Page 1

Federico Pallardó, degà de Medicina 50 anys de ‘Nosaltres, els valencians’. Enguany se celebren els cinquanta anys de la publicació del llibre Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster. Amb aquest motiu s’han organitzat diverses activitats, entre les quals una exposició a la Nau. PÀG. 11

Catedràtic de Fisiologia, Pallardó afronta el seu mandat com a degà de la Facultat de Medicina i Odontologia amb el propòsit de consolidar el Grau de Medicina. PÀG. 9

PERIÒDIC SETMANAL www.uv.es/noudise NÚMERO 405 23 DE FEBRER DE 2012

Llibres contra porres

Els estudiants de la Universitat de València s’han mobilitzat aquesta setmana per a denunciar la desmesura de la policia i en solidaritat amb els alumnes detinguts els darrers dies. També des de diverses instàncies de govern de la institució s’han emés comunicats sobre els incidents. PÀGS. 6/7 Articles d’opinió: PÀG. 4 Columna d’Alfons Cervera: PÀG. 12 FOTO: MIGUEL LORENZO


2 beques&cursos

NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

CURSOS MANEIG DE SITUACIONS DIFÍCILS: COUNSELLING EN L’EXEL·LÈNCIA EN LA RELACIÓ CLÍNICA 3 crèdits. El curs pretén proporcionar informació i mitjans per a l’entrenament en habilitats de comunicació, maneig d’emocions i habilitats d’autocontrol. Convoca: OPAL. Dates: 26 i 28 de març; 2, 4, 18, 23 i 25 d’abril; 2, 7 i 9 de maig. Preu: 75 € estudiants de la Universitat. Horari: De 16 a 19 hores. Lloc: Aula 3 de la Facultat de Medicina. Informació: http://www.fguv.org/cursos/ampli ar_noticia.asp?id=1025. ASPECTES COMPTABLES I FINANCERS DE LA VALORACIÓ D’EMPRESES 3 crèdits. Convoca: Servei d’Extensió Universitària. Dates: Del 28 de febrer al 6 de març. Preu: 75 €. Horari: De 16 a 21 hores. Lloc: Campus dels Tarongers. Informació i inscripció: https://secvirtual.uv.es/p/pls/uv0/ public_cursose.ofertacursos. CERTIFICAT DE KNX-PARTNER 3 crèdits ECTS. S’ofereix formació sobre el sistema d’instal·lació KNX, un estàndard que han adaptat en l’actualitat més d’un centenar de fabricants. Amb aquest certificat es figura la llista d’instal·ladors homologats per KNX per al disseny i la instal·lació de serveis de domòtica. Convoca: Adeit. Organitza: Departament d’Enginyeria Electrònica. Dates: De març a abril. Preu: 750 €. Lloc: ETSE (Burjassot) i seu de l’Adeit (València). Preinscripció: Fins el 27 de febrer. Informació : http://postgrado.adeituv.es/index.php. GESTIÓ D’EMPRESES PRODUCTIVES MITJANÇANT SIMULADORS 3 crèdits. Com indica el nom, aquest curs utilitza la simulació com a eina per a la formació de futurs gestors d’empreses productives. Convoca: Servei d’Extensió Universitària. Dates: Fins el 2 de març. Preu: 75 € estudiants de la Universitat. Horari: De 8:30 a 14:30 hores. Lloc: Campus dels Tarongers. Informació: https://secvirtual.uv.es. CINEMA I DROGUES: FICCIÓ O REALITAT 4 crèdits de lliure elecció. És necessari aclarir la informació que els joves obtenen sobre les drogues, separant clarament el que es troba correctament reflectit en el cinema en contraposició amb falsedats o idealitzacions sobre el consum. Organitza: Servei d’Extensió Universitària.

Dates: De l’1 de març fins el 20 d’abril. Lloc: Campus de Blasco Ibáñez. Hora: De 10 a 14 hores. Preu: 100 € estudiants de la Universitat. Informació i inscripció: https://secvirtual.uv.es.

OLTRAVOLTA

CERTIFICAT D’INTERVENCIÓ EN LA PSICOLOGIA DE LA DEPRESSIÓ 3 crèdits ECTS. El curs integra la tècnica de mindfulness i la teràpia d’acceptació i compromís. Organitza: Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics. Dates: De març a juny. Lloc: On-line. Aula Virtual. Preu: 230 €. Preinscripció: Fins el 18 de febrer. Informació: http://www.fguv.org/cursos/ampli ar_noticia.asp?id=1062. TALLERS DE VIDEOCURRÍCULUM 1 crèdit. El videocurrículum és una autopresentació, feta en format audiovisual, sobre la formació, les competències, l’experiència i els objectius professionals d’una persona. Organitza: OPAL. Dates: Del 23 d’abril fins el 4 de maig. Horari: De 9 a 14 hores. Termini d’inscripció: 20 d’abril. Lloc: Aula de Formació. C/Amadeu de Savoia 4, 1ª planta. Preu: 25 € estudiants de la Universitat. Informació i inscripció: http://www.fguv.org/cursos/ampli ar_noticia.asp?id=1031. TALLERS DE DINAMITZACIÓ DEL VOLUNTARIAT UNIVERSITARI Per a l’obtenció dels crèdits ECTS és necessari justificar un mínim de deu hores de participació en les entitats presentades. Organitza: CADE. Preinscripció: Fins el 29 de febrer per als primers tallers i fins el 21 de març per a la resta. Preu: Gratuït. Lloc: Aulari Sud del Campus dels Tarongers. Informació i inscripció: http://www.uv.es/cade/v/voluntariat/promovolun/voluntinscrip11_12.htm. DIPLOMA EN INTERVENCIÓ MULTIDISCIPLINÀRIA PER A TRASTORNS DE LA PERSONALITAT 22 crèdits ECTS. Diploma únic a nivell nacional i internacional sobre els trastorns alimentaris. Organitza: Adeit. Dates: Del 20 de març fins el 2 de juliol. Preu: 1.200 €. Preinscripció: Fins el 25 de febrer. Horari: A distància. Lloc: Fundació UniversitatEmpresa. Informació: http://www.adeit.uv.es/av/info2011 /index.php?codigo=11522090_3

BEQUES I PREMIS PROGRAMA DE MOBILITAT ENTRE INSTITUCIONS ASSOCIADES A L’AUIP 2012

PRÉSTECS UNIVERSITARIS

Convoca: Associació Iberoamericana de Postgrau. Termini: 28 de març. Objecte: Aquest programa promou i afavoreix la mobilitat acadèmica de manera internacional, facilitant així la trobada entre acadèmics i investigadors de diversos països. Requisits: Aval de la universitat de procedència i aval de la universitat de destinació. Sol·licitants: Estudiants de postgrau i doctorat i interessats a estudiar aquestes disciplines. Informació: http://www.auip.org/.

Convoca: Ministeri d’Educació. Objecte: Facilitar el finançament dels estudis de màster universitari i de doctorat. Requisits: Els estudiants comunitaris i no comunitaris hauran d’acreditar la condició de residents durant els quatre anys immediatament anteriors a la data de sol·licitud. Termini: De l’1 d’abril al 29 de juny. Informació: http://www.educacion.gob.es/educacion/universidades/convocatorias/titulados-doctoresprofesores/prestamos-renta-universidad.html.

BEQUES CREU CEPYME. PRÀCTIQUES A EMPRESA 2012

BEQUES DE POSTGRAU FUNDACIÓ “LA CAIXA”

Convoquen: Santander, CRUE, CEPYME, Pràctiques a Empresa. Objecte: Promoure la realització de pràctiques pels estudiants, facilitant la seua inserció laboral posteriorment; i augmentar la col·laboració entre empreses i la Universitat de València. Requisits: Estudiants de la Universitat de València de qualsevol titulació (amb més del 50% dels crèdits superats) que no tinguen cap relació contractual amb l’empresa o entitat. Termini: 28 de febrer. Informació: http://www.fguv.org/opal/index.asp ?ra_id=7&no_id=1558.

Convoca: Obra Social “la Caixa”. Objecte: 222 beques per a estudiar a Espanya, Europa, Estats Units, Canadà i Àsia. Termini: Vegeu terminis de sol·licitud per a cadascuna de les beques. Informació: http://www.fundacio.lacaixa.es/amb itos/becas/convocatorias_es.html.

BEQUES PER A LA REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES A LA PRESIDÈNCIA DE LA GENERALITAT Convoca: Generalitat Valenciana. Objecte: 35 beques per a realitzar pràctiques en matèria de comunicació durant l’exercici 20122013, amb l’objectiu de completar la formació acadèmica dels joves. Destinataris: Titulats en Ciències de la Informació, Periodisme, Imatge i So i Comunicació Audiovisual. Informació: http://www.gva.es/l.

BECA FARO GLOBAL Convoquen: Universitat Francisco de Vitoria i Fundació UniversitatEmpresa. Objecte: 1.050 beques per a fer pràctiques a empreses a Europa, Àsia, EUA i Canadà. Sol·licitants: Estudiants universitaris que hagen superat un 70% dels crèdits totals de la seua carrera. Termini: Oberta fins el 2013. Informació: En la web http://www.becasfaro.es/home.php. BEQUES PER A DOCTORATS EN BIOMEDICINA Convoca: Obra social “la Caixa”. Objecte: Amb la finalitat de donar suport al desenvolupament de la ciència, es financen 40 beques anuals per a cursar un doctorat, en quatre centres espanyols, en investigació biomèdica. Bases del programa: la informació detallada es troba en cadascun dels centres de biomedicina: CNIO, CSIC, CRG i IRB. Informació: http://www.fundacio.lacaixa.es/amb itos/becas/doctoradosbiomedicina_e s.html.


NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

PROGRAMA CONÉIXER. 12.000 preuniversitaris visiten la Universitat aquesta setmana

notícies 3 Projecte ONCOTIC per al diagnòstic i el tractament contra el càncer REDACCIÓ

Estudiants del programa Conéixer en una edició anterior. FOTO: MIGUEL LORENZO

Estudiants de batxillerat reconeixen les seues futures aules REDACCIÓ

Un total de 11.881 estudiants d’ensenyament secundari estan participant en el programa Conéixer la Universitat des del dimarts dia 21 de febrer i fins a hui dijous 23 de febrer. El Campus de Blasco Ibáñez tenia previst acollir 4.931 estudiants mentre que el dels Tarongers 4.336. Al Campus de Burjassot-Paterna s’han inscrit per a realitzar la visita 2.607 futurs universitaris. Així i tot, el nombre final de visitants ha pogut variar, ja que

els darrers esdeveniments amb motiu de les manifestacions per les retallades en educació han fet que algun institut anul·lara la visita. Les facultats d’Economia, Magisteri i Filologia, Traducció i Comunicació són els centres que estan rebent més preuniversitaris. Les visites del programa Conéixer són una iniciativa coordinada pel Servei d’Informació i Dinamització (SeDI) amb la participació de totes les facultats i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria.

Els díhuit centres universitaris acullen els visitants, els expliquen l’oferta de graus del centre, parant atenció en assumptes com ara les competències, els dobles graus i els coneixements previs que convé tindre, i els mostren les instal·lacions. L’alumnat que ha confirmat la seua participació en la setze edició d’aquest programa cursa actualment segon de batxillerat o segon curs d’algun dels cicles formatius de grau superior i procedeix de 218

centres d’ensenyament secundari valencians. Als visitants se’ls entrega una guia amb els plans d’estudis dels graus del centre que han escollit visitar, a més de la Guia d’accés a la Universitat de València. Les visites són guiades en la seua majoria per estudiants universitaris voluntaris que acompanyen els futurs alumnes pels espais clau i els expliquen el funcionament de la Universitat. Tota la informació es pot consultar en aquest blog: http://coneixer.blogs.uv.es/.

Investigadors del Labhuman-i3BH de la Universitat Politècnica de València i l’Hospital Clínica Benidorm, junt amb el Laboratori Labpsitec, de la Universitat de València i la UJI, estan treballant en noves tecnologies per a millorar el diagnòstic i tractament contra el càncer en el marc del projecte ONCOTIC (Teràpies Col·laboratives per a Tractaments Oncològics). En el projecte participa Rosa María Baños, catedràtica del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. En la presentació del projecte es van donar a conéixer les noves tecnologies amb les quals es treballa i que permetran als professionals clínics prendre millors decisions cooperatives per a la diagnosi i el tractament del càncer. S’han presentat sis noves eines per ajudar al diagnòstic i per al seguiment de la teràpia i d’ajuda a la cirurgia. Són IMFUTEC, un nou programari per a conéixer de manera objectiva i prematura l’estat del teixit cerebral davant d’una possible malaltia neurològica; BIOMAMA, un sistema per a la localització automàtica en 3D de tumors en mama; HEPABIO, un navegador que permetrà a través de la realitat augmentada planificar i guiar els cirurgians en les biòpsies de fetge; HEPAPLAN, un programari que ajudarà el metge a realitzar el seguiment i l’evolució de tumors en fetge; PSICOONCOLOGIA, un programa basat en tècniques de realitat virtual per a millorar el benestar emocional en pacients oncològics adults; i QIPI, un quiròfan intel·ligent.

Alumnes Erasmus Mundus, a l’Escola d’Hivern a Gandia REDACCIÓ Durant les pròximes dues setmanes quaranta-quatre estudiants de setze països (Alemanya, Canadà, Estats Units, Grècia, Polònia, Ski Lanka, entre altres) participaran en la fase presencial de l’Escola d’Hivern Bernhard Wilpert organitzada per Erasmus Mundus WOP-P (www.erasmusmunduswop.org) que es desenvoluparà al Centre Internacional de Gandia (CIG). El Màster EM en WOP-P s’imparteix pel consorci de cinc universitats europees (Barcelona, Bolonya, Coïmbra, París-Descartes i València) i està coordinat per un equip de professors de la Facultat de Psicologia i l’Institut Universitari IDOCAL de la Universitat de València (www.uv.es/idocal), on s’imparteix íntegrament en anglés. En l’actual edició els participants

són alumnes del màster en les cinc universitats del consorci, les dues universitats associades del programa màster, la Universitat de Guelph (Canadà) i la Universitat de Brasília (Brasil). També hi participen estudiants de la San Jose State Univerity (EUA), la Universitat de Baltimore (EUA), la Universitat de Maastricht i la Universitat de Grècia. El quadre de professors està compost per prestigiosos investigadors, acadèmics i professionals entre els quals es poden destacar el professor Robert Rosega (O. Maastricht, NL i president de l’European Federation of Psychology Associations), Rob Briner (Universitat de Bath, UK), David Guest (Kings College de Londres, UK), Neil Anderson (Brunel University, UK), Dirk Steiner (Universitat de Nice), Eric Andriessen (Universitat

Els estudiants Erasmus Mundus de Psicologia, a Gandia.

de Delft) i Fred Zjisltra (Universitat de Mastricht). La coordinació està a càrrec de Carolina Moliner, Isabel Rodríguez i José M. Peiró, de professors de l’Institut d’Investigació IDOCAL, de la Universitat de València, Vincent Rogard, de la Universitat París Descartes, i Salvatore Zapala, de la Universitat de Bolonya. La formació en aquesta Joint Intensive Lear-

ning Unit del Màster EM en WOP-P té tres fases: la primera de treball en equips virtuals compostos per membres de diverses universitats i països; la segona presencial, que se celebra al Centre Internacional de Gandia; i la tercera comprén el treball final d’integració, realitzat a distància amb el suport de l’Aula Virtual de la Universitat de Valén-

cia. L’objectiu fonamental d’aquesta Escola d’Hivern és el desenvolupament de competències professionals (coneixements, habilitats i actituds) per al disseny d’intervencions en l’àmbit del desenvolupament organitzacional i dels recursos humans en un context internacional i amb una aproximació que combina la perspectiva global i la local.


4 opinió

NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

TRIBUNA OBERTA

Les revoltes vistes des de Newcastle l meu nom és Àlvar López, i sóc estudiant de Periodisme de la Universitat de València, encara que actualment em trobe a Newcastle (Anglaterra) d’Erasmus. Ja podeu imaginar quin és el motiu de la meua carta. És dur estar a tants quilòmetres i veure tot el que està passant sense poder fer-hi sinó llegir els articles i notícies de diversos mitjans i intentar fer-se una idea del que en realitat està passant. I més dur (i trist) és llegir que diversos menors d’edat han estat detinguts i arrestats per expressar el seu malestar. Però, com diverses veus han dit, davant la força i la repressió sempre ens queda el poder de les paraules, el poder de la raó. I per això escric aquestes paraules. Perquè ha arribat el moment (si és que no hi havia encara motius suficients) d’alçar-se, d’apagar la televisió, d’eixir de casa i manifestar-se pel que ens pertany. Manifestar-se per una educació digna, per poder assistir a classe sense haver d’acudir a les aules amb mantes per a protegir-se del fred. Ha arribat el moment de manifestar-se pel simple fet de recordar que tenim el dret de manifestarnos lliurement, d’expressar les nostres opinions sense que ningú ens coarte. Però, sobretot, ha arribat el moment de demostrar que la nostra generació no és antisistema, no és violenta ni està formada per qua-

E

Passeig al Mar hir per una casualitat, al Centre Cultural La Nau, vaig assistir a la presentació d’un documental que considere que és un bon exemple a seguir. Es tracta d’un treball que ens transmet la història d’una promoció de metges que van fer la carrera del 1971 al 1977. Fou la darrera promoció de futurs metges

A

que viuria els darrers anys del franquisme i el principi de la transició. El documental aborda, entre altres, el joc entre estudiants que venien de les comarques amb una llegua pròpia i els seus companys i companyes de la ciutat castellanitzada, la presa de consciència social i política, els comités de curs, els partits polítics revolucionaris, les assemblees, com aquella de febrer del 1972, dissolta a colps de porra pels grisos del franquisme, detencions, por... El paper de les cançons, del Llach, Raimon, de Paco Ibáñez.

405 Edita: Universitat de València. Directora: Remei Castelló. Consell de Redacció: Daniel González Serisola, Olga Dénia, Alfons Cervera, Magda R. Brox, Agustí Hernàndez, Angélica Morales Manuel Peris i Francesc Bayarri. Disseny i maquetació: Tomàs Gorria. Fotografia: Miguel Lorenzo. Correcció lingüísstica: Agustí Peiró. Administració i Serveis: Paco González, Vicent Martínez i Mónica García.

Contractar Publicitat: Publipress. Tel. 96 391 84 00. Redacció: Gabinet de Premsa (Avinguda de Blasco Ibáñez 13, 46010). Tel. 96 386 41 13. Correu electrònic: premsa@uv.es. Nou Dise digital: http://www.uv.es/~noudise. Impremta: Rotodomenech S.L Dipòsit legal: V-1.612-1997. ISSN: 1138-0624. Nombre d’exemplars: 10.000.

He citat aquella assemblea, que altres com jo la van conéixer des de fora, i ho he fet perquè ens porta també al present, ja que és recordada per la brutalitat amb la qual la policia franquista va irrompre al centre, amb quasi un centenar de detinguts, i va apallissar el personal, com aquests dies ha passat amb els estudiants dels instituts. La vida al centre, entre altres: els comités de curs i dels partits clandestins, la precària situació dels estudis de medicina, basats en una formació llibresca i poc pràctica, forçarien aquests futurs metges i metgesses a protagonitzar vagues i accions per tal de tindre pràctiques a hospitals, tot revolucionant la docència que aleshores es practicava, obrint pas, al mateix temps, a una concepció que superava la simple cura immediatista de les malalties en situar-les en un context de salut més ampli. No mancava un espai per a les relacions personals, i com que el personal buscava formes per a trencar amb la moral imperant, els pisos van ser el principi de l’emancipació on es podien tindre relacions normals entre els sexes, la recerca de les pastilles anticonceptives aleshores quasi inaccessibles, etc. No mancarien tampoc expedients, detencions i processaments al TOP. Certament, una bona iniciativa, pensada per a donar testimoni de les experiències i, alhora, dirigida a les noves generacions en un marc democràtic devaluat per corrupcions i l’autoritarisme dels governs conservadors que dissortadament tenim. Si podeu vos recomana el devedé, segur que deu ser possible trobar-lo.

tre perroflautas (com alguns diuen sense cap lògica), ni per quatre xavals amb ganes de cremar contenidors. Som molt més que això. Som la generació que no vol callar, que hui vol expressar el seu malestar i vol fer-ho de manera pacífica, fent ús del seu dret a opinar lliurement. Així que no ho oblidem, demostrem que sabem manifestar-nos per vies ben allunyades de la violència, defenguem el que per dret ens pertany, però no els donem motius per a justificar els seus injustificables actes. Ha arribat el moment d’eixir al carrer, perquè per xicotet que puga ser el nostre gest, com Teresa de Calcuta va dir: “De vegades ens sembla que només aportem una gota a aquest immens oceà, però el mar seria menys sense eixa gota”. PD: Un deu a la degana de la Facultat d’Història per deixar als estudiants protegir-se a la facultat per a debatre en assemblea. I un altre deu per a la Universitat de València per demostrar el seu malestar en “lamentar la resposta davant les protestes”. Això fa que u se senta orgullós de pertànyer a aquesta Universitat.

Àlvar López. Estudiant de Periodisme de la Universitat de València, d’Erasmus a Newcastle

FOTO: MIGUEL LORENZO

Vicent Álvarez


NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

ELECCIÓ. La Xarxa té com a finalitat fomentar l’I+D+i

El vicerector Pedro Carrasco presidirà RUVID Pedro Carrasco Sorlí, vicerector d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València, ha estat elegit com a nou president de RUVID, la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la I+D+i. REDACCIÓ

Ocuparà la vicepresidència Antonio Barba Juan, vicerector d’Investigació de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. La renovació de la comissió executiva va tindre lloc durant l’assemblea general de l’entitat. L’acte va reunir els vicerectors amb competències en investigació de les set universitats valencianes, els responsables de les oficines de transferència de resultats de la investigació i els socis honoraris: Agustín Escardino Benlloc, professor emèrit de la UJI, i la Xarxa de Parcs Científics. Així mateix, els vicerectors van debatre sobre les implicacions en la política universitària de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, text aprovat en l’última etapa del Govern anterior. També van tractar la política d’I+D+i de la Generalitat i de l’Administració de l’Estat, i van aprovar per consens el Pla de Treball i el pressupost per a l’any 2012 .

Pedro Carrasco .FOTO: MIGUEL LORENZO

RUVID es va crear el 2001 i actualment es compon de les set universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana. L’objectiu de RUVID és fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i

la innovació en totes les àrees de coneixement. Així mateix, RUVID promou línies de cooperació i es constitueix com a veu única davant les administracions públiques i altres agents del sistema.

Carda, vicepresidenta de la Conferència Estatal de Defensors Universitaris REDACCIÓ La síndica de Greuges de la Universitat de València, Carmen Carda, ha estat elegida vicepresidenta de CEDU, la Conferència Estatal de Defensors Universitaris. Carmen Carda, catedràtica d’Histologia, ha estat elegida durant la XX reunió de la comissió executiva de CEDU, celebrada a Madrid. La conferència reuneix els 56 defensors en actiu de les universitats espanyoles. La presidència està ocupada per Rosa María Galán, de la Complutense de Madrid, i el secretari és Francisco Jaque, de l’Autònoma de Madrid. A més, s’han nomenat huit vocals. Els defensors universitaris tenen diverses denominacions (valedors, mediadors, Tribunal de Garanties, Síndic de Greuges, etc...). Tenen com a missió vetlar pels drets i llibertats de tots els membres de la comunitat universitària. Aquesta figura es va introduir per primera vegada amb la Llei Orgànica

d’Universitats del 2001, si bé algunes universitats, com ara la de València, van ser pioneres a crear una figura que va acabar consolidant-se en el panorama universitari. Carmen Carda va nàixer a Vila-real el 1960. És llicenciada en Medicina des del 1983 per la Universitat de València i doctora en Medicina des del 1988 per aquesta mateixa universitat. Posteriorment es va llicenciar en Odontologia i es va doctorar en aquesta disciplina a la Universitat de Granada. És catedràtica d’Histologia a la Universitat de València des del 2005. Al llarg de la seua trajectòria ha participat de manera continuada en la vida universitària. Ha estat vicedegana d’Estudis i Relacions Institucionals de la Facultat de Medicina i Odontologia; membre del Claustre i de les comissions d’Investigació, Recursos, Igualtat i Pla Estratègic, així com de les comissions d’elaboració de plans d’estudi de Veterinària i de Medicina.

Carmen Carda .FOTO: MIGUEL LORENZO

notícies

5

Pilar Campins repeteix com a degana de Química REDACCIÓ Pilar Campins ha estat reelegida com a degana de la Facultat de Química. En segona ronda, Campins ha aconseguit 21 vots, mentre que l’altre candidat, el catedràtic José Ramón Pedro, n’ha obtingut 20. I s’ha registrat un vot en blanc. En l’equip, a la degana l’acompanyen Francisco Estevan, com a vicedegà d’Estudis; Maite Picher Uribes, vicedegana d’Infrastructures, Investigació i Empresa; i Salvador Gil Grau, com a secretari. Pilar Campins Falcó (Sueca, 1959) va estudiar Ciències Químiques a la Facultat de Química de la Universitat de València (1976-1981). Es va doctorar el 1985 amb Premi Extraordinari. Des de gener del 2002 és catedràtica de Química Analítica a la Facultat de Química de la Universitat, on va ser prèviament becària d’investigació del programa de formació de professorat universitari, professor ajudant i professor titular el 1987. Ha impartit docència a les facultats de Química, Biologia, Farmàcia i a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria en els nivells de llicenciatura i postgrau. Ha dirigit una quinzena de projectes d’investigació subvencionats per organismes públics en convocatòries competitives i relacionats amb estudis clínics sobre drogues de disseny i marcadors tumorals, i estudis mediambientals sobre contaminants prioritaris i emergents. Ha contribuït a la disciplina tot introduint nous conceptes en calibratge, exactitud i qualitat dels resultats analítics, anàlisis multiresidu i cromatografia líquida. Campins és autora de prop de cent huitanta publicacions científi-

Pilar Campins. FOTO: MIGUEL LORENZO

ques en forma d’articles en revistes internacionals de l’especialitat i capítols de llibres. A més de nombroses comunicacions i ponències en congressos científics, ha dirigit deu tesis doctorals. Lidera un grup d’investigació consolidat, Mintota, creat el 1988, i ha establit col·laboracions amb grups d’investigació de la Universitat de València pertanyents a altres departaments i instituts d’investigació, altres universitats espanyoles i europees. El grup d’investigació rep becaris i investigadors d’altres nacionalitats en estades pre i postdoctorals. Campins té experiència en la gestió universitària, on ha ocupat i ocupa càrrecs, tant per elecció com degana de la Facultat de Química des de febrer del 2009, com per designació, vicedegana (des de novembre del 2003 fins a febrer del 2009) o vocal del Comité de Ciències Experimentals de l’ANECA (20072009). Pertany a la junta consultiva de la Universitat de València des del 2005 i a la comissió de professorat des del 2002 fins el 2009.


6I7 Centrals

NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

PROTESTA. Milers d’estudiants de la Universitat rebutgen

Estudiants exhibeixen llibres davant de Geografia i Història, al migdia de dimarts 21 de febrer. FOTOS: MIGUEL LORENZO

Mobilitzacions contra la desmesura de la policia REDACCIÓ “No hi haurà pau per als malvats”. “Els llibres són les nostres armes”. Aquests són dos dels lemes més cridats durant les manifestacions d’estudiants aquests dies a València. Uns eslògans que fan referència a la desproporció amb la qual ha actuat la policia i que contraposen la idea de la cultura enfront de l’ús de la violència. Milers d’estudiants de la Universitat de València estan mobilitzats aquesta setmana en contra dels retalls en educació anunciats per la Generalitat i el Govern central, i en solidaritat amb els alumnes de secundària que han estat colpejats per la policia els darrers dies als carrers de València. Assemblees, manifestacions, comunicats i altres iniciatives estan sent seguides de manera multitudinària pels estudiants de diversos centres de la institució acadèmica. També des de les diferents instàncies de govern de Universitat de València –centres i departaments– s’han fet públics comunicats de solidaritat amb els estudiants, i de crí-

tica davant de l’actuació policíaca. Tot va començar dimecres 15 de febrer a les portes de l’institut de secundària Lluís Vives de València. Un tall del trànsit per part d’alumnes del centre, que protestaven des de feia setmanes contra les retallades anunciades en l’àmbit de l’educació, va desfermar una resposta desproporcionada per part de la policia nacional. Hi hagué detencions, i això va animar una reacció de solidaritat per part d’altres estudiants de diversos centres. Noves manifestacions d’estudiants van ser reprimides amb força per les forces de seguretat, i va anar augmentant el clima de tensió en tota la ciutat. “Entre els detinguts hi ha estudians de la Universitat del BEA, del SEPC i d’A Contracorrent”, va informar a la televisió de la Universitat (MediaUni) Javi Bocero, del sindicat BEA. Des de diversos sindicats d’estudiants de la Universitat de València s’han emés els darrers dies comunicats de solidaritat i s’ha convovat a participar en manifestacions de protesta per l’actuació de la policia. Dimarts dia 21, el Rectorat de la

“La Universitat, la casa dels estudiants” El delegat del Rector per als Estudiants, Daniel González Serisola, s’ha sumat a la consideració de l’actuació de la policia com a “desmesurada”, i ha defensat el dret constitucional a la manifestació pacífica. També ha recordat la tradició universitària d’acollir el debat del estudiants, així com el foment del pensament crític. “La Universitat és la casa dels estudiants, on poden vindre per a debatre sobre tot allò que està passant”, ha dit Daniel González Serisola. En declaracions a Ràdio Universitat, Daniel Gonzaléz ha explicat les gestions realitzades per les autoritats acadèmiques en saber que hi havia estudiants de la Universitat detinguts pers la policia. En tot moment, des de la Universitat es va estar en contacte amb la Delegació del Govern i amb els sindicats d’estudiants per a conéixer si els detinguts precisaven d’algun ajut concret, i

Daniel González Serisola.

Elena Grau.

mitjançant un comunicat es va confiar en un alliberament immediat dels tres estudiants. La decana de la Facultat de Geografia i Història, Elena Grau, va autoritzar en la nit de dilluns a dimarts una assemblea d’estu-

diants, un reduït grups dels quals va decidir passar tota la nit en aquest centre. També des de la Facultat es va recordar als caps policíacs que no havien d’intervindre en l’interior dels espais universitaris.


les càrregues dels darrers dies pels carrers de la ciutat de València Destaquem El Rectorat recorda que la crítica i la protesta social i cívica és un dret constitucional de la ciutadania Tres estudiants de la Universitat van romandre una nit detinguts La Facultat de Geografia i Història va ser l’espai elegit pels manifestants per tal de celebrar una assemblea la nit de dilluns a dimarts La institució acadèmica no ha suspés cap de les activitats previstes per a la setmana, inclòs el programa Conéixer

Universitat de València va emetre un comunicat, on es llig que la institució “entén que la crítica i la protesta social i cívica, expressades per mitjans pacífics, és un dret constitucional de la ciutadania”. En aquesta línia, s’afegeix: “Davant de les manifestacions i les accions de protesta convocades per grups d’estudiants a València els darrers dies, la Universitat considera que s’ha registrat una resposta desmesurada per part de les forces de seguretat, que pot conduir a una escalada de violència de conseqüències imprevisibles, i demana la reconstrucció de ponts de diàleg per tal de superar l’actual clima de conflicte”. En la nit de dilluns a dimarts, grups d’estudiants sol·licitaren entrar a la Facultat de Geografia i Història per tal de celebrar una assemblea. Tant l’equip deganal com el Rectorat van autoritzar l’ús d’espais universitaris, “d’acord amb l’esperit de foment del diàleg com la millor forma per a resoldre les discrepàncies i trobar solucions”, s’afirma en el comunicat. Paral·lelament, les autoritats universitàries van rebutjar tota intervenció policial a la seu universitària. Al llarg dels darrers dies, el Rectorat s’ha interessat, en diverses ocasions, davant la Delegació del Govern, pels estudiants detinguts durant les protestes i ha manifestat als seus responsables la preocupació pels incidents i la probable evolució del conflicte. La Universitat confia en un retorn ràpid a la normalitat. La Universitat de València no ha suspés cap de les seues activitats previstes, com ara l’acollida de milers d’estudiants de secundària dins del programa Conéixer, destinat a mostrar l’oferta de la institució als futurs alumnes universitaris. Al migdia d’ahir dimecres, fora de l’hora de tancament de l’edició de NOU DISE, els rectors de les universitats de València i Politècnica, Esteban Morcillo i Juan Juliá, s’entrevistaven amb la delegada del Govern, Paula Sánchez de León, per tal d’analitzar la situació.

Una estudianta és identificada per la policia als carrers de València. FOTO: MIGUEL LORENZO

Pel manteniment d’una educació i uns serveis públics de qualitat Sindicats d’estudiants, sindicats de classe, departaments, centres... Diverses veus de la comunitat universitària s’han fet escoltar aquests dies criticant la desproporció de l’actuació policíaca, i exigint el manteniment de la qualitat del sistema públic d’ensenyament superior REDACCIÓ El document de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació exigeix, entre altres coses, que siguen ateses “les peticions dels estudiants, les seues famílies i els docents de tots els nivells educatius pel manteniment d’una educació pública i d’uns serveis públics de qualitat”. El text es pot consultar en aquesta adreça: http://bit.ly/z6eu3t. La Facultat de Ciències Socials de la Universitat afirma: “Com a educadors i universitaris no podem acceptar que l’única resposta a les legítimes protestes pacífi-

ques dels estudiants siga la violència policial, la qual ha produït, a més de les detencions injustificades, ferits de consideració, entre els quals una estudianta de la Facultat de Magisteri de la nostra Universitat”. El text complet es pot consultar ací: http://bit.ly/z6lZFj. Així mateix, el Departament d’Història de la Ciència i Documentació ha fet públic un comunicat, on es llig: “En una societat democràtica considerem intolerable la repressió policial violenta i el suport polític per part de la Delegació del Govern”. El document íntegre es pot llegir en l’adreça electrònica http://bit.ly/w55tuy.

El document redactat per la Facultat de Dret indica: “En una societat democràtica, mantindre l’equilibri entre les llibertats ciutadanes i l’ordre públic no justifica actuacions policials desproporcionades que acaben criminalitzant col·lectius i reivindicacions legítimes dels qui més afectats es veuen, en aquest cas per les retallades pressupostàries en educa-

ció, els joves estudiants i les joves estudiantes que hi participen i que, a més, són majoritàriament menors d’edat en aquest cas. Fem per això una crida a les institucions públiques que han de defendre els drets ciutadans per tal que actuen amb el diàleg i no amb un ús desproporcionat de la força policial. L’escrit es troba accessible en l’enllaç http://bit.ly/yjveFJ.


8 cites

NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

TAM TAM CLASSES Es demanen professors per a classes particulars remunerades. Pares membres de l’associació Apnadah necessiten estudiants per a classes particulars a domicili a xiquets amb TDAH a València ciutat i província. No és necessària experiència prèvia. Envieu un breu currículum a asociacion@apnadah.org indicant matèries (matemàtiques, anglés, llengua, socials, química, física, etc.) i nivell educatiu a impartir. Tel. 96 329 34 94. Classes per a estudiants amb hiperaactivitat. Estudiant i llicenciat en Psicologia i Psicopedagogia dóna classes particulars de repàs d’assignatures a estudiants amb hiperactivitat. Mari, cinorbo@alumni.uv.es, tel. 638 61 28 57. Atenció individual a esportistes per augmentar el rendiment. Mari, cinorbo@alumni.uv.es, tel. 638 61 28 57. Classes de Valencià per a la Junta Qualificadora. Professor amb experiència. Tots els nivells. Preu: 15 euros l’hora. Tel. 656 67 03 10. C-e: jordirafael@yahoo.es. Intercanvi d’idioma Castellà/Italià i Alemany. Busque italià/ana per a fer intercanvi d’idioma. També alemany. Tels. 96 392 55 46 i 626 15 39 75 (Ángela). Intercanvi d’idioma Català/Anglés o Castellà/Anglés.. Busque natiu/nativa nord-americà o anglés per a fer intercanvi d’idioma. Tel. 639 63 34 22 (Josep). Classes de Castellà i Català i intercanvi Castellà-Català/Anglés. Preus molt econòmics. Tel. 636 19 14 19 i I_Albarracin@hotmail.com. ns bones de Venc col·lecció d’edicion revistes (decoració, moda, cultura, etc.). Són més de cent, que vendria per només 30 euros en total. Crideu per les vesprades al 617 50 03 94 (Josefina).

Universitat de València. La pàgina web del CADE de la Universitat de València compta amb informació actualitzada sobre programes de voluntariat, cursos, beques, entre altres. Els interessats podeu consultar tota l’actualitat en l’adreça www.uv.es/cade/v/voluntariat. Voluntaris per all Club d’Oci d’Asprona. Necessitem voluntaris per a participar en activitats per a persones amb discapacitat intel·lectual. Tallers, eixides al teatre o al cinema, excursions o festes centren les activitats del Club d’Oci, que són planificades per les mateixes persones amb discapacitat a través de reunions periòdiques, per a les quals és primordial el suport dels voluntaris. L’entitat està al barri de Benimaclet. Interessats telefoneu al 96 339 10 80/615 56 57 63 (María Jesús Dolz). Convivència i educació en valors. Necessitem voluntaris per a treballar amb xiquets i xiquetes del barri del Marítim en un programa social de convivència i educació en valors, salut, ecologisme, participació, etc. Realitzem activitats de repàs escolar, ludoteca, tallers i eixides. Flexibilitat de dilluns a divendres de vesprada i els caps de setmana. Associació juvenil YMCA (c/Illes Canàries 112 o 96 333 24 87). Projecte Xaloc. Necessitem voluntaris per a treballar amb xiquets i xiquetes del barri de Russafa amb problemes socials i escolars. Realitzem activitats de repàs escolar, jocs, tallers i eixides, dilluns, dimecres i divendres per les vesprades. Estem a Pere III el Gran 20, baix. Tels. 96 373 04 40 i 636 38 41 44 (Juan) i 654 84 85 24. Es necessiten voluntaaris per a un programa de dinamització a centres escolars de València. Treball d’integració social amb immigrants, joves d’ètnia gitana, etc. Informació al 96 395 09 31 o valenciastch@terra.es.

PISOS VOLUNTARIAT Actualitat sobre voluntariat a la

Lloguer de pisos i habitattges per als universitaris a través de la Societat Pública de Lloguer (SPA). Tant els

estudiants, els professors i el personal d’administració i serveis com els propietaris poden contactar amb el telèfon 902 13 02 13 i el correu electrònic spaviv@spaviv.es i concertar una cita amb l’equip de la SPA. L’oferta també es pot consultar al CADE (Aulari III a Blasco Ibáñez, www.uv.es/cade/v/ajudes/vivienda. htm). Programa Intergeneraacional Viure i Conviure. La Universitat de València, a través d’un conveni amb la Caixa de Catalunya i l’Ajuntament de València, ofereix als estudiants conviure amb persones majors a canvi de tindre allotjament gratuït durant el curs acadèmic. Interessats cal remetre a les oficines del CADE la sol·licitud. Més informació: 96 386 47 71 i www.uv.es/cade. Habitació per a llogar. Xic/a. Pis xicotet i ben il·luminat al cor de Benimaclet. C/Baró de San Petrillo 9. Preu: 150 euros. Tel. 636 71 20 92 (Laia Jordà). Habitació per a llogar. Xic/a. Pis situat a un minut de parada de metro. Prop de Mercadona i Consum. S’admeten animals. C/Rei En Jaume 2. Preu: 135 euros. Tel. 647 48 48 40 (Samara Burriel). Pis per a llogar. Xic/a. Pis ben comunicat, a un minut de la plaça de bous i Renfe. C/Castelló 19. Preu: 200 euros. Tel. 648 05 92 34 (Manuel Mínguez Bori). Pis per a llogar. Xic/a. Quart pis amb ascensor. Prop de l’estació de l’AVE, autobusos i metro. Valenbisi també prop. C/Dolores Alcaide 19. Preu: 360 euros. Tel: 653 73 43 52 (Antonia Fernández). Compartir amb estudiants. Xica. Situat al barri del Carme. Ben comunicat. Bon ambient. Habitació i bany propis. C/Eixarch 18, 3r. València. Preu: 230 euros. Tel. 626 28 42 80 (Claudia Martínez).

PLAY BY PLAY T & N • (Ref. 37683) • Diplomatura en Ciències Empresarials • Riba-roja • 4 mesos de febrer a maig • Horari: Aa convindre • 300 €/mes • Departament: I+D • Requisits: anglés nivell alt i Office. CORALIM ADITIVOS, S.L. • (Ref. 37686) • Llicenciatura en ADE • Ribaroja • 4 mesos de març a juny • Horari: matins i vesprades • 250 €/mes • Departament: Administració • Requisits: anglés o francés, Office i Sistemes de Gestió (SAGE).

Febrer Inscripcions fins l’1/03/2012

Dirigit a l’alumnat d’últim curs de la Universitat de València

Beques Consell d’Administració del Patrimoni Nacional Titulació: Llic. en Història de l’Art, Psicologia, Ciències del Treball, Eng. Informàtica, Tècnica en Telecomunicació Esp. Sist. Electrònics, Tècnica en Telecomunicació Esp. Telemàtica, Electrònica o Dipl. en Relacions Laborals Àmbit geogràfic/localitat: Madrid Referència: 15891 a 15896. Oferta tauler d’ofertes Enginyer/Enginyera de programari Titulació: Eng. Informàtica Àmbit geogràfic/localitat: Massanassa Referència: 15931. Oferta tauler d’ofertes nsable de Comptabilitat Respon General i Tresoreria Titulació: Llic. en ADE o Economia Àmbit geogràfic/localitat: Madrid Referència: 15911. Oferta tauler d’ofertes Tècnic/Tècnica de Qualitat Titulació: Llic. en Biologia Àmbit geogràfic/localitat: València Referència: 15926. Oferta tauler d’ofertes

Administratiu/Administrattiva Informàtic/Informàtica Titulació: Eng. Informàtica Àmbit geogràfic/localitat: Nàquera Referència: 15912. Oferta tauler d’ofertes Legal adviser Titulació: Llic. en Dret Àmbit geogràfic/localitat: Aràbia Saudita Referència: 3059. Oferta borsa de treball Product Specialist Titulació: Llic. en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport o Mestre Especialitat Educació Física Àmbit geogràfic/localitat: València Referència: 3058. Oferta borsa de treball Comptable Titulació: Llic. en ADE o Economia o Dipl en Empresarials Àmbit geogràfic/localitat: l’Eliana Referència: 3066. Oferta borsa de treball ortació Tècnic/Tècnica d’Expo Titulació: Llic. en ADE o Economia o Dipl. en Empresarials Àmbit geogràfic/localitat: València Referència: 3067. Oferta borsa de treball Traductor/Traductora Titulació: Filologia Francesa Àmbit geogràfic/localitat: València Referència: 3054. Oferta borsa de treball

Compartir amb estudiants. Xic/a. Pis a prop de la parada del tramvia Sant Joan. C/Germanes Sequera 3, pta. 24. Burjassot. Preu: 135 euros. Tel. 649 69 18 90 (Generosa Herrero Martínez).

Àrea Social i Jurídica

2011-12

Aquestes són algunes de les ofertes d’ocupació que pots trobar en la Borsa de Treball de la Universitat de València. Si vols completar-ne la informació o consultar més ofertes de treball, connecta amb el web http://www.uv.es/bolsadetrabajo, envia un correu electrònic a opalges@uv.es o telefona al 96 162 59 09/11.

LITEBI (LITE INTERN NET SOLUTIONS S.L) • (Ref. 37766) • Grau en ADE • Riba-roja • 4 mesos de febrer a maig • Horari: matins • 550 €/mes • Departament: Màrqueting o Aliances • Requisits: anglés nivell alt. AUTORIDAD PORTUARIA DE VALENCIA • (Ref. 37701) • Diplomatura en Biblioteconomia i Documentació • València • 6 mesos d’abril a setembre • Horari: matins • 600 €/mes •

Departament: Centre de Documentació • Requisits: anglés/Biblio 3000. Àrea de Ciència i Enginyeria CASELLA, S.L. (Ref. 36528) • Enginyeria Informàtica • Alzira • 4 mesos de febrer a maig • Horari: a convindre • Departament: Programació • Requisits: anglés. DORSIA CENTRAL DE COMPRAS, S.L. • (Ref. 36266) • Enginyeria Informàtica • València • 5 mesos de febrer a juny • 80 €/mes • Departament: Sistemes. GESDATOS SOFTWARE, S.LL. • (Ref. 30024) • Enginyeria Informàtica • València • 4 mesos de febrer a maig • Horari: matins • 300 €/mes • Departament: Desenvolupament • Requisits: Programació, Java, web, Open Source. Àrea Humanitats i Salut SERVITAVER ETT • (Ref. 37787) •

Llicenciatura en Psicologia i Diplomatura en Relacions Laborals • Llíria • 4 mesos de febrer a maig • Horari: a convindre • 90 €/mes • Departament: Selecció.

www.adeit.uv.es/pf/inscripciones indicant el número de plaça. • Es proposarà a l’estudiant a la plaça de pràctiques tenint en compte la data d’inscripció.

IMASDEA-GRUPO SIRO (Ref. 37751) • Farmàcia-Ciència i Tecnologia dels Aliments-Química • El Espinar (Segòvia) • 4 mesos de febrer a maig o juny-setembre • 600 €/mes • Departament: Desenvolupament • Productes Alimentaris • Requisits: anglés.

c) OBSERVACIONS • Aquestes pràctiques oferides poden patir canvis per motius aliens a la Fundació. • L’estudiant no pot posar-se en contacte amb l’empresa ni començar la pràctica fins que arreplegue la seua documentació.

a) REQUISITS ESTUDIANTS • Matriculats durant el curs 2011/2012. • Superat el 50% dels crèdits de la titulació. • Complir els requisits específics de cada titulació i plaça. b) PROCEDIMENT • Mirar la relació d’ofertes en www.adeit.uv.es/pf. • Omplir la sol·licitud en

Presentació de sol·licituds en: www.adeit.uv.es/pf/inscripciones/ Segueix-nos en: www.facebook.com/adeituv ADEIT Pl. Mare de Déu de la Pau 3 46003 València Tel. 96 326 26 00 practicas@adeit.uv.es


NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

entrevista 9

RENOVACIÓ. El catedràtic Federico Pallardó és el nou degà de la Facultat de Medicina i Odontologia

“L’increment de places en Medicina està per damunt de la realitat social d’Espanya” Federico Vicente Pallardó Calatayud (València, 1961) és el nou degà de la Facultat de Medicina i Odontologia. Catedràtic de Fisiologia a la Universitat de València des de l’any 2000, ha treballat a les universitats d’Oxford i Harvard, i també ha sigut professor visitant a la Universitat de North Chicago. És membre de diverses societats científiques nacionals i internacionals. REDACCIÓ

–Senyor Pallardó, vosté va obtindre 48 vots a favor i 4 en blanc en les eleccions a degà. Què significa per a vosté aquest recolzament? –La veritat és que estic molt content pel recolzament dels meus companys, tant per part del professorat com dels companys d’administració i serveis i dels estudiants. Encara que la meua candidatura va ser l’única que es va presentar, des de fa anys tenim un consens prou ampli a la facultat sobre el fet que la nostra activitat és prou tècnica i està relacionada amb la millora de les condicions del centre i de la implementació dels nous graus de Medicina i Odontologia. –Quins són els seus principals projectes per als pròxims quatre anys? –En el cas d’Odontologia, el problema més greu que tenim és el nombre d’odontòlegs que ixen cada any de les escoles d’odontologia valencianes. És massa gran per al percentatge de població que tenim a la Comunitat Valenciana. Respecte a Medicina, el meu repte és la implementació del Grau de Medicina. Estem en tercer curs del nou grau, i hem de continuar amb la part clínica que és la més complexa, perquè està interrelacionada amb els quatre hospitals universitaris que tenim en la nostra Universitat: l’Hospital Clínic, la Fe, el General i el Peset. Hem de dur endavant la integració de la docència als hospitals universitaris. –Qui forma el seu equip per a dur endavant aquests projectes? –Tenim un equip amb una gran experiència. La vicedegana d’Ordenació Acadèmica és Concha López, que ja va ser companya meua en l’anterior equip deganal d’Antonio Pellicer; Miguel Angel Cerdá és vicedegà d’Implementació de Grau; Miguel Ángel Sanz durà la problemàtica de les pràctiques clíniques en els quatre hospitals; Montserrat Català és vicedegana d’Odontologia i durà Odontologia i la relació amb la Clínica Odontològica; el secretari de la facultat és Luis Aparicio; la vicesecretària, Marisa Guillén; i Guillermo Sáez és el delegat del degà per a Relacions Internacionals. –La nota de tall per accedir a Medicina és molt alta. És possible augmentar-ne l’oferta a la Universitat?

–De cap manera. El nombre d’estudiants que estem rebent ara és de tres-cents vint a l’any, que és de les xifres més altes en comparació a altres facultats d’Espanya, i considerem que és una xifra adequada a les nostres possibilitats docents. Nosaltres no podem incrementar la plantilla de professorat, i més amb la distribució d’hospitals que tenim. Els retalls pressupostaris, no només a les universitats, sinó també als hospitals, impedeixen l’increment de places. És de veres que hi ha problemes d’adequació de places de metges a la Conselleria, i això està molt relacionat amb la distribució geogràfica. Hi ha àrees amb manca de professionals, i altres amb un excés. –Pot afectar a la Universitat de València la competència d’altres centres que imparteixen Medicina a la Comunitat Valenciana? Hi ha demanda a curt termini? –El principal problema que podem tindre és en referència a les pràctiques clíniques, si les universitats privades fan les seues pràctiques clíniques a hospitals públics. Nosaltres, des del deganat de la facultat, i amb el suport del Rectorat de la Universitat, no hi estem d’acord. Les pràctiques de les facultats privades s’han de fer a hospitals privats. Considerem que les facultats públiques han de fer les pràctiques a hospitals públics, amb mitjans públics. –En uns anys ha augmentat l’oferta de Medicina a la Comunitat Valenciana en un cent per cent. Podrien veure’s abocats els llicenciats a l’atur a curt termini? –Sí. La Conferència Nacional de Degans sovint ha comentat la realitat d’eixa qüestió. L’increment del nombre de places en Medicina està per damunt de la realitat social d’Espanya en general i de la Comunitat Valenciana en particular. La veritat és que ja està incrementant-se el nombre de professionals sanitaris, metges, que se’n van a altres països, perquè tenen millors condicions laborals, i això està començant a produirse en el cas valencià. –La sobreoferta també està en Odontologia. Què aporta ací la Universitat per a ser millor que les privades? –La docència que donem ací a la facultat en els estudis del Grau d’Odontologia és una de les de millor qualitat. De fet, el nostre grau és el primer Grau d’Odontologia de tota

Federico Pallardó.

FOTO: MIGUEL LORENZO

En veu pròpia “Els retalls pressupostaris, no només a les universitats, sinó també als hospitals, impedeixen l’increment de places” “A Medicina la ràtio professor-alumne és una de les millors de tota la Universitat” “En Odontologia el problema més greu és el nombre d’odontòlegs que ixen cada any”

Espanya, i tenim experiència de gran qualitat mitjançant la Clínica Odontològica, amb professionals molt qualificats i amb experiència. Recor-

dem que els nostres estudis d’Odontologia van ser pioners quan es van desenvolupar a la Comunitat Valenciana. –Vosté prové de l’anterior equip deganal de la facultat. Com està desenvolupant-se la implantació del Pla de Bolonya? –L’anterior degà, Antonio Pellicer, va destacar que el seu repte era el nou pla de grau, basat en la filosofia de Bolonya. I el nostre equip vol continuar la tasca de dur a terme el Grau de Medicina amb els principis i filosofia de Bolonya. S’ha de recordar que Bolonya té una part positiva i una altra negativa. Bolonya necessita d’un nombre de professors més gran. En el Pla Bolonya la ràtio professors-alumnes és més alta. Amb la situació econòmica actual això és impossible. Ací a Medicina la ràtio professor-alumne és una de les millors en tota la Universitat perquè necessitem més professors per a tota la docència clínica als hospitals. En aquest sentit, estem intentant que la Conselleria, i el personal que hi ha als hospitals, contribuïsquen com a professors col·laboradors en la tasca docent pràctica, des del resident fins el cap de servei del departament hospitalari corresponent. –Com és la Universitat de Valèn-

cia en Medicina i Odontologia des del punt de vista de la internacionalització? –Aquesta part la du el professor Guillermo Sáez, que és el delegat del degà per a Assumptes Internacionals. La nostra facultat és capdavantera quant al nombre d’estudiants que rep d’altres universitats estrangeres. I també tenim un important nombre d’estudiants valencians que se’n van a universitats estrangeres. Tenim un problema amb les universitats de parla anglesa, on és més difícil tindre convenis de col·laboració. I, al mateix temps, comptem amb una quantitat molt destacada d’estudiants per tota Europa. Entre els projectes del nostre equip deganal, volem incrementar el nombre d’estudiants d’Odontologia en intercanvi, perquè el nombre d’estudiants d’aquesta branca no és tan important com en Medicina. –Què opina sobre la situació econòmica que passen actualment les universitats públiques? –Si això continua, la situació serà molt greu i tindrem una manca de recursos molt important. En les condicions actuals, com és ben sabut, hi ha un retall considerable. Tenim un retard en el finançament per part de la Conselleria. Si això continua, no es podrà impartir la docència.


10 agenda

NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

CITES

PROPOSTES

CINEMA CICLE ‘VISIONS DE L’OBESITAT’ Presentació de la pel·lícula Sugarbaby (Zuckerbaby, Percy Adlon, Alemanya, 1985). Organitza: Aula de Cinema. Dia: 23 de febrer. Hora: 18 hores. Lloc: Palau de Cerveró. Pl/Cisneros 4. Entrada gratuïta, aforament limitat.

CINEMA EN VALENCIÀ

EL LLEGAT DE LA GUERRILLA: FOTOGRAFIES DE JUAN PLASENCIA

Tímids anònims (Les émotifs anonymes), de Jean-Pierre Améris. Versió original en francés subtitulada en valencià.

Dies: Fins el 18 de març. Lloc: Sala Oberta de la Nau. C/Universitat 2.

Organitzen: Servei de Política Lingüística i Ajuntament de Burjassot.

Dia: 29 de febrer. Hora: 20 hores. Lloc: Centre Cultural Tívoli, Burjassot. C/Josep Carsí 50. Preu: Entrada gratuïta. Es recull a la taquilla del Tívoli, el mateix dia de la projecció, a partir de les 19 hores.

TEATRE FESTIVAL INTERNACIONAL DE L’ORALITAT Per Cactus Teatre, amb text i direcció de Paula Llorens. Dies: 7 i 8 de març. Hora: 19:30 hores. Lloc: Sala Matilde Salvador de la Nau. C/Universitat 2. Entrada gratuïta amb invitació que caldrà arreplegar des de 2 hores abans del començament a la consergeria de la Nau. NEW LINGHAM 1919

CICLE ‘IMATGES DE LA CRISI. LA GRAN DEPRESSIÓ’ Oh, Brother (O Brother, Where Art Thou?, Joel i Ethan Coen, EUA, 2000). Presentació de la pel·lícula i col·loqui a càrrec de Rebeca Romero (professora de la VIU). Dia: 29 de febrer. Hora: 18 hores. Organitzen: Aula de Cinema-Patronat Martínez Guerricabeitia-La Filmoteca. Lloc: Col·legi Major Lluís Vives. Av/Blasco Ibáñez 23. Entrada gratuïta, aforament limitat.

EXPOSICIONS JOAN FUSTER. NOSALTRES, ELS VALENCIANS. 19622012 Dies: Fins el 18 de març. Lloc: Sala Estudi General de la Nau. LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA I ELS SEUS ENTORNS NATURALS Dies: Fins el 29 de febrer. Lloc: Sala d’Exposicions. Jardí Botànic. C/Quart 80.

De J.B. Priestly. Per Elisa Teatre, amb producció de l’escola del Centre Teatral Escalante i la direcció de Pepa Juan. Dia: 23 de febrer. Hora: 19:30 hores. Lloc: Sala Matilde Salvador de la Nau. Preu: Entrada gratuïta amb invitació que caldrà arreplegar des de 2 hores abans del començament a la consergeria de la Nau. LECTURA DRAMATITZADA. ‘HILVANANDO CIELOS’, DE PACO ZARZOSO Lectura dramatitzada a càrrec de la Companyia Hongaresa de Teatre. Dia: 28 de febrer. Hora: 19:30 hores. Lloc: Sala Matilde Salvador de la Nau. C/Universitat 2. Preu: Entrada gratuïta amb invitació que caldrà arreplegar des de 2 hores abans del començament a la consergeria de la Nau.

ACORAR Per Produccions de Ferro. Text i interpretació: Toni Gomila. Direcció escènica: Rafel Duran. Dia: 29 de febrer. Hora: 19:30 hores. Lloc: Sala Matilde Salvador, de la Nau. C/Universitat 2. Preu: Entrada gratuïta amb invitació que caldrà arreplegar des de 2 hores abans del començament a la consergeria de la Nau.

MÚSICA POPROCK-LLUISVIVES.ES Intèrprets: Belén Roig Martínez, violí; Esperanza Hernández, violoncel; Javier Caballero Ros, piano. Autors: A. Dvorák i J. Brahms. Lloc: Auditori Montaner del Col·legi Major Lluís Vives. Av/Blasco Ibáñez 23. Dia: 24 de febrer. Hora: 20 hores. Entrada gratuïta, aforament limitat.

CICLE ‘MÚSICA D’HIVERN 2012’ Intèrprets: Borja Martínez Alegre, trompeta; Alejandro Ruiz Alegre, trombó; Adolfo García Baraza, piano. Autors: T. Albinoni, J.N. Neruda, G. Tartini, P. Crestone, etc. Aula de Música. Dia: 28 de febrer.

Hora: 19:30 hores. Lloc: Auditori Montaner del Col·legi Major Lluís Vives. Av/Blasco Ibáñez 23. Entrada gratuïta, aforament limitat.

CICLE ‘MÚSICA D’HIVERN 2012-MÚSICA A LA CAPELLA’ Intèrprets: María de los Llanos, soprano; Adrià Gràcia, piano. Autors: M. Palau, M. Salvador, V. Asensio, V. Garcés, etc. Aula de Música. Lloc: Capella de la Sapiència. La Nau. C/Universitat 2. Dia: 29 de febrer. Hora: 19:30 hores. Entrada gratuïta, aforament limitat.

ALTRES L’OMBRA DE FUKUSHIMA: UNA REVISIÓ DE LA IDEA DE PROGRÉS Amb la intervenció de Josep Ferrís, Ernest Garcia, Carlos Bravo, José Albelda. Organitzen: Fòrum de Debats, Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació. Lloc: Aules Seminari. La Nau. C/Universitat 2. Dia: 28 de febrer. Hora: De 19 a 21 hores. Entrada gratuïta, aforament limitat.

XV Mostra d’Art Públic per a Joves Creadors La Delegació d’Estudiants, mitjançant el SeDI (Servei d’Informació i Dinamització), dins de la programació d’activitats culturals de la Setmana de Benvinguda 2012, ha obert la convocatòria de presentació de projectes per a la XV Mostra d’Art Públic per a Joves Creadors Art Públic/Universitat Pública. El termini de presentació de sol·licituds i projectes acaba a les 14 hores del 12 d’abril. Amb la proposta es pretén dinamitzar els espais públics del Campus dels Tarongers i transformar l’entorn en un lloc d’intervenció artística obert a la societat, incorporant específicament una línia de suport a la videocreació i interpretant internet com un espai públic en un context d’interacció. Se seleccionaran huit projectes artístics d’intervenció a l’espai públic que tinguen continguts que interactuen amb l’espai universitari per a ser exposats durant la Setmana de Benvinguda 2012. Els projectes podran ser intervencions artístiques de caràcter efímer físicament instal·lades a l’exterior del Campus dels Tarongers, treballs de videocreació i projectes d’intervenció en l’espai públic virtual que es puguen allotjar en la web de la Universitat de València. Es concediran 1.000 euros a cadascun dels projectes seleccionats per a la intervenció física al campus; 700 euros a cada projecte per a la creació d’un espai digital virtual per a entorn web; i 700 euros a un projecte de videocreació (podran ser seleccionats per a la seua divulgació fins a cinc treballs més sense dotació). La Universitat de València elaborarà un catàleg amb reproduccions de les intervencions. Es pot obtindre més informació en la següent pàgina web: www.uv.es/cade/v/dinamitzacio/12/artpublic12/artconvoc12.html.

Tallers de dinamització del voluntariat universitari La Universitat de València ha obert el termini per a la inscripció en els Tallers de dinamització del voluntariat universitari per al curs 2011-2012. Els objectius són apropar els estudiants a la participació social i el voluntariat, a través de programes de solidaritat sociocultural, voluntariat o ONGs. També es pretén que s’impliquen en les activitats de les associacions de voluntariat o facilitar que superen el marc de la comunitat universitària i interaccionen amb la societat on viuen. Els destinataris dels tallers són estudiants de la Universitat de València de grau i postgrau oficial. Els tallers s’estructuren en quatre sessions de cinc hores amb sessions adreçades a la formació general, formació específica, l’espai d’experiències amb entitats i la participació en entitats. Els tallers estan estructurats en les següents àrees: Cooperació, solidaritat i educació al desenvolupament; Voluntariat ambiental; Menors en situació de risc; Prevenció i tractament de l’addicció a drogues; Voluntariat cultural; Racisme i immigració; Promoció de les dones; Atenció a persones dependents; i Voluntariat i tecnologies de la comunicació. Es pot trobar més informació en el següent web: www.uv.es/cade/v/voluntariat/promovolun/voluntinscrip11_12.htm.


NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

notícies 11

EXPOSICIÓ. La Nau de la Universitat acull l’exposició Joan Fuster. Nosaltres, els valencians (1962-2012)

Joan Fuster fa cinquanta anys La mostra, a través de la documentació conservada per l’autor, ensenya qui era Fuster l’any 1962, el procés d’elaboració del seu llibre més conegut, Nosaltres, els valencians, el ressò immediat que va obtindre, així com les dificultats amb la censura de l’Estat franquista que el de Sueca es va trobar. L’exposició es pot veure fins el pròxim 18 de març a la Sala Estudi General. REDACCIÓ

Comissariada pels professors de la Universitat Ferran Carbó i Francesc Pérez i Moragón, l’exposició se centra en donar a conéixer una part molt poc coneguda del llegat material de Joan Fuster, contingut en sa casa de Sueca, un lloc que encara no és accessible al públic. Així, s’ha seleccionat una sèrie d’obres d’art col·leccionades per l’escriptor —molt sovint regals dels autors—, entre les quals hi ha peces d’Andreu Alfaro, Antonio Saura, Manuel Boix, Albert Ràfols Casamada, Antoni Tàpies, Joan Ponç, Joan Miró, Rafael Armengol, Artur Heras, Equip Crònica, Josep Renau, Equip Realitat, Hernández Mompó i altres. A banda de les pintures i escultures, de vegades reproduïdes en fotografies sobre l’entorn de l’escriptor, s’han seleccionat exemplars de la seua col·lecció d’obra gràfica. L’exposició va ser presentada dijous passat al matí i inaugurada eixa mateixa vesprada a la Nau. Antonio Ariño, vicerector de Cultura, Igualtat i Planificació, va estar acompa-

nyat en l’acte per Ferran Carbó i Francesc Pérez i Moragón. Ariño va dir de Nosaltres, els valencians que “no hi ha cap altra obra en el segle XX que haja galvanitzat la identitat valenciana en la nostra societat com aquesta” i de Fuster va manifestar que “és part del patrimoni cultural de la Universitat”, perquè com va recordar estudià Dret, precisament a la Nau (lloc que acull la mostra) i va ser catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat. Sobre l’exposició, que mostra material tangible i també el llegat de Fuster (obres pictòriques i altres objectes personals), va manifestar que “no és una exposició de nostàlgia, ni de nostàlgics” i, tot recordant el filòsof Adorno, va expressar que aquesta exposició “mira el passat per a rescatar les seues esperances”. I és que “en un moment de crisi com l’actual és fonamental recuperar les esperances”, va cloure el vicerector. L’exposició, coordinada per Ferran Carbó i Francesc Pérez i Moragón, de la Càtedra Joan Fuster (Universitat de València), i Brígida Alapont (Casa Fuster, Sueca), tracta de

FOTOS: MIGUEL LORENZO

Destaquem S’han seleccionat obres d’art col·leccionades per l’escriptor entre les quals hi ha peces d’Andreu Alfaro, Antonio Saura, Manuel Boix, Albert Ràfols Casamada o Antoni Tàpies

L’exposició està organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació i la Càtedra Joan Fuster Es preveu una itinerància posterior de la mostra per Alacant, Castelló de la Plana, Gandia, Sueca i Barcelona

mostrar, a través de la documentació conservada per l’autor, qui era Joan Fuster el 1962, el procés d’elaboració del llibre, tot plegat a partir d’una presentació de la personalitat de l’autor en el moment d’escriure’l. Aquest propòsit ha guiat la selecció i l’organització de les peces que es mostren. L’exposició podrà visitar-se fins el 18 de març a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau. TRENTA EDICIONS. Durant aquests cinquanta anys el llibre ha tingut una trentena d’edicions conegudes, en català, i tres en castellà. El seu ressò ciutadà, i també entre historiadors, sociòlegs, economistes i polítics ha estat enorme. Aquest fet s’ha manifestat en tota mena de referències escrites, a favor o en con-

tra, de revisió a càrrec d’especialistes o de debat polític i parapolític. En la tria de documents exposats o reproduïts en el catàleg els coordinadors han optat deliberadament per reduir aquestes referències a les cronològicament immediates a l’aparició del llibre. CÀTEDRA JOAN FUSTER. La mostra està organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació i la Càtedra Joan Fuster, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat i l’Institut d’Estudis Catalans. S’ha previst una itinerància posterior, si més no a Alacant, Castelló de la Plana, Gandia, Sueca i Barcelona.


12 última breus CONGRÉS D’EDUCACIÓ TECNOLÒGICA A L’ETSE. Prop de tres-cents professors de tecnologia d’educació secundària i d’universitats es reuniran a partir de demà divendres 24 de febrer i fins el dissabte 25 a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria per a compartir i debatre la importància i l’orientació de l’educació tecnològica. Sota el lema Tecnologia i Societat, el Segon Congrés d’Educació Tecnològica es vertebra al voltant de les experiències innovadores en tecnologia, la cultura tecnològica i la ciutadania, les eixides professionals de l’educació tecnològica i la inclusió de competències i interdisciplinarietat. El congrés serà inaugurat pel rector de la Universitat, Esteban Morcillo, a les 9:30 hores a la Sala Darwin de l’Aulari Interfacultatiu. A continuació Mariano Fernández Enguita, de la Universitat Complutense de Madrid, pronunciarà la conferència inaugural, amb el títol Educación, tecnología y sociedad: productores, prosu-

NOUDISE405 Dijous, 23 de febrer de 2012

Aquest 2012 el València CF compleix 93 anys (el 18 de març) i Mestalla 89 anys (el 20 de maig), dues efemèrides que simbolitzen la importància del club a nivell esportiu, social, econòmic, financer i cultural, tant en el panorama futbolístic nacional com internacional. I la Universitat de València, a través del curs que imparteix per tercer any consecutiu sobre la història del club, tornarà a revelar les seues anècdotes més sucoses i dades més importants.

El València CF va per a examen FOTO: MIGUEL LORENZO

REDACCIÓ

EXPOSICIÓ 25 ANYS DEL PARC NATURAL DE L’ALBUFERA AL JARDÍ BOTÀNIC. L’exposició La Universitat de València i els seus entorns naturals: el Parc Natural de l’Albufera es pot visitar fins el pròxim 29 de febrer al Jardí Botànic. La iniciativa commemora el vint-i-cinc aniversari de la declaració del Parc Natural. L’exposició es compon de vint-i-cinc panells de temàtica àmplia i heterogènia confeccionats per professors i investigadors, tècnics del Parc Natural i especialistes en l’aiguamoll. COL·LOQUIS SOBRE EL MODEL PRODUCTIU A LA FACULTAT D’ECONOMIA. Amb el títol ¿Se puede realmente cambiar el modelo productivo?, investigadors i especialistes van celebrar un debat ahir dimecres a la Sala Ignasi Villalonga de la Facultat d’Economia, dins dels col·loquis sobre prospectiva emprenedora Juan José Renau Piqueras. En l’organització d’aquesta activitat han col·laborat la Fundació Bancaixa, la Unió Europea a través del Fons Social Europeu i la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç.

Alfonso Gil, professor de Periodisme i director del curs Història del València CF, el justifica en la “societat futbolitzada i en la necessitat d’estudiar el club i el seu paper en la societat per a entendre aquest procés”. Per aconseguir aquest objectiu, els cent vint alumnes que ja s’hi han inscrit participaran en una desena de sessions de tres hores de durada, dirigits per un cos de professors interdisciplinari compost per professors universitaris, periodistes, autors de diversos treballs i publicacions sobre l’entitat, responsables del club i protagonistes

de la seua història. A més, està previst que visiten Mestalla i l’exposició Ciència i esport amb el València CF que acull el Museu de les Ciències de València. El curs va començar dilluns passat i en l’acte d’obertura d’aquesta tercera edició, celebrat a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, seu de les diverses sessions fins la finalització del curs el pròxim 6 de març, van participar el rector de la Universitat de València, Esteban Mor-

cillo; el president de la Fundació VCF, Társilo Piles; el director del Servei d’Educació Física i Esports de la Universitat, José Campos; el director de Relacions Externes i Institucionals del València CF, Jordi Brúixola; i el mateix Alfonso Gil. Esteban Morcillo i Társilo Piles van destacar que ambdues entitats “comparteixen ciutat” on tenen una gran tradició i prioritzen un objectiu: dirigir-se a la societat. El rector, a més, va afegir que entre els fins de la Uni-

versitat està no sols la prestació de serveis a la societat, sinó també la investigació, i des de la institució es desenvolupen tota mena d’estudis en matèria esportiva, en alguns dels quals es col·labora amb el València CF. A continuació, Jordi Brúixola va destacar la possibilitat, que no tenen tots els clubs, “d’estudiar la nostra història”. Per la seua banda, José Campos va aprofitar per a ressenyar l’auge de la presència femenina també en el món del futbol.

menys injusta i desigual, més decent per part dels poders públics. Feia molt de temps que no vivíem una situació de violència policial com la que s’està vivint als carrers de València. Les mirades del món observen atentament el que passa en una ciutat on uns criden i altres disparen contra el crit. Així de senzill: com en els vells temps que desgraciadament s’assemblen massa als d’aquests dies a València. Prompte sorgiran (millor dit: ja han sorgit) els arguments que justifiquen aquella violència: els xics i xiques que es manifesten estan sent utilitzats pels partits d’esquerra. És el de sempre: la mà negra que mou els fils de la dissidència. Com si l’adolescència no fóra més que el retrat tòpic d’un temps domat pel consumisme idiota que imposen els mercats. Doncs no. Es tracta d’una adolescència que vol estudiar en les millors condicions, que busca una eixida digna al desemparament en què els instal·la una crisi que ells no han provocat, que es nega a accep-

tar sense més les imposicions dels que només contemplen les majories parlamentàries i no la legitimitat que atorga la rebel·lia del carrer. Que no em conten històries: he vist com un exèrcit ben armat i desenes de furgonetes policials acacen violentament els qui es manifesten en una ciutat que s’està convertint en punt de referència per a altres descontents. Entre un fusell i la paraula sempre estaré amb la paraula. Menyspree profundament els fusells. Per això menyspree profundament, en aquests dies de resposta estudiantil a una política injusta, els qui colpegen i disparen com si davant de les seues armes tingueren de debò un autèntic exèrcit enemic.

La columna ¶ Alfons Cervera

Enemics Les imatges posen els cabells de punta. Als carrers de València s’ajunten les veus de la rebel·lió adolescent i l’onomatopeia de les armes policials. L’ensenyament secundari respon a les mesures governamentals que minven els serveis públics, sobretot sanitat i educació, amb la seua presència al carrer. La democràcia també és això: eixir al carrer amb la crítica per bandera. Les majories parlamentàries s’han de contrastar cada dia amb el volum de content i descontent que retruny a les avingudes del planeta. Les majories parlamentàries no es defenen només en les urnes, sinó també, i a vegades sobretot, escoltant i tenint en compte les veus del carrer. L’ensenyament secundari és ara mateix com un aleph de veus i de gestos que són un exemple de resistència en un erm de silencis i acceptacions a estall. Són joves que es

manifesten per tota la ciutat. No són tan joves els qui tanquen les entrades i eixides als grups de manifestants com si els grups de manifestants foren un exèrcit disposat a disparar-los amb les seues mateixes armes. Els carrers de València s’omplin de joves irats que criden a favor d’una societat més igual, menys bolcada en el desvergonyiment de què fan gala les polítiques autoritàries. Però el cap superior de Policia de València assegura que el que es viu als carrers de València és una guerra. Ho va dir ben clar dilluns passat: els xics i xiques que es manifesten pels carrers de la ciutat són els seus “enemics”. Segurament per això els policies van armats com si anaren a la guerra. Per això, segurament, colpegen tot el que es mou davant de les seues porres. No m’ho invente. Ho he vist, ho hem vist milers i milers de persones atentes al que està passant: una violència insospitada és la resposta brutal a les veus adolescents que exigeixen una democràcia millor que la que tenim,

noudise405  

23 febrer 2012

Advertisement