Page 1


EGERSZALÓKI HŐFORRÁSFEJLESZTÉS


Kalandozás Észak-MagyarországonTermészetesen...

kalandozás Észak-Magyarországon

Északi esszencia Magyarország hegyvidéki régiója az ország esszenciája, mert minden együtt van itt, amit ez a középkelet-európai ország nyújtani tud látogatóinak.


TermészetesenA

páratlan és sok helyen érintetlen természet, hegyekkel, erdőkkel, folyókkal, tavakkal, tágas mezőkkel nyújt számos lehetőséget a teljes kikapcsolódásra, az aktív időtöltésre, sőt az extrém sportokra is.


Kalandozás Észak-MagyarországonVadak kaphatók puskavégre, halak foghatók, háziállatok nézhetők, ritka állat- és növényfajok fotózhatók. Az emberi civilizáció az őskortól ismeri ezt a területet és azóta számtalan,

Európa- és világszerte híressé vált értékeket hozott létre, templomokat, várakat, kastélyokat, lakóépületeket, kincseket és művészeti alkotásokat.


TermészetesenSzerte e vidéken a föld mélyéről feltörő

termálforrások nyújtanak

enyhülést testnek és léleknek. Szőlőművelésre kiváló földje és klímája, valamint hozzáértő borászok keze munkája adja az ország leghíresebb borait, az

Egri Bikavért és a Tokaji Aszút.


Kalandozás Észak-MagyarországonHa már a legeknél tartunk…

Számtalan egyedülálló értéket rejt ez a régió: a legősibb barlangokat, a leghíresebb várat, a leghosszabb libegőt, a legészakibb falvakat, a leghíresebb búcsújáró helyet, a legszínesebb népviseletet, a legkisebb és legrégebbi települést, az egyetlen természetes barlangfürdőt, a legtisztább levegőjű klimatikus gyógyhelyet, a legtöbb védett madarat… és soroljuk majd részletesen is a további oldalakon. Nem véletlen, ha itt található a legtöbb, az

UNESCO által

világörökséggé nyilvánított hely Magyarországon.


TermészetesenÉs még mindig van újabb és újabb felfedeznivaló! Az utóbbi években az északi régió téli kínálata látványosan bővült: új síterepek létesültek, kutyaszánversenyek, lovasszánkó-programok, hangulatos karácsonyi vásárok, kocsonyafesztivál vonzza az utazókat a hideg napokon is e vidékre.


Kalandozás Észak-MagyarországonAz étkek zamatosak. Elődeink ételeit még ma is sok helyen változatlanul tálalják a vendég elé. Az itt élők is szeretnek jót s jól enni, ezt bizonyítja a számtalan vendéglő, amelyek változatos kulináris élvezetet nyújtanak a betérőknek.


TermészetesenA

vendégszerető helybéliek számtalan szálláslehetőséggel várják

a látogatót, korhű parasztházakban, kellemes családi panziókban és elegáns szállodákban, kastélyokban hajthatja álomra fejét az utazó.

Esszencia természetesen.


Kalandozás Észak-Magyarországon

Elegáns báj és harmónia.

Isten hozta Észak-Magyarországon!
10

TermĂŠszetesen


Kalandozรกs ร‰szak-Magyarorszรกgon

11


Természetesen

12

TÁJÉKOZTATÓ A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEK OSZTÁLYBA SOROLÁSÁRÓL (GKM rendelet alapján) A kereskedelmi szálláshely az a létesítmény, melynek szobaszáma az ötöt meghaladja. Jól látható helyen kifüggesztett működési engedéllyel rendelkezik, valamint az osztályba sorolást a bejáratnál 25×50 cm-es réz jellegű táblán feltünteti. Kereskedelmi szálláshelynek minősülő létesítmények:

I. Szálloda * — ***** Legalább 11 szobával rendelkezik. A szobák komfortja, a szolgáltatások mennyisége csillagonként emelkedik. A szobaegységek alapterülete: egyágyas 8–18 m2, kétágyas 12–26 m2. Három csillag fölött minden szoba fürdőszobás, és TV-vel rendelkezik. Kötelező szolgáltatások: recepció, textilváltás, étel-italkínálat (három csillag felett melegkonyha), csomag-, értékőrzés, üzenetközvetítés, ébresztés.

II. Gyógyszálloda ** — ***** Legalább 11 szoba; természetes gyógytényező alkalmazásával orvosi ellenőrzés mellett gyógyászati szolgáltatásokat nyújt. A szobák komfortja, a szolgáltatások mennyisége csillagonként emelkedik.

III. Wellness szálloda *** — ***** Wellness szálloda az a szálloda, amely megfelel a minimum három csillagos szállodákra előírt követelményeknek. Legalább 11 szoba, egy beltéri fürdőmedence, kétféle szauna, arc-, test-, kéz-, hajápolás, négyféle szépségápolás, hatféle masszázs, négyféle szabadidős sportolási lehetőség. Kardiogépek, fittness-terem oktatóval, aerobic. Hagyományőrző-reformvegetáriánus étel- és italkínálat. A szobák komfortja, a szolgáltatások mennyisége csillagonként emelkedik.

V. Apartman szálloda *** — ***** Legalább 11 szoba, melyben a háló- és nappali szoba mellett konyha is található, alapterülete kétszerese az egyes kategóriákban a szállodáknál előírtnál. A szobák komfortja, a szolgáltatások mennyisége csillagonként emelkedik.

VI. Panzió (Fogadó) III.–I. osztály Legalább 6 szobával rendelkezik. A szobák komfortja, a szolgáltatások mennyisége osztályonként emelkedik. A szobaegységek alapterülete: egyágyas legalább 8 m2. Vizesblokk nélküli szoba esetén 12 ágyanként mosdó WC-vel. 24 órás ügyeleti szolgálat. Reggeliszolgáltatás, csomagmegőrzés, közös helyiség, törölköző, szappan, napi takarítás, ágyazás.

VII. Kemping * — **** Osztályba sorolása: egy–négycsillagos. A kempingek komfortja és a nyújtott szolgáltatások mennyisége csillagonként emelkedik. A kemping legalább 6 területegységgel rendelkezik, egységenként legkevesebb 40 m2 fogadóterülettel. A kemping bekerített, pormentes és parkosított, helyiségei megvilágítottak, ivóvíz-ellátása, szennyvíz- és hulladékkezelése megoldott. Rendelkezik tisztálkodási, mosási, főzési és egészségügyi célokat szolgáló helyiségekkel.

IX. Turistaszálló Osztályba sorolása: csak egy kategória létezik. Fogadó-, tartózkodó helyiség. Szobánként max. 8 fekvőhely, min. 5 m 2rel. 20 férőhelyenként „felszerelt” vizesblokk, nemenként elkülönített „felszerelt” WC. Reggelizési lehetőség a helyszínen vagy a közelben. Csomag- és értékmegőrzési lehetőség. Üzenetközvetítés, ébresztés, közös helyiségben televízió. További információ: • Magyar Szállodaszövetség Titkársága (tel.: 466-9462, fax: 322-3854, e-mail: hah@axelero.hu) • Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége (tel.: 23/374-100, e-mail: camping@axelero.hu) • Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége (tel.: 352-1572/204, fax: 343-5167, e-mail: miszsz@axelero.hu) • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (tel.: 474-5100, fax: 474-5197, e-mail: ritter@mkik.hu)


Kalandozás Észak-Magyarországon

TÁJÉKOZTATÓ AZ IDEGENFORGALMI CÉLBÓL HASZNOSÍTOTT MAGÁNSZÁLLÁSHELYEK MINŐSÍTÉSÉRŐL (GKM rendelet alapján) A magánszálláshelyek, fizetővendéglátóhelyek, vendégházak minősítési követelményei: Osztályba sorolásuk:* *** A szobák alapterülete egyágyas elhelyezés esetén min 8 m2, ennél több ágy esetén a további ágyanként 4–4 m2. Egy szobában max. 4 ágy helyezhető el. A fürdőszoba az alacsonyabb osztályban lehet a szállásadóval közös használatú, a magasabb osztályokban a vendégek részére külön fürdőszobát és WC-t biztosítanak. —

Apartman: A szobákra vonatkozó előírások ugyanazok, mint a magánszálláshelyeknél, a vendégek részére biztosított külön fürdőszobával, WC-vel, hűtőszekrénnyel, TV-vel. A vendégek részére felszerelt konyha áll rendelkezésre.

Falusi magánszálláshelyek: Lehet vendégszoba, üdülőlakás, -lakrész, üdülőház, tanya, sátorozóhely. A szobák mérete megfelel a magánszálláshelyek követelményeinek. Konyhahasználattal, kerti bútorral, parkolási lehetőséggel. Minősítésük: napraforgós komfort nélküli napraforgós félkomfortos napraforgós komfortos napraforgós összkomfortos

GYAKORLATI TUDNIVALÓK: Vasút: MÁV Rt. Személyszállítási Üzletág – Központi Ügyfélszolgálata 1087 Budapest, Kerepesi út 3. E-mail: eszrevetel@mav.hu

Központi információ, telefonos menet- és pótjegy rendelés – IC vonatokra MÁVDIREKT (00.00-24.00 óra): 40/494-949 Külföldről hívható szám: +36-1/371-9449 E-mail: informacio@mav.hu; ertekesites@mav.hu; eszrevetel@mav.hu Web: www.mav.hu

13

MÁV telefonos információszolgálat a megyeszékhelyeken Eger: 36/314-264 Miskolc: 46/412-511; 46/412-665 Salgótarján: 32/314-000

Autóbusz: Agria Volán (autóbusz-állomás) 3300 Eger, Barkóczy u. 2. Tel.: 36/517-777 Web: www.agriavolan.hu

Borsod Volán, menetrendi felvilágosítás Miskolc, Búza tér Tel.: 46/340-288 Web: www.borsodvolan.hu

Nógrád Volán 3100 Salgótarján, Rákóczi út 137-139. Tel.: 32/522-200 Fax: 32/522-270

Repülőgép: Malév Helyfoglalás és járatinformáció: 1/235-3888 Törzsutas iroda: 1/235-3580 Web: www.malev.hu

Közút: Magyar Autóklub Segélyhívó: 188 Útinform (0–24 h): 1/336-2400; 1/336-2401; 1/336-2402; 1/336-2403 Egyes autópályákon használati díj fizetése kötelező, autópálya matricák beszerezhetők az üzemanyagtöltő állomásokon és a Magyar Autóklubnál.

Magyar Turizmus Kártya Kedvezmények szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, múzeumokban, kulturális létesítményekben és közlekedési eszközökön. Web: www.hungarycard.hu


Természetesen

14

Telefonálás:

Időjárás, éghajlat:

Magyarország hívószáma: 36 Belföldi távhívás hívószáma: 06 Nemzetközi hívás hívószáma: 00 (majd az adott ország hívószáma) Belföldi tudakozó: 198 Nemzetközi tudakozó: 199 Tudakozó Plusz: 197 Segélyhívó központ: 112 Mentők: 104 Rendőrség: 107 Tűzoltók: 105

Meteorológiai tájékoztatás:

A nyilvános telefonkészülékek 5, 10, 20, 50 és 100 forintos érmékkel, illetve telefonkártyával működnek, amelyek megvásárolhatók trafikokban, postahivatalokban, üzemanyagtöltő állomásokon és utcai árusoknál.

Bankok, csekkek, hitelkártyák: Magyarországon a bankok általában hétköznap 8–16 óráig tartanak nyitva. Szombaton némely bankfiók nyitva van, de vasárnap valamennyi zárva tart. A bankok nyitva tartási idejétől függetlenül automata pénzváltók és bankjegykiadó automaták is igénybe vehetők a városokban. Tájékoztatásul az EURO hivatalos devizaárfolyama 2006 decemberben: 1 EURO=252,54 Ft A leggyakrabban használt hitelkártyák – az AMEX, Diners Club, EnRoute, Euro/Mastercard, JBC, Visa – felhasználhatók a bankokból, bankjegykiadó automatákból történő pénzfelvételre és szállodai, éttermi, üzleti számlák fizetésére. A bejáratnál lévő emblémák jelzik azokat a helyeket, ahol a kártyákat elfogadják. Vidéken hitelkártyával pénzhez juthat a postahivatalokban, melyek általában hétfőtől péntekig 8–18 óráig tartanak nyitva. Utazási csekkek általában a nagyobb bankokban válthatók.

Speciális élőszavas tájékoztatás (vezetékes telefonról hívható): Ára 300 Ft/perc + ÁFA Előrejelzés: 90/603-421 Repülésmeteorológia: 90/603-422 Éghajlati tájékoztatás (08–17 h): 90/603-423 Speciális élőszavas tájékoztatás (mobiltelefonról hívható): Ára: 250 Ft/perc + ÁFA Előrejelzés és repülésmeteorológia, veszélyjelzés: 91/300-424 Balatoni és Velencei-tavi időjárás előrejelzés és viharjelzés (április 1–október 31-ig, 08–20 h között) Automata tájékoztatás (menürendszerű): 06-91/335-426 Ára: 300 Ft/hívás + ÁFA

Zöld Pont 1071 Budapest, Damjanich u. 39. Tel.: 1/352-3333 Fax: 1/413-1362 E-mail: zoldpont@t-online.hu Közönségszolgálat: info@zoldpont.hu Web: www.zoldpont.hu További információk találhatók a www.hungarytourism.hu és a

www.nordtur.hu internetes oldalakon. A kiadványban szereplő árak tájékoztató jellegűek. Az adatok 2007 januárig érkeztek be és azok valódiságáért az adott szolgáltatók vállalnak felelősséget. Kérjük, hogy közelebbi információért forduljanak közvetlenül az ajánlattevőhöz. Ahol külön nem jelöltük, a szálláshely egész évben nyitva tart. Ahol nem található elő- és utószezoni ár, ott az megegyezik a főszezoni árral.


Jelmagyarázat:

Kalandozás Észak-Magyarországon

15

férőhelyek száma

angol nyelvismeret

reggeli

biliárd

szobák száma

német nyelvismeret

teljes ellátás

bowling

apartmanok száma

lengyel nyelvismeret

programszervezés

darts

lakókocsi hely

orosz nyelvismeret

kerékpárkölcsönzés

horgászat

sátorhely

szlovák nyelvismeret

parkoló

vadászat

az ár a reggelit tartalmazza

olasz nyelvismeret

autóbuszparkoló

vízitúrák

ifo adó

francia nyelvismeret

garázs

kajakozás, kenuzás

kedvezmény

román nyelvismeret

kerékpártároló

erdei iskola

erkély

spanyol nyelvismeret

őrzött parkoló

konferenciaterem

fax

holland nyelvismeret

saját kert

különterem

fürdőkád

akadálymentes környezet

teniszpálya

színházterem

hűtőszekrény

családbarát szálláshely

fedett uszoda

szekciótermek

internet hozzáférés

játszószoba

gőzfürdő

állófogadások

telefon

játszótér

gyermekmedence

kiállítások

klimatizálás

kutya bevihető

szauna

konferenciák

közös fürdő

mosdó

szolárium

lakodalmak

minikonyha

zuhanyzó

masszázs

sajtótájékoztatók

minibár

WC

termálmedence

szakmai tréningek

bár

műholdas televízió

kondicionálóterem

tolmácsgép

büfé

nemdohányzó szoba

pezsgőfürdő

diavetítő

drinkbár

pótágy

sportpálya

hangrögzítés

étterem

színes televízió

napozóterasz

DVD

önkiszolgáló étterem

szobaszéf

asztalitenisz

fénymásoló

kávézó

szobaszervíz

fallabda

hangosítás

vegetáriánus ételek

látványkonyha

gyalogtúrák

intenet hozzáférés

koktélbár

söröző

íjászat

írásvetítő

borospince, borkóstoló

bográcsozó, grill hely

lovaglás

írógép

bankkártya elfogadás

félpanzió

minigolf

kivetítő / projektor

üdülési csekk elfogadás

főzési lehetőség

síelés

számítógép

Happy Heves

szállodaszövetség tagja

tekepálya

video

Szobák szolgáltatásai

Kiegészítő szolgáltatások


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

16

Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc


Palócország látványosságai

Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

17

Palócország

látványosságai

Salgótarján fiatal város, 1922-ben született egységes, modern stílusban. Bányászváros lévén itt található az ország első, természetes föld alatti múzeuma, a Bányamúzeum, amely a nógrádi szénmedence múltját és műszaki emlékeit mutatja be. A város szívében lévő egykori József lejtősakna eredeti épségben lévő vágatrendszerét ipari műemlékké nyilvánították. A város páratlan fekvésű település, itt találkozik a vulkanikus eredetű Karancs hegycsoport a szintén vulkanikus Medvessel és a Mátra északi lábával.

A hegycsúcsok vonzották a hajdani várépítőket. A város köze-

magasról „lezúduló” bazalt orgonasípszerűen helyezkedik el a

lében emelkedik a Salgó vára, érdemes a meredek domboldalt

hegyoldalon. Közép-Európa legnagyobb bazaltplatója a Medves-

megmászni a gyönyörű kilátásért. Pontosan a magyar–szlovák

fennsík. Tetején sétálva olyan érzés, mintha síkságon lenne az

határvonalon található Somoskő vára. Északi oldalán, már a

ember, mindeközben több éghajlati zónára jellemző növényzet

szomszédos országban kereshető fel az európai hírű látvá-

figyelhető meg egyetlen helyen. Madárvilága is különösen

nyosságnak számító bazaltömlés, ahol a csaknem 500 méter

gazdag. Fotótúrák kiváló terepe ez a hely.


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

18

Szécsénybe

a történelmi városmagot képező egykori

vár területén a gyönyörűen megmaradt és felújított Forgáchkastélyért érdemes ellátogatni. A vidéki barokk stílusban emelt épületben múzeum található, parkja természetvédelmi terület. Nem kell feltétlenül Pisába menni, ha ferde tornyot akar látni az ember. Itt ezzel is találkozhat. A Tűztorony, amely a város jelképe, egy agyagréteg megcsúszása miatt látványosan észak felé dől. Azért ne feledkezzünk meg a hajdani vár maradványairól és a Ferences templomról sem.

Balassagyarmat Palócország fővárosa, a palóc népcsoport értékes és különleges népművészetéről és népviseletéről nevezetes. Ezt mutatja be a Palóc Múzeum és a kertjében lévő szabadtéri múzeum. Gyűjteményük felöleli Nógrád megye teljes paraszti kultúráját. A város legszebb épülete a hajdani klasszicista stílusú vármegyeháza. A háromezer sírkövet tartalmazó ortodox zsidó temetőt elsőként nyilvánították védetté.


Palócország látványosságai

A legegységesebben megmaradt palóc falu,

Hollókő

az Unesco világörökségi helyszíneinek egyike. Az ófalu 58 védett épülete és az általuk közrefogott kis templom körül sétálgatva a múltban érzi magát az ember. Pedig a falu ezen részében - egyik különlegesség ez - ma is laknak néhány házban. A többiben pedig a népi kultúra emlékeit, a hagyományos tevékenységeket mutatják be: fazekasság, szövés, kosárfonás és a térségre jellemző gazdag népviselet látható. Kemencében sült hagyományos ételeket is kóstolhatunk az öreg házak között. A falu fölé emelkedő várban nyaranta várjátékokkal szórakoztatják a látogatókat.

Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

19


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

20

Sétált már egy trópusi tenger fenekén Európa közepén? Ha kíváncsi rá, akkor

Ipolytarnócra

kell látogatni.

A 20 millió évvel ezelőtti ősi tenger állat- és növényvilágát egy vulkánkitörés őrizte meg az utókor számára. A palóc Pompeinek is nevezett helyen egyedülálló tanösvényt alakított ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Az ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelyén találjuk magunkat a 800 méter hosszúságú túrán. Séta közben találkozhatunk megannyi ősállat lábnyomával, cápafogakkal, megkövesedett fákkal, levéllenyomatokkal. Egyik nevezetes látnivalói a 20 millió éves, valamikor 46 méter magas, 1,2 méter átmérőjű ősfenyő megkövült darabjai. Az Ősmaradványok Természetvédelmi Területet az összeurópai természeti örökség részévé nyilvánították, és Európa Diplomával tüntették ki, jelenleg is szerepel a

világörökségek jelöltjeinek listáján.


Palócország látványosságai

Kazáron találkozhatunk a legszebb kontyolt, nyeregte- Kozárdon a vidéki élet szépségeivel ismerkedhet a tős ambitusos parasztházakkal és Palócföld legszínesebb női

látogató. A zöldellő völgy, a borókás domboldal, a barackos,

viseletével. A község határában, Közép-Európában egyedülálló

cseresznyés kertek, almás ligetek, mangalicafarm a falusi

vulkáni képződmény látható közel egy hektárnyi területen. E

élet megmentett emlékei, és a palóc gasztronómia finomságai

csodálatos természeti látványosság a sokmillió éves, holdbéli

várják itt az utazót.

tájhoz hasonlító riolittufa erózió.

Az irodalmi emlékhelyek közül érdemes ellátogatni

Horpácsra, ahol Mikszáth Kálmán emlékházában az

eredeti bútorok, használati tárgyak, személyes relikviák között sétálhat a látogató, vagy Csesztvére, Madách Imre kúriájába.

Szirák példásan rendben tartott kastélyában négycsillagos szállodát talál az utazó.

Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

21


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

22

Információs Pontok

Rendezvények

Cím: 3176 Kossuth u. 68.

• Bátonyterenye 3070 Molnár S. út 1–3. Tel./fax: 32-553-320/38; 32-355-551/38 E-mail: batonyterenye@tourinform.hu

• Hollókő 3176 Kossuth u. 68. Tel./fax: 32-579-011 E-mail: holloko@tourinform.hu

• Kazár

Hollókő – Hollókői Várjátékok 2007. 05. 01., 2007. 05. 27., 2007. 08. 20. Telefon: +36 (32) 579-011

Bátonyterenye – Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok 2007. 07. 01.–2007. 07. 09. Helyszín: Bátonyterenye, Mátraverebély, Nemti, Mátramindszent, Kazár, Kozárd, Szuha-Mátraalmás, Mátrakeresztes, Galyatető, Kozárd, stb.

Fax: +36 (32) 579-011 E-mail: holloko@tourinform.hu

Hollókő – Hollókői Húsvét 2007. 04. 08.–2007. 04. 09. Cím: 3176 Kossuth u. 68. Telefon: +36 (32) 579-011

Cím: 3070 Bátonyterenye

Fax: +36 (32) 579-011

Telefon: +36 (32) 35-32-81

E-mail: holloko@tourinform.hu

Fax: +36 (32) 35-41-79

Hollókő – Pünkösdi Fesztivál

Kazár – V. Hagyományőrző Hétvége 2007. 05. 27.–2007. 05. 28.

3127 Diófa út 13.

2007. 05. 28.

Tel./fax: 32-341-360; 32-341-363

Cím: 3176 Kossuth u. 68.

E-mail: kazar@tourinform.hu

portok és népdalkörök mutatkoznak be. Népmű-

Telefon: +36 (32) 579-011

vészeti kiállítások. A rendezvény alatt kézműves

Fax: +36 (32) 579-011

és kirakodóvásár várja a vendégeket.

E-mail: holloko@tourinform.hu

Helyszín: Kazár-Ófaluközpont

• Salgótarján 3100 Fő tér 5. Tel./fax: 32-512-316 E-mail: salgotarjan@tourinform.hu

• Szécsény 3170 Ady Endre út 4. Tel./fax: 32-370-777 E-mail: szecseny@tourinform.hu

Hollókő – Szüreti Felvonulás 2007. 10. 02. Cím: 3176 Kossuth u. 68.

A kétnapos rendezvényen a hagyományőrző cso-

Cím: 3127 Kazár, Ófalu Információ: Kazár, 3127 Diófa út 13. Tel./fax: +36 (32)341-360; +36 (32) 341-363 E-mail: kazar@tourinform.hu

Telefon: +36 (32) 579-011 Fax: +36 (32) 579-011 E-mail: holloko@tourinform.hu

Kazár – Muzsikál az erdő – Mátrai művészeti napok 2007. 07. 02.–2007. 07. 06. Komoly- és könnyűzenei koncertek Helyszín: Kézművesház udvara (3127 Kazár, Damjanich út 3.) A Közép-Európában egyedülálló, 20 millió éves riolittufa erózió Cím: 3127 Kazár, Damjanich út 3.


Palócország látványosságai

2007. 08. 18.–2007. 08. 20.

Salgótarján – 23. Nemzetközi Dixieland Fesztivál

Salgótarján – XIII. Országos Rajzbiennálé

Kazár Kupa Díjugrató Lovasverseny; Nemzetközi

2007. 05. 10.–2007. 05. 13.

2006. 11. 25.–2007. 03. 03.

Néptánc Fesztivál; Képzőművészeti kiállítások

Cím: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Információ: Salgótarján, 3100 Fő tér 5.

megnyitása; Kézműves bemutatók és vásárok

Információ: Salgótarján, 3100 Fő tér 5.

Tel./fax: +36 (32) 512-316

Helyszín: Kazár-Ófalu és sportpálya

Tel./fax: +36 (32) 512-316

E-mail: salgotarjan@tourinform.hu

Cím: 3127 Kazár, Ófalu Telefon: +36 (32) 34-13-33 Fax: +36 (32) 34-13-33 E-mail: kazar@profinter.hu

Salgótarján – Tarjáni Tavasz 2007. 04. 01.–2007. 06. 15. Helyszín: József Attila Művelődési és Konferencia Központ Cím: 3100 Salgótarján, Fő tér 5. Információ: Salgótarján, 3100 Fő tér 5. Tel./fax: +36 (32) 512-316 E-mail: salgotarjan@tourinform.hu

E-mail: salgotarjan@tourinform.hu

Salgótarján – XVII. Salgótarjáni Vidám Vásár

Szécsény – Tájak, Ízek, Kultúrák – Nógrád Megyei Falusi Vendéglátók Fesztiválja

2007. 08. 17.–2007. 08. 20.

Június

Cím: 3100 Salgótarján, Salgótarján-Tóstrand

Telefon: +36 (32) 370-777

Információ: Salgótarján, 3100 Fő tér 5.

E-mail: szecseny@tourinform.hu

Tel./fax: +36 (32) 512-316 E-mail: salgotarjan@tourinform.hu

Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

Kazár – XVII. Kazári Búcsú

23


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

24

Blues Panzió Söröző Étterem

2660 Balassagyarmat, Baltik Frigyes u. 3.

Tel.: (06) (20) 545-6776; (06) (20) 510-8727; (06) (35) 300-189 • Fax: (06) (35) 300-189

Főszezon Ár Ft/fő

12 000 Ft/szoba


Palócország látványosságai

25

kastélyszálló 2177 Erdőtarcsa, Szent Miklóssy Kastély Tel.: 32/478-050 Fax: 32/478-051 e-mail: mtakastely@globonet.hu mtakastelyhotel.hu 26

Kastély-Hotel Szirák

****

14

10% - csoport, diák, család, nyugdíjas, 50% - gyermek Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

6900

5400

13 800

Ár  /fő

28

22

56

3044 Szirák, Petőfi S. u. 26. • Tel.: 32/485-300 • Fax: 32/485-285 e-mail: kastelyszirak@globonet.hu • www.kastelyszirak.hu Budapesttől 75 km-re található a sziráki kastély. 4 exkluzív apartman, 4 főépületi kétágyas és 17 db szárnyépületi kétágyas szoba áll a vendégek rendelkezésére. Ezenkívül konferenciatermek, borozó, tekepálya, kiállítótermek is megtalálhatók.

Vendégház

A szobaárak tartalmazzák a reggelit, a szauna, a pezsgőfürdő és a teniszpálya használatát.

falusi vendéglátás 3053 Kozárd, Jókai köz 4. Tel.: 32/491-093 • Fax: 32/491-093 e-mail: ftur@ftur.hu www.falutur.hu

Nászutas ajánlatunk, amely 5 éjszakára vonatkozik, főépületi kétágyas szobában, reggelivel, szauna, pezsgőfürdő és teniszpálya használattal, 2 fő részére 119 500 Ft. Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

18 900/2 fő/éj

18 900/2 fő/éj

Ár  /fő

79/2 fő/éj

79/2 fő/éj

17

17

4

200

2 év alatt ingyenes, 10%-csoport

3

10

10%-gyermek Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

2000-4000

2000-4000

4-8000

5000-10 000/2 éj

Ár  /fő

20

20

50

60

Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

MTA Kastélyhotel***


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

26

Kulcsosház Kazár ifj. szállás A csendes falusi környezetben elhelyezkedő Kulcsosház Kazár központjában található. A 30 férőhelyes szálláshely három 10 ágyas szobával és egy teljesen felszerelt konyhával várja a vendégeket. A nagy udvaron nyársaló- és bográcsozóhely, a közelben játszótér, sportpálya és több kiállítóhely nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A festői környék tartalmas túrázási lehetőségeket biztosít, a településre látogatók felkereshetik a Közép-Európában egyedülálló 20 millió éves riolittufa eróziót. A Kulcsosház táboroknak és erdei iskolának is helyet ad.

Áfonya Vendégház

falusi vendéglátás 3154 Szuha, Zalka M. u. 6. Tel.: 30/222-2495 Fax: 1/295-3208 e-mail: afonyahaz@afonyahaz.hu www.afonyahaz.hu 8

3 Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

2000

2000

2500/éj

Ár  /fő

8

8

9/éj

Szandavári Diáktábor „A” ifjúsági szállás 2697 Szanda, Rákóczi u. 1. Tel.: 1/321-5238 Fax: 1/321-5238 e-mail: szandavar@axelero.hu www.szandavaridiaktabor.hu

3127 Kazár, Kossuth u. 8. Tel.: 32/341-333; 32/341-360 • Fax: 32/341-333 e-mail: kazar@profinter.hu; kazar@tourinform.hu www.8paloc.hu Ár Ft/fő

30

3

1

Főszezon

Elő- és utószezon

1000-1500

1000-1500

120 17

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3200

2500

5500

9900/4 éj

Ár  /fő

12,2

9,5

21

37,7/4 éj

0-6 év ingyenes

Malomkalács 3127 Kazár, Petőfi u. 5.

Holló Vendégház

falusi vendéglátás 3176 Hollókő, Levél u. 1. Tel.: 32/379-151 Fax: 32/379-270 e-mail: holloko@hollovendeghaz.hu www.hollovendeghaz.hu

Vendégház

Tel.: 30/565-4955 • Fax: 32/341-472 • e-mail: malomkalacs@kazar.hu 7+1

2 Főszezon

Ár Ft/fő

3000

falusi vendégl átás

Salgótarjántól 7 km-re műemlék parasztházamban, szép környezettel, a pihenéshez szükséges valamennyi feltétel biztosításával, idegenvezetéssel várom kedves vendégeimet. Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

3000

3000

Ár  /fő

4

4

6

3

Polpex 2003 Utazási Ügynökség 3100 Salgótarján, Erzsébet tér 5. Tel.: 32/316-940 • Fax: 32/316-789 e-mail: polpex2003@chello.hu


Palócország látványosságai

27

A Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet szeretettel várja a különleges muzeális értékekre kíváncsi látogatót! Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

Egyedi értékekkel bíró kiállítóhelyek: NÓGRÁDI TÖRTÉNETI MÚZEUM BÁNYÁSZATI KIÁLLÍTÓHELYE MADÁCH IMRE EMLÉKMÚZEUM, MIKSZÁTH KÁLMÁN EMLÉKHÁZ Legújabb állandó kiállítások: NÓGRÁDI TÖRTÉNETI MÚZEUM KÉPTÁRA, KUBINYI FERENC MÚZEUM Salgótarján, NÓGRÁDI TÖRTÉNETI MÚZEUM – KÉPTÁR • 3100 Múzeum tér 2. Tel.: 32/310-140, 32/314-169 • Tel./fax: 32/512-335 Nyitva: kedd–péntek 9–16-ig, szombat 9–13-ig E-mail: nograditmuzeum@nogradi-muzeumok.hu NÓGRÁDI TÖRTÉNETI MÚZEUM BÁNYÁSZATI KIÁLLÍTÓHELYE Salgótarján, Zemlinszky Rezső út 1. • Tel.: 32/420-258 • Nyitva: kedd–vasárnap, október 1–március 31.: 10–14-ig, április 1–szeptember 30.: 9–15-ig Balassagyarmat, PALÓC MÚZEUM • 2660, Palóc liget 1. Tel./fax: 35/ 300-168, E-mail: palocmuzeum@axelero.hu • Nyitva: nov. 1.–ápr. 30.: kedd–szombat 10–16-ig PALÓC HÁZ • Nyitva: május 1–szeptember 30.: kedd–vasárnap 10–16-ig Bánk, SZLOVÁK TÁJHÁZ • 2653 Petőfi út 94. • Tel.: 30/417-8676 Nyitva: kedd–szombat 10–14-ig Csesztve, MADÁCH IMRE EMLÉKMÚZEUM. 2578 Kossuth út 76. Tel.: 20/423-2188 Nyitva: kedd–vasárnap 10–14-ig Hollókő, FALUMÚZEUM • 3176 Kossuth út 82. • Tel./fax: 35/300-168 Nyitva: mindennap 10–16-ig Horpács, MIKSZÁTH KÁLMÁN EMLÉKHÁZ • 2658 Kossuth út 2. Tel.: 35/382-033, 30/604-9397 • Nyitva: kedd–vasárnap 10–14-ig Pásztó, PÁSZTÓI MÚZEUM, CSOHÁNY KÁLMÁN GALÉRIA, OSKOLAMESTER HÁZA 3060 Múzeum tér 5. • Tel./fax: 32/460-194 • E-mail: info@pasztoimuzeum.hu Nyitva: október 1–március 31-ig: hétfő–péntek 8–16-ig., szombat 10–14-ig április 1–szeptember 30-ig: hétfő–péntek 8–16-ig, szombat 9–15-ig Szécsény, KUBINYI FERENC MÚZEUM • 3170, Ady Endre út 7. Tel./fax: 32/370-143 • E-mail: kubinyi.f@freemail.hu Nyitva: április 1–november 30.: kedd–vasárnap 10–16-ig

Salgó Hotel **

Doboskút Vendégház (II. oszt)

szálloda 3121 Salgótarján, Eresztvény Tel.: 32/435-558 Fax: 32/435-208 e-mail: salgohotel@globonet.hu www.salgohotel.hu 38

panzió 3179 Nógrádsipek, Dózsa Gy. u. 49. Tel.: 32/389-056; 20/922-1683 Fax: 1/262-5331 e-mail: ezerkez@mail.datanet.hu www.doboskutvendeghaz.hu 24

2

4

150

20-30% - gyermek Főszezon

Verzsó Vendégház falusi vendéglátás 3065 Hasznos, Vár u. 100. Tel.: 32/462-111; 30/375-1909 Fax: 32/462-111 e-mail: mischi2@aktivi.hu www.verzso.hu

Ár Ft/fő

3 200 25% - gyermek

Főszezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

2500

3000/éj

Ár Ft/fő

3000

Ár  /fő

12

Hotel Medves**

szálloda 3109 Salgótarján, Medvesi út 9. Tel.: 32/435-475 Fax: 32/435-066 e-mail: hotel@medves.hu www.medves.hu

Ár Ft/fő

46 2 200 10% - nyugdíjas, 20% - gyermek

Főszezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

4230

14 090


Szécsény–Hollókő–Ipolytarnóc

28

Belák Udvarház

6

falusi vendéglátás 3176 Hollókő, Dózsa Gy. u. 10. Tel.: 32/370-525; 20/213-5151 www.falusi.hu/belakudvarhaz

Muskátli Vendéglő

falusi vendéglátás

3176 Hollókő, Kossuth u. 61. Tel.: 32/379-262 • Fax: 32/379-262 e-mail: hollokomuskatli@mail.globonet.hu www.muskatlivendeglo.hu

Szécsény Tourinform Szécsény látnivalóinak többsége a történelmi város magját képező egykori vár területén, illetve annak közvetlen környezetében található. Szécsény egyik leglátványosabb épülete a Forgách-kastély, a magyar vidéki barokk építészet egyik értékes emléke, 1973 óta ad otthont a Kubinyi Ferenc Múzeumnak. A Fő téren magasodik a város jelképe, a Tűztorony. Az építmény az altalaj megcsúszása miatt szemmel láthatóan észak felé megdőlt. A várkerület északnyugati végén áll a Ferences templom és kolostor, amit egy 1332-es pápai engedély alapján kezdtek el építeni. Legértékesebb része a sekrestye és a Rákóczi szoba. A Keleti-bástyával szemben áll a Kézművesház-Tourinform Iroda, mely 200 m2 alapterületű. A Tourinform Iroda teljes körű információval szolgál Magyarország látnivalóival, szálláshelyeivel kapcsolatban, ingyenes kiadványokat biztosít az érdeklődők számára. Bemutatásra kerülnek a Palócföldi Népi Iparművészek termékei, melyek meg is vásárolhatók, valamint kéthavi rendszerességgel kiállítások és rendezvények kerülnek megrendezésre. Az épület 50 főt befogadó konferenciateremmel rendelkezik.

Ár Ft/fő

3 200 gyerek 10%, nyugdíjas 10%

Főszezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

3000

17 000/apartman/nap

www.szecseny.hu Szécsény Város kulturális rendezvényei 2007: • 2007. június 3. (vasárnap) A Városnap keretein belül megrendezésre kerül a „Tájak, Ízek, Kultúrák – Nógrád megye falusi vendéglátóinak 4. fesztiválja Zenés nyár Szécsényben programsorozat: • 2007. május 17. – Muzsikáló Kastélykert • 2007. június 3. (vasárnap) – Muzsikáló Kastélykert • 2007. június 24. – Térzene • 2007. július 28. – Ipoly-menti Kézműves Fesztivál a Nemzetközi Folklór Fesztivál keretében • 2007. augusztus 20. – Térzene • 2007. október 6. – Szécsényi Szüret

Tourinform Szécsény, 3170 Szécsény, Ady Endre út 4. Tel./fax: 32/370-777, E-mail: szecseny@tourinform.hu


Palócország látványosságai

és turistaszálló alkalmas erdei iskola, osztálykirándulások, baráti összejövetelek, családi nyaralások és események, esküvők, házassági évfordulók, konferenciák szervezéséhez is. Üdülőházaink közel 60 fő befogadására alkalmasak, minden igény kielégítésére kialakítva éppúgy szerepel a 2 és 4 fős vendégház, mint a 26 fős turistaszálló. Házaink teljesen komfortosak, saját konyhával és fürdőszobával, de múltat idéző hangulatos palóc bútorokkal berendezettek.

Az Ófalu múltat idéző, felújított parasztházai várják mindazokat, akik részesei szeretnének lenni egy olyan időutazásnak, melynek keretében megismerkedhetnek a falu múltjával, jelenével, hagyományaival, népszokásaival, színes viseletével és ékes palóc tájszólásával. Miért kiránduljon Hollókőre? Íme néhány idézet a Palóc üdülőházak vendégkönyvéből: • „Életünk folyamán sok csodás országot bejártunk, de azt a varázst, amit Hollókőn éreztünk sehol nem tapasztaltuk.” • „Itt csönd van, békesség, nyugalom” • „Egyszerre volt lenyűgöző és felemelő néhány napot a múltban tölteni.” • „Manapság megélni a csendet csak igen kevés helyen lehet. Hollókő az a hely.” • „Mi a csoda ebben a kis faluban? Az ember felüdül, újjászületik, valakinek érzi magát.” • „Ha létezik lélekvándorlás, akkor ma végre hazajöttem. Telihold van, csend és teljes nyugalom. Bárcsak minden napom ilyen lenne. Este mikor megkondult a harang, kívántam valamit. Hogy teljesen elszakadjak a múltamtól és az legyen a jövőm ami ma a jelen. Magyarország szíve Hollókő. Nem fogom elfelejteni. Ha máshogy nem is, gondolatban sokszor „haza” jövök.” Reméljük kedvet kapott, hogy ellátogasson e parányi településre és eltöltsön ott néhány napot. Az Ófaluban található 8 felújított üdülőház

Programlehetőségek Hollókőn: ezeken • Képzett helyi fiatalok segítségével ismerkedhetnek meg a vendégek a település nevezetességeivel, bepillantást nyerve a település múltjába és jelenébe • A vendégek magukra ölthetik Hollókő színes népviseletét • Kiépített túraútvonalakon ismerkedhet a látogató a települést körülvevő táji környezettel és annak gazdag növény- és állatvilágával • Kerékpárra pattanva kiépített kerékpárúton juthatnak el a környező településekre, megismerni a palócság máig élő viseletét, szokásait, hagyományait • A szövés, fazekasság, fafaragás, hímzés, babakészítés mesterségét is elsajátíthatják az érdeklődők • Rendhagyó történelemóra keretében középkori fegyverekkel, viselettel ismerkedhetnek a Hollókői várban, ahol testközelbe kerül a történelem

Akciós ajánlatunk: • csoportos szállásfoglalás esetén minden 20 fő után 1 fő számára térítésmentes szállást biztosítunk • nagycsaládos kedvezmény 5 főtől 20% kedvezmény a szállásdíjból • minden vendégünknek, aki minimum 6 éjszakát tölt üdülőházaink egyikében, 20% kedvezményt biztosítunk.

15

8

200

Szállásrendelés – információ: Hollókőért Közalapítvány – Palóc Üdülőházak 3176 Hollókő, Kossuth út 68. • Tel./fax: 32/579-010 • E-mail: holloko@tourinform.hu • www.holloko.hu

Szécsény–Hollókõ–Ipolytarnóc

Pihenjen a 20 éve világörökségi faluban, Hollókőn, ahol a táj és építészet olyan különleges harmóniájával találkozhatunk, ami rohanó, gépiesedő világunkban egyre ritkább. Szép a derűt sugárzó házak ritmikus sora, a házaknak hátteret adó nógrádi táj, a falu fölé magasodó, történelmünkre emlékeztető középkori vár és a népi művészetet érző, élő és tudó palócok vendégszeretete. De főleg szép mindez együtt, ahol az ember éppen azt hintette a tájba, amitől az gazdagabb, emberibb lett, amitől léptéket kapott.

29


Gyöngyös és a Mátra térsége

30

Gyöngyös és a Mátra térsége


A szõlõ és a bor városa

A szőlő és

a bor városa Gyöngyös környéke õsidõk óta lakott. A civilizáció a Mátra lejtõitõl ölelt völgyben lévõ kisvárosban számtalan olyan emléket hozott létre, amely miatt méltán ajánlható az utazóknak. A város a történelem során többször is a tûz martalékává vált, hamvaiból fõnixmadárként mindig újjászületett, mégis szinte minden történelmi korszakból õriz jelentõs és szép emlékeket. A város lakóit a kíméletlen lángokra, a „vörös kakasra” a belvárosban egy szobor emlékezteti. A város hangulata egyáltalán nem õrzi a szomorú eseményeket. A mátraaljai város elsõsorban a pár éve megújult, mediterrán hangulatú Fõ terével várja a látogatóit.

Gyöngyös és a Mátra térsége

31


Gyöngyös és a Mátra térsége

32

A városközpont kiemelkedõ épülete a barokk stí-

Gyöngyös jelképének tartják az Orczy-kastélyt õrzõ kõoroszlánokat.

lusú

A kastély épülete, amely a Mátra Múzeumnak ad helyet, jelenleg

Szent Bertalan templom.

Kincstárában komoly értéket képviselõ reneszánsz

teljes rekonstrukció alatt áll. A helyreállítás során visszakapja eredeti

liturgikus tárgyakat õriznek. Értékes mûemlékei

alakját, restaurálják az újonnan megtalált freskóit, rehabilitálják a régi

közé tartozik a ferencesek temploma és kolostora,

angolparkot és kibõvített, modern múzeumot alakítanak ki.

amelynek alapítása az 1370-es évekre tehetõ, és kriptájában nyugszik a Rákóczi-szabadságharc legendás generálisa, Vak Bottyán János. A kolos-

Az illatos, a gyümölcsös zamatú, a szép savú fehérborokat kedveli? Jó

torban található az ország egyetlen olyan rendi

helyen jár kedves utazó, hiszen ez a táj, a

könyvtára, amely a középkor óta egyfolytában

a fehérborok hazája. A hegyektõl övezett település lakói

mûködik és 14 ezer kötete között 200 darab

már a honfoglalás utáni idõkben szõlõtermesztéssel

õsnyomtatvány található.

foglalkoztak. A vulkanikus eredetû Mátra déli lejtõi

Mátrai Borvidék

ideális körülményeket teremtettek a régió legnagyobb történelmi borvidékének kialakulásához. Így lett Gyöngyös a szõlõ és a bor városa. A város határában lévõ farkasmályi pincesoron, a nagyrédei pincészetben, a gyöngyöstarjáni mûemlék Heller-pincében, amely 542 méteres hosszával Közép-Európa leghosszabb egyeneságú pincéje, valamint Szõke Mátyás pincéjében, és a gyöngyöspatai tufába vájt présházakban érdemes az illatos nedûket kóstolni. Ne hagyja ki az étkeket sem, a késõi szüretelésû fehérborokkal kitûnõ desszertek készíthetõk, például szõlõpuding muskotályos mártással.


A szõlõ és a bor városa

33

Gyöngyöspata egyedi belsõ díszítésû temploma büszkél-

kedhet az Európában egyedülálló Jesse-fa oltárral. Ugyancsak a templomban látható a Nekcsei Biblia másolata, amelynek eredetijét Washingtonban, a Kongresszusi könyvtárban õrzik.

Mátra Magyarország emblematikus hegye, hiszen

A sástói kõbányában mûködik az ország leghosszabb, 930 méteres

itt található az ország legmagasabb pontja, az 1014 méter

bobpályája. Ha az ország legmagasabban fekvõ tavát keresi, akkor

magas Kékes, és rögtön a szomszédságában a második leg-

is a Sástóhoz kell ellátogatni, ahol a kirándulás mellett a horgászat

magasabb pont, Galyatetõ. Ez a vidék a kristálytiszta levegõ

és a csónakázás nyújt programot.

A

révén egyben klimatikus gyógyhely is. De ezentúl is van miért felkeresni az ezerarcú hegységet, nyáron a festõi völgyek és bércek hûs erdõi, az õszi sejtelmes, ködös csúcsok, télen a szikrázó napsütésben való sízés lehetõsége ezreket csábít erre a tájra. Jól kitáblázott túraútvonalaival a bakancsos turisták paradicsoma a Mátra. Az utóbbi években két modern síközpont is kiépült lejtõin, Kékestetõn és Mátraszentimrén, Galyatetõn pedig nemzetközi versenyekre alkalmas sífutópálya várja a téli sportok szerelmeseit. A hegység a kerékpárosok kedvelt úticélja is, számos országos és nemzetközi hegyi kerékpáros verseny helyszíne. A sziklamászók körében szintén jól ismert a mátrai Csókakõ és a Báránykõ, amelyek kimagasló mászóiskolát képviselnek. Gyöngyösrõl romantikus erdei kisvasúton is feljuthatunk a hegységbe.

Itt vannak az ország legmagasabban fekvõ falvai: Mátraszentlászló, Mátraszentimre és Mátraszentistván, ezen a településen csillagvizsgáló is áll. A hozzájuk tartozó Fallóskút kedvelt búcsújáró hely, és a falvakban a szlovák gasztronómia különlegességeit, a sztrapacskát, a káposztás bablevest és más ínyencségeket ízlelhetnek a vendégek.

Parádsasvár a gyönyörû, romantikus Károlyi vadászkastélyról nevezetes, amelyben most ötcsillagos kastélyszálló mûködik. Itt tör föl a helyiek által csevicének nevezett híres kénhidrogén tartalmú szénsavas parádi víz, amelyet kétszáz éve isznak különféle gyomorbetegségek enyhítésére. Az üveggyártásnak nagy hagyományai vannak, II. Rákóczi Ferenc alapította az elsõ üveghutát.

Gyöngyös és a Mátra térsége

A közeli


Gyöngyös és a Mátra térsége

34

Mátraderecskén a földkéreg törésvonalából természetes széndioxid gáz szivárog, amelyet „megszelídítve” gyógyításra fogtak. Itt mûködik az ország egyetlen természetes széndioxid szárazfürdõje, a mofetta, ahol az érrendszeri és mozgásszervi betegségek kiegészítõ kezelését végzik.

Parádfürdõn a Cifra-istállóban a kocsimúzeumot

A Mátra északi lejtõirõl indulva, a Palóc úton haladva

érdemes megnézni.

több mint 30 településen ismerkedhetünk a nép élõ hagyományaival. Népi építészeti emlékek, kézmûves

A hagyomány szerint Mátraverebély határában, a Cserhát

mûhelyek, gasztronómiai különlegességek és õszinte

sûrûjében Szent László király 1092-ben kun üldözõitõl egy

vendégszeretet fogadja az idelátogatót.

szakadékot átugratva csodás módon megmenekült. A király

Szent Kút. Az

Verpelétre, Markazra,

1100-as években jelent meg elõször itt a Szûzanya, és a Szent

Abasárra és Kisnánára

László által fakasztott Szent Kút vizével meggyógyított egy

a kitûnõ, tájjellegû borok

néma pásztorfiút. Ettõl kezdve indult el ide a népáradat és

miatt érdemes ellátogatni.

lett az ország leglátogatottabb búcsújáró helye.

A Kisnánán álló középkori

lova patájának nyomából fakadt a mai

várrom nyaranta színes várEmellett az ásványgyûjtõk kedvelt vadászterepe is ez a

játékoknak és gasztronómiai

vidék, különleges kristályok, ametisztek, antimon kristályok

programoknak ad otthont.

találhatók.

Sirok község fölött emelkedik egy különleges fekvésû várrom, amelyben kis múzeum, nyaranta pedig várjátékok szórakoztatják a látogatókat.


A szõlõ és a bor városa

35

kedvelt kiindulási pontja. Mielõtt az erdõ rengetegébe indulunk,

boldogi hímzések elsõ mintakönyvét 1942-ben adták ki: ebben is

vagy horgászfelszerelésünkkel a hasznosi víztározót célozzuk

bemutatták a boldogi fehérhímzést.

meg, esetleg sárkányrepülõvel emelkedünk fel, elõtte a bájos

A boldogi népviseletet élõben is megnézhetjük a sok látogatót

kisvárosban érdemes felkeresni a szép régi épületeket, a XII.

vonzó júniusi Jézus Szíve-búcsún. Több együttes is alakult a régi

században emelt plébániatemplomot, a ciszterciták rendházát

szokások, énekek életben tartására.

és a romkertet. Teljes épségében itt található az egyetlen

A község nevezetes zamatos dinnyéjérõl és fûszerpaprikájáról.

fennmaradt, görgetett patakkövekbõl épített mezõvárosi

Különleges látványt jelentenek õsszel a felaggatott égõpiros pap-

polgárház, az Oskolamester háza, és európai ritkaság a XII.

rikafüzérek a fehérre meszelt parasztházak falán.

századból származó üveghuta.

Hatvan, a Zagyva partján elhelyezkedõ város a bronzkortól lakott település. A város ma látható építészeti emlékei közül jó néhány, a környék egykor leggazdagabb birtokosaihoz, a Grassalkovich családhoz kötõdik. A város történetének legdicsõbb hónapjait az 1848-49-es események jelentették. A magyar szabadságharcos sereg 1849. április 2-án a város határában vívta meg a tavaszi hadjárat elsõ gyõztes csatáját az osztrákok ellen.

Gyöngyös és a Mátra térsége

Pásztó a Mátra nyugati kapuja, így a hegyvidéki túrák Boldog az egyik leghûségesebb hagyományõrzõ falu. A


Gyöngyös és a Mátra térsége

36

Információs Pontok

Rendezvények

2007. 05. 12.

• Gyöngyös 3200 Fő tér 10.

Helyszín: Domoszló

Tel./fax: 37-311-155

Abasár – XIV. Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivál

E-mail: gyongyos@tourinform.hu

2007. 05. 20.–2007. 05. 21.

• Mátraaljai Borút Egyesület

Domoszló – II. Történelmi terepíjászverseny

Rendező: Domoszló, Művelődési Ház Információ: 37/365-210

Két nap alatt öt ország mintegy száz hagyo-

Galyatető – Kodály Emlékhét

mányőrző együttese, kórusa mutatkozik be. Vá-

2007. 07. 09–2007. 07. 16.

Gyöngyös, 3200 Fő tér 7.

sári forgataggal, nyitott pincékkel és gasztronó-

Tel./fax: 37-500-300

miai különlegességgel is várják az érdeklődőket.

E-mail: borut@mailbox.hu

Helyszín: Abasár, Tornaterem

Web: www.borutak.hu

Rendező: Abasári Polgármesteri Hivatal Információ: 37/560-400 Honlap: www.abasar.hu

Helyszín: Galyatető Rendező: Mátraszentimre Önkormányzat Információ: 37/376-410/16 Honlap: www.matraszentimre.hu

Gyöngyös – Szevasz Nyár Szuperkoncertek 2007. 06. 29. Sok-sok fellépő, művész, performance Helyszín: Gyöngyös, Fő tér Rendező: Radír Produkció Információ: 37/500-792 Honlap: www.radir.hu

Gyöngyös – Gyöngyösi Bornapok 2007. 05. 25–2007. 05. 27. Mátrai borok kóstolása, szórakoztató műsorok, népi iparművészek bemutatója és kirakodóvásár. Gyöngyös város 2007. évi borának kiválasztása. Helyszín: Gyöngyös, Fő tér Rendező: Gyöngyös Város Önkormányzata, Mátra Honvéd Kaszinó Információ: Tourinform Iroda Tel.: 37/311-155


A szõlõ és a bor városa

37

Gyöngyös – Gyöngyösi Szüreti Napok

Gyöngyöspata – Nemzetközi Egyházzenei Kórustalálkozó

2007. 09. 14–2007. 09. 16.

2007. 09. 24–2007. 09. 30.

Mátraaljai borok bemutatója és kóstolója, kultu-

Helyszín: Gyöngyöspata,

körmenetre, borlátó választásra, borverseny-

rális és folklórprogramok, kézműves kirakodó-

Római katolikus templom

re, és a szőlőjövések könyvének bejegyzésére

vásár, gulyásfőző verseny, szüreti felvonulás.

Információ: Borik Ildikó

kerül sor.

Helyszín: Gyöngyös, Fő tér

Mobil: 30/438-2183

Helyszín: Kisnánai vár

Tourinform Iroda: 37/311-155

Gyöngyös–Mátra – Mátra Mountenbike Maraton

Kékestető – Tour de Hongrie kékesi szakasza 2007. 08. 04.

2007. 05. 26. Régi hagyományokat felelevenítve Orbán-napi

Rendező: Kisnána Község Önkormányzata Információ: Krizsóné Kakukk Éva Tel.: 37/324-012

Információ: 3200 Gyöngyös, Fő tér 10.

2007. 09. 02.

Kisnána – Várjátékok

Tel./fax: 37-311-155

2007. 07. 07.

Információ: 3200 Gyöngyös, Fő tér 10.

E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Tel./fax: 37/311-155 E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Gyöngyös–Mátrafüred – XXII. Mátrai Veteránautó Találkozó

Kisnána – „Húsvéti falatkák, kisnánai borocskák” 2007. 04. 09.

Vitézi bemutatók, boszorkányégetés, boszorkány-verseny, középkori táncok, zenék, mutatványosok, kézműves vásár, középkori gasztronómia, borkóstolás és vásár

Húsvéthétfőn finom falatokkal és jóféle kisnánai

Helyszín: Kisnánai vár

2007. 06. 29–2007. 07. 01.

borokkal várják a bortermelők a látogatókat.

Információ: Krizsóné Kakukk Éva

A rendezvényre látogatók olyan régi autókkal,

Helyszín: Kisnánai vár

Tel.: 37/324-012

motorokkal találkozhatnak, amelyek már ritka-

Információ: Krizsóné Kakukk Éva

ságszámba mennek az egész világon – betét-

Tel.: 37/324-012

programként veteránautók raliversenye, kiállítása, felvonulása és ügyességi versenye várja az érdeklődőket. Helyszín: Gyöngyös (Fő tér), Mátrafüred Információ: 37/500-792 Honlap: www.radir.hu

Gyöngyöspata – Szüreti napok 2007. 09. 08–2007. 09. 09. Helyszín: Gyöngyöspata Rendező: Gyöngyöspata Község Önkormányzata Információ: 37/364-111

Gyöngyös és a Mátra térsége

Információ: 37/312-282

Kisnána – Orbán-napi borünnep


38

Gyöngyös és a Mátra térsége

Kisnána – Barack napok 2007. 07. 21. Baracklekvár főzés bemutatása, baracklekvár kóstolás és vásár, barackoltó iskola, tréfás vetélkedők, szórakoztató műsorok Helyszín: Kisnánai vár és környéke Információ: Krizsóné Kakukk Éva Tel.: 37/324-012

Kisnána – „Bozsolé napok” 2007. 11. 11–2007. 12. 06. Újborok kóstoltatása előzetes bejelentkezéssel a bortermelők pincéiben Helyszín: Kisnána, termelői pincék Információ: Krizsóné Kakukk Éva Tel.: 37/324-012

Mátrafüred – Téli Mátra Teljesítménytúra 2007. 01. 27. Információ: 3200 Gyöngyös, Fő tér 10. Tel./fax: 37-311-155 E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Mátrafüred – Mátrahegy Teljesítménytúra 2007. 03. 17. Információ: Gyöngyös, 3200 Fő tér 10. Tel./fax: 37-311-155 E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Mátrafüred – Ásványgyűjtők XIX. Mátrai találkozója 2007. 11. 03–2007. 11. 04. 3-án ásványgyűjtő túra, délután előadások, 6-án ásványbörze Helyszín: Mátrafüred, Mátra Szakképző Iskola, Erdész út 11. Információ: Tóth Attila Mobil: 20/914-5795


A szõlõ és a bor városa

39

Mátraszentlászló – Millenniumi ünnep

2007. 06. 16.

2007. 08. 01–2007. 08. 05.

Információ: Gyöngyös, 3200 Fő tér 10.

Információ: Gyöngyös, 3200 Fő tér 10.

Tel./fax: 37/311-155

Tel./fax: 37/311-155

E-mail: gyongyos@tourinform.hu

E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Mátraszentimre – Mátrai Kocsonya Farsang Fesztivál és Kocsonya Főzőverseny

Nagyréde – Húsvétolás 2007. 04. 09.

Nagyréde – Újbor ünnep 2007. 11. 03–2007. 11. 04. Helyszín: Nagyréde, Öreghegyi pincesor Információ: 37/373-031

Parád – Palóc Napok – Palócföldi Vigasságok 2007. 07. 06–2007. 07. 08. Bor- és gasztronómiai programok, folklór. Vad-

2007. 02. 18.

Helyszín: Nagyréde, Valiskó biokecskefarm

Helyszín: Mátraszentimre

Rendező: Községi Önkormányzat,

részére. Palóc kultúra örökségét bemutató

Nagyrédei Turisztikai Egyesület

rendezvény. Évente visszatérő, szabadtéri.

Információ: 37/373-031

Helyszín: Freskókert-Kastélypark

Információ: 37/376-410 Honlap: www.matraszentimre.hu

Mátraszentimre – Falunap és gombafesztivál 2007. 08. 04. Információ: Gyöngyös, 3200 Fő tér 10. Tel./fax: 37/311-155 E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Mátraszentimre – Mátraaljai Bornapok 2007. 05. 27–2007. 05. 28. Helyszín: Mátraszentimre Rendező: Mátraszentimre Önkormányzat Információ: 37/376-410 Honlap: www.matraszentimre.hu

Mátraszentimre – Szent István-nap 2007. 08. 18–2007. 08. 20. Helyszín: Mátraszentimre Rendező: Mátraszentimre Önkormányzat Információ: 37/376-410 Honlap: www.matraszentimre.hu

Nagyréde – Nyitott pincék napja 2007. 04. 28.

ételfőző verseny, meghívott vadásztársaságok

Cím: 3240 Parád, Kossuth út 91. Tel.: 36/36-41-18 Fax: 36/36-45-25

Ingyenes termelői borkóstolás a magánpin-

E-mail: parad@t-online.hu

cészeteknél. A bor mellett borkorcsolya,

Honlap: www.parad.hu

kemencében sült és bográcsban főtt ételek várják az idelátogatókat. Helyszín: Nagyréde, Öreghegyi pincesor, Valiskó biokecskefarm, T-bor pince Információ: 37/373-031

Gyöngyös és a Mátra térsége

Mátrafüred–Kékestető – Kékes Csúcsfutás


40

Gyöngyös és a Mátra térsége


A szõlõ és a bor városa

41

Hunguest Grandhotel Galya****

Silver Club Hotel

14+4

5

Ár Ft/fő

280

gyerek 6 éves korig 50% a pótágy díjából

Főszezon

Elő- és utószezon

10 000-18 000

9000-16 000

Parádi Idegenforgalmi Egyesület

Parádi Kisvendéglő és Vendégház 3240 Parád, Kossuth u. 234. Tel.: 30/955-9925 Fax: 36/364-832 10

Ár Ft/fő

wellness- és konferenciaszálloda 3234 Galyatető, Kodály Zoltán sétány 10. Tel.: 37/576-576 • Fax: 37/376-016 e-mail: reserve@grandhotelgalya. hunguesthotels.hu 280

129

280

gyerek- és csoportkedvezmény speciális

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

14 050

12 500

27 600

48 750 fő/3 éj

Ár  /fő

52

46

104

200 fő/3 éj

Mátra Oázis Oktatóház 3036 Gyöngyöstarján, Sósirét Tel.: 37/372-015 Fax: 37/372-016 e-mail: postmaster@matraoazis.t-online.hu www.matraoazis.hu

42 14 100

3

Főszezon

Elő- és utószezon

3000

2600

Ár Ft/fő

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

3000

3000

6000

Gyöngyös és a Mátra térsége

üdülőház 3235 Mátraszentimre, Darázshegyi u. 6. Tel.: 37/376-535 Fax: 37/376-436 e-mail: silver.chotel@hsch-szallodalanc.hu www.hsch-szallodalanc.hu


Gyöngyös és a Mátra térsége

42

Ármin Ház

falusi vendéglátás 3254 Váraszó, Forrás-tó Tel.: 30/907-8898; 30/262-8454 Fax: 36/568-056 e-mail: szent.hubertus@t-online.hu www.varaszoivendeghazak.hu 250

Bakos Vendégház falusi vendéglátás

8+2 5 2 250

3263 Domoszló, Ságvári u. 4. e-mail: bakoseri@freemail.hu

gyerek 50%

csoport 10%, gyerek 50%, család 10%

Ár Ft/fő

Főszezon

Elő- és utószezon

3000

3000

Rózsa Erdei Iskola és Turistaszálló

7 5

turistaszálló 3033 Rózsaszentmárton, Kossuth út 20. Tel.: 37/345-815 Fax: 37/345-815 e-mail: tothistvan@gyermeklancfu.hu www.gyermeklancfu.hu

gyerek 5%, diák 5%, család 5%

Főszezon

Elő és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

1200-1800+ÁFA

1200-1800+ÁFA

2800+ÁFA

Ár  /fő

5-7,5+ÁFA

5-7,5+ÁFA

11,5+ÁFA

Élő népművészet a

Palóc Úton

Népmûvészeti Ház és Palóc Út Turisztikai Információs Központ 3246 Mátraderecske, Deák F. út 1. Telefon: 36/476-719 E-mail: hiszmderecske@t-online.hu

• Szövõműhely: kézműves bemutatók • Palóc szoba • A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet mintaboltja

Recski Tájház

3245 Recsk, Kossuth u. 118. Telefon: 36/478-444

• m űemlék tájház szabadkéményes konyhával • recski hímzés- és textilgyűjtemény

Népművészeti Udvarház 3360 Heves, Kossuth u. 26-28. Telefon: 36/346-838 E-mail: heveshsz@t-online.hu

• népművészeti kiállítás a Radics Kúriában • kézműves bemutatók a műhelyekben • kedvezményes vásárlási lehetőség a népművészeti mintaboltban: lakásdíszítő textíliák, ajándéktárgyak és viseleti darabok

Egész évben várjuk kedves látogatóinkat! Csoportoknak előzetes bejelentkezés esetén vezetést biztosítunk. www.hevesfolkart.hu

Ár Ft/fő

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

2500

2500

5000


Gyöngyös és a Mátra térsége

A szõlõ és a bor városa 43


Gyöngyös és a Mátra térsége

44

Gyöngyös, a szőlő és a bor városa Gyöngyös 1334-ben kapott városi rangot Károly Róbert királytól. A Mátrai Borvidék központja, a több mint 670 éves, Hild-díjas település az a hely, ahol a Nap és a hegy összeér. Ez a páratlanul megkapó természeti atmoszféra az, ami Gyöngyös utánozhatatlan vonzerejét, hangulatát alapvetően meghatározza. Hasonlóan elválaszthatatlan a város történetétől, sorsától a szőlő: eleink már a 13. századtól művelik tőkéit a környező, vulkanikus talajú, napsütötte lankákon. Gyöngyös többször vált a tűz martalékává, legutóbb 1917-ben. Hamvaiból mindig új erővel és megszépülve támadt fel – ezért szokás a Főnixhez hasonlítani. Noha Gyöngyös többször leégett, mégis szinte mindegyik építészeti korszakból őriz jelentős és szép emlékeket, így a városban sétálva a gótikától a késő eklektika időszakán át a jelenig „barangolhatunk”. Százesztendős múltra visszatekintő kisvasúttal utazhatunk Gyöngyösről Mátrafüredre; az utazást a különjáratként rendelhető nosztalgiagőzös teheti még romantikusabbá. Útközben érdemes betérni a farkasmályi műemléki pincesor borozóiba, ahol a borvidék jellegzetes borait kínálják. Mátrafüred – köszönhetően gyönyörű fekvésének és üde levegőjének – közkedvelt üdülőhely, a mátrai túraútvonalak egyik fő kiindulópontja. Továbbhaladva Mátraháza irányába, elérkezünk Sástóra, mely hazánk egyik legmagasabban (513 méteren) fekvő tava. A sástói kőbányában nemrég adták át az ország leghosszabb téli-nyári bobpályáját. Mátraházát elhagyva hamarosan hazánk legmagasabb pontjára érkezünk, az 1014 méter magas Kékestetőre. Az elmúlt években folyamatossá vált fejlesztéseknek köszönhetően télen síelők tömege lepi el a déli és az északi sípályát. Kezelt, hóágyúzott pályák, snowboard park, melegedők, étterem és sok kiegészítő szolgáltatás várja a téli sportok szerelmeseit. Szubalpin klímájának köszönhetően a gyöngyösi Mátra a közeljövőben hazánk modern klimatikus gyógyhelyévé válhat. A természetjárók, kirándulók, pihenni és gyógyulni vágyók paradicsoma egyre több aktív kikapcsolódási és sportlehetőséget is kínál. Gyöngyöst és az „ezerarcú Mátrát” minden évszakban érdemes felkeresni, hiszen sokan és sokat teszünk azért, hogy nálunk senki ne unatkozzon.

Turisztikai kínálatunk Kulturális turizmus Nagyszabású rekonstrukció során újult meg, és idén tavasztól várja látogatóit a Mátra Múzeumnak otthont adó Orczy-kastély. A közeljövőben a kastély parkja is visszanyeri régi szépségét. Magyarország leendő legszebb angolparkjában alakítják ki a múzeum gazdag természettudományi gyűjteményét befogadó kiállító-oktató-kutató pavilont, melyet várhatóan 2008 őszétől vehetnek birtokba a látogatók. Továbbá: műemlékek, múzeumok, gyűjtemények, kiállítások, szabadtéri rendezvények (Gyöngyösi Bornapok: május 18-20. • Mátrai Veteránautó Találkozó: június 29-július 1. • Gyöngyösi Szüreti Napok: szeptember 14-16. • Ásványbörze Mátrafüreden: november 3-4.) Bor- és gasztronómiai turizmus A Mátraaljai Borút Gyöngyösön és a környékbeli településeken számos vendéglátóhelyen és rendezvényen kínál kóstolót a vidék ízeiből. Gyöngyös, 3200 Fő tér 7. • Tel./fax: 37-500-300 • E-mail: borut@mailbox.hu • Web: www.borutak.hu Konferenciaturizmus Tanácskozások, konferenciák, szakmai találkozók hangulatos és igényes helyszínei a mátrai szállodák éppúgy, mint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola. Gyógyturizmus A légzőszervi betegségekre egyedülállóan jótékony hatású klíma kihasználására Mátraházán a Mátrai Állami Gyógyintézetben van lehetőség. Emellett a kor kívánalmainak megfelelő fitness-wellness szolgáltatások bevezetését tervezi több mátrai hotel. A fejlesztések révén a terület Magyarország legkellemesebb és a legszélesebb kínálattal rendelkező hegyi „pihenő övezetévé” válhat. Természetjárás A Mátra hegység összesen 600 kilométer hosszú jelzett és karbantartott turistaúttal rendelkezik. Ezek az utak gyakran olyan területeken kanyarognak, ahol botanikai, zoológiai és földrajzi ritkaságok fordulnak elő. Sport Bobozás, csónakázás, gokartozás, horgászat, kerékpározás, korcsolyázás, lovaglás, lövészet, paintball, off-road terepjárós túrák, sétarepülés, siklóernyőzés, síelés (lesiklás, sífutás), szánkózás, sziklamászás, teniszezés, fallabdázás, bowlingozás, úszás és strandolás – minderre lehetőség van nálunk.

Túraajánlatért, bővebb felvilágosításért érdemes a gyöngyösi Tourinform Irodához fordulni (Fő tér 10., 37/311-155, gyongyos@tourinform.hu) vagy felkeresni a következő portálokat: www.matracentrum.hu, www.adrenalin-park.hu, www.matra.hu, www.matrainfo.hu, www.gyongyos.hu


A szõlõ és a bor városa

45

Fogadó a Táncoló Kecskéhez (III. k ategória)

Hotel Avar***

szálloda 3232 Mátrafüred, Parádi út 24. Tel.: 37/320-400 • Fax: 37/320-134 e-mail: avarhotel@mail.datanet.hu www.avarhotel.hu 92

2

335

csoport 20%, gyerek 50%, család 25%

22+6

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

8000

7000

14 000

30 000 fő/3 éj

Ár  /fő

31

27

54

116 fő/3 éj

11

Ár Ft/fő

250

3 éves korig díjtalan, 3-14 éves korig 3000 Ft/fő/éj

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

5900

5750

főszezon 11 300, utószezon 10 900

Akadémia Üdülő

Béres Vendégház

falusi vendéglátás 3246 Mátraderecske, Lenin u. 1. Tel.: 20/456-6819 • Fax: 36/476-053 e-mail: bereshaz@freemail.hu www.szallaskereso.hu/bereshaz 4+2

2

1

200

Minimum egyhetes foglalás esetén 10% kedvezmény a szállás árából

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3200

3000

6000

8000 fő/2 éj

Ár  /fő

13

12

25

32 fő/2 éj

panzió 3232 Mátrafüred, Akadémia u. 1-3. e-mail: mtaudulo@t-online.hu www.mtaudulo.hu 38

6

335

csoport 20%, gyerek 50%, diák 10%, család 10%, nyugdíjas 10%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

3600

3600

7200

Ár  /fő

15

15

30

Gyöngyös és a Mátra térsége

200

panzió 3234 Galyatető, Mező u. 7. e-mail: fogado@tancolo-kecskek.hu www.tancolo-kecskek.hu


Eger és környéke

46

Eger és környéke


A barokk ékszerdoboz

47

A barokk

Eger és környéke

ékszerdoboz

Ékszerdoboz: akik már jártak itt, azok így emlegetik Egert. Nem véletlen, hogy évek óta az ország leglátogatottabb városai közé tartozik. Akik számára még ismeretlen az északi régió történelmi városa, azoknak elmondjuk, hogy évszázadok során számos fontos esemény színtere volt, mégis minden magyar számára egyet jelent a hõsies helytállással, a kitartással, a hazaszeretettel, amelyre példát Dobó István várkapitány és az egri várvédõk adtak az 1552-es törökök elleni harcok során. A nyolcvanezres török hódító sereggel szemben kétezer katona és városlakó védelmezte 38 napon keresztül sikeresen az erõdítményt. Tettük aranybetûvel szerepel a magyar történelem lapjain.

Ennek, és Gárdonyi Géza, a harcokat megörökítõ Egri csillagok

1596-ban a törökök egy másik ostromban elfoglalták a várat és

címû regényének köszönhetõ, hogy ma a várat és kiállításait

a várost. Az ezt követõ 91 éves itt-tartózkodásuk ma is látható

keresik fel a vidéki múzeumok közül a legtöbben. A Gótikus Palota

emléke a 40 méter magas, 17. század elejérõl származó Mina-

kiállításai, a Hõsök terme, a Képtár, a középkori börtönkiállítás, a

ret, amely építészetük legészakibb darabja Európában ebbõl

Romkert, a Kazamaták, a felújított Dobó-bástya, a Panoptikum,

az idõszakból. A törökök is használták a város területén feltörõ

az Éremverde az érdeklõdõk tudásszomját biztosan csillapítják.

hévizeket, ennek szép emléke az egyedülálló hangulatú mûemlék

Nyaranta várõrség posztol, és az õrségváltást ágyúlövés kíséri. Az

Török fürdõ. Szomszédságában az Egri Termálfürdõ gyönyörû

Egri Vitézlõ Oskolások színes történelmi rendezvényeken elevenítik

környezetben várja a strandolókat. A fürdõkben található radon

fel a középkori várkatonák életét, az ostromot és korabeli harcokat.

tartalmú gyógyvíz a mozgásszervi betegségek hatásos gyógyítója.


Eger és környéke

48

Romantikus sétákat tehetnek a turisták a vár alatt húzódó egységes barokk belváros zegzugos utcáiban. A város

Dobó teret hazánk egyik legszebb barokk temploma, a Minorita templom uralja. Szép, arányos épület a Líceum, amely ma fõiskolának ad fõterét, a

helyet, és csillagvizsgáló tornyában látogatható a KözépEurópában egyetlen, ma is mûködõ camera obscura szerkezet. A copf stílusú épület termeiben értékes freskók láthatók. A Fõegyházmegyei Könyvtárban õrzik sok régi kódex mellett az elsõ magyar nyomtatott könyvet, a Budai krónikát 1473-ból. Átellenben vele az ország második legnagyobb temploma, a klasszicista stílusú áll gyönyörû hangú orgonájával.

bazilika

Az érseki központ római katolikus templomai mellett különleges értéket képvisel a ma már múzeumként mûködõ görögkeleti ortodox templom, egriesen Rác templom fenséges ikonosztáza. Eger a központja az ötezer hektáros történelmi

borvidéknek, amely hazája az egyik legismertebb magyar bornak, az Egri Bikavérnek. A városban szinte minden a borról szól, hiszen a szõlõmûvelés kezdetei már a XI. században megjelentek, és annak ellenére, hogy a törökök nem ihattak bort, uralmuk alatt sem sorvadt el ez a mesterség. Sok családban évszázadokon átívelõ hagyomány a borkészítés mestersége, amelyet a polgári foglalkozásuk mellett gyakorolnak.

Megszomjazott és megéhezett, kedves utazó? Akkor a város

hangulatos borozóit, a hegy levével készült ételeket kínáló vendéglõket és a várost övezõ borospincéket, így a Szépasszonyvölgyet sem kerülheti el. A tüzes, mélyvörös cuvee, az Egri Bikavér a borvidék zászlósbora, de mellette a zamatos fehér Egri Leányka és más egri borok is egyre ismertebbek. Híresek az egri borászok is, hiszen hárman közülük már kiérdemelték az Év Bortermelõje címet az utóbbi években: Thummerer Vilmos, Gál Tibor (†) és Vincze Béla. Pincészeteik azt is reprezentálják, hogy az új borásznemzedék, amely egyre népesebb a borvidéken, a tradíciót és a korszerû technológiát ötvözve olyan borokat készít, amelyeket a világ nagy borversenyein rendre éremmel díjaznak.


A barokk ékszerdoboz

49

A városban szinte egész évben tartanak turistákat vonzó, a történelmi és boros hagyományokra épülõ, valamint kulturális és sportrendezvényeket. Eger az utóbbi években kedvelt konferenciaközponttá vált, amelyet elõsegített a régió legnagyobb konferenciatermének létrehozása is.

Eger környéke a horgászok paradicsoma is, az egerszalóki és az ostorosi víztározót, a bélapátfalvi tavat érdemes az egri Eged-hegyi és a maklári repülõtérrõl pedig a sportrepülõk indulnak légi útjaikra.

Egerszalók a termálvizérõl vált híressé. A föld alól, közel négyszáz méteres mélységbõl 68 fokos, egyedülálló összetételû víz tör fel, amelynek a sókiválása holdbéli tájat varázsolt a felszínre. Ehhez hasonló jelenséggel csak Törökországban és az USA-ban találkozhatunk. Hamarosan elkészül a hõforrásra épülõ gyógyszálló, gyógy- és élményfürdõ és üdülõfalu, hiszen a gyógyvíz reumatikus betegségekre és baleseti mûtétek utáni rehabilitációra kiváló.

Noszvajon híven õrzik a népi élet emlékeit, kemencében sütik a helyi ételspecialitásokat, üstben fõzik a hagyományos szilvalekvárt, ezért a falusi turizmus kedvelt helye. Látványos a barokk stílusú De la Motte kastély arányos épülete és a körülötte elterülõ park. A települést az egyik legszebb magyar faluként tartják számon, 2006-ban elnyerte a virágos települések mozgalom elsõ díját a falvak kategóriájában.

Eger és környéke

horgászbotokkal felkeresni. A város szomszédságában emelkedõ Eged-hegy a siklórepülõk ideális felszállóhelye,


Eger és környéke

50

Szilvásvárad az ország egyik kedvelt üdülõhelye, mert a Szalajka-völgy milliónyi szépség tárháza. A Fátyol-vízesést, a Szabadtéri Erdei Múzeumot, a pisztrángos tavakat, a védett õsbükköst, az istállós-kõi õsemberbarlangot bakancsos turistaként is megnézhetjük, de erdei kisvasútra is ülhetünk és lóháton, lovas kocsival, télen pedig lovas szánnal is közlekedhetünk. A túrázókat jelzett túraútvonalak, a kerékpárosokat térképes tábla segíti az eligazodásban. A környék erdeiben terem a konyhák „fekete aranya”, a szarvasgomba. Õsszel rendezik a szarvasgomba-vadászatot, ahol a gombakeresõ kutyáké a fõszerep. Az éttermekben megkóstolhatjuk az értékes gombával készített ételeket, és kaphatunk különleges pisztrángfogásokat is. A községben épült az ország egyik legszebb lovaspályája, és itt található az egyetlen, génállományként õrzött lipicai ménes.

A szomszédos

Szomolya az országban egyedülálló Felsõtárkány a Bükki Nemzeti Park határán fekszik.

fajtájú fekete, ropogós cseresznyéjérõl és az abból készített népi

A településrõl hangulatos erdei kisvasúton is elindulhatunk a

ételeirõl nevezetes. Tavasszal Cseresznyefesztivált rendeznek.

hegység belseje felé. A faluból kivezetõ erdei tanösvényeket

Hegyoldalba vájt barlanglakásokat is láthatunk a településen. A

végigjárva ismerkedhet meg a látogató a gazdag növény- és

Bükkaljára jellemzõ kaptárkövek néhány szép példányát a falu

állatvilággal. A lovastúrázók és a kerékpározók kiváló erdei tere-

közelében találjuk.

peket találnak. Bakancsos turistaként a világtól elzárt természet részesei lehetünk, ahol a rohanó életet magunk mögött hagyva a csend és a madárhangok uralják napjainkat. Az erdõk vadban gazdagok, õz, szarvas, vaddisznó, muflon, róka kapható puskavégre, ezért a vadászok is szívesen keresik fel a Bükk hegységet.

Bélapátfalva a Bélkõ-hegy nyugati lábánál fekszik. Legyen tavasz vagy tél, nyár vagy õsz, a természet minden évszakban a legszebb arcát mutatva hívja a pihenni vágyókat. Számos túra útvonala, köztük a Bél-kõi tanösvény várja a gyalogos és biciklis turistákat. A hegy fehér sziklái 100 millió évvel ezelõtt emelkedtek ki az eltûnõ õstengerbõl. Kanyargós szerpentin vezet a hegy tetejére, ahonnan páratlan látvány tárul a szemlélõdõ elé. A völgyben található az 1232-ben alapított ciszterci apátság. A templom a román kori építészet egyetlen fennmaradt emléke hazánkban.


A barokk ékszerdoboz

51

Mikófalván, a Bükk hegységben található kis településen a palóc népcsoport hagyományait összegyűjtve és feldolgozva hozták létre a mikófalvi palóc lakodalmas programot, amelyet nyaranta nagy sikerrel mutatnak be a hazai és külföldi vendégeknek.

Bükkszéket gyógyvize miatt kedvelik a látogatók. Az itt feltörõ 30-40 Celsius-fokú hévizet az 1930-as években fedezték fel szénhidrogén után kutatva, és már ekkor kisebb fürdõt létesítettek. Az országos hírûvé vált fürdõ gyógyvizét Salvus néven palackozzák. Ez különbözõ betegségek, például gyomorbántalmak, cukorbántalmak, légzõszervi megbetegedések enyhítésére szolgál.

Feldebrõ az Európa-szerte páratlan templomáról nevezetes. A román kori építészeti elemeket is tartalmazó épület alatt húzódik az ország

egyik legrégibb és teljes épségében fennmaradt altemploma. Az altemplomi boltozatokat freskók díszítik, amelyek hazánk egyik legkorábbi

A Matyóföld szíve, központja

Mezőkövesd. A matyó hímzés és viselet ma

is a magyarság megtestesítője, hungarikum. A Matyó Múzeumban ismerkedhetünk meg a színpompás viseletekkel. A skanzen jellegű Hadas városrész régi házai ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A közeli Mezőgazdasági Gépmúzeum Európában egyedülálló kiállítása őseink gépeinek, gépeink őseinek állít emléket. A Szent László templom gótikus kápolnájának freskóin Takács István az egyes életkorok matyó viseleteit is megörökítette. A Zsóry-fürdő kénes gyógyvize reumás, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokat enyhít. Strandfürdője a legnagyobb Észak-Magyarországon. Hullámmedencéje valamint élményelemekkel felszerelt medencéi kellemes kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A közelben található

Bogács községben is hasonló összetételû gyógy-

vízre épült a fürdõ, amit szintén sok pihenni vágyó keres fel. Az üdülõfalu pincéiben kellemes borokkal várják a vendégeket, tavai kiváló horgászhelyek. A Bükk legszebb völgyében, a Hór-völgyben fekszik

Cserépfalu,

amely remek kirándulási

kiindulópont. Legközelebbi érdekességként a Subalyukba kukkanthatunk be, ahol a neandervölgyi kultúrához tartozó õsember nyomait találták meg.

Eger és környéke

falfestményei. A falfestmények Káin és Ábel áldozatát, a testvérgyilkosságot, illetve Krisztust és a négy evangélistát ábrázolják.


Eger és környéke

52

Információs Pontok

Rendezvények

• Eger Tourinform 3300 Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Tel./fax: 36-517-715; 36-518-815 E-mail: eger@tourinform.hu

• Mezőkövesd Tourinform 3400 Szent László tér 23. Tel./fax: 49-500-285; 49-500-286 E-mail: mezokovesd@tourinform.hu

• Egri Borút Egyesület 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Tel./fax: 36-423-033 Web: www.egriborut.hu

• Bükkaljai Borút Egyesület

Cserépfalu – Cserépi Lovas, Bor és Gasztronómiai Hétvége 2007 2007. 08. 10–2007. 08. 12. Szórakoztató nagyrendezvény, bor- és

Bélapátfalva – V. Bükki Művészeti Napok és Régi Zene Kurzus

gasztronómiai programok.

2007. 07. 28–2007. 08. 05.

Tel.: +36 (49) 42-39-35

Zenei rendezvény. Komolyzenei koncertek a cisztercita apátsági templomban és a környező települések templomaiban.

Cím: 3413 Cserépfalu Fax: +36 (49) 42-31-32 E-mail: hivatal@axelero.hu Honlap: www.cserepfalu.hu

a környező települések

Cserépváralja – Váraljai Művészeti Napok 2007

Cím: 3346 Bélapátfalva, IV. Béla út 6.

2007. 07. 13–2007. 07. 15.

E-mail: bmn@axelero.hu

Zenei rendezvény, szórakoztató nagyrendezvény,

Honlap: www.bmn.hu

kiállítás.

Helyszín: Bélapátfalva és

Információ: Eger Tourinform

Bogács – Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny

Cím: 3417 Cserépváralja Tel.: +36 (49) 42-30-84 Fax: +36 (49) 52-30-26 E-mail: csvhiv@freemail.hu

3413 Cserépfalu, Kossuth út 125.

2007. 06. 22–2007. 06. 25.

Tel./fax: 49-423-935

Cím: 3412 Bogács

E-mail: hivatal@axelero.hu

Tel.: +36 (49) 53-40-61

Eger – Egri Tavaszi Fesztivál

Web: www.borutak.hu

E-mail: kult.bogacs@fairmail.hu

2007. 03. 15–2007. 04. 02.

Honlap: www.cserepvaralja.hu

Zenei rendezvény, táncrendezvény, szórakoztató nagyrendezvény, folklór, kiállítás, vásár. Cím: 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Tel./fax: +36 (36) 52-19-20 Információ: Eger Tourinform

Eger – Pünkösd Fényes Udvara 2007. 05. 26–2007. 05. 28. Helyszín: Bartakovics Béla Művelődési Központ Cím: 3300 Eger, Knézich Károly út 8. Tel.: +36 (36) 51-00-20 Fax: +36 (36) 51-00-29 E-mail: mmkeger@agria.hu Honlap: www.mmk-eger.sulinet.hu


A barokk ékszerdoboz

53

Eger – Strauss-est

fesztivál a várvédelem korszakát idézi fel vál-

2007. 07. 01.

tozatos, gazdag programokkal, haditorna- és

Kezdés időpontja: 19.00 Helyszín: Eger, Dobó tér 11.

Cím: 3300 Eger, Vár út 1.

Helyszín: Dobó István Vármúzeum

Tel.: +36 (36) 31-27-44

Szórakoztató nagyrendezvény

Fax: +36 (36) 31-24-50

2007. 06. 05–2007. 08. 20.

Tel.: +36 (36) 31-27-44

E-mail: idegenf@ph.eger.hu Honlap: www.eger.hu

Eger – Múzsák Nyara 2007. 06. 22–2007. 06. 24. Cím: 3300 Eger, Széchenyi út 16. Tel.: +36 (36) 51-77-15

Eger – Történelmi íjászverseny 2007. 06. 23. Cím: 3300 Eger, Vár út 1.

mesterfogásait az érdeklődőknek.

2007. 07. 01–2007. 08. 31.

Cím: 3300 Eger, Vár út 1.

Tel.: +36 (36) 51-83-47

kínálják portékájukat és mutatják be a szakma

Helyszín: Dobó István Vármúzeum

Eger – Agria Összművészeti Fesztivál

Cím: 3300 Eger, Kossuth Lajos út 28.

onális mesterségeket folytató kézművesek

Eger – Díszőrség az egri várban

Dobó István Vármúzeum

Idegenforgalmi és Kulturális Iroda

hastáncbemutatókkal. A 9 nap során tradici-

Fax: +36 (36) 31-24-50 E-mail: varmuzeum@div.iif.hu Honlap: www.div.iif.hu

Eger – Az Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján 2007. 07. 06–2007. 07. 08.

E-mail: varmuzeum@egrivar.hu Honlap: www.egrivarjatek.hu

Eger – Dobó téri forgatag 2007. 08. 05. Táncrendezvény, sportverseny, -bemutató. Az ökölvívó-bemutatók, vetélkedők és mérkőzések mellett táncbemutatókkal is várják az érdeklődőket. Helyszín: 3300 Eger, Dobó tér Információ: Eger Tourinform

Bor- és gasztronómiai programok. A történelmi Dobó téren felállított sátrakban az egri borok

Eger – Bormustra

’zászlóshajója’, az Egri Bikavér sokszínűségét

2007. 08. 10–2007. 08. 12.

bemutató rendezvényen a gasztronómia élveze-

Bor- és gasztronómiai programok. Az észak-

tének is hódolhatnak. A rendezvényt díjátadások,

kelet-magyarországi borvidékek borászainak

szakmai előadások és kiállítások is kísérik.

(Egri borvidék, Mátraaljai borvidék, Bükkaljai

Kezdés időpontja: július második hétvégéje

borvidék és a Tokaji borvidék) bemutatkozása színes kulturális programok kíséretében a Dobó

Tel.: +36 (36) 31-27-44

Egri Szőlészeti-Borászati Szolgáltató Kht.

Fax: +36 (36) 31-24-50

Cím: 3300 Eger, Deák Ferenc út 51.

E-mail: varmuzeum@div.iif.hu

Tel.: +36 (36) 41-19-43

Helyszín: Dobó tér

Honlap: www.div.iif.hu

Fax: +36 (36) 41-19-43

Tel.: +36 (36) 51-62-41

Eger – Végvári Vigasságok Egerben 2007. 07. 21–2007. 07. 29. Szórakoztató nagyrendezvény. A tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő történelmi

téren. Évente visszatérő, garantált.

E-mail: kopbor@t-online.hu

Eger és környéke

Zenei rendezvény, Operettgála


Eger és környéke

54

Eger – Középkori Piactér

Eger – Az Egri Vár napja

2007. 07. 27–2007. 08. 05.

2007. 10. 17.

Művészetek Háza Eger Kht.

Sportverseny, bemutató. Évente visszatérő.

Cím: 3300 Eger, Széchenyi út 16.

Cím: 3300 Eger, Vár út 1.

Tel.: +36 (36) 41-03-24 E-mail: info@muveszetekhaza.hu Honlap: www.muveszetekhaza.agria.hu

Eger – Agria Nemzetközi Néptánc Találkozó 2007. 08. 21–2007. 08. 23. A világ több tájáról érkező néptáncegyüttesek színpompás kavalkádja Eger terein és utcáin.

Tel.: +36 (36) 31-27-44 Fax: +36 (36) 31-24-50 E-mail: varmuzeum@div.iif.hu Honlap: www.div.iif.hu

Eger – Szt. János-napi borszentelés 2007. 12. 27. Bor- és gasztronómiai programok. Régi hagyomány felelevenítése a 10 órai misét követően

Bartakovics Béla Művelődési Központ

a Vinum Agriensis Borrend és a hegyközségek

Cím: 3300 Eger, Knézich Károly út 8.

képviselői díszes viseletben felvonulnak, boraikat

Tel.: +36 (36) 51-00-20

az oltár elé helyezik, amelyet rövid szertartás

Fax: +36 (36) 51-00-29

keretében megszentelnek.

E-mail: mmkeger@agria.hu Honlap: www.mmk-eger.sulinet.hu

Kezdés időpontja: 10.00

Mezőkövesd – Matyó Húsvét 2007 2007. 04. 07–2007. 04. 09. Bor- és gasztronómiai programok, folklór, vásár.

Helyszín: Bazilika

Helyszín: Hadas városrész

Eger – Egri Népzenei Gála

Egri Szőlészeti-Borászati Szolgáltató Kht.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Hadas városrész

2007. 08. 26–2007. 08. 27.

Cím: 3300 Eger, Deák Ferenc út 51.

Tel.: +36 (49) 50-02-85

Tel./fax: +36 (36) 41-19-43

Fax: +36 (49) 50-02-86

Bartakovics Béla Művelődési Központ Cím: 3300 Eger, Knézich Károly út 8. Tel.: +36 (36) 51-00-20 Fax: +36 (36) 51-00-29 E-mail: mmkeger@agria.hu

E-mail: mezokovesd@tourinform.hu

Eger – Egri Borszalon 2007. 12. 29–2007. 12. 30. Bor- és gasztronómiai programok. Az egri borá-

Mezőkövesd – Matyó Pünkösdölő 2007 2007. 05. 27–2007. 05. 28.

Honlap: www.mmk-eger.sulinet.hu

szok új borainak bemutatása. Kellemes hangulatú esték az egri borászok és boraik társaságában.

A Százrózsás Alapfokú Művészeti Iskola növen-

Eger – Őszi Kortárs Művészeti Hetek

A borkedvelők megkóstolhatják az ez évben

dékeinek vizsgaelőadása és a 60 éves Matyó

2007. 10. 01–2007. 10. 31.

forgalomba került új borokat, közel 100-féle

Néptáncegyüttes tagjainak nosztalgiaestje.

nedűből válogathatnak. A borászok büszkén

Kezdés időpontja: 16 óra

mesélnek boraikról.

Helyszín: Hadas városrész

Tel.: +36 (36) 52-19-20

Helyszín: Hotel Eger-Park

Cím: 3400 Mezőkövesd, Hadas városrész

Fax: +36 (36) 52-19-96

Cím: 3300 Eger, Szálloda út 1–3.

Tel.: +36 (49) 41-16-86

E-mail: idegenf@ph.eger.hu

Információ: Kőporos Borászat

Fax: +36 (49) 41-16-86

Honlap: www.eger.hu

3300 Eger, Nagykôporos út 11.

E-mail: matyoegy@hu.inter.net

Tel.: +36 (30) 945-0327; +36 (36) 516-241

Honlap: www.matyoegy.ini.hu

Idegenforgalmi és Kulturális Iroda Cím: 3300 Eger, Kossuth Lajos út 28.

Fax: +36 (36) 516-242 E-mail: kopbor@axelero.hu


A barokk ékszerdoboz

55

Mezőkövesd – Mátyás Király Reneszánsz Hétvége 2007

Mezőkövesd – Matyóföldi Folklórfesztivál

Noszvaj – Húsvéti Vendégvárás

2007. 06. 30–2007. 07. 01.

2007. 08. 03–2007. 08. 05.

Palóc ételek kemencében, helyi borok, néptánc,

Szórakoztató nagyrendezvény, bor- és

A legrangosabb és legszínesebb nyári rendezvény

kézműves bemutatók, gyermekprogramok.

gasztronómiai programok, vásár.

számos hazai és külföldi együttes részvételével,

Hosszabb változat: mákos, diós és mazsolás,

Helyszín: Kavicsos-tó Szabadidőpark

nemzetek táncháza, menettánc, gála.

foszlós kalács sütése, kóstolója, kézműves

Cím: 3400 Mezőkövesd

Helyszín: Hadas városrész,

mesterségek bemutatója, gyermekeknek báb-

2007. 04. 09.

Kavicsos-tó Szabadidőpark

előadás, folklórműsor.

Cím: 3400 Mezőkövesd

Helyszín: Noszvaji Gazdaház

E-mail: khig@lhcom.hu

Tel.: +36 (49) 41-16-86

Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 40.

Mezőkövesd – Zsóry Fesztivál 2007

E-mail: matyoegy@hu.inter.net

Fax: +36 (49) 41-18-73

2007. 07. 07–2007. 07. 08. 2007. 07. 14–2007. 07. 15.

Fax: +36 (49) 41-16-86 Honlap: www.matyoegy.ini.hu

2007. 07. 28–2007. 07. 29.

Mezőkövesd – Fúvószenekarok és Mazsorett Csoportok XV. Nemzetközi Fesztiválja

Zenei rendezvény, sportverseny, -bemutató,

2007. 08. 10–2007. 08. 12.

szórakoztató nagyrendezvény.

Zenei rendezvény, táncrendezvény, szórakoztató

Helyszín: Zsóry-fürdő

nagyrendezvény.

Cím: 3400 Mezőkövesd

Helyszín: Zsóry-fürdő,

Tel.: +36 (49) 41-28-44

Kavicsos-tó Szabadidőpark

Fax: +36 (49) 50-51-41

Cím: 3400 Mezőkövesd

E-mail: marketing@zsory-furdo.hu

Tel.: +36 (20) 323-50-50

Honlap: www.zsory-furdo.hu

Fax: +36 (49) 41-18-73

2007. 07. 21–2007. 07. 22.

Tel.: +36 (36) 46-30-55 Fax: +36 (36) 46-30-55 E-mail: postmaster@noszvaj.axelero.net Honlap: www.noszvaj-sikfokut.hu

Noszvaj – Ma vagyon, ma vagyon Piros Pünkösd napja 2007. 05. 27. Folklór pünkösdi hagyományok felelevenítése (pünkösdi királynéjárás, pünkösdi királyválasztás), kemencében sütés, néptáncbemutató, kézművesek vására. Rendezvénysorozat, szabadtéri. Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 40. Információ: Eger Tourinform

Eger és környéke

Tel.: +36 (49) 31-27-59


Eger és környéke

56

Noszvaj – „Süssünk, süssünk valamit...” Fesztivál

Noszvaj – Újbor Ünnepe Szent Márton Napján

Sirok – IX. Siroki Motoros Hét

2007. 07. 06–2007. 07. 08.

2007. 10. 10.

Zenei rendezvény, show műsor, szórakoztató

Bor- és gasztronómiai programok. Július és

Bor- és gasztronómiai programok. A Noszvaji

nagyrendezvény. A különleges motoros hegymá-

augusztus hónapban minden pénteken 17.00

Gazdaházban lúdgége tészta és „gúnárnyak”

szás és iszapgyorsuló-verseny mellett koncertek

órától a hagyományos paraszti konyhából ismert

készítés, a kemencében tájjellegű sütemények

is lesznek, amelyeken többek között fellép a Beat-

sütemények készítése és kóstolója a noszvaji

készítése, népzenei bemutató, gyermekek részére

rice, a P. Mobil, a Deák Bill Blues Band és a Lord.

Gazdaházban.

kézműves foglalkozás, délután ludaskása kóstoló,

Helyszín: Sirok-Kútvölgy

Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 40.

újbor bemutató és kóstoló, folklórprogram.

Noszvaj Község Önkormányzata Cím: 3325 Noszvaj, Kossuth Lajos út 1. Tel.: +36 (36) 46-30-55 Fax: +36 (36) 46-30-55 E-mail: postmaster@noszvaj.t-online.net

Évente visszatérő. Kezdés időpontja: 10 óra Cím: 3325 Noszvaj, Kossuth út 1.

Sirok – X. Siroki Várnapok

Honlap: www.noszvaj-sikfokut.hu

2007. 06. 15–2007. 06. 16.

Noszvaj – Szilvanap

lovagi torna a várhegyen.

2007. 08. 25.

Helyszín: Sirok, Vár

Bor- és gasztronómiai programok. Hagyományos

Cím: 3332 Sirok

kézi keveréssel történő szilvalekvárfőzés feleleve-

Információ: Eger Tourinform

nítése, szilvalekvárral készült sütemények készítése kemencében, folklórprogramok, kézművesek kirakodóvására. Évente visszatérő, szabadtéri. Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 1.

Noszvaj – Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja 2007. 09. 14–2007. 09. 15. Bor- és gasztronómiai programok. Péntek délután bortúra, szombaton kemencében készített ételek kóstolója falusi portákon, a De la Motte-kastély kertjében: mustkóstolás, borlopózó verseny, kézművesek vására, szórakoztató műsorok, szánkótalpon főzött szüreti káposzta, a Gazdaházban kemencében készült sütemények kóstolója. Évente visszatérő, szabadtéri. Cím: 3325 Noszvaj, De la Motte-kastély és Dobó út 10.

Szórakoztató nagyrendezvény, vásár. Látványos

2007. 07. 23–2007. 07. 29.

Cím: 3332 Sirok, Kútvölgy Steel Riders Kft. Cím: 3351 Verpelét, Kapás út 35. Tel.: +36 (36) 49-41-83 Fax: +36 (36) 35-94-94 E-mail: straydogs@enternet.hu Honlap: www.straydogsmc.hu

Szentistván – Háromnapos matyó lakodalom egy napon 2007 2007. 08. 18. Információ: Eger Tourinform


A barokk ékszerdoboz

Szilvásvárad – Hegyi kerékpáros maraton

Szilvásvárad – IX. Szarvasgombavadászat a Szalajka-völgyben

Sportverseny, -bemutató, szórakoztató nagyren-

2007. 05. 27.

2007. 10. 13.

dezvény, folklór, kiállítás, vásár. Föld program:

Sportverseny, -bemutató. Hegyikerékpáros mara-

Bor- és gasztronómiai programok. A program

műfalmászás, speed, jumározás, jégmászás,

ton. Rendszeres, évente visszatérő, szabadtéri.

falusi reggelivel kezdődik, majd fogatokkal és kis-

tiroli csúszda, euro bungee, bungee jumping,

Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-völgy

vonattal a vendégek kiutaznak a Szalajka-völgybe,

2007. 05. 26–2007. 05. 27.

roches team funbox show, katapult, rodeo bika, zorb, kvad, trial. Levegő program: siklóernyőzés, hőlégballonozás, motoros sárkány, motoros

Tel.: +36 (30) 335-26-95 E-mail: info@szilvasvaradmaraton.hu

ahol kutyák segítségével gombakereső versenyt és vásárt tartunk. Ezután a Lovas Étteremben

Honlap: www.szilvasvaradmaraton.hu

gálavacsorán vehetnek részt, melyet az Egri

Szilvásvárad – VII. Pisztráng és Borfesztivál

el. Végezetül megalakul a szilvásváradi Szarvas-

Cím: 3348 Szilvásvárad

2007. 07. 07–2007. 07. 08.

Kezdés időpontja: 10 óra

Információ: Eger Tourinform

Bor- és gasztronómiai programok, szilvásváradi

Cím: 3348 Szilvásvárad, Szalajka-völgy

ultra light repülőgépek, motoros siklóernyős és ejtőernyős bemutatók, bázisugrás. Szabadidős autó- és motor kiállítás, bemutató és vásár.

éttermek pisztrángból készült ételeinek kóstolója az egri borvidék borainak kíséretében; Pisztrángos Lovaggá avatás; Bortábornok választás; Pisztrángsütő verseny; Néptáncbemutató; Médiasztárok vetélkedője. Cím: 3348 Szilvásvárad

Szilvásvárad – Lovas Napok 2007. 07. 28–2007. 07. 29. Szórakoztató nagyrendezvény, bor- és gasztronómiai programok, folklór, kiállítás, vásár. Évente viszszatérő. Magyar Fogathajtó Bajnokság 2-4 fogatok részére. Szombaton este Nemzetközi lovas show. Kézművesek vására, gasztronómiai bemutatók. Cím: 3348 Szilvásvárad

Szilvásvárad – A Bükk hegység kincsei – II. gasztronómiai és kulturális fesztivál 2007. 08. 26. Bor- és gasztronómiai programok, trófeabírálat, fotó, festmény és ajkai kristály bemutató és vásár; Gomba és egyéb erdei termékek vására; Vadászkutya-bemutató; Gálavacsora erdei termékekből, illetve a borvidék kiváló borainak bemutatása. Cím: 3348 Szilvásvárad

Reform Chef Club mesterszakácsai készítenek gomba Lovagrend. Évente visszatérő.

Eger és környéke

Szilvásvárad – Outdoor Fesztivál

57


Eger és környéke

58

Hupikék Cukrászda / Páratlan Apartmanház

5 3 300

fizetővendéglátás 3348 Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Dózsa Gy. u. 31. Tel.: 36/706-005 • Fax: 36/564-016 e-mail: hoczapeter@freemail.hu www.maganszallashely.hu/paratlan

csoport 10%, gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

3500

3200

7000

Ár  /fő

13

12

26

3348 Szilvásvárad, Szalajka-völgy Tel.: 36/564-015 • Fax: 36/564-016 e-mail: hoczalaszlo@freemail.hu

Fenyő Vendéglő

Pintér Tanya Panzió (III. osztály) panzió 3358 Erdőtelek, Bajcsy-Zs. u. 9. Tel.: 36/496-274 Fax: 36/487-090 e-mail: pintertanya@pintertanya.hu www.pintertanya.hu 36

diák 10% Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3800

3500

7000

30 000 3 éj

Ár  /fő

15

13

26

120 3 éj

Pásti Pincék és Pihenőházak 3413 Cserépfalu, Petőfi u. 46. • Tel.: 30/207-7977

Boglárka Panzió-Étterem ***

Apátság Úti Vendégház

panzió 4300 Mezőkövesd, Boglárka u. 1. Tel.: 49/415-447; 49/500-374 Fax: 49/415-447; 49/500-374 e-mail: boglarka.panzio@t-online.hu www.boglarkapanzio.hu 30

Ár Ft/fő Ár  /fő

13

250

12 (okt.)

csoport 10%, gyerek 30%, nyugdíjas 20%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

6000

5000

13 700

21 500-25 000 7 éj

20

19

Villa Bikavér

fizetővendéglátás 3323 Szarvaskő, Rózsa u. 33. Tel.: 36/352-052 www.hotels.hu/villabikaver.hu

falusi vendéglátás 3346 Bélapátfalva, Szabadság út 7/1. Tel.: 36/354-015; 30/276-9719; 70/773-1326

53

83-96 7 éj

3

Ár Ft/fő

gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

2000

2000

3500

János Vitéz Panzió és Étterem

5 200

panzió 3300 Eger, Egri u. 8. Tel.: 36/412-424 • Fax: 36/412-424 e-mail: info@janosvitez.hu www.janosvitez.hu

csoport 10%, gyerek 20% 7=8

20

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

2850

2500

Ár  /fő

12

10

Ár Ft/fő

8

310 Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

3500-4900

3200-4400

24 900 3 éj


A barokk ékszerdoboz

59

Hotel Villa Völgy

Gold Vendégház fizetővendéglátás 3300 Eger, Zombori u. 12. e-mail: lemperger.gold@t-online.hu

3300 Eger, Tulipánkert u. 5. Tel.: 36/321-664 • Fax: 36/321-120 e-mail: postmaster@hotelvillavolgy.hu

10

3

310 Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

2500-3000

1500-2500

5000-6000

3000

Ár  /fő

12,5

10

20-25

12,5

csoport 10%, gyerek 50%

Hegyi Camping

Ifjúsági és Diákszálló

36 30

kemping 3348 Szilvásvárad, Egri út 36/a Tel.: 36/355-207 • Fax: 36/355-207 e-mail: hegyi.camping@axelero.hu www.hegyicamping.com

diákszálló 3300 Eger, Pozsonyi u. 8. Tel.: 36/537-157 Fax: 36/537-157 e-mail: helgertne@nejanet.hu www.kollegium.nejanet.hu

100 300 gyerek (6 éves korig) ingyenes 384

310

nyaraló: 2000, kemping: 1200

Ár  /fő

nyaraló: 7,5, kemping: 4,5

Ár Ft/fő

Fogműves Apartman fizetővendéglátás 3300 Eger, Mekcsey út 10/a. Tel.: 36/415-969 Fax: 36/516-414 e-mail: fogmuves@axelero.hu 5

1

Főszezon

Elő- és utószezon

1600-2100

1600-2100

Fekete Ló Fogadó

8 310

panzió/fogadó/étteremmel 3300 Eger, Hadnagy u. 10. Tel.: 36/313-537 • Fax: 36/313-537 e-mail: feketelofogado@chello.hu www.feketelofogado.hu

310

Főszezon

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

3600

3400

Ár Ft/fő

3000

Ár  /fő

14

13

Ár  /fő

12

20

5

3

Cecey Panzió

Hotel

fizetővendéglátás 3300 Eger, Cecey u. 30. Tel.: 36/419-306; 20/932-5168 Fax: 36/518-056 e-mail: info@ceceypanzio.hu www.ceceypanzio.hu

szálloda 3300 Eger, Tündérpart 5. Tel.: 36/310-287; 313-670 Fax: 36/310-261 e-mail: info@koronahotel.hu www.koronahotel.hu

310

54

310

***/****

csoport 10-15%, gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

4000

3400

Ár Ft/fő

9750

8500

Ár  /fő

15

13

Ár  /fő

37,5

37,5

Eger és környéke

Főszezon Ár Ft/fő


Eger és környéke

60

13

150

gyerek 50%

Bélkő Panzió***

Napsugár Vendégház

panzió 3346 Bélapátfalva, IV. Béla út 1. Tel.: 36/554-111; 30/955-7195 Fax: 36/354-175 e-mail: belko_panzio@enternet.hu www.belko-panzio.hu

fizetővendéglátás 3300 Eger, Napsugár u. 16. Tel.: 36/427-261; 20/328-3923 Fax: 36/427-261 e-mail: szallas@nc-studio.com 10

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

1900-3200

1900-3200

Ár  /fő

7,5-13

7,5-13

Hímer Termál Panzió -Étterem (II. osztály) panzió 3400 Mezőkövesd, Napfürdő u. 1. e-mail: termalpanzio@t-online.hu

Ár Ft/fő Ár  /fő

45+10 14 2 csoport 10%, gyerek 30%, diák 10%, család 15%, nyugdíjas 15%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

4100

2700

Télen: 5090, nyáron: 8190

V. 31-ig 11 850 fő/3 éj, VI. 1-től 14 850 fő/3 éj

16

11

Télen: 20, nyáron: 32

V. 31-ig 46 fő/3 éj, VI. 1-től 57 fő/3 éj

5

3

310

csoportos 10%, gyerek 10%, diák 10%, család 10%, nyugdíjas 10%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3000

2700

10 000

10 000

Ár  /fő

12

10

20

36

Diófaház - Vendégház vendégház és mini-kemping 3348 Szilvásvárad, Ady E. u. 12. Tel.: 20/334-8959 • Fax: 36/355-595 e-mail: info@diofahaz.hu www.diofahaz.hu

16 2 2 4 300

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

3250

3000

Ár  /fő

14

12


A barokk ékszerdoboz

61

Barokk Vendégház

4

fizetővendéglátás 3300 Eger, Dobó I. u. 5. Tel.: 36/351-095 e-mail: barokk.vendeghaz@primposta.hu www.barokkvendeghaz.fw.hu

4 310 csoport 10%, gyerek (1-3 éves korig) ingyenes, diák 10%, család 10%, nyugdíjas 10%

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3300

3100

6500

6700 fő/2 éj

Ár  /fő

12

12

25

26 fő/2 éj

Bartók Tér Panzió panzió 3300 Eger, Bartók Béla tér 8. Tel.: 36/515-556; 30/329-6528 Fax: 36/515-572 e-mail: ca7566@t-online.hu www.bartokpanzio.axelero.net

Ár Ft/fő

Forst Ház Étterem Kávézó

3300 Eger, Dobó tér 1. Tel.: 36/311-587 • e-mail: forsthaz@freestart.hu • www.forsthaz.hu

Villa Citadella

20 8

panzió 3300 Eger, Bálint Pap u. 3. Tel.: 30/248-6820 Fax: 36/410-121 e-mail: villacitadella@agria.hu www.villacitadella.hu

310

13

Főszezon

Elő és utószezon

5000

5000

Ár Ft/fő

2

310

csoport 10%, gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

7000

6500

12 000

33 000 fő/3 éj

Eger és környéke

Főszezon


Eger és környéke

62

Hócza Vendégház falusi vendéglátás 3348 Szilvásvárad, Szalajka völgy u. Tel.: 36/355-246; 30/303-1520 Fax: 36/564-016 e-mail: hoczalaszlo@freemail.hu www.maganszallashely.hu/hocza 10

5

2

300

csoport 10%, gyerek 30%, diák 30% Főszezon

Ár Ft/fő

2800

Ár  /fő

11

Fehérszarvas Étterem Vadásztanya 3300 Eger, Klapka u. 8. Tel.: 36/411-129; 70/363-4578 • Fax: 36/411-129 e-mail: szarvas@feherszarvasetterem.hu

Offi Ház Hotel***

Lazít-Lak Pihenőház 3325 Noszvaj, Síkfőkút út 46. Tel.: 30/925-2203 • Fax: 36/340-323 e-mail: lazit-lak@freemail.hu

Egri Borút Egyesület

szálloda 3300 Eger, Dobó tér 5. Tel.: 36/311-005 Fax: 36/518-210 e-mail: offihaz@t-online.hu www.offihaz.hu 4

1

310

gyerek 50% Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

7750-tól

6000-től

Ár  /fő

36-tól

26-tól

bí-bor borszaküzlet 3300 Eger, Dobó tér 2. Tel.: 36/411-861 e-mail: info@bonba.hu

3300 Eger, Pf. 346 Tel.: 36/423-033 • www.egriborut.hu

Hotel Zsóry Fit**** hotel 3400 Mezőkövesd, Fülemüle út 7. Tel.: 49/505-080 Fax: 49/505-089 e-mail: hotelvigadozsory@t-online.hu www.zsoryhotel.hu 140

55

4

250

Hoórvölgye Horgászegyesület

gyerek(3-10 éves korig) 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

14 900

13 900

Ár  /fő

60

56

3400 Mezőkövesd, Alkotmány u. 5. • Tel.: 70/311-4937


A barokk ékszerdoboz

63

Lipicai Lótenyésztés

Forrás GyermekSzabadidő Központ 3300 Eger, Bartók B. tér 6. Tel.: 36/517-555 Fax: 36/415-136

Történeti Kiállítás 3348 Szilvásvárad, Park u. 8. Tel.: 36/564-400

FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Gál Lajos Pincészete

3300 Eger, Kőlyuktető Tel.: 36/310-533 Fax: 36/310-306 e-mail: szbki@szbki-eger.hu www.szbki-eger.hu

Plútó Fogadó

Gál Tibor Pincészet

fogadó 3348 Szilvásvárad, Park u. 8. Tel.: 36/564-057 Fax: 36/355-555 e-mail: lovasetterem@t-online.hu www.lovasetterem.fw.hu 16

7

300 Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

5500

5500

11 000

Ár  /fő

22

22

44

3300 Eger, Verőszala u. 22. Tel.: 36/429-800 • Fax: 36/429-800 • e-mail: info@galtibor.com

13

2

300

Villa Park Panzió

Kaló Vendégház

panzió 3348 Szilvásvárad, Park út 11/b. Tel.: 36/564-044; 564-045 e-mail: info@silabt.hu www.silabt.hu

falusi vendéglátás 3327 Novaj, Imre u. 30. Tel.: 70/220-0660; 36/412-253 e-mail: kalovendeghaz@citromail.hu www.maganszallashely.hu/kalovendeghaz

csoport 10%, gyerek 30%

5

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

5100-6500

4800-6000

Ár  /fő

20-25

18-23

Ár Ft/fő

Főszezon

Elő- és utószezon

2500-3100

2500-3100

Eger és környéke

3300 Eger, Szent Miklós u. 6. Tel.: 36/518-194 • Fax: 36/518-195 e-mail: info@gallajoseger.hu www.gallajoseger.hu


Eger és környéke

64

Retur Vendégház fizetővendéglátás

3300 Eger, Knézich K. u. 18. Tel.: 36/416-650 20/259-7291 www.returvendeghaz.hu 10

4

310 Főszezon

Ár Ft/fő

18

Tóth László

310

fizetővendéglátás

gyerek 25%,

3300 Eger, István király u. 13. Tel.: 36/324-236 Fax: 36/324-236

2 év alatt ingyenes

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

2000

1800

Ár  /fő

9

8

4000, 6000 2 fő/éj, 8200 3 fő/éj

6

Dudás Vendégház

Bérc Apartman

vendégház 3300 Eger, Bartos Gyula u. 9. Tel.: 36/322-976 e-mail: dudasvendeghaz@freemail.hu www.dudasvendeghaz.fw.hu

falusi vendéglátás 3394 Egerszalók, Bérc u. 14. Tel.: 20/927-5721 Fax: 36/474-036 1

310 Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

3500

3000

Ár  /fő

15

12

Imókő Üdülő

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

2500

2000

5000

12 500 fő/6 éj

Ár  /fő

10

8

20

50 fő/6 éj

Ifjúsági és Sporttábor

13

3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 2. Tel.: 30/345-0991 Fax: 36/434-748

Főszezon Ár Ft/fő

Ár Ft/fő

1300-1500

Judit Vendégház

200

Elő- és utószezon

2050

2050

Makó Vendégház

10 3

fizetővendéglátás 3300 Eger, Agyagos u. 16/a. Tel.: 36/315-240 Fax: 36/315-240 e-mail: makopanzio@netquick.hu www.mako.de.tf

3395 Demjén, Kossuth L. tér 14. Tel.: 36/450-726; 30/309-6394; 30/442-1688

2500

16

Főszezon

falusi vendéglátás

Főszezon

85

ifjúsági szállás 3323 Szarvaskő, Külterület Tel.: 36/352-040 Fax: 36/515-075 www.idegenvezeto.hu/szallashelyek/tardos

turistaszálló

Ár Ft/fő

2

10+5

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

2000

4000

8000 fő/2 éj

5

2

310

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

3500

3000

Ár  /fő

14

13


A barokk ékszerdoboz

65

11 2

fizetővendéglátás

Tardos e-mail: so10905@freemail.hu

Szent Lőrinc Hotel

Főszezon Ár Ft/fő

1500

Tourist Motel turistaszálló, ifjúsági szálló

Ár Ft/fő

145 45 310 21. fő grátisz,

5 éves korig ingyenes 3300 Eger, Mekcsey u. 2-4. Tel.: 36/411-101 Fax: 36/429-014 e-mail: postmaster@touristmotel.t-online.hu

Ár Ft/fő

Főszezon

Elő- és utószezon

2525-5100

2525-5100

110

diákszálló és kollégium 3300 Eger, Kistályai út 18. Tel.: 36/312-618 e-mail: szentlorinc@szentlorinc-eger.sulinet.hu www.hotelszentlorinc.fw.hu

33 310 21. fő grátisz, 5 éves korig ingyenes

Főszezon

Elő- és utószezon

2800

2800

Szalajka Liget és Apartmanházak**** hotel 3348 Szilvásvárad, Park u. 25/a e-mail: info@szalajkaliget.hu www.szalajkaliget.hu

27 5+13 apartmanház 300 gyerek (4-12 éves korig) 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

8950

8250

21 500

Ár  /fő

36

33

86

Eger és környéke

Tardosi Erdészház


Eger és környéke

66

Imola Apartmanház és Udvarház Étterem

Princess Vendégház fizetővendéglátás 3300 Eger, Honfoglalás u. 8. Tel.: 30/945-6753 Fax: 36/313-200 e-mail: princess@t-online.hu 5

310

6 Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3800

3500

14 000

4500

Ár  /fő

15

13

55

18

Humán Jövő 2000 Kft. Kastélyszálló és Okt. kp. szálloda 3325 Noszvaj, Dobó u. 10. Tel.: 36/463-017 • Fax: 36/463-090 e-mail: ok.ig@de-la-motte.axelero.net www.nyaralas.meh.hu 86

34

apartman szálloda 3300 Eger, Dózsa Gy. tér 4. Tel.: 36/516-187 • Fax: 36/516-180 e-mail: udvarhaz@imolanet.hu www.imolanet.hu

3

250

Ár Ft/fő

310

csoport 10%, gyerek 30% Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

11 000 fő

9000 fő

10 000 fő

Kisnána Községi Önkormányzat

gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

5600

5000

10 000

Ár  /fő

21

19

37

3264 Kisnána, Szabadság út 3. • Tel.: 37/324-005 Fax: 37/324-006 • e-mail: kisnanapolghiv@axelero.hu


A barokk ékszerdoboz

67

Fabó György

Bükk Gyöngye

falusi vendéglátás 3325 Noszvaj, Várhegy út 19. Tel.: 06/70-624-59-69 www.maganszallashely/varhegy.hu

falusi vendéglátás 3414 Bükkzsérc, Petőfi u. 25. Tel.: 30/299-3551 www.bgyongye.fw.hu

8 3 100 csoport 10%, gyerek 30%, diák 10%, család 10%, nyugdíjas 20%

250

gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

2800

2500

5600

7800 fő/3 éj

Ár Ft/fő

2000-2500

1800-2000

Ár  /fő

11

10

22

31 fő/3 éj

Ár  /fő

12

10

Bükk Panzió

1

panzió 3348 Szilvásvárad, Dózsa Gy. u. 16. Tel.: 36/355-444 Fax: 36/355-537 e-mail: bukkp@axelero.hu www.bukkpanzio.fw.hu

300 0-3 éves korig ingyenes,

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

5600

4600

6500 fő/4 éj

Ár  /fő

21

17

25 fő/4 éj

Hotel Eger-Park***

3300 Eger, Szálloda u. 1-3. | Tel.: 36/522-200 | Fax: 36/413-114 e-mail: hotelegerpark@axelero.hu | www.hotelegerpark.hu

Eger patinás szállodai komplexuma a belvárosban, Eger történelmi központjától, a Dobó tértől 500 méterre, a Gárdonyi Géza Színház mellett található. A hotel két szárnyból áll: a század eleji barokk stílusú Park Hotel Eger első szállodája, valamint a 80-as évek elején épült Hotel Eger, mely a teljes átépítést követően a régió egyik legmeghatározóbb wellness-konferenciaszállodájává vált. A szállodából a város legfontosabb nevezetességei, múzeumai, belvárosi szórakozóhelyei és éttermei könnyűszerrel, gyalogosan megközelíthetőek. Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

10 750

9500

22 600

32 890/3 éj

Ár  /fő

43

40

91

132/3 éj

203

2

310

3300 Eger, Nagykőporos u. 11. Tel.: 36/516-241 Fax: 36/516-242 e-mail: koporos@t-online.hu

csoport 10%

Főszezon

420

Kőporos Pincészet

6

csoport 10%, gyerek (4-12 éves korig) 50%

csoport 5%

hotel zsóry senior* szálloda 3400 Mezőkövesd, Olajfa u. 6. Tel.: 49/313-037 e-mail: mezokovesd@mavhotels.hu www.mavhotels.hu

32 300 gyerek 25%

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft/fő

7500

5400

Ár  /fő

34

24

Eger és környéke

3


Eger és környéke

68

Öko-park Panzió Kemping*** 3323 Szarvaskő, Borsod u. 9. • Tel.: 36/352-201 • Fax: 36/352-201 e-mail: info@oko-park.hu • www.oko-park.hu

Egertől 9 km-re a Bükki Nemzeti Park szívében, 5000 m2-es ősparkban, szubalpin klímával, csendes környezettel várjuk a természet szerelmeseit. „Zöld Szálloda” minősítésű, természetes anyagokból épült, kandallókkal fűtött panziónk tökéletes helyszínéül szolgál a pihenésre vágyó családoknak, idősebbeknek, az aktív turizmus kedvelőinek és a csapatépítő tréningek résztvevőinek egyaránt.

Pihenjen Egerben!

ra! Hunguest Hotel Fló dves vendégeit3aéj ártól ke rja vá n be év z / Egés már 33 500 Ft/ fő ag • 3 éjszakás csom fő/ 7 éj ártól s már 64 400 Ft/ • 7 éjszakás üdülé

ence, termálmed , os vacsora, dra al n zt ra as st éd si os váro ggeli, sv a szomszéd l fizetendő. asztalos re s éd rá sv já : a át es lm n lü fe ye rta Az árak ta szaunahasználat, ing almi adó a szobaáron és enforg eg Id ybe. a. infrakabinat használ hetnek igén *** zárt parkoló ényesen ve kba! zm ve d ke lodán éseket gyógykezel l várjuk szál szlegünkön adunk. Sok szeretet te ré i at sz yá Gyóg ket elfog Üdülési csek

A 13 két-háromágyas, részben pótágyazható és erkélyes, fürdőszobás, TV-vel, telefonnal, allergénmentes ágyneművel, -bútorokkal, -padlóval, biomatraccal felszerelt szobák gondoskodnak Vendégeink kényelméről. Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

7450

5950

14 900

26900 fő/3 éj

Ár  /fő

29,8

24

59

108 fő/3 éj

13

25

25

250

csoport 5%, gyerek 30% (6-15 éves korig szülővel egy szobában, a reggelis szobaárból)

3300 Eger, Fürdő u. 5. • Tel.: 36/513-300 • Fax: 36/320-815 e-mail: reserve@hotelflora.hunguesthotels.hu • www.hunguesthotels.hu Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

8900-16 700

6800-11 400

12 600-19 900 fő/2 éj

Ár  /fő

39-65

31-44

53-79 fő/2 éj

328

184

310

gyerek 50%

Augusztus 3–5. • MATYÓFÖLDI FOLKLÓRFESZTIVÁL Több száz táncos mellett zenekarok, pávakörök, színjátszók gondoskodnak a remek hangulatról a Táncpajtában és a Zsóry-fürdőn. A Hadas városrészbe vásári forgatag, kézművesek csalogatják a vendégeket. A programokat a Kavicsos-tónál nemzeti estek, táncház, gálaműsor és zenés-táncos felvonulás gazdagítja.

Április 7–9. • MATYÓ HÚSVÉT A nagyszombati szertartást követően másnap a Hór-völgyi víztározónál horgászverseny, a Mézeskalács házban pipícssütés. Vasárnap és hétfőn a Hadas városrészben ételszentelés, kóstolás, húsvéti szokások, népi mesterségek bemutatója és folklórprogramok szórakoztatják az ünneplőket. Június 30–július 1. • MÁTYÁS KIRÁLY RENESZÁNSZ HÉTVÉGE A művészetkedvelő uralkodóra emlékezve színes, látványos reneszánsz fesztivál várja az érdeklődőket a Kavicsos-tó partján kézműves vásárral, lovagi tornákkal, tűznyelőkkel, gólyalábasokkal és sok-sok maskarással. A helyi éttermek reneszánsz ételkülönlegességekkel fogadják vendégeiket.

Augusztus 11–12. • Fúvószenekarok és Mazsorett Csoportok XV. Nemzetközi Fesztiválja Városszerte zenés ébresztők, térzene és 500-600 résztvevővel látványos felvonulás szórakoztatja a nézőket. A Zsóry-fürdőben választják ki a legszebb táncos lányt. A Kavicsos-tónál a gálaműsor keretében értékes díjak - köztük a „Legjobb Fúvószenekar” és a „Mazsorett Szépe” díj - átadására kerül sor. Szeptember 1–2. • ZSÓRY LOVAS NAPOK Harmadik alkalommal mérkőznek meg egymással a legügyesebb lovasok a kemping melletti füves pályán. Lovas, hintós felvonulás, huszáréletképek, csikósbemutató, római kocsihajtás és kirakodóvásár színesíti a programot. 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 23. Tel.: 49/500-285 • Fax: 49/500-286 e-mail: mezokovesd@tourinform.hu


A barokk ékszerdoboz

69

**** Mesés Shiraz Hotel**** 3304 Egerszalók, Széchenyi u. 31.

Telefon.: 36/574-500 Fax: 36/574-505

e-mail: info@shiraz.hu www.shiraz.hu

A hőforrás és a fürdőközpont közelségében! Az Észak-Afrikai Fürdőházunk egyedi és különleges wellness szolgáltatásokat nyújt az Arab Udvarral, a Mór Fürdővel, a Hammammal és a Massai Parkunk az afrikai, keleti és nemzetközi masszázsvariációkkal, relaxáló fürdőprogramokkal. Céges partnereinknek egyedülálló környezetben, színvonalas feltételek mellett biztosítunk lehetőséget tréningek, konferenciák megrendezésére konferenciaterem-rendszerrel, szabadidős szórakoztató egységekkel. ÜCS és EÜ pénztár elfogadó hely, bababarát szálloda.

Tel.: 36/36/410-215 e-mail: villat@t-online.hu Skype: villanova-plusz www.villatours.hu

Ár Ft/fő

42

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

13 052

11 350

30 000

34 000 fő/2 éj

3 lakosztály

200

gyerek 50%

Eger és környéke

H-3300 Eger, Kertész u. 84/7.

Főszezon


70

Eger és környéke


A barokk ékszerdoboz

Eger és környéke

71

panzió

Egri Korona Borház A Borház és Borfalu az egri borvidéken, az egerszalóki Hőforráshoz vezető úton, Kerecsend és Demjén között egy 270 hektáros szőlőbirtok közepén található

A Kulacs Csárda panzió a híres Szépasszonyvölgyben található. Vendégeinket igényesen berendezett szobáink és hangulatos pincemulatónk várja, ahol cigányzene mellett megkóstolhatják magyaros ételeinket és minőségi borainkat.

3395 Demjén • Tel.: 36/550-345 Fax: 36/550-573 e-mail: rendezveny@koronaborhaz.hu www.koronaborhaz.hu 24

200

3300 Eger, Szépasszonyvölgy Tel.: 36/311-375 • Fax: 36/311-375 e-mail: kulacs.csarda.eger@t-online.hu • www.kulacscsarda.hu Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

6000

5000

3 éjszakás csomag gyertyafényes vacsorával 40 000 2 éjszakás csomag gyertyafényes vacsorával 28 000

3 éjszakás csomag borkóstolóval 37 000 2 éjszakás csomag borkóstolóval 25 000

Ár  /fő

25

21

-

-

csoport 10%, gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

6700/fő

5950/fő

13 400/fő

Ár  /fő

27/fő

24/fő

54/fő

21

8

3

310

gyerek 50%


72

Eger és környéke


A barokk ékszerdoboz

3300 Eger, Kossuth u. 9. Telefon: 36/521-379 • Fax: 36/521-378 • e-mail: info@hevestour.hu

Eger és környéke

73


Eger és környéke

74

Ilonka Miklósi

falusi vendéglátás

Fontosabbnyek rendezvé

A Bükk hegység lábánál, nyugodt környezetben, sok kirándulási lehetőséggel, összkomfortos kis ház egész évben rendelkezésre áll.

3

Bükkzsérc, Rákóczi u. 62. www.duigo.com/hungary

100 Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

Ár Ft/fő

3000

2800

20 000 nap/ház

Ár  /fő

12

11

-

akiállítás CACIB kuty | 9. 7– s li ri u Áp varadcacib.h www.szilvas n ros Marato 8. | Kerékpá Május 27–2 varadmaraton.hu www.szilvas rfesztivál ráng- és bo zt is P | . 8 7– u Július varad.info.h www.szilvas eny athajtó vers 10-12. | Fog s tu sz u u g .h u A gazdasag www.menes ző verseny . | Gulyásfő 18 s tu sz u u g Au varad.info.h www.szilvas Na p r 15. | Szilva Szeptembe u varad.info.h www.szilvas a vadászat arvasgomb Sz | . 13 r e b u Októ tterem.f w.h www.lovase

Tel.: 36/564-011 36/564-000••Fax: Fax:36/564-001 36/564-001 Web: www.szilvasvarad.info.hu • www.szilvasvarad.hu www.szilvasvarad.hu E-mail: E-mail: info@szilvasvarad.info.hu info@szilvasvarad.info.hu


A barokk ékszerdoboz

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

12 000 /fő

10 250 /fő

28 900 /fő

Ár  /fő

44,5 /fő

38 /fő

107 /fő

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Ár Ft/fő

12 000 /fő

10 500 /fő

31 000 /fő

Ár  /fő

44,5 /fő

39 /fő

115 /fő

39

6

250

csoport 10%

Eger és környéke

75


Miskolc és környéke

76

Miskolc és környéke


A nyitott kapuk városa

77

Ha érdeklik Önt a történelem, a zene, a képzõmûvészet és az építészet emlékei, ha szereti az erdei túrákat, vagy az extrém

Miskolc és környéke

A nyitott kapuk városa

sportoknak hódol, esetleg két keréken járná

Ön városa.

Miskolc az

Tokaj és térsége

meleg gyógyvízben, akkor

Aggtelek és térsége

az erdõt, vagy csak lazítana a kellemesen


Miskolc és környéke

78

Magyarország harmadik legnagyobb városa az ország legrégebben lakott települése, hiszen az ember jelenléte 70 ezer évvel ezelõttre tehetõ a belvárosban magasodó Avas hegyen. A

Diósgyõri vár is az egyik legrégebbi

és legjelentõsebb emléke Miskolcnak, története sok évszázadra vezethetõ vissza, de ma is együtt él a várossal. A reneszánsz vár volt királynék jegyajándéka, boszorkányok vesztõhelye, falai között nem katonás, hanem lantpengetõ kedélyes élet folyt. Ezt a hangulatot adja vissza a nyaranta megrendezésre kerülõ, Nagy Lajos korát idézõ középkori várnapok, ahol az idõutazás alatt a látogató Lajos-dénárral fizet, és bepillanthat Közép-Európa legtöbb szereplõs történelmi panoptikumába.


A nyitott kapuk városa

79

túrértéket rejt. Hogy csak a „legeket” említsük! A

Herman Ottó Múzeumban látható például hazánk

legteljesebb ásványgyûjteménye. Az avasi református templom az ország legjelentõsebb késõ gótikus emléke. A görögkeleti ortodox templom 16 méter magas ikonosztáza az ország legszebb és Közép-Európa legnagyobb képfala. A rönkfából készült

Deszkatemplom pedig igazi kuriózum. A vallási sokszínûségre utal a régió legnagyobb zsinagógája. A Miskolci Képtár büszkélkedhet a magyar festészet leggazdagabb vidéki gyûjteményével. Miskolcon nyílt hazánk elsõ magyar nyelven játszó kõszínháza 1823-ban. A

Miskolc és környéke

Az évrõl évre megújuló belvároson át vezet Európa leghosszabb fõutcája. A város maga pedig számtalan történeti és kul-

Miskolci Nemzeti Színház ma már öt színpadával ad helyet a régió évente

a Szinva-patak szeli keresztül, amely hangulatossá varázsolja a partjára épített települést.

Fürdött Ön már természetes barlang járataiban áramló forrásban? Ezt egyedül a világon a miskolctapolcai

Barlang-

fürdõ ****-ben teheti meg. Ha kedve van, akár éjszaka is megmártózhat. Az európai hírû gyógycentrum karsztvize

Aggtelek és térsége

megrendezésre kerülõ legjelentõsebb zenei eseményének, a „Bartók+. . .” Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak. A belvárost

jótékony hatással van a mozgásszervi, légzõszervi, gyomor- illetve szívbetegségekben szenvedõkre. A város mellett kialakított legnépesebb farkasfalkája. Egyben biztos lehet, Miskolc nyitott kapukkal várja Önt, kedves utazó!

Tokaj és térsége

Állatkert és Kultúrparkban félezer állatot nézhet meg a látogató. Itt található többek között Közép-Európa


Miskolc és környéke

80

Miskolcot a Bükk öleli körül, a hegység szerves része a város és környéke életének. Ha csak kellemes, hûs erdei sétára vágyik, a városból kilépve máris a fák között találja magát a turista. A közeli Lillafüred országszerte híres hegyvidéki üdülõközpont, ahol csónakázhatunk a mélyzöld Hámori-tóban. A hegyoldalon emelték a gyönyörû fekvésû

Palotaszállót, amelyet Mátyás-korabeli vadászkastélyok mintájára

építettek. Függõkertjébõl zúdul alá, 20 méter magasból az ország legmagasabb vízesése. A bõvizû zuhatag nemcsak nyaranta nyújt különleges látványosságot, de télen a jégpalotára emlékeztetõ befagyott vízesést is sokan felkeresik. A Szent István-barlang a cseppköveirõl vált nevezetessé. Emellett klimatikus gyógyhely is, ahol komplex légzésrehabilitációs program várja a gyógyulni vágyókat. Lillafüred másik barlangja, az Anna-barlang európai viszonylatban is kiemelkedõ mésztufa alakzataival hívogatja a kíváncsi utazót. A szemközti hegyoldalba gyalogosan juthatunk el a Szeleta-barlanghoz, ahol õsemberleleteket találtak. A fokozottan védett barlang 90 méter hosszú járata több védett denevérfaj szálláshelye.

Felsõhámor sziklái vonzzák a legtöbb sziklamászót, és aki már könnyen teljesíti a kopasz falak meghódítását, próbálkozhat a télen kialakult jégfallal is.

A garadnai pisztrángtelepen elfogyasztott füstölt hal íze semmi máshoz sem hasonlítható. A Margit-forrás vizén kialakított telepen 18 medencében tenyésztik az õshonos sebespisztrángot, amelyet génbank jelleggel is õriznek. A

Garadna-völgy merész sziklafalai

között kanyargó hegyi patakban a pisztránghorgászat is kipróbálható. Hangulatos program a közel nyolcvan éve elindított erdei kisvasúton megközelíteni a Bükk völgyeit. A

Bükk-fennsíkon több tanösvényt alakított ki

a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, ahol a hegység állat- és növényvilágával, érdekes felszíni alakzatokkal ismerkedhet meg az utazó. A környék egyébként sokféle aktív idõtöltésre alkalmas: nyáron a kerékpározók paradicsoma, télen pedig a bánkúti sípálya a leglátogatottabb hely.


A nyitott kapuk városa

81

Bükkszentkereszten meglátogathatja az ország egyetlen füvesemberét, Gyuri bácsit, sõt gyógynövénygyûjtõ túráin is vele tarthat. Az üdülõfalu kristálytiszta levegõjérõl, lovastanyájáról és üveghutáit bemutató kiállításáról is nevezetes.

Nyékládháza határában található tavakon a bányászat következtében 750 hektáros vízfelület alakult ki, ami ma kiváló lehetõséget biztosít a vízi sportok kedvelõinek és a horgászoknak.

Ónod község utcáinak egy része napjainkig megõrizte középkori nyomvonalát. A középkori vár falait ma is jól kivehetõ várárok övezi, a várfal a Sajó kanyarulatánál csodálatos látványt nyújt. A vár történelmi jelentõségre a Rákóczi-szabadságharc idején tett szert, itt volt II. Rákóczi Ferenc egyik fõhadiszállása. Az 1707-ben a vár melletti körömi mezõn tartott országgyûlésen jelentették be a Habsburg-ház trónfosztását. A református templom elõtt áll az ónodi országgyûlés 200. évfordulójára, 1907-ben állított emlékoszlop.

Muhi és környéke a régészeti leletek tanúsága szerint a kõkortól a szkítákig folyamatosan lakott volt. A település nevezetessége az a csata, amelyet 1241-ben IV. Béla és Batu kán mongol hadai vívtak, és a magyar seregek vereségével ért

Tokaj és térsége

Aggtelek és térsége

Miskolc és környéke

véget. Erre emlékezve emlékparkot hoztak létre a csata helyszínén.


Miskolc és környéke

82

Információs Pontok

Rendezvények

3527 Miskolc, Selyemrét u. 1.

Bükkszentkereszt – Lovasszánkó verseny

Tel./fax: 46-508-773

2007. 02. 03.

E-mail: borsod-m@tourinform.hu

Sportverseny-bemutató. A Borostyán Vendéglő mellett kialakított pályán kerül megrendezésre

• Dédestapolcsány Tourinform

a már hagyományos lovasszánosok ügyességi

3643 Petőfi u. 21.

versenye. Lesz látvány disznóölés, szánkó- és

Tel./fax: 48-501-037

síverseny, hóemberépítő verseny.

E-mail: dedestapolcsany@tourinform.hu

• Miskolc Tourinform 3525 Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

2007. 10. 06–2007. 10. 07. Bor- és gasztronómiai programok. A Miskolci Gombász

• Borsod-Abaúj-Zemplén megye Tourinform

Bükkszentkereszt – Gombafesztivál

Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 24. Információ: Miskolc Tourinform

Egyesület gombabemutatója. Gombaszedés vezetővel, gombavizsgálat, gombaétel-főző verseny, egész napos programok. Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 24. Információ: Miskolc Tourinform 3525 Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

3525 Városház tér 13.

Kazincbarcika és környező települések – XII. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál

Tel.: 46/350-425, 46/350-439

2007. 08. eleje

Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu


A nyitott kapuk városa

83

Miskolc – Miskolci Téli Fesztivál – Kocsonyafesztivál 2007. 02. 16–2007. 02. 18. Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Miskolc – Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál 2007. 03. 10–2007. 03. 11. Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Miskolc – Királynék Tavasza reneszánsz fesztivál Sportverseny, bemutató, történelmi várjáték. Cím: 3534 Miskolc, Diósgyőri vár – Vár utca 24. Tel.: +36 (46) 53-05-16 Fax: +36 (46) 53-04-63

Miskolc és környéke

2007. 05. 12.

E-mail: adymuvhaz@chello.hu

Miskolc – Apródok cselekedetei – XXII. Gyermeknapi Diósgyőri Várjátékok 2007. 05. 25–2007. 05. 27. Sportverseny, -bemutató, szórakoztató nagyrendezvény, folklórtörténelmi várjáték.

Aggtelek és térsége

Honlap: www.diosgyorivar.com

Cím: 3534 Miskolc, Vár utca 24. Tel.: +36 (46) 41-17-47 E-mail: ifihaz@chello.hu Honlap: www.ifihazmiskolc.hu

Tokaj és térsége

Fax: +36 (46) 32-07-16


Miskolc és környéke

84

Miskolc – Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál 2007. 07. 06–2007. 07. 08. Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Miskolc – Arany Nyíl Történelmi Íjászvereseny 2007. 07. 28. Sportverseny, -bemutató, szórakoztató nagyrendezvény. Várjáték, íjászat. Cím: 3534 Miskolc, Diósgyőri vár – Vár utca 24. Tel.: +36 (46) 53-05-16 Fax: +36 (46) 53-04-63

Miskolc – Borsodi Fonó Folklórfesztivál

Miskolc – „Bartók+...” Nemzetközi Operafesztivál

2007. 06. 01–2007. 06. 03.

2007. 06. 13–2007. 06. 24.

Zenei rendezvény, táncrendezvény, szórakoztató

Információ: Tourinform Miskolc

nagyrendezvény, folklór, fesztiválnéptánc, műsor,

Miskolc, Városház tér 13.

néptánc, népzene

Tel.: 46/350-425, 46/350-439

Kezdés időpontja: 09.00

Fax: 46/348-921

Cím: 3534 Miskolc, Diósgyőri vár, Vár utca 24. Tel.: +36 (46) 53-05-16 Fax: +36 (46) 53-05-16 E-mail: adymuvhaz@chello.hu Honlap: www.diosgyorivar.com

Miskolc – „Fazola Henrik” Nemzetközi Díszkovácsverseny 2007. 06. 02–2007. 06. 03.

E-mail: miskolc@tourinform.hu

Miskolc – XXIII. Nemzetközi Dixieland Fesztivál 2007. 07. 05–2007. 07. 07. Zenei rendezvény, szórakoztató nagyrendezvény. Dixieland muzsika. Helyszín: Diósgyőri vár és Miskolc belvárosa – Rákóczi ház udvara Cím: 3535 Miskolc, vár utca

Információ: Tourinform Miskolc

Tel.: +36 (46) 41-17-47

Miskolc, Városház tér 13.

Fax: +36 (46) 32-07-16

Tel.: 46/350-425, 46/350-439

E-mail: ifihaz@chello.hu

Fax: 46/348-921

Honlap: www.ifihazmiskolc.hu

E-mail: miskolc@tourinform.hu

E-mail: adymuvhaz@chello.hu Honlap: www.diosgyorivar.com

Miskolc – Diósgyőri Várszínházi Esték 2007. 08. 04–2007. 08. 17. Szórakoztató nagyrendezvény. Színházi előadások Helyszín: Diósgyőri vár Cím: 3534 Miskolc, Diósgyőri vár, Vár utca 24. Honlap: www.diosgyorivar.com E-mail: adymuvhaz@chello.hu


A nyitott kapuk városa

rendezvény, bor- és gasztronómiai programok, várjáték, íjászat, lovagi torna, középkori zene, táncok, középkori ételek. Helyszín: Diósgyőri vár Cím: 3534 Miskolc, Diósgyőri vár, Vár utca 24. Tel.: +36 (46) 53-05-16 Fax: +36 (46) 53-04-63 E-mail: adymuvhaz@chello.hu Honlap: www.diosgyorivar.com

2007. 11. 10–2006. 11. 16.

Sportverseny, -bemutató, szórakoztató nagy-

Információ: Tourinform Miskolc

rendezvény, bor- és gasztronómiai programok,

Miskolc, Városház tér 13.

várjáték, íjászat, lovagi torna, középkori zene,

Tel.: 46/350-425, 46/350-439

táncok, középkori ételek.

Fax: 46/348-921

Helyszín: Diósgyőri vár

E-mail: miskolc@tourinform.hu

Cím: 3534 Miskolc, Diósgyőri vár, Vár utca 24.

Miskolc – Nemzetközi Formációs Táncfesztivál és Open Verseny

Tel.: +36 (46) 53-05-16

2007. november

Fax: +36 (46) 53-04-63 E-mail: adymuvhaz@chello.hu Honlap: www.diosgyorivar.com

Miskolc – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja 2007. szeptember Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Miskolc – Diósgyőri Vigasságok Információ: Tourinform Miskolc Miskolc, Városház tér 13. Tel.: 46/350-425, 46/350-439 Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Miskolc és környéke

Sportverseny, -bemutató, szórakoztató nagy-

Miskolc – Miskolci Őszi Kulturális Napok

2007. 09. 15.

Aggtelek és térsége

2007. 08. 11–2007. 08. 12.

Miskolc – Bükki Vadas-Boros Napok

Tokaj és térsége

Miskolc – Középkori Forgatag Diósgyőrben – Nagy Lajos király kedvenc várában

85


Miskolc és környéke

86

Harkály Villa Romantikus Apartmanház

10 7 4

fizetővendéglátás 3519 Miskolctapolca, Görömbölyi u. 83. Tel.: 46/560-368; 46/560-369 Fax: 46/560-369 e-mail: harkalyvilla.mtapolca@t-online.hu www.harkalyvilla.internettudakozo.hu

Ár Ft/fő

300

Főszezon

Elő- és utószezon

3300

3500

Turista Park Kemping

4

kemping, turistaszálló

8

2 50

3517 Miskolc, Lillafüred, Szentlélek Tel.: 30/382-4490 Fax: 46/401-259 e-mail: natura@t-online.hu

300

Főszezon Ár Ft/fő

2

Ár Ft/fő

300

Főszezon

Elő- és utószezon

3500

3600

Fenyőlak

3+1 1

fizetővendéglátás

300

3519 Miskolctapolca, Görömbölyi u. 85/a Tel.: 46/422-610; 20/254-1539

Főszezon

Elő- és utószezon

3000-3500

3000

2100-5000

4 2

falusi vendéglátás

240 10% - gyermek,

3412 Bogács, Dózsa Gy. u. 33. Tel.: 49/334-521

Ár Ft/fő

8

fizetővendéglátás 3519 Miskolctapolca, Branyiszkó u. 4. Tel.: 46/560-368 Fax: 46/560-369 e-mail: minivendeghaz@t-online.hu www.maganszallashely.hu/mini_miskolc

Ár Ft/fő

Nagy Andorné

Ár  /fő

Mini Vendégház

nyugdíjas

Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

2500

2300

3000

10

10

15

OMM Kohászati Múzeum 3517 Miskolc, Palota u. 22. Tel.: 46/379-375 Fax: 46/379-375 e-mail: kohmuz@kohmuz.t-online.hu

City Hotel Miskolc*** szálloda étteremmel 3529 Miskolc, Csabai kapu 6. Tel.: 46/555-100 Fax: 46/555-105 e-mail: hotelmiskolc@chello.hu www.cityhotelmiskolc.hu

Zenit Panzió 3519 Miskolctapolca, Tapolcai u. 25. Tel.: 46/561-561 Fax: 46/561-560 e-mail: info@zenitpanzio.hu

49

20

3

300

10% - csoport, 50% - gyermek Főszezon

Ár Ft/fő

1 á: 15 800 szoba/éj, | 1 á extra: 18 000 szoba/éj, 2 á: 21 200 szoba/éj | lakosztály 2 fő: 25 400 szoba/éj lakosztály 1 fő: 21 200 szoba/éj


A nyitott kapuk városa

87

Tündéri Családos Üdülőház

2

Ár  /fő

panzió 3519 Miskolctapolca, Csabai u. 2. Tel.: 46/432-345 Fax: 46/561-266 e-mail: mtapolca@fortuna-panzio.hu www.fortuna-panzio.hu

300

fizetővendéglátás 3519 Miskolctapolca, Fenyő u. 28. Tel.: 46/422-427 e-mail: birta@citromail.hu www.birta.tar.hu

Ár Ft/fő

Fortuna Panzió

4

10% - nyugdíjas, 10-30% - gyermek, 15% - diák, 15-20% - család 44

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

3700

3200

9000

3700

15

13

33

15

Lillafüred Kapuja Minihotel**

Ár Ft/fő Ár  /fő

18

300

10% - csoport, család, 15% - nyugdíjas, 30% - diák, 35% - gyermek

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

4900-7000

4900-7000

15 400

20-29

20-29

64

12 300

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

3500-5000

70 000 fő/6 éj félpanzióval

Bükkszentkereszti Ifjúsági Tábor

3557 Bükkszentkereszt, Kossuth L. u. 24. Tel.: 46/390-120 • Fax: 46-390-305 • e-mail: info@bukkszentkereszt.hu

Aggtelek és térsége

Főszezon 3500-5000

Tokaj és térsége

Ár Ft/fő

Miskolc és környéke

Hotel 3535 Miskolc, Partos u. 14. Tel.: 46/332-308; 46/339-423 e-mail: lillafuredkapujahotel@chello.hu members.chello.hu/lillafuredkapujahotel


88

Miskolc és környéke


A nyitott kapuk városa

89

ió z n a P Ózonés Étterem

Ár  /fő

9

240

Elő és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

4200

3400

8400

3900 éj

16

13

32,3

15 éj

3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 19. Telefon: 46/532-594 • Fax: 46/532-595 e-mail: ozon_panzio@axelero.hu • www.ozon-panzio.hu

gyerek 13% Ár Ft/fő

18

1

Főszezon

Elő és utószezon

3950-tól

3500-tól

300

Miskolc és környéke

Ár Ft/fő

Főszezon

Aggtelek és térsége

3412 Bogács, Széchenyi u. 23. • Tel.: 46/431-900; 70/244-6370 Fax: 46/431-900 • e-mail: margaretabogacs@freemail.hu www.margaretaapartman.hu

Tokaj és térsége

Bogács központjában 35 fõ befogadására alkalmas, egyenként 4 fõs, teljesen felszerelt apartmanok 400 méterre a termálfürdõtõl.

Panziónk festői környezetben Lillafüreden, a Szent István Cseppkőbarlanggal szemben található. Elhelyezkedéséből adódóan pihenésre, kikapcsolódásra, szórakozásra, sportolásra, mikroklímája miatt gyógykezelésre is kitűnő lehetőséget biztosít.


90

Miskolc és környéke


A nyitott kapuk városa

91

2007 június 13–24.

Miskolci Nemzetközi Operafesztivál Fesztivál jegyiroda: 3525 Miskolc, Széchenyi u. 23., Telefon: (06 46 ) 516-735, 516-736 Fax: (06 46) 516-734, E-mail: jegyiroda@mnsz.eu Honlap: www.operafesztival.hu, Online jegyértékesítés: www.operafesztival.hu Hétfõtõl péntekig 10–19 óráig, szombat, vasárnap 15–19 óráig. Információ: Fesztiváliroda, Tel.: (06 46) 509-407, Fax: (06 46) 509-408 E-mail: operami@t-online.hu, Web: www.operafesztival.hu

Diósgyõri vár Fõbb rendezvényeink:

Május 12. - „Királynék Tavasza” – reneszánsz álom Diósgyõr várában

Július 6-8. - Kaláka Folkfesztivál Július 28. - „Arany Nyíl” Történelmi Íjászverseny Augusztus 4-17. - Diósgyõri Várszínházi Esték

ExkluZív kikapcsolódás éjszakai fürdőzéssel is a miskolctapolcai Barlangfürdő**** - ben

Augusztus 11-12. - Diósgyõri Középkori Forgatag

Miskolc és környéke

Június 1-3. - „Borsodi Fonó” Nemzetközi Folklórfesztivál

Szeptember 14-15. - „Bükki Vadas-Boros Napok”

Nyitva: Május 1-tõl szeptember 30-ig: 9-18. óráig, október 1-tõl április 30-ig: 9-17. óráig.

3534 Miskolc, Vár u. 24. Tel.: (46) 533-355 • Fax: (46) 530-463 Web: www.diosgyorivar.com • E-mail: adymuvhaz@chello.hu

Tokaj és térsége

*** • Európában egyedülálló természetes barlangi járataiban 30 0C- os forrásvíz • a barlangban élményfürdő-elemek, kertjében gyermek- és kültéri medencék, szaunapark • ajánlott programcsomag: 4 nap, 3 éjszaka *** • nyitva tartás: szeptember 01-től május 31-ig mindennap: 9 – 18 óráig, június 01- től augusztus 30 ig: 9 – 19 óráig *** 3519 Miskolctapolca, Pazár sétány • Telefon: 46/560-030; 46/560-065 e-mail: barlangfurdo@vfvmiskolc.hu • www.barlangfurdo.hu

Aggtelek és térsége

Szeptember 01-től május 31-ig minden péntek éjszakán 20-23 óra között június 01-től augusztus 31-ig minden nap éjszakáján 21-24 óra között.


Aggtelek és térsége

92

Aggtelek és térsége


Természet felsõfokon

93

Természet felsőfokon: barlangok, folyók, vadregényes erdők, népi kultúra

Aggtelek és környéke azon kevés helyek közé tartozik, ahol a föld mélye és a föld felszíne is olyan gazdag látnivalókat rejt,

varázslatos vidéknek!

Tokaj és térsége

zat, aki egyszer megpillantja, rabja marad a

Aggtelek és térsége

amelyet elmulasztani vétek volna. Vigyá-


Aggtelek és térsége

94

Itt fedezhetjük fel Európa legnagyobb cseppkõbarlangrendszerét, amely páratlan gazdagságú színes cseppkõvilága alapján a Föld egyik legnevezetesebb barlangjának számít. Aggtelek és környéke alatt 220 millió évvel ezelõtt képzõdött kisebb-nagyobb barlangok találhatók. A Szlovák-karszt területén levõ barlangokkal együtt több mint 700 barlang ismert. A terület leglátványosabb és leghosszabb barlangja, a 24 kilométeres Baradla–Domica-barlangrendszer fogadja a legtöbb látogatót. Változatos, fantáziadús cseppkõalakzatai bámulatosak. Itt található hazánk legnagyobb álló cseppköve, a 19 méteres Csillagvizsgáló. Az óriási Hangversenyterem remek akusztikájú, így ott rendszeresen tartanak koncerteket neves hazai és külföldi mûvészek részvételével. A barlangban idegenvezetõvel többféle túra is tehetõ, a leghosszabb hét kilométer hosszú, öt óra hosszát igénybe vevõ kalandos kirándulás. Egy másik, a Békebarlang egyedülálló klímájáról lett híres, itt légúti megbetegedésben szenvedõk találnak gyógyulást. Nem csoda, hogy a barlangrendszer a világörökség részét képezi.

A felszínen is érdemes barangolni, mert az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága számos programmal várja a látogatókat. A hegyekben gyönyörû gyalogtúrákat tehetünk változatos, kijelölt útvonalakon vagy a tanösvényeken. Az erdõ lóháton is bejárható.


Természet felsõfokon

95

Jósvafõn látható az ország egyetlen, génállományként is õrzött hucul ménese, a szabadon legelészõ lovakat meglátogathatjuk a legelõn és akár lóra is pattanhatunk. A különös hangulatú, régi házakkal teli faluban szervezett faluséták tehetõk a középkori templom, a tájház, a kopjafák érintésével. Fotóstúrákra és madár-

Gyönyörû fekvésû apró falvakban korhû parasztházak között sétálhat a látogató, ezért érde-

Aggtelek és térsége

megfigyelésre is kiváló ez a vidék.

mes felkeresni Tornakápolnát, Teresztenyét,

Tokaj és térsége

Égerszöget.


Aggtelek és térsége

96

Rudabánya az ország legrégebbi bányásztelepülése, emellett a 8–10 millió évvel ezelõtt itt élt majomszerû õsemberről, a rudapithecus hungaricusról nevezetes.

Edelényben van az ország hatodik legnagyobb, 106 szobás, 1700-as évek elején emelt kastélya, amely L’Huillier Ferenc János gazdag ezredparancsnok otthona volt.

A Bükk és a Zemplén között meghúzódó

Cserehátat azoknak ajánljuk, akik az érintetlen természetet, a nomád körülményeket kedvelik. Novajidrányon szállhatunk vízre a Hernádon, és indulhatunk el a nemzetközileg is ismert víztúra útvonalon. A falvak között viszonylag kicsi az autóforgalom, ezért ez a vidék ideális kerékpározásra is. Az igazán elszántak hátizsákkal, bakanccsal bejárhatják a Cserehát turistája elnevezésû 111 kilométer hosszú útvonalat.


Természet felsõfokon

97

Irotán a görögkeleti, Felsõgagyon a barokk katolikus templomnál és a klasszicista kúriánál érdemes megállni. Itt található az ország legkisebb települése,

Szanticska, amelyet sok térképen nem is jelölnek. Néhány állandó lakosa mellett lakályos parasztházak várják a turistákat, akik részt vehetnek korabeli népi foglalatosságokban, így kipróbálható a fazekasság, fafaragás, kenyérsütés, szövés, kovácsmesterség.

Rakaca az ország egyik legnagyobb hegyvidéki víztározója, a horgászok paradicsoma. A Cserehát a vadászok ismert és kedvelt vidéke, ahol több vadászház

Tokaj és térsége

Aggtelek és térsége

is várja a megfáradt embereket.


Aggtelek és térsége

98

Információs Pontok • Aggtelek Tourinform 3759 Baradla oldal 3. Tel./fax: 48-503-001 48-503-002 E-mail: aggtelek@tourinform.hu

• Edelény Tourinform

Aggtelek – Óévbúcsúztató Operettgála

Jósvafő – Gömör-Tornai Hagyományőrző Húsvét

2007. 12. 30.

2007. 04. 06–2007. 04. 08.

Lehár Ferenc, Johann Strauss, Huszka Jenő,

Nagypénteki tojásfestés - Aggteleki Művelődési

Kálmán Imre népszerű operettslágerei

Ház Húsvéti játszóház - Jósvafői Tájház Mézes-

Cím: 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.

kalácsos Ház (Aggtelek) programjai: Mesterség-

Tel.: +36 (48) 50-30-05

bemutató, Húsvéti ajándékkészítés

Fax: +36 (48) 50-30-02

Helyszín: Jósvafői Tájház Mézeskalácsos Ház

E-mail: aggtelek@tourinform.hu

(Aggtelek) Aggteleki Művelődési Ház

Honlap: www.anp.hu

Cím: 3758 Jósvafő,

3780 Borsodi út 7. Tel./fax: 48-342-999 E-mail: edeleny@tourinform.hu

Rendezvények Aggtelek – Őszköszöntő koncert

Edelény – Borsodi Művészeti Fesztivál 2007. július Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 7.

E-mail: aggtelek@tourinform.hu Honlap: www.anp.hu

Jósvafő – VII. Gömör-Tornai Fesztivál

Fax: +36 (48)-342-999

2007. 07. 20–2007. 07. 29.

E-mail: edeleny@tourinform.hu

Fesztiválnyitó koncert; VII. kerékpáros körtúra az

Edelény – Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál 2007. augusztus

Komolyzenei rendezvény a Baradla-barlang

Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 7.

Hangversenytermében

Tel.: +36 (48)-342-999

Aggtelek

Fax: +36 (48) 50-30-02

Tel.: +36 (48)-342-999

2007. 09. 22.

Helyszín: Baradla-barlang Hangversenyterem,

Tel.: +36 (48) 50-30-05

egykori Gömör-Tornai-karszt területén; Hagyományos ételkészítési bemutatók, koncertek, táncház, népművészeti vásár Helyszín: Aggtelek, Jósvafő, Hidvégardó, Perkupa, Tornakápolna, Trizs

Fax: +36 (48)-342-999

Cím: 3758 Jósvafő

E-mail: edeleny@tourinform.hu

Tel.: +36 (48) 50-30-05 Fax: +36 (48) 50-30-02

Tel.: +36 (48) 50-30-05

Edelény – Edelényi Kastélykerti Napok

Fax: +36 (48) 50-30-02

2007. 08. 20–2007. 08. 21.

E-mail: aggtelek@tourinform.hu

Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 7.

Honlap: www.anp.hu

Tel.: +36 (48)-342-999

2007. 09. 28–2007. 09. 30.

Fax: +36 (48)-342-999

Helyszín: Jósvafő, szőlőhegy

E-mail: edeleny@tourinform.hu

Cím: 3758 Jósvafő,

Cím: 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.

E-mail: aggtelek@tourinform.hu Honlap: www.anp.hu

Jósvafő – Jósvafői Szüret

Tel.: +36 (48) 50-30-05 Fax: +36 (48) 50-30-02 E-mail: aggtelek@tourinform.hu Honlap: www.anp.hu


Természet felsõfokon

99

Tengerszem Szálló** és Oktatási Központ „Minivakáció” a világörökség szívében Csomag ára: 2 fő részére 4 nap (3 éjszaka) elő- és utószezonban: 35 000 Ft, főszezonban: 40 000 Ft Az árak (az ÁFÁ-t tartalmazzák) a következő, az Aggteleki Nemzeti Park által nyújtott szolgáltatások igénybevételére jogosítanak: • szállás a Tengerszem Szállóban • reggeli a Tengerszem Étteremben • aggteleki rövidtúra a Baradla-barlangban • jósvafői faluséta • Vörös-tói túra • sétakocsizás Jósvafő község belterületén 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1. Tel.: 48/506-000 • Fax: 48/506-001 e-mail: info.anp@t-online.hu • www.anp.hu

Főszezon

Elő- és utószezon

5600

4900

Aggtelek és térsége

Ár Ft/fő

150

Tokaj és térsége

18


Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

100

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység


Édes nedűk hazája

101

Édes nedűk hazája

Nem csak manapság jut eszébe az utazóknak, hogy ellátogassanak

Tokajba,

a borvidék névadó településére, hiszen már a 18. században is sokan keresték fel, hogy lássák, hol és hogyan is készül a világhírű bor. A tokaji nemes nedűkről nem is kell sok szót ejteni, hiszen ki ne ismerné a mámorítóan édes többputtonyos aszút, az egyedülálló szamorodnit, az illatos furmintot és sárgamuskotály borokat? Szakemberek szerint számtalan körülmény szerencsés egybeesése eredményezi a borok különleges zamatát. Kell hozzá az itt található kivételesen gazdag vulkanikus talaj, a kedvező fekvésű lejtők, a Tisza és a Bodrog folyók keltette őszi, párás reggelek, az itt növő tölgyfákból készült hordók, a nemes penésszel borított kőpincék, valamint a borkészítők szakértelme, és máris kész a tokaji, a „királyok bora, a borok királya”, ahogyan XIV. Lajos francia király arany- és ezüstéremmel díjazzák.

Tokaj és térsége

nevezte ezt a nedűt. A borvidék borászainak termékeit számos világversenyen


102

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

A vidéken évszázadok során különböző népcsoportok, örmények, zsidók, svábok, lengyelek, görögök telepedtek le, akik vallásukkal, építőművészetükkel, hagyományaikkal gazdagították a térséget. Így ma az évszázados pincék, a régi épületek, a kiváló borok és a festői táj együttese ritkán tapasztalható, kivételes élményt nyújt az idelátogatóknak. Ezekkel az értékekkel érdemelte ki a 27 települést, központjában Tokaj városával, magában foglaló Tokaj-hegyaljai borvidék a világörökségi címet.

Tokaj városa a 19. században nyerte el mai arculatát, ekkor épültek a görög kereskedők házai a mai Kossuth tér környékén, amelyek kapuján ma is látható a kereskedők emblémája. Ekkor készültek el a Kossuth tér palotái és az Arany Sas Fogadó, hogy aztán majd a 20. század elején a római katolikus templommal kiegészülve önálló teret alkossanak. A város különlegessége a 19. század végén épült Zsinagóga, ma kulturális és konferenciaközpont, valamint a Patkó-bánya, amely lenyűgöző szabadtéri előadásoknak ad otthont. A kisváros leghíresebb építményei a pincék. A mai belváros alatt húzódó pincerendszer többszáz éves, egyes pincéiben már a 15–16. században is bort tároltak. Ezek közül is kiemelkedő a város főterén található Rákóczi-pince, amelyben a hagyomány szerint Szapolyai Jánost 1526-ban királlyá választották. A térség települései közül Tokajnak a legjelentősebbek a borkultuszhoz kapcsolódó hagyományai. Már a 18. században is dínom-dánommal és bálokkal ünnepelték a szüretet, a 19. század elejétől fogva pedig a környékbeli diákság bordalokat énekelve, Bacchus szobrát kísérve vonult fel Tokaj utcáin. Ebből a hagyományból alakult ki a szüreti felvonulás, amely mára több százezer vendéget csalogat a városba évről évre.


Édes nedűk hazája

103

A borvidék szőlőhegyeire települtek a nagy pincészetek, mint a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, a Tokaj Hétszőlő, a Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet és a Tokaj Kereskedőház, amelyek ötvözik a modern borászati technológiákat a hagyományos módszerekkel. A környékre jellemzőek a kis családi pincék, ahol az ősöktől tanult eljárásokkal készítik az aszúborokat. A szőlőhegyek rejtette települések a pincéik mellett további érdekességekkel vonzzák a kíváncsi utazót.

Tarcalon ma a Tarcali Galériát, Bodrogkeresztúron a Magyar Motorok Múzeumát érdemes felkeresni. Mádon a 18. századi, gyönyörűen felújított zsinagóga, valamint a szállodaként működő egykori Takarékszövetkezet épülete érdemel figyelmet.

A borvidék kapujában található

Szerencs, amely a 19. század végétől új színt jelentett a borvidék gazdaságában,

1889-ben itt nyílt meg ugyanis Európa akkor legnagyobb cukorgyára és finomítója. Itt látható a világ harmadik, ma nemzetközi hírű cukormúzeuma. A középkori vár falai között két fejedelmet is választottak, most pedig a Zempléni Múzeum részeként a

Tokaj és térsége

világ harmadik legnagyobb, közel egymillió darabos képeslapgyűjteménye miatt is érdemes meglátogatni.


104

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

Erdőbényén a kádárok műhelyeiben ma is az ősi hagyományok szerint készülnek a Tokaj-Hegyaljára jellemző gönci és szerednyei hordók. Tolcsva kúriái a XVII–XIX. századból valók, római katolikus templomát a XIV. században gótikus stílusban emelték.

Sárospatak a térség legjelentősebb szerepét játszotta a történelemben. Itt született 1207-ben Árpád-házi Szent Erzsébet, II. Endre királyunk leánya. Várát hol a Rákócziak lakták, hol Balassi Bálint harcolt érte, hol országgyűlés helyszíne volt. A külső vár utcájában emelkedik Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma, amelynek 16 méter magas, barokk főoltára hazánk legnagyobb faoltára. Az 1500-as években a legtöbb település református hitre tért át. A reformáció terjedését a ma is működő Sárospataki Református Kollégium segítette, amely évszázadokon keresztül nagyban hozzájárult a térség szellemi és vallási identitásának alakításához. Könyvtárában őrzik az egyik legnagyobb egyházi gyűjteményt Magyarországon. A Művelődés Háza 1983-ban Makovecz Imre tervei alapján készült el. Az épület a Kairói Nemzetközi Építész Találkozón a világ ötödik legszebb, legértékesebb épülete címet kapta.


Édes nedűk hazája

105

Sátoraljaújhely a régi Zemplén vármegye székhelye volt. A hajdani vármegyeháza épületében található a Zempléni Levéltár, amelynek főlevéltárosa volt 1815 és 1831 között a magyar nyelv megújítója, Kazinczy Ferenc. A piarista iskolában tanult a szabadságharc vezére, Kossuth Lajos, aki az iskola elvégzése után egy ideig a városban is dolgozott. Sokan elzarándokolnak Teitelbaum Mózes, a csodarabbi sírjához. A város fölött emelkedő Magas-hegyen épült meg az ország leghosszabb ülőszékes felvonója. A hegy télen a síelőket, tavasztól őszig a kirándulókat vonzza.

A Sátoraljaújhelytől alig néhány kilométerre található Bányácskát Kazinczy Ferenc nevezte el

Széphalomnak, aki itt építette

fel családi kúriáját. Kazinczy halála után hamarosan zarándokhellyé vált, írók, költők, nyelvészek, tudósok mentek el az író sírjához, amely a kúria kertjében található. Tiszteletére görög templomcsarnokot emeltek. A felső-magyarországi várak a turisták kihagyhatatlan úticéljai közé tartoznak. A Zemplén hegytetőin számos romantikus várrom bukkan az utazó elé, amelyeket gyalog, kerékpárral, motoros túrázóként vagy családi kiránduláskor autóval is érdemes felkeresni. A legismertebbek Boldogkőváralján, Regécen és Füzéren találhatók. Az utóbbi az ország legszebb fekvésû erõdítménye.

Füzérradványon a romantikus Károlyi-kastély vonzó látnivaló. Hollóháza az országhatáron túl is híres porcelántermékeiről. Érdemes felkeresni a gyár mellett álló Porcelán Múzeumot. A Zemplén dombjai rejtik Vizsolyt, ahol az elsõ teljes nyomtatott magyar nyelvû biblia jelent meg, erõdtemploma pedig egyedülálló. Gönc a kádármestereirõl híres, és itt áll az egyetlen fennmaradt úgynevezett huszitaház. Telkibánya a középkori aranybányászat emlékeit õrzi, éttermekben vadból készült változatos fogásokat kóstolhatunk.

Tokaj és térsége

és az ásványvadászok paradicsoma. Az erdõk a vadászokat csalogatják. Az


Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

106

Információs Pontok

Rendezvények

Füzér – Pünkösdi Mulatság 2007. 05. 15. Helyszín: Füzéri vár

• Abaújszántó Tourinform

Cím: 3996 Füzér, Füzéri vár

Tel./fax: 47-330-053

Encs – XXIII. Encsi Országos Képzőművészeti Alkotótábor

E-mail: abaujszanto@tourinform.hu

2007. 07. 08–2007. 07. 20.

Fax: +36 (47) 34-00-27

3881 Szent István tér 4.

• Encs Tourinform

Cím: 3860 Encs, Petőfi S. utca 64. Tel.: +36 (46) 58-73-30

3860 Petőfi u. 20-22.

Fax: +36 (46) 58-73-31

Tel./fax: 46-587-390

E-mail: kultencs@enternet.hu

E-mail: encs@tourinform.hu

Tel.: +36 (47) 34-03-45 E-mail: fuzerkor@enternet.hu Honlap: www.fuzer.hu

Füzér – V. Füzéri Várnapok 2007. 08. 18–2007. 08. 20.

Encs – VII. Abaúji Művészeti Fesztivál

Cím: 3996 Füzér, Rákóczi út 2.

3950 Eötvös u. 6.

2007. 07. 20.

Fax: +36 (47) 34-00-27

Tel./fax: 47-315-316, 47-511-441

Helyszín: Abaúji helyszíneken

E-mail: sarospatak@tourinform.hu

(több településen)

• Sárospatak Tourinform

• Tokaj Tourinform 3910 Serház u. 1. Tel./fax: 47-352-259 E-mail: tokaj@tourinform.hu

• Zemplén Tourinform

Cím: 3860 Encs, Rákóczi F. út 9. Tel.: +36 (46) 58-73-30 Fax: +36 (46) 58-73-31 E-mail: kultencs@enternet.hu

Encs – VI. Encsi Nemzetközi Gitártábor

3980 Sátoraljaújhely, Kossuth tér 5.

2007. 07. 21–2007. 07. 29.

Tel./fax: 47-321-458

Helyszín: Váci Mihály Gimnázium és

E-mail: satoraljaujhely@tourinform.hu

Diákotthon, Encs

• Tokaj-Hegyaljai Borút Egyesület 3915 Tarcal, Fő út 57. Tel.: 47-580-441 E-mail: tarcal@t-online.hu Web: www.tokaji-borut.hu

• Történelmi Borút Egyesület 3907 Tállya, Rákóczi út 34. Tel.: 47-398-024 E-mail: vinarius@t-online.hu Web: www.tortenelmi-borut.hu

Cím: 3860 Encs, Rákóczi út 9. Tel.: +36 (46) 58-73-30 Fax: +36 (46) 58-73-31 E-mail: kultencs@enternet.hu

Forró – V. Forrói Szederfesztivál 2007. 08. 10–2007. 08. 12. Helyszín: Szent Imre tér Cím: 3849 Forró, Fő út 62. Információ: Encs Tourinform, 3860 Petőfi u. 20–22. Tel./fax: 46-587-390 E-mail: encs@tourinform.hu

Tel.: +36 (47) 34-03-45 E-mail: fuzerkor@enternet.hu Honlap: www.fuzer.hu


Édes nedűk hazája

107

Sárospatak – „Női arcok Szent Erzsébet nyomában napjainkban” fotókiállítás 2007. 05. 26–2007. 07. 25. A kiállítás Közép-Európa több mint 10 helyszínén kerül bemutatásra. A megnyitók kísérőprogramja: egyes helyszíneken egy Márk Gergely által nemesített Szent Erzsébetről elnevezett rózsatő elültetése, amelyet az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság juttat el a helyszínekre.

Sárospatak – Reneszánsz lakoma 2005. 01. 01–2010. 12. 31. Bor- és gasztronómiai programok „Mátyás király asztala nemcsak a testnek, hanem a léleknek is táplálékot nyújtott...” – Udvarába meghívta a kor legjelentősebb művészeit és tudósait. Helyszín: Rákóczi-vár

Sárospatak – In Honorem Sanctae Elizabeth – Szent Erzsébet, Sárospatak szülöttjének tisztelete. Kortárs képző- és iparművészeti kiállítás 2007. 04. 01–2008. 06. 04.

Helyszín: 3950 Sárospatak, A Művelődés Háza, Eötvös u. 6. Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet utca 15. Tel.: +36 (47) 31-41-07

Helyszín: 3950 Sárospatak,

Fax: +36 (47) 31-41-07

Képtár, Szent Erzsébet u.

E-mail: spatak@enternet.hu

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet utca

Honlap: www.szenterzsebet.hu

Cím: 3950 Sárospatak, Rákóczi u. 58.

Tel.: +36 (47) 31-41-07

Tel.: +36 (47) 31-17-44

Fax: +36 (47) 31-41-07

Fax: +36 (47) 31-15-27

E-mail: spatak@enternet.hu

E-mail: bodrog@matavnet.hu

Honlap: www.szenterzsebet.hu

Tokaj és térsége

Honlap: www.hotelbodrog.hu


Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

108

Sárospatak – Szent Erzsébet köztéri zászlók

Sárospatak – Kórushangverseny-körút Szent Erzsébet tiszteletére

Szent Erzsébet utca 15.

2007. 05. 26–2007. 10. 30.

2007. 06. 16–2007. 06. 20.

Tel.: +36 (47) 31-18-11

Helyszín: Sárospatak terei, utcái

Helyszín: Sárospatak, Debrecen,

Fax: +36 (47) 31-28-12

Cím: 3950 Sárospatak

Eger, Mezőkövesd, Miskolc

E-mail: amuvelodeshaza@pr.hu

Sárospatak terei, utcái

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet utca

Tel.: +36 (47) 31-41-07

Tel.: +36 (47) 31-41-07

Fax: +36 (47) 31-41-07

Fax: +36 (47) 31-41-07

E-mail: spatak@enternet.hu

E-mail: spatak@enternet.hu

Honlap: www.szenterzsebet.hu

Honlap: www.szenterzsebet.hu

Sárospatak – In Memoriam Sanctae Elizabeth – Szent Erzsébet, Sárospatak szülöttjének emlékezete a Kárpátmedencében

Sárospatak – Múzsák Dicsérete Fesztivál

Tel.: +36 (47) 31-18-11

2007. 07. 06–2007. 07. 08.

E-mail: amuvelodeshaza@pr.hu

Cím: 3950 Sárospatak

Honlap: www.sarospatak.hu/muvhaz

Sárospatak – Zempléni Fesztivál 2007. 2007. 08. 10–2007. 08. 25. Helyszín: A zempléni régió települései Cím: 3950 Sárospatak

2007. 05. 26–2008. 06. 05. Helyszín: MNM Rákóczi Múzeuma

A háromnapos összművészeti fesztivál a Művelődés Háza patkójában és parkjában kerül megrendezésre. A rendezvényen hagyományosan részt

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet u. 16.

vesznek a város testvérvárosainak kulturális

Tel.: +36 (47) 31-41-07

delegációi is. Utcaszínházi előadások, világze-

Fax: +36 (47) 31-41-07

nei programok színesítik. A Múzsák Dicsérete

E-mail: spatak@enternet.hu

Fesztivál kísérő rendezvényeként borbemutató

Honlap: www.szenterzsebet.hu

és gasztronómiai programok kerülnek meg-

Sárospatak – XV. Szent Erzsébet Ünnep 2007. 05. 27–2007. 05. 28. Hagyományőrző rendezvény, melynek keretében egy középkori vásári forgataghoz illő kínálattal szórakoztatjuk vendégeinket, akik a nap folyamán megismerkedhetnek városunk szülötte, Erzsébet életének jeles eseményeivel, valamint a kor szokásaival, hagyományaival

rendezésre. Helyszín: A Művelődés Háza patkója és parkja, rossz idő esetén a Művelődés Háza nagyterme. Cím: 3950 Sárospatak, Eötvös utca 6. Tel.: +36 (47) 31-18-11 Fax: +36 (47) 31-28-12 E-mail: amuvelodeshaza@pr.hu Honlap: www.sarospatak.hu/muvhaz

Helyszín: Vízikapu

Sárospatak – XII. Sárospataki Dixieland és Blues Fesztivál

Cím: 3950 Sárospatak

2007. 07. 27–2007. 07. 28.

Szent Erzsébet utca 15.

Szabadtéri programok a Rákóczi-vár alatt, a

Tel.: +36 (47) 31-18-11

Bodrog partján, a koncertek alatt és a szüne-

Fax: +36 (47) 31-28-12

tekben étel- és italfogyasztási lehetőséggel.

E-mail: stumpf.gabor@pr.hu

Fellépnek a műfaj hazai kiválóságai és külföldi

Honlap: www.szenterzsebet.hu

előadók egyaránt.

Fax: +36 (47) 31-28-12 Honlap: www.sarospatak.hu/muvhaz


Édes nedűk hazája

109

Sárospatak – VIII. Sárospataki Bornap

Sátoraljaújhely – Újhelyi Napok rendezvénysorozat

2007. 09. 22.

2007. 09. 18–2007. 09. 24.

Cím: 3950 Sárospatak, Eötvös utca 6.

Helyszín: több helyszín

és borkultúrához kapcsolódó rendezvénysoro-

Tel.: +36 (47) 31-18-11

Cím: 3980 Sátoraljaújhely, Kossuth tér 5.

zata, amelyen képviselteti magát valamennyi

Fax: +36 (47) 31-28-12 E-mail: amuvelodeshaza@pr.hu Honlap: www.sarospatak.hu/muvhaz

Sátoraljaújhely – III. Zemplén Országos Minősítő Társastánc Fesztivál és Koreográfus verseny 2007. 05. 19–2007. 05. 21. Helyszín: Városi Sportcsarnok Cím: 3980 Sátoraljaújhely, Liget tér 3. Tel.: +36 (47) 32-22-15 Fax: +36 (47) 32-22-15 E-mail: gabyszabo@citromail.hu

Sátoraljaújhely – Vadételfőző Verseny 2007. június Tel.: +36 (47) 321-458 E-mail: satoraljaujhely@tourinform.hu

A Tokaj-hegyaljai borvidék legjelentősebb szőlő-

Sátoraljaújhely – XIII. Nemzetközi Vándor Cigánytánc Fesztivál

a programok a város főterén. A fesztivál csúcs-

2007. augusztus

délután kerül sor.

Tel.: +36 (47) 321-458

Cím: 3910 Tokaj, Kossuth tér

E-mail: satoraljaujhely@tourinform.hu

Tel.: +36 (47) 55-20-00

Tokaj – Tokaji Borok Fesztiválja 2007. 05. 25–2007. 05. 27. Cím: 3910 Tokaj, Kossuth tér

pontja a szüreti felvonulás, amelyre október 6-án

E-mail: mh@tokaj.hu

Vilyvitány – Vilyvitányi Motoros Weekend

Információ: Tokaj Tourinform

2007. 07. 07–2007. 07. 08.

3910 Serház u. 1.

Célja , hogy a barátságok kialakulását segítsék

Tel./fax: +36 (47) 352-259

elő tagjaik között. A közönségnapon motorki-

E-mail: tokaj@tourinform.hu

állítás, motorszépségverseny, robogóverseny,

Tokaj – Filmmustra

ügyességi verseny szórakoztatja a közönséget. A rendezvény lényeges pontja a közös motoros

2007. 08. 02–2007. 08. 04.

túra különböző úticélokkal.

Cím: 3910 Tokaj, Kossuth tér

Helyszín: Vilyvitányi kemping

E-mail: Honlap: www.tokaj.hu

2007. 08. 15–2007. 08. 20.

3910 Serház u. 1.

Cím: 3980 Sátoraljaújhely

2007. 10. 05–2007. 10. 07.

borvidéki település. 3 napon át nonstop zajlanak

Sátoraljaújhely – XIX. Zemplén Nemzetközi Néptáncfesztivál Helyszín: több helyszín

Tokaj – Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

Információ: Tokaj Tourinform

Cím: 3991 Vilyvitány, Somogyi u. 108. Tel.: +36 (30) 915-23-22

Tel./fax: 47-352-259 E-mail: tokaj@tourinform.hu

Tel.: +36 (47) 32-17-27 Fax: +36 (47) 32-14-43 E-mail: ujhely-kossuthmk@internetker.hu

Tokaj és térsége

Honlap: www.satoraljaujhely.hu


110

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység


Édes nedűk hazája

4

111

Nagyköz Vendégház

Rókabérc Vadászház

üdülőház 3903 Bekecs, Béke u. 3. Tel.: 47/560-059 Fax: 47/362-052 e-mail: zemplen.tourist@t-online.hu www.zemplentourist.hu

panzió 3932 Erdőbénye, Külterület Tel.: 30/440-9233 Fax: 47/560-059 e-mail: zemplen.tourist@t-online.hu www.rokaberc.hu

gyerek- 50%

Ár Ft/fő

150 Főszezon

Elő- és utószezon

2400

2400

10

Ár  /fő

10

csoport-10%, gyerek- 50%

Ár Ft/fő

Főszezon

Elő- és utószezon

4500

4500

20

20

Ár  /fő

Pallavicini Kastélyszálló*** hotel 3874 Pusztaradvány, Kossuth u. 11. Tel.: 46/448-317 Fax: 46/448-320 e-mail: mail@pallavicini.hu www.pallavicini.hu 6

1

Ár Ft/fő Ár  /fő

Cukormúzeum

3 éves korig ingyenes, 3-12 év- pótágyon 50% Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

8900-13 400

8900-13 400

17 800-26 800

35-54

35-54

70-108

3900 Szerencs, Gyár u. 1.

Végardó Strandfürdő

Sárospataki Vár 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet út 19. e-mail: rakmuzsp@axelero.hu

kemping 3950 Sárospatak, Határ u. 6. Tel.: 47/311-639 Fax: 47/311-404 www.sarospatak.hu

30 100 200 4 év alatt ingyen

Főszezon Felnőtt: 1200 | diák (14 év felett): 800 |diák (4-14 év): 700, Lakókocsi: 1300 |Sátorhely: 1000 |faház: 6350-8100

Ár Ft/fő

Tokajbor-Bene Pincészet

Aranykavics Apartmanház és Horgásztanya (II. osztály) panzió Hernádszurdok, Külterület Tel.: 46/587-315; 587-316 www.aranykavicshorgasztanya.hu

24

3916 Bodrogkeresztúr, Felső u. 50. Tel.: 47/396-017 • Fax: 47/396-017 e-mail: tokajbor-bene@secnet.hu • www.tokajbor-bene.hu

gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Ár Ft-ban

3000

3000

Ár -ban

12

12

csoportos 8%

Tokaj és térsége

40

2


Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

112

12+60

2

30

Ár Ft/fő

Ifjúsági Szállás

Völgy Vendégház

falusi vendéglátás 3973 Cigánd, Iskola u. 10. Tel.: 47/534-012 Fax: 47/534-012 www.cigand.hu

3815 Szanticska, Völgy u. 7. e-mail: volgyvendeghaz@szanticskavv.hu www.szanticskavv.hu

10

200

Főszezon

Elő- és utószezon

1800

1800

Tokaji Ferenc Gimnázium SZKI és Kollégium

3

gyerek 50%

Ár Ft/fő Ár  /fő

Főszezon

Elő- és utószezon

2500

2500

10

10

Múzeumkert Panzió (III. osztály)

70 9

panzió 3988 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 268 Tel.: 47/321-889 e-mail: muzeumkert@freemail.hu www.zemplen.hu/muzeumkert

250

ifjúsági szállás 3910 Tokaj, Bajcsy-Zs. u. 18-20. e-mail: tfgimnazium@freemail.sulinet.hu www.tfg.hu

7

Főszezon Ár Ft/fő

2

Ár Ft/fő

1900 négyágyas szobában, 4400 szoba/éj kétágyas szobában

Ár  /fő

Enyh-hely Vendégház

200

csoport 25%, gyerek 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

4000

3500

7000

4000

16

14

28

16

Kastély Vendégház

4 gyerek 50%

panzió

falusi vendégház 3837 Felsőgagy, Arany J. u. 12. Tel.: 30/361-6686 Fax: 46/315-030 e-mail: kocsaeva@freemail.hu

3885 Boldogkőváralja, Major út 4. Tel.: 70/319-0925 e-mail: petihmen@index.hu www.boldogkovaralja.hu 10

Ár Ft/fő Ár  /fő

Főszezon

Elő- és utószezon

2300

2300

8

8

Novák Vendégház

6 250

3910 Tokaj, Tarcali u. 62. Tel.: 47/352-961 www.novakpanzio.hu

Ár  /fő

csoport 10%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

3500-4000

3000-3800

14 000 2 fő

18 000 2 fő/2 éj

16

14

56 2 fő

gyerek 20-40%

Főszezon

Elő- és utószezon

2600-3200

2600-3200

Toldi Fogadó

15

panzió

Ár Ft/fő

Ár Ft/fő

6

72 2 fő/2 éj

panzió 3910 Tokaj, Hajdú köz 2. Tel.: 47/353-403 Fax: 47/353-402 e-mail: info@toldifogado.hu www.toldifogado.hu

Ár Ft/fő

20 250 csoport 10% gyerek (12 éves korig) 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

8000

7500


Édes nedűk hazája

113

Árvay és Társa Pincészet

Vár Vendéglő Panzió (I. osztály)

2 250

panzió 3950 Sárospatak, Árpád u. 35. Tel.: 47/311-370 • Fax: 47/311-370 e-mail: info@varvendeglo.hu www.varvendeglo.hu

vendégszállás

3910 Tokaj, József A. u. 2. e-mail: tokaj.hetfurtos@t-online.hu www.arvaybor.hu

Ár  /fő

Főszezon

Elő- és utószezon

13 000

13 000

50

50

Ár Ft/fő Ár  /fő

6

200

csoport 10%

Főszezon

Elő- és utószezon

Különleges, ünnepi ajánlatok

6500

6000

7800 fő/éj

26

24

32 fő/éj

Hotel HunoR****

Júlia Vendégház

3980 Sátoraljaújhely, Torzsás u. 25. Tel.: 47/521-521 • Fax: 47/521-522 e-mail: hotelhunor@internetker.hu www.hotelhunor.hu

fizetővendéglátás

3950 Sárospatak, Határ u. 6. Tel.: 47/312-871 Fax: 47/511-363 e-mail: nemet2000@axelero.hu

60+20 pótágyon

Ár Ft/fő Ár  /fő

26

4

200

csoport 10%, gyerek (12 éves korig) 50%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

7950

7950

Wellness csomag 22 500

Nászutas csomag 46 900

32

32

Wellness csomag 154

Nászutas csomag 185

200

Tokaj és térsége

Ár Ft/fő

12+8


Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

114

3

Novák Endréné

3 4

falusi vendéglátás

gyerek 20%,

3989 Mikóháza, Rákóczi u. 1. Tel.: 47/308-058

Ár Ft/fő Ár  /fő

diák 10%, család 10%, nyugdíjas 10%

Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

2500

2300

5500

7500 fő/3 éj

9

8

21

29 fő/3 éj

Tokaj Kereskedőház ZRt. Tolcsva Waldbott Pince és Szegi pince 3934 Tolcsva, Petőfi u. 36–40. (központ) Tel.: 47/384-164 • Fax: 47/384-816 • E-mail: marketing@tkrt.hu www.tkrt.hu


Édes nedűk hazája

115

Tokaj-Hegyaljai Borút Egyesület

Kőkapu*** Kastélyszálló

Kőkapu… ahol a csend kezdődik

3994 Kishuta, Kőkapu u. 2. e-mail: kokapu@axelero.hu www.kokapu.hu

A Zempléni-hegységben vadregényes tájon, egy kis tó partján, magasodó sziklaszirten áll a Kőkapu Kastélyszálló, melyet a Károlyi család építtetett. Tiszta levegője, élővilága, hegyi forrásai igazi vonzerőt jelentenek. Napjainkra a kastély egy gyönyörű üdülőkomplexummá bővült. A természeti adottságokon túl bő programajánlattal és szolgáltatásokkal fogadja az idelátogató vendégeket. Főszezon

Elő- és utószezon

Hétvégi csomagár (3 nap, 2 éj)

Különleges, ünnepi ajánlatok

9300

7980

17 300

36 000 fő/3 éj

40

35

70

150 fő/3 éj

Ár Ft/fő Ár  /fő

120

30

4

3915 Tarcal, Fő u. 61. Telefon: 47/580-444 • Fax: 47/580-441 E-mail: tarcal@tarcal.hu

3910 Tokaj, Jókai u. 42.

Tokaj és térsége

Telefon: 47/352-919 Fax: 47/352-919 E-mail: wineart@enternet.hu


116

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység

Csomagjainkban foglalt szolgáltatások: Szállás Bodrog Wellness**** szálloda erkélyes, fürdőszobás, tv-s, minibáros, légkondicionált szobáiban, bőséges svédasztalos reggeli, érkezéskor üdvözlőital a Bowling Club & Sörözőben, félpanziós ellátás (az egyik gyertyafényes vacsora), fürdőköpeny-használat, a wellness részleg térítésmentes használata (úszómedence, pezsgőfürdő, sókamra, finn szauna, gőzkabin, fitness terem), 6 perc turbószolárium és 20 perc infraszauna-használat, tokaji borok kóstolása (Tokaji furmint, hárslevelű, száraz- édes szamorodni, 3 puttonyos aszú) a Rákóczi-vár szomszédságában lévő termelői pincében.

BODROG WELLNESS SZÁLLODA **** Wellness pihenés Sárospatakon A Bodrog Wellness Szálloda szobái központilag klimatizáltak, fürdőszobásak, szatelit tv, minibár szolgálja a vendégek kényelmét. Szolgáltatásaink: suovenir bolt, 170 fős étterem, grillterasz, 60 fős konferenciaterem, új wellness részleg (úszómedence, jakuzzi, finn- és infraszauna, gőzkabin, sókamra, szolárium, fitness-részleg. Bowling Club & Sörözőnkben egy kétpályás bowlingpályát találhatnak vendégeink. Konferenciák szervezése 300 főig. AKCIÓS CSOMAGJAINK: • 3 nap / 2 éjszakás Wellness pihentető csomagárunk: 19 950,- Ft/fő+IFA kétágyas szobában. • 4 nap / 3 éjszakás Wellness pihentető csomagárunk: 26 900,- Ft/fő+IFA kétágyas szobában. • 6 nap / 5 éjszakás Wellness pihentető hét csomagárunk: 41 900,- Ft/fő+IFA kétágyas szobában. • 6 nap / 5 éjszakás Nászutas csomagárunk: 46 900,- Ft/fő+IFA kétágyas szobában. • 5 nap / 4 éjszakás Senior pihentető hétköznapok csomagárunk: 28 900,- Ft/fő+IFA kétágyas szobában (Ezen csomagunk hétfőtől péntekig érvényes, a csomag nem tartalmazza a borkóstolást!)

Tengerszem Camping A végardói meleg vizű fürdő szomszédságában található a Tengerszem Camping. 3 csillagos, parkosított, 4 ha-os területen helyezkedik el. 45 db, többségében 2-4-6 személyes, összkomfortos üdülőházzal, élősövénnyel elválasztott sátor- és lakókocsihelyekkel várja kedves vendégeit. Osztálykirándulások, nyári táborok és minősített erdei iskolák elhelyezése. Szállás már 1050, Ft/főtől. Szolgáltatásaink: étterem, büfé, közösségi terem, saját fürdőmedence, teniszpálya, egyéb sportolási lehetőség, telefon, értékmegőrzés, hűtőbérlési lehetőség

Programajánlataink: Reneszánsz lakoma a sárospataki vár eredeti környezetében a reneszánsz udvar életének mozzanatait idézi fel korhű megjelenítéssel. A vigasságot hoppmester irányítja. A vendégeket reneszánsz kori tárogatómuzsikával szórakoztatják a művészek. Az 6-8 fogásos lakoma étkeinek nemeit a Vendéglátóipari Múzeumban található - eredeti - receptek alapján állítjuk össze. A lakoma időtartalma 2-3 óra, az ételsor bőséges, az italfogyasztás pedig korlátlan. Sárospataki városnézés idegenvezetéssel Sárospatak a magyar műemlék városok gyöngyszeme, a festői szépségű Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog folyó partján fekvő kulturális és idegenforgalmi központ. Neve a magyar történelem fényes napjait, a szabadságharcok oroszlánjait, a Rákócziakat idézi. A híres építész - Makovecz Imre - által tervezett épületek is sok turistát vonzanak. Hajókirándulás a vadregényes Bodrog folyón Tokajba. A hajóút 2,5 óra, utána Tokaj város nevezetességeinek megtekintése, borkóstolás, majd autóbusszal visszaindulás Sárospatakra. Zempléni kirándulás. A környék bővelkedik látnivalóban. Várja Önöket a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok Széphalomban, a Hollóházi porcelángyár, a füzérradványi Károlyi-kastély, a gönci Károli Gáspár Múzeum és Bibliakiállítás. Igény szerint bor- és vártúrák szervezése. Információ: Bodrog Wellness**** Szálloda 3950 Sárospatak, Rákóczi u. 58. Tel.: 47/311-744, 47/312-744 (Tengerszem Camping) • Fax: 47/311-527 e-mail: bodrog@axelero.hu • honlap: www.hotelbodrog.hu

Hotel König Sátoraljaújhely A város főutcáján történelmi környezetben, a Nagytemplom szomszédságában várja Önt a szálloda 27 db légkondicionált szobájával, 150 fős éttermével, 60 fős különtermével. Zárt parkoló térfigyelő rendszerrel. Tel.: 47/523-400 • Fax: 47/523-402 e-mail: konighotel@axelero.hu • www.hotelkönig.hu 50 1 200


Édes nedűk hazája

117

Gróf Degenfeld Kastélyszálló****

A Tokaj-hegyaljai borvidék szívében, Tarcalon a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon található négycsillagos Kastélyszálló, amely szeretettel várja a kitűnő borokat, természetet szerető, igényes kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A hotel tagja a Small Luxury Hotels of the World nemzetközi szállodaláncnak. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaj egyik vezető pincészete. Tokaj-Hegyalja tradicionális borkülönlegességei (szamorodni, fordítás, aszú) mellett a birtok magas minőségű késői szüretelésű, félédes, édes, valamint száraz és félszáraz borokat készít a borvidék hagyományos szőlőfajtáiból. A birtok két egymást követő évben, 2005-ben és 2006-ban az Év legjobb pincészete versenyen második helyezést ért el, boraik számos nemzetközi versenyen érnek el komoly eredményeket. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok központjában álló, egykori kúriából kialakított négycsillagos kastélyszállodában húsz kétágyas szoba és egy lakosztály áll a vendégek rendelkezésére. Szállodánk 2006. évben elnyerte az „Év szállodaszobája” címet. A kastélyszálló éttermében ínyenc konyha, a legjobb tokaji borok, egyedi italválaszték, udvarias kiszolgálás várja az idelátogatókat. A tokaji borok iránt érdeklődőknek magyar, angol és német nyelven vezetett pincelátogatást és borkóstolást ajánlunk, amely során 6, 7 és 8 különböző bort kóstolhatnak az érkezők. A kikapcsolódást a parkban tehető séta, egy jó könyv olvasása és a szökőkút csobogása adta felüdülés mellett feszített víztükrű úszómedence, szauna, masszázs, teniszpályák, pincetúra biztosítja. A hotel saját sofőrrel rendelkező 8 személyes minibuszát biztosítjuk a borvidék nevezetességeinek látogatására, továbbá programok szervezésével gondoskodunk a minél kellemesebb időtöltésről. Gasztronómia Mind a Kastélyszálló étterme, mind a Tokaj város főterén található Degenfeld Étterem az ételek és borok harmóniáját garantálva valódi gasztronómiai élményeket kínál. A tokaji borleves vagy a tradicionális tokaji halászlé kihagyhatatlan fogás vendégeink asztaláról. Programcsomag ajánlat • 2 éjszaka superior szobában vagy lakosztályban reggelivel Vendégeink az elutazás napján 15.00 óráig vehetik igénybe a szobákat • félpanziós ellátás a Kastélyszálló éttermében • Degenfeld Pincészet megtekintése és borkóstoló • Két további neves tokaj-hegyaljai borászat megtekintése és borkóstoló Programcsomag ajánlataink aktuális árlistája honlapunkon tekinthető meg.

Elérhetőségek Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet 3915 Tarcal, Terézia kert 9. Tel.: +36-47/380-173 • Fax: +36-47/380-149 E-mail: degenfeld@degenfeld.hu www.degenfeld.hu

Gróf Degenfeld Kastélyszálló 3915 Tarcal, Terézia kert 9. Tel.: +36-47/580-400 • Fax: +36-47/580-401 E-mail: hotel@degenfeld.hu www.hotelgrofdegenfeld.hu

Degenfeld Palota Étterem /Pinceborozó /Borszaküzlet /Konferenciaközpont /Panzió 3910 Tokaj, Kossuth tér 1. Tel/fax: 47/552-174 • E-mail: palotaetterem@degenfeld.hu www.degenfeldpalota.hu

Tokaj és térsége

Programlehetőségek Városnéző kirándulások (Tokaj, Sárospatak, Szerencs, Kassa) Fürdőzés (Miskolc-Tapolca, Tiszaújváros) Lovas hintózás a környéken Gyalogos, kerékpáros és vízi túrák


Természetesen

118

AUTOMATA TOURINFORM VONAL (0–24 h): 06-80/630-800 TOURINFORM TELEFONOS SZOLGÁLAT (0-24 h) : 06-1/438-8080 E-mail: info@itthon.hu | www.itthon.hu

Abaújszántó | 3881 Szent István tér 4. Tel.: 47/530-063 | Tel./fax: 47/330-053 E-mail: abaujszanto@tourinform.hu

Aggtelek | 3759 Baradla oldal 3.

Szezonális

Tel.: 48/503-001 | Fax: 48/503-002 E-mail: aggtelek@tourinform.hu

Balassagyarmat | 2660 Köztársaság tér 6. Tel.: 35/500-640 | Fax: 35/500-641 E-mail: balassagyarmat@tourinform.hu

Bátonyterenye | Molnár S. u. 1–3.

Szezonális

Tel.: 32/553-320/38 | Fax: 32/355-551/38 E-mail: batonyterenye@tourinform.hu

Dédestapolcsány | 3643 Petőfi u. 24. Tel./ fax: 48/501-037 E-mail: dedestapolcsany@tourinform.hu

Edelény | 3780 Borsodi u. 7. Tel./ fax: 48/342-999 E-mail: edeleny@tourinform.hu

Eger | 3300 Bajcsy-Zsilinszky u. 9. Pf. 263. Tel.: 36/517-715 | Fax: 36/518-815 E-mail: eger@tourinform.hu

Encs | 3860 Petőfi u. 20–22. Tel.: 46/587-389 | Tel./ fax: 46/587-390 E-mail: encs@tourinform.hu

Gyöngyös | 3200 Fő tér 10. Tel./ fax: 37/311-155 E-mail: gyongyos@tourinform.hu

Hollókő | 3176 Kossuth u. 68. Tel.: 32/579-011 | Tel./ fax: 32/579-010 E-mail: holloko@tourinform.hu

Kazár | 3127 Diófa u. 13. Tel.: 32/341-360 | Fax: 32/341-363 E-mail: kazar@tourinform.hu

Mezőkövesd | 3400 Szent László tér 23. Tel.: 49/500-285 | Fax: 49/500-286 E-mail: mezokovesd@tourinform.hu

Miskolc | 3525 Selyemrét u. 1. (megyei) Tel./ fax: 46/508-773 E-mail: borsod-m@tourinform.hu

Miskolc | 3525 Városház tér 13. (városi) Tel.: 46/350-425, 46/350-439 | Fax: 46/348-921 E-mail: miskolc@tourinform.hu

Salgótarján | Fő tér 5. Tel.: 32/512-315 | Tel./fax: 32/512-316 E-mail: salgotarjan@tourinform.hu

Sárospatak | 3950 Eötvös u. 6. Tel.: 47/315-316 | Tel./ fax: 47/511-441 E-mail: sarospatak@tourinform.hu

Sátoraljaújhely | 3980 Kossuth tér 5. Tel./ fax: 47/321-458 E-mail: satoraljaujhely@tourinform.hu

Szécsény | 3170 Ady E. u. 4. Tel./ fax: 32/370-777 E-mail: szecseny@tourinform.hu

Tokaj | 3910 Serház u. 1. Tel.: 47/552-070 | Tel./ fax: 47/352-259 E-mail: tokaj@tourinform.hu


Kalandozás Észak-Magyarországon

Természetesen...

kalandozás Észak-Magyarországon

119


120

Természetesen

A kiadványban szereplő árak 2007. évre érvényesek. A 2008. évi árak tekintetében kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a szolgáltatókkal. A programok időpont- és helyszínváltozásának jogát a rendezők fenntartják. A kiadvány kéziratának lezárása: 2007. február 1. Kiadta a Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság

www.nordtur.hu | www.itthon.hu | www.hungarytourism.hu A kiadvány elkészítésében közreműködtek: Tervező és kivitelező: Lézerpont Stúdió Kft., Miskolc

Fotók: Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság archívum | Észak-magyarországi RIB archívum Térkép: Pannon Remark Kft., Pécs • Nyomás: Komáromi Nyomda és Kiadó Kft., Komárom

Természetesen Kalandozások Észak-Magyarországon  
Természetesen Kalandozások Észak-Magyarországon  

Észak Magyarország turisztikai katalógusa 2007

Advertisement