Page 1

Jij& nova opleidingenkrant 2010-2011


Kiezen is moeilijk Nee, je bent niet de enige. Bijna iedereen worstelt ermee. Niets is zo moeilijk als kiezen wat je later wilt worden. Er zijn zoveel mogelijkheden. Er zijn zoveel opleidingen. Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Waar moet je allemaal rekening mee houden? En waar laat je je beslissing van afhangen? Van dat wat je ouders vinden? Wat je decaan je heeft geadviseerd? Heb je de talententest gedaan op onze site of advies ingewonnen bij een beroepskeuzeadviseur? Heb je er met je vrienden of vriendinnen over gesproken? Blijf je het liefst als groepje bij elkaar en laat je je keuze daarvan afhangen? Zou jij graag een opleiding willen volgen die hip of cool is? Of ben jij juist iemand die een ‘verstandige’ keuze wil maken? Ben je dus op zoek naar een beroep waar veel vraag naar is of waar je later veel geld mee kunt verdienen? En weet je wat nog het vervelende is? Hoe zorgvuldiger je alles wikt en weegt, hoe meer mensen je om hun mening vraagt, hoe moeilijker het wordt om uiteindelijk iets te kiezen. Want al die welgemeende en goedbedoelde adviezen zijn natuurlijk nooit eensgezind. Spreken elkaar soms regelrecht tegen. Wat is wijsheid? Wat kun je het beste doen? Hoe kom je tot een weloverwogen besluit? Als je een leuke schooltijd wilt hebben en later met plezier naar je werk wilt gaan, volg dan simpelweg je hart. Ga de dingen doen die je leuk vindt. Ga de opleiding volgen waar je energie van krijgt. Kies het beroep waar je later gelukkig in wordt. En mocht na een tijdje blijken dat je andere dingen toch leuker vindt, omdat je bijvoorbeeld jezelf ondertussen beter hebt leren kennen, bedenk dan dat je een leven lang zult moeten blijven leren. Waarschijnlijk meerdere beroepen zult uitoefenen. Omdat de wereld nogal snel verandert. Bedenk ook dat alles wat je leert meegenomen is. Dat je opgedane kennis en kunde later altijd weer kunt gebruiken. En dat het belangrijkste dat je zult leren de juiste werkhouding is. De mentaliteit waarmee je later je beroep uitoefent. En dat leer je op al onze opleidingen.

Jij& nova Inhoud Het middelbaar beroepsonderwijs Leerwegen, niveaus, toelatingsvoorwaarden aanmelding en intake Interviews NT2 - Oya Aydin Allround Operationele Techniek - Jaap Rijke Bank- en verzekeringswezen - Tima El-Kalaaij

pagina 4

pagina 5,6

Meer over Nova Extra begeleiding, Nova Sport op Maat, Nova Contract, kosten, Open huis

pagina 7

Alle opleidingen op een rij 2010-2011

pagina 8,9

Interviews Pedagogisch Werk - Yaelle Koan Dans - Sophie Kolles Monteur Elektrotechniek - Martin van Zelst

pagina 10,11

Interviews Allround Laborant - Priscilla Babb Beveiliging - Ricardo Fabel Havo - Bart Aben

pagina 12,13

Interviews pagina 14,15 Vormgeving & Architectuur - Patricia Hoogervorst Verkoopspecialist Detailhandel - Mouad Mouflih Koopvaardij Officier Alle Schepen - Jolanda Coobs


rwijs

sonde p e o r e b r a a lb e Het midd

Twee leerwegen: bol en bbl

Niveaus

Bij veel opleidingen kun je kiezen tussen de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). In de bol volg je een aantal dagen per week onderwijs op school, afgewisseld met beroepspraktijkvorming (bpv ofwel stage). In de bbl combineer je werken en leren. Je bent als werknemer in dienst van een bedrijf of instelling en brengt daar de meeste tijd door. De theorielessen krijg je op school. Beide diploma´s zijn gelijkwaardig. De bbl is alleen toegankelijk voor cursisten voor wie de leerplicht is afgelopen. Maar ook partieel leerplichtige cursisten zijn toelaatbaar. Sommige werkgevers hanteren aanvullende toelatingsvoorwaarden voor leeftijd en vooropleiding.

We hebben onze opleidingen ingedeeld in vier niveaus:

Ons onderwijs Je leert je beroep door taken uit te voeren die je later in je werk ook krijgt. Zo maak je je de vereiste kennis, houding en vaardigheden eigen. Daar begeleiden we je natuurlijk bij. Leren doe je dus zowel op school als in de praktijk. Je onderwijsprogramma stemmen we af op jouw capaciteiten en belangstelling, zodat je je optimaal kunt ontwikkelen.

Welke opleiding past bij jou? Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die het beste bij jou past. Wat wil je worden en welke mogelijkheden heb je? Wat kun je met het beroep of het vak dat je kiest? Wij helpen je graag om de antwoorden te vinden. We bieden allerlei voorlichtingsactiviteiten via vmbo-scholen in de regio, zoals CHOICE, Future 4U en Oriëntatietrajecten. Tijdens ons Open huis staan we voor je klaar met informatie en advies. Verder kun je op www.novacollege.nl alvast de talententest doen. Dan krijg je een idee van de beroepen die bij jou passen. Op de site staan ook filmpjes met uitleg over een aantal beroepen.

Afspraken Elk cursusjaar leggen we de afspraken over je opleiding vast in een onderwijsovereenkomst. De stageafspraken leggen we vast in een bpv-overeenkomst tussen de cursist, het leerbedrijf en de school. In de bbl sluit je bovendien een arbeidsovereenkomst met je werkgever. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkgever voordat je met de opleiding begint.

4

Weet je wanneer iemand zich gelukkig voelt? Als hij iets doet waar hij goed in is. Of dat nu dansen is of een muur metselen. Een schip besturen of een groentetaart bakken. Op zo´n moment ben je helemaal in je element. In die zin zou je kunnen zeggen dat wij opleiden tot gelukkig mens. Want bij het Nova College gaan we ervan uit dat iedereen ten minste één talent heeft. Dat talent kun je bij ons ontwikkelen tot een beroep. In Economie, Techniek of Zorg & Welzijn. Maar alleen een beroep leren is niet voldoende. Je leert je bij het Nova College ook te ontplooien als mens. Onze school biedt daarvoor een prettige en veilige plek. Waar je fouten mag maken. Omdat je daar nu eenmaal van leert. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Want we willen dat je niet alleen slaagt in je werk, maar ook in je leven. Welkom bij ROC Nova College Het Nova College biedt ruim 200 opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast bieden we opleidingen en trainingen voor het bedrijfsleven aan. Dat doen we in de regio IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen en de Duin- en Bollenstreek.

Niveau 1: assistent Uitvoerende werkzaamheden onder begeleiding. Niveau 2: basisberoepsbeoefenaar Uitvoerende werkzaamheden. Niveau 3: vakfunctionaris Volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden. Niveau 4: middenkaderfunctionaris Volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden met een brede inzetbaarheid.

Toelatingsvoorwaarden In principe kan iedereen, vanaf 16 jaar, een beroepsopleiding volgen aan het Nova College. Voor het volwassenenonderwijs geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. De toelatingsvoorwaarden verschillen per opleiding. Je vindt de voorwaarden op onze website. Welke opleiding je ook wilt volgen, je krijgt altijd eerst een intakegesprek. Daarin bekijken we of de opleiding past bij wat jij kunt en wilt.

Aanmelding en intake Je kunt je digitaal aanmelden via onze website. Nadat je je hebt aangemeld voor een bol-opleiding krijg je een uitnodiging om een taaltoets af te leggen en een vragenlijst in te vullen over jouw opleidingskeuze. Ook krijg je een intakegesprek. Jouw decaan heeft een inlichtingenformulier, waarop hij onder meer kan aangeven of de gekozen opleiding haalbaar is voor jou.

Wanneer beginnen? Normaal gesproken start je met je opleiding in september. Bij een aantal opleidingen kun je ook halverwege het cursusjaar instromen, namelijk in februari. Welke opleidingen dat zijn, staat per opleiding vermeld op onze website www.novacollege.nl.


Oya Aydin, Heemskerk, 27 jaar

Nederlands als tweede taal, Nova Contract Bulgarije ‘Ik ben half Turks, half Bulgaars. Mijn vader is vroeger uit Turkije gevlucht en in Bulgarije gaan wonen. Daar ontmoette hij mijn moeder, zij studeerde Turks. Ze werd later tolk en maakt al vijfentwintig jaar radioprogramma’s. Ze woont nog steeds in Bulgarije. Ze werkt daar en zorgt voor mijn oma. Misschien komt ze later ook hierheen. Dat zou ik fijn vinden, want ik mis haar erg. Mijn vader is in Nederland gaan wonen toen ik vier was. Ik kwam hier altijd in de zomer en ben definitief verhuisd toen ik twintig was.’

Mijn opleiding is ook mijn hobby

Masseren ‘Ik doe Nederlands als tweede taal. Ik spreek het al best goed, maar ik wil het perfect leren. Een half jaar geleden studeerde ik bij INHolland af op Communications Advertising Design Management. De studie was in het Engels. Een paar maanden daarna haalde ik het diploma voor allround masseur. En nu ben ik, naast Nederlands, ook nog voor sportmasseur aan het leren. Ik ben er de afgelopen jaren achter gekomen dat ik geen kantoortype ben. Ik wil bewegen, iets doen. Ik vind het leuk om mensen iets te geven, contact te maken. Masseren is echt mijn ding.’

‘Ik ben net jarig geweest en op mijn verjaardag opende ik mijn eigen massagepraktijk. Over een tijdje wil ik graag een baby, en een eigen praktijk is goed te combineren met een kind. Het gaat dus goed met mij, ik heb bijna alles bereikt wat ik wilde. Ik wil nog wel mijn staatsexamen Nederlands halen, maar dat komt goed. Ik ben er positief over, het moet gewoon gaan lukken.’ Vriendschap ‘Tijdens de cursus Nederlands als tweede taal heb ik Judith ontmoet, een geweldige vriendin. Zij komt uit Hongarije. Ik ben tot nu toe vaak teleurgesteld in vriendschappen. Ik verwachtte altijd veel meer dan ik kreeg. Ik stond voor vriendinnen klaar maar als er iets met mij was dan hielpen ze mij niet. Met Judith is het anders, we zijn er voor elkaar. Ik heb de afgelopen jaren veel gestudeerd maar het meest waardevolle dat ik heb geleerd, is dat mensen het belangrijkste zijn in het leven. Ik ben getrouwd met een lieve man, ik heb twee leuke honden en ik heb een goede vriendin. Dat maakt mij gelukkig.’

Nova Contract Nova Contract richt zich op het niet-reguliere onderwijs, zoals bedrijfsscholing, participatie, inburgering en re-integratie. Je kunt opleidingen en cursussen volgen voor de sectoren Economie, ICT, Maritiem, Techniek en Zorg & Welzijn.

Jaap Rijke, Velserbroek, 16 jaar

eerstejaars Allround Operationele Techniek (AOT), niveau 4 bol Oriëntatietraject ‘In het laatste jaar van de middelbare school volgde ik het Oriëntatietraject van het Nova College. Dat is een speciaal programma voor aspirant-cursisten om ze te helpen bij het kiezen van een opleiding. Zes donderdagen ging ik na school naar het Nova. Ik draaide mee in de lessen en ik kreeg van alles te horen over autotechniek, elektrotechniek en installatietechniek. Een soort kennismaking met de school en hoe het hier allemaal gaat.’ Met zijn elven ‘Ik zit nu in IJmuiden op school. Deze vestiging is vrij klein en dat vind ik wel prettig. Ik ken nu nog niet iedereen, maar dat gaat wel komen. Iedereen zegt elkaar gedag op de gang. Het is gewoon gezellig, ik voel me hier echt thuis. Ik zit met tien andere jongens in de klas en onze docenten doen hun best om ons op weg te helpen met de studie. Ik moet hier nog vier jaar rondlopen, dat zie ik wel zitten.’ Breed kiezen ‘Ik vind het helemaal niet erg dat ik nog niet weet wat ik later wil worden. Ik heb gewoon geen droom

beroep. Ik zie het wel. Waarom zou ik nu al moeten kiezen? En stel dat ik nu een keuze maak, ik weet toch nog niet wat ik op mijn vijfentwintigste wil doen? Om alle opties open te houden, heb ik wel expres een brede studie gekozen. Als ik na deze opleiding nog steeds niet weet wat ik wil, dan ga ik gewoon verder leren. Het leukste vak vind ik lassen. Ik houd van dingen waarbij ik mijn handen moet gebruiken. Ik houd van dingen maken.’ Jammen ‘Mijn passie is muziek. Mijn vader speelt orgel in de kerk, hij heeft het mij ook geleerd. Toch vond ik orgel een beetje ouderwets dus ben ik overgestapt op piano en gitaar. Ik houd niet van noten lezen, maar geef je mij vandaag een cd, dan speel ik ‘m morgen voor je na. Samen met een paar vrienden gaan we regelmatig jammen bij iemand thuis. Op de middelbare school heb ik drie avonden met een band opgetreden voor 900 man. Dat gaf een enorme kick. Toch wil ik van muziek niet mijn beroep maken. Ik speel liever voor m’n plezier dan voor brood op de plank.’

Waarom zou ik nu al moeten kiezen

Allround Operationeel Technicus (AOT) Met de opleiding Allround Operationeel Technicus (AOT) ben je gegarandeerd van een stageplaats en ook een baan als je na je diploma gelijk gaat werken. Je leert generatoren, stoominstallaties en koel- en vriesinstallaties onderhouden en controleren. Bedrijven als Nuon, HVC Alkmaar, Afval Energie Bedrijf Amsterdam, Cargill en Koninklijke Landmacht zitten te springen om AOT’ers. Bovendien betalen ze je opleiding volledig.

5


Tima El-Kalaaij, Beverwijk, 27 jaar

derdejaars Commercieel Medewerker Banken Verzekeringswezen, niveau 4 bol

Ik houd van mensen ‘Contact maken en helpen, dat vind ik het leukste dat er is. Het maakt me niet zoveel uit op welk gebied. Bank en Verzekeringen is mijn tweede opleiding. Hiervoor heb ik op het Nova mijn diploma Schoonheidsspecialist gehaald. Nu doe ik iets heel anders. Waarom? Omdat ik graag breed opgeleid wil zijn. Dan kan ik zowel op een creatieve manier mijn geld verdienen, als op een zakelijke manier. Of ik nu bij een bank werk of in een schoonheidssalon, in beide functies ben ik dienstverlenend bezig en werk ik met mensen. Dat vind ik leuk.’ Kiezen ‘Ik vind kiezen het moeilijkste dat er is. Werken op kantoor vind ik saai, maar ik kan er goed mee verdienen. Voor visagie en schoonheid voel ik passie, maar het is in dat vak moeilijker om aan de bak te komen. Ondanks de twijfel ben ik positief. Een diploma pakken ze me niet meer af, ik kan er altijd op terugvallen. Van leren, maakt niet uit wat, word ik een ‘handige burger’. Het is niet altijd makkelijk om vol te houden, maar mijn docenten steunen me. Op het Nova College voel ik me thuis, ik kan er al mijn twijfels bespreken. Maar uiteindelijk moet ik het zelf doen. Daarom leren we planningen en doelstellingen maken. Die zelfstandigheid en discipline heb ik in het ‘echte’ leven ook nodig. Heb ik even een dip? Dan is er altijd een docent die mij aanmoedigt vol te houden.’

Nu weet ik eindelijk waar mijn hart ligt

Te oud? ‘Ik ben moslim, mijn ouders komen uit Libanon. Ik ben al 27, in mijn cultuur is dat oud. Of ik niet eens moet trouwen, wordt er vaak gevraagd. Maar nee, ik zie dat nog niet zitten. Aan de andere kant is daar weer die twijfel. Wil een man me straks nog wel? Met mijn studiebegeleider kan ik hierover praten. Natuurlijk respecteer ik mijn cultuur. Maar ik leef in Nederland en hier kan een vrouw trouwen wanneer ze wil. Ik sta met mijn ene been in Nederland, met mijn andere been in een wereld vol tradities uit het land van mijn ouders. Hoe dan ook, ik heb straks twee diploma’s waarop ik kan terugvallen. Van andere mensen hoor ik dat ik ze energie geef. Ik bruis, ik maak wat van mijn leven. De woorden ‘had ik maar’ zal je mij niet snel horen uitspreken.’

Bank- en Verzekeringswezen Niet alles draait om geld binnen het bank- en verzekeringswezen. Je kunt klanten ook voorlichten en adviseren. Over hypotheken, sparen en beleggen, of over levensverzekeringen en reisen inboedelverzekeringen. Als hier je talent ligt, natuurlijk.

6


Meer over Nova

Op weg naar werk

Volwassenenonderwijs (Vavo)

Locaties

Natuurlijk laten we iedereen graag een beroepsopleiding volgen. Maar niet iedereen is daar al helemaal klaar voor. Bijvoorbeeld als je niet de goede vooropleiding hebt of de Nederlandse taal onvoldoende beheerst. Met het traject Toeleiding & Toerusting helpen we je met de voorbereiding op het volgen van een beroepsopleiding of het vinden van werk.

Wil je een diploma of certificaat vmbo theoretische leerweg, havo of vwo halen? Bijvoorbeeld omdat je naar het hbo of het wetenschappelijk onderwijs wilt? Of omdat je meer kans wilt hebben op een betere baan? Bij ons kun je in deeltijd leren en dat op je eigen manier doen. Ook als je je Nederlandse of Engelse grammatica wilt opfrissen, goede teksten wilt leren schrijven of je wiskunde wilt ophalen, ben je bij het Nova College aan het juiste adres.

Het Nova College heeft achttien locaties in de regio’s IJmond, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen en de Duin- en Bollenstreek. Kijk voor de adressen en de routebeschrijvingen op www.novacollege.nl/locaties.

Extra begeleiding Heb je extra begeleiding nodig tijdens je opleiding? Dan kun je terecht bij je docent, studieloopbaanbegeleider en trajectbegeleider. Het Nova Pluspunt biedt bovendien opleidingsadvies en -ondersteuning, hulp bij een nieuwe opleidings- of beroepskeuze, psychosociale begeleiding en begeleiding voor cursisten met een beperking. Heb je plannen voor een eigen bedrijf? Dan kun je voor informatie en advies terecht bij het Nova Ondernemershuis. Meer weten? Kijk op www.novacollege.nl/ondernemershuis.

Nova Sport op Maat Op het Nova College leer je meer dan alleen een beroep. Je leert je ook te ontplooien als mens. In allerlei opzichten. Ook op sportief gebied. Daarvoor hebben wij Nova Sport op Maat. Alle eerstejaars in de beroepsopleidende leerweg (behalve de CIOS’ers natuurlijk) doen mee aan clinics van verschillende sporten.

Doorstromen Met een diploma van het Nova College op zak heb je uitstekende toekomstmogelijkheden. Je kunt gaan werken of doorstromen naar een vervolgopleiding. Binnen het mbo kun je doorstromen van niveau 1 tot en met 4. Met een mbo-diploma niveau 4 kun je naar het hbo. Met hogescholen in de regio hebben we hierover afspraken gemaakt, die vaak tijdwinst opleveren.

Nova Contract Nova Contract richt zich op het niet-reguliere onderwijs, zoals bedrijfsscholing, participatie, inburgering en re-integratie. Bedrijfsscholing verzorgen we voor de gebieden Economie, ICT, Maritiem, Techniek en Zorg en Welzijn. Ook maatwerk is mogelijk. Bijvoorbeeld via de EVC-trajecten. EVC staat voor de erkenning van verworven competenties. De kennis en ervaring waarover je op dit moment beschikt, bepaalt welke scholing je nodig hebt. Handig als je bij je huidige werkgever van baan wilt veranderen, bijvoorbeeld om hogerop te komen.

Meer weten? Onze meest uitgebreide informatie staat op www.novacollege.nl. Kom je er niet uit of wil je graag persoonlijk contact, bel dan met het Nova Informatiepunt: (023) 530 20 10 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur) of mail naar info-advies@novacollege.nl.

Open huis Op onderstaande dagen houden alle locaties Open huis. Daarnaast is er een Beslisdag. Wacht niet te lang met kiezen, sommige opleidingen zijn snel vol. Kijk op www.novacollege.nl waar je moet zijn voor de opleiding van jouw keuze.

Kosten

Open huis (behalve CIOS)

De opleidingskosten bestaan uit: • les- of cursusgeld aan de overheid* • kosten van boeken en leermiddelen • eventueel kleding en/of gereedschappen • overige opleidingskosten

Dinsdag 26 januari 2010 Woensdag 7 april 2010

18.00 - 21.00 uur 18.00 - 21.00 uur

Open huis CIOS en Dans Zaterdag 6 februari 2010

9.30 - 13.30 uur

bent, met uitzondering van AOT en MTECH. Voor meer

Extra Open huis Maritieme Academie

informatie, ook over studiefinanciering en prestatiebeurs,

Zaterdag 13 februari 2010 10.00 - 14.00 uur

*L es- of cursusgeld betaal je alleen als je 18 jaar of ouder

kun je contact opnemen met: Klantenservice IBG, telefoon (050) 599 77 55 of kijken op www.ib-groep.nl. De bedragen voor les- of cursusgeld die je aan de overheid moet betalen voor het cursusjaar 2010/2011 zijn nog niet

Beslisdag Aanmelden via www.novacollege.nl. Maandag 28 juni 2010 10.00 - 12.00 uur

vastgesteld. Voor de actuele stand van zaken: www.novacollege.nl.

7


Alle opleidingen op een rij 2010-2011

Techniek Niveau

Opleiding

Leerweg

Bouwkunde & Infratechniek 1 Bouwplaatsassistent bol/bbl 1 Gietbouw bbl 2 Timmerman bol/bbl 2 Metselaar bbl 2 Vakkracht Houtskeletbouw bbl 2 Betontimmerkracht bbl 2 Tegelzetter bbl 3 Nieuw! Allround Timmerman bbl 3 Allround Metselaar bbl 4 Middenkader Bouw-Infra bol 4 Middenkader Bouw (deeltijd/Bouwactueel) bol 4 Middenkader Vormgeving & Architectuur bol 4 Assistent Uitvoerder Burger en Utiliteitsbouw (specialist) bbl ICT 2 Medewerker ICT 3 Medewerker beheer ICT 4 ICT-beheerder 4 Applicatieontwikkelaar (Multimedia & Design) 4 Netwerkbeheerder 4 Nieuw! Mediatechnologie Crossmedia Publishing

bol bol bol bol bol bol

Elektrotechniek 2 Monteur Elektrotechnische Installaties bol/bbl 2 Monteur Diverse Opleidingen bol/bbl 3 Eerste Monteur Diverse Opleidingen bbl 4 Technicus Middenkader Engineering ELT (EI en AT) bol 4 Technicus Sterkstroom installaties (TSI) (specialist) bbl 4 Technicus Elektrische Bedrijfsinstallaties (TBI) (specialist) bbl 4 Nieuw! Technicus Elektronische Industriële Producten en Systemen (specialist) bbl Procestechniek 1 Basisoperator 2 Operator (A) 3 Allround Operator (B) 4 Allround Operationeel Technicus (AOT) 4 Middenkaderfunctionaris Procestechniek 4 Operator C (specialist)

bbl bbl bbl bol bol bbl

Werktuigbouwkunde 2 Basislasser bbl 2 Metaalbewerker bbl 2 Nieuw! Monteur Mechatronica bol/bbl 2 Verspaner bbl 3 Servicemonteur Werktuigbouw bbl 4 Technicus Middenkader Engineering bol 4 Technicus Middenkader Engineering (Avondopleiding) bol 8

4 4

www.novacollege.nl

Technicus Middenkader Engineering (MTECH) Onderhoudstechnicus Werktuigbouw (specialist)

Installatietechniek 2 Monteur Werktuigkundige Installaties 2 Onderhoudsmonteur 2 Dakdekker Metaal 3 Servicemonteur Installatietechniek 4 Technisch Middenkader Engineering Werktuigkundige Gebouwinstallaties 4 Werkvoorbereider 4 Leidinggevend Monteur (specialist) 4 Servicetechnicus (specialist)

bol bbl

bbl bbl bbl

Economie

bol bbl

Administratieve beroepen en Zakelijke Dienstverlening

bbl bbl

Niveau

Scheepvaart, Transport & Logistiek

Zeevaart 2 2 3 3

4 4

Opleiding

& Logistiek Medewerker Havenoperaties Logistiek Medewerker Chauffeur Goederenvervoer Coördinator Havenoperaties Coördinator Havenlogistiek Logistiek Teamleider Manager Opslag en Vervoer Manager Havenoperaties Manager Havenlogistiek

bbl

Motorvoertuigentechniek 1 Assistent Mobiliteitsbranche bol/bbl 2 Autotechnicus bol/bbl 2 Bedrijfsautotechnicus bol/bbl 2 Autodemontagetechnicus bbl 3 Eerste Autotechnicus bbl 3 Eerste Bedrijfsautotechnicus bbl 4 Aftersalesmanager/Technisch Specialist Personenauto’s bol 4 Technisch Specialist Personen-/Bedrijfsauto’s (specialist) bbl

Niveau

Transport 2 2 2 3 3 3 4 4 4

Leerweg

Opleiding

bbl bbl bbl bbl bol bol/bbl bol bbl bol

Leerweg

Bedrijfsadministratie 2 Administratief Medewerker 4 Administrateur - Bedrijfsadministrateur - Assistent Accountant

bol bol/bbl

Secretarieel 2 Administratief Medewerker 4 Secretariële Beroepen - Directiesecretaresse - Management Assistent

bol bol/bbl

Zakelijke Dienstverlening 4 Nieuw! Intercedent 4 Juridisch Medewerker 4 Nieuw! Assistent Makelaar Wonen 4 Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen

bol bol bol bol

Marketing, Sales en Media Schipper/Machinist Beperkt Werkgebied (SMBW) bol Stuurman/Werktuigkundige Zeevisvaart VI (SW6) bol Koopvaardij Officier Kleine Schepen - Stuurman Kleine Schepen bol -S cheepswerktuigkundige Kleine Schepen bol -M aritiem Officier Kleine Schepen bol Visserij Officier -S tuurman/Scheepswerktuig- kundige Kleine Vissersschepen (SW5) Koopvaardij Officier Alle Schepen -S tuurman Alle Schepen bol - S cheepswerktuigkundige Alle Schepen bol - Maritiem Officier Alle Schepen bol Visserij Officier -S tuurman Alle Vissersschepen bol -S cheepswerktuigkundige Alle Vissersschepen (W4V) bol

Binnenvaart 2 Matroos (Rijn- en Binnenvaart) 2 Schipper Rondvaart 3 Schipper (Rijn- en Binnenvaart) 4 Kapitein (Rijn- en Binnenvaart)

bbl bbl bbl bbl

Niveau

Opleiding

Leerweg

Marketing & Communicatie 3 Commercieel Medewerker Binnendienst bol 4 Medewerker Marketing en Communicatie - Marketing Medewerker bol/bbl - Evenementen Medewerker bol - Assistent Communicatie Medewerker bol 4 Nieuw! Marketing Medewerker IVS (Engelstalig) bol Sales 3 Commercieel Medewerker Binnendienst 4 Exportmedewerker 4 Vestigingsmanager Groothandel 4 Nieuw! Vestigingsmanager Groothandel IVS (Engelstalig) 4 Junior Accountmanager 4 Nieuw! Junior Accountmanager IVS (Engelstalig)

bol bol bol bol bol bol

Detailhandel 2 Verkoper Detailhandel bol/bbl 2 Verkoopspecialist Detailhandel bol/bbl 3 Nieuw! Eerste Verkoper bbl


Alle opleidingen op een rij 2010-2011

www.novacollege.nl 4 4

Filiaalmanager Ondernemer Detailhandel

bol/bbl bol/bbl

Mode Handel 2 Nieuw! Verkoper Mode 3 Verkoopspecialist Mode 4 Ondernemer/Manager Mode

bol bol bol

Wonen 3 4

bol bol

Verkoopadviseur Wonen Interieuradviseur

Media 4 Nieuw! Mediaproductie Manager 4 Nieuw! Mediatechnologie Crossmedia Publishing

bol

Opleiding

Beveiliging 2 Beveiliger 2 Nieuw! Medewerker Toezicht en Veiligheid 3 Nieuw! Coรถrdinator Beveiliging 3 Nieuw! Handhaver Toezicht en Veiligheid Facilitair Management 4 Facilitair Leidinggevende

Leerweg

bol/bbl bol/bbl bol bol/bbl

bol

Horeca 2 Kok bol/bbl 2 Gastheer/Gastvrouw bol/bbl 3 Zelfstandig Werkend Kok bbl 3 Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw bbl 4 Manager/Ondernemer Horeca bol 4 Nieuw! Toerisme bol

Zorg & Welzijn Gezondheidszorg, Welzijn en Laboratoriumtechniek Niveau

Opleiding

Vavo Vmbo-tl, havo en vwo Vakken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks, aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie, informatica, management & organisatie, wiskunde, natuurkunde, nask 1 en 2, scheikunde, algemene natuurwetenschappen, biologie en tekenen Schakelklassen: Frans, Duits, wiskunde A en B, wiskunde vmbo/havo en wiskunde havo/vwo Alvast Studeren: in het hbo en nu ook in het mbo Coaching: Nederlands, Engels, Frans, Duits en wiskunde

bol

Beveiliging, Horeca en Facilitair Management Niveau

Onderwijs voor volwassenen

-K inderopvang (KO) bol - Jeugdzorg (JZ) bol 4 Medewerker Maatschappelijke Zorg - Gehandicaptenzorg (GZ) bol/bbl -V olwassenenwerk (VW) bol 4 Nieuw! Medewerker Sociale Zekerheid bol 4 Nieuw! Medewerker Personeel en Arbeid bol 4 Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener bol 4 Nieuw! Sociaal Cultureel Werker bol/bbl 4 Topjaar Sociaal Pedagogisch Werker bol/bbl 4 Onderwijsassistent bol 4 Topjaar Onderwijsassistent bol

Leerweg

Assistenten Gezondheidszorg 4 Apothekersassistent bol 4 Apothekersassistent (versneld) bol/bbl 4 Doktersassistent bol 4 Doktersassistent (versneld) bol 4 Tandartsassistent bol 4 Tandartsassistent (versneld) bbl

Laboratoriumtechniek 3 Allround Laborant 4 Chemisch-fysisch Analist 4 Biomedisch Analist 4 Nieuw! Biotechnologisch Analist

bol/bbl bol/bbl bol/bbl bol/bbl

Nova Contract

CIOS, Dans & Theater en Uiterlijke Verzorging Niveau

Opleiding

Inburgering Inburgeringscursus Inburgeringsexamen

Leerweg Participatie Engels Lezen en schrijven Nederlands als tweede taal Nederlands opfrissen Rekenen en computerles Training staatsexamen NT2

CIOS Sport & Bewegen 2 Sport- en Bewegingsbegeleider bol 3 Sport- en Bewegingsleider bol 4 Sport- en Bewegingscoรถrdinator bol 4 Nieuw! Sport- en Bewegingscoรถrdinator: Sport, Gezondheid & Vrijetijds management bol Dans & Theater 4 Dans 4 Nieuw! Artiest: Theater 4 Nieuw! Allround Grimeur

Re-integratie Individuele Re-integratieovereenkomst (IRO) Paspoort Werk Sollicitatietraining en -begeleiding

bol bol bol

Bedrijfsscholing Maritiem ICT Techniek Economie Zorg & Welzijn EVC

Uiterlijke Verzorging 2-3 Junior Kapper/Kapper bol/bbl 3-4 Nieuw! Schoonheidsspecialist/Allround Schoonheidsspecialist bol 3 Schoonheidsspecialist (versneld) bol 3-2 Schoonheidsspecialist met Junior Kapper bol 3-3 Schoonheidsspecialist met Pedicure bol

Antwoordbon Naam

M/V

Adres Postcode/Woonplaats

Verpleging & Verzorging 2 Helpende Zorg/Welzijn 3 Nieuw! Kraamzorg 3 Verzorgende 4 Verpleegkundige Welzijn 2 3 3 4

Telefoon bol/bbl bbl bol/bbl bol/bbl

E-mail

Ik ontvang graag informatie over: echniek T Economie

 org & Welzijn Z Vavo

Nova Contract

Mijn interesse gaat uit naar (vul opleiding/cursus in): Helpende Zorg/Welzijn bol Pedagogisch Werker (PW) bol/bbl Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ) bol/bbl Pedagogisch Werker

Stuur de ingevulde bon in een gesloten envelop zonder postzegel naar: Nova Informatiepunt, Antwoordnummer 1853, 2000 WC Haarlem

9


Yaelle Koan, Krommenie, 21 jaar

Sophie Kolles, Alkmaar, 19 jaar

derdejaars Pedagogisch Werker, niveau 4 bol

derdejaars Dans, niveau 4 bol

Voor de klas ‘Ik heb lang getwijfeld wat ik met mijn leven wilde. Maar nu weet ik het: ik word docent. Volgend jaar begin ik met een lerarenopleiding Engels op hbo-niveau. Maar eerst ga ik mijn diploma Pedagogisch Werker halen. Deze opleiding ligt me goed. Ik leer over opvoeding. Over mensen met een beperking. Over ouderen. Kortom, het is een opleiding over de menselijke natuur. Die mensenkennis geeft mij levenslange bagage. Mijn ouders waren wel verbaasd toen ze hoorden van mijn aanstaande koerswijziging. Waarom zo’n andere richting? Maar zo anders is die richting niet. Ik blijf werken met mensen. Alleen ga ik me specialiseren in een taal en ga ik doceren in plaats van hulpverlenen.’

Geen keuzestress ‘Als kind hield ik al veel van dansen en ook schooltje spelen deed ik graag. Het liefst was ik de juf. Ik weet al mijn hele leven dat ik dansdocent wil worden. Ik heb dus nooit keuzestress gehad! Dat is een luxe, dat weet ik. Het maakt mijn leven een stuk makkelijker. De combinatie bewegen, muziek en lesgeven vind ik fantastisch. Ik heb nu al plezier in mijn vak, terwijl ik nog niet eens begonnen ben. Alhoewel, ik geef streetdance in het wijkcentrum. Elke maandag heb ik mijn eigen groepen meiden van tussen de acht en veertien jaar. Dat is mijn bijbaan; een stuk leuker dan vakken vullen of kranten rondbrengen!’

Vertrouwen in docenten ‘Mijn grote voorbeeld is een docente Engels op mijn vroegere middelbare school. Zij gaf leuk en boeiend les, was heel vrolijk en grappig. Toch straalde ze gezag uit. Wij wisten precies hoe ver we konden gaan, haar grenzen lagen rotsvast. Bovendien ‘rook’ ze het als een leerling ergens mee zat. We wisten dat we bij haar terecht konden en dat ze te vertrouwen was. Ook op het Nova College heb ik een voorbeeld, mijn mentrix uit het eerste jaar. Ons gesprek over beroepshouding is me bijgebleven. Hoe ver ga je in je betrokkenheid? Hoeveel professionele afstand behoud je om je werk goed te kunnen doen? Zij vertelde ooit dat ze een cursist op het strand tegenkwam. Dat vond ze toch wel gek, zo in haar bikini. Kon ze dan met die cursist kletsen? Of kan dat in zo’n situatie niet? Dat vind ik nou leuke onderwerpen.’

Ik leer over mensen

Zet jezelf op een briefje ‘Ik sta te trappelen om het allemaal echt te gaan doen: lesgeven op mijn eigen manier. De regie houden over mijn eigen klas, mijn eigen ‘toko’. Ik weet ook al precies hoe ik de eerste les ga starten. Ik begin niet over mezelf maar vraag alle kinderen een briefje te pakken en drie zinnen over zichzelf op te schrijven. Ik wil ze laten zien dat de docent in hen geïnteresseerd is. Net als hier op het Nova. Ook leuk: we noemen de docenten bij hun voornaam. Maar kijk uit: kom je te laat of kom je helemaal niet opdagen? Dan wordt er stevig aan de bel getrokken. En heb je best wat uit te leggen.’

Welzijn Als je oog hebt voor mensen en talent voor verzorging, dan pas je prima in de welzijns- of onderwijssector. Je kunt dan echt iets voor iemand betekenen.

10

ven dat Ik weet al mijn hele le den ik dansdocent wil wor Muziek is mijn brandstof ‘Mijn kracht ligt bij ritmegevoel. Ik kan ‘lekker’ bewegen. Ik hou enorm van Michael Jackson, zijn muziek is mijn brandstof. Je zult in mijn ogen nooit een doffe blik zien. Volgens mij heb ik een goede uitstraling, al vind ik het moeilijk dat over mezelf te zeggen. Mijn ritmegevoel en de aanleg voor dansen heb ik niet van mijn ouders. Dat ik het heb is puur geluk. Wel heb ik een oudoom in Amerika die vroeger zijn geld verdiende met danslessen. Dus misschien komt mijn passie daar vandaan.’ Goeie sfeer ‘Op het Nova College voel ik me het fijnst in de grote studio, daar kan ik me helemaal uitleven. De sfeer in de klas is goed, je mag gewoon fouten maken zonder dat je daarop wordt afgerekend. Die sfeer hangt ook in de gangen; het is gezellig om tussen de lessen door even bij te kletsen. De ‘echte’ danswereld is best hard, maar op school steunen we elkaar. Onze opleiding is een van de weinige waar ook werelddans aandacht krijgt. De docent geeft dat vak heel goed, elke keer leert hij ons een dans uit een ander land zoals Bulgarije, Armenië of Israël. Hij neemt een landkaart mee, vertelt over het land en gaat echt de diepte in. In de meeste landen is hij zelf geweest en hij kan er mooi over vertellen. Hij heeft een unieke stijl van lesgeven, de passie straalt van hem af. Ik wil zijn lesstijl niet kopiëren, maar ik kan er wel veel van leren. Ik wil ook mijn eigen lesstijl ontwikkelen en later met net zoveel passie voor mijn leerlingen staan.’


Martin van Zelst, Heemstede, 20 jaar

klaar met Monteur Elektrotechniek, niveau 2 bol Familiebedrijf ‘Ik wil later graag de zaak van mijn ouders overnemen. Ze hebben een lampenbedrijf. Ik help mijn vader elke dag. Niet alleen in de winkel maar ook bij het bezorgen en monteren van lampen. Vooral oudere mensen vinden het leuk als een jong iemand bij ze over de vloer komt. Ik help ze dan met het ophangen van de lampen en leg geduldig uit hoe het werkt. Soms vragen ze of ik ook nog even een keukenkastje kan monteren. Dat doe ik dus niet. Ik ben aardig en behulpzaam, maar ik laat niet over me heen lopen.’ Mensenmens ‘Ik houd meer van mensen dan van boeken. Ik heb nogal moeite met taal. Wel heb ik een brede interesse, ik ben goed met mijn handen en ik kan dingen goed uitleggen. Al heb ik weinig met theorie, ik ben wel leergierig hoor! Al doende steek ik veel op. En ik vind het leuk om mensen te helpen. Niet alleen in de winkel, ook daarbuiten. Ik sta altijd klaar om vrienden en vriendinnen te verhuizen met het busje van mijn ouders. Daar geniet ik ook echt van. Op zaterdagavond breng ik met een pendelbusje mensen van en naar vrijgezellenfeesten, dat is mijn bijbaantje. Ik houd van gezelligheid, zowel in mijn vrije tijd als tijdens mijn werk draait het bij mij om mensen.’

Het draait bij mij om mensen

Dans & Theater Als je passie hebt voor dans of theater, dan kun je je bij het Nova College verder ontwikkelen. Met onze nieuwe artiestenopleiding kies je voor een toekomst in de schijnwerpers. Maak je liever achter de schermen furore? Kies dan voor een carrière als grimeur.

Roots ‘Mijn roots liggen bij de winkel, ik ben geboren in een kamertje achter de zaak. Ik ga al jaren met mijn vader mee naar Milaan om fabrieken te bezoeken. Ik lijk op hem, we zijn een goed ingewerkt team. Onze winkel heeft een goede reputatie in de omgeving. Maar ik ga later wel dingen veranderen, denk ik. De zaak iets moderniseren en wat meer de nadruk leggen op merken en designlampen. Mijn vader heeft niet zoveel met computers, terwijl ik vind dat een goede site tegenwoordig essentieel is. Ook zou ik graag grotere projecten doen, zoals het bedenken van verlichtingsplannen. Ik kan goed inschatten welke verlichting op een bepaalde plek nodig is. Maar het precieze ontwerp van zo’n plan laat ik aan iemand over die goed berekeningen kan maken. Ik ben meer iemand van de praktijk. Zo vind ik ook autorijden heel leuk, ik heb er feeling voor. Ik ben in één keer geslaagd voor mijn examen en heb maar zes weken les gehad. Zo zie je maar, voor succes hoef je niet per se een studiebol te zijn.’

Elektrotechniek Elektrotechniek is een prachtig vak met uitstekende toekomstmogelijkheden. Je leert onder andere het aanleggen en onderhouden van elektrische installaties in woningen en bedrijven.

11


Priscilla Babb, Wormerveer, 19 jaar

tweedejaars Allround Laborant, niveau 3 bol

Ik heb mijn eigen bloed geprikt

CSI ‘Ik kijk vaak naar de tv-serie CSI. Ik vind het heel interessant om via laboratoriumonderzoek feiten en gegevens te ontdekken die je met het blote oog niet kunt zien. Ik kan goed tegen bloed. Dat weet ik omdat ik graag op tv naar operaties kijk. Ik ben ook niet bang voor bloedprikken. Ik heb al veel geoefend op een neparm en ik heb bij mezelf bloed geprikt om mijn bloedgroep te bepalen.’ Waterlab ‘Niveau 3 van deze opleiding leidt mij op tot allround laboratoriummedewerker. Ik wil medisch analist worden, dus hierna stroom ik door naar niveau 4. Op dit moment loop ik stage bij het waterlab in Haarlem. Ik doe tests op leidingwatermonsters uit heel Noord-Holland om te kijken of er bacteriën in zitten. Ik ben al helemaal ingewerkt en doe die proeven zelfstandig. Ik had deze stage niet kunnen doen zonder wat ik op school heb geleerd. De dingen die ik onderzoek zijn ook heel actueel, denk aan de legionellabacterie. Daarover lees ik ook vaak in de krant. Trouwens, van mijn stagebegeleider hoorde ik dat je beter water uit de kraan kan drinken dan bronwater uit een fles. Kraanwater wordt elke dag getest. Water uit een fles maar één keer per week!’ Make-up ‘Mijn vorige stage was bij een make-upfabriek. Daar maakten we lippenstift, mascara, oogschaduw en al-

lemaal andere producten voor de Hema, het Kruidvat, de DA-drogist, enzovoorts. Ik mag niet zeggen welke ingrediënten we gebruikten, dat is geheim. Als het klaar was, werd zo’n product getest en uiteindelijk kwam het terecht in de mascarabuisjes en lippenstiften die je in de winkel koopt. Leuk toch? O ja, ik heb nog een goeie tip: het is nergens voor nodig om dure make-up te gebruiken. Je betaalt extra voor de naam en misschien voor een iets luxere verpakking. That’s it!’ Gepriegel ‘Laboratoriumwerk wordt vaak gezien als zenuwslopend gepriegel op de nanogram. Dat is niet altijd waar. Op het waterlab is het helemaal geen gepriegel. Dat is het bijvoorbeeld wel wanneer je werkt in een forensisch lab. Of ik ooit wil toetreden tot zo’n CSI-team? Dat denk ik niet. Ik ben heel gevoelig en daar kom je heel heftige dingen tegen. Moet je bijvoorbeeld kinderondergoed onderzoeken op spermasporen. Dat zou me teveel aangrijpen. En ik vind, je moet niet alleen doen waar je goed in bent, je moet ook iets kiezen wat bij je past.’

Laboratoriumtechniek Met de laboratoriumopleiding kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld werken in een onderzoeksinstituut, een ziekenhuis of een farmaceutisch laboratorium.

Ricardo Fabel, Haarlem, 19 jaar

tweedejaars Beveiliging, niveau 2 bol Uitblinker ‘Ik ben gekozen tot uitblinker van het Nova College. Daar ben ik trots op, al is het niet iets waarover ik dagelijks opschep. Ik heb mijn hart verloren aan de beveiliging. Ik werk veel buiten, geen dag is hetzelfde. De ene dag beveilig ik een evenement, de andere dag de koningin. Soms is het spannend en heftig, mensen kunnen erg boos worden. Ik blijf dan rustig en leg uit waarom iets niet mag. Dat is mijn strategie.’

is geef ik Iemand die agressief zijn de ruimte om boos te

Woeste supporters ‘Laatst moest ik een voetbalwedstrijd tussen Haarlem en Telstar beveiligen. Ik stond bij het hek tussen de supportersvakken. Na het eerste doelpunt van Haarlem werden wij bestormd door vijftig woeste Telstarsupporters. Geen pretje. We stonden met twaalf beveiligers en vormden een stabiele lijn waarmee we de supporters terug hun vak in probeerden te dringen. Op het moment dat een grote, brede gast me tegen een hek aan smeet was ik wel even bang. Maar uiteindelijk hebben we ze allemaal terug op de tribune gekregen.’

Vaardigheden ‘Ik leer op school bepaalde vaardigheden om met agressie om te gaan. Zo moet je boze mensen rustig tegemoet lopen en ze de ruimte geven hun kwaadheid te spuien. Als zij gesproken hebben, mag jij ook spreken. Je vertelt dat je begrijpt dat ze boos zijn. Op een goed moment leg je je hand op hun schouder en voer je ze voorzichtig mee, de massa uit. Je isoleert hem of haar om tot rust te komen zonder dat de massa zich ermee bemoeit. Je probeert zo lang mogelijk zonder dwang te werken. Pas als het echt niet anders kan mag je iemand overmeesteren. Als bijvoorbeeld je eigen veiligheid in gevaar komt.’ Stap voor stap ‘Ik ben geen supercursist. Mijn Engels is niet heel goed en ik moet erg mijn best doen op de theorie. Maar ik werk wel heel hard en heb een positieve instelling. Ik wil hogerop komen. Leiding geven aan andere beveiligers en ook de beveiliging van evenementen coördineren. Volgend jaar ga ik doorstromen naar de opleiding Coördinator Beveiliging. Bovendien heb ik al een aantal aanbiedingen gehad van beveiligingsbedrijven om bij ze in dienst te komen. Voorlopig ben ik dus onder de pannen.’

Beveiliging Werk je in de beveiliging, dan werk je aan een veilige omgeving voor anderen. Belangrijk en afwisselend werk waarbij je veel met mensen omgaat. Nieuw is de opleiding Coördinator Beveiliger waarbij je leiding geeft aan beveiligers.

12


Bart Aben, Wilnis, 19 jaar

klaar met havo aan het Nova College in Amstelveen (volwassenenonderwijs) Doet nu het oriëntatiejaar voor de Filmacademie en de Hogeschool voor de Kunsten bij Open Studio in Amsterdam.

Depressie ‘Op de ‘gewone’ middelbare school voelde ik me niet thuis. Ik haalde goede resultaten, maar het klikte niet met de medescholieren. Door het verlies van twee opa’s heb ik harde klappen gekregen. Ik kwam in een zware depressie terecht en werd in één klap volwassen. Laatste kans ‘Op het Vavo, het volwassenenonderwijs, voelde ik me thuis. Medecursisten waren gemotiveerd, liepen niet te klooien. Er waren geen puberale pesterijen en je kon er zijn wie je was. Zonder gediscrimineerd te worden vanwege huidskleur, religie of whatever. Voor veel cursisten is het Vavo ook een laatste kans om een diploma te halen. Vaak hebben ze een voortraject van verschillende scholen achter de kiezen. Dat schept een band. Ook de verhouding met docenten is anders dan op de middelbare school. Zij voelen als een van ons. Ik kan mijn scheikundedocent nog goed herinneren. Ik had van dat vak nooit iets begrepen, het stampen van formules is niks voor mij. Maar hij deed het anders. Hij gaf vooral practica en legde alles zó makkelijk uit. Wat een verschil kan een docent maken!’

Wat een verschil kan een docent maken

Chaos ‘Waarom ik films wil maken? Ik ben altijd al creatief geweest, maar in mijn hoofd was het een wanorde. Al mijn ideeën liepen door elkaar. Om gek van te worden. Een paar jaar geleden werkte ik op een camping in Italië in het animatieteam. Ik maakte met de kinderen een voorstelling: Tarzan de musical. Het gaf zo’n kick; die blije kinderen, de blije gasten en het mooie stuk. Ik merkte dat zo’n concreet project orde schiep in mijn hoofd. Ik heb voor de filmacademie gekozen omdat ik het podium waarop een musical of toneelstuk wordt opgevoerd als een beperking zie. Waar mijn eerste film over zal gaan? Over liefde en dood. Een danseres is verliefd op een danser. Hij is gesloten, ze kan niet tot hem doordringen. Na een ruzie krijgt hij een ongeluk en raakt in coma. De danseres komt er dan achter dat zijn voormalige danspartner is overleden bij een ongeluk. Hoe het afloopt? Dat is nog geheim.’

Vavo Bij Vavo kun je een diploma of certificaat vmbo-tl, havo of vwo behalen. Bijvoorbeeld om door te kunnen stromen naar het hbo of om meer kans te hebben op een betere baan. Bij ons kun je leren in deeltijd en op je eigen manier. We verzorgen ook korte cursussen talen en wiskunde.

13


Patricia Hoogervorst, Kudelstaart, 20 jaar

Mouad Mouflih, Haarlem, 19 jaar

vierdejaars Vormgeving en Architectuur, niveau 4 bol

eerstejaars Verkoopspecialist Detailhandel, niveau 3 bbl

Open huis ‘Ik raakte geïnteresseerd in architectuur tijdens het Open huis van het Nova College. Ik wist al dat ik creatief was. Ik houd van tekenen en schilderen, doe dat al van jongs af aan. Tijdens dat Open huis zag ik bij een standje allemaal bouwtekeningen, CAD-tekeningen op de computer en maquettes. Dat vond ik interessant! Ik heb ook nog even over mode gedacht, maar dat lijkt me zo’n gedoe met die stoffen. Ik ontwerp liever gebouwen.’ Gevels ‘In de loop der jaren ben ik anders gaan kijken. Loop ik door een straat, dan zie ik niet alleen de winkeletalages maar ook de mooie gevels. Ik kijk bijvoorbeeld naar het metselwerk, en hoe dat aansluit op de kozijnen. Dat valt mijn vriendinnen ook op. Wat ik later wil worden weet ik nog niet precies, maar ik ga doorstromen naar hbo Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Eerst een oriëntatiejaar en dan specialiseren in architectuur. Het leukst vind ik het verzinnen van bouwwerken. Al moet je ook veel van de praktijk weten om een goed ontwerp te maken.’

jk ik In een winkelstraat ki naar het metselwerk

Projecten ‘Elk cursusjaar doen we een groot project met een groepje cursisten. Het eerste jaar ontwierpen we een trekkershut. Het tweede jaar een woonboot. Het derde jaar een hotel en dit jaar moeten we een nieuwe bestemming verzinnen voor het oude Elseviergebouw aan de A10. Mijn groepje koos voor een hotel met appartementen. Dat idee zijn we nu aan het uitwerken. Tot aan de maquettes en de vergunningaanvraag toe. Ook loop ik elk jaar stage. Bij een aannemersbedrijf bijvoorbeeld. Ik heb wekenlang op de bouw rondgelopen. Daar zag ik wat er uiteindelijk met bouwtekeningen gebeurt. En hoe bijvoorbeeld een dakkapel op een dak aansluit. Ook heb ik bij architectenbureaus gewerkt. Daar mocht ik helpen met ontwerpen en maakte ik bouwtekeningen.’ Weinig meisjes ‘Op de bouw liep ik stage tussen de mannen, er was altijd wel een lolletje. Ze legden me alles uit, maakten grapjes. Ook in de klas heb ik maar één ander meisje. Dat maakt mij niet uit, ik vind het prima met al die mannen. Ze zijn lekker makkelijk. Ik houd van samenwerken in een levendig kantoor. Samen mooie gebouwen ontwerpen, dat zie ik helemaal zitten.’

Bouwkunde & Infratechniek Werk je in de bouw- en infratechniek, dan lever je een tastbare bijdrage aan zowel de bouw als het onderhoud van woningen, kantoren, fabrieken, wegen, bruggen en tunnels.

14

Waarom deze opleiding? ‘Ik loop er vaak bij alsof ik naar de disco ga. Ik houd van mooie kleren. Toch wil ik uiteindelijk niet in een kledingwinkel werken, want mijn hart ligt bij architectuur. Om door te leren op niveau 4 heb ik nu niveau 3 nodig. Dat papiertje probeer ik te halen. Als klein jongetje tekende ik altijd al huizen en ik droom van het ontwerpen van een groot kantoorgebouw aan de Zuidas in Amsterdam. En daarna een grote villa. Als de mensen er dan wonen, ga ik bij ze op bezoek om te horen hoe ze het huis ervaren. Dat ik van zo’n bouwwerk de eerste schets op papier heb gezet, dat lijkt me kicken.’ Oom in Frankrijk ‘Mijn oom is mijn grote voorbeeld. Hij is de broer van mijn vader en werkt als architect in Lyon. Elke zomer ga ik een paar weken naar hem toe en dan neemt hij me mee naar zijn projecten. We bezoeken ook samen musea. Tijdens die weken in Frankrijk gaat mijn bloed sneller stromen. Dan weet ik: dit ga ik later ook doen. Ik ben er nog lang niet. Maar dat geeft niet, ik heb de tijd.’

Ik wil al mijn h ele leven architect word en

Kringloopwinkel ‘Ik ben nu hard op zoek naar een stageplaats. Ik wil iets anders dan normaal, iets onverwachts. Daarom probeer ik bij de Schalm aan de slag te komen, de kringloopwinkel in Haarlem. Ik werk al jaren in kledingwinkels, variërend van Zara tot Dolce & Gabbana. De detailhandel, die ken ik nu wel. Ik kan daar weinig nieuws meer leren. De Schalm is een sociale werkplaats, er werken mensen met een beperking. Zij knappen tweedehands spullen op en helpen bij de verkoop. Bij de Schalm is alles heel goedkoop, het draait er niet om commercie zoals bij de ‘normale’ modehandel. Dat is juist mooi, waarom moet alles mainstream zijn?’ Ik kan het maken ‘Mijn oom is de enige in mijn familie die mij accepteert zoals ik ben. Bij hem kan ik mezelf zijn en voel ik me gewaardeerd. Waarom hij tolerant is en de rest van mijn familie niet? Ik weet eigenlijk niet waarom hij zijn cultuur ontstijgt. Later wil ik onafhankelijk zijn en mooie dingen maken. Mijn vader is eigenlijk piloot, maar zijn Marokkaanse papieren zijn hier niet geldig. Hij werkt nu als vrachtafhandelaar op Schiphol. Ik wil voor mezelf een beter leven. En ik wil mijn familie laten zien dat zelfs ík het kan maken.’


Jolanda Coobs, IJmuiden, 19 jaar

tweedejaars Koopvaardij Officier Alle Schepen, Maritieme Academie, niveau 4 bol Scouting ‘Ik zit al vanaf mijn zesde bij de zeescouting. Mijn eerste bootje was een vletje. Daarin heb ik leren zeilen. Het leek mij geweldig om van mijn hobby mijn werk te maken, dus deed ik mijn middelbare school op het Maritieme College. Daar leerde ik alles over de binnenvaart. Werk je op een binnenvaartschip dan kom je overal in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Dat is mij niet ver genoeg, ik wil de wereld over. Daarvoor heb ik een zeevaartopleiding nodig en daar ben ik nu mee bezig.’ Zeeschip ‘Op school heb ik zelf een stoommachine gemaakt, ik leer lassen en ik leer alles over motoren. Ik kan ze uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Over een half jaar begin ik met mijn eerste stage bij een rederij en dan ga ik grote schepen besturen. Met mijn diploma op zak kan ik straks aan de slag als machinist of stuurman op alle mogelijke zeeschepen, zoals een cruiseschip, containerschip of zeetanker. Er is meer dan genoeg werk in deze branche, ik ben zeker van een baan. Ook leuk: de salarissen zijn goed. Dat is fijn, maar plezier in mijn werk vind ik veel belangrijker.’

Ik ben zeker van een baan

Lang van huis ‘Mijn vriend leert varen op baggerschip. Hij is straks elke keer zes weken aaneengesloten van huis. Als stuurman of machinist van een zeeschip ben ik later drie maanden op zee, en daarna heb ik twee maanden vrij. We zien elkaar dan vaak weken of maanden niet. Dat zal best even wennen zijn, maar ik ben niet bang voor heimwee. Ik heb er gewoon teveel zin in. Als ik een flink aantal jaar op zee heb gewerkt, wil ik huisje-boompjebeestje en een baan aan de wal. Bij een rederij, een havenbedrijf, bij de overheid: er zijn massa’s functies aan land die je met deze opleiding kan doen.’

een

Enige meisje ‘In mijn klas ben ik het enige meisje. Daar heb ik totaal geen last van. Ik ben best stoer, altijd al geweest. Toch ben ik ook vrouwelijk, ik gedraag me niet altijd als man. Als kind was dat ook al zo: ik hield van wilde spelletjes maar kon ook uren tutten. Eigenlijk is er op school weinig onderscheid tussen mij en de mannen. Ik ga gewoon op in de mannenwereld.’

Detailhandel, Mode Handel en Wonen Als je beschikt over goede contactuele eigenschappen en gevoel hebt voor handel en dienstverlening, dan is de detailhandel echt iets voor jou. Je kunt je specialiseren in mode of interieuradvies.

Scheepvaart, Transport & Logistiek Werk je in de zeevaart, dan kom je overal ter wereld. En ook aan wal biedt een maritiem beroep goede vooruitzichten.

15

Jij en Nova  

Jij en Nova, opleidingenkrant 2010-201, ROC Nova College

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you