Page 1

Програмa Август Четврток 1 9-та Традиционална изложба на ракотворби„Допрете ја душата на Македонија“ ЗУР Македонски ракотворби Широк сокак Хераклеа-20.30 ч. 43 Издание на интернационалниот фолклорен фестивал „Илинденски денови“ Интернационална вечер и концерт на државниот ансамбл „Танец“ Петок 2 18.00 ч. „Македонска етно венчавка “ ЦЕНТИФ„Етно – Илинден“ Плоштад Магнолија 20.00 КЦ Магаза Изложба на везови од мариовскиот крај „Ресачка“ Етнокреатив 21.00 ч. Пацио-Музеј „Да се убие себе во себе“ (Монодрама посветена на Методија Андонов Ченто) Доне Донев Сабота 3 18.00 ч. Македонска етно венчавка “ ЦЕНТИФ„Етно – Илинден“ Плоштад Магнолија 20.30 ч.КЦ Магаза Промоција на книга„ Девојката со сонце во очите“ ЗГ-Македонија Тогетхер 22.00 ч. Стара чаршија Концерт и промоција на видео материјал на групата „Паркети“ Двор-Дом на АРМ „Прва балканска колонија на ракотворби“ ЗГ- Астерион Галери


Недела 4 Двор-Дом на АРМ „Прва балканска колонија на ракотворби“ ЗГ- Астерион Галери 11.00 ч. Македонска етно венчавка “ ЦЕНТИФ„Етно – Илинден“ Плоштад Магнолија 11.00 ч. Мала Сала –Центар за култура „Зад филмската камера“ Работилница за филм 21.00 ч. Хераклеа Концерт на детска музика „Си до хитс“ 21.00 ч. КЦ-Магаза-Етно концерт„Езгија трио“ Понеделник 5 Двор-Дом на АРМ „Прва балканска колонија на ракотворби“ ЗГ- Астерион Галери 21.00 Летна сцена-Тумбе кафе Рок концерт „Пикасо бенд и Ултрасоник“ 20.00 Интимен театар „Лола“ Софија Ристевска Интернационален детски театарски фестивал„Битолино Вторник 6 Двор-Дом на АРМ „Прва балканска колонија на ракотворби“ ЗГ- Астерион Галери 20.00 ч.НТБ Гостување„Сомнително лице “ Бранислав Нушиќ Народно позориште Ниш Р.Србија 20.30 ч.Концертна сала-Музеј „Концерт на современа класична музика-саксофон и пијано“ Стефан Тасевски Александра Јанковска Момировска 21.00 ч. Стара чаршија Музичко поетска манифестација „ Низ Битола со либето“


Интернационален детски театарски фестивал„Битолино Среда 7 Двор-Дом на АРМ „Прва балканска колонија на ракотворби“ ЗГ- Астерион Галери 20.00 ч. НТБ „Подземје“ Христо Бојчев Народен Театар Антон Панов Струмица 20.00 ч.Изложбен салон - Центар за култура „Убавините на Битола низ фотографија“ ЗГ-Опус Новум 21.00 КЦ Магаза Сенките не’ одминуваат“ поетска вечер со Никола Маџиров 22.00 Двор-Дом на АРМ Концерт„Fun house project“ ЗГ- Сариса Четврток 8 Издание на фестивалот за современи уметности „АКТО“ 20.00 ч. Летна сцена –Тумбе кафе„Каминот“ дуодрама Народен Театар -Антон Панов Струмица 20.00 ч.Летна сцена –Тумбе кафе „Битолски книжевни паметења“ Битолски книжевен круг 21.00 ч. КЦ Магаза „Бандерола бенд“ Концерт на амбиентална музика Петок 9 20.00 ч. КЦ Магаза Изложба на минијатури на Елена Ѓеорѓиева 21.00 ч. Хераклеа Концерт на Влатко Стефановски и Тадиќ „АКТО“ Сабота 10 20.00 ч. Храм.Пресв.Богородица Концерт на Црковно-Византиско пеење“ Хор "Св. Роман Сладкопевец", гр. Софиja 20.00ч. Мала изложбена сала-Музеј


„Авторски низ појавното 5“Група автори Недела 11 20.30 ч. Концертна сала –Музеј Концерт на вокал и гитара Билјана Трајковска Александар Талевски 21.00 КЦ Магаза Промоција на новиот албум на „Стиховно војување“ Издание на фестивалот за современи уметности „АКТО“ Понеделник 12 20.00 ЗМГ-Концертна сала „Популарни звуци на пијано“ Тања Божиновска Билјана Димовска 20.00 КЦ Магаза Промоција на монографијата„Животот е музика “ на Академик Георги Здравев 20.30 Летна сцена –Тумбе кафе„Засекогаш присутни“ Поетско музичка манифестација 22.00 ч.Двор-Дом на АРМ -Рок концерт„Б-52“ Вторник 13 20.00 Плоштад Магнолија Bitola work out 20.00 ч. Мала сала - Музеј Изложба на копаници „20 Години студио Пердика“ 21.00 Летна сцена –Туме кафе Поетска вечер Литературен клуб „Дениција“ 21.00 КЦ Магаза Промоција на документарен филм „Бит фест културолошка рефлексија на времето 2006-2013 21.00 Завод и Музеј - Пацио Серенада на Широк сокак-Медитерана Среда 14 20.00 Центар за култура „Лавиринт К“ Мултимедијален перформанс


21.00 ч.Двор –Дом на АРМ „Незборав“ музичка манифестација посветена на Љупчо Спасеновски-автор , музичар, текстописец, пеач 21.00 ч.Пацо-Музеј Промоција на книгата„Меѓа“-Никола Петровски КЦ Магаза 21.00 ч . Промоција на албумот „PLAVA“ Четврток 15 11.00 ч.НУУБ„Св.Климент Охридски Промоција на книгата „Утринска молитва“ 18-20.00 ч.Летна тераса на Хотел Епинал Перформанс со храна „Битола мост помеѓу Европа и Ориентот“ 21.30 ч. КЦ Магза Концерт на амбиентална џез музика „Гуру Харе бенд“ Петок 16 20.00 ч. КЦ Магаза Изложба на икони Славица Михаилова и Георѓи Хаѕис –Лерин.Р.Грција Проект„ 1700 години од Миланскиот Едикт“ 20.30 Завод и музеј - Пацио Документарни филмови од младински активизам – Пацио-Музеј 20.00 Центар за култура 14 Издание на интернационалниот детски музички фестивал „Тра ла ла “ 2013

22.00 ч. Летна сцена –Тумбе кафе „Рома блуз“ –Театар „Самос“-режија Сами Осман

Сабота 17 20.00 Центар за култура 14 Издание на интернационалниот детски музички фестивал „Тра ла ла “ 2013 21.00 ч. КЦ Магаза Филмски денови„See a Paris“


23.00 ч-04.00 ч ..Поранешна фабрика „ТИПО“ „Back to the future “ Маchina Мултимедија 22.00 ч.Двор на АРМ Tribute To Van Halen Недела 18 19.00 КЦ Магаза „Изложба на ракотворби“ Мирјана Илиевска 21.00 Хераклеа Промоција на проектот „Античката медицина во Хераклеа“ 20.00 ч. Изложбен салон-Центар за култура Изложба „URBAN CULTURE“ 21.00 ч. КЦ Магаза Филмски денови„See a Paris“ 21.00 Пацио- Музеј Stand up comedy-Марјан Ѓорѓиевски 22.00 ч. Летна сцена Тумбе кафе „Мојот свет“-Рок банда Понеделник 19 20.00 кц Магаза Промоција на филмот„Културни вредности на Битола Time-lapse 2013 21.00 ч. НТБ Мултимедијален проект „Музичка Одисеја Битола 2013“ 21.00 ч. КЦ Магаза Филмски денови„See a Paris“ 21.00 Двор –Дом на АРМ Рок Концерт„ Некогаш и сега“

Вторник 20

20.00 КЦ Магаза Промоција на музичко-документариот филм


„Rock roots“ 21.00 Двор-Дом на АРМ „Вечер на македонски песни и ора“ Сашко Савевски 21.00 ч. КЦ Магаза Филмски денови„See a Paris“ 22.00 ч.Летна сцена –Тумбе кафе Трибјут на Нирвана- анплакт“- The Government Среда 21 19.00 ч. Мала сала Центар за култура Промоција на филмот„ Битола во Европа“ ЗГ-Граѓански патеки 20.00 ч. Музеј-Концертна сала Концерт„Виолина и Пијано“ Валентин Наумов 21.00 Двор-Дом на АРМ „Еден летен распуст“ Детско –тинајџерска музика 21.00 ч. КЦ Магаза Филмски денови„See a Paris Четврток 22 20. 00 Широк сокак „Souvenir “ Уличен театар Италија 20.00 ч. Центар за култура Детски мјузикл„Убавицата и зверот“ 20.30 ч.Летна сцена-Тумбе кафе Музичко поетска ликовна вечер „Невидливиот уметник“ Елена Костадиновиќ 21.00 ч .КЦ Магаза Концерт „Златне године “ Р.Хрватска 21.00 Двор-Дом на АРМ Рок вечер„Хронологија на македонската рок музика“ –ЗG band Петок 23 20. 00 Широк сокак „Mediterranean Utopia “


Уличен театар - Италија 20.30 Концертна сала-Музеј Концерт„Светлина“ Марина Коруновска –сопран Маја Илиоска-сопран Александра Јанковска Момировска-пијано придружба 20.30 КЦ Магаза Промоција на документарен филм„Павел Шатев“ ЗГ-Сариса 21.00 Двор на Офицерски Дом Концерт на Етно – world music ансамбл „Fihstank ensemble“-USA Сабота 24 19.30 ч. КЦ Магаза „Бит фест 2013“ Изложба на фотографии на Сашо Ристевски 20.00ч.КЦ Магаза Изложба на Петар Најдовски, Стефан Малбашиќ, Владимир Симоновски 21.00 ч . Хераклеа Свечено затворање на Бит фест 2013- Концерт на групата „Мадригали и пријателите “ по Повод 40 години од основањето “Гости - Дадо Топиќ, К-15, Токму така и др“

Бит фест програма август  
Бит фест програма август