Page 1

Septe ber Oktom ber Nr. 5– 2017

Oktob erfest!

ELDHUSRØKTE SPESIALITETER

VARMENDE SUPPE

Pølsefest!


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

i e r n o t om s i H Oktoberfe sten Den 12. oktober 1810, giftet Kronprins Ludwig av Bayern seg med Prinsesse Therese. Til ære for det kongelige paret ble det avholdt en stor festival (inkludert et hesteløp) utenfor byportene i München. Hesteløpet ble arrangert også året etter og deretter ble det en årlig begivenhet. Etter hvert som festivalen vokste, utvidet man til tivoli, leker, landbruksmesse og sirkus. I begynnelsen ble øl kun servert i noen få telt, men etter hvert har dette vokst frem til at man har massive telt med plass til opptil 94 000 mennesker. I dag varer oktoberfesten i 16 dager til ende, fra midten av september til den første helgen i oktober.

Foto: Fox Photos/Stringer

Foto: ullstein bild/Contribut or

mer elle Oktoberfest-kosty Ølfruer kledd i tradisjon 8). (München oktober 192

2

Tre herremenn fra Baye rn kledd i Lederhosen og tradisjonelle jakker og hatter (Münch en rundt 1910).


OKTOBERFEST

Heomrzmliecnhauf

k will

Oktoberfest im den

klokken

pølser fra: Vi serverer

Inviter til oktoberfest!

Vi har laget ferdige plakater for deg som du kan printe ut og henge opp! Plakatene finnes i formatene A4 og A3. Du finner de her: www.norturaproff.no/oktoberfest

Visste du at: I Tyskland, når de mener «jeg bryr meg ikke», sier de «Das ist mir Wurst». Dette kan oversettes med ”Det er PØLSE for meg”.

3


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

L, L U F T K J ØT S R Ø K T ELDHU

n g a e v r E a r f e s l ø p s Gard Eldhusrøkt Gardspølse er fremstilt slik pølsene tradisjonelt ble laget på gardene i Evangertraktene. Grov, saftig og med nydelig smak. Opplev den faste, fine kvaliteten, smaken av natur, av eldhus og av godt håndverk. Super å dele i biter og bruke til oktoberfest – eller som tilbehør til raspeballer.

ELDHUSRØKT GARDSPØLSE

Eldhus-produktene kommer fra vakre Evanger i Voss kommune. Tradisjon og omtanke kjennetegner produktene fra vårt eldste miljø for røyking, tørking og speking av kjøttvarer på Vestlandet. Det er det gamle håndverket som gir den fine modningen og den gode smaken. 4

79,-

pr. kg

Fryst, 1,8 kg Varenr. 405187 EPD-nr. 2408409

Frysevare

Lagerført Nortura


OKTOBERFEST

Husk og så! GILDE SNITZEL AV SVIN, RÅ 130 G Fryst, 3,3 kg Varenr. 469657 EPD-nr. 1212414

Lagerført Frysevare grossist

Snitzel eller «Schnitzel» på tysk, er en av de vanligste matrettene i Tyskland og Østerrike. Man skiller mellom «Wienerscnitzel», som er laget av kalv og «Schnitzel Wiener Art» som er en variant av svinekjøtt. Snitzel er saftig kjøtt panert med sprø kavring. Gilde snitzel av svin er ferdig panert, slik at du kan legge den rett i stekepannen. Saftig svinekjøtt i midten og sprø panering utenpå. 5


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

Ok

toberpøl

URØKT BRATWÜRST ER FOR KJENNERE! Urøkte pølser er for kjennere – og denne er basert på de beste tyske pølseoppskriftene. Pølsen har et meget høyt kjøttinnhold på hele 83 %, og har en balansert smak av pepper, karve og majoran.

6

! t s e f se

KRAINERPØLSE – KJØTTFYLT OG KRYDRET Gilde Krainerpølse er inspirert av den tradisjonelle slovenske pølsetradisjonen. Den har et kjøttinnhold på hele 78 % kjøtt av svin og storfe. Pølsen inneholder smakfulle krydder som vårløk, ramsløk, hvitløk, ingefær og koriander.

GILDE URØKT BRATWÜRST 90 G

GILDE KRAINERPØLSE 105 G

- 15 %

- 15 %

Fryst, 4,5 kg Varenr. 465837 EPD-nr. 4608923

Fryst, 2x2,1 kg Varenr. 417297 EPD-nr. 2727246

Frysevare

Lagerført grossist

Frysevare

Lagerført grossist


OKTOBERFEST

Pretzels 2,5 dl vann 1,5 ts tørrg jær 0,5 ts salt 0,5 ss sukker 6 dl hvetemel

Til koking: 1,5 l vann 50 g natron maldonsalt

Ha vann i en bakebolle og rør inn tørrg jær. La stå i 10 minutter. Rør inn salt, sukker og mel til en smidig deig. Ha ut på et melet bord og elt godt i 5 minutter. Ha deigen tilbake i en bolle smurt med olivenolje, dekk til og la heve i ca. 1 time. Ha deigen ut på et melet bord og del den i 8 emner. Rull hvert emne til en lang, tynn pølse og form små kringler. Legg over på stekebrett dekket med bakepapir og sett i kjøleskapet, utildekket, i ca. 1 time. Sett ovnen på 220 °C og kok opp vann i en stor gryte. Ha natron i det kokende vannet og legg hver pretzel på en stekespade, dypp den i det kokende vannet i 15-30 sekunder og legg tilbake på bakebrettet. Dryss med maldonsalt. Gjenta med alle sammen. Stek de kokte pretzlene i ovnen i ca. 15 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.

Prøv og så! GILDE CHORIZOPØLSE 45 G Fryst, 2,5 kg Varenr. 464267 EPD-nr. 2806107 Frysevare Lagerført Nortura

7


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

p e p ! u s e d n e Varm Ertesuppe har lange tradisjoner i Norge, både som festmat og som god gammeldags bondekost. Gildes oser av gammel tradisjon og den gode smaken vi alle husker fra mormors kjøkken. Tradisjonen tro er suppen kokt på svinekjøtt. Her har vi laget en variant der vi har revet skinkeknoke og biter av Eldhusrøkt Gardspølse (se side 4-5) oppi.

Tips!

Du kan også bruke ferdigkokt honningmarinert svineknoke (se s. 13)

8


OKTOBERFEST

GILDE ERTESUPPE

GILDE SKINKEKNOKE

48,-

35,-

Fryst, 2,0 kg Varenr. 472017 EPD-nr. 4364907

Fryst, 10,0 kg Varenr. 428545 EPD-nr. 794412

pr. kg

pr. kg

Frysevare

Lagerført Nortura

Frysevare

Lagerført Nortura

9


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

Eldhusrøkt bacon

- tradisjon og smak! Baconet henger i eldhuset en dag og blir røkt på oreved. Dette gir en naturlig og fin rødfarge. Tørrsaltingen gir et bedre og sprøere bacon. Baconet kan stekes i skiver eller terninger til tradisjonelt bruk. Egner seg godt til å bli stekt i tykke skiver som flesk og duppe. Baconet kommer i bit uten svor.

Minestronesuppe med Eldhusrøkt bacon og svineknoke DAG 1: Dagen før trekker/koker du svineknoken. DAG 2: 200 g hvite bønner, tørkede eller kokte (bløtlegges i ca 1 time (tørkede)/20 min (kokte)). 1 stk laurbærblad 1 stk tomat, knust 1 liten potet, skrelt 100 g Eldhusrøkt bacon i terninger 4 gode skiver Eldhusrøkt bacon til pynt 2 stk små rødløk 2 stk gulrøtter 2 stk stangselleri-stilker ½ stk fennikel 3 hvitløksfedd, hakket 1 liten bunt basilikum, blader og stilker hver for seg 400 g gode hermetiske plommetomater 1 stk squash delt i små biter 200 g spinat, vasket 5 ½ dl kraft (fra svineknoken) 50 g tørket pasta Extra virgin olivenolje Havsalt, nykvernet pepper Revet parmesan Kok bønnene møre med laurbærblad, knust tomat, potet og tørkede bønner (bløtlagt i ca 1 time). Sil av og spar på kraften og bønnene, kast tomat og potet. Mens bønnene koker lager du sofritto. Varm olivenolje i en gryte, tilsett Eldhusrøkt bacon i biter, løk, gulrøtter, selleri, fennikel, hvitløk og basilikumstilker. La de bli blanke på svak varme, ca 20 min. Det skal være mørt, men ikke brunt. Tilsett tomater, squash og rødvin. Trekk videre i 15 min. Tilsett til slutt spinat, tørket pasta i små biter, kraft og bønner. Smak til, dryss over revet parmesan, basilikumblader og en klunk extra virgin olivenolje. Suppen skal være tykk, men spe med kraft hvis du vil ha den litt tynnere.

ELDHUSRØKT BACON BIT

165,-

pr. kg

Fryst, ca 2,0-2,5 kg Varenr. 405028 EPD-nr. 4475943

10

Frysevare

Lagerført Nortura


OKTOBERFEST

Eld

t e husrøkt brisk

Eldhusrøkt brisket består av den tykkeste delen av brystmuskelen hos storfe, og er fremre del av brystet. Dette er godt marmorert kjøtt med mye bindevev. Glasèr g jerne med en søt BBQ-saus. Server for eksempel med cole slaw og pommes frites, bruk den i klassisk amerikansk brisket sandwich eller server som “sharingplate” for to personer med spennende tilbehør.

Baguette med brisket, BBQ-saus og fritert løk 1 PORSJON 1 stk liten baguette 2 ss BBQ-saus 100 g Eldhusrøkt brisket i skiver 20 g fritert løk sylteagurk til servering Fritert løk 3 stk løk 1 l nøytral olje

Skjær løken i tynne skiver. Bruk g jerne en mandolin. Varm opp oljen og friter løkskivene i puljer til sprø, ca. 30 sekunder. Del baguetten i to på langs og smør BBQ-saus på topp og bunn. Fyll med skivet brisket og topp med fritert løk. Server med sylteagurk.

ELDHUSRØKT BRISKET SOUSVIDEKOKT

154,-

pr. kg

Fryst, 5,0 kg Varenr. 405297 EPD-nr. 4730933

Frysevare

Lagerført Nortura

11


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

XE A H S N EI S C H W I G K A L KU N & SAFT

r e b okto

d e r t o ! b t s fe

Schweinshaxe er en tradisjonell tysk variant av svineknoke, servert på benet. Denne passer perfekt på oktoberfestbordet. Gildes honningmarinerte svineknoke kan fint brukes dersom du ønsker en smakfull og enkel variant av denne. Knoken har god smak og god balanse mellom sødme og salt, parfymert med røksmak. Den er ferdig sousvidekokt og trenger kun oppvarming. Servér hel på benet – eller riv kjøttet fra hverandre. Sjyen i posen er perfekt å koke inn – blir den beste sjysausen. Her har vi laget en pølsecassoulet med bratwürst og kalkunfilet i tillegg, servert på en sharingplate.

12


OKTOBERFEST

GILDE SVINEKNOKE HONNINGMARINERT SOUSVIDEKOKT

89,-

pr. kg

Fersk, 0,9-1,1 kg Varenr. 439581 EPD-nr. 4470795

Lagerført Nortura

NB!

KAMPANJE KUN I SEPTEMBER.

PRIOR KALKUNFILET M/SKINN SOUSVIDEPAKKET

- 20 % Fryst, 3 x 1,5 kg Varenr. 375220 EPD-nr. 1004944

Frysevare Lagerført Nortura

13


SEPTEMBER/OKTOBER 2017

HONN MARININGERT

Svineka m Gilde honningmarinert svinekam er ferdig sousvidekokt. Produktet er røkt med eplerøyk, noe som gir en mild, fin røksmak. Honningen gir også en god og spennende smak til svinekammen. Kammen er ferdig til bruk. Man kan enten varme den i posen eller ta den ut av posen og steke den i ovnen. Produktet er veldig tidsbesparende og gir minimalt med svinn. Svinekammen er fin å bruke til både lunsj og middag. Kan også skjæres i skiver og brukes i påsmurt.

GILDE SVINEKAM HONNINGMARINERT SOUSVIDEKOKT

109,-

pr. kg

Fersk, 1,5 kg Varenr. 468101 EPD-nr. 4526067

Lagerført Nortura

Honningmarinert svinekam med kremet potetsalat Honningmarinert svinekam Varm svinekammen i ovnen på 160 °C i 20-30 minutter og del i skiver. Server på fat med kremet potetsalat til. Kremet potetsalat 600 g nypoteter 1 stk purre 1 stk fennikel 3 stilker stangselleri 1 stk rødløk

14

2 stk maiskolber 3 ss hakket bladpersille 1 ss hakket gressløk 3 dl lettrømme 2 dl majones 1 ss dijonsennep 3 ss eplesidereddik 0,5 ts salt 0,5 ts pepper Del potetene i biter og kok møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og la dampe av.

Grovhakk purre, fennikel, stangselleri og rødløk. Grill ferdigkokte maiskolber på grillen så de blir litt svidd. Skjær av maiskornene med en skarp kniv. Du kan ev. bruke hermetisert mais. Vend grønnsakene og hakkede urter med potetene. Krydre med salt og pepper. Lag en kremet dressing ved å blande lettrømme, majones, sennep, eddik, salt og pepper. Vend med grønnsakene til godt blandet. Salaten kan g jerne serveres lun.


OKTOBERFEST

Braiserte lårskiver av lam med bakt tomat, karamellisert sjalottløk og potetpuré 1 kg lårskiver av Lam frå Hardanger 4 stk hvitløkfedd 1 stk gulrot 5 dl kraft 3 dl rødvin 2 kvister rosmarin 2 dl hvitvin 2 dl lammekraft Nøytral olje Brun kjøttet på begge sider i en varm panne med litt olje. Ha over i en liten ildfast form. Fres rosmarin og grovhakket hvitløk og strø dette over lårskivene. Tilsett hvitvin og kraft, dekk til med folie og stek i ovn ved 120 °C i 2,5 time. Reduser sjyen og bruk den som saus.

Vi har verdens beste lam i Norge – med en helt unik historie. Gilde Lam frå Hardanger gir deg sunne og friske lam rett fra fjellbeite, engasjerte bønder som tar vare på dyra og kyndige hender på Nortura Sandeid som foredler produktene. Det å ha produkter med historie på menyen, er med på å gi dine g jester en helt spesiell spiseopplevelse! Fortell g jesten om opprinnelsen og kvaliteten – vi gir deg de verktøyene du trenger.

Bakt tomat 4 klaser cherrytomater 3 dl olje Klipp av tomatene slik at du får med litt grønn stilk, legg de i en ildfast form og hell over oljen. Stek dette på 180 °C i ca 10 min. Avkjøl. Karamellisert sjalottløk 3 banansjalottløk 1 ss finhakket bladpersille 2 ss smør 2 dl eplemost Skrell sjalottløken og del den i 2. Kutt så i tynne halvmåner og stek det på lav varme mens du rører. Når løken begynner å ta varme har du på eplemost og koker dette helt inn. Da får du en karamellisering av løken. Vend inn finhakket bladpersille rett før servering. Potetpuré 800 g poteter 1 dl varm helmelk (eller g jerne fløte) 100 g smør salt og pepper Skrell og del potetene i biter. Kok potetene møre i ca. 20 minutter. Hell av vannet og la dampe av. Mos eller passér poteten g jennom sikt for å få de finmalt og tilsett melk og smør. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en rikere og fyldigere smak på potetpuréen, erstatt helmelk med fløte og tilsett mer smør.

GILDE LAM FRÅ HARDANGER LÅRSKIVER

99,-

pr. kg

Fryst, 2,5 kg Varenr. 455017 EPD-nr. 4626826

Frysevare

Lagerført Nortura

15


Kampanjeprodukter september-oktober EPD-nr.

Varenr

2408409

405187

Produkt Eldhusrøkt gardspølse 300 g, fryst

Vekt

Rabatt/ pris pr. kg

1,8 kg

79,00

4,5 kg

15 %

2 x 2,1 kg

15 %

2,0 kg

48,00

10 kg

35,00

2-2,5 kg

165,00

5,0 kg

154,00

0,9 - 1,1 kg

89,00

3 x 1,5 kg

20 %

1,5 kg

109,00

2,5 kg

99,00

Lagerført Frysevare Nortura

4608923

465837

Gilde Urøkt bratwürst 90 g, fryst Lagerført Frysevare grossist

2727246

417297

Gilde Krainerpølse 105 g, fryst Lagerført Frysevare grossist

4364907

472017

Gilde Ertesuppe, fryst Lagerført Frysevare Nortura

794412

428545

Gilde Skinkeknoke, fryst Lagerført Frysevare Nortura

4475943

405028

Eldhusrøkt bacon bit, fryst Lagerført Frysevare Nortura

4730933

405297

Eldhusrøkt brisket sousvidekokt, fryst Lagerført Frysevare Nortura

4470795

439581

Gilde Svineknoke honningmarinert sousvidekokt, fersk Lagerført Nortura

1004944

375220

Prior Kalkunfilet m/skinn sousvidepakket, fryst Frysevare Lagerført grossist

4526067

468101

Gilde Svinekam honningmarinert sousvidekokt, fersk Lagerført Nortura

4626826

455017

Gilde Lam frå Hardanger lårskiver, fryst Lagerført Frysevare Nortura

TILBUDENE GJELDER LEVERANSE VIA ASKO OG SERVICEGROSSISTENE. (PRODUKTER SOM ER LAGERFØRT HOS NORTURA, FØRES IKKE AV ALLE SERVICEGROSSISTENE). VI TAR FORBEHOLD OM TRYKKFEIL , UTSOLGT OG AT PRISENE KAN VARIERE NOE.

Salgskontor Sør-, Øst- og Vest Norge tlf. 815 815 44 Salgskontor Nord- og Midt Norge tlf. 815 220 85 Nortura PROFF

I

Lørenveien 37, 0585 Oslo

I

Postboks 360 Økern, 0513 Oslo, tlf. 03070

www.norturaproff.no facebook.com/norturaproff

instagram.com/norturaproff

I

proff@nortura.no

NB! KUN I SEPTEMBER

Kampanje 5 - 2017 - Oktoberfest  

september-oktober 2017