__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

www.nouhorta.com

Nº 113 · Març 2021 Alboraia

Aldaia

Pàg.4

Identifiquen a un gos censat a Xàtiva a partir d’una mostra de femta

Catarroja

Pàg. 8

El nou Bo10 abarata un 30% el preu del bitllet

Mislata Pàg. 29

Pàg. 19

Catarroja programa un mes de març dedicat a les Jornades de la Dona

Mislata tiene la vacuna contra el machismo

Consulta condiciones

CATARROJA Camí Real, 15 Tel. 96 126 10 17

CATARROJA Filiberto Rodrigo, 14 Tel. 96 126 46 95

VALENCIA Carteros, 80 Tel. 96 358 72 96

Entrevista

Pàg. 7

Falles virtuals #EspecialFalles2021

Pàg. 20 i 21

ESCUELAS INFANTILES PICANYA

El Cuquet

NUEVA APERTURA EN TORRENT

961 593 331 ABIERTO EL PLAZO DE MATRICULA CURSO 2021/2022

961 103 099

BENETUSSER *Podrás beneficiarte de la ayuda de la Conselleria de Educación.

REPARACIÓN Y VENTA C/ Valencia, 130 46900 Torrent Tel. 96 108 15 20

Estrenamos imagen y lo celebramos contigo

Móvil: 677 194 120 vi-max@hotmail.com www.motosvictor.com

MASSAMAGRELL

CASA EL BOLO Bazar Piensos FECHA VIDAL DESCO

MUSEROS

15% DTO. EN WEB

SI RECOGES TU PEDIDO EN NUESTRA TIENDA

Promoción válida hasta el 31 de marzo

Avda. Camí Nou, 27 Xirivella · Tel: 960 073 030

www.inanimalia.es info@inanimalia.es

TRACAS, PETARDOS, CASTILLOS PARA COMUNIONES Y TODO TIPO DE EVENTOS

HORARIO ESPECIAL FALLAS Horario fallas: 11 a 14:30 y 17 a 20 h. Todos los días incluidos sábados y domingos.

@casa el bolo

Ctra. Barcelona, 78 b - dcha. Museros (Valencia) · elbolomuseros@gmail.com

Vicente Genís, Director MRW Aldaia y Paterna: “Motivar al equipo humano es un factor capital para el crecimiento de una empresa”


www.nouhorta.com

2

Editorial Unes Falles i Dia de la Dona més virtuals que mai Amb motiu de la crisi COVID que anem arrossegant des de març passat 2020, Nou Horta hem decidit realitzar la seua aportació per a donar visibilitat al món faller al número de març, amb aquest especial commemoratiu a les Falles. Hem volgut parlar amb representants del món faller de diversos municipis que ens parlen de la seua situació en aquests moments i d’algunes iniciatives online en aquest mes de març per a mantindre la flama fallera, i l’esperança d’uns possibles actes durant el segon semestre d’enguany, encara que caldrà estar pendent de l’evolució de la pandèmia.

Març 2021

Rafael Escrig Pañuelos de cabeza

Per altra banda, no volem oblidar-se de la celebració del Dia Internacional de la Dona. Amb motiu d’aquest dia, tots els 8 de març se celebra anualment un acte institucional per a retre homenatge a totes les persones que han estat o estan treballant dia a dia per a aconseguir una societat més justa i igualitària. Aquest any motiu de la pandèmia els municipis faran diferents activitats i actes virtuals a les xarxes per commemorar aquest dia. Finalment comptem amb l’article de Rafael Escrig i Begoña Portas del Hospital Torrent Grup Veterinari.

Este pasado mes de enero nos dejó con frío intenso, borrascas, nieve, más borrascas, viento, mucho viento para despedir enero y para recibir febrero. En Valencia, estos últimos días, estamos disfrutando de un adelanto de la primavera, pero no deja de hacer viento. De lo que yo quería hablar, es del efecto que causa el aire en nuestro sufrido peinado, precisamente ahora que me he dejado crecer el pelo hasta donde nunca imaginé. Yo recuerdo hace bastantes años que cuando hacía un día de viento, las mujeres salían a la calle con pañuelo a la cabeza. Ya fueran mayores o jóvenes, casadas o solteras, todas con pañuelo a la cabeza atado al cuello con un pequeño lacito. De hecho, se vendían enormes cantidades de pañuelos para la cabeza, también los había para el cuello y para la nariz. Pero todo eso pasó a la historia. Creo que ya nadie usa pañuelo a la cabeza, ni tampoco para sonarse. Los clínex de papel han ganado la batalla de las narices. El pañuelo para la cabeza era de unas medidas especiales, ni muy grande ni muy pequeño. Floreados, lisos, de rayón o de algodón. Era el complemento infalible en el armario de una mujer. Yo tengo en casa un cajón lleno de pañue-

los de aquel entonces. Pañuelos heredados de mi madre y de mi tía de todas las medidas y colores. Unos bordados, otros de recuerdo de alguna ciudad, otros pequeñitos y otros enormes. Estos días pasado, yo he echado en falta ver esos pañuelos por la calle. Ya no hay quien los use. Nos parecería la mar de extraño ver a una mujer con pañuelo a la cabeza, a no ser que fuese una rumana de esas que piden en la puerta de los Mercadona. También los ha echado en falta todo aquel, hombre o mujer, que lleva el pelo largo, porque ha estado todo el tiempo quitándose el pelo de la cara. En estos casos, tampoco sirve el sombrero o la gorra, a no ser que te la ates al cuello. Sin embargo, el pañuelo es la solución perfecta para que no se salga ni un pelo e ir por la calle tan fresco en un día de viento. Desgraciadamente, creo que ya no se volverán a poner de moda. Ahora se usan otras cosas que se llaman turbante, bandana, pañoleta, y otros tan extraños como tubular o buff. El clásico pañuelo para la cabeza, se fue y le han sustituido un montón de cosas raras. En Internet he visto una página que dice: 100 ideas de Pañuelos de cabeza para 2021. Pero ¿qué hago yo con los cien pañuelos que tengo en los cajones?

CONTROLADO POR Edita: Nous Tractes, S.L. Redacción: C/ Mestre Lorenzo Fuertes Julvez, 12 - 46900 TORRENT (Valencia). Tel.: 96 108 19 34 · e-mail: jessica@noustractes.com Depósito legal: V1823-2012 Redacción: Diana Gimeno. Directora: Jéssica Medina. Colaboradores: Rafael Escrig, Germán Cervera. Publicidad: 960 992 519 - 961 081 934 - marketing@noustractes.com Diseño y maquetación: Pablo Pulido y Diana Gimeno. Imprime: Impresa Norte - Heraldo de Aragón. Distribución: Nous Tractes, S.L. Nuestra redacción no se hace responsable de las opiniones de nuestros lectores y colaboradores.

Amb el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana

Visita la nostra web

nouhorta.com


Març 2021

www.nouhorta.com

3

Alaquàs i Albal Entrevista a Alejandro Ramos, regidor d’Alaquàs delegat específic de Falles:

“Alaquàs, les nostres falles arribaran, aquest malson es passarà i nosaltres tornarem als carrers” JÉSSICA MEDINA

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? La pandèmia de la Covid-19 sens dubte ha suposat un punt i a part en la vida fallera dels quasi tres mil fallers d’Alaquàs. Econòmicament ha sigut un vertader treball per a les onze comissions falleres, i més si cap, per a aquelles famílies falleres de naixement que s’han vist afectades per aquesta pandèmia, trobant-se sense treball i intentant subsistir i pensant sempre en el benefici de la seua comissió. Anímicament crec que ha sigut un colp bastant fort, si alguna cosa defineix a Alaquàs és el seu teixit associatiu, cultural i fester, i els ànims de totes i tots els fallers es van veure truncat a tan sols un dia de la plantà i hui dia seguim sense saber en quin moment podrem gaudir d’elles. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Com he esmentat anteriorment, Alaquàs és un municipi amb un teixit associatiu increïble, en l’àmbit faller, fester, i cultural, hui dia, amb els fallers que he tingut el gust de parlar, crec que expressen la seua necessitat de no veure apagar-se la nostra festa, en general es troben a faltar tots i cadascun dels treballs, esforços i actes que se celebren a Alaquàs els 365 dies de l’any, des d’una preparació de disfresses en el casal, fins a un divendres de sopar en els nostres casals. Però, sens dubte, jo crec que el més esperat en el cent per cent dels fallers de la nostra ciutat, és veure els monuments plantats, podent gaudir de la nostra gent, dels nostres carrers plens de polars, parkes i d’indumentària valenciana, de poder tornar a fer falla. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Des de la Regidoria de Falles de l’Ajuntament, conjuntament amb la Junta Directiva de Junta Local Fa-

FFMM junt amb l’alcalde, Antonio Saura, i Alejandro Ramos

llera, s’està treballant en una celebració virtual des de casa amb activitats artístiques per als més xicotets de la casa, fins amb algunes més divertides per als més majors, en la setmana fallera del 2020 ja ho vam fer, i jo crec que va servir per a alçar ànims i no deixar que es perda l’esperit faller del nostre municipi. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? En l’última Assemblea de Presidents, es va prendre la decisió per unanimitat, per part de les onze presidències, la directiva de Junta Local Fallera i l’Ajuntament de posposar la celebració de les Falles 2021 al segon semestre de l’any, sempre que la pandèmia i les restriccions sanitàries ho permeten, els fallers d’Alaquàs tenim clar que la salut és el principal ara mateix, i que eixirem a celebrar les anhelades Falles en el moment en el no siga un risc per a la salut de tots els alaquasers i alaquaseres. Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Des del mateix dia 14 de març de 2020 començàrem a treballar per a posar-li solució al lloc on les onze comissions pogueren guardar els seus monuments infantils i majors, perquè això no els implicara cap despesa econòmica de lloguer de naus. L’ajuntament en encases setmanes va disposar d’un lloc on poder emmagatzemar els monuments que estem desitjant veure plantats als nostres carrers, creiem que era un problema al qual calia atacar i al qual se li va posar solució per part de l’Ajuntament.

L’Ajuntament ha volgut també recolzar als treballadors locals del món de l’artesania, regalant rams de flors a les Falleres Majors i Falleres Majors Infantils per donar suport al sector de la flor, també se’ls ha tirat traques a les portes de les seues cases als 35 representants de les comissions i de les Falleres Majors d’Alaquàs, aquesta iniciativa es va haver de paralitzar després de l’enduriment de les últimes restriccions i les quals reprendrem en breu. També s’han llançat una línia directa d’ajudes als comerços d’Alaquàs, als quals s’han pogut acollir els comerços del sector de la indumentària, de la pólvora, perruqueria i altres professionals que s’han vist afectats per la suspensió i ajornament de les Falles. Missatge a la població Fallers i Falleres, hui queda un dia menys per a tornar a trobar-nos pels carrers, de tornar a fer falla, de tornar a fer plantà i ofrena, de tornar a sopar en els nostres casals, a fer paelles en les nostres comissions, i a gaudir de les nostres anhelades falles. Hui vull agrair a l’incansable esforç que feu i el meravellosament bé que heu demostrat ser ciutadans i ciutadanes, heu demostrat ser tot un exemple. Estic segur que prompte gaudirem junts, hui hem de ser forts, ser optimistes i no deixar mai de fer falla, perquè prompte #Tornarem. Alaquàs, les nostres falles arribaran, aquest malson es passarà i nosaltres tornarem als carrers, perquè quan un somni i una il·lusió convergeixen unint a milers de persones, tan sols el foc pot donar treva a tanta passió continguda. Alaquàs tindrà Falles.

Un 8M a Albal anticovid, massiu i virtual REDACCIÓ

La responsabilitat va implícita en temps de la COVID-19 i afectarà la manera de visibilitzar el 8M – Dia de la Dona -, però no al seu objectiu: la reivindicació pels drets, la igualtat d’oportunitats i la denúncia de les desigualtats de gènere. L’ajuntament, des de les Regidories d’Igualtat i Educació que dirigeix Melani Jiménez, en col·laboració amb el departament de comunicació, han dissenyat un programa multitudinari i transversal entre diferents àrees municipals, amb l’objectiu d’implicar a tota la massa social, “en una lluita que ha de ser corresponsable, de tots i totes”, assenyala l’edil. Així, centenars d’homes i dones, referents locals i representants de tots els sectors del poble, es bolquen enguany amb la commemoració, convertint-se en el seu altaveu i creant sinergies que fomentaran la coeducació en tots els àmbits. De l’1 al 8 de març, els comptes oficials (Facebook, Twitter i Instagram) i l’emissora municipal, Ràdio Sol Albal, faran pedagogia sobre la igualtat. Al llarg d’estos dies, s’emetran diferents vídeos, protagonitzats per la tècnica del departament, Vicky Royo, en col·laboració amb el “Col·lectiu per la Sororitat” i la veu de “Paraules al vent” que, des de la poesia, posaran en valor la figura de dones poetes, que han fet història.

Un 8M que educa en igualtat Les jornades de 2021 estan marcades per l’educació en valors, tal com assenyala la regidora “a les aules, tot no és estudiar, hem d’inculcar la consciència de la justícia i que els xiquets i xiquetes, aprenguen el significat de la igualtat d’oportunitats i de gènere”. Així, tot l’alumnat participarà d’alguna manera o una altra en el 8M. A partir de l’1 de març, dos estudiants de Conservació i Restauració de Béns Culturals, començaren un treball pictòric en l’institut. L’albalenca Mireia Chulià i la seua companya de Grau, Ana Carreres, confeccionaran el mural “Sigues aquella que vulgues ser”. Per part seua, els estudiants de 1r i 2n d’ESO de l’institut, assistiran als tallers ‘En clau d’igualtat”. Tots els col·legis se sumen a la reivindicació. A través de diferents activitats i de la música, fomentaran la corresponsabilitat, la ruptura de rols i els estereotips, baix el lema ‘De major vull ser… JO’. Els dies lectius, en accedir als centres s’escoltarà un tema musical que subratlla la llibertat de les dones, és ‘I tu, sols tu’, de El Diluvi. Fomentar el llenguatge no sexista és una prioritat de l’Escola Municipal d’Adults (EPA), que promou un concurs de microrelats prenent com a base la novel·la ‘L’hora violeta’, de Montserrat Roig.

LA MEJOR CALIDAD - PRECIO

Tu factory del mueble - Presupuestos sin compromiso C/ Gregal, 3C CORBERA - Tel. 653 69 65 83

C/ Castellón, 25 ALFAFAR - Tel. 610 81 54 32

Cno. Viejo de Silla, 14 ALBAL - Tel. 653 14 08 24


www.nouhorta.com

4

Març 2021

Alboraia

Alboraia ratifica la sol·licitud de subvenció per millorar el Polígon Industrial Camí de la Mar Serveis Socials ha tramitat 37 expedients i 60 ajudes d’emergència a les persones més vulnerables del municipi durant el mes de febrer per una quantia de 36.769 euros. Aquest departament de l’Ajuntament també ha atés 46 usuaris a domicili i ha realitzat atencions domiciliàries extraordinàries, a causa del tancament temporal del Centre de Dia per una quarantena. També ha dut a terme 36 sessions amb el programa d’inserció laboral Alboraia Inclou. A més, l’alcalde ha destacat les dues campanyes realitzades per Igualtat (el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i la de Sant Valentí “Estimar no és patir, estima lliure”) i ha anunciat la renovació del conveni amb la conselleria de Sanitat fins a 2024, que col·laborarà amb 200.000 euros aproximadament per la posada a la disposició dels locals per a prestar el servei sanitari, PAC inclòs. Així mateix, ha destacat que s’ha enviat aquesta setmana a publicar al butlletí corresponent les bases per a poder obrir, quan es publiquen, el termini de tramitació del Pla Resistir, quedant una quantia econòmica to-

tal d’ajudes per als sectors més afectats per la crisi sanitària en 851.116 € amb la suma de les aportacions de Generalitat Valenciana, Diputació de València i el mateix Ajuntament d’Alboraia. Aquest últim incrementa per a enguany els 100.000 euros d’ajuda que ja va posar en 2020 a la disposició del comerç local i l’hostaleria en trenta mil euros més, quedant l’aportació en 130.000 euros. L’alcalde va agregar, a més, que el Consistori ha avisat a les empreses del sector turístic amb certificacions de qualitat que ha eixit una ajuda extraordinària que se suma a les anteriors i que tenen l’oportunitat de sol·licitar-les també. Pel que respecta a les mocions, es va donar suport a una proposta referent a la recentment aprovada per la Generalitat de la consideració de l’esport com a activitat essencial, que va ser presentada pel Partit Popular i consensuada amb alguna aportació del PSOE. Va ser acceptada per tots els grups i declarada institucional. Una altra proposta presentada per Ciutadans i secundada com a institucional, va versar sobre la paleta de

Identifiquen a un gos censat a Xàtiva a partir d’una mostra de femta REDACCIÓ

la informació genètica creuada de les mascotes registrades”. Utilitat preventiva i dissuasiva En aquest sentit, l’edil subratlla que aquesta identificació, “més que un interés sancionador té una utilitat preventiva, per a evitar maltracte animal i casos d’abandó, així com dissuasiva, per a aconseguir que els veïns i veïnes del municipi eviten deixar la femta de les seues mascotes al carrer”. El servei de registre genètic que brinda l’empresa ADN Caní als consistoris d’aquestes dues ciutats complementa a la informació del microxip i permet, com en aquest cas, creuar dades de diferents municipis, tant per a rastrejar femta, sancionar als infractors i localitzar a presumptes maltractadors d’animals. Reducció del 80% de femta en la via pública Com Alboraia, un total de 24 ciutats d’Espanya ja han implementat l’ADN Caní amb vista a erradicar la femta als seus carrers, aconseguint una reducció de fins al 80% de caques de gos en les vies. “La clau resideix en què aquesta eina, basada en la biologia molecular veterinària, permet crear un cens caní i identificar mitjançant un senzill anàlisi a les persones que no recullen els excrements de les seues mascotes”, explica Enrique Perigüell, CEO de l’empresa que ofereix el servei.

i el PSOE que ja s’estava tractant les ajudes directes per la Generalitat Valenciana, amb plans com el Pla Resistir, entre altres iniciatives. La moció només va comptar amb el vot a favor de Ciutadans i l’abstenció de Vox. Finalment, Miguel Chavarría va remarcar que el ple, que en principi s’havia previst realitzar-lo telemàticament, va ser presencial “amb la finalitat de no defraudar el dret a la llibertat d’expressió, a causa de la convocatòria d’una concentració a les portes de l’edifici que protestava contra el PGOU”. Aquest projecte recorda, ha estat exposat al públic fins a finals de 2020 i es troba en fase de revisió per a l’aplicació de les al·legacions rebudes.

CENTRO BONSAI EXPOSICIÓN JARDÍN ZEN DE BONSÁIS MONUMENTALES BONSÁIS · PRE BONSÁIS · EJEMPLARES · HERRAMIENTAS · TIESTOS TIERRAS · FITOSANITARIOS · COMPLEMENTOS · TALLERES · GUARDERÍA

7000 M2 DE INSTALACIONES · GRAN VARIEDAD DE BONSÁIS VARIEDAD DE PREBONSÁIS AUTÓCTONOS · COMPLEMENTOS · CURSILLOS SERVICIO DE ENFERMERÍA · REGALOS DE EMPRESA

DESCUBRE NUESTROS

PACKS REGALO PARA EL DÍA DEL PADRE EN CENTROBONSAI.COM

Partida Masquefa, 4 46120 Alboraya Tel / Fax: 96 211 00 09 centrobonsai@centrobonsai.com www.centrobonsai.com

Avda. de la Orxata Est. Metro Machado

ALBORAYA

TE OR

RO

AN ND

Camino Farinós

La casuística de la pandèmia de la Covid-19 combinada amb la possibilitat d’identificar als propietaris de gossos a partir de la informació de l’ADN caní porta una història que relaciona a Alboraia amb Xàtiva. I ho fa quan la ciutat xativina va estar confinada, a partir d’una mostra de femta recollida per la policia local del municipi de l’Horta Nord durant el mes de gener que ha llançat uns resultats inesperats. Per a sorpresa de la policia local, el gos identificat pertanyia a un veí de Xàtiva, coincidint amb els dies que la capital de La Costera va estar confinada per l’alta incidència del coronavirus entre els seus veïns. Una informació que ha transcendit hui després d’acarar la informació genètica de l’animal amb la qual té registrada Alboraia a partir de l’ADN caní. Un servei que també utilitza Xàtiva, per la qual cosa en creuar les dades han determinat que la sanció imposada al seu propietari s’haurà de gravar al veí de la ciutat xativina. En aquest sentit, Manuel Dueñas, regidor de Transició Ecològica i Coordinació de serveis en la Via Pública, explica que “aquesta anècdota no implica necessàriament una irregularitat per part del veí de Xàtiva, per estar confinada en les dates de recollida de la mostra, però sí que constata la utilitat del servei d’identificació a partir de

colors dels edificis de Port Saplaya, instant que es protegisca per l’Ajuntament la seua diversitat actual, amb l’acord dels veïns, i la possibilitat d’estudiar ajudes econòmiques referents a la restauració dels edificis. També va ser aprovada per tots els grups, excepte Vox, la moció consensuada en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb la finalitat de reivindicar el 8M i la igualtat entre dones i homes, després de la retirada de les mocions presentades per IU i PSOE per a unir-se a la de consens. Rebutjada va quedar la moció del Partit Popular sobre el pla ACTIVA en considerar Esquerra Unida, Compromís

VALENCIA

REDACCIÓ

Els sis grups polítics que conformen el Ple Municipal de l’Ajuntament d’Alboraia han celebrat recentment una nova sessió ordinària. En ella, han guardat un minut de silenci per la mort del treballador Luís Víctor Gualotuña en el municipi en repulsa pel tracte rebut pel seu patró i els seus companys després del seu accident que li ha costat la vida. A l’inici del ple, va prendre possessió com a regidor Jesús Cortina Ábalo, de Vox, com a nou membre de la Corporació Municipal. Després de l’aprovació de les actes, es va ratificar per unanimitat la sol·licitud de la subvenció a l’IVACE per al projecte de millora i modernització del Polígon Industrial de Camí de la Mar per un import total de 234.518,82 euros. Després dels suggeriments rebuts dels industrials, es preveu per a enguany la implementació d’un sistema de videovigilància per a reforçar la seguretat de la zona, a més de l’actualització dels hidrants i millores en el control d’algun punt d’abocaments al clavegueram. El primer edil, Miguel Chavarría, va continuar amb la dació de comptes.

AUTOVÍA A7


Març 2021

www.nouhorta.com

5

Torna Emple@lcàsser

Alcàsser Entrevista a Eva Sanz, alcaldessa:

“Estem a l’espera de l’evolució de la pandèmia per a acordar les dates de celebració de Falles d’enguany” Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Sempre la relació humana, la proximitat i la sociabilitat, tots estos moments tan festers, amb la música, el foc, les flors... l’explosió d’alegria, tot el que ens està mancant en esta situació de pandèmia tan difícil.

Eva Sanz, alcaldessa d’Àlcasser

DIANA GIMENO

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? És una situació complicada, ja que després de dos anys consecutius sense festa no és fàcil per als fallers ni per a les comissions, anímicament ni econòmicament.

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Des de l’Ajuntament estem preparant alguns actes, amb totes les mesures de seguretat sanitària i que puguen seguir-se des de les nostres xarxes socials, amb els màxims representats com a protagonistes indiscutibles. També algun espectacle pirotècnic que la gent puga disfrutar-lo des de les seues terrasses. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021?

Les direccions de les comissions falleres ja han proposat dates, estem un poc a l’espera de l’evolució de la pandèmia per acordar-les definitivament. Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Des de l’Ajuntament s’està intentant que esta situació siga el menys greu possible per a les comissions. Les ajudes ordinàries segueixen estant al pressupost i s’han donat altres ajudes extraordinàries. També s’ha llogat per part de l’Ajuntament una nau industrial per emmagatzemar els monuments fins a la celebració de la festa. Missatge a la població. Paciència i prudència, perquè el correcte comportament de tots enguany ens acostarà més a poder disfrutar com cal de les nostres festes falleres, patrimoni immaterial de la humanitat.

APROVECHA NUESTRAS PROMOCIONES

PÁSATE AL CIGARRILLO ELECTRÓNICO Tienda online: www.vapeomax.es Lunes a viernes de 10 a 14 y de 16 a 20 h. Sábados de 10 a 13 h.

C/ Caja de Ahorros, 20 Torrent Fijo: 961 099 633 - Móvil: 610 466 530 - WhatsApp: 652 287 324

Amb cursos de formació i l’edició virtual del Forum d’Ocupació REDACCIÓ

Torna EMPLE@LCÀSSER, el programa de formació per a l’ocupació, impulsat per la Regidoria d’Ocupació i Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Alcàsser, que naix per a respondre a la necessitat d’inserció laboral de molts veïns i veïnes del poble. No obstant això, en aquesta ocasió, s’ha hagut d’adaptar als temps de pandèmia. D’aquesta manera, per una banda, s’ofereix, de març a juny, set cursos completament gratuïts dirigits a les persones desempleades d’Alcàsser. Organitzats des de l’ADL, amb la col·laboració de RH en Positiu, aquests cursos estan dissenyats per a millorar les opcions d’inserció laboral. Això sí, per a vetlar per la seguretat sanitària, els cursos d’Emple@lcàsser seran presencials, a la Sala Polivalent del Centre Social, però amb un màxim de 20 persones. «S’ha demostrat que les aules són espais segurs. Per això, hem de conciliar la imprescindible formació ocupacional de les persones desempleades per ajudar-les a trobar noves oportunitats de treball, amb

la seguretat sanitària de l’alumnat, sempre complint amb les indicacions de la Conselleria de Sanitat», explica la regidora d’Ocupació, Paqui Abella. Tota l’oferta formativa es pot consultar en www.emplealcasser.es. El Fòrum d’Ocupació, enguany, serà virtual A més, enguany tornarà una nova edició del Fòrum d’Ocupació Emple@lcàsser, que unirà el talent dels candidats i persones que busquen treball amb les empreses que necessiten incorporar nou personal als seus equips. Així mateix, aquesta cinquena edició comptarà amb una novetat. I és que en celebrar-se per Internet, qualsevol persona podrà participar des de casa. L’únic que necessitarà serà un mòbil o un ordinador amb connexió a Internet. No obstant això, les persones que ho necessiten podran rebre assistència personal des del Centre Social, lloc que s’habilitarà especialment per poder donar suport a aquelles persones que no disposen d’un ordinador a casa o tinguen dificultats per poder accedir.


www.nouhorta.com

6

Març 2021

Aldaia Entrevista a David Solís, presidente de la Junta Local Fallera de Aldaia:

“Si todo va bien, la semana fallera la celebraremos del 1 al 5 de septiembre en Aldaia” de la anunciación con el aforo limitado únicamente a los representantes de las fallas y Junta Local Fallera y cumpliendo con todas las medidas sanitarias.

JÉSSICA MEDINA

¿Qué está suponiendo toda esta situación para el mundo fallero del municipio? La situación está siendo difícil, a los faller@s de Aldaia, lo que nos gusta es hacer falla durante todo el año, no solo los 4 días de la semana fallera, si no, el bajar al casal, disfrutar de nuestra gente, preparar proclamaciones, presentaciones, Play Backs, Adorno de calle, etc.. pero la situación es la que es y entendemos que hay que cumplir las normas sanitarias para más pronto que tarde esta situación vaya normalizándose.

¿Qué es lo que más echáis de menos de la fiesta? ¡¡¡Hacer falla!!! Como te he dicho antes, todo lo que repercute al llevar a cabo nuestra Cultura Valenciana y como sociedad. ¿Qué actividades o acciones alternativas llevaréis a cabo aunque la festividad no se pueda celebrar como tal? Con las limitaciones que tenemos, poco podemos hacer, estamos preparando vídeos recordando los actos oficiales que realizamos en un ejercicio normal y los retransmitidos en redes sociales, hemos preparado una exposición en el Jent Jobe (antiguo

ayuntamiento) donde están expuestos todos los carteles anunciadores de fallas 2021 y todas las fotografías falleras que se han presentado a ambos concursos, también hay un repaso fotográfico de todas las fallas ganadoras desde que hay fallas en Aldaia y fotografías de todos los representantes de cada falla y Junta local de este ejercicio. El día 16 de marzo a las 19.00h en colaboración con la biblioteca municipal vamos a realizar una reunión por zoom donde hablaremos de indumentaria Valenciana. Y para finalizar el día 19 haremos misa en honor a San José en la iglesia

Aldaia organitza una xarrada informativa per a entendre i estalviar en la factura de la llum Totes les qüestions seran resoltes en directe per un expert en la matèria

REDACCIÓ

Els dubtes sobre la factura de consum elèctric són, en moltes ocasions, motiu de frustració i per això des de l’Oficina Municipal d’Informació i defensa del Consumidor d’Aldaia (OMIC) s’ha preparat una segona xarrada informativa d’interés general. En este cas es tracta d’una conferència en línia per a abordar i resoldre tots els dubtes que els usuaris i usuàries facen arribar al correu electrònic omic@ajuntamentaldaia.org sobre el sistema de cobrament de l’energia. Comprendre cada dada, i especialment saber estalviar en el consum d’energia de la llar, seran les principals línies i la motivació per les quals ja es treballa en l’OMIC d’Aldaia. “Volem que cada veí o veïna tinga

la possibilitat d’entendre com i per què es paga exactament en la factura de la llum, i recordar que tenen sempre a la seua disposició el nostre servici d’atenció i assessorament”, declara el regidor de l’Àrea, Paco García de la Torre. D’esta manera, i fins al pròxim 21 de març, el servei OMIC d’Aldaia recull ja els dubtes i preguntes que arriben a l’e-mail, i donarà un temps als experts d’una coneguda empresa experta en l’estalvi energètic per a preparar la xarrada/conferència on es resoldran, en directe, les qüestions, com ja es va fer amb els dubtes sobre temes d’hipoteca en el mes d’octubre passat. Esta nova xarrada informativa anunciarà la seua data de celebració pròximament.

¿Tenéis pensada o habéis hablado alguna fecha para celebrar las Fallas 2021? Si los niveles de la pandemia y la vacunación son favorables la semana fallera en Aldaia será del 1 al 5 de septiembre, siendo la noche del 1 la plantà y el 5 la cremà. ¿Qué ayudas se están dando para superar la crisis? Por parte del ayuntamiento de Aldaia nos están ayudando en todo lo que está en su mano, nos ha mantenido la subvención anual aún que no hayamos tenido actividad, se hizo cargo de búsqueda y alquiler de nave donde guardamos los monumentos hasta que podamos plantarlos. Esperemos que por parte de la Generalitat Valenciana y Diputación, nos ayuden de la misma manera que han ayudado o van a ayudar a las fallas del cap y casal. Las comisiones falleras

estamos en una situación muy crítica, los censos falleros desgraciadamente van a bajar y mucho, esperemos que se acuerden de las fallas de los pueblos igual que lo han hecho con las de Valencia porque Fallas somos TODOS. Mensaje a la población. El mensaje que le transmitiría a la población es que después de dos años consecutivos sin fallas, deseo que en el momento en el que podamos volver a retomar la actividad, nos vean como que somos un colectivo solidario, que defendemos nuestra cultura y nuestras tradiciones, donde regalamos al pueblo el olor a pólvora, el color, la crítica y la sátira de nuestros monumentos, la alegría de las notas de música de nuestras bandas, el canto de nuestras Albaes, la belleza de nuestra indumentaria en un pasacalles o cuando ofrendamos a nuestra virgen de los desamparados y el espectáculo de luz y fuego de la noche de la crema, que las fallas no solo somos fiesta, también somos cultura y sobre todas las cosas las fallas SOMOS Y HACEMOS PUEBLO.


Març 2021

Entrevista

www.nouhorta.com

7

Entrevista con Vicente Genís, director gerente de MRW Aldaia y Paterna

“Motivar al equipo humano es un factor capital para el crecimiento de una empresa”

P.- ¿Cómo se gestiona el factor psicológico? R.- En nuestro sector hay factores constantes como la presión y el estrés, que son el pan de cada día, y que dificultan la motivación. Nosotros tratamos de combatirlo desde nuestro departamento de recursos humanos, para lo que hemos contratado a un psicólogo de empresa experto en capacitación y desarrollo del personal, con el propósito de potenciar las habilidades blandas de los empleados y el trabajo en equipo. La realización de encuentros fuera del entorno laboral ayuda a potenciar las cualidades positivas que to-

En una empresa todos son importantes. La motivación del equipo humano debe consistir en una estrategia completa. Compartir los valores de la firma es vital. Crear un entorno adecuado y facilitar la conciliación y la promoción profesional. Responder a los desafíos de futuro exige de la colaboración de todos. Una buena imagen de marca es un éxito que necesita de que todos hagan valer de forma positiva sus potencialidades REDACCIÓN

P.- Usted comenzó desde abajo en MRW, fue como se suele decir, “cocinero antes que fraile”, ¿es importante conocer todos los escalones de una empresa para gestionarla con éxito? R.- Puedo decir con gran orgullo que comencé en el sector de la logística desde el escalón más bajo, desde el puesto de un humilde conductor, y que he ido ascendiendo por los diversos oficios con mucho trabajo y esfuerzo. Esta trayectoria transversal me ha dado la oportunidad de tener una perspectiva muy completa del funcionamiento de una empresa de nuestras características. Creo que cuando una persona ha empezado en el oficio por lo más bajo, sabe lo que está pasando, pero eso también tiene un significado más amplio, y es el de que la experiencia da conocimiento. Por eso tengo una especial interés en cuidar al equipo humano. P.- ¿Qué le enseñó esa experiencia sobre los recursos humanos? R.- La principal lección que he aprendido y que me gustaría compartir con todo el mundo es la importancia de humanizar las relaciones en el interior de una empresa. La estrategia para contar con un equipo implicado en un clima laboral positivo debe ser global, no se trata solo de buscar la productividad en base a procurar incentivos económicos, hay que cuidar también una serie de aspectos intangibles que contribuyen a hacer piña. P.- ¿Cómo se convence a los trabajadores para que caminen hacia el mismo sitio? R.- El punto de arranque es tener bien claro cuáles son los valores de la empresa y compartirlos con

Vicente Genís, director gerente de MRW Aldaia - Paterna

todos los empleados, de manera que ellos sean la correa de transmisión, al fin y al cabo son quienes se relacionan directamente con los clientes. En nuestro caso, queremos que cada uno de los miembros del equipo contribuyan a hacer cada día más sólidos aspectos como una imagen cuidada, un trato amable y personalizado, o la seguridad de la entrega realizada con eficacia. Sin lugar a dudas, yo prefiero pagar un poco más con tal de asegurar estos objetivos.

P.- ¿Facilitar, por ejemplo, un buen entorno de trabajo? R.- Efectivamente, se habla mucho en el mundo empresarial contemporáneo de la importancia de un entorno de trabajo adecuado, por nuestra parte hemos modernizado las instalaciones de nuestra firma hasta hacer de ellas un lugar agradable para el desempeño de nuestra tarea, y esta voluntad la aplicamos también a nuestra flota de vehículos, que procuramos que esté limpia y sea cada vez más sostenible.

dos los trabajadores atesoran, como ser asertivos y empáticos, y contribuyen a alentar aspectos como el liderazgo y la asunción de responsabilidades personales, imprescindibles para valorar las decisiones que facilitan la promoción interna. P.- ¿Cómo se consigue la motivación de cada día? R.- Es importante evitar que los trabajadores caigan en la rutina y la falta de expectativas, ofreciéndoles alicientes profesionales, para ello es

imprescindible que sepan que la firma va a valorar de forma objetiva y medible su capacidad de superación, y que la puerta del progreso profesional está abierta para todos. Esta realización profesional debe ser compatible con la conciliación familiar, con esa humanización del trabajo de la que hablaba al comienzo. P.- ¿Qué políticas de incentivos lleváis a cabo? R.- Te pondré un ejemplo práctico. En nuestro caso, hemos puesto en marcha un Plan Piloto para incentivar el trabajo de los miembros más frágiles de la cadena de trabajo, los mensajeros. Para ello hemos desarrollado unas herramientas de medición con indicadores tanto cualitativos como cuantitativos, que abarcan aspectos como la eficacia de las entregas, el compromiso con el equipo, la capacidad de establecer sinergias con los compañeros, un clima laboral positivo con ausencia de conflictos, y detalles como el cuidado del vehículo a su cargo. Dichas valoraciones se llevan a cabo con ecuanimidad, a cargo de los Jefes de Tráfico y los Responsables de Logística, con total transparencia, ya que todos los mensajeros conocen cuáles son los objetivos que se quieren alcanzar. El plan, tras perfeccionar las herramientas de medición, ya se está implementando de forma efectiva, y muchos de los trabajadores han visto ya reflejada en su nómina la estimación de los incentivos pactados por convenio, con la voluntad de que se extienda a toda la plantilla. A la vez que incrementamos su nómina, estamos reforzando su bienestar y compromiso, entre otros. P.- ¿La política de recursos humanos ayuda a responder a los desafíos de futuro? R.- Es un pilar capital. Las empresas de logística nos encontramos en la actualidad ante un colosal desafío, debemos responder a la exigencias de unos clientes cada vez más exigentes, en un mercado tremendamente competitivo que no para de crecer, impulsado por la digitalización de la economía mundial. Estamos obligados a realizar la logística, el picking, y el reparto de última milla cada vez más rápido, sin perder al mismo tiempo cualidades como la seguridad, el trato y la calidad, sin perder los valores que nos han hecho llegar hasta aquí, hasta convertirnos en una empresa de referencia nacional en sectores como el comercio electrónico. Hacer frente a estos retos solo se puede conseguir con un equipo muy motivado e implicado, del primero al último. Con este horizonte trabajamos, para ser cada día mejores y dar el mejor servicio a las empresas y particulares. En MRW estamos orgullosos de nuestra marca, estamos orgullosos de nuestra manera de hacer las cosas.


8

Aldaia

www.nouhorta.com

El nou Bo10 abarata un 30% el preu del bitllet

Març 2021

2020 va rebre 1’2 milions d’euros en ajudes per a fomentar l’ocupació

REDACCIÓ

El nou Bono10 per a viatjar en MetroBus per l’àrea metropolitana de València ja està ací! “Es tracta d’un pas més en l’objectiu comú d’elevar el nivell de qualitat del transport públic metropolità, ja que gràcies a este Bo10 aconseguim abaratir el preu dels viatges en este transport, equiparant-los als d’altres serveis i fent-lo més accessible per als nostres veïns. Això se suma a la nova línia de “Metrobus Express” i que connecta Aldaia de manera directa amb l’estació de metro de Salt de l’Aigua i l’Hospital de Manises. Des de les institucions s’està treballant per a millorar el transport, i és una cosa que agraïm des d’Aldaia. Encara que no renunciem als nostres objectius històrics i continuarem reclamant-los, valorem molt positivament que hi haja una clara intenció de millorar i que està plasmant en fets” explica l’alcalde, Guillermo Luján. Este nou bo de 10 viatges és vàlid per a la xarxa de MetroBus i té un preu de 7,20 euros, 10,40 euros, 14,00 euros i 20,00 euros per als desplaçaments entre una, dos, tres i quatre zones segons el pla zonal de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV). Les tarifes són, per tant, equiparables a les de la targeta TuiN de Metro-

REDACCIÓ

valencia. Així mateix, estebo permet un transbord en la xarxa de MetroBus durant els 60, 90, 110 o 120 minuts següents a la primera validació, segons les zones transitades i es pot adquirir en estancs, quioscos i punts de venda habilitats, en l’aplicació RecargaMobilis, en la taquilles i màquines d’autovenda de la xarxa d’FGV i en l’oficina d’atenció al client de la ATMV. A més, s’han incorporat noves línies de MetroBus que la ATMV ha posat en marxa per a millorar el transport en l’àrea metropolitana, així com la connexió amb València i els principals polígons industrials. Esta és l’última línia posada en servei per la ATMV i que s’uneix a les de Xirivella-València (estació de metro Nou d’Octubre); Ala-

quàs-València (estació de metro Nou d’Octubre); Aldaia- Manises (estació de metro Salt de l’Aigua); Port Saplaya-València, i Quart de Poblet-Manises-Paterna-Campus de Burjassot. Amb este mateix objectiu l’ATMV ha posat en marxa també les línies que uneixen la ciutat de València amb els principals polígons industrials. D’esta manera ja estan en funcionament la línia València-Parc Tecnològic- l’Andana, València-Parc empresarial Tàctica- Font del Pitxer Nord i València-Font del Pitxer; València-Polígon Industrial Joan Carles I-Nord-l’Ermita, i València-Polígon Industrial La Reva-l’Oliveral, que també dóna cobertura a la base de l’Organització de les Nacions Unides de Quart de Poblet.

El municipi promociona el paper de la dona en l’esport amb un gran mural de pilota valenciana REDACCIÓ

Aldaia dona vida a la figura femenina en la pilota valenciana amb un mural artístic de grans dimensions, situat a la paret exterior del trinquet del poliesportiu d’Aldaia. Els artistes encarregats, Josep Roca i Plati, han treballat durant dies en una acció titolada ‘Més que pilotes’. Les àrees de Cultura, Igualtat i Esports de l’Ajuntament d’Aldaia treballen transversalment amb l’objectiu de promocionar el nostre esport més autòcton, un món on les dones han tardat anys en accedir, i per tant mantenint un camí cap a la igualtat en este sector. “És una forma d’ajudar, promocionar l’esport i també seguir caminant cap a la igualtat més real”, afirma Roca, un dels artistes i autors. Fins

fa poc de temps, era molt complicat trovar pilotàries, una realitat que va canviant amb reivindicacions com estes i amb gran visibilitat. “A més, és un lloc amb molt de pas, davant les vies del tren. Molta gent el veu i s’acosta a preguntar-nos el que estem fent”, expressa Roca, i encara en moltes ocasions, assegura, “la gent es sorprén de vore que

el mural és d’una dona en comptes d’un home”. En els últims anys, la presència femenina ha experimentat un creixement exponencial en l’esport. En eixe sentit, des del consistori s’aposta també per l’art com a via fonamental en el camí cap a la igualtat, i inclou esta nova intervenció en la Ruta Artística Urbana (RUA) d’Aldaia.

L’Ajuntament d’Aldaia va contractar de manera temporal a un total de 83 persones l’any 2020 a través dels programes ECOVID, EMCORP, EMPUJU, ET FORMEM i el Taller d’Ocupació. Això va ser possible gràcies a les ajudes rebudes per la Generalitat Valenciana, 1.224.459 euros, que es van sumar a l’aportació municipal de 100.000 euros per a aconseguir un total de 1,3 milions. La subvenció ECOVID, concedida per LABORA (Servei Valencià d’Ocupació i Formació, antic SERVEF), va facilitar la incorporació a la fi de 2020 de 20 persones que durant sis mesos faran tasques relacionades amb la prevenció del COVID, ja que des de l’inici de la pandèmia l’Ajuntament ha reforçat serveis com la neteja i desinfecció dels carrers per a lluitar contra el virus. Així mateix, l’Ajuntament d’Aldaia s’ha adherit un any més al programa EMCORP, destinat a persones parades de llarga duració, i a través del qual el consistori ha pogut incorporar a set persones que han sigut seleccionades prèviament pel SERVEF (LABORA). Estes noves contractacions s’han enfocat en el reforç de l’acció en àrees que des del govern municipal es consideren vitals en l’actual conjuntura sanitària, com són els Serveis Socials o els Serveis de Neteja. Pel que respecta als projectes de formació i ocupació per a persones joves impulsats pel SERVEF i que s’inclouen en el marc del Sis-

tema Nacional de Garantia Juvenil, l’Ajuntament d’Aldaia ha tornat a apostar pel programa EMPUJU. A través d’aquesta iniciativa quatre persones s’han incorporat a diferents àrees de l’administració local. Aquests joves treballaran per al consistori durant un màxim de 12 mesos on realitzaran una labor per als serveis municipals que es compaginarà amb una formació complementària. Pel que respecta a ET FORMEM, aquest programa mixt d’ocupació i formació acollirà a un total de 16 persones, totes elles amb dificultats d’inserció laboral o pertanyents a col·lectius vulnerables, les quals seguiran l’itinerari que els permetrà aconseguir el Certificat de Professionalitat de ‘Operacions de serveis administratius i generals’ mentre realitzen pràctiques remunerades en diferents departaments de l’administració municipal. Durant 2020 Aldaia ha tornat a adherir-se al Taller d’Ocupació, un programa formatiu-ocupacional impulsat per LABORA i subvencionat per la Conselleria d’Economia i que en aquesta ocasió ha oferit aproximadament 1.900 hores de formació per les quals, una vegada finalitzades, els participants reben el certificat professional de «Operacions auxiliars d’acabats rígids i urbanització», deu més el de «Activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria» i altres punts el de «Pintura decorativa en construcció».

www.hostal-europa.es

Habitación Individual Habitación Matrimonio Habitación Doble Habitación Triple

25 € 30 € 30 € 40 €

Precios especiales por horas

Tels.: 96 109 73 96 - 96 129 02 00 C/ Escultor Melitón Comes, 13 (con c/ Cuenca) - 46960 ALDAIA


Març 2021

www.nouhorta.com

Aldaia

9


www.nouhorta.com

10

Març 2021

Alfafar Entrevista a Roberto Alacreu, Regidor Falles, Joventut, Estadística y Calidad Tercer Tinent Alcalde:

“És molt trist que aplegue el mes de març i no es note aquest ambient faller que tant ens agrada” Crida 2020

DIANA GIMENO

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? La cancel·lació l’any passat de les falles a 3 dies d’aquestes, en part dels monuments i carpes al carrer va ser un colp molt dur. A la força hem hagut de reinventar-se i utilitzar la tecnologia i xarxes socials per a mantindre alguna tradició tan característica d’Alfafar com el concurs de betlems al mes de desembre i la crida virtual fa ara uns dies. Tant la Junta Local, presidents i ajuntament estem treballant perquè la situació afecte el menys possible a les comissions, i vull donar les gràcies públicament als presidents i a la nostra presidenta per la predisposició i treball durant aquest

any i als fallers i falleres d’Alfafar que sé de primera mà que estan aguantant en un any tan dur a tots els nivells. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Jo crec que el que més es troba a faltar és la festa en general, per als que som fallers estar dos anys sense veure monuments al carrer, sense sentir l’olor a pólvora o sense poder vestir-te de faller ni estar amb la teua comissió pràcticament les 24 h al dia... La veritat està sent prou dur. És molt difícil triar, però és molt trist que aplegue el mes de març i no es note aquest ambient faller que tant ens agrada. Quines activitats o accions alter-

8 de Marzo

Mujeres en el mundo

#EMPODERAMIENTOGLOBALDELASMUJERES

natives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Encara estem treballant amb la programació perquè com ja he dit la situació de la pandèmia canvia cada dia, de segur tindrem la missa en honor a sant Josep el dia 19 de març en l’aforament permés i un Castell de focs artificials el dia 19 de març per recordar que és el dia de la festa gran de les falles i per a donar suport al sector de la pirotècnia i que també ho està passant prou mal. També donarem l’opció de què els fallers i veïns d’Alfafar puguen fer l’ofrena de manera individual a Sant Josep el dia 18. I durant tota la setmana fallera tindrem il·luminat el balcó de l’Ajuntament en la nostra senyera per

sumar-nos a la iniciativa de penjar la nostra senyera als balcons. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Bo, constantment veiem en premsa i la televisió que van sorgint dates per a celebrar, nosaltres junt amb Junta local i presidents hem decidit esperar uns mesos per a veure com evoluciona la pandèmia i la vacunació. No podem garantir el dia de hui que es puguen celebrar en 2021 i per això preferim esperar per a no jugar amb la il·lusió de tot el col·lectiu faller, quan anunciem alguna cosa respecte a aquest tema serà perquè podem garantir la celebració, si no esperarem a 2022. Quines ajudes s’estan donant per

a superar la crisi? En aquests moments és necessari que els ajuntaments recolzem les comissions perquè ho estan passant mal i no podem deixar caure la part més important de la nostra festa. Nosaltres com tots els anys donem una subvenció a les falles d’Alfafar i des de març de l’any passat ens estem fent càrrec del lloguer i assegurança d’una nau on estan guardades les falles de 2020. Missatge a la població. A la ciutadania i al món faller li diria que en la mesura del possible estiguen al costat de les 7 comissions del nostre poble i que tornarem amb més força que mai, però que la salut és el primer i hem de cuidar-se.

PROGRAMACIÓN SEMANA DE LA MUJER 2021 6 MARZO

7 MARZO

8 MARZO

10 MARZO

EXPOSICIÓN ASOCIACIONES DE MUJERES ALFAFAR

ACTO INSTITUCIONAL 8M PERFORMANCE, ENTREGA DE PREMIOS ESCOLARES Y MUJERES RELEVANTES, CONCIERTO DÍA DE LA MUJER

EXPOSICIÓN MUJERES EN EN LA HISTORIA

PREVENCIÓN ADICCIONES CON PERSPECTIVA DE GÉNERO

11:00H | PZA. POETA MIGUEL HERNÁNDEZ

11:00H | PLAZA AYTO

10:00H | CARREFOUR ALFAFAR

17:00H - 20:00H | ONLINE

MESA REDONDA UPCA


Març 2021

Alfafar

www.nouhorta.com

Alfafar co-coordina la pionera jornada sobre ‘Prevenció d’Addiccions amb Perspectiva de Gènere’

11

Política

Aquesta jornada vol evidenciar els estereotips de gènere en relació amb les addiccions REDACCIÓ

L’Ajuntament d’Alfafar, a través de la seva Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA), pertanyent a la regidoria de Benestar Social, coordina al costat d’altres quatre municipis de la Comunitat Valenciana la I Jornada Prevenció d’Addiccions amb Perspectiva de Gènere. Esta jornada, destinada a agents d’igualtat, professionals de la prevenció de conductes addictives, professorat, famílies, joves i tota persona relacionada amb l’àmbit de la joventut i la salut, vol evidenciar els estereotips de gènere en relació amb les addiccions. L’aforament de la jornada, limitada a 800 participants, ja s’ha completat i la formació arribarà a països com Argentina, Equador, Anglaterra o Noruega. El proper 10 de març, les persones assistents podran participar al taller de 17 01:00 20:15 hores, amb una estructura de vuit ponències. En aquestes es compartiran diferents exemples de experiències reeixides, establint sinergies i creant un treball en xarxa. Una d’aquestes experiències municipals en prevenció, l’anomenada “Consums de substàncies des de la perspectiva de gènere” serà desen-

Alfafar també vol viure en valencià volupada per Laura Martínez, tècnica de la UPCCA de l’Ajuntament de Alfafar que compartirà els resultats de la “I investigació sobre hàbits i motivacions de consum des de la perspectiva de gènere “desenvolupada en el àmbit educatiu. Conscients de la falta d’inclusió de la perspectiva de gènere en els programes de prevenció de les conductes addictives desenvolupats en els últims 30 anys, el equip de govern pretén analitzar i visibilitzar les representacions socials dels consums per a les dones. Malgrat a que ja està establert que la salut està determinada per múl-

tiples factors, com la qualitat de les relacions i de les condicions de vida, el entorn proper o l’accés als serveis i a el mercat laboral, cal una visió transversal que també inclogui les qüestions de gènere. Per això, aquesta jornada s’alça com una eina de gran ajuda per a repensar les actuals perspectives i considerar quins són els seus punts cecs. així, s’intentarà respondre a qüestions com quina és l’afectació diferencial de l’ consum d’alcohol o si es culpabilitza les dones concloent prematurament que el consum excessiu d’alcohol les situa en perill davant agressions sexuals.

Alfafar entre els tres municipis amb millors dades segons el Síndic de Comptes El informe del Síndic de Comptes sitúa a Alfafar como el tercer mejor municipio de la Comunitat Valenciana

REDACCIÓ

L’Ajuntament d’Alfafar ha estat valorat com el tercer millor municipi de la Comunitat Valenciana en l’informe de l’Síndic de Comptes sobre el control intern dels ajuntaments en municipis de 20.000 01:00 25.000 habitantes. L’informe valora la gestió administrativa, la gestió economicofinancera, la intervenció i l’entorn tecnològic. Alfafar ha obtingut 40.201 sobre un total possible de 50.000 punts, el que

indica una alta confiança en el control intern i menor possibilitat de generar errors. A nivell comarcal, tan sols Paiporta se situa per davant d’Alfafar, amb una mínima diferència de puntuació: Paiporta ha obtingut un 80,7% i Alfafar 1 80,4%. De les quatre àrees que es valoren en aquest informe, l’Ajuntament d’Alfafar destaca en el área de gestión económico-financiera, on es valoren criteris com el pressupost, les despeses en inversió, la

recaptació o l’endeutament, entre d’altres. A l’àrea de Gestió Administrativa Alfafar ha obtingut una puntuació de l’ 80,2%, amb alta valoració en apartats com Aspectes organitzatius de l’entitat local; Personal; Secretaria, registre i actes o Contractació i compres. En l’àrea de gestió economicofinancera, el consistori ha aconseguit un 86,4%. Destaquen en aquesta àrea els apartats de Ingressos per transferències, endeutament o tresoreria. Pel que fa a l’àrea d’intervenció, Alfafar ha obtingut el 79,7%, amb alta puntuació en funció interventora o organització i regulació. I, en l’àrea d’entorn tecnològic, amb un 65,2%, ha destacat la puntuació de el marc organitzatiu o la continuïtat del servei.

L’espai d’igualtat d’Alfafar ha inaugurat al mercat municipal l’exposició Mujer y niña en la ciencia. No és raó d’aquest article criticar una mostra que pretén traure a la llum les dones en el camp científic, una matèria que en aquestos temps de pandèmia mostra com de important és la inversió en la ciència. Ara el que volem denunciar és la constant i reiterada marginació del valencià des de l’administració municipal del nostre poble. És inadmissible que tots els panells estiguen només en una de les llengües oficials. És una pràctica que es repeteix de forma regular i demostra l’escàs interés de l’alcalde pel foment del valencià. No oblidem que segons les diferents legislacions el valencià és llengua oficial, però també és llengua minoritària davant el castellà, i per tant ha de ser objecte d’un foment especial per part de les administracions públiques. En el ple del passat octubre presentàrem una moció per al foment de la nostra llengua que el govern municipal menyspreà quan ni tan sols acceptà negociar-la amb la nostra regidora Amalia Es-

querdo. No volem imposar una llengua per damunt d’altra, així com tampoc acceptem la discriminació del valencià. Volem, demanem, exigim un respecte per als que volem viure en valencià, és el nostre dret i ningú el pot negar. Així no, senyor alcalde, Alfafar també vol viure en valencià.

En la imatge, Amalia Esquerdo, Regidora Organització Compromís per Alfafar


www.nouhorta.com

12

Març 2021

Almàssera

Almàssera conmemora el Día Internacional de la Mujer con una exposición de mujeres pioneras REDACCIÓN

A pesar de la situación actual provocada por la covid-19, el Ayuntamiento de Almàssera conmemorará como cada año el Día Internacional de la Mujer que se celebra en todo el mundo el 8 de marzo, a raíz de una propuesta de la Asamblea General de la ONU, para recordar a quienes fueron las pioneras en la demanda por la igualdad de derechos y oportunidades. La concejalía de Igualdad y Diversidad del consistorio ha preparado una exposición urbana que lleva por título “Trencar el sostre de vidre” y cuyo objetivo es destacar, reconocer y reivindicar el papel de las mujeres en la historia y en la sociedad. La exposición consta de 24 láminas impresas cada una de ellas con la fotografía de una mujer pionera en su oficio, arte, deporte o trabajo como por ejemplo Tapputi-Belatekallim, primera química reconocida en una tabla cuneiforme, Simo-

ne Veil, primera mujer presidenta del Parlamento Europeo de Estrasburgo, Junko Tabei, primera mujer en alcanzar la cumbre del Everest y las Siete Cumbres o Dolores Aleu Riera, primera mujer licenciada en Medicina en España. La exposición “Trencar el sostre de vidre” se mostrará al público del 1 al 11 de marzo en la Plaza Mayor del municipio. Por otro lado, el lunes 8 de Marzo, Día Internacional de la Mujer se leerá un Manifiesto a las 12:00h. desde la puerta del Ayuntamiento de Almàssera que será retransmitido por el canal oficial de facebook y youtube del consistorio para que los vecinos y vecinas de Almàssera puedan verlo desde sus casas en directo o en diferido ya que quedará grabado en ambas plataformas Beatriz Garde, Concejala de Igualdad y Diversidad del Ayuntamiento de Almàssera destaca que “ninguna situación excepcional puede paralizar

la labor de visibilización de las mujeres en la historia ni su papel en la sociedad. Más allá de no poder realizar actividades lúdicas y culturales, que tanto éxito tienen cada año en la programación de la Semana de la Dona, la reivindicación y la lucha por la igualdad real tiene un papel fundamental este año, ya que la misma crisis sanitaria desvela que aún las mujeres estamos en peor posición a la hora de afrontarla”. Y Ramón Puchades, Alcalde de Almàssera siente no poder celebrar como cada año el Día Internacional de la Mujer “porque estamos viviendo un momento delicado en el que es necesario cuidarse y guardar la distancia de seguridad pero en el que tampoco debemos olvidar porqué se celebra este día. Con la exposición de mujeres pioneras y la lectura del Manifiesto queremos recordar que las mujeres sois el motor del mundo y destacar vuestro empoderamiento”.

El municipi signa un acord de col·laboració amb el grup local WWF VALÈNCIA Amb xerrades educatives i tallers sobre la biodiversitat, el consum i l’efecte nociu dels plàstics en el medi ambient REDACCIÓ

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Almàssera ha signat un acord de col·laboració amb el grup local WWF (World Wild Fund for Nature) de València amb la finalitat d’oferir als veïns i veïnes del municipi una sèrie de xerrades educatives i tallers sobre la importància de la biodiversitat, el consum i l’efecte nociu dels plàstics en el medi ambient. Aquest acord s’emmarca dins de la programació d’educació mediambiental que la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic de l’Ajuntament d’Almàssera està duent a terme des de l’inici de la present legislatura. I com a agraïment per la implicació del consistori en la transició cap a un model de municipi més sostenible, Noemí Muñoz, membre del Grup Local WWF València va fer lliurament del Calendari Oficial 2021 de WWF al regidor de Medi Ambient, Antonio Sánchez, qui considera que “aquest calendari ha de servir-nos com a símbol de l’important que serà 2021 per a combatre i mitigar els efectes de la crisi climàtica en la qual ens trobem. La pèrdua de biodiversitat està estreta-

ment relacionada amb l’aparició de noves malalties, per la qual cosa és deure del nostre ajuntament posar el 100% dels nostres esforços a no donar ni un pas enrere en aquesta transició cap a una Almàssera més

sostenible”. El Grup local de València de WWF realitza activitats de conscienciació i divulgació sobre els problemes ambientals existents alhora que executa accions de restauració d’eco-

sistemes degradats de la província de València, estant present en Comissió d’Emergència Climàtica celebrada a Almàssera l’any passat. Ramón Puchades, Alcalde d’Almàssera considera que “qualsevol acció

orientada cap al creixement sostenible del municipi és important i anima als veïns i veïnes d’Almàssera a participar en els tallers oferts per WWF ja que la base per a actuar de manera correcta està en l’educació”.


Març 2021

www.nouhorta.com

Almàssera

13


14

Almàssera

www.nouhorta.com

Març 2021

Entrevista a Aitor Ramón, Regidor de Cultura:

“Hem de continuar transmetent paciència i resistència” JÉSSICA MEDINA

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Suposa un dur obstacle per al seu creixement i la seua continuïtat. No sols des de el vessant econòmica, festiva i cultural, sinó també des d’un vessant social, el món faller té una funció molt important en el nostre municipi. Els casals fallers són un canalitzador de l’associacionisme local i hem de donar-los suport per a garantir la seua continuïtat. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? L’alegria que contagia l’organització i la programació de les activitats falleres al llarg de l’any. Més enllà de suposar un treball i un esforç pensar, proposar, innovar i gestionar cada activitat, es crea un sentiment de companyonia entre tots els agents que participem. També molta il·lusió per fer més coses i millors. En aquests moments es troba a faltar tot això. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Tenim l’objectiu que no s’oblide ningú de la setmana fallera. No tenim

una festa com haguérem volgut, però volem fer que s’escolten les falles aquests dies, no trobar-nos desmobilitzats i apagats. Per això hem volgut recordar l’acte de la Crida amb un vídeo. També tenim manualitats perquè des de casa fem els monuments que hagueren decorat els nostres carrers. Per altra banda, emetrem cançons i peces musicals típiques dels dies de falles entre el 15 i el 19 de març a través de la megafonia municipal i tindrem espectacle pirotècnic el dia 19 que emetrem per xarxes socials i podrem veure i escoltar des de les cases i terrasses. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Creguem que no és apropiat parlar de dates sense tindre un horitzó clar de tornada a la normalitat. Tampoc pareix raonable proposar una celebració amb els plantejaments habituals quan tot pareix indicar que les mesures de distanciament social i la limitació d’aforament hauran d’allargar-se, en major o menor mesura, en el temps. Les falles són una festa que s’ha de compartir i que es viu amb el contacte amb els companys i companyes, amics, veïnes, etc. L’equilibri entre ambdues coses haurà de ser més evident per a po-

Aitor Ramón, junt a l’alcalde Ramón Puchades i els representants de les comissions falleres d’Almàssera.

der plantejar una celebració el més paregut al que totes i tots desitgem. Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? L’any 2020 es van incrementar les ajudes econòmiques per a poder fer front a la brusca finalització de les Falles 2020 que va provocar el confinament. Açò va colpejar les previsions econòmiques de les comissions, i des de l’Ajuntament vam voler mitigar tot el possible aquestes conseqüències. En 2021 també tindrem una dotació econòmica

El espíritu fallero se mantiene vivo con diversas actividades lúdicas REDACCIÓN

El Ayuntamiento de Almàssera y la Junta Local Fallera del municipio han decidido mantener vivo el espíritu fallero a pesar de que este año no se podrán colocar los monumentos falleros ni realizar los actos festivos tradicionales de las fiestas falleras. Para ello han preparado una serie de actividades, libres de covid, en las que los vecinos y vecinas de Almàssera podrán participar desde sus casas, balcones o por las redes sociales con el objetivo de recuperar el sentimiento fallero e impregnar de ilusión, flores y fiesta los hogares de los falleros y falleras de la localidad y también de todas aquellas personas a las que se les eriza la piel cuando escuchan las melodías falleras. Estas actividades comenzaron el pasado domingo 28 de febrero con la emisión de un video conmemorativo de la Cridà 2021 por las redes sociales de la Junta Local Fallera. Desde el 1 de marzo y hasta el 19 de marzo los más pequeños de la casa ayudados por sus padres, madres, abuelos, abuelas…. podrán participar en la campaña Almàssera amb les Falles, una propuesta de manualidades para decorar con motivos falleros los balcones y las casas de Almàssera. Desde la confección de una traca decorada hecha con el cartón del papel higiénico a varios modelos de recortables de los edificios más emblemáticos del municipio o personajes de la fiesta fallera. Las fotos de las manualidades se podrán subir y etiquetar a las redes sociales de la Junta Local Falle-

ra con el hastag #AlmasseraAmbLesFalles. La Plaza Mayor también se vestirá de fallas porque albergará la exposición urbana “Les Falles d’Almàssera”, una muestra representativa de fotos antiguas y momentos especiales de las tres comisiones falleras: Falla Almàssera, Falla el Trull y Falla El Ventorrillo. La exposición podrá verse del 12 al 19 de marzo. Y porque la música es parte fundamental de la fiesta fallera que tiene canciones propias que solo suenan en estas fechas, los altavoces del bando municipal emitirán los temas falleros más conocidos de 12:00 a 12:30 del mediodía los días del 15 al 19 de marzo. La programación fallera finalizará el 19 de marzo, día de San José, en el que se disparará una mascletà a las 14:00 horas y un castillo de fuegos artificiales a las 22:00 horas que se podrán ver en directo por los canales oficiales de facebook y youtube de la Junta Local Fallera de Almàssera o desde los balcones de las casas de los vecinos y vecinas del municipio. Aitor Ramón, Concejal de Fiestas y Presidente de la Junta Local Fallera afirma sentirse ilusionado con la acogida de la programación entre las comisiones falleras. “En un momento difícil para muchas familias que forman el mundo fallero de nuestro pueblo (tanto a nivel personal, laboral o económico en algunos casos) todas y todos han querido mostrar que las fallas siguen al pie del cañón.”

per a ajudar-les. Tanmateix, el major suport ha de ser en aquests moments en mantindre l’activitat dels casals. No físicament dins dels locals, evidentment, però mantindre la comissió viva i fer que els fallers i falleres continuen en la comissió. Per això és important adaptar les possibles activitats a les mesures sanitàries en vigor, repensar altres actes habituals, i donar visibilitat a les falles. Missatge a la població. Aquestes són les segones falles

que no vivim com hauríem volgut. Sabem que de la responsabilitat individual i col·lectiva depén que eixim d’aquesta crisi sanitària sense haver de trobar a faltar cap familiar, amistat i conegut. També, que del nostre suport podrem mantindre la tradició, la festa i la cultura. Per això hem de continuar transmetent paciència i resistència. Adaptar-se a les circumstàncies de la manera més responsable possible i tindre clar que ens hem d’ajudar entre totes i tots perquè ningú quede enrere.


Març 2021

www.nouhorta.com

15

Benetússer Entrevista a les FFMM, Vera Díez-Madroñero Macías (FMI) i Alba Gómez Giménez (FM):

“Esperem amb il·lusió tornar a viure les Falles de Benetússer”

FFMM amb l’alcaldessa, Eva Sanz

DIANA GIMENO

Diumenge passat la Junta Local Fallera de Benetússer va celebrar una simbòlica Crida virtual en la qual les màximes representants de la festa fallera de la localitat, Vera Díez-Madroñero Macías (FMI) i Alba Gómez Giménez (FM) van voler compartir paraules d’esperança i ànim després de viure l’exercici faller més atípic de les seues vides. Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Alba Gómez: La veritat és que està suposant un gran esforç per part de tot el col·lectiu faller per a, d’una manera o una altra, tirar cap avant per a poder fer front a les múltiples despeses que té un casal. Però si alguna cosa he de destacar és la fortalesa del món de les Falles, que en cap moment està perdent la il·lusió.

Vera Díez-Madroñero: Com tots sabeu, a Benetússer existeixen sis comissions falleres. Tota i cadascuna d’elles, viu les falles amb gran intensitat. Que no puguem gaudir dels festejos, els sopars en el casal, la preparació dels nostres carrers, playbacks,… provoca una sensació d’incertesa però no per això ens desanimem i continuem mantenint el nostre esperit faller. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Alba Gómez: El que més es troba a faltar és estar en la falla amb la teua gent, ballant, cantant i menjant paella al carrer, gaudint de cada xicotet moment i, com no, de cada acte faller, des del passacarrer a vestir-se de fallera. Vera Díez-Madroñero: En realitat, jo gaudisc dels actes fallers íntegrament, però el que més m’agrada des de xicoteta és l’ofrena a la

nostra cheperudeta. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Alba Gómez: Després de celebrar la nostra Crida virtual 2021, també adornarem balcons i finestres amb la senyera i personalment vaig ‘demanar’ als fallers i falleres que lluïsquen les seues brusons i, com no, els seus polars. També s’està programant que hi hagen focs artificials. Vera Díez-Madroñero: Encara que no puguem celebrar les festes com a tal, podem realitzar moltes activitats de manera virtual promovent la germanor, com és el cas de concursos de paelles, fer globotá recordant la mascletà, encés de bengales a la nit... encara que no serà el mateix, almenys, gaudirem de l’esperit faller.

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Alba Gómez: Les Falles 2021 és volen fer i s’està treballant en elles, però tot dependrà de les condicions sanitàries. Però del que no tinc cap dubte és que hi ha moltes ganes de festa. Vera Díez-Madroñero: La Junta Local Fallera de Benetússer, al costat dels representants de les comissions, estan treballant i prendran la millor decisió a la que puguem optar. Encara, no se sap cap data concreta, serà una decisió meditada perquè puguem celebrar les nostres festes com es mereixen i com mereixem. Missatge a la població: Alba Gómez: Demane al col·lectiu faller que continue fort, que abans o després les Falles es tornaran a celebrar i, mentrestant,

hem de treballar perquè el sentiment faller continue viu a través d’actes virtuals. També vull manar tot el meu ànim a la meua Cort d’Honor perquè arribarà el dia en què ens tornarem a ajuntar per a gaudir de la nostra festa juntes. I a les falleres majors de les sis comissions de Benetússer, que no perden la il·lusió perquè el nostre somni es complirà i tindrem la nostra setmana tan esperada. Molt d’ànim a tots totes i recordeu que els fallers tornarem! Vera Díez-Madroñero: Sé que vivim un moment molt difícil i que tots estem una mica cansats perquè és una situació nova per a nosaltres i que espere que mai més es repetisca. Per la meua part, demane que no vos desespereu ni desanimeu ja que tard o d’hora, podrem celebrar les nostres festes com toca i junts, tornarem a la normalitat.

TORNAREM A VIURE LA NOSTRA

FESTA!

Visca les Falles!


16

Benetússer

www.nouhorta.com

Març 2021

Benetússer flexibiliza sus medidas extraordinarias tras la mejora de sus datos de contagio REDACCIÓN

El Ayuntamiento de Benetússer ha decretado una flexibilización de las medidas extraordinarias municipales establecidas para frenar la expansión de la Covid-19. Se trata de una decisión adoptada a raíz de la importante mejora de la tasa de contagio en el municipio, con cuenta con una incidencia acumulada de 79,33 a fecha de 1 de marzo, y en la que se matiza la adopción de algunas de las medidas autonómicas decretadas por la Generalitat Valenciana el pasado 25 de febrero. “Nuestros datos han mejorado exponencialmente por lo que vemos factible retomar algunas de las actividades educativas y culturales que forman parte esencial de Benetússer, pero al mismo tiempo solicitamos prudencia para no dar ni un paso atrás”, destaca la alcaldesa del municipio, Eva Sanz. De este modo, tras más de cuatro meses, la localidad benetusina abre al público los parques y zonas de juegos infantiles, un acceso que debe respetar el mantenimiento de la distancia de seguridad, así como la relación con grupos de convivientes. Además, contempla la reactivación de forma progresiva de la vida cultural a través de

las actividades del Centro Cultural El Molí con aforos limitados a partir del 12 de marzo. A nivel educativo, se ponen nuevamente en funcionamiento las actividades del ‘Centre obert’ y de ‘Eines per a la vida’, programas que

garantizan el refuerzo académico y de acompañamiento de los menores que así lo precisan. También se retomarán aquellas actividades de la EPA (Escuela Permanente de Adultos) relativas a las clases de inglés, de español para inmigrantes

y de valenciano de segundo grado. En cuanto a las clases de Unisocietat, en colaboración con la Universidad de Valencia, estas se pondrán en marcha a partir del jueves 11 de marzo. En cuanto a la actividad deportiva,

se contempla la apertura de las instalaciones del polideportivo municipal para la realización de ejercicios al aire libre de forma individual o en modalidad de parejas, siempre con un límite máximo de 4 personas por monitor. En cuanto a los aforos para ceremonias, el acceso a los lugares de culto no podrán superar el 50% del aforo, limitado a un máximo de 15 personas en caso de asistencia a velatorios o entierros en espacios abiertos y a un máximo de 10 personas en cerrados. El mismo aforo está permitido en caso de bodas o bautizos, aunque se recomienda su aplazamiento siempre que sea posible. Por otra parte, se mantiene la atención en dependencias municipales mediante cita previa, la cual puede solicitarse llamando al 96 375 29 50 o a través de la APP municipal. Tampoco hay cambios en la suspensión de actividades en sala de la Biblioteca, así como todas aquellas de los centros de mayores o de ocio para jóvenes. Estas medidas se han adoptado por periodo indefinido, a expensas de la evolución de la enfermedad, y pudiendo ser adaptadas en cualquier momento en función de la situación sanitaria.

ESCUELAS INFANTILES

El Cuquet PICANYA

961 593 331 MATRICULA ABIERTA

961 103 099

BENETUSSER

ABIERTO EL PLAZO DE MATRICULA CURSO 2021/2022

Visita la nostra web

nouhorta.com

Contacta con nosotros y ven a conocernos, resolveremos todas tus dudas. Además, podrás beneficiarte de la ayuda de la Conselleria de Educación.


Març 2021

www.nouhorta.com

17

Bonrepòs i Mirambell

L’Ajuntament destinarà 30.000 euros en els pressupostos participatius de 2021 REDACCIÓN

Un any més, els veïns i veïnes de Bonrepòs i Mirambell tindran l’oportunitat de decidir en quins projectes municipals inverteix l’Ajuntament part del pressupost de 2021. En total, es destinaran 30.000 euros per a desenvolupar els projectes més votats per la ciutadania. De l’1 al 15 de març estarà activa la Fase 1. Durant aquestes dues setmanes, qualsevol persona major de 16 anys i empadronada a Bonrepòs i Mirambell podrà presentar un projecte d’inversió amb un límit aproximat de 10.000 euros. Per a participar, tan sols serà necessari presentar el projecte o bé via telemàtica a través de la web de l’Ajuntament o per correu electrònic a l’adreça registro@bonreposimirambell.es, o bé de manera presencial a l’Ajuntament. Una vegada conclosa la Fase 1, arribarà el moment de l’estudi i validació dels projectes (del 16 al 31 de març) i la fase de votació (de l’1 al 20 d’abril). El 27 d’abril es coneixeran els projectes seleccionats.

Activitats programades per al Dia de la Dona Activitats no presencials Dia 8 de març - Obertura de la setmana de la dona amb l’exposició: “Implica’t: trenca amb la violència gènere”. - Aportació de llibre per la igualtat i l’equitat a la biblioteca municipal del poble, per part de l’Associació de dones i l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell. Dia 9 de març Micro relat de l’escriptora Eley Grey, professora d’història i docent, sobre la violència de gènere en adolescents. A les 18 h, enllaç a les xarxes socials.

Dia 10 de març Aportació de llibres per la igualtat i l’equitat al col·legi Mare de Déu del Pilar, per part de l’Associació de dones i l’Ajuntament de Bonrepòs i Mirambell. Dia 11 de març Xarrada Susana Marín Traura: “Parlem d’igualtat”. Professora de la Universitat de València. A les 18 h enllaç a les xarxes socials. Dia 12 de març Clausura de la setmana de les dones amb la repartició a domicili de bosses per la igualtat.


18

Bonrepòs i Burjassot

www.nouhorta.com

Març 2021

Entrevista a Raquel Ramiro, alcaldessa i regidora de Festes

“La idiosincràsia del nostre municipi ens diu, que les festes de veritat de falles, es traslladaran realment a març del 2022” JÉSSICA MEDINA

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Està suposant, com en tots els àmbits fallers una situació trista, en la qual conflueixen tots els problemes econòmics que arrossega la pandèmia amb el consegüent desgast psicològic, per a tots els fallers, però sobretot, per als representants de les falles d’aqueix any en què es van truncar els seus somnis. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? La música als carrers, l’olor de pólvora, les ganes d’eixir, d’ajuntar-se, l’ambient de “germanor” que implica aquesta festa. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Tenim pensat realitzar un castell de focs artificials el dia 18 de març i depenent de la situació sanitària del moment realitzar la missa de Sant Josep en alguna plaça del poble amb totes les mesures sani-

tàries oportunes, després de la qual realitzaríem una xicoteta mascletà. Tot això evidentment depenent de les mesures sanitàries que dicte la Generalitat Valenciana. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Esperarem que Junta Central Fallera ens diga que decideix finalment i a partir d’ací es decidirà, de tota manera la idiosincràsia del nostre municipi ens diu, que les festes de veritat de falles, es traslladaran realment a març del 2022. Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Hem mantingut reunió amb els presidents de les dues falles del nostre municipi, la falla Sant Joan de Bonrepòs i Mirambell i la falla Bonrepòs i Mirambell per a saber com es trobava la seua situació financera i censal en aquests moments, després de la qual hem decidit que en el moment en el qual puguen realitzar activitats, els ajudarem en tot el que puguem, sufragant costos d’aquests actes, per a intentar alleujar la tensió econòmica que els puga generar.

A més, es mantenen les subvencions nominatives a ambdues falles per a cobrir part de les seues

despeses corrents. Per descomptat és moment d’acostar el muscle entre totes i tots amb

els sectors afectats per la pandèmia, i com no, en el món de les falles, un dels més perjudicats.

Burjassot Entrevista a Iván Heredia, presidente Agrupació de Falles de Burjassot

“#Tornarem, volveremos a plantar, a quemar y, en definitiva, a disfrutar de las fallas” DIANA GIMENO

¿Qué está suponiendo toda esta situación para el mundo fallero del municipio? Pues una situación complicada como para todas las comisiones de Valencia, son momentos duros que pasarán y pronto llegaremos al final de todo esto. Las fallas lo están pasando, como pueden con el apoyo del ayuntamiento y están organizando actividades en redes sociales para que se note que estamos en fallas.

programadas en redes sociales, sobre todo las comisiones tienen un largo proyecto para estas fallas. ¿Tenéis pensada o habéis hablado alguna fecha para celebrar las Fallas 2021? Las fallas 2021, se celebrarán cuando lo pronuncie junta central fallera, ya que pertenecemos a ella.

¿Qué es lo que más echáis de menos de la fiesta? En general todo, pero sobre todo la llamada Germanor fallera que no podemos vivir estos días, ni a lo largo del año.

¿Qué ayudas se están dando para superar la crisis? Desde el ayuntamiento nos han lanzado ayudas Covid, además nos han facilitado locales para guardar algunos monumentos que en su día no se trasladaron a feria Valencia.

¿Qué actividades o acciones alternativas llevaréis a cabo aunque la festividad no se pueda celebrar como tal? Pues tenemos varias actividades

Mensaje a la población. El mensaje es viral que es el #TORNAREM, porque volveremos a plantar a y a quemar, en definitiva a disfrutar de las fallas como tal.


Març 2021

www.nouhorta.com

19

Catarroja

Catarroja programa un mes de març dedicat a les Jornades de la Dona La regidoria d’Igualtat ha preparat una programació transversal, online i segura REDACCIÓ

L’Ajuntament de Catarroja ha presentat un complet programa d’actes organitzats amb motiu del Dia de la Dona. Les Jornades de la Dona organitzades per la regidoria de Transversalitat i Igualtat de Gènere presenten fins a dotze esdeveniments comptant amb una agenda que ocuparà vàries setmanes fins al 31 de març. Els actes, que presentaran una modalitat híbrida, realitzant-se majoritàriament de forma online, començaren dimecres 24 de febrer amb la celebració de l’Escola Municipal de Feminisme a càrrec de Ana Company amb el tema “Escletxa salarial”. “Per a aquesta edició m’agradaria destacar l’ampli ventall d’activitats en una programació molt intensa i transversal, on hem implicat a totes les edats”, destaca Beatriz Sierra, regidora d’Igualtat. “És una demostració més que la Igualtat és cosa de totes i tots i que ens hem d’implicar des de tots els àmbits de la societat”, explica. El 8 de març día clau d’aquestes jornades, començarà amb la lectura del Manifest a la porta de l’Ajuntament a les 12 hores. Per la vesprada a partir de les 17:00 els actes continuaran amb la presentació del mural “Capacitats” d’Alejandra de la Torre a la Avinguda Diputació. Tot seguit, a les 17,30 hores tindrà lloc la presentació de l’exposició de la il·lustra-

dora valenciana Ame Soler “Cosos d’Estiu”. Finalment, tancarem el 8 de març amb la Taula redona “Dones que il·lustren dones” que tindrà lloc al Museu Antònia Mir. Els dies previs a aquest 8 de Març, també presenten actes per a tots els públics. Per al 3 de març, està programada la xarrada a càrrec de la Regidoria de Persones Ma-

jors “Dones que il·lustren” impartida de forma online a les 17 hores. El públic més jove, també comptara amb el acte “TikTok de Guerrilla 8M” els dies 4 i 5 de Març, a càrrec de la Regidoria de Joventut, que també serà desenvolupada de forma online. La música també tindrà presencia en aquestes jornades el dia 9

de març amb l’acte “Música i collage combatiu”. Les activitats de les Jornades, continuen el dia 11, ja que es podrà seguir de forma telemàtica l’activitat “Dones climatèriques” a les 17 hores. D’altra banda, enguany se ha volgut oferir, donades les circumstàncies actuals un especial caliu a la presentació de Dones Catarrogi-

nes 2021 que enguany tindrà lloc el 29 de març i prompte es podrán desvetlar noves sorpreses. Per últim, els actes finalitzen el dia 31 de Març amb l’Escola Municipal de Feminisme a càrrec de Clara Deguines. Per a poder seguir aquestes Jornades, les persones interessades poden inscriure’s al correu a igualtat@catarroja.es


20

Reportatge comerç faller

www.nouhorta.com

Març 2021

Falles virtuals a març: així se celebrarà la festivitat a València este 2021 REDACCIÓ

La Junta Central Fallera de València va anunciar a febrer el que tot el món ja s’imaginava: les Falles 2021 se celebraran de forma virtual a causa de les circumstàncies sanitàries actuals, creant així, un programa d’activitats concret on s’inclourà la tradicional Crida o Cremà. D’esta manera, durant este mes té lloc la celebració de les Falles Virtuals, un any després de la data en la qual la festivitat va quedar cancel·lada per complet. Aquesta decisió s’ha pres després de reunir-se els col·lectius fallers per tal de buscar una solució a la delicada situació per la qual es troben moltes comissions falleres. En paraules del president de la Junta Central Fallera de València, Carlos Galiana: “Tot el món voldrà estar present. Tot el que farem serà online. Per exemple, que en cada balcó o portal es penge un element que ens identifique, com la brusa o el polar per a demostrar que ací viu un faller. És fer-nos notar. És, d’alguna forma, sistematitzar el que va generar la iniciativa popular fa un any, quasi en un vist i no vist, amb ofrenes a casa, falles plantades retallables o música des del balcó”. El dilluns 1 de març es va iniciar de manera virtual la «construcció», segons assenyala JCF, d’una falla, amb la seua corresponent Exposició del Ninot. Per al 13 de març es demana que

els balcons i finestres de la ciutat de València s’òmpliguen d’elements típics de la festa fallera. Per a les nits del 14 i 15 de març es demana que els usuaris de xarxes socials compartisquen fotos de plantà fallera d’altres anys. Del 15 al 19 de març, la setmana gran de les Falles de València, se

celebraran, diu JCF, «globotaes des de casa, així com classes d’animació i cardio en línia i fins i tot tutorials de gastronomia valenciana». Per als dies de l’Ofrena de les Falles, els dies 17 i 18 de març, es publicarà un retallable de la Verge dels Desemparats, obra dels artistes de la falla municipal Ceballos

i Sanabria, perquè cada persona puga realitzar des del seu propi domicili la seua particular ofrena de flors a la patrona de València, sense necessitat d’aproximar-se a la Basílica i donar lloc a aglomeracions descontrolades. I per a finalitzar, el 19 de març es demana a valencians i fallers que cuinen una paella des de les seues cases i compartisquen una fotografia a través de les seues xarxes socials. Este 2021 ve marcat pel digital, així que tractarem de disfrutar de la nostra festa al màxim. Unes Falles sense petards al carrer? Carlos Galiana, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, va parlar en Les notícies del matí de la cadena de televisió valenciana À Punt, de les mesures que es prendran en les pròximes Falles 2021, insistint que “no seran unes festes normals ni com les coneixem”. A més, va confirmar la prohibició de l’ús de petards al carrer a la ciutat de València (de moment açò no afecta a la resta de municipis del voltant). Galiana va recordar que els focs d’artifici tenen una ordenança de contaminació acústica que impedeix l’ús de petards, i que només

està permesa en falles, per tant, enguany no es podran tirar coets perquè es tracta d’unes falles distintes apartades de què és habitual, i que el seu incompliment conduiran a sancions per part del consistori i la policia local. Tanmateix, existeixen una sèrie de petards que sí es podran tirar al tractar-se d’uns coets que fan poc de soroll. Queden per tant prohibits els petards fallers, voladors, masclets, trons i bateries. Quins dies seran festius en Falles en València ciutat finalment? Després de la reunió mantinguda del Consell Escolar dijous de vesprada, s’ha decidit que al calendari escolar de Falles definitivament els dies no lectius, i per tant, festius a la ciutat de València seran els dies 16, 17, 18 i 19 de març. Aquest canvi en el calendari escolar ha estat uns dels temes més polèmics dels últims dies arran les declaracions i recomanacions de conselleria de Sanitat i el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig que proposaven revertir en dies lectius els festius previstos per a la setmana de Falles. Finalment, amb 22 vots a favor, el Consell Escolar ha determinat que el calendari es quede tal com estava.


Març 2021

www.nouhorta.com

Reportatge comerç faller

21

Entrevistem a alguns sectors de comerç afectats per la situació actual de les Falles REDACCIÓ

Com a conseqüència de la cancel·lació de Falles ja durant l’exercici anterior 2020, molts negocis s’han vist afectats econòmicament, inclús han hagut de tancar les portes dels seus comerços. L’actual adaptació de les festes virtuals, han permés poder realitzar una sèrie d’actes, però no és una solució suficient per a moltes persones que han vist paralitzades la seua labor professional. Per exemple, el món pirotècnic recentment ha protestat en una manifestació realitzada l’1 de març criticant que en el programa de Falles Virtuals de València no existeix cap acte on la pirotècnia tinga lloc, i per tant, demanen que se’ls done altres opcions i poder disparar sense públic per tal de reactivar el sector. L’indumentarisme faller també s’ha vist molt afectat on ha vist paralitzada la producció de les tradicionals vestimentes falleres. Molts més àmbits estan vivint també una situació delicada econòmicament en l’actualitat, tals com artistes fallers, floristes, orfebres... entre d’altres. En Nou Horta hem entrevistat a: - De Seda i Or: “Somos una tienda joven de tan solo un año (octubre 2019), aunque llevamos muchos años dedicadas a la confección de indumentaria valenciana. La tienda nace de la ilusión y y pasión por lo que más nos gusta, nuestra fiesta, las Fallas.” - Blas Dasí, artículos de pirotecnia: “Somos una tienda con una tradición octogenaria. Blas Dasí es una empresa valenciana, distribuidora, importadora y exportadora de explosivos y pirotecnia infantil. La empresa tiene un carácter familiar y nació ya en año 1937 en el ámbito de la pirotecnia valenciana. Desde entonces no hemos dejado de evolucionar para incorporar nuevos efectos que hacen las delicias de los más pequeños.” - Casa El Bolo, pirotecnia recreativa: Su propietario José Vte. Civera, especialista en cohetes y carcasas y diseñador de mascletaes y castillos. Con más de 40 años en el mundo de la pirotecnia, este año celebrará su quinto aniversario en su tienda de Museros. ENTREVISTA - ¿Cómo está afectando la situación actual a tu negocio? De Seda i Or: Como os podéis imaginar de forma muy negativa ya que al suspender por segunda vez las fiestas de las fallas, el mundo fallero se ha paralizado comple-

tamente, a la espera de poder reanudar de nuevo la fiesta. Blas Dasí: En la actualidad, no he podido abrir la tienda todavía, cuando tuvimos que cerrar nos quedamos con todo el género, y las deudas que eso conlleva. Casa El Bolo: Me afecta mucho, ya que llegó el confinamiento en la semana fallera y tenía el almacén a tope de material, y claro, no se pudo vender nada. Al paralizarse casi todo (bodas, comuniones, bautizos, fiestas, celebraciones...) llevamos prácticamente un año sin vender nada. - ¿En qué aspecto os está perjudicando más? De Seda i Or: Sobretodo en el económico, porque los gastos son los mismos. Además del cansancio emocional de no ver luz al final. Aunque sabemos que la hay. Blas Dasí: De momento en el económico porque todavía no he podido abrir la tienda.

Casa El Bolo: En el sector de la pirotecnia estamos muy enfadados con ciertas figuras políticas que no les importamos NADA. Cuando vienen las mascletàs y castillo de fallas o fiestas y grandes eventos, entonces en ese momento es cuando se acuerdan de nosotros y todo son buenas palabras y ánimos para que todo salga bien (eso sí, luego en las fotos oficiales siempre salen ellos). Pero ahora que es cuando tienen que estar ayudándonos... “si te he visto no me acuerdo”. Por cierto, lo que han dicho en televisión de la prohibición de tirar petardos, es en referencia a València capital, ya que en los municipios de alrededor no tenemos constancia a día de hoy, que se haya prohibido nada. Es lamentable que nuestros concejales y alcaldes sean los mismos que en lugar de ayudarnos, nos quitan el trabajo y nuestro ‘pan’. Interior Blas Dasí, artículos de pirotecnia

Casa El Bolo: En el aspecto económico, ya que los pagos no se detienen, tales como seguros, alarmas, agua, luz, alquiler del local... Y al haber cero ventas pero absolutamente los mismos pagos... Ya te puedes imaginar. - ¿Qué medidas creéis que se deberían llevar a cabo para la recuperación? De Seda i Or: El cierre del ejercicio y el comienzo de uno nuevo, con fechas concretas. Blas Dasí: Nos ayudaría que contaran con nosotros para realizar algún evento en próximos actos falleros dentro de este año si es posible. Casa El Bolo: Yo creo que por ley, todos estos pagos mencionados deberían haberse aplazado hasta que acabara la pandemia, y luego, incrementar un poco los recibidos mensuales para ir pagándolo poco a poco. - Hasta el momento, ¿qué ayudas habéis recibido? De Seda i Or: Ayudas directas al sector, hasta dia de hoy, ninguna. Blas Dasí: Yo al estar solo y ser gerente de la empresa no he recibido ninguna ayuda. Casa El Bolo: En mi caso he recibido alguna ayuda económica y un pago mensual, pero vamos, no llega ni para pagar los gastos. Eso sí, toda ayuda se agradece, y más en estos momentos. - Información que queráis añadir. De Seda i Or: Que pase todo pronto y no perdamos la ilusión.

Jose Vicente Civera, propietario de Casa El Bolo

Susana Inarejos y Maria Monteagudo, propietarios de Seda i Or


22

Catarroja

www.nouhorta.com

Entrevista a Lara Rodrigo Raga, FMI Catarroja

“No hem de perdre la il·lusió, tornarem a celebrar les Falles i seran inoblidables”

Març 2021

El municipi aposta per una oferta cultural i lúdica segura amb Primavera ON

Lara Rodrigo, FMI Catarroja

REDACCIÓ

JÉSSICA MEDINA

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Molta gent s’està desil·lusionant perquè no podem fer cap activitat al cassal ni anar en els nostres amics a assajar. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Tot, els berenars que fem durant l’any, les festes temàtiques, els play -backs, i sobretot la setmana fallera, que l’any passat ja ens que-

dàrem a les portes i enguany, tampoc ho podem celebrar.

prés d’estiu, però una data exacta, de moment no.

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Les comissions han preparat la setmana fallera virtual en activitats com concursos de dibuix, de balcons fallers adornats, bunyols virtuals, ...

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? No sé exactament el que s’ha donat, però sí que l’ajuntament ha donat alguna ajuda.

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Es va dir que s’esperaríem a des-

Missatge a la població. Sobretot, a tots els xiquets i xiquetes, que no perdam la il·lusió, que continuem en les nostres comissions, perquè tornarem a celebrar les Falles i seran inoblidables.

El programa Primavera ON, impulsat des de la regidoria de Joventut, Infància i Adolescència de Catarroja, tindrà començament el proper 9 de març amb l’activitat “Música i collage combatiu”. Però aquesta és només una de les moltes activitats que té previstes aquest programa molt transversal, que ha volgut adaptar-se als interessos dels més joves, amb cursos de fotografia per a Instagram o Tik Tok de Guerrilla 8 M. “L’objectiu d’aquest programa és continuar donant resposta a les necessitats de la joventut del poble i apostant per una oferta cultural de qualitat per a fer que els nostres joves continuen participant i formant-se i divertint-se de manera segura“, ha manifestat el regidor de joventut Miguel Verdeguer. “Enguany hem tractat de fer un programa molt transversal amb activitats que s’han adaptat a la programació municipal com és el cas de les Jornades de la Dona”, explica Verdeguer. Aixi doncs, les activitats que es

desenvoluparen fins al 5 de maig, també compten amb un component formatiu de qualitat, en les quals els joves comptaran amb l’oportunitat d’aprendre llenguatge de signes, realitzar un curs en línia de monitor de menjador escolar, o aprendre a cuinar ràpid i saludable amb l’activitat “Sopar fast food saludable” que tindrà lloc el 9 d’abril. El component lúdic també està present en aquestes activitats, on els joves podran des d’aprendre Màgia amb un refernt com Rubén Aparici el dissabte 27 de març, a participar en una gimcana virtual d’Harry Potter el Dissabte 17 i el diumenge 18 d’abril. Dins del programa, també s’esperen activitats temàtiques com Quiz Catarroja, on els joves entre 12 i 16 anys competiran responent preguntes sobre el municipi. Per últim, aquelles persones interessades a participar en les activitats ja poden inscriure’s telemàticament a través del següent formulari: https://www.catarroja.es/va/content/programacio-jove-primavera-2021-cij


Març 2021

Catarroja

www.nouhorta.com

23

Catarroja ja RAEECIONA amb la 644.823 € del Pla Resistir replegada de residus d’aparells per als sectors més afectats per la Covid-19 electrònics i elèctrics REDACCIÓ

REDACCIÓ

Els comerços de Catarroja, ja se sumen a la campanya RAEECCIONA duta a terme per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, juntament amb els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada (SCRAP), per a la gestió dels Residus d’Aparells Elèctrics i electrònics ( RAEE). Aquesta campanya es reedita després de l’èxit aconseguit en les dues edicions anteriors que van

comptar amb la participació de 650 establiments. En aquesta tercera edició, es torna a impulsar la recollida dels RAEE als punts de venda d’aquests productes. L’objectiu d’aquesta campanya es continuar involucrant i conscienciant a tots els agents que intervenen en el cicle de vida d’aquests aparells, a més de conscienciar en l’àmbit de la correcta gestió d’aquests residus, des de l’equip de distribució i comerç fins a la ciutadania en general. L’Ajuntament de Catarroja ofe-

rirà formació i incentius com a segells de qualitat al distribuïdor per la seua bona gestió dels RAEE. A més es farà un sorteig especial de 2 premis de 500 euros entre la clientela dels punts de venda que deposite un RAEE en el seu establiment, canviable en el mateix punt de venda. A més és realitzaran diferents sortejos entre els seguidors de la campanya a Facebook i Twitter, amb un total de 16 premis de 100 euros, que podran canviar als Establiments participants en aquesta edició de RAEECCIONA.

Catarroja disposarà de 644.823 euros per a repartir als sectors més afectats per la pandèmia de la covid-19. L’equip de govern exposava hui, en plenari extraordinari urgent, les bases que l’ajuntament ha preparat per al Pla Resistir de la Generalitat Valenciana que han sigut aprovades per unanimitat. Aquest pla contempla aportacions del Consell (62,5%), la Diputació de València (22,5%) i els ajuntaments (15%), que en el cas del catarrogí es preveu que siga de 96.723 euros de fons propis. “Catarroja continua treballant en la línea que ja varem marcar amb el Pla Reactiva, fent un esforç de tresoreria per a arribar al major nombre de famílies que necessiten ajuda per a continuar amb els seus negocis”, explica Jesús Monzó, alcalde de Catarroja. “Hem fet tots els posibles per agilitzar terminis i ser efectius a l’hora de que les ajudes arriben a les persones que així ho necessiten, entenem que moltes xicotetes empreses están passant per una situación urgent i cal actuar amb velocitat”, ha explicat Lorena Silvent, vicealcaldessa de Catarroja. Aixi doncs, el Pla Resistir, inclou

CATARROJA Camí Real, 15 Tel. 96 126 10 17

Consulta condiciones

les ajudes Parèntesi per als sectors més afectats per la crisi sanitària, que signifiquen una quantitat màxima de 2.000 € per cada autònom o microempresa de menys de 10 treballadors que ho sol·licite, a més d’una xifra addicional de 200 € per cada treballador afiliat a la Seguretat Social a data del 31 de desembre de 2020. Aquesta mesura pretén sufragar gastos de les empreses, com el lloguer, les despeses en energia i comunicacions, els sous dels treballadors i quotes a la Seguretat Social, entre altres, que siguen justificades per les empreses. Pel que fa als sectors que rebran ajudes directes d’aquest pla es troben, el comerç d’alimentació, tèxtils i altres productes; hotels, allotjaments turístics i agències de viatge; hostaleria, restauració i oci nocturn; activitats de creació, artístiques i d’espectacles; i activitats esportives, recreatives i d’entreteniment. El paper de l’ajuntament serà el de tramitar i gestionar el pla, les ajudes del qual seran compatibles amb altres subvencions com les establides pel Pla Reactiva Catarroja presentat pel govern municipal.

CATARROJA Filiberto Rodrigo, 14 Tel. 96 126 46 95

VALENCIA Carteros, 80 Tel. 96 358 72 96


www.nouhorta.com

24

Març 2021

Foios

Juan Antonio Pacha

Entrevista a Juan Antonio Pacha, regidor de Festes i Falles

“En cap moment ens plantegem la suspensió total de la festa” DIANA GIMENO

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? La veritat que ens produeix, sobretot, molta incertesa per saber quan arribarà el moment de poder celebrar la festa fallera. També vull destacar que les tres comissions són molt pacients amb tot el que ens ha portat aquesta pandèmia i afronten amb molta il·lusió el poder celebrar la seua festa quan les autoritats sanitàries ho permetin. Som conscients que, de moment, seran unes falles atípiques i no tindran res a veure de com les coneixem. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Serien moltes coses a tenir en compte, entre elles l’ambient festiu que envaeix tota la població durant eixa setmana, les cercaviles, els actes institucionals, l’harmonia i germanor que es dóna en cada demarcació. Tot això seria un bon resum de com els fallers i falleres de Foios viuen les seues falles.

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Aquest any ho anem a enfocar des d’un punt de vista més interactiu. Volem potenciar les xarxes socials com a mitjà de difusió massiu d’una festa que fa 4 anys va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Fa unes setmanes em vaig posar en contacte amb les comissions mitjançant una carta informativa per animar-los a que participaren en la campanya #Falles Foios 21, que consisteix a pujar fotografies dels diferents actes fallers que se celebren a la població, cada dia difondre un acte diferent, així del 12 al 19 de març inundarem les xarxes i celebrarem virtualment la millor festa del món. I com a acte de caràcter presencial, el dia 19 assistirem a la missa de Sant Josep, acatant totes les mesures sanitàries existents en eixe moment.

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Des de la Regidoria de Festes i Falles juntament amb la Junta Local Fallera de Foios encara no hem determinat una data concreta, però ens decantem pel mes de setembre, el cap de setmana del 17 al 19, fent-ho coincidir amb el mig any faller. En cap moment ens plantegem la suspensió total de la festa, com ja han anunciat algunes poblacions. Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Cada comissió rep, per part de l’Ajuntament, una subvenció de 2.000 € anuals. També la Regidoria assumeix molt de les despeses dels actes organitzats per Junta Local Fallera. Cal no oblidar que les Falles 2020 es van suspendre a pocs dies del seu inici oficial. Tot i que les comissions van poder tindre algunes despeses, gran part del seu pressupost no es va utilitzar i aquest motiu ha fet que hagen pogut seguir cap

Foios posposa la celebració de la Setmana de la Dona REDACCIÓ

A causa de l’actual situació sanitària, des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Foios s’ha decidit posposar la celebració de la Setmana de la Dona. No obstant això, per a commemorar el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, sí que s’han organitzat unes accions simbòliques a les quals es podran sumar les veïnes i veïns de Foios que així ho vulguen. D’aquesta manera, des del 3 de març, es reparteix banderoles per als balcons a totes aquelles persones que ho hagen sol·licitat. Per això, només serà necessari ser persona resident o empadronada a Foios i emplenar el següent formulari: https:// forms.gle/MPH2VShK3F1f9Vmy6. Des de l’Ajuntament es recorda que es repartirà una banderola per casa. “L’objectiu d’aquesta iniciativa no és un altre que participar, de manera segura i responsable, en la visibilitat de la marxa del 8-M a la qual no podrem assistir enguany a causa de la pandèmia”, explica Mónica Chirivella, regidora d’Igualtat. La resta d’accions per al 8M consistiran en la il·luminació de violeta de la casa consistorial i la col·locació d’una pancarta molt especial, així com la lectura del manifest de manera virtual. Per a Chirivella, “és important celebrar aquest dia, però hem decidit reservar el gruix de la Setmana de la Dona per a més

endavant per a, així, poder dur a terme les activitats que es mereix aquesta data tan assenyalada”.

endavant. El contacte que tinc amb elles és continu i saben que poden comptar amb mi per al que necessiten i estiga a la meua mà. Missatge a la població. A tots els veïns i veïnes de Foios dir-los que han sabut comportar-se d’una manera exemplar durant tots aquests mesos que portem patint la pandèmia. Que tinguen una mica més de paciència, encara que sóc conscient que cada vegada costa més aguantar, i que esperem que

acabe tot açò prompte i puguem viure en una nova normalitat amb totes les garanties. També agrair de cor l’esforç que han realitzat des del principi. El meu suport incondicional a tota l’hostaleria i comerços de Foios pels durs moments que han i estan travessant. A tots els fallers i falleres les meues paraules d’ànim i suport incondicional, que estic i estaré sempre al vostre costat i que tornarem amb més força, no tingueu cap dubte.


Març 2021

www.nouhorta.com

25

Godella Entrevista a Eva Pilar Sanchis, alcaldessa de Godella

“De moment hem decidit mantindre la mascletà, som poble de pirotècnics” Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Tenim pendent fer una reunió amb la Junta Local Fallera, ho anem parlant pel grup de WhatsApp però hi ha persones de les dos opinions. Unes pensen fer-les més endavant i altres consideren que es millor ja cel·lebra-les l’any 2022.

JÉSSICA MEDINA

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Està suposant una immensa tristor per no poder fer allò que més els agrada, no estar amb la seua gent, no poder organitzar les festes falleres... dos anys sense la festa és molt de temps. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Jo el que mes trobe a faltar es l’olor a pólvora, el dia 1 de març ja començava la gent a tirar petardos i així estavem fins a la cremà. Trobe a faltar la nit del foc, les mascletaes, la pólvora en general. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? De moment hem decidit mantindre la mascletà, som poble de pirotècnics i hem de donar suport al sector. Es un acte que a un municpi pot ser segur, ja la ferem este estiu també al dia de Sant Bertomeu i va funcionar.

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Nosaltres hem cedit naus municipals per tal d’albergar el monuments de 2020, vam gastar part de la partida en adqurir coses que feien falta i que mai hi havia prou diners com taules i cadires, una nova senyera, insignies, etc... i ara aportarem el nostra granet cel.lebrant la mascletà de Sant Josep.

Eva Pilar Sanchis

L’Ajuntament de Godella fa una crida a la precaució davant la flexibilització de les restriccions REDACCIÓ

L’Ajuntament de Godella fa una crida a la ciutadania per a continuar respectant les mesures imposades per la Generalitat Valenciana per a frenar la pandèmia de la COVID-19 que ha canviat les nostres vides des de fa ja més d’un any. Malgrat la flexibilització de les restriccions, la població ha de ser responsable, ja que la batalla contra el virus encara no ha acabat i cal continuar obeint per a no tornar a moments tan delicats com els que s’han viscut fa escasses setmanes. Per este motiu, la Regidoria de Seguretat Ciutadana, en estreta col·laboració amb la Policia Local, ha establit un dispositiu de vigilància en les zones més sensibles del terme municipal de Godella per a evitar reunions o aglomeracions de persones que incomplisquen amb la normativa vigent. L’horta, els disseminats, la pedrera, Masies… són alguns dels llocs en els quals la

policia de Godella ha detectat acumulació de grups nombrosos de persones. De fet, en alguns casos s’han tramitat actes de sanció per incompliments de les mesures sanitàries vigents per a contindre la COVID-19. Fernando Oliveros, regidor de Seguretat Ciutadana de Godella, ha explicat que és important ser conscients del moment actual: “La pandèmia no ha acabat i hem de ser responsables amb la situació. Les nostres actituds i comportaments poden posar en risc la salut de les persones que ens envolten i de la nostra propia. Cal continuar fent un esforç per a acabar amb la pandèmia”. “Este serà el primer cap de setmana de relaxació de les mesures després de la tercera onada i hem d’anar amb molta precaució. Per això, la Policia Local extremarà la vigilància de tot el terme municipal per a evitar actituds i accions incíviques que llastren l’esforç que estem fent tots com a societat”, ha agregat el regidor.

Missatge a la població. Que se cuiden molt , que tinguen una miqueta més de paciència i que tot açò passarà i podrem tornar a fer festa.


26

www.nouhorta.com

Març 2021

Massamagrell, Manises i Meliana

III edició de Manises Ràdio Fest

REDACCIÓ

Després de molts mesos d’aturada cultural a Manises, la Regidoria de Cultura i la Regidoria de Festes ens presenten la III edició del Manises Ràdio Fest, una gran aposta cultural-musical per tal d’oferir a la ciutadania un programa d’oci per a diferents públics i gustos musicals. A més, es tracta d’una iniciativa que pretén recolzar, en aquestos moments actuals de pandèmia mundial, un dels sectors més castigats, el de la cultura. Dos ubicacions acolliran aquest cicle de cinc concerts; d’una banda, una ubicació a l’aire lliure, el parc de Els Filtres i d’altra l’Auditori Germanies. Ambdues amb totes les mesures se seguretat, control d’aforament i obligatorietat en l’ús de les mascaretes durant les actuacions. Segons paraules del regidor de Festes de

l’Ajuntament de Manises, Javier Mansilla, “som conscients de la situació sanitària actual però, no podem deixar de costat als autònoms i a les empreses del sector de la cultura. Amb aquestos cicles de concerts apostem per una cultura segura acomplint sempre amb totes les mesures de prevenció requerides”. “Es tracta d’una oportunitat per reactivar el sector cultural, una gran espenta econòmica i d’altra banda, la possibilitat d’oferir a la ciutadania propostes musicals variades, en directe, per a tots els públics i de qualitat”, ha assegurat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant. “A més, cal destacar que tots els i les artistes que portem a aquest cicle de concerts són valencians, posant en valor així les nostres arrels”, ha afegit el regidor.

Massamagrell organiza diferentes actividades para conmemorar el 8M El programa de actividades se desarrollará entre los días 8 y 13 de marzo REDACCIÓN

Bajo el lema “Massa masclisme, Massamagrell pel feminisme”, el Ayuntamiento de Massamagrell celebrará el Día Internacional de la Mujer. Este 8 de marzo será conmemorado con un amplio programa de actividantinuación, a las 18.30 horas en el Centro Cultural, tendrá lugar la entrega de premios del XII Concurso de carteles de Camen Tamarit Riera. Las charlas online están programadas para los días 9 y 11 de marzo a las 18.30 horas, y serán retransmitidas por la cuenta de Facebook del propio ayuntamiento. En estos encuentros virtuales se hablará acerca de los falsos mitos impuestos a la sociedad respecto a las mujeres y sobre las nuevas relaciones afectivas en la adolescencia y el papel de la familia. Consecutivamente, el viernes 12 se estrenará un vídeo con el resumen de actividades que tuvieron lugar el pasado 8M de 2020.

La programación también cuenta con dos actividades culturales que se harán en el espacio escénico del Centro Cultural. La primera de ellas tendrá lugar el “Día de la espectadora”, y consistirá en la reproducción de la película de cine “Sufragistas” el miércoles 10 a las 18.00 horas, la entrada se pagará mediante una donación de alimentos no perecederos para Cáritas Parroquial de Massamagrell. La segunda de ellas será la obra teatral “Familia Normal” de Núria Vizcarro, la cual está programada para el sábado 13 a las 19.30 horas, y con ella se dará por finalizada la conmemoración del 8M. Las personas interesadas en asistir a alguna de estas actividades encontrarán más información en el cartel de la programación y en las redes sociales del Ayuntamiento de Massamagrell durante los próximos días.

Totes les notícies a nouhorta.com

Meliana fa obres de millora en el centre de formació de persones adultes

REDACCIÓ

L’Ajuntament de Meliana està executant les obres de millora de l’edifici de l’antic col·legi Pius XII on està ubicat el centre de formació de persones adultes. Es tracta d’una actuació finançada amb la subvenció de 76.000 € de la Diputació de València corresponent al Pla de millora d’espais educatius municipals del 2019. Obres que està executant l’empresa adjudicatària Cerrajería Calvo, de la localitat. Com explica el regidor d’Educació, Joan Orts: “S’actua en l’accessibilitat de la porta principal d’accés, es canvia tota la fusteria exterior i interior antiga, es fa una impermeabilitza-

ció del sostre, es canvia tota la instal·lació elèctrica per a adaptar-la a la normativa vigent i es pintarà tot l’interior i es repassarà la façana”. A la porta principal s’ubicarà una plataforma d’avanç que integrarà les escales i la rampa d’accés i millorarà l’espai de recepció. La fusteria exterior, d’alumini, serà eficient i oscil·lobatent per a un millor confort i l’estalvi energètic. S’aprofitarà el canvi de la instal·lació elèctrica per a sectoritzar-la i s’actuarà en la millora de la impermeabilització del sostre amb la col·locació d’una làmina monocapa autoprotegida amb granulat mineral.


Març 2021

www.nouhorta.com

27

Massanassa Entrevista a la presidenta de la Junta Local de Massanassa, Wanda Recio Machado

“Que no decaigan los ánimos, ¡juntos lo conseguiremos! ” DIANA GIMENO

¿Qué está suponiendo toda esta situación para el mundo fallero del municipio? Un desastre a nivel anímico y personal, tanto para los falleros como para las comisiones, y no podemos olvidarnos de todo lo que rodea este nuestro maravilloso mundo las fallas: ARTISTAS, FLORISTAS, INDUMENTARISTAS, PELUQUEROS, PINTORES, DECORADORES, ... ¿Qué es lo que más echáis de menos de la fiesta? TODO, el juntarnos, vestirnos, el ambiente fallero, la vida en el casal, las noches, las amistades el trabajo codo con codo, el compañerismo, y sobre todo, reunirte con gente que igual no ves en todo el año y reunirnos todas las comisiones. ¿Qué actividades o acciones alternativas llevaréis a cabo aunque la festividad no se pueda celebrar como tal? En realidad alguna actividad virtual

por redes sociales, pero tenemos que ser conscientes que las fallas arrastramos mucho y debemos concienciarnos que aún hay muchos contagios y no han llegado todavía las vacunas al tanto por cien que teníamos que estar, por lo cual, por mucho que nos duela en el alma, tenemos que dar ejemplo a toda la población. Somos un gran colectivo que arrastra a muchísima gente y de nuestras reuniones y nuestros actos podría surgir un gran rebrote y se nos culparía aunque no tuviésemos la culpa, ya que como dicen los expertos, se espera una cuarta ola... ¿Tenéis pensada o habéis hablado alguna fecha para celebrar las Fallas 2021? Suponemos poder celebrarlas sobre el tercer trimestre del año, pero tampoco estamos dispuestos a celebrar fallas por celebrar ni a quemar por quemar, queremos unas fallas como las conocemos, con todos sus días y todos sus actos. Si tuviesen que ser

Falla Massanassa

unas fallas de tres días se replantaría, todo ya que las fallas del 2022 las tendríamos ya encima. ¿Qué ayudas se están dando para superar la crisis? Momentáneamente solo contamos con la subvención anual que nos dan y con el alquiler por cuenta del ayuntamiento para guardar las fallas hasta que se puedan celebrar, y sobre todo, con el trabajo

y dedicación de los falleros de las comisiones Mensaje a la población. Tenemos que ser conscientes de la situación actual y de la que nos viene en un futuro. Todo pasará y volveremos más fuertes que nunca y a disfrutar como nos merecemos de todos los actos juntos. Sobre todo, suplico tanto a los falleros como falleras como a todo

el municipio, que no decaigan los ánimos: todos juntos lo conseguiremos, tenemos que aguantar y no tirar nunca la toalla, no abandonar a nuestras comisiones, no darnos de baja para estar todos juntos en una piña al pie del cañón... El fallero es una raza diferente con una piel dura y sabe enfrentarse a todas las adversidades. OS ESPERAMOS EN LAS PRÓXIMAS FALLAS Y PRÓXIMOS ACTOS.

JORNADAS 8 DE MARZO

DÍA INTERNACIONAL DE LA MUJER LUNES 8 DE MARZO

VIERNES 12 DE MARZO

Campaña de sensibilización municipal, "gestos por la igualdad".

19 h. Teatro online de Las raras, con su espectáculo "Estoy rara", actuación en tono humorístico, visibilizando temas relacionados con la igualdad y la corresponsabilidad. Dirigido a toda la población.

Manifestación simbólica de árboles de la Avenida Josep Alba, a cargo de la Asociación de mujeres progresistas del municipio. Talleres en los centros educativos de primaria del municipio, "De mayor quiero ser yo", dirigidos a trabajar la igualdad, en colaboración con la Mancomunidad Horta Sud.

MARTES 9 y VIERNES 12 DE MARZO

SÁBADO 13 DE MARZO

Scape Room para alumnos de ESO en los centros educativos del municipio.

10:30 h. Actividad online deportiva de Zumba. Dirigido a toda la población.

"En busca de la moda perdida", abordando los estereotipos y convenciones de género a lo largo del tiempo.

17 h. Scape Room virtual "La Red Invisible" con el que se deberá desenmascarar una historia de acoso y violencia. Dirigido a toda la población.

Todos los enlaces de acceso a las actividades y actuaciones estarán a disposición de la población a partir del día 3 de marzo en la web y en las redes sociales del municipio. INSCRIPCIÓN PREVIA:


www.nouhorta.com

28

Març 2021

Museros, Paterna i Quart de Poblet Museros anuncia la seua programació per a celebrar el 8M REDACCIÓ

Dilluns que ve, 8 de març, es commemora el Dia Internacional de la Dona, i amb motiu d’això l’Ajuntament de Museros va anunciar en les seues xarxes socials l’agenda per a commemorar aquest dia, que se celebrarà de forma molt diferent del que és habitual. La campanya d’enguany, sota el lema “Museros per la Igualtat”, està composta per un total de sis activitats dirigides a tots els públics. Quatre d’elles -un concurs, una marxa i dos tallers- es faran de manera virtual i les altres dues -la lectura del manifest i l’espectacle de dansa- seran presencials. El concurs “Art per la Igualtat”, ja està en marxa fins al dia 8 de març, va dirigit a tota la ciutadania i consisteix a elaborar una peça artística que mostre l’art igualitari. Es divideix en quatre categories, de les quals eixiran quatre persones guanyadores, que rebran un lot de llibres sobre la igualtat de gènere i un val per a gastar en el comerç local. D’altra banda, des del 3 fins al 10 de març, tindrà lloc la marxa virtual, en la qual s’anima a tota la ciutadania al fet que imprimisca

un dorsal, es faça una foto amb ell practicant esport i la compartisca a través d’Instagram. La idea és omplir aquesta xarxa social de fotos esportives i entre les persones participants realitzar un sorteig. El dilluns que ve, dia del 8M, es farà la lectura del manifest a les 12.00 hores a la porta de l’Ajuntament de Museros, i al llarg de la setmana es realitzaran dos tallers en línia. El primer d’ells va dirigit a persones adultes i consisteix a identificar la publicitat sexista i la publicitat inclusiva, tindrà lloc el 10 de març a les 18.30 hores. L’altre taller està dirigit als i les adolescents, perquè sàpien reconéixer la violència de gènere en les xarxes socials, i tindrà lloc l’11 de març a les 18.30 hores. Per a tots dos tallers es requereix inscripció prèvia fins al 5 de març. L’última activitat per a commemorar aquest dia serà l’espectacle de dansa “Dones en Construcció” que tindrà lloc el diumenge 21 de març. Les persones interessades a participar en alguna de les activitats poden trobar més informació en les xarxes socials de l’Ajuntament de Museros.

Quart de Poblet anima a la ciutadania a penjar teles de color morat als balcons pel 8M REDACCIÓ

L’àrea d’Igualtat i la Casa de la Dona de Quart de Poblet animen a la població a participar en la commemoració del Dia de la Dona, el 8 de març, des dels seus domicilis. Per a això, es demana a la ciutadania que penge una tela o un mocador morat als balcons per a celebrar d’una manera simbòlica aquesta efemèride durant aquests dies. D’aquesta manera, l’Ajuntament convida als veïns i a les veïnes a reivindicar els drets de les dones i la igualtat plena des de les seues cases d’una manera segura. A causa de la pandèmia, l’habitual marxa per a visibilitzar a les dones i reivindicar la necessitat de continuar avançant en matèria d’igualtat no se celebrarà. No obstant això, la commemoració es traslladarà al format en línia a través d’un vídeo en el qual apareixen veïns i veïnes que han volgut participar deixant el seu missatge reivindicatiu i vestint una peça de color morat. D’aquesta manera, l’Ajuntament garanteix la celebració d’aquest dia tan assenyalat d’una manera totalment segura. Aquest material audiovisual

Paterna revindica una igualdad real y efectiva en el mundo laboral REDACCIÓN

El Ayuntamiento de Paterna ha lanzado una campaña con motivo del Día de la Mujer que este año tiene como objetivo poner el foco en la importancia de alcanzar una igualdad profesional efectiva y real. Una policía, una arquitecta, una conductora y una científica, todas ellas paterneras, son la imagen de la campaña que lleva como lema “También es cosa suya”. Tal y como ha explicado la concejala de Inclusión Social y Políticas de Igualdad, Isabel Segura, “este año se quería romper con los estereotipos que siguen existiendo en profesiones más masculinizadas, dando a conocer a mujeres que han decidido desarrollarse profesionalmente en esos ámbitos”. Además, la concejala ha querido destacar que “es importante lanzar un mensaje claro de que no hay profesiones de hombres o mujeres, sino que todos debemos poder acceder a aquellos trabajos que nos interesen sin que importe el género”. Con el objetivo de visibilizar la presencia de las mujeres en dichos ámbitos laborales se han colocado mupis por toda la ciudad con las fotografías de las mujeres desarrollando su trabajo “de manera que se normalice la presencia de la mujer en

esos trabajos”, ha recalcado la concejala Segura. Asimismo, también ha señalado que “todas las mujeres que han participado en la campaña han compartido alguna situación de discriminación en sus trabajos por el hecho de ser mujer, lo que pone de relevancia la importancia de este tipo de campañas para alcanzar la tan deseada igualdad.” La concejala también ha aprovechado para recordar que este año, debido a la situación sanitaria, las actividades que se han organizado para conmemorar el 8 de marzo se realizarán de manera telemática y la tradicional marcha cívica será sustituida por un video on line. La programación dará comienzo ma-

ñana viernes, 5 de marzo a las 18 horas con la charla on line “Nuevas masculinidades”, a cargo de la agente de igualdad del consistorio, Raquel Fernández. Ese mismo día comienza también el curso online “Procesos de participación de mujeres y hombres y creación de redes para el impulso de la igualdad”. Se trata de un curso de 70 horas impartido por Formación Derivada, que durará hasta el 30 de abril y que al finalizarlo, se obtendrá un certificado acreditativo del mismo. El martes, 9 de marzo a las 18 horas se impartirá la conferencia online “Sexualidad: una mirada amplia”, a cargo de la sexóloga Isabel Ponce y el miércoles, 10 de marzo tendrá lugar la presentación en diferentes redes sociales municipales de las zonas verdes del Parque Tecnológico que llevan nombre de mujeres científicas. Por último, el lunes, 15 de marzo se realizará un recorrido virtual de la exposición “La igualdad para las mujeres de la Coma”. Todas aquellas personas interesadas en asistir a estas actividades pueden inscribirse mandando un e-mail a bsocial@ayto-paterna.es e indicando la actividad en la que están interesadas y se les hará llegar el enlace para que puedan conectarse.

es llançarà en xarxes el mateix 8 de març. D’altra banda, l’alumnat de sisé de Primària de Villar Palasí, San Onofre i La Constitució han gravat la cançó “I tu, només tu!” del Diluvi. Amb el material de cada escola es crearà un vídeo conjunt que es compartirà el 8 de març amb les famílies i els centres. Així mateix, l’actual context sanitari ha visibilitzat la importància de la ciència i, per aquest motiu, des de les Coordinadores d’Igualtat i Convivència dels centres educatius i l’àrea d’Igualtat, s’ha considerat oportú vincular les activitats en els col·legis a aquesta matèria. Així, Quart és Ciència ofereix l’exposició itinerant “Dones i Ciència” a les escoles per a acostar a l’alumnat a aquesta temàtica. També han escrit frases entorn d’aquesta temàtica en uns adhesius que s’han facilitat des d’Igualtat i que es mostraran el 8 de març. Les persones majors també estaran vinculades a la commemoració a través d’Internet en el taller “Unides mai serem vençudes-8M” i en el qual es debatrà com han viscut al llarg de les seues vides aquesta data.


Març 2021

www.nouhorta.com

29

Mislata

Mislata tiene la vacuna contra el machismo La ciudad, a través de diferentes actuaciones, “teñirá” de violeta sus calles y balcones para conmemorar el 8M y la visibilización de la lucha por la igualdad REDACCIÓN

El día 8 de marzo, Día Internacional de la Mujer, es un día señalado en el calendario de Mislata. La lucha contra la violencia machista, la consecución de la igualdad real entre hombres y mujeres y el empoderamiento del papel de las mujeres en la sociedad se han convertido en puntos transversales en todas las políticas que lleva a cabo el Ayuntamiento de Mislata. Para el alcalde de la localidad, Carlos Fernández Bielsa, “la lucha contra el machismo y el camino hacia la igualdad real son dos cosas que no entienden de pandemias. Las administraciones, y toda la sociedad, debemos trabajar día a día en una única dirección, acabar con los asesinatos machistas y situar la igualdad en el centro de todas nuestras acciones.” Esta vocación y empeño por las políticas de igualad debía verse reflejado en las calles de la localidad de algún modo el próximo 8 de marzo. Por ello, la concejalía de Políticas de Igualad, que dirige Carmela Lapeña, y a través de la Casa de la Dona, va a llevar a cabo campañas de sensibilización y diversas acciones a nivel municipal y educativo para que, como aclara la concejala Lapeña, “la lucha contra el machismo no pare nunca. La pandemia no puede ser una razón para dejar desamparadas a esas mujeres que lo sufren a diario. Es por ello que este año el lema será ‘La igualatat és la vacuna contra el masclisme’”. Entre las actuaciones de carácter municipal el color violeta será el gran protagonista. El Ayuntamien-

to de Mislata está repartiendo 3700 balconeras moradas con el lema de este año para así visibilizar el compromiso por la igualdad que tiene el municipio en su conjunto. Además, centenares de paraguas violetas decorarán el cielo de la céntrica calle Miguel Hernández donde está ubicada la Casa de la Dona durante 15 días. La fachada del Ayuntamiento también se iluminará de ese color durante toda la semana y, para completar la marea violeta, el mismo 8 de marzo, y en ausencia de las tradicionales marchas, se repartirán 2000 mascarillas con el lema del 8M. Junto a estas acciones, la campaña “Tot suma” dará voz, a través de carteles publicitarios y un audiovisual, a vecinos y vecinas relevantes y de diversas edades que hablan y reivindican la igualdad y la lucha contra el machismo. Una campaña a la que se han sumado rostros mislateros muy conocidos como la actriz Empar Ferrer, el actor Nelo Gómez y el internacionalmente reconocido escultor Miquel Navarro. Por último, los y las escolares de Mislata tendrán también su papel en esta reivindicativa efeméride. El lema “La igualatat és la vacuna contra el masclisme” lucirá en los centros educativos de primaria y secundaria del municipio. Además, las concejalías de Políticas de Igualdad y Participación Ciudadana han propuesto al alumnado y profesorado diseñar sus propias mascarillas con el lema del 8M. El resultado podrá verse en las redes sociales del Ayuntamiento y de la Casa de la Dona bajo el hashtag #MislataPerLaIgualat.

VACUN A CONT R A EL POLÍTIQUES M ASCLIS ME D’IGUALTAT mislata.es

EDUCAR EN IGUALTAT


www.nouhorta.com

30

Silla Entrevista a Josefina Zaragozà Naranjo, regidora de cultura i festes de Silla

“‘Tenim el cor encés en flama’, ningún dubte que tornarem” DIANA GIMENO

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Com en tots els pobles de la nostra Comunitat on és celebrem les falles, la suspensió de la festa ha suposat que molts sectors professionals estiguen en una situació econòmica prou crítica. Aquestos són els verdaders perjudicats. Quant als fallers, estem acostumats a renàixer de les cendres i amb paciència i imaginació col·lectiva, superarem esta crisi que estic segura que està arribant a la seua fi. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? Sense dubte el contacte amb la gent, amb els amics fallers. Les grans festes als casals. El carrer.

NOUHORTA_249x175mm_AAFF.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

En el meu cas concret, les reunions amb presidents de falla per a organitzar plantades, penjà de banderes, pintà d’escuts, despertades, cercaviles, la cremà, en definitiva organitzar festa. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Des de l’ajuntament no anem organitzar cap activitat. Són les falles i Junta Local Fallera les que estan intentant organitzar moltes activitats, això si, sempre a les xarxes socials. Molts balcons ja apareixen decorats amb banderes i mocadors de les diferents comissions i des de la façana de l’ajuntament penja una gran lona amb el lema “tenim el cor encés en flama”. 1

6/10/20

18:14

Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Encara no hi ha res decidit. Estem pendents, com tots, que Junta Central comunique les possibles dates. Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Des de primera hora es va oferir a les comissions una nau per a guardar els monuments. Algunes l’han utilitzat, altres preferiren deixar les peces on estaven dipositades. En el conveni anual s’ha incrementat en 1.000 €. Missatge a la població. Com ve diu la lona que tenim penjada a la façana de l’ajuntament, “tenim el cor encés en flama” i que ningú dubte que tornarem.

Març 2021


Març 2021

www.nouhorta.com

31

Paiporta

8M a Paiporta per l’apoderament de les dones, des de l’educació i amb molta cultura La regidoria d’Igualtat adapta la programació a la pandèmia però no renuncia a la lluita per la igualtat real des de la posada en valor del paper de les dones i la seua llibertat REDACCIÓ

Amb el lema ‘Vull ser lliure, no valenta’, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Paiporta planteja un 8 de Març, dia de la dona, adaptat a la pandèmia, però sense renunciar a la lluita per la igualtat real de dones i homes. Amb activitats enfocades a totes les edats i multitud de tallers i accions a les escoles i instituts, es planteja un 8M de cultura, teatre, art de carrer, reivindicació i apoderament de les dones. La programació es pot consultar al web paiporta.es/8m i conté exposicions, obres de teatre, elaboració d’un mural al poliesportiu, una ruta d’art urbà feminista per València, l’entrega dels guardons del XIII Premi Carolina Planells Contra la Violència de Gènere de Narrativa Curta, així com la lectura del manifest del Consell de la Dona i el minut de silenci per les dones víctimes de violència masclista. L’activitat comença aquest dimecres, dia 3 de març, amb la inaugu-

ració de l’exposició ‘A cada paraula’ al Museu de la Rajoleria, mentre que l’entrega dels premis Carolina Planells tindrà lloc el 5 de març. El 6 es representarà l’obra ‘Segarem ortigues amb els tacons’ a l’Auditori Municipal i el 8 de Març es farà públic el manifest del Consell de la Dona de Paiporta Més endavant, els dies 11 i 12, s’elaborarà el mural al poliesportiu a càrrec de l’artista Barbiturikills, en homenatge a Katherine Switzer, pionera com a primera dona a córrer la marató de Boston. El 20 de març es projectarà la pel·lícula ‘Manual de la buena esposa’, mentre que el dia 31 hi haurà acte d’homenatge a les víctimes de la violència masclista, el 14 d’abril se celebrarà un taller en línia sobre ‘Criança en igualtat en temps de Covid’ i el 21 d’abril tindrà lloc la ruta d’art urbà feminista. L’alcaldessa de Paiporta, Isbel Martín, ha afirmat que «pel context actual de pandèmia, és més necessari

que mai reivindicar la igualtat entre homes i dones, ja que s’ha comprovat que a nivell econòmic, laboral i social, el preu més alt per aquesta situació l’estan pagant, novament, les dones». Per això, la dirigent paiportina ha animat «a les dones i també als homes a sumar-se als actes de reivindicació organitzats des de l’Ajuntament» La regidora d’Igualtat, Esther Coronado, ha afegit que el disseny de la programació respon a les necessitats detectades, «sobretot, en el camp de l’educació, de treball amb les xiquetes, xiquets i joves, per a previndre conductes que desemboquen després en discriminació o maltractaments». Coronado ha conclòs que «el 8M és una jornada de reivindicació del paper de les dones en la societat, i que s’ha de continuar celebrant malgrat els atacs del negacionistes de la desigualtat». Moció al ple El ple de Paiporta va aprovar en la sessió de febrer la moció pel 8

de Març a proposta de l’equip de govern. El text va eixir endavant amb el suport de Compromís i PSPV-PSOE, a més de Ciudadanos, mentre que el Partit Popular va votar en contra. Els punts d’acord comprometen a l’Ajuntament a continuar elaborant polítiques d’igualtat transversals, amb perspectiva feminista, i a dotar-les de pressupost. A més, es demana al Govern d’Espanya a que ini-

cie els tràmits per a aprovar una llei d’equiparació salarial efectiva entre homes i dones, a demanar-li la ratificació del conveni 189 de l’OIT per a la dignificació del treball de la llar i les cures, a fer efectives mesures contra l’explotació sexual i a que es permeta actuar als ajuntaments, i avaluar i fer seguiment dels acords en matèria d’igualtat d’aquest ple.


32

Paiporta

www.nouhorta.com

Març 2021

Entrevista a María Isabel Albalat, Primera Tinent d’Alcaldia i regidora de Cultura

“Tot açò és molt dur, perquè la raó de ser de les Falles és la germanor” María Isabel Albalat

JÉSSICA MEDINA

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Ha sigut un any molt dur per totes i tots, i per les Falles també. Van ser el primer sector afectat per la COVID, i això suposa que este ja és el segon any que no po-

den viure la nostra festa. Estan patint una baixada als seus censos, no poden reunir-se ni celebrar cap activitat presencial. És dur perquè la raó de ser de les Falles és la germanor. Què és el que més trobeu a faltar de la festa?

Tot! Ja hauríem gaudit de la Cavalcada del Ninot, que a Paiporta és espectacular! La Crida és tan emocionant, sobretot per les Falleres Majors. I els dies de festa... És l’olor de fum, a bunyols, el soroll dels masclets, el color de les comissions als cercaviles... Tornarem en més força que mai.

Reunió amb la Fundació Goerlich per a decidir sobre els vestigis de l’obra de l’arquitecte trobats

REDACCIÓ

L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i el regidor d’Urbanisme, Pep Val, s’han reunit recentment amb el president de la Fundació Goerlich i descendent de l’arquitecte Francisco Javier Goerlich Lleó, Andrés Goerlich, per a decidir conjuntament la forma de posar en valor els vestigis de l’obra de l’arquitecte trobats a la localitat. Aquestes restes corresponen a l’antic mercat de les flors, a la plaça de l’Ajuntament de València, coneguda com la ‘tortada’, desarmada al 1963, i que foren abandonades a un solar per les autoritats de la ciutat en aquell moment. Segons les indagacions realitzades, en els anys 70 les restes es varen rescatar d’un solar municipal de València on es trobaven i se situaren a diferents punts de Paiporta com elements ornamentals i de mobiliari urbà. Durant la trobada amb el representant de la Fundació Goerlich, l’alcaldessa ha expressar la seua voluntat de posar en valor aquest patrimoni: «Ha sigut tota una sorpresa descobrir l’origen dels bancs i altres elements, i ens alegrem que s’haja desco-

bert la procedència perquè ens dona un motiu més per a mantindre’ls, restaurar-los i donar a conéixer la importància d’aquest arquitecte». Sobre la possibilitat que aquests elements retornen a algun punt de la ciutat de València, com ha expressat que desitja la Fundació Goerlich, l’alcaldessa ha afirmat que «és un assumpte que afecta a diferents parts: a nosaltres, a l’Ajuntament de València i a la pròpia Fundació, i esperem arribar a un acord que ens satisfaga a totes i tots». Tot i això, Martín ha afirmat que «el més important és donar a conéixer tant a la ciutadania Paiporta com a la de l’àrea metropolitana l’obra de Goerlich, un dels arquitectes valencians més influents i decisius a l’hora de configurar el paisatge urbà del cap i casal, posant en valor el patrimoni arquitectònic dels nostres pobles i ciutats». Francisco Javier Goerlich va ser arquitecte municipal i arquitecte major de la ciutat de València entre els anys 1931 i 1956, i obra seua són alguns dels edificis més emblemàtics del centre, així com les reformes de places, carrers, i la planificació urbana de diferents barris de València.

Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal? Hem estat en contacte amb el món faller, i respectant el seu parer farem mencions a la festa però d’una manera discreta. No podem celebrar res perquè no hi ha festa. El que sí que volem és mantindre la flama de les Falles i fer-los saber que estem amb les comissions. Farem uns vídeos recordant els moments viscuts, que tornaran segur. També hem encomanat mocadors fallers amb el lema “Tornarem”, per repartir entre la població i fer-los saber que les duguem al cor. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Per ara no, en uns mesos ens tornarem a reunir amb les comissions falleres. Els hem transmés que respectarem la decisió que prenguen i les ajudarem amb tot el que puguem.

Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? L’any 2020 vam duplicar les Ajudes a cada comissió fallera. Eixa ajuda s’ha mantingut este any, que serà complicat per a elles. També hem mantingut la subvenció anual de Junta Local Fallera. A més, l’any passat vam atorgar una subvenció extraordinària per les despeses en lloguer per emmagatzemar els monuments. Missatge a la població. Duguem ja un any de pandèmia. Totes i tots sentim l’esgotament, però ara ja tenim la solució, que és la vacunació. Estem en el camí de superar esta crisi sanitària. I quan així siga, ho celebrarem totes i tots junts organitzant i gaudint de les Falles més espectaculars i emotives de la història! Una abraçada molt gran a la gran família fallera.

Comença la vacunació de la Policia Local Els membres de Policia Local de Paiporta inicien aquesta setmana el seu procés de vacunació

REDACCIÓ

Al llarg d’aquests dies, entorn la meitat de la plantilla ha passat per l’hospital de campanya ubicat a La Fe per rebre la primera dosi del fàrmac. La pròxima setmana serà el torn de la resta dels agents. “Les nostres Forces i Cossos de Seguretat fan un treball essencial i estan ajudant especialment en aquests moments a contenir l’avanç de la pandèmia, vigilant i controlant el correcte compliment de les mesures anticovid entre la població. És una molt bona notícia saber que molt prompte tota la Policia Local de

Paiporta estarà vacunada amb les dues dosis, perquè això també repercutirà en més protecció i seguretat per a la població paiportina”, ha expressat el regidor d’Interior, Vicent Císcar. La vacunació de Policia Local arriba al municipi després d’haver-se administrar ja les dosis a persones dependents, majors de 90 anys, professionals sanitaris i persones que habiten en residències. Així mateix, la vacunació de les persones de 80 anys també avança a Paiporta i en breu s’habilitarà un espai municipal per ampliar la capacitat de vacunació del municipi.


Març 2021

www.nouhorta.com

33

Picassent Entrevista a los componentes de la Junta Local Fallera de Picassent

“Estamos trabajando para poder celebrar unas fallas virtuales” DIANA GIMENO

¿Qué está suponiendo toda esta situación para el mundo fallero del municipio? Para nosotros, los Falleros, el no haber podido celebrar nuestra gran fiesta ha supuesto un gran pesar, una gran tristeza, ya que para muchos de nosotros ser Fallero es un estilo de vida, pero tenemos que reconocer que somos un colectivo muy responsable los cuales hemos acatado en todo momento las medidas adoptadas por la administración. ¿Qué es lo que más echáis de menos de la fiesta? Sería imposible decantarnos por un solo acto, ten en cuenta que nuestra fiesta no son solo 4 días, sino que es todo un año de trabajo y ya llevamos dos años sin poderlas disfrutar en su fecha. Pero sí que echamos de menos el convoy que se crea cuando llegan estas fechas para ultimarlo todo y que salgo todo lo mejor posible. ¿Qué actividades o acciones alternativas llevaréis a cabo aunque la festividad no se pueda celebrar como tal? Estamos trabajando para poder celebrar unas fallas virtuales, queremos que sea partícipe todo el colectivo fallero en las actividades que se están pensando y si la situación lo permite y las condicio-

nes son favorables poder realizar algún acto institucional. ¿Tenéis pensada o habéis hablado alguna fecha para celebrar las Fallas 2021? De momento no hablamos de fechas, pensamos que no debemos anticiparnos debido a lo cambiante que es la situación sanitaria. Preferimos esperar un poco más a ver como evoluciona todo.

Grupal Fallera Mayores, Presidentes y Alcaldesa y Concejal

Grupal Falleras Mayores y Presidentes Infantiles junto Alcaldesa y Concejal

Grupal Junta Local Fallera junto con Alcaldesa y Concejal

Grupal Fallera Mayores, Fallera Mayores Infantiles Presidentes y Presidentes Infantiles

Grupal de JLF junto Alcaldesa y Concejal

Inauguración exposición “NINOT”

¿Qué ayudas se están dando para superar la crisis? Respecto a las ayudas tenemos que decir que es un tema que hay que tratarlo con la administración, de momento el año pasado se nos facilitó una nave para que aquellas fallas con problemas para guardarlas las pudieran depositar sin problema. Mensaje a la población. Nos gustaría transmitir un mensaje de tranquilidad y esperanza a todo el mundo fallero, decirles que está siendo difícil, muy difícil, pero que se sigue trabajando para que en el momento podamos, celebraremos nuestra querida fiesta. También decirles que entre todos lograremos salir de esta, que lo más importante es cuidarnos y cuidar de los nuestros y luego cuando llegue el momento celebrar, pero celebrar con conocimiento y responsabilidad.

L’Ajuntament manté els terminis de pagament de l’IBI que modificà en 2020 REDACCIÓ

Degut a l’evolució de la situació de la pandèmia de la Covid-19 i amb el fin de continuar facilitant que els contribuents puguen complir amb les seues obligacions tributàries, l’Ajuntament de Picassent ha mantés les mateixes condicions que en 2020 per al pagament de l’IBI Urbana i Rústica. Així, el període de pagament per als rebuts

no domiciliats s’iniciarà el 15 de juliol i finalitzarà el 15 d’octubre. A més, per a les persones que tinguen el pagament domiciliat es mantindrà el càrrec en compte per als dies 2 i 3 de setembre, en lloc de com era habitual, en el mes de juliol. A més, cal recordar que també existeix la possibilitat, des de fa anys, de fraccionar en 6 mesos el pagament d’este impost, el

qual, també manté els seus períodes de càrrec com en 2020, és a dir, de maig a octubre de 2021. Pel que fa a l’impost de vehicles i taxes de guals per a este 2021 els terminis de pagament són els següents: del 25 de gener al 31 de març, en el cas de rebuts no domiciliats d’impost de vehicles i per als no domiciliats, el càrrec en compte será el 5 de març. Respecte als guals, el període de pagament en voluntària és del 23 de febrer al 30 d’abril i el càrrec en compte bancari, el 6 d’abril. “Tenint en compte que la situació de crisi econòmica a causa de la pandèmia està afectant a cada vegada més persones i famílies, des de l’Ajuntament, entre altres mesures, volem mostrar el nostre suport mantenint els terminis que fixarem l’any passat per al pagament de l’IBI, degut a que les circumstàncies pràcticament no han

canviat o, en alguns casos, s’han agreujat”, afirma el regidor d’Economia i Hisenda, Francisco Quiles. Per altra banda, recordar que con-

tinua suspesa la taxa per ocupació de via pública per a empreses d’hostaleria i les parades del mercat exterior.


www.nouhorta.com

34

Març 2021

Torrent

Torrent treballa per a accedir al fons europeu Next Generation UE REDACCIÓ

L’Ajuntament de Torrent treballa en la redacció de propostes per al projecte europeu Next Generation UE, que té com a objectiu fer front a la crisi econòmica derivada de la COVID-19 amb la injecció de vora 140.000 milions d’euros en territori espanyol, dels quals 11.200 aniran destinats a la Comunitat Valenciana. “Les diferents àrees de l’Ajuntament estem treballant braç a braç per a traçar una estratègia que ens permeta accedir a aquest pla de recuperació, que tant de bé farà a la ciutat de Torrent.”, assenyala el responsable de la Delegació d’Assumptes Europeus, Andrés Campos. Així mateix, el regidor també ha destacat “la posició privilegiada de Torrent en aquest assumpte, gràcies a la col·laboració del consistori amb el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, liderat per José Luís Ábalos, per a ser una de les ciutats pilot de l’Agenda Urbana Espanyola, iniciativa que també es presentarà a les autoritats europees”. Per a poder accedir a aquestes ajudes del fons europeu Next-Gen, els responsables de les diferents àrees

Sobre técnicas quirúrgicas del consistori se citen setmanalment, els divendres, per a elaborar les propostes d’interés que, posteriorment, s’envien al Govern per a ser presentades davant la Comissió Europea, òrgan que dictaminarà quines propostes seran finançades per aquest pla de recuperació. Així, divendres passat, dia 26 de febrer, l’Ajuntament de Torrent va enviar als ministeris corresponents les propostes en matèria de Comunitats Energètiques Locals i Energies Renovables, elaborades per l’Àrea de Gestió de la Ciutat, encapçalada per Inma Amat, i l’Àrea d’Habitatge i Sostenibilitat, a càrrec de Francisco José Arnau.

També es van adjuntar els projectes relatius a: infraestructures per a la dotació d’aigua potable als nuclis urbans infradotats; una nova fase d’implantació del sistema de protecció contra incendis en el Vedat i pou Sant Pasqual; l’estudi estratègic de zones verdes i espais lliures municipals; la regeneració del barranc de Torrent; la regeneració de la pedrera de Torrent; la millora de l’eficiència energètica i instal·lació de sistemes de producció elèctrica per a autoconsum en edificis municipals; domotització, millora de sistemes de climatització, accessibilitat i protecció contra incendis en edificis municipals.

RESERVA TU MESA PARA EL

También en nuestra terraza

Pl. de la Libertad, 16 - 17 46900 Torrent (Valencia)

96 108 04 90 www.restaurantelaplaza.net

Síguenos en las redes

Después de veinte años ofreciendo cirugías mínimamente invasivas, para esterilizar a las hembras, y para otros muchos procesos, aún hay personas que se sorprenden que esto pueda ser posible. El quirófano es el gran desconocido de la clínica para la mayoría de propietarios. Probablemente casi un tercio de las enfermedades de los animales necesite pasar por quirófano, bien para el diagnóstico, biopsias, o para el tratamiento de la patología. Dedicamos mucho tiempo a explicar los tratamientos médicos, y las pruebas diagnósticas, la ecografía, el tac… sin embargo cuando un paciente entra a quirófano parece que se entiende muy bien el porqué entra en quirófano, pero de puertas para adentro no se sabe muy bien que ocurre allí dentro. Hay muchas intervenciones que se pueden realizar con más y menos medios. Anestesiar a una mascota es algo más complicado que ponerle un simple pinchazo. Requiere un estudio del paciente, del proceso, el grado de dolor que puede estar sintiendo. Monitorizar sus constantes y tener a mano medios para cualquier imprevisto es fundamental. Durante la pandemia tuvimos que ceder uno de nuestros respiradores a sanidad, ahora todos sabemos que estos aparatos pueden salvar vidas de personas y animales y son fundamentales en cada proceso anestésico. Pero no solo eso, tenemos un avanzado equipamiento endoscópico y laparoscópico que nos permite visualizar muchas estructuras a través de microcámaras sin tener que acceder a la cavidad torácica o abdominal. Podemos intervenir a nuestros pacientes a

través de ellas gracias al electrobisturí que cauteriza, cesa el sangrado, a la vez que corta. Este mismo electrobisturí lo podemos utilizar en cirugía abdominal o torácica para evitar tener que hacer ligaduras a mano, disminuyendo el riesgo de sangrado y acortando el tiempo quirúrgico, en definitiva, cirugías más cortas y limpias. La inversión en nuestro quirófano es muy importante y la formación es constante. Nuestra más reciente adquisición el de un aparato de láser de CO2. El láser físicamente consiste en una concentración de átomos que provoca un haz de fotones que vaporiza y corta el tejido sobre el que incide. No produce necrosis alrededor ni sangrado, el efecto es literalmente como un sable láser de Starwars o la mirada láser del hombre de acero. Luke no sangró nada cuando Darthvader le cortó un brazo. Parece de película y realmente es un avance muy importante. Sus aplicaciones fundamentales son la resección de tumores y la cirugía de síndrome braquiocefálico. Las vías respiratorias se inflaman y sangran con mucha facilidad produciendo complicaciones postquirúgicas importantes en la cirugía tradicional que se minimizan mucho utilizando esta técnica. En el Hospital Torrent Grup Veterinari estamos en una constante renovación por ofrecer a nuestros pacientes la mejor tecnología, los mejores servicios pero el mismo cariño y la atención de siempre. Begoña Portas Hospital Torrent Grup Veterinari C/ Padre Méndez, 134 · Torrent Teléfono: 96 158 17 40


Març 2021

www.nouhorta.com

Torrent

35


36

Torrent

www.nouhorta.com

Arranca la XXXV edició de la Setmana de la Dona La campanya ‘Essencials’ s’inicia hui amb l’estrena d’una sèrie de curts amb protagonistes femenines, que representen les dones que han estat lluitant en primera línia durant la pandèmia

Març 2021

Política Amparo Folgado

Amparo Folgado Tonda Portavoz del PP del Ayuntamiento de Torrent

Las calles no son vuestras

REDACCIÓ

L’Ajuntament de Torrent, per mitjà de l’Àrea d’Igualtat, inicia la XXXV Setmana de la Dona de Torrent, amb un programa d’activitats que es duran a terme entre hui i dilluns que ve, dia 8 de març, amb el lema ‘Essencials’. Davant les circumstàncies sanitàries actuals, aquesta serà una edició diferent, ja que se celebrarà íntegrament de manera telemàtica. “Aquesta campanya vol destacar

el rol de totes les dones en la societat i, especialment, d’aquelles que actualment ocupen la primera línia de xoc en la lluita contra la Covid-19”, assenyala la regidora d’Igualtat, Marina Olivares. Per tant, hui arranca una nova edició de la Setmana de la Dona de Torrent amb el treball audiovisual de la jove torrentina Loyola Pérez de Villegas, qui presenta set vídeos amb set dones, ‘protagonistes essencials’, que representen totes les

dones que amb el seu treball contribueixen al benestar de la ciutadania durant aquests moments tan complicats. Així, cada dia es presentarà en les xarxes socials de l’ajuntament un vídeo que ens mostra l’aportació de cadascuna d’elles des dels diferents llocs de treball: una doctora, una caixera de supermercat, una treballadora del servei de neteja, una dona policia, una agent de protecció civil, una infermera i una professora.

Tu nueva página web -20%

¡ahora POR MENOS!

Por desgracia, volvemos a ver como las calles de algunas ciudades del territorio nacional, especialmente Barcelona, se han convertido en el campo de juegos, o más bien, de batalla, de los radicales. Salvajes que salen a la calle, sin ningún tipo de reivindicación, que aprovechan cualquier manifestación para demostrar que su odio no tiene límites. Violentos que no tienen ningún tipo de miramiento, que todo lo que encuentren a su paso, ya sea objetos o personas, es diana de su desmedida irresponsabilidad. Estos hechos, además de ser de extrema gravedad de por sí, se están produciendo en el marco de una emergencia sanitaria, donde centenares de miles de personas están sufriendo las consecuencias irreparables de la pandemia. Mientras la casi totalidad de los ciudadanos están cumpliendo escrupulosamente las normas frente a la COVID-19, estos grupos de descerebrados campan a sus anchas, destrozando mobiliario urbano, comercios o descargando toda su violencia contra la policía. Policía que, por si fuera poco, se encuentra desamparada por sus responsables, además apoyarse en ocasiones la violencia contra ellos por parte de dirigentes políticos, ya sea por acción u omisión. Vecinos, comerciantes y fuerzas de seguridad ven estos días como sus casas,

sus negocios, e incluso sus vidas, corren serio peligro. Las acciones de los manifestantes, cada vez más violentas, parecen gozar de cierta impunidad, ya que noche tras noche, estos indeseables salen a las calles para disponer a su antojo del espacio público, corriendo el peligro de convertirse en algo normal. Ellos destrozan, disparan y agreden. La policía tiene que, ya no defender al resto de ciudadanos, sino luchar por mantener su propia integridad, además de actuar con las manos atadas. La normalidad democrática, de la que tanto se habla estos días, radica en la celebración de manifestaciones, por supuesto, pero desde el civismo y la responsabilidad. Todo aquello que se aleje de esto, no es derecho de manifestación. Es vandalismo, o incluso terrorismo callejero, porque estos días estamos viendo escenas que rozan lo último. La policía, que está en el lugar para garantizar que se ejerza el derecho de manifestación con total seguridad, ha de poder realizar su trabajo con garantías, y como mínimo, con poder para defender su vida. Los vecinos, merecen su derecho al descanso y al orden en sus domicilios. Los comercios, que bastante mal lo están pasando ya, no ver añadidos los daños de los violentos a su situación crítica.

antes 750 €

AHORA DESDE 600€ 96 108 19 34

Visita la nostra web

WWW.NOUSTRACTES.COM

nouhorta.com


Març 2021

www.nouhorta.com

Torrent

37

¿Has pensado en alquilar un huerto para cultivar tus propios alimentos? En Huertos El Alter te lo ponen muy fácil, ubicados en Torrent a pocos minutos del núcleo urbano Disfruta de la calidad y satisfacción de tener tu propia cosecha REDACCIÓN

Huertos El Alter es una empresa familiar que quiere seguir dando vida y conservando una parte de las Alquerías típicas Valencianas, donde tradicionalmente se ejercía la explotación agraria, principalmente de naranjos. Actualmente y debido al avance de la agricultura industrial, los tradicionales campos de cultivo y huertas van desapareciendo, el abandono de los campos por otros trabajos más lucrativos ha ido sucediendo durante los últimos años. Esta iniciativa tiene como objetivo ofrecer la oportunidad a la sociedad de poder vivir la experiencia de cultivar la tierra. Para sus propietarios, los huertos son mucho más que huertos: no solo es trabajar la tierra, plantar, ver cómo crece y cosechar nuestras propias verduras, frutas, flores, plantas aromáticas… todo eso ya es una satisfacción. También es conectar con la naturaleza, disfrutar del aire libre en un entorno relajado, aumentar nuestra creatividad, cultivar también la amistad y el com-

pañerismo, aprender mucho, y comer más sano. Huertos El Alter disponen de una pequeña red de campos de autocultivo que nace de las ganas de cambiar las cosas y de creer en un futuro mejor. Tener tu propia granja es una realidad gracias a iniciativas como la suya, y distinguen: - Cultivos: Las instalaciones y zonas que encontrarás en El Alter, dedicadas al autocultivo. - Cosechas: Las cosechas de sus huertos, con la satisfacción de saber que son 100% naturales. - Parcelas: Rincones ideales para pasar el día, con espacio para cultivar plantas aromáticas y un poco separados del resto. Además, cuentan con una serie de servicios adicionales tales como paelleros, zona de barbacoa, parking dentro del recinto, WC… que facilitan tu estancia en tu huerto alquilado. Si quieres vivir la experiencia de cosechar tu propia alimentación saludable, no te lo pienses más y consigue tu huerto personal.

info@huertoselalter.com / 601 289 553 / huertoselalter.com

1.726 sancions acumulades durant els caps de setmana de tancament perimetral de Torrent La ciutat de Torrent va viure un últim cap de setmana de tancament perimetral amb normalitat i sense incidències que calga destacar REDACCIÓ

S’hi han produït 271 sancions relacionades amb aquesta restricció, per a un acumulat total de 1.726 multes durant els caps de setmana en què la ciutat ha estat confinada perimetralment. La valoració és positiva, ja que els veïns i veïnes de Torrent han sabut respondre a la crida a la responsabilitat que se’ls demanava i han adoptat les mesures de control necessàries. “Som una ciutat amb una població important, per la qual cosa, tot i els inconvenients, l’actitud de la ciutadania ha ajudat a evitar en gran manera la propagació del virus”, ha declarat la regidora de Seguretat Ciutadana, Inma Amat. Segons dades oferides pel Centre de Cooperació d’Operativa Municipal (CECOPAL), aquest cap de setmana es van produir 6.916 identificacions, de les quals es van resoldre en sancions per part de la Policia Local un total de 150, a les quals cal sumar 121 multes més que

va interposar la Policia Nacional. A més, també es van interposar una sèrie de sancions com ara: 15 per no portar màscara (amb un total de 1.424, des que van entrar en vigor les mesures sanitàries); 13 per infringir les restriccions de mobilitat nocturna (amb un total de 187); 3 per superar el límit permés de reunió en grups (amb un total de 99). Respecte de les denúncies a locals públics per infringir la normativa vigent, cal destacar l’absència de sancions durant el cap de setmana, encara que des de l’inici de les noves mesures sanitàries s’acumulen 93 multes. I el mateix ocorre amb les sancions per fumar en espais públics; no n’hi ha hagut cap durant aquest cap de setmana, i el total acumulat és de 108. El total de sancions per les causes descrites és de 1.923 denúncies des de l’entrada en vigor del decret 11/2020 de la Generalitat Valenciana.


38

Torrent i Xirivella

www.nouhorta.com

L’Auditori de Torrent retoma la actividad cultural con “Annie el musical”

Març 2021

Política Raul Claramonte

Raúl Claramonte Val Portavoz de Cs Torrent Tercer Teniente Alcalde

Torrent progresando con Europa

REDACCIÓN

L’Auditori de Torrent retoma su actividad con el espectáculo “Annie el musical”, que cuenta la historia de una pequeña huérfana que vive en el orfanato que dirige la malvada Miss Hannighan, una cruel institutriz que maltrata a Annie y a sus amigas del orfanato. Annie sueña con que algún día sus padres vengan a recogerla, cuando es seleccionada para pasar las vacaciones navideñas con el multimillonario Oliver Warbucks, cuyo único fin es dar a la prensa una imagen amable de sí

mismo. Pero Annie consigue llegar al corazón de Warbucks y, tras miles de aventuras, se convierte en su hija. “Annie el musical” es un auténtico canto al optimismo que, con una escenografía y una iluminación que nos transporta al Nueva York de los años 30, consigue crear una atmosfera ideal para un delicioso espectáculo concebido para el disfrute de toda la familia. La programación del mes de marzo es eminentemente musical. Además del ya consolidado festival de metales Brassurround Torrent, que

se celebrará del 26 al 28 de marzo, por el escenario de l’Auditori pasarán el pianista Carlos Bianchini (14 de marzo) y el grupo Ciudad Jara (13 de marzo), liderado por Pablo Sánchez (La Raíz) y recientemente galardonado con el premio Carles Santos al mejor disco por su trabajo “Donde nace el infarto”. Entradas a la venta en www.auditoritorrent.com y en las taquillas de l’Auditori (jueves de 17 a 20 h, viernes de 11 a 13 h y desde 2 horas antes del comienzo del espectáculo).

Xirivella

Un 10% dels habitatges de Xirivella afectats per l’empremta acústica encara no han tramitat la seua sol·licitud d’aïllament REDACCIÓN

Xirivella és el municipi més afectat pel trànsit d’avions que genera l’aeroport de Manises. Dels 2.338 habitatges inclosos en el Pla d’Aïllament Acústic, que recull el dret dels seus habitants a sol·licitar gratuïtament la substitució de fusteria metàl·lica, persianes i finestres amb doble vidre en cas de no tindre-les, 1.856 es troben a Xirivella. I segons les últimes dades disponibles una mica més d’un 10% d’eixos habitatges, concretament 193, encara no ha formalitzat la seua sol·licitud de renovació de tancaments. Per a tramitar esta sol·licitud és necessari que les comunitats de propietaris dels edificis inclosos en l’empremta acústica facen una petició formal a l’Oficina de gestió dels Plans d’Aïllament Acústic (OPAA) dependent d’AENA. Per a comunicar amb

l’operador aeroportuari cal telefonar al 91 590 31 70 o escriure a oficina.paa@ineco.com. Seguint el protocol establit, l’empresa pública que gestiona els aeroports verifica les sol·licituds i contacta amb els propietaris per a confirmar l’acceptació i fixar el calendari d’obres. Fins hui, 1.389 habitatges a Xirivella estan a l’espera d’aprovació, amb una inversió mitjana que oscil·la entre els 3.000 i els 7.000 euros en funció del número i grandària de tancaments a substituir. Malgrat la magnitud de les xifres, l’Ajuntament Xirivella exigeix a AENA que adapte el seu Pla d’Aïllament Acústic a l’últim Mapa Estratègic de Soroll, conclòs en 2018. Sobre la base d’eixe nou mapa (consultar plànol adjunt) altres 2.400 habitatges, incloent alguns del Barri de la Llum, tindrien dret a la

substitució gratuïta de finestres i persianes si estes són antigues o no compleixen els criteris tècnics d’insonorització. L’exigència municipal la va traslladar la regidora de Medi Ambient, Karin Jansen, en l’última reunió de la Comissió de Seguiment Ambiental de l’Aeroport de València. Jansen, que en nom de Xirivella representa a tots els municipis afectats, va recordar que “els càlculs que maneja AENA en l’actualitat es basen en un mapa de soroll elaborat en 2012” i va instar a a l’empresa pública aeroportuària a “reconéixer el dret dels habitatges inclosos en l’última actualització” del Ministeri de Transports i Mobilitat. Esta actualització, datada fa tres anys, incorpora les noves rutes aèries i, per tant, mesuraments acústics més precisos i realistes.

Torrent será una de las diez ciudades piloto de la Agenda Urbana Española. Así se materializaba a través de un convenio firmado con la visita del ministro de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana el pasado mes de febrero a nuestro municipio. Más allá de este puro formalismo, este acuerdo entre ambas administraciones nos permite adherirnos al mencionado programa cuyo proyecto pretende alcanzar los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS) desde diferentes áreas en beneficio de los torrentinos y torrentinas. Es decir, una apuesta en la gestión por el progreso económico, la sostenibilidad y el bienestar social de la ciudadanía. Sin duda, se trata de una oportunidad para los torrentinos y torrentinas con el fin de poder seguir haciendo frente a las consecuencias de esta crisis sanitaria que aún tratamos de atajar o sobrellevar no solo a nivel municipal sino también mundial. En este sentido, las diferentes áreas del equipo de gobierno local nos hemos puesto manos a la obra para cooperar en las líneas estratégicas que marcarán las acciones del desarrollo de este ambicioso reto con las ayudas de fondos europeos. Y es que nuestro horizonte es la Agenda 2030. Concretamente, en el área de Movilidad y Transporte que me compete, estamos trazando una hoja de ruta para poder trabajar en las mejoras que los conciudadanos y nues-

tra localidad merecen sin perder de vista la movilidad sostenible. Para ello, seguimos trabajando codo con codo con las asociaciones y los colectivos vecinales torrentinos para atender sus propuestas. La clave está en dar soluciones a sus necesidades que les surgen en el día a día. Intentaremos siempre responderlas de la mejor manera posible y optando ahora a esta financiación europea que revierta en una política útil para la ciudad. Por otro lado, esta misma semana manteníamos una reunión telemática los concejales de las áreas de Movilidad de los municipios de más de 50.000 habitantes con el conseller Arcadi España para poner el acento en la voluntad de seguir avanzando en la vertebración de políticas en esta materia y la importancia del acceso a las inversiones de la UE. Nuestros esfuerzos deben ir encaminados a sumar proyectos conjuntos y de consenso desde la colaboración público-privada para salir lo antes posible de esta crisis económica. Pues en el fondo, todos queremos disfrutar de un presente y un futuro mejor, más sostenible y cohesionado, incluso desde el compromiso o deber para dejarles a nuestras generaciones venideras. En Ciudadanos (Cs) Torrent lo tenemos claro: defender con total libertad y desde la puesta en común el progreso económico y social de nuestras ciudades.


Març 2021

Xirivella

www.nouhorta.com

39

Entrevista a Encarna Martí, regidora de Festes de Xirivella

“El món faller de Xirivella està a l’altura, sap que el més important és la salut” DIANA GIMENO

Què està suposant tota aquesta situació per al món faller del municipi? Molta resignació. El món faller de Xirivella està a l’altura, sap que el més important és la salut i per tant amb molta calma esperen els dies que puguem gaudir tots junts com sempre ho hem fet. Què és el que més trobeu a faltar de la festa? L’ambient de carrer, el soroll, la convivència. La pandèmia ens ha obligat a relacionar-nos en ambients reduïts i les falles són multitud. A Xirivella les comissions falleres fan actes conjunts mitjançant la coordinadora, en col·laboració amb l’Ajuntament, tot esperem que torne perquè la festa de les falles és una festa de la gent, del carrer. Quines activitats o accions alternatives dureu a terme encara que la festivitat no es puga celebrar com a tal?

L’Ajuntament de Xirivella sempre al costat de les seues comissions. Hem volgut tindre en compte a les Falleres Majors i aels seus presidents dins d’allò que la pandèmia i la seguretat ens permet fer. Creiem que cal tindre un reconeixement amb els representants de cada comissió, són moltes les il·lusions i les emocions que no s’han pogut viure durant estos dos anys i és just que almenys recordem que som un poble faller. Allò fàcil és no fer res però a Xirivella no som així. Teniu pensada o heu parlat alguna data per a celebrar les Falles 2021? Sí, amb les comissions, convidem a tots els fallers i falleres i com no a la ciutadania a engalanar balcons i finestres amb motius fallers fins al dia 19, és el que hem nomenat “Balconet Faller”. A Xirivella hi ha ganes de falles per això el dia de Sant Josep tenim un dia de record. Aprofitant que tenim un concert de la banda faller del CIM amb aforament reduït i mesures de segure-

tat, convidem a les Falleres Majors i als presidents a participar com a convidats d’honor, també tindrem de vesprada un acte homenatge als representants on els lliurarem un detall elaborat per un artista faller local. Este acte serà retransmet per Streaming per a tota Xirivella. (adjunte cartell). Quines ajudes s’estan donant per a superar la crisi? Des de la Regidoria de Festes hem volgut tindre en compte els sectors més perjudicats, com ara les floristeries a qui encomanarem rams per a les representants o als artistes fallers com és Santi Muñoz de Xirivella que està elaborant uns treballs. Paral·lelament l’Ajuntament està preparant una línia de subvencions extraordinària per a totes les associacions de Xirivella, incloses les falles. Missatge a la població. Ganes però responsabilitat. Vivim estos dies amb molta cura perquè

Encarna Martí

la pandèmia continua amb nosaltres i per tan sols volem recordar que a Xirivella ens agraden les falles i que volem que tornen. I tornaran amb més festa que mai però

ara és moment de pensar que sols podem fer el que ens diu la norma i homenatjar als representants de les comissions perquè s’ho mereixen.

Contigo día a día Del 15 de marzo al 17 de abril

Para que vuelvas a la carretera con seguridad

Consulta condiciones en tu taller.

Comprando neumáticos Michelin turismo o moto recibe hasta 80€ en carburante. TALLERES RUBIO Y GÓMEZ

Ctra. Aldaia-Xirivella, 42, 46960 Aldaia (Valencia) · Tel. 961 502 255 · e-mail: neurubio@euromaster.com


40

www.nouhorta.com

Març 2021

Profile for Nou Horta

Nou Horta 113  

Nou Horta es un periódico gratuito con información de lo que sucede en la comarca de l'Horta.

Nou Horta 113  

Nou Horta es un periódico gratuito con información de lo que sucede en la comarca de l'Horta.

Profile for nouhorta
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded