Page 1

ANOUK. Januari 2013 / SLB special/ Prijs: â‚Ź1,95

Gekozen profiel: RMP Een zoektocht

Wat past er het beste bij mij?

Orientatie op .. profiel

Anouk Machielse: "'Mijn keuze is nog niet definitief! ""


Inhoud

-------------------------------------------------------------

4

5

6

7

Profielkeuze

Waarom past dit bij mij?

Orientatie op Profiel ..

Wat ga ik nog doen?

-------------------------------------------------------------

2


Profielkeuze Redactie en Mediaproductie

-------------------------------------------------------------

Het profiel waar ik voorlopig voor gekozen heb is het profiel RMP. Dit staat voor Redactie en Mediaproductie. Ik heb hiervoor gekozen omdat het me een erg leuk en creatief profiel lijkt. Wat vind ik allemaal interessant aan het profiel? Allereerst vind ik het profiel interessant omdat er veel verschillende soorten projecten zijn gedurende het hele jaar. Als student leer je dan niet alleen een concept te bedenken voor een televisieprogramma, maar ook een tijdschriftconcept of een crossmediaal concept. Daarnaast lijkt het mij een interessant profiel omdat er ook Media en Maatschappij wordt gegeven. Hierbij wordt de vrijheid van meningsuiting behandeld, de participatiecultuur, de invloed van mediatechnologie op identiteit en nog veel meer. Als laatste zijn er veel verschillende beroepen die je kunt uitoefenen bij verschillende media. Zoals een redacteur bij web, print of televisie. Wat ik minder vind aan dit profiel is het aantal studenten die het profiel kiest. Er zijn zoveel medestudenten dat ik het waarschijnlijk erg onpersoonijk vind. Maar dit is natuurlijk geen reden om het profiel niet te kiezen !

-------------------------------------------------------------

4


OriĂŤntatie op Profiel -------------------------------------------------------------

De vakken die je krijgt bij het profiel RMP in het eerste jaar zijn redactie, marketing, Engels, beeld en geluid, media en maatschappij. Er zijn 3 projecten en in de laatste periode loop je stage bij een bedrijf. In het 3e jaar komt daar het vak onderzoek nog bij. In het laatste jaar kun je een minor zoals bijvoorbeeld creatief schrijven of spaanse taal en cultuur. Dit kan bij de HvA zelf, maar het mag ook op een andere school (of in het buitenland). Vanaf het 2e jaar loop je elk jaar stage bij een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld ook in het buitenland. Er is geen opleiding op de UvA met dezelfde vakken maar als student bij MIC kun je wel doorstromen naar de bachelor Comunicatiewetenschappen. Persoonlijk ben ik bang dat er weinig baankans is als je kijkt naar de tijdschriftenbranche, maar ik had me niet gerealiseerd dat er ook bij andere media als internet, een redacteur nodig is. Als student zit je goed op je plek bij RMC als je het leuk vind om voor diverse opdrachtgevers crossmediale concepten bedenkt en projectmatig bezig bent, als je strategisch sterk bent, nieuwschierig bent naar hoe dingen in elkaar zitten en je ook hebt voor detail. -------------------------------------------------------------

5


Waarom past dit bij mij? -------------------------------------------------------------

RMP past het beste bij mij omdat ik het leuk vind om creatief bezig te zijn, vorm te geven, concepten te bedenken, brainstormen en zelf een product te maken. Interesses Ik vind het leuk om te schrijven in mijn vrije tijd. Een reisverslag schrijven bijvoorbeeld. Fotografie, vormgeven en leren over de geschiedenis vind ik ook leuk. Dit profiel sluit daar heel goed op aan. Kwaliteiten Schrijven gaat mij goed af. Ik vind het leuk om te doen en ik ben er ook goed in. Ik ben goed in samenwerken en dat komt bij dit profiel veel aan de orde. De vakken Het vak media & maatschappij vind ik leuk omdat je hier leert over de geschiedenis van de media en de invloed van de media. Het vak marketing is een nuttig vak want bij bijna elk bedrijf is de marketing belangrijk. Beroepsmogelijkheden Ik heb al veel nagedacht over wat ik later voor werk wil gaan doen en bij wat voor bedrijf ik zou willen werken. MMP leek mij eerst een goed profiel omdat daar veel baankans is en het startsalaris ook vaak hoger ligt. Dit lijkt me nu geen goed profiel meer omdat ik dan niet iets doe wat ik ĂŠcht leuk vind. Later bij een redactie lijkt me super! Als eindredacteur bij een tijdschrift of misschien presentator bij de radio? Juist omdat je voor zoveel verschillende media kunt kiezen vind ik dit het leukste profiel.

-------------------------------------------------------------

6


Wat ga ik nog doen?

-------------------------------------------------------------

Voor ik mijn definitieve keuze ga maken ga ik van elk profiel opschrijven wat de voor- en nadelen zijn. De leuke en minder leuke kaneten. Welke vakken bij welk profiel gegeven worden en wat de beroepsmogelijkheden zijn. Natuurlijk is dit allemaal verteld tijdens de presentaties, maar het is voor mij goed om alles op een rijtje te hebben. Daarnaast ga ik advies vragen aan mijn ouders en vrienden. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ik zelf precies weet wat ik wil en zelf achter mijn keuze sta. Een vriendin van mij doet nu het tweede jaar van RMP en is heel positief, dus ik ga haar nog een aantal vragen stellen wat zij leuk vind aan de opleiding en of ze het bij mij vind passen.

-------------------------------------------------------------

7

Magazine Anouk  

oriëntatie op profiel

Advertisement