Page 1

2012 2013

Kohteena

Varanger


Tervetuloa Varangeriin Kaukana pohjoisessa, Norjan itäkolkassa, missä taivas kohtaa meren sijaitsee Varanger. Kesällä se kylpee keskiyön auringon ja talvella revontulien valossa. Villissä maisemassa on lahtia, lintuvuoria, kalastajien kyliä ja maailman laitaa kohti kurkottavia kielekkeitä. Luonto kukoistaa kalarikkaissa joissa, lumipeitteisillä lakeuksilla, eksoottisten kuningasrapujen muodossa, lintujen soitimessa, lohien noustessa vastavirtaan, meren kimaltaessa ja revontulien tanssiessa. Ihmiset ja perinteet tekevät Varangerista kansojen ja kulttuurien arktisen sulatusuunin. Varanger on erilainen elämys. Luonto, asutus, valo, värit, korkealle kaartuva taivas, laaja horisontti, jännittävät elämykset ja avoimet ihmiset. Tämä esite vie Pykeijasta (Etelä-Varanger) Hamningbergiin (Båtsfjord). Lisäksi siinä kerrotaan Unjárgga/Nessebyn, Vadsøn (Vesisaari) ja Vardøn kunnista.

2

Destinasjon Varanger ei vastaa mahdollisista virheistä tai puutteista tiedoissa tai esitellyissä tuotteissa. Kuvastossa mainittuihin tarjouksiin, hintoihin ja aktiviteetteihin voi tulla muutoksia. Kuvaston painamisen jälkeen voi tapahtua muutoksia. Hinnat ovat suuntaa-antavia.

Valokuvat: Bjarne Riesto: sivut 1, 2, 6, 9 ja 14. Asbjørn Nilsen: sivut 1 ja 7. Hugh Harrop: sivut 5 ja 6. Tormod Amundsen, www.biotope.no: sivut 1, 2, 3, 4, 5 ja 20. Kathrine B. Green: sivu 12. Varanger samiske museum: sivu 3. Jarle Wæhler: sivu 16. Knut Åserud: sivu 10. Steve Rogers/ www.swopticsphoto.com: sivut 9 ja 13. Mari-Ann Nilssen: sivut 1, 15 ja 18.


4

Elämyksi Varangerissa

Varangista

Vaellus

Varangerin niemimaan kansallispuisto

Kalastus- ja merielämykset

Kansallinen matkailureitti

Talvi Varanki

Unjárga/Nesseby

Lintujen tarkkailu

Vesisaari/Vadsø Ekkerøy Vestre Jakobselv Bugøynes/Pykeijä GRASBAKKEN

Vardø Hamningberg

8


El채myksi Varangerissa


Lintujen tarkkailu Varanger on Norjan paras paikka tarkkailla lintuja. Täällä esiintyy lintulajeja, joita ei tavata muualla Norjassa. Lintujen määrä kesällä ja talvella on uskomaton. Yleisimpiä lajeja ovat esimerkiksi allihaahka, kyhmyhaahka, pikkusirri, lapinkirvinen, lapintiainen, merikotka, lapinsirri, vesipääsky, kuovisirri, isosirri, tunturikihu, tundraurpiainen, punakuiri, tunturikiuru, vuorihemppo ja merisirri. Varanger sijaitsee kaukana pohjoisessa ja idässä, joten siellä voi havaita harvinaisia lajeja.

« Varanger sijaitsee kaukana pohjoisessa ja idässä, joten siellä voi havaita hyvin harvinaisia lajeja. »

Varangerin saamelaismuseossa Varangerbotnissa on lintujentarkkailukoppi laskuveden aikana paljastuvalla rannalla. Nessebyn luonnonsuojelualueella ja Mortensnesissä näkee merilintuja ja kahlaajia. Vesisaaressa on hanhia ja lokkeja. Saaristossa, Salttjernissä sekä Ekkerøyn itärannalla ja lahdissa parveilee vesilintuja. Lisäksi lintuja voi tarkkailla Persfjordenin ja Sandfjordenin vuonoissa (tundraurpiaisia!) sekä Hamningbergissä. Ekkerøyn ja Vardøn Hornøyan lintuvuorilla näkee mielenkiintoisia lintulajeja. Hornøyassa ja Barvikmyrassa Vuoreijan edustalla on lintujen tarkkailuun tarkoitettu rakennus.

5


Vaellus Varangerissa on mainio helppojen vaellusreittien verkosto, jossa voi tehdä lyhyitä ja pitkiä vaelluksia. Täällä on merkittyjä reittejä kauniista luonnosta nauttimiseksi sekä useita polkuja ja pikkuteitä, joita voi tutkia. Jos haluat lähteä pidemmälle matkalle, voit ylittää Varangerin niemimaan pituus- tai leveyssuunnassa. Virkistysalueita on runsaasti, ja maasto on melko tasaista. Voit yöpyä matkan varrella pystyttämällä teltan. Karttoja myydään matkailutoimistoissa, kirjakaupoissa ja huoltoasemilla.

Kalastus- ja merielämykset Varangerissa on lukemattomia kalaisia kalastusjokia ja -vesiä. Myös vuonosta saa mainiosti kalaa. Vesterelva- ja Bergebyelva-joet sijaitsevat Nessebyssä. Lisäksi vuonossa voi kalastaa Gornitakissa ja Mortensnesin luona. Jakobselvan ja Skallelvan joet kulkevat Vesisaaren halki. Vardøssä odottavat Komagelvin, Kibergselvan ja Sandfjordelvan joet (Hamningbergiin). Finnmarkissa vaadittavia kalastuslupia voi hankkia matkailutoimistoista.

Talvi Varanki

6

Luontokuvaajat arvostavat dramaattista pimeyttä ja sen maagista valoa, jota säestävät loimuavat revontulet. Kyhmyhaahka, allihaahka, tunturipöllö ja suuret merilintukannat tekevät alueesta talvella jännittävän matkakohteen lintuharrastajille. Hiihtäen pääset nauttimaan yli 90 km:n Tana−Varanger-ladusta, joka on valittu yhdeksi Norjan seitsemästä parhaasta hiihtoladusta. Jos kaipaat kovempaa vauhtia, voit kokeilla leijahiihtoa tai lumikelkkasafaria. Talvi tarjoaa myös hienot metsästys- ja kalastusmahdollisuudet. Vuoreijan ”Yukigassen”-lumisota ja kuningasrapufestivaali saavat esille niin Varangin asukkaiden kuin luonnonkin parhaat puolet.


Varangista Varanger on saanut pitkän historiansa aikana vaikutteita kolmesta kulttuurista: saamelaisesta, pohjoismaisesta ja kveeni- eli suomalaisesta kulttuurista.

GRASBAKKEN


Varangerin Niemimaan Kansallispuisto Varangerin niemimaan kansallispuisto ulottuu Syltefjorden-vuonosta Varangerinvuonoon. Puisto on perustettu vuonna 2006 mannerNorjan arktisimman osan suojelemiseksi. Siellä on ainutlaatuisia jääkaudella syntyneitä maamuodostelmia sekä itäinen ja arktinen kasvi- ja eläinkunta. Se on naalin ja saamelaisen kulttuurimuistomerkkien maailma.

Kansallinen matkailureitti Matka Uuniemen kunnan Varangerbotnista Hamningbergiin onvalittu yhdeksi kahdeksastatoista kansallisesta matkailijareitistä, jonka varrelle aiotaan sijoittaa uusia levähdyspaikkoja, näköalapaikkoja ja taideteoksia. Hankkeen tarkoituksena on tarjota matkoja vuonojen, rannikoiden, tunturien ja koskien maisemissa, missä aika pysähtyy ja nykyaika ja historia sulautuvat toisiinsa. Matka, jonka keskipisteenä on Norja ja sen luonto, tarjoaa koti- ja ulkomaan turisteille maailmanluokan luontokokemuksia. Varangin kansallinen matkailijareitti sai asemansa vuonna 2012, ja makupaloja siitä tarjoavat Gorg etakin / Gornitakin (Uuniemi) levähdyspaikat ja Vuoreijassa sijaitseva 1600-luvun noitavainojen muistomerkki.

9


14

Unjárga/Nesseby GRASBAKKEN

Ensimmäiset ihmiset asettuivat asumaan Varangerinvuonon rannalle noin 12 000 vuotta sitten. Vanhin dokumentoitu asutus on peräisin noin vuodelta 10 000 eKr. Tämän aikakauden asumusten jäänteitä on löydetty esimerkiksi Nessebyn Ceavccageađgesta/Mortensnesistä. Monipuoliset arkeologiset löydöt myös myöhemmiltä kausilta ovat tehneet siitä keskeisen alueen tutkittaessa saamelaiskulttuurin kehittymistä. Täällä on esimerkiksi hautoja esikristillisen saamelaisen uskonnon ajoilta. 1600-luvulla lähetystyö oli vilkasta. Ensimmäinen kirkko tai kappeli rakennettiin Selesnjárgaan/ Angsnesiin vuonna 1719. Unjarga/ Nesseby on nykyään tärkeä merisaamelaisyhteisö, jossa monet harjoittavat perinteisiä ammatteja, kuten poronhoitoa, maanviljelystä tai kalastusta. Unjargassa/ Nessebyssä on nykyään yli 900 asukasta.


Merisaamelaisia kokoelmia

Vesterelvjenta M/S Vesterelvjenta järjestää kalastusretkiä

Grasbakkenin mökit ja venevuokraus

Vuonnamárkanat

Ainutlaatuinen saamelaisten käyttöesineiden kokoelma.

kala- ja lajirikkaalle Varangerin vuonolle.

8, 5 ja 3 hengen mökkejä vuokrataan.

Näillä saamelaissävyisillä markki-

+47 78 95 85 68 / +47 918 52 513

Mahtavassa Jäämeressä on esimerkiksi

Venevuokraus: Kysy hintaa. Säävarauk-

noilla myydään lähialueella tuotettuja

turskaa, seitä, merikissoja, Ruijan-pallas-

sella. Varattava etukäteen.

tavaroita, esimerkiksi luonnontuotteita,

Varangin saamelaismuseo

ta ja eksoottisia kuningasrapuja. Lisäksi

käsitöitä ja elintarvikkeita.

Museo dokumentoi Finnmarkin mer-

voit nauttia ainutlaatuisista arktisista

isaamelaisten kulttuurihistoriaa, saamelaista

maisemista. Kesällä valtamerta valaisee

+47 934 99 166 / +47 934 12 272 annliel@online.no ÞÞwww.grasbakken.com

menneisyyttä, saamelaista nykyaikaa ja

keskiyön aurinko. Talvella vuonoilla

Varjjat Ferie og Fritid

duodjia (saamelainen kotiteollisuus ja käyt-

ja lumen peittämillä tasangoilla hohtaa

Peruskorjattu, siisti ja valoisa Ferie og

Koe kaunis arktinen kesä. Tutustu

tötaide) sekä välittää tietoa niistä. Avoinna

upea sininen valo, jota näkee vain Finn-

Fritid sijaitsee vuonon äärellä. Voit

Varangerinvuonon rannalla sijait-

päivittäin klo 10–18, 17.06.–19.08., tai ma−

markissa. Vesterelvjentan satamapaikka

vuokrata huoneen tai koko talon.

sevaan ateljeehen ja galleriaan, jossa

pe klo 10–15. Varangerbotn.

on Nessebyssä.

Runsaasti palveluita. Saunan voi vuokra-

perinteinen saamelainen käsityö kohtaa

+47 78 95 99 20 Info@varjjat.org ÞÞwww.varjjat.org

+47 481 74 775 olsemannen@hotmail.com ÞÞwww.vesterelvjenta.no ÞÞwww.kuningasrapusafari.fi

ta. Ohjelmaa merellä tai lohijoilla tai

modernin designin.

metsästystä. Venevuokrausta.

Galleriassamme on perinteista ja mod-

+47 926 53 086 atle.larssen@gmail.com ÞÞwww.varjjat.com

ernia saamelaista muotoilua, käsitöitä

Kulttuurimuistomerkkialue Mortensnes

1.9.2012 Varangerbotnissa.

Atelier-Boutique Gorgŋtak, Nesseby, Nature Co & Duddjon

ja hopeakoruja historialliselta Jäämeren

Opastetut kierrokset ja tietoa

Nessebyn kirkko

Ceavccegeađge/ Mortensnes-kulttu-

Nessebyn kirkko otettiin käyttöön

Varangerkroa

tutustumaan perinteisiin käsityötekniik-

urimuistomerkkialueesta, joka on ainutlaa-

vuonna 1858. Sen on suunnitellut

Perinteisiä kylmiä ja lämpimiä ruoka-

koihin. Opettele saamelaisia kädentai-

tuinen Euroopassa ja jolta löytyy ihmisten

arkkitehti Christian Heinrich Grosch. Se

annoksia. Varangerbotn.

toja. Sijaitsemme vanhassa postitalossa

jälkiä viimeisen 10 000 vuoden ajalta.

sijaitsee upealla paikalla Varangerin-

+47 78 95 85 54

Gorgŋ takin taukopaikalla.

Kulttuuripolkua seuraamalla pääsee tutustu-

vuonoon työntyvällä niemellä. Kirkko

maan mm. vanhojen rakennusten näkyviin

sijaitsee luonnonsuojelualueella.

jälkiin, saamelaisiin uhripaikkoihin, hautoihin,

Aukioloajat:

Trattoria Capri

Ma-la klo 10–18.

Italialaista ruokaa ja valikoima

Su klo 12–13 Tai sopimuksen mukaan. ÞÞwww.natureco.info

Vuonokalastusfestivaali

hyviä viinejä. Varangerbotn.

Näyttely ”Luondo” – pyhä maisema esittelee

14.7.2012

+47 478 66 781

saamelaista uskoa ja mytologiaa sekä eri-

Näillä festivaaleilla keskipisteenä on kalai-

tyisesti myyttistä maisemaa ja saamelaisten

sa Jäämeri. Grasbakkenin kylätoimikunta.

uhrikiviin sekä saamaan niistä lisätietoa.

luontokäsitystä. 17.06–19.08, klo. 10–16.

alueelta. Jää muutamaksi tunniksi


Vesisaari GRASBAKKEN

Vesisaari (Vadsø) tunnetaan kveenien kaupunkina. Asukkaista enemmistö puhui suomea 1860-luvulla. Kveenit eli suomalaissiirtolaiset ovat yksi Norjan etnisistä vähemmistöistä. Nämä maanviljelijät ja kalastajat muuttivat Suomen pohjoisosista Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan 1700- ja 1800-luvuilla. Muita merkittäviä kveeni-/suomalaisyhteisöjä Itä-Finnmarkissa on Vestre Jakobselvin eli Annijoen alueella (Vesisaari), Bugøynesissä eli Pykeijassa (Etelä-Varanger) ja Neiden-

Vesisaaren museo – Ruijan kveenimuseo

issä (Etelä-Varanger). Varsinkin Pykeijassa on onnistuttu säilyttämään suomen kieli arkikielenä. Vesisaaresta tuli kauppala vuonna 1833. Vain porvarit saivat käydä kauppaa tällä alueella, ja kaupungin asukasmäärä kasvoi. Syksyllä 1944 suuria osia Vesisaaren keskustasta pommitettiin, ja syttyi tulipaloja. Puolet rakennuksista tuhottiin. Vesisaari on nykyään Finnmarkin hallinnollinen keskus. Kunnan asukasmäärä on 6000. 5000 asuu kaupungissa ja noin 1000 sitä ympäröivällä taajama-alueella

Tutustu Pohjois-Varangerin mielenkiintoiseen

Historiallinen kävelyretki Vadsøyan kulttuuripuistossa

historiaan. Vieraile Tuomainengårdenin kveenita-

Täällä voit tutustua Vesisaaren monipuoliseen

lossa ja Esbensengårdenin kauppatalossa Ytre-

historiaan, kuten keskiaikaisen kylän jään-

byenissä. Molemmat on rakennettu 1850-luvulla.

nöksiin, Roald Amundsenin ja Umberto Nobilen

Avoinna arkisin klo 10–15. Kesällä arkisin klo

tutkimusretkillään käyttämän ilmalaivan osiin,

10–17, pyhäisin klo 10–16. 50/30 kruunua/hlö,

sotamuistoihin ja lajirikkaaseen linnustoon.

lapset ilmaiseksi.

Vapaa sisäänpääsy. Avolaavu ja grillauspaikka.

+47 78 94 28 90 ÞÞwww.varangermuseum.no

+47 78 94 28 90 ÞÞwww.varangermuseum.no

Ilmalaiva ja aluksia

Vesisaari-päivät

Näyttely Vesisaaren Hurtigruten-laiturilla kesä

8.–11.8.2012.

syyskuussa joka päivä noin klo 7.15–8.00, kun

Kaupungin myymälöissä on edullisia tarjouk-

Hurtigruten-alus on kiinnittynyt laituriin, tai sop-

sia. Muotinäytös, huutokauppoja, kilpailuja,

imuksen mukaan. Vesisaaren museo.

esityksiä, viihdettä lapsille jne.


Varangerin festivaali

Arntzen Arctic Adventures

Vadsø Fjordhotell

Rica Hotel Vadsø

8.–12.8.2012.

Vuokralle tarjotaan huoneisto Ve-

Kotoisa hotelli sijaitsee idyllisissä mai-

Siisti hotelli. 68 huonetta, joista 5

Vesisaaren kansainvälinen jazz-festivaali

sisaaren keskustassa. Kaksi maku-

semissa Vesisaaren saarella. Lähimpänä

junior-sviittejä, joita voidaan käyttää

järjestetään 30. kerran. Neljän päivän

uhuonetta, keittiö ja kylpyhuone. Pieni

naapurina Vesisaaren kulttuuripuisto,

perhehuoneina. Hotellissa on ravintola,

aikana järjestetään 30 konserttia,

mökki järven rannalla 1 km Vesisaaren

ja hotellista on upea näkymä satamaan

baari, kokoustila ja sauna. Polkupyöriä

taidenäyttelyitä, paraati, ulkoilmakonsert-

keskustasta itään. Mökissä keittiö ja

ja keskustaan. Erinomainen lähtökohta

vuokrataan. Hotellin ravintola Oscar Mat

teja ja paljon muuta. Varangerin festivaali

kylpyhuone. Suuri mökki Annijoella.

lintubongaukseen tai pelkälle aamulen-

og vinhus on Arktisk Meny -jäsen. Siellä

muuttaa Vesisaaren sykkiväksi musiikin ja

Lohenkalastusta Annijoella ja Skallelva-

kille halki historiallisten alueiden. Aamiain-

käytetään parhaita Finnmarkin raaka-

kuumien rytmien keitaaksi päivisin ja öisin.

joella. Kalastuskortin jokialueille voi

en ja illallinen kuuluvat huoneen hintaan.

aineita. Oscarsgate 4, Vadsø.

+47 78 95 38 51 ÞÞwww.varangerfestivalen.no

ostaa paikan päältä. Varangin lintupuisto,

Hotellia on uudistettu viimeksi vuonna

ruokintapaikat, linnunpönttöjä, opastusta.

2012. 23 hotellihuonetta, kokoushuone,

+47 78 95 52 50 rica.hotel.vadso@rica.no

Kuningasrapufestivaali

Mahdollisuus yöpymiseen suuressa

oleskelutilat, baari, oma grillikatos ja

I Galleri

4.– 6.10.2012.

mökissä, jonne ei tule vettä mutta jossa

hyvät pysäköintimahdollisuudet.

Taidetta pohjoisesta etelään. Kuvataid-

Tämä festivaali juhlistaa kuningasrapujen

on sauna ja ulkovessa. Mahdollisuus

etta, käsitöitä ja ruokaa Finnmarkista

kalastamista. Voit maistella Varangerin herk-

käyttää kelluvaa lintujentarkkailulauttaa

kuja kaupungin ravintiloissa tai osallistua

alueilla, joilla esiintyy paljon allihaahkoja.

Tel: +47 45 060 345 post@vadsoefjordhotell.no ÞÞwww.vadsoefjordhotell.no

kokkikurssille ja muihin ruokatapahtumiin.

Tarjoaa vierailleen itseopastusjärjestelmiä

Bjørn Gunnar Johnsen

koruja, lasia, keramiikkaa ja laadukasta

Muista jännittävistä tapahtumista voidaan

lintubongaukseen. Retkiä tunturin huipulle

Vuokrataan talo Lille Salttjernissä, 8 km

taidekäsityötä. Useiden paikallisten

mainita konsertteja, teatteriesityksiä, näytte-

armeijan jeepeillä 1. heinäkuuta alkaen.

Vesisaaresta itään ja 25 metriä rannasta.

taiteilijoiden ja valokuvaajien teoksia

lyitä, kuningasrapusafari ja ohjelmaa lapsille. ÞÞwww.highnorthhighend.no

+47 907 60 412 tours@arctic-adventures.com ÞÞwww.arctic-adventures.com

Yhteensä seitsemän vuodepaikkaa

matkamuistoksi Varangerista. Avoinna

kahdessa makuuhuoneessa, kylpy-

ma-pe klo 10–16.30, la klo 10–15.

huone, keittiö, olohuone, oleskelupai-

Idrettsveien 15, Vesisaari +47 928 32 926 / +47 901 10 906, galleri@gallerii.no ÞÞwww.gallerii.no

Vadsø Apartments

ja muualta maailmasta. Lahjatavaramyymälässä on taidetta, ruokaa,

Vadsø Bed&Breakfast

kka, jossa takka ja grilli. Mahdollisuus

lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi. Kaikissa

Huoneisto Vesisaaressa. Oma keittiö,

myös vuokrata talo Hamningbergissä.

huoneissa on pienoiskeittiö, suihku, wc,

kylpyhuone ja sauna. Kaksi sänkyä.

5 vuodepaikkaa. Mahdollisuus vuokrata

kaapeli-tv sekä mahdollisuus käyttää

Internet. Huoneistohotellivaihtehto.

kalastusvene kesällä. Talvella vieraat

Påls Matopplevelser

pyykinpesukonetta ja kuivausrumpua.

Aamiainen tilattavissa. Lyhyt matka ret-

voivat lähteä myös Varangin niemimaan

Lounaita ja päivällisiä. Paikallisia raaka-ainei-

Tiberveien 2, Vadsø.

kipoluille ja kauppaan. Dallavaraveien 6.

lumikelkkasafarille jahtaamaan revontu-

ta käytetään runsaasti. Hvistendahlsgt 6

+47 78 95 44 00 / +47 920 68 603 akloghhe@online.no

+47 46862232 / +47 97147664 bb@finnmarksbilder.no ÞÞwww.finnmarksbilder.no/b&b

lia. Veneen vuokraus, 750 kr/vrk.

+47 78 95 33 84 ÞÞ www.paalsmat.no

1 ja 2 hengen huoneita vuokrataan

+47 48182381 bj-gjoh@online.no


EN

Ekkerøy

Ekkerøy AS

Ekkerøy Feriehus

Kaksi 5 vuodepaikan taloa Ekkerøyn vanhassa

Ekkerøy Feriehusilla on ekoturismisertifiointi.

Ekkerøy on yksi Finnmarkin vanhimmista kalasatamista. Aiemmin Varangerinvuonon rannan asutus oli lähinnä saamelaista, mutta Ekkerøy oli uudempaa norjalaisaluetta. Siellä tyypillisesti kalastettiin ja viljeltiin maata. Vuono oli erittäin kalaisa, joten se houkutteli myöhemmin asutusta Suomesta. Nykyään Ekkerøyssä on noin 40 vakituista asukasta. Kuten nimestä käy ilmi, tämä kylä oli aikaisemmin saarella (øy), mutta laskuveden aikaan mannermaalle pääsi kävelemään kuivin jaloin. Luonto on muodostanut molemmille puolille hienot hiekkarannat. Ekkerøyn suuri lintuvuori Flåget osoittaa etelään eli Varangerinvuonoa kohden. Siellä pesii noin 20 000 pikkukajavaparia.

osassa. Valmiiksi pedatut vuoteet. Moderni var-

Omatoimilomailua talossa ja kahdessa huo-

ustus omatoimilomaa varten. Pyykinpesukone

neistossa. Talo on peruskorjattu. Moderneissa

ja sähkösauna. Vuokrattavissa vuoden ympäri.

huoneistoissa on laatoitetut kylpyhuoneet,

Erinomainen paikka lähteä tarkkailemaan lintuja

pyykinpesukone, astianpesukone, kaapeli-tv ja

Ekkerøyhin, lintuvuorille, rannalle tai läheisille

DVD-soitin. Puulämmitteinen sauna rannan tun-

soille. Opastus hyville tarkkailupaikoille, alueen

tumassa sisältyy hintaan. Huoneistoista avautuu

kartta lainattavissa.

upea merinäköala. Ekkerøy Feriehus antaa

+ 47 78 94 00 10 postmaster@ekkeroy.no ÞÞwww.ekkeroy.no

linnuista kiinnostuneiden vieraidensa käyttöön

Havhesten-ravintola Ekkerøyssä

45 lintujenhavainnointipaikkaa Varangerissa ja

Hyödynnämme lähiruokaa: legendaarista

opaskirja. Kuvauksessa kerrotaan, mitä lintuja

kuningasrapua, turskaa, villilohta tai muita kala-

voi odottaa kohtaavansa eri paikoissa.

lajeja. Lihan tuomme Varangin niemimaalta tai

+47 908 91 558 post@horisontvaranger.no ÞÞwww.ekkeroy.net

Finnmarksviddalta. Ravintola saattaa olla suljettu kesällä 2012. Ota yhteyttä ja tarkista, onko avin-

itseopastusjärjestelmän. Se koostuu GPSnavigaattorista, johon on ohjelmoitu valmiiksi

tola avoinna. Vuokralle tarjotaan yksi suuri ja

Ekkerøyn Kjeldsenbruket

yksi pieni, äskettäin uusittu kalamaja Ekkerøyn

Näyttelyitä, museomyymälä, katkarapujen

laiturin kupeesta. Kalamajoissa on kuusi ja

jalostamo ja kalanmaksaöljyn talteenottolaitos.

vastaavasti kolme vuodepaikkaa, nykyaikainen

Vastapaistettuja vohveleita, kahvia ja jäätelöä.

suihku ja WC.

Kesällä avoinna joka päivä klo 12–18. ÞÞwww.varangermuseum.no

+47 905 06 080 (ravintola) +47 78 94 00 10 (kalamajat) havhesten@ekkeroy.no ÞÞ www.ekkeroy.no


Vestre Jakobselv

GRASBAKKEN

Vestre Jakobselv (Ánnejohka, Annijoki) 800 asukkaineen sijaitsee Varangerin keskellä. Se on historiallisesti monikulttuurinen. Kveenien eli suomalaisten vaikutus tuntuu vahvana. Yksi maan parhaista lohijoista eli Jakobselva laskee täällä mereen. Sitä kannattaa käydä katsomassa, sillä se on paitsi kalaisa myös mielenkiintoinen matkakohde. Norjan koillisin golf-kenttä sijaitsee Jakobselvissä. Lämpiminä kesäpäivinä voi ottaa aurinkoa Varangerinvuonon rannalla. Lisäksi täällä voi tarkkailla lintuja kesäisin ja talvisin. Varangerin niemimaan kansallispuistoon voi lähteä vaeltamaan.


Pikkuskitsi Gjestehus

Vestre Jakobselv Camping

Vuokrataan keittonurkkauksella var-

20 kilometriä Vesisaaresta länteen. 4, 5

ustettuja kaksioita Jakobselvan äärellä ja

ja 6 henkilön mökkejä, telttapaikkoja,

pienempää taloa. Perinteinen puuläm-

virransyötöllä varustettuja asuntovaunu-

mitteinen kveenisauna vuonon rannalla.

ja asuntoautopaikkoja, 7 hengen per-

Opastettuja retkiä Jakobselva-joelle ja

hehuone. Aamiais- ja päivällistarjoilua,

kansallispuistoon. Mainio lintuhavain-

kioski vastaanotossa, seurusteluhuone.

nointipaikka Itä-Finnmarkissa. Vestre

PC ja maksuton Internet-yhteys,

Jakobselvin itärannalla.

pyykinpesukone ja suihku. Pöllöjen ja

+47 905 50 073 / +47 78 95 61 48 post@pikkuskitsi.no ÞÞwww.pikkuskitsi.no

muiden metsälintujen ruokintapaikka.

Vestre Jakobselvin Esso

Lilledalsveien 6, Vestre Jakobselv

Esimerkiksi kalastusvälineitä.

+47 913 65 856 s.jankila@imf.no

+ 47 78 95 45 60

Kalastuskortteja myydään, pyyntivälineitä desinfioidaan ja muita palveluita.

ÞÞwww.vj-camping.no

Bugøynes/Pykeijä GRASBAKKEN

Tämä idyllinen paikka meren rannalla on yksi niistä harvoista Finnmarkin paikkakunnista, joita ei poltettu sodan aikana. Siksi suomalainen 1800-luvun siirtolaisajan rakennustyyli on säilynyt täällä. Useimmilla 300 asukkaasta on juuret Suomessa, joten suomen kieli elää täällä edelleen.

Egnebuloftet kafe og Pub Ruokaa paikallisista raaka-aineista,

Varangerin golfkerho

Varanger Fjellstue

kuten kuningasravusta, turskasta ja po-

Finnmarkin ensimmäinen ja maailman

Yöpymismahdollisuudet, kokoushuone,

ronlihasta. Kuningasrapuja on nähtävillä

pohjoisin 9-reikäinen kenttä on Norjan

oleskelutilat.

kahvilan terassilla olevassa akvaariossa.

golfliiton hyväksymä. Täällä voit pelata

+47 414 313 54 finnmark@ue.no ÞÞwww.varangerfjellstue.no

+47 916 42 028/ 78 99 02 47

golfia arktisissa olosuhteissa maailman pohjoisimmalla yhdeksänreikäisellä

Neiden hotell

kentällä. Sandmon erittäin mielenkiin-

Sijaitsee 30 km Kirkkoniemen lentokentältä,

toinen kenttä tarjoaa hyvät harjoittelu-

ja 10 km Suomesta. Hotelli sijaitsee Neiden-

mahdollisuudet.

joen rannalla, joka on yksi Norjan parhaista

Golf-mailoja ja -kärryjä vuokrataan.

joista. Varanginvuonolla on mahdollisuus

Kariel, Vadsø.

lohen ja merikalojen kalastukseen. Hotellissa

+47 477 51 742 / +47 901 36 548 stjoka@online.no ÞÞwww.varangergolf.no

on suuri kahvila, jossa on baari, ja tarjolla on monipuolista ja herkullista ruokaa. +47 916 42 028 adventure@getmail.no

17


Vardø

GRASBAKKEN

Vardø on PohjoisNorjan vanhin kaupunki joka perustettiin1789. Ensimmäiset asumukset ovat peräisin 1330-luvulta, jolloin Håkon Magnusson rakennutti Vardøhusin linnoituksen Norjan itärajan puolustamiseksi. Se on maailman pohjoisin linnoitus. Kahdeksankulmainen, linnoitus on valmistunut vuonna 1738 ja sen sisällä on useita rakennuksia, jotka kaikki on rakennettu ennen vuotta 1825. 1600-luvulla pidettiin Pohjois-Euroopan pahimmat noitaoikeudenkäynnit Vardøssä. Lähes 80 naista tuomittiin kuolemaan roviolla noituuden harjoittamisesta. Liittoutuneet pommittivat kaupunkia elokuussa 1944. Vaikka suuri osa rakennuksista paloi, monet talot säästyivät liekeiltä. LuoteisVenäjällä asuvien pomorien ja Pohjois-Norjan rannikon asukkaiden välistä kaupankäyntiä kutsutaan pomorikaupaksi. Se alkoi 1740-luvulla ja päättyi Venäjän vallankumoukseen 1917.

Vardøn Pomorimuseo Tutustu Norjan ja Venäjän pohjoisosien lähihistoriaan. Opastettu kiertokäynti museossa kestää noin 30 minuuttia. Avoinna 15.6.–15.8. joka päivä klo 11–17, keväällä ja syksyllä klo 16–17, kun Hurtigruten-alus saapuu. Muulloin sopimuksen mukaan. 50/30 kruunua, ryhmille opastus ennakkotilauksesta. Vardøn museo.

Kibergin Partisaanimuseo Tutustu Finnmarkin sotahistoriaan ja Norjan vastarintaliikkeeseen tällä alueella. Avoinna 15.6.– 15.8. joka päivä klo 9-18. Muulloin sopimuksen mukaan. 50/30 kruunua. Ryhmille opastus ennakkotilauksesta muina aikoina. Vardøn museo.

Noitavainoissa tuomittujen muistomerkki Monumentet er et minnesmerke over ofrene for Muistomerkki on perustettu muistoksi uhreille, jotka poltettiin noitavainojen yhteydessä Vuoreijassa. Muistomerkki on kuvataiteilija Louise Bourgeoisin ja arkkitehti Peter Zumthorin yhteistyötä. Muistomerkki on pystytetty Vuoreijan Steilnesetiin, jossa noitauhraukset tapahtuivat.

Vardøhusin Linnoitus Maailman pohjoisin linnoitus rakennettiin vuosina 1734–1738. Se on nykyään alkuperäisessä asussaan. Avoinna joka päivä. 30 kruunua. +47 78 98 85 02 / +47 909 22 813


Vake 2013

Skagen bo og havfiske

VAKE (Varanger Arctic Kite Enduro) on

Skagen bo og havfiske vuokraa

maailman vaativin leijakilpailu. Kaksimiehin-

kolme kahden hengen huonetta

en joukkue etenee leijan ja suksien avulla

talon alakerrassa. Yhteinen suihku,

Varangin niemimaan Berlevågasta

WC, keittiö ja oma sisäänkäynti.

Vuoreijaan. Arvaamaton arktinen ilmasto,

Mahdollisuuksia aktiviteetteihin,

kolme yötä ja 200 km panevat kilpailijat ja

kuten merikalastukseen. Langaton

varusteet koitolle. Kilpailu on pitkän mat-

Internet käytettävissä ja mahdollisuus

kan leijahiihdon MM-kilpailu vuonna 2013 ÞÞwww.vake.no

vuokrata sauna.

Arctic Gullfest 2013 Varangin upeaa linnustoa

+47 789 87 933 / +47GRASBAKKEN 416 75 777 laiborg@online.no ÞÞwww.utleie-havfiske.com

juhlitaan Vuoreijan kansainvälisillä

Veneretkelle Hornøyaan

Arctic Gullfest -festivaaleilla. Lintuhar-

Vardøn ulkopuolella sijaitsevassa

rastajat kokoontuvat yhteen usean

Hornøyassä on yksi Norjan suurimmista

päivän ajaksi osallistuakseen valoku-

merilintuyhdyskunnista. Jyrkän tunturin

vasafareille ja retkille paikallisoppaiden

rinteillä pesii yli 40 000 paria ruokkeja,

kanssa sekä opettavaisiin seminaarei-

etelänkiisloja, pikkukajavia, lunneja,

hin. Huhtikuu 2013. ÞÞwww.biotope.no

pohjankiisloja, merimetsoja, riskilöitä ja

Vardø Hotell

11.30 ja 13.30, pyhäpäivinä klo 12. 300

Vardø Hotell sijaitsee idyllisellä paikalla,

kruunua/hlö. Lisävuoroja sopimuksesta.

josta on upea satamanäköala ja joka

Alennus väh. 15 hlön ryhmille.

on lähellä niin Hurtigruten-rannikkolaivan

+47 78987275/ +47 90179585 vardhavn@online.no ÞÞwww.vardoport.no

laituria, elokuvateatteria kuin varsinaista keskustaakin. Hotellissa on erinomainen

karimetsoja. Lähdöt arkisin klo 9, 10.30,

Hamningberg Hamningberg oli lähes pelkkä kalastusyhdyskunta ennen viime sodan saapumista Finnmarkiin. Hamningberg oli kalastusyhteisö 1500-luvulta suuruutensa aikoihin 1800-luvulle, kunnes alukset varustettiin moottoreilla ja tarvittiin parempaa satamaa. Vuonna 1964 Hamningberg siirrettiin toiseen paikkaan, kun Norjan parlamentti päätti, ettei satamaa laajenneta. Asukkaat muuttivat muualle, mutta heidän kotitalonsa jäivät paikoilleen Nykyään Hamningberg on lähinnä virkistyspaikkakunta. Meren rannalla kalasataman keskellä sijaitsevassa kodikkaassa myymälässä kannattaa käydä. On suositeltavaa jättää auto Hamningbergissa kylän vasemmalla puolella sijaitsevalle pysäköintialueelle. Näin elämyksestä tulee vaikuttavampi ja säästät luontoa.

kalaravintola ja suuri kuntokeskus. +47 78 98 77 61 post@vardohotel.no ÞÞvardohotel.no

19


Nesseby

Vardø

Varangerin saamelaismuseo Varangerbotn Puh. +47 78 95 99 20 Avoinna 17.6 – 19.8 Joka päivä 1000 –1800

Vardøn satama, opastusrakennus Puh. +47 78 98 69 07 Avoinna 4.6 – 12.8 Ma-pe 0900 – 1730 La-su 1100 – 1730

Vesisaari Vesisaaren keskusta Puh. +47 78 94 04 44 Avoinna 1.6 – 21.8 Ma-pe 1000 – 1800 La-su 1000 – 1600

facebook.com/varangercom

www.varanger.com / post@varanger.com

www.arcgiraff.no

Matkailutoimisto

Varanger 2012/13 - FINNISH  

Kohteena Varanger 2012 2013 Kaukana pohjoisessa, Norjan itäkolkassa, missä taivas kohtaa meren sijaitsee Varanger. Kesällä se kylpee keskiyö...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you