Page 1


innhold

WHAT'S UP?

content Dudes love burgers&

18 16 28

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

6

12 «I still eat a burger at a counter with ketchup dripping down my face.» Scarlett Johansson

BURGER FACTS.............................................................. 2 STYKNING OG RÅVARER................................................ 4 NYE BURGERDEIGER..................................................... 6 BURGERTRENDEN......................................................... 8 5 BURGERBRØD.......................................................... 10 OPLAND BURGER & STEAK.......................................... 12 JAN HUGOS CHAMPAGNEBURGER.............................. 14 GARNITYRTIPS............................................................. 16 MONA HALVORSEN................................................. 18-23 MONAS BURGERE........................................................ 24 SIDE ORDERS............................................................... 26 GILDE HOMESTYLE BURGER........................................ 28 GILDE CLASSIC BURGER.............................................. 30 THE BLACK BURGER.................................................... 32 NORTURA PROFF......................................................... 34 PRODUKTOVERSIKT.......................................... BAKERST

1


Burgomania FACTS

1904

1937

Burgeren blir først kjent på «the St. Louis World’s Fair», hvor texaneren Fletcher Davis solgte hamburgeren som en liten snack.

Kokk Bob Wian i Bob’s Big Boy i Glendale, California, legger to hamburgere oppå hverandre, med brød imellom, etter at en kunde ber om noe nytt. Dobbeltdekkeren er født.

1100

1921

1940

Opprinnelsen til hamburgeren er tartar (gjerne av hestekjøtt), som finnes beskrevet helt tilbake til 1100-tallet.

Walter A. Anderson og forretningspartneren Billy Ingram åpnet den første «White Castle»restauranten – verdens eldste hamburgerkjede. Anderson stekte hans legend­ariske biffburger på en seng av løk, og solgte den for en nikkel (5 cent).

A GIANT IS BORN: Richard og Maurice McDonald åpnet sin første Drive-in-restaurant i San Bernardino, California. Maten leveres rett til kundene i bilene sine av «Carhops» på rulleskøyter.

THE ORIGINAL BURGER Hamburgeren er ofte sett på som en amerikansk oppfinnelse og flere amerikanere har gjort krav på tittelen «Inventor of the Hamburger». Dette er litt tvilsomt, selv om den moderne formen for hamburger nok er amerikansk. Noe så godt som burgeren kan bare komme fra Europa, eller faktisk Mongolia. Opprinnelsen er tartar (gjerne av hestekjøtt), beskrevet helt tilbake til 1100-tallet. Kublai Khan introduserte tartar til moskovittene når han invaderte Moskva på 1200-tallet og retter med kvernet kjøtt spredte seg derfra til Europa og spesielt Tyskland. På 1700-tallet flommet russiske emigranter til Tyskland og tok matkulturen med seg. Og på 1800-tallet ble Hamburg viktigste europeiske havn for emigrasjon til USA og New York. I New York begynte restauranter å lage tradisjonell «tysk» mat for å tiltrekke seg tyske reisende og sjøfolk og Hamburg Steak var populært, servert rå som en tartar eller lettere stekt med en rå eggeplomme. Det er flere amerikanere som mener de var først ute med å flate ut hamburgeren og servere den mellom to stykker brød, alle rundt 1900. Men det kan godt hende at den også kom fra Hamburg, en kokk ved navn Otto Kuasw

2

serverte en sjømannsstek: hamburger med speilegg mellom to ristede brød, allerede i 1891. Jordan Moore, Charlie Nagreen og Fletcher Davis nevnes som opphavsmenn til den amerikanske varianten av hamburger. Den ble raskt populær og utviklet seg fra 1900 og utover. Den virkelig store veksten kom først gjennom at mekaniske kjøttkverner ble oppfunnet og forbedret. Å kunne kverne store kvanta kjøtt rasjonaliserte produksjonen slik at burgeren ble rimeligere. Deretter ble en ny forretningsmodell – franchise – oppfunnet. Dette gjorde at Fast Food-konsepter spredte seg raskt over hele USA med rasjonell drift, like produkter og lik design. Den burgerkulturen som har dukket opp de siste årene går imidlertid mer tilbake til røttene og har mer fokus på kvalitet og håndverk og smak. DudeFood har tatt burgeren tilbake!

Hvis man plasserer alle hamburgere spist i Amerika hvert år etter hverandre, vil man man få en lengde s om tilsvarer jordens omkrets – 32 ganger!

VERDE N STØRS S T E HAMB URGER VEIER 913 KG !

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


1957 WHOOP-DEE-DOO: Burger King lanserer «Whopper», deres høyest profilerte produkt.

2002

2013

Gilde vinner den internasjonale innovasjonsprisen på Sial d'Or for sin Rollerburger.

Bedre burger-bevegelsen inspirerer til mer individualisering og forbedring av kvaliteten på mange av burgerne som tilbys.

1956

1983

2016

VG trykker en oppskrift på «en hamburger, som mor kan lage i stand, før hun går ut søndag morgen, og som familiens medlemmer så kan steke og servere selv etter som de kommer hjem fra båtturen eller badeturen», men advarer samtidig: «En reell amerikansk hamburger er det vanskelig å få laget, vi har ikke alle ingrediensene.»

Gilde produserer hamburger for første gang.

Nortura PROFF lanserer Burgomania.

Spis opp sparepengene dine – vi snakker verdens dyreste hamburger. «The Glamburger» koster hele kr 11.000,- og består av noen av de mest eksklusive og dyreste ingrediensene man kan få tak i, som blant annet Kobebiff, svarte trøfler, kanadisk hummer og safrankrydder. I tillegg får du belugakaviar og andeegg pyntet med spiselige gullblader som topping. Burgeren serveres på Honky Tonk i London.

5.474.103 6 MILLIONER

– antall Gildeburgere produsert til proffmarkedet i 2015

Nortura produserer HVER TIME:

ca 1.200 kg HAMBURGERE HVER UKE:

ca 900.000

4

HAMBURGERE HVERT ÅR:

ca 42.000.000

2

HAMBURGERE

2011

2012

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

2013

2014

2015

3


Cut the BULL Stykningsdeler for burgere

Kvernet kjøtt kan være så mangt. I våre nye burgerdeiger bruker vi kun utvalgte stykningsdeler, blandet med kjøttfett for den riktig saftige smaken.

FLATBIFF

SHORT RIBS

RUNDSTEK

• Mager stykningsdel med ca 2 % fett. • Gir god og fyldig biffsmak til burgeren.

• Naturlig fet stykningsdel – kjempefin å bruke til burger. • Har langsgående kjøttfibre, noe som gjør at kjøttet oppleves som mørere enn kjøtt fra eksempelvis lårstykket. • Må kvernes litt finere for å unngå brusk og sener. • God kjøttsmak.

• Grovere kjøttstruktur. • Noe fettmarmorering/sjatteringer i muskulaturen. • En mager stykningsdel som ligger på ca. 3 % fett. • Blander man rundstek i burgeren får man et bedre tygg – og en god kjøttsmak.

– intens kjøttsmak

– overgår forventningene

– gir biff-følelsen

BRISKET

fra Innherred – burger med opprinnelse • Stykningsdel som egner seg godt til burgere. • Har langsgående kjøttfibre slik at kjøttet oppfattes som mørt. • Grovt kvernet. • Fettprosent på ca. 16–20 %. • Intens og god kjøttsmak.

4

OM INNHERRED: Innherred er et distrikt i NordTrøndelag fylke som omgir de indre delene av Trondheimsfjorden. Bygdene ved fjorden har uvanlig gode forhold for jordbruk.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


TRYGT MED NORSK KJØTT • N  orske råvarer har en kvalitet og historie som overgår det meste i Europa. · De norske dyrene har det godt; dyrehelsen er på topp. Lavt smittepress og antibiotikabruk gir oss kjøtt av ypperste kvalitet. · Vår geografi og klima er en fordel i forhold til dyras helse, vi bruker norske fôrressurser – og kyr og beiting er viktig for norsk kulturlandskap. · Dyrenes velferd er høyt priortert av norske bønder. Ikke bare fordi friske dyr gir god trivsel i fjøset, men også fordi dyr er mer produktive når de har det godt. · Bak en frisk og produktiv dyrerase ligger det også mange års avlsarbeid. Norge er i verdenstoppen på dette arbeidet med for eksempel rasen Norsk Rødt Fe.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

AMERIKANSK MOT NORSK Mange har bemerket at det er forskjell i smaken på burgere fra burgerens hjemland, USA, og Europa. Det er flere ting som påvirker dette. Generelt er norske dyr litt magrere. Vi har et annet skjæremønster her i Europa og fokus på magrere mat er større i Norge og Europa enn i USA.

5


your own BLEND MIX

Vi lanserer rene burgerdeiger basert på stykningsdeler. Her kan du blande og finne den beste miksen for deg. Flere av deigene fungerer også ypperlig alene.

KVERNET KJØTTFETT

KVERNET RUNDSTEK

– tilfører smak og er naturlig tilsetning i burgerne

– gir biff-følelsen

KVERNET BRISKET fra Innherred – intens kjøttsmak

6

Restauranter i USA tilbyr gjestene sine å lage egne blandinger ut fra et sortiment av stykningsdeler. Vi er kanskje ikke helt der i Norge ennå, men å ha sin egen burgerblanding blir viktigere. Skreddersydde grunnsmaker gjør at kunden oppsøker akkurat DEN burgerbaren. Kverningsgrad, spesifikke stykningsdeler, fettprosent og stekemetoder kan kombineres slik at burgeren blir unik og særegen. Kundene er blitt mer kunnskapsrike og setter pris på historier rundt maten.

KVERNET SHORT RIBS – mør og fet

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


VÅRE BURGERDEIGER • Er nøye utvalgt og kvalitetstestet på alle kriterier. • Er kun kjøtt uten tilsatt vann og krydder. • Er kun basert på stykningsdeler. • Kommer fersk i 2 kg dynoskål. • Sikrer god mattrygghet – du slipper risikoen ved å kverne selv. • Kjøkkenets kapasitet bedres. • Inneholder kun norsk kjøtt.

FERDIG BURGERBLANDING Vår ferdige burgerblanding er en enkel løsning med lite jobb.

Den fantastiske kombinasjonen av flatbiff (25 %) og short ribs (75 %) gir en saftig burger med rett fettprosent, en helt rett kjøttkonsistens og en riktig struktur. Rett og slett et veldig bra utgangspunkt!

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

7


BURGOMANIA Trenden øker

NORTURA PROFF HAR VÆRT MED PÅ PRODUKTUTVIKLING OG KONSEPTUTVIKLING SIDEN STARTEN. VI ØNSKER AT KUNDENE VÅRE SKAL OPPNÅ SUKSESS OG ER STOLTE AV Å HA EN UNIK PRODUKTPORTEFØLJE OG SERVICEGRAD. VI FØLGER UTVIKLINGEN OG ER STOLTE AV Å KUNNE SAMARBEIDE MED DYKTIGE KOKKER OG KONSEPTUTVIKLERE.

BURGASM

BÆREKRAFTTRENDEN Fokus på opprinnelse, matkvalitet, rene ingredienser og håndverk kommer til å øke og være enda viktigere. Det rene, norske kjøttet med kjent opphav er trygt for kundene. Denne trenden gjør også at det er viktig å ha et vegetar-alibi på menyen. Og hva med eggburger?

NO NONSENSE & MYE SMAK Trendene viser mer og mer fokus på kvalitet i råvarene og stekingen. Kjøttet – og smaken på kjøttet er i fokus. Tilbehøret kommer i annen rekke. Disse trendene er tydelige i USA og f.eks i Sverige. I Norge er trendene litt annerledes. Selv om vi også har mye fokus på kjøtt og kvalitet, ser vi på burger som et komplett måltid, med mye og tildels avansert tilbehør. Tilbehøret har ofte mye smak og gir burgeren tydelig karakter, mens i utlandet er det burgeren selv som står i sentrum.

= den følelsen man får etter å ha spist en god burger. Den norske bloggeren Tuan Khanh Nguyen (22) aka TK reiser verden rundt og jakter på den beste burgeren. «Burgeren må være håndburger. Kniv og gaffel er lik burgerblasfemi! Den skal være saftig, medium rare, brødene helst stekt i smør, men ikke så fettete at det siver gjennom brødet, slik at du blir skitten på hendene.» (kilde: D2 15.05.2014)

«I always say, Eat clean to stay fit; have a burger to stay sane.» GIGI HADID

8

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


HOMEST YL MED GRIL E BURGER LE AUBERGIN T HALLOUMI, , TO SI T RON, M MAT ER OG IDDELH INSP I RER AVST

«Det handler om stykningsdeler og steking, fettinnhold og kjøttfibre, tekstur og temperatur, konsistens og komposisjon, proporsjoner og – ikke minst – passion.» Jon Widegren, Gründer Flippin' burgers

Burger -

& ØLTREND

15 ÅR MED BURGOMANIA I 2001 skapte den franske kokken Daniel Boloud db-burgeren, gourmetburgeren stappet med foie gras og trøfler som sprengte rammen for hva en burger kan være. Mange mener at den moderne burgertrenden startet der. Og den er ikke over ennå, EGENTLIG HAR DEN KNAPT STARTET.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

Koblingen mellom Burger og Bar blir viktigere. Hipsterne er opptatt av hva de drikker og riktig drikke til riktig burger blir i fokus. En trend er at forskjellige burgere blir ingredienser i en barmeny som fremmer og støtter ølsmaking.

9


NO BUN, NO FUN five PERFECT buns

VELDIG MANGE BRUKER STANDARDBRØD TIL SINE HAMBURGERE, MEN FLERE OG FLERE HAR BEGYNT Å LAGE SINE EGNE FOR Å SKAPE EN UNIK SMAK. Å HA ET SPESIALBRØD KAN GI LØNNSOMHET MED OPPSALG OG KONKURRANSEKRAFT. HER ER FEM OPPSKRIFTER FOR TESTING OG SMAKING. FINE HAMBURGERBRØD 2,5 dl melk 1 dl vann 1 ss sukker ¾–1 ts salt 25 g fersk gjær ca. 500 g hvetemel 50 g smør, i terninger Vann Sesamfrø Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskinen og elt i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter 5–10 minutter. Øk farten underveis. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig. La heve til dobbel størrelse Del den i 10 emner à ca. 100 g. Trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten. La brødene etterheve. Pensle brødene med lunkent vann og strø på sesamfrø. Stek brødene ved ca. 225 °C i 10-12 minutter.

«We all need to make time for a burger once in a while.» Erica Durance

10

BRIOCHE 1 dl kaffefløte 25 g gjær 2 stk egg 50 g smør, smeltet 1 ss sukker 0,5 ts salt 225 g hvetemel Varm fløte til lunken, 37 °C. Rør gjær ut i fløten, tilsett sammenvispede egg, smeltet smør, sukker og salt og rør inn hvetemel til en løs deig. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter. Del den ferdig hevede deigen i 20–30 stk boller. Etterhev brødene i ca. 20 minutter og stek dem gylne midt i ovnen. 240 °C i ca. 15 minutter. PRETZEL 3 dl lunket vann ½ pakke tørrgjær 1 ts salt 1 ss brunt sukker 1 ss smør ca. 500 g hvetemel 1 egg Maldonsalt, havsalt eller lignende som strø, forsiktig med dette. 25 g (halv pose) natron ca. 2 l vann. Smelt smør og avkjøl. Varm vannet til ca. 37 °C. Tilsett tørrgjær og rør godt, ca. 1 min. Ha i salt, sukker og smeltet smør i det våte og bland. Tilsett hvetemel i flere omganger. Elt i ca. 3 min før du setter deigen til side i ca. 10 min på et lunt sted. Bak ut små boller og la heve i ca. 20–30 min. Kok opp 2 l vann og 25 g natron. Kok bollene i ca. 20–30 sek. før du legger dem på et bakebrett med bakepapir. Det er kokingen i natronvannet som gjør at de blir så brune. Pensles med egg, strøs med salt. Lag mønster ved å gi de et snitt på toppen. Stekes i ovnen ved 220 °C i ca. 15 min.

HAMBURGERBRØD GROVE 7 ½ dl vann 50 g gjær 2 ss olje 2 ts salt 2 dl siktet rugmel 2 dl sammalt hvete, grov ca. 14 ½ dl hvetemel 4 ss sesamfrø eller andre valgfrie frø Rør gjær ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La heve i ca. ½ time, eller til dobbel størrelse. Del deigen i 10-20 like store emner, og form dem til litt flate burgerbrød. La brødene etterheve i ca. 20 minutter til omtrent dobbel størrelse. Pensle burgerbrødene med vann og dryss frø på toppen. Stek midt i stekovnen på 225 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist. FOCCACIA-STYLE HAMBURGERBRØD 50 g gjær 6 dl vann 1 ts sukker 1 ts salt 2 dl olivenolje 1 kg hvetemel 3 ss grovhakket frisk rosmarin 1 ss flaksalt 1 dl olivenolje Løs opp gjær i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse. Form boller av deigen og pensle de med olivenolje. Ha over grovt salt og rosmarin. La de etterheve i 30 min. Stekes til de er gylne på 200 °C midt i ovnen.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


FOC ACCIA BURGERB ST YLE RØD

FI HAMBURGN T ERBRØD

PRETZEL

VE GRO BRØD ER BURG

CHE BRIO

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

11


The DUDE of THE KITCHEN DUDE FOOD BURGOMANIA HAR GÅTT UT AV KONTORENE VÅRE OG INTERVJUET NOEN AV DE SOM ER I FRONT AV BURGERTRENDEN FOR Å HØRE OM DERES MOTIVASJON, TIPS OG TRICKS. FØRST UTE ER JAN HUGO, SOM ER KJØKKENSJEF PÅ OPLAND BURGER & STEAK PÅ Ø I OSLO. HAN FORTELLER BLANT ANNET OM DERES JUBILEUMSBURGER, CHAMPAGNEBURGEREN.

- Hvorfor liker du å jobbe med mat? Fordi jeg synes det er veldig gøy å holde på med et yrke hvor man egentlig aldri blir utlært. Det er alltid noe nytt å lære og holde på med, og selv når du tror kan alt så kan du egentlig ingenting.

sauser. Babyen min er umami BBQsausen. Den har jeg brukt mye tid og kjærlighet på å utvikle og det er en saus som har slått veldig godt an. Alle på kjøkkenet vet oppskriften, men vi holder den der.

- Interesserte kokkeyrket deg tidlig? Nei, egentlig ikke. Det kom nok litt senere. Min søster var mye på kjøkkenet og jeg var alltid med og rotet rundt og var generelt i veien. Litt senere ble jeg inspirert av kokker på TV; Gordon Ramsay og de andre kjente. Jeg ble veldig nysgjerrig på hvordan mat kan se ut og hvordan det kan gjøres og hvor mye som egentlig ligger i det. Når man ikke kan lage mat så virker jo en burger bare som en burger.

- Hvorfor er hamburger perfekt på menyen? Hamburger er noe alle kan relatere til. Det er ikke alle som har spist på stjernerestaurant og skjønner hva den matverdenen handler om. Uansett hvor matinteressert du er eller hvor ofte du er ute og spiser, så kan du forholde deg til en burger. Derfor er det et enkelt konsept å holde på med, men allikevel må vi skille oss ut. Nok til at vi får de som også er litt mer matinteresserte hit.

- Hva er din matfilosofi? Min matfilosofi er vel at man ikke alltid trenger de dyreste råvarene for å lage god mat. Man må ikke tilberede for eksempel hummer for å kunne lage et godt måltid. Du tar noe enkelt og gjør noe spesielt ut av det. - Hva er din «burgerfilosofi»? Når vi tester burgere er det ofte at vi gjør 10 feil før vi får til noe bra. Det er mye som ikke treffer som vi hadde trodd. Da får man lyst til å lage noe sprøtt, og plutselig er det noe som treffer mye bedre enn hva man kunne forvente. Da har vi et godt utgangspunkt å bygge videre på.

12

- Hva er den perfekte burger? En god saus og en ikke overstekt burger! God kvalitet på kjøttet og enkel tilberedning. Sleng de på grillen, ikke stek de for mye, ikke tull for mye med dem og ikke bruk for mange ingredienser inni burgeren. La heller råvarene snakke for seg selv og sett sammen en god kombinasjon uten at det blir for mye rot. Bruk rene smaker og hold det enkelt! Vi bruker bare ferskvarer av prinsipp, fordi vi synes det er en helt unik smak på det. Jo ferskere jo bedre. - Hvilket tilbehør er et must? Saus! Sausen er det beste! La kjøttet smake kjøtt og så har du en god saus som du går all in på. Vi lager våre egne

- Hvordan ser du på fremtiden? Det er såpass stor konkurranse nå at bransjen driver seg selv fremover. Det er en veldig bra ting. Vi kommer til å kommunisere at vi bruker gode råvarer og ingredienser og at vi lager kombinasjoner som ikke er de klassiske «norske» burgerne. Vi henter heller inspirasjon fra verden, og det tror jeg er fremtiden. Bedre råvarer og mer vidstrakt inspirasjon.

fortsettes

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


helsides portrett

JAN HUGO SIMONSEN • Kjøkkensjef på Opland Burger & Steak på Ø i Oslo. • 24 år fra Lier. • Gikk lære hos Holmen Fjordhotell og på Statholdergaarden. • Oppfant champagneburgeren.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

13


Champagne

- Hvor synes du trendene går nå? Mange av trendene nå har veldig lite med selve burgeren å gjøre, men heller med tilbehøret. Skal du ha brioche eller grovt brød? Hva skal du servere ved siden av burgeren? Hvilket garnityr skal du ha og hvilke poteter skal du ha? Det er et veldig stort fokus akkurat nå. - Før finanskrisen ble burgerne kritisert for å være i overkant jålete (eks kobeburger), hva er dine tanker rundt å introdusere en champagneburger? Vi har egentlig ikke tenkt på det på den måten. Når vi fant opp champagneburgeren begynte vi med osten, Langres fra Champagne i Frankrike. Da vi fant ut at måten å servere den på var å helle champagne over, da ble det grunnlaget for konseptet vårt. - Opprinnelse har vært en av suksessfaktorene på Opland Burger & Steak. Setter gjestene pris på dette? Vi får en del spørsmål om det og vi skriver det i menyen vår. Vi har gått ganske sterkt ut og sagt at kjøttet vårt er norsk, det kommer fra Gudbrandsdalen

JAN HUGOS

CHEESEBURGER

og at vi er opptatt av at dyrene har et langt og frodig liv. Vi mener at det gjenspeiler seg i kvaliteten og smaken på kjøttet. Jeg tror gjestene våre setter stor pris på det også.

- Du har vært på inspirasjonstur til USA. Fant du noe nytt og fresht? Det er litt morsomt, vi var jo der en stund og vi spiste mye burgere. Det er mange steder i LA hvor de er kjent for gode burgere. Det kule med amerikanske burgere kontra norske burgere er at de holder det veldig enkelt. Kjøttet er i fokus. Det er kjøtt, brød og noe ost og kanskje en saus. De kjører et enkelt konsept og det er ofte veldig få burgere på menyen, og mye saus og tilbehør.

«P leasure without Champagne is purely artificial»

«DENNE BURGEREN LAGDE VI TIL ETTÅRSDAGEN TIL RESTAURANTEN, OG DEN BLE EN STOR HIT!»

FREMGANGSMÅTE 750 g burgerkjøtt av god kvalitet – bruk minst 20 % fett Brød av eget valg Crispi salat Ketchup Langres ost Smør Maldonsalt Flytende honning av god kvalitet, Akasie, Fjellhonning el. Xanthan Gum (se i oppskriften) Champagne, så fancy som du og lommeboka vil ha Solsikkeolje Sprayflaske Ha nøytral olje og salt på burgerne og grill til ønsket stekegrad, om du ønsker medium så er det ca. 2-3 minutter på hver side og 5 minutter hvile etterpå. Allerede nå kan du begynne å spraye burgeren med champagne. Bruk en liten sprayflaske.

OSCAR WILDE

CHAMPAGNEKETCHUP 200 g ketchup 50–100 g champagne 2 ts honning To klyper salt Bruk hvilken som helst ketchup, men ikke lag for mye om gangen; Boblene holder seg ikke i lengden! Ha 200 g ketchup i en bolle, tilsett honningen, salt og evt. xanthan gum. Miks det sammen med stavmikser. Hell på champagnen, rør rundt.

14

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


Ta ¼ ts Xanthan gum i champagneketchupen – det gjør at ketchupen tykner og man kan tilsette mer champagne.

CHAMPAGNE-MARINERT LANGRES-OST Langres-ost Hell over så mye champagne som hjertet ditt orker, men det skal ikke dekke osten! Skjær kald ost i stykker. Legg bitene separert i en form eller noe med litt høy kant, og hell en sjenerøs klunk med champagne over. La det ligge ute i en time eller to. Legges rett på burgeren etter den er grillet. Ikke smelt osten, da mister du den delikate smaken.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

CHAMPAGNE

Spray champagne på og rundt den ferdige burgeren, gjerne foran gjestene hvis du – som meg – er litt barnslig. Hva skal man drikke til? Champagne så klart!

BRØD KETCHUP CHAMPAGNE LANGRES-OST BURGER SALAT KETCHUP BRØD

15


Garnish The marvellous world of

ØDKÅL SYLT ET R F ÆR G INGE O I L I H MED C

HEMMELIGHETEN I ET GODT BURGERKONSEPT LIGGER OFTE I VALGET AV GARNITYR, TESTING AV SMAKSKOMBINASJONER OG Å BRUKE KJENTE GARNITYRER PÅ NYE MÅTER SKAPER VINNERBURGEREN, DEN MAN BLIR KJENT FOR.

RISK, VELG F , T S O E IKK LLER OST ER , RØKT E K I D R S K A SM INER ME G KOMB O TS T A S R O T SALT , KON SMAKER T RIKTIGE UNGERER GOD F R E K A SM

K MA ODT S G SK TI MPE ER A G I AS KJE BUR D R E N E S M OG N RE Y E NE ND UT T RE MED H C N E MEN E R S AM

16

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


Bruk enkelt garnityr på burgeren og legg de andre valgene som «tillegg». Kunden kan velge selv – og du skaper oppsalg!

S BBQ SAU SWEET CH ILISAUS

ØLK ARAM ELLISER T

LØK

BACON ER KL ASSISK, M BACON O EN G GRILLE T ANANAS MED CHIL IDRYSS ER EKT E HAWAI I ST YLE

ØDLØK SYLT ET R

PPEN G PÅ TO SPEILEG EN ER SLIK ER AV BURG RVER T HELT SE E L DEN B ÅRENE IL 1890T E K A B L I T

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

17


MONA HALVORSEN • Født 3. august 1963. • Driver catering-firmaet Stunt Squad, sommerrestauranten Royal Marine, motortreffstedet Tyrigrava og gatekjøkkenet Aye Aye Club i Oslo. • Er supersmaker.

18

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


DUDETTE IN CHARGE

MONA HALVORSEN ER EN INSTITUSJON I NORSK UTELIVSBRANSJE, SOM DØRVAKT, PORNOBLADREDAKTØR, PUNKVOKALIST OG TURNÉLEDER, OG TIDLIGERE DRIFTER AV GATEKJØKKENET «ROYAL JUNK» PÅ VÅLERENGA. HUN ER EN AV DE SOM STARTET BURGERTRENDEN I OSLO BL.A. GJENNOM MATKONSEPTET HUN DREV PÅ REVOLVER. VI INVITERTE HENNE TIL VÅRT TESTKJØKKEN FOR Å TESTE VÅRE NYE BURGERDEIGER.

- Hvordan synes du det har vært å leke på Norturas testkjøkken? Veldig gøy. Morsomt å få leke litt og finne ut hva som kan passe til det stedet man skal servere det på. Forskjellen på deigene vi har jobbet med i dag er tekstur, fett, hvordan det skal henge, hvordan det skal grilles, om det er coupe de feu, kullgrill, gassgrill. Enhver må finne ut hva som passer til sitt sted, og det er jo morsomt. Og når man da finner sin deig, kan man jo bruke den til så ufattelige mange varianter. - Hvorfor ble du kokk og hvorfor liker du å jobbe med mat? Det er egentlig to spørsmål da, sier hun og ler litt. – Svaret på det første er at jeg flyttet hjemmefra veldig tidlig og måtte spise og var veldig blakk. Når jeg gikk på butikken og handlet hadde jeg ikke peiling på noen ting og mye av det jeg lagde ble dritvondt. Da begynte jeg å utvikle evnen til å tenke igjennom hva som kunne fungere og smake godt sammen før jeg gikk og handlet. For jeg var såpass blakk at jeg var nødt til å spise den maten jeg hadde laget uansett hvor vond den var. Da lærer man seg fort hva som kan smake godt sammen. I tillegg har jeg jobbet mye med rock’n roll. Da ble jeg lei av å få servert så mye dårlig mat at jeg heller begynte å lage maten selv. Jeg bygde meg en buss med kjøkken i ’94 og lagde min egen mat til store arrangementer for næringslivet. Etter det begynte ryktene å gå, noen reklamefilmprodusenter begynte å

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

lager taco. På Aye Aye Club serverer vi burgere med oksekjakeragu, god salt blåskimmelost, sødmefylt sennep til noe, pære til annet. Det er alltid veldig gøy å leke seg frem med alle smakene og brytningene, og folk liker at smakene kommer samtidig når man klemmer burgeren sammen. Burgere er tøff og upretensiøs mat!

bruke meg på location og så ballet det på seg med mer oppdrag for film- og tvproduksjoner. Rett etter det bygde vi et skikkelig kjøkken på Vålerenga, så ble det storkjøkken, catering og restaurantdrift. - Hva er din matfilosofi? Jeg har ikke noen matfilosofi. Jeg vil det skal smake godt og ærlig. Egentlig er vel kanskje det min matfilosofi...? Jeg er egentlig ganske grunn. Jeg er ikke så jævlig korrekt på alt mulig. - Hva er din «burgerfilosofi»? Alle har et forhold til å spise burgere, jeg mener det skal være mulig å spise med kniv og gaffel, men det skal helst spises med henda. Burger er jo den perfekte fyllesykematen. Burger er sosialt, f.eks kan far grille burgerne og alle de andre kan komponere ingrediensene sine selv. Som når man

- Hvilket forhold har du til burgere? Før det kom McDonalds til Norge hadde vi hørt så mye om den burgeren. Husker rundt 1980, jeg kjørte til Stockholm på motorsykkel (uten lappen) for å kjøpe burger på den nyåpna McDonalds de hadde der. Spiste burgeren og ble skikkelig skuffa. Satte meg på sykkelen og kjørte hjem igjen. Tenkte at dette var da ikke så voldsomt. Jeg var jo bortskjemt i og med at jeg var oppvokst med å spise elgkjøtt. Faren min pleide å lage verdens beste elgkarbonader, som altså var referanseburgeren for meg. Jeg har lært meg i voksen alder å sette pris på en skikkelig god hamburger som man lager selv, uten for mye dilldall. - Hva syntes du utgjør den perfekte burger? Smaksrikt kjøtt, nok fett, salt og pepper. For meg trenger det ikke å være noe mer i burgeren enn det. Det er viktig å tørre å tilsette nok fett i burgeren, det er det som smaker godt. - Hvilket tilbehør er et must? Det kommer helt an på humøret. Eller om jeg er fyllesyk eller ikke, sier hun

19


«Gjesten kjenner om kokken er motivert og kreativ » MONA HALVORSEN

og ler. Bacon er aldri feil, ost er aldri feil. På restauranten min, Aye Aye Club, har vi laget en burger som heter Bensert. Det er den de fleste liker når de er fyllesyke. Den er veldig plain med isbergsalat, løk, burger, ost, bacon, tomat og hjemmelaget thousand island. Det er den de fleste kicker mest på. Jeg elsker Blåskummelburgeren og BBQburgeren med coleslaw og bacon. Det er veldig mye som er veldig godt. Jeg liker i det hele tatt burger. - Er det noen stykningsdeler du er glad i å bruke til burger? Noen små smaksbomber innimellom er veldig å gøy å leke seg med. Vi bruker litt kjakekjøtt på toppen av burgeren nå, viktig at det ikke er for mye. Det er best å jobbe slikt inn for hånd, slik at kjakekjøttet ikke blir kjørt inn i deigen. Det skal poppe opp i munnen som små smaksbomber. På et lite gatekjøkken hvor det ikke er fullt kjør hele tiden, kan man gjerne leke seg litt med sånne varianter. Det blir som å spise noe søtt og salt sammen. Det smaker ikke virkelig godt før du får noe crunchy i tillegg. Du får disse overraskelsene som blir som små sensasjoner i munnen. Du registrerer dem men klarer ikke helt å sette fingeren på hva det smaker. Det er det som gjør at folk blir fornøyde med

20

maten din. De kan lese seg til mye, men de skjønner ikke hva det er du har gjort som de ikke får til hjemme. Hva det er som gjør at burgeren din smaker så mye bedre enn deres. Og det er det vi som driver med mat skal passe på, å ha disse små overraskelsene som gjør at folk kommer tilbake. - Hvilke tips vil du gi til andre som skal blande sin egen burger? De fleste kjører en burgerdeig for mye i maskin og har det med og binde med så mye; mel, maizena, for mye salt, potemosflak. De tilsetter altfor mye i burgerdeigen! Det er ikke nødvendig. Burger er nesten steinalderkost, det er i utgangspunktet et veldig rent produkt. Det er mange som tenker på burger som et blandingsprodukt, men det kommer jo bare av at det blir solgt så mye dårlig kvalitet rundt omkring. Så har du dette med nordmenn og pris og kvalitet da – sukker hun. – Du må faktisk betale litt for ren kvalitet! Tips til folk flest når de skal lage en god burgerdeig er at de må tenke litt på hvordan de skal steke den. Om de bruker coupe de feu, stekeplate, stekepanne eller grill. Hvor fast burgeren må være i utgangspunktet. Har du tid til å stå og vente på at det

skal bli bli tykt og fint, kanskje litt medium stekt? Kjører du a la carte, eller ut til 200 mennesker om gangen? Det er store forskjeller på hvem som skal bruke produktet. Leken med produktet må gjøres på forhånd, på bakgrunn av hvor effektiv tilberedingen må være og deigen må være tilpasset deigen situasjonen. Du må lage en deig som tåler den behandlingen den kommer til å få. Det er den største utfordringen. Finner du rette blandingen blir det ofte en veldig personlig løsning, og det kan også fort bli din signaturrett. - Hvis du skal røpe én hemmelighet for en perfekt burger, hva blir det? Nå skal jeg være litt kjedelig og klisjeaktig, men ærlighet og kjærlighet. Det er alt som skal til. Keep it simple! - Hvorfor er hamburger det perfekte å ha på menyen? Alle liker hamburgere, fra små barn til gamle damer. Jeg tror aldri jeg har møtt noen som ikke liker hamburgere. Ingrid Espelid og Hellstrøm var ute en gang og prøvesmakte hamburgerne mine. Karbonaden var god, sa hun, og jeg rettet ikke på henne fordi jeg syntes det var så hyggelig at hun likte burgeren.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


matimperium:

© Restaurantguiden

MONAS

StuntSquad har holdt på siden 1998, og har i mange år levert mat til film- og tv-bransjen, samt til private.

Aye Aye Club Aye Aye Club ligger i Storgata og serverer ujålete kvalitetsmat laget fra bunnen av. Stor takhøyde, god musikk og bokhylle full av lesestoff Sommerrestauranten for store og små pirater.

AYE AYE CLUB - Hvordan ser du på fremtiden til burgere? Burgertrender går i bølgedaler, men selve burgeren vil alltid være der. Vi stopper langs veien for å kjøpe burger, mamma og pappa griller burger hjemme, noe av det første barn lærer å lage er ofte hamburger. Det er en veldig sosial ting at man kutter opp ingredienser sammen, finner frem forskjellige typer tilbehør som hver enkelt liker og koser seg sammen mens man lager maten. Men hva man har i burgeren, det er trender som kommer og går. - I hvilken retning syntes du trendene på burger går nå? Akkurat nå er burger hipt og veldig utbredt. Men jeg synes mange som lager burgere er så kjipe: de er svindyre og serverer 90 grams burgere som man ikke blir mett av. En skikkelig burger skal man kunne bli mett av å spise uten å måtte bestille pommes frites ved

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

Royal Marine

siden av. Da mener jeg at 160 gram er helt ideelt. Får du servert en burger av den størrelsen, skal de fleste kunne bli gode og mette på bare burger. Den skal ikke koste skjorta. Jeg hørte at noen i bransjen uttalte at en ideell porsjon er 80-90 gram. Det er bare tull, spør du meg! Eneste grunnen til at de vil at vi skal tro på det er at de trenger tynnere burgere som tar kortere tid til å steke for å servere mer folk og tjene mer penger. De har ikke tid til å vente på en kvalitetsburger. - Du har åpnet mange suksessrike steder og virker å være i forkant av trendene. Hva er hemmeligheten? Jeg er så sær jeg, vet du. Når ting begynner å bli skikkelig hipt, legger jeg ned og finner på noe annet. Jeg hater hipstere, de er det verste jeg vet – jeg kaller dem hamstere – og vil helst ikke ha de inne på stedene mine. Når vi åpnet Royal Junk på Vålerenga var vi veldig tidlig ute med et fisefint konsept

Cateringfirmaet Stunt Squad

Royal Marine er en sommerestaurant som ligger nedenfor Akershus Festning, gjestene har utsikt til verneverdige fartøy og Oslofjorden. Menyen er omfangsrik med mye sjømat i tillegg til Monas legendariske burgere.

«DEN PERFEKTE BURGER SKAL SMAKE KJØTT!» 21


«DET ER LOV Å LEKE MED MATEN»

med ordentlig gatekjøkkenmat laget fra bunnen av. Men når det ble litt for hipt, la vi ned. Nå er vi for så vidt tilbake igjen med et lignende konsept, på Aye Aye Club. Så vi er klare for å ta tilbake tronen igjen. - Har du noen burger tips og triks? Man må være litt kreativ. Driver du kantine eller restaurant og serverer rekesmørbrød, roastbiff, lun leverpostei o.l. og har rester etter lunsjbuffeten som må brukes, da er det ingenting i veien for å kombinere restene med hamburger til middag. Putt en skive med grov leverpostei, noen sylteagurker, sprøstekt løk og sølvløk på toppen av burgeren så har du en kjempegod middagsburger. Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan ha på burgeren din som tilbehør. I dag brukte jeg f.eks krepsehaler på burgeren med litt sweet chili-saus på. Kjempegodt, ikke sant? Har du hatt krepsehaler på lunsjbuffeten som må spises opp, så bruk dem i kombinasjon med hamburgeren da vel. Den kreativiteten der er viktig. Den gjør det for det første gøy å gå på jobb hver dag. Og for det andre er det veldig hyggelig for dem som spiser hos deg hver dag å få litt variasjon i maten. I tillegg kan burgerdeigen godt brukes til andre ting, f.eks kjøttboller. Lag et hull i kjøttbollen og fyll den; Gruyère,

22

jalapeño, sweet chili, ost. Paner den, friter den. Du kan leke med maten og kombinere smaker. Da vil ikke gjestene gå lei. Og man vil jo alltid veldig gjerne at folk kommer tilbake. Man vil beholde kundene sine og da må man tørre å leke litt med smaker og kombinasjoner. - Hvor tror du man kommer til å få ny inspirasjon og trender fra fremover? Mange kikker mot USA, men jeg tror vi har mest å hente de gamle østblokklandene. Smaksmessig på kjøttprodukter har vi sinnsykt mye å lære. Min store glede er å dra på tur i Tsjekkia, Østerrike, Tyskland, Ungarn, Litauen, Polen og smake på maten deres. Du ser meg nesten ikke uten en pølse i den ene hånda og en øl i den andre. Og hvor tror dere amerikanerne henter inspirasjonen sin? Det er fra ØstEuropa. Jeg sier ikke mer. Se mot øst.

«SE MOT ØST!» sier Mona om hvor nye trender kommer fra.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


MONAS BURGERDEIG et godt utgangspunkt 1 neve kvernet shortribs 1 neve kvernet brisket 2 never kvernet rundstek ⅔ neve kvernet kjøttfett 4 gode klyper salt (smak til) Pepper FREMGANGSMÅTE Bland alle ingrediensene med hendene. Ikke bland for lenge, da mister du mye av kjøttstrukturen. Kjenn på teksturen hvordan den skal være. Den skal være litt grov og litt seig. Smak på deigen! Du MÅ smake! Noen er skeptiske til å smake på rått kjøtt, det må man ikke være. Bruk ca. 160 g kjøtt og klapp burgeren ut med hendene. Lag gjerne litt ujevne kanter så man ser at den er hjemmelaget.

HVIS BURGEREN BLIR LITT FOR LØS I KONSISTENSEN, BØR MAN TILSETTE LITT MER SALT I BLANDINGEN. • Jo mer kjøttfett du tilsetter, jo mer svinner burgeren ved steking.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

• Jo mer du «jobber» med deigen, jo mer henger den sammen.

23


s a n o M

SURF'N TURF BURGER

1 neve krepsehaler 1 neve kruspersille 1 dæsj Sweet chili saus Nøytral olje, eks. rapsolje Salat Tomat i skiver Rødløk i skiver Hot sauce

BRØD

Stek burgeren i nøytral olje. Start med høy varme og skru ned til medium varme etter hvert. Burgeren skal snus når det pipler væske opp av kjøttet. Den skal helst snus bare én gang, men kan stekes litt ekstra på hver side om behov. Burgeren må stekes helt igjennom, det vil si til kjernetemperatur 72 °C, som er Mattilsynets anbefaling. Burgeren hviler seg selv mens du monterer og trenger ikke ekstra hviletid. Du vil jo at burgeren skal serveres varm… Brødet grilles før montering.

FREMGANGSMÅTE Grovhakk krepsehaler, finhakk kruspersille. Bland inn sweet chili saus til det er en jevn røre. Bruk 160 g av burgerdeigen (oppskrift s. 23). Bland krepsehaleblandingen inn i burgerdeigen.

DRESSING & HOT SAUCE NOEN HELE KREPSEHALER RØDLØK BURGER TOMAT SALAT RØMMEDRESSING BRØD

s a n o M

DUDEBURGER

Bacon i skiver, stekt 1 rød chili i skiver Jalapeños Rødløk Salat Tomat Cheddarsaus Grov sennep Pepper Nøytral olje, f.eks. rapsolje FREMGANGSMÅTE Bruk 160 g av burgerdeigen (oppskrift s. 23). Ha pepper på en tallerken (bland grovt og fint pepper). Rull kanten på

24

med pepper og jalapeños burgeren i pepperet. (Her kan man bruke urter, hvitløk eller andre ting om man ønsker det). Stek burgeren i nøytral olje. Start med høy varme og skru ned til medium varme etter hvert. Burgeren skal snus når det pipler væske opp av kjøttet. Den skal helst snus bare én gang, men kan stekes litt ekstra på hver side om behov. Burgeren må stekes helt igjennom, det vil si til kjernetemperatur 72 °C, som er Mattilsynets anbefaling. Burgeren hviler seg selv mens du monterer og trenger ikke ekstra hviletid.

BRØD CHEDDARSAUS & GROV SENNEP BACON TOMAT CHILI CHEDDARSAUS BURGER SALAT RØDLØK CHILI & JALAPEÑOS RØMMEDRESSING & CHEDDARSAUS BRØD

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


DUDEBU

RG E R

SURF 'N TU RF

RØMMEDRESSING MED CHILI OG PERSILLE 3 dl rømme, helst seterrømme 1 dæsj Hot sauce m/chili og hvitløk Salt og pepper Kruspersille, grovhakket Aromatkrydder (valgfritt) Evt. litt sukker (smak deg frem) Bland sammen

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

25


Side orders Create big selling

SELV OM BURGEREN ER MIDTPUNKTET, SETTER DU ALLTID PRIKKEN OVER I’EN MED SPENNENDE OG VELSMAKENDE TILBEHØR. I TILLEGG TIL KLASSISK POMMES FRITES, ER DET VELDIG POPULÆRT MED SØTPOTETSCHIPS ELLER GRØNNKÅL. SIDERETTER ER OGSÅ EN VELDIG FIN MÅTE Å SKAPE OPPSALG PÅ.

ER LL R AV RE E Æ , TE TE ER E BE OPUL T ER T. T E I T P F R BAK ER ØDB LERO R S L R I N R E OV T YP . HE PERS R G Ø LE AL BEH ER O L T TI BE L GU

PANNEST EK T E PÆREOG EPLEB ÅT ER. ST EK ES I PANNE M ED SMØR O G K ARAMELL ISERES MED LI T T BRUN T SUKKER.

Ha over sitronsaft når du baker potetbåter i ovnen og ha gjerne løkbåter og hele hvitløksfedd sammen med de også. Deilig smak!

ST WIST: DEL BUT T ERDEIG I T YNNE BUT T ERDEIG ST RIPENE ST RIPER, VRI OLJE, OG HA OVER G UR T ESALT. PARMESAN O

26

S ME ØTPO D T ME SAL ETC T M HI D P RO SM OR T S E AR IN T .

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


POLE N ET T E TACHI PS – R OG B OPPSKRI KOK POL EN TA FT P RE G Å BAKE R PAP I ØT EN UT PAKKEN RIE ST EK OVE TIL D DEN I O N L ANGP R ET V ANNE EN B NEN DRYSS LI R FAST PÅ 200 . . DEL °C UR OLIV T ESALT O I BI T ER G ENOL . JE OV GOD ER .

GRØN NK «SUPE ÅL ER POP RM UL I OVN AT» . TØRK ÆR E D CRISP N TIL DEN EN Y ELL E R ER F R DEN K I T ER JAPT O G HA GROV LI SALT OVER T T .

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

27


Homestyle Show me your

DET VIL ALLTID VÆRE BEHOV FOR ENKLE OG GODE LØSNINGER FOR DE SOM DRIVER STORT OG TRENGER RASJONELL DRIFT. GILDES HOMESTYLEBURGER ER PREMIUMVALGET FOR DE SOM VIL HA PREFAB FRA ØVERSTE HYLLE.

HOMESTYLE HAMBURGERE Dette er Gildes saftige og møre gourmetburgere. De er laget av nøye utvalgt og saftig storfekjøtt med kun norske råvarer. Det grovkvernede kjøttet gir et godt tygg, et flott hjemmelaget utseende og tydelig og god kjøttsmak. Den banebrytende tenderformteknologien gir stående kjøttfibre og gjør det enklere å steke burgeren perfekt. Homestyle-burgeren er enkel å smaksette og sette personlig preg på og inneholder ingen allergener.

HOMESTYLEBURGER MED QUINOA, BLÅSKIMMELOST OG SØTPOTETCHIPS 2 fedd hvitløk Salt & pepper Smør & olje til steking 4 hjemmebakte hamburgerbrød Blandet salat 2 ss aioli 2 ss dijonsennep 4 ss karamellisert rødløk 4 skiver blåskimmelost Rosmarin Søtpotetchips

FREMGANGSMÅTE Vend hamburgerne i quinoafrø. Brun i panne med smør og olje. Etterstek i ovn på 200 °C til de blir faste og gjennomstekt. Lag karamellisert rødløk. Ha smør i stekepannen og stek innsiden av hamburgerbrødet til det er gyllent. Smør brødet med aioli og sennep. Legg på salat, hamburger, karamelisert rødløk, blåskimmelost og litt rosmarin. På toppen legger du på søtpotetchips og det karamelliserte lokket. En ekte gourmetburger som de fleste ville gitt en lillefinger for!

HØYRYGG

BRYST/ SHORT RIBS

28

Nøye utvalgt og norsk storfekjøtt. Grovkvernet utgangspunkt gir et godt tygg og en tydelig og god kjøttsmak.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

29


Classic is the new premium

GILDES KLASSISKE HAMBURGERE ER AV HØY KVALITET OG KAN VÆRE GRUNNLAGET FOR MYE KREATIVITET.

Gildes hamburgere er utelukkende laget av garantert norsk kjøtt fra BRC-sertifiserte produksjonsanlegg. Vi har kontroll over hvert eneste ledd i produksjonen, fra vi mottar råvarene til vi leverer det ferdige produktet. Våre burgere oppfyller de strengeste krav til kvalitet og mattrygghet. Burgerne inneholder kun grovkvernet norsk kjøtt, hvor kjøttet kan spores tilbake til den gården der dyret kom fra.

De er lett krydret med krydder som det stilles like strenge krav til som til kjøttet. Kvaliteten er konsistent og forutsigbar, det sørger for samme gode smak hver gang. Hamburgeren finnes i et bredt utvalg av størrelser og varianter og kan bestilles både som rå og ferdigstekt.

Foto slagside: ©Matprat

Full kontroll på produksjonene sikrer en jevn og god kvalitet. Leveres fryst eller ferdig stekt med størrelser fra 63 g til 330 g.

HØYRYGG

30

NAKKE

BRYST/SHORT RIBS

BOG

SLAGSIDE

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


SLIK STEKER DU GILDES HAMBURGERE: • Stek helst en tint burger. Stek på den ene siden til kjøttkraften kommer til syne. Snu og stek til kjøttkraften kommer opp på andre siden. • Monter hamburger og servér umiddelbart.

DOBB EL MED L GILDEBU R K ARA AGRET CHE GER MELL D DAR, ISER HJEMM EL AG T LØK OG ET KE TCHUP .

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

31


p N O RW E G I A N

BLACK

BURGER EN HYLLEST TIL NORGES STØRSTE MUSIKALSKE EKSPORTARTIKKEL

BLACK DOOM HAMBURGERBRØD 2,5 dl melk 1 dl vann 1 ss sukker ¾–1 ts salt 25 g fersk gjær ca. 500 g hvetemel 50 g smør, i terninger Vann + sesamfrø 2 ss sort konditorfarge (den gode typen) For fremgangsmåte, se oppskrift på fine burgerbrød på side 10.

32

BLACK BURGER Gilde Charolais burger Knust pepper Syltet rød kål Ruccola Rød løk Fersk guacamole Hot sauce FREMGANGSMÅTE Rull burgeren i sort pepper, stek den først kjapt på høy varme på hver side, så skru ned varmen og stek til kjøttsaften pipler ut på hver side. Rist bunnene i pannen.

BRØD HOT SAUCE RØDLØK GUACAMOLE BURGER GUACAMOLE SYLTET RØDKÅL RUCCOLA HOT SAUCE BRØD

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

33


Everyone needs

A HAND SOMETIMES I NORTURA PROFF ER VI ET TEAM AV ENGASJERTE MEDARBEIDERE MED LIDENSKAP FOR GODE NORSKE RÅVARER. VI ER ALLE EKSPERTER PÅ VÅRE RESPEKTIVE OMRÅDER OG HAR ET FELLES ØNSKE OM Å FÅ FREM DET BESTE NORGE HAR Å BY PÅ. VI ER KLARE FOR Å STØTTE DEG OG BIDRA TIL SUKSESS.

UNIK KUNNSKAP Nortura PROFF representerer en unik kunnskap om norsk matproduksjon, råvarer, konseptutvikling og drifting. Vi har en felles tro på at matglede som fundament er det største av alt! GARANTERT NORSK Med Gilde og Prior på laget kan du garantere dine kunder norsk mat! Vi har en dyrehelse og en dyrevelferd i Norge som vi kan være veldig stolte av, og som igjen gir en kjøttkvalitet i verdensklasse! 6 av 10 nordmenn har Gilde og Prior som sine FAVORITT merker innen kjøtt – det er en sterk posisjon! 7 av 10 norske bønder leverer kjøtt til Nortura; noe som gir oss den beste og mest stabile tilgangen på kjøtt i markedet, leveringssikkerhet er viktig for våre kunder. KONTROLL PÅ VERDIKJEDEN Nortura er stolte av å eie hele verdikjeden og det har to viktige konsekvenser for deg som kunde: Vi har full kontroll på alt som skjer fra

A til Å. Og vi kan invitere deg inn; slik at vi kan øke kunnskap og gi innsikt om hvor produktene kommer fra og hvordan de har blitt behandlet på veien. Økt kunnskap om produktene dine gir økt salg for deg! Mattrygghet og dyrevelferd er viktigst av alt og Nortura jobber hele tiden med å være best i klassen!

AKTIV KUNNSKAP Vi jobber tett med noen av verdens beste kokker, som f.eks. Arne Brimi og De norske kokkelandslagene. Kunnskapen vi får gjennom slike samarbeid fører til bedre produkter. Og vi fører også kunnskap videre til kundene våre. Slik sikrer vi best inspirasjon videre!

Man får automatisk godt humør når man representerer de beste norske råvarene.

Våre kunder inspireres av Arne Brimi på Vianvang.

Vi deler innsikt og kunnskap med våre kunder.

34

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


«Vi har som mål å inspirere deg til å ta vare på, utvikle og fornye norsk matkultur!»

Kulinarisk Team

BIRGER FRIMO, KAPTEIN NORTURA PROFF KULINARISK TEAM

VI HAR HØYE AMBISJONER PÅ Å LEVERE PERFEKT PÅ DET SOM KUNDENE ER OPPTATT AV. OG VI JOBBER KNALLHARDT HVER DAG FOR Å LEVE OPP TIL AMBISJONENE:

VI SKAL VÆRE LEDENDE INNEN KONSEPTUTVIKLING OG INNOVASJON

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF

VI SKAL VÆRE MARKEDETS MEST INSPIRERENDE SAMARBEIDSPARTNER

VI SKAL VÆRE BRANSJENS BESTE MARKEDS- OG SALGSORGANISASJON

35


ET KOMPLETT TILBUD AV PRODUKTER FOR DET PERFEKTE KONSEPTET.

MIX YOUR PREMIUM GILDE KLASSISK OWN BLEND! HAMBURGERE HAMBURGER Deiger av ulike stykningsdeler slik at du Vi tilbyr også spesialhamburgere i preGildes klassiske hamburgere inneholder kan lage din egen unike burgerblanding.

mium-segmentet, som burger laget av kjøtt av kjøttferasen Charolais. I tillegg har vi en tykkere, grovmalt beefburger av beste kvalitet.

FERDIG BURGER- HOMESTYLE BLANDING HAMBURGERE For deg som ikke ønsker blande selv har Gilde homestyle hamburgere er vi satt sammen et godt utgangspunkt for en god hamburger

36

laget av utvalgte stykningsdeler. Hamburgerne har synlig kjøttstruktur, godt tygg og tydelig kjøttsmak. Den grove kverningen gir en luftig og god konsistens - og et fristende utseende.

kun grovkvernet norsk kjøtt og er lett krydret. Med denne burgeren kan du garantere samme gode smak hver gang. Finnes i et bredt utvalg av størrelser og varianter.

FERDIGSTEKT HAMBURGER Gildes ferdigstekte hamburgere finnes

i 3 ulike størrelser og er svært enkel å tilberede. Perfekt til arrangementer eller tilfeller med begrensede stekemuligheter. Se vår nettside www.norturaproff.no for mer info.

DUDES LOVE BURGERS - NORTURA PROFF


DudeFood - Burgomania Edition  

Lansering 2 - 2016 DudeFood ruller ut sin egen Burgomania i forbindelse med lanseringen av våre nye produkter.