Page 1

B

företagen kommer att få upp ögonen, för det finns en marknad för detta. Det finns lika många klädintresserade tjockisar som smalisar bara att vi inte har så mycket alternativ. Vad har bloggen lärt dig? – Att det finns ett stort behov av större storlekar och förebilder, för det finns nästan inga. Vilka har vi i Sverige? Sarah Dawn Finer. Och i världen Beth Ditto, den stora tjockisikonen. Hon känns i och för sig som ett framsteg. Hon får sitta på första raden på modevisningar och vara på framsidan av glossiga magasin. Tjocka tillhör några av de sista grupperna det fortfarande är okej att klanka ner på och det är inte så många som vågar ta plats. Hur har bloggen ändrat din syn på dig själv? – Innan bloggen hade jag inte pratat så mycket om storlek. Men efter att jag hade varit inne på forumet Kurvigheter hittade jag en massa tjejer med olika kroppsformer. Jag började diskutera med andra och märkte shit, jag är inte ensam. – Jag önskar att jag hade hittat det här självförtroendet när jag var 16– 17 år, för det var då jag behövde det

som mest. Styrkan är att man inte är ensam. Hur fick du modet att starta bloggen? – Jag tänkte: ”Vad kan de säga som jag inte redan har sagt till mig själv när jag var yngre?”. Jag har också tänkt de här klassiska tankarna, att jag måste vara smal. Nu känner jag att äh! jag tycker faktiskt om mig själv som jag är. Det som är mest frustrerande är att allmänheten ser på en som om man vore mindre smart och man kan lätt bli behandlad därefter. Det handlar mycket om hur man tilllåter människor att behandla en. Jag tar ingen skit och får inte heller så mycket. Vilken är den vanligaste responsen? – Jag har fått jättemycket bra respons från vanliga Svensson-läsare. Sedan har jag mejlat till H&M när jag skrivit ett kritiskt inlägg för att höra om de har någon kommentar. Men det har inte varit så mycket intresse där, det blir ingen uppföljning. Jag är jätteintresserad av att föra en debatt med dem som gör kläder.

”De tänker inte koncept i kroppsform, att även tjockisar också har olika kroppsform. Det är inte bara femtioåriga tanter som är tjocka utan också sextonåringar, och de vill vara fina i skolan.” Thina Grotmark, alias “Beyondsizes”. FOTO: THINA GROTMARK

loggaren Beyondsizes – Thina Grotmark – peppar sina medsystrar enligt parollen ”älska dig själv oavsett storlek” genom att tipsa om plussize-plagg och samtidigt ifrågasätta den ensidiga bilden av vad som sitter snyggt på vem. Hur har fettpaniken påverkat dig? – Var ska man börja? Som klädintresserad är det både konstigt och förnärmande att det inte finns så många alternativ. Ta H&M, det är sorgligt att de har jättemånga snygga kläder men i tjockisrutan finns det ingenting, märket BIB har sett likadant ut sedan 1992, bara fyrkantigt. De tänker inte koncept i kroppsform, att även tjockisar också har olika kroppsform. Det är inte bara femtioåriga tanter som är tjocka utan också sextonåringar, och de vill vara fina i skolan. Är plus-size-personer för dåliga på att säga ifrån i butiken? – Jag tror många inte tycker att de förtjänar att ha snygga kläder, tyvärr. Det är ofta jag får mejl från tjejer som undrar: ”Jag ska på bröllop och hur ska jag kunna gå dit? Var ska jag kunna hitta en klänning?” Jag hoppas att

KRISTIN NORD kristin.nord@sydsvenskan.se

Bloggaren Beyondsizes om … ... idealen:

… smalhetsen:

… Beth Ditto

● ”Ska man vara en snygg tjockis får man lära sig att tänka outside the box, trolla med knäna och ge sig fan på att finna sin egen stil i tjockisdjungeln. Här är mitt försök, min stil och det som får mig att vara jag. Love it hate it, gör vad du vill. Det här är ingen modeblogg, det är en stilblogg som riktar sig till de tjejer som drar pluszise i Sverige. Jag har själv saknat en, varför muttra och gnälla om jag inte gör något åt det själv? Ja, jag startar en själv, jag går i bräschen. HERE YA GO, THIS IS ME.” (18 juni 2008)

● ”Det är verkligen lätt att känna sig ensam i en värld där endast de smala får synas offentligt. Det är enkelt att börja ifrågasätta sig själv och sitt eget värde om man hela tiden jämför sig med ett ideal som många inte kan uppnå hur de än bär sig åt. Det är mer regel än undantag att intala sig själv att man är ful för att man är tjock. Jag vet att det inte stämmer. /…/ Jag inspireras och letar aktivt efter människor som jag tycker är vackra med ett annat ideal än vad media förespråkar och jag inser att jag inte är ensam om att inte vara smal. Det finns massa vackra människor där ute.” (17 augusti 2009)

● ”Drömmen om vem man skulle kunna vara som smal bor hos så många människor, som om det vore svaret på varenda misslyckande man gjort i livet. /.../ Att i alla lägen säga att det är för min hälsa är rent ut sagt bullshit, i de flesta fall handlar det om drömmen om att vara smal för att det förenklar livet. De flesta vet att det inte är hälsosamt att vara fet, men de flesta vet att det sliter på hjärta och andra organ och inte är hälsosamt att svälta kroppen heller, moment 22 helt enkelt.” (16 juni 2009)

● ”Hon ber inte om ursäkt för att hon finns och skäms inte för att ta plats. De oskrivna tjockisreglerna bryter hon på alla sätt med korta kjolar och galna färger. En del kläder sitter som ålskinn på hennes kurviga former. Hon är lika älskad som hatad. Hon är dessutom stor i käften och tar inte skit, sånt gör mig mer än förnöjd. My kinda girl!” (19 juni 2008)

SYDSVENSKANH Söndag 6 september 2009

FOTO: PATRICK SÖRQUIST

… programförklaringen:

19

Beyond Sizes i Sydsvenskan  

Intervju with Beyond Sizes in Sydsvenskan

Beyond Sizes i Sydsvenskan  

Intervju with Beyond Sizes in Sydsvenskan

Advertisement