__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Nummer 1 2021

Tema: Relationer 04 Kalendarium. Kommande evenemang på nationen. 05 Landskap. Kallelse till vårterminens andra lagtima landskap. 06 Intervju. Vi presenterar vårterminens klubbverk och PR-förman. 09 Tema. Relationer. 10 Engagemang. Nationsradion är tillbaka. 11 Krönika. Brendan Rajakumar saknar att köa till mikros på campus. 12 Reportage. Två norrlänningars kärlekshistoria. 14 Test. Den pålitlige, den sociale eller den illmarige - vilken kompis är du? 16 Guide. Så maxar du friluftslivet! 18 Kuratorsmeddelanden. Linnea och Pernilla har ordet. 20 Vinnare. Shane Kamil vann höstens skrivartävling. 21 Horoskop. Undrar du vad som står skrivet i stjärnorna detta år? 22 Föreningsspalter. Nationens föreningar informerar.

Sandra Johansson

Lovisa Svensson

Linnea Nordström

Paulin Eriksson

Chefredaktör

Art Director

Redaktör

Redaktör

Medverkande: Fotograf Maja Albertsson, skribenterna Ellen Fackel Holst och Brendan Rajakumar samt illustratörerna Emmelie Tiderman, Dolóres Kawalec och Sabina Strandberg.

2


Stalkingturné en torsdagskväll Klockan 19.25 en torsdagskväll får jag ett meddelande från en kompis som undrar vad jag gör. Jag öppnar meddelandet och ser markören blinka medan jag funderar över vad jag skall svara. Vad jag gör? Jag sitter vid min dator med Jennifer Anistons Wikipedia-sida uppe. Jag hamnade här genom att klicka på en länk från Brad Pitts sida, men ursprungligen googlade jag Angelina Jolie. Jag lyssnade nämligen på en podd där hon nämndes och tänkte att det var längesen jag läste något om henne. Så, kan jag svara att jag befinner mig på Jennifer Joanna Anistons, (born February 11, 1969), Wikipedia-sida utan att det låter obehagligt? Jag är inte besatt, jag vill bara veta vilket år hon gifte sig med Justin Theroux. Det var trots allt inte jag som skrev sidan, sökte upp ordagranna citat ur The Hollywood Reporter – skrev fotnoter och allt – för att beskriva skilsmässan mellan Aniston och Pitt. “Nobody did anything wrong.... It was just like, sometimes things [happen].”[147]

”Vad gör du?” Jag svarar att jag surfar lite bara. Sen stänger jag ner Wikipedia för kvällen, lite illa till mods. Fast kanske borde jag inte skämmas över mitt intresse för diverse kändisars relationer. Står det mellan att söka upp yrke, utbildning och antal barn till varje person jag gick i gymnasiet med eller att läsa om Anistons förhållanden under fliken ”personal life” så mår jag nog bättre av det senare. I detta nummer av NV lämnar vi dock kändisskvallret på denna sida; det blir helt enkelt för svårt att leverera det senaste om Kim och Kanye då jag skriver detta en månad innan tidningen kommer ut. Istället utforskar vi temat relationer på andra sätt. Brendan Rajakumar skriver om saknaden efter campushäng, vi ger tips för hur den aspirerande friluftspersonen kan umgås och på sidan 12 kan du läsa om de gamla norrlänningarna Göran och Elsas kärlekshistoria. Trevlig läsning!

Sandra Johansson Chefredaktör

Vill du skriva, fota eller illustrera för NV? Kontakta nv@norrlandsnation.se.

Norrlands Varjehanda är ett informationsorgan för Norrlands nation i Uppsala. NV utkommer 4 gånger per år i cirka 9000 exemplar.

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och ändra insänt material. Eftertryck får endast ske med redaktionens godkännande. Publicerat material speglar inte nödvändigtvis redaktionens åsikter.

Norrlands nation Västra Ågatan 14 753 09 Uppsala 018-65 70 70

Ansvarig utgivare Linnea Kjellberg 1q@nn.se 018-65 70 71

Tryckeri Printfabriken

3


Kalendarium Måndag

19 April

Lördag

1

Maj

Landskap II (digitalt) Landskapet är ett stormöte där nationens medlemmar tar beslut som berör nationen.

Om situationen med coronaviruset gör att programmet måste ändras kommer det att meddelas via nationens Facebooksida. Besök www.norrlandsnation.se/covid-19 för mer information.

Majmiddag (troligtvis digital) Dagen efter valborg infinner sig årets allra finaste sittning på nationen. I år blir sittningen troligtvis digital, men lika stämningsfull.

Kulturpris: Lördag

22 Maj

Måndag

25 Maj

Vårbal (troligtvis digital) Den 22 maj är det äntligen dags för vårbal! Oavsett i vilken skepnad årets fest kommer att bli lovar vi en minnesvärd kväll i högtidsdräkt.

Landskap III (digitalt) Landskapet är ett stormöte där nationens medlemmar tar beslut som berör nationen.

Glöm inte att nominera till Norrlands nations kulturpris! Som medlem av Norrlands nation kan du nominera en person eller grupp som har gjort framstående insatser för den norrländska kulturen. Nomineringar ska vara kulturutskottet tillhanda senast den 13 april 2021. Valet av pristagare äger rum på vårterminens tredje lagtima landskap den 25 maj 2021, och priset delas ut under höstfesten 2021. Skicka din nominering (och eventuella frågor) till kultur@norrlandsnation.se senast den 13 april 2021.

varje lördag

onsdag-lördag

varje söndag

LördagsFika

Orvars Krog

Söndagsbrunch

Varje lördag sedan 1957 har Norrlands nation serverat lördagsfikat som består av bland annat smörgåstårtor, mackor, kakor, chokladbollar och kaffe. Öppet 12.00 – 15.00.

Onsdag till lördag är du varmt välkommen att besöka nationspuben! På Orvars krog hittar du burgare, öl och självklart flera alkoholfria alternativ. Alla öppettider finns på nationens hemsida. Nationskort krävs.

På söndagar serveras brunch på nationen med kalla och varma rätter samt kompletterande drycker. Bordsbokning görs via mail till gv@nn.se. Öppet 11.00 –15.00. Nationskort krävs

4


Härmed kallas du till vårterminens andra

LANDSKAP* Ta chansen att höra det senaste om nationen och var med och påverka! Måndag

19

Läs mer om posterna här

Klubbverk för HT21

april

kl 18:00

Till landskapet är du välkommen oavsett om du varit medlem länge eller om du är recentior. Landskapet kommer att livesändas, håll utkik på Norrlands nations Facebooksida för mer information. Observera att en efterföljande sexa inte kommer att anordnas. Mer information om de sökbara posterna och handlingarna för landskapet finns på nationens hemsida www.norrlandsnation.se. Vid frågor kontakta Förste kurator via 1q@nn.se eller 018-65 70 71. Linnea Kjellberg Förste kurator och landskapets ordförande

*

nationens högsta beslutande organ, ett stormöte alla medlemmar är välkomna till!

5


Foto: Ísak Guðnason Text: Ellen Fackel Holst

Foto: Maja Albertsson Text: Ellen Fackel Holst

VÅRENS HELTIDARE Just nu är inget riktigt som det brukar vara. Men något som är precis som vanligt är att det nya klubbverket och PR-förmannen jobbar på för att göra studietiden för Norrlands medlemmar så bra som möjligt.

6


Barmästaren Under våren är det Tobias Frid som är nationens barmästare. Barmästaren ansvarar för personal till nationens barer, förutom till Orvar, köper in dryck och har kontakt med nationens föreningar. Tobias hoppas på att fler vill komma och jobba med honom. Det krävs inga specifika förkunskaper för att ta ett pass i baren, säger han. Vad ser du mest fram emot den här terminen? – Coronavaccin! Jag hoppas att vi snart kan börja göra roliga saker igen för nationens medlemmar.

Gillevärdinnan Martina Magnusson har i två år pluggat kemiteknik, men har nu studieuppehåll för att jobba som gillevärdinna. Gillevärdinnan chefar över personal till sittningar och gasker och sköter uthyrning av nationens lokaler. Just nu har Martina, tillsammans med KC Magnus, även ansvar för Majs café. Trots coronaläget känner sig Martina optimistisk. Det gäller bara att vara flexibel och kreativ så kan terminen bli riktigt bra ändå. Vad vill du göra den här våren? – Min dröm är att vi ska kunna ha majmiddag och vårbal, om det går skulle jag vara överlycklig!

Klubbchefen IT-studenten Magnus Björck är Norrlands klubbchef. På dagarna sysslar Magnus med anställning av personal, ser till att klubbens teknik funkar och just nu har han även en del uppgifter i Majs café. Magnus uppmuntrar de som vill jobba på nationen att göra det. Man lär sig mycket och får nya vänner, säger han. Vad är det roligaste med ditt jobb? – Jag får leka med ljud och ljus i klubbens DJ-bås hur mycket jag vill!

Pubmästaren I vår är det Smilla Andersson som är pubmästare. Innan Smilla sökte till posten jobbade hon på Orvar och var aktiv i sociala föreningar. PM ser till att allt funkar på Orvar, beställer mat och dryck och ordnar personal. Det bästa med att jobba på Orvar är att umgås med all trevlig personal, säger Smilla. Har du något råd till den som vill jobba på Orvar? – Gör det, man får komma och prova på att jobba ett pass och se hur det känns. Sen får man jobba hur mycket eller lite man vill.

7


PR-förmannen Weronika Rydz PR-förman kallas Norrlands nations senast tillagda heltidstjänst. 2019 röstade styrelsen igenom att nationen skulle ha en post som bland annat ansvarar för all marknadsföring på nationen, affischering och nationens olika konton på sociala medier. PR-förmannen ska även se till att det finns uppdaterad information på Norrlands hemsida, något som är extra viktigt i osäkra tider. – Jag har varit med om tidigare när öppettider på en nations hemsida inte stämmer och då blir man så besviken när man kommer dit. Därför tycker jag att det är bra och viktigt när det är tydligt på nationens hemsida, berättar nuvarande PRförmannen Weronika Rydz. Som PR-förman ingår man inte i klubbverket och posten innehas under ett helt år, likt kuratorsposterna. Weronikas nationsengagemang började 2019 i nationens onsdagsklubb Hexagon. Det är roligt att sitta på en ganska ny post och få vara med och utforma den, säger Weronika. – Om du skriver till Norrlands på någon av våra sociala medier är det mig du pratar med! Vad har du för tips till nya studenter i Uppsala? – Det är värt att gå med i nationen trots pandemin, man får ut väldigt mycket bra av det!

VILL DU BLI HELTIDARE PÅ NORRLANDS NATION? Cafémästaren är ansvarig för Majs café, beställer mat, sätter matsedel och ordnar personal.

8

Är du Norrlands nästa cafémästare? Hör av dig till 1Q på 1Q@nn.se om du är intresserad eller har några frågor!


Introsidan

Tema: Relationer Av: Dolóres Kawalec

9


Foto: Privat Text: Paulin Eriksson Text och foto: Mattias Carlgren

Engagemang: Radioredaktör Vem gillar inte att lyssna på spännande sus om nationen, studentstaden och livet med senaste hitsen på menyn? På Studentradion 98,9 finns Norrlands egen podcast med tre sköna musketörer som för ordet.

Podcasten Norrsken handlar om allt som har med Norrland, nationen och oss studenter att göra. Norrskenstalarna försöker komprimera ihop en månads happenings till en god timme. Ibland är det svårt men oftast lyckas de strålande! Sändarna för podden är Phillipa Westling, 22, Mårten Andersson, 25, och Malin Hedenskog, 24. De delar en passion för radio, snack och av en slump upptäckte de att alla hade pluggat samma kurs ett par år tidigare. Hur började ni sända radio ihop? – Vi sökte posten som radioredaktör och vice redaktör, men nationen valde in oss alla tre till att styra upp Norrsken. Därefter tog vi trevande steg mot att lära känna varandra och forma det Norrsken som vi såg framför oss. Vi hade samma syn på hur och vad vi ville göra. Det gick väldigt smidigt, berättar de tillsammans.

10

Hur är er sändarrelation? – I studion pratar vi ofta vidare på det någon av oss säger, vilket funkar riktigt bra eftersom vi har bra dynamik. I allmänhet är vi ganska skämtsamma. Skratt är alltid det första som kommer upp när vi rullar. Vi retas mycket men ger varandra utrymme för att säga det vi vill få sagt. Kul men respektfullt! Mårten fixar det tekniska och klipper, Malin sköter kontakten med nationen och folk som ska intervjuas medan Philippa försöker skapa content. Dels under själva inspelningen och dels på sociala medier, berättar de enhälligt. Podden släpps två gånger i månaden på Studentradion. På Instagram heter de @norrskenpodcast. När världsläget tillåter kommer de köra en livepodd för sina fans.


- KRÖNIKA -

Jag är glad att många tar sitt ansvar i pandemin. Samtidigt vet jag att vägen till en grådaskig vardag inte är lång för en Uppsalastudent när det traditionella studentlivet läggs på hyllan. När den här tidningen når din brevlåda befinner vi oss i ytterligare en termin präglad av begränsningar. Ännu en termin utan småpratet utanför föreläsningssalarna och utan paniken att man glömde nationskortet hemma. Som läkarstudent kan jag sakna dagarna på BMC med mina kursare när vi jagade såväl tomma grupprum som lediga mikros.

Jag saknar att få jaga lediga mikros För några veckor sedan satt jag i ett föreningsmöte för att spåna på en pitch, och mitt uppdrag var att hitta illustrationer till vår PowerPoint. Många av bilderna vi valde skildrar studenter som umgås och äventyrar. Efter en stunds redigerande kändes det ganska olustigt att se bilder på folk som sitter nära varandra, kramas och skakar hand. Vem kunde ana att något så mänskligt skulle kännas så exotiskt?

Så, vad ska man göra när studentlyan känns extra tom? Mitt förslag är att vara öppensinnad och ta initiativ. Pandemin har ju faktiskt förutom att vara eländig också fungerat som en crash course för hur man kan ses utan att träffas. Många nationer har exempelvis quizoch spelkvällar via Zoom, och flera föreningar i stan erbjuder nu möjlighet att engagera sig i studentlivet online. Visst att nyårslöftet om nya upplevelser och vänskaper inte har samma betydelse idag som för ett år sedan. Men tack vare dagens digitala innovationer är möjligheterna till nya vänskaper också oändliga.

- BRENDAN RAJAKUMAR -

Text och foto: Malin Eriksson

11


Kärlek på nationen Göran och Elsa har varit gifta i 65 år Han var redaktör för nationstidningen och ordförande i Skvadern. Hon var nationssekreterare och stipendiesekreterare. Elsa och Göran Sjöberg har många fina minnen från 50-talets Norrlands. Snart har de varit gifta i 65 år. Elsa och Göran Sjöberg träffades redan på gymnasiet i Sundsvall. De kom båda till Uppsala på 1950-talet för att studera. Elsa var den som kom till Uppsala först, medan Göran gjorde militärtjänst.

– Jag var ute och vikarierade som lärare och blev uppfångad av Sveriges förenade studentkårer, där jag blev utbildningsombudsman. Sedan kom SACO och tyckte att jag skulle sitta bland akademikerna. Efter det har jag jobbat mycket internationellt som kommunikationsrådgivare och varit världspresident i International Public Relations Association.

– Jag tyckte om språk och ville jobba internationellt. Därför skrev jag in mig på romanska språk. Först läste jag franska i tre terminer och sedan kunde man bygga på med fler språk. Jag tyckte att italienska var så vackert så det läste jag också. Jag var ganska unik för det läste man annars bara om man skulle doktorera. Professorn tyckte tydligen att jag var duktig så jag fick ett stipendium till ett italienskt universitet, berättar Elsa Sjöberg.

Både Göran och Elsa engagerade sig mycket i nationen och Uppsalas studentliv. I gymnasiet hade Göran skrivit för Sundsvallstidningarna och under studietiden extraknäckte han för UNT och ingick i Ergos redaktion. Han var också redaktör för nationstidningen, Patron i Skvadern och med i valutskottet. Elsa var nationssekreterare, stipendiesekreterare och ordförande i internationella studentklubben i Uppsala.

Hon blev också ombedd att hålla i kurser för de som ville lära sig italienska – och fattade tycke för läraryrket.

– På den tiden bodde de allra flesta av oss i uthyrningsrum. Det gjorde att nationen betydde mycket för oss. Det blev som ett andra hem, berättar Göran.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle bli lärare för jag ville ju jobba internationellt. Men jag har varit språklärare i hela mitt liv och det har jag aldrig ångrat. Jag har trivts med att undervisa och stått på barrikaderna och kämpat för främmande språk.

12

Göran Sjöberg läste nordiska språk och engelska. Planen var att han skulle bli lärare eller doktorera, men karriären tog en annan riktning.

– Ja, och många gick till nationen för att läsa tidningar hemifrån för det hade man inte råd att prenumerera på. Man träffade många på nationen och fick ett kontaktnät där, fyller Elsa i.


Göran håller tal, vårbalen 1959

SkvaderDam 1956

I dag är både Göran och Elsa 86 år och bor på Lidingö. De förlovade sig på vårbalen på slottet och har snart varit gifta i 65 år. De har två barn, fyra barnbarn, ett barnbarnsbarn och ett till är på väg. På frågan om vad hemligheten till att hålla ihop så länge är svarar de att det är viktigt att finnas där för varandra. – Redan under studieåren stöttade och sporrade vi varandra. Kärlek är givetvis grundbulten i en relation och den måste vårdas hela livet. Vi har alltid varit varandras bästa kompisar och haft roligt ihop. Tillit och ärlighet är också betydelsefullt. Alla äktenskap har säkert sina ups and downs, men efter regn kommer solsken! Och sist men inte minst: humor är alltid en viktig krydda, konstaterar Göran och Elsa.

Makarna Sjöberg har inte särskilt mycket kontakt med nationen längre eftersom de inte bor kvar i Uppsala. Men nationen betyder fortfarande mycket för dem. – I hjärtat finns ju Norrlands nation kvar. Den saken är klar. Vi har många kamrater därifrån som vi har viss kontakt med. Den sitter kvar där, vänskapen som grundlades på Norrlands, säger Göran.

Text: Linnea Nordström Foto: Privat

13


KOMPISTEST

vilken typ av kompis är du?

Visst minns vi barndomens kompistest i tidningar som Julia och Min häst? NV har inspirerats av dessa och skapat ett eget. Vem blir du?

1. När du ska sätta igång ett avsnitt av en serie på Netflix inser du att din kompis fortfarande är inloggad på ditt konto sedan er senaste filmkväll. Vad gör du?

4. Din bästis och du är kära i samma person och hen har precis frågat om du vill gå på bio. Vad gör du?

a) Skriver ett meddelande där jag ber hen att logga ut.

a) Jag svarar att jag inte kan. Vår vänskap är värd mer än så.

b) Jag låter hen hållas och glider över till Youtube istället.

b) Jag berättar för min kompis lite sådär apropå och kollar hur

c) Jag byter lösenord på kontot så hen inte kan använda det

reaktionen blir, innan jag bestämmer mig.

i framtiden.

c) Jag hänger såklart med! Det är inte mitt fel att hen gillar mig mest.

2. Din kompis berättar något av högt skvallervärde och avslutar historien med att säga att du inte får berätta för någon. Vad gör du?

5. Du äter lunch i Majs med två kursare. Plötsligt börjar de prata illa om en av dina kompisar. Vad gör du?

a) En hemlis är en hemlis! Jag säger inte till någon.

a) Jag säger till mina kursare att sluta prata illa om min vän.

b) Jag berättar det för min andra bästa vän, men säger

Skitsnack är det värsta jag vet!

såklart att hen inte får berätta det för någon annan.

b) Jag säger ingenting eftersom jag inte orkar ställa till med

c) Jag råkade säga det till några kursare som stannade kvar

en scen.

i Zoom under rasten. Alla skrattade så det var ändå lyckat.

c) Jag håller med och avslöjar min kompis alla hemligheter.

3. Dags för första Orvarhänget på evigheter! Din kompis har köpt en ny tröja och frågar vad du tycker. Den är tyvärr jätteful. Vad säger du?

6. Du är bjuden på en tentafest hos några kursare på Studentvägen. Personen som håller i festen ogillar din bästa kompis och du vet att din bästis är den enda från klassen som inte är bjuden. Vad gör du?

a) Jag säger att den är fin! Finns ingen anledning att vara elak. b) Jag låtsas inte höra frågan och börjar prata om något annat. c) Jag säger att den skulle passa bättre bland soporna i Sundsvall än inne på puben.

a) Jag orkar inte med sådana här barnsliga fasoner. Jag umgås med min kompis i stället eller så våldgästar vi festen. b) Jag tvekar och hör med min kompis om det är okej att jag går. c) Hallå!!! Såklart att jag går på festen. Jag är ju bjuden!

14


A

Den pålitliga Det spelar ingen roll hur mycket skvaller som rör sig i kompisgruppen - du är inte smittspridaren. För dig och dina raka puckar är lögnen helt enkelt inte uppfunnen. Du är kompisen man kan lita på och finns alltid där – så länge du tycker om personen i fråga, annars har du inga problem med att säga vad du tycker. Ibland borde du dock fundera på om en vit lögn kanske kan göra att du verkar lite mindre fyrkantig.

C

Den illmariga Ja, visst pratar du om andra - men andra pratar också om dig. I hemlighet ångrar du att du sökte dig till den akademiska världen istället för Paradise Hotel, men du gör vad du kan med det du har. Det finns ingen fest du missar för du blir alltid bjuden, inget skvaller är för litet och du älskar att vara i centrum. Däremot borde du kanske tänka ett extra varv på den gyllene regeln: behandla andra som du själv vill bli behandlad.

B

Den sociala Till dig kommer kompisarna när självkänslan är lite låg och de vill höra att de duger precis som de är. Konflikter är inget för dig och du hatar att bråka. Någon hemlighet kanske slinker ur dig ibland och du borde kanske fråga dig själv varför. Är det för att du vill hjälpa dina kompisar eller för att andra samtalsämnen känns så torra?

15


Nu är det inne att vara ute Intresset för friluftsliv och att umgås utomhus har ökat under coronapandemin. NV har pratat med friluftsexperten Joseph Lazraq Byström, som ger sina bästa tips för utelivet. I spåren av coronavirusets framfart är vi allt fler som har upptäckt fördelarna med att vara ute i den friska luften och röra på oss. Förutom att bidra med positiva effekter för hälsan är naturen också ett bra ställe för umgänge då vi uppmanas till social distansering och att inte träffas inomhus. Promenader och korvgrillning i all ära, efter ett tag kanske man vill testa nya saker. För att få tips på aktiviteter har vi pratat med Joseph Lazraq Byström. Han är ordförande för Norrlands nations jakt- och friluftsförening och beskriver sig själv som en friluftsmänniska. – Ja, det skulle jag säga. I nästan hela mitt liv har jag varit ute mycket i skog och mark. Varför tror du att intresset för friluftsliv har ökat den senaste tiden? – Jag tror att det kan ha att göra med att många har mer tid nu. Dessutom är det ett bra sätt att träffas på om man vill minska smittspridningen. Folk som har varit ute märker att de mår bra. Jag tror också att det är mer ”inne” att vara ute nu. Vilka aktiviteter tycker du är lämpliga om man vill umgås utomhus? – Det finns väldigt mycket man kan göra. Nu under vintern kan det vara roligt att åka längdskidor, skridskor eller pulka. Att vandra är kul. Jakt är också väldigt bra eftersom man då kan träffas några stycken. Vad ska man tänka på om man ger sig ut i naturen? – Att klä sig efter väder. Att ha respekt för naturen och inte skräpa ner. Är det dåligt väder i till exempel fjällen ska man vara vaksam. Man ska kunna kontakta någon ifall något skulle hända och man skadar sig. Annars är det bara att ha kul och ta del av naturen. Jag tycker att man ska försöka passa på att vara ute så mycket som möjligt.

16

Text: Linnea Nordström Foto: Julia Hellmers, Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Ta fram skidorna och badkläderna, redaktionen tipsar om utomhusaktiviteter!


Hågadalen-Nåsten - Naturreservat strax väster om Uppsala. Här finns spår för vandring, ridning och längdskidåkning samt, för den historieintresserade, Kung Björns hög som är en stormansgrav från bronsåldern.

Kap - Skidåkning i centrala stan? Jadå! Vid Kapområdet, i närheten av Studenternas och Akademiska, finns spår för längdskidåkaren.

Studenternas - Det är inte bara elitspelare i bandy som tränar på Studenternas. Även gemene man har chans att åka skridskor här när kommunen har öppet för allmänhetens åkning.

Sunnerstabacken - Där kan du åka slalom och snowboard. Det finns grillplatser vid backarna om man vill ta en paus från backen.

Kapområdet

Bada kallt Badplatser finns det gott om runt Uppsala. Något som blivit allt mer trendigt det senaste året är att inte enbart doppa sig på sommaren. I boken Kalla bad (Bonnier Fakta, 2018) skriver Linda Ahlgren om hur regelbundna bad kan leda till en rad positiva hälsoeffekter. Ju oftare du badar desto bättre! Gynnar immunförsvaret Minskar stress och bättrar på humöret Bättre sömn

Gamla Uppsala

17


K U R AT O R E R N A H A R O R D E T

Kära Norrlänningar!

Kära Norrlänningar!

Att Norrlands nation är en fantastisk plats vet alla vi som varit med ett tag. Här samsas grandiosa festsalar med ett mysigt bibliotek, en hemtrevlig nationspub och otaliga små kyffen och krypin som det tar flera år att lära sig hitta bland. Men nationen är så mycket mer än vårt hus; nationen är glädjen och gemenskapen mellan alla våra medlemmar och engagerade.

I början av januari klev jag på som 2Q och tog över efter Conny. Det känns väldigt kul men också lite läskigt. Då temat för det här numret är relationer har jag reflekterat över hur relationer förändras beroende på vilka roller vi har. För mig har det blivit väldigt stor skillnad sedan jag tog plats vid mitt skrivbord inne på kuratorsexpeditionen. Det känns fortfarande nära till hands att säga ”fråga 2Q” när det dyker upp funderingar, sedan inser jag att det är jag som är 2Q nu.

Under det gångna året har vi på nationen fått utforska nya mötesplatser. Istället för i Gamla salen, Strömholms och Discot, träffas vi på Zoom, Facebook och Discord. Jag blir så glad och stolt över att se alla medlemmars kreativa lösningar för att hålla kontakten med sina gamla nationsvänner, och för att lära känna nya. I vår kör nationen vidare på digitala koncept. Det kanske inte alltid blir perfekt, men jag lovar att vi kommer göra vårt bästa för att du ska kunna vara en del av gemenskapen, oavsett om din relation till nationen är som en rykande färsk Tinder-matchning eller om ni snart firar guldbröllop.

Jag tänker också på hur det är att dels hålla liv i relationer, dels att skapa nya då det finns rekommendationer som säger att vi inte ska träffa personer utanför vårt eget hushåll. Som tur är finns det alternativa sätt att mötas på, även om det inte alls är samma sak och vi har tröttnat på tekniskt strul. Nationen kommer under våren ha ett stort fokus på digitala event för både nya och gamla medlemmar. Men nationshuset fortsätter att vara öppet som en trygg punkt i vardagen och vi anpassar vår verksamhet för att ni ska kunna mötas här på ett säkert sätt. Om du undrar något: fråga 2Q!

Linnea Kjellberg Förste kurator Pernilla Johansson Andre kurator

18


Snasen, Jämtland Foto: Frida Esbjörnson Vill du få en bild publicerad? Kontakta nv@norrlandsnation.se 19


Ja g v il l inte va k na . – Shane Kamil – Vill inte lämna sängen, vill inte göra mig i ordning, vill inte möta dagen. Grannens radio surrar, ett okryptbart mummel som når mig oavsett hur hårt jag lindar in mig själv i täcket. Jag blundar och försöker sätta stopp på mina accelererande tankar, medan drömvärlden oundvikligen slinker iväg. Ingen återvändo, John Blund har lämnat mig på oläst. Sträcker mig efter mobilen och låter det vita ljuset bränna mina grumliga ögon. Notifikationer kräver min uppmärksamhet, och jag ger efter. Pappa fyller år, mamma undrar vad vi ska ge honom i present. En påminnelse om att söka till nästa termins kurser. Kompisar frågar vad man har för planer till helgen. Mobilen undrar om jag vill uppdatera nu eller skjuta upp det. Jag vet inte. Jag vet inte. Jag vet inte. Jag vet inte. Fågelkvittret från larmet hinner klämma ut ett par toner innan jag stänger av det och lägger ner mobilen. Med täcket runt mig som ett exoskelett så sätter jag mig upp. Kroppen rör sig automatiskt efter år av ingrodda rutiner innan den motstridiga rösten hinner börja ifrågasätta allt. En skållhet dusch lämnar huden röd och mör. Kylskåpet står tomt, jag behöver handla igen. Jag är egentligen inte hungrig, behöver jag ens äta frukost? Skafferiet är inte lika tomt, kaffe finns. Jag behöver kaffe. Jag behöver vakna. Behöver göra något av dagen, göra något produktiv utöver att halvtitta på en föreläsning medan jag skrollar genom memes på mobilen. Kanske gå på en promenad? Nej, det är för kallt. Läsa en bok? Nej, har ingenting att läsa. Måla något? Nej, vill inte städa upp efter mig. Kaffekoppen står tom, grannradion surrar vidare, och mörkret hänger utanför fönstret. Reträtt till sängen? Ja.

20

Vinnare i Tidningskonventets skrivartävling HT20


horoskop Illustration: Rihanwen Roberts Emporagrius är en legitimerad spåman från nedre övre Norrland, som spår i renmagar och sönderslagna mobiltelefoner. Hans spådomar har blivit kända världen över och efter en lång och framgångsrik karriär som rådgivare till världens alla ledare har Emporagrius återvänt till hemtrakterna där allting började, för att utgjuta sina visdomar över de karga landsmän som fostrade honom.

Härken

(21/3-20/4)

Traktorn

(21/4-21/5)

Gällivare-Malmberget (22/5-21/6)

Du får en jättedålig idé, nämligen att fortsätta med ditt liv ungefär som om inget har hänt. Det har det visserligen inte, men idén blir inte bättre för det.

En ullhårig expedit ger din fot några menande blickar som du bör ta på allvar. Ett litet misslyckande leder till en fräsch ny personlighetsstörning samt att du förlorar vårdnaden om din dammsugare.

Du inser att du numera ser ditt vanliga sociala sammanhang som en charkdisk. Snuskhummer! Det är isoleringen som gått för långt, som vanligt borde du bara ta en riktigt kall dusch. Istället får du bingo.

Kräftskivan

(22/6-22/7) Ogudaktiga är de tankar som fängslar dig mest. Valet står mellan förnekelse och exkommunikation. En svag doft av mysk är allt som blir kvar efter din märkliga gäst.

Skotern (23/7-23/8)

Kärringen

Familjen förhärjas svårt av en östgotisk folkvandring. De är i maskopi med din s.k. ”svåger”. Morgontandborstningen leder sedan till att din kalender får kallbrand och måste amputeras. Du blir fri.

Ditt lyckotal är ditt skonummer och din turdag är torsdag. Du får syn på en hastigt klottrad anteckning om folkmord. Den kan vara viktig.

Sågen

Myggen

Jägarna

(24/9-23/10)

(24/10-22/11)

(24/8-23/9)

(23/11-21/12)

Nu blir det istället löjligt mycket fyllning i din pirog. Grymögda herrar försöker få insyn i din självdeklaration, men genom lite tur, VPN-tunnlar samt hejdlöst med majonnäs lyckas du stoppa detta.

När det blir drag under galoscherna går du redan på knäna och får inte ta del av den segerrusiga vrålorgien. Till råga på allt har någon köpt din hund i smyg. Dagen slutar alltså oavgjort.

En oerhört lömsk skatteåterbäring för i ett svep med sig alla dina vänner ut till havs, där de lever livets glada dagar medan du får äta upp dina ord ensam i en liten stuga där det luktar mörv.

Sågbocken

Hembrännaren

Surströmmingarna (19/2-20/3)

(22/12-20/1)

Självaste drottning Silvia griper in i ditt liv på just det obegripliga vis som blivit alltmer typiskt henne. Frågan är om du någonsin kommer ikapp. Svaret är nej.

(21/1-18/2)

Lättad landar du i Norilsk med väskorna fulla av knarkmiljoner, men vem finner du där? Jo, din grymögda gamla mattelärare, numera nickelbaron. Nastrovje, kamrat, plats i Gulag för dig

En vän har en fråga som kan verka lite konstig, nämligen om du vill adoptera hens barn. Tips från coachen: Det är en kuggfråga.

21


NORRLANDS NATIONS

Angermannalaget

Attra

Birkarlarna

Bröder Angermän och presumtiva! Angermannalaget är en kultur- och hembygdsförening med rötter i Ångermanland.

Attraktionsorkestern och Attrapperna är en av nationens orkester- och dansföreningar! Vi gillar att spela och dansa till alltifrån pop och soul till storbandsjazz.

Med hänsyn till dagens läge håller vi under våren våra evenemang i annorlunda men säkra former. Vi hoppas på en snabb återhämtning och att vi har möjlighet att ses senare denna vår!

På grund av rådande omständigheter repar både orkestern och baletten hemifrån. Vi ser fram emot att åter dansa och spela tillsammans när allting drar igång igen!

HBF Birkarlarna är en förening som vänder sig till manliga studenter i Uppsala. Föreningens hembygd är Norr- och Västerbottens län, men vem som helst som känner en naturlig dragning till bildning samt den kultur, mat och mentalitet som råder i den nordligaste änden av vårt avlånga land är fri att ansöka om medlemskap. Birkarlarna träffas med jämna mellanrum på så kallade stämmor för att avnjuta traditionella norrländska maträtter. För mer information– kontakta stavkarl@birkarlarna.se.

Har du rötter i Ångermanland eller vill du veta mer om oss? Eller vill du veta mer om våra kommande evenemang? Besök vår hemsida angermannalaget.se eller maila aldermannen@angermannalaget.se.

Cantus Feminis Cantus Feminis är nationens damkör. Vi är ett peppigt gäng som tycker att körsång ska vara kul! Du behöver inte ha någon tidigare körvana eller musikaliska förkunskaper, utan alla som är nyfikna på att sjunga i kör är välkomna. Just nu har vi digitala träffar på torsdagar kl 19. Våra dirigenter lär oss grunderna i musik och körsång och hur man gör för att bli en bättre sångare. Vill du veta mer om oss tveka inte med att höra av dig till vår mail cantus. feminis@gmail.com så får du veta mer!

22

Just nu söker orkestern trombonister. Hör av dig på kapellmastare@attra.nu om du är intresserad av att spela med oss!

Chorus Virorum Chorus Virorum - Norrlands nations manskör sedan 1853 Uppsalas äldsta manskör söker nya medlemmar! Chorus Virorum sjunger sånger som för tanken till punsch och 1800-talets nationalromantik på många av nationens tillställningar. Därutöver sprider kören sång till alla och envar som ids lyssna. Vill du sätta guldkant på din Uppsalatid? Vill du fylla den med sångarglädje och gemenskap? Kom och prova på att repetera med CV! Ingen tidigare körvana krävs. Maila chorusvirorum@gmail.com för mer information.

HärjaJämt HärjaJämtskor och Ongstårschan! HärjaJämt är hembygdsföreningen från Härjedalen och Jämtland. HJ ger oss medlemmar en god ursäkt att ses för att äta och dricka gott i goda systrars sällskap! Vår ambition i vår är att hålla igång som vanligt, om än under ovanliga former. Var med på Storsjöodjurets digitala fridlysande den 26/2. Håll sedan utkik inför Oppsittje Freja den 26/3. Låter det spännande eller vill du veta mer? Maila lill-lisa@harjajamt.se eller besök vår facebooksida; HärjaJämt. Härja bäst som HärjaJämt!


FÖRENINGAR

Nonsens

Salongsorkestern

Vill du prova på allt från skådespel, sång och dans till kostym, ljud och ljus? Titta hit! Nonsens är en härlig skara studenter som varje vår sätter upp ett storspex och i år går det under namnet Hemligheternas Spex. Hos oss finns en plats för alla och vi söker alltid nya medlemmar. Så kom och spexa vetja!

Salongsorkestern är en av nationens tre orkestrar. Vi är en fulltalig symfoniorkester och den enda nationsorkestern som spelar klassisk musik. Vanligtvis brukar vi spela ett par konserter per år samt bidra med musik på nationens baler.

Mer info finns på vår hemsida, www.nonsensspex.se

I väntan på att få spela tillsammans igen kommer vi under vårterminen att arrangera olika digitala aktiviteter – allt från föreläsningar till spelkvällar. Intresserad av att gå med i orkestern? Skicka iväg ett mail till ordf@salongsorkestern.org. Nya medlemmar är alltid välkomna!

NJF

Ypsilon

Är du intresserad av jakt eller friluftsliv? Norrlands Nations Jakt och Friluftsförening, är en förening som har fokus på jakt och friluftsliv. Under våren planeras aktiviteter som jakt, skytte och naturupplevelser. Utöver detta även trevligt häng för medlemmar. Förslag på aktiviteter mottages gladeligen!

Kära Ypsor & Yngel, Ypsilon grundades år 1962 och är nationens äldsta damförening. Idag består vi av studentskor från hela landet som samlas för att äta och dricka gott under festliga omständigheter.

Till våren arrangeras för andra året i rad jägarutbildning. Håll utkik i våra kanaler, endast begränsat antal platser!

Den 26/3 är inte vilken dag som helst, utan Ypsilons födelsedag: JoakimYran! Den 23/4 är det sedan dags för en samsittning med Angermannalaget. Dessutom anordnas digitala event varannan vecka. OBS! Schemat kan komma att ändras till följd av covid-19.

Instagram: nnjaktochfriluft Facebook: Norrlands Nations Jakt och Friluftsliv njf.kontakt@gmail.com

Nyfiken? Mejla vår recceansvarig (yngling@ypsa.se) eller besök vår hemsida www.ypsa.se. Say Oh Ah Ypsilon!

23


Profile for Norrlands Varjehanda

Norrlands Varjehanda: Nr 1 2021  

Advertisement