Page 1

NR. 1

2013

HAARLEM E.O.

“Dromen

verwezenlijk je alleen door hard aan het werk te gaan”

Gebroeders van den Haak zien toenemende vraag

Van Santen Transport uit Haarlem neemt De Koker kraanverhuur uit Hoofddorp over

JG3 - Creative in Concepts kiest voor meetbare resultaten

De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

ttttttttttttttttWWW.ONDERNEMERSBELANG.NL


SLOPEN OF RENOVEREN?

Bij een succesvolle renovatie kiest u als concept ‘make-over van HPL binnendeuren’ door kostenbewuster renoveren, slimmer samenwerken en aan verwachtingen te voldoen. Binnen 48 uur tientallen deuren als nieuw: Easypers in Haarlem krijgt het zonder verspilling voor elkaar. Een oude binnendeur is binnen drie minuten gestript en enkele uren later van een nieuwe laag HPL voorzien. Meteen kan hij op de oude plaats ingehangen worden, opnieuw afhangen hoeft niet meer en er is nauwelijks afval. Zo krijgt een compleet gebouw, door hergebruik, weer een strakke uitstraling.

EASYPERS DOET HET SNEL EN DUURZAAM!

Wilt u een demonstratie en een kostenvoorbeeld? Kijk op Easypers.nl of bel Gerard Koelewijn 023 53 136 76

Ford Focus 1.0 EcoBoost in de media “Ford verdient een Nobelprijs”

Er is al een Focus vanaf € 19.525,Bijtelling nu slechts vanaf € 116,40 p.mnd.*

14% bijtelling

* De genoemde netto fiscale bijtelling is op basis van een inkomensbelastingpercentage van 42%.

AUTOVANDAAG

AUTOWEEK

AUTOREVIEW

“Volstrekt geniaal. Niet minder dan revolutie op motorengebied. En eigenlijk nauwelijks te geloven – als ik er niet zelf mee had gereden. We hebben het over de Ford Focus 1.0 EcoBoost, een ultra-zuinige auto die het moet hebben van – nota bene! – een éénliter benzinemotor. Een driecilinder bovendien, maar wél met een turbo. En die maakt alles goed. Dankzij een bewonderenswaardige truc loopt hij voorbeeldig.”

“Direct na het starten valt op dat je vrijwel geen vibraties waarneemt van de motor. Opmerkelijk, omdat een driepitter nu eenmaal van nature minder mooi loopt dan een viercilinder.”

“Dit is downsizen in Ford-stijl en wij zien niet in waarom iemand zich nog een grotere motor in zijn Focus zou wensen.”

“Ford verdient hier een Nobelprijs voor motortechniek voor.”

Kijk voor het volledige artikel op autovandaag.nl

“Horen doe je de motor nauwelijks. Alleen bij fel accelereren valt de kenmerkende driecilinderroffel te beluisteren. Maar die klinkt niet goedkoop; eerder amusant en zelfs enigszins uitdagend; ‘trap het gaspedaal nog maar eens stevig in’ lijkt de kleine Ford-motor duidelijk te willen maken. Eenmaal op kruissnelheid kun je niet meer horen dat je met een driecilinder onderweg bent.” Kijk voor de link naar de AutoWeek video op autoweek.nl

“Leuk die techniek, maar het gaat om het resultaat. Dat is om stil van te worden.” “De motor pakt soepel op en trekt verbazend gemakkelijk door, de elasticiteit LV YRRU ]RQ NOHLQH PRWRU RQJHORRÀLMN Gedurende de gehele testrit door de bergen bij Barcelona staan we steeds weer opnieuw versteld.”

DE TELEGRAAF “De 125 pk sterke Focus 1.0 EcoBoost heeft een levendig karakter en pakt tussen de 1500 en 2000 toeren al goed op. De Focus 1.0 heeft verder precies hetzelfde weggedrag als de versies met grotere motoren.” “De Focus 1.0 EcoBoost is de stilste versie uit het hele gamma.”

Kijk voor het volledige Telegraaf artikel op telegraaf.nl

Kijk voor het volledige Autoreview artikel op autoreview.nl

Haarlem - Eysinkweg 71 - Telefoon 023 - 553 16 66 Tevens vestigingen in: Amstelveen - Badhoevedorp - Hoofddorp - Lisse - Noordwijk

Go Further

www.vankalmthoutauto.nl Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: van 16,1,-23,8; liter/100 km: van 4,2-6,2; CO2 gr/km: van 109-144.


Klantgerichtheid en service zijn voor ons de sleutelwoorden tot succes, bij ons staat ú centraal. Suxesfully is dan ook een organisatie die zich karakteriseert door haar laagdrempeligheid en korte lijnen. Wij vullen de niche tussen de hardware leverancier om de hoek, die niet de aanvullende diensten kan leveren waar u behoefte aan heeft, en de grote automatiseerders waar u als ondernemer een nummer bent en geen hoge prioriteit heeft. Suxesfully vormt voor u hèt single point of contact voor al uw ICT en WEB gerelateerde vraagstukken.

Wij onderscheiden ons van onze concurrent doordat wij alle gewenste expertise in eigen huis hebben. Onze gecertificeerde medewerkers op de helpdesk staan altijd voor u klaar om u te woord te staan, uw probleem

Gebruikersgemak tijd is geld

te inventariseren en op te lossen. Desgewenst komen zij bij u op locatie om de storing te verhelpen. Dat wij alles in eigen beheer doen, betekent voor u als klant dat de

Suxesfully staat voor service,

overeengekomen Service Level Agreements (SLA) direct

goede kwaliteit en betrouwbaar-

gekoppeld zijn aan onze eigen omgeving. Hierdoor kunt

heid. Wij bieden u innovatieve

u er zeker van zijn dat uw incidenten onze hoogste prio-

totaaloplossingen.

riteit hebben.


Inhoud Het Ondernemersbelang Haarlem e.o. verschijnt vijf keer per jaar. Vierde jaargang, nummer 1, 2013 OPLAGE 3000 exemplaren COVERFOTO Fred Kersbergen, voorzitter MKB-Haarlem en Rosalie Smit, directeur van MKB-Haarlem. Fotografie: Jur Engelchor UITGEVER Jelte Hut Novema Uitgevers BV Postbus 30 9860 AA Grootegast Weegbree 1 9861 ES Grootegast T 0594 - 51 03 03 F 0594 - 61 18 63 info@novema.nl www.novema.nl

08

WEBSITE www.ondernemersbelang.nl VORMGEVING VDS Vormgeving! Drachten DRUK Drukkerij Veldhuis, Raalte AAN DEZE UITGAVE WERKTEN MEE Gerrit Boer Jur Engelchor Luuk Gosewehr Jan Hammink Jerry Helmers (Crown Media) Jan Jong Fotografie Baart Koster (Koster Teksten) Paul Kusters (cartoon) Jeroen Kuypers Marco Magielse Wendy van Schie Tekstbureau Vakmaten Henk Veenstra André Vermeulen (column) Ruud Voest Cock de Vries René Zoetemelk ADRESWIJZIGINGEN Adreswijzigingen, veranderingen van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan Tiny Klunder, t.klunder@novema.nl. Vermeldt svp ook de editie er bij: die vindt u bovenaan in het colofon. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

02

het ONDERNEMERS BELANG

Als dé belangenbehartiger, netwerk- en kennisorganisatie, alsmede het klankbord voor zowel ondernemers als bestuurders in Haarlem, is MKB-Haarlem al jaren een sterk merk. Nu bovendien zowel een relatief nieuwe directeur als voorzitter het stuurwiel van de organisatie in handen houden, was er alle reden voor Het Ondernemersbelang om in gesprek te gaan. Waar staat MKB-Haarlem voor? Hoe knokt het voor de belangen van MKB’ers? Hoe worden ondernemers beter van het lidmaatschap van MKB-Haarlem? Baart Koster besprak dat en meer met Rosalie Smit en Fred Kersbergen.

Gebroeders van den Haak zien toenemende vraag In tijden waarin ondernemers steeds meer met hun eigen imago bezig zijn, zien de twee broers Tjeerd en Michiel van den Haak van Haak Zonwering uit Haarlem een duidelijke toename van de vraag naar zonweringen en markiezen waar reclame-uitingen op zijn aangebracht. “We denken echter ook dat deze toename te danken is aan de groeiende bekendheid van ons eigen bedrijf in deze discipline en de zichtbaarheid van de door ons opgeleverde projecten,” zegt Tjeerd. “Van de juwelier tot aan de slager, van de kaaswinkel tot aan horeca en hotel. Voor elke doelgroep zijn er mogelijkheden.”

18

Van Santen Transport uit Haarlem neemt De Koker kraanverhuur uit Hoofddorp over

EINDREDACTIE Novema Grootegast Femke Hut f.hut@ondernemersbelang.nl T 0594 - 51 03 03 BLADMANAGER Novema Grootebroek Jeroen Schrandt-Malagride j.schrandt@ondernemersbelang.nl T 0228 - 32 12 53

“Dromen verwezenlijk je alleen door hard aan het werk te gaan”

21

Sinds 1 januari van dit jaar heeft de Van Santen Groep uit Haarlem het uit Hoofddorp afkomstige De Koker Kraanverhuur overgenomen. De twee broers, Gert-Jan en Marcel van Santen, beiden al sinds 1996 de directeur/eigenaren van het Haarlemse transportbedrijf, vertellen dat ze zélf werden benaderd. “Toen we in gesprek gingen, ontstond met name interesse voor de kraanactiviteiten en dat heeft dus geresulteerd in een overname per begin van dit jaar. Die tak gaat nu verder onder onze eigen naam.”

JG3 - Creative in Concepts kiest voor meetbare resultaten In marketingcommunicatie draait het om een effectieve boodschap. Met een onderscheidende strategie stijgt de kans om ook daadwerkelijk opgemerkt te worden. Het marketingcommunicatiebureau JG3 is gespecialiseerd in het bedenken van creatieve en innovatieve concepten, die niet alleen uniek en onderscheidend zijn, maar tevens meetbaar resultaat opleveren.

22

In het hartkatern De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder

In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

- Blijvend leren steeds belangrijker - SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden - Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in - Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd, maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden.


Column ■

En verder

Sleutelwoord: optimisme

04

Nieuws

Dik vier jaar al verkeert de westerse wereld in een forse dip. Het einde is

07

DMG Finance: de complete financiële dienstverlener

nog niet in zicht. We praten elkaar de put in. Zo hebben we ons zelf in

voor het MKB

een vicieuze cirkel gemanoeuvreerd. De media berichten bijna dagelijks

11

‘Ik wil bedrijfsprocessen positief beïnvloeden!’

13

1 januari 2013: verzekeringswereld flink opgeschud

14

Ondernemerspanel - 2013: Een jaar met nieuwe kansen?

17

De waardering van uw bedrijf verdient toppers

19

Kapitein B.V. Loodgieter / Installateur: Ontzorgt breed,

over economische rampspoed, daarbij gevoed door de regering en door geluiden uit de lobbykantoren van het bedrijfsleven. Tegelijkertijd is er nauwelijks nog besef van de enorme welvaart waarin wij mogen leven. Oorlog is iets wat 90 procent van de bevolking alleen kent van televisiebeelden en bioscoopfilms. De economie is het probleem niet. Het werkelijke probleem is dat in Nederland, en ook in andere westerse

duurzaam en energiek

‘democratieën’, een tweedeling is ontstaan tussen de bestuurlijke elite en

20

‘Ondernemers in de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk?’

de gewone burger op straat. Die twee verstaan elkaar niet meer.

23

Accountants en adviseurs met oog voor ondernemen

De huidige generatie politici zit niet in de politiek vanuit een gedreven ideaal om het land en zijn bevolking naar betere leefomstandigheden te leiden, maar vanuit een gecalculeerde gedachte om de eigen loopbaan vooruit te helpen. Op zich is dat niet eens zo vreemd, immers de leefomstandigheden kunnen al bijna niet meer beter. Hierdoor laat zich verklaren waarom het kabinet-Rutte II (en ook voorgaande coalities) niet verder komt dan het verhogen van belastingen en het beknibbelen op collectieve voorzieningen. Een beeld van hoe

Strip

Nederland er in 2020 bij moet liggen, is er niet in Den Haag. De boodschap dat iedereen het zal voelen dit jaar, is een heel verkeerde boodschap. Daardoor blijft iedereen –behalve creatieve ondernemers- zitten waar hij zit. Dat de bouwsector op z’n rug ligt, de woningmarkt is ingestort en de werkloosheid elke dag met 800 mensen toeneemt, interesseert de overheid geen bal. Ze neemt immers geen maatregelen om het functioneren van de economie te stimuleren. Ze doet het tegenovergestelde. De regering veroorzaakt vraaguitval. Behalve op vakanties en de nieuwste iPhone bezuinigt het volk nu bijna overal op. Terwijl iedereen weet dat geld moet rollen om de machinerie draaiend te houden. Aan de koopkracht ligt het echt niet. Sinds 2008 is die met 4 procent gedaald. Met elk briefje van 50 euro koop je nu dus voor 2 euro minder dan vijf jaar geleden. De boodschap van het kabinet had vorig jaar moeten zijn: Mensen, we verlagen de BTW en de inkomstenbelasting en we snijden fors in het overheidsapparaat en maken van de ambtenaren zzp’ers. Weten die ook eens wat het is om de eigen broek te moeten ophouden. Geef ons vier jaar en het komt goed. Dit lijkt op het VVD-programma, maar de PvdA heeft het kennelijk weten tegen te houden. Ondernemers zullen 2013, zoals gewoonlijk, zelf naar hun hand moeten zetten. Met een tas en een jas vol optimisme, dat wel. André Vermeulen info@avoor.nl

het ONDERNEMERS BELANG

03


Nieuws Bijtelling leaserijders vaak te hoog

Een deel van de werknemers betaalt teveel belasting, doordat de regels voor de bijtelling verkeerd worden toegepast. Uit onderzoek van de Vereniging Auto van de Zaak blijkt dat dit bij vijf procent van de werknemers niet klopt. Vaak wordt een verkeerde waarde van de auto van de zaak als grondslag gehanteerd en soms betalen leaserijders al jarenlang teveel bijtelling. Voor het correct toepassen van alle regels rond de auto van de zaak kunnen werkgevers en werknemers op de website van Flynth het digitale naslagwerk Alles over de auto van de zaak gratis downloaden. Bijtelling geheel voorkomen?

Bij leaserijders, die bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat ze op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privĂŠ

rijden met de auto van de zaak, hoeft geen bijtelling toegepast te worden. Zij moeten wel een goede rittenadministratie bijhouden. Voor deze groep is het Rittenregistratieboekje 2013 een handzaam hulp-middel, dat gratis is aan te vragen bij Flynth. De Belastingdienst accepteert de accuraat bijgehouden rittenlijst in het Rittenregistratieboekje als bewijsstuk. Overigens kan de Belastingdienst wel extra bewijsmateriaal verlangen, zoals een afsprakenagenda of garagenota’s. Ook kunnen geïnteresseerden een administratiemodule (voor auto’s met ÊÊn bestuurder) downloaden. De gebruiker hoeft alleen de ritten invoeren; het programma voert automatisch de benodigde berekeningen uit. www.ynth.nl

Samenvoeging KvK en Syntens van start Per 1 januari 2014 worden de Kamer van Koophandel Nederland, de Regionale Kamers van Koophandel en Stichting Syntens samengevoegd tot ĂŠĂŠn zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), dat valt onder de eindverantwoordelijkheid van het Ministerie van Economische Zaken. Het wetsvoorstel hiervoor zal binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd. De fusie leidt naar verwachting tot het herplaatsen van 300 Ă 400 medewerkers en de sluiting van circa 25 kantoren, hetgeen tot een jaarlijkse besparing van â‚Ź80 miljoen zal leiden. Deze eerder aangekondigde reorganisatie is het gevolg van de invoering van het Digitale Ondernemersplein onder het Kabinet Rutte I. Ingrijpende reorganisatie

De reorganisatie van de Kamer van Koophandel en Syntens is een complex en ingrijpend proces. Circa 25 kantoren zullen gesloten worden en het aantal fte’s zal afnemen van ca. 2230 in 2012 naar 1495 in 2014. Dit leidt naar verwachting tot het herplaatsen van 300 à 400 medewerkers. Er zullen maximale inspanningen worden gedaan om deze medewerkers binnen de nieuwe organisatie te herplaatsen dan wel te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Gedwongen ontslagen kunnen echter niet worden uitgesloten. Met deze eerder aangekondigde reorganisatie wordt de Kamer van Koophandel gemoderniseerd en het Digitale Ondernemersplein (1 loket voor ondernemers) ingevoerd, zoals door het Kabinet Rutte I reeds was besloten. De samenvoeging leidt tot een besparing van ca. 80 miljoen euro.

terecht voor alle informatie, voorlichting en advies over starten, ondernemen, internationale handel en innovatie, maar ook voor allerlei andere overheidszaken en transacties zoals registratie, belastingen, subsidies en vergunningen. De Kamer van Koophandel gaat dit Digitale Ondernemersplein ontwikkelen en beheren. Het is de bedoeling dat alle voor ondernemers relevante publieke dienstverleners, en in een latere fase mogelijk ook op ondernemers gerichte private organisaties, aansluiten op dit Digitale Ondernemersplein. Daarnaast komen er fysieke Ondernemerspleinen waar aanvullende dienstverlening plaatsvindt. Vraaggericht en digitaal

Met deze reorganisatie verandert de Kamer van Koophandel van een aanbodgerichte in een vraaggerichte organisatie. Het aantal front oďŹƒces in de regio zal worden teruggebracht naar 19. Inschrijving en wijzigingen in het Handelsregister, het deponeren van jaarstukken en algemene voorwaarden en de verstrekking van exportdocumenten lopen in de toekomst vrijwel volledig digitaal. De Kamer van Koophandel zal als publieke dienstverlener, daar waar de markt het niet zelf kan, ondernemers, met name starters en het MKB, regionaal ondersteunen in het beter benutten van groeimogelijkheden. Welke projecten en activiteiten dat zullen worden, zal sterk afhangen van de plannen van een vijftal regionale adviesraden en ĂŠĂŠn centrale adviesraad waarin m.n. werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigd zijn. Zij bepalen in hoge mate de vraag en behoefte aan ondersteuning door de nieuwe organisatie.

Digitale Ondernemersplein

)SVLTLU NLZJOLURLU IPUULU\\YILaVYNKPUOLLS5LKLYSHUK ZP[L!  

Z[VYL! 

)SVLTLUKHHSZL^LN .4c6]LY]LLU PUMV'IVLRL[JHKLH\US^^^IVLRL[JHKLH\US

Met de integratie van de Kamers van Koophandel en Syntens tot ĂŠĂŠn ZBO wordt de wens van het kabinet voor een fundamentele nieuwe inrichting van de dienstverlening aan ondernemers doorgevoerd: het Digitale Ondernemersplein. Het Digitale Ondernemersplein is ĂŠĂŠn digitaal loket voor alle ondernemers. Ondernemers kunnen daar niet alleen

Citadel Beveiliging B.V. totaalleverancier van beveiligingsmaatregelen

Citadel Beveiliging B.V. is sinds de oprichting in 1996 uitgegroeid tot een totaalleverancier van

04

het ONDERNEMERS BELANG

beveiligingsmaatregelen voor particulieren, winkels en bedrijven. Citadel levert complete oplossingen op het gebied van beveiligingsvraagstukken tegen een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Voor hun klanten betekent dit ĂŠĂŠn aanspreekpunt en een kwalitatief

hoogwaardige leverancier. Uiteraard zijn ze een Borg gecertiďŹ ceerd technisch beveiligingsbedrijf. Dit geeft de klant de zekerheid dat zij zaken doet met een beveiligingsbedrijf dat zich houdt aan de voorschriften en jaarlijks gecontroleerd wordt op kwaliteit.

De regelingen op het gebied van inbraakpreventie worden beheerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV is een samenwerkingsverband tussen overheid, het bedrijfsleven en eindgebruikerorganisaties.


Column

Dienstverlening Agentschap NL uitgebreid voor Nederlandse ondernemers

: WORDT

Agentschap NL (AgNL) breidt haar dienstverlening uit voor Nederlandse ondernemers met internationale activiteiten. Vanaf 1 februari 2013 kunnen ondernemers bij AgNL ook terecht voor een zakenpartnerscan van Ghana, Nigeria, Kenia, Ethiopie, Maleisie, Singapore, Bangladesh en Colombia. Via de scan krijgen ondernemers een overzicht van potentiele zakenpartners die de start met een nieuw product in bovengenoemde landen vergemakkelijkt. “De zakenpartnerscan wordt uitgevoerd in samenwerking met het handelsnetwerk in het buitenland, bestaande uit de Nederlandse ambassades, consulaten-generaal en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s)”, aldus Bas Pulles, directeur van NL EVD Internationaal, een divisie van Agentschap NL. “De zakenpartnerscan opent deuren naar distributeurs, importeurs, productiepartners of agenten in het buitenland.” Het handelsnetwerk is ervan overtuigd dat de zakenpartnerscan een waardevol instrument is om Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij zakendoen in het buitenland. In 2011 hebben 800 bedrijven van deze dienstverlening gebruik gemaakt. Tenminste 60% heeft een contract getekend of verwacht dat nog te zullen doen. Deze contracten hebben een totale waarde van €70.825.000.- Voor een zakenpartnerscan wordt een eigen bijdrage van 500,- euro gevraagd. Het programma is al beschikbaar voor 26 andere landen en een aantal internationale organisaties, zoals Wereldbank, VN, Oost-Europa Bank en Europese instellingen. Meer informatie: www.agentschapnl.nl/zakenpartnerscan

Uw nieuws Is er een nieuwe directie aangetreden? Heeft u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar : Novema, t.a.v. Femke Hut, f.hut@ondernemersbelang.nl.

Integrale aanpak graadmeter duurzame economie

D

supplies in stock s All s olutions you need

All

CEF wordtAll YESSService you expect

Na meer dan 60 jaar te hebben Het “3S Yesss logo” wordt zo de gehandeld onder de naam City nieuwe handelsnaam in alle landen waar we gevestigd zijn. De comElectrical Factors werd het hoog binatie van de nieuwe naam, de tijd ons merk de 21ste eeuw in te vorm van het logo en het gebruik sturen. We hebben na marktonde kleuren, staat voor posiderzoek besloten niet alleen de De combinatie van de nieuwe naam,van logo en nieuwe kleuren die tiviteit, innovatie en daadkracht Look & Feel aan te passen maar staat voor positiviteit, innovatie en daadkracht met de 3 beloften. de 3 beloften: All Supplies in ook onder een nieuwe krachtige Yesss wemet can! stock / All Service you expect / All naam te gaan handelen welke de Solutions you need. beloften van ons merk benadrukt.

EEN NIEUWE NAAM, MET DEZELFDE PASSIE UW GROOTHANDEL IN ELEKTROTECHNISCHE MATERIALEN

www.yesss.com

Gratis E-Book “Social Media – Netwerken aan de #Stamtafel” Richard Bordes uit Hoofddorp en Social Media Expert heeft het nieuwe boek ‘Social Media – Netwerken aan de #Stamtafel’ uitgebracht. In dit boek leert hij ondernemers de mogelijkheden en kansen van Social Media. Over wat je er mee kan en waarom je er iets mee moet. Dit digitale boek is gratis aan te vragen via MeerBusiness, de grootse businessclub van deze regio: info@meerbusiness.nl (pdf 9 MB) Social media bieden jou als ondernemer volop kansen om geld te verdienen. Dit boek helpt je een weg te vinden op social media. Heb je nog geen socialmedia-account? Dan biedt dit boek hulp bij je eerste stappen. Ben je al wel actief op social media? Dan helpt dit boek je om meer uit je socialmediaactiviteiten te halen. In hoofdstuk 1 lees je meer over het ‘waarom’ van social media. Want waarom moet je

er eigenlijk iets mee? En hoe heeft de invloed van social media zich door de jaren heen ontwikkeld? Op de vraag ‘Wat leveren social media me op?’, geeft hoofdstuk 2 een antwoord. Aan de hand van praktische informatie leert hoofdstuk 3 je hoe je een socialmediaplan opstelt. Na het maken van plannen, kun je beginnen met zaken doen. Hoe dát in zijn werk gaat, lees je in hoofdstuk 4. Hoofdstuk 5 tenslotte, gaat over de omgangsvormen en gedragsregels aan de online stamtafel die ‘social media’ heet. Door de hoofdstukken heen verweven vind je voorbeelden van ondernemers uit verschillende branches die hun socialmedia-ervaringen delen én columns van de auteur van dit boek: socialmedia-expert Richard Bordes. Hij deelt je in zijn ervaringen op socialmediagebied. Contact: MeerBusiness, René Jansen: info@meerbusiness.nl

e Amsterdam Economic Board organiseerde op 13 februari j.l. een bijeenkomst om een beeld te geven over ontwikkelingen ten aanzien van de duurzame economische positie van de groot metropool Amsterdam (MRA). De kracht van het MKB biedt de mogelijkheid kleinschalige innovaties of projecten te starten die dan opgeschaald kunnen worden. Ook het versterken van een cyclische economie nodigt uit vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Belangrijk bij deze projecten blijft de manier van financieren. Interessant zijn ook de nieuwe instrumenten van banken. Instrumenten voor het MKB met een evenwichtige risicospreiding en oog voor inspirerende ‘best practices’. Veilig Ondernemen in Haarlem

Het Ministerie van Justitie is op 1 januari j.l. gestart met een nieuwe aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB). Deze ondernemingen kunnen een gratis veiligheidsscan laten uitvoeren en krijgen tot 1.000 euro subsidie voor veiligheidsmaatregelen. Begin maart organiseert het MKB-Haarlem en RPC (Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing) een informatiebijeenkomst met informatie over deze veiligheidsscan en optionele maatregelen om de veiligheid van uw zaak te verbeteren. Meer hierover vindt u op onze website www.mkb-haarlem.nl. Inspiratie netwerkbijeenkomst

Eind maart is de eerste inspiratie netwerkbijeenkomst. Het thema van de bijeenkomst betreft de ‘Duurzame inzet van personeel’. Een adequate inzet van het menselijk kapitaal is bepalend voor het verdiensten van een onderneming. Want zorg voor vitaliteit en inspiratie versterken de productiviteit. Volg onze website www.mkb-haarlem.nl voor de exacte datum en locatie. Faridah C Azimullah namens het Bestuur MKB-Haarlem

het ONDERNEMERS BELANG

05


Wij zetten niemand voor aap om uw geld te krijgen.

*ODBTTPFO( FSFDIUTEFVSXBBSEFST

XXXTOJKEFSJODBTTPOMtNBSLFUJOH!TOJKEFSJODBTTPOM

Een slimme ondernemer profileert zichzelf

HOE? Bijvoorbeeld door :

Bijvoorbeeld door :

Autobelettering

Een goede (verbeterde) huisstijl

Bordreclame

Plaats uzelf beter op de markt door middel van een duidelijk logo en een goede eigen huisstijl. Professionele visitekaartjes en briefpapier zijn een ‘must’. Wellicht verdient uw huisstijl een upgrade?

Raamreclame

7XYYVY[JSPHIVSJž]IVREEVTSXIRXMtPIOPERXIR%PWY kunt laten zien wie u bent en wat u doet, zullen zij u zeker weten te vinden.

Voor relatief weinig geld kunt u hiermee reclame maken. Elke dag opnieuw zien honderden mensen uw bedrijfsnaam op uw auto(s). Een mooi bord in de tuin of aan de gevel met uw bedrijfsnaam en Unique Selling Points er op. Beletteren of decoreren van ramen staat mooi. U maakt zichzelf herkenbaar en u kunt door middel van teksten alle belangrijke zaken vermelden betreffende uw bedrijf. Ook kunt u er voor zorgen dat mensen niet gemakkelijk naar binnen kijken.

Folders en yers

Een effectieve website

Het is duidelijk dat een goede effectieve website ervoor zorgt dat bezoekers snel kunnen zien wat u ze te bieden hebt.

Studio Nicola en graďŹ sch service bureau Dubbel G staan voor u klaar. Wij helpen u graag uw bedrijf beter zichtbaar in de markt te zetten! Wateringweg 153, 2031 EG Haarlem Studio Nicola 023-5315106 info@studionicola.nl | Dubbel G 023-8445929 info@dubbelg.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU#BBSU,PTUFS ,PTUFSUFLTUFO t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Flexibel, wendbaar en tegelijk vakkundig op alle terreinen van de financiĂŤle huishouding van MKB-ondernemers. Het zijn kernkwaliteiten van DMG Finance, dat onderdeel is van het samenwerkingsverband Damen & Meijer Groep (DMG), waarin veel kennis over alle facetten van ondernemerschap gebundeld is. Het gaat DMG Finance goed, zegt een tevreden oprichter/directeur Michel Damen. Maar hij leunt daarom nog niet achterover. “Er is in Haarlem nog genoeg marktaandeel te winnen.â€?

DMG Finance: de complete ďŹ nanciĂŤle dienstverlener voor het MKB

“We gaan voor een in de Haarlemse regio�

E

n dat moet geen probleem zijn, want DMG Finance ondersteunt en adviseert in accountancy, ďŹ nanciĂŤle administratieve dienstverlening, salarisadministratie en in alles wat met belastingen te maken heeft. Damen vat meteen bondig samen waarom DMG Finance al voor zoveel MKB-ondernemers een aantrekkelijke ďŹ nanciĂŤle partner is. “We zijn laagdrempelig, voor sommige van onze klanten zitten we letterlijk om de hoek. Klanten kunnen binnenlopen zonder afspraak en worden geholpen tegen tarieven die je zou verwachten bij een administratiekantoor, terwijl wij naast administratieve dienstverlener bovendien accountant zijn.â€?

Accountancytitel waarborgt blijvend de hoogste kwaliteit

Doordat DMG Finance is aangesloten bij de NBA (Nederlandse beroepsgroep voor accountants) en bij brancheorganisatie Extendum Audit, worden er periodiek kwaliteitskeuringen uitgevoerd. Die zijn vereist om de titel van accountant te mogen behouden. Zodoende is dus gewaarborgd dat DMG Finance steeds volgens de meest recente kwaliteitseisen werkt. “Zeker op accountancygebied, waarin regelgeving snel verandert, is dat een belangrijke prĂŠ. Want dat wij kennis van zaken hebben mag natuurlijk zonder meer worden verwacht. Maar nu ondernemers steeds scherper moeten zijn op werken volgens de regels, is onze

ondersteuning en advisering op het gebied van compliancy echt van meerwaarde.� Ken de kwaliteiten van je klanten en onderschat ze niet. Vaak weten ze zelf prima wat goed voor ze is, vervolgt Damen. “Daarom adviseren wij altijd met respect voor de eigen ruimte van de klant. We gaan met andere woorden niet op zijn stoel zitten en zeggen niet ‘zo gaan we het doen’. Wij denken liever sturend mee. Daar heeft de klant uiteindelijk ook het meest aan.� Waar mogelijk en wenselijk het ondernemerschap bevorderen

Damen en zijn goed ingespeelde professionele collega’s gaan voor maatadvies. Zij weten hoe prettig het is voor MKB-ondernemers om niet onnodig afgehouden te worden van hun eigen core business. “Grote accountantskantoren willen nog wel eens dikke rapporten bij de ondernemer op het bureau leggen. Maar dat kost veel leeswerk en dat nemen wij klanten graag uit handen door bondig en in heldere taal te rapporteren en adviseren. De tijdwinst die dat oplevert kunnen onze klanten weer in hun kernactiviteiten steken.â€? Breed ontzorgen op ďŹ nancieel gebied; daar maakt DMG Finance werk van. Niet alleen door administratieve processen voor klanten over te nemen en hen als accountant terzijde te staan, maar ook door

adviesverstrekking waar ondernemers iets voor kopen. Ook op specialistische terreinen. “Kijk naar de werkkostenregeling, de kansen en valkuilen van de Flex-bv of naar het omzetten van rechtsvormen, bijvoorbeeld van stichting naar BV. Dat zijn allemaal actuele zaken die kunnen spelen en waarin wij niet alleen adviseren, maar ook kunnen helpen met implementeren.â€? Soms gaat het om inke transitieprocessen, zoals bij de wetenschappelijke en culturele instellingen die klant bij Damen zijn. Hij helpt ze graag. “Een van de boeiende facetten van onze praktijk is het ondersteunen van de valorisatie bij traditioneel niet op winst gerichte instellingen, die zich in toenemende mate als ondernemers moeten manifesteren.â€? Het pleit voor de slagkracht van DMG Finance. Adequate ondernemingsgerichte advisering en administratieve ondersteuning plaveien de weg naar een structureel beter bedrijfsresultaat. Ook steeds meer Haarlemse MKB-bedrijven zullen dat gaan ondervinden. Damen & Meijer Groep | DMG Finance Schoterweg 12 (gebouw Trompenburg) 2021 HM Haarlem T 023 - 527 53 36 F 023 - 526 89 74 info@dmgroep.nl www.dmgroep.nl

het ONDERNEMERS BELANG

07


Interview

5FLTU#BBSU,PTUFS ,PTUFSUFLTUFO t'PUPHSBmF+VS&OHFMDIPS

'SFE,FSTCFSHFOFO 3PTBMJF4NJU

MKB-Haarlem toont zich ambitieuze ĂŠn slagvaardige behartiger van Het Ondernemersbelang

“ Dromen verwezenlijk je alleen door hard aan het werk te gaanâ€? Als dĂŠ belangenbehartiger, netwerk- en kennisorganisatie, alsmede het klankbord voor zowel ondernemers als bestuurders in Haarlem, is MKB-Haarlem al jaren een sterk merk. Nu bovendien zowel een relatief nieuwe directeur als voorzitter het stuurwiel van de organisatie in handen houden, was er alle reden voor Het Ondernemersbelang om in gesprek te gaan. Waar staat MKB-Haarlem voor? Hoe knokt het voor de belangen van MKB’ers? Hoe worden ondernemers beter van het lidmaatschap van MKB-Haarlem? Baart Koster besprak dat en meer met Rosalie Smit en Fred Kersbergen.

08

het ONDERNEMERS BELANG

S

mit is sinds november 2011 directeur van MKB-Haarlem en Kersbergen is sinds april 2012 voorzitter. Beiden zijn ze niet alleen bevlogen vertegenwoordigers voor het plaatselijke MKB, ook weten ze uit eigen ervaring wat ondernemerschap inhoudt. Zo is Smit actief als communicatieadviseur. Haar opgebouwde ervaring in wat de Haarlemmerolie van het bedrijfsleven is, namelijk goede communicatie, komt haar ook in haar directeursfunctie goed van pas. “Ik adviseer MKB-Haarlem op communicatief vlak en werk daarnaast momenteel ook voor het Servicepunt Leren


en Werken, een samenwerkingsverband tussen het UWV, onderwijs, de gemeente en ondernemers. Ook in die functie ben ik verantwoordelijk voor de communicatie richting alle betrokken partijen. Waarbij ik denk vanuit de werkgeversvraag. Wat hebben werkgevers nodig, hoe ontzorg ik hen op hun arbeidsvraagstuk? Die contacten en ervaring komen me als directeur van MKB-Haarlem uiteraard ook goed van pas.”

“Wij benadrukken in alles wat we doen de waarde van samenwerking” Kersbergen is naast zijn voorzitterschap druk met onder meer zijn werk voor zijn onderneming Vigor Transitions, dat bedrijfsrendementen helpt te maximaliseren en verbeterprocessen binnen bedrijven begeleidt. En daarnaast als directeur van het EVC Centrum Vigor (Erkenning van Verworven Competenties). Mijn voorzitter-schap voor MKB-Haarlem past daar ook in. Want de visie van MKB-Haarlem is het verbeteren van het ondernemersklimaat in Haarlem.” Een niet gering aantal van ruim 1700 MKB-ondernemers in Haarlem en Zuid-Kennemerland is bij MKB-Haarlem aangesloten. Van detaillisten tot grotere dienstverleners en fabricagebedrijven. Zijn jullie tevreden met dat ledenaantal? Smit: “Nee, dat moet veel meer worden. Maar wij merken dat belangenbehartiging vaak nogal abstract is. Ondernemers willen altijd concreet de toegevoegde waarde van activiteiten kunnen bepalen. Die is er wat MKB-Haarlem betreft absoluut. Alleen is die bij onze lobbyactiviteiten niet altijd direct zichtbaar. Hoewel ik dat moet nuanceren. Veel stappen vooruit in het Haarlems ondernemersklimaat zijn uitstekend zichtbaar, maar je hebt ook met lobbyprocessen te maken die een langetermijn dynamiek hebben.” Kersbergen: “Als een ondernemer iets wil, dan pakt hij dat direct aan. Maar zo werkt het niet wanneer je in een lobby te maken hebt met allerlei maatschappelijke partijen die hun invloed op processen uitoefenen.” Hoe vertegenwoordig je zo’n mêlee aan verschillende ondernemers uit verschillende gebieden in en rond Haarlem? Kersbergen: “Wij benadrukken in alles wat we doen de waarde van samenwerking. We willen dan ook voor alle Haarlemse ondernemers, in de verschillende branches en op verschillende locaties, optrekken om het ondernemersklimaat te verbeteren. Gezamenlijk, maar met behoud van ieders eigen identiteit. Zodat onze leden enerzijds in hun eigen kracht blijven staan, maar tegelijkertijd profiteren van de gezamenlijke lobby die wij voor ze kunnen voeren.”

Welk dossier is momenteel wat jullie betreft de heetste aardappel? Kersbergen: “Bereikbaarheid. We zijn nu onder meer bezig de parkeergarage Stationsplein in het centrum, beter bereikbaar te krijgen vanuit HaarlemNoord. Door de gemeente is goed nagedacht over hoe je verkeersstromen prachtig door de stad kunt leiden. Alleen: mensen die via de Rijksstraatweg uit Haarlem-Noord komen, willen niet vlak voor het station alsnog een enorme lus rijden om uiteindelijk bij de parkeergarage te arriveren. De winkeliers in de Barteljorisstraat geven bijvoorbeeld aan daar echt last van te hebben. Want mensen rijden nu vaak door naar een andere parkeergarage, waardoor ze aan de andere kant de stad binnenkomen. Ongunstig voor de klandizie van deze groep ondernemers.” Smit: “Overigens hebben we een uitstekende relatie met de gemeente, waarin we in constructieve dialoog zijn over allerlei zaken. Met die relatie, die zich kenmerkt door openheid en transparantie, zijn we erg blij. Overigens begrijpt de gemeente ook heel goed haar belang daarbij, want wij geven natuurlijk heel nuttige feedback over wat er onder ondernemers leeft.” ‘Alleen als je kunt delen, kun je vermenigvuldigen’ is een uitspraak die jij onlangs deed, Rosalie. Hoe geven jullie aan kennisdeling, een van de pijlers van MKB-Haarlem, in de praktijk vorm? Smit: “We organiseren onder andere masterclasses in samenwerking met onze regionale partners, waaronder advocatenkantoren en accountants. Zo organiseerden we 29 januari een boeiende masterclass onder het thema ‘haal alles uit uw webshop’. Of je een webshop moet nemen, en zo ja, hoe je die moet onderhouden, zijn vragen die ondernemers bezighouden. Dat soort, bij veel ondernemers levende vragen, beantwoorden wij met masterclasses.” Samenwerking met partners is sowieso een belangrijk onderdeel van jullie strategische koers. Zo doen jullie dat ook met Het Ondernemersbelang. Wat haalt MKB-Haarlem daaruit? Smit: “Wij focussen op de centrale ondernemersvraag: ‘what’s in it for me?’ Want wij willen dat, als ondernemende leden aan het eind van het jaar hun factuur ontvangen, ze precies weten wat het lidmaatschap ze heeft opgeleverd. Daarom zijn wij momenteel met veel partners een samenwerking aan het aangaan om het voordeel van het lidmaatschap optimaal tot zijn recht te laten komen. Het Ondernemersbelang is het magazine dat ondernemers bereikt. Onze samenwerking met Het Ondernemersbelang houdt in dat, zodra je lid bent van MKB-Haarlem, je het magazine thuisgestuurd krijgt. En als lid krijg je korting als je in Het Ondernemersbelang

wilt adverteren. Voor ons is het magazine een uitstekend platform om te tonen wat we als organisatie doen en daar krijgen we dan ook de ruimte voor.” Kersbergen: “Het mes snijdt dus aan twee kanten; lid worden van MKB-Haarlem wordt door de samenwerking met Het Ondernemersbelang nóg aantrekkelijker voor ondernemers. En nóg meer ondernemers zullen door de laagdrempeligere toegang tot het magazine, zich daarin gaan presenteren.” Bestuurders met visie hebben hun stip op de horizon. Welke stip hebben jullie gezet? Smit: “Een stip is de ontwikkeling van dit gebied. Gebleken is dat in Haarlem veel geld en tijd twee essentiële ingrediënten zijn om de innovatie in de regio te stimuleren. Bij innovatie moet je dan niet alleen denken aan het innoveren van bedrijfsprocessen, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe business modellen. Daar wordt nu nog veel te weinig mee gedaan. Onze stip op de horizon is dat Haarlem de innovatieve hoofdstad van Nederland wordt en dat innovatieve ondernemers naar Haarlem komen. Dat is een droom waar we nu overigens al hard aan werken samen met de Kamer van Koophandel. Zo hebben we al drie netwerkbijeenkomsten georganiseerd onder het thema ‘Informal investor meets entrepreneur’. Al drie keer is er een match uit gekomen en hebben entrepreneurs dus een zodanig interessant plan gepresenteerd dat informal investors interesse hebben om dat te financieren. Want ook daar zijn we ondernemers in; dromen verwezenlijk je alleen door hard aan het werk te gaan.”

“Onze stip op de horizon is dat Haarlem de innovatieve hoofdstad van Nederland wordt”

MKB-Haarlem Postbus 492 2000 AL Haarlem T 06 - 41 36 67 60 info@mkb-haarlem.nl www.mkb-haarlem.nl

het ONDERNEMERS BELANG

09


accountants & adviseurs

Een zeker en veilig gevoel Citadel Beveiliging B.V. is sinds de oprichting in 1996 uitgegroeid tot een totaalleverancier van beveiligingsmaatregelen voor particulieren, winkels en bedrijven. Wij leveren complete oplossingen op het gebied van beveiligingsvraagstukken tegen een gunstige prijs / kwaliteitsverhouding. Voor onze klanten betekent dit ĂŠĂŠn aanspreekpunt en toepassing van hoogwaardige kwaliteitsproducten.

“Het beste advies komt van dichtbij�

Leidsevaart 578 | 2014 HT Haarlem T 023-544 03 83 | F 023-544 03 77 Palletweg 54, 2031 DC Haarlem Postbus 269, 2100 AG Heemstede 5FMtXXXDJUBEFMCFWFJMJHJOHOM

adviseurs@ooijen.nl | www.ooijen.nl

De Smaak van ItaliĂŤ- Gusto d’Italia Gusto d'Italia heeft een nieuw onderkomen gevonden in de winkel waar vroeger Portovino gevestigd was, aan de Kruisweg 947 in Hoofddorp. Gusto d’Italia is een Italiaans catering bedrijf in (luxe) borrels, uitgebreide lunch en verschillende diner mogelijkheden. “Maar wij verzorgen ook kookworkshops en proeverijenâ€?, vertelt Roset. De zaak is bijna klaar, eind januari hebben we een mooie zaak waar men verse Italiaanse producten en gerechten kan kopen, we hebben aan de achterkant een mooie serre die aan de tuin grenst, we gaan hier ook de kookworkshops houden en natuurlijk wordt hier ook de catering gedaan. Ik verheug me er wel op om straks alles vanuit dit pand te regelen. Catering met passie. Dat hoort bij de Italiaanse keuken.â€? Inderdaad. En het hoort ook bij Roset.

Kruisweg 947 | 2132 CD Hoofddorp | T 023 - 557 25 22 | M 06 - 537 792 42 | www.gustodiitalia.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

opdrachtgevers die dit ook nastreven, voel ik me het beste op mijn plaats.â€? Overigens heeft Marjorie om die reden er bewust voor gekozen om ZZP’er (Zelfverzekerde Zelfstandige Professional) te blijven. “Als ik mijn groei-ambities zou waarmaken door personeel aan te nemen, dan ben ik ĂŠcht bang dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Ja, dit heeft wel eens tot gevolg dat ik ‘Nee’ tegen een opdracht moet zeggen omdat het simpelweg niet meer in de agenda past. Maar aan kwaliteit doe ik geen enkele concessie.â€? Voor Marjorie is het tevens van belang dat er nĂĄĂĄst de benodigde klik met de opdrachtgever ook commitment is. “Je ziet nog te veel papieren tijgers in het bedrijfsleven. Mooie plannen verdwijnen in de lade. Ik wil juist de waarde van al die plannen, om bedrijfsprocessen eďŹƒciĂŤnter te laten verlopen, aantonen. Een organisatie moet dus ook bereid zijn om werkelijk doelstellingen te willen halen.â€?

‘Ik wil bedrijfsprocessen positief beĂŻnvloeden!’ Al sinds 2001 is Marjorie de Jager – Wijntuin geen onbekende in Haarlem en omgeving; vooral niet op het gebied van professioneel oďŹƒcemanagement. In het jaar 2013 geeft ze een goed vervolg aan al haar activiteiten. Zo heeft

De vooruitzichten voor het jaar 2013 zijn goed. “Ik ben tevreden over de opdrachtenportefeuille,� besluit Marjorie. “En daarnaast ben ik uitermate content met de lancering van mijn nieuwe website en huisstijl. Ja, het voelt echt als een logisch vervolg op 11 jaar bruisend ondernemerschap in dit vakgebied. Die nieuw ingezette professionalisering deel ik dan ook heel graag met mijn klanten.�

haar bedrijf een nieuwe naam: MW oďŹƒcemanagement. Voorheen opereerde Marjorie onder de naam Bureau MW. “De nieuwe naam dekt de lading veel beter,â€? zegt de gedreven Marjorie. “Ook is de nieuwe website gelanceerd en is er een nieuwe huisstijl ontwikkeld.â€?

D

e inhoudelijkheid van de dienstverlening is echter niet veranderd. “Feit is dat het bedrijfsleven behoefte blijft hebben aan een professional die in staat is om op het gebied van oďŹƒcemanagement goed leiding te geven, een secretariaat eectief te runnen, administratie te voeren, facilitaire dienstverlening te bieden en ook nog eens de competenties heeft om bedrijfsprocessen en –belangen ĂŠcht te begrijpen waardoor er gerichtere acties genomen kunnen worden.â€? “Ik vind dan ook dat je jezelf pas volwaardig oďŹƒcemanager mag noemen als je vaardig bent in al die verschillende disciplines.

Met minder geen genoegen! Het gaat in mijn werk om een concrete en praktische bijdrage op het gebied van strategie: dus, ik heb het antwoord op de vraag hoe een afdeling, een project of proces eďŹƒciĂŤnter kan worden ingericht.â€? Marjorie, die zelf al ruim 20 jaar in het vak zit, werkt voor een diversiteit aan opdrachtgevers. “Van multinationals tot aan groot- en klein-MKB alsook non-proďŹ t organisaties. De rode draad is dat Marjorie onvoorwaardelijk aantoont dat de investering in professioneel oďŹƒcemanagement zich altijd zal terugverdienen. “Ik draai niet alleen mee. Ik wil processen ook beĂŻnvloeden. Bij

Beantwoordt u onderstaande vragen met ‘JA’? DĂĄn is het de hoogste tijd om na te denken over de inzet van professioneel oďŹƒcemanagement: t&SWBBSUVFFOEVJEFMJKLFXPSLPWFSMPBEUFSXJKMVXFM genoeg bezetting van medewerkers hebt? t&SWBBSUVHFFOFFOIFJEWBOXFSLFO XBBSEPPSEF eďŹƒciency onder druk staat? En, u weet niet wat de oorzaak is? t&SWBBSUVEBUIFUCJOOFOVXPSHBOJTBUJFFJHFOMJKL allemaal wel goed loopt, maar dat u toch handjes tekort heeft?

MW officemanagement Zomervaart 148 2033 DC Haarlem T 023 - 540 73 26 M 06 - 270 82 907 mail@mwoffice.nl www.mwoffice.nl

het ONDERNEMERS BELANG

11


Hogere organisatieperformance

Grotere klanttevredenheid

Lagere Cost-to-Serve

COMPETENTIE REFLECTIEAMBITIE

Kent u de inzetbaarheid en groeipotenties van uw medewerkers? Employability en mobiliteit zijn de speerpunten van ieder modern personeelsbeleid. Vigor Transitions helpt competenties en ontwikkelpotenties op een eectieve manier zichtbaar te maken zodat u daarmee uw voordeel kunt doen. Het eindresultaat in een uniek, individueel inzetbaarheidsdocument, zodat u weet wat u aan uw medewerkers kunt toevertrouwen. De instrumenten van Vigor Transitions bieden bewezen betrouwbare handvatten, zowel voor de werkgever als voor de medewerker. Dit komt omdat wij een louter persoonlijke aanpak hanteren, zonder ingewikkelde testen. Vigor Transitions heeft in de regio Noord-Holland ruime ervaring opgedaan in alle sectoren en op alle niveaus. Veelal in het kader van: 4&  )  kwaliďŹ ceren van personeel 4 oopbaanplanning 4#5   ) ()  , 4". -  t

Contact: Vigor Transitions B.V. info@vigor.nl 06-45728584

: WORDT

All All All

supplies in stock service you expect solutions you need

EEN NIEUWE NAAM, MET DEZELFDE PASSIE UW GROOTHANDEL IN ELEKTROTECHNISCHE MATERIALEN De combinatie van de nieuwe naam, logo en nieuwe kleuren die staat voor positiviteit, innovatie en daadkracht met de 3 beloften. Yesss we can!

www.yesss.com


Bedrijfsreportage

Tekst: Jan Hammink • Fotografie: Gerrit Boer

Drukkerij Veldhuis drukt tegen de verdrukking in Veldhuis Media in Raalte kent goede tijden. “Ik snap dat het vreemd klinkt in deze tijd van recessie, maar wij hebben er geen last van. Wij groeien ieder jaar. Dat deden wij tien jaar geleden toen wij van start gingen al

ook posters voor marketing voor grotere MKB bedrijven en verzorgen opdrachten voor stichtingen en verenigingen. De oplages variëren in algemene zin van 300 tot 25.000.” Haskerland

Met de overname van Haskerland in Joure heeft Veldhuis Media enkele jaren geleden een zeer geoutilleerde binderij volledig geïntegreerd. “In 2008 zijn we verhuisd naar ons huidige pand aan de Kanaaldijk Oostzijde en hebben we voldoende ruimte en groeimogelijkheden om alle werkzaamheden onder één dak te concentreren: vanaf de opmaak tot het drukken, vouwen, hechten en ook de complete postverwerking hebben we compleet in eigen hand.”

vrijwel vanaf het begin en nu nog steeds.” Heel Nederland

E

rwin de Lange die met Oscar Jager eigenaar is en de directie voert, is een gedreven man. Als commercieel directeur en Oscar voor algemene zaken voeren ze een consequent beleid. “Alle winsten investeren we gelijk in ons bedrijf en we concentreren ons continu sterk op innovatie. We werken altijd met de nieuwste machines en ons bedrijf is inmiddels in hoge mate geautomatiseerd. Zoveel mogelijk doen met zo weinig mogelijk mensen, is ons uitgangspunt. De factor arbeid wordt steeds verder teruggebracht, daardoor kunnen

Novema

De opdrachtgevers van Veldhuis Media in Raalte behoren in algemene zin niet tot het MKB, maar het zijn voornamelijk grotere uitgeverijen, zoals Novema van onder meer de bladen Het Ondernemersbelang in heel Nederland waaronder deze editie. “Verder werken wij ook veel voor reclamebureaus waarvoor wij onder meer brochures en jubileumboeken drukken en we maken

Bij Veldhuis Media wordt gewerkt met drie drukploegen die vijf dagen per week 24 uur aan een stuk doorwerken. Tien mensen verdelen de onderlinge werkzaamheden en lossen elkaar af. De binderij werkt in eenzelfde systeem met zo’n twintig man in twee ploegen en vijftien mensen vervullen algemene functies binnen het bedrijf. “We beschikken over een eigen verkoopteam en onze opdrachtgevers komen uit heel Nederland”.

we lagere tarieven hanteren, concurreren met lagelonenlanden en dat maakt ons aantrekkelijk als partner voor drukwerken.” De Lange wil gelijk één ding rechtzetten: “Zo weinig mogelijk mensen wil beslist niet zeggen dat de mensen waarmee we werken niet belangrijk zouden zijn. Integendeel: alles staat of valt met de motivatie van onze mensen. Samen willen we kwaliteit leveren. We delen alle verantwoordelijkheid zoveel mogelijk binnen de hele organisatie. Door goede scholing zorgen we tevens dat de kennis van ons personeel up to date blijft. Iedere medewerker voelt zich sterk betrokken bij het bedrijf en medeverantwoordelijk voor het succes. Wij kennen alleen maar korte lijnen.” Van Liere Media

Veldhuis Media begon in 2002 met dertien mensen. Inmiddels zijn er 45 in Raalte. Met de overname van Van Liere Media in Emmen zijn er achttien mensen bijgekomen. Van Liere Media is gespeciliseerd in handelsdrukwerk en richt zich met name op het MKB. “Beide bedrijven zijn complementair aan elkaar.”

Oscar Jager (l.) en Erwin de Lange

Kanaaldijk OZ 3

T 0572 - 34 97 00

8102 HL Raalte

F 0572 - 34 97 99

Postbus 2

info@veldhuis.nl

8100 AA Raalte

www.veldhuis.nl

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Martin Neyt • Fotografie: Henk Veenstra en René Zoetemelk

Directeur MKB Cursus & Training: ‘Wie kende LinkedIn vijf jaar geleden?’

Blijven leren steeds belangrijker If you snooze, you lose, zeggen de Amerikanen. Even indutten en de concurrentie heeft een voorsprong. Dat kan gezien de voortschrijdende technologie, globalisering, steeds wijzigende overheidseisen en veranderingen in de samenleving nogal snel gebeuren. Ondernemers en professionals moeten dan ook continu hun kennis en vaardigheden aanscherpen. Maar dan wel op een praktische manier, zegt George Bel, directeur van MKB Cursus & Training. “Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.”

het ONDERNEMERS BELANG


en?

nt Wat vinden kla

aren sprekken dat we niets w Pino, Almere Personeelsge met het gevoel de Kindcentrum ak en va ev n engg de kk in ig id tro nd le ei s, el meer be stroef. Ze Wilma Schiffer , bleek dat we ve kken verliepen en re m sp na ge el de gs de en ik rin ev collega en als leidingg “Onze functione g waaraan mijn rzuim voor jou jdens de trainin at constant ve Ti w n. r te aa ho m r e we kregen sc ke di ge n er op te handvatte l een medew re rte nc Ve co n. re De eë n. aandrage heid konden cr lf oplossingen hem of haar ze at La . nt ke te be ken écht.” aangereikt wer lux, Rotterdam ndelen ennig, ager Untis Bene denken en ha an ht lsm ic ee er tg on rs begin wat onw an pe Kl cretaresse en llen zijn in het se pe ie ns ct lle re di aan. Zo Ro , e a. en m spreekt tprogramm Carla van Leijd aktische aanpak raal in ons maa pr nt ce De d k. ren en lij on st ke er te ie van klanten va werkte aans “Communicat ga’s het gedrag n onze trainer lle va co e e ing.” sm ho t ild sia or bu ou ho t van team atie op. Je maar het enth g eens het effec bruikbare inform no el k ve s oo d sie ha us sc us De curs leverden de di n aan de slag. met oplossinge je kunt samen ort Facebook met Twitter / Dibevo, Amersfo vertegenwoorcheorganisatie Zakelijk succes an br n drijven die we va be is ar de j et bi cr se op g, en ur moet ik lb ag Ti vr n ede start? Wat ept nog veel Angelique va maak ik een go ciale media ro e so n Ho . va t ns ennigheid io ze w in ns on “De zakelijke rsus maakte n en dierenpe cu ke za de al ia eg w ec de sp tuele kritiek. eer dieren ijnen? Gaan ageren op even digen, onder m richten versch re be nt ve ku tie ct ga re ne di ia is dat je at nu als er vermelden? W van sociale med . Een voordeel en w ou rtr ve plaats voor ers!” r voor deelnem Een eyeopene

H

et programma voor 2013 is al enige tijd terug gepland, maar MKB Cursus & Training, het landelijk georganiseerd opleidingsbureau, past zijn aanbod regelmatig aan op de actuele vraag. Recent nog zijn er vier nieuwe cursussen en trainingen toegevoegd: Het Nieuwe Werken, Beter rendement tijdens de crisis, Management van verandering en Meer rendement door inzicht in groepsdynamiek. “Onderwerpen worden ingegeven door de markt”, vertelt George Bel. “MKB Cursus & Training komt voort uit MKB-Nederland en onze trainers zijn zelf praktijkmensen. We weten wat er speelt in het bedrijfsleven. De verschillende facetten van het leidinggeven zijn momenteel populair. Medewerkers motiveren, meer uit een groep halen, maar ook elementaire onderwerpen als het voeren van functioneringsgesprekken en communiceren met medewerkers die vastlopen.” Leren zonder ballast

Geen ellenlange theorielessen en oneindig durende sessies. MKB Cursus & Training geeft ondernemers, leidinggevenden en medewerkers binnen één of enkele dagdelen de benodigde kennis en vaardigheden voor de praktijk. Cursisten kunnen ‘om de hoek’ aan de slag, want de cursussen en trainingen worden in elke regio georganiseerd. Incompanytrainingen zijn eveneens mogelijk. George Bel spreekt van leren zonder ballast. “Onze doelgroepen zijn niet gebaat bij scholing die veel tijd in beslag neemt. Ze willen de onderdelen die ze nodig hebben oppikken en weer vooruit. Wij sluiten daarbij aan met onze filosofie. Wat cursisten vandaag leren, moeten ze morgen kunnen toepassen.” De training Debiteurenbeheer en telefonisch incasseren mag al enkele jaren achtereen op veel animo rekenen. Het is een herkenbaar dilemma voor ondernemers.

Slecht betaalgedrag van klanten vraagt om actie, maar je wilt geen relaties op het spel zetten. “Cursisten leren onder meer aan de hand van rollenspel een incassogesprek te voeren. Er wordt veel aandacht besteed aan de opbouw en de afronding van zo’n lastig telefoontje.” Sociale media serieus nemen

MKB Cursus en Training heeft ruim zestig onderwerpen op de menukaart staan. Regelmatig komen er items bij en sommige worden gerevitaliseerd en uitgebreid. Zo kregen de cursussen voor het zakelijk gebruik van LinkedIn, Twitter en Facebook een masterclassversie. George Bel: “De basiscursussen werden in 2011 en 2012 druk bezocht. Inmiddels zijn LinkedIn en Twitter bij velen geland, het is tijd voor een vervolg. Beide media hebben honderden miljoenen gebruikers. Ongelooflijk hoe snel dat gaat. Vijf jaar geleden kende niemand ze.” Twitter, LinkedIn, maar ook het zakelijk gebruik van Facebook, streefden andere media op alle fronten voorbij. Ze veranderden niet alleen de wijze van communiceren en marketing. Werven en selecteren hebben nieuwe gezichten gekregen. Evenals reclame maken en informatie vergaren. Consumenten en zakelijke partners worden rechtstreeks bij producten en projecten betrokken met crowdsourcing en crowdfunding. “Sociale media kunnen zeer krachtige strategische tools zijn. Mits ze serieus worden genomen. Nu nog zijn er bedrijven die sociale media overlaten aan een stagiair. Een gemiste kans.”

Ondernemende mensen, zoals MKB Cursus & Training zijn doelgroepen omschrijft, werken volgens George Bel dan ook continu aan hun vaardigheden. Zo blijven ze bij en weten ze zich te onderscheiden. Het permanent leren krijgt naar mening van George Bel in de toekomst nog meer betekenis. “De traditionele loondienstfunctie verdwijnt op termijn grotendeels. Ze maakt plaats voor ondernemerschap en mengvormen van loondienst en zelfstandigheid. Deze ondernemende mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van hun vaardigheden. Willen ze interessant zijn voor opdrachtgevers, dan moeten ze up-to-date blijven.” Verder op weg

Ondernemerschap zit in de genen. Je kunt het niet leren, maar een gedegen vorm van ondersteuning en bijslijpen zijn zeker goed mogelijk. MKB Cursus & Training richt zich bijvoorbeeld ook op de groei van ondernemers die een succesvol begin beleefden. “Van een doorstarter wordt al snel méér verwacht. Hij moet leidinggeven aan een uitdijende organisatie, hij krijgt er allerlei nieuwe taken bij, dat kan lastig zijn.” George Bel besluit: “De belangstelling voor ondernemen neemt zeker toe onder jongeren. Natuurlijk komt niet iedereen aan het hoofd van een miljoenenbedrijf te staan, maar dat hoeft ook niet. Wij willen ondernemers en hun medewerkers verder op weg helpen. Ondernemen met de ondernemer.” MKB Cursus & Training BV Bezuidenhoutseweg 12  

Loondienst verdwijnt

2594 AV Den Haag

Alleen al de razende opkomst van Twitter en LinkedIn en snelle ondergang van andere media geven aan dat indutten geen optie is. Voor je het weet, staat de concurrent met 2-0 voor.

T 015 - 219 13 90 F 015 - 219 14 75 info@mkbct.nl www.mkbct.nl

het ONDERNEMERS BELANG


SLIM BOEKHOUDEN & FACTUREREN Slim & Efficiënt Maak met één muisklik van een offerte een factuur en verstuur deze per e-mail

Slim & Accuraat Voorkom fouten door afschriften in te lezen en automatisch en foutloos te boeken

Slim & Eenvoudig Btw wordt automatisch geboekt, de btw-aangifte berekent u met één druk op de knop

Slim & Overzichtelijk In één oogopslag volledig financieel inzicht door uitgebreide rapportages

Slimme ondernemers ontvangen nu

¼50,extra korting als nieuwe klant ie l

Act oop t t/

m 30

ap

ril

0222 36 30 61

WWW.SNELSTART.NL

20

13

Ga naar www.snelstart.nl/slim met actiecode HOB2013A @snelstart


Bedrijfsreportage

Tekst: Cock de Vries • Fotografie: JJFoto/Jan Jong

Zelf de financiële bedrijfsadministratie bijhouden en facturen maken zonder diepgaande kennis van boekhouding en automatisering. Het is de droom van elke (startende) ondernemer. SnelStart maakt die droom al dertig jaar waar!

SnelStart: Eenvoudig zelf boekhouden

D

e naam van het bekende softwarepakket voor de financiële administratie spreekt voor zich. Je kunt er zelf snel mee van start, er is zelfs een gratis proefperiode van zes maanden mogelijk! Het product is massaal in gebruik bij ZZP’ers en het MKB. Voorheen stond het programma op een cd-rom. Die fysieke informatiedrager is vervangen door het downloaden vanaf de website. Recent is de grens van 45.000 service-abonnees gepasseerd. De groei zit er nog steeds in, aldus manager Marketing Dennis Muis. Dat is enerzijds te danken aan de toename van het aantal ZZP’ers, anderzijds omdat veel ondernemers hun facturen nog steeds maken in een tekstverwerkingsprogramma of een Excel-bestand en beseffen dat het met SnelStart eenvoudiger en efficiënter kan.

Eenvoudig en compleet

Muis: “Ondernemers kunnen met ons programma zelf eenvoudig hun boekhouding en facturen opstellen. Vaak gebeurt dat nog met behulp van een tekstverwerkingsprogramma. Dat vergroot de kans op fouten. Bovendien moet je veel gegevens opnieuw invoeren. Dat los je met ons programma eenvoudig op. Daarnaast kun je op basis van de ingevoerde gegevens gemakkelijk een overzicht krijgen van je financiële situatie. Op die manier werk je veel sneller en een stuk efficiënter.” Naast vele duizenden ondernemers maken nog eens 2.500 accountants en administratiekantoren gebruik van de software. Zij beschikken over het complete pakket waarmee ze de boekhoudingen van hun klanten controleren, corrigeren en ze dus op de juiste wijze kunnen adviseren. Voor alle gebruikers is er de mogelijkheid om op Texel, de bakermat van het bedrijf, een training te volgen. Eventuele vragen kunnen worden voorgelegd aan de helpdesk die vijf dagen per week van negen tot vijf uur telefonisch bereikbaar is.

“Hiervoor staat ons telefoonnummer duidelijk zichtbaar op onze site en in het programma. Daar vindt men ook een lijst met veelgestelde vragen & antwoorden. Als regel voldoet die informatie om de meest voor de hand liggende problemen op te lossen. Wie persoonlijke ondersteuning nodig heeft, belt en krijgt direct antwoord. Bij de recentelijke verhoging van de btw is daar druk gebruik van gemaakt omdat veel gebruikers extra informatie wilden. Die staan we graag te woord. Ons uitgangspunt is immers dat elke gebruiker met onze software zelf en snel aan het werk kan.”

oversteek naar het eiland om de ontwikkelingen door te spreken. “Texel is niet alleen de bakermat van ons bedrijf”, aldus directeur Wim Ploeg jr., “ook veel van onze medewerkers komen er vandaan. Als eilander ken je elkaar, dat schept een band. Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product en tevreden klanten. SnelStart Harkebuurt 3 1794 HM Oosterend (Texel) T 0222 - 36 30 61 (Verkoop) info@snelstart.nl

Ontwikkelingen

www.snelstart.nl

Enkele lopende ontwikkelingen zijn de introductie van applicaties waarmee je de gegevens ook op een smartphone of tablet kunt raadplegen. Het pakket is geschikt voor het nieuwe besturingsprogramma Windows 8 en voldoet aan de regels voor het SEPA (Single Euro Payments Area). Er kan een IBAN-nummer worden ingevoerd en middels de BIC-Service worden Nederlandse rekeningnummers automatisch omgezet in internationale bankrekeningnummers. Door het toenemende succes werd het pand in Oosterend te klein. Dit jaar komt er een verbouwing waardoor er ruim duizend vierkante meter extra ruimte, verdeeld over twee verdiepingen, ontstaat. De ruim vijftig medewerkers zijn dan weer optimaal gehuisvest. Zij werken allemaal op Texel, met uitzondering van drie softwareontwikkelaars. Met hen is elke werkdag digitaal overleg in de conferenceroom. Regelmatig maken zij de

Wim Ploeg: “Samen werken we continu aan de perfectionering van ons product”

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Flexibele schil weer vijf procent hoger

Terug naar piek en ziek De Nederlandse arbeidsmarkt flexibiliseert verder. In 2011 bedroeg het aantal uitzendkrachten al 752.533. De uitzendsector is bovendien onmisbaar geworden in het bemiddelen van inactieven naar werk. 35% van de werklozen en 39% van de mensen in de bijstand komen weer aan het werk via een uitzendbureau, en het merendeel stroomt vervolgens door naar een andere baan. Toch krijgen veel linkse politici en vakbondsfunctionarissen nog altijd een vieze smaak in de mond bij het horen van de term flex. De vaste baan blijft voor hen de norm. Een miskenning van de economische werkelijkheid, meent Aart van der Gaag, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU): “Een icoon als ASML heeft zijn personeelsbestand al voor 60 tot 80% geflexibiliseerd.”

het ONDERNEMERS BELANG

U

itzendbureaus hebben steeds meer taken op zich genomen. Het bemiddelen maar ook scholen van werklozen is er daar een van. Van der Gaag: “We hebben een hoog succespercentage en we investeren dan ook nog veel in die groepen. Dan nog zou de overheid ons willen laten nabetalen, net zoals er is gesuggereerd dat we een ontslagvergoeding zouden moeten uitkeren aan uitzendkrachten. Onze WW premie is toch al de hoogste, waarom zou je ons dan nog duurder maken? Die heffingen gaan tegen het principe van flex in en ondermijnen het.” Weerbaarder

Maar de bedrijven omarmen flex juist des te meer. Dat er tijdens de recessie van 2008/2009 zo weinig ondernemingen omvielen was voor een belangrijk deel te danken aan het feit dat die zich van hun flexibele schil konden ontdoen (uitzendkrachten, ZZP’ers). “Je zag daarnaast wel een vorm van ‘labourhording’,” aldus Aart van der Gaag. “Bedrijven die in de voorgaande periode voor veel geld en moeite vaste werknemers hadden binnengehaald wilden die per se behouden. De Deeltijd WW blijkt achteraf een dure en weinig effectieve methode daarvoor te zijn geweest, maar de massa-ontslagen die zo kenmerkend zijn geweest voor de crisis van de jaren tachtig bleven uit. Toch zijn de flexwerkers niet echt het kind van de rekening geweest. In de praktijk blijken flexwerkers weerbaarder te zijn dan vaste krachten. Ze worden weliswaar eerder werkloos dan de laatsten maar ze komen ook weer eerder aan de slag. Een uitzendkracht stapt kort na zijn ontslag opnieuw een vestiging binnen met de vraag ‘Heb je wat voor me?’, en desnoods is dat dan maar een minder betalende of interessante baan dan daarvoor.

Een vaste kracht moet eerst een tijd aan rouwverwerking doen en neemt slechts genoegen met een baan op zijn oude niveau. Ook het beeld van een grote groep van wel 300.000 uitzendkrachten die altijd in de flex zou zitten klopt niet. We hebben het laten onderzoeken: in de maximale variant zijn dat er 35.000 en in de huidige zelfs amper 8000.” Geen gedwongen keuze

Flexibel werken is volgens Aart van der Gaag voor het leeuwendeel van de flexwerkers geen gedwongen keuze. “Als dat zo was zou je verwachten dat het percentage dat een vaste baan wil veel hoger was dan de 28% die is gemeten. De flexibele schil wordt bovendien alleen maar groter. Het aantal werknemers met een vaste baan is gedaald van 75 naar 69% . Die groei is in onze ogen trendmatig. De conjunctuur wordt de komende jaren nog volatieler, met een snellere opeenvolging van pieken dalen, en bedrijven wapenen zich daartegen door hun flexibele schil te vergroten. Neem Scania, de Zweedse vrachtwagenbouwer in Zwolle, die heeft 1000 mensen in vaste dienst en 600 in tijdelijk verband. Zodra de vraag inzakt gaat die laatste groep naar huis, zodra ze aantrekt komt ze weer terug. Daarom zijn kreten als ‘Schaf Payrolling maar af’ compleet onrealistisch. Heel het idee dat we flex moeten terugbrengen naar de piek en ziek waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld was staat haaks op de werkelijkheid. Maar jammer genoeg doet die opvatting in vakbondskringen steeds meer opgang, vooral onder invloed van de SP.” CAO-politie

Het beeld dat in linkse kringen van flexwerkers bestaat is ook dat van onderbetaalde werkkrachten, van werkende armen die ondanks lange uren de touwtjes nauwelijks aan elkaar geknoopt krijgen. “Die wereld bestaat,” geeft Aart van der Gaag toe, “in sectoren als de tuinbouw of de vleesverwerking, overal waar de lonen rond het minimum schommelen, komen dit soort misstanden voor. Werkgevers wentelen daarbij alle lasten op de schouders van de werknemer af. Maar dat zijn dan malafide bureaus, feitelijk ouderwetse koppelbazen, die de werkgevers bedienen, geen reguliere uitzendbureaus en zeker geen leden van de ABU.


volstrekt onrealistisch Daarom zijn wij ook zo’n strenge brancheorganisatie. We hebben gemiddeld 480 leden, maar per jaar gaan er ongeveer veertig uit, omdat ze niet meer voldoen aan de strenge normen die wij hanteren. Wij hebben niet alleen een eigen CAO – de grootste, voor 750.000 mensen – maar ook een eigen CAO-politie, en strenge controles die door externe bureaus worden uitgevoerd. We hebben ook een hecht samenwerkingsverband opgebouwd met onder meer de Belastingdienst. We hameren hard op bonafide gedrag, maar als de overheid uitzenden extra gaat belasten, met hogere premies of ontslagvergoedingen, werkt ze het malafide gedrag juist in de hand. Dan gaat een aantal bedrijven zoeken naar duistere vormen van flexwerk. De BV met 210 Poolse directeuren bijvoorbeeld.” Vooruitlopen

Ontslagen uitzendkrachten mogen dan sneller weer een baan vinden dan vaste, hoe makkelijk is dat in de huidige conjunctuur? In 2012 kromp de Nederlandse economie en voor 2013 zijn de voorspellingen niet veel beter. “De uitzendmarkt kromp met vijf procent,” vult Aart van der Gaag aan. “Dat is op zich niet dramatisch, maar de periode van groei tussen de laatste en de voorlaatste krimp was slechts kort, dus de daling komt wel harder aan dan in andere cycli. Frits Goldschmeding, de oprichter van Randstad, heeft een prachtig wiskundig model ontwikkeld om te voorspellen wanneer de uitzendmarkt weer zal aantrekken. Zijn voorspelling is: vanaf oktober 2013. Aangezien onze sector vooruitloopt op de andere mogen we aannemen dat de economie in de loop van 2014 werkelijk aantrekt. De positieve impulsen daarvoor zullen dan uit de Verenigde Staten komen, waar de conjunctuur merkbaar aan het verbeteren is, en misschien ook uit het Verenigd Koninkrijk, waar we de uitzendbranche nu al weer zien groeien. Maar voorspellen is de afgelopen jaren een stuk moeilijker geworden dan daarvoor. Ik kon dan ook alleen maar antwoorden: ‘Frits, ik hoop dat je befaamde, onfeilbare model er ook dit keer weer niet naast zit.’”

het ONDERNEMERS BELANG


Bedrijfsreportage

Tekst: Jasper van den Bovenkamp • Fotografie: Ruud Voest

Het DATA-collectief: Wikipedia van adresbestanden

Leads verzilveren met de slimste tool voor uw websites De gemiddelde ondernemer investeert een inke duit in de ontwikkeling van z’n website. Hij wil immers gevonden worden. Zodra de website in de lucht is, lijkt voor veel bedrijven het belang van ‘online zijn’ te verdampen. Terwijl het dĂĄn juist begint. Met een slimme tool van DATA-collectief wordt het mogelijk snel en eďŹƒciĂŤnt uw potentieel te verzilveren.

A

ls er Ă­ets belangrijk is, dan is het wel om te weten wie je website bezoeken, zegt algemeen directeur Remco Dekker van DATA-collectief. Veel websitebezoekers, zo redeneert hij, zijn potentiĂŤle klanten. Echter, om de meest uiteenlopende redenen, leidt een websitebezoek in weinig gevallen uiteindelijk tot een klantrelatie. “Slechts 3 procent van hen neemt naar aanleiding van het digitale bezoekje contact op met het betreffende bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ruim 55 procent van de bezoekers van

je bedrijfswebsite irrelevant is. Ze komen er per ongeluk terecht, doordat je toevallig in de zoekresultaten stond of puur uit algemene nieuwsgierigheid. Er blijft evenwel 42 procent over aan potentiÍle klanten die mogelijk geïnteresseerd zijn, maar tóch geen contact opnemen.� Stel je eens voor dat je zou weten wie die bezoekers zijn, dan zou je hen alsnog kunnen benaderen met een interessante aanbieding. Dat kan nu. DATA-collectief heeft een unieke tool ontwikkeld,

Geachte heer Rademaker, De heer W.S. Leads van DATA-collectief B.V. heeft vandaag om 15:53 uur uw website bezocht. Hierbij een overzicht van het bezoek. DATA-collectief B.V. Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T: 0800-2028 'RQGHUGDJMDQXDUL

De heer W.S. Leads E: ws.leads@datacollectief.nl M: 06-21231892

%H]RFKWHSDJLQDÂśV

$G:RUGV *RRJOHÂłUHFODPHEXUHDXXWUHFKWÂłV

KRPH_UHFODPHHQPDUNHWLQJEXUHDX8WUHFKWV

UHIHUHQWLHV_GLYHUVHSURMHFWHQV

NODQWHQ_RYHU]LFKWYDQDOOHNODQWHQV

QLHXZV_QLHXZVEHULFKWHQUHFODPHEXUHDXV

&RQWDFW_FRQWDFWJHJHYHQVV

:HUN]DDPKHGHQ_UHFODPHXWUHFKWV

2YHURQV_5HFODPHEXUHDXELQQHQVWDG8WUHFKWV

$OJHPHQHYRRUZDDUGHQ

7RWDOHWLMG

3DJLQDÂśVEH]RFKW

6FRUH

Voorbeeld van een Website-Lead die per email wordt toegezonden

het ONDERNEMERS BELANG

Website-Leads, waarmee je je online bezoekers identificeert, inclusief de pagina’s die ze hebben bezocht. Als basis de grootste bedrijfsdatabase Enkele jaren geleden startte Dekker het DATA-collectief, naar eigen zeggen de grootste gedeelde bedrijfsdatabase van Nederland. De database wordt gevoed door informatie vanuit de Kamer van Koophandel, het Faillissementsregister en de deelnemende organisaties. Al met al telt het DATA-collectief ruim 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. IP-adressen traceren Crème de la crème van DATA-collectief is de tool Website-Leads, de functionaliteit die het mogelijk maakt IP-adressen van websitebezoekers te koppelen aan concrete bedrijven. Want daar was het in dit verhaal immers om begonnen: websitebezoekers die wĂŠl geĂŻnteresseerd zijn, maar geen contact opnemen. Van die 42 procent potentiĂŤle klanten kan DATA-collectief zo’n 35 procent op legale wijze traceren, aan een concreet bedrijf koppelen, en zelfs aan een contactpersoon binnen die onderneming. Dekker: “De IP-adressen van internetters zijn openbaar, maar daaruit kun je niet afleiden welke organisatie de website bezoekt. Wij koppelen wekelijks zo’n 4.000 IP-adressen; inmiddels hebben we er al 700.000 geĂŻdentificeerd.â€? Op basis van de geĂŻdentificeerde bedrijfsgegevens kunnen gebruikers zeer effectief acquisitie plegen, aldus Dekker. “Je weet ĂŠĂŠn ding zeker: degene die jij gaat bellen, kent jou al en heeft zeer waarschijnlijk interesse in je product of dienst. Nu is het aan jou om je te verkopen.â€? Een uur nadat een bezoeker op de website is geweest, ontvangt de gebruiker een e-mail met daarin alle informatie over het websitebezoek. Dekker: “Het trechteren van die bezoeken is daarbij een interessante functionaliteit, want door het instellen van een filter kun je helemaal je eigen, persoonlijke profiel samenstellen. Zijn bezoekers bijvoorbeeld korter dan 20 seconden op de website geweest, dan wordt er geen e-mail gestuurd.â€?


Daarnaast gebeurt het niet zelden dat er pakketten worden verkocht van 2 miljoen adressen. Ik vraag me af wat je met zoveel adressen moet. Efficiënt acquireren begint met een nauwkeurige selectie. Als je doelgroep bestaat uit vorkheftruckbedrijven, dan heb je aan 7.000 contactgegevens meer dan voldoende. Ik zeg weleens gekscherend: als je grasmaaiers wilt verkopen, moet je niet in de Bijlmermeer beginnen.” Mijn DATA-collectief is verder een slimme tool voor optimaal relatiebeheer. Zo kunnen gebruikers aangeven dat ze bij bepaalde wijzigingen in hun klantenbestand een melding willen ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker stopt bij een bepaald bedrijf. Dekker: “Stel, je doet al twee jaar je uiterste best om bij een bedrijf binnen te komen, maar door het hoofd inkoop word je om onduidelijke redenen stelselmatig geweigerd. Op het moment dat hij of zij niet meer werkzaam is voor de organisatie, krijg je een melding. Dat betekent dat er voor jou nieuwe kansen lonken.”

Remco Dekker: “Een websitebezoek leidt slechts in weinig gevallen tot een klantrelatie”

DATA-collectief plaatst geen cookies, benadrukt Dekker in het kader van de vorig jaar ingevoerde cookie-wetgeving. “We identificeren surfers enkel en alleen op basis van een IP-adres. Bovendien wordt re-marketing in de regel als storend ervaren. Overigens identificeren we alleen bedrijven; particulieren vallen buiten onze doelgroep.” Mijn DATA-collectief Op zich is Website-Leads een ultieme oplossing voor de soms barre zoektocht naar nieuwe leads. Maar daarnaast biedt DATA-collectief via de applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ toegang tot bovengenoemde 2,4 miljoen bedrijven, stichtingen en verenigingen en 3,6 miljoen bijbehorende contactpersonen. Gratis applicatie De applicatie ‘Mijn DATA-collectief’ is gratis, legt Dekker uit. “Gegevens zijn vrij te bekijken. Zodra je gegevens gaat downloaden, ga je betalen. Een download kost één credit. Het leuke is dat je zulke credits ook zelf kunt verdienen door bijvoorbeeld verouderde gegevens te corrigeren of andere mensen aan te melden voor Mijn DATA-collectief. Het systeem lijkt in die zin op de open source-encyclopedie Wikipedia. Je bouwt samen aan de mooiste database.” Maakt dat het systeem niet gevoelig voor fraude? Volgens Dekker niet.

“Er werkt een team van tien mensen dat continu alle aanpassingen verifieert. Daardoor blijft het systeem volkomen zuiver.” Daarnaast wordt het systeem wekelijks gemuteerd en aangevuld met de nieuwste informatie van de Kamer van Koophandel. Per maand vinden er zo’n 450.000 tot 550.000 mutaties plaats, vertelt Dekker. “Ongeveer 24 procent van de bedrijfsgegevens en 38 procent van de contactpersoongegevens wijzigt jaarlijks. Eén op de zeven bedrijven verhuist, er zijn faillissementen, werknemers vertrekken en telefoonnummers veranderen. Dat kun je in je eentje onmogelijk bijhouden, maar je wilt wel graag altijd over de juiste gegevens beschikken. Met het DATA-collectief beantwoorden we aan die vraag. We hebben inmiddels 6.500 deelnemende bedrijven.”

Tijd en geduld Leads omzetten in relaties vraagt tijd en geduld, weet Dekker uit ervaring. Het DATAcollectief is daar op ingericht. “Bedrijven die een mailing de deur uit doen, verwachten soms binnen tien minuten allerlei reacties. Zo werkt dat niet, je moet iets opbouwen. In Mijn DATA-collectief kunnen deelnemende bedrijven zeer gedetailleerd hun klanthistorie bijhouden. Gepleegde telefoontjes, verstuurde mails, websitebezoeken en noem maar op kunnen op één sheet worden getoond. Met al deze functionaliteiten en toepassingen biedt het DATA-collectief een frisse, nieuwe kijk op marketing en sales.”

DATA-collectief Coltbaan 4 C/D 3439 NG Nieuwegein T 0800 - 20 28 info@datacollectief.nl www.datacollectief.nl www.websiteleads.nl

Onbeperkt geldig Behalve credits verdienen, kunnen deelnemers ze ook tegen marktconforme tarieven kopen in de online shop. Voordelen zijn dat de credits onbeperkt geldig blijven en informatie dagelijks wordt geactualiseerd. Dekker: “Veel aanbieders van adresbestanden verbinden een limiet aan het gebruik; je krijgt de gegevens bijvoorbeeld een maand ter beschikking en daarna moet je weer bijbetalen.

het ONDERNEMERS BELANG


Interview

Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografie: Marco Magielse

Vallen, opstaan en weer doorgaan:

De succesfactor in het falen Op je zwakke punten win je geen wedstrijd maar van je fouten kun je wel evenveel leren als van je successen. Josette Dijkhuizen en Jacqueline Zuidweg schreven samen een boek over bedrijfsfalen, ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, waarin ze zowel aandacht besteden aan de wetenschappelijke als de psychologische achtergrond van het fenomeen. Vooral uit de interviews met negen gefailleerde ondernemers bleek hen dat veerkracht even sterk kan zijn in slechte als in goede tijden. Vroeger onderzoek van Dijkhuizen toonde echter ook al aan dat succesvol ondernemen niet alleen een kwestie is van de juiste inzichten en begeleiding maar net zo goed van de juiste karaktereigenschappen.

B

edrijfsfalen is vanzelfsprekend ellendig, maar toch blijken ondernemers die kopje onder zijn gegaan niet op de bodem te blijven zitten. “Ze zijn een tijd teneergeslagen, maar ze leren van de dingen die niet goed zijn gegaan en gaan verder,” zegt Josette Dijkhuizen. “In dat opzicht lijken ze op hun succesvolle collega’s. De echte ondernemer moet het hebben van zijn kwaliteiten en kapitaliseert op zijn sterke

punten. We hebben iemand gesproken die op een bepaald moment in een stacaravan was beland met nog 15 euro op zak maar er bovenop was geklommen en zich opnieuw gelukkig voelde. De prestaties van falende ondernemers kunnen even indrukwekkend zijn als die van geslaagde. Daarom is het jammer dat er nog zo’n taboe rust op failliet gaan, hoewel dat de laatste jaren minder sterk wordt.”

Josette Dijkhuizen & Jacqueline Zuidweg: ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’ verschijnt in maart bij uitgeverij Ten Have.

het ONDERNEMERS BELANG

Het Ondernemersgen

Jacqueline Zuidweg richt zich met haar bureau Zuidweg & Partners op hulp aan ondernemers in financiële nood. Aangezien maar liefst één op de tien ondernemers in de financiële problemen zit is de vraag net zo groot als het maatschappelijk belang van haar initiatief. Het leverde haar in 2012 de titel Zakenvrouw van het Jaar op. Josette Dijkhuizen coacht ondernemers en verricht wetenschappelijk onderzoek naar ondernemerschap. Dit laatste moet uitmonden in een proefschrift maar heeft de voorbije jaren reeds geleid tot enkele spraakmakende boeken, waarvan de laatste is getiteld ‘Het Ondernemersgen’. De resultaten van haar onderzoek met Jacqueline Zuidweg sluiten eigenlijk nauw aan bij de conclusies die zij in haar voorgaande boek trok: ondernemen is een kwestie van kwaliteiten. Ondernemerschap is de laatste twintig jaar enorm gestimuleerd en voor steeds groter groepen mensen als dé oplossing aangeprezen. Dat heeft het aantal ondernemers in ons land op bijna een miljoen gebracht, voornamelijk door de toename van het aantal ZZP’ers. Heeft iedereen echter wel het vereiste ondernemersgen?


Durf, visie en doorzettingsvermogen

“We zijn onderhand heel sterk in het begeleiden van startende ondernemers,” geeft Josette Dijkhuizen toe. “Daarvoor bestaat een uitgebreide infrastructuur. Maar het continueren van een onderneming is iets anders dan het opzetten ervan, en inderdaad, niet iedere ondernemer beschikt over durf, visie en doorzettingsvermogen, de drie essentiële karaktereigenschappen om het vol te houden.

Een manager die een buy out verricht kan een kei zijn in het organiseren en plannen maar heeft niet noodzakelijkerwijs een visie over waar het bedrijf met hem aan het roer naar toe gaat. Een loodgieter die het installatiebedrijf van zijn vader overneemt kan een geweldige vakman zijn maar de durf missen om veranderingen door te voeren. Die ondernemers zijn waarschijnlijk erg gebaat met een compagnon en zeer goede medewerkers om de ontbrekende eigenschappen aan te vullen.” Eenzaamheid en tijdbeslag

De ZZP’ers lopen weer een ander risico. “Het grote gevaar voor hen is dat ze zich niet verder ontwikkelen. Ze zijn zelfstandig geworden omdat ze een vak of werkwijze perfect beheersten, maar de wereld verandert erg snel en je moet je wel blijven onderscheiden om opdrachten te kunnen verkrijgen,” vindt Josette Dijkhuizen. “Je ziet ook mensen ondoordacht zelfstandig worden en er later achter komen dat ze er niet voor in de wieg gelegd zijn. Ondernemen is bijvoorbeeld een eenzame bezigheid.

Als je uit loondienst komt mis je collega’s. Ondernemen legt ook een enorm beslag op je tijd. Zelfs als je niet werkt blijft het bedrijf op de achtergrond van je denken aanwezig, altijd. Typerend vind ik de opmerking van een vrouw die me zei dat ze in haar jaren in loondienst in haar joggingbroek even naar de supermarkt ging en dat ze ook dit nu in een mantelpakje deed, ‘want ik zou eens een klant kunnen tegenkomen.’ En als je het thuisfront niet achter je hebt of snel rijk wilt worden kun je er volgens mij beter helemaal niet aan beginnen. Een ondernemer loopt voortdurend financiële en emotionele risico’s. Natuurlijk zijn er velen die een indrukwekkend vermogen opbouwen, maar dat zien ze zelf nooit als doel en altijd als een bijkomstigheid van hun succes. Op een bepaald moment moet je nu eenmaal honderd man in dienst hebben en miljoenen omzetten om deuren voor je te laten opengaan.” Eén miljoen inactieve vrouwen

De meeste ondernemers verdienen jaar in jaar uit met hard werken en de nodige kopzorgen, alleen of met personeelsleden, een redelijk belegde boterham. Toch vormen niet zij het grote voorbeeld van de starters, maar de entrepreneurs die vanuit het niets een groot bedrijf uit de grond stampen, de Anton Philipsen in hun tuinhuisjes. Waarom blijft ondernemerschap zo’n mythisch karakter houden? “Dat komt zowel door de media als door ons eigen voorkeur,” meent Josette Dijkhuizen. “We zijn nu eenmaal dol op verhalen met een hoog cowboygehalte en we plaatsen keer op keer dezelfde succesvolle ondernemers in de schijnwerpers. Dat zijn dan bovendien nog vooral mannen, terwijl er veel succesvolle vrouwelijke ondernemers zijn. Enerzijds komt dat door de ‘old boys networks’ die nog steeds bestaan, anderzijds onderwaarderen vrouwen zichzelf waardoor ze niet snel voor een camera verschijnen. Hierdoor zijn vrouwelijke ondernemers te weinig zichtbaar. Types zoals ik, die al in een taxi naar de studio springen als de telefoon gaat, vormen helaas een uitzondering. Daarom ben ik ook zo blij dat ik door de Nederlandse Vrouwenraad ben voorgedragen als VN Vrouwenvertegenwoordiger en dat ik in 2013 in de Algemene Vergadering mag toespreken. Voor vrouwen is ondernemerschap een sterk emancipatiemiddel en we hebben in Nederland nog altijd één miljoen inactieve vrouwen. Eén miljoen, dacht ik, toen ik dat verbijsterende cijfer hoorde, dat is evenveel als er ondernemers zijn. Het kan niet anders of daartussen zitten nog talloze mensen met de drie vereiste karaktereigenschappen om succesvol te ondernemer.”

het ONDERNEMERS BELANG


+RH FKHFNMH GH NZDOLWHLW YDQ HHQ VFKRRQPDDNEHGULMI" In Nederland zijn veel kwalitatieve schoonmaak- en glazenwassersbedrijven te vinden. Bedrijven die beschikken over brede vakkennis, goed omgaan met hun personeel en netjes belasting betalen. Maar hoe zijn die te vinden? Die zijn vanaf 1 januari 2013 gemakkelijk te herkennen. Want dan introduceert brancheorganisatie OSB het OSB-Keurmerk.

Een nieuw label, exclusief voor bedrijven die het goed doen! Zo heeft heel Nederland voortaan helder zicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van een schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Check dus vanaf 2013 altijd het OSBKeurmerk, voor een frisse start van het nieuwe jaar. Wilt u meer weten over het keurmerk en de voorwaarden? Kijk op www.osb.nl

Samen voor een schone zaak


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB

1 januari 2013: verzekeringswereld ink opgeschud

‘Tussenpersoon wordt risicomanager!’ In de verzekeringswereld werd al lange tijd met spanning uitgekeken naar 1 januari 2013; het moment waarop de verzekeringsmarkt flink zou worden opgeschud. En dat is gebeurd. De meest ingrijpende verandering is dat tussenpersonen geen provisie meer mogen ontvangen voor de advisering en bemiddeling in complexe verzekeringsproducten. Volgens Daan van Es, accountmanager zakelijke markt bij het in Haarlem gevestigde De Heer & Partners, is dit een goede ontwikkeling. “De markt wordt transparanter. En dus duidelijker.�

V

olgens Daan zullen door deze ontwikkelingen - in combinatie met de strengere kwaliteitseisen opgelegd door de AFM (Autoriteit FinanciĂŤle Markten) - veel tussenpersonen de markt verlaten. “Ik durf zelfs te stellen dat over een paar jaar misschien nog maar ĂŠĂŠn derde van de huidige tussenpersonen actief is. Het klimaat verandert. Vanuit onze eigen organisatie zien we deze veranderingen overigens als een grote kans. Hoewel we altijd al van onze eigen kracht uitgingen - niet voor niets bestaan we al langer dan 50 jaar - wordt die kracht nu nog veel zichtbaarder. Bovendien verandert onze rol. We zijn niet alleen tussenpersoon meer, we worden veeleer risicomanager. De gesprekken die wij met onze klanten voeren, verschuiven inhoudelijk.â€? Jan Hoeaak, directeur zakelijke verzekeringen bij De Heer & Partners, legt uit dat hij en zijn collegae veel dichter bij de ondernemer komen te staan doordat men zich eigenlijk meer gaat ‘bemoeien’ met de bedrijfsprocessen. “Dat is de essentie van een goede risicomanager. Zo willen we het met ondernemers bijvoorbeeld eens hebben over de wijze waarop men de eigen medewerkers ďŹ t en gezond houdt. Je kunt je als ondernemer immers verzekeren tegen ziekte van personeel, maar‌ doe je er zelf wel alles (genoeg?) aan om het ziekteverzuim op een zo laag mogelijk niveau te houden? En wat te denken van een grondige scan van de eigen leveringsvoorwaarden in combinatie met contractbeheer? Daar zijn vaak best aanpassingen op mogelijk die aansprakelijkheid uitsluiten, beperken of juist insluiten teneinde de eindklant niet te verliezen. Verder onderzoeken wij hoe catastrofale risico’s beperkt en afgedekt kunnen worden en vermijdbare risico’s vermeden kunnen worden. Je kunt het zo gek niet bedenken; er zijn meer besparingsmogelijkheden dan een ondernemer vaak denkt.â€?

Wat is complex?

Op complexe verzekeringsproducten mag geen provisie meer worden uitbetaald door de aanbieder. De klant, die zich verzekert, betaalt dus vanaf 1 januari 2013 een afgesproken bedrag aan zijn adviseur. Maar, wat zijn eigenlijk ‘complexe’ producten? Daan: “We hebben het dan over arbeidsongeschiktheid-, pensioen-, levensverzekeringen en hypotheken. Deze zijn complex omdat deze een grote impact hebben op de toekomst van degene die de verzekering afsluit. Er zijn onwaarschijnlijk veel variabelen waar je aan moet denken bij het afsluiten van een dergelijke verzekering. Een goed, eerlijk, betrouwbaar en zeker advies is dus bittere noodzaak.�

Los van deze technische en inhoudelijke zaken, menen Jan en Daan dat een sterke binnendienst op kantoor ook de succesfactor is om vertrouwen te winnen. “Want, dat is wel waar het om gaat,â€? zegt DaniĂŤlle Prent, commercieel medewerker binnendienst. “We hebben de persoonlijke aanpak hoog in het vaandel staan, onze bereikbaarheid is goed en we hebben een goede dagverwerking. Bij ons geen lange wachtrijen en keuzemenus’s. Snel schakelen betekent altijd een snel antwoord.â€?

een nieuwe start deďŹ niĂŤren,â€? besluit Daan. “Een adviseur die zegt dat hij doet wat hij belooft, zal dit nu veel meer dan vroeger moeten waarmaken. Dat is een goede zaak. Uiteindelijk zijn ondernemers daar bij gebaat.â€?

De Heer & Partners Rijksstraatweg 269 2024 DH Haarlem T 023 - 525 80 61 F 023 - 525 47 91

“Misschien kunnen we de wezenlijke veranderingen in het verzekeringsvak als

info@deheer.nl www.deheer.nl

het ONDERNEMERS BELANG

13


Ondernemerspanel

2013: Een jaar met nieuwe kansen? Ondanks de bezuinigingsmaatregelen van Rutte II voor de komende vier jaar blijven er voldoende kansen voor succesvol ondernemerschap. Juist nu moet het voor u als ondernemer een uitdaging zijn die nieuwe kansen te zoeken en te vinden. Innovatie, duurzaam en maatschappelijk ondernemen zijn slechts enkele voorbeelden. Hoe ziet u de vooruitzichten voor de komende jaren? De mening van ons panel.

■ Jeroen Vijn Jeroen Vijn - VanOoijen Accountants Als ondernemer moet je altijd opzoek zijn naar nieuwe kansen. Dit geldt dus zeker ook voor 2013. Het zijn echter geen gewone tijden. De recessie duurt nog immer voort en 2013 zal voor veel ondernemers een zeer uitdagend jaar gaan worden. De start is alvast teleurstellend. Het CPB heeft zojuist bekend gemaakt dat, ondanks de door Rutte II getroffen maatregelen,

het begrotingstekort alsnog boven de 3% gaat uitkomen. De bestedingen lopen terug, de werkeloosheid loopt op en het consumentenvertrouwen is laag. Wat gaat Rutte doen? Wordt het Keynes en laat hij toch maar de teugels vieren? Of wordt het Schumpeter en bezuinigd hij verder waarbij hij weloverwogen inzet op innovatie als enige redmiddel? De toekomst zal het leren.

■ Dick Schrama Dick Schrama - Grafisch Service Bureau Dubbel G Kansen voor een succesvol ondernemerschap zijn er altijd! Elk jaar komen we voor nieuwe uitdagingen te staan. Bezuinigingen, minder subsidies, belastingverhogingen, een teruglopende markt, noem het maar op. Meestal zijn uitdagingen gewoon problemen en struikelblokken waar we als ondernemer tegenaan lopen. Het woord “uitdaging” heeft alleen een positievere lading dan de woorden “probleem”, tegenslag” of

“struikelblok”. Het is de kunst van de ondernemer, om elke keer als je voor zo’n probleem staat, er een juiste oplossing voor te vinden. Wanneer je product of dienst goed is en je handig met de “uitdagingen” om kunt gaan, heb je de beste kans om succesvol te zijn. En dat is wat mij betreft het échte ondernemen. Met andere woorden: hoe de markt of het economische klimaat ook is, als je een goede ondernemer bent, zijn er altijd kansen. Ik zie de komende jaren dan ook met plezier tegemoet.

■ Leonie Snijder Leonie Snijder - Snijder Incasso en Gerechtsdeurwaarders “The economy is in shambles, for the new economy collaboration is the key.” hoor ik Deepak Chopra op zijn leiderschapsseminar in Vught twee maanden geleden zeggen. Samenwerken is de sleutel. Geld is niet langer het belangrijkste - je weet toch niet meer hoeveel het morgen waard is. Samen met anderen je doelen bereiken. Erachter komen waar je echte kwaliteiten liggen en die ontwikkelen. Binnen Snijder Incasso vinden we het belangrijk toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers te

14

het ONDERNEMERS BELANG

leveren. Dat doen we met betrokken medewerkers, mensen die trots zijn op hun bedrijf. Naast incasso op een respectvolle en daadkrachtige wijze, vinden we het belangrijk een bijdrage aan de maatschappij te leveren. Daarom dragen we naast ons reguliere incassowerk graag ons steentje bij in de vorm van projecten of vrijwilligerswerk, zoals bijvoorbeeld pannenkoeken bakken voor gehandicapten. Voor Snijder heeft dit onlangs geresulteerd in het winnen van de “Bronzen Waaier”, een prijs voor de meest maatschappelijk betrokken ondernemer. Iets waar we ontzettend trots op zijn en wat we samen hebben bereikt!


■ Rob Tolstra Rob Tolstra - De Hooge Waerder accountants De crisis dwingt tot creativiteit en inventiviteit. Uiteindelijk wordt een bedrijfskolom efficiënter of er wordt meer toegevoegde waarde geleverd wat vervolgens leidt tot economische groei. Ondanks het feit dat de crisis sommige mensen en bedrijven zwaar treft en/of valt, ben ik optimistisch over de komende jaren. Als organisatie zien wij voldoende kansen om te innoveren en onderscheidend vermogen te creëren.

We zetten zwaar in op automatisering. Niet alleen om efficiënter te werken, maar vooral om met nieuwe producten te komen die beter aansluiten op de wensen van onze klanten. De digitalisering geeft bovendien meer mogelijkheden om flexibel te werken en een goede balans te houden tussen werk en privé. Dit maakt dat alle collega’s optimaal gemotiveerd zijn om het beste resultaat voor onze klanten te realiseren.

■ Ingeborg Verduijn Ingeborg Verduijn - Tekom Vertalers De crisis ligt weliswaar nog niet achter ons, maar het wordt tijd dat wij ondernemers ophouden met klagen en weer gaan ondernemen. We kennen ze toch allemaal, de succesverhalen van ondernemers die ondanks de crisis juist groeien? Het kan dus wel! Wij zijn het afgelopen jaar met acht procent in omzet gestegen door zelf actief naar

klanten en nieuwe markten op zoek te gaan, door ons te onderscheiden van de concurrentie en door onszelf actief onder de aandacht te brengen van potentiële klanten. Denk hierbij ook eens over de grens. Durf die stap te zetten. Wij zijn je daarbij overigens graag van dienst als vertaalpartner. Wij zetten net dat stapje extra om je doelgroep in het buitenland van je product of dienst te overtuigen.

■ Frans van der Riet Frans van der Riet – Essent 2013. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Laten we dit jaar maar weer gewoon positief beginnen en denken. We hebben immers de Maya-kalender overleefd en mijn opa zei vroeger altijd: ”zelfs onder het asfalt blijft het gras wachten op een kans”.Op deze pagina’s hebben mijn mede-panelleden vast een heleboel wijze tips samengebracht. En ik houd het bij het nieuwe jaar luchtig en positief want, achter de wolken schijnt nog altijd de heerlijke zon. En natuurlijk is de crisis nog niet voorbij

en is de huizenmarkt nog niet terug op het niveau van voor de Lehman Brothers. Maar positief denken geeft positieve energie en dat is de basis voor goed ondernemerschap. Uitdaging, kansen, mogelijkheden; volgens mij komt het allemaal weer langs in 2013. Zelfs al voel je je er een keer helemaal niet naar, fake it till you make it. Glimlachen kost je gezichtsspieren ook nog eens minder energie dan fronsen. Is dat geen mooie gratis energie besparende tip? Nou, waar wachten we op: 2013 wordt een jaar met nieuwe kansen.

■ Richard Walraven Richard Walraven - Stairwaysgroep 2013 zal voor veel ondernemers ook een zwaar jaar worden. Ik verwacht niet dat de situatie op de woningmarkt, in de bouwsector en grote delen van de detailhandel het komende jaar veel zal veranderen. Daarom is het noodzaak om kansen te creëren. Om energie aan te wenden dingen anders en beter te doen. Want

als we alles het zelfde blijven doen zal de uitkomst ook hetzelfde zijn. Wij helpen en inspireren nu een aantal vooraanstaande markt-partijen om dit proces te begeleiden en resultaten te boeken. De noodzaak is er en als de wil er ook is, dan komen er zeker resultaten voor diegenen die creatief zijn. Volhouden dus en niet gaan stil zitten.

het ONDERNEMERS BELANG

15


De nieuwe ŠKODA Rapid. naf Prijs va

0,€ 14.19vanaf g Bijtellin p.m. € 99,-

Brandstofverbruik gemiddeld 5,1-5,5 L/100km (1 op 18,2-19,6) CO2-emissie 119-128 gr/km.

Bij bestelling van de ŠKODA Rapid in de maand maart ontvangt u bij Martin Schilder gratis* een derde jaar garantie t.w.v. € 215,-. www.skoda.nl

Genoemde vanaf prijs is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Genoemde bijtelling is o.b.v. een 42% inkomensschaal. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten. *Deze actie is geldig van 1 t/m 31 maart 2013. Garantie op basis van een maximale kilometrage van 100.00 km. Lease is uitgesloten van deze actie.

MARTIN SCHILDER, Cruquiusweg 37, 2102 LS Heemstede, 023 - 528 07 51 KÖHLER B.V., Smaragdlaan 6, 2132 VX Hoofddorp, 023 - 564 04 05

o.a. ondernemingsrecht, arbeidsrecht, familierecht en scheidingsbemiddeling

Zandvoortselaan 101 2106 CL Heemstede

023 707 08 50 023 707 00 57

www.kvgadvocaten.nl kock@kvgadvocaten.nl


Column Bent u ook wel eens benieuwd naar de waarde van uw bedrijf? De waarde van een onderneming is per deďŹ nitie een complexe kwestie en bovendien subjectief. Vele mensen hebben een mening over de waarde van een bedrijf. En net als bij schaatsen zijn er vele mensen die de ijzers wel eens onderbinden, maar echte “allround toppersâ€? zoals bijvoorbeeld Jan Blokhuijsen zijn zeldzaam.

De waardering van uw bedrijf verdient toppers

E

en waardebepaling van een onderneming is nooit objectief. De waarde wordt bepaald door de terugverdientijd of, beter nog, het toekomstig rendement. Omdat toekomstverwachtingen en rendementseisen per persoon kunnen verschillen, is de waarde per deďŹ nitie ook subjectief. De beste methode om de waarde van een onderneming te bepalen, rekeninghoudend met de toekomstverwachtingen en de rendementseis, is het contant maken van toekomstige geldstromen ofwel de Discounted Cash Flow methode (dcf). De dcf lijkt complex maar is eigenlijk gewoon een berekening van terugverdientijd waarin rekening gehouden wordt met toekomstig rendement, vereiste investeringen en vermogensstructuur.

Wanneer waarde berekenen?

De waarde van een onderneming is van belang bij de aan- of verkoop van een onderneming. Kent u de waarde van een bedrijf dan kunt u in de onderhandelingen tot de beste prijs komen. Nog beter is het natuurlijk als u de subjectieve waarde van zowel koper als verkoper inzichtelijk hebt. De kans dat men tot overeenstemming komt, is dan veel groter. De dcf methode is ook een goed instrument om de waarde van uw bedrijf te optimaliseren ruim voordat u aan verkopen toe bent. De methode maakt feitelijk een plan van toekomstige rendementen. Daarbij zijn niet zozeer de cijfers op zichzelf maar vooral de achterliggende onderbouwing van de cijfers het belangrijkst. Met een waardering volgens deze

methode heeft u eigenlijk een ondernemingsplan waarmee de waarde van uw onderneming niet alleen inzichtelijk is, maar ook te beĂŻnvloeden. Daarnaast zijn er nog vele andere denkbare situaties waarin een goede waardebepaling belangrijk is. Denk hierbij aan geschillen tussen compagnons waarbij er ĂŠĂŠn uittreedt, of in echtscheidingskwesties waarbij de waarde van de onderneming onderdeel uitmaakt van de boedel-scheiding. Ook in ďŹ scale kwesties waarbij de waarde van een onderneming of een bedrijfsonderdeel van belang is, maakt een waardebepaling die opgesteld is door professionals het verschil. Dag in dag uit gaan voor het beste resultaat

Een goede waarderingsdeskundige kan niet alleen een rekensom maken maar begrijpt bovenal wat uw bedrijf uniek maakt. Hij of zij is in staat om toekomstverwachtingen op te stellen die realistisch zijn. Dit realiteitsgehalte wordt bereikt door gerichte markt-, concurrentie- en bedrijfsanalyse uit te voeren. De Hooge Waerder heeft zeven specialisten die zich dag in dag uit bezighouden met waarderingsvraagstukken. Door hun praktische aanpak en hun brede ervaring in het MKB heeft u aan hen een sparringspartner met inlevingsvermogen, die tegelijkertijd een kritisch klankbord is. Net als topsporters zijn zij maar met ĂŠĂŠn ding bezig. En alleen door toewijding komt u tot een topresultaat.

+FSPFOEF)FFS3"#JTBEWJTFVS $PSQPSBUF'JOBODFCJK%F)PPHF8BFSEFS "DDPVOUBOUTo#FMBTUJOHBEWJTFVST+VSJTUFO

De Hooge Waerder Accountants – Belastingadviseurs – Juristen Robert Kochlaan 542-544 2035 BR Haarlem T 023 - 532 17 33 jdheer@dehoogewaerder.nl www.dehoogewaerder.nl

het ONDERNEMERS BELANG

17


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

5KFFSE M FO.JDIJFM WBOEFO)BBL

Gebroeders van den Haak zien toenemende vraag

‘Reclame op zonweringen en markiezen dragen bij aan imago ondernemer’ In tijden waarin ondernemers steeds meer met hun eigen imago bezig zijn, zien de twee broers Tjeerd en Michiel van den Haak van Haak Zonwering uit Haarlem een duidelijke toename van de vraag naar zonweringen en markiezen waar reclame-uitingen op zijn aangebracht. “We denken echter ook dat deze toename te danken is aan de groeiende bekendheid van ons eigen bedrijf in deze discipline en de zichtbaarheid van de door ons opgeleverde projecten,� zegt Tjeerd. “Van de juwelier tot aan de slager, van de kaaswinkel tot aan horeca en hotel. Voor elke doelgroep zijn er mogelijkheden.�

V

olgens Michiel is de groeiende belangstelling óók inherent aan de steeds strengere wet- en regelgeving. “En daarbij doel ik op het feit dat je niet zomaar meer een reclamebord in de winkelstraat mag plaatsen. Ondernemers zouden echter geen ondernemers zijn als ze hier geen alternatief voor zouden bedenken. Wel, de optie voor reclame op zonweringen en markiezen komt in beeld.â€? Toch vindt het tweetal dat de ondernemer niet over ĂŠĂŠn nacht ijs moet gaan bij de keuze van de opdruk. “We kruipen steeds meer in de rol van de communicatieadviseur,â€? zegt Tjeerd. “We hebben in de loop der jaren – ons bedrijf bestaat sinds 1969! – al zĂł veel ervaring opgedaan, dat we weten wat wel en niet werkt. Daarnaast is kwaliteit vanzelfsprekend een belangrijk

18

het ONDERNEMERS BELANG

aspect. We bekijken de locatie en we bepalen het doel. Duurzaamheid is hoe dan ook een centrale factor. Daarom schilderen we de letters en/of logo’s op het doek. Dat is beter dan warmtepersen; het doek zou dan kunnen vervormen en bovendien zie je de persnaden. Als we schilderen, dan heb je dat euvel niet. Kwaliteit boven alles. Bovendien realiseren we ons goed dat de aangebrachte opdruk weer en wind moet doorstaan. Immers, het hangt elke dag uit.� Tjeerd en Michiel attenderen de klanten vanzelfsprekend op mogelijke beperkingen. “Dat is geheel afhankelijk van de regels in een gemeente,� zegt Tjeerd. “Soms mag alleen de naam er op: een logo is niet altijd toegestaan en daarnaast zijn er ook nog voorwaarden voor de afmetingen.�

Snel schakelen is in ieder geval geen probleem voor het tweetal. “Soms lukt het al om binnen anderhalve week te leveren,â€? vertelt Michiel. “We hebben het onlangs nog meegemaakt. Een winkelier wilde zijn zaak openen en die deadline stond vast. Anderhalve week van te voren kwam hij bij ons. En het is ons gelukt. Bijna altijd vragen we om een foto van het pand; deze kunnen wij dan bewerken zodat de klant concreet ziet wat het eindresultaat gaat worden. We merken dat deze momenten altijd een bron van inspiratie vormen. De snelheid zit daarnaast in het feit dat we alles in eigen beheer doen. We hebben een in house montage- en fabricage afdeling.â€? De maand maart is verder een bijzondere. “Dan denken ondernemers – ook door de eerste lente-achtige zonnestralen – weer aan zonweringen. Daarom berekenen we in die periode altijd maar de helft van de prijs van het logo. Welke ondernemer wil dat nu niet horen? En‌ wie van zijn klanten wil uiteindelijk het prachtige eindresultaat niet zien‌.?â€?

Haak Zonwering B.V. Burgwal 9-13 2011 BA Haarlem T 023 - 533 96 35 info@haakzonwering.nl www.haakzonwering.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU#BBSU,PTUFS ,PTUFSUFLTUFO t'PUPHSBmF+VS&OHFMDIPS

Kapitein B.V. Loodgieter / Installateur

Ontzorgt breed, duurzaam en energiek Een blik op de website www.kapiteinbv.nl leert al meteen dat directeur Ben Lindeman en zijn collega’s samen een zeer opvallend bedrijf vormen. Want waar veel bedrijven in hun vaandel voeren dat ze totaalontzorger zijn, daar mag Kapitein B.V. als ‘totaalontzorger plus’ worden getypeerd. Naast loodgieten levert deze dienstverlener ook diensten op duurzaam ĂŠn op energiegebied. Niet iets wat je bij een doorsnee loodgietersbedrijf kunt verwachten, maar Kapitein B.V. is dan ook allesbehalve doorsnee.

H

et loodgietersvak is op zichzelf al vrij breed. Daar vallen sowieso de installatie en het onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties, waterleidingen en rioleringen al onder. Maar daar stopt het bij Kapitein B.V. absoluut nog niet, legt Ben Lindeman uit. “We doen ook dakbedekking, airconditioning, balansventilatiesystemen, haarden en zonnepanelen. We installeren en onderhouden het allemaal voor onze klanten.�

Zonnig perspectief voor klanten

Die klanten zijn particulieren en ondernemers. “We bedienen het MKB op elke schaal, maar ook grote bedrijven zoals bijvoorbeeld staatsdrukkerij Koninklijke Joh. EnschedĂŠ en Intercontinental Chocolate.â€? De kennis die bij Lindeman en zijn collega’s gebundeld is, is dan ook enorm. En dat gaat niet alleen over het groot aantal terreinen waarover de diensten zich uitstrekken. Ook is er diepgaande kennis op elk speciďŹ ek gebied nodig. Zonnepanelen zijn daarvan een goed voorbeeld, dat Lindeman er even uitlicht. “We doen het ontwerp en de installatie van pv zonnepanelen. Dat luistert allemaal heel nauw, want als je daar zelfs maar een klein foutje bij maakt, treedt direct onbalans op. Wat zich vertaalt in mindere opbrengst van de zonnepanelen, die in principe 25 jaar meegaan. Maar wat zich óók vertaalt in afnemende energieopbrengsten. Het hoeft dus maar een beetje tegen te zitten en je initiĂŤle energievoordelen smelten als sneeuw voor de zon.â€? Om ervoor te zorgen dat geleverde en geĂŻnstalleerde pv zonnepanelen optimaal werken, moet je dus heel goed weten waarmee je bezig bent. Beginnersfouten worden dan ook volop gemaakt in een markt waar veel bedrijven zich nog maar kort met de materie bezighouden. In die markt geeft de ruim tien jaar kennis en expertise die Kapitein B.V. al heeft, het bedrijf dan ook een ruime voorsprong in excellente service.

EĂŠn aanspreekpunt en ĂĄltijd klaar om service te verlenen

De letters pv voor zonnepanelen, staan voor photovoltaĂŻsch, legt Lindeman uit. “Het wil zeggen dat licht wordt omgezet in elektriciteit. Dat is niet de enige toepassing, want je kunt ook warmte opwekken uit zonlicht. Zo werken zonnecollectoren en zonneboilers, die water opwarmen en die wij ook aanbieden.â€? Duurzaamheid wordt voor ondernemers steeds belangrijker in het kader van MVO. Koppel je daaraan het hoge rendement op je investering, tot wel 17 procent, en het is duidelijk dat zonne-energie steeds interessanter wordt voor ondernemers. Maar niet alleen daar, ook op de vele andere terreinen waarop Kapitein B.V. service verleent, proďŹ teert de klant. “We zijn totaalontzorger en zodoende hebben onze klanten ĂŠĂŠn aanspreekpunt voor eigenlijk al hun vragen. En mochten we in een speciďŹ eke tak

van dienstverlening geen persoonlijke ervaring hebben, dan kunnen we altijd putten uit ons uitgebreide netwerk van dienstverleners. Daarbij zijn we altijd bereikbaar voor onze klanten die op elk moment kunnen bellen met onze 24-uursservice.â€? Bovendien voert het bedrijf ook buiten kantooruren werkzaamheden voor klanten uit. Zo vullen Lindeman en zijn collega’s hun ďŹ losoďŹ e om de klant te ontzorgen meer dan volledig uit. Een totaalontzorger plus is daarom ook eigenlijk het meest passende label voor Kapitein B.V.

Kapitein B.V. Zuider Buiten Spaarne 32 2012 AB Haarlem T 023 - 532 16 72 F 023 - 53 182 23 info@kapiteinbv.nl www.kapiteinbv.nl

het ONDERNEMERS BELANG

19


Bedrijfsreportage Mackaay ICT Services bestaat 20 jaar

‘Ondernemers in de cloud. Maar wat is de cloud eigenlijk?’ Dit jaar bestaat Mackaay ICT Services uit Hoofddorp 20 jaar. Als Edwin Mackaay terugblikt op de afgelopen twee decennia, dan concludeert hij meteen dat IT een ongekende ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Ik kan me voorstellen dat ondernemers door de bomen het IT-bos niet meer zien. Zo is nu ‘de cloud’ veelbesproken. Maar ja, wat is de cloud eigenlijk?”

V

olgens Edwin zijn er vele definities. “Feitelijk komt het er op neer dat je de IT ‘onderbrengt’ bij een externe partij. En om dan bij al je gegevens en applicaties te kunnen komen maak je verbinding via het internet.” Edwin legt uit dat je veel verschillende niveaus in de cloud hebt. “De meeste mensen kennen eenvoudige producten als Dropbox, Google of Hotmail wel. Maar de vraag is hoe veilig het daar daadwerkelijk is. Je hebt slechts één password nodig om in die cloud te komen. Maar wat doe je als anderen makkelijk dat password in bezit kunnen krijgen? Het kan geavanceerder, professioneler en veiliger. Maar hoe je het doet is altijd afhankelijk van de eigen wensen en om wat voor soort data het gaat. Feit is dat je in professionele clouds beslist een grotere stabiliteit bereikt, een hoger veiligheidsniveau en dat complete ontzorging wordt geboden. Sterker nog: gebruikers merken vaak niets van mogelijke storingen. Dat komt doordat een virtuele server over meerdere fysieke servers in het datacenter is geïnstalleerd. Een storing in de één wordt opgevangen door de ander. De ondernemer kan gewoon doorwerken. Wie wil dat nu niet horen?” Edwin weet zeker dat de fysieke server zijn langste tijd heeft gehad “De meesten

20

het ONDERNEMERS BELANG

zullen het wel herkennen: de server stond in een kast. En, feitelijk kon iedereen er bij komen. De kast was niet eens afgesloten! Geen veiligheidsniveau dus! De keuze voor de cloud is snel gemaakt. Ik ben er bovendien van overtuigd dat de fysieke server storingsgevoeliger is. De cloud – op welk niveau dan ook – is de oplossing.” Edwin benadrukt dat ondernemers altijd goed bij zichzelf te rade moeten gaan ‘welk gevaar’ ze lopen ten aanzien van de eigen bedrijfsprocessen. “Ik heb nog nooit een ondernemer ontmoet, die wil dat bedrijfsgevoelige informatie ‘zomaar’ op straat komt te liggen, maar daarnaast wil elke medewerker – bijvoorbeeld via Smartphones en Tablets – tegelijkertijd wél van elke andere locatie verbonden kunnen zijn met de bedrijfsgegevens. Anticiperen is een must.” “Kleine organisaties met slechts een paar medewerkers weten overigens over het algemeen wel hoe ze met deze vraagstukken om moeten gaan – ze weten in ieder geval wáár hun data zijn opgeslagen - maar grotere ondernemingen dienen écht voortdurend bewustzijn te ontwikkelen over de essentie van de eigen IT-vraagstukken,” besluit Edwin. “Hoe meer medewerkers des

te beter het beleid moet zijn geformuleerd. Wij ondersteunen daarbij. We adviseren, analyseren, kunnen tot in detail berekeningen voorleggen en zeker ook kritische vragen stellen over wat de klant onder veiligheid verstaat. Dat kan heel breed zijn. Zelfs tot aan de hosted VoIP oplossingen. Vooral groeiende bedrijven komen tot dit vraagstuk: de traditionele telefooncentrale voldoet bijvoorbeeld vaak niet meer en moet vervangen worden. De vraag is of er wel een nieuwe centrale moet komen. Dat brengt sowieso kosten met zich mee. Echter, je kunt het geheel ook in de cloud brengen. Zo kun je makkelijker uitbreiden, je hebt geen onderhoud meer en je hoeft nooit meer een centrale te vervangen. En niet onbelangrijk: het is zeker 30% goedkoper bellen! De rode draad is echter overal hetzelfde: we laten niets aan het toeval over. Excellente IT-oplossingen vormen de basis voor onvoorwaardelijke en veilige continuïteit.” Mackaay ICT Services B.V. Boslaan 29 2132 RJ Hoofddorp T 088 - 088 44 44 www.mackaay.nl http://twitter.com/Mackaay_ICT http://facebook.com/Mackaayict http://nl.linkedin.com/in/edwinmackaay


Bedrijfsreportage

5FLTU+FSSZ)FMNFST $SPXO.FEJB t'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Van Santen Transport uit Haarlem neemt De Koker kraanverhuur uit Hoofddorp over

Sinds 1 januari van dit jaar heeft de Van Santen Groep uit Haarlem het uit Hoofddorp afkomstige De Koker Kraanverhuur overgenomen. De twee broers, Gert-Jan en Marcel van Santen, beiden al sinds 1996 de directeur/eigenaren van het Haarlemse transportbedrijf, vertellen dat ze zĂŠlf werden benaderd. “Toen we in gesprek gingen, ontstond met name interesse voor de

O

nbekend met De Koker waren de twee overigens niet. Marcel: “We kenden het bedrijf en dus wisten we al snel wat de mogelijkheden waren om onze eigen strategische groei-ambities vorm te geven. Het past ook in onze visie om de kansen in de markt te vergroten. In 2009 hadden we Van Elk Transport uit Haarlem overgenomen, in 2010 namen we Verbeek Transport en -kraanverhuur uit Hoofddorp over en nu dus deze nieuwe stap. Weliswaar is het traject nu relatief snel rondgekomen, maar vanzelfsprekend zijn we niet over ĂŠĂŠn nacht ijs gegaan. Immers, we merken zeker wel wat van de economische tegenwind. Daarnaast zijn we zelf ook al sinds de jaren 70 actief in deze sector en dus is het voor ons ook geen compleet onbekend terrein. Maar het zijn vooral de kansen die we zien als de markt weer aantrekt. Als ondernemers zijn we namelijk toch elke dag bezig met de continuĂŻteitsvraagstukken.â€? Volgens Gert-Jan wordt er nu een eďŹƒciencyslag gemaakt. “De Koker had goed materieel, goed personeel en een mooie klantenkring. We kunnen op een aantal vlakken besparen

waardoor we concurrerend blijven. Want, aan kwaliteit en veiligheid willen we geen enkele concessie doen. Het overnemen van bedrijven is daarom een goede strategie om die kwaliteit ĂŠn de diversiteit van de dienstverlening te kunnen blijven handhaven.â€? Het tweetal vertelt dat er sowieso altijd veel werd en wordt geĂŻnvesteerd in het eigen bedrijf. “En daarbij doelen we niet alleen op materieel, maar ook op personeel. We zijn er trots op dat we een laag verloop hebben en dat het ziekteverzuim zeer laag is. Onze medewerkers hebben het dus naar hun zin. Uiteindelijk straalt dat af op de wijze waarop we ons aan de markt kunnen presenteren. DĂĄt aspect telde zeker mee in de beslissing van de overname. We hebben het vertrouwen van de markt en al onze medewerkers weten dat ze het visitekaartje van de organisatie zijn.â€? Die opdrachtgevers zijn overigens zeer divers. “Van handelsbedrijven tot aan importeurs en van internationale vrachtafhandelaars op Schiphol tot groothandel in bouwmaterialen. Maar ook klimaatbeheer-

kraanactiviteiten en dat heeft dus geresulteerd in een overname per begin van dit jaar. Die tak gaat nu verder onder onze eigen naam.�

singsbedrijven, aannemers/bouwbedrijven en hoveniers/boomverzorgingsbedrijven.� Een andere belangrijke activiteit is het verzorgen van grote, zware, brede, en hoge transporten. “Alles wat exceptioneel is, kunnen we aan.� Met positieve afgunst keek het tweetal vorig jaar dan ook naar de prachtige beelden uit de Verenigde Staten waar door de straten van Los Angeles de laatste Space Shuttle vervoerd werd. “Dat is nou typisch zo een opdracht die we in Nederland ook graag zouden willen doen,� zo besluiten de twee broers lachend. “Het is in ieder geval iets wat we aan zouden kunnen. Met de uitbreiding - door de overname – denken we dan ook een nog bredere klantenkring te kunnen bedienen en waar mogelijk extra activiteiten bij bestaande klanten aan te bieden op zowel horizontaal als verticaal transport.�

Van Santen Transport BV Heringaweg 4

T 023 - 532 22 40

trp@vansantengrp.nl

2031 BW Haarlem

F 023 - 532 42 80

www.vansantengrp.nl

het ONDERNEMERS BELANG

21


Bedrijfsreportage

JG3 - Creative in Concepts kiest voor meetbare resultaten

“Echt onderscheidend ben je pas met creatieve en innovatieve concepten” In marketingcommunicatie draait het om een effectieve boodschap. Met een onderschei-

communicatiebureau JG3 is gespecialiseerd in het bedenken van creatieve en innovatieve

sioneel en kwalitatief netwerk in de wereld van media- en reclamebureaus, erkende A-merken, uitgevers, de muziek- en entertainmentindustrie, maar ook in de fysio- en farmaceutische industrie.

concepten, die niet alleen uniek en onderscheidend zijn, maar tevens meetbaar resultaat

Innovatieve concepten

dende strategie stijgt de kans om ook daadwerkelijk opgemerkt te worden. Het marketing-

opleveren.

G

epokt en gemazeld door een jarenlange praktijkervaring als marketing manager in met name de media- en entertainmentindustrie heeft Jan Groenewoud, oprichter/eigenaar van het bureau JG3 – Creative in Concepts, de afgelopen jaren voor uiteenlopende bedrijven met succes gewerkt aan het bedenken en realiseren van creatieve marketing- en/ of communicatieconcepten. Belangrijke drijfveer voor Groenewoud is het resultaat van zijn inspanningen: “In conceptontwikkeling is het allereerst cruciaal om oorspronkelijk en innovatief te zijn. Want alleen door onderscheidend te zijn, kun je nog opgemerkt worden. Daarnaast is het voor mij evident dat de uitkomsten van het marketingconcept inzichtelijk en meetbaar gemaakt worden. Dat betekent dat ik juist doorga waar anderen stoppen, of dat ik voor een minder voor de hand liggende route kies om zodoende de gestelde doelstelling te realiseren. Want het resultaat van de campagne is wat telt.”

Verschillende doelstellingen

Volgens Groenewoud moeten zijn creatieve concepten een bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de gestelde marketingcommunicatiedoelstellingen, zoals sales, imago, naamsbekendheid, klantloyaliteit, merkervaring of service. “De onderliggende boodschap van een campagne kan steeds een andere zijn,” verduidelijkt Groenewoud. “De belangrijke eerste vraag is dan ook; wat wordt er beoogd met de campagne?

22

het ONDERNEMERS BELANG

Draait het om extra verkoop? Of gaat het juist om het bewaken of versterken van het imago? Moet een campagne bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen in merk en bedrijf? Maar ook zaken als naamsbekendheid, klantloyaliteit of service kunnen inzet zijn van de beoogde doelstellingen. Of de realisatie van ‘brand experience’; ervaringen die positief bijdragen aan merkbeleving. Daar dien je natuurlijk je creatieve concept op af te stemmen. Overigens kunnen er ook verschillende doelstellingen binnen één concept gerealiseerd worden. Zeker wanneer er meerdere partners bij betrokken zijn.” Professioneel netwerk

JG3 kiest voor een open, transparante benadering. Na een eerste gesprek volgt een debriefing en desgewenst opvolging met een presentatie van het creatieve concept. Dat vormt de basis voor een mogelijke samenwerking, waarna afspraken over verantwoordelijkheden, planning, uitvoering en honorering worden gemaakt. Groenewoud benadrukt dat hij zich niet wil beperken tot de creatie alleen. Zijn betrokkenheid strekt zich ook uit tot het opstellen van het totale marketingcommunicatieplan, het betrekken van mogelijke partners, de invulling van de totale mediaplanning, media-inkoop en de executie van de totale campagne. De basisgedachte daarbij is dat de klant bij slechtst één loket hoeft aan te kloppen. In de realisatie en uitvoering kan Groenewoud naast een bewezen ‘track record’ bovendien bogen op een profes-

JG3 heeft voor bekende consumentenmerken verschillende concepten ontwikkeld. In opdracht van Ajax, Feijenoord en PSV is een marketingtool op dvd ontwikkeld, die de binding tussen de supporters en de club diende te versterken. In samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is een dvd-uitgave van de ruimtereis van André Kuipers samengesteld, die tevens opnamen met een educatief karakter bevat, speciaal gemaakt voor het Jeugdjournaal. De uitgave bevat tevens nooit eerder uitgezonden beeldmateriaal voorzien van commentaar van André Kuipers. Ook leverde JG3 een bijdrage aan de collectieve slijterscampagne ‘Genieten’. Door middel van een entertainmentconcept werd een ‘tool’ ontwikkeld, die bijgedragen heeft aan het realiseren van extra ‘traffic’ naar de aangesloten slijters. JG3 realiseerde ook twee muziekgeoriënteerde concepten in opdracht van Aegon met als doelstelling meer rekeninghouders binnen te halen en koppelde KLM aan Sony Music. Door middel van een herkenbaar muziekconcept werd invulling gegeven aan het versterken van het betrouwbare imago van KLM en de salesdoelstelling van Sony Music.

JG3 CREATIVE IN CONCEPTS Zalkerbos 10 | 2134 EM Hoofddorp | Nederland Postbus 214 | 2100 AE Heemstede | Nederland T 023 562 7465 | F 084 215 0890 | M 06 5336 1255 j.groenewoud@jg3.nl | www.jg3.nl


Bedrijfsreportage

5FLTU8FOEZWBO4DIJFt'PUPHSBmF-VVL(PTFXFIS

Van Noort Gassler & Co is een accountants- en adviesorganisatie met zeven vestigingen in de Randstad. De registeraccountants Peter Walter en Henk Schoenmakers geven – nog even samen – leiding aan de vestiging in Bloemendaal en leggen graag uit wat Van Noort Gassler & Co bedoelt met de slogan ‘oog voor ondernemen’.

Accountants en adviseurs met oog voor ondernemen S

inds 1 januari 2013 is Peter Walter oďŹƒcieel vestigingsleider Bloemendaal, als opvolger van Henk Schoenmakers. Schoenmakers blijft als adviseur actief. Bij de vestiging werken elf mensen. De organisatie is aangesloten bij JPA, een internationale keten van kleinere accountantskantoren, wereldwijd actief in ruim dertig landen. “Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in het buitenland kunnen wij zo in contact brengen met een lokale partner. Andersom adviseren wij via JPA buitenlandse bedrijven, die in Nederland actief zijn.â€? Persoonlijk

Van Noort Gassler richt zich op MKBbedrijven en heeft daarom bewust gekozen voor een kleinschalige opzet. “Bij MKB-ondernemers is het persoonlijke contact belangrijk. PrivĂŠ en zakelijk lopen vaak door elkaar.â€? De vestigingen werken nauw samen. “Elke vestiging is allround en houdt zich bezig met het totale spectrum van ďŹ nancieel-administratieve dienstverlening: van loonadministratie tot en met de controle op de jaarrekening voor de grotere MKB-bedrijven. Wij hebben daarvoor een vergunning van de Autoriteit FinanciĂŤle Markten (AFM). Elke vestiging heeft klanten in alle branches, maar ook speciďŹ eke aandachtsgebieden.â€? In de noordelijke Randstad zijn drie vestigingen actief: in Zaandam, Amsterdam en Bloemendaal. “Klanten bepalen zelf met welke vestiging ze willen werken. Dat hoeft niet de dichtstbijzijnde vestiging te zijn. Soms is er al een persoonlijk contact, maar het kan ook zijn dat de ondernemer gebruik wil maken van de expertise in een bepaald aandachtsgebied. In Bloemendaal zijn we bijvoorbeeld erg actief in de zorgsector en voor kinderdagverblijven. Daarnaast variĂŤren de klanten van een reclame-

bureau tot een internationaal handelsbedrijf in forklifts.� Ondersteuning

Momenteel zien Walter en Schoenmakers twee enigszins tegengestelde ontwikkelingen. “Klanten willen enerzijds besparen op kosten, ook op accountantskosten. We helpen ze daarbij met bijvoorbeeld IT-oplossingen, waarmee het administratieve proces eďŹƒciĂŤnter verloopt. Anderzijds is er meer behoefte aan ondersteuning en advies. Banken willen bijvoorbeeld graag ook de accountant aan tafel bij kredietaanvragen. Als je die gesprekken samen met de klant goed voorbereidt, heeft dit vaak een positiever verloop van de kredietaanvraag. Banken willen daarnaast niet alleen jaarlijks een rapportage, maar willen ook gedurende het jaar de vinger aan de pols houden. Wij verzorgen samen met de klant (softwarematige) oplossingen, waarmee aan deze behoefte kan worden voldaan.â€?

Daarnaast zijn er natuurlijk ook allerlei andere ontwikkelingen. “Momenteel speelt bijvoorbeeld de werkkostenregeling. Er is een overgangsperiode tot 1 januari 2014, maar dat betekent dat de voorbereiding langzamerhand opgepakt moet worden. Een ander onderwerp is de Flex-bv. Hierdoor is het makkelijker en goedkoper om een BV op te richten en die BV beter af te stemmen op de betreende onderneming. Maatwerk is nu mogelijk, óók voor bestaande BV’s.â€? Dat is wat Van Noort Gassler & Co verstaat onder ‘oog voor ondernemen’: “Feeling houden met de activiteiten van de klant.â€? Van Noort Gassler & Co Bloemendaalseweg 169 2061 CJ Bloemendaal T 023 - 526 09 92 F 023 - 527 55 68 j.p.walter@noortgassler.nl www.noortgassler.nl

)FOL4DIPFONBLFST M FO1FUFS8BMUFS

het ONDERNEMERS BELANG

23


Voor al uw Paas-chocolade Wij kunnen alle paas-chocolade voorzien van uw logo Haarlem l Kleine Houtstraat 25 tel: 023-5241903,

Hillegom l Houttuin 2 tel: 0252-525210,

www.chocolateriepierre.nl

i info@chocolateriepierre.nl


Topresultaat vereist toewijding

Nederlandse sportliefhebbers bedanken Jan Blokhuijsen voor zijn inzet op weg naar het WK Allround. Jan Blokhuijsen bedankt zijn ďŹ nanciĂŤle coach De Hooge Waerder voor het ontzorgen. Schaatsen wordt beoefend door talloze mensen die af en toe graag een rondje rijden, maar die rijden natuurlijk niet zo hard als Jan. Hij gaat dag in dag uit tot het uiterste om tot het beste resultaat te komen. Dit geldt ook voor het waarderen van bedrijven bij een overname. Onze professionals zijn hier elke dag full-time mee bezig. Wilt u ook professionals voor de waardering van uw bedrijf?

Het Ondernemersbelang Haarlem 1-2013  

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij...