Page 1

K S R O N IFGE R B TIVA S E F 017 2 NORSK BRIDGE FESTIVAL 2{ 7. – 13. AUGUST 17 JUNIORLEIR 30. JULI – 4. AUGUST NM JUNIOR 2. – 3. AUGUST MARIT SVEAAS IBT 2017 4. – 6. AUGUST

{ ♦ ♣ ♠

Drammen


DRAMMENSBRIDGEN ER KLAR FOR FESTIVAL:

- VELKOMMEN SKAL DU VÆRE! I Drammen er de klare for sommerens store høydepunkt, Norsk Bridgefestival. Vi har tatt en prat med lederne i de to bridgeklubbene i byen. De håper nettopp du vil ta turen i august, og forteller her hva du kan forvente av Drammen.

AV KRISTIAN B. ELLINGSEN - Byen har god overnattings­ kapasitet, men det lønner seg å være tidlig ute med bestilling for å få det en vil ha, oppfordrer Morten Olsen. Per Arvid Andersen er leder i Konnerud BK, som en den andre bridgeklubben i Drammen. Også han tror årets bridgefestival vil bli en suksess.

- Vi tror på enda flere deltakere enn det var i Fredrikstad i fjor. Det er et spennende festivalprogram med noe for enhver smak, og vi unngår kollisjon med den svenske bridgefestivalen. Dessuten er Drammen svært sentralt plassert på Østlandet, noe som gir mange muligheten til å avlegge festival­ byen et besøk, sier Morten Olsen, leder i Drammen Arbeiderforening BK.

- Vi ønsker velkommen og håper alle vil få flotte opplevelser i Drammen, både ved bridgebordet og ellers, sier han. HVA KAN VI SÅ FORVENTE OSS AV ÅRETS FESTIVALBY? Både Morten og Per Arvid forteller at det har vært en voldsom utvikling i Drammen de siste årene. Det har rett og slett blitt en finere by med elvepromenade i naturskjønne omgivelser, flotte bygninger og en rekke populære spisesteder.

Også for de tilreisende som kommer med fly er det kurant å komme seg til Drammen. Det går titt og ofte tog fra Gardermoen, og turen tar en knapp time. 2


- Mange drammensere har følt at vi ofte havner litt i skyggen av Oslo, at Drammen bare er et stoppested på vei inn til Oslo. Nå har det vært en voldsom vekst de siste årene og byen er populær både å bosette seg i og besøke, sier Morten.

- Her har de veldig god mat som kan nytes både innendørs og utendørs. De har en variert meny med kjøttog fiskeretter og tapas, sier Morten, og gjør det klart at han anbefaler bridgespillerne å avlegge denne restauranten et besøk.

- Og så har vi et av Norges beste fotballag i Strømsgodset, som det blir spennende å følge i år, skyter Per Arvid inn.

Videre anbefales tapasrestauranten Anchas Bodega, som ligger like ved Bragernes Torg. - Det er en godt besøkt restaurant hvor man anbefales å bestille bord på forhånd for å være sikker på å få plass, informerer Per Arvid.

Han forteller videre at det finnes tilbud for den som vil ha litt avveksling fra bridgen. - Drammen Teater anbefales for den som ønsker å bli underholdt. Videre har vi Spiralen, en tunnel som fører til Spiraltoppen hvor det er fin utsikt mot Oslofjorden. Dette er utgangspunktet for mange flotte turløyper i Drammensmarka. Liker du å ta deg en dukkert er Drammensbadet populært, og for den som liker shopping har også byen litt å by på på det området, sier Per Arvid.

Det ligger også flere fine restauranter i området rundt festivalhotellet, blant annet Ypsilon Bar, som serverer salater, supper, burgere og andre småretter. - Uansett er det relativt korte avstander og mange restauranter innenfor et lite område, så det bør være mulig å finne noe for enhver smak, forsikrer Morten. O’Learys har ganske nylig åpnet i Drammen og er et populært sted for den som vil få med seg en fotballkamp under måltidet. En annen populær fotballpub er Goggen.

ANBEFALTE SPISESTEDER Ifølge de lokale klubblederne er Skutebrygga det beste spisestedet i Drammen. Restauranten ligger på Bragernes i sentrum, ved enden av Bybrua. 3


- Så har vi Dickens, som er en av de tradisjonsrike pubene i byen. Her har vi for øvrig gjenopptatt en gammel tradisjon med lørdagsbridge, noe som er veldig populært. Med andre ord er de vant med å ta imot bridgespillere der, humrer Per Arvid.

synes også det er viktig å kunne tilby aktiviteter som kan samle folk etter at spillinga er ferdig, forteller Morten engasjert.

FOKUS PÅ DET SOSIALE Tradisjonen tro vil det arrangeres kveldsturneringer, men det planlegges også en del andre sosiale tiltak som vil foregå på kveldstid. En bridgefestival består nemlig av mer enn bare å spille bridge.

- Da jeg fylte 50 for et par år siden inviterte jeg til singelturnering med hele 60 spillere! Det er et av mine beste bridgeminner. Det deltok spillere på alle nivåer. Hovedpoenget er at man kan samles å ha det hyggelig med bridgen sammen, enten man er stormester eller relativt fersk, forteller Morten Olsen.

Han kan selv skrive under på at det sosiale aspektet ved bridgen er svært viktig.

- Det vil være en bridgepub hvor bridgespillerne kan samles for å ha en sosial kveld sammen med gamle venner og nye bekjentskaper. Kanskje vil det også være interesse for å diskutere dagens spill, undrer Morten.

Både i Drammen Arbeiderforening BK og Konnerud BK gleder de seg til Norsk Bridgefestival, som blir et av høydepunktene både for de lokale bridgespillerne og oss som kommer tilreisende fra andre steder i landet. Og klubblederne kan forsikre om at vi vil bli godt mottatt i Drammen.

Det planlegges quiz, underholdning og muligens meldekonkurranser i et forsøk på å fornye aktivitetstilbudet om kvelden.

- Drammenserne er hyggelige, inkluderende og lite snobbete, så alt skulle ligge til rette for at du vil få et fint opphold i byen vår, avslutter Per Arvid Andersen.

- Dette blir bra! Bridgefestivalen i Drammen skal være for alle bridgespillere uansett nivå. Det skal finnes tilbud for alle, og vi

4


SOSIALE TILTAK Norsk Bridgefestival inneholder et variert program; Norgesmesterskap er seriøse og viktige turneringer, mens kveldsturneringer og andre aktiviteter skal være sosiale og hyggelige. Kort fortalt ønsker vi at festivalen skal være et tilbud både til deg som satser mest på gode resultater og deg som synes det er like viktig å delta. Polkadottrøyen Det blir en egen konkurranse i ensesjonsturneringene hvor spilleren med mest poeng får en egen polkadottrøye og premie!

NBF ønsker derfor å styrke den sosiale profilen under årets festival med følgende tiltak: Pianobar Vi vil forsøke å avholde noen kvelder med egen pianobar hvor allsang og dans står i fokus.

Nybegynnertreffet Vi arrangerer også i år eget begynnertreff, denne gangen samtidig med selve festivalen slik at alle blir samlet på ett sted – les mer om dette et annet sted i guiden

Meldeduell Ta med deg makkeren din eller finn en ny en og vis at du er best til å melde!

Makkergaranti Vi har makkergaranti i alle åpne festivalparturneringer! Kommer det et ulikt antall uten makker stepper garantisten inn – kommer det et likt antall uten makker spleiser vi dere på best mulig måte.

Quiz Ryktene sier at vår egen president, Kari-Anne Opsal (tidligere deltaker i QuizDan) skal være quizmaster! Er du smartere enn dine felles bridgespillere? Par i ♥ Egen premie i NM Mix Par til par hvor begge spiller har maks hjerternål med krans. Vi kan vel røpe at premien er av det romantiske slaget!

Bridgefest Om interessen er tilstede vil vi arranger en bridgefest for alle deltakere den siste helgen. Mer informasjon kommer senere!

Handicapturnering Vi skal for første gang på festivalen arrangere en turnering hvor absolutt alle har like stor sannsynlighet for å vinne!

Minipass Betal en pris – spill så mange åpne festivalpar og kveldsturneringer du måtte ønske! Ta turen til Drammen og bli med på moroa! 5


HILSEN TIL FESTIVALEN «Den beste uka i året», sier ei jeg kjenner. Det er da vi møtes for å dyrke hobbyen vår: bridge - det edleste av alle kortspill. Vi treffer likesinnede fra hele landet, konkurrerer, sosialiserer, diskuterer gammelspill og deler anekdoter om bridgespillere som fremdeles er blant oss, og om noen som er gått bort.

quiz og meldedueller. Til sist er planen at vi skal arrangere fest (ikke bankett) mellom mixpar og mixlag-turneringene. Vi tror og håper at dere vil like både den nye festivalbyen og de nye/gjeninnførte trivselstiltakene. For det andre er det gjort endringer i turneringsprogrammet. Dels for å unngå kollisjon med den svenske bridgefestivalen, dels for å samordne med Marit Sveaas-turneringen som i år skal arrangeres i Operaen, og ikke minst for å få et program som både tiltrekker seg bredden og eliten av våre medlemmer. På vanlig vis skal norgesmestere kåres, men flere nyvinninger skal gjøre det mer attraktivt å delta for vanlige klubbspillere. Her vil jeg nevne skyggeturneringer, turnering med handicap-system, Par i♥, polkadott-trøyen og festivalpass på Bridge for alle-turneringene.

Vi i Norsk Bridgeforbund er heldige. Dyktige folk har klart å skape en bridgefestival som år etter år engasjerer og samler mange av organisasjonens medlemmer. Festivalen er viktig for å skape entusiasme og engasjement blant medlemmene våre, og den gir årlig organisasjonen vår et løft. Men besøkstallene har dalt de siste år. Mange har tatt til orde for endringer. Styret gjør et hederlig forsøk på å revitalisere bridgefestivalen ved å gjøre noen store og noen små grep, samtidig som vi skal beholde noe av det kjente og kjære.

Til sist må det framholdes at det arrangementstekniske som vanlig er i de trygge hendene til festivalgeneral Inger og hennes dyktige stab.

For det første blir det ny festivalby Drammen. Fra at det var bedre med en dram i timen, enn en time i Drammen, har byen som fugl fønix steget av asken og gjenskapt seg selv som den trendige Elvebyen. Byen har mye å by på; koselige små restauranter, gangavstand mellom kollektivtransport, spillerhotell og spillelokalet. Videre har vi inngått et samarbeid med Union scene hvor vi kan ha sosiale arrangementer på kveldene. Vi gjeninnfører Pianobar, og sportssjefen har lovd å spille (så vi andre kan synge høyt og lenge). Vi skal prøve å arrangere

Etter mitt syn gjenstår det bare en ting for at det skal bli en braksuksess: Dere må komme og skape god gammeldags festivalstemning. Hjertelig velkommen til Drammen på bridgefestival! Vennlig hilsen KARI-ANNE OPSAL PRESIDENT

6


VELKOMMEN TIL DRAMMEN På vegne av Drammen kommune, vil jeg ønske deltagere og arrangører velkommen til Drammen. Velkommen også til et av de største arrangementene som er i Drammen og Drammenshallen i 2017. Vi setter stor pris på at Norsk Bridgefestival flytter til Drammen med Drammenshallen som festivalarena hele syv dager til ende.

Drammen er en by i endring. Ren elv, elvepark, satsing på sentrum, samt få gjennomgangstrafikken ut av sentrum, har vært viktige forutsetninger for den byutvikling vi i dag ser resultatene av og som vi høster nasjonale og internasjonale priser for. Jeg håper dere vil ta byen i bruk mens dere er her. Bruke områdene langs elva og ta en tur over Ypsilon.

Drammen får i dag både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet for sin byutvikling gjennom mange år. Vi ønsker at Drammen skal fremstå som en innbydende by både for innbyggere og tilreisende, og er derfor veldig glad for at bridgespillerne fyller byen med aktivitet.

Tilslutt vil jeg ønske alle deltakere lykke til. Jeg håper dere alle klarer å yte deres beste disse dagene og at dere i ettertid vil tenke tilbake på disse dagene i Drammen med glede.

Vennlig hilsen Drammen kommune har nå over 67.000 innbyggere, mens det bor over 110.000 mennesker i tettstedet Drammen. Byen ligger vakkert til ved Drammenselva mellom Bragernes- og Strømsåsen.

TORE OPDAL HANSEN ORDFØRER

Byen er kjent som ”byen ved elva”. I Drammen kan du kombinere storbyens kulturliv med friluftsliv og rekreasjon i de praktfulle områdene i Drammensmarka. Drammen er fylkeshovedstad og trafikknutepunkt for båt, bil og bane.

7


38

ak

Eikervei

Globus Hotell

7

Scandic Park

te

An

Ha

ate

Th u

ug

es ga te

ne sg ate

Ha u

282

Øv re S

Dramm ensel va

ge sg

Drammen park

to rg a

te

Øv re

282

3

282

Sundhaugg

Tha

ate Ha ug

es g

7

Sto rga

te

Grø nla nd

Bragernes kirkegård

me

dre as

m

ate

Øv re Sto rga

te

Gr øn

lan d

282

ra s

se

ør

ak

Danvik

n

te ga

Marienlyst

rein er s

Or df

S k b kol eg Danvi a

27

er I

ng

eb rig tse ns

ta

r age

hw Sc

ga

en

te

ken

k liba

F

trøm terr asse

g tz

ar

Da m

ve ien

8 v

S

ie ve

8

Åsv ei

Ås

G

Tambur g a ta

te

ga

te r

ke n

trø m

Sc he itl ies

en

a kk Str øm b

To

Sc h

Smithestrømsveien

en

Smithestr

Sk og liv eie n

n

ke n

Haukå sb ak

ø

k egata

tu

282

ta

1. S

ek

ås

5 Dramm

36

a nv i kg Da

e

se ras ter røm

27

2. S

Str øm s

d

gat

sse

n

an

ate

g rgs øbe er S d e P

e a ss terr

je rnveie

Blektj ernve ien

lle

ei e

e

Ko

nv

kt

t 3. S

Camping Bl

le bak ke n Ø vr e Ko lle n

øm Str 4.

T nerudg 12ata Hokksund

36

gata

n ke

k ba ge hy

Mar

ra ter røm

11 Drammen Camping

ta stga ienly

t 2. S

27

nl

Museumsparken

iths Sm ten

d g a ta

ke

k leba Ves

36

ata

rudg

6

36

is Chr

alle hs

10 Renskaug Vertsgård36

årn vei en

ru

ne Kon

gate

nes

Thra

cus Mar

gate

Professor Smit

Kon ne

Nybyen

s sted Sehe

Sko gli ve

ien Madam Tveten Gårdshotell

282

Griffenfel ds gate

te

s ga eder s Br and m t Am

B

ei sv

ik Danv

Danvik - Konferanse/ Sundland Catering/Overnatting (Folkehøgskole)

Gr

Onshu usv eie n øm

Grønland

8

9

Byb ru

a

6

Øvre Sto rg

38

ga

42 12

Scandic Ambassadeur Drammen

5

ds

282

11

Clarion Collection Hotell Tollboden

Bergs t

ta

Ga ml

4

ate

ata

3

ge sg

283 Rosenkra ntzgata

Øvr Hamborgstrøm Ham e Sto bo r gga rgat ta e

Overnatting Comfort Hotell Union Brygge (Festivalhotell)

Ha u

We rge lan

eK irke Ga pla mle ss Kir kep las s

te

Drammen stasjon

2

283

Diet rich s ga

Fals en

Drammenshallen

ke n

Am tm an dB an gs ga Ca te pjo ns ga te

sb

Wild hag ens vei

ng ga

an

n ie

283

1

bb

s ga te

Re

Ko

i

te

ve

Hey erda hls g a

Ho tvetv ei

en s

e at


at e

Sv

en

ns Sve ens

DRAMMEN

en se

i en

282

lva

men stasjon

Furu

Lam m ers

e

sving en

ga t

r se ns

Pe de

veien ug

n

ha

ke

ak

Topp

F

e m

D ra m

10 E 18 en

Tomtegata

dv

ei

23

9

Brakerøya Bragerhage n

br ua

Prins O

Tomtegata

283

e

Engen

m

n d ve

kken

en s

Sun dga

Bø rre sen sa

Stra

ne

ge 23 En

Sankt Halvards gate

Søren Lemmichs gate

a

Dr am m

2

an S tr

282

ug

at a

Kjerrat e

4

282

ol

te ga te

282

Læ ru

ms

rua

at e

ga

te

Bjø rn

dga ta

rtz

ta

St ibo lts g

Sc hw a

To llb ug a

41 ga te

of fs

ga

282

at a

Tr es ch ow s

1

ug

Dr am me ns b

Kn

of fs

282

Holmen lb

ate

M

ga

te

41

T

all in gg

41

n

rua Strømsøb

stj er n Bangeløkka e Bjø rn

s

E 18

Dram men sbr ua

te

sg

ga

To llb ug at a

ma nn

lds

at a

kio

E 18

41

Ne u

ns

Strømsø

Kn

or de

Ne dre Storgate

sg ate

ate

Omstedgata

Ol eS te en

sg scar

erlia ag

Solb

lb a

Thornegata

En gene

Losjeplassen

Str an dg a

te

To llb

ta

lle

ta

lb

Dr am

ta

eg a

So

Sagveien

Ne dre

n

e

Eri k

Nedr e Sto rgat e

r ø tv etveie St

e

Gje ter ga

Am

ene

or n

So

g

Eng

gat

in eb

n akke

at

pel ens

en

eie n 38

Sol bakken

Sch we nck ega ta

tm a

C ap

Th

B ra n n posten

npo stv

gat e

L økkeber gv

Bra n

te

nd B lom s ga

s ga

Kirk eg a ta

um Alb

ata

n eie

To m

Fjell heim

e

Råd hu sg

ps

38

Pede r Buc hs g

Alb u

vei

ers

te

Bragernes Aru

ele n

o

e

i en

rgveien ebo

Ber gs t

38

bakken ens Ev

gat

en merfry d v e i S om

rd To

es tu nn

38

in Tom

n ke

38

ms

Br ag er n

det or lej Da

e s gat m

e Sv

Toppenhaug gate

se n

nS ve n

n

eie etv øtv r t S

Frydenberggata Wintherbak

ve i

s vei

d

en nvei

De eldres vei

g

n

E

er

283

n Sta rd va

n veie

p tj Klo

Strøtvet s g

9

A

ys ab

te ga

te

s

ga


OVERNATTING Comfort Hotel Union Brygge Festivalhotell

Avstand til Drammenshallen: 1,4 km BOOKINGKODE: Bridge2017

Tilbud til bridgedeltakere: Enkelrom: 795,Dobbelrom: 945,Trippelrom: 1.095,Frokost inkludert

Drammens beste beliggenhet Comfort Hotel Union Brygge ligger midt i det "nye" Drammen med Drammenselven og Union Scene som nærmeste nabo. I området rundt hotellet finner du et stort tilbud av restauranter, barer og shopping. Hotellet ligger bare få minutters gåtur fra Drammen togstasjon, der du kan ta flytoget til Gardermoen flyplass som ligger en time unna. Comfort Hotel Union Brygge ligger også nære skibakker, golfmuligheter og Drammenbadet - Norges mest moderne innendørs svømmebasseng.

Prisene utgår fra at hotellets 140 rom fylles hele perioden.

følelsen i en suite inspirert av enten AC/DC, Las Vegas, The Beatles eller Flower Power. Her kan vi prate om å få en feeling! Egen bar og restaurant Småsulten eller lyst på ett glass rødt? Kom til vår lobbybar og prat med vår glade personal. For middager anbefaler vi vår fine restaurant To Små Kokker. Her finnes et bredt utvalg av friske og lekre retter. Så klart inngår vår frokostbuffé, med et stort økologisk utvalg, når du bor hos oss. Flott treningsrom Glem ikke treningsklærne når du kommer til oss! Comfort Hotel Union Brygges treningsrom har flere treningsmaskiner, løpebånd og boksesekk. Så klart er det åpent døgnet rundt så du kan trene akkurat når det passer deg.

Det handler om følelse Hotellet har 140 toppmoderne rom med en fargesterk innredning, og fire suiter med ulike rocketemaer. Bekvemmelighet er mer enn møbler med bra komfort - det handler om å kjenne seg hjemme! Få den rette

10

Tekst: visitDRAMMEN.no

visitDRAMMEN.no

Tlf +47 32 21 70 00 Web https://www.nordicchoicehotels.no/ comfort/comfort-hotel-union-brygge/ E-post co.unionbrygge@choice.no


Clarion Collection Hotel Tollboden

visitDRAMMEN.no

Avstand til Drammenshallen: 0,5 km BOOKINGKODE: Bridge2017

Tlf +47 32 80 51 00 Web https://www.nordicchoicehotels.no/ clarion/clarion-collection-hotel-tollboden/

Rom/frokost pr. person pr. dag i enkeltrom Rom/frokost pr. person pr. dag i dobbeltrom Rom/frokost pr. person pr. dag i trippelrom

kr 1095,kr 648,kr 532,-

Rom/frokost inkluderer: - 1 overnatting med frokost - Kveldsmat, 2 varme retter, salater, kjøtt og fisk og en dessert. - Fri kaffe/te hele dagen/Gratis trådløst nettverk/Vafler og frukt

Danvik - Konferanse / Catering / Overnatting (Folkehøgskole)

Tlf 32 26 76 00 / 32 26 76 18 E-post kurs@danvikfhs.no Web danvik.no Avstand til Drammenshallen: 0,4 km

Pris for enkeltrom er 475,- pr/natt Pris for dobbeltrom er 750,- pr/rom pr/natt Prisene inkl. frokost

BOOKINGKODE: Bridge2017

Madam Tveten - Gårdshotell Ringeriksveien 548, 3410 Sylling Tlf +47 979 71 651 E-post post@madametveten.no Web madametveten.no Avstand til Drammenshallen: 19 km

Enkeltrom 995,- rom/natt inkl. bondefrokost Dobbeltrom 1.195,- rom/natt inkl. bondefrokost

BOOKINGKODE: Bridge2017

11


Renskaug Vertsgård Vestsideveien 63, 3400 Lier Tlf 908 21 685 Web renskaug.no Avstand til Drammenshallen: 11,4 km BOOKINGKODE: Bridge2017

Plass til 60 personer Enkeltrom inkl. frokost 725,Dobbeltrom inkl. frokost 875,Leilighet, 3 personer, inkl. frokost 1175,Leilighet, 4 personer, inkl. frokost 1375,Leilighet, 5 personer, inkl. frokost 1575,Alle har tilgang til kjøkken og grillplass.

Drammen Camping NAF 3 stjerner

Web www.drammencamping.no/ Les mer www.visitnorway.no/listings/drammen-camping/17110/ Avstand til Drammenshallen: 5 km

Hytte 450,- pr. døgn Enkel standard, 4 køyer, kokeapparat, felles bad.

Bussforbindelse

Hokksund Camping NAF 4 stjerner

visitDRAMMEN.no

Aktiviteter for hele familien (og laksefiske) Avstand til Drammenshallen: 22 km

Stryken 73, 3300 Hokksund. Tlf +47 32 75 42 42 Faks +47 32 70 08 30 E-post booking@hokksund-camping.no Web hokksund-camping.no

Les mer www.visitnorway.no/listings/drammen-camping/17110/

12


REISEINFORMASJON For festivaldeltakere (og andre) som kommer med fly - informasjon om tog til Drammen.

Fra Oslo Lufthavn - Gardermoen:

Fra Sandefjord Lufthavn - Torp:

• Seks direkte avganger i timen tre med flytoget tre med NSB - i timen

• En avgang med NSB i timen

• Reisetid: 58 min flytoget 59 min NSB

• Pris: 179,- kr (i november 2016)

• Reisetid: 1 time 13 min

Eks. 15. november 2016 mellom kl. 15 og 16:

• Pris: 260,- kr flytoget 215,- kr NSB (i november 2016) Eks. 15. november 2016 mellom kl. 15 og 16:

• Vestfoldbanen kl. 15.42 • Buss fra Torp, se torpekspressen.no

1. NSB: kl. 15.03 2. Flytoget: kl. 15.10 3. NSB: kl. 15.13 4. Flytoget: kl. 15.30 5. NSB: kl. 15.43 6. Flytoget: kl. 15.50 13


AKTIVITETER I DRAMMEN Det finnes mye å gjøre i Drammen og omegn, så hvorfor ikke ta med hele familien til Norsk Bridgefestival? Et knippe aktiviteter for store og små:

DRAMMENSBADET Drammensbadet er nær­m­este nabo til Kongstenhallen, spillearenaen for Norsk Bridgefestival. Badet er Norges største badeland med fem innebasseng, tre utebasseng, stupe­ brett og vannsklier både inne og ute, badstuer, strømkanal, klatrevegg og boblebad. Web http://drammensbadet.no/

SPIRALEN I DRAMMEN Kåret av CNN Travel til verdens 6. mest spektakulære tunnel – spiralen er en fantastisk kjøretur og inngangen til flott naturområde på toppen. Selve spiralen er 1650 meter lang og ender opp 213 meter over havet på Spiraltoppen. Her finnes restaurant med uteservering og byens beste utsikt.

KJØSTERUDJUVET De som søker litt spenning i Drammen, kan være med på guidet vandring i Kjøsterudjuvet – Drammens svar på Grand Canyon. Juvet ligger bare en halv times biltur fra Oslo, og er ca. 1300 meter langt med en stigning på 250 meter. De loddrette veggene er opptil 60 meter høye, og juvet er bare 4 meter bredt på det smaleste.

14


GOLF I DRAMMEN Det finnes flere golfbaner i nærheten av Drammen og kanskje særlig Holtsmark golfbane regnes som en av Norges aller beste golfbaner. Banen er designet av den internasjonalt berømte golfbanedesigner Robert Trent Jones II som har uttalt følgende: «Holtsmark fremstår som mektig og krevende, men likevel innbydende og dertil særledes vakker. I tillegg er det golfmuligheter på Drammen Golfbane. Web http://www.holtsmarkgolf.no/ http://www.drammengk.no/

BADING I DRAMMENSELVA Etter at elven var kraftig forurenset har fornyelsen av Drammen også gjort underverker for elven. I tillegg til å være en av Norges bedre lakseelver er det nå også flust av bademuligheter. For deltakere på bridgefestivalen kan «Copacadrammen» være vel verdt et besøk – dette er strandpromenaden som strekker seg fra bybrua til Holmenbrua med grønne plener, flotte spaserstier, badebrygger og gyllenhvite små strender.

For mer informasjon om opplevelser og aktiviteter i Drammen – besøk VisitDrammen.no

15


Sommerleir med bridge i Drammen –

bare bridge, gjør vi også andre aktiviteter som f. eks. bading i Drammensbadet og utflukter.

allerede 49 påmeldte! Hver sommer arrangerer Norsk Bridgeforbund juniorleir i forkant av Norsk Bridgefestival. Etter at vi i 2012 innførte muligheten til å lære bridge fra grunnen av (ingen forkunnskap nødvendig) på leiren, har deltakelsen økt jevnt.

Allerede 49 påmeldte I skrivende stund er det påmeldt hele 49 unge, håpefulle deltakere i alderen 8 til 24 år. Aldersspennet kan synes stort, men vår erfaring er at dette går overraskende fint. Som vi alle har opplevd, visker bridgen ut aldersskillene, og en på 93 år kan gjerne spille med en 9-åring.

Evigunge Lars Eide, som har oppfostret et helt lag av juniormestere i bridge, er leirleder. I mange år har Lars vært ansvarlig for alt fra turneringsdrift, matlaging og omsorg, men med økende deltakelse har vi heldigvis fått flere hender på plass til å gjøre praktiske oppgaver.

Vi har foreløpig ikke satt et tak på antall påmeldte. Men med dagens antall ledere kan vi ta imot om lag 65 ungdommer. Vi ber interesserte om å melde seg på i god tid slik at vi kan garantere plass. Se http://bridge.no/Laer-bridge/ Juniorleir-2017 for mer informasjon og påmelding.

Bli med på sommerleir – også uten forkunnskap i bridge Sven-Olai Høyland er ansvarlig for nybegynnerkurset, og er sannsynligvis den i landet som har best erfaring i å lære bort bridge til den yngste aldersgruppen. På nybegynnerkurset vil det være hjelpelærere ved nesten hvert bord for å sikre at alle får den veiledninga de trenger.

Fakta om sommerleiren: Sted: Drammen, Danvik skole For hvem Alle juniorer, fra 9-25 år Pris 1490,- inkl. mat og alle felles aktiviteter Når 30. juli – 4. august.

Cirka 1/3 av deltakerne på sommerleiren blir introdusert for bridge for første gang. For at det ikke skal bli

Spørsmål? Kontakt bridge@bridge.no

16


17

Tid NM Flere sesjoner En sesjon Kveld Sosial aktivitet 21.30-23.30 Kveldskosen 1 Quiz 10.00-14.30 Festivalåpning par 15.30-19.30 Monrad lag 1 Junior par 1 Festivalimpen 1 (par) Åpen festival 1 par 21.30-23.30 Kveldskosen 2 Meldeduell 10.00-14.30 Monrad lag 2 Junior par 2 Festivalimpen 2 (par) Åpen festival 2 par 15.30-19.30 Monrad lag 3 Junior par 3 Festivalimpen 3 (par) Åpen festival 3 par 21.30-23.30 Kveldskosen 3 Pianobar 10.00-14.30 Monrad par 1 Veteran par 1 Damer par 1 Åpen festival 4 par 15.30-19.30 Monrad par 2 Veteran par 2 Damer par 2 Åpen festival 5 par 21.30-23-30 Kveldskosen 4 Quiz 10.00-14.30 Monrad par 3 Veteran par 3 Damer par 3 Åpen festival 6 par 15.30-19.30 Mix par 1 Patton 1 (lag) Åpen festival 7 par 21.30-23.30 Kveldskosen 5 Meldeduell 10.00-14.30 Mix par 2 Patton 2 (lag) Åpen festival 8 par 15.30-19.30 Mix par 3 Patton 3 (lag) Åpen festival 9 par 21.30-23.30 Kveldskosen 6 Pianobar 10.00-14.30 Mix lag 1 Festivalhandicapet 1 par Åpen festival 10 par 15.30-19.30 Mix lag 2 Festivalhandicapet 2 par Åpen festival 11 par 21.30-23.30 Kveldskosen 7 Pianobar 10.00-14.30 Mix lag 3 En liten avslutning

Festivalkonge/dronning: Den spilleren som samler flest mesterpoeng i løpet av festivalen Festivalprins/prinsesse: Den spilleren med færre enn 30 MP som samler flest mesterpoeng i løpet av festivalen

Ukedag Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag

TYPE TURNERINGER I NORSK BRIDGEFESTIVAL


PROGRAM Dato

Start

Slutt Aktivitet

Onsdag 2 og 3.8.17 Søndag Søndag Mandag Mandag Mandag Mandag Mandag Mandag Tirsdag Tirsdag Tirsdag Tirsdag Tirsdag Tirsdag

NM junior Par

6.8.17 21:30 23:30 6.8.17 21:30 23:30 7.8.17 10:00 14:30 7.8.17 15:30 19:30 7.8.17 15:30 19:30 7.8.17 15:30 20:30 7.8.17 21:30 23:30 7.8.17 21:30 23:30 8.8.17 10:00 14:30 8.8.17 10:00 14:30 8.8.17 10:00 14:30 8.8.17 15:30 19:30 8.8.17 15:30 19:30 8.8.17 15:30 20:30

Kveldskosen 1 Quiz 1 Festivalåpning Åpen festivalpar 1 Festivalimpen, 1. sesjon NM monrad lag, 1. sesjon Kveldskosen 2 Meldeduellen 1 Åpen festivalpar 2 Festivalimpen, 2. sesjon NM monrad lag, 2. sesjon Åpen festivalpar 3 Festivalimpen, 3. sesjon NM monrad lag, 3. sesjon

Spill Passer for

Alle født 1992 el. sen.

15 Alle -

Alle

30 Alle 27 Ferske + middels 30 Middels + 35 Middels + Ekspert 15 Alle 8

Alle

27 Ferske + middels 30 Middels + ekspert 28 Middels + ekspert 27 Ferske + middels 30 Middels + ekspert 35 Middels + ekspert

Tirsdag 8.8.17 21:30 23:30 Kveldskosen 3 Tirsdag 8.8.17 21:30 23:30 Pianobar

15 Alle -

Alle

Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag Onsdag

9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17 9.8.17

10:00 14:30 10:00 14:30 10:00 14:30 10:00 14:30 15:30 19:30 15:30 19:30 15:30 19:30 15:30 19:30 21:30 23:30 21:30 23:30

Åpen festivalpar 4 NM monrad par, 1. sesjon NM veteran par, 1. sesjon NM damer par, 1. sesjon Åpen festivalpar 5 NM Monrad par, 2. sesjon NM veteran par, 2. sesjon NM damer par, 2. sesjon Kveldskosen 4 Quiz

18

27 Ferske + middels 30 Middels + Ekspert 32 Alle født i 1957 el. tidl. 30 Alle damer 27 Ferske + middels

30 Middels + ekspert 32 Alle født i 1957 el. tidl. 30 Alle damer 15 Alle -

Alle

Med forbehold om endringer

Dag


Dag

Dato

Start

Slutt Aktivitet

Spill Passer for

Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Torsdag 1 0.8.17 Fredag 11.8.17 Fredag 11.8.17 Fredag 11.8.17 Fredag 11.8.17 Fredag 11.8.17 Fredag 11.8.17 Fredag 10.8.17 Fredag 10.8.17

10:00 14:30 Åpen festivalpar 6 27 Ferske + middels 10:00 14:30 NM monrad par, 3. sesjon 30 Middels + ekspert 10:00 14:30 NM veteran par, 3. sesjon 32 Alle født i 1957 el. tidl. 10:00 14:30 NM damer par, 3. sesjon 30 Alle damer 15:30 19:30 Åpen festivalpar 7 27 Ferske + middels 15:30 19:30 NM mix par, 1. sesjon 30 Alle 15:30 19:30 Patton, 1. sesjon 28 Middels + ekspert 21:30 23:30 Kveldskosen 5 15 Alle 21:30 23:30 Meldeduell 2 8 Alle 10:00 14:30 Åpen festivalpar 8 27 Ferske + middels 10:00 14:30 NM mix par, 2. sesjon 30 Alle 10:00 14:30 Patton, 2. sesjon 28 Middels + ekspert 15:30 19:30 Åpen festivalpar 9 27 Ferske + middels 15:30 19:30 NM mix par, 3. sesjon 30 Alle 15:30 19:30 Patton, 3. sesjon 28 Middels + ekspert 21:30 23:30 Kveldskosen 6 15 Alle 21:30 23:30 Pianobar - Alle

Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17 Lørdag 12.8.17

10:00 14:30 Åpen festivalpar 10 27 Ferske + middels 10:00 14:30 Festivalhandicappet, 1. sesj. 30 Alle 10:00 14:30 NM mix lag, 1. sesjon 28 Alle 15:30 19:30 Åpen festivalpar 11 27 Ferske + middels 15:30 19:30 Festivalhandicappet, 2. sesj. 30 Alle 15:30 19:30 NM mix lag, 2. sesjon 28 Alle 21:30 23:30 Kveldskosen 7 15 Alle 21:30 23:30 Pianobar - Alle

Søndag 13.8.17 10:00 14:30 En liten avslutning Søndag 13.8.17 10:00 14:30 NM mix lag, 3. sesjon

19

27 Alle 28 Alle


DRAMMEN - LITT HISTORIE AV NILS KVANGRAVEN

varehandel innta den dominerende po­ sisjonen i byens aktive næringsliv.

Drammen har etterhvert vokst seg til vår femte største by notert med 110.000 innbyggere (ca. 70.000 i bykjernen). Byen er et knutepunkt i Norge hvor alle togstrekningene fra øst, vest og nord har stoppested samt god kommunikasjon med Oslo og Gardermoen. At byen er akkurat passe stor gjør at de fleste vil bo i kort avstand til det meste under festi­ valen i 2017.

Drammen består av åtte bydeler, den nyeste er Konnerud hvor vi finner byens største bridgeklubb. Foruten noen klubber utenfor NBF finner vi Drammen Arbeiderforening BK som en aktiv klubb med spillere vi ofte møter i nasjonale turneringer. Bridgemessig har Drammen alltid hatt ett aktivt miljø med mange dyktige spill­ ere. Særlig om vi går litt tilbake i tid var Drammen en by å regne med. Den mest markante personligheten med tilhørighet til Drammen må ha vært Leif Falck-Ped­ ersen. Falcken var en av de dominerende spillerne i Norge under og etter krigen og han vant hele fem norgesmesterskap og spilte på landslaget. Falcken var en aktiv og ivrig bridgespiller helt frem til 90-tallet, hvor Drammensbridgen hadde glede av hans deltagelse.

Byen langs elva har hatt sine ut­ fordringer med forurensende industri og utslipp, men opprydding de siste årene har ført frem og nå finner vi badeplasser og et av landets beste laksefiske langs Drammenselva! Politisk har byen også opplevd en­ dringer. Det tidligere arbeidersamfunnet har nå et politisk flertall på høyresiden i norsk politikk.

Den lokale klubben Hawk BC hadde et aktivt miljø på 80- og 90-tallet. Klubbens høydepunkt ble bronse fra lagfinalen i 1992, laget besto av Arnvid Johnsen, Åsmund Wiborg Eriksen, Per Arvid An­ dersen, Thor Holm og Sverre Nordseth.

Historisk er det første tegn til liv 6-7.000 år gamle helleristninger. Vi vet også at Olav den Hellige gjemte seg i Drammensfjorden tilbake i 1028 da Knut den Mektige vare ute på tokt. Det skulle ikke forundre om det finnes en liten Olav eller Knut i byen den dag i dag!

I Bridgefestivalen finner vi en sølvmedal­ je fra Åpent NM Lag i 2001 hvor Hans Melby, Thor Holm og Tina Ovenstad rep­ resenterte Drammen. Drammens kanskje mest kjente spiller, Åsmund Wiborg Erik­ sen, vant sølv i NM Veteran i 2010.

Næringslivet i Drammen har naturlig spunnet ut fra et av Norges flotteste havneområder. Trelast ble avlastet av industri som igjen har sett logistikk og 20


NORSK BRIDGEFESTIVAL – ET STATISTISK TILBAKEBLIKK AV NILS KVANGRAVEN Da Norsk Bridgeforbund arrangerte den første festivaluken i 2000 ble Skien valgt som arrangør. Stavanger i 2001 og 2003 med Skien som arrangør i 2002. I 2004 var det Trondheims tur før Lillehammer ble fast festivalby helt frem til og med 2011. Fredrikstad inviterte så alle bridgevenner fra 2012 til og med 2016 bortsett fra 2015 hvor EM i Tromsø Da Norsk Bridgeforbund den første festivaluken i 2000 bletur. SkienDet valgt betyr som erstattet festivalen. Nåarrangerte er det Drammen som står for at arrangør. Stavanger i 2001 og 2003 med Skien som arrangør i 2002. I 2004 var det Drammen arrangerer festival ble nr.fast 18festivalby (inkludert EM) ogmed er 2011. denFredrikstad sjette byen Trondheims tur før Lillehammer helt frem til og så alle bridgevenner fra 2012 til og med 2016 bortsett fra 2015 hvor EM i Tromsø som fårinviterte bridgebesøk av norsk bridgefestival.

Norsk Bridgefestival – Et statistisk tilbakeblikk

erstattet festivalen. Nå er det Drammen som står for tur. Det betyr at Drammen arrangerer festival nr. 18 (inkludert EM) og er den sjette byen som får bridgebesøk av norsk bridgefestival. DELTAGELSE

Vi har tatt en blikk på hvor mange deltagere vi har hatt i den enkelte Deltagelse festival.Vi Dette erblikk deltagelse i hovedturneringene (NM og mesterskap). EM i har tatt en på hvor mange deltagere vi har hatt i den enkelte festival. Dette er i hovedturneringene (NM og mesterskap). EM i 2015 er ikke med i oversikten. 2015 erdeltagelse ikke med i oversikten. Antall deltagere pr bridgefestival

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2016

Som vi Som servihadde festivalen jevn vekst frem til 2007. Festivalen var i sterk ser hadde festivalen jevn vekst frem til 2007. Festivalen var i sterkt vekst grunnet vekst grunnet nye turneringstilbud som fikk god I perioden 04 nye turneringstilbud som fikk god mottakelse. I perioden 04 tilmottakelse. 07 hadde vi den populære avslutningsturneringen som trakk rundt 70 par. Fra og med 2014 ble finalen i NM PAR tatt til 07 hadde vi den populære avslutningsturneringen som trakk rundt 70 ut av festivalen og dette kan synes å ha redusert deltagelsen de siste to festivaler. par. Fra og med 2014 ble finalen i NM PAR tatt ut av festivalen og dette Ser vi på de turneringene som har vært mest populær og vært arrangert på alle festivaler kan synes ha redusert de siste to nm festivaler. ser viåsamme utvikling. NMdeltagelsen Mixpar og NM Monrad Lag (Åpent lag) har vært ansett av mange som hovedturneringene utenom parfinalen.

21


Ser vi på de turneringene som har vært mest populær og vært arrangert på alle festivaler ser vi samme utvikling. NM Mixpar og NM Monrad Lag (Åpent NM lag) har vært ansett av mange som hovedturneringene utenom parfinalen. Antall deltagere Antall deltagere

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2016 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2016 NM Mixpar NM Monrad Lag NM Mixpar NM Monrad Lag

NM for Veteraner og og Damer erpopulære populære turneringer, hernegativ ser vi NM for Veteraner Damer er turneringer, men ogsåmen her serogså vi en noe NM for Veteraner og Damer er populære turneringer, men også her ser vi en noe negativ utvikling. en noe negativ utvikling. utvikling.

120

100

80

60

40

20

0

120

Deltagelse andre NM Deltagelse andre NM

100

80

60

40

20

0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2016 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2016 NM Damer NM Veteran NM Damer NM Veteran

22


Ser vi utviklingen fra 2007 til 2016 hvor vi samler antall spillere pr Ser vi utviklingen fra 2007 til 2016 hvor vi samler antall spillere pr turneringstype (par-lag/ turneringstype NM) ser vi følgende graf nm-ikke nm) ser(par-lag/ vi følgendeNM-ikke graf Spillere pr turneringstype 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 2007

2008

Par- nm status

2009

2010

2011

Lag - nm status

2012

2013

Andre - Lag

2014

2016

Andre - Par

Det kan synes om deltagere i lagturneringene har holdt seg, mens vi opplever nedgang i

Det kan synes om deltagere i lagturneringene har holdt seg, mens vi parturneringene. opplever nedgang i parturneringene. Vi håper Drammen med sin beliggenhet og noen nye grep på selve arrangementet igjen skal trekke deltagelse i den størrelse en norsk bridgefestival fortjener.

Vi håper Drammen med sin beliggenhet og noen nye grep på selve Mesterpoeng arrangementet igjendelt skal deltagelse i den størrelse en norsk Samlet har festivalen ut trekke 58 885 mesterpoeng til sine deltagere. 2981 unike spillere har vunnet mesterpoeng i løpet av festivalens mange årganger, mens 24 spillere har vunnet bridgefestival fortjener. mesterpoeng på hver festival siden starten i 2000.

Slår vi i sammen forbundspoeng, kretspoeng og klubbpoeng har vi følgende trio på topp. MESTERPOENG SPILLER   FESTIVALER  MP til sine deltagere. Samlet har festivalen delt ut 58 885 mesterpoeng TOR HELNESS  14  569,2  2981 unike spillere har JON EGIL FURUNES  vunnet mesterpoeng i løpet av festivalens mange 17  541,07  årganger, mens 24 spillere har vunnet mesterpoeng SIV THORESEN  17  538,49  på hver festival siden starten i 2000. Statistikken er selvsagt drevet av prestasjon i de største turneringene hvor man kan hente et stor antall forbundspoeng i bonus. Hvis vi titter litt nærmere på klubb og kretspoeng er vi i sammen forbundspoeng, kretspoeng og klubbpoeng har vi følgende det andre poengjegere som dominerer

Slår trio på topp.

Klubb – og kretspoeng

Spiller Festivaler MP Totalt har det vært delt ut drøyt 134 000 klubbpoeng og 16 900 kretspoeng under bridgefestivalens turneringer. Det er mange som foretrekker å spille side- og Tor Helness 14 569,20

Jon Egil Furunes Siv Thoresen

17 17

541,07 538,49

23


Statistikken er selvsagt drevet av prestasjon i de største turneringene hvor man kan hente et stor antall forbundspoeng i bonus. Hvis vi titter litt nærmere på klubb og kretspoeng er det andre poengjegere som dominerer KLUBB – OG KRETSPOENG Totalt har det vært delt ut drøyt 134 000 klubbpoeng og 16 900 kretspoeng under bridgefestivalens turneringer. Det er mange som foretrekker å spille side- og kveldsturneringer i stedet for hovedturneringene. Disse spillerne utgjør en viktig det av festivalen. Rangerer vi spillere etter antall vunnet klubpoeng ser det slik ut: Spiller Klubbpoeng

Nils Otto Eliassen Svein A N Olsen Håkon Bogen Erling Gjertveit Kjell Løvås Didrik Ueland Arnold Digre Andre Hagen Raymon Jensen Erik Jørgensen

998 814 773 704 695 658 635 629 564 563

MEDALJEFANGST Totalt har festivalen holdt 466 medaljeseremonier med 1182 spillere på seierspallen. Det er delt ut 921 medaljer i turneringene med NM status. Listen består av 418 unike medaljevinnere. Her følger en oversikt over de med flest medaljer rangert etter antall gullsølv-bronse.

24


Navn

Gull Sølv Bronse

Siv Thoresen Tor Helness Erik Sælensminde Geir Helgemo Nils Kvangraven Ann Karin Fuglestad Sam Inge Høyland Jon Egil Furunes Eli Solheim Gunn Helness Jim Høyland Odin Svendsen Kristoffer Hegge

8 5 7 3 6 4 6 3 6 1 5 3 5 2 5 1 5 4 4 4 3 4 2 4 1

3 2 2 2 3 4 6 1 2 1 1

Som bridgespillere har vi et konkurranseinstinkt, men vi er også sosialt anlagt. Vårt lille statistiske tilbakeblikk kan tyde på at kombinasjonen av interessante turneringer samt et godt nok tilbud av side- og kveldsturneringer er det som trekker flest folk. Vi må ha noe å spille for på dagtid, men vi må også kunne treffe bridgevenner på kveldstid i sosiale lag. Vi håper Drammen kan bidra til å samle bridgefamilien til en ny stor massemønstring, på høyden med 2007 som foreløpig er festivalens høydepunkt i antall deltagere.

25


BRIDGEFESTIVALEN 2017 Norsk Bridgeforbund var så heldig å ha Sofie Sjødal, vår nylige bronsevinner fra VM for jentelag i 2016, innom kontoret på Ullevål i forbindelse med Operasjon Dagsverk. Sofie er 14 år gammel og har allerede rukket å bli Hjertermester m/stjerne. En av oppgavene Sofie fikk var å lage et intervju med generalsekretær om neste års bridgefestival i Drammen.

Hvilke steder vurderte dere? -Vi vurderte Drammen, hvor vi endte opp, Lillehammer, hvor vi har vært mange ganger før og Oslofjord Convention Center som ikke ligger så langt fra Tønsberg. Hva gjorde at dere endte i Drammen? -Vi syntes Drammen hadde den beste totalpakka. Det innebærer kort avstand mellom spillelokaler, hoteller og restauranter og gode spillelokaler. I tillegg var Drammen stedet med billigst overnatting for deltakerne.

Jeg har snakket litt med generalsekretæren i bridgeforbundet, Allan Livgård, og spurt noen spørsmål om festivalen 2017.

Hvor har dere tenkt at vi skal spille?

Hvorfor valgte dere å flytte fra Fredrikstad?

-Vi skal spille i Drammenshallen, som er litt større enn Kongstenhallen. Hallen ligger sentralt på Strømsø i Marienlyst idrettspark, med Marienlyst stadion og Drammensbadet rett ved siden av.

-Festivalen har vært i Fredrikstad i 4 år, med ett års pause i 2015, på grunn av EM i Tromsø. Tilbakemeldingene var at flere begynte å bli litt lei av byen, og at det sosiale ikke fungerte like godt lenger. Det igjen førte til at færre ble med, og det var på tide med et skifte.

26


Hvordan er muligheten for overnatting i Drammen?

Hvor skal dere ha juniorleiren? -Det er ikke helt bestemt enda, men det blir sannsynligvis i Drammen.

-Det er gode muligheter for overnatting i Drammen. Det er fem forskjellige hotell, og flere andre muligheter, for eksempel Danvik folkehøyskole og Drammen camping.

Og når skal den holdes? -Den skal være uka før NM, søndagfredag.

Mange har vært opptatt av det sosiale, og mente det var vanskelig i Fredrikstad fordi Glomma ligger midt i byen. Er det noe dere tror kan bli bedre her?

Et siste spørsmål før vi runder av, hvor stor økning av deltagelsen tror du det kommer til å bli, nå som dere flytter festivalen? -Jeg blir skuffet hvis det ikke blir 10% økning, men håper på opp mot 15-20%.

-Ja, i år har vi lagt mer vekt på det sosiale, og det arrangeres ikke bare kveldsturneringer, men også meldedueller, quiz og andre ting på kveldstid. Vi skal rett og slett skape samlingsteder slik at ingen blir alene på kveldstid! For å få til dette har vi også alliert oss med lokale bridgeklubber.

Nå håper jeg du har fått svar på noe av det du lurte på om neste års festival, og at vi ses i Drammen! Skrevet av: Sofie G. Sjødal

Har dere sett på om det er parkerings muligheter der? -Dette er nok det største problemet med Drammen. Det finnes nok parkeringsplasser, men det er betaling mandag-fredag, derfor jobber vi med å få tak i parkeringsplasser. Hva vi klarer å få til er ikke klart ennå.

27


7 PÅ GATEN I anledning av at festivalen har flytta til Drammen, har vi stilt noen spillere fra hele landet noen spørsmål om festivalen og Drammen. Følgende spørsmål er stilt: 1. Hva synes du om at festivalen skal gå i Drammen? 2. Kommer du til festivalen i Drammen i 2017? 3. Hva gleder du deg mest til på festivalen? 4. Hvem tror du blir konge/dronning på festivalen i 2017? (Den som drar inn mest mesterpoeng.)

5. Har du andre kommentarer til bridgefestivalen?

LISE NARVESEN NORDAL, BLIBEST.BRIDGE, LARVIK 1. Drammen håper jeg blir bra. Litt bekymret for stor spred­ ning på deltakerne i forhold til innkvartering. Hadde vært moro med en festival hvor man bor mer samlet. 2. Jeg kommer! 3. Samhold og spilling. 4. Helt uinteressant. 5. Jeg synes festivalen er veldig lite nybegynner vennlig, med mindre du er helt fersk og deltar på nybegynnerfestivalen. I bridge må man regne med å være nybegynner i mange, mange år. Det er begrensa hvor moro det er å betale masse penger for å spille mot eliten og få grisebank i årevis. Jeg synes det burde være minst en turnering kun for mellomsjik­ tet i løpet av festivalen. Sideturneringene er også fylt opp av elitespill­ ere som har “fridag”. Ev. en variant med handicap ala det den svenske festivalen opererer med. De har i langt større grad lykkes i å lage en festival for folk flest. Hvis vi ønsker flere folk må vi tilrettelegge også for at den vanlige klubbspilleren skal synes festival er gøy. Det tror jeg ikke flere turneringer ala Marit Sveaas bidrar til. Den type turneringer med skyhøye premier, som er forbeholdt eliten, skremmer mange bort.

28


BJØRN SVELA, KLEPP BK 1. At Drammen blei vald passar meg utmerka. Rasjonell kom­ munikasjon, enklare enn alternativa for ein rogalanding. Men synes likevel det er litt trist at mulighetene for eit unikt konsept ved Oslofjord konferansesenter ikkje blei prøvd. 2. Kjem sjølvsagt - så lenge eg har liv og helse :) 3. Generelt å møte gamle og nye bridgevenner og spele bridge ei heil veke til endes. Og særleg forhåpentleg å spela Patton også til som­ maren, om nokon vil ha meg på laget. 4. Tja, vanskeleg å spå. Satsar på “vår eigen” Torild Heskje som dronning. 5. Håpar på eit attraktivt program for breiddebridgen (for å ballansere mot den eliteprega Sveaas-turneringa), og hadde personleg gjerne sett at NM Singel kom på programmet.

RANJA SIVERTSVIK, VADSØ BK 1. Det synes jeg bra. Litt forandring er bare sunt og nå har jo festivalen vært noen år i Fredrikstad. Dessuten er Drammen en flott by med god kapasitet, ikke minst lett å komme seg til. Dessuten tror jeg bridgespillere har det moro uansett hvor festivalen er :). 2. Ja selvsagt gjør jeg det! Ligger fast i kalenderen hvert år. 3. Det å komme inn i bridgeboblen, kose seg med gode spill, irritere seg over dårlige. Ikke minst treffe alle gode venner, ha det hyggelig både under turneringene og det sosiale etterpå. Håper det kan bli litt dans­ ing, har hørt at Aabye er god på gulvet. 4. Kongen 2017 blir Tom Høiland! 5. Bridgefestivalen er et kjempebra og stort arrangement, all ære til stab og hjelpepersonell. Håper at flere bridgevenner nordfra tar turen om de har anledning. Det beste er nord, men Drammen er ikke så verst.

29


ELI SOLHEIM, KLEPP BK 1. Kjekt med Drammen! Hadde ikke reist på leir til Smiths venner!!! 2. Ja, jeg kommer, gleder meg allerede! 3. Alltid kjekt å møte bridgevenner fra hele landet, det blir stas. Mix par-turneringen er en højdare. 4. Tror Siv (Thoresen) drar mest poeng og blir dronning, konge, tja, kan­ skje Geir Brekka? 5. Jeg synes dere er flinke arrangører, dyktige folk i alle ledd! MEN Jeg savner papirbulletinen!

EINAR KNUTSEN, KOLBOTN BK 1. Jeg er ekte Drammenser, men flyttet i 1986 og jeg gleder meg til festivalen 2017. 2. Jeg kommer. 3. Å kose seg med bridgen og treffe kjentfolk. 4. Vet ikke. 5. Jeg har fremdeles kontakter i Drammen og kan mer enn gjerne hjelpe til med ting for jeg har kontakter innen utelivet i Drammen. Jeg ville prøvd å få en avtale med skutebryggen for det er en av Drammens beste utested. Det er fint med noe nytt.

KJELL OVE HELMERSEN, HEIMDAL BK 1. Fint med litt forandring av festivalplasser. 2. Selvsagt kommer jeg til Drammen har jo vært på alle festi­ valene til no og har ikke tenkt å utebli på mange år enda. :) 3. Å treffe igjen gode venner og kanskje spill litt god bridge. 4. Har mest tro på Helness junior og Siv Thoresen. 5. Litt stram tidslinje for den som vil spille flest mulig turneringer.

30


HELGE BREMNES, MOLDE BK 1. Har ingen sterke meninger om dette. I forhold til kommu­ nikasjon virker Drammen helt OK. Det sies at det er god kapa­ sitet i forhold til overnatting og at avstanden til spillelokalet i forhold til de fleste overnattingsalternativer er kort. Om dette stemmer så er det jo positivt. 2. Er fremdeles usikkert om tidspunktet for festivalen vil klaffe med jobb denne gangen, men om det er mulig vil jeg dra dit. 3. For meg er det den totale «pakken» jeg gleder meg til: en hel uke, der jeg kun tenker og snakker bridge fra morgen til kveld, der jeg kan la alle hverdagslige og «fornuftige» ting ligge på vent. Det er alt som skjer fra og med kl. 10 om morgenen da jeg får de tretten kortene i hendene (etter at Inger H har fortalt hvilken dag det er) til de sene kveldstimer, der god mat, god drikke og gode venner hjelper til med å lindre skuf­ felsen over alle egga jeg har lagt. 4. Har ingen idé. 5. For mange er festivalen er sosial happening. Håper at forholdene legges best mulig til rette for at det sosiale aspektet ved festivalen ivaretas.

31


ØYVIND HAGAS LYKKEFEMKRONING – MINNE FRÅ BRIDGEFESTIVALEN 2016 I Fredrikstad fanst ein pub kalla Dragen. Det var i grunnen ei ganske uappetittleg bule, og eg veit ikkje kven som i utgangspunktet fekk den dårlege ideen å byrja gå dit. «Her bestemmer krokodilla!» stod det i glas og ramme på veggen. Etter ein lang dag med nederlag ved bridgebordet, var det brutalt å skulle kjeftast huda full av den all­ tid sveitte og illsinte bartenderen på Dragen pub, fordi ein til dømes sette eit glas på feil plass eller stod skeivt i køa. Men på eit eller anna vis var det likevel hyggeleg der, og rykta om det må ha spreidd seg snøgt, for ut gjennom festivalveka vart Dragen pub berre fullare og fullare av bridgespelarar.

Men det kunne stundom bli langt fram til bordet, og han måtte bøye seg kraftig framover for å nå tak i glaset sitt. Ein gong då han sette seg ned att, formeleg velta det småpengar ut av lommene hans. Han såg ikkje ut til å bry seg det minste om det. Men éin av myn­ tane, ein femkroning, landa ved skoa mi, og eg plukka han opp og ville gje han attende. Men Tann­ lækjaren insisterte: Denne mynten skulle eg få til odel og eige, som ein Onkel Skrues lykketiøyring, ein talisman til hell og lykke under resten av festivalen. Det gjekk ikkje betre med sjølve bridgen min på grunn av lykkefem­ kroningen. Men det trur eg heller ikkje var meininga. Derimot fekk eg ei oppleving som utvilsamt var mi beste i heile 2016, då Dragen pub hadde karaoke: Dei to trønderske bridgespelarane Kjell Helmersen og Øystein Olsen, den eine korpulent og den andre mager, song ein duett på den gamle klassikaren «Tore

Ja, etter kvart stod ein faktisk som sild i tønne der på kveldstid. Men éin som greidde å ordne seg med stol, var haugalendingen Øyvind Haga, betre kjent som Tannlæk­ jaren. Midt i folkehavet sat han med den største eleganse og naut sin pilsner og sin sigarett i ro og mak.

32


Tang». Det er det absolutt verste, og difor òg beste, eg nokon gong har høyrd. Ikkje var dei samstemte, ikkje trefte nokon av dei ein ein­ aste tone, og ikkje kunne dei noko som eingong likna på rogalands­ dialekt. Eg lo så krampa tok meg, og alle fadesane ved bridgebordet har eg i ettertid aldri tenkt på, fordi eg har dette eine lysande minnet som gjer at Norsk bridgefestival 2016 for alltid vil bli ståande føre meg som ein sjudundrande suksess.

igjen ein sleisk sleik, og ei stram t-skjorte som skal framheva hans muskuløse torso? Kjøper den gamle stjernespelaren Tom Johansen også i år Amarula med isbitar? Sist, men ikkje minst: Ber festivalgeneral In­ ger Hjellemarken endå ein gong ein mørk vest med hundre bridgefesti­ valpins på? Eg ventar i spenning på svar. Då gjenstår det berre for meg å ynskje lykke til med Norsk bridgef­ estival 2017. Måtte Øyvind Hagas lykkefemkroning vera med dykk alle.

Det er ingen grunn til å tru at Drammen skal vera dårlegare enn Fredrikstad, snarare tvert imot. Eg har faktisk aldri vore i Drammen, så vidt eg veit, men dei har vel sin variant av Dragen pub der òg. Dei komiske episodane som for meg er det viktigaste ved Norsk bridge­ festival, blir det sikkert mange av i Drammen òg.

Med venleg helsing Erlend Skjetne

Det er diverre tvilsamt om eg sjølv får høve til å vera med i år, men eg bed dykk leggje spesielt merke til eit par småe detaljar, og rapportere attende til meg: Går den utspekul­ erte Aksel Hornslien også i år med skjorta på vranga? Fer snåsningen Håkon Kippe igjen og gneg på ein diger agurk? Har den nordnorske gjørmebrytaren Håvard Larsen i år

33


BLI MED PÅ NYBEGYNNER­T REFFET 2017 NÅR ER NYBEGYNNERTREFFET?

Norsk Bridgefestival er også for deg som nettopp har begynt å spille bridge. Nybegynnertreffet 2017 er et tilbud til deg som nettopp har fullført et nybegynnerkurs i bridge, eller spilt fra 1-3 år i klubben. Du ønsker å lære mer, og å spille med og mot andre spillere på samme nivå.

Nybegynnertreffet går parallelt med Norsk Bridgefestival. Vi starter mandag 7. august, og holder på til torsdag 10. august. Du kan være med én eller flere dager.

HVA KOSTER DET?

HVA SKJER PÅ NYBEGYNNERTREFFET?

Det kommer an på hvor mange dager du vil være med. Skal du være med alle fire dagene, koster det 1950,-. Vil du være i en kortere periode, koster det 550,-/dag. Betaling på stedet i resepsjonen i Drammenshallen.

På nybegynnertreffet lærer du mer om turneringsspill. Vi spiller i egen gruppe, og har bridgelærere til stede som veileder ved bordene. Vi trener på hvordan vi skal håndtere at motparten blander seg inn i meldingsforløpet, og lærer mer om både spilleføring og motspill. Vi veksler mellom teori og praksis.

MÅ JEG HA MAKKER? Nei, om lag halvparten av våre deltakere kommer alene, eller har

34


TILBUD VED TIDLIG PÅMELDING!

ikke fast makker. Vi trekker makkere til de fleste sesjonene, og setter sammen par vi tror passer i andre sesjoner. Vi har fokus på at alle skal trives, og arrangerer felles lunsj og middag som man kan velge å være med på. På kveldene kan man være med på programmet under Norsk Bridgefestival, som inkluderer quiz, pianobar, meldeduell eller kveldsturnering i bridge.

Meld deg på før 10. mai og få tilbudsprisen 1490,- for hele perioden.

Fakta om Nybegynnertreffet Dato: Mandag 7. august - torsdag 10. august

Overnatting: Bridgepriser på Comfort Hotel Union Brygge 995/d1195/t1395. Deltakerne bestiller direkte hos hotellet, og oppgir at dere skal delta på Nybegynnertreffet under Norsk Bridgefestival.

Tid: To sesjoner hver dag: 10.00 – 14.00 og 15.30-19.00. Sted: Drammenshallen Pris: 1950,- for hele perioden / 550,- pr dag. Betaling kort/kontant på stedet.

Påmelding: Påmelding til bridge@ bridge.no

35


Cash Prizes and Master Points in all tournaments! For more information, visit: www.svenskbridge.se/festival-2017

23rd Swedish Bridge Festival July 28th – August 6th 2017 Conventum Arena, Örebro, Sweden

Chairman’s Cup July 29th – August 3rd 2017 Conventum Arena, Örebro, Sweden

Oslo Örebro

Oslo, Norway, and Örebro, Sweden, is well connected by air and train.

Marit Sveaas IBT 2017 2nd edition of the Marit Sveaas International Bridge Tournament in the Oslo Opera House. Swiss Pairs - 1st prize €35.000 Norway August 4th - 6th 2017, Oslo Opera House, Norway.

www.msibt.org

36

Festivalguide - Norsk Bridgefestival 2017  

Norsk Bridgefestival 2017 arrangeres i Drammen og denne guiden gir deg full oversikt over alt du bør gjøre i Drammen!

Advertisement