Page 1


Vargfågel ® …Några rader från bokens inledning. Sidi Bou Said, Tunisien i september 2004 En grönsvart spyfluga försöker utsiktslöst tränga sig ut genom den välvda vindrutan på Gunnar Falks stora svarta VW Touareg. Gunnar slår lite tafatt efter flugan med ett hoprullat, veckogammalt exemplar av Herald Tribune. Flugan registrerar varje försök med sina facettögon och lyfter retfullt för att ta plats en bit längre bort. Gunnar tröttnar efter ett tag och en vapenvila etableras. Så som en vapenvila hade etablerat sig i Gunnars liv. Han hade varit en spyfluga som levt gott i avfallet från konflikter, krig och terror. Han hade fått sin näring från människors oförmåga att tala med varandra, att vilja förstå, att kunna sona och försonas. Hat, hämnd och revansch hade varit hans livsluft, mammon hans drivkraft. Han hade lagt sina ägg och sett sina larver frodas i multnande kroppar, i vittrande ideologier, i uppgivna människors desperata handlingar.

En vargfågel är en paradox, en skenbart orimlig skapelse, en absurd kombination. Icke desto mindre existerar den, vargfågeln, och finner sig tillrätta i motsägelsefulla miljöer.Den finner sitt livsrum i spänningsfält mellan kontrasterande religioner och ekonomiska system, sätter sina klor i människors svagheter och brister, nästlar sig in i kaos och konflikter, en ensam jägare som ömsom smyger sig på, ömsom hovrar över sina byten. Den bygger sina reden i miljöer där förnuft och klokskap är okända begrepp.


Boken Vargfågel är historien om Gunnar Falk och hans familj. Som för de allra flesta var hans liv fyllt av tillfälligheter. Gunnar Falk gjorde sina vägval styrd av övertygelse men kanske inte alla gånger med tanke på konsekvenserna. Han förförde och lät sig förföras. Han etablerade sig på Cypern i mitten av 80-talet. Under ett decennium då Cypern stod i världens blickfång. Omständigheterna medförde att Gunnar Falk kom att spela med i storpolitiska konflikter. Han brände sina fingrar och fick sona sina gärningar. Till slut blev hans hemligheter för tunga att bära. Han lämnades ensam med ånger och ångest av sina närmaste. De som en gång hade trott på honom och värderat honom som vän och kär hade för länge sedan flytt.

Handlingen i boken omspänner 31 år, från 1973 till 2004 Under dessa år upplevde världen många blodiga och djupt tragiska konflikter. Det är ur dessa som Gunnar Falks handelsrörelser fick sin omsättning. Den tillhandahöll skrupellöst allt från kanyler till kalashnikovs. Bokens författare, Lars Hansare, är född i Norrköping. Efter ett långt och innehållsrikt liv som fotograf/filmare/skribent i Helsingborg och världen gick flytten till Languedoc i södra Frankrike. Vargfågel är hans femte bok.

Lars Hansare 3 Avenue Minerve F-34120 Castelnau de Guers 0033 4 67 98 22 15 jl.hansare@orange.fr www.hansareordblogg.se

Vargfågel  

Gunnar Falk är ekonom, han lever tillsammans med sin hustru Helena och deras son Patrik i en förort till Lund i Sverige. Gunnar Falk etabler...

Vargfågel  

Gunnar Falk är ekonom, han lever tillsammans med sin hustru Helena och deras son Patrik i en förort till Lund i Sverige. Gunnar Falk etabler...

Advertisement