Page 4

UMESTO UVODNIKA

Bogatstvo tišine

Odlomak iz knjige “Put ka Bogu: Moliti telom i dušom” Autor: Anthony de Mello Priredio: Milan Bojić Tišina je velika objava, kazao je Lao-Ce. Navikli smo da na Sveto pismo gledamo kao na Božju objavu. I s pravom. Želim da sada otkrijete kako i tišina može biti objava. Da biste shvatili i ušli u poruku koju vam pruža Sveto pismo, morate se izložiti njegovom delovanju. Da biste ušli u objavu koju vam pruža tišina, morate, pre svega, postići tišinu. A to nije lako. Pokušajmo to postići u našoj prvoj vežbi. Neka svako od vas zauzme ugodan položaj. Zatvorite oči. Sad vas pozivam da budete u tišini otprilike deset minuta. Pre svega pokušajte da postignete tišinu, i to što je moguće veću tišinu srca i pameti. Kada to postignete, izložićete se onoj objavi koju sa sobom donosi ta tišina. Kada bude prošlo deset minuta pozvaću vas da otvorite oči i da nam, ako želite, saopštite šta ste činili i doživeli u tih deset minuta. Saopštavajući nam šta ste učinili i šta ste doživeli, recite i šta ste preduzeli da biste postigli tišinu i kako ste u tome uspeli. Ako možete, opišite tu tišinu. Recite nam šta ste doživeli za vreme tišine. Recite nam sve što ste mislili i osećali za vreme ove vežbe.

Evo ohrabrenja za vas: činjenica da ste uopšte bili svesni da vaše misli lutaju, ili da vam je unutrašnjost nemirna, ili pak nesposobnost da budete u tišini, dokazuje da ipak imate mali stepen tišine, bar onoliko mira da budete svesni svega toga. Ponovo zatvorite oči i budite svesni da vam misli lutaju... samo dva minuta... Osetite mir koji vam omogućava da budete svesni svojih misli koje lutaju. Kako ta tišina bude rasla, ona će vam sve više i više otkrivati nešto o vama samima. Ili, još tačnije, tišina će otkriti vas vama samima. Ovo je njena prva objava: VI SAMI. A u toj objavi, i kroz nju, postići ćete stvari koje se ne mogu kupiti novcem, poput mudrosti, vedrine, radosti i Boga. Da biste postigli te dragocene stvari nije dovoljno da o njima razmišljate, govorite, raspravljate. Moraćete raditi na tome.

Hajdemo odmah na posao! Zatvorite oči. Nastojte da budete u tišini pet minuta. Na kraju vežbe uočite da li je ovaj put vaš napor da postignete tišinu bio uspešniji, ili manje uspešan. Uočite da li vam je tišina ovaj put objavila nešto što prošli put niste zapazili. Ne očekujte ništa izvanredno i uzbudljivo u objavi koju donosi Iskustvo onih koji su prošli ovu vežbu vrlo je različito. tišina – rasvetljavanja, nadahnuća, pronicljivost. Najviše ljudi, na svoje iznenađenje, otkrije da je tišina Zapravo, nemojte ništa tražiti. Ograničite se na to da nešto na šta nisu navikli. Bilo šta da preduzmu, ne zapažate. Prihvatite sve što dođe u vašu svest. mogu da spreče misao da ne luta ili da smire neki Sve, bez obzira koliko banalno ili obično bilo to što uzburkani osećaj koji uznemirava njihovo srce. vam se na taj način poručuje. Vaša poruka može Drugi osećaju da su se približili granici tišine. biti u činjenici da su vam ruke vlažne ili da imate Tada ih spopadne panika i oni se povlače. Tišina može potrebu da promenite položaj, ili da vas zabrinjava biti zastrašujuće iskustvo. Nema razloga da čovek vaše zdravlje. Nije važno. Najvažnije je da ste postali bude obeshrabren. Čak i vaše misli koje lutaju velika svesni toga. Sadržaj vaše svesnosti manje je važan su objava, zar ne? Činjenica da vaše misli lutaju, nije li od kvaliteta te svesnosti. Kako se kvalitet bude objava o vama samima? To nije dovoljno samo znati. poboljšavao, vaša tišina će postajati dublja. A kako Morate posvetiti neko vreme tome da doživite svoje se tišina bude produbljivala, osetićete promenu. I na misli koje lutaju. I način na koji vaše misli lutaju – i to svoju radost otkrićete da objava nije znanje. Objava je otkriće! je moć; tajanstvena moć koja donosi preobražaj. 4

Nova Svest - februar/2014  

E - magazin za razvoj svesti