Page 1

Nieuwsbrief NovaBike Februari 2011

Nieuwsbrief NovaBike Racing Team Delft 4 Februari 2011 NovaBike heeft dit jaar een vliegende start genomen; aan een hoog tempo werd er de laatste maand gewerkt! En dit werpt zijn vruchten af; het ontwerp van NovaBike 02 is volledig afgerond en de eerste zelfbouw onderdelen worden geproduceerd. In deze beknopte nieuwsbrief vind u een artikel over de motor beurs Utrecht, evenals een update over de voortgang van NovaBike 02 en een stukje door een teamlid. Wij willen alle sponsoren bedanken voor de financiële, materiële en immateriële steun. Volg NovaBike ook op Facebook, Twitter en YouTube!

Motor Beurs Utrecht NovaBike staat op de Motorbeurs te Utrecht van 24 tot en met 27 februari. Wederom zullen wij verschijnen met een professionele stand, enthousiaste teamleden, en… onze nieuwe NovaBike 02! Wil u onze laatste ontwikkeling bewonderen? Aarzel dan niet om onze stand te bezoeken! We zijn niet te missen; we staan tussen Harley Davidson en Ducati in de importeurshal. (Stand A019, hal 12) Tot dan!

Update voortgang NovaBike 02

Hardware: Het frame is volledig doorgerekend met computer programma’s en hierna goedgekeurd. De lasmal is geproduceerd en een stalen showframe is in de maak. Dit frame zal gebruikt worden op beurzen en evenementen. De extra stijve Reynolds 631 stalen buizen worden binnenkort vanuit Engeland verstuurd. Wanneer deze gearriveerd zijn, wordt onmiddellijk begonnen met het TIG lassen van het lichte raceframe. De ‘custom-made’ Bitubo XXF achterschokbreker ligt reeds in de werkplaats en kan niet wachten om te pronken op NovaBike 02. De lichtgewicht voetsteunen bestaande uit carbon buis van Prince Fibre Tech zijn in de maak.


Nieuwsbrief NovaBike Februari 2011

Engine: De ‘airbox’ en het inlaatkanaal worden in TenCate carbon weefsel uitgevoerd. In samenwerking met K&N is een luchtfilter geselecteerd dat de beste prestaties onder alle omstandigheden garandeert. De cilinderkop is verstuurd naar Duitsland waar hij ‘geflowed’ (geëffend) wordt. De meest geschikte nokkenas is geselecteerd; een rally nokkenas die het rendement op hoge toerentallen verhoogt. Een kelk welke de inlaatstroom met zo min mogelijk weerstand doorlaat is ontworpen met behulp van simulaties.

Bodywork: Alle bodywork onderdelen zijn CNC gefreesd op de faculteit Industrieel Ontwerpen. Een aantal lange dagen werden gemaakt om deze freesstukken op te schuren en perfect glad te krijgen. Van deze pluggen werden bij Kemeling Kunststoffen professionele mallen gemaakt waarin het TenCate carbon weefsel gelamineerd kon worden. Deze week is een groot deel van het bodywork zorgvuldig gelamineerd op de faculteit luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Meer informatie is hieronder te vinden.

Teamlid: Andries van Overbeeke Als student Industrieel Ontwerpen was ik bevoorrecht met de taak een volledig nieuw bodywork te ontwerpen voor Novabike 02. Hierbij werkte ik intensief samen met de rest van het team; de ‘body’ moest worden afgestemd op alle andere componenten van de motor zoals het frame, de ‘airbox’, de RAM-air en natuurlijk ook onze coureur, Nick Appelman. Het smalle frame zorgt ervoor dat Nick smaller op de motor zit. Doordat de ‘body’ specifiek voor zijn postuur is gemaakt vormt de motor een geheel met zijn rijder. Natuurlijk is aerodynamica een belangrijke factor; in de windtunnel zullen we gaan meten in hoeverre de aerodynamica van Novabike 02 is verbeterd ten opzichte NovaBike 01, welke al uitvoerig is getest in de windtunnel. Nadat ik veel tijd heb doorgebracht met het modelleren en verfijnen in CAD programma’s, werd het tijd om de stap te maken van een virtueel model naar een fysiek model; een racemotor ‘body’ volledig gemaakt met TenCate carbon weefsel . Het produceren van de carbon ‘body’ is veel werk: na intensief verfijnen van de pluggen hebben we deze week mallen geproduceerd bij Kemeling Kunststoffen. Daarna zijn we in het composietenlab van Lucht- en Ruimtevaart meteen begonnen met de productie door middel van vacuüminfusie. Iedereen die dit weleens heeft gedaan kan beamen dat dit een geduldig en arbeidsintensief proces is! De eerste onderdelen worden op dit moment uit de mallen gehaald; dit is na de vele manuren een spannend moment voor ons team. Houd dus onze Facebook en Twitter pagina in de gaten voor updates!


Nieuwsbrief NovaBike Februari 2011

De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 4 maart 2011.

Onze sponsoren

Voor informatie en sponsoring kunt u terecht bij Steven van ‘t Klooster, Joeri van Eck en Wolf Cavens via info@novabike.nl

2011/02 NovaBike Nieuwsbrief  

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2011/02

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you