Page 1

Nieuwsbrief NovaBike Racing Team Delft

vindt u verslag van de races op SpaFrancorchamps en Assen. Verder bevat deze nieuwsbrief een update over de voortgang van NovaBike02 en een stukje door een teamlid.

16 Mei 2011 De laatste maand stond voornamelijk in het teken van de races. We reden de race op SpaFrancorchamps en afgelopen weekend reden we ook op Assen. Naast het afstellen en testen van NovaBike01 zijn we druk bezig met de opbouw van NovaBike02. In deze nieuwsbrief

Wij willen alle sponsoren bedanken voor de financiële, materiële en immateriële steun. Volg NovaBike ook op Facebook, Twitter en YouTube! De volgende nieuwsbrief verschijnt op maandag 4 juli.


Raceweekend te Spa-Francorchamps Op zaterdag 23 en zondag 24 april was het zo ver; het langverwachte eerste NovaBike raceweekend van het seizoen vond plaats, en niet op het minste circuit. Spa-Francorchamps staat bekend om zijn reliĂŤfrijkheid en integratie in de omgeving en met een hoop bekende bochten zoals Eau Rouge (volgens velen de mooiste circuitbocht ter wereld) en een totaallengte van meer dan 7 kilometer beloofde het een geweldig raceweekend te worden. Op zaterdag reden we goed voor een 16de startplaats in de eerste kwalificatie. Tijdens de tweede kwalificatie reden we op 'safe' en haalden we dezelfde ronde tijden, echter waren de meeste rijders wat meer op het randje gaan rijden. Hierdoor was onze beste tijd goed voor een 21ste startpositie. Zondag werden na de trainingssessie nog een paar laatste aanpassingen aan de fiets gedaan, zijnde het lichtjes verhogen van het zitje en het bijwerken van het ruitje voor een optimaal zicht op het rechte stuk. We hielden constant de temperaturen van de banden, olie en water in het oog. De laatste minuten voor het startsein tikten voorbij op de klok van kamp NovaBike. Opeens kwam de paddock tot leven; teams startten hun motoren, rijders sprongen op hun motoren en raceten richting de pitstraat. Na een laatste check werd NovaBike01 gestart en Nick vloog richting de pitstraat. Het team rende er snel achteraan met de startaccu, de

bandenwarmers en het bokje. In de pitstraat werden de bandenwarmers er snel omgelegd om de banden op temperatuur te houden. Het sein werd gegeven; alle motoren startten weer, in de pitstraat rende iedereen alle kanten op met een heuse drukte bijgevolg. De rijders wurmden zich doorheen de mensenmassa en vlamden de pitstraat uit om aan de opwarmronde te beginnen. Ze kwamen de laatste bocht uit en plaatsten zich op hun startpositie, de motoren in toeren houdend, wachtend op het startsein. Nick startte vlot en kwam goed mee. De rest van het team stond boven in de F1 loge aan de pitstraat. Na de eerste ronde raasde Nick voorbij. Snel naar binnen om te kijken naar de tijden! Elke ronde neep Nick er een seconde af en hij haalde zelfs een aantal rijders in. De voorlaatste ronde reden we 18de. In de loge stond het team naarstig de tijd in het oog te houden; 10 seconden te lang en nog steeds geen NovaBike in de laatste bocht, er was iets aan de hand... Op de paddock werd de motor afgezet, hij was afgeslagen tijdens het optrekken uit een bocht. Waarom dit gebeurde is nog steeds de vraag aangezien de motor het na de race deed in de paddock. Accuniveau, brandstof, temperaturen, alles was in orde. Hoewel het spijtig is dat we niet konden finishen zijn we zeer tevreden over het weekend; we reden goed mee en Nick heeft het gevoel van de NovaBike weer te pakken!


Raceweekend te TT circuit Assen Het team is vrijdag 13 mei vanuit Delft vertrokken naar Assen om deel te nemen aan de 32ste Internationale Ducati Clubraces. De supermono klasse zou twee races rijden die beide meetellen voor het Europees Kampioenschap. Een startveld van 49 rijders van 14 verschillende nationaliteiten gaf aan dat het een zeer populair evenement voor de supermono klasse is! Na aankomst werd de motor uitgeladen en klaargemaakt voor de kwalificaties. We besloten de veer te vervangen in de achter schokbreker omdat de originele veer veel te stug was. Hiervoor hadden we echter een soort schokbreker pers nodig om de veer uit de schokbreker te kunnen halen. Gelukkig bood het team van Evert van de Beek hulp bij het vervangen van de veer, waarvoor dank! Zaterdag zouden er twee kwalificaties gereden worden. Bij het aanbreken van de eerste kwalificatie, vroeg in de ochtend, brak de hemel echter open en kwam het water met bakken uit de lucht. De motor was echter nog uitgerust met slicks zonder profiel, en tijd om te wisselen naar regenbanden was er niet. Helaas hebben we de training aan ons voorbij moeten laten gaan. De tweede kwalificatie was wel droog en er kon dus op slicks gestart worden. Het was een korte sessie met veel oponthoud op de baan, wat resulteerde in slechts drie tot vier vrije ronden voor Nick om een snelle tijd te zetten. Voor de race leverde dit dan ook een 31ste startplaats op met een snelste tijd van 2.02. Gelukkig was het op zondag droog toen de supermono’s om elf uur aan de eerste wedstrijd

mochten beginnen. De start verliep prima en Nick kon wat plaatsen goedmaken. Uiteindelijk op een 18de plaats over de finish gekomen met een snelste rondetijd van 1.59.2. Er zat meer in dus! Vol goede hoop werd de motor voor de tweede race klaargemaakt. De tweede race, later op die dag, was eveneens droog en ook hier had Nick een redelijk goede start. De motor begon echter in te houden en kwam ronde na ronde stotterend voorbij. De motor had tijdens de eerste race al wat problemen met stotteren, maar in de tweede race werd het duidelijk erger. Veel meer dan een 20ste positie zat er dan ook niet in. De snelste rondetijd is nog wel gezakt naar 1.59.0 maar door de haperende krachtbron zat er niet meer in. Twee races gestart en uitgereden, de motor onder soms listige omstandigheden overeind gehouden, maar sportief gezien nog niet naar wens. Met een goed lopende motor en meer trainingstijd zouden we verder voorin mee hebben kunnen rijden. De potentie die de motor heeft wordt er nog niet optimaal uitgehaald en tot die tijd kunnen we niet tevreden zijn. We hebben wel weer meer ervaring opgedaan en zaken als afstelling van de vering hebben goed uitgepakt. De motorische problemen gaan we oplossen door de werking van de injectie aan te passen, en wellicht wat snellere onderdelen te monteren als de tijd het toelaat. Voor de volgende race in Oss zullen we dus beter voor de dag moeten kunnen komen!


Update voortgang NovaBike02

Hardware:

Alle voorbereidingen voor de

fabricatie van frame van het high-grade Reynolds staal zijn getroffen. Het balhoofd en alle lagerbussen zijn gedraaid. Deze week start de fabricatie van het nieuwe frame. Daarnaast is het eindontwerp van de rem-schakelset voor NovaBike02 gepresenteerd, waarna de technische tekeningen voor fabricage onder de teamleden verdeeld zijn. Deze onderdelen zijn grotendeels afgerond, zodat zo snel mogelijk kan worden begonnen met het verbeteren van het motorblok in het dummy-frame van Novabike02. Vanwege een defect in de onderste kroonplaat is dit onderdeel gerepareerd. Tevens is er dankzij de inzet van de werkplaatsmedewerkers van de faculteit Industrieel Ontwerpen een reserve kroonplaat gefreesd.

Bodywork:

Kleine

imperfecties

van

het

bodywork worden weggewerkt waarna deze gelakt wordt en voorzien van een kleurenpatroon en stickers van de sponsoren.

Engine: De hoge compressie zuiger van PMI is aangekomen; een prachtstuk! Met een heuse ophoging welke de compressieverhouding van 11.8:1 naar 14:1 verhoogt belooft deze een hoop meer vermogen uit het blok te halen. De camsync sensor is pasgemaakt en gemonteerd. Deze sensor bepaalt de stand van de krukas, voor het nieuwe injectiesysteem is deze sensor noodzakelijk.


Teamlid: Wolf Cavens

Ik ben Wolf Cavens, tweedejaars student luchten ruimtevaarttechniek en de PR van het NovaBike Racing Team vult mijn week aardig. De vonk sloeg eind vorig jaar over; een huisgenoot, die toen actief was binnen het team, zijn enthousiasme liet mij niet onverschillig. Binnen het team ben ik actief bij het team management. Mijn taak bestaat eruit het contact met al onze relaties te onderhouden en deze te informeren (door onder andere de maandelijkse nieuwsbrief te schrijven) en ons team te promoten (via artikels in magazines en andere publicaties). Verder heb ik ook een onderdeel op mij genomen, namelijk de brandstoftank, deze is onder het motorblok gemonteerd om bovenin ruimte te maken voor

de airbox, op de plaats waar op een normale motor de brandstoftank zich bevindt. De brandstoftank bestaande uit polyethyleen van hoge dichtheid, kortweg HDPE, is gebouwd door twee bedrijven; Polymess en BPC Kunststoffen. Polymess vervaardigde de mallen van de tank en door middel van vacuumvormen werden de onder en bovenkant van de tank gevormd. Deze twee helften werden vervolgens aan elkaar gelast en voorzien van een tankdop, ophangbeugels en een intern schot. De aanzuiging van de brandstof gebeurt door een messing buisje dat via een draaistuk vloestofdicht bevestigd is aan de tank. Een 'inline' brandstofpomp zuigt de bio-ethanol aan en zorgt voor de juiste injectordruk. Om een goede start van het volgende team te kunnen garanderen ben ik momenteel extra bezig met de promotie van ons team onder de studenten van de TU Delft (voor nieuwe teamleden) en binnen de nationale media (om nieuwe sponsoren aan te trekken). Zeer tevreden kijk ik op afgelopen jaar terug; nachten doorwerken aan de motor in de werkplaats, nachten doorwerken aan de nieuwsbrieven, de geweldige ervaringen op een motorbeurs Utrecht of een raceweekend. Daarom zal je mij ook volgend jaar op de teamfoto zien verschijnen. Of je weer mijn pen zal lezen valt nog af te wachten. In ieder geval wil ik mijn oprechte excsuses aanbieden aan alle lezers van onze nieuwsbrief omwille van mijn ietwat Vlaamse taalgebruik.


NovaBike wordt gesteund door:

WWW.EUROL.NL

Hartgers Radiateuren Zutphen

2011/05 NovaBike Nieuwsbrief  
2011/05 NovaBike Nieuwsbrief  

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2011/05

Advertisement