Page 1


ЕРВИН РОМЕЛ

Ервин Ромел био је генерал и командант Немачког афричког корпуса. Познат је по својим изузетним војничким способностима, успешном ратовању у северној Африци, али и по томе што је уважава своје непријатеље. Због ратовања у афричкој пустињи добио је надимак Пустињска лисица. Ромел је, мада то никад није доказано, оптужен за учешће у завери против Хитлера. Фирер му је понудио две опције: самоубиство или јавно суђење. Генерал Ромел извршио је самоубиство (1944.)


НЕМАЧКА МАШИНА ЗА ДЕШИФРОВАЊЕ “ЕНИГМА"

Један од највећих успеха у рату на Атлатику савезници су постигли када су у заплењеним немачким подморницама пронашли машин за шифровање "енигма". То им је омогућило да пресрећу и дешифрују немачке планове напада на савезничке бродове. Сматра се да је откриће "енигме"скратило рат бар за две године. Један примерак ове машине чува се у Војном музеју у Београду.


НЕМАЧКА МАШИНА ЗА ДЕШИФРОВАЊЕ “ЕНИГМА"


 

ЛЕЊИНГРАД По Хитлеровом наређењу, немачка војска је брзо одустала од освајања Лењинграда, већ је започела опсаду, са циљем да се становништво измори и изгладни до смрти. Од септембра 1941. године до јануара 1944. године Лењинград је био под опсадом, изложен честим бомбардовањем. Град је брзо остао без хране и енергената, јавни превоз је стао, град је био без струје, воде и грејања на температури и до -40 степени.


Дневно следовање хлеба било је 200 грама по особи. Велики број људи умро је од глади или смрзавања. Улице су биле пуне лешева које није имао ко да сахрани. Чак се појавио и канибализам. Преко зиме, кад је језеро Ладога било замрзнуто отваран је коридор "пут живота" који је водио ка обалама језера које држала Црвена армија. и Поред свих страхота грађани Лењинграда се нису предавали. После тешких борби Црвена армија је пробила опсаду јануара 1944. године. Град је пре рата имао око 2 милиона становника, да би на крају рата имао око милион.


СЛИКЕ ЛЕЊИНГРАДА ЗА ВРЕМЕ ОПСАДЕ


СТАЉИН Немци су 1941. године заробили Стаљиновог најстаријег сина Јакова. Понудили су Стаљину да Јакова замене за генерала фон Паулуса, који командовао у бици за Стаљинград. Стаљин је понуду одбио уз образложење: "Војници се не размењују за генерале." Јаков је, убрзо потом, умро у немачком заробљеништву.


СТАЉИН

СТАЉИНОВ СИН ЈАКОВ

Profile for novakovdusan

Drugi svetski rat 1941 1945 zanimljivosti  

Drugi svetski rat 1941 1945 zanimljivosti  

Advertisement