Page 1

DE INVASIE

MAGAZINE OVER JONGE ONTWERPERS DE INVASIE VAN ANTWERPEN door 70 jonge ontwerpers WIM SOMERS

op de koffie bij theo's big boss

LINDALAND

styliste Linda Van Waesberge doet haar ding in De Invasie HUB

FOTOWEDSTRIJD

en de winnaar is... Jef Claes

JONGE WOLVEN stage in het buitenland

GRATIS MAGAZINE DOOR DE INVASIE


aDministratief

B e ta l i n g

sBk

t r a n s p a r a n t

interim

lo on

VerDeDigen

n

o p e ContraCten n

Werk

li n

e

Dienst op maat

o

VerzekerD

legaal

innoVatief

Creatief

smartBe / Het interimpaleis : een erkenD soCiaal Bureau Voor kunstenaars in Heel BelgiĂŤ !

WWW.smartBe.Be

smartBe antwerpen

smartBe gent

smartBe kortrijk

smartBe Brussel

Designcenter De Winkelhaak Lange Winkelhaakstraat 26 B-2060 Antwerpen T +32 3 226 21 08 F +32 3 233 94 34 antwerpen@smartbe.be

ACEC site Dok Noord 4 E-001 B-9000 Gent T +32 9 233 51 90 F +32 9 233 52 05 gent@smartbe.be

Kunstencentrum BUDA Kapucijnenstraat 10 B- 8500 Kortrijk T +32 470 983 100 F +32 9 233 52 05 kortrijk@smartbe.be

Emile FĂŠronstraat 70 B-1060 Brussel T +32 2 542 19 14 F +32 2 420 52 93 brussel@smartbe.be


© Jan Cnudde

METROPOOL

Dat we schrik hadden om met De Invasie naar Antwerpen te trekken. Want dat betekent wel wat, dé metropool van België innemen. Nee, echt. Schrik. En toch doen we het met volle goesting. De Invasie heeft in een ver verleden beslist om die jonge strijdbare ontwerpers in het middelpunt van de belangstelling te zetten. Dat middelpunt ligt nu in Antwerpen. Omdat we ook daar willen tonen wat het kruim van de Belgische en Nederlandse recruten waard is. Vandaar komt ook mijn goesting. Ik was nog nooit meer overtuigd van de meer dan 70 jonge ontwerpers. Je moet dat leger zien als een raket met honderden inslagen. Kijk het magazine er maar op na, je zult ontdekken dat strijdbaar niet misplaatst is. Maar we stoppen niet bij Antwerpen. Na drie jaar De Invasie voelen we dat de tijd rijp is om de wereld te veroveren. Milaan, Parijs, London, ze staan in onze strategie om ingenomen te worden. Omdat België en Nederland overlopen van het talent dat anders vaak de kans niet krijgt om samen ten oorlog te trekken. Omdat dit is wat De Invasie doet: de krachten bundelen. Samen met mensen en organisaties die er ook in geloven dat de kracht bij de ontwerper ligt en niet bij de organisatie. Dat zoeken we ook: mensen die in die jonge ontwerpers geloven. Die trots zijn op wat er in onze lage landen gemaakt wordt. Die het kopen, het thuis koesteren of erin investeren. Die deze jonge ontwerpers wat kracht geven. Die jonge recruten moeten zelf ook nog wat kracht op doen. Nog te snel zijn we trots als ze voor een Frans modehuis of een Italiaanse designer gaan werken. De Belg maakt Italiaans design en tekent Franse mode. Daarom zetten we ook in op hun ondernemerschap. Omdat je Vlaams, Belgisch of Dutch design niet op de kaart zet door erover te praten, maar door het te maken. Door ontwerpers en producenten. En dat zie je dus ook in Antwerpen. Belgische en Nederlandse mode, design, fotografie, vormgeving. Van een straf leger jonge ontwerpers. Want daar geloof ik in. Bert Pieters - oprichter De Invasie Twitter.com/bert_pieters

03


ZiJde & prints uit het abrahaMarchieF:

COUTURE IN KLEUR 13|03–11|08|2013

t e n t o o n s t e l l i n g

g e o r g a n i s e e r d

d o o r

h e t

s w i s s

n a t i o n a l

M u s e u M ,

Z Ü r i c h


DE INVASIE MAGAZINE #2 INTERVIEW

19 Op de koffie bij theo's big boss Wim Somers 38 Jurylid Linda van Waesberge over mode 46 Dubbelinterview met Inge Onsea & Tiany Kiriloff 50 Jef Claes, de coverfotograaf

PRODUCTIE

40 Linda neemt de HUB over

REPORTAGE

12 Jonge wolvenin het buitenland 34 Drie influentials over hun inspiratie

57 Binnenkijken bij strijders, voyeurisme pur sang

EVENT

24 De Invasie van Antwerpen 53 Polymagie 66 Concertgebouw Brugge 75 Super Bootcamp

COLMUN

11 Jasmijn Verlinden 55 An Michiels

ILLUSTRATIE

61 Margo Slingerland

EN VERDER...

...vinden jullie op heel wat pagina's over wie dit magazine gaat: dé jonge strijders en hun producten (start vanaf p 7)

COVER

Fotograaf: Jef Claes Styling & productie : Linda van Waesberge Make-Up: Sabine Peeters Locatie: HUB (www.deinvasiehub2.be) "Photomatique" door Dorus Daneels (www.photomatique.be) "Lamp" door Bernaer Design "WALL" door Not Too Arty Jurk Sofie D'Hoore ∙ Panties Cette ∙ Sokjes Black & Blanche Schoenen Orane & Enora

05


Het Belgische magazine voor woonplezier Nr.196 maart 2013 - e 3,80

WIN! H E T B E LG I S C H E M AG A Z I N E vo o r wo o N pL E Z I E r

EEN TUINMEUBEL VAN CASSECROUTE OF TRADEWINDS

MET ACTIEF WONEN NAAR...

DESIGNMARKT, SFEER, DE INVASIE

RAAMBEKLEDING ORIGINELE OPLOSSINGEN

MODE EN INTERIEUR

WIE VERLEIDT WIE?

Special kleur

De trenDkleuren van 2013 4 x BInnenkIJken In FrISSe InterIeurS

196_AW_V1.indd 1

25/01/13 11:40:30

Interieur- en lifestyleblad Actief Wonen: elke maand goed voor inspirerende woonreportages, actuele trenddossiers en het nieuwste op vlak van design.


DE STRIJDERS “Dat ze met scherp schieten, die strijders. We kozen hun strafste beelden en producten en tonen ze in dit magazine. Een leger vol mode, interieur, accessoires, keramiek, grafische vormgeving, fotografie en concepten staat te wachten om door jou gekoesterd te worden. Omdat ook jij daarvan kunt houden, van Belgisch en Dutch design.” Samenstelling door Bert Pieters

Studio Woot-Woot

Bij Studio Woot-Woot zijn ze met veel. Walter, Ben, George & Georgette. Een hele familie van vintage geïnspireerde meubelen en accessoires. Leuk en slim gevonden. Of zoals zij dat zeggen: “Woot! Woot!”

La Femme Garniture

La Femme Garniture begon een tweetal jaar geleden met het maken van accessoires. Eerst handtassen, met een duidelijke signatuur in de afwerking, maar nu ook sjaals. En vooral: nog veel meer handtassen.

Atelier Roos Gomperts

“Ceramics for Plastics” is een reeks keramiek die speciaal voor alledaagse plastic voorwerpen gemaakt is. Het resultaat is een feest van kleur en vorm van de pas aan de Design Academy afgestudeerde Roos Gomperts.

07


Sarah Deruwe

Studio Pieck

Eenvoudige en eerlijke objecten maken met een subtiele twist of een beetje plezier. Je de kans geven om van je object te houden en het gebruik fantastisch te vinden. Dat wil Studio Pieck met zijn creaties bereiken. Hij maakte eerder “Fixie”, een lamp gebaseerd op de oertraditionele fietslicht dat hij een nieuw leven gaf met een USB-stekker en led-technologie. Daarnaast heeft Studio Pieck ook een leercollectie “Jules”, met sleeves, covers en zelfs make-up spiegels.

De Antwerpse Sarah Deruwe maakt - zo noemt ze het zelf - eenvoudige ontwerpen. Ze werkt hierbij met leder dat mooier wordt met de tijd, dat leeft en blijft leven. Het zijn subtiele details die zorgen voor een verfijnd accent in haar ontwerpen. Haar collectie bevat naast de traditionelere types handtassen ook fototassen en riemen.

Atelier Mats

Mats Horback van Atelier Mats studeerde cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn werk gaat over hoe we, met behulp van de verbeelding, onze perceptie van de wereld mooier, leuker, gelukkiger en fijner kunnen maken. Zijn “Imaginary Cabinets” zijn een eindeloze reeks van fantasiebeelden van mogelijke kasten, gebaseerd op de prototypische kast. De miniaturen “Imaginary Cabinets” ontdek je op De Invasie van Antwerpen.

Joris Deraedt

Joris De Raedt is een natuurfotograaf, wetenschappelijk illustrator en grafisch vormgever met een passie voor de natuur. Zijn doel is om bij mensen respect op te wekken voor de natuur door ze te raken met sprekende beelden. Hij werkte eerder aan het project Urban Wildlife, dat ook op De Invasie van Antwerpen te vinden zal zijn. In deze stadsgidsen vind je illustraties van lokale stadsdieren en informatie erover. Hij maakte ook een stadsgids over Antwerpen.

08


Lara Frankl

“Be yourself comme tout le monde” Dat is de slagzin die de basis vorm van het werk van Lara Frankl. Haar juwelen worden in België geproduceerd met natuurlijke materialen en met etnische inspiratie.

Lio De Bruijn

Met de grote handwerkencyclopedie aan haar zijde maakte Lio De Bruijn een materiaalonderzoek op het vlak van leer. Ideeën voor leerbewerking en leerverwerking: handgemaakt, tactiel, grafisch, rijk aan materiaal en kleur, geïnspireerd door de verwonderingwekkende eenvoud en rijkdom van etnische objecten. Het resultaat is een reeks vloerkleden. Het expressieve en ritmische “Kleurblok” is er één van.

Ella De Vos

Ella De Vos wordt geïnspireerd door het innerlijke, door bacteriële, virale en microscopische beelden. Ze verwerkt haar inspiratie in textiel met onvoorspelbare structuren, kleuren en vormen.

Tristan Kopp

Met “prod’USER” maakte Tristan Kopp zijn eigen platform, met als bedoeling je meer betrokken te maken met de producten die je koopt en gebruikt. “prod’USER Bicycle” geeft je de mogelijkheid je eigen kit voor je fiets online te kopen, en zelf te assembleren. En aangezien een hoop onderdelen herbruikbaar blijven kan je je fiets ook blijven aanpassen. Of laten meegroeien, als je dat wilt.

09


Gerald Marc

De clubzetel “MLS 919” van Gerald Marc is een eerlijk, simpel en onverwoestbaar ontwerp. Het is een comfortabele stoel die niet alleen robuust en solide oogt, maar door de simpele lijnen ook uitnodigt om erop te gaan zitten.

Rijwielen Smets

De derde generatie fietsenmaker in de familie. Dat boezemt vertrouwen en degelijkheid in. Maar Rijwielen Smets is veel meer dan dat. Het is generaties vakmanschap, gecomineerd met een gezonde portie nostalgie en hedendaags allure. In dat atelier maken ze allerlei soorten fietsen. Denk aan een klassieke racefiets, de fiets van je grootvader met houten velgen, een randonneur of een fixie.

Kim Craenen

Kim Craenen noemt haar tekenstijl eerder naïef, maar met veel aandacht voor detail. Haar “Witty City People” zijn een collectie van stedelingen met een eigen persoonlijkheid, fashion gehalte, eigen stijl. Het zijn stickers die je meeneemt op reis. Zo komen de “Witty City People” in steden terecht waarvan jij vindt dat ze er thuishoren.

P. Van den Z.

Het lijkt een simpele tie-die techniek, de collectie van P. Van den Z. maar het is een eigenaardig stukje werk. Zijn wit gebleekte t shirts zijn perfect symmetrisch en dat is geen sinecure.

Bernaer

Bernaer laat zich inspireren door Japanse houtbewerkers en Deense meubelmakers. Het resultaat is een collectie die handmatigheid uitstraalt en bruist van het vakmanschap.

10


COLUMN “DESIGN VOOR LIEFHEBBERS” “Ik was zopas een paar dagen te gast bij vrienden in Kopenhagen. Behalve een initiatie Belgisch bierproeven, stond uiteraard ook een designtour op het programma. In de hal van het Danish Design Institute werden we verwelkomd met volgend statement: “Denmark is one of the few countries where design classics, found in museums all over the world, are also found in tens of thousands of private homes.” Correct, zo bleek toen ik het interieur van mijn gastheer en –vrouw onder de loep nam. De twee hebben een bijzondere voorliefde voor vintage lamparmaturen en kiezen daarbij steevast voor ontwerp van eigen bodem. Ook de familieafdankertjes die in afwachting van nieuwe meubels een plaats kregen, zijn stuk voor stuk van Deense makelij. Denen sluiten hun gordijnen niet dus kon ik ’s avonds nagaan of ook de buren de liefde voor lokaal design delen. En ja hoor, het lijkt wel alsof de Poul Henningsen lamp boven ie-de-re Kopenhaagse eettafel hangt en Arne Jacobsen en Verner Panton in elke huiskamer aanwezig zijn. Behalve klassiekers uit de jaren ‘50 en ’60, doen ook jonge designlabels genre Normann Copenhagen, Hay en Muuto het erg goed in eigen land. En dit niet enkel bij de happy few en de yups, Denen geloven massaal in “buy now, keep forever” (de leuze van het Finse Artek) en deden dat 50 jaar geleden ook al. Eenmaal terug thuis, zet ik het binnengluren gewoon voort. De hartkloppingen en herkenningsgilletjes blijven uit, design – en design van eigen bodem al helemaal – is een zeldzaamheid in Belgische huiskamers. Aan een ondermaats aanbod zal het alvast niet liggen. Dat bewijst het toonaangevende magazine Wallpaper* dat hedendaags Belgisch

design in 2012 tot tweemaal toe bejubelde. Volgens het magazine hoort ons land in het rijtje toonaangevende designregio’s naast Scandinavië, Italië en Japan. Hoe komt het dan dat de consument in eigen land weinig voeling met (Belgisch) design heeft? Waarom is design in Denemarken vanzelfsprekend en in België liefhebberij? Als ik deze vragen in mijn omgeving stel, is het antwoord unaniem: design is iets elitairs en zo duur dat een zekere angst inboezemt. Het wordt vaak in een museale context getoond en gepromoot en dat werkt niet bepaald drempelverlagend. Het is in dit verband dat De Invasie een belangrijke rol speelt. Dankzij het zeer toegankelijke format van beurs + webshop, geeft De Invasie een breed publiek een hapklare introductie in de verschillende designdisciplines. Design –zo leert men hier- past behalve op museumsokkels en in glossy adver-tenties ook in ieders huis. Ik blijf cheeren voor dit soort eyeopeners en hoop stiekem dat design in huis bij ons even vanzelfsprekend wordt als voor de Scandinaven!” Jasmijn Verlinden Jasmijn werd in haar eerste jaar Kunstgeschiedenis hopeloos verliefd op de Eames schommelstoel in een syllabus en is sindsdien gefascineerd door all things design. Een mosterdgele versie van de bewuste stoel siert intussen haar woonkamer, evenals stapels magazines over die andere passie... mode! Met haar job als project manager bij Flanders Fashion Institute, is Jasmijn een van die gelukzakken die van hun passie hun werk konden maken!

11


JONGE WOLVEN “We zenden onze zonen en dochters uit. Onze Belgische ontwerpers scheren hoge toppen in internationale creatieve bedrijven. Denk maar aan Lowie Vermeersch of Raf Simons. Maar hoe geraak je daar? En waar begin je dan? We gingen luisteren bij vier jonge wolven, die hun boeltje pakten en vertrokken voor een stage in ‘het buitenland’. Michael Von Der Crone, Hermine Van Dijck, Naomi Kolsteren en Klaas Rommelaere vluchtten van onder de kerktoren. Ze maakten voor ons een snapshot reportage van hun stage in het buitenland. ” Door Bert Pieters / Foto’s door de jonge wolven

12


Naomi studeerde Illustratieve vormgeving aan Sint-Lucas in Antwerpen. Genoeg te doen in BelgiĂŤ, denk je dan. Maar daar dacht Naomi anders over. Ze koos ervoor om naar Berlijn te trekken, waar het goedkoop wonen is, en dat trekt creatievelingen uit de hele wereld aan. Am Deutschland, maar dan toch vooral in het Engels.

Naomi Kolsteren trok naar kunstenaarsmetropool Berlijn Nochtans is Berlijn eigenlijk niet het beloofde land: heel veel mensen trekken ernaartoe en moeten uiteindelijk toch weer afdruipen. Er is niet zo heel veel werk en er komen gewoon heel veel mensen naartoe. Naomi pakte het anders aan en koos voor een stage in een klein bedrijf: 44 Flavours bestaat uit Julio en Sebastiaan en tijdelijk ook uit Naomi. Ze richten zich vooral toe op illustratie, grafisch ontwerp en vrije kunst. Het is een veelzijdig bedrijf, wat stage bij hen volgen heel leerrijk maakt. Daarenboven bouwde Naomi aan een internationaal netwerk, dat voor haar alleen maar voordelen oplevert naar de toekomst toe. www.44flavours.com

13


Hermine van Dijck woont & werkt tot maart in Parijs bij Malhia Kent

BelgiĂŤ staat bekend als een textielland. En toch trekt Hermine naar Frankrijk. Omdat Malhia Kent (dat ook nauw samenwerkt met Chanel) net het soort creatief atelier is waar ze voor wilt werken. Het is een jonge, frisse onderneming, die bovendien nog een volledig handweefatelier heeft. Haar liefde voor handwerk is heel groot, dus viel ze voor het bedrijf dat ze ontdekte op een textielbeurs.

een nieuwe kans om nieuwe plekken te ontdekken en om door andere straten te slenteren Om dan op maandag weer met volle goesting naar Malhia Kent te trekken. herminevandijck.wordpress.com www.malhia.fr

Haar stage kan ze waarmaken dankzij het programma van Flanders DC. Intussen werkt ze al zo’n vier maanden in Parijs en overtreft het avontuur haar stoutste dromen. Ze werkt samen in een groep van tien stagiairs, die elkaar continu inspireren. Bovendien krijgen ze ook echt de tijd om stoffen te ontwikkelen en hoewel de richtlijnen heel strikt zijn, is het toch een plezier om telkens je stempel op een ontwerp te kunnen drukken. De taal blijft soms een struikelblok, maar dat is dan ook het enige minpuntje dat Hermine heeft. Een ander land en een vreemde stad zijn meer een inspiratiebron dan reden voor heimwee. Elk weekend is

14


Michael Von Der Crone voelde de noodzaak om naar Parijs te trekken.

België is dan misschien wel toonaangevend op het vlak van mode, maar we hebben een jong modelandschap, dat pas ontstond na de wilde hervorming van de jaren ‘80. In Parijs is de mode ontstaan. De stad spreekt dan ook tot de verbeelding. Het was voor Michael dan ook een noodzaak om de stad van dichtbij te leren kennen. Michael liep al eerder stage in Amsterdam, bij Viktor & Rolf, maar koos er nu voor om in een klein en jong bedrijf ervaring op te doen. Je krijgt er meer variatie in je opdrachten, waardoor hij beter beslissingen kan nemen voor zijn eigen carrière. Michael kwam terecht bij de Belgische ontwerper Glenn Martens, die twee bejubelde collecties toonde op Paris Fashion Week. Hij koos voor Glenn Martens omdat hij geïnspireerd is door zijn structuur en grafische belijning. Stage lopen in de modesector doe je meestal niet alleen. Michael kwam terecht in een internationale omgeving van Belgisch, Duits, Zweeds, Koreaans, Chinees en Frans allooi en werkte er samen aan een doel. Een ervaring die leerde dat dit naast resultaten ook vriendschappen oplevert. Maar stage in Parijs is niet alleen idyllisch. Je bent weg van je familie en vrienden en het is een dure stad om te leven. Je voelt er ook duidelijk de kloof tussen arm en rijk. Dingen die in België evident lijken, zijn een pak duurder in Parijs en moet je je die ontzeggen. Om het avontuur financieel haalbaar te maken, moest Michael wel stoppen met roken. En dat lukte. A Paris, tout est possible. www.michaelvondercrone.com www.glennmartens.com

15


Een stage in het buitenland is de ideale leerschool om zelfstandig te worden, vindt Klaas Rommelaere. Je wordt volop in het diepe gesmeten: je hebt plots geen sociaal vangnet of vrienden meer, en je kent de cultuur amper. Het voordeel met zijn stage bij het modebedrijf Henrik Vibskov is dat mode zo universeel is, dat het land zelf er niet veel toe doet. Bovendien is Henrik Vibskov geen standaard modebedrijf: zo zijn zijn modeshows meer installaties dan catwalks. Maar toch slaagt hij erin een commercieel product te maken waarin zijn kunst te zien is. Die manier van mode benaderen, interesseerde Klaas, dus trok hij naar Kopenhagen.

Klaas Rommelaere overwintert in Kopenhagen De stage in het buitenland valt ook ontzettend goed mee. Alhoewel Klaas oorspronkelijk schrik had geen vrienden te maken - hij noemt zichzelf ‘niet echt sociaal’ - lukt dat aardig. Het helpt dat hij in een amicale sfeer terecht kwam in de studio waar zowel overdag respectvol gewerkt wordt, maar ook ‘s avonds vaak feesten georganiseerd worden. Dat maakt het ook wat angstaanjagend, om elke dag met dezelfde mensen van ‘s ochtends tot ‘s avonds te werken en feesten. Maar uiteindelijk leer je elkaars kleine kantjes en sterke punten kennen, en dat helpt dan weer om goed samen te werken. Kopenhagen is natuurlijk wel een dure stad. Je moet jezelf wel in de hand houden als je het financieel wil redden. Ze voelen er de crisis niet en geven makkelijk veel geld uit tijdens het uitgaan. Ook de huur van zijn appartement in Kopenhagen ligt een pak hoger dan de Belgische norm. Het leek een heel lange tijd, zes maanden stage volgen in het buitenland, maar eigenlijk is het voorbijgevlogen. Het is een sneltrein waaruit Klaas veel leerde. www.henrikvibskov.com klaasrommelaere.blogspot.be

16


I-Creative "Met het I-Creative stageprogramma van Flanders DC kunnen recent afgestudeerden uit creatieve opleidingen (mode, design, kunsten, film, muziek…) een buitenlandse stage van zes maanden volgen bij een bedrijf/ organisatie uit de creatieve sector in Europa. We gingen om uitleg vragen bij Carlo Vuijlsteke."

“De stage maakte de overgang van studie naar werkplek heel vlot en geleidelijk” “Met dit programma willen we de kans geven aan creatief talent van hier om meteen al na hun studies relevante én internationale werkervaring op te bouwen,” vertelt Carlo Vuijlsteke, projectmanager bij Flanders DC. I-Creative kadert in een reeks van projecten die Flanders DC, de Vlaamse organisatie voor ondernemingscreativiteit, organiseert om het ondernemerschap in de creatieve sector te stimuleren.

in het ondernemen, zoals zelfstandigheid, besluitvaardigheid en doorzettingsvermogen aanscherpen,” vertelt Carlo Vuijlsteke. Dat blijkt te werken: “De evaluaties van vorige edities tonen aan dat 78% van de deelnemers nieuwe professionele vaardigheden hebben ontwikkeld. 75% van hen kreeg dankzij de stage meer zelfvertrouwen en 77% ontwikkelde meer interesse in zijn/haar opleiding dan voordien.”

Flanders DC regelt voor de deelnemers alle administratieve zaken en zorgt voor ondersteuning in de contacten met de stageplek. De organisatie biedt een voorbereidingstraject en een beurs aan waarmee de deelnemers hun onkosten in het buitenland kunnen vergoeden.

“Ik weet nu veel beter wat ik wil in mijn job,” zegt ontwerper Joren De Temmerman. Hij trok met het programma aan de slag bij Retap in Denemarken. “De dingen die ik zag en meemaakte, maken mijn plannen voor de toekomst concreter”. Katrien beaamt: “Ik ben ervan overtuigd dat ik door de reeds opgelopen ervaring beter weet waaraan ik toe ben, waarvoor ik sta, wat ik kan en wat ik graag nog wil doen. Die zelfkennis kan me zeker ten goede komen bij sollicitaties voor toekomstige werkgevers.”

“De stage maakte de overgang van studie naar werkplek heel vlot en geleidelijk,” vertelt Katrien de Schepper. Katrien studeerde in 2011 af als industrieel ontwerper aan de Hogeschool West-Vlaanderen en ging 6 maand op stage bij Sotano Studio, een kleine designstudio in Barcelona. “Op zijn minst werden kopzorgen rond het vinden van een job, het speurwerk naar vacatures, de sollicitatiedruk enz., alles wat hoort bij het starten van een job, met 6 maanden 'uitgesteld'. Ik heb mijn stage echter wel steeds opgevat als mijn echte, volwaardige job. Ik ben ervan overtuigd dat die houding mijn bazen niet is ontgaan. Mijn inzet, de goede verstandhouding op het werk en een goede timing leverden me een tijdelijk contract op bij Sotano Studio. Ik besef dat ik geluk heb gehad, zonder die stage was ik nooit binnengeraakt in zo'n klein ontwerpbureau.” “Naast het aanbieden van een relevante werkervaring, willen we met I-Creative ook competenties die belangrijk zijn

“We willen creatief talent de kans geven om meteen na hun studies relevante én internationela werkervaring op te doen” Geïnteresseerd in het I-Creative stageprogramma van Flanders DC? Het I-Creative project van Flanders District of Creativity biedt recent afgestudeerde creatievelingen de mogelijkheid om een waardevolle buitenlandse werkervaring op te doen. Deelnemers kunnen een buitenlandse stage van maximum zes maanden volgen bij een bedrijf/ organisatie uit de creatieve sector in Europa. Nog tot 15 april 2013 kan je je kandidaat stellen voor dit programma. Alle info vind je op www.flandersdc.be/i-creative

17


WIM SOMERS “Na een dikke 25 jaar telt het brillenbedrijf theo wereldwijd maar liefst 1400 verkooppunten in meer dan 50 landen. Op zoek naar het geheim achter dit internationale succesverhaal ging De Invasie op de koffie bij theo in Antwerpen, en sprak er met big boss en 'crazy belgian' Wim Somers. De wereld rond met theo! ” Elien Haentjens / Foto's door Eline Ros

Waarom zijn jullie het internationale pad ingeslagen? Eigenlijk was dat van in het begin de logica zelve. Om producten aan te kopen voor onze eigen optiekzaak bezochten we de grote beurzen in de wereld, zoals die van Keulen, Parijs, New York en Milaan. Aan de stands die ons boeiden, kwamen we opticiens met dezelfde smaak als de onze uit de hele wereld tegen. Net als wij, vonden ze het aanbod vrij traditioneel, en waren ze op zoek naar een bril die het louter functionele oversteeg. Geïnspireerd door de Antwerpse Zes hebben wij daarom de koe bij de horens gevat. Tijdens de volgende beurs toonden we onze eerste modellen aan onze bevriende collega's. Hoe zijn die eerste jaren verlopen? De vele positieve reacties stimuleerden ons om het ontwerpproces verder te zetten. Naar de volgende beurs namen we al een valiesje vol monturen mee. Nog enkele edities later ben ik in New York zelfs eens van de beurs gegooid. Met succes stond ik mijn producten op de trappen te verkopen en dat was niet naar de zin van de organisatoren, omdat ik geen stand betaald had. Ik mocht wel terug binnen, maar enkel zonder mijn valiesje. Vanaf dan hebben we dus een stand genomen, in de beginjaren in samenwerking met het Japanse brillenmerk Bada, dat door een Belg verdeeld werd. Waarom kende theo volgens u succes in die beginjaren? We brachten iets nieuws en vielen op. Met onze bijzonder kleurrijke monturen, maar ook met onze stands. Voor Patrick (Hoet nvdr.) was dat een hobby. We probeerden onze klanten ook telkens een goed gevoel te geven. Tot op de dag van vandaag streven we ernaar om het beste stamcafé te zijn op de beurs. De laatste jaren bieden we Duvel en Vedett aan: die Belgische bieren passen bij ons imago en zorgen ervoor dat het geen saaie bedoening wordt. We zijn en blijven de 'crazy Belgians'.

19


20


Daarnaast hebben we er van in het begin bewust voor gekozen om niet met distributiekanalen te werken, maar rechtstreeks met de opticiens. Uiteindelijk draait het bij een distributeur om omzet, en dus moet hij snel groeien. Maar als je enkel omzet voor ogen hebt, is dat net onmogelijk. Daarom zijn we met een beperkt aantal opticiens in zee gegaan, en hebben we die mensen exclusiviteit geboden. Door onze strategie kan ons product zijn exclusiviteit behouden, konden de opticiens meer variatie in hun collectie brengen en hechten ze meer belang aan onze samenwerking. Bovendien zijn ze meestal geen concurrenten van elkaar, dus maken ze mond-aan-mondreclame voor ons.

Was het een voordeel om met twee te zijn? Het is sowieso moeilijk om zo'n avontuur alleen aan te vatten. Patrick hield zich vooral bezig met het ontwerpen, ik met het commerciële luik. Maar we vulden elkaar ook aan. En we dachten altijd dat we gelijk hadden, alleen was dat vaak niet hetzelfde gelijk. Intussen heeft Patrick zijn aandelen verkocht, maar hij ontwerpt wel nog steeds voor theo. Hoe houden jullie de uitstraling van het merk fris? Elke keer opnieuw nemen we een risico en proberen we onze klanten te verrassen. We zetten ons imago van durvers kracht bij. Wie tien producten wil maken die goed verkopen, wordt uiteindelijk basic en saai. Elke keer opnieuw streven we ernaar om drie modellen te maken die zeker verkopen, één model met een nieuwe vormgeving en één model dat uit de band springt. Op die manier hou je je imago fris, maar is het risico toch berekend. Bovendien kan je de markt niet altijd voorspellen: sommige brillen die in het begin totaal niet verkochten, zoals de geometrische bril Deep die Tom Lanoye droeg, zijn intussen uitgegroeid tot bestsellers. Het is dus belangrijk om zelf in je product te geloven, en het ook voldoende tijd te geven. Ter inspiratie trekken we naar beurzen van andere creatieve sectoren, want nieuwe ontwikkelingen ontstaan niet op papier. Of trekken we externe designers zoals Tim Van Steenbergen aan en organiseren we wedstrijden voor jong talent van bijvoorbeeld De Invasie. Zo'n samenwerkingen voeden de eigen creativiteit. Hoe onderhouden jullie de contacten met jullie klanten? Door rechtstreeks met de opticiens te werken staan we veel dichter bij de eindklant. We horen de reacties op de producten en krijgen zo enorm veel input. Ook de centralisatie van onze dienst-na-verkoop in Antwerpen heeft daarmee te maken: als meerdere opticiens ons met dezelfde vraag bellen, weten we meteen waar het schoentje wringt. Door dat persoonlijke contact met onze klanten bij de dienst-na-verkoop of tijdens beurzen maken we het verschil met de concurrentie. Ik ken al onze klanten persoonlijk, voor mij bestaat een beurs uit een aaneenschakeling van small talk met klanten uit de hele wereld. Een merk heeft een gezicht nodig. Daarom werken onze dertien agenten ook exclusief voor theo. Bovendien zijn de opticiens onze ambassadeurs, ze moeten het verhaal achter onze brillen kennen. Als er een klant in hun winkel komt, moeten ze aan ons denken. We moeten letterlijk in de bovenste lade liggen. →

21


Jullie verkopen in meer dan vijftig landen. Passen jullie de producten aan voor de verschillende markten? Tijdens het ontwerpen houden we steeds drie doelgroepen voor ogen. Per serie zijn twee brillen bestemd voor Japanners, twee voor oudere mensen en twee voor jongeren. Een ontwerp resulteert dus meestal in zes vormen, waardoor we onze maten niet moeten aanpassen en elke markt kunnen bedienen. Al is het niet omdat je iets maakt voor een bepaalde doelgroep, dat de eindklant ook tot die groep behoort. Hoe hou je het financiële plaatje gezond? Aangezien we voor onze winkel sowieso naar de beurzen trokken, hebben we nooit veel geld in theo moeten investeren. Financieel onafhankelijk blijven is volgens mij bijzonder belangrijk. Je moet voor je eigen reserves zorgen, je moet zelf een archief aanleggen. Als je imago is dat je durft, moet je ook kunnen durven. En dus moet je over de nodige financiële middelen beschikken. Hebt u nog een laatste tip? Doe niet wat iedereen doet. En als je het toch doet, doe het anders. En doe het goed: denk aan het hele plaatje én op lange termijn. Het is beter om één winkel te hebben die een reeks van je producten toont, dan twintig winkels met één product. Je mag niet accepteren om overal een try-out te zijn. www.theo.be Elien Haentjens

22


Concept store

CONCEPTSTORE & HAY HOuSE Smart design. Innovatief, duurzaam, betaalbaar. 

Je houdt van design. Hedendaags of klassiek.

Je staat open voor avontuur en ontdekking.

Duurzame materialen en een ecologisch productieproces, dat spreekt vanzelf.

 Kwaliteit voor een eerlijke prijs. Daar ga je voor.

BEZOEK ONZE

WEBSHOP www.ydee.be

Ydee bvba | Oudburg 56, 9000 Gent T. +32 9 395 00 44 | F. +32 9 395 00 45 info@ydee.be | www.ydee.be Open ma, di, do, vr: 10u30 -12u30 en 14u - 18u zat: 11u - 18u Gesloten op zon en woe


#DIVA

www. deinvasievanantwerpen . be

“Op zaterdag 23 maart en zondag 24 maart bezet het leger jonge creatieve strijders van De invasie ‘t Stad. Antwerpen is de grootste stad waar De Invasie ooit zijn legerbasis opsloeg en is met het imago van stad van de Antwerpse zes en bruisende creatieve industrie een strategische plek voor het leger jonge ontwerpers. In 2013 worden we, dankzij Stad Antwerpen, allemaal #DIVA's." Zoals iedere keer schuwt De Invasie de uitdaging niet. Meer dan 70 strijders, samen met 3 scholen en een pak creatieve partners bestormen het historisch centrum. Want we zetten ons kamp op in het midden van 't stad: het voormalig etnografisch museum aan de Suikerrui wordt het strategisch hart van dit evenement. De Invasie laat je, samen met Stad Antwerpen, het kruim van jonge Belgische en Nederlandse ontwerpers uit heel wat disciplines ontdekken: mode, interieur, fotografie, illustratie, kids, accessoires, keramiek, fietsen, juwelen, ... De jury koos uit meer dan 250 geïnteresseerden uiteindelijk iets meer dan 70 aanstormende talenten. Meer dan 30 van hen zag je nooit eerder op De Invasie en waarschijnlijk ook nergens anders. Als je langs komt zal je dus van alle kanten beschoten worden met sterk jong werk. De Invasie van Antwerpen is een ontdekkingstocht waar je, als je dat wil, ook kunt kopen (wat makkelijk kan met bancontact). Je kunt er trouwens helemaal gratis binnen.

24


Zaterdag 23 maart van 11u tot 19u Zondag 24 maart 2013 van 11u tot 18u GRATIS TOEGANG! Oud ETNOGRAFISCH MUSEUM Suikerrui 19 + Kaasstraat 2000 ANTWERPEN

WWW.DEINVASIEVANANTWERPEN.BE

Espresso & tea Bar

Tijd om kracht op te doen? Even tot rust komen? Een snelle shot? Kom langs in Espresso & Tea Bar, één van onze energiemomenten midden in de drukte van de strijd. Straffe koffie van jonge barista’s en frisse thee van Bonne Postma - Babo Coffee

MoMu

Thomas More

Als je jong talent wilt ontdekken, dan kijk je ook naar de scholen. Zij zijn het die de jonge garde creatief ontwikkelen maar hen ook laten kennis maken met de echte wereld. Ook deze keer kiest Thomas More ervoor om hun talent uit de VOMO (Voortgezette opleiding meubelontwerp) hun werk te laten tonen op De Invasie. www.thomasmore.be

Van 13 februari tot 11 augustus 2013 kan je de niet te missen expo "Zijde & Prints uit het Abrahamarchief - Couture in Kleur" vinden in MoMu. Een expo gewijd aan de legendarische Zwitserse textielfabrikant Abraham, die in de jaren vijftig en zestig gespecialiseerd was in het bedrukken van zijde en een belangrijke leverancier van couturiers als Christian Dior, Hubert de Givenchy, Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga was. Deze tentoonstelling vertelt parallel het verhaal van Europese couture, kunst en luxe in de twintigste eeuw.

MAGAZINE SHOP

MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen www.momu.be

Ze zijn er al een hele tijd bij: de crafters van Urban Craft. Zeker in Antwerpen kunnen deze street crafters niet ontbreken. Dankzij Palm slaan ze ook nu weer hun kamp op op De Invasie. www.urbancrafts.tv

Bezoekers van #DIVA krijgen gratis toegang tot de expo 'Zijde & Prints uit het Abraham - Couture in Kleur'. Van 18 tot en met 24 maart toont De Invasie ook een installatie in de hal van het MoMu.

We heard it before. Wat jammer dat je op De Invasie ook geen goeie magazines kunt kopen. Daar brengt de Not Too Arty magazine store verandering in. Een verzameling internationaal toonaangevende magazines, gecombineerd met verrassingen uit eigen land op De Invasie van Antwerpen. www.nottooartyshop.be

Urban Crafts / Palm

PLOF LOUNGE

Atelier Belge komt als label op voor Belgische ontwerpers. Op De Invasie van Antwerpen lanceren ze de langverwachte "Plof". Meer nog: ze stormen er mee binnen in onze lounge. Jouw kans om van een koffie, thee, Palm of Bionade te profiteren op ons event. www.atelierbelge.eu

25


HEISME

Polymagie/In Aanmaak

#APBC

PHOTO-EXPO

Een digitale creatieve studio op De Invasie? Dat hadden we nooit eerder. De jonge wolven van HEISME duiken onder in de wereld van de digital experience op #DIVA www.heismestudio.com

Antwerp. Powered by Creatives. Dankzij stad Antwerpen is De Invasie van Antwerpen er. Antwerps talent mag niet ontbreken, daarom geeft #APBC naast een platform voor creatieve ondernemers ook ruimte aan organisatiesorganisaties binnen de creatieve economie, van Designcentrum De Winkelhaak tot de Antwerpse creatieve opleidingen. De Winkelhaak zorgt voor een stevig programma. Zo organiseren ze onder andere een 3D printing workshop. Deepak Mehta en Makerlabs@winkelhaak nodigen je uit voor deze workshop. Het komt er misschiens zelfs van om samen met TEDxYouth@Flanders zelf makerbots te gaan maken. De Winkelhaak zorgt voor gaming - nog een nieuwe discipline op De Invasie. Winnitron Belgium, een project van Thomas & Hannes DevillĂŠ, is een 'free-to-play' arcadekast waar je kunt samenkomen om te spelen. En Belgische game developpers kunnen ook zelf games maken voor de Winnitron. Ze brengen Press [X] mee, een salontafeltje dat je de mogelijkheid biedt om virtuele ervaringen te delen in de fysieke wereld. Press [X] is een installatie van Jonatan Van Hove en Bram Michielsen. www.antwerppoweredbycreatives.com www.winkelhaak.be www.antwerpenstudentenstad.be

Stadsparcours

De Invasie start met een stadsparcours. Vanaf 11 maart ontdek je in de stad etalages en producten van jonge ontwerpers op plekken waar je dat niet direct verwacht. Check de website en Facebook voor het plan.

De Jury

De strijders van De Invasie van Antwerpen werden geselecteerd door een straffe jury. Linda van Waesberge www.lindavanwaesberge.be Jasmijn Verlinden www.ffi.be Astrid-Fia De Craecker www.little-miss-y.be Sarah Bos & ClĂŠo Baele www.blackballoon.be Ann Van Hoey www.annvanhoey-ceramics.be Ilse Acke www.ilseacke.blogspot.be/

Polymagie is een van die jonge kunstenaarscollectieven die dit najaar insloegen als een bom. Samen met In Aanmaak palmen zij een stuk van De Invasie in. www.polymagie.be

De cover van dit magazine werd gemaakt door de jonge fotografiebelofte Jef Claes. Hij werd door Wouter Van Vaerenbergh, Linda van Waesberge en Yves Drieghe gekozen uit meer dan 40 inzendingen. Hij stelt zelf ook tentoon op De Invasie van Antwerpen. www.jefclaes.com

SMartbe

Bij Smart kan je op De Invasie van Antwerpen terecht voor direct advies en informatie. www.smartbe.be

LUCA School of Arts

Luca Interieurvormgeving, met campussen in Gent en Brussel toont het werk van hun beloftevolle studenten. facebook.com/LUCAinterieurvormgeving

I Have A Tiger

I Have A Tiger Records duikt sinds een tweetal jaar muzikale parels op uit het brakke Scheldewater. Van stille film tot dromerige pop of big city blues, bij voorkeur op vinyl geserveerd. Op De Invasie brengen de tijgers een selectie van Antwerpse beloften. In huiskamerconcerten en op luisterpalen. Naakt, en alleen voor jou. Fotograferen toegestaan. www.ihaveatiger.com

The Old Store

In The Old Store vind je het sterkste werk van oud-strijders van De Invasie. Denk hierbij aan Black Balloon, Ilse Acke of Strook. Groot talent dat ooit strijdbaar bij De Invasie vocht voor hun plek.

Belmodo Boutique

In de Belmodo Boutique kan je werk uit de studentencollecties of van jong talent kopen. Nog een reden om Belmodo.tv in de gaten te houden, want daar ontdek je wie je er allemaal zult vinden. www.belmodo.tv

Blijf op de hoogte

Op de website van De Invasie van Antwerpen vind je alle details over het programma, en waar in het grote etnografische museum je wat vindt. Bovendien kan je de site makkelijk op je smart phone gebruiken tijdens het event, ook al dankzij ons gratis WiFi netwerk. DIFT ontwikkelde samen met HEISME deze site. www.deinvasievanantwerpen.be

26


ZEVENTIG

JONGE ONTWERPERS TONEN & VERKOPEN!

Agathe et ses Princes Alissa van Asseldonk Annette Kölling Ans Houben Jewelry Design atelier belge Atelier Mats Atelier Roos Gomperts Bernaer bonbonbazar Bram Amendt BRUTHAUS Carina van den Bergh Carine Altermatt Danielle V roemen Daphny Raes Ella De Vos Eva Schreuder Ontwerpen Gerald Marc Gewoon Lies Groovy Magnets Hannah Jacobs Heidewinne Hektik Hermini Jenna Postma Joris De Raedt Julie Van Mulders K!-design Karen Kennis Karolien Verstraeten Kesemy Design Kim Craenen La Femme Garniture Lara Frankl Laura Bergans L ien Hereijgers

Liene Jakobsone / SAMPLING Lio de Bruin Lisa Colpaert Lore Van Keer Margerita.sanders Margo Slingerland Matmatmat Michel & Gaultier Modest Men MOUPILA Nathalie Hendrickx NOT TOO ARTY Oh My Kids Origami Factory P. Van den Z. Patrick & Frank Photomatique PL/NK  PUC Rijwielen Smets Sarah Deruwe SEñOr Color Six Hugs & Rock ‘n Roll Sjoerd Ebberink Stan & Loesje Stefan De Pauw Studio Pieck Studio Woot Woot studioblade TITI + THE GERMAN KID Tristan Kopp VA-TOUT vanBrit Vanessa Aerts Xavier Coenen & OUD-STRIJDERS (THE OLD SHOP)

27


A new creative studio sees daylight. What started as a graphic design agency in the summer of 2012, quickly grew towards a motivated team of hungry wolves. Creative director Maxime Heirbaut and design director Arnaud Criem take on the wheel of this new breed design studio which they named: HEISME studio. After only 6 months new creatives Stijn Hens, Jeroen Mylle, Laurijn Deschepper and Mathias Dewelde joined the force. With a team of designers, photographers, web-developers, video- and production experts they work across a wide variety of media and fields. As they are constantly evolving to reach a higher level, they don’t wait for the apples to fall, but shake the tree instead. They are not ‘your local designerteam’. They pursuit the idea of working international and are convinced that it is the only way to keep innovating. Seeing different horizons keeps getting them different ideas and best of all, on edge.

They quote: “Learning something in the proces of a design for a client in NYC or Paris evolves our approach to a higher level. It’s this higher level we want to provide our new clients with, starting from innovating ideas and ending with visionary developments.”HEISME studio wants to continuously challenge their own limitations and their finest goal is to always deliver extraordinary work, no matter how big or small the task. They believe in strong visual concepts, produce graphic identities, web-solutions, video productions and exceptional digital designs for a wide range of clients. From designing books, producing detailed illustrations for renowned fashion brands to creating experimental installations, HEISME studio knows what they are doing and they would love to do it for you. They believe in designing only the best, in an innovating way. Check them out online or have a look at their installation at De Invasie van Antwerpen.


VERVOLG STRIJDERS Lien Hereijgers

Daphny Raes

Kesemy Design

SMJD

Agathe et Ses Princes

Hermini

De Antwerpse Lien Hereijgers studeerde Textiel- en juweelontwerp. Ze debuteerde in 2012 als juwelenontwerpster met de reeks “Vostok” waar al snel de collectie “No Subject” op volgde. Ze werkt nu aan een derde juwelencollectie.

Eind 2010 startte Sarah Mesritz haar eigen juwelenlabel. Haar collectie typeren zich door geweven en gecrocheteerde armbanden en halskettingen uit katoen en polyester. SMJD exeperimenteert ook met andere materialen, zoals plastic.

Daphny Raes studeerde mode in Amsterdam. Ze wordt geïnspireerd door leder, contrasterende materialen en architecturale vormen. Voor haar gaan functionaliteit en mode hand in hand. Het resultaat is een sterke, vrouwelijke collectie accessoires.

Het verhaal van Agathe et Ses Princes begint bij een zwangere vrouw. De zoektocht naar mooie en functionele zwangerschapslingerie en -badmode resulteerde in een lijn die volledig daarop focust. Het doel is simpel: jonge moeders mooi maken.

Kesem Yahav, de Israelische designer die in Amsterdam gevestigd is, ontwerpt enkel unieke keramieken objecten. De natuur speelt een belangrijke rol als inspiratie: ze apprecieert de stilte, de eenvoud en de onschuld die natuur biedt.

Hermini tekende animaties voor verschillende Oscargenomineerde films. Sinds kort kan je ook je eigen Hermini personage in huis halen. Ze ontwierp echte dametjes die perfect onder een glazen stolp in je huis thuishoren. Echte #DIVA’s dus.

29


Carina van den Bergh

Magie zien in alledaagse dingen en er op los fantaseren is iets wat je vooral als kind doet. Naarmate we ouder worden verdwijnt die fantasie steeds meer. Carina van den Bergh ging op zoek naar het naïeve denken van toen ze klein was. “NAiF” is de meubellijn die daaruit ontstond: vijf meubels van eikenhout om mee te spelen en te ontdekken. Een stoel wordt een kastje als je de zitting omdraait en als je ze tegen elkaar schuift, ontstaat weer een heel nieuw beeld. Ze bevatten herkenbare elementen van standaard meubels, maar zijn alles behalve standaard.

K!-Design

"M!ro" is een elegante reeks dansende kommen en schalen. De servieslijn "M!ro" vloeit voort uit Katja Van Breedams zoektocht naar een vormgeving die door het materiaal, beenderporselein gedragen kan worden.

Origami Factory

Het idee is simpel: wat als je een stoel maakt die je helemaal kunt samen vouwen. Origami Factory deed het. “Imagiro 1” is een nieuwe vorm van het platte pak, want de stoel klapt letterlijk helemaal in elkaar.

Va-Tout

Va-Tout werkt met abstracte, eenvoudige vormtaal. De juwelen uit fine bone china porselein zijn dan ook unieke stukken, niet alleen door het effect van het bakken, maar zeker ook door de materiaalkeuze.

30


Not Too Arty

Yves Drieghe van Not Too Arty kiest voor zijn derde collectie voor muren, fotografie en accessoires. Zijn voorliefde voor fotografie en indrukwekkende muren vertaalde zich niet in een fotoboek, maar in accessoires: sjaals, handkerchiefs en kussens, maar stuk voor stuk kleurrijk, inspirerend en must-haves.

Nathalie Hendrickx

Nathalie Hendrickx liet zich voor haar porseleincollectie inspireren door de onderwaterwereld. Haar objecten zijn prikkelend, maar door hun fragiele vorm vragen ze heel nadrukkelijk om gekoesterd te worden.

Sjoerd Ebberink

Met “The Hyd” studeerde Sjoerd Ebberink af aan de Design Academy in Antwerpen. “The Hyd” is een collectie lederen wandbekleding. Ze is geïnspireerd op het uiterlijk van de hele huid. met haar rauwe uiteinden, muggenbulten, brandmerken en natuurlijke schaafwonden. Stukken leer die normaliter niet worden gebruikt.

Heidewinne

Imagination is the voice of daring. Met deze slagzin bracht Heidewinne ook haar nieuwe collectie “Into the Wild” in de wereld. Deze collectie verlegt haar grenzen en ontdekt hoe jagen, speelsheid, kleur, vissen, helderheid, zilver, details en elegantie samenkomen.

31


Cariboudeficelle

Carine Altermatt of Cariboudeficelle ontwerpt producten met een hoge functionaliteit. Tegelijkertijd denkt en ontwerpt ze speels. "Take me Easy" heeft de handgrepen van een bowlingbal waardoor je de krukken makkelijk kunt verplaatsen.

Modest Men

Het concept van Modest Men groeide uit bewondering voor vintage mannenhemden met gedurfde prints en een goeie pasvorm. De prints ontwerpt Modest Men allemaal zelf. En omdat een hemd ook echt moet passen zorgt Modest Men ook voor maten in de lengte: zo past je hemd langs alle kanten.

Mat

Een illustrator die je eindeloos aan het lachen krijgt, dat is Mat. Vaak absurde en heel droge humor gecombineerd met een straf tekentalent zorgde ervoor dat De Invasie hem ook al inschakelde als cartoonist voor een promotiefilm. Op #DIVA geven we jou de kans om met hem te lachen.

BonBonBazar

BonBonBazar maakt “attenties met pretentie”. Niet duur, maar toch waardevol omdat je er iets van jezelf aan toevoegt. Ieder cadeau of kaartje kun je personaliseren. Voor een ander of voor jezelf natuurlijk. De “Verlangkaarten” spreken wensen uit voor je vrienden en kennissen.

33


INSPIRED BY “Die creatievelingen zijn een volk om in de gaten te houden. Ze stimuleren ons en prikkelen als Tierenteyn in de mond. Maar waar halen zij hun prikkels? Wat inspireert de creatieveling? Waar halen Frederik Vercruysse, Marie Lemaître en Fien Muller de mosterd ?”

34


FREDERIK VERCRUYSSE Frederik Vercruysse is meestal fan van fotografen, schilders of kunstenaars tout court, die ander werk maken dan hijzelf, zoals bijvoorbeeld Mark Borthwick of Ryan Mc Ginley. Maar met zijn rug tegen de muur door de vraag om zijn inspiratiebronnen te visualiseren, kiest Frederik voor beeldtaal. ‘Het beeld’ dat het Japanse architectenbureau SANAA neerzet met hun projecten en dan vooral met hun woningbouw. De kwaliteit van de foto in het boek is niet echt fantastisch, maar dat is niet waar de inspiratie ligt. Hun ontwerpen en hoe hun ontwerpen worden gebruikt door de bewoners werkt bevreemdend. Frederik kan minutenlang naar zo’n prentje zitten kijken: het is allemaal zo efficiënt en tegelijk poëtisch. De Japanse cultuur is zo anders opgevat dan de Europese.

© SANAA

In dit beeld zie je een niet duidelijk gedefinieerde ruimte (naar onze normen toch niet) in een woning. Voor hem is het een heel inspirerende plek. De ruimte, het licht, de planten, de meubels en objecten: het is zowel fysisch als visueel het perfecte plaatje van een interieur. Het lijkt een fantastische plek om te zijn en het lijkt ook nog eens een installatie.

OVER Frederik Vercruysse is fotograaf en woont in Antwerpen. Hij studeerde aan KASK in Gent. Vandaag werkt Frederik vooral in opdracht en omschrijft hij zijn werk als Still Life Photography, in de ruim betekenis van het woord. Hij gaat voor zowel zijn architectuur- als zijn stillevenfotografie steeds op dezelfde frisse, grafische en minimalistische manier te werk en bekijkt een ruimte met meubels als een compositie. Zijn ambitie is veelal onderwerpen puur en minimalistisch te fotograferen. Frederiks signatuurstijl is heel herkenbaar, hoe uiteenlopend de onderwerpen ook zijn. Hij werkte al samen met o.a. The New York Times Style magazine, Wallpaper, Dwell, Case Da Abitare, Frame, Mark, A+U en publiceert ook regelmatig in Belgische woon- en architectuurmagazines. www.frederikvercruysse.be

35


FIEN MULLER

© centre Pompidou

Benoemen wat je echt inspireert neemt tijd. Fien Muller dacht er lang over na, en kwam uiteindelijk met een plek op de proppen, die haar echt omvergeblazen had. Telkens Fien in het atelier van Brancusi komt (dat gereconstrueerd werd aan Centre Pompidou) wordt ze waanzinnig geprikkeld. De plek is voor haar enorm. Hier komen licht, beeld, fantasie en geschiedenis samen. Het is voor haar een plek waar ze stil van wordt. De verzameling van werken staan monumentaal en tegelijkertijd ook aandoenlijk tegenover elkaar. Het is heel mooi hoe Brancusi speelde met zowel abstracte als figuratieve beelden. Zowel de figuur als de plek inspireren Fien. Zo zijn er wel meer. Naar deze wordt ze telkens opnieuw gezogen en blijft ze kijken.

OVER Fien Muller is fotografe, maar lanceerde samen met haar man Hannes Van Severen het meubellabel Muller Van Severen. Op Interieur 2012 sprongen ze in het oog met hun future primitives project room. Als fotografe gebruikt ze een schilderachtig genre om opvallende “tableaux” te maken, met zorgvuldig samengestelde composities. Ondanks haar keuze voor stillevens suggereren veel van haar werken toch beweging. Het werk dat ze samen met Hannes Van Severen maakt, refereert naar Donald Judd en Bauhaus. Hun werk wordt getypeerd door de combinatie van minimale lijnen en uitgesproken materialen. www.fienmuller.be

36


Marie Lemaître Marie Lemaître is echt gebeten door film. Cult, experimenteel, docu, kortfilm, het grijpt haar allemaal aan. Samen met haar vriend zet ze vaak ook kleine movie nights op poten voor vrienden. Ook drive-in nights en Viewmaster avonden kriebelen haar. Ze zoekt dan ook altijd naar de zotste plaatsen om zo’n movie night te organiseren. Het beeld van een drijvende film in Griekenland, te vinden op pinterest.com/marielemaitre, is dan ook een deel van haar inspiratiebeelden. Een tweede bron van inspiratie is lekker koken. Het is voor Marie een must geworden. Ze spendeert dan ook liever geld aan lekker eten dan aan kledij. Je wordt zo vaak geïnspireerd door lekkere gerechten. Elke foodblog heeft machtige beelden die aanzetten tot koken. Maar ze vindt dat vooral de beelden van Erin Gleeson - TheForestFeast.com - haar meetrekken in een bepaalde sfeer. Erin is een NYC fotografe die verhuisde naar de bossen van Californië, waardoor je het gevoel krijgt dat ze aan het einde van de wereld zit. Heel dromerig, ook door haar consequente gebruik van aquarel tekeningen. The sage chips heeft Marie dan ook direct gemaakt. Ze las de post, had nog salie in huis en moest het direct uitproberen. Een beeld dat je aanzet tot actie, daar gaat ze naar op zoek.

OVER Marie Lemaître schreef haar thesis over ‘PR approach gericht naar bloggers’. Theorie ging over in praktijk bij oona waar ze startte als het single point of contact voor fashion en lifestyle bloggers. Samen met Stephanie Duval richtte ze in 2011 The Blog Works op, een seminar slash workshop voor lifestyle bloggers (theblogworks.be). Verder schrijft Marie mee op Uhier.com, geniet ze van deliciously goodlookin’ & inspiring visuals, films van A.angrijpend tot Z.ombie, good food, nog beter gezelschap, cool expo’s en dikke feestjes.

37


LINDALAND “Modespecialiste, styliste, personal shopper, lifestyle & retail consultant, columniste én jurylid bij De Invasie. Linda Van Waesberge zet duidelijk haar eigen motto “onafgebroken werken en doorgaan” succesvol om in de praktijk. De Robot ging bij haar op bezoek en sprak met haar over inspiratie, Brussel, passies en starten-inde-mode.” Els Pollet / Foto door Jef Claes

"Imaginary Cabinets" Atelier Mats ∙ "BergBox" Studio Boon "Walter tafel + Ben blok" Studio Woot Woot ∙ "Broche" van Heidewinne ∙ "Fixie" Studio Pieck ∙ Jurk vintage Martin Margiela ∙ Kraagje Titi & the German Kids ∙ Panties Falke ∙ Sokjes Black & Blanche ∙ Schoenen Robert Clergerie

38


“Een aangeboren passie voor mode: ik herinner me zelfs nog de kleren en details van stoffen van toen ik heel klein was” Linda, waar haal jij je inspiratie? Alles is inspiratie, ik ben een spons en een enorme nieuwsfreak. Ik kijk, lees en onthou onbewust wat me interesseert. De meest inspirerende stad waar ik ooit was is Tokyo, maar ik ben ook zwaar fan van Londen, Parijs, New York, de Provence, de zee, planten, bloemen, kleur, eten, film, foto's, creatieve mensen en mensen met een hoek af. Heeft wonen en werken in Brussel een invloed op je werk? Brussel is een uitermate creatieve en boeiende stad, bij manier van spreken op wandelafstand van Parijs en London, met een eclectische bevolking en een fantastisch cultureel aanbod. Brussel moet een beetje ontdekt worden. Wie de stad niet goed kent zal op het eerste zicht misschien teleurgesteld zijn, het is een beetje zoeken naar de schoonheid en de interessante plekken, maar wie moeite doet vindt het in Brussel fantastisch. Hoe komt het dat België zo goed scoort op modevlak? Het is wonderlijk hoeveel creatief talent in zo'n klein landje groeit en bloeit, niet alleen in mode maar ook in film, dans, theater, fotografie, schilderkunst et j'en passe. Belgische ontwerpers hebben persoonlijkheid, zijn eigenzinnig en laten zich niet leiden door trends. De Belgische signatuur is uniek in de wereld zonder dat er van een grootste gemene deler gesproken kan worden, tenzij de hang naar kwaliteit, tijdloosheid en esthetiek, wars van banaliteit. Wat ook opvalt is de openheid, de fantasie om samen te werken met andere creatieve geesten. Een mooi recent voorbeeld is het laatste défilé van Raf Simons voor de Haute Couture collectie van Dior, waarvoor hij in de Jardin des Tuileries in Parijs samengewerkt heeft met de Limburgse tuinarchitect Martin Wirtz, zoon van Jacques Wirtz die eind vorige eeuw een deel van de tuinen van de Tuileries ontworpen heeft. De installatie was van een adembenemende schoonheid, een ontluikende lentetuin met hazelaars, bolle buxussen en wandelpaadjes voor de ravissante modellen. De mooiste défilés hebben trouwens een Belgische signatuur, Villa Eugenie werkt voor de défilé's van Dries Van Noten, Chanel, Hermès, Lanvin, Miu Miu en vele vele anderen. We zijn in België ook gezegend met zeer goede opleidingen, ik denk natuurlijk aan de Academie in Antwerpen en La Cambre in Brussel, die internationaal zeer gerespecteerd zijn, maar ook uit bijvoorbeeld Sint-Lucas in Gent komt opvallend talent aanzetten. Tegelijk zijn er de laatse tijd een aantal onheilspellende berichten over ontwerpers in de media gekomen, wat kan een starter hieruit leren? Creatieve sectoren zijn altijd kwetsbaar, dat is niet alleen in België het geval is maar ook een internationaal gegeven. Zelfs in periodes waar de crisis minder zwaar valt dan vandaag, blijft het knokken om te overleven, niet alleen bij jonge ontwerpers maar ook bij gevestigde namen. Talent alleen volstaat niet, het is uitermate belangrijk zich zeer goed te informeren op zakelijk vlak en het verlangen om met een eigen collectie te begin-

nen goed te ontleden. Ervaring opdoen in een gevestigd modehuis of bij een ontwerper is van onschatbare waarde. Weten hoe het financiële plaatje moet kloppen is van levensbelang. Aankloppen voor advies bij bevoegde instanties en praten met een goede producent - bijvoorbeeld de Gysemans Clothing Group - is essentieel. Wat kan België doen om starters in de mode verder te helpen in hun carrière? Het hangt ervan af in welk landsgedeelte de starter zich bevindt. In Vlaanderen is Flanders DC, FFI en het FIT een eerste stap bij het inwinnen van advies, maar ook Unizo. In Brussel is dat nu Mad, het nieuwe Mode & Design Huis, BIE en Beci. Beurzen in het buitenland en exportkosten kunnen bijvoorbeeld gedeeltelijk gefinancierd worden. Waar moeten deze starters zelf aan werken? Aan een collectie met een persoonlijke stempel, het heeft geen zin collecties te maken die zich in niets onderscheiden van de overvloed die er al is. Financieel zeer voorzichtig zijn, goede raadgevers en medewerkers zoeken. Gebruik maken van kanalen zoals bijvoorbeeld De Invasie maar ook een eigenzinnige weg zoeken op sociale netwerken. Je "beeld' bepalen, de juiste foto's, website, dagelijkse communicatie op FB, Twitter enzovoort. Onafgebroken werken en doorgaan. Zoveel mogelijk deelnemen aan wedstrijden in binnen- en buitenland. En opletten! Zelfs met alle elementen perfect op een rij kan het tegenzitten. Het laatste voorbeeld is Sandrina Fasoli die er voor een tijdje mee ophoudt. Een nieuwe opportuniteit kan crowdfunding zijn. Sonic Angel, dat al eerder succesvol scoorde met film en muziek, start binnenkort in samenwerking met het FFI FashionAngel. Ontwerpers zullen na een selectieproces hun werk aan geïnteresseerden kunnen presenteren, die nadien aandelen kunnen kopen. Wanneer de ontwerper het nodige startkapitaal heeft gevonden, kan hij of zij dankzij die onafhankelijke steun een collectie of kledinglijn opstarten. Wat zijn volgens jou de nieuwe trends op modevlak? De trend is dat er geen trend meer is. Zo er al een trend, is zal het zijn dat er noodgedwongen meer nagedacht wordt over duurzaamheid, ecologie, eigenheid. Vandaar het groeiende succes van authentieke en unieke stukken, zelfmaakmode, recyclage en vintage. En meer specifiek op het vlak van creatief ondernemen? Er is gelukkig zeer veel mogelijk dankzij internet. Communicatie is bijvoorbeeld van essentieel belang maar hoeft niet duur te zijn dankzij YouTube, FB, Twitter enz... Zoek samenwerkingen met jonge fotografen, grafisten en filmmakers. Maak gebruik van gedeelde werkruimtes, en ik kan het niet genoeg zeggen, vraag zoveel mogelijk advies aan zoveel mogelijk mensen die al ervaring hebben. Het belangrijkste is weten waar je naartoe wil, de weg naar dat doel te bepalen en met wie je daar wil raken . www.lindavanwaesberge.be www.standaard.be/lindaland

39


40


IN DE HUB “In de HUB van De Invasie (onze werkplek in Gent) kwam Linda van Waesberge enkele strijders én fotograaf Jef Claes tegen. Meteen namen ze de HUB over. Dit is het resultaat." Productie en styling door Linda van Waesberge / Foto's door Jef Claes

" NAiF" door Carina van den Bergh ∙ "Urban Wildlife" door Joris De Raedt ∙ " Branch Box" door Kesemy Design

41


"Wall" door Not Too Arty "Cameratas" door Sarah Deruwe "Santoku mes + etui" door Studio Blade

42


"FF1" door Fox & Freeze "Plof" door Atelier Belge

43


"[trans]formation" door Denise Gielen ∙ "Kimelot" door Kim Craenen ∙ "Golden drip schnapps" door Michel&Gaultier ∙ "Coloring" door Laura Bergans "Cufflinks Jeu de Boules" door Va-Tout ∙ "Daisy White" door Col Claudine ∙ "Let's Rock" door Staen ∙ "I am the Dream" door Six Hugs And Rock'n Roll

"Celeste traveller bag, iPhone & iPad cover" door Double Stitched ∙ "Hell Yeah" door Señor Color ∙ "Let's Rock" door Staen

44


ENGAGEMENT ARTISTIEK INNOVATIEF ONDERNEMINGSZIN

www.sintlucasantwerpen.be

45


DUBBELINTERVIEW “Inge Onsea is de leading lady achter het Belgische kledingmerk Essentiel. Gebeten door de modemicrobe startte ze 14 jaar geleden samen met haar man Esfan Eghtessadi een eigen T-shirt collectie. Ondertussen groeide het label uit tot een volwaardig kleding- & accessoiremerk voor mannen én vrouwen, verkrijgbaar in binnen- en buitenland. Tiany Kiriloff draait al jaren mee als modejournaliste en brengt op haar eigen blogazine Belmodo dagelijks een dosis mode, lifestyle & beauty nieuws. Een bruisend duo mode-experten dat met aanstekelijk enthousiasme de internationalisering van de fashion industrie onder de loep neemt.” Een dubbelinterview met Inge Onsea & Tiany Kiriloff

Inge Onsea: “Voor Essentiel was het zeer belangrijk om

in het begin vooral in eigen land stevig te staan voor we aan het buitenland konden denken. Ondertussen hebben we al 24 winkels in België, drie shops in Frankrijk en verkopen we in o.a. Italië, Rusland, Japan en het Midden-Oosten. Het is vooral belangrijk om eerst een goede basis uit te bouwen en van daaruit een imago en structuur te creëren die solide genoeg zijn om naar het buitenland te trekken. De drie shops in Frankrijk zijn eigenlijk onze testwinkels op internationaal vlak. Op die manier leren we met vallen en opstaan welke prioriteiten we moeten stellen en wat de consument uiteindelijk wil. Ik hoef geen winkel in elk land te hebben. Ik denk dat het makkelijker is om markt per markt te veroveren.”

voor een internationaal publiek. Want zelfs de Belgische vrouw is veel breder gaan denken, ze is heus geen seut meer. Ik teken nu voor een universele vrouw en daar past onze Belgische dame perfect in.”

Tiany Kiriloff: “De laatste jaren is de modewereld inderdaad sterk geëvolueerd. Door het internationaal karakter kan een merk zijn filosofie over de hele wereld verspreiden. Tegelijkertijd is het werkschema voor de modemerken wel moordend geworden. Zij moeten meer en meer collecties lanceren want als klant word je gulzig en wil je constant nieuwe dingen ontdekken. Ik betrap er mezelf ook soms op dat ik te veeleisend ben geworden in het shoppen. Ik wil constant iets nieuws, iets verrassends. ”

“Een merk begint te groeien wanneer je het veel ziet, zo creëer je pas naamsbekendheid. Frankrijk past perfect in onze internationale strategie omdat het nog altijd dichtbij is en werkbaar blijft. Voor een kledingmerk is je imago van uiterst belang en dat kan je makkelijker in de hand houden vanuit België. Tegelijkertijd ben je natuurlijk met je business bezig en besef je wel de potentiële kracht van een markt als Brazilië of China.”

Inge: “Met Essentiel lanceren we ieder jaar maar liefst acht collecties. En inderdaad de klant wordt gretig en wil constant nieuwe dingen in huis halen. Toch werk ik ook het liefst met verschillende collecties die elkaar snel opvolgen. Het is veel leuker en het is ook minder risicovol. Als iets niet werkt, kan je makkelijker overschakelen naar iets anders.”

“Een merk kan de dag van vandaag niet alleen meer op de Belgische markt verkopen. Internationaal denken is obligatoir geworden. Je kan niet anders dan kleding maken

“Het succes van Essentiel is dat we vanaf het begin met de T-shirt collectie één specifiek product hebben gebracht. Beginnende designers en merken kiezen daarom het best voor een sterk product. Denk bijvoorbeeld aan een leuke →

k

46


47


sjaal- of een knappe kasjmier collectie. Op die manier kan je je onderscheiden van de concurrentie en zijn de investeringen ook vaak iets draaglijker in het begin.”

Tiany: “Vooral de komst van het internet heeft een grote

evolutie veroorzaakt in de fashion industrie. Mode is veel toegankelijker geworden. Fashion shows worden live gestreamed en zijn niet langer voor een select publiek. Ook bloggers spelen een bijzonder grote rol. De big bloggers zijn ondertussen al echte wereldsterren geworden. Het zijn de nieuwe topmodellen. De meesten van hen bereiken een groot publiek en zijn er ook op een zeer professionele manier mee bezig. Elementen die voor elk modemerk bijzonder interessant zijn.”

Inge: “Bloggers hebben een belangrijke toegevoegde waarde voor ons. Een kledingstuk blijft namelijk een stuk stof, bloggers geven daar een persoonlijke touch aan en dat is een sterke meerwaarde.”

“Als starter kies je best voor een ijzersterk product” Inge Onsea Tiany: “Als blogger probeer ik altijd om mijn eigen ding

te doen, trouw te blijven aan mezelf en een eigen schwung aan alles te geven. Met Belmodo proberen we ook vaak beginnende jonge ontwerpers te ondersteunen. België barst dan ook van zeer groot modetalent. Daarom draag ik wel altijd Belgisch design als ik naar de fashion weeks in New York of Parijs trek. Het is belangrijk voor mezelf om hen mee te promoten in het buitenland.”

Inge: “Waar ik vroeger mijn inspiratie vooral bij defilés en

magazines haalde, focus ik me nu hoofdzakelijk op blogs en streetstyle fotografie van bijvoorbeeld Garance Doré of The Sartorialist. Social media is voor Essentiel een belangrijke tool geworden om te communiceren. De lancering van onze e-shop is de eerste grote stap richting internationalisering. Een online store is namelijk de perfecte plek om je imago op een constante manier te tonen aan je klanten.”

Tiany: “Volledig mee akkoord. Hoe meer Belgische brands

een online store hebben, hoe beter! Wil je een kledingmerk trouwens op de voet volgen? Gebruik dan social media net als ik.” Essentiel www.essentiel-antwerp.com @essentieltweets facebook.com/EssentielAntwerp Tiany Kiriloff www.belmodo.tv @Belmodotiany facebook.com/Belmodo.tv

48


Flagship Store Somers Optiek Eiermarkt 41 Antwerpen www.theo.be


JEF CLAES "Begin januari schreven we een wedstrijd uit. De Robot ging op zoek naar dé coverfotograaf voor dit magazine. Samen met styliste Linda van Waesberge en fotograaf Wouter van Vaerenbergh kozen we een aanstormend talent uit net geen 45 kandidaat-fotografen. De prijs: de cover en de shoot van een productie met Linda en een eigen expo op #DIVA. Er kwamen knallers van portfolio's binnen, maar er was er één die er uit sprong. Een unanieme winnaar. Hier is Jef Claes." Door Yves Drieghe

© jonas Dreessen

hoofd mooi of waardevol zijn, terwijl ik op mijn beurt niet altijd zin heb om naast de weg met buitenwippers van dubieuze etablissementen te staan discussiëren waarom ik net die foto's heb gemaakt. Maar dat maakt het net allemaal wat boeiender.

Jef, waarom heb je deelgenomen aan de fotowedstrijd? Het was een mooie kans om deel uit te maken van een nieuwe beweging binnen de creatieve sector. De Invasie biedt mensen een kans hun ding te doen en dat 'ding' te cultiveren en uit te bouwen tot iets meer. Wat verwacht je van de expo op De Invasie van Antwerpen? Ik kijk er naar uit om nieuw geweld te zien, mensen die willen strijden voor hun ideeën en creativiteit in een periode waarin dit niet zo evident is. Wat betekent het om fotograaf te zijn in België? België is een land van extreme tegenstellingen en dat merk je ook wel in de fotografie. In de grote steden vind je galerieën, studio's, modellen en kunst, buiten de steden hebben mensen soms een archaïsch beeld van 'de fotograaf'. Vaak denkt men aan de man met de winkel in de Dorpsstraat die pasfoto's, communiefoto's en trouwreportages maakt. Dat is althans het gevoel dat ik heb wanneer ik mensen in mijn streek vertel dat ik fotograaf ben. Toen ik nog aan het Narafi studeerde, voelde ik me vaak een intrigant door rond te rijden om beelden langs de weg te maken. Ook wanneer ik vandaag op zoek ga naar locaties, bekruipt dat gevoel me nog wel eens. Mensen vinden het soms maar raar en hebben niet altijd evenveel begrip voor de dingen die in jouw

Hoe heb je je verder ontwikkeld? Ik liep stage bij Liesje Reyskens. Zij leek mij een interessant figuur binnen de fotografie, omdat ze erin slaagt om haar eigen visie door te trekken binnen zowel commerciële opdrachten als binnen het galeriecircuit. Dat is benijdenswaardig en iets om na te streven. Doordat zij een heel eigen stijl heeft en die zo goed mogelijk probeert te communiceren aan haar klanten, behoudt ze de uniformiteit doorheen haar werk. Ze heeft op jonge leeftijd al heel wat succes geboekt, recent nog met haar augmented reality applicatie. Deze laat toe om beelden, bijvoorbeeld tijdens een expositie, tot 'leven' te laten komen. Zo ga je van een statisch beeld, dat op zich al sterk is, naar een kort filmpje in de omgeving waar je je bevindt. De toepassingen hiervoor zijn enorm. Waar haal jij je inspiratie vandaag? Mijn inspiratie voor beelden komt meestal uit plaatsen die ik onderweg tegenkom. Plaatsen die pretentieloos mooi zijn in hun lelijkheid. De banaliteit van die plaats staat me dan toe om mijn idee op te dringen aan de werkelijkheid. Door een persoon toe te voegen aan de locatie, krijgt het beeld meteen een soort van verhalende context, terwijl er initieel eigenlijk niet zo veel te vertellen valt. Dat is wat me boeit: een banale plaats uitvergroten tot een nog banalere scène. In dit opzicht zijn leegte en banaliteit een grote inspiratiebron voor mij. De thematiek van Edward Hopper vind ik dan ook erg interessant: de leegte van een mens plaatsen in een desolate plaats. Binnen de fotografie kijk ik enorm op naar The New Topographics omwille van hun onomwonden, tijdloze en vaak droge hang naar de esthetiek van het grafische. Philip-Lorca diCorcia en Alex Prager zijn op hun beurt weer meester in het ensceneren. www.jefclaes.be Expo door Jef Claes op De Invasie van Antwerpen, zaterdag 23 en zondag 24 maart.

50


51


haalt het voorjaar in huis.

Š Peter Schoemans

Maartnummer vanaf 20/2 en aprilnummer vanaf 20/3 in de winkel


POLYMAGIE “Herinneren jullie zich Eline Ros nog? De jonge fotografe die het in De Invasie Magazine #1 over een "nieuw concept in Antwerpen" had. Dat nieuw concept kreeg de naam Polymagie en zette Antwerpen de voorbije maanden op de kaart als plek voor creatief, jong, alternatief en enthousiast geweld. De Robot twijfelde dan ook geen seconde om Eline & co uit te nodigen om hun Polymagie te tonen op #DIVA." Door Yves Drieghe

Het collectief Polymagie was van november tot januari te vinden in de Antwerpse Kammenstraat. Het was een ontmoetingsplek waar sfeer en gezellig samenzijn met lekker eten en drinken centraal stonden. Er passeerden feestjes met o.a. Amatorski en Dalai Lama Renaissance en expo's van lokaal talent. Het moderne ambachtshuis In Aanmaak, ook al uit Antwerpen, gaf vorm aan de inrichting. En laat dat nu net zijn wat ze op De Invasie van Antwerpen gaan tonen: Polymagie + In Aanmaak nemen een deel van de bovenste verdieping voor een weekend in hun bezit met jonge talenten, vormgevers, muzikanten,... Ga bij hen langs en laat je onderdompelen in hun Polymagie. www.polymagie.be

53


HERSCHEL SUPPLY CO. SURVEY BLACK

LINUS BAGS - THE MARKET BAG Ruw gewaxt canvas - geolied leder

55


AN MICHIELS COLUMN Over invasies gesproken. Het mooie van mijn grote trek van Londen naar Antwerpen vorig jaar was dat pal in het centrum van de stad wonen weer tot de opties behoorde. Onmogelijk in Londen, tenzij je het grote lot gewonnen hebt of gek genoeg bent om met lotgenoten in een schoendoos te gaan wonen. Handig dat Hackney, de buurt waar ik gedurende de laatste 6 jaar van mijn verblijf in Londen woonde, zich ontpopte tot hét creatieve epicentrum, wat het leed volledig verzachtte. De periferie werd de kern en zo vindt iedereen wel een persoonlijke troef om zijn dagelijkse omgeving naar een hoger plan te tillen. Location, location, location.

Vooraleer iedereen zijn biezen pakt om in een blokhut bij een Noors meer van deze nieuwe vrijheid te genieten, nog even een paar nabeschouwingen uit de grote stad. Jazeker, de druk in steden als London ligt hoog, er is geen plaats, er is geen tijd. Klinkt negatief? Die algehele schaarste brengt wel een dynamiek teweeg waarbij men zich met een ongekende gretigheid en creativiteit op nieuwe oplossingen stort. Die mentaliteit beperkt zich niet enkel tot jong geweld. Naar het einde toe bestond mijn omgeving uit - sorry jongens - gezapige dertigers en veertigers die toch elk hun plekje wisten te veroveren, meer dan de helft van hen als kleine ondernemers in de creatieve en digitale sector. De grootstedelijke context helpt daar een handje bij. Aan de ene kant leer je je creatieve ideeën commercieel onderbouwen want de financiële druk ligt hoog. Daarenboven is commerce in de UK geen vuil woord zoals dat in de creatieve sector in België wel eens het geval durft te zijn. Aan de andere kant gebeurt het netwerken haast automatisch omdat je wil ontsnappen uit je kleine flat of kantoortje. De co-working spaces die hier in België purpose-built zijn komen in buurten als Hackney vanzelf tot stand.

© Sarah Blee

Nu heb ik dus mijn plaatsje in het centrum van Antwerpen veroverd, maar wat blijkt? In trendrapporten voor 2013 die ik lees blijken locaties er überhaupt niet meer toe te doen. Niet in het minst Lidewij Edelkoord kondigt een nieuwe soort nomadisme aan. Zolang we maar toegang hebben tot technologie kunnen we ons flexibel opstellen, anoniem in the middle of nowhere wonen en niemand zal het geweten hebben. Weg met dure huisprijzen in New York, Tokyo en Londen. Groen is het nieuwe zwart.

Dit is geen pleidooi om kleiner te gaan wonen, maar het is sowieso een feit dat ook in België de ingebakken huisje-tuintje-bedrijfswagen mentaliteit afbrokkelt omdat die niet langer haalbaar blijft. Een gelijkaardige logica als in London komt hier aan de oppervlakte. Auto’s, fietsen, werkplekken en contacten worden gedeeld en goede online oplossingen om met het gebrek aan tijd en ruimte om te gaan boeken groeiend succes. Steden worden socialer dan ooit en zijn de place-to-be voor kleine garnalen met grote ideeën om samen plannen te smeden. Fijn om zien. Vanuit mijn huidige koffiedrinkende freelance status - die ik waarschijnlijk deel met veel Invasiestrijders - merk ik dat we momenteel een streep voor hebben op grotere bedrijven met veel overheads. In die zin zijn de voorspellingen juist, flexibiliteit is alles. We kunnen ons als echte freelancers gedragen, er op uit trekken, uiteenlopende werkervaringen opdoen en vooral veel goedkoper zijn dan the big boys. “I don’t trust air I can’t see”, mijn favoriete quote van Woody Allen met hoog pre-Kyotoprotocol gehalte vat bondig samen dat ik het al snel moeilijk zou hebben in die blokhut bij het meer. Het heeft me persoonlijk veel bij gebracht langs de grote stad te passeren. Ik kijk graag naar de beweging van de stad, wie er binnen en buiten komt en wie de bladeren aan de bomen doet ritselen. Toegegeven, mijn omgeving heeft zich van schaal veranderd, maar mijn nieuwe Antwerpse green pastures bevallen mij tot nader orde. Binnenkort strijken de nomaden van de Invasie hier neer, benieuwd welk nieuw talent ze hier uit hun mouw gaan schudden. En Strijders, what’s next? Na ‘t stad de wereld? Zet je flat op airbnb en wegwezen maar. If you don’t try you don’t know.” An Michiels An Michiels noemt zichzelf ‘architect on a detour’ nadat ze een MA Curating Contemporary Design behaalde en architectuur inruilde om tentoonstellingen te organiseren voor jong design talent. Eind 2011 keerde ze na 14 jaar in Londen terug naar België. Recent verzorgde ze de internationale communicatie voor de Biënnale Interieur 2012. @studio_am

55


Mechelen meubelontwerpen interieurvormgeving

aanstormend talent stelt tentoon in Antwerpen 23-24 ma

K.H.Kempen en Lessius bundelen de krachten en worden more: Thomas More.

www.lessius.eu www.thomasmore.be www.vomo.be


OPEN ATELIER “Curiosity Killed the cat” – maar wij pakken het iets subtieler aan. Voor elke strijder is er minstens één atelier. Wij gingen langs bij 4 ontwerpers en keken binnen in hun werkplek: in de tuin, gemeenschappelijk of gewoon een kamer thuis. Voyeurisme pur sang.” Door Els Pollet

57


STUDIO PIECK ALKEN

Studio Pieck heeft de luxe van een atelier in de achtertuin. Het is er gekomen door de schrijnwerkerij van zijn vader. Hij mag er alles gebruiken op één voorwaarde: hij ruimt achteraf netjes op. Dat laatste wil wel al eens tegenvallen. Frederic werkt het liefst wat chaotisch. Buiten het atelier is er nog een werkruimte waar zijn pc en een hele verzameling boeken staan. Hier ontstaan de ideeën die achteraf uitgeprobeerd worden in het atelier. Frederic combineert zijn ontwerpstudio met een vaste job, toch probeert hij elke zaterdag vrij te houden om aan zijn ontwerpen te werken, wat rustgevend werkt na een zware werkweek. Een dag werken in zijn atelier gaat er vrij rustig aan toe. Er is geen centrale verwarming maar een authentiek houtkacheltje. Frederic start de dag met wat hout op te gooien en een tas koffie te zetten. Hij werkt gezapig voort en blijft weg van zijn computer. Alleen zijn vader en zijn vriendin komen af en toe eens binnen. www.studiopieck.com

58


DE LAPPEN ANTWERPEN

“Vertrouw nooit een atelier waar geen rommel ligt.” Sofie Van Imschoot is meubelmaker, ze werkt het liefst met hout – dat van niet te ver komt – en creëert pure, eenvoudige vormen. Het atelier deelt Sofie met een andere meubelmaker, alles is gemeenschappelijk, ze werken tussen mekaars meubels, hout, rommel en machines. In de winter zetten ze hun werkbanken dichter bij de kachel, die gestookt wordt met de houtoverschotten, in de lente en zomer dichter bij de ramen en het daglicht. Het ruikt ook zoals een goed houtatelier moet ruiken: naar hout, vers schaafsel, machines en smeerolie. Haar atelier is een werkplaats maar ook een soort labo waar ontwerpen ontstaan. Soms gaat het er wel wat chaotisch aan toe: schetsen die Sofie thuis maakt, brengt ze mee naar hier om proefstukken te maken of ideeën uit te testen met houtoverschotten. Die stukken liggen hier dan een tijdje. Soms zijn dat er 4 of 5 tegelijk. Sofie studeerde productontwikkeling en milieuwetenschappen. Na haar studies wilde ze met hout werken en werkte een jaar in het atelier van een meubelmaker. Bijna 5 jaar geleden is De Lappen meubelmakerij ontstaan. De opdrachten zijn uiteenlopend, van kasten over restauratiewerken tot eettafels. En eigen ontwerpen natuurlijk. www.delappen.be.

59


SMJD EINDHOVEN Sarah Mesritz huurt een atelier in het TAC (Temporary Art Centre) in Eindhoven. Hier zijn 70 ateliers gevestigd variërend van kunstenaars tot architecten en dansers. Sarah deelt haar atelier met Ulrike Jurklies, een industrieel ontwerper met haar eigen label. Een dag begint dan ook met een kopje thee samen met Ulrike om even te bespreken wat ze allebei gaan doen die dag. In 2008 is Sarah afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht in de richting Sieraadvormgeving. Een stage van drie maanden in New York bleek een bron van ideeën en energie, hierna was ze klaar voor een eigen label. In het najaar van 2010 werd het sieradenlabel SMJD, Sarah Mesritz Jewellery Design, opgericht. Nu bestaat SMJD ongeveer 2 jaar en zijn er verschillende nationale en internationale verkooppunten, van Israël tot Italië en Duitsland.

De collecties bestaan altijd uit touw, gecombineerd of geknoopt met allerlei andere materialen. Daarom verzamelt ze heel veel touw, de bobijnen plaatst ze zo zichtbaar mogelijk rond haar werkplek, de verschillende kleuren en structuren werken als inspiratiebron. www.smjd.nl

60


00


DAPHNY RAES AMSTERDAM In het atelier van Daphny Raes wordt elke vierkante cm van de 10m2 benut. Alles – bureau, snijtafel, naai – en schalmachine, twee kasten volgepropt met garens, fournituren en ander werkgerief - is in 1 kamer van haar eigen huis gegroepeerd. Als ze klaar is, kan ze zo haar werk achter haar laten: de deur van het atelier dichttrekken en genieten van een net huis. Tassen maken is voor Daphny ontspanning en werk tegelijkertijd. Daarom is het fijn dat ze van thuis uit kan werken aan haar tassen en de werktijden helemaal zelf kan bepalen. Daphny werkt altijd met de radio aan of een hele foute playlist, liters cola, kachel op maximum en liefst helemaal alleen. De werkplaats is te klein om mensen uit te nodigen, en aangezien ze heel geconcentreerd werkt, wordt ze liever niet afgeleid. Na twee voorbereidende jaren op Sint Lucas in Antwerpen koos Daphny voor het Amsterdam Fashion Institute. Hier is ze in 2011 afgestudeerd met een kledingcollectie, maar de passie voor tassen bleef kriebelen. Zonder enige ervaring op gebied van tassen waagde ze zich midden 2012 aan een nieuw avontuur. Met een industriële naaimachine – van haar ouders gekregen – is haar tassenlabel stilaan tot stand gekomen. Daphny ontwerpt en maakt alles puur op basis van haar gevoel en smaak. Omdat ze niet elk ontwerp 50 keer opnieuw wil maken en steeds verder wil evolueren, zijn de ontwerpen slechts te koop in beperkte oplage en kunnen klanten hier nog eigen toets aan geven. www.daphnyraes.com

63


www.antwerpenstudentenstad.be

00


Universiteit Antwerpen www.ua.ac.be Hogere Zeevaartschool www.hzs.be Karel de Grote-Hogeschool www.kdg.be Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen www.ap.be

Want Antwerpen, daar gebeurt het. Met meer dan 200 afstudeerrichtingen spreekt het voor zich dat de stad een kweekvijver is voor talent.

Ontdek het zelf. Kom tijdens De Invasie,

op zaterdag 23 maart 2013 naar de Open Campusdag, en laat je inspireren.

00


66


CONCERTGEBOUW BRUGGE “De Invasie zet zijn strijd in het Concertgebouw Brugge voort. Strook strijkt nu, na Heidewinne, als tweede strijder-kunstenaar-ontwerper neer in het gebouw. ” Door Bert Pieters / Foto Strook & Ilse Acke Strook is een Brugse graphic artist. In zijn werk staan creativiteit en experiment centraal. Strook heeft een echte signature stijl: een snelle opvolging van lijnen en figuren, die doet denken aan automatic drawing. Hij vertrekt van een basisfiguur en creëert binnen die vorm verschillende dimensies. Honderden verhaallijnen die allemaal vechten om de aandacht van de toeschouwer. En toch zie je in zijn werk telkens een groter verhaal. Het werk van Strook scheert hoge toppen. Zo tekende hij in de luchthaven van Oostende een werk van 70 m2 en ging zijn reverse art (een werk dat hij maakte door een bemoste muur schoon te maken) digitaal de wereld rond. Voor zijn tekening in het Concertgebouw, liet Strook zich inspireren op Metropolis, een film uit 1927. Metropolis

vertelt het verhaal van een futuristische stad in het jaar 2026, waarin de mensen zijn opgedeeld in ‘denkers’ die in luxe boven de grond leven en ‘werkers’ die zwoegen in de mijnen. Het Brussels Philharmonic brengt in maart live de originele muziek van Gottfried Huppertz bij de nieuwe gerestaureerde versie van de film. Strook tekende op het grootste raam van het Concertgebouw, met Brugge op de achtergrond, een werk. Het typische leitmotiv uit zijn eigen werk vermengde hij hiervoor met de wel heel hedendaagse problematiek die ook Metropolis 85 jaar geleden naar voren schoof. Het werk heeft veel gezichten en ziet er elk moment en iedere dag anders uit. Zo beïnvloedt het zowel de toevallige passant en de bezoeker van het Concertgebouw. Tot eind maart kan je Strook zien in Brugge. www.strook.eu

Vanaf april nemen Ilse Acke en Jeffrey Vanhille de fakkel over van Strook. Zij bouwen in het concertgebouw in Brugge een huis, gebouwd uit geweven modules. Ze laten zich inspireren door het grafisch werk van Ryoji Ikeda. Door door het huis te wandelen maak je als bezoeker je eigen compositie: het huis hangt vol met kleine muzikale objecten in verschillende toonaarden die volop geluid maken. ilseacke.blogspot.be & jeffreyzijnmeubels.blogspot.be

67


lege muur? clichĂŠ posters moe? iets origineels? www.mtwalls.be Originele werken van jonge Belgische fotografen


VERVOLG STRIJDERS Patrick and Frank

Het Antwerpse Patrick and Frank maakt installaties. Onverwacht en groots. Zoals gigantische tapijten en weefsels op Heras hekken. Op De Invasie van Antwerpen maken ze ook hun opwachting.

Xavier Coenen

De Antwerpenaar Xavier Coenen ziet ontwerpen als een spel: het vraagt nieuwsgierigheid, toewijding en de wil om te verbeteren. “MoModul” is het resultaat van zijn creatief proces: een modulair kastensysteem dat jouw de kans geeft om te spelen met je inrichting, je noden en je kast.

Jenna Postma

Jenna Postma ontwerpt op een verhalende manier. De verhalen komen voort uit eigen ervaringen, herinneringen, fantasieën en gevoelens. “Idle Wood” is een reeks kleine kastjes, lades en spiegels die je zelf kunt combineren.

Moupila

Het schone, het goede en het ware aan elkaar koppelen dat wil het koppel achter Moupila bereiken. Daarom maakten ze ook “Bobby”, een bankje voor kinderen dat de fantasie van echt op Bobby’s rug te zitten wel heel erg aanwakkert.

69


Stefan De Pauw

"InsectOrama" is een set tekensjablonen waarmee kinderen (en volwassenen) denkbeeldige wezens kunnen tekenen. "InsectOrama" bevat alleen onderdelen: koppen, lijven, poten… van insecten en andere dieren en van mensen. Perfect om je verbeelding op los te laten. Na de tweede tekenset “Vleugels & Vinnen” en het kleurboek “de Kleine encyclopedie der weinig voorkomende insecten” lanceert Stefan De Pauw op #DIVA “ISO Kasteel”. Hiermee teken je denkbeeldige kastelen en andere bouwwerken die bovendien vanzelf in isometrisch perspectief op papier belanden. Jonge tekenaars krijgen inzicht in perspectief om dan op latere leeftijd helemaal Escheriaans te gaan.

Karen Kennis

Karen Kennis staat voor grafisch gestileerde en to the point juwelen. Haar huidige collectie toont de combinatie van haar liefde voor het ambacht en kennis van materialen. De zilveren basis die haar typeert combineert ze in deze collectie met plexi. Het resultaat is een verrassende en kwalitatieve collectie.

Hannah Jacobs

De Antwerpse Hannah Jacobs (°1988) studeerde mode aan School of Arts / KASK in Gent. Haar ontwerpen zijn beweeglijk, een voorwaarde die voortvloeide uit ervaring als klassiek en modern danseres. Kleding moeten volgens haar levend zijn.

VanBrit

Het werk van VanBrit, die aan de Design Academy in Eindhoven studeerde en onder andere bij Scholten en Baijings werkte, onderzoekt de dunne lijn tussen producten en fashion design met aandacht voor menselijke gewoontes. “Veal and Reveal” is een full black collectie die de mogelijkheid geeft om over culturele voorkeuren of voorschriften heen te combineren.

Bram Amendt

"Life Patterns Objects" vraagt zich af of het geluid van een brullende leeuw of de eerste stappen van je kind kunnen vertaald worden in objecten. "Life Patterns Objects" is een interactieve installatie die een betekenisvolle video vertaalt in een fysieke vorm. Op basis van deze fysieke vorm worden keramieken objecten gemaakt. Er bestaan al versies gebaseerd op Bach, de Olympische rekstok competitie en Super Mario Bros. Bram Amendt studeerde eerst cognitieve psychologie en studeerde vorig jaar af aan de Design Academy in Eindhoven.

70


Annette Kölling

Annette Kölling studeerde mode aan de Antwerpse Academie van Schone Kunsten in België. Ze woonde in Parijs, Antwerpen en Zweden en werkte voor Fashion United en modehuizen als Dries Van Noten en Veronique Branquinho. Eind 2012 lanceerde Annette haar eigen schoenenlabel: vlotte, hoogkwalitatieve damesmodellen die in Italië gemaakt worden. Voor het eerst zijn er op De Invasie dus ook schoenen. Deze mo-dellen zijn eindeloos combineerbaar en dus echt #DIVA materiaal.

Ans Houben

Ans Houben studeerde juweelontwerpen. In de loop der tijd is ze zich steeds meer gaan toespitsen op een puur vormelijk onderzoek. Daar komen onder andere haar halskettingen uit voort. Hiervoor baseert Ans Houben zich op de mechanismen die voorkomen in blaasinstrumenten. Door de combinatie van de geabstraheerde vormen en het zilver en plexiglas creëert ze opvallende 3D juwelen.

PUC

PUC tassen zijn uniek, rechtoe rechtaan en zonder franjes. Een no-nonsens traditioneel ontwerp. Ze worden gemaakt uit testleer en leer uit overproductie, wat ze een duurzaam kantje geeft. Bovendien heeft elke tas zijn eigen volgnummer: je koopt dus een uniek exemplaar.

Alissa Van Asseldonk

"Corpus Commodus" is zowel een onderzoek als een boek. Het baseert zich op de bewustwording van het feit dat ons levende lichaam wordt gebruikt als bron van materiaal en handelswaar. Door de ethische gevoeligheid wordt dit onderwerp vaak genegeerd, wat resulteert in absurde situaties door een gebrek aan regelgeving. Dit boek is een documentatie van de huidige mogelijkheden van het oogsten, verwerken en gebruiken van lichaamsmateriaal en hoe dit zich in de wereld manifesteert. Op een objectieve, bijna klinische manier, wordt het gebruik van het menselijk lichaam op figuurlijke wijze ontleed en in kaart gebracht. Dit, om ruimte te creëren voor mensen, om het onderwerp te verkennen en er zich een eigen mening over te vormen. Alissa Van Asseldonk studeerde Man & Well-Being aan de Design Academy in Eindhoven.

71


Atelier Belge

Atelier Belge ploft neer op De Invasie van Antwerpen. "Plof", het zitmeubel dat gemaakt is uit restafval van tapijten en de meest hedendaagse Chesterfield look heeft, staat klaar om jou te laten zitten. Maar Atelier Belge heeft als collectief nog een pak meer te bieden.

Photomatique

Als geboren nostalgicus vertaalt Dorus Daneels ouderwets volksvermaak naar een hedendaagse interpretatie. Met "Photomatique" brengt hij oud en nieuw samen: de materiaalkeuze (formica, lichtreclame) refereert aan naoorlogse industriële toepassingen, maar het technische systeem steunt volledig op de digitale techniek. "Photomatique" zorgt voor jouw onvergetelijk souvenir van #DIVA.

Bruthaus

Bruthaus ontwerpt compromisloze, efficiente, directe en eerlijke meubelen die staan voor creativiteit en communicatie. Zijn reeks geïnspireerd op boards en street culture is zowel toegankelijk als verrassend. Op De Invasie van Antwerpen lanceert hij ook “Vagabonder”, een cargo cruiser bike.

Señor Color

Señor Color heeft zo’n oude stiel. Letterschilder. Alleen springt hij er heel creatief mee om. Natuurlijk kan je bij hem terecht voor je winkelraam of etalage, maar hij beschildert echt alles. Zoals handschoenen, een half evenement of misschien wel jouw buik als je dat vraagt.

Groovy Magnets

De naam dekt de lading. Groovy Magnets heeft namelijk een plakkende collectie magnetisch behang, krijtbehang en magnetische borden.

72


Oh My Kids Lore Van Keer

Lore Van Keer studeerde interieurvormgeving in SintLukas in Brussel. Ze koos al snel voor juwelen. Dat architectuur in haar werk nog altijd heel belangrijk is zie je. Ze balanceert op de rand van abstractie maar slaagt erin toch heel vrouwelijke juwelen te maken.

Oh My Kids is een fashion label voor kinderen, ontworpen door Leen Vanbroekhoven. Elk stuk uit de collectie is handgemaakt en -geprint, dat maakt dit label nog een stuk unieker.

Danielle Vroemen

In 2010 bracht Danielle Vroemen haar eerste collectie “Geom” op de markt. Die collectie was geïnspireerd op de platonische lichamen. Ook in haar huidige collecties “Metriq” en “SIKS” zijn symmetrie, geometrische vormen en eenvoud van groot belang.

Eva Schreuder

Eva Schreuder maakt juwelen die een voorzet zijn voor de drager en zijn herinneringen. Het zijn sieraden die vragen om geadopteerd te worden, gekoesterd te zijn en een verhaal te vertellen. Alle juwelen worden met de hand gemaakt.

Michel & Gaultier

Michel & Gaultier zoeken steeds de spanning op tussen minimalisme en overdaad. Hun objecten vertellen altijd een op zichzelf staand verhaal. De collectie is veelzijdig en bevat keramiek, juwelen, wall art, lampen en kleine meubelen.

73


Laura Bergans

Laura Bergans studeerde grafische vormgeving aan Sint-Lucas in Gent. Met Coloring maakte ze een boek met abstracte composities. Ze zijn allemaal gebaseerd op foto’s die herwerkt worden tot lijntekeningen. Het inkleuren van lijnen, met de foto’s als inspiratie, is toegestaan.

Titi + The German Kid

Kristien Follon (of Titi) en haar alter ego en muze The German Kid zijn het brein achter deze nieuwe collectie vol contrasten, obsessies en thema’s als sprinkles, het circus, happy thoughts en de nacht.

Gewoon Lies

Gewoon Lies maakt collecties die eigentijds, sexy, origineel en draagbaar zijn. Haar pasvormen zijn uniek en verrassend, en dus pakt ze op De Invasie van Antwerpen uit met een installatie waarmee je die live ontdekt.

Six Hugs and Rock ‘n Roll

Het nieuwe Antwerpse kinderlabel Six Hugs and Rock ‘n Roll is cute, super cool, fashionable én eco. High fashion voor rebellen tot 6, gebaseerd op muziek, street art en grafisch ontwerp.

74


SUPER BOOTCAMP De Super Bootcamp is een vijfdaagse workshop waarin jonge creatieve ondernemers intensief opgeleid worden. De Super Bootcamp is een organisatie van De Invasie in samenwerking met Flanders DC en vindt plaats in De Vooruit (Gent). De deelnemers overnachten tijdens dit project in een tijdelijke camping. In de concertzaal van De Vooruit. De Super Bootcamp zal rocken.” Het programma focust op drie onderwerpen: Business planning, Communicatie en Financiering & Internationalisering. Binnen dit concept worden telkens één of twee master classes gegeven van 2 uur. De rest van de dag wordt gespendeerd aan het verwerken van de informatie voor je eigen onderneming. Elke dag komt een groep coaches de Super Bootcampers ondersteunen. De coaches zijn specialisten in de verschillende domeinen, die dieper op het thema ingaan met de ontwerpers. Naast het inhoudelijke programma wordt ook aandacht besteed aan het opbouwen van een netwerk. Hiervoor organiseren we elke avond een netwerkevenement waarop interessante contacten uitgenodigd worden. De Super Bootcamps staan open voor zowel creatieve als zakelijke ondernemers uit alle creatieve disciplines.

Deelnemen? Schrijf je nu in!

De plaatsen zijn beperkt, en gegeerd. Schrijf je daarom in, of vraag meer info, vóór eind april in via robot@deinvasie.be. De selectie van de deelnemers gebeurt begin mei.

75


COLOFON DE INVASIE MAGAZINE #2 De Invasie vzw Oudeburgse Sluis 9 9185 Wachtebeke

COVER

Fotograaf: Jef Claes Styling & productie : Linda van Waesberge MUA: Sabine Peeters

REDACTIE

Bert Pieters (chef) Yves Drieghe (art director) Els Pollet Elien Haentjens Tiany Kiriloff Jasmlijn Verlinden (column) An Michiels (column) Karolien Huibers (eindredactie) Heide Vanderieck (eindredactie) Margo Slingerland (illustratie) Jef Claes (fotografie) Eline Ros (fotografie)

UITGEVER DIFT bvba DIFT.be

DE ROBOTS BEDANKEN

iedereen die meewerkte aan dit magazine: Strijders, adverteerders, fotografen, copywriters,... Š DE INVASIE VZW 2013

ADVERTEREN in het volgende De Invasie Magazine? Contacteer robot@deinvasie.be

Exclusive local art with a heart

76


DE INITELY DIFFERENT

DIFT IS EEN CREATIEF BUREAU VOOR MERK EN COMMUNICATIE. DIFT DENKT EN DOET HET ANDERS. DIFT.BE

00


WE COLLECT MOMENTS, NOT THINGS. HUWELIJKEN, VERJAARDAGSFEESTJES,... social gatheringS. www.maisoui.be


ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

Platform voor 8 000 Antwerpse creatieve ondernemingen ‘Antwerp Powered by Creatives’ brengt via een magazine, een website en events de creatieve ondernemers in Antwerpen dichter bij elkaar. Contacteer ons met jouw ideeën en iniatieven via antwerppoweredbycreatives.be.

www.antwerppoweredbycreatives.be 03 338 65 20

De Invasie Magazine #2