Page 1

NO

REISEGUIDE 2017

LOFOTEN

GODE REISEFORSLAG

1


© TOMMY A ND REA S S EN

LOFOTEN har i mange hundre år tatt imot gjester fra inn- og utland. Nå håper vi at du også vil finne gode opplevelser for å ta med videre i livet. Naturen i Lofoten er majestetisk, og den er et eldorado for dem som kommer for å gå turer, padle, dykke, klatre, surfe, gå på ski osv. Lek deg og kos deg, og så håper vi du hjelper oss å holde naturen ren, så kan de som kommer etter deg også nyte den som du. For å hjelpe deg med planleggingen har vi laget denne brosjyren som et nyttig hjelpemiddel. Her har vi samlet mye av alt det Lofoten har å by på av aktiviteter og opplevelser, overAUSTVÅGØY natting og bespisning. Du vil finne ideer til rundreiser og familieaktiviteter. Vi lar deg bli kjent med Lofotfiske, lokalmat og gir noen nyttige GIMSØY tips. Håper du har god tid, for vi vil gjerne at du får med deg mest mulig. Bare ikke glem å sitte stille og nyte livet også. Velkommen til oss i Lofoten! Elisabeth Dreyer Reiselivssjef Destination Lofoten

Vil du vite mer kan du besøke oss på www.lofoten.info. Her kan du booke både overnatting og aktiviteter.

VESTVÅGØY FLAKSTADØY

LOFOTEN russia

MOSKENESØY sweden finland

Norway

VÆRØY denmark united kingdom

RØST

poland germany

france BROSJYREN ER UTGITT AV: Destination Lofoten AS - www.lofoten.info Pb 210, 8301 Svolvær - (+47) 76 06 98 00 PRODUKSJON • Redaksjonen avsluttet oktober 2016 • Opplag: 117 000 eksemplarer • Språk: norsk, tysk, engelsk og fransk • Prosjektansvarlig: Hege Ragni Haugerud, Destination Lofoten AS • Layout/Design: Tore Schöning Olsen, NordNorsk Reiseliv AS / Forretningstrykk AS • Oversettelse: SDL • Trykk: Stibo • Forsidefoto: Tomasz Furmanek - visitnorway.com OM REISEGUIDE FOR LOFOTEN Destination Lofoten påtar seg ikke noe ansvar for mulige feil/mangler i informasjonen, eller for de presenterte produkter. Det tas forbehold om endringer av opplysninger når det gjelder de konkrete tilbud, priser og aktiviteter i katalogen. Forandringer kan ha funnet sted etter at brosjyren gikk i trykken. Oppgitte priser er veiledende. Pr 1. oktober 2016 er valutakursen for 1 euro oppgitt til NOK 8,98. Dersom andre ønsker å benytte seg av opplysninger som fremkommer i denne publikasjonen, kan dette kun gjøres etter godkjenning fra Destination Lofoten AS. Brosjyren omfatter de overnattingstilbudene/aktivitetstilbudene etc. som selv har valgt å være med.

2

SYMBOLER Priser er fra pr person i NOK, presentert som “voksen / barn”. Hvis pris “0 NOK” = på egenhånd / enkeltaktivitet er ikke priset. Ta kontakt for eventuelt mer informasjon. Kartreferanse / beliggenhet Viser sesong / periode, når produktet er tilgjengelig. Antall senger / overnatting Antall rom / overnatting Kapasitet / konferanse Sitteplasser / servering Bedrift Beliggenhet / Sted

”Husdyr tillatt gjelder kun enkelte enheter på anlegget.”

www.lofoten.info


© KRISTIAN NASHOUG

INNHOLD HISTORIEN OM LOFOTEN

5

SKULPTURLANDSKAP NORDLAND

6

DET TAR ALDRI SLUTT!

7

PÅ SYKKEL I LOFOTEN

9

GODE REISEFORSLAG

10

TIPS TIL FAMILIEN

13

OPPLEV VINTEREVENTYRET

14

LOFOTFISKE ET EVENTYR

16

SMAKEN AV LOFOTEN

18

HVA SKJER I LOFOTEN

21

AUSTVÅGØY & GIMSØY

24

VESTVÅGØY

30

FLAKSTADØY

35

MOSKENESØY

36

VÆRØY

39

RØST

40

NASJONAL TURISTVEG GJENNOM LOFOTEN

42

LOFOTVETTREGLENE

43

PRAKTISK INFORMASJON

45

HER KAN DU BO

48

REISE TIL LOFOTEN

50

3


DESIGN: GOD STREK. FOTO. KJELL OVE STORVIK OG SVEIN SPJELKAVIK.

MØT VIKINGENE PÅ BORG I LOFOTEN hersket en av de mektigste nordnorske vikinghøvdingene. Her stod verdens største hus kjent fra vikingtiden. Huset er rekonstruert i full størrelse, 83 m langt.

Lofotr Vikingmuseum er del av museumnord.no

REIS 1000 ÅR BAKOVER I TID Kjenn lukten av tjære og bål. Studer håndverk og utsmykninger. Film og arkeologiske utstillinger (audioguider NO, GB, DE, IT, ES, FR). VED POLLEN LIGGER VIKINGSKIPET Bli med på seil- og roturer, skyt pil og bue og kast øks (15.06 - 31.08) BLI MED PÅ VIKINGGILDE Høvdingen og husfrua inviterer til fest. God mat og godt drikke. Åpen ild, langbord, sang og dans, hver kveld, hele året. VIKINGFESTIVAL Marked, lek og konkurranser for barn og voksne, kampshow, håndverk og mye mer. Hvert år i august - 5 dager til ende.

GRYLLEFJORD ANDENES

SENJA

HARSTAD SORTLAND

LOFOTR VIKING MUSEUM IS A MEMBER OF

2016 WINNER! Certificate of Excellence Lofotr Viking Museum

NORGES MUSEUMSFORBUND

NOMINEE 2013

ÅPNINGSTIDER: 02.01 - 31.01: ons og lør 12.00 - 15.00 01.02 - 30.04: ons, tors, fre og lør 12.00 - 15.00 01.05 - 31.05: hver dag 10.00 - 17.00 01.06 - 15.08: hver dag 10.00 - 19.00 15.08 - 15.09: hver dag 10.00 - 17.00 lofotr.no 16.09 - 31.10: ons, tors, fre og lør 12.00 - 15.00 01.11 - 22.12: ons og lør 12.00 - 15.00 Borg i Lofoten, NO - 8360 Bøstad

Telefon +47 76 15 40 00

4

STOKMARKNES MELBU FISKEBØL

NOMINEE MUSEUM OF THE YEAR 2011

I tillegg: Vikinggilde (inkl. åpne utstillinger for gildegjester) hver kveld. hele året.

LOFOTR VIKING BORG MUSEUM

LOFAST

SVOLVÆR

LEKNES

Å VÆRØY RØST

BODØ

FAUSKE

www.lofoten.info

NARVIK


© MU S EU M NORD

HISTORIEN OM LOFOTEN Lofotens historie dreier seg om fisk. Befolkningen har drevet fiske året rundt, vanligvis sammen med små gårdsbruk. Men det er sesongfisket etter skrei som har hatt størst betydning. Naturen er slik innrettet at det hvert år fra januar til april kommer store mengder skrei (norsk-arktisk torsk) fra nord til havområdene rundt Lofoten for å gyte. Fiskeriet som pågår disse månedene har gitt livsgrunnlag og overflod til menneskene som har bodd her til alle tider. I Lofoten har vi funnet spor etter steinaldermennesker som livnærte seg av fiske for 6000 år siden. Funn viser at de brukte fiskesøkker og fiskekroker av bein og horn. Naturressursene la også grunnlaget for et av Nord-Norges største og mektigste høvdingseter i vikingtid. På Borg er verdens største langhus fra vikingtid funnet, imponerende 83 meter langt. Reis mer enn 1000 år bakover i tid når du stiger inn i det rekonstruerte høvdinghuset. Det viktigste fiskeproduktet fra Lofoten er tørrfisk. I øyriket er forutsetningene perfekte for naturlig tørking av fisk av verdens beste kvalitet. Allerede rundt år 1100 var fangsten og produksjonen av tørrfisk så stor at den ga grunnlag for fremveksten av Vágar - den første middelalderbyen i Nord-Norge. Den gytende fisken kom i så store mengder at det var mer enn rikelig til befolkningen i Lofoten. Det kom derfor tilreisende fiskere fra hele Nord-Norge som ønsket å delta i Lofotfisket. De måtte seile og ro over store avstander i åpne båter, ofte ble de tradisjonelle nordlandsbåtene brukt. Det kunne være så mange som 30 000 menn som kom i fiskesesongen. I fiskeværene leide de rorbuer til bolig, og her kunne de få solgt fangsten sin. Rorbutradisjonen er i alle fall 1000 år gammel. Lær mer om dette i Kabelvåg, hvor du kan besøke væreiergården med rorbuer, og oppleve livet under vann på Lofotakvariet. Rorbuene ble leid ut av væreiere, også kalt nessekonger. De var grunneiere, hadde enerett på å drive handel og kjøp og

tørking av fisk. Tørrfisken ble fraktet til handelsmenn i Bergen, før den ble solgt videre ut til Europa. Tørrfisken har vært en viktig eksportvare som har gitt store inntekter til Norge. Gjennom tørrfiskhandelen hadde fiskeværene en økonomisk og kulturell kontakt med den store verden. Norsk Fiskeværsmuseum på Å i Lofoten gir deg et spennende innblikk i fiskeværenes betydning, gjennom besøk i mange hus, i fiskeværet, med og uten guide. Gå for all del ikke glipp av bakeriet! Tørrfisken har sitt eget museum på Å. Norsk Telemuseum, Sørvågen, viser fram interessant kommunikasjonshistorie. Fiskarbondens historie er også verdt å få med seg, for eksempel på Skaftnes gård. Den særegne naturen og sterke kulturen i Lofoten har tiltrukket seg mange kunstnere. De siste 150 år har Lofoten blitt avbildet innen kunsten i mange ulike uttrykk. Kunstgallerier og håndverksutsalg finnes mange steder. Kaare Espolin Johnsen, en av Nord-Norges avholdte kunstnere, har fått sitt galleri i Kabelvåg. Fisken er fremdeles viktig i Lofoten. Fangstmetoder, produksjon og omsetning har endret seg, men hovedproduktet er det samme: Skrei og tørrfisk. I Lofoten kommer man tett på historien, her finner man rorbuer og fiskehjeller side om side med dagens teknologi i moderne tettsteder. Oppsøk historien og la deg overraske over omfanget av skreien/torskens betydning. Velkommen!

HISTORIEN OM LOFOTEN

5


SKULPTURLANDSKAP NORDLAND Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling bestående av 35 kunstverk plassert ute i landskapet i 33 kommuner i Nordland, i tillegg til en skulptur i Troms. Lofoten har 5 fantastiske skulpturer.

1

1. REIRET PÅ RØST Reiret er et monument laget for fuglene. Den er plassert på en øy hvor fuglene hekker. Beliggenhet: På fugleøya Vedøy. Kunstner: Luciano Fabro, Italia.

© VE GA R MOE N

2. LAURBÆRBLAD - MOSKENES

2

Laurbærblad - Moskenes er en markering av den naturlig formete hulen «Djevlegrotten». Beliggenhet: Mellom E10 og sjøen ca. 3 km nordfor Hamnøy. Kunstner: Cristina Iglesias, Spania

3. EPITAPH PÅ FLAKSTAD

© V E GAR MO EN

Som symbol gir den uttrykk for evige lovmessigheter i et tidsbegrep som er sirkulært til forskjell fra det lineære tidsbegrepet som vi er vant til å tenke i den vestlige tankemodell. Beliggenhet: Ved veien til Skjelfjord, ca. 2 km fra Ramberg. Kunstner: Toshikatsu Endo, Japan.

3

4. HODET PÅ VESTVÅGØY Skulpturen som står på Eggum forandrer form og dermed også innhold seksten ganger hvis man vandrer rundt den. Fra ett synspunkt ser den ut som et klassisk portrett, fra en annen vinkel er den som et hode snudd opp ned. Beliggenhet: Ca. 1,5 km forbi bebyggelsen på Eggum. Kunstner: Markus Raetz, Sveits.

6

4

5

© VE G A R M O E N

I møtet med skulpturen på Lyngvær er det de omkringliggende landskapsscener, reflektert på skulpturens veggflater, samt betrakterens posisjon som er det sentrale. Kunstner: Dan Graham, USA.

© VE G A R M O E N

© VE G A R M O E N

5. VÅGAN

SKULPTURLANDSKAP NORDLAND

www.lofoten.info


Skoleelever på fiskehjell. (Ungan heng på hjell) Performance med Tori Vraanes. LIAF 2010. Foto: Kjell Ove Storvik

DET TAR ALDRI SLUTT! - KUNST I LOFOTEN

Kunstnerne fortsetter å strømme til Lofoten. Det samme gjør alle de som har glede av å oppsøke avtrykkene disse kunstnerne setter. Vi kan både oppleve de store, internasjonale stjernene og en rekke andre, svært profesjonelle utøvere, i et område med landets største kunstnertetthet. Lyset, den mektige naturen og «folket som bebor disse karrige strendene» er like viktig for dagens kunstnere som det har vært fra slutten av 1800-tallet, da kunstmalere fra inn og utland søkte til øyriket for å jakte på det perfekte motivet, lyset og diagonalene. I dag er kunstopplevelser i Lofoten et eldorado av mange kunstarter. En rekke gallerier Kristin Risan presenterer både historisk og Kunstpedagog ny kunst. Gjennom hele øyriket finner du glassblåsere, keramikere, smykkekunstnere, fotografer, malere, tekstilkunstnere, smeder, billedhoggere, filmskapere og mange andre med egne utsalg og visnings-

steder. I tillegg kan vi jakte på streetart og annen kunst i landskap. Vi har et mangfold av offentlig kunst i urbane rom og noen av landets beste visningsrom for samtidskunst. Godt spredd gjennom hele året kommer festivalene som avspeiler den kulturelle rikdommen vår. Kunstfestival, teaterfestival, litteraturfestival, filmfestival og flere musikkfestivaler, både klassisk og nyere musikk. Jakten på lyset, jakten på kunsten tar aldri slutt. Kanskje har Lofoten aller mest å gi til dem som vil kombinere natur- og kulturopplevelser. Velkommen til Nord-Norges hovedarena for kunst. Velkommen til et møte med det ville og det vakre, det som utfordrer og det som behager.

KUNST & KULTUR

7


YOUR BASE FOR GREAT ADVENTURES SVINØYA RORBUER WWW.SVINOYA.NO

8

GUNNAR BERGS VEI 2 8300 SVOLVÆR

TEL (+47) 76 06 99 30 POST@SVINOYA.NO

GET ALL THE ACTION

www.lofoten.info


© A LEX CONU  VIS ITNOR WAY.COM

© K A I OT TO MELAU

PÅ SYKKEL I LOFOTEN Lofoten er kjent for sin dramatiske natur, og dette gir rom for flotte sykkelopplevelser. Man sykler store deler av Lofoten i flatt og lett terreng.

RUTETIPS FISKEBØL-LAUKVIK-SVOLVÆR: 68 km

Velger du å sykle litt utpå kvelden, og å sykle på vest- og nordvendte ruter – kan du til og med oppleve å sykle i midnattssol i perioden ultimo mai – medio juli. Man kan også velge å legge sykkelferien utenom juli, og unngå mesteparten av sommertrafikken. Sjøfugl, også havørn, kan oppleves langs hele Lofoten – hele året. Det er ikke så store avstander, og total lengde Fiskebøl – Å, langs E10, er cirka 160,7 kilometer.

© E R N S T F U RU HAT T_W W W.N O RD N O R G E.CO M_VE S T VA AGO E Y

Det er fire tunneler, med samlet lengde på 2,7 kilometer. Vi anbefaler at de syklende tar med vann- og vindtette klær og gode sko, vanter, refleksvest, hjelm, godt med lys og reflekser på sykkelen og førstehjelpssaker.

Ta buss eller ferge til Fiskebøl. Fra Fiskebøl går ruten langs yttersiden av Austvågøya og inn i et område med vakre omgivelser. Fine sandstrender og utmerket turterreng vil garantert gi deg lyst til å bruke god tid på denne ruten. Om sommeren kan du nyte midnattssola i Laukvika. Landskapet veksler mellom myrområder til innsjøer og fjordarmer. Siste delen av ruten går på E10.

HENNINGSVÆR-STAMSUND: 63 km Tilbake til E10, forbi Lyngvær kan du sykle over Gimsøybrua (utsikt til Bø i Vesterålen). Ta gjerne turen rundt Gimsøy. Mindre trafikk, et flott turområde og lange hvite sandstrender vil gjøre turen meget hyggelig. Om sommeren kan du nyte midnattssola fra nordsiden av denne øya. Det er også mulig å overnatte på Hov. Til Vestvågøy må du over Sundklakkstraumen. Følg riksvei 815 på sørsida, før du svinger av på Valbergveien og sykler videre til Stamsund. Valbergveien har fast dekke og relativt lite biltrafikk. For å finne rutetider og mer informasjon om sykkelruter, ta en titt på vår nettside www.lofoten.info. Her kan du også kjøpe sykkelhåndboken «Hjulgleder Lofoten» som kun omhandler Lofoten. Et svært nyttig verktøy for de som opplever Lofoten fra sykkelsetet.

L8

SYKKELUTLEIE FRA SVOLVÆR

Vi har et godt utvalg av forskjellige typer sykler som leies ut med nødvendig tilbehør. Vi har også sykkelvesker til 40 kr per dag. Sykkeltilhengere 175 kr per dag. 01.05 > 30.09 Lofoten Rorbuer Jektveien 10, Svolvær

250 (+47) 91 59 54 50

post@lofoten-rorbuer.no www.lofoten-rorbuer.no

PÅ SYKKEL I LOFOTEN

62523 © LO F OT E N R O R B U E R

Det kan være en del trafikk om du ferdes i høysesongen langs E10. Da er det greit å vite at det finnes flotte avstikkere som går utenom Europaveien, og som vil gi deg som syklist muligheten til å oppleve de små samfunnene som ligger litt avsides. På mange av disse strekningene kan du til og med oppleve å sykle nesten helt alene i et åpent, fredelig og oversiktlig landskap.

9


© 1) Hov Hestegård, Kristin Folsland Olsen, 2) Lofotakvariet, Ernst Furuhatt - www.nordnorge.com, 3) Lyngvær, Kristian Nashoug

FRA AUSTVÅGØY TIL GIMSØY SVOLVÆR – KABELVÅG – HENNINGSVÆR – GIMSØY GRUNNFØR

E10

AUSTNESFJORDEN

GÅRDSVATNET

815

Gimsø søy

TORVDALSHALSEN

GIMSØYSTRAUMEN

816

STOREIDVATNET

Start dagen med en rusletur til moloen før runden i Svolværs mangfold av butikker, eller bli med en av våre båter til den mektige Trollfjorden et par timer. Følg E10 mot middelalderbyen Kabelvåg. Her står Lofotkatedralen som er blant Norges største trekirker og bygd for fiskerne under Lofotfisket. Kabelvåg er tettstedet som har bevart mye av sin eldre arkitektur. Fra torget ser vi statuen av Kong Øystein på haugen, og noen hundre meter lengre ut finner vi Storvågan hvor Lofotens historie fortelles gjennom museum- og galleribesøk. Her holdt de store markedene til i riktig gammel tid. Akvariet viser et utvalg av det som lever utenfor kysten vår. Turen går videre til det kjente fiskeværet Henningsvær. Her finner vi rorbuer, fiskehjeller, fiskebruk, en god havn, galleri, kunsthandverk og mye mer. Kjør videre til Gimsøy, ta til venstre etter Gimsøybrua. Her er mulighet for en tur på hesteryggen eller for å slå noen slag på golfbanen.

REISERUTEINFO Start: Svolvær. Slutt: Hov. Distanse: ca. 60 km / 1,5 time kjøretid. Veistrekninger: E10, FV816, FV861, FV862

© 1) Lofoten Explorer, 2) Eggum, Christian Skauge, 3) Ballstad, Lofoten Diving

FRA AUSTVÅGØY TIL VESTVÅGØY EGGUM – SVOLVÆR – LYNGVÆR – GRUNNSTAD – BORG – BALLSTAD

Gimsøy

E10

E10

REINEHALSEN

Ta en runde i Svolværs gallerier og museum. Oljemalerier fra nye og eldre produksjoner, akvareller, is-skulpturer, smykkekunst, osv. er alt preget av den landsdelen vi befinner oss i. Kjør E10 til Lyngvær og gjør en stopp ved Vågans bidrag i Skulpturlandskap Nordland. Videre langs E10 til Grunnstad for å ta fugletittertårnet i øyesyn. Her er våtmarksområder med et yrende fugleliv, og en beskrivelse av de mest vanlige fugleartene som fins i akkurat dette området. Det er tre slike tårn langs den nasjonale turistveien i Lofoten. Nå som du befinner deg i landbrukskommunen Vestvågøy, anbefaler vi gårdsbesøk hvor både ost, urter og krydder produseres. Gjør en avstikker mot den lille bygda Eggum, og få med enda en skulptur i skulpturprosjektet for Nordland. Her er et flott vandreområde, og et yndet utsiktspunkt for å se midnattsolen. På Borg besøkes vikingemuseet som viser Europas største høvdingesete. Ta av fra E10 og følg RV 818 ut mot det idylliske fiskeværet Ballstad. Herfra kan du gå en fin fottur opp på Ballstadheia eller dra ut på havet for å prøve fiskelykken. Nyt en kald forfriskning på kaikanten før du hopper til køys i rorbua.

REISERUTEINFO Start: Svolvær. Slutt: Ballstad. Distanse: ca. 100 km / ca. 2 timer kjøretid. Veistrekninger: E10, FV831, FV829, RV818

10

GODE REISEFORSLAG

www.lofoten.info


© 1) Værøy, Kristin Folsland Olsen, 2) Reine, Cabday Foap, 3) Cabday Foap

FRA FLAKSTADØY TIL RØST

E10 STOREIDVATNET

FLAKSTAD – MOSKENES – VÆRØY – RØST

Mosk ske

nstrau

men

sth Rø et av

Etter forfriskende morgenbad på Rambergstranden går turen Vestover langs E10. Utsiktspunktet på Akkarvikodden som er en del av nasjonal turistvei, kan være et godt sted å sette seg litt for å nyte utsikten før veien ned til Hamnøy, Sakrisøy, Reine og Å. Ta deg god tid til å få med deg både krykkjeberget, kulturlandskapet, og flere spennende museer i området. Ikke glem kanelsnurrene på Å. Ferge fra Moskenesvågen til Værøy hvor du finner flotte turområder og et særpreget kulturlandskap. Vi anbefaler vandreturen til Måstad, og tur for å se de morsomme lundefuglene. Ferge til Røst hvor du snart finner at både idrettshall og pub har Querini som en del av navnet. Les den spennende beretningen om Røsts tilknytning til Italia, og la deg inspirere av de enorme mengder tørrfisk som hvert år henger på hjell før den eksporteres til det italienske markedet. Mulighet for tur til Skomvær fyr. Overnatting på Røst Bryggehotell. REISERUTEINFO

Start: Ramberg. Slutt: Røst. Distanse: ca. 35 km med bil / ca. 0,5 time kjøretid + 2 ferger / totalt ca. 3,5 timer reisetid. Veistrekninger: E10

© 1) Nusfjord, Terje Rakke - Nordic Life_www.nordnorge.com, 2) Flakstad, 3) Smeden i Sund, Ernst Furuhatt - www.nordnorge.com

FRA VESTVÅGØY TIL FLAKSTADØY LEKNES – NAPP – VIKTEN – NUSFJORD – SUND Leknes handelssentrum har mange spennende og hyggelige butikker for enhver shoppeglad gjest. Kjør langs E10 gjennom Napptunnelen før en stopp på Nappskaret for å få med deg utsikten fra toppen. Ta av til høyre på Vareid ut mot Vikten for å oppleve bygda som ligger i foten av marbakken, og hvor vi tilbyr lokalprodusert keramikk og glasskunst. Kjør videre til det gamle og kjente fiskeværet Nusfjord hvor du fremdeles i dag kan ta deg en tur på krambua. Her kan du bli med på fiske-tur med stor fiskebåt, eller leie en liten. Et særpreget fiske- og handelsvær med historien godt bevart. Kjør videre mot Flakstad hvor den særegne kirken bygd av russetømmer, og med løkkuppel befinner seg. Her er faste dager med sommerkonserter uka igjennom. Videre kommer du til Ramberg hvor folk fra hele verden rusler langs stranden. Ta av E10 mot Sund og opplev smijernkunsten på nært hold. Mange tusen skarver er produsert i smia, og for enhver som har vokst opp langs kysten, vekker dunkingen fra museets båtmotorer minner fra tidligere tider. REISERUTEINFO Start: Leknes. Slutt: Sund. Distanse: ca. 65 km / 1,5 time kjøretid. Veistrekninger: E10, FV804, FV807, FV810

GODE REISEFORSLAG

11


SKREI

OPPLEVELSESSENTER | EXPERIENCE CENTER | ERLEBNIS-CENTER | ADVENTURE CENTER

Møt skreien! Lofotfisket er selve livsgrunnlaget for Lofoten. SKREI Opplevelsessenter gir deg nærkontakt med naturen, kulturen og historien til verdens vakreste øyrike.

GALLERI ESPOLIN

LOFOTMUSEET

LOFOTAKVARIET

– La deg berøre av kunstnerens uttrykkskraft

– Føl historiens sus på væreiergården

– Opplev livet i Lofothavet

ss:

uo

n

r fi

He

d ner

er ent s s lse VÅG

ve EL ple - KAB

p IO

N RE ÅGA SK STORV

SKREI OPPLEVELSESSENTER LOFOTEN Storvågan - Kabelvåg Tel: + 47 76 15 40 00 Booking: Tel + 47 76 06 97 90 Booking: skrei@museumnord.no

Borg

Kabelvåg

www.museumnord.no

12

www.lofoten.info


© ERNS T FU RU HAT T  W W W.NORD NOR GE.COM

© ERNS T FU RU HAT T  W W W.NORD NOR GE.COM

TIPS TIL FAMILIEN Lofoten har masse spennende å by på, også for barnefamilier. Barn liker å utforske, oppdage, leke og lære. Under finner du en liste over familievennlige aktiviteter: LOFOTAKVARIET

STAND UP PADDLE BOARDING (SUP)

Et høydepunkt på Lofotakvariet er mating av sel og otere, men du kan også lære masse om skreien og alle de andre fiskene som lever i havet rundt Lofoten.

SUP er en aktivitet som stadig blir mer populær og som egner seg fint for barn på stille sommerdager.

HESTERIDNING PÅ ISLANDSHESTER

«En ekte Lofottorsk jeg er for jeg er født i Henningsvær…» Når man er i Lofoten bør man jo fiske litt etter Lofottorsken.

En tur på hesteryggen langs kritthvite Lofotstrender har blitt en veldig populær familieaktivitet og man kan velge mellom korte og lengre turer.

FISKETUR

GÅ TUR I MARKA Lofoten er full av enkle og familievennlige stier hvor man kan utforske naturen blant fjell og fjorder.

LOFOTR VIKINGMUSEUM På Vikingmuseet kan man reise 1000 år tilbake i tid og oppleve hvordan vikingene levde i Lofoten. Bli med å ro vikingskipet, skyt med pil og bue, se på håndtverkerne arbeide, smeden smi og spis mat på vikingvis.

SNORKLING For de som er glade i vann er snorkling en spennende aktivitet hvor man kan utforske livet under vannskorpa.

BESØK PÅ BONDEGÅRDEN

KUNST OG GALLERIER

Gårdsbesøk er spennende for barn. Møt dyrene på bondegården og kanskje ta lunsjen på gårdskafeen? Smak på lokale oster og urtete fra urtehagen.

Barn synes ofte at kunst er spennende og fasinerende. I Lofoten er det mange flotte gallerier.

LEK PÅ KRITTHVITE SANDSTRENDER

lofoten.info

@lofoteninfo

lofoteninfo

© A AL A N G Å R D, F RID A RN TS E N

Lofoten har mange fantastiske strender som egner seg perfekt til lek og utforskning. Noen favoritter: Bunesstranda, Rambergstranda, Hauklandstranda, Uttakleiv, Hovstranda, Rørvikstranda og Kallestranda.

FAMILIEAKTIIVITETER

13


© A L E X CONU  VIS ITNOR WAY.COM

OPPLEV VINTEREVENTYRET Vinteren i Lofoten er «fargetid» og byr på fantastiske opplevelser enten du vil ta det med ro eller ha en mer aktiv ferie. Her er noen av våre beste tips til vinterturisten: HAVSAFARI Å oppleve Lofoten fra havet er noe du ikke bør gå glipp av! Se de majestetiske fjellene gli forbi båten i det du passerer øyer og sund og kanskje vil du bli med innom til den sagnomsuste Trollfjorden, omkranset av spisse tinder. Et møte med den mektige havørna gir definitivt gåsehud og kanskje får du tatt et blinkskudd i det den stuper etter en fisk?

LOFOTFISKE Fiskere fra store deler av kysten har i generasjoner deltatt på dette verdenskjente torskefisket som foregår rett utenfor Lofotens øyer fra februar til utgangen av april. Du kan også delta i jakten på storskreien og sjansen for å få fisk er stor. Eller kanskje du bare vil rusle rundt, se på båtene og kjenne på atmosfæren.

å prøve! Kanskje er konseptet Ski & Seil noe for deg? Ellers kan du bo på en ski lodge hvor alt er tilrettelagt for gode skiopplevelser sammen med andre toppturinteresserte. NB: Bruk lokale sertifiserte guider for de beste og tryggeste opplevelsene i fjellet. Husk å vise hensyn til vær og skredfare. www.varsom.no

FOTOTURER Lyset på vinteren er helt fantastisk og i kombinasjon med det spektakulære landskapet i Lofoten er det veldig attraktivt for fotointeresserte. Ofte ser vi himmelen står i brann og fotografene står på rekke og rad for å forevige øyeblikket. Jakten på nordlyset er også veldig populært for de fotointeresserte.

NORDLYSET

TOPPTUR Lofoten er et eldorado for toppturer på ski eller truger og her finnes alt fra enkle turer til krevende fjell. Å kjøre ski fra topp til fjord er en spesiell følelse som vi anbefaler alle

14

VINTERAKTIVITETER

© C H  VIS IT N O R WAY.CO M

Å se nordlyset danse over himmelen er en magisk følelse. I Lofoten kan nordlyset oppleves med de vakreste kulisser og det finnes mange forskjellige nordlysaktiviteter. Husk kamerastativ hvis du vil ta bilde av nordlyset. Du kan se nordlyset allerede fra slutten av august og sesongen varer til begynnelsen av april.

www.lofoten.info


VINTERAKTIVITETER G8

LOFOTEN TIL HEST UNDER NORDLYS

01.01 > 31.12

J8

JUL OG NYTTÅR Førjulstid i Lofoten kan anbefales. Delta på juleverksteder og sagnomsuste julebord med tradisjonell julemat og ellers det meste naturen byr på fra hav og land. En av plassene du kan finne julestemningen er Henningsvær, som kan tilby en koselig opplevelse med fin atmosfære. Fiskeværet innbyr til en tur på en blå spark mellom kunst, kultur og avslappende julehandel. Alt omgitt av praktfulle Lofoten i vinterdrakt, iscenesatt av det spesielle vinterlyset. Feiring av jul og nyttår i Lofoten blir stadig mer populært og kan by på opplevelser du sent vil glemme Noen andre vinteraktiviteter du kan oppleve er: Hesteridning, surfing, dykking, kunstgallerier og museer.

62626 © V I D A R G Ä R T N E R

Nordlyssafari, vinterfiske, stormvandring eller Food Quiz? Vi utarbeider en plan med alternativer etter værforhold. Kom til Lofoten i mørketiden for en ordentlig arktisk opplevelse! 550

XXLofoten AS, J.E. Paulsens gate 12, (+47) 91 65 55 00 Svolvær

post@xxlofoten.no www.xxlofoten.no J8

AURORA LOFOTEN

01.10 > 31.03 Arctic Buss Lofoten Svolvær

62490 © S V E I N U N G J O H A N S E N

Bli med i vår søken etter nordlyset på Northern Lights Base Camp på Gimsøy. Vendt mot nord er dette et av de beste stedene i Lofoten for å observere nordlys og de arktiske lysforhold! 1150 (+47) 92 69 90 60

post@arcticbuss.no www.arcticbuss.no J8

FISKETUR UNDER LOFOTFISKET

Bli med på Lofotfisket med vår 100 år gamle fiskeskøyte MS «Symra». En autentisk opplevelse med 1000 års tradisjon. Alt av utstyr inkludert. Grupper hele året, påmeldingsturer i sesong. 01.01 > 31.12

950

XXLofoten AS, J.E. Paulsens gate 12, (+47) 91 65 55 00 Svolvær

lofoten.info

61277 © K R I S T I N F O L S L A N D O L S E N

Vinterpadling er forfriskende og en mulighet for de som vil gjøre noe litt annerledes på sin ferie i Lofoten. På tross av at det er kaldt i lufta, holder du deg god og varm i kajakken. Vi har flere stolte selskap som står klare til å ønske deg velkommen. Sikkerhet og kunnskapsformidling står høyt i fokus, for at du som gjest skal ha en minnerik opplevelse.

info@hovhestegard.no www.hovhestegard.no

MØRKETIDSOPPLEVELSER

01.01 > 31.03

KAJAKK

62757 © 

650

Hov Hestegård, Tore Hjortsvei 471, (+47) 97 55 95 01 Gimsøysand

post@xxlofoten.no www.xxlofoten.no

@lofoteninfo

lofoteninfo

© BL ÅTIN D E N, SV O LVÆ R, E SP E N M O R TE N S E N  E S M O F OTO.N O_W W W.N O R DN O R G E.CO M_VAAG AN

© KRIS TIN FOLS LA ND OLS EN_W W W.NORD NOR GE.COM

Guidede rideturer på islandshester under nordlyshimmel eller på dagtid i vakkert vinterlandskap. Varighet fra 1 time til flerdagsturer. Tilrettelagt for nybegynnere og erfarne. Tilbyr også ridekurs.

VINTERAKTIVITETER

15


© TERJ E RA KKE  NORD IC L IFE

LOFOTFISKE ET EVENTYR «Fiskeriene er, og vil forhaabentlig stedse forblive Norges viktigste Guldgrube». Det Norske Storting, 1816.

Hver vinter kommer store mengder torsk, eller skrei som den også kalles, fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Dette har gitt livsgrunnlag for mennesker i området i minst fem tusen år.

Uten den hadde det ikke bodd mennesker i Nord-Norge. Bergen, Ålesund og Kristiansund hadde ikke vært. Og hva med Oslo og resten av Sør-Norge?

Lofotfisket er med andre ord en eldgammel næringsvei. Etter hvert ble omfanget så stort at det også fikk betydning for mennesker langt utenfor Nord-Norge. De siste tusen år har det berømte sesongfiskeriet faktisk hatt avgjørende betydning for hele nasjonen.

Uten torsken hadde heller ikke vikingene vært. Deres viktigste våpen var ikke sverd, spyd og bue, men skreien som menneskene langs kysten, i mangel på salt, hadde lært seg å tørke. Helt avgjørende som handelsvare, men også som skipsproviant. For i tørrfisken hadde de næringsrik mat med ubegrenset datostempling som gjorde det mulig å overleve lange reiser til Grønland, Russland og langt sør i Europa. Sågar til Amerika, 500 år før Columbus.

Å følge torskens historie er derfor ei fasinerende reise gjennom tilblivelsen av nasjonen Norge. Via saga, lovverk og rettsprotokoller, gamle regnskapsbøker og forordninger tilbake til 1000-tallet tegner det seg et klart bilde. Det var torsken som ga oss kraft og økonomi til å etablere kirke, embetsverk, kongemakt, regjering og etter hvert et eget Storting. Torsken gjorde det mulig å bygge nasjonen stein på stein.

16

LOFOTFISKE

Den første tørrfiskeksportøren vi kjenner til het Torolf Kveldulfson. I 870 reiste han ifølge Egils saga til Lofoten med storskipet sitt, fylte det med tørrfisk og seilte til England hvor han byttet lasta med nødvendige varer.

www.lofoten.info


© TERJ E RA KKE  NORD IC L IFE

Hanseatene, som hadde sin egen flåte av krigsskip (hansa betød fra gammelt av væpnet kjøpmannskaravane) dominerte handelen i store deler av Nord-Europa. Tørrfisken ble et av de viktigste produktene etter at de hadde etablert seg i Bergen mot slutten av 1200-tallet, noe som illustreres i våpenskjoldet. Der opptar tørrfisken halve plassen, den har til og med krone. Den dag i dag pryder det samme våpenskjoldet Hansa-pilsen.

Lofotfisket er fremdeles et viktig sesongfiskeri som trekker til seg fiskere fra Finnmark i nord til Mandal i sør, og er fortsatt et fascinerende skue. Spesielt i mars og begynnelsen av april. Da er det et yrende liv på fiskebrukene langs hele Lofotveggen og enorme mengder fisk henges på hjell for å tørkes. I løpet av juni tas fisken ned fra hjellene, sorteres i atten forskjellige kvaliteter og eksporteres til flere land rundt om i verden. Største kunde er Italia. Der synges det den dag i dag i enkelte områder: Viva lo stocafisso! Viva la Norvegia!

© CH

I 1560-årene seilte rundt 200 jekter årlig fra Nord-Norge til Bergen med tørrfisk, tran og rogn som ble solgt til land i Europa. Denne handelen representerte i snitt en årlig verdi på 105.000 spesidaler. En sum tre ganger større enn Norges samlede statsfinanser i dette tidsrommet.

ute i storhavet hvor det tas store fangster før skreien kommer til Lofoten.

I minst tusen år, helt fram til begynnelsen av 1900-tallet foregikk fisket fra åpne båter, fortrinnsvis de største nordlandsbåtene, fembøringer og åttringer. Det tok seg fram med seil eller årer. På 1920-tallet var en stor del av fiskeflåten motorisert, noe som gjorde det mulig å klare seg med mindre mannskap ombord i båtene. Men deltagelsen under Lofotfisket var likevel stor til mange år etter 2. verdenskrig. I 1860 deltok 24 000 mann, toppåret var 1895 med 32 000 utøvere. Fra 1990 har deltagelsen vært på mellom 2000 og 4000. Men det samlede fangstkvantum er ikke redusert. En sjarkfisker er i dag tifolds ganger mer effektiv enn sine yrkesbrødre i tidligere tider. Moderne utstyr og større båter har gjort det mulig for kystflåten å fiske ikke bare hele kysten, men også

LOFOTFISKE

17


© MED IA  A RMY.D E_VIS ITNOR WAY.COM

SMAKEN AV LOFOTEN Når du er i Lofoten, vil du alltid oppleve smaken av regionen. Du finner smaken sånn som bestemor lagde den eller moderne tilberedt på et av de mange spisestedene. Du kan kjenne igjen smaken fra en tur i fjæra eller langs kaia. Lukten av tørrfisk, tang og fjære pirrer sansene. Vinden, solen og regnet i ansiktet ditt, er det samme som setter smak og gjør skreien til tørrfisk. Ser du på kulturlandskapet er det preget av en levende og tradisjonsfestet matkultur. Det vi høster her er fra hardføre og veltilpassede planter og dyr. På land har det forblåste klimaet satt sitt preg på plantelivet, men også Lofoten har sine oaser med fruktbar jord mellom høye fjell, i le for den kalde nordavinden. De lyse sommernettene oppveier for kort vekstsesong og skaper uventede resultater - som en spesielt god gulrot som har samlet næring døgnet rundt. På grunn av den gode kvaliteten har «Tørrfisk fra Lofoten» geografisk beskyttelse både i Norge og i Europa, og kommer i samme klasse som champagne og parmaskinke! Tørrfisk er en merkevare bygget gjennom tusen år. Det var vikingene som introduserte tørrfisk for verden. De tok med seg den tørkede fisken på reiser og byttet fisken i andre varer. Tørking av fisk foregår i dag som den gang, helt naturlig uten tilsetninger. Dette er en av de eldste konserveringsmåtene for mat vi kjenner. Fiskehodet og kroppen tørkes hver for seg, og før fiskekroppen henges på hjell tas innmaten ut. Lever og rogn også, der lever går til tranproduksjon, mens rogn blir til kaviar. Fra hodet kan du spise både torsketungene og kjakene. Når vinter har blitt til vår tas tørrfisken inn på tørre dager i juni. Etter at tørrfisken har kommet i hus blir den sortert etter størrelse og utseende. Tørrfisk finner du på fiskehjeller, naust- og husvegger fra vinteren og frem til inntakingen. Både store og små spiser tørrfisk til snacks, og den kan like gjerne være opphav til en spontan fest en sommernatt.

18

SMAKEN AV LOFOTEN

Vi håper at du benytter muligheten til å smake deg vei gjennom Lofoten. Vil du spise fisk, får du sjelden ferskere fisk enn her på kysten. Har du ikke smakt på tørrfisk? Utvannet tørrfisk kan tilberedes på uendelig mange måter og er virkelig å anbefale. Er du en tøffing kan du prøve deg på en boknafisk eller hjellosing. Lofoten har mer å by på. Velger du Lofotlam, har de vokst opp i bratte og grønne fjellsider. Ku og geit gir både kjøtt og et mangfold av meieriprodukter. Urter sankes både ville i naturen og i urtehager. Biene gir honning til tross for at Lofoten er nord for Polarsirkelen. Midnattssolen er med på å gi en spesiell arktisk smak på det vi henter i naturen. Vi har også stolte produsenter av egg, is og sjokolade. Vi kan by på sild, posteier og fiskekaker laget fra tradisjonsrike oppskrifter. Laks, skjell, hval og andre typer fisk finner vi rett utenfor «stuedøra». Fantastisk ferske råvarer for store matopplevelser tilberedt av deg sjøl på rorbua eller servert på en av våre mange spisesteder som har et godt samarbeid med lokale produsenter. Du finner lokal mat i butikkhyllene eller du kan stikke innom våre mange hyggelige produsenter. I butikken er lokal mat merket med en «L». Uansett hva du velger, vil du få føle, høre, se, lukte eller smake Lofoten. Vi ønsker deg god tur! #matfralofoten & #matilofoten

www.lofoten.info


Skrei og tørrfisk Skrei, den fantastiske fisken som kommer på besøk til Lofoten hvert år i januar til april. Svømmende helt fra Barentshavet for å legge egg og formere seg. Eller «gyte» som det heter på fagspråket. Fra januar til april «koker» havet av Skreien. Fiskerne fanger og leverer den ferskeste fisk du kan tenke deg. Fersk lever og rogn. Hodene brukes også. En allsidig råvare altså, med aller høyeste kvalitet. Allerede før jul venter vi kokker på siste nytt om Skreien. Er den på tur? Har den vandret langt? Hvor store mengder er observert? Spent... Utålmodig... Men vi venter aldri forgjeves. Tidlig i Skreisesongen fyller vi menyene med fersk Skrei. Den kan kokes, bakes, stekes, posjeres, graves, syltes, og til og med serveres helt rå. Litt senere, i månedsskiftet februar/mars kommer årets første boknafisk. På ny pirrer spenningen i kroppen. Hvordan er årets resultat? Vi lukter, klemmer, stryker og undersøker den nøye. Vi koker og tester på samme måte som en vinkelner smaker og tester sine viner. Ingenting overlates til tilfeldigheter.

© TERJE RAKKE  NORDIC LIFE

Fra mars henges fisken på hjell. Der henger den resten av våren, og når mai blir til juni forbereder vi oss på å høste årets tørrfisk. På ny står vi klare til å teste kvaliteten. Tørrfisken som vi i oppveksten banket med baksiden av øksen på en stein før vi tygde småbitene langt og lenge. Men den forblir ikke alltid tørr. Den hele runde tørrfisken vannes gjerne ut i flere døgn, før den fileteres og klargjøres for videre bearbeiding. Er skreien en

fantastisk råvare er tørrfisken enda bedre. Smaken og konsistensen er helt annerledes enn den ferske fisken. Og vi kokker elsker tørrfisken. Nå kan vi prøve oss frem for å finne favorittrettene. Den kan varmebehandles i bare 20 minutter, eller koke i 5 timer. Og tørrfisken blir bare bedre og bedre. Krydder man egentlig ikke kunne tenke seg ville passe på skreien, passer nå perfekt til den utvannede tørrfisken. Smaken varierer fra fisk til fisk. Kanskje på grunn av størrelsen, men like viktig er været. Temperaturene, vinden og regnet i tørkeperioden. Og til og med hvor i Lofoten fisken er tørket. Og tenk, av alle plasser i verden er det akkurat her i Lofoten den blir aller best!

Stian – Stolt kokk fra Lofoten

Grillet marinert tørrfisk med Chipotle hollandaise og saltkokt potet 200 gr utvannet tørrfisk per person 150 gr Gulløye per person Den utvannede tørrfisken saltes etter ønsket smak. Legg deretter fileten i marinade bestående av olivenolje, hvitl øk, finkuttet sitronskall, sitronsaft, helpepper og timian. Fisken marineres i minimum 12 timer. Ta fisken opp av marinaden og legg den til avrenning . Gulløyepoteten vaskes godt i lunket vann og kokes i saltet vann, (ca 100 gr salt til 1 liter vann) Chipotlehollandaise 3 stk eggeplommer 250 gr klaret smør 1-2 ss moset chipotle Saft av en halv sitron Salt Pepper Varm opp det klarede smøret til ca 60 grader. Pisk eggeplommene sammen over vannbad som holder samme temp eratur som det klarede smøret. Pisk inn sitronsaften og den mosede chipotlen og spe litt og litt med det klarede smør et. Smakes til salt og pepper. Når poteten og sausen er klar grilles den marinerte tørrfisken på middels varme i 3-4 minutter på hver side. Serveres med den kokte poteten, chipotlehollandaisen og gjerne en frisk salat.

19


E ET

J8

J8

J8

J8

J9

J9

I10

I10

F12

F13

D13

E17

B24

?

?

Børsen Spiseri - Svinøya Rorbuer Gunnar Bergs Vei 2, Svolvær

(+47) 76 06 99 31

l l l

Restaurant Kjøkkenet, Anker Brygge

l

Lamholmen, Svolvær

(+47) 76 06 64 80

l

l l

Torget 15, Svolvær

(+47) 76 07 09 75

TS

l

Torvet, Svolvær

(+47) 76 04 90 00

l

Fiskergata 46, Svolvær

(+47) 76 07 08 70

www.svinoya.no

l l

Storvåganveien 26, Kabelvåg

(+47) 76 06 97 00

l l l l

l (+47) 76 07 46 52

l

l l

Dreiersgt 8, Henningsvær

(+47) 76 07 07 77

l l l l

l

Lillevollveien 15, Leknes

(+47) 76 05 44 30

l

l

l

Molloveien 41, Ballstad

(+47) 40 46 33 33

l

01.06 > 31.08

l

Ramberg

(+47) 76 09 35 00

l l

Å i Lofoten

(+47) 760 92 100

l

l l

Røst

(+47) 76 05 08 00

l

30

01.01 > 31.12

post@fiskekrogen.no

l l

03.01 > 23.12

l

200 www.lofotenarctichotel.no

l l l

01.01 > 31.12

lofoten@bestwestern.no

65 www.lofotenhotell.no

l

l

01.06 > 31.08

booking@solsiden-brygge.no

l l l

70 www.solsiden-brygge.no

l

15.01 > 20.12

post@ramberg-gjestegard.no

70 www.ramberg-gjestegard.no

l l l l

17.05 > 01.09

booking@smakenavlofoten.no

l

30 www.fiskekrogen.no

booking@lofotenarctichotel.no

l l l l l

Røst Bryggehotell

31.01 > 22.12

post@bakeriunseld.no

l l l l l

Smaken av Lofoten - Å Rorbuer

80 www.nyvagar.no

l l l l

Ramberg Gjestegård

100 www.vestfjordhl.no

booking@nyvagar.no

l l l l

Himmel og Havn

Europcar Bilutleie AS

02.01 > 20.12

service@vestfjordhotell.no

l l l l l

Restaurant Bevares

250 www.paleoarctic.no

l l l

Lofoten Arctic Hotel Skata

Svolvær: Sivert Nilsens gate 43/Leknes: Verksveien 12

01.01 > 31.12

l l

Dreyers gate 29, Henningsvær

400 www.duverden.no

l

AVIS Budget Bilutleie

01.01 > 31.12

post@paleoarctic.no

l l

Fiskekrogen Henningsvær AS

48 www.anker-brygge.no

svolvar@duverden.no

(+47) 98 13 03 20

Avisgata 11, Svolvær/Leknes

13.01 > 20.12

restaurant@anker-brygge.no

l

Nyvågar Rorbuhotell

190

post@svinoya.no

l l l l

Restaurant Vestfjord

KAPASITET

01.01 > 31.12

l l l l l l l l l l l

Paleo Arctic

Bakeri Unseld

l l

l l l l l l l l l l

Du Verden Restaurant

Torggata 11, Kabelvåg

IN

T

l

Svolvær, Lofoten

R DP

Y H O EN Y E IG T FO EM EN EN TT MA BB N A T N K E A L T M R VI A R IA OS R K K IA UB ER JØ SK R Y G A I K D S M A B IS N E SR JØ P AU É RO K E R / N K / R F L E W GE S ET L ET T S T A F E I K TE Z Z A R J E S K R VA N E I N N K A E G E N R K A N R L AV SESONG R E K V G A P I B S K F I T Ø H KO R A N L O V E G A H N O O N RA

SERVERING J8

R

100 www.smakenavlofoten.no

l l

01.01 > 31.12

post@rostbryggehotell.no

60 www.rostbryggehotell.no

l l

svolvar@avis.no (+47) 76 07 11 40

01.01 > 31.12 www.avis-lofoten.com

l l

svolvaer@europcar.no (+47) 76 07 00 00

01.01 > 31.12 www.europcar.no

RORBUHOTELL * RESTAURANT * PUB booking@anker-brygge.no www.anker-brygge.no Tel.: +47 76 06 64 80

GALLERI LOFOTENS HUS

NORD-NORGES SVAR PÅ NASJONALGALLERIET

Opplev unikt multimediashow om lofotfisket og Lofoten gjennom fire årstider. Sett av over 2 millioner besøkende. galleri-lofoten.no

20

SMAKEN AV LOFOTEN

+47 91 59 50 83

post@galleri-lofoten.no

www.lofoten.info


© LOFOTR VIKINGMU S EU M_K J EL L O VE S TOR VIK

© BJØRN EID E_L AMHOL MENFES TIVA L EN_S V OLVÆR

HVA SKJER I LOFOTEN DATO

FESTIVALNAVN

BESKRIVELSE

NETTSIDE

9.-12.3.

Lofoten Internasjonale Fotofestival Lofoten

En ny fotofestival med base i Kabelvåg og Reine, som er kommet til på initiativ fra Lofoten folkehøgskole og Reine kultursenter

www.lofotenfotofestival.no

18.03.

Lofoten Skimo- The Arctic Triple Austvågøy

Et konkurranseløp på ski over storslåtte Lofotfjell med forskjellige startpunkt for ulike nivåer.

http://www.thearctictriple.no

24.-25.3.

VM i Skreifiske Svolvær

Internasjonal fiskekonkurranse med hyllest til skreien

www.vmiskreifiske.no

28.-29.4.

Elijazzen, Lofoten Jazzfestival Hamnøy

Feelgood Jazzfest på Hamnøy i Lofoten. Jazzfesten skal være en hyllest til den ville og vakre naturen i Lofoten

www.elijazzen.no

30.5.-4.6.

Stamsund Internasjonale Teaterfestival Stamsund

Internasjonal Teaterfestival som årlig arrangeres i Stamsund

www.stamsund-internasjonale.no

1.-3.6.

Reine Ord - Litteraturfestival Reine

Med kjente forfattere fra flere verdensdeler inviterer Lofoten Internasjonale Litteraturfestival deg til Reine i Lofoten.

www.reineord.no

2.-4.6.

Codstock Henningsvær

3 days of fish and music i Henningsvær

www.codstock.no

2.-3.6.

Lofoten Ultra Trail - The Arctic Triple Lofoten

Ultraløp som strekker seg over alle øyene i Lofoten - fra Moskenesøy til Austvågøy.

http://www.thearctictriple.no/

9.6.-11.6.

Jenter i juni Lofoten

Turmarsjer i imponerende lofotnatur med forskjellige vanskelighetsgrader.

www.jenterijuni.no

22.-25.6.

Kabelvågmarkedet Kabelvåg

Et tradisjonsrikt marked med røtter langt tilbake i tid. Her deltar et stort antall salgsboder i tillegg til mye og variert underholdning

www.facebook.com/kabelvågmarked-

23.-24.6.

Lundefestivalen Røst

En helhetlig festivalopplevelse gjennom musikk, kunst, kultur, historie, samt lek og moro i godt lag.

www.lundefestivalen.no

30.6.-2.7.

Laukvikdagan Laukvik

Årlig familiefestival i Laukvik på yttersia av Lofoten. Marked, ulike barneaktiviteter og omegnens mest berømte kakebord,

https://www.facebook.com/laukvikdagan/

30.6.-2.7.

Lofoten Fiskefestival Skrova

En barnevennelig og aktiv festivalhelg på Skrova med fiskekonkurranse, konsert, dans og turmasj for både små og store.

https://www.facebook.com/ events/560390584120707/

2.-8.7.

Ballstaddagan Ballstad

Lokale og tilreisende samles til noen flotte dager med et innholdsrikt program for store og små på Ballstad

www.ballstad.no

7.-9.7.

Mollafestivalen Store Molla

Årlig festival på Store Molla der vi byr på revy, turmarsj, auksjon og festligheter.

www.storemolla.no

7.-15.7.

Værøysfestivalen / Værøydagene Værøy

Mange ulike aktiviteter, konkurranser og arrangement for hele familien

www.værøyfestivalen.no www.varoy.kommune.no

10.-15.7.

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest Lofoten

Festivalen er Nord-Norges eneste kammermusikkfestival, med artister av særdeles høy kvalitet.

www.lofotenfestival.no

4.-5.8.

Lamholmfestivalen Svolvær

Omkranset av hav og vakre Lofotfjell, på Lamholmen, midt i Svolvær, blir det konserter og god stemning i to hele dager.

www.lamholmfestivalen.no

5.8.

Gøy på stranda festivalen Flakstadstranda

Aktiviteter på stranda og i vannet, salg av mat og ting og tang, musikk, konkurranser og gøy for alle sammen!

https://www.facebook.com/goypastranda/

9.-13.08.

Vikingfestival Borg

Festival for hele familien. Marked, leker, konkurranser, teater, kampshow, konserter, kurs med mer. Mange aktiviteter inkl i inngangsbillett.

www.lofotr.no

18.-19.8.

Lofoten triathlon-The Arctic Triple Svolvær

I de unike omgivelsene i Lofoten kan man delta i det utrolige løpet Lofoten Triathlon.

http://www.thearctictriple.no/

Uke 35

Høstvekka Leknes

Underholdning og marked for hele familien på Leknes

www.vv-nf.no

1.-2.9.

Lofoten Countryfestival Leknes

Tradisjonsrik countryfestival som samler folk fra hele landet. Lofotens største enkeltarrangement.

www.lofoten-countryfestival.no

1.9.-30.9.

Lofoten International Art Festival Henningsvær

Utstillingen vil oppfordre til tenkning rundt Lofotens nære og fjerne fremtid, med utgangspunkt i øygruppens nærhet til Arktis.

www.liaf.no

15.-16.9

Henningsvær Ølfestival Henningsvær

Henningsvær Ølfestival i Henningsvær som tilbyr ølkurs og masse god musikk.

https://www.facebook.com/ henningsvaerbeerfestival/

13.-15.10.

Matfestivalen i Lofoten Leknes

Mangfoldet av lokale matprodusenter presenterer sine produkter på den største arenaen i sitt slag i Lofoten.

www.matfestivalen.net

1.-5.11.

Lumine Voice Festival of Lofoten Lofoten

Storslagne konsertopplevelser og intime stemmeåpenbaringer.

www.luminevoicefestival.no

4.-5.11.

Lofoten Gave- og Håndverksmesse Leknes

På Lofoten Gave og Håndverksmesse får du kjøpt og demonstrert håndverkstradisjoner, lokal mat, gaver og mye mer i trivelig atmosfære.

www.gavemesse.no

Førjulseventyret i Henningsvær byr på gallerier, kunsthåndverk, koselige spisesteder og en dose julestemning

www.facebook.com/forjulseventyret

3.11.-17.12. Førjulseventyret i Henningsvær Henningsvær 25.11.

Juleverksted på Lofotr Vikingmuseum Borg

Årlig, tradisjonelt og populært juleverksted for store og små.

www.lofotr.no

2.12.

Gammeldags jul på Å Å

Gammeldags Jul på Å med tradisjonelle juleaktiviteter, mat, marked, konkurranser, musikk.

www.museumnord.no/fiskevaersmuseum

ARRANGEMENT

21


Betal mindre for ditt opphold, opplev mer av det flotte Lofoten har å by på. Budget hoteller midt i Lofoten, perfekt som base for ditt Lofoten-opphold. Kjapt og enkelt for deg som gjest! Book online og få innsjekksdetaljer direkte på din mobil og e-post.

Skrovabrygga er en sesongbetont restaurant, café og pub, på den lille øya Skrova i Lofoten. Du kommer deg til Skrova med båt. 30 minutter med ferge, så er du der. Har du egen båt kan du legge til ved vår flytekai og gå direkte opp på brygga. www.skrovabrygga.no Tel. +47 451 98 654 E-mail: skrovabrygga@bjorback.no

Her har vi tre hvite rorbuer, hver av dem vertikaldelt i to enheter, altså 6 enheter totalt. Alle har privat balkong med utsikt til vakre Vestfjorden og egen terrasse på bryggekanten. Svolvær sentrum med sine koselige restauranter og andre fasiliteter, ligger kun en kort spasertur unna.

6 koselige leiligheter i to etasjer

22

Svolværs spektakulære natur finner du rett utenfor ditt hotellrom

Velg å bo på Fast Hotel Lofoten eller Fast Hotel Svolvær

Du Verden er et elegant og folkelig restauranthus. Vi har fokus på det uformelle og rustikke, innrammet i spennende arkitektur. Her serveres alt fra italiensk pizza, småretter- og hovedretter med basis i lokale råvarer. Rå:Bra Sushi i andre etasje, tilbyr internasjonale retter som sushi og ceviche, basert på ferske lokale råvarer. Svolværs beste utsikt i indrehavn er fremdeles inntakt. Vår uteservering er stedet for deg som aldri får nok av sommeren. Du Verden har Svolværs største uteservering og desidert best besøkte.

Fantastisk utsikt mot Vestfjorden

www.lofoten.info


Henningsvær Rorbuer

”ramsalt” rorbumiljø i hjertet av Lofoten!

Web: www.henningsvar-rorbuer.no E-post: info@henningsvar-rorbuer.no

• Overnatting i rorbuer • Kurs og konferanse • Båt- og kajakkutleie • Fisketurer • Skjærgårdscruise med Rib

Booking: +47 76 06 60 00 Adresse: Banhammaren 53, 8312 Henningsvær

SOMMER

1. juni - 31. august Avgang hver dag kl 11.30 og 14.00 Juli: 09.30 – 11.30 – 14.00 (ekstra: 16.00)

HØST / VINTER / VÅR 1. september til 31. mai

Avgang hver dag kl. 11.30 (ekstra: 14.00)

PRISER:

Voksen 795,- / Barn 600,TILGJENGELIG FOR CHARTERTURER

HELE ÅRET!

23


J8

TOTALLEVERANDØR AV OPPLEVELSESPAKKER

01.01 > 31.12

6 1 2 5 2 © X X LO F OT E N

XXLofoten en totalleverandør av opplevelser som planlegger og gjennomfører hele ditt opphold i Lofoten fra start til mål. Spør oss om hva som helst, når som helst, hvor som helst i Lofoten. 500

XXLofoten AS, J.E. Paulsens gate 12, (+47) 91 65 55 00 Svolvær

post@xxlofoten.no www.xxlofoten.no

© TERJ E RA KKE  NORD IC L IFE_W W W.NORD NOR GE.COM_VA AGA N

TOTALTILBYDER

J8

LOFOTEN CHALLENGE

01.01 > 31.12

6 2 6 2 7 © X X LO F OT E N

XXLofoten arrangerer teambuilding som er tilpasset din gruppe. Vi har lang erfaring med å lage program i hele spekteret mellom krevende og soft teambuilding med positiv mestring. 1650

XXLofoten AS, J.E. Paulsens gate 12, (+47) 91 65 55 00 Svolvær

post@xxlofoten.no www.xxlofoten.no J8

SVINØYA RORBUER

01.01 > 31.12

61227 © TO M M Y S I M O N S E N

Vi tilbyr totale pakkeløsninger til enkeltreisende, bedrifts- og gruppemarkedet. SVINØYA – din base for gode opplevelser!

-

Svinøya Rorbuer, Gunnar Bergs vei 2, (+47) 76 06 99 30 Svolvær

post@svinoya.no www.svinoya.no I10

SKREDDERSYDDE LOFOTENOPPLEVELSER

01.01 > 31.12

61249 © LO F OT E N O P P L E V E L S E R

Lofoten Opplevelser er behjelpelig med å lage den opplevelsen du måtte ønske. Lofoten egner seg for konferanser, teambuilding og andre eventyr. Vi skreddersyr deres opplegg. 600

Lofoten Opplevelser AS, Misværveien (+47) 90 58 14 75 35, Henningsvær

post@lofoten-opplevelser.no www.lofoten-opplevelser.no

GOLF

62754 © LO F OT E N L I N K S

Prøv Golf! Passer perfekt for de som aldri har prøvd golf før, familien og vennegjengen. Tilbudet inkluderer instruksjon på treningsfelt og spill selv på golfbanen i 3 timer med instruktør. 01.05 > 22.10

790

Lofoten Links, Tore Hjortsvei 389, (+47) 76 07 20 02 Gimsøysand

SVOLVÆR

G8

GOLFSKØY – UHØYTIDELIG GOLFMORO FOR ALLE

frode@lofotenlinks.no www.lofotenlinks.no G8

LOFOTEN LINKS – 18 HULL

01.05 > 22.10

450

Lofoten Links Hov, Gimsøysand

(+47) 76 07 20 02

KABELVÅG OG STORVÅGAN 61267 © J A C O B S J Ö M A N

18-hulls golfbane vakkert anlagt ved havet vendt mot nord og midnattssola. Hull 2 kåret som Norges beste. Overnatting, butikk og kafe. Pakketilbud. Midnattssolgolf. Utleie av golfsett. Pro.

info@lofotenlinks.no www.lofotenlinks.no

RIDNING Guidede rideturer på islandshest på hvite strender, vikingveier og Lofotfjell. Midnattssol og nordlysturer. Varighet fra 1 time til flerdagsturer. Både nybegynnere og erfarne er velkomne.

24

01.01 > 31.12

650

Hov Hestegård Hov, Gimsøysand

(+47) 97 55 95 01

AUSTVÅGØY & GIMSØY

info@hovhestegard.no www.hovhestegard.no

61232 © P E R T H O M A S G O V E R T S E N

G8

LOFOTEN TIL HEST

Svolvær er kommunesenter i Vågan og byr på flere gallerier, butikker og kulturtilbud, blant annet gjennom Lofoten Kulturhus. Svolværgeita er byens kjennemerke og en utfordring for klatrere. Tyngden av overnattingstilbud i Lofoten befinner seg i Svolvær. Byen er en av Nord-Norges viktigste havner for maritim service.

Historisk område som har sine røtter helt tilbake til år 8000 f. Kr. I middelalderen var området det tettest befolkede området i Nord-Norge på grunn av Lofotfisket. Herfra ble all fisk fraktet ut av landsdelen for videre eksport til kontinentet. I Kabelvåg lot Kong Øystein bygge den første kirken i Lofoten, antakelig i 1103 og rorbuer omkring år 1120. I dag har vi Vågan Kirke, også kalt «Lofotkatedralen», bygget i 1898. Kabelvåg er en del av kommunens kulturhistoriske område, og her finner man også museum, galleri og akvarium.

LAUKVIK Laukvik ligger fint til mot yttersida omringet av flotte turområder som egner seg godt for vandring. I Laukvik kan man nyte midnattssola på sommeren og nordlyset på vinteren. Polarlightcenter kan besøkes for å lære mer om disse naturfenomenene .

www.lofoten.info


AUSTVÅGØY & GIMSØY HENNINGSVÆR Henningsvær, Lofotens Venezia, består av flere øyer forbundet med fastlandet ved hjelp av bruer. Henningsvær har hatt en betydelig rolle i fiskerihistorien, og er i dag også et interessant reisemål med flere små håndverksbutikker, galleri og en hyggelig atmosfære. Fjellene på vei ut mot Henningsvær er gode områder for klatring.

GIMSØY Gimsøy på yttersiden av Lofoten har en fantastisk utsikt mot storhavet og midnattssola. Hov er et av de eldste bebodde stedene i Lofoten, og her finner vi forminner som gravhauger og båtstøer fra steinalder og jernalder mellom fairwayer og tee’s på golfbanen.

TROLLFJORDEN, DIGERMULEN OG SKROVA Trollfjorden ligger i det vakre Raftsundet mellom Austvågøy og Hinnøy. På det smaleste er fjorden bare 70 meter og blir spektakulær med de høye fjellene som rager rett opp fra havet. På den andre siden ligger Digermulen, som hadde besøk av Keiser Vilhelm II første gang 21. juli 1889. Litt sørvest finner vi Skrova som er en liten øygruppe med ca. 200 innbyggere. Fiskeværet er kjent for sin tilknytning til Lofotfisket og hvalfangst.

TURLØYPER HEIA VED HENNINGSVÆR (200 m) Start innerst i dalbunnen ved Festvåg. Følg stien lengst til høyre. Fin utsikt over hele Vestfjorbassenget. På en varm sommerdag kan du nyte et forfriskende bad i Heiavannet. 1,5 timer tur/retur.

HOVEN (368 m) På Gimsøya er det en fin tur å gå opp på Hoven. Start ved Hov. Tur/retur: ca. 2,5 t.

STOR-KONGSVANNET RUNDT (Lett) Lett rundtur i variert natur og terreng rundt det største vannet i Kabelvåg-marka. Start enten ved Solbakken vest for Kabelvåg eller ved Kongsmarka/Lille Kongsvann i Svolvær. 12 km, 2-3 timer. Turkart kan kjøpes i turistinformasjonen eller på nettsiden www.lofoten.info

AUSTVÅGØY & GIMSØY

25


J8

FISKE I LOFOTEN

Vi inviterer sportfiskere, familier og grupper på fisketur! Vi har alt av nødvendig utstyr. 4–6 timers turer, prisen er for hele båten uavhengig av antallet, men maks 6 pers. per båt. 2500

Noproblem Sportfishing (+47) 99 75 93 42 Svolvær

fishfindernigel@hotmail.com www.noproblemsportfishing.com J8

EXPLORER TROLLFJORD OG HAVØRNSAFARI

Opplevelsesturer med rib for hele familien til Trollfjorden med stopp for å se havørn og nydelige strender. Daglige avganger fra Svolvær havn. Varighet 1 t 45 min. 01.01 > 31.12

61236 © 

post@lofoten-explorer.no www.lofoten-explorer.no

61242 © LO F OT E N H O R I ZO N

1095/595 (+47) 90 03 83 66

post@lofotenhorizon.no www.lofotenhorizon.no

Trollfjorden er vakker og mektig uansett når på året du besøker den. Kom, bli med på en unik RIB-safari til Trollfjorden. Vi treffer også den mektige havørna i sitt rette element på turen. 750/600

Lofoten Rafting Adventures AS Sjømannsgata 5, Svolvær (+47) 92 11 57 00

post@lofoten-rafting.no www.lofoten-rafting.no

Dolmøy Fisker på 23 fot, 60 HK utenbordsmotor, kartplotter og ekkolodd. Mulighet for guide. Redningsvester er inkludert. Fiskeutstyr kan leies. Sløyeplass og fryser. Pris er for hele båten.

Lofoten Rorbuer Jektveien 10, Svolvær

post@lofoten-rorbuer.no www.lofoten-rorbuer.no J8

26

62528 © 

kabelvag-turbat@norway.online.no www.lofoten-charterboat.no J8

6 1 2 5 6 © R I B LO F OT E N

I10

500

Henningsvær Rorbuer, Banhammaren 53, (+47) 76 06 60 00 Henningsvær

info@henningsvar-rorbuer.no www.henningsvar-rorbuer.no I10

MIDNATTSSOLSAFARI FRA HENNINGSVÆR

850 post@lofoten-opplevelser.no www.lofoten-opplevelser.no

J9

post@lofotencharterbat.no www.lofotencharterbat.no

1050/825

Lofoten Aktiv AS, Rødmyrveien 24, (+47) 99 23 11 00 Kabelvåg

post@lofoten-aktiv.no www.lofoten-aktiv.no J8

GUIDET KAJAKKTUR

61271 © O D D I VA R V O L D

700/350 (+47) 91 61 79 41

info@henningsvar-rorbuer.no www.henningsvar-rorbuer.no

SKJÆRGÅRDSCRUISE I HENNINGSVÆR

01.01 > 31.12

Tar deg med til Trollfjorden på ørnesafari og fisketurer fra Svolvær torg. Fiskeutstyr og varme klær om bord. Fiskesuppe serveres på turen. Grupper på bestilling hele året.

Lofoten Charterbåt Torget, Svolvær

Henningsvær Rorbuer AS, Banhammaren (+47) 76 06 60 00 53, Henningsvær

Turene går til Trollfjorden, Risvær, Silsand og Laukvik. Varer 3–7 timer, inklusiv transfer fra Svolvær/Kabelvåg. Ønsker du halvdagstur, kajakkurs, fjelltur eller sykkeltur: ta kontakt.

LOFOTEN CHARTERBÅT

01.06 > 01.09

750

DAGSTUR MED HAVKAJAKK

700/300

Kabelvåg Turbåt og Trafikkskole (+47) 90 09 72 55 Torget, Svolvær

01.01 > 30.12

KAJAKK

Daglig kl. 10 og 13.30 om sommeren. Vi utfører også charteroppdrag for grupper hele året. Velkommen på tur! 01.06 > 30.09

I10

Lofoten Opplevelser AS, Misværveien (+47) 90 58 14 75 35, Henningsvær

MS TROLLTIND – BLI MED PÅ TROLLFJORDTUR

post@oykongen.no www.oykongen.no

DAGLIGE FISKETURER MED MK KYSTEN

01.06 > 31.08

2200 (+47) 91 59 54 50

700/300

Opplev Lofoten i det magiske lyset fra midnattssola. Møt havørna, sel og dyrelivet om natten. «Beste sommertur 2014» ifølge National Geographic.

J8

BÅTUTLEIE FRA SVOLVÆR

01.01 > 31.12

Komfortabel, hurtiggående båt sertifisert for 85 passasjerer. Romslige salonger og stort hoveddekk. Trollfjordturer/havørnsafari, fisketurer, skyss- og charteroppdrag hele året.

01.01 > 30.12 61253 © R U N E P E D E R S E N

01.01 > 31.12

J9

CHARTERBÅTEN MS ØYKONGEN

Opplev skjærgården og fuglelivet rundt Henningsvær på nært hold fra Rib båt. Vi speider etter havørn og sel.

J8

TROLLFJORD / HAVØRNSAFARI

post@lofotferie.no www.lofotferie.no

Vi fisker med havfiskestenger og jakter på storfisken. Avgang fra Henningsvær Rorbuer kl 18. Varighet 3 timer. Grupper tar vi gjerne imot på bestilling.

J8

Bli med den 80 fot store seilbåten M/S Ylajali på hvalsafari, sail & ski, eller en eksotisk dagstur til Trollfjorden. Vi arrangerer turer gjennom hele året, velkommen om bord!

Lofoten Horizon Kirkegata 2, Svolvær

1650

Rent a Boat Torggata 16, Kabelvåg (+47) 76 07 45 00

Lofoten Sea Service as, Rækøyveien 11, (+47) 99 57 10 58 Kabelvåg

OPPLEV LOFOTENS MAGISKE SKJÆRGÅRD

01.01 > 31.12

Vi har båter med plass fra 4–7 personer. Inkludert i leien er sikre båter med redningsvester, sikkerhetsutstyr, ekkolodd, kompass og sjøkart. Båtpriser fra 1650 kr per dag.

01.06 > 31.08

795/650 (+47) 97 15 22 48

J9

RENT A BOAT LOFOTEN

01.02 > 30.11 61239 © N I G E L H E A R N

01.02 > 31.10

post@rib-lofoten.com www.rib-lofoten.com

61263 © R E M I M . J. E I L E R T S E N

post@xxlofoten.no www.xxlofoten.no

(+47) 90 41 64 40

61264 © R E M I M . J E I L E R T S E N

XXLofoten AS, J.E. Paulsens gate 12, (+47) 91 65 55 00 Svolvær

Rib-Lofoten Svolvær havn

750/600

61270 © LO F OT E N O P P L E V E L S E R

2750

01.06 > 31.12

Lofoten er en fantastisk arena for guidede kajakkturer! Bli med på padling mellom øyene og opp på bortgjemte sandstrender. Påmeldingsturer på sommeren. Tilgjengelig for grupper hele året. 01.01 > 31.12

690

XXLofoten AS, J.E. Paulsens gate 12, (+47) 91 65 55 00 Svolvær

post@xxlofoten.no www.xxlofoten.no

www.lofoten.info

61274 © ØY S T E I N O M D A H L

01.01 > 31.12

61278 © K R I S T I N F O L S L A N D O L S E N

Bli med på en ekte «Lofotsk» sjømatopplevelse i tre akter! Lofotfiske ute på feltet, en kulturvandring på land, før tilberedelse av fangsten med kokken og så finalen; festmiddag! Kun grupper.

Vi tar deg med på en opplevelsesrik rib-tur til Trollfjorden i Lofotens skjærgård. Her møter vi blant annet havørn og andre dyrearter. Daglige avganger. Grupper på bestilling hele året.

61224 © 

J8

SJØMATTEATER

Lofoten Explorer Kirkegata 15, Svolvær

J8

FARTSFYLT RIB-TUR TIL TROLLFJORDEN

61265 © 

TIL SJØS


ATTRAKSJONER

ATTRAKSJONER

61276 © C A M I L L A F I G E N S H O U

01.06 > 31.08

600

Lofoten Opplevelser AS, Misværveien (+47) 90 58 14 75 35, Henningsvær

post@lofoten-opplevelser.no www.lofoten-opplevelser.no

Grafikk, akvareller og skulpturer fra et 40-talls kjente kunstnere. Bøker, kunstkort, kataloger m.m. Rammeverksted. Nært hurtigrutekaia.

0

Galleri Dagfinn Bakke, Richard Withs (+47) 99 59 69 49 gate 4, Svolvær

einbakk2@online.no www.dagfinnbakke.no

61237 © K J E L L O V E S TO R V I K

Iskunstnere i verdensklasse har laget årets utstilling for liten og stor. Opplev nordnorsk kysthistorie gjennom krystallklar is i kombinasjon med snø og musikk. Prisen inkluderer 1 isdrink servert i isglass. 165/110 post@magic-ice.no www.magicice.no

0/0 post@nnks.no www.nnks.no J8

LOFOTEN KRIGSMINNEMUSEUM

Et personlig, engasjerende museum med en av verdens største samlinger av uniformer og små gjenstander fra andre verdenskrig. Åpningstider sommer: dag/kveld, vinter: kveld. 100/30

Lofoten Krigsminnemuseum Fiskergata 3, Svolvær (+47) 91 73 03 28

lofoten.krigsminnemuseum@museumnord.no www.museumnord.no/krigsminnemuseum

61225 © K J E L L O V E S TO R V I K / M U S E U M N O R D

61223 © K J E L L O V E S TO R V I K

Kunstgalleri med skiftende utstillinger og en kunstbutikk med unike arbeider laget av billedkunstnere og kunsthåndverkere – i hovedsak fra Nord-Norge. Åpent hele året.

Nordnorsk Kunstnersenter (+47) 40 08 95 95 Torget, Svolvær

J8

LOFOTEN MED GUIDE

Lær mer om lofotfiske, fiskevær, rorbu, tørrfisk, tran og vikinger. Bli med på vår lofotentur med lokal guide! På denne turen vil vi besøke Lofotr Vikingmuseum og fiskeværet Henningsvær. 1450 (+47) 92 69 90 60

post@arcticbuss.no www.arcticbuss.no

@lofoteninfo Merk bildene med #lofoteninfo

lofotmuseet@museumnord.no www.museumnord.no/lofotmuseet J9

LOFOTAKVARIET – SKREI OPPLEVELSESSENTER

130/70

Lofotakvariet - SKREI Opplevelsessenter (+47) 76 07 86 65 Storvågan, Kabelvåg

lofotakvariet@museumnord.no www.museumnord.no/lofotakvariet I10

LOFOTENS HUS/ KARL ERIK HARR-MUSÉET

01.01 > 31.12

95/75/40

Lofotens Hus/Karl Erik Harr Muséet Hjellskjæret, Henningsvær (+47) 91 59 50 83

LOFOTENS HUS/ KARL ERIK HARR-MUSÉET

01.01 > 31.12

post@galleri-lofoten.no www.galleri-lofoten.no

ÅPNINGSTIDER:

95/75/40

Lofotens Hus/Karl Erik Harr Muséet Hjellskjæret, Henningsvær (+47) 91 59 50 83

I10

01.02.–31.03. Åpent tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag: 10.00–16.00 01.04.–30.04. Åpent alle dager: 10.00–16.00 01.05.–31.05. Åpent alle dager: 10.00–19.00 01.06.–03.09. Åpent alle dager: 09.00–19.00 04.09.–24.09. Åpent alle dager: 10.00–16.00 Åpent på bestilling hele året. post@galleri-lofoten.no www.galleri-lofoten.no I10

FILM OM LOFOTFISKE

Filmen om lofotfiske vises i sort/hvitt på Lofoten Arctic Hotel – Skata og varer i 15 minutter. Gode fiskemuligheter fra kaia vår. Passer både for store og små. Grupper på forespørsel hele året. 01.01 > 23.12

50/25

Lofoten Arctic Hotel - Skata Sauøya 2, Henningsvær (+47) 76 06 07 77

booking@lofotenarctichotel.no www.lofotenarctichotel.no I10

KAVIARFACTORY KUNSTHALL

Viser samtidskunst på et høyt internasjonalt nivå i en gammel kaviarfabrikk. KaviarFactory har også en stor museumsbutikk med eksklusive varer. Åpent hele året. Se web for oppdatert informasjon. 01.01 > 31.12

62488 © T E R J E R A K K E

Arctic Buss Lofoten Svolvær

(+47) 76 06 97 90

Opplev Frank A. Jenssens multimediashow som er vist i flere land i Europa. Showet består av naturlyd, musikk og bilder fra Lofoten. To millioner har sett filmen, nå har også du muligheten.

J8

NORDNORSK KUNSTNERSENTER (NNKS)

01.01 > 31.12

90/40

Lofotens Hus er ofte kalt Nord-Norges nye nasjonalgalleri. Norges største samling av nordnorsk malerkunst fra gullalderen + stor utstilling med en av Norges største billedkunstnere, Karl Erik Harr.

J8

MAGIC ICE BAR

Magic Ice Fiskergata 36, Svolvær (+47) 45 41 85 35

Lofotmuseet Storvågan, Kabelvåg

01.02 > 30.11 61220 © D A G F I N N B A K K E

01.01 > 31.12

02.01 > 15.12

Opplev vår undersjøiske verden med fisk og sjødyr. Visning av havbruk, interaktiv utstilling om fisk, oppdrett og olje/gass. Film. Kafé. Familievennlig.

J8

GALLERI DAGFINN BAKKE, SVOLVÆR

01.01 > 31.12

J9

Autentisk miljø fra 1800-tallet med væreiergård, rorbuer, krambu, naust med nordlandsbåter og historisk hage. Utstillinger om Lofotfisket, middelalderbyen Vágar og havneutbygging i Lofoten.

I10

Med inntil 2,5 meters vingespenn er havørna et imponerende skue. Vi guider dere i skjærgården med gråsel, sjøfugl og er vi heldige kan vi noen ganger også finne hval.

01.01 > 31.12

galleri-espolin@museumnord.no/galleri-espolin www.museumnord.no

LOFOTMUSEET

HAVØRN- OG GRÅSELSAFARI MED RIB

01.01 > 31.12

90/40

Galleri Espolin Storvågan 22, Kabelvåg (+47) 76 07 84 05

61216 © T H O M A S R Ö J M Y R

post@lofoten-opplevelser.no www.lofoten-opplevelser.no

61221 © M A L E R I AV G U N N A R B E R G

Lofoten Opplevelser AS, Misværveien (+47) 90 58 14 75 35, Henningsvær

02.01 > 15.12

61251 © LO F OT E N A R C T I C H OT E L

850

Landets største samling av billedkunstner Kaare Espolin Johnsons verk. To permanente utstillingssaler, samt én for skiftende utstillinger. Fellesbillett Storvågan kr 220.

61222 © J O H N S T E N E R S E N

01.06 > 31.08

61261 © C A M I L L A F I G E N S H O U

Ikledd tørrdrakter drar vi med rib til de fineste snoklestedene. Havet vrimler av fisk som makrell, sei og torsk. Tareskoger, krabber, sjøanemoner og myk-koraller.

J9

GALLERI ESPOLIN, STORVÅGAN

61241 © K J E L L O V E S TO R V I K

I10

SNORKLING I KRYSTALLKLART ARKTISK VANN

61 230 © M A D S PA A S K E T E L L E F S E N

DYKKING

100/80

KaviarFactory, Henningsværvn. 13, (+47) 90 73 47 43 Henningsvær

contact@kaviarfactory.com www.kaviarfactory.com J8

GALLERI VIDARS LYSE VERDEN

Nordlys- og fotogalleri som selger og viser bilder tatt av den aktive nordlys- og naturfotografen Vidar Lysvold. Egen black-box med nordlysbilder som gir deg en følelse av å stå under nordlyset. 01.01 > 31.12

0

Vidars Lyse Verden, Dreyers gate 54, (+47) 95 90 03 91 Henningsvær

lysvold@yahoo.no www.vidarlysvold.com

27


Velkommen Velkommen til til Scandic Svolvær Scandic Svolvær Scandic Svolvær ligger sentralt til på en Scandic Svolvær sentralt til ipå en egen holme midt iligger havnebassenget Svolegensentrum. holme midt i havnebassenget i Svolvær vær sentrum. Et velegnet sted for opplevelser og ferie, Et velegnet sted for opplevelser ferie, kurs og konferanser. Under ditt og opphold kurs og konferanser. Under ditt opphold hos oss kan vi tilby et mangfold av opphos oss kan tilbydet et gjelder mangfold av opplevelser bådevinår aktiviteter levelser det gjelder aktiviteter og natur.både Noennår av tilbudene rundt oss er og natur.spekkhoggersafari, Noen av tilbudenehavrafting rundt oss og er fisketur, fisketur, havørnsafari, havrafting og stille stille og rolige galleri besøk. og rolige galleri besøk. I Baugen Restaurant & Bar tilbyr vi retter I Bauen Restaurant & Bar tilbyr vi retter med vekt på lokale råvarer. Hotellets remed vekt på lokale råvarer. Hotellets restaurant og bar ligger i et båtformet bygg staurant og bar ligger i et båtformet bygg med Svolvær og og med flott flott utsikt utsikt over over havnen havnen ii Svolvær den inntar et et den storslåtte storslåtte naturen. naturen. Mens Mens du du inntar fortreffelig måltid eller en drink kommer fortreffelig måltid eller en drink kommer Hurtigruten Hurtigruten seilende seilende mot mot deg. deg.

Lamholmen Svolvær | N-8301 | (+47) 76 07 22 22 scandichotels.no/svolvaer || svolvaer@scandichotels.com scandichotels.no/svolvaer svolvaer@scandichotels.com

Lofotferie er stolt tilbyder av overnatting på Tyskhella Rorbuer, Statsbuene og Sandvika Fjord- og Sjøhuscamping. I tillegg tilbyr vi leie av båt og sykkel hvis du ønsker det. OVERNATTING: Hos oss finner du overnattingen du er ute etter, enten du vil ha tradisjonell rorbu, sjøhus, bobil / campingvogn / teltplass eller en ferieleilighet for hele familien. Vi kan tilby overnatting fra 1-8 personer. Priser fra kr 450,-

RENT A BIKE: Vi tilbyr sykkelutleie fra resepsjonen i Kabelvåg, og på Sandvika Fjord- og Sjøhuscamping. Leiepris pr. dag kr 250,inkluderer hjelm og utstyrspakke.

RENT A BOAT: Silver Viking 4 personer, 18 fot, åpen båt med ekkolodd Arvor 215 5 personer, 22 fot med innbords motor, styrhus, ekkolodd og GPS Rodman 620 4 personer, 21 fot med innbords motor, styrhus, ekkolodd og GPS Antares 7 personer, 27 fot med innbords motor, styrhus, ekkolodd og GPS Priser fra kr 1.000,- pr dgn + drivstoff / 6 timer kr 1.000,- inkl. drivstoff.

Booking +47 904 16 440

28

www.lofoten.info


World’s first and oldest permanent Ice Gallery and Ice Bar. A Unique attraction in Lofoten. The Ice Gallery is a wonderful arctic experience for adults and children.

Opening hours: 01.06–25.09: 12:00–22:30 • 26.09–31.05: 18:00–22:00 Fiskergate 36 - 8300 Svolvær • tel. +47 45 41 85 35

Local cuisine

www.magicice.no

Kunst - Ullpledd - Saueskinn - Boligtekstil - Smykker - Te - m.m

Dramatic view

ESTETISK NYTELSE i gave og interiør

Large rooms

Vestfjord Hotell Svolvær

www.vestfjordhl.no Phone 760 70870 | service@vestfjordhotell.no Godt utvalg i: - Skotøy - Strikkegarn - Reiseeffekter - Håndlagde småvarer - Klassisk ferdigstrikk fra Rauma

Facebook Instagram

Galleri • Interiør Sentrumsgården, Svolvær - tlf. 48 99 88 75 Man–fre: 10–17, tors: 10–19, Lør: 10–15

Torget 15, Svolvær - Tel. (+47) 76 07 59 20 Lofotsenteret, Leknes - Tel. (+47) 76 07 59 38

Rødsand-libris

Stort utvalg i kart/Lofotguider Postkort / bøker / rekvisita / gaver / klær

Sivert Nilsens gate 26, Sentrumsgården Svolvær. Tlf. 76 07 08 20

Åpningstid 10-22 alle dager inkl. søndag

Velkommen 29


© W W W.NORD NOR GE.COM

VESTVÅGØY LEKNES, ALSTAD OG BALLSTAD Mellom grønne enger og fjell finner vi Leknes som er Vestvågøys administrasjonssenter. Leknes har et godt utbygd servicetilbud som omfatter hotell, restauranter, kjøpesenter, apotek, bakeri, verksteder og mer. Områdene rundt Leknes er ypperlige turområder, hvor vi kan finne turgåere, surfere og paraglidere. Ballstad er et av Lofotens største aktive fiskevær. Her finner man trandamperi, slipp med verdens største utendørs veggmaleri og flere tilbud innen rorbuferie.

MORTSUND, STAMSUND OG ROLVSFJORD Langs sørsiden av øya finner vi flere steder verdt å få med seg. Mortsund og Stamsund er levende fiskevær også i dag. Både sør- og nordgående Hurtigrute stopper i Stamsund hvor vi finner rorbuer og restauranttilbud, galleri, teatre og et alpinanlegg. Sammen med fiskerinæringen er produksjon av samtidsteater viktige arbeidsplasser i Stamsund. Langs Valbergveien, som er en foretrukket vei for syklende i Lofoten, er det små strender, flotte turmuligheter og overnattingstilbud.

BORG, EGGUM, UNSTAD OG SAUPSTAD Midt blant frodige landbruksområder på Borg ligger Lofotr Vikingmuseum. Museet viser funn basert på arkeologiske utgravninger på Borg og gjenspeiler hvordan vikingene levde for 1000 år siden. For Vestvågøy er landbruk en viktig næring, og det gjenspeiles gjennom lokale matprodusenter. Ikke langt fra Borg ligger to gårdsysteri på hver sin kant, som lager sine lokalproduserte oster, urter og pølser blant annet. På Eggum står skulpturen «Hodet» og en flott borg fra krigens dager som kan klatres i, og på Unstad surfer mennesker fra hele verden på en av Europas flotteste surfestrender.

30

VESTVÅGØY

TURLØYPER FRA UTAKLEIV - RUNDT VEGGEN, VIA HAUKLAND OG OVER SKARET TILBAKE TIL UTAKLEIV. Fra Utakleiv går turen på god vei rundt «veggen» mot Haukland, med storhavet på den ene siden av veien og stupbratte fjellsider på andre siden. Fra Haukland kan en gå over skaret på den gamle ferdselveien til Utakleiv eller velge en lettere tur gjennom tunellen. Hvis en velger å gå gjennom tunellen, husk å bruk refleksvest som ligger i postkassene ved begge tunnelåpningene. Utakleiv grendelag har merket stien og etablert flere QR-koder langs stien. Med qr-kodene får man tilgang til videoer og fortellinger om veiarbeid og kulturhistorie.

EGGUM På Eggum starter man fra «borga» og følger veien videre som etterhvert går over i sti til fyrlykta. Dette området er spesielt fint for å oppleve midnattssola. Tur/retur: 3 t.

JUSTADTINDEN (738 m) Lang og litt krevende fjelltur til et av Vestvågøys høyeste fjell. Start fra parkeringsplassen på Hagskaret – 131 moh. Du følger en vei som starter i nordenden av parkeringsplassen. Følg denne til telelinken. Tydelig sti derfra. Noen myrområder. Tur/retur: 6 t. Turkart kan kjøpes i turistinformasjonen eller på nettsiden www.lofoten.info

www.lofoten.info


© KRIS TIN FOLS LA ND OLS EN_W W W.NORD NOR GE.COM_VES T VA AGOEY

© K JELL O VE S TOR VIK_LOFOTR VIKINGMU S EU M

ATTRAKSJONER

TIL SJØS F13

DYKKING

booking@lofoten-diving.com www.lofoten-diving.com

Snorkling er en flott måte å begynne dine undervannseventyr. Du kan få oppleve tareskog, fantastiske maneter, kråkeboller og sjøstjerner, for ikke å nevne forskjellige krabber og fisk.

booking@lofoten-diving.com www.lofoten-diving.com

61229 © LO F OT E N D I V I N G

02.01 > 21.12

990 booking@lofoten-diving.com www.lofoten-diving.com F13

BEST OF LOFOTEN – RIB SAFARI

Vil du oppleve urørt natur, variert kystlandskap og et rikt plante- og dyreliv? Bli med på en spennende HAVSAFARI – en flott kombinasjon av hav og historie! Utrolige fotomuligheter.

@lofoteninfo Merk bildene med #lofoteninfo

vikingmuseet@lofotr.no www.lofotr.no F12

DIN KOMPLETTE OPPLEVELSE I NORD-NORGE

Våre lokale guider tar deg med på de fineste utfluktene i Lofoten, Tromsø og Nordkapp!

890/445

Arctic Guide Service AS Storeidmyra 70, Leknes (+47) 76 06 09 70 booking@lofoten-diving.com www.lofoten-diving.com

Åpent også hver kveld for vikinggilde for individuelle og grupper (bestilles i forkant). Åpent for vikinggilde også i romjulen.

140/70

Lofotr Vikingmuseum, Prestegårdsveien (+47) 76 15 40 00 59, Borg

01.01 > 31.12

790

lofoten-gardsysteri@online.no www.lofoten-gardsysteri.no F10

Rekonstruksjon av det største huset funnet fra vikingenes verden. Utstillinger, håndverk, film, måltider på vikingers vis. Seil vikingskip, pil og bue, øksekast: 15.06–31.08. Familievennlig!

F13

Lofoten Diving, Skarsjyveien 67, (+47) 40 05 18 52 Ballstad

0

REIS 1000 ÅR BAKOVER I TID

Ingen problem! Nå kan du oppleve livet under Lofotens havflate med en personlig instruktør. DSD program passer for alle. Varighet: 3 timer. Leie av all utstyr inkludert i prisen.

Lofoten Diving, Skarsjyveien 67, (+47) 40 04 85 54 Ballstad

E10

Lofoten Gårdsysteri, Saupstadveien 235, (+47) 95 08 29 58 Bøstad

HAR DU ALDRI DYKKET FØR?

post@aalan.no www.aalan.no

ØKOLOGISK GÅRDSYSTERI, GÅRDSBUTIKK/KAFÉ

01.01 > 31.12

790

Lofoten Diving, Skarsjyveien 67, (+47) 40 04 85 54 Ballstad

0

Aalan gård Lauvdalen 186, Bøstad (+47) 76 08 45 34

Vi tilbyr økologiske gårdsoster, pølser, kjekjøtt, andre lokale spesialiteter og servering basert på gården sine produkter. Du finner oss på vei mot Unstad. Grupper på forespørsel.

F13

SNORKLING FRA BÅT FOR HELE FAMILIEN!

06.01 > 31.08

G10

61226 © A A L A N G Å R D

61228 © LO F OT E N D I V I N G

01.01 > 31.12

690

Lofoten Diving, Skarsjyveien 67, (+47) 40 04 85 54 Ballstad

01.01 > 01.01

vebjorg@online.no www.galleri2.no

Med oste- og urteproduksjon. På Aalan gård finner du den ekte og naturlige lofotopplevelsen og et gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage, gårdsbutikk og sommerkafé (juli).

F13

Bli kjent med plante- og dyreliv i det krystallklare nordnorske havet. Dykketilbudet er tilpasset etter behov, sertifiseringsnivå og dykkekunnskapene til den enkelte.

01.01 > 01.01

Galleri 2 – Scott Thoe, J.M.Johansens v 20, (+47) 90 95 65 46 Stamsund

ØKOLOGISK BESØKSGÅRD

DYKKING OVER POLARSIRKELEN

01.01 > 31.12

6 1 2 6 6 © S C OT T T H O E

post@rorbuer.info www.rorbuer.info

40/0

61254 © LO F OT E N G Å R D S Y S T E R I

Sjøstrand Rorbuer & Fisk, Ballstadlandet (+47) 48 11 35 65 86/88, Ballstad

24.05 > 31.08

lofoten@arcticguideservice.no www.arcticguideservice.com G12

FESKARBONDENS LIV

Genuin Lofothistorie du ikke må gå glipp av. Vandre rundt i våningshus, naust, brygge og fjøs. Opplev interiør og historie fra fiskarbondens tid (ca. 1860–1930). Guide. Vakker beliggenhet. 15.06 > 15.08

61231 © K J E L L O V E S TO R V I K/LO F OT R V I K I N G M U S E U M

650/350

Kunstgalleri drevet av kunstnerne Vebjørg Hagene og Scott Thoe. Viser nordnorsk kunst i to etasjer: malerier, grafikk og tekstil. Aktiviteter for barn, foredrag på bestilling. Daglig fra kl. 12–18.

61244 © A R C T I C G U I D E S E R V I C E

01.01 > 31.12

61233 © M A R Y A N N I V E R S E N

Med 47 fots fiskebåt «Iversen Jr» og erfaren skipper. 3-timersturer daglig. Inkludert i prisen: Enkle fiskeredskaper, redningsvester, selvfanget fisk og en uforglemmelig naturopplevelse.

G11

KUNSTGALLERI – STAMSUND

50/25

Skaftnes gård/Vestvågøy Museum (+47) 76 08 49 00 Skaftnes, Sennesvik

vikingmuseet@lofotr.no www.museumnord.no/skaftnes

VESTVÅGØY

61262 © K J E L L O V E S TO R V I K / M U S E U M N O R D

FISKETUR PÅ LOFOTHAVET MED «IVERSEN JR.»

31


LOFOTENS MIDTPUNKT!

www.facebook.com/Lofotsenteret.no

Lindex

Nille

Cosmetiqe Parfymeri

Mekk

Lupin

Mix Kiosk

Kringla

Rødsand Libris

Kremmerhuset

Expert Stormarked

Princess Leknes

Veskeriet

Cosmetique Parfymeri

Lofotkokken

Peppes Pizza

Apotek 1

Ringo

Coop Extra

Dressmann

Sport 1 Lofotsenteret

Coop Byggmix

Bunnpris Leknes

Skoringen

Bohem frisør

Huset Glass og Interiør

Vinmonopolet

Bohem Vellvære

Euronics

Ung Mote 0-16 år

Vita

Arkitekt Stein Hamre

Gull Funn

Sparebank 1

Zicco

Åpningstider: 10-18, torsdag 10-19, lørdag 10-16 32

www.lofoten.info


Velkommen til en spesiell gavebutikk på Leknes

«en smak av midnattsol»

Har du en drøm om å oppleve Lofoten eller forsøke fiskelykken? Hemmingodden er et perfekt utgangspunkt for å utforske alt hva Lofoten har å tilby – til vanns og til lands. Vi har moderne rorbuer for overnatting og gode båter for utleie. Hva med å oppleve Ballstad under vinterens skreifiske? En fantastisk opplevelse under ei årstid hvor det også er størst mulighet for å se nordlyset. Velkommen!

I vår butikk kan du bruke de fleste krdittkort og valutaer samt handle Tax Free.

KONTAKTINFORMASJON: Adresse: Storgata 38, 8370 Leknes Tlf. +47 76 08 13 12, post@gave.no

FISKE

Hemmingodden er et meget godt utgangspunkt for fiske. Det er kort vei til gode fiskeplasser med mulighet for fiske etter torsk, kveite, uer, sei og steinbit.

BÅTUTLEIE

Vi har investert i gode og solide båter for å gi deg en best mulig opplevelse. I tillegg kan vi på forespørsel dra ut med «Hemmingodden Jr» eller «Marie» for de som ønsker fisketur med skipper.

OVERNATTING

Vi har oppgradert alle boenheter, og kan tilby overnatting i autentiske Lofot-rorbuer med moderne standard.

Se hemmingodden.no for mer informasjon, booking m.m.

Midt i Lofoten BEST WESTERN Lofoten Hotell er med sin lokalisering på Leknes og nærhet til flyplass det beste utgangspunktet for å oppleve hele Lofoten.

Oppsåttveien 10-12, 8373 Ballstad - Lofoten +47 909 62 181 booking@hemmingodden.no

facebook.com/Hemmingodden/ instagram.com/hemmingodden

Telefon +47 76 05 44 30 Booking: www.lofotenhotell.no

33


Mortsund, 8370 Leknes Tlf.: +47 76 05 50 60 Web: statles-rorbusenter.no booking@statles.no

OPPLEV LOFOTEN - BO MIDT I SMØRØYET koselige, velutstyrte høystandard-rorbuer med 1, 2 eller 3 • 70soverom hvor de fleste soverommene har privat dusj/WC. Hver rorbu har eget oppholdsrom med kjøkkenkrok, og noen av rorbuene har også egen privat balkong.

Marmælen • Restaurant • Båtutleie Kursog konferanselokaler • Gratis WLAN • Turløype • Sykkelutleie • Gjestehavn •

VELKOMMEN TIL STATLES RORBU- OG KONFERANSESENTER!

34

www.lofoten.info


FLAKSTADØY

TURLØYPER STORE NAPPSTIND Start ved parkeringsplass på Nappskaret. Gå gjennom porten og følg skitrekket opp mot foten av lille Nappstind, videre rundt denne og drei til høyre opp igjennom dalen. Ta til venstre og kryss elva øverst i dalen. Følg så stien videre bratt opp lia mot ryggen av Nappstind, som så flater ut mot toppen. ANDOPEN Fra Napp går det en koselig gammel sti langs Nappstraumen til Andopen. Tur/retur: 2 t.

VOLANDSTIND Start ved ungdomshuset i Skjelfjord, følg stien opp mot gapahuken. Fortsett så videre på stien opp i høyden. Følg stien over elva, gå mot nord opp ryggen og videre utover til toppen av Volandstind. © HE NRIK J ØR GE NS E N

TIL SJØS D13

SCHIBEVAAG ADVENTURE

Kommunesenteret er Ramberg der man finner bl.a. bibliotek, varehus, trykkeri, bensinstasjon, båt- og bilverksted.

01.01 > 31.12

300

Schibevaag Adventure, Skagen (+47) 92 07 17 22 Camping, Flakstad

post@schibevaagadventure.com www.schibevaagadventure.com D14

FISKETUR MED ERFAREN LOFOTFISKER!

Opplev Lofothavet med MK Simar. Fisker med line, juksahjul og fiskestang på de beste fiskeplassene. Midnattssolturer. Daglige avganger. Alt av utstyr inkludert i prisen. 05.01 > 31.12

Nusfjord er Flakstads mest kjente fiskevær med godt bevarte bygninger, og like utenfor Ramberg ligger Flakstad Kirke som er en vakker tømmerkirke med en karakteristisk løkkuppel bygget omkring 1780.

62677 © K A R I S C H I B E VA A G

Naturen innbyr til varierte aktiviteter til lands eller til vanns. Her finner man flere galleri, kunsthandtverkere, museer, spisesteder og overnattingssteder. Muligheter for tur på Lofothavet med en av de lokale fiskebåtene finnes også.

MK Simar Mørkved, Ramberg

700/300 (+47) 97 07 21 06

61219 © 

De fleste innbyggerne bor i de fem tradisjonsrike fiskeværene Ramberg, Fredvang, Napp, Sund og Nusfjord.

Schibevaag Adventure tilbyr utleie og kursing i mange ulike vannsportaktiviteter: surf, SUP, kite, kajakk, boogieboard, snorkling. Aktivitetene passer for alle uansett nivå og alder.

simara@online.no www.simara.net

ATTRAKSJONER E15

SUND FISKERIMUSEUM / SMEDEN I SUND

Et privat, lite museum i Sund der hovedfokus er på fiskeri og båtmotorer. Se smeden lage den kjente skarven i smia. Åpen kafé og utsalg av smedens produkter. Facebook: Smeden i Sund. 01.06 > 15.08

90/10

Sund Fiskerimuseum, Smeden i Sund Sundveien 118, Sund (+47) 91 37 17 18

tor-vegard@smedenisund.no www.smedenisund.no

61269 © TO R  V E G A R D M Ø R K V E D

Flakstad kommune ligger i Vest-Lofoten, og består av Flakstadøy og den nordlige delen av Moskenesøy.

Det er mange flotte fjellturer i Flakstad. På appen Outtt finner du flere gode turtips for Flakstad.

Glassblåsing Keramikkverksted Kafé lofoten.info www.glasshyttavikten.no +47 97 71 60 23

@lofoteninfo

lofoteninfo

Åpent alle dager 10.00 – 19.00 Vikten - 17 km fra Leknes

FLAKSTADØY

35


© MAT TIA S FRED RIKS S ON PHOTOGRA PHY A B  VIS ITNOR WAY.COM

MOSKENESØY

Bosetningen i kommunen er i dag konsentrert til østsiden av øya, der det er gode havner for fiskeflåte, fraktefartøyer og fritidsbåter. Det er mange turmuligheter enten i fjellet eller i et av de små, tradisjonsrike fiskeværene.

Ett av Norges best bevarte fiskevær. Levende bygningsmiljø fra 1840 og utover. Guidede turer i ekte rorbu. Naust, trandamperi, husmannsstue, vedskjå og smie. Bakeriet kjent for sin tradisjonsbakst. 01.01 > 31.12

80/60

Norsk Fiskeværsmuseum (+47) 76 09 14 88 Å i Lofoten

nfmuseum@museumnord.no www.museumnord.no/fiskevarsmuseum D16

NORSK TELEMUSEUM

Et museum der utstillingene om linjetelegrafi, trådløs telegrafi og telefoni gir svar på hvorfor Lofoten ble en så viktig del av europeisk telehistorie. Sommeråpent kl. 11–17. 20.06 > 20.08

40/20

Telemuseeet, Sørvågen (+47) 76 09 14 88 Sørvågen

nfmuseum@museumnord.no www.museumnord.no/telemuseum/ D17

LOFOTEN TØRRFISKMUSEUM

TURLØYPER

Viser deg hvordan tørrfiskproduksjonen foregår – fiskens vandring fra hav til middagsbord i innland og utland. Formidling på flere språk. Grupper på bestilling. Velkommen! 01.06 > 20.08

SØRVÅGVANNET

70

Lofoten Tørrfiskmuseum (+47) 76 09 12 11 Å i Lofoten

info@lofotenferie.com www.lofotenferie.com

© AL E X CO N U

Fra Sørvågen følger man lysløypa Sørvågvannet rundt. Ta gjerne en sving oppom Studalen hvis du ønsker en litt lengre tur. Tur/retur: 1 t.

BUNESSTRANDA Fra Reine tar en fjordruta inn til Vindstad. Følg veien fra Vindstad til bunnen av fjorden og så over et lite eide (ca. 75 moh.) og ned til Bunesstranda. En fenomenal sandstrand er lønn for strevet! Hele turen tar ca. 4 timer, inkludert båt. Det er mulig å bli satt av båten i Forsfjord. Derfra er det mulig å gå til både Hermanndalstind, Munkebu og Sørvågen. Turkart kjøpes i turistinformasjonen eller www.lofoten.info

36

MOSKENESØY

61218 © A L E X C O N U

D17

NORSK FISKEVÆRSMUSEUM

61257 © K J E L O V E S TO R V I K

Hermannsdalstind, 1029 moh. er høyeste fjell i VestLofoten. Der er et stort antall fjellvann med fisk. Landskapet preges av steile fjell og smale strandflater. Her finner man Europas eldste bergarter, ca. 3 milliarder år gamle. På vestsiden, ut mot storhavet, har det vært bosetning fram til 1950-tallet.

ATTRAKSJONER

www.lofoten.info

61268 © LO F OT E N TØ R R F I S K M U S E U M

I Moskenes finner du kjente fiskevær som Hamnøy, Reine, Sørvågen og Å. Isbreer og andre naturkrefter har utformet landskapet, som er blant de villeste og mest interessante Norge kan by på.


En liten perle i det fantastiske naturnære Sørvågen

Nytelse og ro midt mellom hav og fjell. Båter kommer og går i vår gjesthavn, og kanskje en av båtene har levert fisk til kveldens spesialitet. Vi setter vår ære i å kunne gi deg en fortreffelig service og en unik matopplevelse. Prøv blant annet vår berømte tørrfisk som får smaksløkene til å danse. Maren Anna ønsker varmt velkommen!

Overnatting Konferanse Grupper Selskaper Åpent hele året 2 minuter fra fergekaia Moskenes +4791781548

@marenanna.lofoten

post@marenanna.no

© T ER J E R AK K E LO FOT E N

Tel: +4776092050

ANITAS SJØMAT AS | SAKRISØY 8390 REINE

Din Lofotferie booker du på

www.lofoten.info Lofotens offisielle reiseportal 37


Baked in a stone oven built Baked in a stonerolls oven built in 1844, our cinnamon Våre kanelboller, som bakes in 1844, our cinnamon rolls

are the reason why,

i en steinovn fra 1844, er

the reason why, every are summer,

grunnen til at tusenvis av

every summer, thousands tourists openåpner turister of hver sommer

thousands of tourists open

døren til Bakery. bakeriet. the door to the

thedeg doorfriste to theav Bakery. La

Come and delight yourself

hjemmelagde og Come and søtsaker delight yourself

withvelsmakende homemade tradisjonelt sweets

with homemade sweets

and amazing traditional norsk brød.

and amazing traditional

Norwegian bread. bread. Norwegian

Complete fishing village roads end Et komplett fiskevær vedat veis endeend Complete fishing village at roads

At Å, you a 19th century At Å,will youfind will everything everything 19th century IÅ finner du altfind et fiskevær på a1800-tallet fishing village had to offer: a cod liver fishing village had to offer: a cod liver oil oil hadde å tilby: trandamperi, rorbu, bakeri, factory, rorbu, bakery, barn, boathouse, factory, rorbu, bakery, barn, boathouse, låve, naust, smie, husmannsstue, hovedsmithy, cotters cottage, mansion beautismithy, cotters mansion andand beautibygning ogcottage, vakre hager. Gammelbutikken ful gardens. The Old Store stocks probably ful gardens. The OldLofotens Store stocks probably har sannsynligvis beste utvalg av Lofoten’s best selection of local books, gifts Lofoten’s best selection of suvenirer. local books, gifts lokal litteratur, gaver og and souvenirs. and souvenirs.

OPENING HOURS 2017:

MAY - AUGUST OPENING HOURS 2017: 9am -- AUGUST 7pm daily MAY ÅPNINGSTIDER 2017: Off-season: 9am - 7pm daily MAI – AUGUST 10am - 5pm, Mon - Fri Off-season: Daglig 09.00–19.00 10am - 5pm, Mon - Fri ADMISSION: Utenom sesong: Man.–fre. 10.00–17.00 NOK 80/60/40 ADMISSION: INNGANG:(adult/senior/student) NOK 80/60/40 NOK 80/60/40 Children (0-11): free (voksen/honnør/student). (adult/senior/student) Barn (0–11): gratis Children (0-11): free NORTHERN EUROPE’S FIRST WIRELESS TELEGRAPH was in NORD-EUROPAS FØRSTE FIRST Sørvågen (1906). NORTHERN EUROPE’S Tel. +47 76 09 14 188 www.telemuseet.no Tel. +47 76 09 14 88

NORWEGIAN FISHING VILLAGE MUSEUM Å in Lofoten, N-8392 Sørvågen Tel. +47 76 09 14 88 NORSK FISKEVÆRSMUSEUM NORWEGIAN FISHING VILLAGE MUSEUM www.museumnord.no/fiskevarsmuseum Å i Lofoten, N-8392 Sørvågen

Å in Lofoten, N-8392 Tlf. +47Sørvågen 76 09 14 88 Tel. +47 76 09 14 88 www.museumnord.no/fiskevarsmuseum www.museumnord.no/fiskevarsmuseum

38

www.telemuseet.no ADMISSION: Tel.NOK +4740/20 76 09 14 188 OPENING HOURS: www.telemuseet.no PRIS: NOK June 2040/20 - August 20, 11pm - 5pm daily ADMISSION: NOK 40/20 ÅPNINGSTIDER: Off-season: by prior arrangement 20. juni–20. august, daglig 11.00–17.00 OPENING HOURS: CONTACT: Sørvågen (3km before Å) av året: forespørsel June 20Resten - August 20, ved 11pm - 5pm daily KONTAKT: Sørvågen (3 km før Å)

Off-season: by prior arrangement CONTACT: Sørvågen (3km before Å)

TRÅDLØSE TELEGRAF ble was in WIRELESS TELEGRAPH åpnet i Sørvågen (1906). Telecom A visit to (1906). the Norwegian Sørvågen

Museum explains the connection Et besøk til Norsk Telemuseum

between theNorwegian Lofoten fishery and A visit to the Telecom påtelecommunication. Sørvågen forklarer sammenMuseum explains the connection hengen mellom Lofotfisket og between Lofoten and telekommunikasjon. Authenticthe building andfishery wonderful telecommunication. exhibitions. Du får se en autentisk bygning og

flotte utstillinger. Authentic building and wonderful exhibitions.

www.lofoten.info


© KRIS TIN FOLS LA ND OLS EN_W W W.NORD NOR GE.COM, VÆR ØY

VÆRØY Værøy, nest ytterst av Lofotkommunene, med det typiske for Lofoten samlet på en plass. Midnattssol, hvite strender, fuglefjell, og et aktivt fiskevær med gammel historie.

TURLØYPER NUPSNESET OG HÅHEIA

Værøyfjellene skiller seg ut fra resten av Lofoten. Fjellene er like bratte, men det er enklere å komme seg til topps. Flott utsikt i alle retninger etter bare en kjapp gåtur. Over 80 % av kommunens sysselsetting er knyttet til fiskeriene. Lofotfisket av skrei på vinteren, fisket etter blåkveite og sei på sommeren, og høstens sildefangst. De store sjøfuglkoloniene på yttersida av Måstadhalvøya på Værøy var i eldre tid en viktig og nødvendig matressurs for øyfolket. Den sjeldne lundehunden stammer fra Måstad som nå er fraflyttet, men likevel et populært turmål. Værøy har flere attraksjoner som Lofotens eldste kirke, kunstmalere, keramikk, klesdesign, antikviteter, havfiske og ribturer.

En fin og lite krevende tur er å følge asfaltveien forbi skolen til veis ende i Marka. Herfra kan man enten fortsette opp sti eller vei helt opp til Håheia vel 400 moh. hvor man har en fantastisk panoramautsikt – eller fortsette gjennom et grustak og videre inn i den vakre Sørlandshagen. Her finnes det flere stier å velge mellom, men alle fører til slutt ut til Nupsneset. En god idé er å følge fjæra tilbake – det er en nydelig rullesteinsfjære innerst i vika.

MÅSTAD En annen, men desidert mer krevende tur, er turen fra Nordlandshagen til Måstad. Stien er merket og med godt fottøy og litt utholdenhet, er den en fantastisk opplevelse! Man bør regne 2-3 timer hver vei i makelig tempo. Vær oppmerksom på at stien kan være glatt i fuktig vær.

TIL SJØS D20

FUGLESAFARI

01.01 > 31.12

590/450

© E RN S T F U RU HAT T / W W W.N O RD N O R G E.CO M

Lofoten Værøy Brygge AS (+47) 92 41 14 46 Tyvnes, Værøy

post@lvb.no www.lvb.no

61247 © R H S

Båttur til fuglefjell. Opplev alke, lomvi, havørn. Opplev Mostad som er kjent for sin egen hunderase – Lundehunden. Opplev spektakulær natur hele året. Turen varer 1,5 time.

KVALNESSET Kort vei fra ferjeleiet er det en sti ut til Kvalnesset fyrlykt. Frodig og fuglerikt skjærgårdsområde merket med skilt.

VISSTE DU AT... Allerede på 1000-tallet var tørrfisk fra Lofoten Norges viktigste eksportvare og er den samfunnsøkonomisk mest lønnsomme eksportvaren gjennom flere århundre.

VÆRØY

39


© KRIS TIA N NA S HOU G

RØST Ytterst i Lofoten, ute i havet ca. 100 km vest av Bodø og 115 km nord for Polarsirkelen, ligger Røst med sine 365 øyer, holmer og skjær. Røstlandet er den største av øyene i kommunen og dens høyeste punkt hever seg ikke mer enn 11 m over havet.

TURLØYPER STEINKIRKA Gul løype er den korteste – ca. 0,5 km. Turen går til gammelkirka som er en steinkirkeruin fra 1835. Kirka ble innviet 5. mai 1839 av biskop Kierschow. Den skal ha hatt plass til 110 mennesker, men hadde bare 78 sitteplasser. Kor og sakristi ble tilbygd og innviet i 1883. Mer informasjon om kirka finnes på infotavle ved kirken.

Sør for Røstlandet reiser øyene Storfjellet, Vedøya, Trenyken og Hærnyken seg som kjempemonumenter i havet. Mest kjent er Trenyken med sine 5000 år gamle hulemalerier og tre bratte topper trassig kneisende opp av havet. Fjellene sør for Røstlandet er hjem for en av Europas største sjøfuglkoloni.

ÅNNHAMMEREN

Aller ytterst ligger Skomvær fyr, Norges mest sagnomsuste og værutsatte fyr. Hele befolkningen i kommunen finner vi på Røstlandet og et par mindre øyer, som er bundet sammen med veier. Her ligger blant annet kommunens administrasjon, kirken, grunnskole, barnehage, forretning m/post i butikk, restauranter, overnattingsbedrifter, flyplass og fiskemottakene.

Blå løype er ca. 1,5 km og går til Ånnhammeren. Med sine hele 10 m over havet blir Ånnhammeren et naturlig landemerke og utkikkspunkt på Røst. Det finnes ingen forklaring som tyder på at dette har vært et sted for ånder. Det mest sannsynlige er at navnet stammer fra ordet ørn – orn. Det har i tidligere tider vært ørnereir her og det er et overveldende syn når flokker med ørn sirkler over hammaren. Løypa går gjennom et flatt og åpent myr- og grunnvannsområde som er avskjermet mot havet. Stor variasjon i saltgehalten innenfor et lite område gjør floraen svært variert.

Røst har inspirert flere kjente kunstnere som bl.a. Theodor Kittelsen, K. Espolin Johnsen m.fl. Skulpturlandskap representert v/Luciano Fabro. I sommerhalvåret er det flere daglige fly- og fergeavganger til Røst, ytterst i Lofoten.

Turkart kan kjøpes i turistinformasjonen eller på nettsiden www.lofoten.info

TIL SJØS B24

FUGLESIGHTSEEING FRA RØST I LOFOTEN

En unik og uforglemmelig måte å oppleve naturen og fuglelivet på Røst. Fra båten forteller vi om det vi møter på turen, og du får oppleve Røst fra havet. Avgang daglig. 600/300 gcharles@online.no www.lofottur.com

VISSTE DU AT... torsk blir tørrfisk ved å henge på hjell fra februar til mai?

40

RØST

© KR IS TIN F O L S L AN D O L S E N

Lofottur AS Røst Bryggehotell, Røst (+47) 93 49 74 45

61272 © 

01.06 > 20.08

www.lofoten.info


VELKOMMEN TIL AMFI SVOLVÆR, Lofotens hyggeligste kjøpesenter med hele 30 butikker! VI HAR ALT DU TRENGER TIL REISEN GJENNOM LOFOTEN; Mote, styling, mat og drikke, sports- og turutstyr, og alt mulig annet!

AMFI SVOLVÆR

ÅPENT: 10-19 (18) DAGLIGVARE: 07-23 WWW.AMFI.NO/SVOLVAR

THON HOTEL LOFOTEN Idyllisk beliggende midt i Svolvær havn, med inngang fra Svolvær torg og hurtigrutekaien. Hotellet har 190 moderne rom og er direkte tilknyttet Lofoten Kulturhus, NordNorsk Kunstnersenter og tradisjonsrike Styrhuset Pub. RESTAURANT PALEO ARCTIC Helt ute på kaikanten kan man nyte smakfulle måltider i hotellets stolthet, Restaurant Paleo Arctic. Her legges det stor vekt på bruk av lokale råvarer og ekte nordnorsk matkultur. Paleo Arctic serverer også Norges beste hotellfrokost

(Vinner av Twinings Best Breakfast 2016)

”Thon Hotel Lofoten serves one of the best hotel breakfasts in the country” Winner Twinings Best Breakfast 2016

41


© J A RL E WÆHL ER S TATENS VEGVES EN

© ?

1

3

NASJONAL TURISTVEG GJENNOM LOFOTEN Nasjonale Turistveger er utvalgte kjøreturer gjennom det flotteste av norsk natur. E10 gjennom Lofoten har status som Nasjonal Turistveg! Det finnes fortsatt veger som ikke bare har som hensikt å ta deg raskest fram. Nasjonale turistveger er vakre kjøreturer litt utenom det vanlige. Statens vegvesen har lagt vegene til rette for deg som reiser. Dette har de gjort med spektakulære utsiktspunkter, servicebygg, parkeringsplasser, møbler, stier og kunst. Dristig og nyskapende arkitektur i storslått natur er Nasjonale turistvegers særpreg. Langs Turistvegen gjennom Lofoten er dette noen av «attraksjonene» du vil finne:

3. EGGUM (Vestvågøy)

1. AKKARVIKODDEN (Moskenes)

5. AUSTNESFJORDEN (Vågan) Rasteplassen ligger sør for Sildpollen og det er laget en gangbane i tre som flyter over landskapet. Her får man en fantastisk utsikt mot fjellene og Sildpollneset kapell.

Rasteplassen har møbler i granitt, storslått utsikt over havet i sørøst og en toalettbygning som ligner de stupbratte fjellene i den rå Lofoten naturen.

2. RAMBERGSTRANDA (Flakstad) Ved denne flotte stranden omkranset av majestetiske fjell er det laget en fotostopp plass og en smal sti av tresviller leder ned til stranden.

Vendt mot storhavet ligger en rasteplass formet som et amfi med parkering og toalett. 4. TORVDALSHALSEN (Vestvågøy) Dette er en rasteplass med en fantastisk utsikt over Vestvågøya. Den er laget med lange levegger og benker som skjermer for vær og vind.

For informasjon om flere spektakulære utsiktspunkter, servicebygg og rasteplasser i Lofoten gå inn på www.nasjonaleturistveger.no

Turutstyr - Klatring - Fisking - Fottøy - Turbekledning - Sykkel

Utendørs i Lofoten... da trenger du oss!

Håkon Kyllingmarks gate 3 - 8300 Svolvær • 76 07 58 55 • 995 71 070 • 995 71 071 42

NASJONAL TURISTVEG GJENNOM LOFOTEN

www.lofoten.info


LOFOTVETTREGLENE Velkommen til Lofoten, verdens vakreste øyrike! Vis hensyn under ditt besøk ved å følge disse enkle retningslinjene. Slik bidrar du til at ditt besøk ikke forringer opplevelsen for andre.

1

BRUK TILRETTELAGTE OMRÅDER FOR CAMPING

2

SETT INGEN SPOR Sett ingen spor. Unngå å sette merker i naturen som varder, teltringer og lignende. La dem som kommer etter deg få en like fin opplevelse som deg.

3

FØLG STIEN, OG UNNGÅ AT NYE STIER ETABLERES

4

KAST AVFALLET I SØPPELBØTTA Er du i et område der dette ikke finnes, må du selv ta med avfallet til egnet mottak.

5

BRUK ETABLERTE TOALETTER Om så ikke er mulig, gjør ditt i sjøen, eller grav et hull i bakken. Unngå bruk av våtservietter grunnet lang nedbrytningstid.

6

RESPEKTER PRIVAT EIENDOM Det er ikke tillatt å telte i utmark nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Telting på innmark er kun etter avtale med grunneier

7

VIS HENSYN I TRAFIKKEN Veiene i Lofoten er smale, og det er mange brukere. Hold god avstand ved forbikjørsel av syklister, og vær særlig oppmerksom på syklister i tunnellene.

8

BÅLFORBUD I sommerhalvåret er det generelt forbud mot bålbrenning og bruk av åpen ild. Bruk etablerte bålplasser og forviss deg om at det ikke er risiko for brann.

9

VIS RESPEKT FOR DYR OG FUGLELIV Unngå unødig forstyrrelse. Husk båndtvang for hunder.

10

I DIN OG MILJØETS INTERESSE, anbefaler vi organiserte aktiviteter i regi av turoperatørene. Du finner en oversikt over disse på www.lofoten.info Velkommen tilbake!

LOFOTVETTREGLENE

43


THE ORIGINAL AND LEADING SINCE 1988

facebook.com Whalesafari Andenes

Opplev nærkontakt med havets kjemper i sitt rette element VI TILBYR TURER HELE ÅRET – KONTAKT OSS.

UNIK HVALGARANTI Vi er den eneste hvalsafarioperatør som til-

byr 100 % HVALGARANTI. Det betyr at hvis vi ikke finner hval tilbyr vi ny gratis tur, eller pengene tilbake (ekskl. Adm.kost + omvisning ca 10 %).

44

Vårt båtmannskap har 25 års erfaring og benytter båter som er spesielt tilpasset hvalsafari, blant annet med støysvake propeller som ikke skremmer hvalen. I vårt hvalsenter finner du restaurant,

D E S I G N : G O D S T R E K . P H OTO : DA N I E L E Z A N O N I , T. L U N D QV I S T A N D S V E I N T. K . E L I A S S E N .

HVALSAFARI suvenirbutikk, hvalutstilling m.v.

NO. 1 IN ARCTIC WHALEWATCHING

Les alt om oss på vår hjemmeside:

Booking/info.: Hvalsafari AS, P.B. 58, N-8483 Andenes Tel.: + 47 76 11 56 00 E-mail: booking@whalesafari.no

whalesafari.no www.lofoten.info


PRAKTISK INFORMASJON NØDTELEFONER Brann: 110 - Politi 112 – Medisinsk nødhjelp 113

RUTEOPPLYSNINGEN FOR NORDLAND Telefon 177. Ruteopplysningen på web, www.177nordland.no

TRAFIKKFORHOLD

TOALETTØMMING BOBILER/TURBUSSER Vågan: Sandsletta camping, Sandvika Camping, Ørsvågvær, Lofoten turist- og rorbusenter, Ørsvågvær, Kabelvåg Feriehus og Camping, Møllnosen, Lyngvær bobilcamp Vestvågøy: Esso servicestasjon, Leknes, Hagskaret picnic (May 15th-Oct.1st) Moskenes: Kommunal, Reine havn

Ring 175 for info om fjelloverganger, avstander, vei- og trafikkforhold.

Værøy: Kommunal, på nordsida av Værøy

VALUTA

I Lofoten har vi flere gjestehavner. Mange av dem er beskrevet i www.havneguiden.no.

Det anbefales å veksle fremmed valuta til NOK før avreise til Nord-Norge. Betaling med kort er mye brukt i Norge og de aller fleste butikker tar kredittkort som American Express, Diners, Eurocard, Visa og Mastercard. Utenlandske debetkort aksepteres sjeldent. Det anbefales å ta ut norsk valuta i minibank på stedet.

GJESTEHAVNER I LOFOTEN

ÅPNINGSTIDER SHOPPING/MAT Butikkene er vanligvis åpne alle dager utenom søndag fra 1017 (torsdag til 18). Shoppingsenter har utvidede åpningstider. På større steder finnes søndagsåpne dagligvarebutikker.

LADESTASJONER Svolvær: Kiwi i Osan, Amfi kjøpesenter Leknes: Circle K

Photo: Louise Berglund

Fly with us to the very heart of Lofoten! - Choose between Leknes, Røst or Svolvær. Book at wideroe.no

PRAKTISK INFORMASJON

45


BESTILL BILLETTER

ONLINE BOOKING:

Avgangstider: Se vår nettside www.thn.no hvor det finnes avgangstider for ferger og hurtigbåter. På noen av våre samband er det muligheter for forhåndsbestilling.

Hurtigbåt: Bodø – Helgeland Bodø – Svolvær (Kun plassbestilling)

Bestille billetter: Se vår nettside www.thn.no eller kontakt fergebooking på telefon 908 20 700.

Fergesamband: Bodø – Moskenes Moskenes – Bodø (retur) Svolvær – Skutvik Skutvik – Svolvær (retur) Bodø – Værøy – Røst – Moskenes

Online booking: Gjøres via internett: booking.torghatten-nord.no eller bookingtelefon 908 20 700. Bookingtelefon er åpen fra kl. 08.00 til 15.30, mandag-fredag.

www.torghatten-nord.no

ET SELSKAP I TORGHATTEN-KONSERNET

TORGHATTEN NORD – DITT BESTE VALG!

Ditt beste valg!

BOOKING: Tel. +47 908 20 700 E-mail: fergebooking@torghatten-nord.no - www.torghatten-nord.no 46

www.lofoten.info


LOFOTEKSPRESSEN Rute 23-760 Lofotekspressen har daglige avganger mellom Narvik og Å i Lofoten.

VESTERÅLEN

TJELDSUND EVENES

177nordland.no/lofoten FISKEBØL

LOFOTEN

BJERKVIK

OFOTEN

Se rutetider for alle busser i Lofoten: LØDINGEN

NARVIK

SVOLVÆR

LEKNES

Å

Ruteopplysning for Nordland På 177nordland.no finner du ruteopplysning for buss, hurtigbåt og ferge i Nordland. Bruk reiseplanleggeren eller scan QR-koden og last ned gratis app.

177nordland.no Ruteopplysning Ruteopplysning Telefon: 177 Telefon: 177 177nordland.no

47


© S VINØYA  TRYM IVA R BER GS MO

© ES PEN MOR TENS EN  THON HOTEL LOFOTEN

HER KAN DU BO I Lofoten har vi en rekke ulike overnattingsmuligheter, men det mest særegne for Lofoten er rorbua. Med årene har flere hoteller blitt bygd i ulike størrelser fra 20 til 190 rom. Hvert hotell har sin egenart, fra konferansehotell til trivelige familiedrevne hotell. Hytter, sjøhus, vandrerhjem og camping er andre overnattingsmuligheter Lofoten har å tilby. Alt finner du på www.lofoten.info. Symbolforklaring se side 2. PRISER

n n n n

D R T < 500 NOK = B A TE G ET YS N G / E 500 - 750 NOK = LI TE S O RN OM ER LB T GH N IN N T I E SJ T P T L G U N I Y T R E M N 750 - 1000 NOK = H ØH IE R T TT E LE T T I N VE M O B S J O N A M I N E H JE / PE L E TE L A H E R I OA E E R O L O L K A V S T T N S I G I E S SJ / > 1000 NOK = ET ER TU L L F E T KE R R V S T G I R T I E S T H A / Ø S R A U L L E LU T T E T I L L LL ING HU U / H E I T S E L R S U L A E E R M M T N D FE EM UT E IV D G D L V E TE P I E B K OT D VA E N S L E Ø S LI L OT M O A M E R O R O M E I A N J E AV Y R S H Å R R I K J AT U L L L T R Ø M J E AU R Å O N A D ÅT Y K K T U N KAPASITET SESONG PRIS H G P S M R A S T G S T K B B S A H C F R R L V F L F I AT

OVERNATTING M6

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J9

J9

J9

J9

J9

J9

48

l l l

Risvær Brygge Risvær, Digermulen

(+47) 93 21 25 50

l l l

Lofoten Rorbuer Jektveien 10, Svolvær

(+47) 91 59 54 50

Lofoten Feriesenter Fast Hotel Lofoten

l

Austnesfjordgata 12, Svolvær

(+47) 76 07 19 99

Anker Brygge AS

l

Lamholmen, Svolvær

(+47) 76 06 64 80

Scandic Svolvær

l

Lamholmen, Svolvær

(+47) 76 07 22 22

Lofoten Suitehotel

l

Torget 21, Svolvær

(+47) 47 67 01 00

Thon Hotel Lofoten

l

Torvet, Svolvær

(+47) 76 04 90 00

l

(+47) 76 06 98 80

l

Finnesveien 24, Kabelvåg

(+47) 76 06 98 80

l l

post@lofoten-suitehotel.no

Nyvågar Rorbuhotell

l

(+47) 76 06 97 00

l l (+47) 99 23 42 31

l l

l

l

l

l

l

107

01.0121.12

280

01.0131.12

27

54

01.0131.12

190

382

01.0131.12

63

120

02.0120.12

55

102

01.0613.08

18

40

01.0613.08

-

12

44

01.0131.12

-

23

77

01.0131.12

-

28

98

01.0430.11

l l l

60

120

02.0120.12

70 50

l

l l l l l

l

l l l l l l l l l www.nyvagar.no 120

l

l

146

l l l l

www.lofotferie.no

l l l

57

l l

www.lofotferie.no

booking@nyvagar.no

l

01.0131.12

l l

www.lofotferie.no

l

post@kabelvag.com

200

l l l l l

post@sandvika-camping.no

l

50

www.lofotensommerhotell.no 100

l

l l

44

-

www.lofotensommerhotell.no 100

post@lofotferie.no

l

22

01.0131.12

l l l l l

l l l

l

l l l

01.0131.12

www.vestfjordhotell.no 100

l

l

74

l l

l l

post@lofotferie.no

(+47) 76 07 81 45

Storvåganveien 26, Kabelvåg

l

post@lofoten.fhs.no

(+47) 76 07 45 00

18

www.thonhotels.no/Lofoten 550

post@lofoten.fhs.no

l

Lofotferie - Statsbuene

l l

service@vestfjordhotell.no

l

40

l

www.lofoten-suitehotel.no

lofoten@thonhotels.no

(+47) 76 07 45 00

42

l l

www.scandichotels.com/svolvaer

l

l

Lofotferie - Tyskhella Rorbuer

16

www.anker-brygge.no 110

l

Lofoten Sommerhotell

20

l l

svolvaer@scandichotels.com

Lofoten Vandrerhjem Kabelvåg

01.0123.12

l

l l l l

l l l l

Finnesveien 24, Kabelvåg

l l

booking@anker-brygge.no

35

01.0131.12

www.svinoya.no 150

l l l

18

l

post@svinoya.no

l l l l l

l

Lofotferie - Sandvika Camping

l

www.fasthotels.no

l l l

l

(+47) 76 07 08 70

Møllnosveien 19, Kabelvåg

l l

25

l l l

www.lofoten-feriesenter.no

booking@fasthotels.no

l

l l

www.lofoten-rorbuer.no

l l l l l

Vestfjord Hotell Lofoten

OVERNATTING Kabelvåg Feriehus & Camping J9

l l

post@lofoten-feriesenter.no

l

Fiskergata 46, Svolvær

Ørsvågveien 45, Kabelvåg

l

post@lofoten-rorbuer.no

l (+47) 76 06 99 30

Vikabakken 25, Kabelvåg

l l

l

Gunnar Bergs vei 2, Svolvær

l l l

l l l

l

(+47) 76 07 21 64

Svinøya Rorbuer

l l

www.risvaerbrygger.no

l

l

Leirskoleveien, Svolvær

Sjøgata 25, Kabelvåg

l l l l post@risvaerbrygger.no

l l

l

nn nn n

n n n n

n nnnn n n nn nnn nn nn

www.lofoten.info 01.01-

l l l l l www.kabelvag.com

nn n

-

7

28

31.12


J8

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J8

J9

J9

J9

J9

J9 M6

J9 J8

I10 J8

I10 J8

I10 J8

I10 J8

I10 J8

G8 J8

G10 J8

F12 J8

F12 J9

F13 J9

F13 J9

F13 J9

E14 J9

D13 J9

E15 J9

D16 I10

D17 I10 D17 I10 B24 I10 B24 I10

I10

G8

(+47) 93 21 25 50

Jektveien 10, Svolvær

(+47) 91 59 54 50 (+47) 76 07 21 64

Fast Hotel Lofoten

l

Austnesfjordgata 12, Svolvær

(+47) 76 07 19 99 (+47) 76 06 99 30

Anker Brygge AS

l

Lamholmen, Svolvær

(+47) 76 06 64 80

Scandic Svolvær

l

Lamholmen, Svolvær

(+47) 76 07 22 22

Lofoten Suitehotel

l

Torget 21, Svolvær

(+47) 47 67 01 00

Thon Hotel Lofoten

l

Torvet, Svolvær

(+47) 76 04 90 00

l

(+47) 76 06 98 80

Lofoten Sommerhotell

l

Finnesveien 24, Kabelvåg

(+47) 76 06 98 80

Fast Hotel Lofoten Lofoten Arctic Hotel - Knusarn Svinøya Rorbuer Henningsvær Bryggehotel

Gunnar BergsHenningsvær vei 2, Svolvær Hjellskjæret,

Scandic Svolvær Henningsvær Rorbuer AS

Lamholmen, Svolvær Banhammeren 53, Henningsvær

Lofoten Links Suitehotel Lofoten Lodges

Torget 21, Svolvær Tore Hjorts vei 389, Gimsøysand

Thon Hotel Sjøcamping Lofoten Brustranda

Torvet, Svolvær Valbergsvn. 838, Rolvsfjord

Vestfjord Hotell Lofoten Best Western Lofoten Hotell

Fiskergata 46,15, Svolvær Lillevollveien Leknes

Lofoten Sommerhotell Villa Ballstad & Apartments

Lofoten Arctic Hotel - Skata Reine Rorbuer

Sauøya 2, Henningsvær Reine

Lofoten av Arctic Hotel- -ÅKnusarn Smaken Lofoten Rorbuer

gate 8, Henningsvær ÅDreyers i Lofoten

Henningsvær Bryggehotel Å-Hamna Rorbuer Henningsvær ÅHjellskjæret, i Lofoten, Sørvågen

l

l

50

200

01.0131.12

107

01.0121.12

280

01.0131.12

27

54

01.0131.12

190

382

01.0131.12

63

120

02.0120.12

55

102

01.0613.08

18

40

01.0613.08

12

44

01.01PRISER 31.12

18 60

35 120

02.0101.0620.12 31.08

20 -

16 7

42 28

01.0131.12

40 45

18 30

74 65

02.0101.0130.12 31.12

25 45

28 8

60 17

01.0123.12 31.12

55 30

222 60

01.0201.0130.09 31.12

57 8

107 40

01.0131.12

70 50

146 26

280 104

01.0102.0131.12 20.12

25 -

27 25

54 60

01.0123.12 31.12

190 18

382 110

01.0131.12

63 60

120 118

01.0102.0131.12 21.12

55 70

102 300

05.0130.0515.12 11.08

18 13

40 30

01.0130.0531.12 11.08

--

12 16

44 60

01.0131.12

30

23 25

77 110

01.0131.12

70

28 50

98 220

01.0201.0515.12 30.09

60 13

120 40

10.0104.0120.12 16.12

6 45

14 200

70 50

57 146

l l

www.lofotensommerhotell.no 100

l l l l l www.lofotensommerhotell.no 100

l l

l

l

l l

www.lofotferie.no

l l l

-

l

l

l l l

l l l l l

l l l l l l l l l

l

l l l l l l l l

l

l l l l l l

l

l l

l l l l

l l l l l

l l l l l l l

l l

l

l l l l l l l l l

l l l

www.lofotferie.no www.solsiden-brygge.no

l l l l l l l l l l l

post@sandvika-camping.no booking@nusfjord.no

l l l

l l

www.lofotferie.no www.rorbuer.info

l l l

l l l

l

www.lofotensommerhotell.no www.villa-ballstad.com 100 12

post@lofotferie.no booking@solsiden-brygge.no

(+47)76 7609 0730 8120 45 (+47)

www.lofotferie.no www.nusfjord.no

l l l l l l l l l l l l l l l l

(+47)76 7609 0635 9700 00 (+47)

booking@nyvagar.no post@ramberg-gjestegard.no

l l l l

l

(+47)45 9981 2348 4245 31 (+47)

l l l

l

(+47)76 7609 0712 4711 50 (+47)

nn nn n

n n n n

n nnnn n nnn n nnn nnn nnn nnn n nnn nn nnn n nnn nnnn n nnn n nnnn nn nn nnnn nn n n nnnnnn nnnn nn nn nn n nnn nnnn

l

l l l l

l l

www.lofotenarctichotel.no www.smakenavlofoten.no

l l l l l

l l l l

l l l l l

l l l l info@lofotenlinks.no

16 30

150 60

15.0101.0315.12 30.09

60 -

21 2

62 12

01.0131.12

32 -

21 8

50 40

01.0131.12

50

26

104

01.0131.12

-

14

l

l l

l l l l

www.giaever-rorbuer.no www.rostbryggehotell.no

l l l l l

info@henningsvar-rorbuer.no

l

24

l

www.fiskekrogen.no www.lvb.no

post@giaever-rorbuer.no post@rostbryggehotell.no

l

8 49

l

www.henningsvar-rorbuer.no

l

l l

34 36

l l l

www.henningsvaer.no www.lofotenferie.com

l l l l

45 -

l l l

l l

post@fiskekrogen.no post@lvb.no

(+47) 76 06 60 00 (+47) 76 07 20 02

l

l l l l l

l l l l

l l l

01.0131.12 < 500 NOK = 50001.02- 750 NOK = 01.01750 31.10 - 1000 NOK = 68 140 31.12 > 1000 NOK = 01.0117 31.12 170

60

www.lofotenarctichotel.no 110 www.reinerorbuer.no 100

post@henningsvaer.no info@lofotenferie.com

l l l l

(+47)76 7605 0708 4700 19 (+47)

l

booking@lofotenarctichotel.no mariann@smakenavlofoten.no

l l

Johs.Bryggehotell H. Giæver Sjøhus og RorRøst

l l l l l l l www.kabelvag.com www.rorbuer.no

l l l l l

(+47)76 7609 0721 0700 77 (+47)

Røst buer, Hellandsgate 79, Henningsvær

l l l

booking@lofotenarctichotel.no post@reinerorbuer.no

l l

l

l l l l

www.nyvagar.no 120 www.ramberg-gjestegard.no 40

post@kabelvag.com rorbuer@online.no

(+47)76 7609 0722 0722 77 (+47)

Henningsvær Rorbuer AS

l l l

post@lofotferie.no post@rorbuer.info

(+47)40 7646 0733 4533 00 (+47)

l

l l l l l l www.lofotensommerhotell.no www.statles-rorbusenter.no 100 70

l

l l l l l

l

l

post@lofoten.fhs.no booking@villa-ballstad.com

(+47)48 7611 0735 4565 00 (+47)

l l

www.vestfjordhotell.no www.lofotenhotell.no 100 -

l l l

l l

l l l l l l l l l

post@lofoten.fhs.no booking@statles.no

(+47)40 7605 0618 9852 80 (+47)

l l l

www.thonhotels.no/Lofoten www.brustranda.no 550 -

service@vestfjordhotell.no lofoten@bestwestern.no

l

l

www.lofoten-suitehotel.no www.lofotenlinks.no

lofoten@thonhotels.no randulf.tjo@gmail.com

(+47)76 7605 0744 0830 70 (+47)

l l

www.scandichotels.com/svolvaer www.henningsvar-rorbuer.no

l l l

l l

l l

www.anker-brygge.no 110 www.giaever-rorbuer.no -

post@lofoten-suitehotel.no info@lofotenlinks.no

(+47)90 7647 0436 9030 00 (+47)

l l

l l l l

svolvaer@scandichotels.com info@henningsvar-rorbuer.no

l l

l l

www.svinoya.no 120 www.henningsvaer.no 24

l l l l

l

l

www.fasthotels.no www.lofotenarctichotel.no

booking@anker-brygge.no post@giaever-rorbuer.no

(+47)76 4707 6720 0102 00 (+47)

l

l l l

l

l l l l l

(+47)76 7606 0760 2200 22 (+47)

l

l l

www.lofoten-feriesenter.no www.lofotenarctichotel.no

l l l

l l l l

l l l l l l l www.lofoten-rorbuer.no www.kabelvag.com

post@svinoya.no post@henningsvaer.no

(+47)76 7607 0647 6419 80 (+47)

l l

l l l l l

lofoten@fasthotels.no booking@lofotenarctichotel.no

l

l

l

post@lofoten-feriesenter.no booking@lofotenarctichotel.no

(+47)76 7607 0647 9950 30 (+47)

l

l

www.risvaerbrygger.no 25 www.nyvagar.no 120

post@lofoten-rorbuer.no post@kabelvag.com

l

l

l l l l l l l l l

l

post@risvaerbrygger.no booking@nyvagar.no

(+47)76 7607 0707 1977 99 (+47)

(+47)76 7609 0750 4610 52 (+47)

Hov Lofoten

44

-

l l l l l

l l l

l l l l

Fiskekrogen Henningsvær Lofoten Værøy Brygge AS AS

Tore Hjorts vei 389, Gimsøysand

22

01.0131.12

l l

l l

post@lofotferie.no

l

Dreyers Værøy gate 29, Henningsvær Tyvnes,

Banhammeren 53, Henningsvær

01.0131.12

www.vestfjordhotell.no 100

l AT

(+47)76 7607 0707 2177 64 (+47)

KabelvågRorbuer Feriehus & Camping Eliassen

Møllnosveien Hamnøy, Reine19, Kabelvåg

l

post@lofoten.fhs.no

l l l l l

Nyvågar Rorbuhotell Ramberg Gjestegård

Storvåganveien 26, Ramberg Kabelvåg Flakstadveien 361,

74

www.thonhotels.no/Lofoten 550

post@lofoten.fhs.no

(+47)99 9123 5942 5431 50 (+47)

Lofotferie - Sandvika Camping Nusfjord Rorbuer

Ørsvågveien 45, Kabelvåg Nusfjordveien 110, Nusfjord

l l

l

l l l

l

Lofotferie - Statsbuene Solsiden Brygge

Vikabakken41, 25,Ballstad Kabelvåg Moloveien

18

l

www.lofoten-suitehotel.no

l l l l l

service@vestfjordhotell.no

(+47)76 9306 2197 2500 50 (+47)

LofotferieRorbuer - Tyskhella Rorbuer Sjøstrand & Fisk

Sjøgata 25, Kabelvåg Ballstadlandet 86/88, Ballstad

l l

lofoten@thonhotels.no

l LofotenRorbuVandrerhjem Kabelvåg Statles og KonferanseFinnesveien Kabelvåg 399, Leknes (+47) (+47)76 7605 0650 9860 80 Mortsundveien senter AS,24, Finnesveien 24, Skarsjyveien 67, Kabelvåg Ballstad

40

< 500 NOK = AD ER TT YS l J O N lTE S l lT / B H E T lN L I G lN G l lR N ElM lE R 50001.01- 750 NOK = LB I T I O E G S N T P T L G U N I Y T T T R E M E N 750 -31.12 1000 NOK = H ØH (+47) 76 07 45 00 77 T E ALE T T R I N LVE M O B S J O N www.lofotferie.no AM IN SE GH JE E I- E R 23 I / post@lofotferie.no A J PE T K E L V O H E / G US / S L E R TO R VE TO I R I L S TA A / S S T A N L I E I E U T E T I L L > 1000 NOK = ET ER TU U L l T E l E L S F T KE E R l LL l l EH A l IN EH l 01.04L L El U LØ l T EL IT T M l M ER l E S RlG l GH R S U Tl A T E OT M P R I R B M I L I N D E L L V V R H O R D I V J E N T S L L L E R Ø M M E S T U N Å D N F D E T U K K T I V N D O Å A E O L J U A A O E J U K R A R Å Y K Ø A 30.11 (+47) 28 98 SESONG PRIS M 07C 81F 45R R post@sandvika-camping.no H 76 L V F L F I S G P S M R A S T T G SA T www.lofotferie.no KO B B SY A H - KAPASITET

AnkerH.Brygge Johs. GiæverAS Sjøhus og Rorbuer l Lamholmen, Svolvær Hellandsgate 79, Henningsvær

42

l l

www.scandichotels.com/svolvaer

post@lofoten-suitehotel.no

l

16

l l

l

nn n

20

www.anker-brygge.no 110

l l l l

01.0123.12

l

l l l l

svolvaer@scandichotels.com

(+47) 76 07 45 00

Lofoten Rorbuer Kabelvåg Feriehus & Camping

Austnesfjordgata 12, Svolvær Dreyers gata 8, Henningsvær

l l

booking@anker-brygge.no

l

Lofotferie - Tyskhella Rorbuer

Lofoten Arctic Feriesenter Lofoten Hotel - Skata

l l l

35

01.0131.12

www.svinoya.no 150

l

Finnesveien 24, Kabelvåg

Leirskoleveien, Sauøya 2, 8312Svolvær Henningsvær

l

18

l

post@svinoya.no

Lofoten Vandrerhjem Kabelvåg

Jektveien 10, 19, Svolvær Møllnosveien Kabelvåg

l

www.fasthotels.no

l l l

l

(+47) 76 07 08 70

Risvær Brygge Nyvågar Rorbuhotell

l l

25

l l l

www.lofoten-feriesenter.no

booking@fasthotels.no

l

l l

www.lofoten-rorbuer.no

l l l l l

Vestfjord Hotell Lofoten

Risvær, Digermulen Storvåganveien 26, Kabelvåg

l l

post@lofoten-feriesenter.no

l

Fiskergata 46, Svolvær

Ørsvågveien 45, Kabelvåg

l

post@lofoten-rorbuer.no

l

Gunnar Bergs vei 2, Svolvær

Lofotferie - Statsbuene

l l

l

Svinøya Rorbuer

l l l

l l l

l

Leirskoleveien, Svolvær

Vikabakken 25, Kabelvåg

l l

www.risvaerbrygger.no

l

l

Lofoten Feriesenter

Sjøgata 25, Kabelvåg

l l l l post@risvaerbrygger.no

l l l

Lofoten Rorbuer

Lofotferie - Sandvika Camping OVERNATTING J9

l l l

Risvær Brygge Risvær, Digermulen

© FC HEID I HA LLS E TH

M6

l

OVERNATTING 01.01-

l

www.lofotenlinks.no

20

31.12

49


© MA RITA HAU GEN

REISE TIL LOFOTEN FLY

BUSS

• Oslo Gardermoen – Harstad/Narvik (Evenes): 1 t 40 min www.sas.no, www.norwegian.no • Oslo Gardermoen – Bodø 1 t 30 min www.sas.no, www.norwegian.no • Oslo - Svolvær 2t 20 min www.wideroe.no • Oslo - Leknes 2t 20 min www.wideroe.no • Bodø – Svolvær 20 min www.wideroe.no • Bodø – Leknes 20 min www.wideroe.no • Leknes – Røst 25 min www.wideroe.no • Bodø – Røst 25 min www.wideroe.no • Bodø – Værøy 25 min www.lufttransport.no • Tromsø - Svolvær 1t 15 min www.wideroe.no • Tromsø - Leknes 50 min www.wideroe.no

(www.177nordland.no) • Narvik-Evenes-Svolvær-Leknes-Å • Bodø-Svolvær

FERGE (www.thn.no, * www.177nordland.no) • Bognes-Lødingen • Melbu-Fiskebøl • Skutvik-Skrova-Svolvær • Bodø-Røst • Bodø-Værøy • Røst-Værøy • Værøy-Moskenes • Bodø-Moskenes

7 t 50 min 7 t 30 min

HURTIGBÅT (www.thn.no) Bodø-Skrova-Svolvær

3 t 30 min

HURTIGRUTEN (www.hurtigruten.no) • Bodø-Stamsund • Bodø-Svolvær • Stokmarknes-Svolvær • Stokmarknes-Stamsund

AVSTANDER • Svolvær – Moskenes* – Bodø: • Svolvær – *Skutvik – Bodø: • Svolvær – Lødingen* – Bodø: • Svolvær – *Melbu – Andenes: • Svolvær – Gullesfjordbotn – Andenes: • Svolvær – Lødingen: • Svolvær – Harstad: • Svolvær – Evenes Lufthavn: • Svolvær – Narvik: • Svolvær – Kiruna: • Svolvær – Tromsø:

3 t 45 min 6 timer 3 timer 5 t 30 min

TOG (www.sj.se, www.nsb.no) • Kiruna – Narvik • Trondheim – Bodø

60 min 25 min* 2 t 15 min 4,5-5 timer 3,5-5 timer 2 timer 1,5 timer 3-3,5 timer

3 t 20 min 9 t 35 min

124 km 230 km 338 km 185 km 211 km 101 km 168 km 165 km 238 km 378 km 420 km

* Fergesamband Kilde: Google Maps

TRANSPORT J8

J8

AVIS BILUTLEIE Avisgata 11, Svolvær/Leknes

Europcar Bilutleie Svolvær: Sivert Nilsens gt 43/Leknes: Verksvn 12

N JO SS KS ER U BÅT L U T I B S O S D B O AS O ER ER N IL S O E B I B U S RT RT SC L PR R S A R I N U S H A H A X I T V N Ø LY P U R E A EPOST / TELEFON P V M B C C T A S F T

l l l

svolvar@avis.no (+47) 76 07 11 40

l l

svolvaer@europcar.no (+47) 76 07 00 00

TURISTINFORMASJONER J8 F12 D13 D16 D20 B24

50

Svolvær turistinformasjon

01.01-31.12

(+47) 76 08 75 53

vti@online.no www.lofoten.info

01.01-31.12

(+47) 45 22 74 47

maria@investfjord.no www.lofoten.info

01.01.-31.12.

(+47) 98 01 75 64

tour-off@lofoten-info.no www.lofoten-info.no

02.05-04.09

(+47) 75 42 06 14

turistkontor@varoy.kommune.no www.lofoten.info

20.06-20.08

(+47) 76 05 05 00

postkasse@rost.kommune.no www.lofoten.info

15.06-15.08

Leknes

Flakstad turistinformasjon Ramberg

Moskenes turistinformasjon Moskenesøy

Værøy turistinformasjon Fergeleiet og Rådhuset, Sørland

Røst turistinformasjon Rådhuset og fergeleiet, Røst

REISE TIL LOFOTEN

SESONG

info@lofoten.info www.lofoten.info

Torget, Svolvær

Leknes turistinformasjon

EPOST / NETTSIDE

(+47) 76 07 05 75

SESONG 01.01-31.12 www.avis-lofoten.com 01.01-31.12 www.europcar.no

RUTESØK OG REISEPLANLEGGING • Informasjon om Lofoten: www.lofoten.info • Informasjon om Nord-Norge: www.nordnorge.com • Informasjon om Norge: www.visitnorway.no • Hurtigruten: www.hurtigruten.no • Buss- og fergeruter i Nordland: Tlf: 177 eller www.177nordland.no • Fergeruter og fergebestilling: Tlf: (+47) 908 20 700 / www.thn.no

www.lofoten.info


B

C

D

det

A

N YA el S NØ SU Skj et N l I a H LD d e E N E F G erg H I J K L M 0 P Q g esR u TJ Rygnnelen b n n k e 5 e A å 8 d tu GØY v Kr Ev Rams Ho AN L n e g ke Eid åg lok kvå v y 0 B u N G E1 s e 820 n ar2k2 ØYSALELNPARK BØ tad e s m 837 n g m k 8 dM JONA n u i o a r R t S ge St n ljor NAS i a d K inje Lø

n Tjeldsu

1 Hurtigbåt

2

Hurtigruten Veinummer - Europavei

3

V

Veinummer - Riksvei Kommunegrenser

4

820

n

ge Ska

Me

Lufttransport - Fly / Helikopter

5

Fyrlykt / Fuglefjell

GR

Nasjonal Turistvei

6

H

lbu

Turistinformasjoner

UN

l

NF

ebø isk

F

ØR

E10

ØY ÅG Y V Ø ST MS AU GI ik & ukv

Skulpturlandskap Nordland

8

AU

v Ho

d

10

EG

12 A ST AK L F

13

B

14

RA

MB

ER

GS

TR

A

19

KA

RV

D IKO

Y

ine Re

Y RØ

EID

VA

r væ l o Sv

JO

åg elv

816

b Ka le l Ka ær gsv n i enn

RE

INE

HA

DE

LS

H

24 25 26mvær Sko

st Rø

det lan

rn

e 835 ømm T

E

d

gøy Bo

N GE EI T S

ad

sun

est olk

l Ba d r sfjo

H t sko

rd

No

nd

N

su nes

l

He

a Fold

d

EN

un nns

gen

Sty

Bre

gøy

rin jer

K

834

ten Mis

de

d

lan

E

OD ØYA DEG KK N O A V L

dø o B

ÆR GIV

r væ s k i Bl

y ÆR INV rnø a r FLE ø A S

IN FLE YA GLØ FU

løy

g rfu

a vik

d

San

T g två JUNKHAA s e S F JON S

NA

lle Mje ågen itv D Ø Ge B O ing Lød u Na Løp

ego

d Lan

Rø st ST RØ

k

YA ELØ G N

ÆR IGV

ha ve t

ss

FIN

Ne

tvi

Sku

vå Sør

Sør

YA NØ

81

LL HE

22

id

T

rt Mo d lsta

st Pre

pe Op

ova Skr

k Sør s Ulv eid

d

un ms

Ha

21

23

M HA

nøy

m Ha

20

OR

d

sun

m Sta

SF

s

gne

Bo

ØY AR

s

sne

tte Bre

N

s Kor

nøy Tra

r væ Ris

d

Sun

nes Bu en våg s Å e n ske Mo n dde oto f o L men strau Mosk

18

ST

E TN

rd

fjo

s olv

NE

E RD

n

ule

rm

Nu

AK

17

815

R

Ra

15

M

r gvæ Lyn

nes Lek

erg mb

a lvik Kva

Ø ES EN K OS

B

E10

n kte

SRD GÅ TNET VA

-

org

eiv akl Utt kland u Ha

A ND

LS DA RV TO LSEN HA

våg org

Vi

g van

d

Fre

Y DØ

tad

Als

M

d sta Un voll r Mæ

11

16

GU

søy

9

ST

Y- N SØ E GIM AUM R ST

Gim

ØY ÅG V ST VE

nes

Sil

san

r ste Ve

llfjo

e Dig

nes

y

rsø

e Off

n rde

Tro

ll dpo

La

7

EN NG I D LØ

y anø

Nordf olda

Fergeforbindelser

17

Skj

en

Sa

m rau ltst

øen

j rds å g Ny

s rne Må Våg sdal r Ho d Sun yr d Inn 17

M

GODE REISEFORSLAG L Å SK

rd

jo old

o

rj Sto 51


© CODY D U NC A N PHOTOGRA PHY

lofoten.info

@lofoteninfo

lofoteninfo

Lofoten Guide 2017 - NORWEGIAN  
Lofoten Guide 2017 - NORWEGIAN  
Advertisement