouw betreft, waaronder studentenhuisvesting, bouwen voor de zorg, bedrijfshuisvesting, bouwen voor de

Tekst: René Zoetemelk

V

ooral in de zorgsector lijdt dit tot zeer ongewenste situaties, sterk verouderde gebouwen waarin geen adequate zorg meer geleverd kan worden. Door de plompverloren introductie van een regeerakkoord zonder aantoonbaar besef of benul van de mogelijk negatieve bijwerkingen van bepaalde beslissingen zijn we sinds vorig najaar steeds verder van pad geraakt. Maar... we zouden geen (bouw)ondernemers zijn als we niet wat zouden bedenken om deze hobbel te nemen tot zeg maar 2015. Er wordt qua planvorming al heel wat ‘Out of the Box’ gedacht alleen zien met name de bankjongens alles nog steeds liever ‘in the box’, hiermee veronderstellend minder risicovol te financieren.

sportsector of renoveren of restaureren van panden, de sector zit nagenoeg op slot. Wat kunnen architecten nu bijdragen aan het doorbreken van deze visuele cirkel? SHP architecten werkt op dit moment nog steeds aan enkele na 2009 ontwikkelde projecten omdat ze slim in elkaar zitten, in teamverband zijn ontwikkeld en het meest duurzame aspect van deze plannen maximale flexibiliteit in veranderend gebruik wordt. In Rijpwetering realiseren we op deze wijze binnenkort 38 huurappartementen, in Wassenaar bij voetbalvereniging Blauw Zwart is momenteel een buitenschoolse opvang (BSO) voor 160 kinderen in aanbouw. In 2011 leverden we in Leiderdorp woonservicecentrum De Ommedijk op met 190 appartementen in de lichte- en zware zorg maar ook de nodige senioren huur- en koopwoningen. Thans renoveren we voor Woonzorg Nederland in Voorschoten twee grote flatgebouwen uit begin jaren 70.

08

het ONDERNEMERS BELANG


Het Universitair Watersportcentrum in Leiderdorp ontwikkelden we al in 2006 toen er voor zowel sport- als studentenhuisvesting ook al redelijk moeizaam aan financiering te komen was maar nog realiseerbaar bleek door ‘mee te liften’ met de koopwoningen. Die tijd lijkt voorlopig voorbij. Quick scans, betaalde studies en zelfontwikkelingen De meeste opdrachten krijgen we nog steeds uit ons eigen netwerk van opdrachtgevers alleen de omvang ervan wordt steeds beperkter, dat zie je nu in heel veel branches. De opdracht wordt anders geformuleerd, meer taakstellend voor op de kortere termijn, maar steeds vaker ook radicaal tegengesteld aan eerdere niet bediscussieerbare statements m.b.t. vastgoed. Dat biedt ook weer kansen m.b.t. innovaties en duurzaam bouwen wat niet per se kostenverhogend hoeft te zijn maar op de iets langere termijn juist kostenbesparend kan zijn. Daar moet je als opdrachtgever wel lef voor hebben, zeker als gebruikelijk is in budgetreserveringen te denken en handelen. Als we kansen zien tot ontwikkeling of herontwikkeling van een gebouw maken we een QuickScan in een tot twee dagen waarin we de gebruiksmogelijkheden inventariseren bij de gemeente et cetera, logisch nadenken, een ruwe investeringsopstelling maken en vervolgens het idee bij de betreffende partij aanbieden. Maar ook bestaande opdrachtgevers laten ons QuickScans en (betaalde) studies doen om snel inzicht te krijgen in ‘wat te doen, wachten of doorzetten’? Voor de Universiteit Leiden analyseerden we in 2009 de functionaliteit

van de gebouwen van de rechtenfaculteit en de faculteit Sociale Wetenschappen. Op basis hiervan werd de mogelijkheid bezien voor nieuwe huisvesting van de Universiteit Leiden in Den Haag nabij station CS in een al in aanbouw zijnde kantoorgebouw van ontwikkelaar MAB. Eveneens in opdracht van de Universiteit realiseerden wij een fietsplaza voor het voormalige LAK theater en een studie tot herhuisvesting van de faculteit der Archeologie in een monumentaal pand aan de Nonnensteeg in Leiden. Zelfontwikkeling is in feite ook heel leuk als je ook echt gelooft in de haalbaarheid van het plan, de meerwaarde voor de omgeving en de overtuiging dat er altijd partijen rondlopen met zowel een neus voor het pragmatische als bijzondere wat zich aandient. Wij maken het plan plus een investeringsoverzicht, regelen de bouwvergunning en zetten het tegelijk op ‘de markt’. Op dit moment ontwikkelen we op deze manier in de binnenstad van Leiden op een ‘onmogelijke’ locatie een fantastische ‘urban villa’. Echter... als de sneeuw rond het regeerakkoord is neergedwarreld, zo tegen de zomer, zal duidelijk worden wat dat o.a. gaat betekenen voor de studentenhuisvesting (puntensysteem plompverloren vervangen door WOZ-waarde, hoe bedenk je het!) en in het verlengde hiervan de toekomst van het ‘starters wonen’ en de zorgsector. De woningcorporaties geraken van overheidssturing (tot de jaren 90) via opereren in de vrije markt, waarin juist daardoor fantastische projecten in de sociale sector zijn gerealiseerd, vooralsnog terug naar overheidssturing. Een aantal, vooral grote corporaties

heeft het vooralsnog totaal verpest voor al die andere integer werkende corporaties die hun roots nooit verloren hebben. En de ‘Haagse politiek’ huilt veelal kritiekloos mee met de wolven, de calvinisten, die geen ombuiging willen maar wraak, totale afbraak van datgene wat in jaren is opgebouwd en heel veel goeds heeft opgeleverd. SHP architecten blijft in deze woelige tijden listen verzinnen om tot bouwen te komen. We winnen prijsvragen in de zorgsector maar de plannen gaan op dit moment voorlopig de vrieskast in. We zien totaal verouderde verpleeggebouwen met 2 bedskamers, sterk verouderd sanitair en andere zaken die wat worden opgelapt maar die al jaren geleden door het toen nog bestaande ‘Bouwcollege’ (een semioverheidsorgaan) totaal waren afgekeurd. Dat is niet waardevrij, de discussie met het kabinet moet agressiever worden gevoerd wil het bij hen doordringen wat al dat hakwerk op de werkvloer betekent. Duurzaam herontwikkelen van bestaand vastgoed en een enorme marktexpansie voor systeembouw worden bij gebrek aan vakmensen de items van de toekomst. Daarnaast massale sloop van versleten vastgoed op de ‘verkeerde’ locatie. Na het huidige afboeken volgt over 2 jaar het besef van slopen en opnieuw beginnen. Wat een spannende tijden voor de bouwwereld.

Ben Schildwacht Architect BNA

het ONDERNEMERS BELANG

09


Wat mag u van uw accountant verwachten? Een gedegen en betrouwbaar ďŹ scaal advies Tijdige en adequate managementinformatie Uitgebreide kennis van typologiĂŤn van ondernemingen en organisatie Begeleiding bij het beantwoorden van investeringsvraagstukken en belangrijke strategische beslissingen

Maar.... u verdient meer! Sprangers Van den Ende doet ook meer! Persoonlijke begeleiding, een klankbord en eigen initiatief zijn begrippen die centraal staan in onze dienstverlening. Kortom, een accountant waar u van op aan kunt. Sprangers Van den Ende accountants en belastingadviseurs Prinsessegracht 33, Postbus 11562 2502 AN Den Haag, Tel.: 070-3469442 Heerenweg 6B1 2222 AM Katwijk aan Zee, Tel.: 071-2020215 E-mail: info@svde.nl voor meer informatie: bezoek onze website

www.svde.nl


Column Bus gemist? Er is over te praten! Juist toen ik in gesprek wilde gaan met een cliënt die in de wachtkamer alvast aan de koffie begon ging mijn mobiel. “Met George“, klonk het aan de andere kant, “ik sta hier langs de A44, ben aangehouden en de politie neemt mijn bestelbus in beslag. Wat moet ik nu?” Geen alledaagse vraag, dus ik antwoordde:”Ik bel wel even met de Ontvanger, dan bel ik je zo meteen gelijk terug.” Bellen met de Belastingdienst is geen sinecure. De ambtenaar die ik nodig had was onbereikbaar. De bestelbus werd in beslag genomen en George moest zelf maar zien hoe hij thuis moest komen.

G

eorge is enkele jaren terug cliënt bij mijn kantoor geworden. Samen met zijn broer runt hij een bloemenhandel. Door diverse problemen was zijn zaak in korte tijd gekrompen van vijf naar twee winkels. Door de problemen was een belastingschuld ontstaan die op dat moment niet meer voldaan kon worden. Mijn vele contacten met de Belastingdienst liepen vervolgens deels soepel en deels stroef. Ook andere crediteuren roerden zich en op de top van deze persoonlijke crisis werd de woning van George op de veiling te koop gezet. Op het allerlaatste moment zijn de crediteuren en de oude belastingschuldschuld toch nog geheel voldaan, deels door verrekeningen en verminderingen (sommige aanslagen bleken achteraf te hoog opgelegd te zijn) en deels door een grote lening bij een goedwillend familielid. Zijn maandelijkse belastingverplichtingen wist hij daarna weer bij te houden.

Wat ik niet wist was dat hij de laatste maanden enkele aanslagen (niet geheel) had voldaan. Ook in de bloemenhandel wordt de crisis gevoeld. Een niet al te hoge achterstand in de betaling van belastingen kan echter de oorzaak niet zijn van deze keiharde maatregel, het beslag op de bus, die George nota bene voor het inkopen van bloemen niet kan missen. Na enige telefoontjes en enkele dagen geduld ontving George een brief van de Ontvanger. Opeens bleek hij nog loonheffing uit 2007 en 2008 te moeten voldoen.

Die aanslagen kwamen als een konijn uit een hoge hoed. In de periode vanaf 2010 was ik, ondanks de vele contacten die ik had met de Ontvanger, nooit van déze aanslagen op de hoogte gebracht. Ik heb de Ontvanger dus direct benaderd. Het bleek dat er inmiddels een andere ambtenaar verantwoordelijk was en die was juist twee weken met vakantie. Dat kon er ook nog wel bij! Na die periode vond het eerste gesprek, op mijn verzoek, direct op kantoor bij de Ontvanger plaats. De nieuwe ambtenaar wist tijdens dat gesprek van de hele kwestie niets af, zelfs niet dat er een beslag was gelegd! Die achterstand in informatie greep ik direct aan. Ik deed een bod (bestaand uit een deelbetaling) ter finale kwijting. Voor de Ontvanger is dit het alternatief voor een faillissement, met het risico dat de aanslagen geheel onbetaald blijven. Naar ik weet weegt ook de Ontvanger zijn kansen af. Er is over te praten…

Albert Nieuwenhout MB FB is als partner verbonden aan Sprangers Van den Ende accountants en belastingadviseurs

Sprangers Van den Ende Prinsessegracht 33 2514 AP Den Haag T 070 - 346 94 42 F 070 - 346 83 58 Sprangers Van den Ende Heerenweg 6B1 2222 AM Katwijk aan Zee T 071 - 202 02 15

het ONDERNEMERS BELANG

11


DE JAVAANSE PROEVERIJ.NL 1 0a r Ja a n s e

Java verij Proe

Exclusieve catering voor uw bedrijf

Bedrijfsevenementen vragen om HHQVSHFLĂ&#x20AC;HNHDDQSDNÂś'H-DYDDQVH Proeverijâ&#x20AC;&#x2122; vult uw wensen graag in, LQQDXZRYHUOHJHQDOWLMGWDLORUPDGH 'HQNWXELMHHQVHPLQDUMXELOHXPRIJHOHJHQ KHLGVERUUHOGDDURPRRNHHQVDDQGH,QGRQHVLVFKHNHXNHQ 9DQDIFLUFDSHUVRQHQWRWUXLPSHUVRQHQNXQWXELMRQV WHUHFKW:DWNXQQHQZLMXELHGHQ

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Â&#x2021; .ZDOLWHLWYDQKHWHWHQDOOHJHUHFKWHQHQERUUHOKDSMHV ZRUGHQPHWYHUVHLQJUHGLsQWHQLQHLJHQNHXNHQJHPDDNW â&#x20AC;˘ Buffetten worden altijd met uitleg aan uw gasten XLWJHVHUYHHUG Â&#x2021; :LMNXQQHQVHUYLHVWDIHONOHGHQHQ]HQELMSDVVHQGH GUDQNHQYHU]RUJHQ

Alle relevante informatie vindt u op onze website op de speciale pagina over bedrijfscatering. Hier staan ook de bedrijven die al tot onze klantenkring behoren.

WWW.DEJAVAANSEPROEVERIJ.NL â&#x20AC;˘ TEL. 06-222 699 77

Na if volgt altijd then â&#x20AC;&#x2DC;Alsâ&#x20AC;&#x2122; de crisis komt, is niet meer aan de orde. Wachten tot hij overgaat ook niet. Het is tijd voor â&#x20AC;&#x2DC;danâ&#x20AC;&#x2122;: de volgende stappen onder ogen willen zien. Doe dat samen met dĂŠ Exact dealer in de regio Leiden. Het nieuwe administratieve werken Digitaliseren van uw factuurstromen Is uw administratie al â&#x20AC;&#x2DC;SEPA-proof â&#x20AC;&#x2122;?

www.if-then.nl


Bedrijfsreportage

Tekst: Jan Hammink • Fotografie: Gerrit Boer

Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in Veldhuis Media in Raalte kent goede tijden. “Ik snap dat het vreemd klinkt in deze tijd van recessie, maar wij hebben er geen last van. Wij groeien ieder jaar. Dat deden wij tien jaar geleden toen wij van start gingen al

ook posters voor marketing voor grotere MKB bedrijven en verzorgen opdrachten voor stichtingen en verenigingen. De oplages variëren in algemene zin van 300 tot 25.000.” Haskerland

Met de overname van Haskerland in Joure heeft Veldhuis Media enkele jaren geleden een zeer geoutilleerde binderij volledig geïntegreerd. “In 2008 zijn we verhuisd naar ons huidige pand aan de Kanaaldijk Oostzijde en hebben we voldoende ruimte en groeimogelijkheden om alle werkzaamheden onder één dak te concentreren: vanaf de opmaak tot het drukken, vouwen, hechten en ook de complete postverwerking hebben we compleet in eigen hand.”

vrijwel vanaf het begin en nu nog steeds.” Heel Nederland

E

rwin de Lange die met Oscar Jager eigenaar is en de directie voert, is een gedreven man. Als commercieel directeur en Oscar voor algemene zaken voeren ze een consequent beleid. “Alle winsten investeren we gelijk in ons bedrijf en we concentreren ons continu sterk op innovatie. We werken altijd met de nieuwste machines en ons bedrijf is inmiddels in hoge mate geautomatiseerd. Zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk mensen, is ons uitgangspunt. De factor arbeid wordt steeds verder teruggebracht, daardoor kunnen

Novema

De opdrachtgevers van Veldhuis Media in Raalte behoren in algemene zin niet tot het MKB, maar het zijn voornamelijk grotere uitgeverijen, zoals Novema van onder meer de bladen Het Ondernemersbelang in heel Nederland waaronder deze editie. “Verder werken wij ook veel voor reclamebureaus waarvoor wij onder meer brochures en jubileumboeken drukken en we maken

Bij Veldhuis Media wordt gewerkt met drie drukploegen die vijf dagen per week 24 uur aan een stuk doorwerken. Tien mensen verdelen de onderlinge werkzaamheden en lossen elkaar af. De binderij werkt in eenzelfde systeem met zo’n twintig man in twee ploegen en vijftien mensen vervullen algemene functies binnen het bedrijf. “We beschikken over een eigen verkoopteam en onze opdrachtgevers komen uit heel Nederland”.

we lagere tarieven hanteren, concurreren met lagelonenlanden en dat maakt ons aantrekkelijk als partner voor drukwerken.” De Lange wil gelijk één ding rechtzetten: “Zo weinig mogelijk mensen wil beslist niet zeggen dat de mensen waarmee we werken niet belangrijk zouden zijn. Integendeel: alles staat of valt met de motivatie van onze mensen. Samen willen we kwaliteit leveren. We delen alle verantwoordelijkheid zoveel mogelijk binnen de hele organisatie. Door goede scholing zorgen we tevens dat de kennis van ons personeel up to date blijft. Iedere medewerker voelt zich sterk betrokken bij het bedrijf en medeverantwoordelijk voor het succes. Wij kennen alleen maar korte lijnen.” Van Liere Media

Veldhuis Media begon in 2002 met dertien mensen. Inmiddels zijn er 45 in Raalte. Met de overname van Van Liere Media in Emmen zijn er achttien mensen bijgekomen. Van Liere Media is gespeciliseerd in handelsdrukwerk en richt zich met name op het MKB. “Beide bedrijven zijn complementair aan elkaar.”

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

Kanaaldijk OZ 3

T 0572 - 34 97 00

8102 HL Raalte

F 0572 - 34 97 99

Postbus 2

info@veldhuis.nl

8100 AA Raalte

www.veldhuis.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Henk Veenstra en René Zoetemelk

Directeur MKB Cursus & Training: ‘Wie kende LinkedIn vijf jaar geleden?’

Blijven leren steeds belangrijker If you snooze, you lose, zeggen de Amerikanen. Even indutten en de concurrentie heeft een voorsprong. Dat kan gezien de voortschrijdende technologie, globalisering, steeds wijzigende overheidseisen en veranderingen in de samenleving nogal snel gebeuren. Ondernemers en professionals moeten dan ook continu hun kennis en vaardigheden aanscherpen. Maar dan wel op een praktische manier, zegt George Bel, directeur van MKB Cursus & Training. “Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.”

het ONDERNEMERS BELANG


en?

nt Wat vinden kla

aren sprekken dat we niets w Pino, Almere Personeelsge met het gevoel de Kindcentrum ak en va ev n engg de kk in ig id tro nd le ei s, el meer be stroef. Ze Wilma Schiffer , bleek dat we ve kken verliepen en re m sp na ge el de gs de en ik rin ev collega en als leidingg “Onze functione g waaraan mijn rzuim voor jou jdens de trainin at constant ve Ti w n. r te aa ho m r e we kregen sc ke di ge n er op te handvatte l een medew re rte nc Ve co n. re De eë n. aandrage heid konden cr lf oplossingen hem of haar ze at La . nt ke te be ken écht.” aangereikt wer lux, Rotterdam ndelen ennig, ager Untis Bene denken en ha an ht lsm ic ee er tg on rs begin wat onw an pe Kl cretaresse en llen zijn in het se pe ie ns ct lle re di aan. Zo Ro , e a. en m spreekt tprogramm Carla van Leijd aktische aanpak raal in ons maa pr nt ce De d k. ren en lij on st ke er te ie van klanten va werkte aans “Communicat ga’s het gedrag n onze trainer lle va co e e ing.” sm ho t ild sia or bu ou ho t van team atie op. Je maar het enth g eens het effec bruikbare inform no el k ve s oo d sie ha us sc us De curs leverden de di n aan de slag. met oplossinge je kunt samen ort Facebook met Twitter / Dibevo, Amersfo vertegenwoorcheorganisatie Zakelijk succes an br n drijven die we va be is ar de j et bi cr se op g, en ur moet ik lb ag Ti vr n ede start? Wat ept nog veel Angelique va maak ik een go ciale media ro e so n Ho . va t ns ennigheid io ze w in ns on “De zakelijke rsus maakte n en dierenpe cu ke za de al ia eg w ec de sp tuele kritiek. eer dieren ijnen? Gaan ageren op even digen, onder m richten versch re be nt ve ku tie ct ga re ne di ia is dat je at nu als er vermelden? W van sociale med . Een voordeel en w ou rtr ve plaats voor ers!” r voor deelnem Een eyeopene

H

et programma voor 2013 is al enige tijd terug gepland, maar MKB Cursus & Training, het landelijk georganiseerd opleidingsbureau, past zijn aanbod regelmatig aan op de actuele vraag. Recent nog zijn er vier nieuwe cursussen en trainingen toegevoegd: Het Nieuwe Werken, Beter rendement tijdens de crisis, Management van verandering en Meer rendement door inzicht in groepsdynamiek. “Onderwerpen worden ingegeven door de markt”, vertelt George Bel. “MKB Cursus & Training komt voort uit MKB-Nederland en onze trainers zijn zelf praktijkmensen. We weten wat er speelt in het bedrijfsleven. De verschillende facetten van het leidinggeven zijn momenteel populair. Medewerkers motiveren, meer uit een groep halen, maar ook elementaire onderwerpen als het voeren van functioneringsgesprekken en communiceren met medewerkers die vastlopen.” Leren zonder ballast

Geen ellenlange theorielessen en oneindig durende sessies. MKB Cursus & Training geeft ondernemers, leidinggevenden en medewerkers binnen één of enkele dagdelen de benodigde kennis en vaardigheden voor de praktijk. Cursisten kunnen ‘om de hoek’ aan de slag, want de cursussen en trainingen worden in elke regio georganiseerd. Incompanytrainingen zijn eveneens mogelijk. George Bel spreekt van leren zonder ballast. “Onze doelgroepen zijn niet gebaat bij scholing die veel tijd in beslag neemt. Ze willen de onderdelen die ze nodig hebben oppikken en weer vooruit. Wij sluiten daarbij aan met onze filosofie. Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.” De training Debiteurenbeheer en telefonisch incasseren mag al enkele jaren achtereen op veel animo rekenen. Het is een herkenbaar dilemma voor ondernemers.

Slecht betaalgedrag van klanten vraagt om actie, maar je wilt geen relaties op het spel zetten. “Cursisten leren onder meer aan de hand van rollenspel een incassogesprek te voeren. Er wordt veel aandacht besteed aan de opbouw en de afronding van zo’n lastig telefoontje.” Sociale media serieus nemen

MKB Cursus en Training heeft ruim zestig onderwerpen op de menukaart staan. Regelmatig komen er items bij en sommige worden gerevitaliseerd en uitgebreid. Zo kregen de cursussen voor het zakelijk gebruik van LinkedIn, Twitter en Facebook een masterclassversie. George Bel: “De basiscursussen werden in 2011 en 2012 druk bezocht. Inmiddels zijn LinkedIn en Twitter bij velen geland, het is tijd voor een vervolg. Beide media hebben honderden miljoenen gebruikers. Ongelooflijk hoe snel dat gaat. Vijf jaar geleden kende niemand ze.” Twitter, LinkedIn, maar ook het zakelijk gebruik van Facebook, streefden andere media op alle fronten voorbij. Ze veranderden niet alleen de wijze van communiceren en marketing. Werven en selecteren hebben nieuwe gezichten gekregen. Evenals reclame maken en informatie vergaren. Consumenten en zakelijke partners worden rechtstreeks bij producten en projecten betrokken met crowdsourcing en crowdfunding. “Sociale media kunnen zeer krachtige strategische tools zijn. Mits ze serieus worden genomen. Nu nog zijn er bedrijven die sociale media overlaten aan een stagiair. Een gemiste kans.”

Ondernemende mensen, zoals MKB Cursus & Training zijn doelgroepen omschrijft, werken volgens George Bel dan ook continu aan hun vaardigheden. Zo blijven ze bij en weten ze zich te onderscheiden. Het permanent leren krijgt naar mening van George Bel in de toekomst nog meer betekenis. “De traditionele loondienstfunctie verdwijnt op termijn grotendeels. Ze maakt plaats voor ondernemerschap en mengvormen van loondienst en zelfstandigheid. Deze ondernemende mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van hun vaardigheden. Willen ze interessant zijn voor opdrachtgevers, dan moeten ze up-to-date blijven.” Verder op weg

Ondernemerschap zit in de genen. Je kunt het niet leren, maar een gedegen vorm van ondersteuning en bijslijpen zijn zeker goed mogelijk. MKB Cursus & Training richt zich bijvoorbeeld ook op de groei van ondernemers die een succesvol begin beleefden. “Van een doorstarter wordt al snel méér verwacht. Hij moet leidinggeven aan een uitdijende organisatie, hij krijgt er allerlei nieuwe taken bij, dat kan lastig zijn.” George Bel besluit: “De belangstelling voor ondernemen neemt zeker toe onder jongeren. Natuurlijk komt niet iedereen aan het hoofd van een miljoenenbedrijf te staan, maar dat hoeft ook niet. Wij willen ondernemers en hun medewerkers verder op weg helpen. Ondernemen met de ondernemer.” MKB Cursus & Training BV Bezuidenhoutseweg 12  

Loondienst verdwijnt

2594 AV Den Haag

Alleen al de razende opkomst van Twitter en LinkedIn en snelle ondergang van andere media geven aan dat indutten geen optie is. Voor je het weet, staat de concurrent met 2-0 voor.

T 015 - 219 13 90 F 015 - 219 14 75 info@mkbct.nl www.mkbct.nl

het ONDERNEMERS BELANG


SLIM BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

Slimme ondernemers ontvangen nu

¼50,extra korting als nieuwe klant ie l

Act oop t t/

m 30

ap

ril

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

20

13

Ga naar www.snelstart.nl/slim met actiecode HOB2013A @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: Cock de Vries • Fotografie: JJFoto/Jan Jong

Zelf de financiële bedrijfsadministratie bijhouden en facturen maken zonder diepgaande kennis van boekhouding en automatisering. Het is de droom van elke (startende) ondernemer. SnelStart maakt die droom al dertig jaar waar!

SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden

D

e naam van het bekende softwarepakket voor de financiële administratie spreekt voor zich. Je kunt er zelf snel mee van start, er is zelfs een gratis proefperiode van zes maanden mogelijk! Het product is massaal in gebruik bij ZZP’ers en het MKB. Voorheen stond het programma op een cd-rom. Die fysieke informatiedrager is vervangen door het downloaden vanaf de website. Recent is de grens van 45.000 service-abonnees gepasseerd. De groei zit er nog steeds in, aldus manager Marketing Dennis Muis. Dat is enerzijds te danken aan de toename van het aantal ZZP’ers, anderzijds omdat veel ondernemers hun facturen nog steeds maken in een tekstverwerkingsprogramma of een Excel-bestand en beseffen dat het met SnelStart eenvoudiger en efficiënter kan.

Eenvoudig en compleet

Muis: “Ondernemers kunnen met ons programma zelf eenvoudig hun boekhouding en facturen opstellen. Vaak gebeurt dat nog met behulp van een tekstverwerkingsprogramma. Dat vergroot de kans op fouten. Bovendien moet je veel gegevens opnieuw invoeren. Dat los je met ons programma eenvoudig op. Daarnaast kun je op basis van de ingevoerde gegevens gemakkelijk een overzicht krijgen van je financiële situatie. Op die manier werk je veel sneller en een stuk efficiënter.” Naast vele duizenden ondernemers maken nog eens 2.500 accountants en administratiekantoren gebruik van de software. Zij beschikken over het complete pakket waarmee ze de boekhoudingen van hun klanten controleren, corrigeren en ze dus op de juiste wijze kunnen adviseren. Voor alle gebruikers is er de mogelijkheid om op Texel, de bakermat van het bedrijf, een training te volgen. Eventuele vragen kunnen worden voorgelegd aan de helpdesk die vijf dagen per week van negen tot vijf uur telefonisch bereikbaar is.

“Hiervoor staat ons telefoonnummer duidelijk zichtbaar op onze site en in het programma. Daar vindt men ook een lijst met veelgestelde vragen & antwoorden. Als regel voldoet die informatie om de meest voor de hand liggende problemen op te lossen. Wie persoonlijke ondersteuning nodig heeft, belt en krijgt direct antwoord. Bij de recentelijke verhoging van de btw is daar druk gebruik van gemaakt omdat veel gebruikers extra informatie wilden. Die staan we graag te woord. Ons uitgangspunt is immers dat elke gebruiker met onze software zelf en snel aan het werk kan.”

oversteek naar het eiland om de ontwikkelingen door te spreken. “Texel is niet alleen de bakermat van ons bedrijf”, aldus directeur Wim Ploeg jr., “ook veel van onze medewerkers komen er vandaan. Als eilander ken je elkaar, dat schept een band. Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product en tevreden klanten. SnelStart Harkebuurt 3 1794 HM Oosterend (Texel) T 0222 - 36 30 61 (Verkoop) info@snelstart.nl

Ontwikkelingen

www.snelstart.nl

Enkele lopende ontwikkelingen zijn de introductie van applicaties waarmee je de gegevens ook op een smartphone of tablet kunt raadplegen. Het pakket is geschikt voor het nieuwe besturingsprogramma Windows 8 en voldoet aan de regels voor het SEPA (Single Euro Payments Area). Er kan een IBAN-nummer worden ingevoerd en middels de BIC-Service worden Nederlandse rekeningnummers automatisch omgezet in internationale bankrekeningnummers. Door het toenemende succes werd het pand in Oosterend te klein. Dit jaar komt er een verbouwing waardoor er ruim duizend vierkante meter extra ruimte, verdeeld over twee verdiepingen, ontstaat. De ruim vijftig medewerkers zijn dan weer optimaal gehuisvest. Zij werken allemaal op Texel, met uitzondering van drie softwareontwikkelaars. Met hen is elke werkdag digitaal overleg in de conferenceroom. Regelmatig maken zij de

Wim Ploeg: “Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product”

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Flexibele schil weer vijf procent hoger

Terug naar piek en ziek De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder. In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau, en het merendeel stroomt vervolgens door naar een andere baan. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU): “Een icoon als ASML heeft zijn personeelsbestand al voor 60 tot 80% geflexibiliseerd.”

het ONDERNEMERS BELANG

U

itzendbureaus hebben steeds meer taken op zich genomen. Het bemiddelen maar ook scholen van werklozen is er daar een van. Van der Gaag: “We hebben een hoog succespercentage en we investeren dan ook nog veel in die groepen. Dan nog zou de overheid ons willen laten nabetalen, net zoals er is gesuggereerd dat we een ontslagvergoeding zouden moeten uitkeren aan uitzendkrachten. Onze WW premie is toch al de hoogste, waarom zou je ons dan nog duurder maken? Die heffingen gaan tegen het principe van flex in en ondermijnen het.” Weerbaarder

Maar de bedrijven omarmen flex juist des te meer. Dat er tijdens de recessie van 2008/2009 zo weinig ondernemingen omvielen was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat die zich van hun flexibele schil konden ontdoen (uitzendkrachten, ZZP’ers). “Je zag daarnaast wel een vorm van ‘labourhording’,” aldus Aart van der Gaag. “Bedrijven die in de voorgaande periode voor veel geld en moeite vaste werknemers hadden binnengehaald wilden die per se behouden. De Deeltijd WW blijkt achteraf een dure en weinig effectieve methode daarvoor te zijn geweest, maar de massa-ontslagen die zo kenmerkend zijn geweest voor de crisis van de jaren tachtig bleven uit. Toch zijn de flexwerkers niet echt het kind van de rekening geweest. In de praktijk blijken flexwerkers weerbaarder te zijn dan vaste krachten. Ze worden weliswaar eerder werkloos dan de laatsten maar ze komen ook weer eerder aan de slag. Een uitzendkracht stapt kort na zijn ontslag opnieuw een vestiging binnen met de vraag ‘Heb je wat voor me?’, en desnoods is dat dan maar een minder betalende of interessante baan dan daarvoor.

Een vaste kracht moet eerst een tijd aan rouwverwerking doen en neemt slechts genoegen met een baan op zijn oude niveau. Ook het beeld van een grote groep van wel 300.000 uitzendkrachten die altijd in de flex zou zitten klopt niet. We hebben het laten onderzoeken: in de maximale variant zijn dat er 35.000 en in de huidige zelfs amper 8000.” Geen gedwongen keuze

Flexibel werken is volgens Aart van der Gaag voor het leeuwendeel van de flexwerkers geen gedwongen keuze. “Als dat zo was zou je verwachten dat het percentage dat een vaste baan wil veel hoger was dan de 28% die is gemeten. De flexibele schil wordt bovendien alleen maar groter. Het aantal werknemers met een vaste baan is gedaald van 75 naar 69% . Die groei is in onze ogen trendmatig. De conjunctuur wordt de komende jaren nog volatieler, met een snellere opeenvolging van pieken dalen, en bedrijven wapenen zich daartegen door hun flexibele schil te vergroten. Neem Scania, de Zweedse vrachtwagenbouwer in Zwolle, die heeft 1000 mensen in vaste dienst en 600 in tijdelijk verband. Zodra de vraag inzakt gaat die laatste groep naar huis, zodra ze aantrekt komt ze weer terug. Daarom zijn kreten als ‘Schaf Payrolling maar af’ compleet onrealistisch. Heel het idee dat we flex moeten terugbrengen naar de piek en ziek waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld was staat haaks op de werkelijkheid. Maar jammer genoeg doet die opvatting in vakbondskringen steeds meer opgang, vooral onder invloed van de SP.” CAO-politie

Het beeld dat in linkse kringen van flexwerkers bestaat is ook dat van onderbetaalde werkkrachten, van werkende armen die ondanks lange uren de touwtjes nauwelijks aan elkaar geknoopt krijgen. “Die wereld bestaat,” geeft Aart van der Gaag toe, “in sectoren als de tuinbouw of de vleesverwerking, overal waar de lonen rond het minimum schommelen, komen dit soort misstanden voor. Werkgevers wentelen daarbij alle lasten op de schouders van de werknemer af. Maar dat zijn dan malafide bureaus, feitelijk ouderwetse koppelbazen, die de werkgevers bedienen, geen reguliere uitzendbureaus en zeker geen leden van de ABU.


volstrekt onrealistisch Daarom zijn wij ook zo’n strenge brancheorganisatie. We hebben gemiddeld 480 leden, maar per jaar gaan er ongeveer veertig uit, omdat ze niet meer voldoen aan de strenge normen die wij hanteren. Wij hebben niet alleen een eigen CAO – de grootste, voor 750.000 mensen – maar ook een eigen CAO-politie, en strenge controles die door externe bureaus worden uitgevoerd. We hebben ook een hecht samenwerkingsverband opgebouwd met onder meer de Belastingdienst. We hameren hard op bonafide gedrag, maar als de overheid uitzenden extra gaat belasten, met hogere premies of ontslagvergoedingen, werkt ze het malafide gedrag juist in de hand. Dan gaat een aantal bedrijven zoeken naar duistere vormen van flexwerk. De BV met 210 Poolse directeuren bijvoorbeeld.” Vooruitlopen

Ontslagen uitzendkrachten mogen dan sneller weer een baan vinden dan vaste, hoe makkelijk is dat in de huidige conjunctuur? In 2012 kromp de Nederlandse economie en voor 2013 zijn de voorspellingen niet veel beter. “De uitzendmarkt kromp met vijf procent,” vult Aart van der Gaag aan. “Dat is op zich niet dramatisch, maar de periode van groei tussen de laatste en de voorlaatste krimp was slechts kort, dus de daling komt wel harder aan dan in andere cycli. Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, heeft een prachtig wiskundig model ontwikkeld om te voorspellen wanneer de uitzendmarkt weer zal aantrekken. Zijn voorspelling is: vanaf oktober 2013. Aangezien onze sector vooruitloopt op de andere mogen we aannemen dat de economie in de loop van 2014 werkelijk aantrekt. De positieve impulsen daarvoor zullen dan uit de Verenigde Staten komen, waar de conjunctuur merkbaar aan het verbeteren is, en misschien ook uit het Verenigd Koninkrijk, waar we de uitzendbranche nu al weer zien groeien. Maar voorspellen is de afgelopen jaren een stuk moeilijker geworden dan daarvoor. Ik kon dan ook alleen maar antwoorden: ‘Frits, ik hoop dat je befaamde, onfeilbare model er ook dit keer weer niet naast zit.’”

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Jasper van den Bovenkamp â&#x20AC;˘ Fotografie: Ruud Voest

Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

Leads verzilveren met de slimste tool voor uw websites De gemiddelde ondernemer investeert een ďŹ&#x201A;inke duit in de ontwikkeling van zâ&#x20AC;&#x2122;n website. Hij wil immers gevonden worden. Zodra de website in de lucht is, lijkt voor veel bedrijven het belang van â&#x20AC;&#x2DC;online zijnâ&#x20AC;&#x2122; te verdampen. Terwijl het dĂĄn juist begint. Met een slimme tool van DATA-collectief wordt het mogelijk snel en eďŹ&#x192;ciĂŤnt uw potentieel te verzilveren.

A

ls er Ă­ets belangrijk is, dan is het wel om te weten wie je website bezoeken, zegt algemeen directeur Remco Dekker van DATA-collectief. Veel websitebezoekers, zo redeneert hij, zijn potentiĂŤle klanten. Echter, om de meest uiteenlopende redenen, leidt een websitebezoek in weinig gevallen uiteindelijk tot een klantrelatie. â&#x20AC;&#x153;Slechts 3 procent van hen neemt naar aanleiding van het digitale bezoekje contact op met het betreffende bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ruim 55 procent van de bezoekers van

je bedrijfswebsite irrelevant is. Ze komen er per ongeluk terecht, doordat je toevallig in de zoekresultaten stond of puur uit algemene nieuwsgierigheid. Er blijft evenwel 42 procent over aan potentiĂŤle klanten die mogelijk geĂŻnteresseerd zijn, maar tĂłch geen contact opnemen.â&#x20AC;? Stel je eens voor dat je zou weten wie die bezoekers zijn, dan zou je hen alsnog kunnen benaderen met een interessante aanbieding. Dat kan nu. DATA-collectief heeft een unieke tool ontwikkeld,

Geachte heer Rademaker, De heer W.S. Leads van DATA-collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 'RQGHUGDJMDQXDUL

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

%H]RFKWHSDJLQDÂśV

$G:RUGV *RRJOHÂłUHFODPHEXUHDXXWUHFKWÂłV

KRPH_UHFODPHHQPDUNHWLQJEXUHDX8WUHFKWV

UHIHUHQWLHV_GLYHUVHSURMHFWHQV

NODQWHQ_RYHU]LFKWYDQDOOHNODQWHQV

QLHXZV_QLHXZVEHULFKWHQUHFODPHEXUHDXV

&RQWDFW_FRQWDFWJHJHYHQVV

:HUN]DDPKHGHQ_UHFODPHXWUHFKWV

2YHURQV_5HFODPHEXUHDXELQQHQVWDG8WUHFKWV

$OJHPHQHYRRUZDDUGHQ

7RWDOHWLMG

3DJLQDÂśVEH]RFKW

6FRUH

Voorbeeld van een Website-Lead die per email wordt toegezonden

het ONDERNEMERS BELANG

Website-Leads, waarmee je je online bezoekers identificeert, inclusief de paginaâ&#x20AC;&#x2122;s die ze hebben bezocht. Als basis de grootste bedrijfsdatabase Enkele jaren geleden startte Dekker het DATA-collectief, naar eigen zeggen de grootste gedeelde bedrijfsdatabase van Nederland. De database wordt gevoed door informatie vanuit de Kamer van Koophandel, het Faillissementsregister en de deelnemende organisaties. Al met al telt het DATA-collectief ruim 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. IP-adressen traceren Crème de la crème van DATA-collectief is de tool Website-Leads, de functionaliteit die het mogelijk maakt IP-adressen van websitebezoekers te koppelen aan concrete bedrijven. Want daar was het in dit verhaal immers om begonnen: websitebezoekers die wĂŠl geĂŻnteresseerd zijn, maar geen contact opnemen. Van die 42 procent potentiĂŤle klanten kan DATA-collectief zoâ&#x20AC;&#x2122;n 35 procent op legale wijze traceren, aan een concreet bedrijf koppelen, en zelfs aan een contactpersoon binnen die onderneming. Dekker: â&#x20AC;&#x153;De IP-adressen van internetters zijn openbaar, maar daaruit kun je niet afleiden welke organisatie de website bezoekt. Wij koppelen wekelijks zoâ&#x20AC;&#x2122;n 4.000 IP-adressen; inmiddels hebben we er al 700.000 geĂŻdentificeerd.â&#x20AC;? Op basis van de geĂŻdentificeerde bedrijfsgegevens kunnen gebruikers zeer effectief acquisitie plegen, aldus Dekker. â&#x20AC;&#x153;Je weet ĂŠĂŠn ding zeker: degene die jij gaat bellen, kent jou al en heeft zeer waarschijnlijk interesse in je product of dienst. Nu is het aan jou om je te verkopen.â&#x20AC;? Een uur nadat een bezoeker op de website is geweest, ontvangt de gebruiker een e-mail met daarin alle informatie over het websitebezoek. Dekker: â&#x20AC;&#x153;Het trechteren van die bezoeken is daarbij een interessante functionaliteit, want door het instellen van een filter kun je helemaal je eigen, persoonlijke profiel samenstellen. Zijn bezoekers bijvoorbeeld korter dan 20 seconden op de website geweest, dan wordt er geen e-mail gestuurd.â&#x20AC;?


Daarnaast gebeurt het niet zelden dat er pakketten worden verkocht van 2 miljoen adressen. Ik vraag me af wat je met zoveel adressen moet. Efficiënt acquireren begint met een nauwkeurige selectie. Als je doelgroep bestaat uit vorkheftruckbedrijven, dan heb je aan 7.000 contactgegevens meer dan voldoende. Ik zeg weleens gekscherend: als je grasmaaiers wilt verkopen, moet je niet in de Bijlmermeer beginnen.” Mijn DATA-collectief is verder een slimme tool voor optimaal relatiebeheer. Zo kunnen gebruikers aangeven dat ze bij bepaalde wijzigingen in hun klantenbestand een melding willen ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker stopt bij een bepaald bedrijf. Dekker: “Stel, je doet al twee jaar je uiterste best om bij een bedrijf binnen te komen, maar door het hoofd inkoop word je om onduidelijke redenen stelselmatig geweigerd. Op het moment dat hij of zij niet meer werkzaam is voor de organisatie, krijg je een melding. Dat betekent dat er voor jou nieuwe kansen lonken.”

Remco Dekker: “Een websitebezoek leidt slechts in weinig gevallen tot een klantrelatie”

DATA-collectief plaatst geen cookies, benadrukt Dekker in het kader van de vorig jaar ingevoerde cookie-wetgeving. “We identificeren surfers enkel en alleen op basis van een IP-adres. Bovendien wordt re-marketing in de regel als storend ervaren. Overigens identificeren we alleen bedrijven; particulieren vallen buiten onze doelgroep.” Mijn DATA-collectief Op zich is Website-Leads een ultieme oplossing voor de soms barre zoektocht naar nieuwe leads. Maar daarnaast biedt DATA-collectief via de applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ toegang tot bovengenoemde 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. Gratis applicatie De applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ is gratis, legt Dekker uit. “Gegevens zijn vrij te bekijken. Zodra je gegevens gaat downloaden, ga je betalen. Een download kost één credit. Het leuke is dat je zulke credits ook zelf kunt verdienen door bijvoorbeeld verouderde gegevens te corrigeren of andere mensen aan te melden voor Mijn DATA-collectief. Het systeem lijkt in die zin op de open source-encyclopedie Wikipedia. Je bouwt samen aan de mooiste database.” Maakt dat het systeem niet gevoelig voor fraude? Volgens Dekker niet.

“Er werkt een team van tien mensen dat continu alle aanpassingen verifieert. Daardoor blijft het systeem volkomen zuiver.” Daarnaast wordt het systeem wekelijks gemuteerd en aangevuld met de nieuwste informatie van de Kamer van Koophandel. Per maand vinden er zo’n 450.000 tot 550.000 mutaties plaats, vertelt Dekker. “Ongeveer 24 procent van de bedrijfsgegevens en 38 procent van de contactpersoongegevens wijzigt jaarlijks. Eén op de zeven bedrijven verhuist, er zijn faillissementen, werknemers vertrekken en telefoonnummers veranderen. Dat kun je in je eentje onmogelijk bijhouden, maar je wilt wel graag altijd over de juiste gegevens beschikken. Met het DATA-collectief beantwoorden we aan die vraag. We hebben inmiddels 6.500 deelnemende bedrijven.”

Tijd en geduld Leads omzetten in relaties vraagt tijd en geduld, weet Dekker uit ervaring. Het DATAcollectief is daar op ingericht. “Bedrijven die een mailing de deur uit doen, verwachten soms binnen tien minuten allerlei reacties. Zo werkt dat niet, je moet iets opbouwen. In Mijn DATA-collectief kunnen deelnemende bedrijven zeer gedetailleerd hun klanthistorie bijhouden. Gepleegde telefoontjes, verstuurde mails, websitebezoeken en noem maar op kunnen op één sheet worden getoond. Met al deze functionaliteiten en toepassingen biedt het DATA-collectief een frisse, nieuwe kijk op marketing en sales.”

DATA-collectief Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T 0800 - 20 28 info@datacollectief.nl www.datacollectief.nl www.websiteleads.nl

Onbeperkt geldig Behalve credits verdienen, kunnen deelnemers ze ook tegen marktconforme tarieven kopen in de online shop. Voordelen zijn dat de credits onbeperkt geldig blijven en informatie dagelijks wordt geactualiseerd. Dekker: “Veel aanbieders van adresbestanden verbinden een limiet aan het gebruik; je krijgt de gegevens bijvoorbeeld een maand ter beschikking en daarna moet je weer bijbetalen.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Vallen, opstaan en weer doorgaan:

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden. Vroeger onderzoek van Dijkhuizen toonde echter ook al aan dat succesvol ondernemen niet alleen een kwestie is van de juiste inzichten en begeleiding maar net zo goed van de juiste karaktereigenschappen.

B

edrijfsfalen is vanzelfsprekend ellendig, maar toch blijken ondernemers die kopje onder zijn gegaan niet op de bodem te blijven zitten. “Ze zijn een tijd teneergeslagen, maar ze leren van de dingen die niet goed zijn gegaan en gaan verder,” zegt Josette Dijkhuizen. “In dat opzicht lijken ze op hun succesvolle collega’s. De echte ondernemer moet het hebben van zijn kwaliteiten en kapitaliseert op zijn sterke

punten. We hebben iemand gesproken die op een bepaald moment in een stacaravan was beland met nog 15 euro op zak maar er bovenop was geklommen en zich opnieuw gelukkig voelde. De prestaties van falende ondernemers kunnen even indrukwekkend zijn als die van geslaagde. Daarom is het jammer dat er nog zo’n taboe rust op failliet gaan, hoewel dat de laatste jaren minder sterk wordt.”

Josette Dijkhuizen & Jacqueline Zuidweg: ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’ verschijnt in maart bij uitgeverij Ten Have.

het ONDERNEMERS BELANG

Het Ondernemersgen

Jacqueline Zuidweg richt zich met haar bureau Zuidweg & Partners op hulp aan ondernemers in financiële nood. Aangezien maar liefst één op de tien ondernemers in de financiële problemen zit is de vraag net zo groot als het maatschappelijk belang van haar initiatief. Het leverde haar in 2012 de titel Zakenvrouw van het Jaar op. Josette Dijkhuizen coacht ondernemers en verricht wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschap. Dit laatste moet uitmonden in een proefschrift maar heeft de voorbije jaren reeds geleid tot enkele spraakmakende boeken, waarvan de laatste is getiteld ‘Het Ondernemersgen’. De resultaten van haar onderzoek met Jacqueline Zuidweg sluiten eigenlijk nauw aan bij de conclusies die zij in haar voorgaande boek trok: ondernemen is een kwestie van kwaliteiten. Ondernemerschap is de laatste twintig jaar enorm gestimuleerd en voor steeds groter groepen mensen als dé oplossing aangeprezen. Dat heeft het aantal ondernemers in ons land op bijna een miljoen gebracht, voornamelijk door de toename van het aantal ZZP’ers. Heeft iedereen echter wel het vereiste ondernemersgen?


Durf, visie en doorzettingsvermogen

“We zijn onderhand heel sterk in het begeleiden van startende ondernemers,” geeft Josette Dijkhuizen toe. “Daarvoor bestaat een uitgebreide infrastructuur. Maar het continueren van een onderneming is iets anders dan het opzetten ervan, en inderdaad, niet iedere ondernemer beschikt over durf, visie en doorzettingsvermogen, de drie essentiële karaktereigenschappen om het vol te houden.

Een manager die een buy out verricht kan een kei zijn in het organiseren en plannen maar heeft niet noodzakelijkerwijs een visie over waar het bedrijf met hem aan het roer naar toe gaat. Een loodgieter die het installatiebedrijf van zijn vader overneemt kan een geweldige vakman zijn maar de durf missen om veranderingen door te voeren. Die ondernemers zijn waarschijnlijk erg gebaat met een compagnon en zeer goede medewerkers om de ontbrekende eigenschappen aan te vullen.” Eenzaamheid en tijdbeslag

De ZZP’ers lopen weer een ander risico. “Het grote gevaar voor hen is dat ze zich niet verder ontwikkelen. Ze zijn zelfstandig geworden omdat ze een vak of werkwijze perfect beheersten, maar de wereld verandert erg snel en je moet je wel blijven onderscheiden om opdrachten te kunnen verkrijgen,” vindt Josette Dijkhuizen. “Je ziet ook mensen ondoordacht zelfstandig worden en er later achter komen dat ze er niet voor in de wieg gelegd zijn. Ondernemen is bijvoorbeeld een eenzame bezigheid.

Als je uit loondienst komt mis je collega’s. Ondernemen legt ook een enorm beslag op je tijd. Zelfs als je niet werkt blijft het bedrijf op de achtergrond van je denken aanwezig, altijd. Typerend vind ik de opmerking van een vrouw die me zei dat ze in haar jaren in loondienst in haar joggingbroek even naar de supermarkt ging en dat ze ook dit nu in een mantelpakje deed, ‘want ik zou eens een klant kunnen tegenkomen.’ En als je het thuisfront niet achter je hebt of snel rijk wilt worden kun je er volgens mij beter helemaal niet aan beginnen. Een ondernemer loopt voortdurend financiële en emotionele risico’s. Natuurlijk zijn er velen die een indrukwekkend vermogen opbouwen, maar dat zien ze zelf nooit als doel en altijd als een bijkomstigheid van hun succes. Op een bepaald moment moet je nu eenmaal honderd man in dienst hebben en miljoenen omzetten om deuren voor je te laten opengaan.” Eén miljoen inactieve vrouwen

De meeste ondernemers verdienen jaar in jaar uit met hard werken en de nodige kopzorgen, alleen of met personeelsleden, een redelijk belegde boterham. Toch vormen niet zij het grote voorbeeld van de starters, maar de entrepreneurs die vanuit het niets een groot bedrijf uit de grond stampen, de Anton Philipsen in hun tuinhuisjes. Waarom blijft ondernemerschap zo’n mythisch karakter houden? “Dat komt zowel door de media als door ons eigen voorkeur,” meent Josette Dijkhuizen. “We zijn nu eenmaal dol op verhalen met een hoog cowboygehalte en we plaatsen keer op keer dezelfde succesvolle ondernemers in de schijnwerpers. Dat zijn dan bovendien nog vooral mannen, terwijl er veel succesvolle vrouwelijke ondernemers zijn. Enerzijds komt dat door de ‘old boys networks’ die nog steeds bestaan, anderzijds onderwaarderen vrouwen zichzelf waardoor ze niet snel voor een camera verschijnen. Hierdoor zijn vrouwelijke ondernemers te weinig zichtbaar. Types zoals ik, die al in een taxi naar de studio springen als de telefoon gaat, vormen helaas een uitzondering. Daarom ben ik ook zo blij dat ik door de Nederlandse Vrouwenraad ben voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger en dat ik in 2013 in de Algemene Vergadering mag toespreken. Voor vrouwen is ondernemerschap een sterk emancipatiemiddel en we hebben in Nederland nog altijd één miljoen inactieve vrouwen. Eén miljoen, dacht ik, toen ik dat verbijsterende cijfer hoorde, dat is evenveel als er ondernemers zijn. Het kan niet anders of daartussen zitten nog talloze mensen met de drie vereiste karaktereigenschappen om succesvol te ondernemer.”

het ONDERNEMERS BELANG


+RH FKHFNMH GH NZDOLWHLW YDQ HHQ VFKRRQPDDNEHGULMI" In Nederland zijn veel kwalitatieve schoonmaak- en glazenwassersbedrijven te vinden. Bedrijven die beschikken over brede vakkennis, goed omgaan met hun personeel en netjes belasting betalen. Maar hoe zijn die te vinden? Die zijn vanaf 1 januari 2013 gemakkelijk te herkennen. Want dan introduceert brancheorganisatie OSB het OSB-Keurmerk.

Een nieuw label, exclusief voor bedrijven die het goed doen! Zo heeft heel Nederland voortaan helder zicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van een schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Check dus vanaf 2013 altijd het OSBKeurmerk, voor een frisse start van het nieuwe jaar. Wilt u meer weten over het keurmerk en de voorwaarden? Kijk op www.osb.nl

Samen voor een schone zaak


Column Social media en het relatiebeding Wat als werknemer en werkgever een relatiebeding zijn overeengekomen, er dan ontslag volgt en na het ontslag door de werknemer via LinkedIn relaties van de voormalig werkgever worden benaderd of als er op Facebook door een ex-werknemer aandacht wordt gevraagd voor een door hem/haar opgezette concurrerende onderneming terwijl er een relatiebeding geldt?

I

n een uitspraak van medio 2012 van de Rechtbank Arnhem is bepaald dat -de werknemer door het benaderen van relaties van de voormalig werkgever op LinkedIn- het relatiebeding werd geschonden. In het relatiebeding was opgenomen dat de werknemer geen relaties mocht hebben en/of onderhouden met relaties van de voormalig werkgever. Van belang is volgens de rechter wel dat het relatiebeding bij het einde van de arbeidsovereenkomst tussen partijen overeen is gekomen. Het relatiebeding is dus gemaakt op een moment dat partijen bekend waren met alle relevante omstandigheden. Dat is een heel andere situatie dan die waarbij een relatie- of enig ander

beding wordt afgesproken op het moment van de indiensttreding, aldus de rechter. De rechtbank Rotterdam kwam eind 2012 tot het oordeel dat het plaatsen van berichten op Facebook door een werknemer over een door hem opgezette concurrerende onderneming ook een schending van het relatiebeding was. In het relatiebeding stond dat de werknemer geen contacten met klanten en personeel van de voormalig werkgever mocht opnemen. Omdat de ex-werknemer op Facebook zakelijke berichten had geplaatst was er sprake van een schending van het beding. We zien dat social media in het arbeidsrecht een steeds grotere rol gaat spelen. Ook via social media kan een werknemer

een relatiebeding schenden. Werkgevers die op social media constateren dat een ex-werknemer zakelijke relaties onderhoudt met zijn klanten terwijl dat in een relatiebeding is verboden, kunnen in bepaalde gevallen ook dan (rechts) maatregelen tegen de voormalige werknemer treffen. Als u vragen hebt over arbeidsrechtelijke kwesties, dan kunt u zich wenden tot Marjo Bouwhuis: telefoon: 071- 5155843 of m.bouwhuis@groenendijk.com Marjo Bouwhuis is advocaat arbeidsrecht bij Groenendijk & Kloppenburg advocaten te Leiden.

Groenendijk & Kloppenburg Advocaten | Postbus 788 2300 AT Leiden | T 071 - 515 58 43 | F 071 - 517 27 20 legal@groenendijk.com | www.groenendijk.com

Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

Makelaarskantoor Van Stralen M

“Wijj doen h het anders en sneller” In 2009 09 vestigde ve Makelaarskantoor Van Stralen zich in de Treubstraat in Voorschoten. Jeroen van Stralen ging doen waar hij goed in is. Het ondernemen zit hem duidelijk in het bloed. Hij wist in korte tijd succesvol succesvo te worden. Hoe verklaart hij zijn succes in deze moeilijke tijden? Jeroen van Stralen (links) en Frans van der Voort

I

k denk dat realisme het toverwoord is dat ervoor zorgt dat wij gemiddeld meer woningen verkopen dan onze collega’s. Jeroen van Stralen wil bij het in de markt zetten van woningen niet te hoge verwachtingen wekken. “Wij zetten geen huis te koop maar wij verkopen een huis”, vult zijn collega Frans van der Voort aan. Jeroen is daar ook helder in. “Het gaat om een realistisch advies voor de aan- of verkoop van een woning. Ik ben midden in de bankencrisis gestart. Ik moest tegen de stroom inzwemmen. Dat betekent dat je in de huizenmarkt

meerwaarde moet bieden. Klanten moeten zien dat onze aanpak echt werkt. Door een hoge inzet en door risico’s te dragen weten wij het vertrouwen van veel kopers en verkopers te winnen. Lukt het ons bijvoorbeeld niet om een woning van boven de € 200.000,binnen zes maanden te verkopen, dan gaat er van elke maand dat die woning langer te koop staat 5% van de courtage af! Als wij ons werk niet goed doen, verdienen wij minder.” Het gaat ook om betrokkenheid bij de klant en een zeer persoonlijke benadering. “Ik ben vaak in de avonduren nog aan het bellen.

Door onze kennis van de markt kunnen we de klanten 100% marktgericht adviseren. Als verkopend makelaar kijken wij in eerste instantie met de ogen van een aspirantkoper. We creëren een realistisch beeld van de woning. Daarna gaan wij de markt op met een aanpak die anders en succesvol is.” Makelaarskantoor Van Stralen Treubstraat 17, 2251 BT Voorschoten T 071 - 562 00 00 info@makelaarskantoorvanstralen.nl www.makelaarskantoorvanstralen.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: René Zoetemelk

Sinds 1 november 2012 is Dennis Tuin General Manager bij Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre. Voor die datum vervulde hij dezelfde functie bij Tulip Inn Amsterdam Riverside. “Ik voelde mij gelijk thuis. De klant ervaart hier iedere dag topservice. Ik ben veel gewend als het gaat om service, hotel restaurants en ambiance. De medewerkers zijn gepassioneerd. Het is bij hen steeds thuiskomen en toch verrast worden. Voor congressen en vergaderingen komen hier groepen uit binnen- en buitenland. Sleutelstad Leiden en ons hotel vormen daarbij een prima combinatie en een inspirerende omgeving.” Sinds november 2012 heeft het hotel de Golden Green Key status, dit is een internationaal milieulabel.

Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre:

The Golden Key voor de place to be D

e hotels maken deel uit van De Golden Green Hotels van de Waardzicht Groep van ondernemer Cor van z de Golden Green Hotels Duijn. In Leiden zijn vertegenwoor vertegenwoordigd door Golden Tulip & Tulip C Inn Leiden Centre en het in 2012 geopende IBIS Leiden Centre. Verder bestaat de groep uit Golden TTulip Noordwijk Beach en Golden Tulip & Tulip Inn Zoetermeer-Den Haag. Tussen toe toekomst en verleden De Hotels G Golden Tulip Leiden Centre en Tulip Inn zij zijn gevestigd in een modern gebouw da dat ligt tussen het centrum van de oude unive universiteitsstad en het Bio Science Park, tegeno tegenover Leiden Centraal Station. Zowel in de stad zelf als in de nabije omge-ving zijn ve nis vele bezienswaardigheden. Dennis Tuin: “Ons h et hotel ligt op loopafstand van het historische centrum van de ‘sleutelstad’ met haar gracht sea en grachten, vele winkels, kerken, musea andere bezi ok dicht bezienswaardigheden maar ook bij strand en zee.”

Vergaderfaciliteiten De zes multifunctionele zalen maken van het hotel de ideale locatie voor kleine en middelgrote bijeenkomsten. De zalen bieden talloze mogelijkheden wat betreft opstelling en technische faciliteiten. Gemak, efficiency, gastvrijheid en professionaliteit staan voorop. “Alle zalen hebben airconditioning, gratis WIFI en altijd direct contact met buitenlicht. Het is een inspirerende omgeving en na een dag hard vergaderen kan er gratis gesport worden bij Sportcity.” Restaurant Rubens “In Restaurant Rubens serveren wij ons uitgebreide ontbijtbuffet, de lunch en het diner. In dit sfeervolle Restaurant kan men genieten van gevarieerde gerechten, die zijn gemaakt met seizoensgebonden ingrediënten. Wat mij hier gelijk opviel was de kwaliteit van de keuken en de persoonlijke benadering. Alles is vers gemaakt. Zelfs het ijs! Onze koks zijn trots op wat ze bieden en delen dat graag met de gasten. Er is altijd wel tijd voor gesprek aan tafel.”

Dennis Tuin is General Manager bij Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre

‘Gouden’ Green Key certificaat Golden Tulip Leiden Centre is sinds november 2012 het eerste hotel in het centrum van Leiden met een gouden Green Key. “Sleutelstad Leiden heeft er een ‘nieuwe’ sleutel bij. Golden Tulip & Tulip Inn Leiden Centre behaalden in november 2012 de hoogste ‘gouden status’ van het Green Key duurzaamheidlabel.” Het Green Key is een internationaal milieulabel en bestaat uit 3 classificaties: Brons, Zilver en Goud. Trots Dennis Tuin: “Golden Tulip Leiden is een sfeervol hotel met topfaciliteiten. Daarbij biedt ons meeting center een inspirerende omgeving voor vergaderingen. Dankzij de centrale ligging is ons hotel uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer en is betaald parkeren mogelijk in de garage achter ons hotel. Ik ben trots op wat wij kunnen bieden. Golden Tulip Leiden Centre heeft 43 nieuwe executive kamers in de prachtige Sleutelstad Leiden. Het halen van The Golden Key is één van de bevestigingen van onze passie om een goed product neer te zetten. Je kunt het samenvatten met ‘The Golden Key voor de place to be’.”

Golden Tulip & Golden Tulip Inn Leiden Centre Schipholweg 3, 2316 XB Leiden T 071 - 408 35 00 F 071 - 522 66 75

Dennis Tuin: “Golden Tulip Leiden is een sfeervol hotel met topfaciliteiten"

reservations@goldentulipleidencentre.nl www.tulipinnleidencentre.nl

14

het ONDERNEMERS BELANG BELA


Advies Incasso is mensenwerk Slecht betalende klanten vormen een groot risico voor de financiële gezondheid van uw bedrijf. Wilt u daar iets aan doen, maar wel op een eerlijke en professionele manier? Leg uw vragen rond debiteurenrisico dan eens voor aan Credifixx. Want bij Credifixx is incasso mensenwerk – en dat werkt!

M

et klanten die op tijd betalen zorgt u ervoor dat de liquiditeit van uw onderneming op peil blijft. Dé voorwaarde om financieel gezond te blijven en om uw bedrijf verder te kunnen laten groeien, aldus Joost van der Helm, directeur van Credifixx. “Wie actief bezig is met debiteurenbeheer, weet de kosten van wanbetaling aanzienlijk te beperken. Het tijdig incasseren van uw betalingen vraagt echter wel continue aandacht.” Hoe zorgt u ervoor dat klanten op tijd betalen? Joost van der Helm weet uit ervaring dat bedrijven zelf veel kunnen doen om hun klanten tot tijdige betaling over te laten gaan. “Controleer voordat u met een (nieuwe) klant in zee gaat eerst het betaalgedrag van deze klant, bijvoorbeeld met de online Credifixx Creditcheck.

Immers: voorkomen is beter dan genezen. Is de opdracht een feit, factureer dan tijdig (en dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt!) Blijft betaling uit, stuur dan direct een krachtige herinnering. Plak er eens een gratis Credifixx sticker op waarmee u opvallend duidelijk maakt dat u de vordering gaat overdragen aan een incassobureau als de betaling uitblijft. Is de factuur daarna nog steeds niet voldaan, dan stuurt u een laatste aanmaning. De praktijk wijst uit dat het heel effectief werkt als u ons de laatste aanmaning laat sturen, gedrukt op briefpapier van Credifixx!” Wat als uw klant nog altijd niet betaalt? Heeft uw klant na al uw inspanningen nog altijd niet betaald? Dan is incasso een volgende stwap, legt Van der Helm uit: “Bij Credifixx vinden we dat het u geen geld moet kosten om te krijgen waar u recht op heeft. Daarom ontvangt u van ons bij succesvolle incasso geen factuur voor de incassokosten: die verhalen wij namelijk op uw debiteur.

Wat u wel krijgt, is de zekerheid dat wij alles doen om uw geld te innen: eerlijk en doeltreffend. En de geïncasseerde bedragen krijgt u direct overgemaakt, waar mogelijk zelfs met rente.” De persoonlijke aanpak werkt! Bij Credifixx zijn ze ervan overtuigd dat incasso mensenwerk is. “Daarom krijgt u bij Credifixx nooit een call center als u belt. En omdat wij in de regio Duin- en Bollenstreek gehuisvest zijn, is ook een persoonlijke afspraak gemakkelijk geregeld”, vertelt Van der Helm. “Met uw debiteuren nemen wij veelvuldig telefonisch contact op. Hierdoor weten wij de situatie van uw debiteur snel in te schatten en kunnen we een doelgerichte strategie bepalen. Deze persoonlijke aanpak van Credifixx werkt: uw debiteurenrisico neemt af en uw liquiditeit stijgt. Hoge kwaliteit incasso zonder dure abonnementen of hoge dossierkosten en zonder verrassingen achteraf.” Ontdek de mogelijkheden! Wilt u ook tegen minimale kosten uw debiteurenrisico verlagen? Een helder overzicht van alle diensten van Credifixx vindt u op de - geheel vernieuwde! website: www.credifixx.nl. Meteen de voordelen ondervinden van een verbeterde liquiditeit? Maak dan een afspraak met Joost van der Helm, directeur van Credifixx. Bel 071 - 301 57 17 of mail naar leiden@credifixx.nl.

het ONDERNEMERS BELANG

15


Al jaren het vertrouwde adres voor:

Uw onderhoud, Reparaties, APK en Schadereparaties Gratis vervangend vervoer of haal- en brengservice.

Autoservice Achthoven Uw garage in Leiderdorp Bedrijvenweg 10A | 2351 BC Leiderdorp

Koeleman accountants en belastingadviseurs Voorschoten is naast het gemeentehuis aan de Leidseweg 31 te Voorschoten gevestigd. Voorschoten ligt centraal tussen de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Zoetermeer, Leidschendam/Voorburg, Den Haag en Wassenaar en ligt daardoor voor cliĂŤnten uit de gehele regio op een korte reisafstand.


Bedrijfsreportage Koeleman Voorschoten is gevestigd aan de Leidseweg 31 te Voorschoten

Uw accountant centraal in Voorschoten Koeleman accountants en belastingadviseurs Voorschoten is naast het gemeentehuis aan de Leidseweg 31 te Voorschoten gevestigd. Voorschoten ligt centraal tussen de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Zoetermeer, Leidschendam/Voorburg, Den Haag en Wassenaar en ligt daardoor voor cliënten uit de gehele regio op een korte reisafstand.

D

e relatie met de accountant/ adviseur is naast die van de partner, kinderen en familie belangrijk voor ondernemers. Bij de accountant/adviseur moet de ondernemer al zijn vragen kwijt kunnen. Of het nu gaat om het invullen van een formulier, het aanvragen van toeslagen, aangiften inkomstenbelasting en erfbelasting enz. of het samenstellen tot controleren van de jaarrekening, oplossen van probleempunten van groot tot klein, bij de accountant/adviseur moet je zijn. Het belangrijkste is dat de ondernemer zoveel mogelijk zorgeloos kan ondernemen en daar waar mogelijk de accountant/adviseur zorgen uit handen neemt. De persoonlijke betrokkenheid kan zeer groot en persoonlijk zijn maar ook indien gewenst beperkt blijven tot enkele zakelijke activiteiten. Koeleman is niet het grootste kantoor. Daardoor zijn de lijnen kort en heeft u een persoonlijk aanspreekpunt. Mocht deze niet bereikbaar zijn, dan zijn er altijd medewerkers die u verder kunnen helpen. De service en klantgerichtheid is een belangrijk punt bij Koeleman. U kunt tijdens kantooruren ook zonder afspraak binnenlopen. Misschien is uw persoonlijke contactpersoon niet beschikbaar, maar er is altijd iemand die u verder kunt helpen. Uiteraard staan zij ook buiten kantoortijden indien gewenst voor u klaar. Koeleman heeft 3 vestigingen verspreid over de regio waardoor er altijd wel een kantoor binnen een acceptabele reisafstand bij u in

de buurt is. Maar het is ook geen enkel probleem om een afspraak bij u op kantoor te maken. Ook het snelle internetverkeer maakt snelle communicatie mogelijk. Belangrijk is dat Koeleman beschikt over de vele disciplines en specialisten die nodig zijn om een optimaal rendement uit uw belastingaangifte te halen en uw jaarrekening te laten voldoen aan de eisen die daaraan worden gesteld, voor zover wettelijk mogelijk rekening houdend met uw wensen. Koeleman optimaliseert de hardware regelmatig en gebruikt actuele software en is gelieerd met een automatiseringskantoor om ongehinderd gebruik van het netwerk te realiseren. De software kan, na uw toestemming, ook rechtstreeks aangiften indienen bij de belastingdienst zodat deze zorgen u uit handen worden genomen. Door interne en externe cursussen blijven medewerkers up-to-date. Maar Koeleman wil meer zijn. Zij proberen uw zorgen uit handen te nemen. Of dit nu gaat over een vragenformulier, lastige ondernemersproblemen, of de persoonlijke sfeer betreffen zoals financieel/juridische problemen bij huwelijk, scheiden of overlijden. Zij willen werken aan een relatie die zo goed is dat u met al uw problemen bij hen aanklopt. En kunnen ze u niet zelf helpen, dan kunnen zij u in contact brengen met een relatie die bij u past en u wel kan helpen met uw probleem.

Wim van der Werf, accountant bij Koeleman Voorschoten

Koeleman biedt een full service administratief pakket. Administratieve dienstverlening, verwerking van de boekhouding, loonadministraties, alle fiscale aangiften, het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen. Koeleman beschikt over een AFM vergunning en mag alle verklaringen afgeven. Wanneer u besluit kennis te komen maken met Koeleman, dan ontvangt u het boek ‘Voorschoten in al haar facetten’ (zolang de voorraad strekt). Koeleman Voorschoten is goed bereikbaar, het kantoor ligt langs de N447 en er is voldoende parkeergelegenheid op het parkeerterrein aan de overzijde, de parkeergarage van Albert Hein of in de directe omgeving. Het parkeren is gratis. Wel zijn er blauwe parkeerzones. Een parkeerschijf is gratis beschikbaar op kantoor.

Koeleman accountants en belastingadviseurs Voorschoten Leidseweg 31, 2252 LA Voorschoten T 071 - 561 79 50 voorschoten@accountantskoeleman.nl www.accountantskoeleman.nl

het ONDERNEMERS BELANG

17


Ondernemerspanel

2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ondanks de bezuinigingsmaatregelen van Rutte II voor de komende vier jaar blijven er voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap. Juist nu moet het voor u als ondernemer een uitdaging zijn die nieuwe kansen te zoeken en te vinden. Innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen zijn slechts enkele voorbeelden. Hoe ziet u de vooruitzichten voor de komende jaren? De mening van ons panel. ■ Joost van der Helm Joost van der Helm - Credifixx Incassoservices In onze praktijk worden we dagelijks geconfronteerd met situaties waarbij het bij bedrijven niet goed gaat. Sterker nog het aanbod van deze situaties neemt toe. Kortom voor ons is het belangrijk om actief ook de positieve signalen uit de markt te signaleren. En die zijn er zat. Ondernemers hoeven niet altijd iets nieuws te

verzinnen om succesvol te zijn. Een bestaand product of dienst beter of anders aanbieden kan ook een mogelijkheid zijn om een succesvol ondernemer te worden. En daar zie ik de kansen voor ondernemers, onderscheidend op service en kwaliteit. En wellicht willen de banken deze onderscheidende aanpak in 2013 belonen met een financiering.

■ Emma Biemans Emma Biemans - Interieuradvies & Ontwerp Door de crisis zijn veel consumenten zich er steeds meer van bewust, dat hun geld slechts 1x uitgegeven kan worden. Voor de ondernemer ligt hier de uitdaging: de consument te overtuigen van de meerwaarde van hun product en onderneming. Voor onze onderneming is dat niets nieuws: al jaren communiceren wij duidelijk aan onze opdrachtgevers dat het inwinnen van onafhankelijk advies op maat belangrijk is, zeker wanneer

het om grote bedragen gaat die vaak met verbouwingen gepaard gaan. De balans vinden tussen wat mooi & praktisch is én financieel mogelijk. Wat ons betreft blijft ook in 2013 voorop staan dat er duidelijk en transparant gecommuniceerd wordt met de opdrachtgever, aannemer en leveranciers. We houden het reëel, verkopen geen dromen en verlenen de service die we zelf ook zouden willen wanneer onze eigen woning/kantoor onder handen zou worden genomen!

■ Eddie van Randeraad Eddie van Randeraad - Groen Media Leiden Om succesvol te blijven moet je blijven anticiperen op de markt. In de grafische industrie volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Als Groen Media zijn wij al geruime tijd bezig om de dienstverlening aan te passen aan deze ontwikkelingen. Naast drukwerk zijn wij in staat om websites, apps, bestelportals aan te bieden aan

onze klanten. Wij combineren de gedrukte media met de digitale media waardoor wij richting de klant gericht kunnen adviseren. Groen Media is daardoor geen drukkerij meer, maar een allround communicatiespecialist. Groen Media ziet de komende jaren met vertrouwen tegemoet en zal zeker een betrouwbare en stabiele partner zijn voor de klanten in de regio Leiden.

■ Marieke Kreuzen Marieke Kreuzen - Ruimbaan Uitzendbureau Verwachtingen en kansen zijn de sleutelwoorden voor 2013. Er zijn altijd voldoende kansen, zolang je maar op veranderende consumentenbehoeften inspeelt. Trendwatchen draait om het toepassen. Nieuwe ontwikkelingen zijn niet alleen “leuk om te weten”, maar dienen je te inspireren, je te helpen te innoveren.

18

het ONDERNEMERS BELANG

Gebruik de trends om nieuwe producten of diensten voor 2013 te bedenken. Of je nu een commercieel bedrijf runt of een non-profitinstelling. Ik zie de toekomst met het volste vertrouwen tegemoet. Samenwerking zal steeds meer gezocht worden: gedeelde kennis is immers dubbele kennis! Wij als uitzendorganisatie zullen op al die ontwikkelingen flexibel inspelen. Succes!


■ Tim van Dasselaar FFP Tim van Dasselaar FFP - van Dasselaar Pensioen & Financiële Planning Nieuwe kansen dienen zich aan, doordat je misschien net even anders tegen een bestaande situatie aan kijkt. Een andere invalshoek levert vaak een frisse kijk op de zaak. Nieuwe kansen zijn lang niet altijd wereldschokkend. Laat u niets wijsmaken. Zet wel even uw oogkleppen af. Gun uzelf een nieuw zicht.

Laat het verrassingseffect zijn werk doen. Zelfs eigentijdse pensioeninzichten kunnen uw onderneming verder helpen en in gezond vaarwater houden. Uw onderneming is namelijk veel meer dan alleen het product of de dienst die u levert. Het totaal moet in balans zijn om werkelijk te kunnen spreken van succesvol ondernemerschap. En hierin krijgt ook innovatie zijn plek. En ik weet zeker, dat dan uw vooruitzichten kansrijk zijn.

■ Pietia Laarhoven-van der Mark Pietia Laarhoven-van der Mark - advocaat & partner TeekensKarstens advocaten en notarissen In het jaar dat voor ons ligt zullen wij ons weer vol enthousiasme storten op het verlenen van juridische dienstverlening. Omdat wij geloven dat de bedrijfsvoering van de cliënt altijd leidend is aan een juridische oplossing, werken wij sinds enige tijd vanuit een sector gestuurde benadering. Ik ben hoofd van de sector Agri & Food. TK heeft van oudsher veel cliënten in deze sector, dus was het logisch dat dit één van onze prominente

sectoren is geworden. De advocaten en notarissen werken geïntegreerd samen en bundelen niet alleen hun juridische kennis, maar maken ook optimaal gebruik van de juiste branchekennis om voor cliënten het optimale resultaat te bereiken. Aangezien TK nauw samenwerkt met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, waar verschillende advocaten en notarissen van TK doceren, alsmede met de Universiteit van Maastricht, beschikken onze juristen over de laatste juridische kennis en is de branchekennis altijd up-to-date.

■ Michel van Velzen Michel van Velzen - MaXXus Communications 2013 wordt zeker een jaar met nieuwe kansen zoals elk nieuw jaar nieuwe kansen en uitdagingen biedt. Maar 2013 wordt ook een spannend jaar, waarin veel zal veranderen. Het jaar waarin de aangekondigde bezuinigingen voor iedereen voelbaar worden. De geluiden over ons economische klimaat zijn de afgelopen maanden niet heel positief, echter zien wij het nieuwe jaar met positieve energie tegemoet. Wij geloven nog steeds, sterker nog nu juist, in de kracht van onze oplossingen en willen ook dit jaar weer onze klanten verrassen met

de eenvoud en het resultaat in bijvoorbeeld efficiënter werken of in een mogelijke kostenbesparing die deze oplossingen kunnen bieden voor bedrijven. Door het net iets slimmer inrichten van uw eigen interne en externe communicatie dan uw concurrent dat doet. Het beheren en beantwoorden van uw e-mail, voicemail en chatberichten vanuit één applicatie en dat alles ook nog eens toegankelijk laten zijn op uw Smart Phone. Video wat steeds meer zijn toetreding maakt in het bedrijfsleven. Kortom genoeg nieuwe uitdagingen, wij hebben er zin in!

■ Dik Roseboom Dik Roseboom - Ro-Ad Arbodienstverlening Elk jaar, elke maand, iedere dag geeft een kans om te innoveren. Juist in perioden van bezuinigingen word je aangezet om na te denken over wat je klant echt nodig heeft. Dit nadenken heeft Ro-Ad een nieuw product/ dienstverlening opgeleverd dat per heden wordt aangeboden aan huidige en potentiële klanten. Het nieuwe product is: webbased digitaal personeelsdossier.

Het digitale personeelsdossier is opgebouwd in hetzelfde systeem als het digitale verzuimdossier. In het digitale personeelsdossier zijn allerlei standaards (voorbeelden: arbeidsovereenkomst, functioneringsgesprek e.a.) opgenomen en heeft een tijdsbewaking voor bijvoorbeeld het einde van de arbeidsovereenkomst, proeftijd en doen van functioneringsgesprekken. Komend jaar zal het product en dienstverlening: digitaal personeelsdossier verder ontwikkeld worden.

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: Luuk Braun

Ron van Beusekom: ‘Wij geloven dat onze klanten meer willen dan bouwmaterialen alleen.’

Daling van de faalkosten met 10 tot 30 procent

Rendabel Ontzorgd ‘Gegarandeerd Beter Geholpen’ is in drie woorden waar BouwCenter Goedhart voor staat. Door deze werkwijze is de bouwmaterialenleverancier uit Alphen aan den Rijn de concurrentie weer eens een stap voor. Met een splinternieuwe service: ‘Rendabel Ontzorgd’.

R

on van Beusekom is accountmanager bij Bouwcenter Goedhart. Met zijn collega’s vroeg hij zich af wat de waardepropositie van zijn bedrijf is en hoe die verder kan worden ontwikkeld. De wens die daaruit voortvloeide, was om een actievere rol te gaan spelen vanaf de totstandkoming van bouwprojecten. Het

20

het ONDERNEMERS BELANG

resultaat was een brainstormsessie die leidde tot een voortreffelijk idee onder de slogan ‘Rendabel Ontzorgd’. Van Beusekom: “Daarmee zijn klanten meer dan ooit gegarandeerd beter geholpen, door een vloeiend bouwproces in de hele bouwketen.” Manager Thierry Maes legt uit wat BouwCenter Goedhart daarmee precies bedoelt. “Wij geloven dat onze klanten meer willen dan bouwmaterialen alleen”, zegt Maes. “Ze willen service waarmee zij ook hun klanten beter kunnen helpen. Dit is helemaal in lijn met onze klantbelofte ‘Gegarandeerd Beter Geholpen’.” “Deze belofte realiseren we met deskundige medewerkers, een actueel assortiment en service. Die service uit zich in de klantbediening en in extra ontzorging. Die noemen we ‘Rendabel Ontzorgd’ en resul-

teert in een verlaging van de faalkosten met 10 tot 30 procent. Bovendien heeft de aannemer alle ruimte om te doen wat hij het liefste wil: bouwen. We ontzorgen kleinere en middelgrote aannemers van dat wat grotere aannemers zelf organiseren, maar waarvoor deze doelgroep te weinig deskundigheid of capaciteit in huis hebben.” Goed voorbereid

Wat betekent ‘Rendabel Ontzorgd’ in de praktijk? Ron van Beusekom: “Alles doen wat een aannemer kan vergeten. Zorgen dat hij goed voorbereid op pad gaat, met de juiste spullen en voorraad zodat hij daarmee zijn planning haalt en binnen budget blijft. In een bouwproject kun je niet alles voorzien, tenzij je er vooraf alle aandacht aan besteedt. Dat gaat van de tekening en de materiaallijst tot aan de planning van werkzaamheden en bouwmaterialen.”


“Normaal gesproken zit een bouwmaterialenleverancier aan het einde van de keten. Met ‘Rendabel Ontzorgd’ hebben we inbreng direct aan de voorkant. Wij draaien het dus om. We weten dan wat de bouwplannen zijn en praten vanaf het begin mee over de benodigde materialen en hun beschikbaarheid. Op deze manier kunnen we voor een vloeiend bouwproces zorgen in de hele bouwketen. Alle consequenties van eventuele ontwerpveranderingen of bouwbesluiten zijn direct inzichtelijk. Onze actieve betrokkenheid betekent dat we actief samenwerken vóór, tijdens en na de bouw. We maken een precieze calculatie van de benodigde bouwmaterialen op basis van de ontwerptekeningen. Dat is een groot voordeel voor de aannemer. Net als het voorstellen van alternatieve en vaak goedkopere materialen alsmede een heldere leveringsplanning al vanaf het voortraject.”

Kennis en ervaring

De volgende stap in het proces is een startbijeenkomst. Daarin komen plan, bouwmaterialen, bouwplanning en de consequenties van ontwerpveranderingen en uitvoeringsbesluiten aan de orde. Van Beusekom: “We zetten hiervoor onze kennis en ervaring in. Bij ons werken veel voormalige aannemers die de markt kennen, zelf op bouwplaatsen hebben gestaan en een tekening kunnen lezen. Wij kunnen daarnaast natuurlijk steeds weer naar alternatieve materialen kijken, die de klant vaak nog niet kent. Concreet kunnen wij vervolgens de aannemer een leveringsplanning en de prijscalculatie voor het geheel bieden. Rekening houdend met productie- en levertijden, inclusief de benodigde stempel-, isolatie-, dilatatie- en luchtdichtheidsadviezen en alle benodigde aanverwante bouwmaterialen.” Gat in de markt

Slagkracht

De beoogde resultaten die BouwCenter Goedhart al heeft uitgerekend, zijn naast een daling van de faalkosten een sterk verkleinde kans op uitloop van een project. Maes: “De commerciële slagkracht van onze klanten zal toenemen. De focus van de aannemer blijft op ‘bouwen’. Ook de kwaliteit van gemaakte materiaalkeuzes verbetert door naast de tekening ook de bouwmaterialen zelf aanwezig zijn.” Ron van Beusekom: “Binnen deze aanpak is stap één is dat iedereen aan tafel komt: architect, aannemer, opdrachtgever en Bouwcenter Goedhart. We presenteren een aantal bouwmaterialen en eventuele alternatieven. Daaruit kunnen de betrokkenen bewust een afgewogen keuze maken. Bij alternatieven moet je denken aan goedkoper, vochtbestendiger of energiezuiniger.”

Er is inmiddels al veel belangstelling voor ‘Rendabel Ontzorgd’, dat mede door de maar voortdurende bouwcrisis door vriend en vijand wordt gezien als het gat in de markt. Thierry Maes: “Het slaat goed aan. De eerste projecten worden nu uitgevoerd en er is veel interesse. Als je voor, tijdens en na een bouwproject actief betrokken bent en samenwerkt, dan komt dat het eindresultaat altijd ten goede. Dat geldt ook voor de precieze calculatie van de benodigde bouwmaterialen en de alternatieven die wij daarvoor kunnen aandragen. Bovendien gebeurt alles al vanaf het voortraject binnen een heldere leveringsplanning en zijn de kosten voor niet hoog. Men betaalt voor het resultaat. We berekenen een eenmalige bijdrage van 900 Euro. Bij het onverhoopt niet doorgaan van een bouwproject zijn de kosten 50 procent van dit bedrag.”

Voor meer informatie: BouwCenter Goedhart Tankval 23 2408 ZC Alphen aan den Rijn T 0172 - 43 10 81 info@bouwcenter-goedhart.nl www.bouwcenter-goedhart.nl

BouwCenter Goedhart BouwCenter Goedhart maakt deel uit van Goedhart Bouwbeheer, een groep bedrijven op het gebied van bouwen en wonen voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Het bedrijf geldt in deze regio ‘Gegarandeerd beter geholpen, door een vloeiend bouwproces in de hele bouwketen.’

al meer dan 85 jaar al als meest betrouwbare expert in bouwmaterialen. Hét adres dus voor de zzp’er die bouwt of uitvoert, maar ook voor de middelgrote of landelijk werkende aannemer. Goedhart heeft een uitgebreid leveringsprogramma voor de grond-, weg- en waterbouw. Van kunststoffen tot en met straatwerk. Met name op het gebied van stenen, dakpannen, gevelbekleding en een ruime keuze op het gebied van tegels en binnendeuren, beschikt het bedrijf uit Alphen aan den Rijn over een schat aan kennis en ervaring.

het ONDERNEMERS BELANG

21


Bedrijfsreportage

Tekst en fotografie: Luuk Braun

John Kriek: "Ik durf te zeggen dat wij van die hele crisis weinig last hebben"

Erevoorzitter van voetbalclub Voorschoten ‘97, actief in de politiek, nauw betrokken bij het bestemmingsplan voor de Dobbewijk en liefhebber van klassieke auto’s. Dat is John Kriek. De succesvolle zakenman viert in 2013 het 55-jarig bestaan van zijn eigen aannemersbedrijf, dat zijn vader Gerard ooit in Wassenaar begon.

Jubileum met goed gevulde orderportefeuille

Aannemersbedrijf Kriek 55 jaar nno 2013 is de locatie van G.J.Kriek BV de Dobbeweg 13 te Voorschoten, waar de Mercedes-bussen af en aan rijden. “Die Mercedessen waren altijd mijn liefste wens”, onthult Kriek. “Dat we zulke schitterende bussen kunnen rijden, zegt ook wel iets over het succes dat we in die afgelopen 55 jaar hebben geboekt. We hebben inmiddels 20 mensen in dienst en ook sinds 2008 hebben we nog altijd een meer dan goed gevulde orderportefeuille. Ik durf te zeggen dat wij van die hele crisis weinig last hebben. Deze auto’s hebben we in 2009 aangeschaft. Dat zegt genoeg.”

A

vakman, die woningbouwverenigingen, zorginstellingen en particulieren als klantenkring heeft. Toch is het opvallend dat zelfs de crisis hem nooit raakte. Hij werkt immers ook voor de gewone man, die volgens de berichten sinds enkele jaren toch nog amper keukens, badkamers en dakkapellen laat plaatsen. Kriek: “Dat klopt op zich wel, maar het werk dat er hier in het dorp en vlak daarbuiten wel is, komt bijna allemaal deze kant op. We staan bekend als landelijk erkend leerbedrijf met gecertificeerde leermeesters in dienst. En woningbouwverenigingen hebben de laatste jaren juist veel aan renovatie laten doen.”

Woningbouwverenigingen Het succes van zijn aannemersbedrijf laat zich niet moeilijk raden. Kriek is zelf een bevlogen

“De mensen hier weten hoe wij werken. Het contact met de opdrachtgevers is voor ons erg belangrijk. Over de bouw, maar ook over

Historie G.J.Kriek BV werd ooit als timmerbedrijf opgericht door Gerard Kriek, de vader van John die de zaak in 1980 zou overnemen. Het eerste vestigingsadres was de Hallekenstraat 78 in Wassenaar. In 1966 verhuisde de onderneming naar de Veurseweg in Voorschoten. Daarna vertrok het in 1974 - het jaar waarin John als leerling in de zaak kwam - naar het industrieterrein achter de Donklaan. Daar zette het in 1996 vervolgens een splinternieuw pand neer. Die huisvesting bleek al snel te klein, waarna de huidige locatie aan de Dobbeweg 13 in beeld kwam.

de kleur en de financiën. Wij denken daarin mee en kijken naar alternatieven. Het moet gewoon goed geregeld zijn en dat doen we samen. De acquisitie doe ik zelf en hier in het dorp kent bijna iedereen mij. Is het niet van het bedrijf, dan wel als voorzitter van de Oldtimervereniging of fractielid van de grootste politieke partij Ons Voorschoten. Dat is ook een voordeel. Verder moet een timmerman die bij ons werkt ook verstand van andere zaken hebben.” Helpende hand Als zijn bedrijf op 5 mei van dit jaar op de kop af 55 jaar bestaat, doet Kriek ook iets terug voor de gemeenschap in Voorschoten. “We zijn erg voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze maand komt er al een prachtig mooi boek uit met daarin alle ondernemers van Voorschoten en wij hebben 400 boeken besteld om weg te geven aan alle vrijwilligers van Voorschoten ‘97. We kijken verder goed waar we de gewone burger en de verenigingen hier en daar een helpende hand kunnen toesteken.”

Aannemersbedrijf G.J.Kriek BV Dobbeweg 13 2254 AG Voorschoten T 071 - 561 61 78 johnkriekbv@gmail.com www.gjkriek.nl

22

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Ed Lamme • Fotografie: René Zoetemelk

Technico biedt unieke distributieoplossingen Technico is dé specialist in het bouwen van sorteermachines voor persoonsgebonden kleding en inname- en uitgiftemachines voor bedrijfskleding. Een intelligent distributiesysteem maakt het mogelijk om de goederenstroom optimaal te laten verlopen en te beheren. Het toonaangevende bedrijf uit Zoeterwoude heeft een aantal unieke gepatenteerde producten ontwikkeld die tot stand zijn gekomen door een vooruitziende blik en jarenlange ervaring in deze branche, kennis die al vier generaties is doorgegeven.

M

et de huidige producten, een uniek garderobesysteem, een dienstkledinguitgiftesysteem, sorteermachines voor persoonsgebonden kleding en de daarbij behorende software is Technico de markt vaak ver vooruit. Algemeen Directeur Nico van Remundt heeft Technico in 1985 opgericht. “Vanuit mijn ervaring in de wasserijindustrie zag ik dat er veel behoefte was aan logistieke optimalisering. Om aan de vraag te voldoen zijn wij daarvoor dan ook sorteersystemen en de bijbehorende softwarepakketten gaan bouwen. Zo zijn wij al vrij snel begonnen met het ontwikkelen van een systeem voor het sorteren van persoonsgebonden kleding die vanuit zorginstellingen wordt aangeboden aan industriële wasserijen. Wij hebben daarnaast veel machines ontwikkeld en gebouwd, waaronder een kledinguitgiftemachine voor bijvoorbeeld bedrijfskleding: TechniX GS. Maar ook hebben wij een unieke oplossing bedacht voor de traditionele garderobe. Deze machine beheert een complete garderobe zonder dat er personeel nodig is, het is veilig en simpel te bedienen.” TechniX GS Sales Manager Ilona Pfundt gaat met enthousiasme in op het unieke kledinguitgiftesysteem van Technico. “Niet alleen in tal van Nederlandse ziekenhuizen is dit systeem inmiddels te vinden, zoals in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, de Tergooi Ziekenhuizen, het Haagse Bronovo Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis, ook in België staan inmiddels diverse installaties zoals onder andere in het UZ Leuven. Maar de interesse vanuit het buitenland gaat verder dan België, ook Duitsland, Turkije en Frankrijk staan inmiddels op de kaart. TechniX GS is modulair op te bouwen naar de volumebehoefte van de klant en is geoptimaliseerd voor korte uitgiftetijden. De drie kernfactoren die dit mogelijk maken

zijn het intelligent beladen, de kleinere afstand tussen de kleding en het vanuit de opslagpositie aanbieden van kleding aan de gebruiker. De snelheid van het beschikbaar hebben van een kledingstuk is bij de wisseling van diensten in een ziekenhuis natuurlijk van groot belang. Je hebt het dan vaak over zo’n 700 verpleegkundigen en dokters die in een korte tijd komen en gaan.” Van Remundt voegt er aan toe dat Technico gebruikmaakt van subcontractors waarbij bijvoorbeeld Kasteel Metaal het volledige staal en roestvrijstaal voor zijn rekening neemt. De installatie worden vervolgens door technici van Technico op locatie geassembleerd. “Via internet worden deze systemen door ons 24 uur per dag en zeven dagen in de week gemonitord zodat er bij een storing kan worden ingegrepen.”

Technico Groep Industrieweg 30 2382 NW Zoeterwoude T 071 - 542 43 44 info@technico.nl www.technico.nl

Sales manager Ilona Pfundt (links) en algemeen directeur Nico van Remundt

Garderobesysteem Tot slot merkt Nico van Remundt op dat hij ook veel van het geavanceerde garderobesysteem van Technico verwacht dat al op een aantal plaatsen wordt toegepast zoals in het Okura Hotel in Amsterdam en een grote dansschool, Dos Bailadores in Leiden. “Ook in theaters, schouwburgen, bioscopen en bij grote muziekspektakels is dit systeem ideaal. Het werkt snel en accuraat en je hebt geen personeel nodig. Dat spaart dus tijd én geld!” Technico Automatisering maakt samen met Technico Services deel uit van de Technico Groep.

het ONDERNEMERS BELANG

23


NU IS DE TIJD

OM IN TE STAPPEN Verlangt u naar méér ruimte om te ondernemen? Dan is nú het moment voor een proefrit in een 2WD of 4WD SsangYong Korando op grijs kenteken. Geniet van het tijdloze design van Giugiaro en de bijzonder rijke standaarduitrusting, waaronder airconditioning, elektrische ramen, elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels en centrale deurvergrendeling met afstandsbediening. En laat u verrassen door de ongekende trekkracht (tot max. 2.000kg) van de 2.0 common rail dieselmotor met maar liefst 129 kW / 175 pk. De Korando koppelt deze kracht aan een verrassend gunstig verbruik en een onwaarschijnlijk laag geluids-niveau. Ook financieel hoeft u alles behalve krap te zitten. U rijdt al een SsangYoung Korando vanaf €. 15.650,-. En de lage onderhoudskosten en standaard 5 jaar garantiegaranderen ook nog eens een uiterst gunstige kilometerkostprijs.

OVERTUIG U ZELF EN KOM BIJ ONS LANGS VOOR EEN UITGEBREIDE PROEFRIT. Hamers 4 Cars Dobbeweg 2 - 2254 AG VOORSCHOTEN - T 071 5 600 200 Prijs excl. BTW en BPM, leges en kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen voorbehouden. Kijk voor meer informatie op www.ssangyong.nl. Brandstofverbruik van 5,1 tot 9,6 km/L. CO2-uitstoot 157- 199 g/km. Importeur: SsangYong Motors Nederland B.V. Email: info@ssangyong.nl


offsetdruk printen foliedruk preegdruk stansen lamineren vormgeving desktop publishing web-to-print mailing warehousing

De Bink Rooseveltstraat 3 · Postbus 425 · 2300 AK Leiden T 071 5311021 · F 071 5764210 · info@bink.nl · www.bink.nl O B T- P A R T N E R

1882 - 2012

130 JAAR


SHP ARCHITECTEN BNA ZOETERWOUDE WWW.SHPARCHITECTEN.NL

Het Ondernemersbelang Leiden 1-2013  
Het Ondernemersbelang Leiden 1-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...

Advertisement