Vårprogram Notodden bibliotek 2022

Page 1

Notodden bibliotek

H VA S K J E R PÅ

NOTODDEN BIBLIOTEK

2022 VÅRPROGRAM 01_


Vårprogrammet 2022

Velkom Kjære alle på Notodden! Denne våren skjer det mye nytt på biblioteket – som vi håper at du er glad for å få vite om!

og intim måte. Det blir konserter, plateprat og live podcaster. Så følg med! Kim Rune Hagen er første mann ut og sørger for en fantastisk åpning av Lille Blå. Lille Blå er også bibliotekets nye «chill out» sone blant blues memorabilia. Her kan du slappe av alene eller med venner, høre på vinylplater og sjekke ut bøker og blader om musikk.

10. mars går Notodden bibliotek over i en helt ny fase, og utvider tilbudet til å bli Meråpent. Det betyr at du kan bruke biblioteket fra 7 til 23. Hver dag. Hele året. Du kan låse deg inn på biblioteket når det passer deg best.

Gratis barneteater og vinterferie-gøy blir det, og et helt nytt tilbud er Skaperverkstedet. Her kan alle nysgjerrige barn bli med for å leke seg i den virtuelle verden, bli med å bygge og programmere roboter, prøve ut 3D printer og VR briller.

Du kan ta med barna på biblioteket på en søndag, benytte kveldstimene om du leser til eksamen, hente en bok før et kinobesøk, møte lesesirkelen din mellom bokhyllene, kanskje etter et besøk hos Dany’s Cafe.

I mai kommer Notodden Hagelag på besøk og kan gi gode råd til alle barn som vil dyrke selv! De stiller med jord og frø. Om du vil kan du så din egen solsikke og ta med hjem!

Meråpent bibliotek startet i Danmark allerede i 2004, og flere og flere bibliotek åpner for dette i Norge nå. Det er bare gode erfaringer fra alle bibliotek som er blitt Meråpent. På neste side kan du lese mer om sikkerheten og hvordan du kan få tilgang til tjenesten Meråpent. Mer nytt skjer. Lær deg navnet Lille Blå med en gang! Notoddens nye, minste scene! Notodden har et unikt og variert musikkmiljø, det ønsker vi å gjenspeile i Lille Blå. Her skal du få møte lokale musikere på en ny

En time på en lørdag formiddag er alt du trenger for å lære noe nytt! Lørdagsuniversitet med populærvitenskapelig foredrag fortsetter utover våren.

02_

Norges eneste medlem av det anerkjente og internasjonale fotobyrået Magnum, Jonas Bendiksen, kommer for å åpne våre øyne om hvordan verden lar seg lure.


Notodden bibliotek

mmen! Kristin Sørsdal og Ika Kaminka, to av landets mest kjente oversettere, deler med oss om arbeidet og utfordringene med å oversette Elena Ferrante og Haruki Murakami.

på årets aller første arrangement! Alt dette og mye mer kan du lese om i vårens program. Hvor mange bøker, filmer og blader tror du biblioteket har? Alt fritt til å benytte for deg! Svaret finner du på s. 12.

«Jeg tenker på litteratur som folkehelse, et sted du kan føle deg gjenkjent og omfavnet», sier Tore Renberg. Det er slike bøker Ingvild Rishøi skriver, og vi er så heldige at det er hun som kommer

Vi sees på biblioteket!

Karen K. Hagen, biblioteksjef, Notodden bibliotek 03_


Vårprogrammet 2022

hva er

meråpent Meråpent eller selvbetjent bibliotek er et utvidet bibliotektilbud som gir deg muligheten til å bruke biblioteket når det er ubemannet. Når du har oppgradert bibliotek-kortet ditt til et adgangskort, har du tilgang til biblioteket fra kl. 07.00 til kl. 23.00 hver eneste dag, hele året. Det gjør du ved å signere og levere kontrakt på biblioteket. Samtidig får du informasjon om hvordan du bruker biblioteket når det er ubemannet. Om du ikke har lånekort fra før, er det veldig enkelt å registrere seg som låner på biblioteket eller via hjemmesiden vår. Du bruker lånekortet ditt og PIN-koden din for å låse opp døra når du skal inn. Du må være over 16 år for

04_


Notodden bibliotek

bibliotek? å oppgradere kortet ditt til adgangskort. Barn under 16 år må ha følge av foreldre eller foresatte hvis de skal bruke biblioteket i meråpent-tiden. Nesten alt det samme som du kan gjøre i vanlig åpningstid, kan du gjøre når det er meråpent. Du kan låse deg inn når det passer deg best, låne, levere, og hente materiale du har bestilt. Du kan lese aviser, tidsskrift og bøker. Du kan spille spill (både dataspill og brettspill), bruke publikums-PC’er og gratis trådløst nett og du kan kopiere, skanne og ta utskrifter. Du kan jobbe eller slappe av, alene eller sammen med venner. Du skal føle deg trygg og komfortabel når du besøker oss når biblioteket ikke er betjent. Biblioteket er derfor videoovervåket i meråpent-tiden. Dette er av hensyn til din sikkerhet og for å trygge bibliotekets inventar og utstyr. Velkommen til det meråpne biblioteket!

05_


Februar Vårprogrammet 2022

Onsdag 16.2 HVERDAGSMAGI MED INGVILD RISHØI 2. etasje, kl. 19.00 – 20.30. Inngang: Kr. 110/60 Velkommen til en kveld med forfatter Ingvild H. Rishøi! Ingvild H. Rishøi er aktuell med den helt ferske kortromanen Stargate: En julefortelling. Det er like hjerteskjærende og håpefullt som før. Her er det omsorgspersoner som svikter, barn som må bli voksne litt for fort, og en hard hverdag som ikke kommer dem i møte – men også kjærlighet, drømmer og et evig håp om at ting kan bli bedre.

Forfatteren blir bokbadet av Kirsti-Nina Frønæs.

Romanen har fått strålende anmeldelser og ble nominert til Brageprisen 2021.

(Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Arr: Notodden litteraturforum i samarbeid med biblioteket.

Faste arrangementer Onsdag 23.2 LESESIRKEL for voksne 1. etasje Kl. 19.00

Fredag 25.2 ORDFØRERENS TIME I den røde sofa, 1. etasje Kl. 12.00

Onsdag 9.2 og 23.2 EVENTYRSTUND for barn 1. etasje Kl. 10.00

MER INFORMASJON OM FASTE ARRANGEMENTER PÅ SIDE 25

06_


Notodden bibliotek

Lørdag 26.2 LØRDAGSUNIVERSITETET: JAKTEN PÅ EN RIDDER I SKINNENDE RUSTNING 2. etasje, kl. 14.00 – 15.00. Gratis. Vi starter skeivt kulturår med et populærvitenskapelig foredrag ved Karl Christian Alvestad om skeive liv og rollemodeller i moderne media.I dette foredraget utforsker Karl Christian Alvestad hvordan skeiv identitet fremstilles og skapes i moderne filmer og tv-serier som er satt til middelalderen, eller middelalder-lignende verdener som Game of Thrones, Braveheart (1995), Edward II (1991) og Pope Joan (2009).

historie fra samme sted. Han forsker på bruken av middelalderen i moderne kultur, på vikingtidens politiske historie og skeiv historie.

Gjennom disse eksemplene vil Alvestad se på hvordan skeive liv presenteres i moderne medier, hvordan skeiv historie fremstilles på tv og i kinosalen. Gjennom det utforsker han også hvordan stereotypier om skeive liv har endret seg i vestlig populærkultur siden 1990.

Bli med på Lørdagsuniversitetet! Her kan du høre foredrag om aktuelle temaer og bli med på diskusjonen etterpå. Vi trenger kunnskap - og den behøver ikke være gjemt bort i lærebøker og auditorier. Én time på en lørdag formiddag er alt du trenger for å lære noe nytt.

Karl Christian Alvestad er førsteamanuensis i samfunnsfag. Han har en doktorgrad i historie fra University of Winchester i Storbritannia og bachelor og master i

Arr: Universitetet i Sørøst-Norge og biblioteket. Foto: Game of Thrones. HBO.

Vinterferieuka 21. - 26.2 VINTERFERIE PÅ BIBLIOTEKET Gratis.

07_

Kos deg på biblioteket med bøker, en god tegneserie, eller et blad. Eller hva med et parti sjakk? Vi setter opp tegnebord og legger fram tegnesaker. Lag kule buttons med ditt eget design!


Vårprogrammet 2022

Mars

Onsdag 2.3

BIBLIOTEKET BLIR MERÅPENT!

BRØNNBORING: PÅ DYPET MED DEN JAPANSKE FORFATTEREN HARUKI MURAKAMI 2. etasje, kl. 19.00 – 21.00. Inngang: Kr. 110/60

Tirsdag 10. mars blir biblioteket Meråpent! Program kommer. Følg med på nett for oppdateringer og program.

Ika Kaminka er en stor kjenner av japansk språk og kultur og har oversatt mange japanske forfattere til norsk. Mange har sikkert lest bøker av Haruki Murakami i hennes eminente oversettelse.

Faste arrangementer Tirsdag 1.3 STRIKK OG LYTT 2. etasje Kl. 17.00

Ika Kaminka vil fortelle om oversetterens mange og ulike utfordringer med å oversette fra japansk til norsk og sier hun liker å oversette det språklig nyskapende, det rare og det skakke, det utfordrende og utflytende. I et intervju i Klassekampen sier hun også at japansk kultur og litteratur aldri har stått sterkere i Norge enn nå, og at konforme nordmenn kan lære livsutfoldelse av japanerne.

Onsdag 9.3 og 23.3 EVENTYRSTUND for barn 1. etasje Kl. 10.00 Fredag 25.3 ORDFØRERENS TIME I den røde sofa, 1. etasje Kl. 12.00 Onsdag 30.3 LESESIRKEL for voksne 1. etasje Kl. 19.00

Vi fortsetter «På sporet av vår litterære arv» ved å trekke fram oversetterne og deres betydning. «Forfatterne skaper nasjonallitteratur med sitt språk, men verdenslitteraturen er det oversetterne som skaper» (José Saramago).

SPRÅKKAFÉ Følg med på notoddenbib.no for dato

Arr: Arven-prosjektgruppe og biblioteket Foto: Oversetterforeningen 08_


Notodden bibliotek

Lørdag 5.3 BARNETEATER: HYSJ! VI ER ALENE! 2. etasje, kl. 14.00. Varighet ca. 35. min. Gratis. Passer for alle fra 3 år og oppover. Det er fredag. Alle de voksne i barnehagen gleder seg til det er helg, og er klare for å dra hjem. Men denne fredagen skjer det noe som aldri har skjedd tidligere. Ingen foreldre kommer for å hente barna sine. Barna er helt alene i barnehagen og må selv finne ut hva de skal gjøre. Det er ingen der til å bestemme over dem. Nå kan de gjøre akkurat som de selv har lyst til. Men hva er egentlig det? Forestillingen er basert på intervjuer av barn i aldersgruppen 3 – 6 år. På turné for Teater Ibsen er skuespillerne Kari Lise Høgseth og Hanne Amalie Smestad.

PS! Billetter kan kjøpes på Bok & Blueshuset i foajéen eller www.bokogblueshuset.no 09_


Vårprogrammet 2022

Tirsdag 15.3 HVA OM JOURNALISTER IKKE FANTES? Livescenen, kl. 19.00. Gratis. Veles, en nordmakedonsk provinsby med 40 000 innbyggere, blei et episenter for produksjon av falske nyheter. Under det amerikanske presidentvalget 2016 satte mange kunnskapsrike ungdommer seg bak pc-ene og laget hundrevis av nettsteder der de utga seg for å være amerikanske politiske nyhetsportaler. De falske nyhetsartiklene spredte seg til millioner av mennesker via Facebook- og Twitter-algoritmer. Foruten å tjene godt på denne «nyhetshackinga», bidro artiklene til å forstyrre valget i USA - og kan til og med ha bidratt til at Donald Trump blei valgt som president i USA. Det var grunnen til magnumfotografen Jonas Bendiksen dro til Veles for å utforske det han kaller episentrum av feilinformasjon. Resultatet blei boka om Veles. Ei bok som gir deg innsikt i hva som skjer når desinformasjon blir faktagrunnlag – i hvordan virkeligheten ville se ut om journalister ikke fantes.

Vi utfordrer publikum til å tenke gjennom dette scenarioet. Du går ikke bekymringsløs hjem etter denne kvelden. Jonas Bendiksen er Norges eneste medlem av fotobyrået Magnum og jobber for verdens mest prestisjetunge magasiner i tillegg til sine personlige prosjekter. Bendiksen kommer til Notodden bibliotek for å vise hvor lett vi kan bli lurt av falske nyheter. Etterpå blir det panelsamtale om hva som må gjøres for å stå imot galskapen av manipulerende og falske nyheter. Der kan du også stille spørsmål. Arr: Norsk Journalistlag i Vestfold og Telemark i samarbeid med biblioteket. Foto: Arnfinn Johnsen

010_


Notodden bibliotek

Lørdag 19.3 VELKOMMEN TIL NOTODDENS NYESTE SCENE! Lille Blå, 2. etasje. Velkommen til Lille Blå! Her, mellom hyller fulle av bøker og vinylplater, i det som er Notoddens minste livekonsertscene, kan du utover våren få være med på helt unike lytte- og musikkopplevelser.

spille live, bli med på dypdykk i noen av musikkhistoriens største album - og være med i liveinnspillingen av podcast.

Eksklusive publikummere kan på nært hold få oppleve byens beste musikere

Her må du kjenne din besøkelsestid!

Dany’s Bar flytter opp i 2. etasje når det skjer noe i Lille Blå!

Foto: Jørn Stensvold 011_


Vårprogrammet 2022

Lørdag 19.3 KIM RUNE HAGEN ÅPNER LILLE BLÅ! Lille Blå, 2. etasje, kl. 16.00 – 18.00. Inngang: Kr. 50. Dany’s Bar åpner kl. 15.30. Har du det minste snev av Norwegian Stiffness Syndrom kan du glemme det når Heddals egen soulman begynner å synge. I fjor herjet han H3 Arena, Fornebu, nå står han for åpningen av Notoddens minste livescene. Opplev en intim liveaften med Kim Rune Hagen på Lille Blå! Arr.: Minst1-komitéen i samarbeid med biblioteket Foto: Bjørn Tore Moe

t . a . u . d e Visst

Notodden bibliotek har 65.000 bøker og media i samlingen 64.000 utlån i året 150.000 besøk i året du kan låne 30 media av gangen 012_


Notodden bibliotek

Onsdag 23.3 OM Å OMSETTE ELENA FERRANTE 2. etasje, kl. 19.00. Inngang: Kr. 110/60 Kristin Sørsdal, som er både forfattar og omsetjar, kjem for å snakke om floker og flyt i sitt arbeid som omsetjar frå italiensk. Kristin Sørsdal har omsett dei fleste av Elena Ferrante sine bøker til nynorsk og er vår største kjennar av romanane til Ferrante. Bøkene har vore både kritikar- og salssuksessar i Noreg, og dei er gjennomgåande og djupt prega av Sørsdal sin presise og levande nynorsk. Språket til Ferrante er rikt og vitalt, og gjennom eit samvitsfullt arbeid med ordval og setningsmelodi har Sørsdal makta å overføre det til ein tilgjengeleg og medrivande nynorsk. Vi gler oss til å høyre om korleis ein jobbar for å få til dette.

Vi fortsetter «På sporet av vår litterære arv» ved å trekke fram oversetterne og deres betydning. «Forfatterne skaper nasjonallitteratur med sitt språk, men verdenslitteraturen er det oversetterne som skaper» (José Saramago). Arr: Arven-prosjektgruppe og biblioteket Foto: Pernille Blåfjell Walvik

«Oversetterne er skjulte guder» Augustpris-vinner Nils Håkanson 013_


Vårprogrammet 2022

Skaperverksted på biblioteket! Tre lørdager i vår samarbeider vi med Birkeland Skaperverksted om å arrangere Skaperverksted for hele familien. Her kan alle som ønsker komme og utforske og lære om design og digital fabrikasjon, bygge og programmere og være med på aktiviteter med VR briller, roboter, 3D-printer og designtrykk. På skaperverksted vil du blant annet få mulighet til å... Designe din egen t-skjorte: Lag ditt eget design på PC i et vektorbasert tegneprogram og trykk på egen t-skjorte ved hjelp av vinylkutter og en varmepresse. Prøve 3D-printing: Lag din egen samlefigur i TinkerCAD og få hjelp til å 3D-printe den. Programmere roboter: Gjennom prøving og feiling skal du klare å programmere en robot gjennom en hinderløype. Prøve VR-briller: Vi spiller “Acron: Attack of the Squirrels” – Et utrolig morsomt sosialt VR-spill der du som et stort, eldgammelt tre skal beskytte de gylne eikenøttene dine mot opprørsekorn som vil gjøre alt for å stjele nøttene dine. Inntil 8 deltakere kan bli med via sine mobil/iPad’er hver runde. Vi har også flere aktiviteter for de minste barna, hvor de kan utforske hvordan man styrer en robot, spille tradisjonelle brettspill interaktivt via iPad eller bygge morsomme figurer med magneter.

014_


Notodden bibliotek

Lørdag 26.3 SKAPERVERKSTED PÅ BIBLIOTEKET! 2. etasje, kl. 12.00 – 14.00. Gratis. Denne lørdagen kan du: Prøve VR-briller: Vi spiller “Acron: Attack of the Squirrels” - Et utrolig morsomt sosialt VR-spill der du som et stort, eldgammelt tre skal beskytte de gylne eikenøttene dine mot opprørsekorn som vil gjøre alt for å stjele nøttene dine. Inntil 8 deltakere kan bli med via sine mobil/ iPad’er hver runde. Prøve 3D-printing: Lag din egen samlefigur i TinkerCAD og få hjelp til å 3D-printe den. Programmering av roboter: Gjennom prøving og feiling skal du klare å programmere en robot gjennom en hinderløype. Vi har også flere aktiviteter for de minste barna, hvor de kan utforske hvordan man

styrer en robot, spille tradisjonelle brettspill interaktivt via iPad eller bygge morsomme figurer med magneter. Åpent for alle aldre. Barn under 8 år bør ha med seg en foresatt. Det kreves ingen påmelding til arrangementene.

Arr: Birkeland Skaperverksted i samarbeid med biblioteket

015_


April Vårprogrammet 2022

Lørdag 2.4 LØRDAGSUNIVERSITETET: ARV OG MILJØ 2. etasje, kl. 14.00 – 15.00. Gratis. Hva er egentlig DNA og gener, og hvordan kan genetisk kunnskap påvirke oss? Populærvitenskapelig foredrag ved førsteamanuensis Mona Sæbø. I foredraget forteller Mona Sæbø om hva DNA og gener egentlig er. Hva slags kunnskap er det man kan lese ut av genene og hva kan det brukes til? Siden 2006 har Sæbø undervist i cellebiologi og genetikk. I dag underviser hun i genetikk på bachelor-, master- og ph.d.-emner. Forskningsfeltet hennes spenner bredt fra helse og zoologi til jord og mikrobiologi. Alle prosjektene hun er involvert i, bruker genetiske metoder. Bli med på Lørdagsuniversitetet! Her kan

du høre foredrag om aktuelle temaer og bli med på diskusjonen etterpå. Vi trenger kunnskap - og den behøver ikke være gjemt bort i lærebøker og auditorier. Én time på en lørdag formiddag er alt du trenger for å lære noe nytt. Arr: Universitetet i Sørøst-Norge og biblioteket.

Faste arrangementer Tirsdag 5.4 STRIKK OG LYTT 2. etasje Kl. 17.00

Onsdag 27.4 LESESIRKEL for voksne 1. etasje Kl. 19.00

Onsdag 6.4 og 20.4 EVENTYRSTUND for barn 1. etasje Kl. 10.00

Fredag 29.4 ORDFØRERENS TIME I den røde sofa, 1. etasje Kl. 12.00

SPRÅKKAFÈ Følg med på notoddenbib.no for dato

016_


Notodden bibliotek

4.4 – 7.4 FINN MARY POPPINS! Let i biblioteket Barne- og ungdomsteateret setter opp sin versjon av Mary Poppins. Men rett før premieren har hun blitt borte! Hvor er hun? Hjelp oss å finne Mary Poppins, alle ledetråder tyder nemlig på at hun er på biblioteket. Premie: Trekning av 2 billetter til premieren!

Lørdag 23.4 SKAPERVERKSTED PÅ BIBLIOTEKET! 2. etasje, kl. 12.00 – 14.00. Gratis. Denne lørdagen kan du: Prøve VR-briller: Vi spiller “Acron: Attack of the Squirrels” - Et utrolig morsomt sosialt VR-spill der du som et stort, eldgammelt tre skal beskytte de gylne eikenøttene dine mot opprørsekorn som vil gjøre alt for å stjele nøttene dine. Inntil 8 deltakere kan bli med via sine mobil/ iPad’er hver runde. Prøve 3D-printing: Lag din egen samlefigur i TinkerCAD og få hjelp til å 3D-printe den. Design din egen t-skjorte: Lag ditt eget design på PC i et vektorbasert tegneprogram og trykk på egen t-skjorte ved hjelp av vinylkutter og en varmepresse. Ta med et lyst plagg /handlenett, som du ønsker å lage trykk på. Infusible Ink, som skal presses på tøyet, fester seg i

polyester bedre enn bomull. 100% bomull egner seg ikke, men 50/50 går fint. Vi har også flere aktiviteter for de minste barna, hvor de kan utforske hvordan man styrer en robot, spille tradisjonelle brettspill interaktivt via iPad eller bygge morsomme figurer med magneter. Åpent for alle aldre. Barn under 8 år bør ha med seg en foresatt. Det kreves ingen påmelding til arrangementene. Arr: Birkeland skaperverksted samarbeid med biblioteket

017_

i


Vårprogrammet 2022

Onsdag 27.4 HENRIK IBSEN. TELEMARKING. OPPRØRER. 2. etasje, kl. 19.00 – 20.30. Inngang: Kr. 110/60 Sverre Mørkhagen er Ibsen-biograf og en mye brukt foredragsholder. Vi får høre om Ibsens barndom i Skien. og om hvorfor både Et dukkehjem og Gengangere vakte forferdelse og protester hos det gode borgerskap. Amalie Kasin Lerstang vil kåsere om hvorfor de konservative så på Ibsen som samfunnsnedbrytende og en farlig radikaler.

Foto Lerstang: Kristine Helliesen

Arr: Notodden Litteraturforum i samarbeid med biblioteket

LesLittPåTur Å være på tur er bra for helsa, men det er også lesing! Å forene disse to tingene må da være en perfekt kombinasjon! Notodden bibliotek jobber med et spennende prosjekt som vi har valgt å kalle for LesLittPåTur. Vi vil etter hvert avsløre mer om dette spennende prosjektet, så følg med!

018_


Notodden bibliotek

Fredag 29.4

ROLLING STONES-KVELD: DA VERDEN KOM TIL NORGE Lille Blå, 2. etasje, kl. 18.00 – 20.00. Inngang: Kr. 50. Dany’s Bar åpner kl. 17.30 Fan av Rolling Stones? Da er biblioteket stedet å være på denne fredagskvelden. Hit kommer musikkjournalistene og forfatterne Yan Friis og Tom Kristensen. De har skrevet boken «DA VERDEN BESØKTE NORGE – ROLLING STONES 1963 – 1982», som følger The Rolling Stones fra platedebuten i juni ´63, frem til braksuksessen med Tattoo You, et album som solgte eventyrlige åtte millioner eksemplarer. Det er en er overbevisende historie om inspirasjon, suksess, utbrenthet og gjenfødelse fortalt to av landets fremste autoriteter på The Rolling Stones. MISSISSIPPI DISCO EXPRESS åpner kvelden med Stones-låter! I sofaen denne fredagen treffer du også bidragsyter Julia Nordsjø Dessingthon, skribent og Stones-kjenner. I tillegg til å holde Yan og Tom i ørene, vil Julia også presentere virtuelle utdrag og smaksprøver fra boken.

Forhåndsbestill ditt eksemplar direkte av forfatterne på biblioteket og du mottar et flott 4-siders prospekt og et sterkt limitert, håndkolorert bilde av Stonesgutta på Hotell Viking i Oslo, juni 1965 Arr: Minst1-komitéen i samarbeid med biblioteket

L itt.... på tur! . . . s Le 019_


Mai Vårprogrammet 2022

Lørdag 7.5 SÅ ET FRØ! Barneavdelingen, 1. etasje, kl. 12.00 – 14.00. Gratis. Det er vår, og tid for å så! Frø er viktigere for oss enn mange husker på, vi lever av frø! Hva er verdens største frø? Hva er verdens minste? Hva er forskjell på et frø og en frukt? Visste du at banan er et frø, mens bringebær er et bær? På biblioteket har vi mange fine bøker om frø og planter som du kan lære fra.

Denne lørdagen kommer Notodden Hagelag på besøk, og kan gi gode råd til deg som vil dyrke selv! De stiller med jord og frø. Om du vil kan du så din egen solsikke og ta med hjem!

Lørdag 7.5 BARNETEATER: RIDDER ASKE MØTER DRAGEN OG TROLLET 2. etasje, kl. 14.00. Varighet ca. 35 min. Gratis. Helt siden Espen Askeladd var liten gutt har han drømt om å bli en ekte ridder. Tenk å få plass ved Kongens bord! «Men da må du kunne kjempe ned både drager og troll!» sier Kongen. Askeladden tar utfordringen og legger i vei på den farefulle ferden. Kommer han til å mestre oppgaven? En snill og morsom familieforestilling som passer for alle. Askeladden friteater

020_


Notodden bibliotek

Faste arrangementer Tirsdag 3.5 STRIKK OG LYTT 2. etasje Kl. 17.00

Onsdag 25.5 LESESIRKEL for voksne 1. etasje Kl. 19.00

Onsdag 4.5 EVENTYRSTUND for barn 1. etasje Kl. 10.00

Fredag 27.5 ORDFØRERENS TIME I den røde sofa, 1. etasje Kl. 12.00

SPRÅKKAFÈ Følg med på notoddenbib.no for dato

Lørdag 14.5 LØRDAGSUNIVERSITETET: KUNSTIG INTELLIGENS OG ETIKK 2. etasje, kl. 14.00 – 15.00. Gratis. om hva som er rett og galt? Hvem skal lære dem forskjellen?

Skal maskiner få ta etiske beslutninger om hva som er rett og galt? Hvem skal lære dem forskjellen? Populærvitenskapelig foredrag ved doktorgrads-stipendiat og konsulent Ole Magnus Brastein. Datamaskiner som kan ta selvstendige beslutninger, har alt gjort sitt inntog i samfunnet, fra selvkjørende biler til automatisk administrasjon av søknader. Kunstig intelligens er blitt en viktig del av vårt samfunn. Dette har sine utfordringer. Skal maskiner få ta etiske beslutninger

Ole Magnus Brastein er doktorgradsstipendiat med bakgrunn som utvikler i industri og har programmert siden han var åtte år gammel. Han er opptatt av samarbeid mellom forskning og utvikling, samt praktisk utnyttelse av forskning. Ole Magnus Brastein arbeider, i tillegg til doktorgradsstudiene, som selvstendig konsulent. Bli med på Lørdagsuniversitetet! Her kan du høre foredrag om aktuelle temaer og bli med på diskusjonen etterpå. Vi trenger kunnskap - og den behøver ikke være gjemt bort i lærebøker og auditorier. Én time på en lørdag formiddag er alt du trenger for å lære noe nytt. Arr: Universitetet i Sørøst-Norge og biblioteket.

021_


Vårprogrammet 2022

Fredag 20.5 PLATEPRAT: NÅR MILES DAVIS GIKK ELEKTRISK Lille Blå, 2. etasje, kl. 18.00 – 20.00. Inngang: Kr. 50 Dany’s Bar åpner kl. 17.30 Miles Davis stod aldri stille musikalsk. Bård Gunnar Moe snakker seg mot «Bitches Brew», et av de mest innflytelsesrike jazzalbumene i det 20. århundre. Kanskje blir det litt live musikk også! Arr: Minst1-komitéen i samarbeid med biblioteket

Lørdag 21.5 SKAPERVERKSTED PÅ BIBLIOTEKET! 2. etasje, kl. 12.00 – 14.00. Gratis. På Makey Makey Makerspace får deltakerne lære om koding og elektronikk ved bruk av morsomme kretskort som lett kan kodes til forskjellig bruk. En av aktivitetene vil for eksempel være å lage piano med frukt som tangenter.

Denne lørdagen er en Makey Makey Makerspace lørdag! Vi får besøk av Bibliogames, en frivillig organisasjon med spillformidlere, som har spisskompetanse på dataspill, rollespill og koding. Representanter fra Bibliogames leverer spill- og programmeringsarrangementer over hele landet.

Vi har også flere aktiviteter for de minste barna, hvor de kan utforske hvordan man styrer en robot, spille tradisjonelle brettspill interaktivt via iPad eller bygge morsomme figurer med magneter. Åpent for alle aldre. Barn under 8 år bør ha med seg en foresatt. Det kreves ingen påmelding til arrangementene. NB! Møt opp kl 12 om du vil være med på Makey Makey Makerspace Arr: Birkeland Skaperverksted i samarbeid med biblioteket

022_


Juni

Notodden bibliotek

Lørdag 11.6 LANSERING AV NOTODDEN BLUES POD SESONG 3! Lille Blå, 2. etasje, kl. 16.00 – 18.00. Inngang: Kr. 50. Dany’s Bar åpner kl. 15.30

Hvordan spiller man inn en podcast? Det kan du få oppleve live når Notoddens egen pod, Notodden Blues Pod med Åste Hammer og Kristine Løvflaten Koslung inntar intimscenen på Lille Blå med hemmelig gjest. I tillegg har damene i Bluestown Voices lovet å løfte taket! Opplev en intim liveaften med Bluestown Voices, Notodden Blues Pod - og hemmelig gjest på Lille Blå.

Velkommen til lanseringsfest! Arr: Minst1-komitéen i samarbeid med biblioteket

Hold av datoen! 4.8 – 7.8 NOTODDEN BLUESFESTIVAL Hele norges bluesfestival! Se program og kjøp billetter på bluesfest.no

27.8 – 28.8 T. SINGER-FESTIVALEN Litteraturfestival på Notodden! Se program og kjøp billetter på tsingerfestivalen.no 023_


Vårprogrammet 2022

Bli med på Sommerens kuleste lesekampanje! 1. juni går startskuddet til Sommerles 2022! Sommerles er en nasjonal, digital lesekampanje for deg fra 1.-7. trinn. Du kan også være med hvis du er skolestarter eller hvis du slutter i 7. klasse i år. Sommerles er å ha det gøy med bøker. Jo mer du leser, desto flere poeng og premier får du. Les bøker/lydbøker - registrer bøkene og få XP – kom opp i level og hent premier på biblioteket. Årets tema ønsker vi å holde hemmelig en liten stund til. Det vi kan avsløre, er at Asbjørn og Astrid både skaffer seg nytt hovedkvarter, og at de må jakte på eventyrfigurer på rømmen! Tradisjonen tro avslutter vi Sommerles med en skikkelig fest med forfatterbesøk og utlodning av kule premier. Følg med på Sommerlesoppslagstavla og plakatoppslag på biblioteket! (Foto av Katrin på Sommerles-sykkel: Kari Margrete)

024_


Notodden bibliotek

Faste arrangementer Eventyrstund for barn ANNENHVER ONSDAG kl. 10.15 -10.45

Kom og hør morsomme, spennende og rare eventyr og fortellinger på biblioteket! Vi leser både eventyr og bildebøker, kanskje blir det rim og regler og litt sang også. For alle barn mellom 4 – 6 år. Gratis. Påmelding for barnehagegrupper på tlf. 35015690.

Strikk og lytt

FØRSTE TIRSDAG I MÅNEDEN 17.00 – 18.00 Elsker du strikking? Trenger du nye lesetips? Får du sjelden tid til å lese bøker? Liker du best å bli lest for? Eller har du bare lyst til å høre en god fortelling? Mens bibliotekets ansatte leser høyt utvalgte noveller, romanutdrag og dikt, kan tilhørerne lene seg tilbake og bare lytte – eller strikke og brodere mens de lytter. Alle er velkommen til å være med. Biblioteket spanderer kaffen.

Lesesirkel for voksne

SISTE ONSDAG I HVER MÅNED 19.00 – 21.00 Lesesirkler er i skuddet som aldri før og det finnes mange lesesirkler på Notodden og ellers i landet. Det er ikke lett å bare bli med i en lesesirkel, derfor startet vi opp med bibliotekets egen lesesirkel. Det er bare å møte opp og bli med. Følg med bibliotekets arrangementskalender!

Ordførerens time

SISTE FREDAG I MÅNEDEN MELLOM KL. 12.00 og 13.00 En unik mulighet til å treffe ordfører Gry Fuglestveit på biblioteket. Du kan snakke med henne om noe som opptar deg eller du kan bare slå av en prat. Ta plass i den røde sofaen. Kaffen er klar!

Språkkafé

FØLG MED PÅ NOTODDENBIB.NO FOR DATOER OG INFORMASJON Vil du bli bedre til å snakke norsk? Da kan du delta på språkkafé på biblioteket. Vi treffes til en hyggelig samtale over en kopp kaffe eller te. Tilbudet er gratis og krever ingen påmelding. Tilbudet er et samarbeid mellom biblioteket, Notodden Frivillighetsentral, Notodden Røde Kors og Notodden mangfolds- og læringssenter. 025_


Digitale tilbud Vårprogrammet 2022

Bibliofil-appen er en app som gjør det lett for deg å finne fram til tjenester som biblioteket tilbyr. Her har du full tilgang til søking, reservering og dine sider hos biblioteket. Da har du også ditt elektroniske lånekort alltid med deg. Du logger inn på vanlig måte med lånernummer og PIN. E-bok-appen Bookbites. Trenger du noe å lese på eller høre på? Da kan du laste ned bibliotek-appen Bookbites til telefon eller nettbrett og låne digitale bøker og lydbøker helt gratis. Filmoteket. Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket, kan du strømme filmer til din skjerm gjennom bibliotektilbudet Filmoteket. Du får tilgang til strømmetjenesten ved å besøke www.filmoteket.no. Her kan du velge mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler, for alle aldersgrupper. Filmoteket tilbyr rundt 1000 filmer! Filmbib. Alle med nasjonalt lånekort på norske bibliotek kan se kortog dokumentarfilm gratis gjennom

strømmetjenesten Filmbib. Du logger deg inn med lånenummer og PINkode som du får på biblioteket.Du kan se kortfilmer og dokumentarer av nyere dato, men også flere filmer som går tilbake i tid. Filmbib har en unik samling av filmer for både barn og voksne: animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer og humoristiske korte historier. Her er også historisk interessante, engasjerende og samfunnsaktuelle dokumentarer og mye mer. Pressreader er en tjeneste som gir deg ubegrenset adgang til ca. 7000 komplette, digitale utgaver av aviser og tidsskrifter fra over 100 land og på mer enn 60 språk. Tilgang får du ved å logge deg på vårt gjestenett med din egen PC, nettbrett eller mobil når du er på biblioteket. Nå er tilgangen utvidet til 60 dager! Biblioteksøk er Nasjonalbibliotekets søketjeneste for norske bibliotek. Her kan du søke opp og bestille bøker og få dem sendt til ditt bibliotek. For mer informasjon om de enkelte tilbudene og flere digitale tjenester, gå til bibliotekets hjemmeside: notoddenbib.no. Ta kontakt med bibliotekets ansatte dersom du har spørsmål.

026_


Notodden bibliotek

Takk til Arven prosjektgruppe Inger Løken, Kirsti-Nina Frønæs og Marianne Tinnes. Notodden Litteraturforum Hans Herbjørnsrud og Morten Halvorsen. Minst1-komité Åslaug Birgitte Græsvold, Åste Hammer, Petter Werge-Olsen Takk til Bjørn Sundseth som har laget Lille blå-scenen, og Jørn Stensvold for foto. Dany’s Café og Bar, Juke Joint Studio og Notodden bluesfestival. Notodden Frivillighetssentral, Notodden Røde Kors og Notodden mangfolds- og læringssenter i Notodden. Universitetet i Sørøst-Norge. Birkeland Skaperverksted. Yumecon. Norsk Journalistlag i Vestfold og Telemark. Bibliotekets lesesirkel. Notodden Hagelag. Takk til alle våre kolleger som samarbeider med oss i Bok & Blueshuset. Takk til alle dere andre som bidrar til bibliotekets vårprogram. Takk til Telemark teknologipark, Notodden Energi og Hjartdalbanken som har bidratt til at dette programmet kunne trykkes. Og takk til deg, kjære bibliotekbruker!

027_


Vårprogrammet 2022

Besøksadresse Notodden bibliotek / Bok & Blueshuset Storgata 1 3674 Notodden Kontakt oss Telefon: 35 01 56 90 E-post: biblioteket@notodden.kommune.no www.notoddenbib.no Åpningstider Mandag – Torsdag 10.00 – 18.00 Fredag 10.00 – 16.00 Lørdag 10.00 – 15.00 Meråpent, åpner 10. mars (med bibliotekkort, 16+)

07.00 – 23.00

Forbehold om endringer i programmet. Følg med på vår hjemmeside.

WWW.NOTODDENBIB.NO 028_