Page 1

STOCK H O L M OSLO GÖT EBO RG M A L M Ö U PPSA L A VÄST ER ÅS L A M M H U LT

STAD Den konsnärliga

modernismen

Förfining som

livsstil

höst 2011


Staden kallar!


Välkommen till livet med Norrgavel mitt inne i staden – som här mitt i Malmö, där två danska arkitekter under 1930-talets sista år drev form och material till mästerskap.

På Norrgavel kan du skapa uttryck som fungerar lika bra i staden som på landet.

Självklart är alla våra möbler gjorda för att kunna kombineras.

I själva verket bygger Norrgavels själ på lika delar allmoge och dansk modernism

från mitten av förra århundradet. Många av våra möbler – som t ex Länstolen – är stilmässiga kameleonter som fungerar lika bra på landet som i mer förfinad stadsmiljö. Andra är exempel på utsökt finsnickeri med subtila detaljer.

Produktion: Konovalenko. Foto Stad: Marcus Lawett. Foto Land: Jonas Ingerstedt. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, prishöjningar samt varierat utbud i våra butiker.


Föregående uppslag: Soffa 100 4-sits och Fotpall 50x100 med ben i såpad ek och klädsel i ny textil! Linne Fransk natur. Soffbord Ø 80 med förvaring i såpad ek. Länstol temperamålad i Ljusgrå med fast sits i ny textil! Hayward blå/gul. Matta Camelia 45 mm lugg från Kateha 200x300 cm 23 940:- Vit golvlampa PD2 från Gubi 4 995:Grå golvlampa Grasshopper – nyhet! från Gubi 5 995:- Alla möbelpriser hittar du på www.norrgavel.se

Klassiskt finsnickeri på nytt sätt

N

är Norrgavel startade i början av 90-talet längtade vi efter att återskapa klassiskt möbelsnickeri som de gamla mästarna, men med hjälp av moderna maskiner som kunde hålla kostnaderna nere på en rimlig nivå. Det handlade om val av träslag – inte bara furu och björk, utan ek, ask, bok, al och körsbär. Och om detaljer och tekniker som fräsningar, inpassningar, snedställningar, sam-

Stad 4

mansättningar och avrundningar som några motvilliga leverantörer tyckte att ”man slutade med på 50-talet”. Men vi ville inte ge efter för ”utvecklingen”, åtminstone inte i den aspekten. Och med lite envishet gick det till slut att kombinera det klassiska möbelsnickeriet med modern teknik. Därigenom har Norrgavel de senaste decennierna gått i bräschen

för en utveckling som bejakar det förfinade snickeriet och låter den extrema yrkesskickligheten blomma ut, samtidigt som möblerna blir tillgängliga för många.

Nytt mått! Bord BAS som skrivbord 67x150 cm i såpad ek med två lådor och hjul. Stol i såpad ek med Lös stolsdyna i patinerat renskinn. Teakapa från Kay Bojesen 1 150:Alla våra möbler är Svanenmärkta!


Norrgavel-Sparring Vi har utökat vårt Sparringsortiment med en ny specialfärg för Norrgavel. Nu finns det populära konsolsystemet i metall även med en matt, äggskalsvit färg. Mixa och matcha enligt dina önskemål och behov

för att skapa platsbyggd förvaring. Komplettera med Norrgavels Hyllplan i björk och ek. Finns i färgerna mörkgrå och äggskalsvit. Endast hos Norrgavel! I butik slutet av september 2011.

Bärlist från 180:Hängskena från 155:Väggskena från 40:Konsol från 35:Bokstöd 95:Se övriga priser på www.norrgavel.se

Stad 5


1

4

Zlamp är ett svenskt varumärke som startades 1992 och har funnits i Norrgavels sortiment sedan starten. Den gemensamma nämnaren i Norrgavel och Zlamps design är tydlighet och ärlighet i konstruktionerna, få och resurssnåla material samt en stor omsorg om detaljer, kvalitet och miljön. Hos oss hittar du stora delar av Zlamps sortiment: golv-, bords-, vägg och taklampor. nyhet! Bezzy är en nätt och flexibel läslampa, försedd med den senaste teknikens LED-ljuskälla.

7

9

7 1. Vega vinkel golv 3 795:2. Zpindel liten bord 1 095:3. Zpindel stor bord 1 995:4. Z1 golv 3 650:5. Vega bord 2 250:6. Z1 bord 1 895:-

10

7. Bezzy LED golv 4 500:8. Bezzy LED bord 3 695:9. Bezzy LED vägg 2 950:10. Zladdbarnet bord 2 095:-

3 2

8

5 6 2


Norrgavel arbetar med äggoljetempera från Ovolin sedan starten och färgen har blivit ett signum för oss. Ovolin har utvecklat den till en färg som passar i vår miljö och till dagens krav. Resultatet är en vacker, helmatt yta som reflekterar ljuset på ett särskilt sätt. Äggoljetempera innehåller ägg, linolja, vatten och jordoch mineralpigment, konserveringsmedel (godkända för kosmetiska produkter) samt torkmedel. Färgen är helt kretsloppsanpassad och mycket mångsidig. Du kan få Norrgavels möbler i 8 utvalda standardkulörer och beställa väggfärgen i ett hundratal nyanser.

0,3 L 135:1 L 275:2,5 L 625:5 L 1 150:10 L 2 150:-

Stad 7


Norrgavels vänner Vi vill gärna se dig som delar vår syn på möbler och inredning, som en av våra vänner. Som Norrgavelvän ser vi till att du alltid får förhandsinformation om vad som händer i våra butiker, nyheter i sortimentet, vad som ligger bakom vårt sätt att arbeta och utveckla våra möbler. Du kommer också att få inbjudningar till våra vän-kvällar och specialerbjudanden som är unika för våra Norrgavelvänner. Registrera dig redan idag på www.norrgavel.se – Välkommen! Stad 8


Modernism som hämtar kraften i konsten och hantverket

Brett matbord i oljad ek. Stol i oljad ek med Lös stolsdyna i ny textil! Linne Fransk natur. Låg förvaring i oljad ek med luckor, lådor och benställning – på www.norrgavel.se kan du bygga din egen möbel och se vad den kostar! Taklampa Zlump x 4 – nyhet! från Zlamp 3 990:- Bordslampa PD4 – nyhet! från Gubi 1 995:Matta Piazza oblekt/natur – nyhet! från Kateha 200x300 cm 8 575:-

Stad 9


Eleganta stadsmöbler som inte är ömtåliga

Stad 10


Äldre tiders finsnickeri – med fanér, intarsia och fransk polering – leder tanken till finrum och aktsamhet. Den nya tiden bjuder på finsnickeri i massivt trä med oljade eller såpade ytor som enkelt går att bättra. Där svensk funktionalism har tenderat att bli ensidigt teknisk har den danska modernistiska motsvarigheten från 1940- och 50-talen ofta varit rotad i en mer konstnärlig och hantverksbetonad tradition. Möblernas uppgift har inte bara varit funktionella, utan har lika mycket handlat om att skapa vackra rum. Ofta i mättade väggfärger. Byrån på bilden har platsmålats i den bakomliggande väggens temperakulör. Arkitekter, snickarkonstnärer och formgivare som Kaare Klint, Mogens Koch och Børge Mogensen är några exempel med detta arbetssätt. Med lite korsbefruktning av japansk asketism har Norrgavel låtit sig inspireras av denna utsökta och sofistikerade snickeriskola. Här är det massivt trä som bearbetas med förfinade verktyg och långt drivet hantverk. Resultatet är en serie möbler som helt enkelt inte hade varit möjliga att tillverka för 30 år sedan.

Föregående sida Sänggavel BAS klädd med klädsel i ny textil! Bomull Eko grå. Kub med låda i såpad ek. Tavelhylla i såpad ek. Vägglampa Bezzy LED – nyhet! från Zlamp 2 950:Norrgavel påslakansset i linne – nyhet! 1 495:- (i butik slutet av sept.) Norrgavelpläd i ull/kashmir 130x180 cm 1 390:Denna sida nyhet! – nu kan du få Massiv och Poppel vägghängd! Massiv byrå H3/M3 vägghängd – här inmålad i väggfärgen med skiva i såpad ek. Spegel 120 i såpad ek. Hatthylla i skiktlimmad björk. Galge i björk. Bordslampa Vega från Zlamp 2 250:-

Norrgavel, ekologi & Svanen Norrgavel arbetar med naturmaterial eftersom de ingår i naturens kretslopp. Dessutom attraherar de alla sinnen. De tål att slitas och blir bara vackrare med åren. Våra möbler kan renoveras och ärvas mellan generationer, en ur flera aspekter hållbar design. 2008 lät vi Svanenmärka hela möbelsortimentet. Svanen är Nordens officiella miljömärkning. I kriterierna bedöms miljöpåverkan under hela varans livscykel från råvara till avfall. Svanens vision är ett hållbart samhälle med hållbar konsumtion. Vi hoppas att du som kund känner förtroende för märkningen och för vårt engagemang i ekologiska frågor. Läs mer på vår hemsida eller prata med oss i butiken! Stad 11


Finsnickeri

Stad 12

Bordets dolda lådor glider på trälister. Som tillbehör finns insatslåda med flyttbar fackindelning.

Bordsskivan fortsätter ned i den avrundade kortsidan. För att skapa ett svävande uttryck saknas långsidor och istället är bordsutdragen gjorda helt i ek.

Handtagen på Låg förvaring är inspirerade av böljande former på fartygsskrov och bilkarosser. Med datorstyrd fräs kan de idag tillverkas i massivt trä.

Luckan består av tre lager trä med vinkelräta fiberriktningar, ett exempel på tekniskt förädlat snickeri. Lägg märke till att luckorna är mönsterpassade.

Benställning med genomarbetade detaljer. T ex finns i varje ben ett litet hål med ställskruv, där man enkelt justerar höjden så att möbeln står helt plant.

Länstolen utstrålar enkelhet, men är i sina detaljer en av våra mest komplexa möbler. Processen från idéskiss till färdig stol tog mer än tre år.

De plana ytorna i Soffbord Ø 80 med förvaring får ett sensuellt liv med sina avrundade detaljer – något som bara är möjligt i massivt trä.

Ett högklassigt finsnickeri – sidosargarna är propellerformade och sitsen är konkavt limmad som en whiskytunna. Stolen måste putsas för hand.


Norrgavel har haft ett nära samarbete med Kateha i drygt ett decennium. Kateha kombinerar omsorgsfullt hantverk med innovativ design och framställer handgjorda mattor i naturmaterial så som ull, lin och hampa. De flesta av mattorna till-

verkas i Indien där man har en lång och stolt tradition av mattillverkning. Kateha samarbetar med organisationen Care and Fair, som arbetar för bra arbetsvillkor på fabrikerna och att illegalt barnarbete inte förekommer.

Strimma grön och grå 170x240 cm 6 450:Plain grå och Allium lime 170x240 cm 5 830:Camelia vit 45 mm lugg 170x240 cm 16 280:-

Stad 13


Compagnie de Provence, grundat 1990, skapar härliga produkter för badrummet. Den enkla designen blandad med moderna färger samt de naturliga ingredienserna kännetecknar Compagnie de Provences tvålar. Stad 14

Bio-organic serien är tillverkad utan tillsatser av parabena konserveringsmedel, silikoner, mineraloljor, sulfater, ftalater, eller syntetiska färgämnen. Ej testad på djur. Finns i dofterna Lavendel, Verbena och Natur.

Handcreme 75 ml 130:Bodylotion i tub 150 ml 199:Flytande tvål 500 ml 220:Bodylotion 300 ml 299:nyhet! Handdukar från Norrgavel i ekologisk bomullsfrotté och tvättat linne. (I butik slutet av september)


Inspirerade av Bauhaus-skolans stilrena ideal har Bestlitelamporna blivit en klassiker som varit i produktion sedan 30-talet. Under andra världskriget blev Bestlite även känd som ”Churchill-lampan”, då premiärministern hade just en Bestlite på sitt skrivbord. Golvlampa BL3 6 895:-

Grasshopper är formgiven på 50-talet av Greta Grossman, en svensk arkitekt som flyttade till Kalifornien där hon blev uppmärksammad. Greta Grossman ritade både möbler och flera villor åt filmstjärnor. Gubi har nu tagit upp Grasshopper i nyproduktion och hos Norrgavel finns samtliga färger av golvlampan. nyhet! Golvlampa Grasshopper 5 995:-

Den ursprungliga designen till Gubis nya lampkollektion Pedrera gjordes redan 1955 av den spanske arkitekten Barba Corsini. Inspirationen till lampornas cylindriska form och hål kommer från skorstenarna i den berömda byggnaden La Pedrera i Barcelona, signerad Gaudí. nyhet! Bordslampa PD4 1 995:-

Stad 15

Norrgavel broschyr stad 2011  

Norrgavels broschyr för hösten 2011. Stadsdelen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you