a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Ett annonsmagasin från Norran

Medvind

LRF Konsult stärker sitt erbjudande under nytt namn electrolux home

ica maxi har satsat

sängmästarna

har hjälpt isabell och

på NY restaurang

har hittat ett vinnande

fredrik att uppfylla

- med kvalitet och klimat på menyn

koncept med 100% fokus

sin dröm

på god sömn


viktigt:

Hela detta magasin består av annonser i olika former. Alla texter och bilder är betalda av de företag som nämns.

Välkommen till det andra numret av Norrans magasin Medvind! Det känns riktigt bra att kunna inleda våren med ett fullmatat magasin fyllt med spännande läsning, bra tips och förhoppningsvis några nyheter till dig som läsare. Medvind är en nativeprodukt Skillnaden mellan en traditionell Norranbilaga och Medvind är att alla texter i Medvind är skrivna på uppdrag av en annonsör. Artiklarna har inte skrivits av annonsören själva utan av en fristående skribent, men annonsörerna har styrt, godkänt samt betalat för innehållet. Det är Norrans annonsavdelning tillsammans med Henson som tagit fram, skrivit och designat bilagan. Syftet med detta är att ge våra lokala företag en möjlighet att lyfta fram det som gör dem till unika och framgångsrika företag. Norran och Norr Media Norran har en spännande tid framför sig, som de allra flesta känner till så är vi numera en del av Norr Media där förutom Norran även Piteå-Tidningen, Norrbottens-Kuriren samt Norrländska Socialdemokraten ingår. Jag förstår att en stor förändring som denna kan väcka lite frågor och farhågor hos dig som läsare och annonsör. Kommer Norran bli en Norrbottenstidning? Tappar man den lokala touchen? Eller kommer Norran

till och med att läggas ner? Befogade frågor men ni kan vara lugna, Norran får genom den här förändringen helt nya möjligheter att skapa bra innehåll till dig som läsare och bli en ännu starkare mediapartner till dig som annonsör. Med den samlade kompetens vi nu har tillgång till på dessa tre orter så kommer vi kunna skapa ett ännu starkare innehåll i våra produkter och tjänster. För dig som annonsör öppnas det upp nya möjligheter i och med Norr Media. Vårt mål är att vara norra Sveriges skickligaste mediarådgivare som hjälper dig att utveckla din affär. För dig som läsare ska vi även i fortsättningen satsa på lokal journalistik och vara de som granskar, lyfter fram och bevakar vårt lokal samhälle. Vår journalistik gör skillnad, det ska vi fortsätta göra under lång tid framöver. Det kommer bli en spännande resa som jag hoppas och tror att du vill göra tillsammans med oss, oavsett om du är läsare eller annonsör. ”To go fast, go alone. To go far, go together”. Välkommen till Medvind, välkommen till Norr Media.

Innehåll 04 Drömmen som slog in Electrolux Home har hjälpt Isabell och Fredrik att uppfylla sin dröm.

06 det här ska du tänka på när du väljer säng Mios sängexpert Anna Mikaelsson guidar dig igenom ditt köp av säng.

09 folkparken sjösätter nya spännande satsningar Folkparken testar en rad nya grepp under 2020. Nattklubb från 18 år är en nyhet som sjösätts redan under våren.

10

tips för ett tryggare boende Fredrik Nilsson och Camilla Solstrid från Länsförsäkringar Västerbotten och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skellefteå ger sina bästa tips för den som vill ha ett tryggare boende.

15

forslunds blir starkare med ny marknadsplats Bilhandlaren Forslunds väljer att kundanpassa servicen ytterligare med dubblerat antal medarbetare i kundtjänsten.

16

burgarboom när skellefteå välkomnade mcdonalds

MarCUS HOLLERUP

Sveriges modernaste McDonalds-restaurang

Försäljningschef, Norran

fick ett succémottagande av Skellefteborna.

marcus.hollerup@norran.se

18

mäklarna med koll Svensk Fastighetsförmedling Skellefteå vill göra bostadsaffären så trygg och enkel som möjligt för både säljare och köpare.

Medvind

20

ny restaurang - med kvalitet och klimat på menyn ICA Maxi i Skellefteå har gjort en stor

Medvind produceras av Norran i samarbete med HENSON.

nysatsning på sin restaurang. I fokus står Ansvarig medvind: Marcus Hollerup

förstås gästernas upplevelse – men även ett

SkribentER: Daniel Bergeman, Daniel Eriksson, Jenny Lundmark och Jessica Larsson Svanlund.

ännu starkare miljötänk.

Formgivning: Elin Karlsson TF ansvarig utgivare: Lars Andersson

22

patrik har gett nytt liv till ersmarksbutiken

För frågor och feedback om produkten eller intresse av annonsering i nästa nummer,

Sängmästarna har hittat ett vinnande

kontakta marcus.hollerup@norran.se eller ring 0910-577 28.

koncept med 100% fokus på god sömn.

2 | Annons


Mitsubishi tillbaka i Skellefteå Hammarängens bil är sedan Sommaren 2019 ny återförsäljare av mitsubishi så nu kan Skellefteborna köpa och serva sin Mitsubishi lokalt igen. Bland annat finns sveriges mest populära plug-in hybrid att provköra.

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID När du vill åka bekvämt, känna dig trygg och köra vardagsresorna på el borde du testa Outlander Plug-in Hybrid. En SUV som är mer kompetent än någonsin, med avancerade säkerhetssystem och unik fyrhjulsdrift med optimal prestanda oavsett vägunderlag. Dessutom med snabb leverans och 5 års nybilsgaranti.

Sveriges mest populära Plug-in Hybrid finns nu även för privatleasing!

Mer kraft Ny 2.4 Atkinson bensinmotor och en större elmotor för mer kraft. Bakre elmotorns effekt har ökats med 10kW. Mer kontroll Förfinad fyrhjulsdrift och två nya körlägen för bättre kontroll. Snow för bättre framkomlighet på snö och ojämna underlag. Sport för aktivare körning med bättre prestanda. Mer klimatsmart Bättre batterikapacitet ger längre eldrift och ett mer klimatsmart bilägande. Nya battericeller har ökat batteriets kapacitet och förlängt eldriften med 15%.

Hela denna sida är en annons från Hammarängens Bil

Annons | 3


Drömmen som slog in Isabell Lundberg och Fredrik Burlin köpte en gammal släktgård som stått tom i många år. Trots att huset mest var ett tomt skal beslutade de sig för att ta sig an den stora uppgiften att skapa drömboendet. De visste att plaTsen var rätt, och kände ”det är här vi ska vara”.

4 | Annons

Hela denna sida är en annons från Electrolux Home


”Vi tycker så mycket om huset och kände att det förtjänade sitt kök, det är ju husets hjärta. ”

Om Isabell och Fredriks kök från Electrolux Home: • Kökssnickerier från Lappvattnets snickeri i Burträsk • Stenbänkskivor från Norrsten i Burträsk • Vitvaror från Electrolux • Fläkt från Franke i Byske • Diskho Nordic Tech • Köksblandare Damixa Tradition Läs mer om deras resa på livetpabacken.se och Instagram: @livetpabacken

Miljösamordnaren, bloggaren och Instagramprofilen Isabell Lundberg bor med sin sambo Fredrik Burlin och ettåriga dottern Lo i Västra Skråmträsk några mil sydväst om Skellefteå. Från början hyrde de ett mindre hus på en gård som en gång varit Fredriks farmors, men efter tre år bad de ägarna att få köpa hela gården, trots att det stora bostadshuset hade stått tomt i femtio år och var obeboeligt. – Det är en jättehärlig plats! Vi kände direkt att det är här vi ska vara. Huset var mest ett tomt skal, utan avlopp och med några tunna eltrådar i luften här och där, men våra pappor hejade på oss, och då vågade vi satsa trots att vi visste att det skulle bli ett enormt projekt, berättar Isabell.

fångade upp idéerna och skissade på ett förslag som var gediget och traditionellt men helt i tiden och precis vad familjen behövde. Isabell ville ha ett vitrinskåp och Fredrik en köpmansdisk – vilket verkade vara omöjligt tills Eva-Marie föreslog att de skulle kombinera dem och ställa en vitrinskåpsdel ovanpå köpmansdisken. Efter hembesök, en kort tids funderande och några små ändringar bestämde sig Isabell och Fredrik för att sätta igång. – Vi körde på Eva-Maries och Josefs rekommendationer och det blev nästan ännu bättre än vi kunde ha hoppats. De är ju experterna och förstod precis vad vi behövde. ”Du som gillar att baka, du ska ha den här ugnen” till exempel, säger Isabell och skrattar.

Isabell och Fredrik började genast planera för sitt drömboende och ägnade många timmar åt att lista ut hur man skulle förena husets ursprungliga delar med en funktionell och modern standard som passade familjen. Ett av huset viktigaste rum var köket, där en vacker vedspis var så gott som det enda som fanns. – Vi tycker så mycket om huset och kände att det förtjänade sitt kök, det är ju husets hjärta. Vi ville utgå från vedspisen och bygga ett klassisk kök omkring den. Jakten på det perfekta köket till Drömmen, som paret kallar huset, kunde börja. Isabell och Fredrik åkte runt och tittade på alla tänkbara ställen, och när de såg Electrolux Homes utställningskök från Lappvattnets snickeri visste de att de hade hittat det. – Vi kunde inte tänka på annat, berättar Isabell.

När köket levererades under midsommarveckan upptäckte Isabell och Fredrik att passningen misstämde på några millimeter på ett ställe, så de kontaktade Electrolux Home och bad om hjälp. Eva-Marie kom ut på en gång och fixade saken. – Vilka problemlösare! Helt otrolig service, säger Isabell.

Efter en snabb mejlväxling bokade de ett möte med Josef och Eva-Marie på Electrolux Home och berättade om sin vision. Eva-Marie

Hela denna sida är en annons från Electrolux Home

Isabell och Fredrik är otroligt nöjda med sitt nya kök som passar perfekt in i Drömmen. Det är den självklara samlingsplatsen där de umgås med släkt och vänner, lagar mat och myser med familjen. När de blev klara med köket sammanfattade Isabell känslan på sin blogg: ”Vårt platsbyggda träkök sitter där det ska! Vi fick det lagom till midsommarveckan. Och oj, vad fint det är! Husets hjärta! Hade faktiskt lite svårt att se det färdiga resultatet när jag stod i dörröppningen till köket i januari. Men vilken känsla, att ha drömköket på plats!”

Annons | 5


Det här ska du tänka på när du väljer säng Sömnen är avgörande för vårt välmående och därför är det viktigt med rätt säng. Mios kunniga personal hjälper dig att hitta en modell som passar din kroppsform och som du sover gott i. – Med ett systematiskt test hittar vi en säng som kunden ligger rätt i, säger Mios sängexpert Anna Mikaelsson.

Allt fler blir medvetna om vikten av att välja rätt säng – men vad är egentligen rätt för just dig? Anna Mikaelsson möter kunder som har läst tester där olika bäddmadrasser och sängtyper jämförs och många upplever att sängarna ser likadana ut vid en första anblick. Men genom att visa på tydliga kontraster hjälper Anna till att navigera rätt i den snåriga sängdjungeln. – Jag rekommenderar alltid kunderna att testa sängarna med vår hjälp. Vi visar hur kroppen ligger på olika nyckelpunkter och vilken position som ryggen ska ha för att det ska vara ergonomiskt riktigt. Kunderna får testa olika sängtyper i varierande prislägen och uppleva hur det känns med en säng som är rätt och hur det känns med en säng som är fel, säger hon. Att välja en för hård säng är en mina som många går på. – Förut var nya sängar ofta ganska hårda och när de blev mjuka så ansågs de vara slut. Idag är sängarna mer följsamma och de kan därför vara mjuka och samtidigt ge stöd på rätt ställe. Det är viktigt att hitta en säng som ger ett bra stöd och en god tryckavlastning. Risken för uppvaknanden som stör djupsömnen minskar om du väljer en säng som låter dina muskler slappna av på djupet, säger Anna. störst i sverige Mio är störst i Sverige på sängar och erbjuder ett stort utbud av sängar i olika prisnivåer och uppbyggnadssätt. Kontinentalsängarna är populära, inte minst tack vare höjden och det maffiga utseendet. – Många uppskattar också de dubbla madrasserna med fjädrar, att mittskarven inte känns lika tydligt och att kontinentalsängen ger ett bättre djup jämfört med en ramsäng, säger Anna.

6 | Annons

Allt fler intresserar sig även för ställbara sängar, som är utrustade med motordrivna chassin som justerar vinkeln för huvud- och fotändan. – Många ser det som lyx, men funktionen kan underlätta för kunder med ryggproblem. Genom att höja benen får kroppen en naturligare position och ländryggen ett bättre stöd. En ställbar säng kan även vara behjälplig vid snarkning, säger Anna. Kunden kan på flera sätt själv bidra till att göra sängvalet smidigare. – Det underlättar om du har tänkt till lite kring modell, hållbarhet, prisbild, utseende och andra behov och krav som du har på den nya sängen, säger Anna.

Hela denna sida är en annons från Mio

Om Mio i Skellefteå • Började som Möbellagret 1955 på Kanalgatan i centrala Skellefteå. Affären finns idag vid E4 på Söder. • Prisades som Årets småföretag på Alvargalan 2015 och nominerades i kategorin Årets tillväxtraket 2017. På Handelsfesten 2019 nominerades Mio i kategorin Årets butik. • Affärsidé: Att för den pris- och kvalitetsmedvetna kunden vara det självklara valet när det gäller möbler och inredning och att alltid leverera en positiv kundupplevelse.


Hela denna sida är en annons frün Mio

Annons | 7


03 02

01

04

05

Hållbara klassiker

06

Hållbarhet är mer än en trend – det är en livsstil. Att äta och resa hållbart är två stora delar i en klimatsmart livsstil, men även inredning kan göras hållbart. Välj tidlös design, möbler som håller i många år och klassiker du vill behålla hela livet men framför allt sånt du tycker om och trivs med. En designklassiker är ofta av bättre kvalitet och har ett högt andrahandsvärde, det innebär även en trygg investering för dig.

07

08 09

10

01 Laminofåtölj, Swedese. 02 Hylla, String Pocket 03 Skåp, Svenska Hem. 04 Skulptur, Villa Collection. 05 Doftljus, Bruka Design. 06 Lampa, Secto. 07 Soffa, Svenska Hem. 08 Bord, Swedese. 09 Kudde, Classic Collection. 10 Pläd, Klippan.

8 | Annons

ÅSÉLLS MÖBLER


Folkparken sjösätter nya spännande satsningar Folkparken testar en rad nya grepp under 2020. Nattklubb från 18 år är en nyhet som sjösätts redan under våren. – Unga människor är en målgrupp som vi vill skapa en ny relation till, säger verksamhetschef Lina Björk Larsson.

De senaste åren har Folkparken haft ett tydligt fokus på att kommunicera vad verksamheten står för. – De pampiga lokalerna och de kreativa, genuina medarbetarna är våra främsta styrkor. Vi vill att alla i personalen ska känna stolthet över att jobba här, för det smittar av sig på besökarna. Vi ska leverera ett bemötande av högsta klass och det ska vara kärlek i maten som lagas. Sedan måste vi följa med utvecklingen i samhället för att vår verksamhet ska leva. Och det gör vi nu, säger Lina. Ett steg är alltså satsningen på ungdomar och den 2 maj är det premiär för Folkparkens nattklubb. Då öppnas dörrarna till puben McWell och den intilliggande lokalen Kärnan, som tillsammans rymmer 500 personer. – Vi inleder försiktigt och vill hellre ha utsålt än att det blir glest. Blir det högt tryck så har vi alla möjligheter att utöka lokalen framöver, säger Lina. Idén till nattklubben kom från Folkparkens unga medarbetare. – De ser ett stort behov av en ny nattklubb från 18 år i Skellefteå, och de har fått arbeta fram ett koncept för nattklubben. Den här satsningen känns väldigt positiv ur flera

aspekter. Vi riktar oss till en målgrupp som inte har haft någon relation till Folkparken och den vill vi väcka till liv. Sedan känns det roligt att idén kommer från våra egna medarbetare för vi vill att de ska känna sig delaktiga och sedda, säger Lina. Puben McWell hyrs även ut till privata tillställningar och där har bokningarna blivit allt fler. – Det är jätteroligt att vi fått rullning på den verksamheten. Puben rymmer 90 personer och kan möbleras om för dem som vill ha dansgolv. Vi har även sällskap som bokar möten och luncher på puben, säger Lina. Med start i maj kommer Folkparken även att utöka sin verksamhet med catering. – I erbjudandet ingår allt från tårtor och fikapaket till större bufféer, och vi kommer att hantera förfrågningar i alla storlekar, säger Lina.

jobbar stenhårt för att locka stora artister till stan och vi ser att fler och fler Skelleftebor har blivit positiva till att investera i upplevelser, säger Lina. Till vintern satsar Folkparken för första gången på en fast julshow. Den hålls vid åtta tillfällen, från mitten av november till mitten av december. I samarbete med Sabina Consulting har Folkparken tagit fram ett koncept som ska tilltala Skellefteborna. – Vi har fokus på det lokala och showen är genomtänkt från start till mål med dekorer, mat och musik. Vi är förväntansfulla och jättestolta över det här initiativet, säger Lina.

Attraktiv konsertlokal Precis som tidigare år så fortsätter Folkparken att erbjuda otaliga musik- och dansarrangemang under 2020. Publikkapaciteten på 1200 och de många sittplatserna gör Folkparken till ett attraktivt alternativ hos arrangörerna. – Skellefteå har flera modiga aktörer som

Hela denna sida är en annons från Folkparken Skellefteå

Annons | 9


Tips för ett tryggare boende Det är bra att se över sina försäkringar då och då, kanske en gång per år, och se till att man faktiskt har det skydd man räknar med. Inte bara för ditt boende och dina saker, utan också ett ekonomiskt skydd om något oförutsett inträffar – till exempel minskad inkomst eller dyrare bostad och därmed större bolån.

– Jag skulle vilja tipsa om vår tjänst Länsdeklarerat Plus, som ger en extra trygghet till dig som ska sälja din bostad. Som säljare är du ansvarig för dolda fel i tio år efter försäljningen av ditt hus, och det kan i värsta fall bli en ganska jobbiga processer. Länsdeklarerat Plus innebär att huset är besiktat och att en försäkring är tecknad mot kostnaden för eventuella dolda fel under hela 10-års perioden, ingen självrisk tillkommer heller. En trygghet både för dig som säljare och för dem som flyttar in, berättar Camilla Solstrid.

Fredrik Nilsson och Camilla Solstrid från Länsförsäkringar Västerbotten och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skellefteå ger sina bästa tips för den som vill ha ett tryggare boende. Goda råd till dig som vill bo kvar i ditt hem Du som vet att du vill bo kvar i det hem du äger idag kan gärna fundera på om de försäkringar du har idag passar din situation och ger den trygghet du vill ha inför framtiden. – Med tanke på den stigande prisutvecklingen på villor och bostadsrätter i Skellefteå rekommenderar vi att du ser över ditt försäkringsskydd. Högre priser på bostäder leder till större bolån vilket i sin tur leder till ett ökat behov av en trygghet om något oförutsett

10 | Annons

inträffar. Ett tips är att ta en titt på Länsförsäkringars låneskyddsförsäkring Bo kvar, som ger dig och din familj ekonomisk trygghet om någon skulle bli arbetslös, sjuk eller i värsta fall avlida. För att kunna teckna försäkringen behöver du ha ett bolån. Har du bolånet hos en annan bank än Länsförsäkringar behöver du ha en villa-, bostadsrätts- eller lantbruksförsäkring hos oss. Du kan välja full trygghet med hela paketet, bara livförsäkring eller bara sjuk- och arbetslöshetsförsäkring, säger Fredrik Nilsson. Goda råd till dig som vill sälja din bostad Att köpa bostad är ofta den viktigaste affär man gör i livet. Därför kan det vara en god idé att se till att få en långsiktig trygghet.

Goda råd till dig som vill köpa hus för första gången Vi är många som fantiserar om en grönskande trädgård, stor altan, grillplats, kanske till och med en pool? Men om du inte har bott i hus tidigare kan det vara svårt att räkna på vilka kostnader man kommer att ha. Förutom lån och amorteringar tillkommer driftkostnader. Camilla Solstrid ger exempel på löpande utgifter du bör räkna med när du ska bli husägare: - Uppvärmning av huset - Vatten och avlopp - Elräkning - Hemförsäkring - Hemtelefon (om du vill ha en) - Sophämtning och hantering - Sotning av skorsten och eldstad - Larm - Bredband - Ev. snöskottning Camilla rekommenderar också att du har en buffert som räcker om du till exempel behöver lägga om taket eller om till exempel kyl eller frys går sönder.

Hela denna sida är en annons från Länsförsäkringar Västerbotten och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling


Hela denna sida är en annons från Länsförsäkringar Västerbotten och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Annons | 11


LRF Konsult stärker sitt erbjudande under nytt namn LRF Konsult skriver ett nytt kapitel i sin berättelse – under namnet Ludvig & Co. – Vi har i alla tider arbetat väldigt nära våra kunder och utvecklats i takt med att företagens behov ökat. Nu tar vi nästa steg och utvecklar vårt erbjudande ytterligare för att kunna hjälpa ännu fler, säger Siv Eriksson, kontorschef på LRF Konsult Skellefteå.

12 | Annons

Hela denna sida är en annons från LRF Konsult


”Vi kommer inte att byta inriktning. Vi blir istället ännu starkare på det vi redan gör och kommer att rikta vårt erbjudande till ännu fler.”

LRF Konsult är Sveriges största rådgivningsoch redovisningsföretag och finns till för både små och medelstora företag. De erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi, fastighetsförmedling, juridik samt skatt- och affärsrådgivning. Företaget finns på 130 orter i hela landet och har i över hundra år följt jordbrukare, skogsägare och entreprenörer på deras resor. LRF Konsult har bistått dem i med- och motgång. Skellefteåkontoret, som ligger på Stationsgatan i centrala Skellefteå, har funnits i 50 år. Det startade 1970 och här arbetar idag 19 personer: fastighetsmäklare, jurister, skogsekonomer och rådgivare/affärsrådgivare. Med gedigen kompetens, djup förståelse för kundernas behov och hög lokalkännedom ger de små och medelstora företag en enklare och tryggare vardag. Skapar värde för ännu fler I mars byter LRF Konsult namn till Ludvig & Co. Namnet kommer från företagets grundare – Ludvig Nanneson som var en framstående agronom med en stor vilja att göra skillnad för lantbrukare. “& Co” syftar till alla rådgivare som tar hans arv vidare. – Vi kommer inte att byta inriktning. Vi blir istället ännu starkare på det vi redan gör och kommer att rikta vårt erbjudande till ännu fler. Många förknippar oss nog med jord- och skogs-

bruk, men vi har även väldigt många kunder inom bygg, handel och konsultverksamheter samt övrigt näringsliv. Vi finns till för alla, säger Siv. Hur påverkas kunderna? Namnbytet kommer inte att påverka kunderna i någon vidare bemärkelse. Kärnverksamheten består och relationen mellan kund och rådgivare är oförändrad. – Alla behåller sin befintliga kontaktperson och inloggningen till e-tjänsten MittKontor är densamma. Det blir en ny webbadress förstås, ludvig.se, och så nya mejladresser och avsändarnamn på fakturorna. Skylten på fasaden kommer bytas ut lite senare i vår, säger Siv. ”Gör det svåra enklare” Precis som för många andra spelar digitaliseringen en viktig roll i företagets utveckling. På webbplatsen finns exempelvis en kunskapsbank med olika guider som hjälper företagarna i deras vardag. – Vår målsättning är att göra det svåra lite enklare för våra kunder. Med MittKontor får kunden tillgång till säker e-post och en plats där kundens dokument sparas. Där hittar kunden allt på ett strukturerat enkelt sätt. Tack vare den kan vi effektivisera ärendehanteringen och ge snabbare återkoppling och så slipper vi alla papper förstås, säger Siv.

Hela denna sida är en annons från LRF Konsult

Om Ludvig Nanneson • Föddes 1881 i Harplinge socken i Halland. • Han tog Argonomexamen vid Alnarps lantbruksinstitut år 1903. • 1918 startade Ludvig Driftsbyrån på uppdrag av Sveriges Allmänna Lantbrukssällskap. Idén var att starta en byrå som hjälpte lantbrukare med alla typer av ekonomifrågor. • I takt med att lantbrukarnas och entrepenörernas behov växte, utvecklades byrån till Sveriges största rådgivnings- och redovisningsföretag. • Under 80-talet bytte Driftsbyrån namn till LRF Konsult och har idag 1300 anställda med kompetens inom ekonomi, fastighetsförmedling, juridik samt skatt- och affärsrådgivning på 130 orter i Sverige. • Nu hyllas grundaren Ludvig Nanneson när LRF Konsult byter namn till Ludvig & Co.

Annons | 13


Forslunds blir starkare med ny marknadsplats Bilhandlaren Forslunds väljer att kundanpassa servicen ytterligare. Den stora förändringen sker i butiken där man dubblerar antalet medarbetare i kundtjänsten som nu kallas för marknadsplats. Samtidigt har man utökat personalstyrkan på verkstad och skadesidan. – Det har blivit en mycket smidigare process för kunderna som besöker oss, säger Jonas Staflund, servicemarknadschef.

Det är framförallt under morgonen och eftermiddagen när det rör sig extra mycket kunder i butiken som de utökade krafterna får större betydelse på marknadsplatsen. – Vi har kört igång och haft det i funktion några månader nu, men vi är alla vanemänniskor så det tar lite tid att tänka om. Det känns såklart glädjande att kundundersökningarna visar att det ger bra effekt på rätt ställe – att fort få hjälp med sitt ärende är viktigt både för kunden och för oss. Vi får mycket beröm för vår duktiga personal och det är jäkligt roligt att se, säger Jonas Staflund. Allt på ett ställe Enligt den gamla kundtjänstmodellen fanns det fyra separata diskar – två till kundmottagningen, två till reservdelar – men dessa är nu hopslagna till en marknadsplats så alla fyra jobbar med kund-mottagning och kan ta emot alla ärenden. – Vissa tider på morgonen kunde det vara mycket folk som skulle lämna bilar på verkstaden och andra tider köptes det reservdelar

14 | Annons

vilket medförde köer på vissa diskar, medan andra inte hade lika mycket att göra. Nu hjälps vi åt mellan avdelningarna istället, förklarar Jonas. – Kunderna kommer ju till Forslunds för att få hjälp och de bryr sig inte om vilken avdelning det är för oss. De vill ha hjälp direkt och det kan vi erbjuda i mycket bättre utsträckning när vi är mer flexibla, menar Jonas. Sedan tidigare jobbar Forslunds med personliga servicetekniker vilket betyder att kunden går direkt till sin tekniker. På det sättet finns det 15 medarbetare som tar emot kunderna istället för två. Forslunds har totalt 53 medarbetare. Flera nyanställningar Det går bra för anrika Forslunds som är återförsäljare av Volvo, Renault och Dacia. Det har i sin tur fått positiva följder i form av nyanställningar. – Försäljningen har ökat senaste åren och nu har vi gått från 12 till 16 mekaniker på serviceverkstaden. Vi kan också glädjas åt att ha kvalificerade och kunniga medarbetare

Hela denna sida är en annons från Forslunds

hos oss, säger Jonas. På skadesidan är det samma utveckling med en utökning från sex till åtta medarbetare, där den senaste anställdes i februari. – Vi får högre kapacitet på alla fronter och det gynnar de kunder som kommer till oss. Jag känner att hela företaget har en stark tilltro till framtiden med allt positivt som rullar på. ”Intressant resa” Jonas började på Forslunds kundmottagning 2002 innan han blev garantihandläggare och senare verkstadscoach 2012. När service- och marknadsavdelningarna slogs ihop till en avdelning under 2016 erbjöds Jonas jobbet som servicemarknadschef. – Det har varit en väldigt intressant resa, det är ett ständigt pågående arbete med att förändra och anpassa oss efter omvärlden. Nästa stora grej blir elektrifieringen av bilparken och då får vi anpassa kostymen efter det och hitta nya sätt att möta kunderna med våra starka varumärken, säger Jonas.


Vi behöver dig

för att fortsätta växa

Det händer mycket i kommunen. Här ska många fler människor leva och bo och just nu pågår arbetet för att möta utvecklingen. Det innebär att vi behöver fler som jobbar hos oss.

till it-specialister och olika ingenjörer. Vill du vara med och göra skillnad och bidra till ett växande Skellefteå? www.skelleftea.se/ledigajobb

Vi har mer än 8 000 medarbetare anställda, i över 400 olika yrken på nästan lika många olika arbetsplatser. Här jobbar allt ifrån lärare, sjuksköterskor


Andrea Sundqvist, säljare och eventansvarig, har stenkoll på färg och form och vad som passar din stil och ditt ansikte.

direkt optik förklarar:

därför ska du kolla din syn regelbundet Något som man kanske inte alltid tänker på är att optikerna har en viktig samhällsroll för att undersöka människors ögonhälsa. Sedan några månader tillbaka har Direkt Optik välkomnat en ny optiker, Skellefteåsonen Kim Näsström. - Precis som när man går till tandläkaren och kollar tandstatus kan det vara en god idé att gå till optikern med jämna mellanrum för att kolla ögonstatusen. Då du troligtvis inte behöver laga tänderna varje gång, behöver du inte alltid köpa nya glasögon men det kan vara bra att hålla koll, berättar Kim.

Sofie Markström, stylist och glasögonrådgivare, jobbar för att alltid överträffa kundernas förväntan.

För drygt ett och ett halvt år sedan öppnade Direkt Optik i Skellefteå i Optiker Burmans gamla lokaler, i hörnet av samma byggnad som Vintergatan. Butiken är ljus och fräsch med ny modern utrustning och ett brett sortiment. - Vi har ca 1000 bågar i butiken. När vi har erbjudandet 3 för 1 måste vi ha mycket att välja på, berättar Sofie Markström, stylist och glasögonrådgivare. Personalen har arbetat hårt för att ha en kundservice i toppklass och vill att det ska vara en upplevelse att besöka butiken. - Vi bjuder på kaffe i porslinsmuggar och en liten kaka. För oss är det viktigt att skapa en god kontakt och relation med våra kunder. Vi vill att fler ska få möjlighet att upptäcka oss och se att vi verkligen tänker kvalitet i det vi gör, säger säljaren Andréa Sundqvist. Konceptet 3 för 1 har under många år firat framgångar i andra delar av landet och det finns ständigt en pedagogisk utmaning att förklara att det inte finns någon hake med erbjudandet. - Våra kunder får välja mellan alla våra bågar med exempelvis modemärken som Lacoste, Vouge, Furla, Calvin Klein och Tommy Hilfiger. Alla slipningar och ytbehandlingar ingår även i priset, berättar Carina Lucchesi som har 30 års erfarenhet från optikbranchen.

16 | Annons

Hemvändaren Kim Näsström är optiker på Direkt Optik. Här analyserar han ett ögonbottenfoto.

Med sina 30 år i optikbranschen har Carina gedigen kunskap och delar gärna med sig av den till både kunder och medarbetare.

Hela denna sida är en annons från Direkt Optik


Burgarboom när Skellefteå välkomnade McDonalds Sveriges modernaste McDonaldsrestaurang fick ett succémottagande av Skellefteborna. – Det märks att Skellefteå saknat oss under de tolv år som staden varit utan McDonalds, säger 23-årige restaurangchefen Elias Busch som gjort karriär i företaget.

I början av karriären var tanken att då 16-årige Elias skulle jobba parallellt med studierna på den lokala McDonalds-restaurangen i Upplands Väsby där han växte upp. – Det var ett perfekt sätt att tjäna någon extra krona men när jag slutfört studierna växte det till ett heltidsjobb för att jag tyckte det var så roligt och jag utbildades internt till skiftledare och assistent, säger Elias, som sedan flyttade till Umeå för att jobba på Ersboda-restaurangen. Efter ett år fick han frågan om att starta upp restaurangen i Skellefteå som 22-åring. – Det var inte mycket att fundera på, den utmaningen ville jag såklart hoppa på, säger han. Klättra på karriärstegen Elias berättelse är inte unik när det kommer till att göra karriär på McDonalds. I Skellefteå nyanställdes 65 personer som nu efter några månader börjar bli varma i kläderna. – Förutom vår goda mat är vi kända för att det

går göra karriär på McDonalds och speciellt inom en nyöppnad restaurang. Precis som mig själv så börjar alla någonstans och växer sedan med uppgiften. Det finns alla möjligheter att jobba här och många pluggar samtidigt eller idrottar på hög nivå. Det går också kombinera med intressen vid sidan av jobbet eftersom vi är flexibla med tider och scheman, säger Elias. Lokalt förankrat företag Bakom satsningen står företaget Landro AB som är familjeägt till hundra procent. Roland Edin driver restaurangen i Skellefteå tillsammans med sonen Erik som bor i Umeå där han verkar som en lokal franschisetagare. Totalt äger koncernen 17 McDonalds-restauranger från Stockholm och norrut. Resultatet i Skellefteå har till och med varit över förväntan. – Ja, herregud vilken succé och det tror jag

Hela denna sida är en annons från McDonalds

Skellefteborna skriver under på. Feedbacken som vi fått har varit väldigt positiv. Att vi har två drive in-slingor, bordsservering och tillagar maten efter beställning märker vi att besökarna har uppskattat extra mycket – folk är förvånade hur företaget gått framåt de här tio åren som vi inte funnits i Skellefteå, säger Elias. Under en kampanjvecka såldes ikonburgaren Big Mac-menyn för 39 kronor vilket fick Skellefteborna att vallfärda till restaurangen vid södra infartens rondell, ett stenkast från E4. – Vi ökade försäljningen av Big Mac med 100 procent jämfört med föregående vecka. Våra skärmar visade inget annat än Big Mac, säger Elias och skrattar.

Annons | 17


Mäklarna med koll på läget

Skellefteås bostadsmarknad har på senare tid blivit allt mer rörlig. Folk flyttar oftare och steget från att sälja sin villa och köpa en ny är inte lika stort som förut. – För oss handlar det om att göra bostadsaffären så trygg och enkel som möjligt för både säljare och köpare, berättar Fredrik Lindfors som tillsammans med Niklas Lohman driver Svensk Fastighetsförmedling Skellefteå.

18 | Annons

Hela denna sida är en annons från Svensk Fastighetsförmedling


På Svensk Fastighetsförmedlings kontor möter du ett sammansvetsat gäng som kan Skellefteås bostadsmarknad utan och innan. Här arbetar i dagsläget åtta personer men redan i sommar kommer ytterligare en mäklare att anställas och det finns planer på eventuellt en till mäklarassistent. – Vi vill givetvis hänga med i takt med att Skellefteå växer och vi kommer att anställa fler om vi märker att det behövs, säger Niklas. Vi har ju några riktigt intressanta år framför oss och vi ska se till att matcha de behov som finns på marknaden. Våra duktiga och engagerade medarbetare är kärnan i vår verksamhet och vi sätter stort värde i att alla ska trivas, det tror vi spiller över i våra kundrelationer. Mer rörelse på bostadsmarknaden Generellt sett är det fler bostadsrätter än villor som säljs i Skellefteå, och de senaste 10 åren har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter ökat med hela 260 %. Även villapriserna har ökat avsevärt. – Skellefteåborna är mer rörliga nuförtiden och vi ser ett växande intresse av att köpa och sälja villor, säger Fredrik. Det känns som en naturlig följd av att allt yngre personer kommit in på bostadsmarknaden. Vi märker också att de som säljer sitt hus för att flytta till en bostadsrätt har blivit allt yngre. Folk väntar inte lika länge som tidigare. Och sen

har vi fler spekulanter som köper en bostad för att kunna hyra ut den, kanske rustar de för Northvolt?

”Skellefteåborna är mer rörliga nuförtiden och vi ser ett växande intresse av att köpa och sälja villor” Högre krav från köparna Den som funderar på att sälja sin bostad bör vara väl förberedd för att kunna få en så enkel och snabb affär som möjligt. Fredrik ger rådet att i god tid prata med en mäklare och få en borådgivning, eftersom det kan vara stora skillnader i en bostadsaffär idag jämfört med för 10–20 år sedan. – För att försäljningen ska bli så lyckad som möjligt är det bra att vara förberedd och påbörja sin försäljning via vår tjänst Läge+. Det innebär att man förbereder hela sin försäljning i god tid. Idag ställs det betydligt högre krav från köparna. De är mycket noggrannare, vilket naturligtvis är positivt, och då är det tryggt att som säljare kunna teckna en bra objektsförsäkring. Vi har en unik försäkringslösning, Varudeklarerat, som

Hela denna sida är en annons från Svensk Fastighetsförmedling

gäller i 10 år och där ingår både besiktning och försäkring. Husets skick är noga dokumenterat, vilket ökar möjligheten för fler spekulanter eftersom de enklare kan bedöma huset. Om köparen skulle misstänka dolda fel eller fel i riskkonstruktionen så kan denne vända sig direkt till försäkringsbolaget som reglerar skadan till köparen. Lång erfarenhet Svensk Fastighetsförmedling är verksamma inom hela kommunen och förmedlar bostadsrätter, villor och fritidshus, men även skogs- och lantbruksfastigheter samt kommersiella fastigheter. Fredrik och Niklas har drivit bobutiken i Skellefteå i drygt 10 år men företaget har funnits här i över 80 år. Skellefteå var faktiskt den andra etableringen i koncernens historia – idag finns det hela 219 bobutiker runt om i landet.

5 tips till dig som funderar på att sälja din bostad • Prata med en mäklare i god tid. • Leta fram all fakta om bostaden. • Gör en besiktning och teckna en passande försäkring. • Säkerställ att mäklaren når rätt spekulanter.

Annons | 19


Ny restaurang – med kvalitet och klimat på menyn ICA Maxi i Skellefteå har gjort en stor nysatsning på sin restaurang. I fokus står förstås gästernas upplevelse – men även ett ännu starkare miljötänk. Med en ny meny, ny inredning och ett nytt buffékoncept hoppas man att alla ska känna sig riktigt välkomna.

Restaurangen är helt ombyggd för att göra det ännu trevligare för gästerna att stanna till och ta en bit mat eller en kopp kaffe. Bland annat har kassan flyttats till restaurangens entré, så att man alltid kan hälsa gästerna välkomna. – Vi ville göra en stor satsning på att skapa en ännu bättre atmosfär, och vi tycker verkligen att vi har lyckats, säger Åke Persson, ägare till ICA Maxi Skellefteå. – Det är mysigare och mer hemtrevligt nu, samtidigt som det är luftigare. Här kan man sitta och äta något gott med hela familjen eller ta en fika med kompisarna. Vi har gratis wifi också, för att göra det ännu bekvämare för den som vill sitta här med sin laptop och jobba eller plugga. Här är det helt okej att sitta kvar från frukost till middag om man vill. Norrländska favoriter Menyn är inriktad på finare snabbmat – de populära rätterna som kunderna verkligen

20 | Annons

gillar, lagade med ännu mer kvalitet och kärlek. Här finns också dagsfärska sallader, räksmörgåsar och gott fikabröd från ICA Maxis eget bageri. – Vi har högre klass på råvarorna nu och vi vill att det ska kännas lite lyxigt att äta här, även om det så bara är en låda pommes. Och priset är detsamma som tidigare förstås, säger Åke. ICA Maxi Skellefteå drog igång med planeringen för drygt ett år sedan och hade tidigt inriktningen klar för sig. De fick hjälp att komponera menyn av ingen mindre än Erik Brännström, känd som Vilda Kocken, och hans intresse för street food känns tydligt igen bland rätterna. Här hittar du bland annat krispiga kycklingvingar gjord på svensk kyckling och vegetariska wraps med krämig halloumi och jalapeño. – Vi hade ett bra samarbete med Erik som hjälpte till och kompletterade vår snabbmatsmeny med nya rätter. Men det var också

Hela denna sida är en annons från ICA Maxi

viktigt för oss att ha kvar maträtterna från vår tidigare meny, som skrovmål, kebabtallrik och schnitzel för att ta några exempel, säger Åke. Lunchbuffé med nya rätter varje dag Restaurangen är öppen samma tider som butiken, det vill säga alla dagar mellan 07.00 och 22.00. Lunchbuffé serveras 11.00–14.00 och rätterna varierar från dag till dag. Anledningen till det är både enkel och klimatsmart berättar Åke: – Vi vill ta vara på så mycket som möjligt av all god mat vi säljer, och när vi ser att vi har ett överskott av någon vara så lagar vi något gott av den till buffén. Klimatfrågan är viktig för alla, och vi satsar sedan länge mycket på ekologiska och närproducerade varor. Nu är vi glada över att ha kommit på den här idén för att dra ännu ett strå till stacken. Vi vinner svinnet!


MUSTANG MACH‑E. ELEKTRISK. OCH OTÄMJD.

LOGART BIL I SKELLEFTEÅ AB | www.logart.se


Patrik har gett nytt liv till Ersmarksbutiken Efter entreprenörsskolan No Plan B hittade Patrik Sandhu Wilén sitt kall. 2017 tog han över Möbelmästarna i Byske och 2019 öppnades Sängmästarna i Ersmarks möblers tidigare lokaler. Med en unik affärsidé och 100% fokus på god sömn har han hittat ett vinnande koncept.

22 | Annons

Hela denna sida är en annons från Sängmästarna


No Plan B är en ettårig lokal entreprenörsutbildning som ger deltagarna en chans att gå in i företag och testa livet som företagare. Patrik Sandhu Wilén hade varit entreprenör tidigare, med projekt som inte riktigt lyfte, men här föll alla bitar på plats. – Att få träffa andra som hade gjort samma resa men sedan lyckats var väldigt värdefullt för mig. Jag kände att jag hittade mitt kall. Det var en ovärderlig erfarenhet, berättar Patrik.

och gjorde sedan en totalrenovering. 2019 öppnades så Sängmästarna i den klassiska lokalen, med siktet inställt på god sömn och nära produktion. Här finns nästan bara svenskproducerade sängar, men också sängar från producenter i grannländerna som är världsledande i sina segment, som danska Tempur och norska Jensen. Men det allra viktigaste är förstås att hitta en säng som passar kunden perfekt.

Rätt säng gör skillnad Det företag Patrik jobbade i under utbildningen var Möbelmästarna i Byske, där han fick väldigt god kontakt med förre ägaren Rickard Palmgren. – Jag märkte fort att sängar var roligt, eftersom det är kopplat till mycket kunskap och verkligen gör skillnad i folks liv. När jag fick personalrabatt på en säng unnade jag mig att prova ut en som passade mig perfekt, och märkte att jag hade sovit i fel säng i elva år… Jag tänkte: wow – det här vet inte folk om. Det måste jag kunna utveckla, säger Patrik.

En unik affärsidé Sängmästarna har en affärsidé som Patrik känner är unik, bland annat genom att ha öppettider onsdag till lördag, men att vara tillgängliga dag som kväll hela veckan genom tidsbokning. – Vi har hundra procents fokus på att skapa god sömn, och vi tar oss tid att hjälpa kunderna när det passar dem. Det gör att kunderna slipper stressa och att vi kan ta den tid som behövs för att hitta den perfekta sängen för alla. Det finns inget roligare än att springa på nöjda kunder när man är och handlar, skrattar Patrik.

År 2017 tog Patrik över företaget och blev vd. Patrik och Rickard började skissa på nya, stora planer. – Vi fick tillgång till Ersmarks möblers lokaler och funderade på vad man skulle kunna hitta på där. Vi började med en utförsäljning av lagret

Patrik berättar att den optimala sovställningen är när både huvudändan och fotändan av sängen är en aning upphöjda, och att det blir lite av en viktlöshetskänsla. Många tycker också att en ställbar säng är det bästa när man vill

Hela denna sida är en annons från Sängmästarna

ligga i sängen och till exempel läsa. – Tidigare har man varit tvungen att välja mellan en riktigt bekväm kontinentalsäng eller en ställbar säng, men vår leverantör Elite Sängar har löst det. Nu i februari lanserade de den första ställbara kontinentalsängen på marknaden och vi är så glada att de valde ut oss till en av de få återförsäljare som fick vara med från början. Sängarna går att måttanpassa så att de passar alla, och kvaliteten är riktigt, riktigt hög. Vi är grymt peppade, säger Patrik. – Vi gillar att jobba med fristående möbelbutiker, men vi är väldigt selektiva, berättar Niklas Nelson på Elite Sängar. Sängmästarna har lång erfarenhet, de är väldigt kunniga och jobbar nära sina kunder. Vi passar väldigt bra ihop och det ska bli roligt att se hur den här ganska unika produkten tas emot av deras kunder. I framtiden vill Sängmästarna etablera sig på fler orter, berättar Patrik. – Vårt koncept funkar jättebra i Ersmark och vi har många nöjda kunder. Vi tar dem mer seriöst och då tar de oss mer seriöst. Vi slipar på konceptet för att hitta det som gör oss unika nog för att kunna växa.

Annons | 23


Du är du.

Det kan din soffa också vara. Vi har unika, anpassningsbara soffor som gör ditt hem mer personligt.

Möbelmästarna Byske · Furuögrundsvägen 2 0912 - 100 79 · www.mobelmastarna.se/byske Öppet måndag 10 - 19 · tisdag - torsdag 10 - 18 fredag 10 - 17 · lördag 10 - 16 · söndag 12 - 16 Lavlin

Marie

BYSKE

Stort tack till Sport City som ställt upp och lånat ut kläder för denna fotografering!

Profile for Norran annons

Medvind 200303  

Medvind 200303  

Advertisement