Page 1

2012 2013

Kohteena

Varanger


Tervetuloa Varangeriin Kaukana pohjoisessa, Norjan itäkolkassa, missä taivas kohtaa meren sijaitsee Varanger. Kesällä se kylpee keskiyön auringon ja talvella revontulien valossa. Villissä maisemassa on lahtia, lintuvuoria, kalastajien kyliä ja maailman laitaa kohti kurkottavia kielekkeitä. Luonto kukoistaa kalarikkaissa joissa, lumipeitteisillä lakeuksilla, eksoottisten kuningasrapujen muodossa, lintujen soitimessa, lohien noustessa vastavirtaan, meren kimaltaessa ja revontulien tanssiessa.

4

Elämyksi Varangerissa

Varangista

8

SLETTNES

Ihmiset ja perinteet tekevät Varangerista kansojen ja kulttuurien arktisen sulatusuunin. Varanger on erilainen elämys. Luonto, asutus, valo, värit, korkealle kaartuva taivas, laaja horisontti, jännittävät elämykset ja avoimet ihmiset.

Lintujen tarkkailu Vaellus

MEHAMN

Varangerin niemimaan kansallispuisto

GAMVIK

KJØLLEFJORD

NORDKYN BERLEVÅG

Kalastus- ja merielämykset

Kansallinen matkailureitti

Talvi Varanki

Unjárga/Nesseby BÅTSFJORD

Vesisaari/Vadsø Ekkerøy Vestre Jakobselv

2

Destinasjon Varanger ei vastaa mahdollisista virheistä tai puutteista tiedoissa tai esitellyissä tuotteissa. Kuvastossa mainittuihin tarjouksiin, hintoihin ja aktiviteetteihin voi tulla muutoksia. Kuvaston painamisen jälkeen voi tapahtua muutoksia. Hinnat ovat suuntaa-antavia.

Valokuvat: Bjarne Riesto: sivut 1, 2, 6, 9 ja 14. Asbjørn Nilsen: sivut 1 ja 7. Hugh Harrop: sivut 5 ja 6. Tormod Amundsen, www.biotope.no: sivut 1, 2, 3, 4, 5 ja 20. Kathrine B. Green: sivu 12. Varanger samiske museum: sivu 3. Jarle Wæhler: sivu 16. Knut Åserud: sivu 10. Steve Rogers/ www.swopticsphoto.com: sivut 9 ja 13. Mari-Ann Nilssen: sivut 1, 15 ja 18.

Slettnes Vardø Hamningberg


Lintujen tarkkailu Varankiin on erittäin helppo tulla tarkkailemaan Pohjoiskalotin lintuja. Varangissa odottaa pohjoinen taiga, tundra ja arktinen rannikko yhdessä ja samassa paikassa. Yhden päivän kestävän autoretken aikana voit ihailla taigan taviokuurnia sekä nähdä runsaasti tundran eläinlajeja Varangin niemimaalla. Rannikon lintukallioilla on pohjankiisloja ja satoja tuhansia muita merilintuja. Kesällä täällä on vilkasta. Aurinko paistaa vuorokauden ympäri. Linnut sonnustautuvat kauniisiin soidinpukuihinsa. Talvella ja aikaisin keväällä arktiset hanhet kokoontuvat täällä suuriksi parviksi.

Elämyksi Varangerissa

« Varankiin on erittäin helppo tulla tarkkailemaan Pohjoiskalotin lintuja »

Öisin revontulet tekevät elämyksestä täydellisen. Euroopan pohjoiskolkassa kauempana idässä kuin Istanbul sijaitseva Varanginvuono ei koskaan jäädy Golfvirran ansiosta. Se on Norjan ainoa itäänpäin avautuva vuono. Monet linnut viihtyvät ruokailemassa sen matalissa vesissä.

5


Vaellus Varangerissa on mainio helppojen vaellusreittien verkosto, jossa voi tehdä lyhyitä ja pitkiä vaelluksia. Täällä on merkittyjä reittejä kauniista luonnosta nauttimiseksi sekä useita polkuja ja pikkuteitä, joita voi tutkia. Jos haluat lähteä pidemmälle matkalle, voit ylittää Varangerin niemimaan pituus- tai leveyssuunnassa. Virkistysalueita on runsaasti, ja maasto on melko tasaista. Voit yöpyä matkan varrella pystyttämällä teltan. Karttoja myydään matkailutoimistoissa, kirjakaupoissa ja huoltoasemilla.

Kalastus- ja merielämykset Varangerissa on lukemattomia kalaisia kalastusjokia ja -vesiä. Myös vuonosta saa mainiosti kalaa. Vesterelva- ja Bergebyelva-joet sijaitsevat Nessebyssä. Lisäksi vuonossa voi kalastaa Gornitakissa ja Mortensnesin luona. Jakobselvan ja Skallelvan joet kulkevat Vesisaaren halki. Vardøssä odottavat Komagelvin, Kibergselvan ja Sandfjordelvan joet (Hamningbergiin). Finnmarkissa vaadittavia kalastuslupia voi hankkia matkailutoimistoista.

Talvi Varanki

6

Luontokuvaajat arvostavat dramaattista pimeyttä ja sen maagista valoa, jota säestävät loimuavat revontulet. Kyhmyhaahka, allihaahka, tunturipöllö ja suuret merilintukannat tekevät alueesta talvella jännittävän matkakohteen lintuharrastajille. Hiihtäen pääset nauttimaan yli 90 km:n Tana−Varanger-ladusta, joka on valittu yhdeksi Norjan seitsemästä parhaasta hiihtoladusta. Jos kaipaat kovempaa vauhtia, voit kokeilla leijahiihtoa tai lumikelkkasafaria. Talvi tarjoaa myös hienot metsästys- ja kalastusmahdollisuudet. Vuoreijan ”Yukigassen”-lumisota ja kuningasrapufestivaali saavat esille niin Varangin asukkaiden kuin luonnonkin parhaat puolet.


SLETTNES MEHAMN

Varangista

GAMVIK

KJØLLEFJORD

«Varanger on saanut pitkän

NORDKYN BERLEVÅG

historiansa aikana vaikutteita kolmesta kulttuurista: saamelaisesta, pohjoismaisesta ja kveenieli suomalaisesta kulttuurista.»

Varangerin Niemimaan Kansallispuisto Varangerin niemimaan kansallispuisto ulottuu Syltefjorden-vuonosta Varangerinvuonoon. Puisto on perustettu vuonna 2006 mannerNorjan arktisimman osan suojelemiseksi. Siellä on ainutlaatuisia jääkaudella syntyneitä maamuodostelmia sekä itäinen ja arktinen kasvi- ja eläinkunta. Se on naalin ja saamelaisen kulttuurimuistomerkkien maailma.

BÅTSFJORD

Kansallinen matkailureitti Matka Uuniemen kunnan Varangerbotnista Hamningbergiin onvalittu yhdeksi kahdeksastatoista kansallisesta matkailijareitistä, jonka varrelle aiotaan sijoittaa uusia levähdyspaikkoja, näköalapaikkoja ja taideteoksia. Hankkeen tarkoituksena on tarjota matkoja vuonojen, rannikoiden, tunturien ja koskien maisemissa, missä aika pysähtyy ja nykyaika ja historia sulautuvat toisiinsa. Matka, jonka keskipisteenä on Norja ja sen luonto, tarjoaa koti- ja ulkomaan turisteille maailmanluokan luontokokemuksia. Varangin kansallinen matkailijareitti sai asemansa vuonna 2012, ja makupaloja siitä tarjoavat Gorg etakin / Gornitakin (Uuniemi) levähdyspaikat ja Vuoreijassa sijaitseva 1600-luvun noitavainojen muistomerkki.

9


14

BÅTSFJORD

Unjárga/Nesseby Ensimmäiset ihmiset asettuivat asumaan Varangerinvuonon rannalle noin 12 000 vuotta sitten. Vanhin dokumentoitu asutus on peräisin noin vuodelta 10 000 eKr. Tämän aikakauden asumusten jäänteitä on löydetty esimerkiksi Nessebyn Ceavccageađgesta/Mortensnesistä. Monipuoliset arkeologiset löydöt myös myöhemmiltä kausilta ovat tehneet siitä keskeisen alueen tutkittaessa saamelaiskulttuurin kehittymistä. Täällä on esimerkiksi hautoja esikristillisen saamelaisen uskonnon ajoilta. 1600-luvulla lähetystyö oli vilkasta. Ensimmäinen kirkko tai kappeli rakennettiin Selesnjárgaan/ Angsnesiin vuonna 1719. Unjarga/ Nesseby on nykyään tärkeä merisaamelaisyhteisö, jossa monet harjoittavat perinteisiä ammatteja, kuten poronhoitoa, maanviljelystä tai kalastusta. Unjargassa/Nessebyssä on nykyään yli 900 asukasta.

Byluftin merisaamelaiset kokoelmat

Nessebyn kirkko

Jäämeren Kuningasrapusafari

Varangerkroa

Ainutlaatuinen merisaamelaisten käyttöesineiden kokoelma. Vuokrattavana mökkejä kauniilla paikoilla vuonon rannalla.

Nessebyn kirkko otettiin käyttöön vuonna 1858. Sen on suunnitellut arkkitehti Christian Heinrich Grosch. Se sijaitsee upealla paikalla Varangerinvuonoon työntyvällä niemellä. Kirkko sijaitsee luonnonsuojelualueella.

Vesterelvjenta järjestää kalastusretkiä kala- ja lajirikkaalle Varangerin vuonolle. Mahtavassa Jäämeressä on esimerkiksi turskaa, seitä, merikissoja, Ruijan-pallasta ja eksoottisia kuningasrapuja. Lisäksi voit nauttia ainutlaatuisista arktisista maisemista. Kesällä valtamerta valaisee keskiyön aurinko. Talvella vuonoilla ja lumen peittämillä tasangoilla hohtaa upea sininen valo, jota näkee vain Finnmarkissa. Vesterelvjentan satamapaikka on Nessebyssä.

Perinteisiä kylmiä ja lämpimiä ruokaannoksia. Varangerbotn.

+47 78 95 85 68 / +47 918 52 513

Varangin saamelaismuseo

Museossa esitellään Finnmarkin merisaamelaisten kulttuurihistoriaa sekä saamelaisten esihistoriaa ja elämää, kuten duodjia (saamelaisten käsitöitä ja käyttötaidetta). Avoinna 16.6.–18.8. joka päivä klo 10–18, muulloin ma–pe klo 10–15. Varangerbotn

Vuonokalastusfestivaali

+47 410 70 050 vsm-info@dvmv.no ÞÞwww.varjjat.org

Vuonnamárkanat

Saunalautta ja veneenruokraus

1.9.2012 Varangerbotnissa. Näillä saamelaissävyisillä markkinoilla myydään lähialueella tuotettuja tavaroita, esimerkiksi luonnontuotteita, käsitöitä ja elintarvikkeita.

Vesterelvjenta vuokraa venettä ja saunamökkiä vierailleen. 5 henkilölle tarkoitetussa Uttern 510 -veneessä on 50 hevosvoiman 4-tahtimoottori. Lisäksi siinä on turvallisuusvarusteet ja karttapiirturi. Hinta 1500 Norjan kruunua/ päivä, sisältää 20 litraa bensiiniä ja öljyt. Kalastusvälineitä vuokrataan. Saunamökki sijaitsee lautalla vuonon suojaisessa osassa. Retken aluksi lautalle siirrytään veneellä. Vieraat lämmittävät saunamökin itse ja vilvoittelevat pulahtamalla vuonoon. 6 henkilölle. Voidaan yhdistää kuningasrapusafariin.

Kulttuurimuistomerkkialue Mortensnes Opastetut kierrokset ja tetoa Ceavccegeađge/ Mortensnes-kulttuurimuistomerkkialueesta, joka on ainutlaatuinen Euroopassa ja jolta löytyy ihmisten jälkiä viimeisen 10 000 vuoden ajalta. Kulttuuripolkua seuraamalla pääsee tutustumaan mm. vanhojen rakennusten näkyviin jälkiin, saamelaisiin uhripaikkoihin, hautoihin, uhrikiviin sekä saamaan niistä lisätietoa. Näyttely ”Luondo” – pyhä maisema esittelee saamelaista uskoa ja mytologiaa sekä erityisesti myyttistä maisemaa ja saamelaisten luontokäsitystä. 17.06–19.08, klo. 10–16.

13.7.2013 Näillä festivaaleilla keskipisteenä on kalaisa Jäämeri. Grasbakkenin kylätoimikunta.

Varjjat Ferie og Fritid

Peruskorjattu, siisti ja valoisa Ferie og Fritid sijaitsee vuonon äärellä. Voit vuokrata huoneen tai koko talon. Runsaasti palveluita. Saunan voi vuokrata. Ohjelmaa merellä tai lohijoilla tai metsästystä. Venevuokrausta. +47 926 53 086 atle.larssen@gmail.com ÞÞwww.varjjat.com

+47 481 74 775 olsemannen@hotmail.com ÞÞwww.kuningasrapusafari.fi ÞÞkuningasrapusafari.mobi

+47 78 95 85 54

Trattoria Capri Italialaista ruokaa ja valikoima hyviä viinejä. Varangerbotn. +47 478 66 781

Elva hotell og camping Tana Sijaitsee idyllisellä paikalla Tenojoen rannalla keskellä Itä-Finnmarkia. Täältä on mukava lähteä tutustumaan Tanaan: harrastuskalastajien, luonnonystävien ja Finnmarkin upeaa vaihtelevaa luontoa ihailevien paratiisiin. Juuri sellaisia elämyksiä kuin haluat. +47 78 92 82 22 post@elvahotel.no ÞÞwww.elvahotel.no


BÅTSFJORD

Vesisaari Vesisaari (Vadsø) tunnetaan kveenien kaupunkina. Asukkaista enemmistö puhui suomea 1860-luvulla. Kveenit eli suomalaissiirtolaiset ovat yksi Norjan etnisistä vähemmistöistä. Nämä maanviljelijät ja kalastajat muuttivat Suomen pohjoisosista Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan 1700- ja 1800-luvuilla. Muita merkittäviä kveeni-/suomalaisyhteisöjä Itä-Finnmarkissa on Vestre Jakobselvin eli Annijoen alueella (Vesisaari), Bugøynesissä eli Pykeijassa (Etelä-Varanger) ja Neiden-

issä (Etelä-Varanger). Varsinkin Pykeijassa on onnistuttu säilyttämään suomen kieli arkikielenä. Vesisaaresta tuli kauppala vuonna 1833. Vain porvarit saivat käydä kauppaa tällä alueella, ja kaupungin asukasmäärä kasvoi. Syksyllä 1944 suuria osia Vesisaaren keskustasta pommitettiin, ja syttyi tulipaloja. Puolet rakennuksista tuhottiin. Vesisaari on nykyään Finnmarkin hallinnollinen keskus. Kunnan asukasmäärä on 6000. 5000 asuu kaupungissa ja noin 1000 sitä ympäröivällä taajama-alueella

Vesisaaren museo – Ruijan kveenimuseo Tutustu Pohjois-Varangerin mielenkiintoiseen historiaan. Vieraile Tuomainengårdenin kveenitalossa ja Esbensengårdenin kauppatalossa Ytrebyenissä. Molemmat on rakennettu 1850-luvulla.Avoinna arkisin klo 10–15. Kesällä arkisin klo 10–17, pyhäisin klo 10–16. 50/30 kruunua/ hlö, lapset ilmaiseksi. +47 78 94 28 90 ÞÞwww.varangermuseum.no

Ilmalaiva ja aluksia Näyttely Vesisaaren Hurtigruten-laiturilla kesä syyskuussa joka päivä noin klo 7.15–8.00, kun Hurtigruten-alus on kiinnittynyt laituriin, tai sopimuksen mukaan. Vesisaaren museo.

Historiallinen kävelyretki Vadsøyan kulttuuripuistossa Täällä voit tutustua Vesisaaren monipuoliseen historiaan, kuten keskiaikaisen kylän jäännöksiin, Roald Amundsenin ja Umberto Nobilen tutkimusretkillään käyttämän ilmalaivan osiin, sotamuistoihin ja lajirikkaaseen linnustoon. Vapaa sisäänpääsy. Avolaavu ja grillauspaikka. +47 78 94 28 90 ÞÞwww.varangermuseum.no

Varangerin festivaali

Vadsø Fjordhotell

Vadsø Bed&Breakfast

Rica Hotel Vadsø

8.–12.8.2012. Vesisaaren kansainvälinen jazz-festivaali järjestetään 30. kerran. Neljän päivän aikana järjestetään 30 konserttia, taidenäyttelyitä, paraati, ulkoilmakonsertteja ja paljon muuta. Varangerin festivaali muuttaa Vesisaaren sykkiväksi musiikin ja kuumien rytmien keitaaksi päivisin ja öisin.

Kotoisa hotelli sijaitsee idyllisissä maisemissa Vesisaaren saarella. Lähimpänä naapurina Vesisaaren kulttuuripuisto, ja hotellista on upea näkymä satamaan ja keskustaan. Erinomainen lähtökohta lintubongaukseen tai pelkälle aamulenkille halki historiallisten alueiden. Hotellia on uudistettu viimeksi vuonna 2012. 23 hotellihuonetta, kokoushuone, oleskelutilat, baari, oma grillikatos ja hyvät pysäköintimahdollisuudet.

Huoneisto Vesisaaressa. Oma keittiö, kylpyhuone ja sauna. Kaksi sänkyä. Internet. Huoneistohotellivaihtehto. Aamiainen tilattavissa. Lyhyt matka retkipoluille ja kauppaan. Dallavaraveien 6.

Viihtyisä täyden palvelun Rica Hotel Vadsø sijaitsee keskellä kaupunkia. Hotellissa on 68 huonetta, joista 5 on junior-sviittejä, joita voidaan käyttää perhehuoneina. Useimmista huoneista avautuu upea näköala kaupunkiin ja Varanginvuonolle. Rica Hotel Vadsø keskittyy paikallisiin herkkuihin. Hotelli kuuluu Arktisk Meny -ketjuun. Täällä tarjoillaan meren herkkuja, kuten kuningasrapua ja rapeiksi paistettuja turskankieliä. Isäntäväki toivottaa tervetulleiksi!

+47 78 95 38 51 ÞÞwww.varangerfestivalen.no

Kuningasrapufestivaali 4.– 6.10.2012. Tämä festivaali juhlistaa kuningasrapujen kalastamista. Voit maistella Varangerin herkkuja kaupungin ravintiloissa tai osallistua kokkikurssille ja muihin ruokatapahtumiin. Muista jännittävistä tapahtumista voidaan mainita konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä, kuningasrapusafari ja ohjelmaa lapsille. ÞÞwww.highnorthhighend.no

Påls Matopplevelser Lounaita ja päivällisiä. Paikallisia raakaaineita käytetään runsaasti. Hvistendahlsgt 6 +47 78 95 33 84 ÞÞ www.paalsmat.no

Tel: +47 45 060 345 post@vadsoefjordhotell.no ÞÞwww.vadsoefjordhotell.no

Bjørn Gunnar Johnsen Vuokrataan talo Lille Salttjernissä, 8 km Vesisaaresta itään ja 25 metriä rannasta. Yhteensä seitsemän vuodepaikkaa kahdessa makuuhuoneessa, kylpyhuone, keittiö, olohuone, oleskelupaikka, jossa takka ja grilli. Mahdollisuus myös vuokrata talo Hamningbergissä. 5 vuodepaikkaa. Mahdollisuus vuokrata kalastusvene kesällä. Talvella vieraat voivat lähteä myös Varangin niemimaan lumikelkkasafarille jahtaamaan revontulia. Veneen vuokraus, 750 kr/ vrk. +47 48182381 bj-gjoh@online.no

+47 46862232 / +47 97147664 bb@finnmarksbilder.no ÞÞwww.finnmarksbilder.no/b&b

Varanger Panorama Kurssi- ja kokoustiloja upeassa ympäristössä viiden minuutin matkan päässä Vesisaaren lentokentältä. Kylpyläosastolla on ulkoporeallas, turkkilainen sauna, suomalainen sauna ja rentoutumishuone, josta avautuu näköala vuonolle. Laajalla alueella on tilaa esimerkiksi asuntovaunuille, asuntoautoille ja teltoille. Puh. 995 61 440 optikkerhansen@gmail.com facebook.com/nyevarangerpanorama

+47 78 95 52 50 rica.hotel.vadso@rica.no ÞÞ www.rica.no


BÅTSFJORD

Ekkerøy Ekkerøy on yksi Finnmarkin vanhimmista kalasatamista. Aiemmin Varangerinvuonon rannan asutus oli lähinnä saamelaista, mutta Ekkerøy oli uudempaa norjalaisaluetta. Siellä tyypillisesti kalastettiin ja viljeltiin maata. Vuono oli erittäin kalaisa, joten se houkutteli myöhemmin asutusta Suomesta. Nykyään Ekkerøyssä on noin 40 vakituista asukasta. Kuten nimestä käy ilmi, tämä kylä oli aikaisemmin saarella (øy), mutta laskuveden aikaan mannermaalle pääsi kävelemään kuivin jaloin. Luonto on muodostanut molemmille puolille hienot hiekkarannat. Ekkerøyn suuri lintuvuori Flåget osoittaa etelään eli Varangerinvuonoa kohden. Siellä pesii noin 20 000 pikkukajavaparia.

Ekkerøy Feriehus

Ekkerøyn Havhesten

Ekkerøy Feriehusilla on ekoturismisertifiointi. Tarjolla on peruskorjattuja ja uudistettuja taloja sekä huoneistoja. Ekkerøyn vanhassa rukoushuoneessa on nykyään kaksi huoneistoa, joissa on kaakeloidut kylpyhuoneet, pyykinpesukoneet, astianpesukoneet, kaapeli-tv/DVD-soitin ja langaton verkko. Nesetin talossa on samanlainen varustelu astianpesukonetta lukuun ottamatta. Puulämmitteinen sauna sisältyy hintaan. Huoneistoista avautuu upea merinäköala. Ekkerøy Feriehus tarjoaa linnuista kiinnostuneiden vieraidensa käyttöön itseopastusjärjestelmän. Se koostuu opaskirjasta ja GPS-navigaattorista, johon on ohjelmoitu valmiiksi 45 lintujenhavainnointipaikkaa Varangissa.

Kun kesä on saapunut, ota yhteys ja kysy ravintolan aukioloaikoja vuonna 2013. Tarjoilemme lähiruokaa. Raaka-aineet ovat peräisin Varanginvuonosta: legendaarista kuningasrapua, villilohta, turskaa ja seitä. Poronliha on peräisin Varangin niemimaalta. Vuokraamme Ekkerøyn laiturin luona kahta kalamajaa. Åstassa on kolme vuodetta ja Edvinissä kuusi.Kalamajoissa on moderni suihku ja wc. Tämä on erinomainen paikka lähteä tarkkailemaan lintuja Ekkerøyhin, Flogetin lintukukkulalle, rannalle tai läheisille soille. Kalastusveneitä vuokrataan. Saaliin voi käsitellä laiturillamme. Halutessasi pakastamme sen, jotta voit viedä Varangin makuja tuliaisiksi. Ekkerøyn lähellä sijaitseva Varanginvuono on kalaisa. Voit pyydystää turskaa, seitä, koljaa, ruijanpallasta, kampelaa, merikissaa, rauskua ja puna-ahventa.

+47 908 91 558 horisont@online.no ÞÞwww.ekkeroy.net

Ekkerøyn Kjeldsenbruket Kjeldsenbruket on vanha kalankäsittelylaitos ja myymälä. Kahvila ja näyttelyt ovat avoinna koko kesän. Kjeldsenbruket on yksi harvoista Finnmarkiin sodan jälkeen jäljelle jääneistä kalankäsittelylaitoksista. Täällä on laituri, pakkaamo, kalanmaksaöljyn talteenottolaitos, kalastusaittoja ja rakennuksia, joissa kaloja perattiin. Yksi kalapuodeista toimi aikanaan katkarapujen käsittelylaitoksena. Museossa on myös lintunäyttely ja vanha myymälä, jossa kesäisin toimii kahvila ja taidenäyttely. Kesällä avoinna joka päivä klo 11-17. ÞÞwww.varangermuseum.no

+47 905 06 080 havhesten@ekkeroy.no ÞÞwww.ekkeroy.no


KJØLLEFJORD

NORDKYN BERLEVÅG

Vestre Jakobselv BÅTSFJORD

Vestre Jakobselv (Ánnejohka, Annijoki) 800 asukkaineen sijaitsee Varangerin keskellä. Se on historiallisesti monikulttuurinen. Kveenien eli suomalaisten vaikutus tuntuu vahvana. Yksi maan parhaista lohijoista eli Jakobselva laskee täällä mereen. Sitä kannattaa käydä katsomassa, sillä se on paitsi kalaisa myös mielenkiintoinen matkakohde. Norjan koillisin golf-kenttä sijaitsee Jakobselvissä. Lämpiminä kesäpäivinä voi ottaa aurinkoa Varangerinvuonon rannalla. Lisäksi täällä voi tarkkailla lintuja kesäisin ja talvisin. Varangerin niemimaan kansallispuistoon voi lähteä vaeltamaan.

Pikkuskitsi Gjestehus

Vestre Jakobselvin Esso

Vuokrataan keittonurkkauksella varustettuja kaksioita Jakobselvan äärellä ja pienempää taloa. Perinteinen puulämmitteinen kveenisauna vuonon rannalla. Opastettuja retkiä Jakobselva-joelle ja kansallispuistoon. Mainio lintuhavainnointipaikka Itä-Finnmarkissa. Vestre Jakobselvin itärannalla.

Esimerkiksi kalastusvälineitä.

+47 905 50 073 / +47 78 95 61 48 post@pikkuskitsi.no ÞÞwww.pikkuskitsi.no

Vestre Jakobselv Camping 20 kilometriä Vesisaaren keskustasta länteen. 4, 5 ja 6 henkilön mökkejä, telttapaikkoja, virransyötöllä varustettuja asuntovaunu- ja asuntoautopaikkoja sekä 7 hengen perhehuone. Aamiais- ja päivällistarjoilua, kioski vastaanotossa, seurusteluhuone. PC ja maksuton Internet-yhteys, pyykinpesukone, suihku ja sauna. Tiaisten, vihervarpusten, tikkojen ja muiden metsälintujen ruokintapaikka. Kalastuskortteja Jakobselva- ja Skallelv-joille myydään, kalastusvälineitä desinfioidaan ja muita palveluita. Opaspalveluita ja autonvuokrausta. Lippuja retkille Hørnøyaan ja lintuja tarkkailemaan Båtsfjordin satamaan myydään. Lilledalsveien 6, Vestre Jakobselv +47 913 65 856 s.jankila@imf.no ÞÞwww.vj-camping.no

+ 47 78 95 45 60

Varangerin golfkerho Finnmarkin ensimmäinen ja maailman pohjoisin 9-reikäinen kenttä on Norjan golfliiton hyväksymä. Täällä voit pelata golfia arktisissa olosuhteissa maailman pohjoisimmalla yhdeksänreikäisellä kentällä. Sandmon erittäin mielenkiintoinen kenttä tarjoaa hyvät harjoittelumahdollisuudet. Golf-mailoja ja -kärryjä vuokrataan. Kariel, Vadsø. +47 477 51 742 / +47 901 36 548 stjoka@online.no ÞÞwww.varangergolf.no

Varanger Fjellstue Luonnon keskellä sijaitseva Varanger Fjellstue on oikea valinta yksittäisille henkilöille ja jopa 20 henkilön ryhmille. Varanger Fjellstue soveltuu moneen tarkoitukseen: merkkipäivien viettämiseen, kaveriporukoille, tavanomaisista poikkeavien yritystilaisuuksien järjestämiseen, lintujen tarkkailemiseen ja varsinkin lohenpyyntiin. Meillä on kalastuslupia Jakobselva-joelle. Fjellstuessa on tilava keittiö, ruokailutila, suuri tupa, suihkulla varustettu kylpyhuone, sauna ja aurinkoinen ulkoalue. Jakobselv-lohijoen tuntumassa. +47 414 313 54 finnmark@ue.no ÞÞwww.varangerfjellstue.no

Slettnes Slettnes sijaitsee aavan Barentsinmeren rannalla niin kaukana pohjoisessa kuin Euroopan mantereella pääsee. Meteorologisten määritelmien mukaan täällä ei koskaan vallitse kesä, mutta kasvikunta ja eläimistö ovat uskomattoman monipuolisia. Täällä on havaittu 250 tunturi- ja rannikkokasvilajia, yli 180 lintulajia sekä runsaasti maa- ja merinisäkäslajeja. Slettnesin luonnonsuojelualue on luokiteltu RAMSAR-alueeksi. Siellä on myös useita mielenkiintoisia kulttuurimuistomerkkejä. SLETTNES

MEHAMN

GAMVIK

KJØLLEFJORD

NORDKYN

BERLEVÅG

BÅTSFJORD

Keväisin ja syksyisin valtavat lintuparvet lentävät ohi matkallaan pesimään Pohjoisnapa-alueelle ja sieltä pois. Missään muualla maailmassa ei havaita yhtä runsaasti leveäpyrstökihuja ja jääkuikkia. Kesäisin Slettnesissä pesii runsaasti kahlaajia ja merilintuja. Täällä on maan suurin merikihuyhdyskunta.

Slettnesin majakka on suojelukohde. Viiden kaksion taso on vaatimaton. Vieraiden käytössä on keittiö ja oleskelu-/työhuone. Majoituskapasiteettia voidaan kasvattaa suurempia ryhmiä varten jonkin verran. Majakanvartijan asunnossa on täysin varusteltu kokoushuone, jonne mahtuu 20–30 henkilöä. Kesällä kahvila on avoinna joka päivä klo 11-18.

Saapuminen Majakka sijaitsee noin 4 km pohjoiseen Gamvikin idyllisestä kalastajakylästä. Lähin lentokenttä ja Hurtigruten-alusten poikkeamissatama on Mehamn 24 kilometrin päässä. Mehamnista pääsee Gamvikiin bussilla arkipäivisin. Useimmat tulevat omilla autoilla, vuokra-autolla tai taksilla.

Yhteydenotto Puh 784 97 602 / 784 97 949 Sähköposti: slettnes@kystmuseene.no Sivusto: www.slettneslighthouse.com

17


BERLEVÅG SLETTNES MEHAMN

GAMVIK

KJØLLEFJORD BÅTSFJORD

Vardø Vardø on Pohjois-Norjan vanhin kaupunki joka perustettiin1789. Ensimmäiset asumukset ovat peräisin 1330-luvulta, jolloin Håkon Magnusson rakennutti Vardøhusin linnoituksen Norjan itärajan puolustamiseksi. Se on maailman pohjoisin linnoitus. Kahdeksankulmainen, linnoitus on valmistunut vuonna 1738 ja sen sisällä on useita rakennuksia, jotka kaikki on rakennettu ennen vuotta 1825. 1600-luvulla pidettiin Pohjois-Euroopan pahimmat noitaoikeudenkäynnit Vardøssä. Lähes 80 naista tuomittiin kuolemaan roviolla noituuden harjoittamisesta. Liittoutuneet pommittivat kaupunkia elokuussa 1944. Vaikka suuri osa rakennuksista paloi, monet talot säästyivät liekeiltä. Luoteis-Venäjällä asuvien pomorien ja Pohjois-Norjan rannikon asukkaiden välistä kaupankäyntiä kutsutaan pomorikaupaksi. Se alkoi 1740-luvulla ja päättyi Venäjän vallankumoukseen 1917.

Vake 2013

Vardø Hotell

Tutustu Norjan ja Venäjän pohjoisosien lähihistoriaan. Opastettu kiertokäynti museossa kestää noin puoli tuntia. Avoinna 22.6.–18.8. joka päivä klo 11–17, syksyllä avoinna tilauksesta. 50/30 kruunua, ryhmille opastus ennakkotilauksesta. Tilaukset Vuoreijan museoon. Voit tilata opastuksen Vuoreijan museosta.

VAKE (Varanger Arctic Kite Enduro) on maailman vaativin leijakilpailu. Kaksimiehinen joukkue etenee leijan ja suksien avulla Varangin niemimaan Berlevågasta Vuoreijaan. Arvaamaton arktinen ilmasto, kolme yötä ja 200 km panevat kilpailijat ja varusteet koitolle. Kilpailu on pitkän matkan leijahiihdon MM-kilpailu vuonna 2013 ÞÞwww.vake.no

Vardø Hotell sijaitsee idyllisellä paikalla, josta on upea satamanäköala ja joka on lähellä niin Hurtigrutenrannikkolaivan laituria, elokuvateatteria kuin varsinaista keskustaakin. Hotellissa on erinomainen kalaravintola ja suuri kuntokeskus.

Kibergin Partisaanimuseo Tutustu Finnmarkin sotahistoriaan ja Norjan vastarintaliikkeeseen tällä alueella. Avoinna 15.6.–15.8. joka päivä klo 9-18. Muulloin sopimuksen mukaan. 50/30 kruunua. Ryhmille opastus ennakkotilauksesta muina aikoina. Vardøn museo.

Noitavainoissa tuomittujen muistomerkki Monumentet er et minnesmerke over ofrene for Muistomerkki on perustettu muistoksi uhreille, jotka poltettiin noitavainojen yhteydessä Vuoreijassa. Muistomerkki on kuvataiteilija Louise Bourgeoisin ja arkkitehti Peter Zumthorin yhteistyötä. Muistomerkki on pystytetty Vuoreijan Steilnesetiin, jossa noitauhraukset tapahtuivat.

Vardøhusin Linnoitus Maailman pohjoisin linnoitus rakennettiin vuosina 1734–1738. Se on nykyään alkuperäisessä asussaan. Avoinna joka päivä. 30 kruunua. +47 78 98 85 02 / +47 909 22 813

BERLEVÅG

+47 78 98 77 61 post@vardohotel.no ÞÞvardohotel.no

Arctic Gullfest 2013 Varangin upeaa linnustoa juhlitaan Vuoreijan kansainvälisillä Arctic Gullfest -festivaaleilla. Lintuharrastajat kokoontuvat yhteen usean päivän ajaksi osallistuakseen valokuvasafareille ja retkille paikallisoppaiden kanssa sekä opettavaisiin seminaareihin. Huhtikuu 2013. ÞÞwww.biotope.no

Veneretkelle Hornøyaan Vardøn ulkopuolella sijaitsevassa Hornøyassä on yksi Norjan suurimmista merilintuyhdyskunnista. Jyrkän tunturin rinteillä pesii yli 40 000 paria ruokkeja, etelänkiisloja, pikkukajavia, lunneja, pohjankiisloja, merimetsoja, riskilöitä ja karimetsoja. Lähdöt arkisin klo 9, 10.30, 11.30 ja 13.30, pyhäpäivinä klo 12. 350 kruunua/ hlö. Lisävuoroja sopimuksesta. Alennus väh. 15 hlön ryhmille. +47 78987275/ +47 90179585 vardhavn@online.no ÞÞwww.vardoport.no

Hamningberg

NORDKYN

Vuoreijan pomorimuseo

Skagen bo og havfiske Skagen bo og havfiske vuokraa kolme kahden hengen huonetta talon alakerrassa. Yhteinen suihku, WC, keittiö ja oma sisäänkäynti. Mahdollisuuksia aktiviteetteihin, kuten merikalastukseen. Langaton Internet käytettävissä ja mahdollisuus vuokrata sauna. +47 789 87 933 / +47 416 75 777 laiborg@online.no ÞÞwww.utleie-havfiske.com

Varjjat Ferie og Fritid, Kibergin toimipiste Peruskorjattu Kibergin talo on siisti ja valoisa. Se sijaitsee meren ja sataman äärellä. Voit vuokrata huoneen tai koko talon. Talossa on kaikki mukavuudet. Ohjelmaa merellä tai lohijoilla tai metsästystä. Venevuokrausta. Lintujentarkkailijoiden paratiisi. +47 926 53 086 atle.larssen@gmail.com ÞÞwww.varjjat.com

BÅTSFJORD

Hamningberg oli lähes pelkkä kalastusyhdyskunta ennen viime sodan saapumista Finnmarkiin. Hamningberg oli kalastusyhteisö 1500-luvulta suuruutensa aikoihin 1800-luvulle, kunnes alukset varustettiin moottoreilla ja tarvittiin parempaa satamaa. Vuonna 1964 Hamningberg siirrettiin toiseen paikkaan, kun Norjan parlamentti päätti, ettei satamaa laajenneta. Asukkaat muuttivat muualle, mutta heidän kotitalonsa jäivät paikoilleen Nykyään Hamningberg on lähinnä virkistyspaikkakunta. Meren rannalla kalasataman keskellä sijaitsevassa kodikkaassa myymälässä kannattaa käydä. On suositeltavaa jättää auto Hamningbergissa kylän vasemmalla puolella sijaitsevalle pysäköintialueelle. Näin elämyksestä tulee vaikuttavampi ja säästät luontoa.

19


Nesseby

Vardø

Varangerin saamelaismuseo Varangerbotn Puh. +47 78 95 99 20 Avoinna 16.6 – 19.8 Joka päivä 1000 –1800

Vardøn satama, opastusrakennus Puh. +47 78 98 69 07 Avoinna 4.6 – 12.8 Ma-pe 0900 – 1730 La-su 1100 – 1730

Vesisaari Vesisaaren keskusta Puh. +47 78 94 04 44 Avoinna 3.6 – 20.8 Ma-pe 1000 – 1800 La-su 1000 – 1600

facebook.com/varangercom

www.varanger.com / post@varanger.com

www.arcgiraff.no

Matkailutoimisto

Varanger 2013 - FINNISH