Page 1

NovaBike NovaBike Nieuwsbrief: December 2011


2 - NovaBike Newsletter: December 2011


NovaBike voorwoord

In deze editie: Business Meet Twente

4

NovaBike was uitgenodigd door TenCate om naar Business Meets Twente event te gaan; een korte presentatie over onze ervaring.

Vooruitgang NovaBike

5

Vooruitgang van onze verbeteringen/ ontwikkelingen .. wat is het team momenteel aan het ontwikkelen?

Professional MotorSport World Expo

6

Drie NovaBikers op stap naar de Professional Motorsport World Expo ... lees hun ervaring

NovaBike leden

8

Een korte voorstelling van twee van onze leden

Sponsoren in de kijker

»

Reeds de derde nieuwsbrief van het NovaBike team voor het academisch jaar van 20112012. De voorbije maand was iedereen druk aan het werk met de ontwikkeling van de verscheidene componenten; bij deze willen we dan ook de kans grijpen om een korte impressie te geven van onze vooruitgang. Ook zullen we enkele voorbije activiteiten, die NovaBike heeft ondernomen, belichten. Tijdens deze maand hadden we twee grote evenementen in onze agenda staan; allereerst waren we uitgenodigd door onze sponsor TenCate om naar het Business Meet Twente event te gaan. Als tweede trip zijn we naar Duitsland afgezakt om daar de Professional Motorsport World Expo bij te wonen. Onze ervaringen zijn te lezen in volgende artikels. We willen nogmaals alle sponsoren oprecht bedanken voor de financiële, materiële en morele steun! NovaBike wenst iedereen prettige feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

9

Volg ons op de voet via Facebook, Twitter en Youtube

Voorstelling van twee van onze sponsoren. zonder hun hulp zou NovaBike niet kunnen voortbestaan!

3


te n e Tw s t e e M s s e n i Bus

NOvabike invited by tencate »

van

woensdag 23 tot en met vrijdag 25 november was het ongewoon druk in de hangars van het Enschede Airport Twente; het jaarlijkse evenement Business Meets Twente nam hier plaats. TenCate is een multinational gespecialiseerd in textiel en weefsels en is in 1704 opgericht in Nederland, waar nog steeds de hoofdzetel te vinden is. TenCate had twee grote stands op dit evenement; één waar producten en realisaties te zien waren en één die volledig gewijd was aan gesponsorde studenten projecten. Onder andere het Eco-Runner Team Delft, DUT Racing en het NovaBike Racing Team Delft waren aanwezig, drie teams van de TU Delft.

4 - NovaBike Newsletter: December 2011

De aanwezige NovaBikers kregen aan het eind van de zomer een TenCate Nomex III vliegenierspak aangemeten. Deze pakken zijn de militaire standaard; vlamdovend, antistatisch, slijtvast, ademend, kortom; de ideale outfit voor in de werkplaats en op de paddock! Een professionele fotoshoot was voorzien door TenCate ; NovaBike02 met team in pak op een ruig en mistig militair vliegveld. Wij willen hierbij TenCate bedanken voor dit prachtige evenement waar het NovaBike Racing Team Delft in de watten werd gelegd.


asfasf

Vooruitgang van NovaBike » De nieuwe concepten voor de voorkuip en het zitje zijn klaar. Van de voorkuip is er ook reeds een prototype gefabriceerd. Deze is gefreesd door de PMB afdeling op de faculteit industrieel ontwerp; waarvoor hartelijke dank aan dit fantastisch team! Dit prototype is ondertussen getest in de “open jet facility windtunnel” aan de faculteit Lucht en Ruimtevaart. De data van deze test wordt momenteel geanalyseerd. Hieruit zullen we verschillende conclusies kunnen afleiden, waarna modificaties kunnen gemaakt worden aan dit concept. Als alles volgens plan verloopt zal de productie reeds in januari van start kunnen gaan .Van deze verdere ontwikkelingen houden we jullie zeker op de hoogte!

»

De hoofdzaak bij de motorafdeling is nog steeds om nog betere prestaties van het blok te verkrijgen. Een geheel nieuw ECU systeem van KMS is hiervoor geïnstalleerd, deze maakt het mogelijk om onze motor perfect op bio-ethanol te laten lopen. Daarnaast is er ook een grotere cilinder besteld en verschillende concepten voor de throttle body, in-en uitlaatsysteem en koppeling zijn ontwikkeld. Deze worden nu getest om te kijken of alles aan onze eisen voldoet. Naast deze structurele verbeteringen wordt er ook een studie gedaan naar het uitbalanceren van onze krukas, dit om te kunnen onderzoeken welke effecten voordelig zijn en welke verantwoordelijk zijn voor extra slijtage aan onze onderdelen. We hopen van harte dat deze verbeteringen zullen resulteren in een nog krachtigere en betrouwbare motor.

» Aan de hand van een vereenvoudigd dynamisch model (zie figuur hiernaast) wordt er in de hardware afdeling een onderzoek verricht naar de effecten van de achtervering. Deze resultaten en conclusies zijn nodig bij het afstellen van ons veringssysteem maar ook voor in de toekomst wanneer er besloten zou worden om een nieuwe achterbrug te ontwikkelen. Deze informatie is dus van groot belang bij het afstellen van verschillende aspecten om zo de motor te laten rijden naar onze eisen en die van de rijder. Hiernaast wordt er ook gekeken naar het gedrag van de huidige remmen om zo te bepalen of dit beter kan. Daarnaast zullen ook enkele testen uitgevoerd worden om te bepalen welk remgedrag de motor momenteel bezit. Hierdoor zullen we een beter inzicht krijgen op welke remmen we juist nodig hebben.

5


O P

LD

EX

WOR

»

Op dinsdag 15 november 2011 vetrokken drie NovaBikers om 6:00 uur ‘s ochtends richting Keulen te Duitsland. Omstreeks 10:00 uur kwamen deze aan bij de zevende hal van de Koelnmesse; hier zou de Professional Motorsport World Expo van start gaan. ‘Professional’, niet voor niets; deze beurs was niet toegankelijk voor het grote publiek, gelukkig werden mensen van het NovaBike Racing Team Delft hartelijk ontvangen. Bij het binnenkomen waren prachtige racebolides te zien en de verleiding was groot om alles eens nader te bekijken, het drukke programma liet echter geen vertragingen toe. Het huiswerk was gemaakt; op voorhand werden alle exposanten doorgenomen en websites bezocht. Exposanten die interessant voor NovaBike leken werden aangeduid op het plattegrond en een korte beschrijving werd uitgeprint. Met de route uitgepland, portfolio in de hand, en een hoop visitekaartjes begon de expeditie! Snel was duidelijk dat deze beurs menes was; professionals van over de hele wereld pronkten met hun nieuwste ontwikkelingen (welke grondig te inspecteren waren) en menig CEO was aanspreekbaar.

Enthousiast waren de reacties bij het toelichten van onze plannen en het doornemen van het fotoportfolio. Gegevens werden uitgewisseld en de tas catalogi begon stilaan een kilo of tien te wegen. Ook sponsoren zoals K&N, KMS, SKF en PMI waren aanwezig; een dankwoord en een uitgebreide babbel werden niet gespaard. Vermoeiend was dan ook het gepaste woord om de dag mee te omschrijven toen de tocht huiswaarts rond 19:00 werd aangevangen. Een workout was echter niet de beweegreden; acquisitie voor NovaBike stond centraal. Over de gelegde contacten kan spijtig genoeg nog niet veel gezegd worden; er wordt nog druk heen en weer gemaild en de telefoon legt geregeld contact met de andere kant van de wereld. Wat we al wel kwijt kunnen; Brown & Miller Racing Solutions gaat ons voorzien van professionele brandstofslangen, Samco Sport verzorgt op maat gemaakte waterleidingen en Timeservice.nl gaat tijdens de toekomstige wereldrecord poging het chronometreren voorzien. Verdere ontwikkelingen zullen binnenkort duidelijk worden en wij kijken nu al uit naar de Professional MotorSport 2012

b

er: ett

be

n on p ex m e e b r ” ve inc to i t t e b an era p w o t o ) u co us nt yo a o e f I w b ym e. u r: n v e o i o t t y t n If eti (A be p m co ly

tal en

lly

tia en


7


NovaBike 03 Members

» Hallo, mijn naam is Maichel Van Nauta Lemke Ik zit momenteel in mijn derde jaar werktuig -bouwkunde aan de TU Delft. Ikzelf ben een grote fan van de racerij en rij zelf al met de moto vanaf mijn achttiende. Toen ik in mijn eerste jaar te horen kreeg van dit fantastische project wist ik onmiddellijk dat ik mij hiervoor, in de toekomst, ging inzetten. Momenteel ben ik eindverantwoordelijke voor onze hardware afdeling, bestaande uit drie personen. De hardware divisie richt zich op zowat alles uitgezonderd de motor zelf en elektronica. Dit jaar zijn de hoofdtaken in onze afdeling de dynamica van de motorfiets samen met het verbeteren van enkele componenten zoals het schakelsysteem.

»

Hey, mijn naam is Malte Verleg. Ik ken NovaBike reeds van toen het nog in zijn kinderschoentjes stond. In die tijd zat ik mijn tweede jaar werktuigbouwkunde. Toen had ik nog niet echt het gevoel dat ik een grote inbreng binnen het team kon zijn. Echter ontwierp ik het logo voor het eerste team alsook de kleurschakering voor NovaBike02 … natuurlijk overeenkomstig met de inbreng van de teams. Echter bleef de drang om meer te doen knagen en besloot ik om mijn minor binnen NovaBike te doen. Dit jaar zal ik kijken naar de achtervering alsook de geometrie. Hiervoor ben ik nu aan het proberen om een theoretisch optimum van het gedrag van de motorfiets te vinden. Deze data kan het volgend team dan gebruiken om nog betere concepten te kunnen ontwikkelen. Naast het onderzoeksgedeelte ben ik ook de testcoureur van het nieuwe team, zoals eerder vermeld zal Nick Appelman niet meer rijden dit jaar gezien hij zijn master wilt afronden zou dit te hectisch worden. Dit jaar willen we nog beter presteren en de lat nog hoger liggen, het is dan ook hiervoor dat we op zoek zijn naar een professionele coureur met veel ervaring. Om te besluiten hoop ik dat we dit jaar, met de nieuwe verbeteringen, een mooi resultaat kunnen neerzetten. Ik zal in ieder geval mijn uiterste best doen om dit doel te halen. Het spreekt voor zich dat dit in het geheel niet mogelijk is zonder onze fantastische sponsoren.

8 - NovaBike Newsletter: December 2011

Naast het managen van dit klein subteam heb ik ook mijn eigen specifieke opdracht. Dit is om mijn kennis, die ik de voorbije jaren in werktuigbouwkunde heb opgedaan, toe te passen door nieuwe remmen te ontwerpen. Eens ik klaar ben met het remsysteem zal ik verder gaan met het optimaliseren van enkele kleinere componenten van de NovaBike, alsook met het helpen bij enkele andere teamgenoten in de hardware divisie. Ik ben zeer blij dat ik de kans heb gekregen om te kunnen werken bij NovaBike, ik kan dan ook al zeggen dat het tot nu toe een ongelooflijke ervaring is geweest.


» PMI Europe is onderdeel van PMI of Performance Motorsport Inc; een overkoepelend bedrijf van de Dover coöperatie. De PMI bedrijven produceren een uitgebreid gamma van producten voor de automobiel-en PowerSports toepassingen. PMI Europe levert voornamelijk gesmeden en gegoten zuigers maar ook drijfstangen en krukassen samen met alle bijhorende componenten zoals zuigerringen, lagerpakkingen, nokkenassen en een grote variëteit aan andere interne kleppen-en motoronderdelen. Ook vering, remmen, koppelingen en structurele chassis onderdelen worden door PMI gefabriceerd en wereldwijd verdeeld. Deze componenten vindt men dan ook terug op elk niveau; van recreatieve doeleinden tot de hoogste graad van de professionele racerij. De visie van deze overkoepelende structuur is om er voor te zorgen dat het beste van het beste kan worden aangeboden in de automobiel en racerij wereld. Elk van deze bedrijven hebben een toonaangevende en primaire rol in de huidige markt. Twee zeer grote voordelen zijn verbonden met het samenbrengen van dergelijke bedrijven. Allereerst maakt dit de uitwisseling van technologische kennis mogelijk, dit resulteert in een verdere expansie van het marktaandeel en maakt het mogelijk om een superieur product op de markt te brengen. Financiële steun van Dover is een tweede voordeel waarvan deze bedrijven verzekerd van zijn; dit maakt extra investeringen in de laatste engineering en productiemethodes mogelijk. PMI is dan ook voor deze redenen superieur op het vlak van “Performance en Racing” componenten… wereldwijd Het is dan ook hiervoor dat NovaBike zeer trots is op onze op-maat-gemaakte zuiger met hogere compressie.

»

KMS of “Kronenburg management systems” levert een compleet gamma van extreem betrouwbare en gebruiksvriendelijke motormanagement systemen en dit aan een gunstige prijs Deze systemen geven de kans om alle otto-motoren te beheren tot maar liefst 12 cilinders. Naast deze systemen is er ook een breed assortiment aan opties te verkrijgen zoals; data-acquisitiesystemen, injectie-systemen, mapselector, odd firing, actief lambda controlesysteem, tractiecontrolesysteem, idle en boost controlesysteem, variabele launch control, powershifter, toerental begrenzers enz. Accessoires zijn hier dan ook in overvloed verkrijgbaar, dit zoals een minidashboard, verscheidene sensoren, bekabeling, actuatoren enz. Zelfs hier stopt het niet, KMS levert namelijk ook een volledig gamma aan motorcomponenten. Throttle body’s (en accessoires), turbo’s en brandstofsystemen kan men verkrijgen van KMS. Zoals men ziet levert KMS management systemen maar ook zo veel meer; alles om uw motor perfect te laten lopen! Als conclusie kunnen we stellen dat; “voor elk budget en toepassing, Kronenburg management systems een oplossing hebben” Voor deze redenen is KMS een perfecte partner voor NovaBike. Hartelijk dank aan KMS voor hun ondersteuning, dankzij dit prachtig bedrijf kunnen wij onze motor perfect laten lopen op bio-ethanol.

Deze zorgt voor een extra boost in onze prestaties, het is dan ook hiervoor dat we PMI zeer dankbaar zijn.

9


10 - NovaBike Newsletter: December 2011


11


NovaBike

Writers: Stefan Brone, Wolf Cavens, Malte Verleg, Maichel van Nauta Lemke Editor: Stefan Brone Style Formatting: Stefan Brone


13

2011/12 NovaBike Nieuwsbrief  
2011/12 NovaBike Nieuwsbrief  

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2011/12

Advertisement