Resvista Espi@dimonis nº 22

Page 1

ESPI@DIMONIS

núm. 22

REVISTA DE L’ESCOLA PIA NOSTRA SENYORA - MARÇ 2019

1


Consell de Redacció: Ricard Coma, Mercè Àlvarez, Marta Turon Hi han col·laborat: Emma Montero, Aina Piñana, Zoe Pinell, Jacob Molano, Verònica Cerdà, Nerea de Asís, Patri Guarque Merino, Adrià Sarri, Júlia Pizarro, Emma Milián, Jordi Campano, Martí Vilaró, Adrià González, Anna Díez, Laia Verdaguer, Diara Cissé, Kevin Bono, Laura Colell, Célia Imperial, Miquel Pellicena, Biel Mestres, Annia Corón, Sofia Peralta, Érika Escutia, Andrea Martínez, Vika Palma, Anna Hidalgo i Paula del Castillo. Alumnes de l’optiativa de Periodisme de Batxillerat, Professores i professors de l’àrea d’Artístic plàstic, l’AMPA, M. Teresa Roigé, Sandra Holgado, Esther Suage, Núria Pallí, Rosa Maria Dos Santos i Rosa Cols. Disseny, muntatge i maquetació: Marta Turon Supervisió lingüística: Roser Estrada Impressió:

Agraïments: Agraïm als Caps d’Estudis i als professors de cada curs i cicle la seva implicació i, molt especialment, a l’AMPA de l’escola pel seu suport econòmic, sense el qual aquesta revista no hauria estat possible. També agraïm de manera especial la col·laboració en aquest número de Francesc Mauri i Eloi Cordomí.

2

SUMARI SUMARI

Editorial Monogràfic: El canvi climàtic

p3 p4

El canvi climàtic, què hi podem fer?

p4

112, el món té set!

p6

El cambio climático ‘asfixia’ las aves de montaña

p8

En blanc i negre: i nosaltres què en pensem?

p10

La XarXa DENIP 2019 Vida d’escola Estudia FP a l’EPNS! Àrees d’expressió

p13 p14 p16 p26 p27

Exposició Espai Jove La Fontana

p27

277REPORT

p28

Una infància sota les bombres

p30

AMPA Mediateca International Programmes Ho voleu saber? Contactem amb exalumnes

p31 p32 p34 p36 p38


EDITORIAL EDITORIAL

Change the change

nyora

ostra Se

N scola Pia

Aquests dies, a Donosti, s’ha celebrat la conferència internacional Change the Change, que en el marc de la iniciativa ONU Momentum for Change, ha congregat més de 600 experts internacionals que han conclòs amb la necessitat d’accelerar la lluita contra el canvi climàtic. Urgeixen mesures públiques alineades amb l’Acord de París (2015) que la UE i els països membres estan començant a desplegar. A casa nostra, el parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Canvi Climàtic (27.07.2017) que impulsa iniciatives i mesures per combatre les causes i els efectes del canvi de clima. Ja està bé que hi hagi polítiques públiques, però hi ha accions que també les podem emprendre bottom-up. En tant que som un dels elements causants, us convido a actuar amb tres accions ben senzilles: reduir, reutilitzar i reciclar. La proposta de les TRES erres és molt més que un compromís, és assumir un protagonisme per canviar el canvi, perquè com deia el Capità Enciam (1994): “els petits canvis són poderosos”.

l’E ector de oma | Dir

Ricard C

Els grans temes sempre generen controvèrsia. Actualment el canvi climàtic és un d’ells que enfronta aquells que el neguen -tot i les evidències- amb els que aventuren -en una versió més sensacionalista- una catàstrofe del planeta. Des de Mad Max (1979) fins a Interestelar (2014), passant per l’imprescindible i premiat documental An inconvenient Truth (2006), la indústria hollywoodiense porta temps -tant com dècades que dura el debat- dedicant cintes sobre el tema climàtic. En el pla escrit també s’han imprès torrenteres de tinta amb milers d’assajos i centenars de novel·les de ficció que aborden el canvi climàtic i les seves conseqüències. Vist així, resulta obvi que el tema preocupa a la societat amb més o menys mesura i que el debat sobre les seves causes és tant necessari com inevitable. I és en aquest sentit on possiblement trobem major consens entre la comunitat científica: al marge dels cicles naturals de refredament i escalfament del planeta, la copiosa activitat humana esdevé una causa notable. El clima és un regulador natural de la vida a la Terra i, per tant, condiciona la biologia de totes les espècies, també la humana.

Quan hagis tallat l’últim arbre, hagis menjat els últims peixos i contaminat l’últim riu, aleshores t’adonaràs que els diners no es mengen.

Tatanka Iyotanka, més conegut com a Toro Sentado (en anglès Sitting Bull, Grand River, Dakota del Sur; ca. 1831 – ibídem, 15 de desembre de 1890), va ser un cap natiu americà de la tribu dels sioux.

33


MONOGRÀFIC

EL CANVI CLIMÀTIC: QUÈ HI PODEM FER? El canvi climàtic està en boca de tots. Tothom opina, però la majoria des de la perspectiva de les sensacions personals copsades els darrers anys. Les impressions més allunyades, d’unes dècades, sovint són distorsionades, encara que les donem com a completament vàlides. Ningú dubta que el clima canvia. Tot, a la Terra ha canviat sempre: el relleu, l’home, el clima, tot evoluciona. El problema és que sembla que el 60 per cent de culpa de les variacions climàtiques que s’observen estan causades per l’home i el 40 per cent són naturals. Sobre aquestes últimes poc hi tenim a dir. En canvi, les antròpiques o causades per l’home són conseqüència directa de fer més “gruixut” l’hivernacle natural que tenim, és a dir, l’atmosfera. Ho fem amb l’emissió de gasos procedents de la crema de combustibles fòssils, com la llenya, el carbó, el petroli o el gas. Per cert, aquests combustibles fòssils els estem gastant a un ritme completament insostenible. El que gasta tot el planeta en un any pel que fa a combustibles fòssils, ha trigat a generar-se 1 milió d’anys.

4

LES VARIACIONS NATURALS DEL CLIMA De variacions climàtiques, per causes naturals, se n’observen de tres tipus. La primera correspon a les derivades de les erupcions volcàniques més grans. Es produeixen per l’acumulació de materials en suspensió que inunden l’estratosfera. Això fa que s’atenuï la radiació solar rebuda. D’aquesta manera, la temperatura baixa de forma clara a tot el planeta en els mesos següents a l’erupció. Són canvis que no duren massa i són immediats. La segona variació en el clima, causada per elements naturals, pot durar més anys i està relacionada amb el sol. L’astre rei, de vegades, ens fa arribar més o menys energia. Entre els anys 1.400 i 1.900 va reduir la quantitat d’energia que ens fa arribar. El planeta va viure una “petita edat de gel”. La majoria d’anys hi havia grans tempestes, les temperatures eren baixes i hi havia moltes pèrdues en les collites. La fam i les tensions van ser un dels elements a l’hora de desencadenar, segons alguns historiadors, conflictes com la Revolució Francesa o la Guerra dels Cent Anys.


Canvi climàtic Cap al segle XVIII, coincidint amb una temperatura mitjana global de la Terra inferior a la normal en 0,7 graus, el riu Ebre es glaçava a Tortosa cada hivern i, carros i cavalls, expliquen les cròniques, el creuaven per sobre el gel. La tercera i darrera causa natural de variació en el clima a comentar, està relacionada amb les anomenades glaciacions. Són canvis a molt llarg termini, d’uns milers d’anys. Fa 18.000 anys tocaven fons les temperatures durant la darrera glaciació. Ara estem en un període interglacial, és a dir, entre la passada glaciació i la que arribarà d’aquí a 10.000 anys. Les glaciacions són causades per variacions astronòmiques consistents en l’oscil·lació de l’eix de la Terra. Els canvis, extremadament lents d’aquest eix, ens decanten cap a milers d’anys més freds o milers d’anys més càlids.

CANVIS D’ORIGEN ANTRÒPIC A finals del segle XVIII, Watt inventa la màquina de vapor. Des d’aquell moment comença la crema massiva de combustibles fòssils. Primer la llenya i el carbó i avui en dia petroli i gas. La injecció de gasos diversos, des de llavors, no s’ha aturat, tot el contrari. Un dels més importants és el diòxid de carboni, l’anomenat CO2. Diversos observatoris de la xarxa mundial de mesura de la contaminació de fons testimonien el vertiginós augment d’aquest gas. El resultat és que estem fent més gruixut l’hivernacle natural que és l’atmosfera i, per tant el planeta no para d’escalfar-se. És l’Efecte Hivernacle. Els registres posen de manifest que la Terra s’ha escalfat, des del 1.860 fins a l’actualitat, al voltant de 0,85 graus de mitjana a tot el planeta. Aquesta xifra és realment important (recordem la presència de gel gruixut al riu Ebre amb 0,7 graus per sota de la normal). A Catalunya, l’augment se situa en 1 grau pràcticament. Aquest escalfament fa que hagin començat a variar els règims pluviomètrics. Augmenten les precipitacions a prop dels pols, disminueixen a prop de l’Equador i es mantenen, però amb molta més irregularitat, a les latituds mitges com la nostra. Això vol dir que, cada cop més, s’observen episodis violents que aboquen quantitats importants de precipitació en poques hores. De vegades els valors habituals en diversos mesos o, fins i tot, la de tot un any.

ALGUNES COSES A FER DES DE CASA La societat actual està basada en un model de vida que convida al consum sense fi d’energia. És notícia l’augment anual de consum de gas, electricitat o petroli. És notícia que un mes es venguin més cotxes que mai. Tot ens sembla que és nivell de vida. Lluitar contra aquest model establert no és gens fàcil, però el món nostre, el primer món, s’adapta amb rapidesa a moltes coses, la telefonia mòbil, internet, la seguretat a l’automòbil...Si ens ho proposéssim aniríem més ràpid en el camí cap a prescindir dels combustibles fòssils. L’ús d’energies renovables, per exemple, o un ús més racional de l’energia es fa imprescindible. Ser intel·ligents a l’hora de l’ús de l’energia no vol dir que en el futur visquem pitjor. Tot al contrari.. Us convido a reciclar. Estem abocats a consumir i llençar. Els envasos ens inunden. Si recicléssim tot, afavoriríem no haver de partir de zero a l’hora de tornar a fabricar un envàs o qualsevol altra cosa. En definitiva, contribuiríem a un menor consum energètic. Aneu a peu, feu servir la bici. Hi ha ciutats a Catalunya amb una xarxa eficaç de transport públic on la utilització del vehicle privat no és imprescindible en molts casos. Hem de recordar que el 52 per cent de les emissions de CO2 a Catalunya vénen del transport. Finalment, a casa: per aïllar un pis de 80 m2 només trigarem 8 hores i ens costarà uns 1.000 euros. Utilitzem leds. Contractem energia verda, fem servir biomassa a casa o aerotèrmia (bomba de calor elèctrica que fa aire condicionat o calefacció 4,5 cops més econòmic que un sistema tradicional. Ho fa amb electricitat). Aquest ha de ser el propòsit per al 2019.

Francesc Mauri i Domènech Llicenciat en geografia, meteoròleg i presentador de TV3. Membre del Consell Assessor del Servei Meteorològic de Catalunya

55


MONOGRÀFIC

Per poder jugar amb una WII, s’han necessitat

A Espanya es gasten

2.300.000 m3

Per menjar-nos una hamburbuesa es necessiten

d’aigua per habitant a l’any, l’equivalent a

2.400

1.000

litres d’aigua

piscines olímpiques!

112 són els litres d’aigua de l’aixeta aproximats que consumeix un català al dia.

6

15.120

litres d’aigua

Per lluir una samarreta es necessiten

2.700

litres d’aigua


Canvi climàtic

ITINERARI D’APRENENTATGE:

112! EL MÓN TÉ SET!

112 són els litres d’aigua de l’aixeta aproximats que consumeix un català al dia.

Per fer-ho, proposem una sèrie d’activitats organitzades en diferents blocs:

A l’any equivaldria a gastar 40.880 litres d’aigua per persona. ¡Moltes ampolles! Si les col·loquéssim una sobre l’altra aconseguiríem l’altura d’11 Burj Khalifa, l’edifici més alt del món.

El primer treballa el cicle natural de l’aigua, tema que la majoria han treballat a primària. Els fem recordar conceptes i n’amplien d’altres. Partim d’una pregunta que han d’acabar resolent al final de la setmana: “L’aigua que bevem és la mateixa que bevien els dinosaures?”

El segon és sobre el cicle urbà on descobreixen com és possible que ens arribi aigua potable fins a l’aixeta de casa i com retornem aquesta aigua a la natura. Tanquem aquest cicle amb una visita a una depuradora.

Per iniciar el tercer bloc, basat en el consum i l’estalvi, els i les alumnes amb les seves famílies fan un càlcul més o menys real de l’aigua que gasten a casa. Així aprenen mesures d’estalvi i, també molt important, a minimitzar la contaminació de l’aigua que retornem.

Finalment, també veuen el diferent repartiment i accés a l’aigua potable arreu del món. Amb tot, els i les alumnes ja estan en condicions de poder preparar una campanya de sensibilització a tota l’escola, que es concretarà amb unes xerrades a tots els seus companys del centre, de tots els nivells, una anàlisi de l’estat dels punts d’aigua de l’escola i uns pòsters amb eslògans que quedaran penjats per recordar la importància de no malbaratar ni contaminar cada dia.

A Espanya es gasten 2.300.000 metres cúbics d’aigua per habitant a l’any. Molt per sobre d’altres països europeus com Alemanya o el Regne Unit. Aquesta quantitat equival a omplir 1.000 piscines olímpiques! Aquestes dades, que sorprenen molt els nois i noies, són el tret de sortida per començar a conscienciar i treballar sobre l’ús, el mal ús, de l’aigua que fem tots nosaltres. Seguim introduint un concepte que també els corprèn: l’aigua virtual, és a dir, l’aigua que es gasta per fabricar i produir els diferents productes que fem servir en el nostre dia a dia. Per exemple, per poder-nos menjar una fantàstica hamburguesa se’n necessiten uns 2.400 litres; per lluir una samarreta, 2.700 i per a poder jugar amb una WII, se n’han necessitat 15.120. Malgrat l’estalvi d’aigua és un tema del qual han sentit molt a parlar i se’n fan moltes campanyes, és quan veuen aquestes dades que prenen consciència que cal fer alguna cosa i que TOTS podem contribuir-hi. Per tant, són ells, els i les alumnes, els encarregats de crear una campanya de sensibilització a l’escola.

Així doncs, penseu en el que us hem explicat i actueu en conseqüència. Tots en sortirem beneficiats si fem servir el cap i gastem menys aigua! Esther Suage i Sandra Holgado Professores del 1r cicle ESO

77


MONOGRÀFIC

EL CAMBIO CLIMÁTICO ‘ASFIXIA’ LAS AVES DE MONTAÑA Artiículo publicado en La Vanguardia el 18/02/2019. Autor: Antonio Cerrillo

Las aves de alta montaña, que suelen vivir en espacios abiertos en alturas superiores a los 1.700 metros, muestran una disminución especialmente acusada en la Península (tanto en los Pirineos, así como en los sistemas Ibérico, Central y Cantábrico). Un estudio ha cifrado este declive en un 21%, según revelan los datos comparativos entre el 2002 y el 2014. Así lo indica un estudio publicado en la revista científica Global Change Biology en el que, por primera vez, se detecta esta pérdida. El cambio climático y las modificaciones en los usos del suelo serían las causas principales de esta disminución tan pronunciada. Las poblaciones de aves de alta montaña han disminuido, de media, un 10% en toda Europa; pero este declive está siendo superior en las montañas de Escandinavia y en las de la Península ibérica (incluidos los Pirineos). En cambio, en los Alpes y en las montañas del Reino Unido estas poblaciones se han mantenido más estables.

Por encima de las áreas arboladas Los expertos se muestran doblemente alarmados por el estado de estas aves (que habitan en zonas situadas por encima de las áreas arboladas; muy frecuentemente, por encima de los 1700/1800 metros). Su declive es muy superior a la media europea. CAUSAS

El calentamiento y el abandono de pastos estrechan el cerco sobre sus áreas vitales Otro dato revelador: los pájaros más comunes en las tierras bajas han descendido un 7% en Europa, lo que demuestra que “la situación de los pájaros de la alta montaña es peor”, explica Lluís Brotons, investigador del CSIC en el Centre de Recerca Ecològica i Aprofitaments Forestals (CREAF). Los expertos piensan que el declive de estas aves puede ser debido al cambio climático y a la pérdida de sus hábitats, y están analizando estas posibles causas.

En el contexto mediterráneo se han analizado los datos para el conjunto de las montañas Ibéricas (incluyendo los Pirineos y datos de otros sistemas montañosos ibéricos). La conclusión es que el patrón general de declive observado en Europa también se produce en la Península. De las 14 especies de aves de alta montaña analizadas en la Península, 11 están en declive, y sólo tres de ellas están en aumento. Entre las aves que sufren una pérdida más destacada de individuos están la bisbita alpino (Anthus spinoletta) o grasset de muntanya en catalán; el roquero rojo (Monticola saxatilis) o merla roquera en catalán, o el escribano montesino (Emberiza cia) o sit negre en catalán. 8

Emberiza cia | Merla roquera


Canvi climàtic Abandono de actividades ganaderas Un primer factor es la pérdida de espacios abiertos debido al progresivo abandono de las actividades tradicionales relacionadas con la ganadería, lo que, asociado al cambio climático, hace que las áreas de matorral y arboladas vayan aumentando y ganando terreno “montaña arriba”. Las zonas subalpinas (antaño mezcla de bosques y prados) registran una gran expansión del matorral y el bosque (aforestación). “Es como si estas aves subieran una pirámide, lo que hace que cada vez tengan menos superficie con hábitat disponible”, señala Sergi Herrando, investigador del Institut Català d’Ornitologia (ICO). “Al extenderse el bosque, los ambientes abiertos se van cerrando y estrechando, con lo que las aves de montañas dejan de poder vivir allí; y deben ascender a zonas cada vez más altas”, agrega Herrando. “Pero a medida que suben en altura se reduce mucho su espacio vital, hasta que llegan la punta de arriba”.

Temperatura, sequías, falta de sincronización Por otro lado, el cambio climático puede estar desempeñando un papel crucial en este proceso. Al subir las temperaturas, las aves de montaña (más adaptadas al frío) “se quedan sin las condiciones climáticas que les son favorables, con lo que puede aparecer otras especies que van subiendo montaña arriba, y que colonicen su terreno”, dice Herrando. Tal proceso conllevaría una pérdida neta de diversidad biológica. Un problema añadido para las especies de montaña es que pueden dejar de tener un fácil acceso a los recursos. Este experto habla de una desincronización entre la disponibilidad de los recursos, o sea, los insectos, y el momento en el que pueden criar, lo cual puede hacer que “las poblaciones no se puedan mantener”, añade. Se sigue trabajando en esta “hipótesis razonable” con nuevos trabajos. Tiempo atrás era raro que en los meses de julio o agosto el Pirineo estuviera seco. Pero ahora las olas de calor y los largos periodos de sequía secan los suelos. Sin plantas en buen estado hay menos insectos, con lo cual las aves (principalmente insectívoras) pierden un alimento básico justo en la época de cría.

Opiniones de expertos Ni un grado más, ni una especie menos”, así resume Asunción Ruiz, directora de la Sociedad Española de Ornitología (SEO/ BirdLife) su doble preocupación. “La sociedad ha tomado conciencia de los riesgos del cambio climático; ahora debe saber las consecuencias de la pérdida de especies”, dice. “Evitar la desaparición de especies no es un capricho de naturalista; estamos hablando de recursos que son vitales, pues a veces nos proveen alimentos, medicinas…Está en juego nuestra calidad de vida”, añade. En España, las especies que están sufriendo más declive son las ligadas al medio agrario y a las ciudades, añade.

Gorriones y golondrinas “Sin gorriones en las ciudades y sin golondrinas en el medio rural nuestra calidad de vida es peor”, dice Asunción Ruiz ¿Causas? La pérdida de lugares para nidificar (modernos edificio sin rendijas o agujeros que les sirvan de guarida) o la llegada de especies foráneas, como la cotorra argentina. Lluís Toldrà, portavoz de Depana, lanza la alerta por el declive de las especies esteparias (avutarda, alcaraván, aguilucho cenizo, calandria, ganga ortega…). La intensificación agrícola, que uniformiza los campos (que eliminan linderos, barbechos y espacios abiertos), así como el uso de pesticidas, que matan las plantas y flores silvestres y los insectos, son algunas causas. Toldrà ve conveniente crear catálogos de especies amenazadas, pero juzga más importante aplicar planes de acción para compatibilizar agricultura y conservación. “Hay que identificar y modificar las subvenciones que son perjudiciales para la biodiversidad y hacer que los planes sectoriales (carreteras, turismo, energía...) pasen un filtro y se evalúe si son compatibles con la conservación de la biodiversidad”, resume Theo Oberhuber, portavoz de Ecologistas en Acción

9


MONOGRÀFIC: EL CANVI CLIM

ÀTIC

EN BLANC I NEGRE 1- Creus que el canvi climàtic és una realitat o una invenció? alumnat

famílies

4%

Parlem de CANVI CLIMÀTIC i d’hàbits de reciclatge. Hem fet una enquesta entre el nostre alumnat, famílies i professorat per saber què en pensen i quines mesures creuen que són necessàries per frenar el canvi climàtic.

2- Creus que els estats estan prenent les mesures necessàries per combatre les causes del canvi climàtic? alumnat

7% 7%

23

15 100%

4%

23

15

96%

78%

66%

5%

14%

21

21

professorat

95%

És una realitat

famílies

18%

20%

professorat

86%

És una invenció

3- Creus que a la teva ciutat hi ha consciència del canvi climàtic? alumnat

famílies 20%

43%

23

15 35%

57%

80% 43% 65%

21

No cal que prenguin mesures

No, no estan prenent cap mesura

4- Quines mesures prenen a la teva ciutat contra el canvi climàtic

Plantes tractament de residus

6

18

5 4

10 5

Programes per evitar 6 el malbaratament 2 d’aliments 1|1 Altres

19

14 16

10

Mercats segona mà Control emissió de gasos Recollida residus porta a porta

23

14

Selecció de residus

Gestió eficient 2 de l’aigua

professorat

57%

Sí, però no són suficients

15

12

3 8

7 5

número de persones

10

No

alumnat

famílies

professorat


ltrre esss quaè al eInsnoinsate ens pe jons veem s? Qüestionari realitzat a Alumnes de 1r i 2n d’ESO, professorat i famílies.

5- A casa teva es recicla?

6- Quins productes recicleu? 10

alumnat

famílies 52%

40%

15

16

48%

11

21

professorat

16

11

Paper i cartró

12 8

Orgànica

19%

17

10

Vidre

23

60%

Plàstic

14

11 11

8

Altres residus

9

13

81% número de persones

Sí, tot tipus de residus

No

De vegades i no tots els residus

7- Sabeu què és un Punt Verd o deixalleria?

alumnat

famílies

professorat

8- Heu anat algun cop a un Punt Verd a fer reciclatge? alumnat

famílies 13%

20%

23

15 35%

76

87%

80%

5% 65%

21

professorat

95%

No Sí

No

11


MONOGRÀFIC: EL CANVI CLIM

ÀTIC

EN BLANC I NEGRE Us hem preguntat quines propostes de millora, a nivell personal i nivell col·lectiu, faríeu per frenar el canvi climàtic. Us fem un resum de tot el que ens heu dit:

EN GENERAL... Conscienciar que cal reciclar Controlar on van els residus Eliminar plàstics Control del trànsit Recollida selectiva a domicili Control d’emissions de gasos al centre de Barcelona Sancions a qui no recicli. Investigació per convertir materials com el plàstic en coses útils com teixits i d’altres productes Fomentar l’ús dels cotxes elèctrics Fomentar l’ús de les energies renovables Potenciar l’habitatge biopassiu i l’estalvi energètic Ús del transport públic Limitar viatges en avió Estalviar aigua Reciclar matèria orgànica Reduir, reutilitzar i reciclar No llençar el menjar

12

A L’ESCOLA Minimizar l’ús de productes d’un sol ús (plàstics, alumini..) A les institucions públiques vigilar els aires condicionats i calefaccions Reforçar l’economia solidària i social Consum responsable Activitats de recollida de residus a platges o parcs. Els contenidors de plàstic de Barcelona ciutat haurien de tenir l’obertura més gran i els de rebuig l’obertura més petita Reducció del consum de productes càrnics d’alt impacte (petjada de carbó i aigua))

Contenidors per reciclar les diferents coses: paper, plàstic,... Bocanrolls per substituir l´ús del paper de plata per embolicar els entrepans. Educar en les 3R: reduir, reutilitzar i reciclar. Potenciar el transport sostenible i individual a l’escola (pàrquing segur de bicicletes …) Campanyes de conscienciació a les escoles des de P3. Reduir més l’ús del paper i conscienciar més els alumnes perquè reciclin millor les deixalles de l’esmorzar. Menjador escolar ecològic Promoure aquells coneixements que ens facin prendre més consciència de la quantitat de coses que fem a diari i que perjudiquen a nivell mediambiental. Posar urgentment en marxa un Projecte Mediambiental a l’escola.


La XarXa EARTH NOW

Si voleu conèixer més i millor l’afectació que el canvi climàtic està tenint al nostre planeta, només us heu de descarregar aquesta app de la NASA. Podreu comprovar, des de diferents perspectives, com va evolucionant el desglaç de l’Àrtic, la temperatura de l’aire, la capa d’ozó, els nivells de diòxid de carboni… No deixeu de donar-hi una ullada!

Espai per compartir recursos, eines i altres racons de la xarxa

MR. IGLÚ

Amb Mr. Iglú al teu mòbil voldràs reciclar encara més i més envasos de vidre, perquè aquesta aplicació està pensada perquè tota la família s’ho passi bé mentre aprèn la importància de reciclar. Gràcies a la realitat augmentada, Mr. Iglú et donarà les gràcies cada cop que vagis a dipositar els envasos de vidre buits.

Disponible per a Android i Apple. https://climate.nasa.gov/earth-apps/

SKEPTICAL SCIENCE

Web dedicada als qui creuen que el canvi climàtic no existeix, pensen que és natural o, fins i tot, que és positiu. L’aplicació rebat totes les afirmacions dels escèptics amb arguments científics. https://www.skepticalscience.com/translation. php?lang=4

http://www.mriglu.cat/

A.I.R.e,

L’assistent intel·ligent de reciclatge d’Ecoembes Aquesta app gratuïta explica a l’usuari què cal fer amb residus com els orgànics, les piles, el mobiliari o el tèxtil. Respon al reconeixement de veu o missatges de text, i afegeix la interacció per imatge en incorporar un sistema de machine learning capaç de reconèixer, mitjançant fotografies, el tipus de residu que l’usuari vol reciclar. https://www.ecoembes.com/proyectos-destacados/ chatbot-aire/

13 13


DENIP 2019 Com cada any, el 30 de gener vam celebrar el DENIP(*) a l’escola realitzant diverses activitats al voltant de la pau. Aquest any la proposta comuna de l’Escola Pia era fer una CÀPSULA DEL TEMPS on guardar dibuixos, escrits, cançons, vídeos, peces artístiques, etc. fets pels nostres alumnes imaginant com serà el món d’aquí a cinc anys en relació a la PAU. El 30 de gener l’escola va enlairar quatre càpsules del temps, quatre globus d’heli que durant cinc anys viatjaran amb les nostres reflexions sobre la PAU al món. Acabat aquest període, podrem tornar a recuperar aquests pensaments, obrint la càpsula del temps virtual que les haurà estat custodiant. Tot seguit us presentem dos dels textos realitzats per alumnes de 2n de batxillerat.

El món canvia molt de pressa En l’actualitat el món canvia molt de pressa. En poques dècades el món ha canviat de formes que no érem capaços d’imaginar. Així doncs, en aquest document intentarem reflexionar sobre la situació actual del món on vivim i intentar preveure con serà aquest món en un lustre. Avui en dia hi ha conflictes, guerres i violència arreu del món. La pobresa i la desigualtat també son problemes que avui en dia segueixen existint. Per desgràcia, tot i que amb el temps aquest problemes s’han anat atenuant, és molt improbable, si no impossible, que se solucionin en un futur pròxim. Un altre problema mundial és la sostenibilitat, o més bé la seva falta. El món està extremadament poblat, els recursos són limitats i els estem consumint a un ritme insostenible. I per molt que hi hagi gent que ho negui, la terra s’està escalfant. Si no comencem a aplicar polítiques sostenibles, en patirem les seves conseqüències. Aquesta situació és molt urgent, i si en els propers anys no fem gaire feina ja serà massa tard. Però encara som a temps de fer alguna cosa si comencem a treballar ara mateix. El temps dirà si el que hem fet és suficient o si hem condemnat el nostre futur. Parlant del nostre futur també cal parlar de l’educació, del món laboral i de les noves tecnologies. Hem estat vivint en una època plena d’avenços tecnològics que, que fa pocs anys, eren inimaginables. Aquest avenços han canviat

el món on vivim de la mateixa forma que la invenció de la màquina de vapor. Per desgràcia hi ha aspectes d’aquests canvis per als quals no estem preparats. Avui en dia l’automatització substitueix cada cop més feines, i la privacitat va desapareixent poc a poc. D’aquí pocs anys, la situació s’haurà accentuat molt i caldrà preparar les persones per aquest nou món. Cal notar que, a causa de les vàries crisis que hi ha actualment en el nostre món, la societat d’avui en dia està tendint cap a l’extremisme. Aquest tipus de pensaments ja han comportat terribles conseqüències per a la societat. Per desgràcia, aquest extremismes estan fortament lligat als períodes de crisi. Per tant, la seva evolució al llarg del temps dependrà de com de bé o malament, es tractin les crisis actuals. Finalment, el nostre món està regit per grans potències i forts interessos econòmics, i la previsió de futur és pràcticament nul·la. Aquesta combinació de males pràctiques és una combinació nefasta a la qual cal trobar una solució el més aviat possible abans que ja sigui massa tard per corregir les seves conseqüències. Hi ha moltes crisis i molts conflictes al món, i no disposem de prou temps ni espai per poder parlar-ne aquí. Tots aquest conflictes són massa complexos com per poder trobar-hi i aplicar-hi una solució en cinc anys. El que sí que podem fer és començar a canviar el nostre món en tots els seus aspectes.A poc a poc, però amb constància. La veritat és que cap de nosaltres és capaç de preveure el futur, i per tant, no podem fer altra cosa que especular i fer generalitzacions sobre el que creiem o esperem que passi. Per desgràcia, si volem tenir un futur hem de canviar moltes coses, i cal començar ja. Reflexió realitzada per:

Roger Calabuig, Víctor Maín, Biel Salvat (grup 2.1) 14


Els alumnes ens expliquen la seva experiència Com preveiem que serà el món d’aquí cinc anys? Aquesta és una pregunta difícil de respondre, ja que desgraciadament (o no) no coneixem el futur. Tot i això, creiem que cinc anys no són suficients per poder apreciar canvis significatius. Del que estem totalment segurs és que es produiran petites variacions, tant positives com negatives, en els diversos àmbits relacionats entre sí. Per començar a imaginar-nos en quin ambient es desenvoluparan les nostres vides d’aquí un lustre, parlarem primer a nivell polític. Sospitem que un dels aspectes més rellevants serà la continuïtat del creixement de la ultradreta al món; i serà així perquè aquests últims anys ja hem pogut apreciar l’ascens de Trump als EUA i de Bolsonaro al Brasil, per exemple. Però creiem que això encara pot anar a pitjor. Com a conseqüència, seguirà augmentant la tensió política a nivell nacional i a nivell internacional. Altres aspectes a destacar seran la continuïtat de la corrupció, la inestabilitat política, i bàsicament la ideologia d’aquests líders que posen sobre la taula decisions que empitjoraran (segons ells no, és clar) el món d’aquí a cinc anys. A nivell bèl·lic, els conflictes actuals perduraran i en sorgiran de nous, més o menys greus. El terrorisme (referint-nos sobretot a l’Estat Islàmic) seguirà actiu, la qual cosa implica que la por a les societats, aquella por a anar amb metro o passejar per zones molts transitades, segueixi també activa. Per acabar, la guerra civil a Síria, desenvolupada pel conflicte entre les Forces Armades del país contra grups rebels armats (oposició siriana), molts dels quals posteriorment es van unir amb l’Estat Islàmic, en part seguirà present. Com hem dit, no podem predir el futur, i la guerra pot acabar qualsevol dia; però creiem que el conflicte desgraciadament no haurà finalitzat.

Un gran retrocés en drets i llibertats és el que visualitzem d’aquí a un lustre a nivell social. La llibertat d’expressió, els drets de les dones i del col·lectiu LGTBI i en definitiva, els drets humans, cada cop s’ignoren i es vulneren més. I això en part ho podem relacionar amb l’ascens de l’ultradreta al món. Fins i tot ho podem veure ja actualment a Espanya, amb l’ascens de VOX al parlament andalús demanant que s’expulsin 52.000 immigrants sense papers, que es derogui la llei contra la violència de gènere i altres aspectes que nosaltres cinc trobem inhumans.També ho podem veure amb el tema dels presos i exiliats polítics independentistes o el raper Valtònyc exiliat des de Mallorca per cantar la seva opinió sobre la monarquia. I a nivell internacional també es pot apreciar en llegir el diari i veure “Mort al Mediterrani”, “El mur de Trump”, “Lluitar contra les reserves indígenes de l’Amazònia: un dels objectius de Bolsonaro”, “Explotació laboral de menors a mà de grans empreses” i moltes més notícies de les quals molts ja estem i estarem tristament familiaritzats. Finalment, també cal comentar la nostra visió a nivell ecològic, a nivell mediambiental, d’aquí a cinc anys. El canvi climàtic continuarà augmentant. L’emissió repetida de contaminants nocius, tant pels éssers vius com per la Terra, no disminuirà, ja que actualment les grans potències del món depenen massa de les activitats emissores. A causa de l’augment de les temperatures, moltes espècies, animals i vegetals, tant terrestres com marines, s’extingiran. Una gran quantitat del diòxid de carboni que expulsem a l’aire va a parar al mar, cosa que provoca la seva acidificació. Conseqüentment també hi ha moltes espècies marines en perill. I a causa de la gran quantitat de contaminants a l’aire, sobretot a les ciutats, augmentaran les

malalties respiratòries, especialment en nens i gent gran. Un problema també important serà la desforestació, que no variarà molt en el seu context d’aquí cinc anys. I això és deu al fet que els països industrialitzats i més avançats són els menys disposats a acceptar canvis en aquest àmbit. Però és en aquests on, els gasos emesos per la indústria produeixen pluja àcida, cosa que compromet la supervivència dels boscos. Aquest fet farà que moltes especies perdin el seu hàbitat i la seva alimentació. A més, a l’erosionar-se el terra i tenir menys presència de plantes, hi haurà menys absorció del CO2, la qual cosa provocarà un increment de l’escalfament global. També val la pena comentar la continuïtat del desgel de l’àrtic, de l’esgotament de minerals, de les conseqüències de l’ús exagerat de plàstics gràcies al seu baix cost econòmic (encara que s’estiguin intentant aplicar mesures), dels vehicles que cada cop més circulen gràcies a l’electricitat però que d’aquí cinc anys encara quedarà molt per fer. El que és molt trist és que molta gent ignora actualment que això estigui passant. Per posar un exemple, tornarem a parlar d’en Donald Trump, a qui se li va oferir un document de 1.656 pàgines on es mostraven detalladament els impactes del canvi climàtic en l’economia, en el medi ambient i en la salut. I només van ser cinc les paraules que van sortir de la seva boca: “I do not believe it”. Sincerament esperem que la vida d’aquí un temps millori en tots els nivells. Perquè estem parlant del nostre futur, el qual si seguim per aquest camí i no fem res al respecte serà indesitjable.

Mireia Andreu, Ferran Batllori, Anna Valls, Àfrica Arroyo i Arnau Andorrà (grup 2.1) 15


SUMMEM

EL MÓN MEDIEVAL

Aquest matí, ha vingut un nou company a l’escola. Es tracta d’en Roger, un noi que prové de Girona. Ell i la seva família han hagut de venir a Barcelona, perquè el seu pare ha trobat una feina per aquí a prop.

A 2n d’ESO, a socials, hem conegut més el món medieval. Després de saber com vivien, què pensaven i, un munt de coses més, ens hem posat a la pell d’un cavaller. Aquí en teniu unes mostres.

Abans de la segona hora, li hem ensenyat les aules, el gimnàs, la infermeria, el laboratori i el taller. A l’hora del pati, li hem explicat què és el SUMMEM. El projecte SUMMEM és un intinerari d’aprenentatge que es basa en la cooperació i en el treball en equip. Durant tot el curs fem tres itineraris. Cada itinerari dura quatre setmanes, amb una dedicació de vuit hores a la setmana. Sempre comença amb una pregunta que fa que tinguem ganes d’aprendre. A partir de tècniques cooperatives, es resol la pregunta inicial i ho fem en grups de quatre i treballem cooperativament. Per organitzar-nos, cada membre del grup té una funció. Un és el coordinador, l’altre, el portaveu; també hi ha un secretari i un intendent. No fem cap control però aprenem més perquè el temari és acumulatiu. A nosaltres, aquest projecte ens agrada perquè treballem autònomament i en equip ja que els professors ens deixen treballar i ens ajuden a pensar per resoldre els dubtes que tenim. El producte final és la resposta al repte que s’ha plantejat al principi. Ens avaluem amb una rúbrica en la qual podem trobar una taula amb diferents ítems i valoracions per puntuar-nos adequadament i, a través del quadern d’equip i del diari de sessions, reflexionem sobre com hem treballat en equip al llarg de la setmana. En Roger escolta amb molta atenció i diu: em sembla que m’agradarà molt de treballar d’aquesta manera. Emma Montero, Aina Piñana i Zoe Pinell | 1r ESOB

16

FERRAN D’ÀLIGA Des de petit he somiat en aquest moment: ser cavaller. Els meus pares no tenien gaire interès en el fet que participés en torneigs i arrisqués la meva vida per defensar el meu poble, però com que era el que jo volia, no hi van posar cap inconvenient. Només amb sis anys vaig començar a preparar-me per ser cavaller, primer vaig ser patge, per educar-me i aprendre el comportament entre els nobles i les dames. Als catorze anys vaig convertir-me en escuder d’un gran amic del meu padrí que va supervisar l’entrenament físic i militar. Ara que ja tinc vint anys la meva cerimònia d’investidura s’acosta. Estic a dos dies de ser nomenat cavaller i de rebre el meu propi armament. Està previst que el dia de la cerimònia el padrí em posi l’espasa sobre l’espatlla i si no és així, em donarà un cop al clatell, mentre m’estiguin lliurant l’armament. Estic molt nerviós ja que quan hagi passat la meva investidura hauré de lluitar al meu primer torneig, però alhora crec que estic preparat. És la nit abans de la meva cerimònia i he pres un bany ritual perquè m’ajudi a relaxar-me. Em passaré la nit resant perquè tot vagi bé. He preparat ja els vestits de gala que em posaré demà. Desitgeu-me molta sort! Ferran d’Àliga | (Jacob Molano. 2n ESO)


Vida d’escola | ESO QUASIMODO ZAMORA Sóc en Quasimodo, l’únic fill mascle de la meva família. Des de petit m’han educat i entrenat per poder ser investit cavaller algun dia. Demà és el meu gran dia, el dia de la meva investidura. Als sis anys vaig deixar el castell del meus pares per començar a entrenar-me per ser cavaller; primer vaig ser patge i vaig aprendre a comportar-me entre nobles i dames. Als catorze anys, em van convertir en escuder, vaig portar l’escut del senyor i vaig començar un dur entrenament físic i militar sota la supervisió del meu padrí, en Ricard. Com que m’he preparat bé i he sabut mostrar els meus valors, els valors d’un cavaller, demà em podran investir cavaller en una gran cerimònia. Avui ha arribat el gran dia, és el gran moment, em convertiré en cavaller. Ahir a la nit vaig fer un bany ritual per purificar-me i vaig estar vetllant les meves armes tota la nit. Ha arribat l’hora, m’he vestit amb els meus millors vestits de gala i m’he presentat davant del senyor. Tot seguit, el meu padrí, el Ricard, m’ha posat una espasa sobre l’espatlla mentre em lliurava el meu nou armament, era preciós. Ara us explicaré en què consisteix el meu nou armament: l’elm, l’escut, la llança, les brides, l’estrep, els esperons, la protecció per al cavall i la cota de malla. El meu padrí m’ha explicat que és molt difícil de reconèixer-nos als combats, per això cadascun tenim un escut que ens identifica. Ja han passat uns quants dies des que em van investir cavaller, les nostres activitats principals són la guerra i he d’estar entrenat físicament i psíquica. Com ara estem en temps de pau he d’entrenar-me constantment en tornejos i també en caceres. El meu padrí m’ha explicat que he de tractar les dames amb molt de respecte i mostrar-me humil. Ha passat el temps i ja fa un any que vaig ser investit cavaller, estem en temps de guerra i ara practiquem en l’exèrcit del senyor, anomenat mainada, per defensar el territori, enfrontarnos amb altres nobles rivals o acudir a la crida del rei. Espero que la guerra no duri gaire més, m’agradaria tornar a veure la meva família encara que ser cavaller m’agrada molt, ser cavaller és un honor per a mi. Quasimodo Zamora (2n ESO)

LA MEVA CRÒNICA Sóc el noble Artur Montserrat i he arribat a ser noble cavaller amb un procés molt llarg. La meva família és noble i m’han educat des de ben petit per ser un futur noble cavaller. Als sis anys vaig deixar el meu castell per anar a la fortalesa d’uns amics dels meus pares que eren marquesos, perquè em preparessin per a l’ofici de les armes. Quan vaig arribar-hi, em van convertir en patge per aprendre a comportar-me entre nobles i dames. Quan vaig tenir catorze anys em vaig tornar escuder, vaig poder portar l’escut del meu senyor i vaig començar a entrenar-me físicament i militarment sota la supervisió del meu padrí. Com que em vaig preparar molt bé i vaig mostrar els valors d’un cavaller, als vint anys em van investir en una gran cerimònia. El dia abans de la cerimònia vaig fer un bany ritual, vaig vetllar les meves armes i resar tota la nit perquè l’endemà sortís tot bé. Quan va arribar el dia em vaig presentar davant del meu senyor amb els meus millors vestits. El meu padrí em va posar una espasa sobre l’espatlla i després em van lliurar tot el meu armament: Em van donar un elm, que és un casc per poder protegir el meu cap; un escut, per protegir-me dels atacs i per identificar-me; una llança, per atacar; unes brides, per guiar el meu cavall; un estrep per muntar-me sobre el meu cavall; uns esperons, perquè el meu cavall vagi més ràpid; una cota de malla per poder-me protegir; i, una protecció per al cavall. Uns dies després, vaig poder fer el meu primer torneig on em vaig afrontar a un altre cavaller per entretenir els senyors i les dames. Aquell torneig, el vaig perdre ja que el meu adversari em va fer caure al terra. D’aquí poc faré el meu segon torneig i espero que aquest em vagi millor per poder derrotar el meu adversari. Desitgeu-me sort! Veronica Cerdà (2n ESO)

17 17


Vida d’escola | ESO

3r D’ESO PARTICIPA AL PROJECTE NEUROART La Universitat de Barcelona, a través de l’Institut de Neurociències, la Infobbaa Barcelona i la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) organitza el Projecte NeuroArt, amb el suport de la F E C Y T · Ciencia e Innovación · En aquesta activitat de divulgació científica es busca que els joves creïn representacions artístiques del Sistema Nerviós. Us presentem dos dels projectes que han realitzat els nostres alumnes.

MICROCEFÀLIA VERSUS REALITAT Descripció de l’obra Descripció tècnica Maqueta de l’evolució de sis cervells des del naixement fins als 18 mesos, tres afectats per microcefàlia i tres normals sobre un calaix de fusta 60cm x60cmx60cm. Els cervells están fets d’una bola de porexpan sobre la qual amb paper de diari i cola es va fer la forma de l’encèfal. Les circunvolucions estan fetes de plastilina, amb pintura magenta a les juntes per simular la sang. Al final se li ha donat una capa de vernís. Els encèfals estan enganxats amb silicona sobre unes columnes fetes de taps de plàstic d’ampolles enganxats amb cel·lo i recoberts de paper de diari pintat de color blanc. A les parets del calaix hi ha enganxada informació sobre la microcefàlia i fotografies de nens afectats per aquesta anomalia. El títol de l’obra està fet amb retalls de lletres de paper de diari. Descripció científicotècnica Es pretén explicar què és la microcefàlia, com es pot contraure i les conseqüències que comporta a dos nivells: a) A nivell físic: la cara creix a un ritme normal i en canvi el crani creix molt més lentament fins que es para. Això comporta que el cap sigui deforme i depèn del grau de la malaltia és mes visible o menys externament

Podeu veure més imatges dels projectes i del procés de treball a classe al Flickr de l’escola.

b) A nivell d’autonomia personal: depèn de la zona afectada, les conseqüències varien però les més freqüents són: dificultats en la parla, falta d’equilibri que dificulta el caminar, problemas digestius ja que afecta a la masticació i a la deglució La seva esperança de vida és molt menor, no acostumen a passar de l’adolescència Annia Corón, Sofia Peralta, Érika Escutia, Andrea Martínez i Patri Guarque | 3r ESO

18


CERVELL VS INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL Descripció de l’obra Descripció tècnica Maqueta de dos cervells, un natural i l’altre artificial sobre una capsa de cartró reciclada de 60x60. Els dos cervells estan fets amb una bola de porexpan partida per la meitat. A la meitat del cervell natural s’han diferenciat els lòbuls amb plastilina de diferents colors i a la part del cervell artificial s’ha representat la cara d’un robot amb cartró i a sobre les diferents connexions artificials amb cables d’electrònica i leds. El cervell natural s’aguanta sobre una maqueta de plàstic de l’esquelet del cap i el cervell artificial s’aguanta sobre un con de cartolina. A les parets de la capsa hi ha enganxats rètols fets a mà amb informació sobre els diferents lòbuls cerebrals (al lateral esquerre) i sobre la intel·ligència artificial (al lateral dret) A la paret del fons hi ha una gran interrogant fet també de cartró pintat. A la base hi ha unes ulleres amb un vidre tapat amb un codi QR on s’explica una malaltia cerebral i a sobre del cervell del robot hi ha un altre codi QR amb un vídeo i un power point sobre la intel·ligència artificial. Descripció científicotècnica Es planteja una pregunta o hipòtesi: pot la intel·ligència artificial suplir el cervell humà? (interrogant de la paret del fons de la capsa) Per donar resposta a aquesta pregunta es busca informació sobre la funció dels diferents lòbuls i com a exemple s’explica com hi veuria una persona amb una malaltia provocada pel mal funcionament del lòbul occipital (codi QR de les ulleres). També es busca informació sobre la intel·ligència artificial (vídeo i power point QR robot) i es troben avantatges: les possibilitats d’errors són gairebé nul·les, no fan les funcions vitals per tant poden treballar més que els humans i cada subestructura pot ser emissora i receptora i desavantatges: requereixen molt temps d’investigació i per tant molt diners, les màquines intel·ligents poden arribar a suplir els humans. A partir de la informació trobada s’arriba a una conclusió: de moment les màquines no poden substituir les activitats humanes però sí que ens poden ajudar a innovar i fomentar la recerca. Nerea de Asís, Vika Palma, Anna Hidalgo i Paula del Castillo | 3r ESO 19


Vida d’escola | ESO

SANT PAU HOSPITAL. A JEWEL OF ART NOUVEAU. The Sant Pau Art Nouveau Site is a jewel of Modernist architecture, the work of Lluís Domènech i Montaner. Built between 1902 and 1930, it was a home to the hospital de la Santa Creu i Sant Pau from 1916 to 2009. It was declared UNESCO World Heritage in 1997. After over 80 years as a hospital, today the Art Nouveau Site is a place for historical and architectural dissemination and a knowledge centre. The activity we did consisted of 9 parts, where we could enjoy history and art: Hypostyle Hall, Sant Salvador pavilion, the gardens, operations house, Sant Rafael pavilion, tunnels, the Purissima pavilion, the administration pavilion and the end of the visit. Also, we could see how everything was designed since everything there was thought for some reason. For example, one thing that characterizes it are the great stained windows that used to allow greater freedom for the patient and ventilat The purpose of this excursion was to learn about the history of this hospital, Modernist art and above all culture, and also to practise English as we did the activity in English. As a final activity, we finished with a drawing where we expressed and drew a part of the Modernist enclosure of Sant Pau. Thanks to this tour we were able to learn a little more about the history of Barcelona and the Modernist art of this hospital. Nerea de Asís | 3r ESO

20

L’HOSPITAL DE SANT PAU, JOIA DEL MODERNISME El dia 23 de gener tot tercer d’ESO vam anar al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, des de la matèria d’Educació Visual i Plàstica (per veure l’art modernista). Aquesta sortida constava d’una visita guiada (en anglès) pel recinte en la qual ens explicaven com va començar l’hospital, qui el va construir,... Està constituït per sis edificis i la idea que es volia donar a les persones que hi residien era un ambient que no semblés estaven en un hospital, perquè l’estada allà fos més fàcil. Al final de la visita vam tenir temps per poder dibuixar algun element d’aquest art modernista. Patri Guarque Merino | 3r ESO


SETMANA DE LES MODALITATS

4T ESO

Per iniciar l’Orientació, de cara a ajudar-nos en la tria raonada de l’opció que far els alumnes de 4t hem fet em el curs vinent, diferents sortides o activita ts, al llarg de la darrera se A continuació, us les expli tmana de gener. quem: VISITA I TALLERS A L’ESCAC El dilluns 28 de gener vam fer una excursió a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisals de Catalunya).

SORTIDA AL MNACTEC

Durant el matí vam fer dues activitats.

A la sortida de Física i Química vam anar al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), allà vam fer dos tallers.

La primera va consistir a decorar un set pensant amb el personatge que ens van assignar. Al meu grup ens va tocar preparar el menjador d’una àvia d’uns 80 anys, aficionada a veure els programes de Discovery Max. Ens vam haver d’imaginar com podria tenir el menjador i a partir de les idees que vam treure vam començar a decorar el set. Quan ja vam acabar i l’estudi estava preparat vam improvisar una petita obra i cadascú la va filmar des de diferents angles. La segona activitat consistia a fer un curtmetratge a partir d’una situació que els monitors ens van assignar. Ens van deixar la llibertat de poder filmar en qualsevol lloc de l’escola excepte a les classes. Quan tothom ja tenia la seva pel·lícula, ens vam reunir en una sala per veure els de tots els grups. Aquesta sortida crec que va ser molt diferent a totes les altres que hem fet i molt útil per veure que hi ha moltes opcions per al nostre futur.

El primer taller tractava sobre les partícules subatòmiques. Durant l’activitat vam veure una rèplica del CERN (el Laboratori Europeu de Física de Partícules Elementals) i després vam crear una cambra de boira per tal de veure el rastre que deixen algunes partícules. En el segon taller vam comprovar les propietats dels superconductors, què podien arribar a fer i quins usos tenien. Després vam aprendre que es pot fer levitar un objecte amb l’ajuda d’un superconductor i de nitrogen líquid. Els dos tallers estaven ben organitzats, i van explicar-ho tot de forma clara i entenedora, tot i que ens va agradar més el segon taller perquè és un tema que ensinteressa molt.

TALLER D’ENERGIES RENOVABLES El passat 21 de gener, als alumnes de tecnologia, va venir a fer-nos un taller un enginyer especialista en energia eòlica. Primer ens va explicar en què consisteix aquesta energia renovable i els tipus que existeixen. Després ens vam separar en grups i vam començar a construir el nostre propi generador eòlic amb materials portats de casa i d’altres que ens va proporcionar ell, seguint les instruccions que ens anava donant.

Amb aquest taller vam ampliar el nostre coneixement sobre l’energia, específicament l’energia eòlica, també vam aprendre a construir un generador amb materials fàcils d’aconseguir. Ens va agradar molt participar-hi però ens hauria agradat més que no només haguéssim construït un generador per grup, sinó un per a cadascú. Possiblement, dedicarem algunes hores de taller a repassar el que vam aprendre

i, a fer de nou generadors amb la finalitat que tots n’ acabem tenint un. A partir d’aquest tastet, en què hem après i hem vist diferents possibilitats lligades a les matèries de modalitat que cursem, seguirem treballant a nivell personal i grupal, amb activitats definides a tutoria, amb la intenció d’anar fent de manera raonada el procés de tria per al nostre futur acadèmic. SOM-HI! 21 21


Vida d’escola | ESO TALLERS A CAN BATLLÓ Uns dies abans d’anar a la sortida, a la classe de Plàstica vam escollir entre tots dues frases per fer les nostres pròpies enganxines i posters. Les dues frases escollides van ser “Felicidad intermitente” i “Estima el teu caos”. La sortida va ser a Can Batlló. Vam aprendre molt, com per exemple quins passos són necessaris per fer cartells, quaderns, enganxines i més productes de papereria... I, és clar, després d explicar-nos una mica com anava el funcionament ho vam posar en pràctica fent les nostres pròpies enganxines i pòsters amb les frases que `havíem triat a classe. Em va agradar molt com es feia tot el procés, escollir la tipografia, els colors, controlar la màquina i veure com anàvem fent a poc a poc les nostres pròpies creacions. Tot es feia a mà, i això també em sembla que li dona molt més valor i personalitat al resultat, finalment ens vam poder emportar el material creatiu i original que havíem fet.

TALLER DE TABALERS Fa uns dies, els alumnes de 4t d’ESO que fem l’optativa de música, vam fer una sortida on vam tenir la sort de poder tocar com una colla de tabalers amb el cap de colla dels Tabalers de Sarrià.

d’Aquí no hay quién viva, una coreografia en què cridàvem: Eeeeeeh, o, animar, de forma peculiar, un company quan feia un “solo”. En els tres temes, tocàvem els instruments amb totes les forces.

En primer lloc, una vegada ens havíem repartit per les diferents seccions, vam començar a practicar. Al cap d’una estona, quan ja havien practicat totes les seccions per separat, vam començar a muntar-ho.

Probablement, no sóc l’únic que en sortir estava cansat de tant colpejar, però va ser una activitat molt divertida que, a més, ens va servir per aprendre més sobre els tabals i sobre la percussió en general. Estic segur que si em preguntessin si vull tornar a fer l’activitat, no dubtaria ni un segon a dir que sí.

Vam tenir temps de tocar fins a tres temes, en els quals vam fer coses com el ritme

SEQÜENCIACIÓ AMB TECNOLOGIES D’ÚLTIMA GENERACIÓ. Vam anar al departament de biologia del Parc Científic de Barcelona. En arribar-hi, ens vàrem dividir en dos grups, el nostre, va començar amb una visita guiada, on ens van ensenyar uns laboratoris especialitzats en l’ADN i unes màquines per a descodificar-lo.

22

Tot seguit vam anar a una sala on hi havia un superordinador i un treballador ens va explicar per què servia, totes les parts que el componien, i, què passava amb les dades emmagatzemades si marxava la llum.

Per finalitzar ens vam trobar els dos grups i junts vam fer un taller que consistia a preparar una mostra d’ADN d’una maduixa. Per fer-la havíem de picar les maduixes, afegir-hi etanol i unes gotes d’uns productes químics. Per descodificar l’ADN i saber si estava contaminat, vam utilitzar una petita màquina anomenada MinIon, que, gràcies als seus porus, podia descodificar-lo en qüestió d’hores i veure si tenia bacteris o no.


SETMANA DE LES MODALITA TS 4T ESO (continuació) SORTIDA A BARCINO L’excursió del passat 23 de gener a la Barcelona romana (Barcino), va ser molt intensa. Vaig arribar-hi just en el moment que explicaven la història de l’antic cementiri romà de Barcino. Un cementiri típic romà situat als afores de la ciutat, proper a les muralles, on els romans enterraven els morts fora de la ciutat, menys els menors d’un any, que els enterraven a casa. Segons el que ens va dir el guia Marc, Barcino era una ciutat petita, de fet, més petita que Badalona. Va ser fundada perquè els soldats retirats anessin a viure allà i es va denominar Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. Després d’aquesta explicació, vam anar fins la plaça de la catedral, on es troben les restes de l’antiga muralla de Barcino, una muralla que abans protegia tota la ciutat i que ha estat restaurada fa poc. Vam veure com era de més a prop i part de l’aqüeducte que passava per la Barcelona romana. Per finalitzar, vam anar a veure les restes de la Barcino sota terra, només unes quantes cases i botigues quedaven en peu. Es veu que estan sota terra perquè amb el pas dels anys s’ha anat construint a sobre i a sobre i a sobre, fins al nivell on ens trobem ara, per això totes les restes arqueològiques estan per sota nostre.

VISITA AL SUPERORDINADOR I A L’EMPRESA EVERIS A la sortida d’informàtica que vam fer el dimarts 22 de gener, vam anar a visitar un dels superordinadors més potents del món. Ens van explicar com funciona i per què serveix. Quan una empresa vol fer un projecte en què han de recollir moltes dades de la població, lloguen una part de l’ordinador. En acabar la visita, vam anar a l’empresa Everis, on ens van fer una presentació de diferents temes. Després, ens van dividir en grups; un es quedava escoltant la presentació dels diferents àmbits tecnològics, com ara: realitat virtual, intel·ligència artificial, big data… L’altre grup va pujar a la planta principal i va resoldre diferents reptes: unir un quadre de 9 punts en només 3 línies, salvar a tothom del Titànic, etc. Finalment, vam acabar amb una dinàmica que consistia a resoldre un problema utilitzant els àmbits tecnològics que ens havien explicat anteriorment, Per fer-ho, en petits equips, vam haver de triar la tècnica que ens fes falta.

Adrià Sarri, Júlia Pizarro, Emma Milián, Jordi Campano, Martí Vilaró, Adrià González, Anna Díez, Laia Verdaguer, Diara Cissé, Kevin Bono 4t ESO 23


ESTADA A L’EMPRESA AL MUSEU DEL MODERNISME La setmana del 4 al 8 de febrer els companys i companyes de la meva modalitat (Batxillerat Humanístic-Social) vam estar per primera vegada treballant en una empresa per tenir un primer contacte amb el món laboral. A mi em va tocar formar part durant una setmana de l’equip del Museu del Modernisme de Barcelona. Amb il·lusió i curiositat vaig arribar el dilluns i em va rebre la directora, Gemma Losa, a més de dues estudiants del màster d’Història de l’Art que començaven les seves pràctiques també. Durant tota la setmana he estat a la recepció del museu que es troba al Carrer Balmes molt a prop de l’escola, rebent els clients i atenent el telèfon. Sembla senzill a primera vista, però no ho era tant. La meva feina era bàsicament vendre entrades a aquells que volguessin visitar les obres modernistes. Però també, atendre a tot aquell que tenia dubtes, els treballadors relacionats amb el museu que venien diàriament i enregistrar totes les vendes a l’ordinador. Altres tasques que vaig tenir, van ser anar per exemple a Turisme de Barcelona a lliurar un sobre de part del museu, a més d’haver anat anteriorment a Correus per fer un certificat. Han estat tasques que no les havia fet mai i tot plegat ha estat una novetat. Em va sobtar la confiança que van dipositar en mi des d’un principi per dur a terme les tasques que se’m demanaven i això també va fer que tingués ganes d’implicar-m’hi. Crec que m’emporto molts coneixements que no esperava endur-me, com el que pot arribar a ser una mitja jornada laboral, tenir contacte amb el públic, formar part d’una empresa i treballar amb altres companyes. A més de veure com dia a dia passen coses diferents que et fan anar aprenent “sobre la marxa”. Tornaria a treballar una setmana més perquè al segon dia ja em sentia de gust i confiada amb el que se’m demanava. Molt contenta d’haver conegut el Museu del Modernisme i enriquir-me d’art també, esperaré al juny per fer la segona setmana de pràctiques. Tot i que estic segura que en un no res passaré pel museu a saludar i passar.hi una estona. Laura Colell Martínez | 1BAT3

24

THE GUNILLA PROJECT Last month a few students from our school had the chance to meet a group of 44 Swedish students that travel for a couple of months aboard of a ship called T/S Gunilla. I must admit that I was pretty nervous before the meeting, but once the “icebreaker activity” started, we all felt more comfortable with each other and got ready to start the contest. Unfortunately, we didn’t expect such a rainstorm that day and that forced us to reorganize our schedule. Rain wouldn’t have been a problem if we hadn’t had to do a treasure hunt around the port with some of the Swedish students while completing a few activities and making a funny picture of the group in every spot of the route. Despite the bad weather, everything went really well. Surprisingly for us, we were one of the winners of the picture contest and, after that, the Swedish school invited us to have lunch with them on their ship and gave us a mini tour around it while chattering. We were also asked some questions for their school projects. What a day! Celia Imperial | 1BAT3


Vida d’escola | BAT i FP ARTS ESCÈNIQUES: UNA EXPERIÈNCIA A LA BECKETT Nosaltres ja portem anys fent teatre i quan vam descobrir la matèria d’arts escèniques ens pensàvem que seria un projecte més a la nostra vida, però no. Arts escèniques és molt més que una simple obra de teatre. Durant el primer trimestre d’aquest curs vam fer una mica d’història del teatre que ens va anar molt bé per aprendre d’on venen les tècniques i els diferents gèneres teatrals. Vàrem veure tota la feina que hi ha en una obra de teatre i vam fer pràctiques des de les diferent tasques. Entre totes aquestes activitats vam assistir a dues master-class a la sala Beckett: una amb la companyia teatral Els Malnascuts i una altra amb el famós actor Ivan Morales. També vam anar a veure un assaig d’una obra de la companyia La Calòrica que posteriorment vam també anar a veure; i per acabar vam també assistir a la representació de dues obres més: Blues i La benvinguda que dies més tard vàrem analitzar i comentar a classe. Durant el segon trimestre ens dediquem a crear la nostra pròpia obra teatral que representarem a principi d’abril, emprant els coneixements assolits durant el primer trimestre. Hem dividit la classe en dos grups per fer dues obres diferents. En aquestes, cadascú té el seu paper; a banda d’actors tots també tenim tasques tan importants o més d’ actuar com ara direcció, dramatúrgia, llums i so. Cada dimecres anem a la Sala Beckett per assajar i a poc a poc anar-nos familiaritzant amb la nostra creació escènica, allà fem improvisacions i construcció de guió. Miquel Pellicena i Biel Mestres, 2BAT6

ACTIVITATS REALITZADES DES DE L’ FP Durant aquest període formatiu, s’han realitzat des dels diferents cicles, diverses activitats relacionades amb el seu sector professional. De manera general i emmarcat dins de l’activitat global d’Escola Pia Catalunya, tota l’etapa va participar en l’activitat del DENIP. Activitat dividida en dues parts, la primera, on es van escollir aquelles frases més representatives sobre el futur de la Pau, i la segona, on es van enlairar globus amb els missatges escollits. Els alumnes del CFGS de Màrqueting i Publicitat van assistir a finals de gener a l’exposició EL BOOM DE LA PUBLICITAT. Reclams de llauna, cartró i rajola 1890- 1950, al museu del disseny de Barcelona. La mostra fa un recorregut per la publicitat comercial gràfica dedicada especialment a la difusió de productes quotidians. Aprofitant, la visita els alumnes van assistir a la masterclass: Les marques i la seva comunicació a càrrec de Lluis Bassat (publicitari). Els alumnes del CFGS Laboratori Clínic i Biomèdic de segon curs van assistir el passat 6 de febrer al centre CRESA (Centre de Recerca en Sanitat Animal) de la UAB. La visita va constar de dues parts. En la primera es presentà el CRESA i les diferents activitats que realitzen. La segona, una visita guiada als laboratoris on els alumnes van poden veure com és el dia a dia d’aquest centre. Van visitar els laboratoris de virologia, laboratoris de bacteriologia, un d’entomologia un d’immunologia i dos de biologia molecular, més la visita als laboratoris de bioseguretat. Els alumnes del CFGS Animació A3D van poder gaudir el passat divendres 1 de febrer a la tarda de l’assistència al festival ANIMAYO (Summit, conferences and International Film Festival Animayo). Els alumnes van poder assistir a diferents xerrades d’experts en temes sobre com poder ser un bon professional del sector, tallers pràctics de storyboard i altres activitats relacionades amb aquest sector. Totes aquestes activitats són dirigides per experts i professionals del sector que donen als alumnes una visió global de la sortida professional posterior. Núria Pallí. Coordinadora de FP. 25


Vine a estudiar FP a l’EPNS! CFGM Cures Auxiliars d’Infermeria Operacions administratives i documentació sanitària. L’ésser humà davant la malaltia. Benestar del pacient. Cures bàsiques d’infermeria aplicades a les necessitats de l’ésser humà. Higiene del medi hospitalari i neteja del material. Recolzament psicològic al pacient/client. Educació per a la salut. Tècniques d’ajuda odontològica/ estomatològica. Cures materno infantils. FOL i RET. Anglès.

CFGS Laboratori Clínic i Biomèdic (Quiron-Salud) Laboratori d’anàlisis clíniques. Tècniques generals de laboratori. Biologia molecular i citogenètica. Anàlisis bioquímic. Microbiologia clínica. Tècniques d’anàlisi hematològic. Tècniques d’immunodiagnòsti. Fisiopatologia general. Formació i orientació laboral. Empresa i iniciativa emprenedora. Projecte de laboratori clínic i biomèdic.

CFGS Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear (Quiron-Salud) Aprendràs a obtenir registres gràfics, morfològics o funcionals del cos humà, amb fins diagnòstics o terapèutics, a partir de la prescripció facultativa utilitzant equips de diagnòstic per imatge i de medicina nuclear, i assistint al pacient durant la seva estada a la unitat, aplicant protocols de radioprotecció i de garantia de qualitat, així com els establerts a la unitat assistencial.

CFGS Màrqueting i Publicitat

26

Gestió econòmica i financera de l’empresa. Polítiques de màrqueting. Màrqueting digital. Disseny i elaboració de material de comunicació. Mitjans i suports de comunicació. Relacions públiques i organització d’esdeveniments de màrqueting. Investigació comercial. Treball de camp en la investigació comercial. Llançament de productes i serveis. Atenció al client, consumidor i usuari. Anglès. Projecte de màrqueting i publicitat. Formació i orientació laboral. Formació en centres de treball.

CFGS Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius (ESCAC) Projectes d’animació audiovisual 2 D i 3D. Disseny, dibuix i modelatge per a animació. Animació d’elements 2D i 3D. Color, il·luminació i acabats 2D i 3D. Projectes de jocs i entorns interactius. Realització de projectes multimèdia interactius. Desenvolupament d’entorns interactius multidispositiu. Realització del muntatge i la postproducció d’audiovisuals. Efectes especials per al cinema. Inclou direcció, treball a plató i rodatge.

CFGS Arts Plàstiques i Disseny NOU! en Gràfica Audiovisual Fonaments de la representació i l’expressió visual. Fotografia. Guió i estructura narrativa. Història de la imatge audiovisual i multimèdia. Llenguatge i tecnologia audiovisual. Mitjans informàtics. Projecte integrat. Projectes de gràfica audiovisual. Recursos gràfics i tipogràfics. Tècniques 3D. Teoria de la imatge. Formació i orientació laboral. Formació pràctica en empreses, estudis o tallers.

CFGS Arts Plàstiques i Disseny NOU! en Gràfica Publicitària Fonaments de la representació i l’expressió visual. Teoria de la imatge. Mitjans informàtics. Fotografia. Història de la imatge publicitària. Tipografia. Fonaments del disseny gràfic. Teoria de la publicitat i màrqueting. Llenguatge i tecnologia audiovisual. Projectes de gràfica publicitària. Projecte integrat. Formació i orientació laboral.

CFGS Arts Plàstiques i Disseny NOU! en Gràfica Interactiva Fonaments de la representació i l’expressió visual. Teoria de la imatge. Mitjans informàtics. Fotografia. Història de la imatge audiovisual i multimèdia. Recursos gràfics i tipogràfics. Llenguatge de la programació. Interfícies gràfiques d’usuari. Llenguatge i tecnologia audiovisual. Projectes de gràfica interactiva. Projecte integrat. Formació i orientació laboral.


àrea d’arts

ESPAI D’EXPRESSIÓ

EXPOSICIÓ ESPAI JOVE LA FONTANA Aquest és el cinquè curs que fem l’Exposició al Centre de Joves La Fontana. Cada any una experiència diferent amb els alumnes d’artístic de 2n de batxillerat.

DEL MOVIMENT A L’ACCIÓ.

Exercicis fets a classe on hem treballat des de l’observació directa i la representació realista a la simplificació màxima

El juego es una buena herramienta para detonar esa frontera entre las personas que no se consideran artistas y las que sí. Porque invita a participar. Porque es algo que todos hemos hecho: jugar a la peonza (baldufa) y a las canicas (balas). Y entonces, sin darte cuenta… estás creando. Naiara Striano, professora de batxillerat artístic.

PERFORMANCE

Intervenen: l’atzar en el recorregut, la direcció, el moviment real amb la intervenció de la pressió de la mà, l’impuls del gir per mitjà d’una baldufa amb tinta.

27


ESPAI D’EXPRESSIÓ

Laura Colell Martínez, alumna de l’optativa de

Periodisme

PRESENTEM LA REVISTA DIGITAL ‘277REPORT’ DE L’ESCOLA, PARTICIPANT AMB JUNIOR REPORT: 277JUNIOR-REPORT.CAT REPRESENTEM L’ESCOLA DIGITALMENT L’Escola Pia Nostra Senyora ha començat a tenir la seva pròpia revista digital!

JUNIOR REPORT, UN PROJECTE DE LA VANGUARDIA

A més de ser un recurs informatiu tant per a alumnes com per a famílies, els i les periodistes estudiants han fet d’aquest lloc un espai plaent i entretingut. CADA SETMANA ES PENGEN COM A MÍNIM UN TOTAL DE 3 ARTICLES NOUS per a tot el públic de l’Escola.

Junior Report proposa nous llenguatges, canals i continguts per explicar els grans temes d’actualitat de forma simple, pedagògica i entretinguda. L’objectiu del format Junior Report és despertar l’interès dels joves per la realitat que els envolta i que esdevinguin protagonistes del canvi per a un futur millor. Junior Report ha donat l’oportunitat amb el seu projecte a escoles (com l’Escola Pia Nostra Senyora) a tenir el seu propi diari digital amb accés obert per a tothom.

NOTÍCIES DEL MÓN, CRÒNIQUES DE LES ACTIVITATS DE L’ESCOLA, RECOMANACIONS CULTURALS, FOTO DE LA SETMANA, REPORTATGES, ENTREVISTES I MOLT MÉS!

Et pots informar de tots els temes polítics actuals a través de les notícies que es pengen setmana rere setmana, a més d’articles d’opinió escrits pels periodistes que acompanyen aquestes notícies. És més, algunes novetats que s’exposen estan acomanyades d’entrevistes a gent en relació amb el tema del qual es parla. És un recurs per assabentar-se del que passa arreu del món i està escrit per companys i companyes de la teva mateixa escola.

ELS MILLORS ARTICLES SÓN PENJATS AL DIARI DIGITAL DE LA VANGUARDIA! CADA SETMANA SELECCIONEN TRES ARTICLES DE TOTS ELS QUE SÓN PUBLICATS PER LES DIFERENTS ESCOLES, PER SER PENJATS AL DIARI LA VANGUARDIA

TOT EL CONTINGUT QUE HI TROBARÀS La revista a més de ser una font informativa de les activitats que l’escola realitza, és un petit món informatiu molt útil per als alumnes.

VISITA’NS A 277junior-report.cat I INFORMA’T DE TOT I MÉS!

28

Els i les periodistes s’encarreguen d’escriure diferents reportatges de temes d’interès general però amb una varietat molt àmplia. Ens informem i ens documentem per poder escriure sobre un tema que et pugui interessar. Treballem amb inquietud i iniciativa per portar endavant la revista que s’actualitza setmanalment.


àrea d’humanitats 277 REPORT UN LLOC D’ENTRETENIMENT I PROTAGONITZAT PELS ALUMNES Tens dubtes de què fer al cap de setmana? Et costa triar quina pel·lícula veuràs al cinema pròximament? A la revista trobaràs recomanacions culturals de tot tipus i segur que alguna s’adapta als teus gustos personals! Per una banda es comenten i critiquen pel·lícules i obres de teatre. D’altra banda es fan articles dels diferents esdeveniments que es realitzen al teu voltant a Barcelona i on pots anar si t’interessa. Els i les redactores s’encarreguen de mantenir-te informat dels esdeveniments culturals i t’aporten la seva opinió i recomanació. Una part també molt creativa de la revista està formada per treballs dels mateixos alumnes de l’escola. Trobaràs fotografies fetes per ells i elles, escrits i moltes més coses que et sorprendran. BERTA TUBERT, GUILLEM JUAN, JUDITH OLLE, LOLA CERVANTES, LUNA LAUSÍN, MAR AGUILAR, MAX NAVARRO, NURIA CASADO, ALICIA GONZALEZ, ANTONIO VARGAS, JAN VERA, MELODY GRAU, ANDREA MURATET, LOLA SANTIAGO I LAURA COLELL- Periodistes encarregats i encarregades d’escriure els articles de la revista 277report.

OPTATIVA DE PERIODISME Els i les alumnes de Batxillerat de l’escola tenen l’oportunitat de fer a la tarda l’optativa de Periodisme. És des d’aquí que se’ns ha deixat formar part del projecte Junior Report creant la nostra revista digital. En aquestes dues hores de classe els i les periodistes anem pensant i comentant els temes sobre els quals us escriurem properament. La professora és la Mercè Álvarez i és l’encarregada de supervisar i acompanyar els i les escriptores setmanalment. Per acabar, tant si ets alumne com familiar i formes part de l’Escola Pia Nostra Senyora, de part dels i les periodistes et convidem que donis una ullada a la nova revista i estem segurs que hi voldràs tornar a entrar. La nostra feina és informar-vos del que succeeix dins l’escola però ens interessa també proporcionar-vos tot tipus d’informació i notícies d’arreu del món que us pugui servir d’ ajuda. Tirarem la revista ‘277report’ endavant i esperarem a veure les vostres visites i quins són els àmbits que més us interessen. 29


ESPAI D’EXPRESSIÓ

ocials

S rea de

é|À sa Roig e r e T . M

S E B M O B S E L A T O S IA C N UNA INntreFÀde Cultura i Memòria) (Born Ce

Aquest mes d’abril farà 80 anys del darrer comunicat que posà fi a la Guerra Civil espanyola, donant pas a una llarga etapa de dictadura que va condicionar profundament la societat. Encara avui en dia, podem sentir algunes històries viscudes durant la guerra d’ àvies i avis de més de 85 anys que van viure aquella trista experiència. La memòria històrica és una de les fonts de coneixement més fidel, que ens permet entendre el passat a través de les veus dels seus protagonistes. Aquestes àvies i avis, cadascú des del lloc que els va tocar viure, van patir, amb més o menys mesura, els efectes del conflicte. Catalunya i, especialment Barcelona, va ser terra d’acollida de molts republicans que fugien d’altres indrets d’Espanya perseguits per les tropes franquistes, aquí també s’hi trobava la principal indústria de guerra de la zona republicana. Punt de mira del bàndol nacional, la ciutat de Barcelona, va ser bombardejada en diverses ocasions, però els atacs més cruents es van portar a terme el març de 1938 per part de l’Aviació Legionària italiana. La població civil va ser víctima dels atacs com no s’havia vist mai en cap guerra. Italians i alemanys, col·laboradors del bàndol nacional, van utilitzar el conflicte per experimentar

30

noves tàctiques militars i preparar-se per una nova guerra a Europa que semblava imminent. Com en totes les guerres, les nenes i els nens esdevenen les principals víctimes innocents. Alguns infants van morir, d’altres van ser embarcats (prop de 13.000) amb destinació a diferents països europeus, americans i a l’URSS, i els que es van quedar van haver de suportar la misèria i la precarietat d’una llarga postguerra. El Mercat del Born ofereix l’ exposició “Una infància sota les bombes” que ens apropa a l’experiència viscuda per infants, que van viure la guerra i que van plasmar la seva vivència a través del dibuix. Ens mostra allò que van viure i van veure, el que els feia patir i plorar: ocells de ferro que escopien foc, bombes que queien del cel... L’exposició es divideix en tres àmbits. El primer mostra la Barcelona del 1938 i els bombardejos sobre la ciutat i la població civil. En el segon hi podem veure el colpidor testimoni que van deixar alguns infants a través del dibuix. I finalment, el tercer àmbit ens mostra l’expressió manifestada al llarg de la vida de la persona adulta que va viure la guerra quan era infant (obra de Josep Guinovart: Des de Guernica). La part final de l’exposició va a càrrec de Xavier Bobé. Ens ofereix una mostra de conflictes actuals que ens permet connectar el passat i el present i ens fa reflexionar sobre un món que viu en conflicte permanent.


AMPA TALLER DE FORMACIÓ PER A MARES I PARES A finals del mes de gener l’AMPA va organitzar un taller de formació a la qual hi van assistir un total de 37 persones. La formació va ser impartida per la Dra. Juani Mesa, psicòloga evolutiva i professora de la Universitat de Barcelona i, sota el títol CONVIURE AMB ADOLESCENTS: l’educació emocional, les habilitats socials i la resolució de conflictes a casa, es van tractar temes com: • Teoria de les intel·ligències múltiples i gestió emocional en l’adolescència. • Comunicació i resolució de conflictes. • Raonament moral i educació en valors en l’adolescència. • Comunicació i habilitats socials bàsiques.

COMPOSICIÓ JUNTA AMPA 2018-19 President: Oriol Bosch Farràs Secretària: Gemma Folguera Comissió econòmica: Montserrat Malet Vocals: Anna Salvador Alonso

Elisabet Montoriol

Beatriz Fuster

Esther Arqué

Cristina Chavala Barrera

Isabel Nadal de Dios

Cristina Ferragut

Rosa Planes Galdón

Contacte: ampa@nostrasenyora.epiaedu.cat Web: https://ampaescolapianostrasenyora.blogspot.com/

Gràcies a tots per la vostra assistència!

31 31 31


La mediateca

Rosa Maria Dos Santos | Responsa

ble de la Mediateca

ESTRENEM MEDIATECA Hem començat el curs amb una mediateca renovada i adaptada a noves necessitats com espais de treball cooperatiu, espai polivalent per a reunions de pares, professorat, formacions, etc. S’ha canviat el terra, els tancaments, la distribució de les saletes (n’hem guanyat una més), s’ha instal·lat un canó de projecció i s’ha fet una bona esporga de material. Han estat uns mesos força moguts de feina però creiem que el resultat s’ho mereix. Confiem que com ha estat fins ara, la mediateca s’ompli cada dia d’alumnes i professors.

ABANS

32

ARA


Us volem presentar EL GOIG DE LLEGIR, el blog que fem des del Grup d’Animació a la lectura d’Escola Pia Catalunya, un blog pensat per difondre el gust per la lectura . Si visiteu regularment la pàgina, podreu trobar-hi llibres que us puguin interessar, esdeveniments i activitats relacionades amb la lectura, recomanacions de pel·lícules, poesia… Un blog per a totes les edats!!

Els millors llibres del trimestre

1r i 2n d’ESO CREECH, Sharon. Un batec alhora. Pagès editors, 2018

3r i 4t d’ESO

BAT i FP

ADULTS

POESIA

SIERRA i FABRA, Jordi

AL-MOUSLI, Luna.

AGUALUSA, Jose Eduardo.

KAUR, Rupi.

Teoria general de l’oblit.

Seix Barral, 2018

El que penso Faktoria de libros, 2018

Una llàgrima, un somriure. Pagès editors, 2018

El sol y sus flores.

Periscopi, 2018

NO DEIXEU DE VISITAR EL BLOG DE LA MEDIATECA!! http://mediatecaescolapianostrasenyora.blogspot.com/ 33 33


INTERNATIONAL PROGRAMMES DEPARTMENT acionals

Projectes Erasmus+ (CFGM i CFGS) Aquest curs hem continuat amb els projectes Erasmus+ que tenim concedits. El Jordi Cortés i el Sergi Parés del CFGS d’Animació 3D, el Sergi Dalmau i la Cesca Massot del CFGS Laboratori Clínic i Biomèdic i la Natàlia Pallarès, recent graduada del CAI, han pogut fer estades de pràctiques de dos mesos en empreses d’Alemanya i Finlàndia. Altres alumnes i professors marxaran també al llarg del curs a fer les seves estades europees. Per més informació sobre les mobilitats i el projecte, consulteu el nostre blog Erasmus+ a la web de l’escola.

Rosa Cols | Responsable de Programes Intern

Viatge i estada a Grenaa (Dinamarca) La segona setmana de setembre, abans de començar les classes, vam marxar amb un grup d’alumnes de 2n de batxillerat a fer una estada a Grenaa, un poble de la península de Jutlàndia, a Dinamarca, convidats per l’escola Grenaa Gymnasium. Un cop allà, els alumnes van assistir a classes, van fer un projecte sobre la vida dels joves, així com activitats diverses i una visita a la ciutat d’Aarhus. Els alumnes danesos de batxillerat van ser els encarregats d’acollir-los i allotjar-los a casa seva durant la setmana. El cap de setmana, abans de tornar, el vam passar a Copenhague, on els nostres alumnes van poder descobrir i gaudir d’aquesta fantàstica ciutat.

L’IP Club, el club de debat en anglès A començaments d’octubre es va tornar a posar en marxa IP Club. L’IP Club està organitzat per alumnes de 2n de Batxillerat que han participat a diferents programes internacionals i pretén ajudar a companys de cursos inferiors a preparar-se per participar als MUNs o al Parlament Europeu de Joves. Aquesta activitat, que és gratuïta, es porta a terme els dijous de 17.30 a 19.h a l’Aula de Programes Internacionals i està oberta a tots els alumnes a partir de 3r d’ESO. A les sessions, els alumnes discuteixen temes d’actualitat en anglès, millorant així la competència oral en aquesta llengua i la seva capacitat d’oratòria. La Mireia, la Marta, el Ferran i el Víctor són els alumnes que enguany han pres el relleu en l’organització i la gestió de l’IP Club. Bona feina!

Estudis superiors en centres estrangers Davant la creixent demanda d’assessorament per cursar estudis superiors a l’estranger, majoritàriament al Regne Unit, es van organitzar 2 reunions informatives per l’alumnat interessat en aquest opció acadèmica. A partir d’aquí es va deixar tot el mes d’octubre per comunicar a l’escola la decisió de començar el procés. Un cop vam conèixer els alumnes que volien marxar fora, hem fet un assessorament individual per tal d’ajudar-los amb les sol.licituds i els requeriments necessaris. Molta sort! 34

Visita d’un grup d’alumnes i professors del Grenaa Gymnasium Arran de la nostra estada a Grenaa, vam poder organitzar perquè un grup d’alumnes adults de la mateixa escola, que ja tenia organitzat un viatge a Barcelona, poguessin passar un matí per la nostra escola durant la seva estada aquí. Els van rebre els alumnes que havien anat a Dinamarca, amb qui ja s’havien conegut, així com la classe de CFGS de 1r de Laboratori Clínic i Biomèdic. Vam aprofitar el matí per fer un seguit d’activitats en anglès i visitar l’escola

Visita d’un grup d’alumnes i professors del Collège St. Joseph de Châteaubourg (França) Un any més, aquest cop el dia 16 d’octubre, ens van visitar 50 alumnes i 4 professors d’aquesta escola de secundària de la Bretanya. Els alumnes que cursen alemany a 3r ESO de la nostra escola van ser els encarregats de rebre’ls i fer tot un seguit d’activitats amb ells durant tot el dia, que van acabar amb una tarda d’esport a la platja.


Viatge a Alemanya MUNOG

The Gunilla Project

3a Setmana Europea de la FP

El MUNOG va celebrar-se a Sindelfingen del 18 al 24 d’octubre. Vàrem assistir amb una delegació de 10 alumnes de batxillerat i ens vàrem retrobar amb totes les escoles que normalment hi participen. Els nostres delegats van passar-s’ho d’allò més bé discutint, negociant i participant en totes les activitats que es van organitzar en aquest model tan exigent a nivell de continguts. Durant l’estada a Alemanya van poder visitar les ciutats d’Esslingen i Stuttgart, així com el museu de la Mercedes-Benz.

Una mica abans que els altres anys, el dia de la Castanyada, ens vam retrobar amb els alumnes i professors de l’Öckerögymnasieskola de Suècia, que arriben a Barcelona per mar. Aquesta escola té la peculiaritat que embarca els seus alumnes en diferents travessies a bord del T/S Gunilla. Quan passen per la ciutat fent la ruta del Mediterrani aprofitem per fer activitats conjuntes en anglès amb alumnes de 1r de batxillerat. Amb la col·laboració del Museu Marítim, vam començar amb uns ice-breakers i tot seguit vam fer una gimcana fotogràfica. En acabar, vam anar fins al vaixell, on ens van explicar la vida a bord i ens vam quedar per dinar.

A principis de novembre, i per tercer any consecutiu, la Comissió Europea va convocar la Setmana Europea de la Formació Professional per tal de potenciar aquests estudis arreu d’Europa i donar visibilitat, a partir d’un mapa interactiu, a la xarxa de centres europeus inscrits. Des de l’escola ens hi vàrem tornar a apuntar i vàrem organitzar tot un seguit d’activitats per als alumnes de FP segons les seves especialitats. Els alumnes van poder participar en vàries xerrades, presentacions i visites relacionades amb els seus estudis. També es va dur a terme la presentació d’una experiència Erasmus+ per part d’una exalumna de Laboratori, que va servir per animar els alumnes de 2n, que volen demanar beques Erasmus+.

Viatge a Dinamarca a l’EGMUN L’Espergaerde Gymnasium Model United Nations, va tenir lloc del 13 al 19 de novembre a Espergaerde, a uns 40 quilòmetres al nord de Copenhague. La delegació de l’escola va estar formada, en aquesta ocasió, per 14 alumnes, que van fer de delegats en els diferents comitès i per la Roser Pérez, exalumna i exdelegada MUN, que va fer de main chair (moderadora principal) d’un dels comitès. La feina de la Roser juntament amb la Nina, la seva seva co-chair danesa, va ser impecable. Els nostres delegats també van fer un molt bon paper, aconseguint encapçalar moltes de les resolucions que finalment es van aprovar en els comitès. A la Closing Ceremony la Marta Lladó i la Laura Conesa van recollir el premi a les millors delegades de primer any del seu comitè, el sempre difícil Consell de Seguretat Històric, on no només van haver de representar Hongria, sinó també traslladar-se en dos moments històrics del passat per fer-ho. Felicitats!

MUN Training Day A meitats de gener vam participar al MUN Training Day organitzat per l’INS La Vall del Tenes de Sta. Eulàlia de Ronçana. Aquesta activitat és la simulació d’un dia en un MUN. Els alumnes de les dues escoles van debatre en anglès el tema de la Malnutrició de les dones i els infants al món, i van haver de trobar i acordar solucions per intentar millorar la situació actual, tot representant els interessos d’uns països prèviament assignats.

Jornades de Mobilitat Erasmus+ A l’octubre es van celebrar les Jornades de Mobilitat Erasmus+ a Toledo, dirigides a coordinadors de Projectes Erasmus+, a les quals vam assistir per poder conèixer totes les novetats del programa i poder continuar gestionant aquesta oferta a FP.

Càstings participació MUNs 2019 A començaments de desembre es van fer dues reunions informatives sobre els MUNs i es van anunciar les proves de selecció per a aquells alumnes de 1r de Batxillerat i FP que volen participar-hi aquest curs o el curs vinent. Els càstings es van allargar més d’una setmana ja que hi va haver molts candidats. Cal destacar que el nivell de preparació, les ganes i la il·lusió per guanyar-se una plaça van ser impressionants! La darrera setmana abans de les vacances de Nadal es van donar els resultats i les cartes de nomenament als alumnes que han estat escollits per formar part de les tres properes delegacions: Romania, Alemanya i Dinamarca.

35


Ho voleu saber? Exposició “Moviment. De la idea a l’acció” dels alumnes de batxillerat artístic a l’Espai Jove la Fontana. L’exposició estarà oberta del 28 de febrer fins a l 15 de març. El cartell és obra de la Natàlia Aparici, alumna de 2n de batxillerat.

El Pere Francès, la Marta Garcia, el David Illarreta, la Carla Tesi i la Janire Lerin, alumnes de 1r de batxillerat, ens han representat a la lliga de debat de la Xarxa Vives d’Universitats.

Felicitem al nostre exalumne Bernat Puigdollers, historiador d’art, pel Premi Galeries 2018 a l’exposició “L’equilibri possible” que es pot veure al Museu de Montserrat fins al 5 de maig de 2019.

A la Lliga de Debat, diversos equips d’estudiants dels territoris de parla catalana (de 4t d’ESO, batxillerat, cicles formatius i universitaris) s’enfronten dialècticament sobre un tema polèmic i d’actualitat: Avui: Són necessàries les fronteres?

L’Anna Andorrà, exalumna de l’escola, ha guanyat la final del programa de TV3 El got d’aigua com la millor oradora jove de Catalunya. Novembre 2018: Participació a la Barcelona Games World juntament amb Escola Pia de Granollers i VIOD Games Studio. Hi vam explicar els nostres CFGS de videojocs, disseny audiovisual i entorns interactius. Com ja van sent tradició, aquest desembre va tenir lloc el Concert de Nadal de l’escola a favor de la Marató de TV3. Amb les vostres aportacions, vam sumar 1.100 euros que ajudaran a la investigació contra el càncer.

Han participat alumnes dels CFGS de Màrqueting i publicitat, Laboratori clínic i biomèdic i Animació 3D i dos estudiants de batxillerat científic com a voluntaris en l’organització del congrés 4YFN. En total, 15 estudiants.

PREMIS GAUDÍ 2019: La ultima virgen, treball fi de carrera a l’ ESCAC Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya de la Bárbara Farré, exalumna de l’escola, ha guanyat el Premi Gaudí 2019 al millor curtmetratge. I la nostra exalumna Anna Castillo ha guanyat el Gaudí a millor actriu secundària per Viaje al cuarto de una madre.

36

El poeta Josep Pedrals, exalumne de l’escola, ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019 de literatura catalana per l’obra Els límits de Quim Porta, un assaig novel·lat sobre qüestions de poètica i vida.

El 22 de gener vam comptar amb la Dra. Marta Ligioiz, llicenciada en medicina i cirurgia i màster europeu en neurociències que ens va mostrar de forma pràctica com s’estimulen les neurones amb l’aprenentatge. Ànims, emoció, interès... motiven la secreció de serotonina que interconnecta les neurones. Ens va regalar aquesta frase: aprenem més quan som més feliços.


L’Espai de fotografia Francesc CatalàRoca va acollir, del 22 de gener al 5 de febrer, l’exposició Contraris que recull el treball de recerca de batxillerat de la Maria Baulies, Emma Germés, Claudia Pellicer i Amaia Poza. El projecte mostra la seva visió personal sobre conceptes oposats: amor i odi, joventut i vellesa i por i valentia.

Only love can hurt like this, una obra escrita, dirigida i interpretada per l’Èric Pons i l’Anna Torrella, antics alumnes del nostre batxillerat escènic, ha guanyat el premi especial del jurat i el premi artista revelació per l’Èric a Mostra Teatre Barcelona 2018.

El passat 30 de gener, vam presentar el projecte SUMMEM a La Pedrera. Els alumnes de primer, segon i tercer d’ESO van explicar en què consisteix el projecte interdisciplinari SUMMEM, iniciat fa 3 anys a l’Escola. L’acte, al qual van assistir prop de 120 persones, va comptar amb la presència del Sr. Albert Pérez, en representació del Comissionat d’Educació, infància i joventut de l’Ajuntament de Barcelona, el Sr. Xavier Chavarria, Cap de la Inspecció educativa del Consorci d’Educació de Barcelona, del Sr. Toni Burgaya, secretari general de l’Escola Pia de Catalunya i de diverses direccions de centres educatius de la ciutat.

37


CONTACTEM AMB ELS EXALUMNES

Eloi Cordomí, meteoròleg L’Eloi és una cara prou coneguda per tots nosaltres. El coneixem com a un dels homes del temps de TV3 però és, també, exalumne de batxillerat de l’Escola Pia Nostra Senyora. Les primeres previsions del temps les va fer al plafó de l’escola, on penjava un butlletí cada divendres amb el pronòstic del cap de setmana. Amb aquella experiència es va atrevir a fer les primeres previsions a la ràdio municipal de Palau-solità i Plegamans, el poble on actualment resideix. A l’escola va fer el batxillerat científic i després va estudiar física. Ens confessa que els primers anys de la carrera li van anar molt bé, però el final se li va fer molt dur. Treballa a TV3 des del 2006 on va començar fent substitucions al 324. Ha treballat a “Els matins”, els telenotícies, el programa “Espai Terra” i actualment el podem veure cada tarda al programa “Tot es mou” on presenta una secció de meteorologia, natura i ciència. fotografia ©CCMA

L’home o la dona del temps heu fet imprescindible un espai a tots els telenotícies: el temps. Per què esdevé tant important predir el temps? La diferència de l’espai del temps a la televisió amb la resta d’informatius és que la majoria de persones se senten identificades amb la notícia que expliquem. Tothom viu el temps de prop d’una manera o altra i, en general, aquí a Catalunya ho fem molt intensament: fixa’t tenim un clima benigne i un entorn que ens permet fer sortides a la natura, anar a treballar en moto o en bicicleta, sortir a les terrasses quan fa sol, etc. De fet, moltes de les aficions dels catalans estan directament lligades a la meteorologia com ara anar a buscar bolets, esquiar a l’hivern, anar a la platja a l’estiu... son activitats que 38

generen un interès pel temps encara que sigui indirectament. A més a més, la meteorologia a Catalunya és especialment interessant per la quantitat de fenòmens diferents que es poden veure al llarg de l’any. Aquest ventall tan ampli és difícil de trobar en altres llocs del món. Has estudiat física i la teva professió és meteoròleg però ets també un comunicador. T’agradaria igual la teva feina sense sortir a la tele o a la radio? La veritat és que les vegades que m’ha tocat fer feines darrera de la càmera les he gaudit igual. M’agrada la ciència, la natura i la comunicació, i em trobo còmode fent qualsevol feina on pugui combinar aquestes disciplines. Vaig estudiar física pensant que si no trobava feina fent

de meteoròleg, podria dedicar-me a la docència i fer de professor en alguna escola o institut. De fet és una opció que no he descartat mai. En aquesta edició de la nostra revista, parlem del medi ambient i, sobretot, del canvi climàtic. Què hi ha de cert, i què d’imaginari, sobre el canvi climàtic? Són cicles naturals que es produeixen cada certs períodes o realment estem accelerant aquest canvis amb les nostres conductes? Ara mateix no hi ha cap dubte que l’actual canvi climàtic està provocat i accelerat pels humans. El clima ha patit molts canvis a llarg de la història del planeta, però la velocitat amb que està canviant ara no s’explica si no és a causa de les emissions


fotografia ©Jaume Cusidó

de gasos d’efecte hivernacle que hem produït les persones. Podem debatre les teories de com respondrà el planeta a aquest augment de la temperatura i de CO2, però en cap cas hem de posar en dubte que nosaltres en som els responsables. Com podem contribuir, des de la base, a evitar que la petja humana sigui tant irreversible? Els governs ens han d’ajudar, però l’última paraula la tenim les persones que hem de decidir i estar convençuts de tenir hàbits més respectuosos amb el medi ambient. Crec que el més important és que cadascú sigui conscient i responsable de la seva petjada ecològica. A la pràctica hem de fer un canvi de mentalitat: hem d’acceptar pagar un preu just pels productes que consumim i hauríem de conèixer l’impacte que causa la seva fabricació, la distribució i el seu ús. Imagina’t que tens a les mans dues samarretes iguals. Una val 10 euros i una altra 5. Si et diuen que la més cara s’ha fabricat i transportat amb mètodes sostenibles, faries l’esforç de pagar la diferència? Segur que moltes persones sí, però com que no tenim aquesta informació en general tendim a quedarnos amb els productes més barats sense ser conscients de l’impacte que generen al medi ambient. Crec fer una “etiqueta mediambiental” seria una de les millors maneres de fer pedagogia sobre les emissions de CO2 que generen tot allò que fem i consumim cada dia..

Tenen sentit les polítiques mediambientals globals, quan hi ha la meitat del planeta que reivindica poder embrutar igual que Occident?

em toca parlar del temps i de la natura d’una manera entretinguda. Treballem molt la posada en escena i això exigeix molta creativitat. Es un repte nou cada dia!

És molt important impulsar polítiques mediambientals respectuoses, però al final l’economia és la que mou el món. En un futur tothom pagarà el preu del creixement brut i descontrolat que hem tingut els països que actualment ens considerem desenvolupats, però en aquests moments hi ha maneres més netes de progressar i tecnològicament ja són assequibles. A Occident ens toca aplicar-les i facilitar que els països que es troben en fase de desenvolupament no cometin els errors que hem comès nosaltres.

Per què aconsellaries fer els teus estudis?

El capità Enciam deia que “els petits canvis són poderosos”. Segueix sent així, o cal un compromís mundial amb el mediambient? Les petites accions que fem cadascú son molt importants i hem d’aconseguir la manera de fer-les econòmicament viables. Només així es convertiran en accions quotidianes per tothom i seran realment efectives. Per què això sigui així també caldrà ser valents i lluitar per erradicar vicis i errors del passat que encara arrosseguem i que son molt difícils de canviar. Què és el que més t’agrada de la teva feina? La meteorologia sempre és canviant i la meva feina cada dia és diferent. Això m’agrada molt. D’altra banda, en aquests moments treballo al programa “Tot es mou”, el magazine de la tarda de TV3, on

A mi la carrera de física em va costar molt i no sempre l’aconsellaria. És una carrera bonica perquè entens l’essència de les coses i adquireixes una base de coneixement per entendre tot allò que et proposis, però la part més aplicada se l’ha de treballar cadascú pel seu compte o a través màsters, cursos, etc. Si us agrada la física, teniu inquietuds científiques i us van molt bé les mates, endavant!!! Les matemàtiques seran l’eina que fareu servir durant tota la carrera per formular teories i resoldre problemes. Quins records guardes de la nostra escola? Va ser la meva manera de conèixer el món real. Jo venia d’una petita escola de barri on tots érem com de la família i de cop vaig arribar a una escola amb 6 o 7 línies per curs, al centre de Barcelona i amb gent de tota la ciutat. El canvi va ser brusc però molt positiu. Vaig fer dos anys de BUP i els dos de batxillerat. Tinc molt bons records sobretot dels últims dos cursos on em sentia molt còmode amb els professors, vaig fer bons amics i recordo amb molt bon regust algunes activitats que organitzava l’escola com ara la pujada a Montserrat, les escapades científiques de cap de setmana o el viatge de fi de curs a Itàlia. 39


Nostra Senyora

ESO Educació des de l’experimentació científica. Educació des de la sensibilitat artística. Educació emocional i competència social. Projectes interdisciplinars SUMMEM.

BATXILLERAT Totes les modalitats: 11 itineraris diferents. Arts Plàstiques, disseny i audiovisual. Arts Escèniques, música i dansa (El Timbal I Sala Beckett). Ciències i Tecnologia. Humanitats i Ciències socials.

FORMACIÓ PROFESSIONAL GM Cures Auxiliars d'Infermeria. GS Laboratori Clínic i Biomèdic (Grup Quiron Salud). GS Imatge pel Diagnòstic i Medicina Nuclear (Health Diagnostic Grup Quiron Salud). GS Animació 3D, jocs i Entorns Interactius amb efectes especials per al cinema (ESCAC). GS Màrqueting i Publicitat. GS Arts Plàstiques i Disseny en Gràfica Audiovisual. GS Arts Plàstiques i Disseny en Gràfica Publicitària. GS Arts Plàstiques i Disseny en Gràfica Interactiva. Col·laboració amb el GS Tècniques d'Actuació Teatral - El Timbal. 40

http://nostrasenyora.escolapia.cat nostrasenyora@escolapia.cat www.facebook.com/epianostrasenyora @epnsdiputacio @epnsdiputacio EPNS diputacio epnsdiputacio

Escola Pia Nostra Senyora Carrer Diputació 277 08007 Barcelona Telf. 93 4881166