Page 1

“70 JONGE ONTWERPERS STELLEN TENTOON EN TE KOOP!” DEINVASIEVANGENT.BE

DÁT IS DE INVASIE VAN GENT! ZAT 31 MAART + ZON 01 APRIL


Black 01 Knack Weekend Mode

NIEUW | EXTRA CHIC | EXTRA DIK |

Black 01 Mode • 22 februari 2012

1. Het enige echte trendoverzicht

2. Scenario’s voor de mode van morgen

VOLGENDE

Black 02

Knack Weekend Wonen & Design

woe 28/03/2012

Mode

Samen met Knack en Knack Focus Volg ons op en www.knackweekend.be

OB51287

LENTE/ZOMER 2012

3. 20 must haves voor de perfecte zomer


VOORAF

“STRIJDBAAR GENT” ROBOT BERT

DOOR ROBOT BERT / FOTO WOUTER VAN VAERENBERGH

Zeg ‘Strijdbaar’ en de inwoner van Gent (en van ver daarbuiten) denkt aan het Gravensteen of Jacob Van Artevelde. Een leger brengt daar in maart verandering in. Dit leger is al een aantal jaar op veroveringstocht door België. Met jong talent uit heel wat creatieve disciplines trekt De Invasie ons vaderland rond. Evenementen, tentoonstellingen, pop-up shops, gehackte etalages, deze vreedzame bende woestelingen heeft al heel wat op haar/zijn kerfstok.

“EEN LEGER VREEDZAME WOESTELINGEN IN DE ARTEVELDESTAD”

De Invasie overwint als jonge ontwerpers en creatieve economie een echte plek hebben en zich kunnen ontwikkelen. Want daar draait het uiteindelijk om: kansen creëren voor jonge ontwerpers, of strijders zoals wij ze graag noemen. Het gebeurt te weinig of te belerend. De Invasie koos een aantal jaar geleden resoluut voor een ander parcours: een collectieve aanval, want vele kleintjes maken een groot sterk leger. Voor onze eerste krant laten we een aantal pioniers van de organisatie aan het woord. Strijders van het eerste uur, zoals Black Balloon bijvoorbeeld (pagina 28). Of jurylid Jasmijn Verlinden (pagina 06). Je ontdekt ook welke strijders geselecteerd werden. En nu trekt De Invasie dus ten strijde in Gent. In dit slagveld ontdek je onder andere een stadsparcours, waarbij je het jonge volkje ontdekt in de hippe Gentse stadswinkels. We sluiten af op 31 maart en 1 april met een groot - en gratis evenement: meer dan 70 jonge ontwerpers tonen en verkopen hun werk in KASK / School of Arts op de Bijlokesite . Op de middenpagina’s vind je alle praktische info. Vanaf april 2012 zeg je ‘Strijdbaar’, en denkt de inwoner van Gent (en ver daarbuiten) aan De Invasie en de vreedzame aanval op hun Arteveldestad. ROBOT BERT - ROBOTBERT@DEINVASIE.BE TWITTER.COM/BERT_PIETERS

DEINVASIEVANGENT.BE - 03/48


DE INVASIE VAN GENT 06/48

JASMIJN VERLINDEN

09/48

DE STRIJDERS

18/48

SCHOOL OF ARTS GENT

21/48

BLACK LOUNGE

23/48

HUN VERHAAL, HUN KIJK

24/48

PLAN + AGENDA

27/48

MAART DESIGN MAAND

28/48

BLACK BALLOON

32/48

GENTSE KOPPEN

35/48

CARLO VUIJLSTEKE

39/48

AUTHENTIEK SOCIAAL

“DE SELECTIE VAN EEN JURYLID”

“ALLES OVER DE STRIJDERS VAN DE INVASIE VAN GENT”

“ALLES OVER DE GASTHEER VAN DE INVASIE VAN GENT”

“EEN RUSTPLEK MIDDENIN HET SLAGVELD”

“LEZINGEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT”

“MIDDENPAGINA OM UIT TE SCHEUREN”

“CREATIEF GENT SLAAT DE HANDEN IN ELKAAR”

“CLEO EN SARAH WORDEN OUD STRIJDERS”

“TENTOONSTELLING VAN JAN CNUDDE”

“EEN DENKTANKER OVER CREATIEVE ECONOMIE”

“STEPHANIE DUVAL GAAT DOOR BUZZWORDS HEEN”

40/48

KRONIEK VAN DE INVASIE

FACEBOOK.COM/DEINVASIE

“STROOK.BE TEKENT DE INVASIE GESCHIEDENIS”

TWITTER.COM/DE_INVASIE 43/48

CREATIEF GENT

“MATHIAS DE CLERCQ OVER CREATIVITEIT IN GENT”

45/48

COLOFON

#DIVG

DEINVASIEVANGENT.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 04/48


© ZAZA BERTRAND

Kenniscentrum over het belang van thuis

80% van de Belgen vindt inrichting en decoratie belangrijk

Ontwerper, met de T van huis België huist een kleine 7 miljoen interieurontwerpers. Al schuilt er niet altijd evenveel talent in die 80% van de Belgen. Toch richten ze hun huis in met de vastberadenheid van gewapend beton. “Strak en sober” heet die stijl dan. Of “functioneel en warm”. Want een eenduidige terminologie of gedeelde beeldtaal bestaat er niet echt. Het is een stijl die niet ontsproot uit een studie van materialen, laat staan de erfenis van een vormgevend genie. Neen, de grote meerderheid van de Belgen haalt de mosterd uit de huizen van vrienden of familie. Met een eigen toets weliswaar. Het huis vertelt bezoekers immers wie je bent. Het is je persoonlijkheid. Met een mikmak aan stijlen en frivole escapades tot gevolg.

De Belg is wel degelijk bezig met zijn interieur. Zelfs al is dat vaak los van verhelderende visies van interieurarchitecten of woonmagazines. Dat ontdekte ILIV bij haar eerste onderzoek en trendreport over het belang van thuis. Met zijn 7 miljoen zoeken we naar de heilige graal van het nestbouwen: het Thuisgevoel. Die T in thuis maakt het verschil tussen een ding met vier muren en een dak en een gevoel. Thuis is de backstage van de wereld. Je komt er tot rust, sticht er een gezin, vindt er onderdak, … ILIV vond 6 types Belgen met een eigen visie op thuis. Over het belang van een thuis is de Belg het zo goed als eens. Een thuis is voor 78% immers een basisvereiste om gelukkig te kunnen zijn. Het interieur levert een belangrijke bijdrage aan de T in thuis. Een terrein waar de Belg vaak nog zelf eigenwijs bricoleert. Waar de persoonlijkheid niet altijd helemaal vertaald geraakt en de T wazig wordt. Zonde voor een land met zoveel jong talent. Hoog tijd voor een Invasie, niet?

Alles weten over een Belgische thuis? www.iliv.be is een kenniscentrum dat het belang van een thuis onderzoekt. Dat levert een trendrapport op en wekelijkse interviews, rapporten, beeldmateriaal en advies van experts. Neem een kijkje om te ontdekken wat thuis betekent voor de Belg. ILIV is opgericht met de steun van IKEA.

Blijf op d e volg ons hoog te, op t wit te r: @

ilivbe - #I L

IV


DE JURY

“DE SELECTIE VAN JASMIJN” JASMIJN VERLINDEN

DOOR ROBOT KAAT

Elke week melden ongeveer 5 kandidaat-strijders zich aan. De jury van De Invasie is streng maar rechtvaardig! Een van de juryleden is Jasmijn Verlinden (25) , freelance journaliste voor tl.mag en blogster voor Flanders Fashion Institute (FFI). Mode en meubelontwerp is haar terrein. Met een kritische blik nam ze, voor de derde keer op rij, deel aan de jurydag!

FOTO JASMIJN

Hoe kwam je in contact met De Invasie? Dat begon in 2010 toen ik al werkte voor het FFI. Robot Yves (een van de oprichters van De Invasie, red.) mailde mij met de vraag of ik een aankondiging wilde plaatsen op onze blog. Wat later bezocht ik ‘Interieur’ in Kortrijk waar ik Yves en Robot Bert (nog een oprichter van De Invasie, red.) ontmoette. Zij vroegen me om vrijwillig jurylid te worden en dat zag ik meteen zitten! Wat vind je interessant aan De Invasie? Ik organiseer graag. Mijn job bij Pro Materia (een platform voor tijdelijke designprojecten) bestaat erin om events voor te bereiden en ik ondervind hoe moeilijk dat soms is. Bijvoorbeeld om met designers te communiceren. De wijze waarop Yves en Bert dat doen is sympathiek en nuchter. Zeker als je ziet welke omvang De Invasie heeft! Ze zijn zo naturel en dat is iets wat ik bewonder. Openstaan voor nieuwe invalshoeken, het sterk aanvoelen van jong talent, ondersteuning bieden aan ontwerpers in deze onzekere sector, het hele project is bewonderenswaardig! De Invasie legt de vinger op de wonde. De organisatie schenkt ook aandacht aan hun PR, organiseert workshops (de zogenaamde Bootcamps) en speelt in op de behoeften van strijders. Andere instellingen doen dat op een belerende manier. Bij De Invasie lijkt boekhouden ineens leuk!

“ER WAS EEN STERKE ORGANISCHE GROEI AAN DE GANG, ZONDER GEBRUIK TE MAKEN VAN DURE CAMPAGNES.” Wist je dat allemaal van in het begin? Ik voelde dat omdat ik het volgde. Ik deed wat research op het internet. Zo merkte ik hun talrijke ‘likes’ op Facebook. Er was een sterke organische groei aan de gang, zonder gebruik te maken van dure campagnes. Iedereen die hieraan meewerkt, heeft een zekere passie voor vormgeving en design. Waaruit bestaat jouw taak als jurylid? Enerzijds participeer ik via het internet. Via mail krijg ik het portfolio van een kandidaat-strijder waarover ik mijn mening geef. Anderzijds

komen de juryleden samen op een jurydag. Dan selecteren we een 70-tal geschikte kandidaten. Soms leidt dit tot discussies. Ik let specifiek op mode en meubels. Past dit al dat niet op De Invasie? Dat is geen evidente vraag om te beantwoorden gezien de sterke toename van het aantal strijders. We zijn op een punt gekomen dat we strenger moeten zijn. Vandaar dat we de strijders evalueren na hun 2de deelname en ze maximum 5 keer laten deelnemen. Waarop let je bij het beoordelen van een strijder? Ik bezoek voor mijn werk veel beurzen en ik reis vaak. Ik stel me dus de vraag: ken ik dit al? Ik heb al verschrikkelijke kopieën gezien! Een delicate kwestie natuurlijk maar exacte kopieën moeten eruit! Verder oordeel ik gevoelsmatig en let ik op de verhouding prijs/kwaliteit. Plantenbakken of deurmatten: zouden de mensen dat appreciëren? Dat is niet gemakkelijk want hierop kan je bijna altijd ja zeggen. De Invasie is niet bedoeld voor iedere ‘crea-bea’ die thuis wat prutst en knutselt. Er moet een degelijke waarde inzitten. Soms voel ik dat, soms niet. Waar ik ook over nadenk: is dit product verkoopbaar? Vooral heel dure dingen of hele grote objecten zijn niet makkelijk te beoordelen. Zal dit op De Invasie passen? Moeilijk! Beschouw jij de ontwerpen als design? Ik merk dat ‘design’ vaak als iets elitairs en duurs beschouwd wordt. De Invasie nuanceert dit beeld en toont dat er eveneens een schappelijk geprijsd aanbod bestaat. Daarnaast speelt De Invasie in op een groeiend bewustzijn bij de consument die genoeg heeft van H&M en Hema en gerust een beetje meer wil betalen voor handgemaakte en originele producten.

DEINVASIEVANGENT.BE - 06/48


Welke producten heb je bij de Invasie gekocht? Mijn vriend heeft onlangs een laptopstand van Eveline Pieters bij Atelier Belge gekocht. Eerder had ik hem een laptophouder van de Media Markt cadeau gedaan. Dat vond hij een lelijk ding dus ben ik dat gaan terugbrengen! Op de webshop van De Invasie zag hij dit exemplaar: 2 houten profielen uit bamboe die je in elkaar schuift. Het is een stuk mooier dan dat gedrocht! De kartonnen kerstboom (OdenneBoom van StudioBoon, red) heb ik vorige winter gekocht voor mijn klein appartement. Ik koop alleen als het echt nodig is en denk goed na over mijn aankopen. Ik ben geen ‘webshopper’ maar ga liever in het echt kijken. Wie in de jury zit doet dit vrijwillig. Wat haal je uit dit vrijwilligerswerk? Voor mij voelt dit niet als geven, integendeel. Je krijgt veel als vrijwilliger: op 1 avond leer ik een 70-tal nieuwe ontwerpen kennen, ontmoet ik nieuwe mensen en heb er boeiende gesprekken mee. Het is leerrijk en voelt niet aan als een investering. Buiten deze juryavond en wat e-mails beantwoorden is de tijd die ik eraan besteed minimaal. Ik schrijf veel op en kom er geïnspireerd van terug!

“DE INVASIE IS NIET BEDOELD VOOR IEDERE ‘CREA-BEA’ DIE THUIS WAT PRUTST EN KNUTSELT. ER MOET EEN DEGELIJKE WAARDE INZITTEN. SOMS VOEL IK DAT, SOMS NIET.”.”

“BIJ DE INVASIE LIJKT BOEKHOUDEN INEENS LEUK!” Heb je tips voor beginnende strijders? Ik denk dat het belangrijk is om van bij het begin professioneel over te komen. Sommige e-mails bevatten veel taalfouten. Lees dus na of de spelling of zinsformulering klopt. Gebruik een goed e-mailadres: konijntjes33@hotmail.com is niet echt creatief. Je hoeft geen uren tijd te steken in je portfolio maar werk wel verzorgd: passende foto’s, duidelijke gegevens, een tekst waarover is nagedacht. Maak een goede selectie van producten. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit! Liever 1 product dat afgewerkt is, dan 25 probeersels. De Invasie bestaat uit gepassioneerde medewerkers dus verwachten we dat een strijder ook gepassioneerd met zijn werk bezig is. Wat verwacht je van De Invasie van Gent? Eerlijk, na mijn eerste bezoek vroeg ik me af: ‘hoe gaan ze nog groeien zonder een ‘sportpaleisgevoel’ te creëren?’ Maar er is telkens vernieuwing en verbetering zonder dat het te groots wordt. Het is ook niet de bedoeling om bij iedere editie dezelfde mensen aan bod te laten komen. Als jury hanteren we een strenge selectie en streven we naar nieuw en origineel werk! En vooral: het blijft allemaal sympathiek! Bedankt Jasmijn! ROBOT KAAT - ROBOTKAAT@DEINVASIE.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 07/48


Het Belgische magazine voor woonplezier Nr.186 MAART 2012 - â‚Ź 3,80

nieuw:

H E T B ELGISC H E M AG A ZIN E VO O R WO O N PLE ZIER

designmaand in Gent

Thuisgevoel

Alleen, met twee, met drie ...

Knock on wood

ALS BRITTEN HOUT BEWERKEN

WOONBEURZEN SFEER BATIBOUW

Hart van

hout

4 WARME INTERIEURS ORIGINELE ACCESSOIRES

Interieur- en lifestyleblad Actief Wonen: elke maand goed voor inspirerende woonreportages, actuele trenddossiers en het nieuwste op vlak van design.

PUB AW.indd Sec3:8

2/02/12 15:48:55


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT

ATELIER BELGE

BLACK BALLOON BLACK BALLOON ROOM

LERAARSKAMER “Atelier Belge levert maat- en vakwerk door professionals. Bij ons dus geen geheimen of goedkope massaproductie.”

“Onze collecties zijn ‘nouveau chique’, klassevol maar met een hoek af.” BLACKBALLOON.BE

ATELIERBELGE.COM

BROUWERS VERZET

BRUTHAUS

ZWARTE ZAAL

ZWARTE ZAAL

“We willen bier terug jong en hip maken.”

“Er zit nieuw leven in jouw oude skateboard! Bruthaus/DoS, upcycling skateand snowboard decks.”

BROUWERSVERZET.BE

BRUTHAUS.BE

CAFEINE.BE

CALLAS CONFITURE

ATELIER R5

ZWARTE ZAAL

Creativiteit zit niet in dromen.”

“Callas Confiture Confiture.”

is

Haute

CAFEINE.BE CALLASCONFITURE.COM

CHARLOTTE CLAEYSIER

COL CLAUDINE ZWARTE ZAAL

KIOSK “Ik gebruik stof, patronen en kleuren om een sfeer neer te zetten of een idee te vertalen en dat resulteerde dit keer in stijlvolle stukken met een subtiele twist in coupe, stof of afwerking.”

“Claudine ... met een knipoog.” COLCLAUDINE.BE

CHARLOTTECLAEYSIER.BE

DANIELLE VROEMEN ZWARTE ZAAL “Mijn werk is geïnspireerd door wiskundige vormen. Deze haal ik als een puzzel uit elkaar om ze daarna terug in elkaar te zetten tot een eigen beeld.”

ELISA LEE ATELIER R1 “Colors are the new black.” ELISA-LEE.BE

DANIELLEVROEMEN.COM

DEINVASIEVANGENT.BE - 09/48


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT

ERIC GUEN

ESPRESSO STRIETMAN ZWARTE ZAAL

ATELIER R1 “Maken is mijn ware aard.”

“Espresso Strietman herdefinieerd het espresso ambacht.”

ERIC-GUEN.BLOGSPOT.COM

ESPRESSOSTRIETMAN.COM

SELECTED BY

EVELINE ESTER THIJS

FER & DUBOIS

ATELIER R2

ATELIER R5

“Een verzonnen wereld met inspirerende details.”

“We bundelen al ruim een jaar de krachten en komen op de proppen met hedendaagse en frisse ontwerpen.”

EVELINEESTERTHIJS.BE

FERETDUBOIS.BE

FORÊT FÉERIQUE

GEWOON LIES

KIOSK

KIOSK

“Het gebruik van kwalitatief kleurrijk textiel, texturen en kleurnuances, verfijnde details en originele prints geven de collecties de typische Forêt Féerique signature.”

“Gewoon, eigentijds, sexy, origineel en draagbaar.”

LIESIMSCHOOT.BE

FORETFEERIQUE.COM

HANNAH JACOBS

HARTOG & HENNEMAN

ZWARTE ZAAL

ZWARTE ZAAL

“Zelf vind ik het inspirerend om meningen te delen in plaats van als individu aan een label te werken.”

“We doen inspiratie op door onszelf vragen te stellen en ons te verwonderen om het dagelijkse.”

JACOBSHANNAH.BE

HARTOGHENNEMAN.COM

HEIDEWINNE KIOSK “Imagination is the voice of daring.”

HEIDEWINNE.BE

HEKTIK ZWARTE ZAAL “Ontwerpen met een knipoog voor blije kids en stoere ouders.” HEKTIK.CC

DEINVASIEVANGENT.BE - 10/48


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT

HELENA-JELBRICH

HERMINI ATELIER R2

ZWARTE ZAAL “Wij willen vrouwen gelukkig maken met onze ontwerpen,ze doen stralen en genieten,ze laten houden van het moois dat ze aan hebben.”

“Mijn beste ideeën ontstaan al dromend op de trein waarbij de conversaties tussen de mensen leiden tot kleine ideetjes.” HERMINI.COM

HELENA-JELBRICH.BE

INTERROR.BE

KAAT PYPE ATELIER R1

GLAZEN STRAATJE “Mijn werk wordt benaderd door concept en vorm met respect voor materiaal, omgeving en functie.”

KAATPYPE.BE

INTERROR.BE

KAREN KENNIS

KATJA VAN BREEDAM ANATOMISCHE ZAAL

ZWARTE ZAAL “Ontwerpen is een soort van trial - and - error proces.”

“Creaties in bone china, een porselein met een eigen taal. Eens je die taal begrijpt kunnen er verhalen mee verteld worden...”

KARENKENNIZ.BE

KATJAVANBREEDAM.BE

LA FEMME GARNITURE

LIEN HEREIJGERS

ATELIER R2

ATELIER R1

“Wil er toe komen dat mijn creaties een goed gevoel bij iemand geven, iets waar ze van houden en met liefde dragen."

“Ik ontwerp juwelen die mogen opvallen, omwille van hun kleur, materiaal en grootte. Mijn doel is om de tastzin te doen prikkelen en zo de mensen met mijn ontwerpen te verrassen.”

LAFEMMEGARNITURE.BE

LIENHEREIJGERS.COM

LISA COLPAERT KIOSK "Wat je ook doet, je kan het steeds speels, vindingrijk en eigenzinnig aanpakken."

LITTLE MISS Y ATELIER R2 “Meisjesharten van alle leeftijden sneller doen slaan.” LITTLE-MISS-Y.BE

LISACOLPAERT.COM

DEINVASIEVANGENT.BE - 11/48


Concept store

SMART-concept van Ydee nu ook in de kunstwereld... Ydee brengt tijdens MDM een tentoonstelling van en met Kaat Pype. Unieke stukken aan rationele prijzen! De werken liggen tussen 50 en 350 euro. Elk werk is getekend en genummerd. Je kiest zelf de afmetingen wat de uniciteit nog vergroot. Kaat Pype zoekt steeds de grens op tussen een tentoonstelling en een collectie. Haar werk is het antwoord op de accentmuur, het minimalisme en de perfectie. OUT OF ORDER jaagt op muren met verhalen, vloeren met barsten en kamers die krimpen en kraken onder lagen behangpapier. Schoonheid zit in scheuren, afgebladderde verf en vochtplekken. De tentoonstelling start op 8 maart en loopt tot 31 maart Daarna zal de collectie permanent in stock zijn bij Ydee.

Ydee bvba | Oudburg 56, 9000 Gent T. +32 9 395 00 44 | F. +32 9 395 00 45 info@ydee.be | www.ydee.be Open ma, di, do, vr: 10u30 -12u30 en 14u - 18u zat: 11u - 18u Gesloten op zon en woe


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT

LORE VAN KEER

MAAK

ZWARTE ZAAL

ZWARTE ZAAL

“Creativeit is eigenheid.”

“Creativiteit zit in het badschuim eerder dan in het warme water.”

LOREVANKEER.COM

MAAK-CREATIVITY.BE

SELECTED BY

MARGO SLINGERLAND

MATTHIAS PHLIPS

ATELIER R2

ZWARTE ZAAL

“In mijn werk laat ik mij graag inspireren door de kindertijd. Als ontwerpster creëer ik een nieuwe nostalgie en breng de mensen met mijn producten naar een wereld waarin je je weer even kind voelt.”

“Mijn werk wordt geserveerd op een Perzisch tapijt of beter gezegd een mat.” MATTHIASPHLIPS.BE

MARGOSLINGERLAND.NL

MAYENNE NELEN

MIA & MOI

ATELIER R1

ZWARTE ZAAL

“Mijn droom is om 2 collecties te hebben, 1 die ik laat produceren en verdeel in winkels en een andere exclusieve handgemaakte collectie die ik zelf verkoop in mijn eigen winkel.”

“Mijn favoriet 'camee' is een ouderwetse steen maar blijft mooi. Daarnaast werk ik graag met materialen zoals koraal, parels, en stenen als onyx en lapis lazuli.” MIA-MOI.BE

MAYENNE-NELEN.COM

MIEKE DIERCKX

MO SWILLENS ATELIER R1

KIOSK “Couleur Cachée: subtiele kleurnuances met oog voor detail.”

“Creativiteit staat voor mij gelijk aan onverwachte en geheel eigen oplossingen bedenken. Als je dat doet in de vorm van iets beeldends, iets nieuws scheppen, is dat wel het allermooiste.”

MIEKEDIERCKX.BE

MOSWILLENS.NL

MODEST MEN ATELIER R1 “Originele prints in kleine oplages, op hemden voor mannen met een paskamerfobie.”

MOUPILA & NOBEL KIOSK “Het dagelijks leven is onze inspiratie.” MOUPILA.BE

MODESTMEN.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 13/48


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT

MY DAILY WOOD

OH MY KIDS ZWARTE ZAAL

KIOSK “Wood's good!”

“Als ik werk begin ik met het opzetten van het nummer 'I Keep Forgettin' van Michael McDonald.”

MYDAILYWOOD.COM

OH-MY-KIDS.BLOGSPOT.COM

PIETER BOSTOEN

RIJWIELEN SMETS

ATELIER R5

ZWARTE ZAAL

“Hedendaagse schilderkunst, grafiek, fotografie, architectuur & design,... Ik hou ervan om met verschillende kunstvormen bezig te zijn omdat ik een breed spectrum aan nteresses heb.”

“Fietsen rijpen in mijn atelier: soms ligt er weken één prachtig fietsonderdeel, dat ik uitvoerig bekijk om vervolgens de juiste kleuren en onderdelen bij elkaar te zoeken.” RIJWIELENSMETS. WORDPRESS.COM

PIETERBOSTOEN.COM

SELECTED BY

SHARON SLINGENEYER

SO ON CONCEPT ATELIER R2

ZWARTE ZAAL “Voor de Invasie van Gent ontgin ik de wereld van jute. Oude koffiezakken vormen de basis voor nieuwe praktische objecten die in beperkte oplage ontworpen worden, zodat een zekere exclusiviteit wordt gegarandeerd.”

“Dromen, durven, doen en genieten! We love what we do and we want to inspire YOU to love what we love!” SO-ON-CONCEPT.COM

SHARONSLINGENEYER. BLOGSPOT.COM

SOKI

STEFAN DE PAUW

ANATOMISCHE ZAAL Zuiver.

ATELIER R2

Eenvoudig. Essentie. Wit. Puur. Basis.”

“Ondertussen heb ik al teveel ideeën om ze nog allemaal te kunnen uitvoeren maar creativiteit maakt me gelukkig met het vooruitzicht dat ik me allicht nooit zal vervelen.”

SOKI.BE

INSECTORAMA.BE

SELECTED BY

STROOK GLAZEN STRAATJE “Strook is een zoektocht naar wat mogelijk is met een lijn.” STROOK.EU

STUDIO BOON LERAARSKAMER “Ik werk intuïtief bij het uitwerken van mijn eerste ideeën. De praktische uitwerking is dan weer zeer afgemeten om tot een mooi resultaat te komen.” STUDIOBOON.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 14/48


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT

STUDIO PIECK

NOT TOO ARTY

Anatomische Zaal

ZWARTE ZAAL “Creativiteit is durven ‘sharen’.” NOTTOOARTY.BE

FREDERICPIECK.BE

SELECTED BY

OBI ONE

ODILE ZWARTE ZAAL

KIOSK “Ingenieus, functioneel en tijdloze eenvoud. De kracht van een goed ontwerp.”

“Mijn werk is kort samengevat: knippen en plakken.”

OBIONE.BE

STUDIO WOOT WOOT

TINE DE RUYSSER

ATELIER R5

ZWARTE ZAAL

“Creativiteit is een basisbehoefte zoals slapen en eten, maar dan met veel meer fantasie.”

“De sieradencollectie is gemaakt van geldige bankbriefjes. Met deze draagbare collectie geef ik commentaar op de relatie tussen geld en goud en de huidige economische crisis.”

STUDIOWOOTWOOT.COM

TINEDERUYSSER.COM

TITI + THE GERMAN KID

TOM DEKYVERE ATELIER R5

ZWARTE ZAAL “Onze collectie is zowel een soep van materialen als van ‘happy thoughts.”

“Een zoektocht naar sculpturale vormen, analoog en digitaal.”

TITIANDTHEGERMANKID.COM

TOMDEKYVERE.COM

TOON DELANOTE ZWARTE ZAAL “Ik neem bepaalde illustraties op in publicaties, wenskaarten, buttons... Nooit zonder de betekenis en eenvoud van het beeld te verliezen en altijd eigen aan mezelf: ik ben mijn werk.”

VEERLE DE RIDDER ATELIER R2 “Inspiratie ligt overal. In je eigen ervaringen of gesprekken met mensen, maar ook in lichtjes in de stad of die leuke verpakking rond het koekje dat je bij de koffie krijgt."

TOONDELANOTE.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 15/48


DE STRIJDERS

“JONGE ONTWERPERS”

TONEN & VERKOPEN TIJDENS DE INVASIE VAN GENT ZUS

ZWART COFFEELAB

ATELIER R5

ZWARTE ZAAL

“Onze kledij zullen we combineren met een head-through-the-holepashokje zodat ook mannen met een allergie voor ‘kleren passen’ onze T-shirts kunnen beoordelen.”

“To say that we are passionate about coffee would be an understatement. Coffee is pretty much it for us." ZWARTCOFFEE.BE

JE-ZUS.BE

DE JURY

Alle strijders trekken mee ten strijde op De Invasie van Gent na een (strenge) selectie. Onze jury: Linda van Waesberge (lindavanwaesberge.be), Jasmijn Verlinden (lees ook pagina 06), Ann Van Hoey (annvanhoey-ceramics.be), Ilse Acke (ilseacke.blogspot.com), Astrid-Fia De Craecker (little-miss-y.be), Stéphanie Duval (70percentpure.blogspot.com), Black Balloon (blackballoon.be) & De Invasie. Ben je een jonge ontwerper, en wil je mee ten strijde trekken met De Invasie? Stuur jouw kandidatuur naar De Robot via robot@deinvasie.be. Succes!

Professionele oplossingen voor creatieve beroepen Kunstenaars en creatieve professionals kunnen bij SMartBe rekenen op een zakelijke begeleiding en ondersteuning. Ben je ontwerper, designer, student of heb je gewoon heel veel talent? SMartBe gidst je door de soms onoverzichtelijke papierberg. Dankzij onze administratieve en financiële tools worden jouw beroepsactiviteiten een stuk eenvoudiger. Je werkt veilig en legaal. Zo kan jij je zonder zorgen concentreren op je creatieve activiteit. Loop gerust langs in een van onze kantoren in Antwerpen, Gent, Kortrijk of Brussel voor een vrijblijvend gesprek. www.smartbe.be

SMartBe Gent Coupure Links 261 B – 9000 Gent T +32 9 233 51 90 F +32 9 233 52 05 gent@smartbe.be

SMartBe Antwerpen Lange Winkelhaakstraat 26 B – 2060 Antwerpen T +32 3 226 21 08 F +32 3 233 94 34 antwerpen@smartbe.be

SMartBe Kortrijk Kunstencentrum BUDA Kapucijnenstraat 10 B – 8500 Kortrijk T +32 470 983 100 F +32 9 233 52 05 kortrijk@smartbe.be

SMartBe Brussel Emile Féronstraat 70 B – 1060 Brussel T + 32 2 542 19 14 F + 32 2 420 52 93 brussel@smartbe.be

DEINVASIEVANGENT.BE - 16/48


create your own wallpaper

ixxi special: Girl with the pearl earring */)q*1)\f'đ*,2%)) ++/q+.-\f'đ*12%))

ixxi is een decoratief wandsysteem. Met de kruisjes koppel je de kaarten aan

bqqbblZ]^\hkZmbo^pZeelrlm^f'PbmaqlZg]\Zk]l%rhn\Zg\k^Zm^rhnkhpg

^edZZk%sh]Zmc^bg^ed`^p^glm_hkfZZmc^^b`^gbgm^kb^nkikh]n\mdngmfZd^g'

interiorproduct in any size possible (ixxi is shipping worldwide).

FZZdf^mc^^b`^g[^^e]!^g"^^g\heeZ`^%o^k`khmbg`h_bqqbibq^ebg]^aZg]b`^

<k^Zm^rhnki^klhgZebqqb\heeZ`^%^geZk`^f^gmhkibq^ebqqb%nlbg`ma^^Zlr

hgebg^fh]ne^%h_db^l^^g[^^e]nbm]^^q\enlb^o^[^^e]^g[Zgd'BglZf^gp^kdbg`

online module. Or select an image from the ixxi imagebank. in cooperation with

met musea en ontwerpers heeft ixxi een bijzondere collectie specials ontwikkeld.

fnl^nflZg]]^lb`g^kl%bqqb]^o^ehi^]Z\hee^\mbhgh_bqqbli^\bZel'

www.ixxi.nu www.facebook.com/ixxi.nu


HANNAH JACOBS - KASK

DEINVASIEVANGENT.BE - 18/48


DE GASTHEER

“SCHOOL OF ARTS GENT” KASK & KONINKLIJK CONSERVATORIUM

DOOR SASKIA WESTERDUIN & ILSE DEN HOND / FOTO THOMAS SWEERTVAEGHER & ALEXANDER MEEUS

Sinds september 2011vormen het Koninklijk Conservatorium en KASK binnen de Hogeschool Gent één kunstenfaculteit: de School of Arts Gent. Vanuit een onderwijskundige ervaring en traditie die meer dan 200 jaar teruggaat, en met vandaag de dag meer dan 2000 studenten en 500 hooggespecialiseerde lesgevers en onderzoekers is zij meer dan ooit een broeinest van kwaliteit, creativiteit en artistieke vernieuwing. Een studie in kunst of in vormgeving is een avontuur op vlak van praktische en theoretische arbeid, artistiek zoeken, technische vervolmaking, zingeving en vriendschap. Middenin het zeer levendige Gent, zijn de campussen een oase van rust, een plek van reflectie en dialoog, creatie en ontmoeting. Een academische plek waar je je als student kan terugtrekken en vorm geven aan jezelf zonder evenwel blind te zijn voor de economische, sociale en ecologische werkelijkheid. School of Arts Gent houdt een open venster op de wereld en hecht belang aan een sterke verwevenheid met het brede culturele veld. Naast de inbedding in de culturele dynamiek van de stad, is School of Arts Gent ook zelf een culturele speler als organisator van tentoonstellingen, concerten, film- en theatervoorstellingen, lezingen, publicaties en congressen. Kortom, een laboratorium en platform voor kunstenaars, vormgevers en muzikanten.

MODE & TEXTIEL

De mode en textielopleidingen stellen van 24 maart tot 1 april werk tentoon in het STAM, de Sint-Niklaaskerk en in de Lakenhalle. KONINKLIJK CONSERVATORIUM

Het Koninklijk Conservatorium zorgt dan weer voor guerrillaconcerten her en der in de stad. DE BIJLOKESITE

De Invasie van Gent bezet drie dagen lang de hele Bijlokesite (30 maart tot 1 april). Een leger jonge ondernemende vormgevers - waaronder heel wat studenten en alumni van de school - neemt dan de kunstencampus in. Ook de eigen designopleidingen* van School of Arts Gent zetten zichzelf in de kijker. Thematische tentoonstellingen, lezingen, filmvoorstellingen, concerten, meet &greet’s maken het programma compleet.

Vanuit die visie is School of Arts Gent zowel medeorganisator van MDM (Maart Design Maand) als gastheer voor De Invasie van Gent.

LYNN THYS

BRITT DE GROOT

* In de School of Arts kan je opleidingen volgen in zowat alle artistieke disciplines. De lijst is lang: schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, installatie, mediakunst, grafiek, fotografie, film, animatiefilm, drama, klassieke muziek, jazz, pop, muziektheorie, compositie, muziekproductie, grafische vormgeving, illustratie, webdesign, mode, textielontwerp, instrumentenbouw, multimediale vormgeving, interieurvormgeving, landschaps- en tuinarchitectuur, landschapsontwikkeling, specifieke lerarenopleiding kunsten... School of Arts Gent maakt deel uit van Hogeschool Gent. Meer info vind je op www.schoolofarts.be DEINVASIEVANGENT.BE - 19/48


V° BI Ë NNA L E MOD E +T E XT I E L GE NT

24.03 › 01.04 2012

presenteert

NEDERL ANDS MODETALENT

Marscha Hüskes Hyun Yeu Pauline van Dongen Anne De Grijff Quoc Thang Nicolaas Hein www.stof-e-ring.com


ONTSPANNEN

“THE BLACK LOUNGE”

KOFFIELAB, BLACK LOUNGE, TENTOONSTELLING,... DOOR ROBOT YVES / FOTO ESPRESSO STRIETMAN

We zetten de Zwarte Zaal letterlijk in het zwart en maken, samen met het Belgische Quinze & Milan, plaats voor de Black Lounge, een rustplek middenin het slagveld van De Invasie van Gent. Die rustplek is er één waar Knack Weekend “Black Items” aan jullie voorstelt, met onder andere hun zwarte fiets. Maar je vindt hier ook het Koffielab: een lab waar ‘s lands beste barista’s experimenteren met koffie: espresso, Slow Coffee of Turkaffe (Noorse “Hiking Coffee”), ze worden er allemaal voor je gezet. In de Black Lounge ontdek je ook de bekende en gekende Gentenaars die voor de lens van Jan Cnudde stonden (lees ook pagina 32). The Black Lounge, in de Zwarte Zaal. ROBOT YVES / ROBOTYVES@DEINVASIEBE TWITTER.COM/NOTTOOARTY

DEINVASIEVANGENT.BE - 21/48


ten aanval! valt binnen bij

DE INVASIE

Zin om mee te strijden? OKOM dan naar De Invasie in Gent OGENIET een korting van 20% of meer

op onze favoriete ontwerpen OWIN een cadeaubon van De Invasie

t.w.v. 250 â&#x201A;Ź!


LEZINGEN

“HUN VERHAAL, HUN KIJK” DUTCH DESIGN WEEK, FLANDERS DC & ILIV.BE

DOOR ROBOT YVES / FOTO LISA KLAPPE

De Invasie van Gent laat Hans Robertus, de directeur van Dutch Design Week, grote held van De Invasie Robots, de gelederen toespreken. Op zaterdag 31 maart spreekt hij over jong ondernemerschap en het verhaal van zijn DDW, het Eindhovense evenement dat in een decennium uitgroeide tot een belangrijke barometer van de designwereld. Zondag 1 april praten Trui Moerkerke (Communication Manager bij Flanders DC, en vroegere hoofdredactrice van Knack Weekend) en Jan Seurinck (Creativity Evangelist bij Flanders DC) over “creatieve communicatie”’.

Ook ILIV.be trekt op zondag ten strijde. ILIV.be is een onderzoekscentrum dat zich verdiept in "het thuisgevoel". Ze praten over de rol van design, interieur en jonge ontwerpers. DE LEZINGEN ZIJN GRATIS , MAAR REGISTREREN VIA DEINVASIEVANGENT..BE IS NOODZAKELIJK. MEER INFO VIA DEINVASIE.BE OF ROBOT@DEINVASIE.BE

ROBOT YVES - ROBOTYVES@DEINVASIE.BE TWITTER.COM/NOTTOOARTY

DEINVASIEVANGENT.BE - 23/48


PRAKTISCH

OPENBAAR VERVOER / PARKING

De Invasie van Gent is een evenement waarop je jong, strijdbaar en talentvol ontwerperstalent uit België en Nederland ontdekt.

Je raakt makkelijk op De Invasie van Gent met het openbaar vervoer. Tram 1 en Tram 4 brengen je tot vlak aan School of Arts.

Wanneer? ZATERDAG 31 MAART 2012 - 16u TOT 20u ZONDAG 01 APRIL 2012 - 11u TOT 18u

Parkeren kan makkelijk in de parkings Sint-Pietersplein en Station Gent Sint-Pieters.

van

(LEZINGEN)

Waar? SCHOOL OF ARTS / KASK JOZEF KLUYSKENSSTRAAT 2 - 9000 GENT (HOOFDINGANG VIA BIJLOKEHOF)

VICTOR HORTA

URBAN CRAFTS

De Invasie van Gent is GRATIS toegankelijk. Je kunt er met bancontact betalen.

STADSPARCOURS Het stadsparcours van De Invasie van Gent toont het werk van de strijders in de binnenstad, en loopt van 18 maart tot 01 april. Een plannetje kan je opvragen via deinvasievangent.be. Overal waar werk van een strijder getoond wordt, kan je ook een gedrukt plannetje oppikken.

Tijdens De Invasie van Gent kan je op zaterdagavond en zondag lezingen bijwonen in de VICTOR HORTAZAAL. ZATERDAGAVOND (20u): Hans Robobertus (directeur Dutch Design Week) heeft het over zijn “kijk op jong ondernemerschap”. ZONDAG (14u): Trui Moerkerke (Communication Manager bij Flanders DC, en vroegere hoofdredactrice van Knack Weekend) en Jan Seurinck (Creativity Evangelist bij Flanders DC) over “creatieve communicatie”. ZONDAG (16u): ILIV.be (een nieuw kenniscentrum over het “belang van thuis”) heeft het over het thuisgevoel van Belgen en over welke invloed “design, ontwerp, en inrichting” hierop hebben. Deze lezingen zijn gratis, maar registreren via deinvasievangent.be is nodig.

SPECIALS KOFFIELAB (Zwarte Zaal) Experimenteren met (slow) coffee in de Zwarte Zaal. PERFORMANCE (Glazen Straatje) Live doodle door strijder Strook in het Glazen Straatje. BLACK LOUNGE (Zwarte Zaal) Rustplek op De Invasie van Gent, samen met Knack Weekend & Quinze & Milan.

KASK TUIN

JOZEF KLUYSKENSSTRAAT

LEZINGEN

ATELIER R1

ATELIER R2

ATELIER R3

MTWALLS

ATELIER R5

Z

“GENTSE KOPPEN” + BLACK LOUNGE + KOFFIELAB

BANCONTACT

INGANG JOZEF KLUYSKENSSTRAAT GLAZEN STRAATJE

PRESSROOM

LIVE DOOD

LERAARSKAMER

KIOSK

INGANG BIJLOK

TENTOONSTELLING (Zwarte Zaal) De portretten van de jonge Gentse fotograaf Jan Cnudde in de Zwarte Zaal. DE TUIN De School of Arts zet de tuin open, samen met Extremis. MUSIC PLEASE Het Koninklijk Conservatorium zorgt voor een verrassing in eigen huis. BERESTERK (Zwarte Zaal) Strijders pimpen Original Eskimo & Herschel. URBAN CRAFTS (bij de Horta Zaal) De jonge groep crafters stelt tentoon.

BIJLOKE


DEINVASIEVANGENT.BE

GRATIS

ZAT 31 MAART + ZON 01 APRIL

SCHOOL OF ARTS / KASK

INGANG STAM

STAM STOF-E-RING

+ 70 JONGE ONTWERPERS

GODSHUIZENLAAN

DE ZWARTE ZAAL: Brouwers Verzet, Bruthaus, Callas Confiture, Col Claudine, Danielle Vroemen, Espresso Strietman, Hannah Jacobs, Hartog & Henneman, Hektik, HelenaJelberich, Karen Kennis, Lore Van Keer, MaaK, Matthias Phlips,Mia & Moi, Oh My Kids, Rijwielen Smets, Sharon Slingeneyer, Not Too Arty, Odile, Tine De Ruysser, Titi + The German Kid en Toon Delanote KIOSK: Charlotte Claeysier, Forêt Féerique, Gewoon Lies, Heidewinne, Lisa Colpaert, Mieke Dierckx, Moupila & Nobel, My Daily Wood en Obi One, ANATOMISCHE ZAAL: Katja van Breedam, Soki en Studio Pieck ATELIER R1: Elisa Lee, Eric Guen, Fer & Dubois, Kaat Pype, Lien Hereijgers, Mayenne Nelen, Mo Swillens, Modest Men, en Zus. ATELIER R2: Eveline Ester Thijs, Hermini, La Femme Garniture, Little Miss Y, Margo Slingerland, Stefan De Pauw, So On Concept en Veerle De Ridder ATELIER R5: Cafeine, Pieter Bostoen, Studio Woot Woot en Tom Dekyvere

ZWARTE ZAAL BLACK BALLOON ROOM

LERAARSKAMER: Atelier Belge en StudioBoon BLACK BALLOON ROOM: Black Balloon & Friends

BERESTERK

GLAZEN STRAATJE: Interror en Strook

KASK CAFÉ

SCHOOL OF ARTS / KASK

DLE

STAM “Beyond Green" silhouetten (sustainable fashion design) - modeafdeling School of Arts Gent. ATELIER R3 Modellencasting Movement (modeafdeling)

KEHOF ANATOMISCHE ZAAL

HER & DER De designafdelingen van de School of Arts Gent (grafische vormgeving,webdesign, mode, textielontwerp, interieurvormgeving, landschaps- en tuinarchitectuur) stellen tentoon.

EHOF

PERS WELKOM IN DE PRESSROOM Perskaart via robotyves@deinvasie.be

MDM MAART DESIGN MAAND

tools for togetherness

DEINVASIEVANGENT.BE - 25/48


GENT ALS DESIGNSTAD

“MAART DESIGN MAAND” CREATIEF GENT SLAAT DE HANDEN IN ELKAAR

DOOR ROBOT YVES / FOTO’S MAARTDESIGNMAAND

Meer dan 20 organisaties (and counting) slaan de handen in elkaar om Gent op de designkaart te zetten. Maart Design Maand kondigt zich aan als dé maand van het jaar! De Invasie van Gent is een strijdbaar deel van deze eerste editie.

© Kaat Pype

© Jelle Vermeersch

© Jessica Yatrofsky

MDMGent trekt de creatieve kaart, met een open kijk op verschillende disciplines: mode, meubelontwerp, grafische vormgeving, textiel, fotografie, food, ... De agenda staat vol met installaties, performances, beurzen, expo’s, lezingen, onderzoeken en voorstellingen. Op MaartDesignMaand.be vind je de volledige kalender, een voorsmaakje vind je hier.

DE INVASIE VAN GENT - GRATIS Wat? +70 jonge ontwerpers bezetten KASK + lezingen Wanneer? 31 maart + 01 april Waar? KASK / School of Arts op de Bijloke-site www.deinvasievangent.be

YDEE - GRATIS Wat? Expo van fotografe Kaat Pype Wanneer? van 8 tot 31 maart Waar? Oudburg 56 www.ydee.be

STOF-E-RING - GRATIS Wat? Textielparcours Tickle*Tease*Thril Wanneer? 24 maart tot 01 april Waar? Gentse binnenstad. Plan via: www.stof-e-ring.com

KUNSTENCENTRUM DE VOORUIT Wat? Voorstelling “Vallies” - Naomi Kerkhove Wanneer? 29 / 30 / 31 maart Waar? Sint-Pietersnieuwstraat 23 www.vooruit.be

SCHOOL OF ARTS / KASK - DEELS GRATIS Wat? Gastheer voor De Invasie van Gent + expo’s + film + lezingen Wanneer? 24 maart tot 01 april Waar? KASK / School of Arts op de Bijloke-site www.schoolofarts.be

BELGIAN FASHION IN STORES - GRATIS Wat? Modeparcours door EMMA Wanneer? van 10 tot 17 maart Waar? Gentse binnenstad www.myfashionblog.be

DESIGNMARKT Wat? Hot Spot for Cool Vintage met thema “Design for kids”. Wanneer? weekend: 03 en 04 maart Waar? ICC Gent www.designmarkt.be

© Avantgand

© Zoë Vermeire

A&GALLERY - GRATIS Wat? Fototentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Jessica Yatrofsky Wanneer? 8 tot 24 maart Waar? Schepenhuisstraat 17 www.angels-ghosts.com

AVANTGAND - GRATIS Wat? Expo door jong fotografen-collectief Wanneer? volledige maand maart Waar? Binnenstad Gent, Plan via;: www.avantgand.com

Maar er is meer, véél meer: DOK, REWIND, STITCH, DESIGNMUSEUM GENT, LIGHTLAB, HUIS MORTIER, MAARTEN VAN SEVEREN FOUNDATION, FREDERIC HOOFT, GANDA21, NOT ANOTHER GRAPHIC DESIGNER, YCONO,... Alle info via: maartdesignmaand.be ROBOT YVES - ROBOTYVES@DEINVASIE.BE TWITTER.COM/NOTTOOARTY

DEINVASIEVANGENT.BE - 27/48


DEINVASIEVANGENT.BE - 28/48


OUD STRIJDERS

“WE MAKEN ER EEN FEEST VAN” BLACK BALLOON

DOOR ROBOT KAAT / FOTO BLACK BALLOON & JELLE VERMEERSCH

Black Balloon is een opmerkelijk verhaal. Dat Sarah Bos en Cleo Baele geboren waren om samen te ontwerpen, werd op de schoolbanken al zichtbaar.

promoten waarbij je een breder publiek aanspreekt. Het is misschien vluchtiger maar tegelijk ook leuker om allerlei nieuwe dingen te leren.

Hun ‘nouveau chic’ stijl, klassevol met een hoek af, is het kind van hun samenwerking. Hun strijderschap bij De Invasie is een avontuur met een staartje.

We werken autodidactisch. Wat we niet weten zoeken we op, wat we nog niet kunnen leren we door het te doen. Dat gaat met vallen en opstaan.

‘Girlies’ aan het woord.

Momenteel is onze zomercollectie in productie en breiden we die verder uit met sjaals, kousen en warmere stoffen voor de komende winter. Hiermee trekken we naar Parijs voor de internationale verkoop. Met wie zouden jullie graag samenwerken in de toekomst? Met bedrijven buiten de mode zoals Quinze & Milan of Kartell. Of een samenwerking met Delvaux of lingerie ontwerpen. We willen ook wel eens het interieur van een hotel aanpakken. Ideeën genoeg maar de materiaal- of vakkennis ontbreekt ons soms. Je weet ook niet wat je opties zijn. In dat opzicht is samenwerken heel belangrijk. Samen sta je sterker.

Foto: Jelle Vermeersch

Hoe is Black Balloon ontstaan? We studeerden allebei af als ontwerper in mode en accessoires: Sarah in Gent aan het KASK en Cleo in Sint-Niklaas. Onze leerkrachten keken dan ook op dat wij, 2 goede vriendinnen, voorstelden om ons afstudeerproject samen te doen. Dat was uitzonderlijk maar niet onmogelijk! Ons project kende van bij het begin een groot succes. Schoenen ontwerpen, handtassen uitwerken, passende juwelen en kledij maken,… We hadden allebei onze specialiteit. Eerst zaten we in ons eigen hoekje maar stilletjes aan werkten we onze ontwerpen beter uit door dichter bij elkaar te schuiven. We vroegen elkaar advies en groeiden naar elkaar toe. Het totaalconcept waarbij Black Balloon modebewuste mannen en vrouwen van kop tot teen kleedt, is zo ontstaan! Met welke projecten zijn jullie momenteel bezig? Van alles wat: installaties, filmpjes, ons eigen YouTube kanaal! Als modeontwerper alleen lukt het niet. Je label moet ‘gehyped’ worden. Je zoekt allerlei manieren om je producten te

‘WE DENKEN TELKENS NA OVER ONZE STAND, DE VOORBEREIDING IS LEUK’ Jullie hebben deelgenomen aan de Invasie van Brugge in 2010. Hoe hebben jullie dit platform voor ontwerpers leren kennen? Op Facebook zagen we dat het de laatste inschrijvingsdag was. De dag nadien kwam de jury bijeen om de deelnemende strijders te selecteren! We hebben de collectie van ons afstudeerproject en enkele nieuwere ontwerpen ingestuurd voor De Invasie van Brugge. Er bestonden weinig alternatieven voor jonge ontwerpers. We waren amper 4 maanden afgestudeerd, en zonder winkel zoek je andere manieren om reacties op je werk te krijgen. De overrompeling in Brugge hadden we niet verwacht! Onze stand werd al gauw te klein, we hadden geen plaats om in te pakken en het volk bleef maar komen. Zelfs mijn eigen moeder heeft lang moeten aanschuiven om binnen te raken. We hebben toen veel bijgeleerd.

DEINVASIEVANGENT.BE - 29/48


De Invasie had dat succes deels te danken aan hun goede public relations, en dat is nog steeds zo. Door gebruik te maken van facebook, tweets, reportages in weekbladen en door het delen van al deze informatie werd een grote groep geïnteresseerden aangesproken. Wat heeft jullie deelname toen opgeleverd? We hebben natuurlijk veel verkocht, maar ook de reacties waren positief. We kregen allerlei vragen over onze collectie. Door De Invasie kwam alles in een stroomversnelling terecht en hebben we heel wat mensen leren kennen: zowel klanten, ontwerpers als pers. Hoe zag jullie stand eruit? We halen onze inspiratie vaak uit de muziek. We wilden onze stand een festivalsfeertje geven dus gingen we op zoek naar allerlei passende decorelementen: flight cases als kleerkast, Heras hekken als afsluiting , er stond zelfs een photobooth! De bezoekers namen plaats in dat kleine hokje en er werden 3 pasfotootjes gemaakt die ze onmiddellijk konden meenemen. Op De Invasie van Leuven kozen we voor een strakkere look. Wit karton en een ziekenbedje stonden daarvoor centraal.. Op De Invasie van Kortrijk (de vorige editie, red.) werkten we met spiegels. We denken telkens na over onze stand, ook de voorbereiding is leuk. De Invasie geeft je de kans om je label in je stand uit te drukken. Welke items hebben toen goed verkocht? De accessoires! De kledij komen klanten later in onze winkel passen, waar het iets rustiger is. Accessoires zijn minder duur en je ziet meteen het resultaat. Onze prijzen zijn democratisch. De jongere generatie wil wel een meerprijs betalen voor kledij die jaren meegaat. De bestsellers zijn tijdloos. Onze pluimpjes oorringen, een zwart kleedje, de grote oorbellen, ... Sarah draagt die al 8 jaar! Hoe tonen ontwerpers best hun werk? Wees origineel! Kom met iets vernieuwend en denk goed na hoe je je label

wil profileren. Zorg dat de mensen een goede eerste indruk krijgen. Werk alles goed af en neem niet te veel mee! Maar vooral: geniet van het moment! Spreek je klanten aan. De Invasie is een goed moment om te luisteren naar verschillende meningen. Later bij nieuwe ontwerpen kan je daar dan rekening mee houden, of net niet. Zorg ook voor een perskit, een cd of usb-stick met al je gegevens die je kan meegeven aan de pers. Als je net gestart bent als ontwerper weet je nog niet goed welke richting je uitgaat. Allerlei mensen spraken ons aan: particulieren, kennissen, vrienden, winkels die onze producten willen aankopen. Toen was het nog te vroeg, we waren er nog niet helemaal klaar voor. We vroegen hulp aan andere ontwerpers en dat kon allemaal.

‘WE ZIEN DE INVASIE VAN GENT ALS EEN AFSLUITER ALS STRIJDER, EEN AFSCHEIDSFEEST!’’ Gaan we jullie te zien krijgen op de Invasie van Gent? Ja! We krijgen een eigen zaal die we mogen inkleden. We gaan woord, beeld en muziek combineren. Black Balloon zal daarbij een speciale collectie laten zien, die enkel te koop is op De Invasie. We zien het als een afsluiter als strijder, een afscheidsfeest! Nu we onze eigen winkel hebben, wilden we graag meehelpen op een andere manier. Dat is leuk aan De Invasie: ze staan open voor je ideeën. Je voorstellen worden mogelijkheden! Bedankt Black Balloon!

ROBOT KAAT - ROBOTKAAT@DEINVASIE.BE

OONBLACKBALLOONBLACKBALLOONBLACKBALLOON BALLOONBLACKBALLOONBLACKBALLOONBLACKBALL OONBLACKBALLOONBLACKBALLOONBLACKBALLOON OUD STRIJDERS BLACK BALLOON ZET ZICH IN VOOR JONGE STRIJDERS! DROOM JE ERVAN OM JE EIGEN LABEL OP TE STARTEN? ONTWERP JE KLEDIJ, ACCESSOIRES OF JUWELEN, MAAR WEET JE NIET HOE JE JOUW LABEL KAN POSITIONEREN? WIL JE IN DE TOEKOMST GRAAG MEEDOEN ALS STRIJDER MET DE INVASIE, ZIT JE MET TWIJFELS OF PRAKTISCHE VRAGEN? STEL JOUW VRAAG EN BLACKBALLOON GEEFT EEN PASSEND ANTWOORD!

STUUR JE E-MAIL NAAR OUDSTRIJDERS@BLACKBALLOON.BE. WIL JE LIEVER EEN GESPREK AANGAAN MET DE GIRLS VAN BLACK BALLOON? DAT KAN! JE KAN SARAH EN CLÉO ONTMOETEN OP DE INVASIE VAN GENT. WE MAKEN HET GEZELLIG AAN DE KOFFIETAFEL EN GEVEN JE DE GELEGENHEID OM VRAGEN TE STELLEN! HET “SHAREN” GAAT DOOR IN DE PRESSROOM VAN 11U00 TOT 12U30 UUR.

VOORAF INSCHRIJVEN OP ROBOTKAAT@DEINVASIE.BE DEINVASIEVANGENT.BE - 30/48


TENTOONSTELLING

“GENTSE KOPPEN” JAN CNUDDE

DOOR ROBOT YVES / FOTO JAN CNUDDE

De Invasie creëert kansen voor jonge, gedreven ontwerpers. Op De Invasie van Gent is één van die kansen voor Jan Cnudde.

Daniël Termont, An Pierlé, Ben van Alboom, Mathias De Clercq, Lien De Greef, Luc De Vos,... stonden allemaal voor zijn lens.

Deze jonge Gentse fotograaf stelt op De Invasie van Gent voor het eerst zijn portretten van bekende en gekende Gentenaars tentoon.

De Gentse Koppen vind je in de Black Lounge op De Invasie van Gent, in samenwerking met Knack Weekend. De Invasie van Gent - 31 maart (16.00 - 20.00) en 1 april (11.00 - 18.00), KASK / School of Arts op de Bijlokesite. ROBOT YVES / ROBOTYVES@DEINVASIEBE TWITTER.COM/NOTTOOARTY

JAN CNUDDE

DEINVASIEVANGENT.BE - 32/48


AN PIERLÉ, STADSCOMPONIST VAN GENT

DEINVASIEVANGENT.BE - 33/48


DE DENKTANK

“CREATIEVELINGEN KOESTEREN” CARLO VUIJLSTEKE

DOOR ROBOT KAAT / FOTO FLANDERS DC

Flanders District of Creativity is de organisatie voor ondernemingscreativiteit, opgericht door de Vlaamse regering. Carlo Vuijlsteke werkt er als projectmanager en stimuleert het ondernemerschap bij creatieve industrieën. Hij inspireert De Invasie tijdens de denktank, geeft tips voor de toekomst en stimuleert ons in onze creatieve zoektocht. Waarom schenkt Flanders DC zoveel aandacht aan ondernemingscreativiteit? Onder invloed van de globalisering en de verplaatsing van arbeidsintensieve productie naar lageloonlanden is het steeds moeilijker voor Vlaamse bedrijven om zich te onderscheiden op het vlak van prijs. Bedrijven zijn meer gaan inzetten op efficiëntie, maar ook hier bereiken we grenzen: enerzijds botsen we op technologische limieten, anderzijds worden lage loonlanden natuurlijk ook steeds efficiënter. Ook daar wordt meer en meer technologie gebruikt, maar hun productiekosten liggen wel nog altijd een stuk lager dan de onze. We moeten dus op zoek naar een nieuwe strategie en inzetten op een innovatiegedreven economie, waarin nieuwe ideeën centraal staan en creativiteit misschien wel de belangrijkste grondstof is. We leven bovendien in een wereld van overvloed, waarin alles voorhanden is in wel tien of twintig varianten. Wie wil opvallen moet dus noodgedwongen steeds creatiever worden. Tegelijkertijd verandert ook de consument: die is steeds minder geïntereseerd in massaconsumptiegoederen en steeds meer in producten of diensten met een unieke betekenis, die hem een ervaring bieden, die hij kan personaliseren en die aansluiten bij zijn identiteit. Ook hier speelt creativiteit, en in het verlengde daarvan de creatieve industrie, een sleutelrol. Wat verstaat men onder creatieve industrie? Er zijn verschillende definities en afbakeningen. In sommige landen spreekt men over culturele industrie of copyright-industrie. In Vlaanderen hebben we het, na vergelijkend onderzoek, over 12 creatieve sectoren. De meest typische zijn muziek, film, design, mode, maar bijvoorbeeld ook beeldende kunsten of reclame rekenen we tot de creatieve industrieën. De grondstof die ze gemeenschappelijk hebben is creativiteit. Neem die factor binnen muziek, design of kunst weg en je houdt weinig over. Creativiteit geeft een meerwaarde aan de producten en diensten die eruit voort komen. Om het met een eenvoudig voorbeeld te stellen: wie een stoel koopt van een bekend designer, koopt ook betekenis. De stoel zegt iets over je smaak en persoonlijkheid, maar biedt je ook een

“ONZE MISSIE IS OM ONDERNEMEND VLAANDEREN CREATIEVER TE MAKEN EN CREATIEF VLAANDEREN MEER ONDERNEMEND.””

Hoe belangrijk is die creatieve industrie? Ze heeft op economisch vlak een serieuze impact. Onze impactstudie toont aan dat de creatieve sector meer dan 120 000 mensen tewerkstelt en een toegevoegde waarde van 7 miljard euro creëert. Creatieve Industrieën zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, maar kunnen ook een ook een belangrijke driver van innovatie zijn. Als broedplaats van creativiteit hebben de creatieve industrieën een eigen blik op de werkelijkheid en kunnen ze met nieuwe, ongewone of ongebruikelijke oplossingen voor de dag komen. Vandaar dat zij een belangrijke rol kunnen spelen bij de zoektocht naar innovatie.

Jij bent projectmanager bij Flanders DC. Waaruit bestaat jouw taak? Onze missie is om ondernemend Vlaanderen creatiever te maken en creatief Vlaanderen meer ondernemend. Wie creatief bezig is, verliest soms wel eens de zakelijke aspecten van zijn activiteit uit het oog. Het is niet de bedoeling om van elke kunstenaar of designer een manager te maken, maar een aantal basisondernemersvaardigheden kunnen volgens mij mensen uit de creatieve sectoren helpen om hun creatieve activiteit in alle vrijheid verder te kunnen beoefenen. Om de creatieve sectoren in Vlaanderen verder te laten bloeien en te helpen in hun ondernemerschap zijn we gestart met een overleg bestaande uit 26 organisaties uit 12 verschillende creatieve sectoren. Daaruit is de visienota “Creatieve Industrieën in Vlaanderen” ontstaan en hebben we een concreet actieplan opgesteld. Ik coördineer het overleg, volg de projecten op en help er mee voor zorgen dat de acties worden uitgevoerd.

DEINVASIEVANGENT.BE - 35/48


Welke projecten heb je onlangs opgestart? i-creative is een Europees stageprogramma voor mensen uit de creatieve sector die net afgestudeerd zijn of nog maar weinig werkervaring hebben. Dankzij het project kan bijvoorbeeld een productdesigner of modeontwerper gedurende 3 tot 6 maanden bij een bedrijf of een organisatie in het buitenland stage lopen. Ze krijgen van ons een beurs en kunnen proeven van een eerste internationale werkervaring. Achteraf krijgen ze van het bedrijf of de organisatie ook een referentiebrief mee die ze kunnen gebruiken in hun sollicitaties. De reacties van beide kanten zijn heel positief. Een aantal deelnemers kregen zelfs een job binnen het bedrijf aangeboden. Schenkt het kunstonderwijs dan te weinig aandacht aan stagemogelijkheden? Je kan in Vlaanderen wel stage doen of bijvoorbeeld naar het buitenland gaan studeren met een Erasmusbeurs. Met een stage in het buitenland willen we een stapje verder gaan. We laten deelnemers het heft in eigen handen nemen, waardoor de betrokkenheid vergroot. Hun zelfstandigheid wordt gestimuleerd. De vijfde editie staat nu in de startblokken. Momenteel lopen de inschrijvingen van de nieuwe editie, die eind mei worden afgesloten. Flanders DC bestaat 7 jaar. Welke evolutie heeft zich binnen de organisatie afgespeeld? Onze basisdoelstelling is bedrijven en ondernemers creatiever te maken. Dat doen we door de mensen inspiratie en hulpmiddelen aan te bieden. We werken echter ook aan de basis, dwz dat we ook projecten uitwerken in het onderwijs. Zo is er onder andere onze "ondernemingsplanwedstrijd" voor leerlingen. Maar als een kind met een wild creatief idee op de proppen komt en de ouders het afketsen zitten we ook daar met een probleem. Dus moet ook het brede publiek gesensibiliseerd worden. Tot slot willen we het beleid ook helpen om mee een gunstig beleidskader voor ondernemingscreativiteit te bieden. Een belangrijke boodschap is dat innovatie meer is dan louter technologische innovatie. Innovatie kan in alle geledingen van een bedrijf gebeuren en hoeft niet enkel een nieuw product op te leveren, maar kan ook leiden tot een nieuwe dienst, een nieuwe markt, een nieuw business model of een nieuw arbeidsproces. Hierin wordt creativeit steeds belangrijker. Ook in maatschappelijke innovatie kunnen de creatieve sectoren een rol spelen. Denk maar aan het G1000initiatief van auteur David Van Reybrouck voor een betere samenleving of de manier waarop Nic Balthazar de milieuproblematiek aankaart. Hoe willen jullie het grote publiek bereiken met jullie verhaal? We organiseren verschillende projecten voor het grote publiek. Zo bieden we met ‘SOS Idee’ gratis advies aan éénieder die een creatief idee marktklaar wil maken. In november gaan we het ‘Festival van de creativiteit’ organiseren in Turnhout, die dan cultuurstad van Vlaanderen 2012 is. Voorts werken we ook mee aan een nieuw programma op Eén rond ondernemerschap.

FLanders DC is opgericht door de Vlaamse regering. Was er dan nood aan een organisatie die zich bezighield met creatief en ondernemend Vlaanderen? Om onze welvaart te kunnen behouden en Vlaanderen op de kaart te zetten, moeten we inzetten op ondernemingscreativiteit. Heel wat collectieve problemen die we als maatschappij ervaren, zoals bijvoorbeeld de vergrijzing of de milieuproblematiek, zullen ook creatieve antwoorden vergen waar jij en ik in kunnen helpen. Dankzij internet en informatietechnologie is het ook veel gemakkelijker geworden om mensen hierin te betrekken en te mobiliseren. De creatieve sector kent een sterke groei de afgelopen jaren. Hoe verklaar je dat? Het is lang een blinde vlek geweest door onder andere een gebrek aan cijfermateriaal. Doordat het om verschillende sectoren gaat (film, muziek, mode…) blijft het moeilijk om cijfers te verzamelen. Met onze impactstudie hebben we terug actuele cijfers over de omzet, de tewerkstelling en de toegevoegde waarde van de creatieve industrie. De creatieve industrie kent een wereldwijd succes. De Amerikaanse wetenschapper Richard Florida spreekt in zijn boek zelfs over een creatieve bevolkingsklasse en hun rol in stedelijke ontwikkeling. Herken je dat in Europa? Creatievelingen kunnen overal ter wereld aan het werk maar in de praktijk zien we dat ze zich vaak vestigen in een creatieve, vaak stedelijke omgeving. Het is die mengelmoes van verschillende nationaliteiten, klassen en opleidingen die aantrekkelijk is en inspirerend werkt. Steden met een rijk cultureel aanbod zoals Amsterdam of Berlijn trekken op hun beurt weer creatievelingen aan. Bedrijven vestigen zich graag in creatieve steden of regio’s omdat ze weten dat dit ook hun personeel ten goede komt. In die zin zouden we Vlaanderen als creatieve hotspot nog veel meer moeten uitspelen. Speelt de stad Gent een belangrijke rol in die creatieve industrie? Ja, Gent is zeker zo’n creatieve broedplaats. Gent is een studentenstad die een grote historische en culturele waarde heeft. Er is een rijk cultureel aanbod, met gevestigde waarden zoals Kunstencentrum Vooruit, maar ook met heel wat kleine initiatieven. Ik denk dat ook de open en creatieve mentaliteit van de Gentenaars een rol speelt. Je hebt deelgenomen aan de denktank van De Invasie. Welke ideeën kwamen er uit voort? De Invasie heeft op een bepaald moment een snelle vlucht genomen naar succes. Met een aantal mensen zijn we samengekomen om na te gaan in welke richting De Invasie kan evolueren en hebben we een langetermijnvisie ontwikkeld. Eén van de vaststellingen van Yves en Bert was dat er heel wat mensen gretig gebruik maken van alles wat het netwerk biedt, maar nog wat zelfstandigheid en ondernemerschap missen. We zijn op zoek gegaan naar een manier om die strijders concreter te helpen om van start te gaan. Hieruit is de reeks van 6 bootcamps, infosessies voor jonge creatievelingen over thema’s als communicatie, eigendomsrechten, inkomen, prijszetting… voortgekomen. Welke invloed kan De Invasie vzw uitoefenen op jonge ontwerpers? Het is interessant om in zo’n netwerk terecht te komen. Ontwerpers zitten soms op hun eigen eiland. Bij De Invasie kunnen de strijders ideeën uitwisselen en leren van elkaar. Ik ben alvast benieuwd naar De Invasie van Gent! Bedankt Carlo! ROBOT KAAT - ROBOTKAAT@DEINVASIE.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 36/48


ING MAN!

NAAR BURN EDITIE 2 - SCHRIJF JE NU IN & WIN EEN TRIP

URBAN CRAFTS IS EEN WEDSTRIJD VOOR JONGEREN DIE NIET ALLEEN ONTWERPEN MAAR OOK MET HUN HANDEN CREËREN. KORTOM, VOOR JONGEREN BIJ WIE DE PASSIE DOORHEEN HET HELE LIJF STROOMT! DEELNEMEN AAN URBAN CRAFTS 2012 IS NIET ALLEEN EXTRA PROMO VOOR DE CRAFTER & ZIJN WERK. WIE DEELNEEMT MAAKT OOK KANS OP DE URBAN CRAFTS AWARD & EEN TRIP NAAR BURNING MAN 2013 !

BEN JIJ OOK EEN CRAFTER? MAIL NAAR INFO@URBANCRAFTS.BE OF SURF NAAR URBANCRAFTS.BE NEEM DEEL & WIN!


COLUMN

“AUTHENTIEK SOCIAAL”

DOOR BUZZWORDS EN STATISTIEKEN HEEN DOOR STEPHANIE DUVAL

Social media: het buzzwoord lijkt zijn houdbaarheidsdatum te hebben bereikt. Nu trendcasters voorspellen dat binnenkort werkelijk iedereen met een smartphone zal rondlopen, en dat de tablet steeds meer uiteenlopende rollen gaat spelen – van e-book tot game centrum en van afstandsbediening tot computer – worden straks alle media noodgedwongen sociaal. Vanzelfsprekend is dat echter niet. De overstap naar ‘sociaal’ is er eentje die tijd en energie kost. Het is een hele aanpassing om de overschakeling te maken van ‘alwetend’ naar ‘zichzelf in vraag stellend’: want de mediaconsument pikt het niet langer om toegesproken te worden, in plaats van bij de conversatie betrokken. Die bewuste consument maakt het overigens op geen enkel vlak gemakkelijker. Hij is mondiger dan ooit tevoren, heeft een duidelijke opinie en deelt die met iedereen die wil luisteren. Hij prikt met andere woorden snel door alles wat onecht is. Authenticiteit is dus ook een buzzwoord tegenwoordig. Merken, organisaties en publieke personen vallen over elkaar heen om te bewijzen hoe ‘echt’ ze wel zijn, en vaak wordt daarbij gestruikeld over die beruchte social media. Het feit dat je authentiek bent, kan je immers moeilijk vertellen; je moet het tonen. Door consequent jezelf te blijven, door trouw te blijven aan jouw waarden en visie, in alles wat je zegt of doet. Het is dus niet genoeg om snel een Facebookpagina aan te maken, een paar holle slogans op een Twitteraccount te gooien of een paar mooie beelden in blogposts te gieten. Het is niet omdat iedereen een mediakanaal kan oprichten, dat ze ook allemaal succes zullen hebben. En het is niet omdat een link 1000 likes, een pagina 1000 fans of een Twitterprofiel 1000 volgers verzamelt, dat deze kanalen succesvol zijn. Sociaal succes bestaat uit meer dan statistieken. Menselijke relaties zijn niet zo gemakkelijk in cijfers te vatten. Klikten bezoekers op like uit beleefdheid, of omdat ze er echt achter staan? Hebben ze een tweet geretweet omdat het hen zelf beter uit de verf deed komen, of omdat ze de tweet ook echt geloven? Voelen ze zich persoonlijk aangesproken door een blog? Er is geen Google Analytics of Klout app kundig genoeg om dat allemaal in kaart te brengen. Er is maar één manier: het te vragen. De crowd is het intussen gewoon om te dienen als ‘source’, sterker nog: ze verwacht het ook. Fans willen dat er naar hen geluisterd wordt, en als dank voor die validatie, maken ze je (personal) brand nog sterker. In een wereld waarbij iedereen zich verbergt achter schermen is er geen krachtiger gebaar dan je hand uitsteken. Wie weet komt er voor de volgende editie van De Invasie dus geen jury meer opdraven, maar beslist een publieke, sociale selectie wie aan bod mag komen? Een goed portfolio blijft een basisbehoefte – maar onderschat dus de waarde van een loyale (virtuele) achterban niet.

“DE CONSUMENT PRIKT SNEL DOOR ALLES WAT ONECHT IS.”

DOOR STEPHANIE DUVAL FREELANCE JOURNALIST EN BLOGGER 70PERCENTPURE.BLOGSPOT.COM @70PERCENTSTEPH

Stephanie Duval DEINVASIEVANGENT.BE - 39/48


200

9 D E IN VA S IE VA N

BRUGGE ari fe b r u 0 201

KRONIEK VAN DE INVASIE

DE I N VA

SIE V AN

LEUVEN

september 2010 DEINVASIEVANGENT.BE - 40/48


maart 2012

DE

INV ASI

E VA N

GENT

k by E r o artw OK.B O STR

r decembe 2011

GO M AD GENK

SIE D E I N VA RT V E R OV E

BELGIË

GO GREEN LEUVEN

N ILA M K GO TRIJ R KO

S COUR R A P S S TA D RIJK T R O K

DE

maart 2011 INV

KO R

ASIE

VA N

TRIJ

K

DEINVASIEVANGENT.BE - 41/48


DE STAD

“CREATIEF GENT!”

MATHIAS DE CLERCQ, EERSTE SCHEPEN STAD GENT DOOR ROBOT KAAT

We vallen met de deur in huis: Is Gent een creatieve stad? De internationaal befaamde stedenconsulent Charles Landry nam recent de creatieve hartslag van Gent door de opmaak van de ‘Creative City Index’. Gent behaalde op de Creative City Index maar liefst 64,41%, de hoogste score van alle tot dusver geanalyseerde steden, waaronder Bilbao (Spanje), Freiburg (Duitsland) en Oulu (Finland). Landry noemt Gent terecht ‘a pocket sized metropolis’: een zeldzame combinatie van de intimiteit van een kleine stad en de openheid van een metropool. Gent is een stad vol dynamiek, een stad die creatieve geesten aantrekt, een stad die open en verdraagzaam is. Gent is zo dus een biotoop voor creativiteit. Dat is geen toeval. We profileren ons uitdrukkelijk als een stad van kennis en cultuur. Evenementen zoals het Festival van Vlaanderen, Filmfestival, Gent Jazz, Gentse Feesten of het Lichtfestival, dragen uiteraard bij tot dat succes. Daar mogen we trots op zijn. Creativiteit alleen is echter niet voldoende. Een idee hebben is één stap, maar een idee verwezenlijken kost honderden stappen die moeten genomen worden. De stad Gent zet daarbij in op het ondersteunen van ondernemend talent. Zij kunnen bij ons terecht voor een hele reeks steunmaatregelen. We reiken hen graag de warme hand om hun stap van idee naar onderneming te zetten: de starters van vandaag, zorgen voor de jobs van morgen. Wist je dat meer dan vijfhonderd Gentse, creatieve bedrijven samen meer dan 6.000 mensen tewerkstellen? Daarnaast oefenen ongeveer 18% van de Gentse zelfstandigen ook een creatief beroep uit. We geloven in de kracht van creativiteit en ondernemerschap om van Gent een nog aangenamere stad te maken om te wonen, werken, leven en leren. Hoe stimuleert stad Gent ondernemers? Ik zet maximaal in op werk en ondernemerschap. Want dat is de beste sociale politiek. We willen daarom de slaagkansen van starters verhogen en de uitval beperken. We hebben daarbij niet alleen oog voor de startende ondernemers, maar ook voor herstartende ondernemers. Er rust nog te vaak een stigma op falende ondernemers. Wie start als ondernemer, kan ondersteuning goed gebruiken. Daarom ontwikkelden we een uniek startersbeleid. Het starterbeleid is een totaalpakket: gratis starten in Gent, het starterscontract, de startersevents, het OndernemerschapsForum en de verkiezing van dé Gentse Ondernemer. Het Gents startersbeleid is een verhaal van rechten en plichten. Enerzijds verhoogt het starterscontract de slaagkansen van starters door financiële steun, anderzijds eist de stad ook dat zij zich goed laten bijstaan door bijvoorbeeld een boekhouder, een businessplan opstellen en ervoor zorgen dat ze bijkomende opleidingen volgen. Via dit contract geven we startende en herstartende zelfstandigen een duwtje in de rug. Startende ondernemingen geven zuurstof aan de lokale economie.

“WE WILLEN DE SLAAGKANSEN VAN STARTERS VERHOGEN” Als stadsbestuur doen we nogal wat inspanningen om nieuwe handelszaken aan te trekken en de bestaande te ondersteunen. We ondersteunen bijvoorbeeld volop gevelrenovaties om handelszaken nog aantrekkelijker te maken. We blijven werk maken van een ondernemingsvriendelijk klimaat in Gent door ruimte te voorzien, in te zetten op starters en administratieve vereenvoudiging. Wij zorgen vanuit het beleid dus voor een stimulerend kader maar het zijn de gedreven ondernemers die het waarmaken! En dat loont. Gent heeft een enorm sterk jaar achter de rug. België kende in 2011 een absoluut recordaantal faillissementen, met een stijging van 5% ten opzichte van 2010, in Vlaanderen was er maar een lichte daling van 1%. In Gent is het aantal faillissementen echter gedaald met maar liefst 9%. Ook wat betreft het aantal startende ondernemingen doet Gent het beter dan Vlaanderen en België: ten opzichte van 2010 is er in Gent een stijging te noteren van maar liefst 14%. In Vlaanderen en België daalde echter het aantal startende ondernemingen met respectievelijk 4% en 3%. Ook de Gentse kantorenmarkt blijft verder groeien en ook de komende jaren staan nog heel wat projecten in de steigers. Bedankt Mathias! ROBOT KAAT - ROBOTKAAT@DEINVASIE.BE

ONDERSTEUNINGSPUNT ONDERNEMERS GENT ONDERNEMEN@GENT.BE SCHEPEN.DECLERCQ@GENT.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 43/48


Ik ken een aardig meisje. Mooi en zacht en lief en blond. Ik zie haar vaak, maar zij ziet mij nooit. Want Annelies is blind... Op een dag stond ze bij me op de stoep. ‘Mag ik eens voelen?’ vroeg ze mij. Wat verlegen deed ik mijn ogen dicht. Haar handen lazen mijn gezicht. Zo zacht, zo licht, zo mooi op rijm. ‘Ik zie jou graag’, zei ze eens voorbij mijn mond. ‘Dat voel ik’, zei ik en verklapte haar mijn groot geheim. Geert De Kockere

STEFFI PALET Steffi Palet maakt het liefst linosnedes of werkt ze met sjablonen. Haar favoriete doelgroep zijn kinderen. Via het slagveld van De Invasie toont ze voor het eerst haar werk aan het “grote publiek’.

DEINVASIEVANGENT.BE - 44/48


REDACTIE ROBOTKAAT robotkaat@deinvasie.be ROBOT BERT robotbert@deinvasie.be twitter.com/bertpieters

DEINVASIEVANGENT.BE SCHOOLOFARTS.BE

MAARTDESIGNMAAND.BE

ROBOT YVES robotyves@deinvasie.be twitter.com/nottooarty STEPHANIE DUVAL 70percentpure.blogspot.com twitter.com/70percentsteph SASKIA WESTERDUIN & ILSE DEN HOND ilse.denhond@hogent.be saskia.westerduin@hogent.be KAROLIEN HUIBERS

VORMGEVING NOTTOOARTY nottooarty.be contact@nottooarty.be twitter.com/nottooarty

PRINTED BY

FACEBOOK.COM/DEINVASIE

TWITTER.COM/DE_INVASIE #DIVG

DRUKLAND drukland.be info@drukland.be

BEDANKT STAD GENT, SCHOOL OF ARTS GENT, HOGENT, JAN CNUDDE, CARLO VUIJLSTEKE, JASMIJN VERLINDEN, ACTIEF WONEN, FLANDERS DC, BELMODO.TV, TRUI MOERKERKE, JAN SEURINCK, DUTCH DESIGN WEEK, HANS ROBERTUS, STOF-E-RING, MAART DESIGN MAAND, STROOK, IXXI, BLACK BALLOON, TWIGGY, YDEE, FEELING WONEN, KNACK WEEKEND, ILIV.BE, MATHIAS DE CLERCQ, PALM, THEO, KAARTJESHUIS, SMARTBE, URBAN CRAFTS, QUINZE & MILAN, EXTREMIS, STOF-E-RING, STAM,...

VRAGEN? ROBOT@DEINVASIE.BE

DEINVASIEVANGENT.BE - 45/48


KH KAARTJESHUIS.BE : GEBOORTE- & TROUWKAARTEN : ANDERS DAN TRADITIONEEL!


MDM MAART DESIGN MAAND

SCHOOL OF ARTS / KASK & KONINKLIJK CONSERVATORIUM · VOORUIT · DESIGNMARKT · DE INVASIE VZW · STOF-E-RING · EMMA · A&GALLERY · DESIGNMUSEUM GENT · DUTCH DESIGN WEEK MAARTEN VAN SEVEREN FOUNDATION · AVANTGAND · FREDERIC HOOFT · GANDA21 · LIGHTLAB YDEE · HUIS MORTIER · STITCH · DOK · STAM · SFEER · DESIGN ON DEMAND · TIMELAB · I/OBJECT NOT ANOTHER GRAPHIC DESIGNER · YCONO · REWIND · ...

MAARTDESIGNMAAND.BE

FACEBOOK.COM/MDMGent - TWITTER.COM/MDMGent - #MDMGent MDM is een organisatie van De Invasie vzw, School of Arts / KASK & Koninklijk Conservatorium, DesignMarkt, Stof-E-Ring en EMMA.

De Invasie van Gent KRANT  

Op zaterdag 31 maart + zondag 01 april trekt een stormloop naar Gent. Meer dan 70 jonge strijders zijn samen met De Invasie en Stad Gent tr...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you