Page 1

КАРАКТЕРИСТИКЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

ЗАНИМЉИВОСТИ


АУШВИЦ

Аушвиц (нем. Konzentrationslager AuschwitzBirkenau) је био највећи нацистички концентрациони логор за масовно уништење становништва. Налазио се у јужној Пољској, 50 km западно од Кракова и 286 km од Варшаве. Име је добио по оближњем граду Освјенћим (Аушвиц на немачком). Након немачке окупације Пољске септембра 1939, Освјенћим је прикључен Немачкој и име му је промењено у Аушвиц.

 


У концентрациони логор Аушвиц укупно је депортовано 1,3 милиона људи из разних делова Европе. Од тог броја, овде их је побијено 1,1 милион, од тога милион Јевреја.Већина жртава је убијена одмах по приспећу у логор у гасним коморама Аушвица II у којима је коришћен гас циклон Б. Остали су умрли од систематског изгладњивања, принудног рада, неконтролисаних епидемија, у егзекуцијама стрељањем и у медицинским експериментима. Међу страдалима је и 19.000 Рома који су убијени у јулу 1944, и око 83.000 Пољака. Командант логора Рудолф Хес је на Нирнбершком процесу сведочио да је до 2,5 милиона људи умрло у Аушвицу.


До данас су сачувани многи објекти логора Аушвиц. Они су званично под заштитом Државног музеја Аушвиц-Биркенау, основаног 1947, који има и функцију истраживачког центра за проучавање холокауста. УНЕСКО је овај логор 1979. прогласио делом Светске баштине под именом „Аушвиц-Биркенау немачки нацистички концентрациони логор смрти“.

Годишњица совјетског ослобођења Аушвица 27. јануара 1945. се у свету обележава као „Међународни дан сећања на жртве холокауста“.


АУШВИЦ


ВИДКУН КВИСЛИНГ

Видкун Квислинг рођен је 1887. године у месту Фиресдал. Своју војну каријеру започео је веома рано, са 18 година. Војну ваздухопловну школу је похађао од 1905. до 1908. године и био је најбољи у својој класи. Године 1917. унапређен је у чин капетана. У раздобљу од 1922. до 1925. године суделовао је у хуманитарним мисијама у Совјетском Савезу и Јерменији, а касније је био службеник у норвешкој амбасади у Москви. По повратку у Норвешку ушао је у политику као страствени антикомуниста. Био је министар одбране (1931 — 1933) у кабинету председника Аграријана, али је касније утемељио сопствену политичку странку Народни савез. Била је то минорна политичка странка с малим бројем следбеника. Народни савез, као политички сродну странку, помагали су немачки нацисти. Квислинг ће им се одужити при инвазији на Норвешку јер ће његова странка бити пета колона при нападу Немачке на Норвешку.


Почетком Другог светског рата Квислинг је одржао бројне састанке с Хитлером и његовим сарадницима како би их уверио у нужност освајања Норвешке. Када му је то пошло за руком у априлу 1940. Немачка је извршила инвазију на Норвешку, а већ у мају Норвешка је капитулирала. Дана 9. априла 1940. краљевска породица и чланови парламента били су присиљени да напусте главни град Норвешке и повуку се у место Елверум, 50 миља удаљено од шведске границе. Квислинг је ту видео своју прилику да се домогне власти те се већ неколико сати након немачке инвазије прогласио премијером, а Народни савез једином легалном политичком странком.


До 1942. године Немци нису званично признали Квислинга за норвешког премијера све док то не учини норвешки краљ Хокон VII, али како је он то упорно одбијао да учини исте године Немачка је признала Квислингову владу. Заузврат Квислинг се трудио да у норвешко друштво усади нацистичке принципе и праксу, и такође је организовао прогоне Јевреја. Поред тога спроводио је терористичке методе против оних који су исказивали лојалност краљу и легално изабраној влади, а који су након инвазије на Норвешку боравили у Лондону. По завршетку Другог светског рата Видкун Квислинг ухваћен је и норвешки суд осудио га је на смрт стрељањем. Смртна казна је извршена 24. октобра1945. године. Квислингово име постало је синоним издајства и сарадње са непријатељем широм света, не само у Норвешкој. Дериват квислинг примењује се на грађанина који помаже непријатељу.


ВИДКУН КВИСЛИНГ


ТЕХЕРАНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА

Техеранска конференција је био састанак Јосифа Стаљина, Френклина Рузвелта и Винстона Черчила од 28. новембра и 1. децембра 1943. који се одржао у Техерану, Иран. То је била прва конференција између три светске силе (СССР, САД и Уједињено Краљевство) којој је присуствовао Стаљин. Он је следила Каирску конференцију, а пратиле су је Јалтска конференција и Потсдамска конференција. Главна тема је била отварање другог фронта у западној Европи. У исто време, посебан протокол је обавезао ове три земље да признају независност Ирана.Најважније, конференција је организована да се направи коначна стратегија за рат против нацистичке Немачке и њених савезника.


Одлуке Техеранске конференције:

Да се операција Оверлорд покрене током маја 1944, заједно са операцијом у јужној Француској.

Усаглашено је да војни кабинети три силе треба да буду у блиској вези једни са другима.

Британија и САД су обећале Стаљину да ће послати трупе у западну Европу; договорено је да оне стигну у пролеће 1944.

Стаљин инсистира на отварању другог фронта у Европи, да би смањио притисак Немаца на истоку

Донесен је споразум који изјављује да југословенским партизанима треба пружати помоћ у оружју и опреми и такође војним операцијама.

Усаглашено је да би било пожељно да Турска уђе у рат на страни Савезника пре краја године.

Ако се Турска нађе у рату да је Совјетски Савез подржи.


ВЕЛИКА ТРОЈИЦА НА ТЕХЕРАНСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ

Profile for novakovdusan

Karakteristike drugog svetskog rata zanimljivosti  

Karakteristike drugog svetskog rata zanimljivosti  

Advertisement