Page 1

Ett annonsmagasin från Norran

Medvind

Skellefteås nya annonsmagasin Nu ökar Norrlands Bil

ICD berättar:

farten ytterligare

– Vi beskriver oss som

Nya elbilar, populära privatleasingpaket och en större rekondavdelning.

teknikcenter.

ett innovations- och

allt du behöver veta när du ska rekrytera Wikan Personal ger sina bästa tips till dig som letar nya medarbetare.


viktigt:

Hela detta magasin består av annonser i olika former. Alla texter och bilder är betalda av de företag som nämns.

Innehåll Välkommen till Medvind! I en tid då fler och fler lokala tidningshus runt om i landet väljer att satsa mer och mer resurser på digitala lösningar så vill vi på Norran försöka tänka lite annorlunda. Därför inleder vi hösten med en helt nytt annonsmagasin, Medvind. I Medvind lyfter vi fram lokala företag som får möjlighet att berätta lite mer om sig själva och deras verksamhet. Tanken med reportagen är att du som läsare ska få lära dig mer om några av våra lokala företag, hur deras verksamheter ser ut och vad de skulle kunna erbjuda dig för tjänster och produkter. Personligen tycker jag att det är väldigt roligt att kunna erbjuda dig som läsare ett nytt, snyggt och innehållsrikt magasin som är framtaget tillsammans med några av våra många framgångsrika företag från regionen. Vad är ett annonsmagasin? Skillnaden mellan en traditionell Norranbilaga och Medvind är att alla texter här är skrivna på uppdrag av annonsörerna. Artiklarna har inte skrivits av annonsörerna själva utan av en fristående skribent. Men annonsörerna har styrt, godkänt samt betalat för innehållet. Det är Norrans annonsavdelning tillsammans med Happy Content som tagit fram, skrivit och designat bilagan.

Det kan låta lite läskigt att det är någon som betalat för innehållet men, som du kommer märka när du läser, så är det inget att vara rädd för. Innehållet är både intressant, läsvärt och du kommer förhoppningsvis ha ny kunskap med dig efter att du läst klart. Vi har fyllt premiärnumret med mängder av intressant läsning. Allt från utvecklingen av nya elbilar, hur du får till det perfekta köket och vad man ska tänka på kring rekryteringar av ny personal. Vår ambition är att skapa en mix av innehåll så att det finns något i bilagan som tilltalar alla. Som du kommer märka så har vi en ganska bred blandning av branscher representerade. Varför namnet Medvind? Med batterifabriker, kulturhus och bostadsprojekt så känns det som att namnet Medvind är väldigt passande för Skellefteåområdet just nu. Det kommer hända mycket roligt framöver och det vill vi återspegla i det här magasinet. Återigen, välkommen till något nytt, välkommen till Medvind!

04 Nu accelererar utvecklingen av elbilar Norrlands Bil i Skellefteå berättar om nyheterna och trenderna att hålla koll på under hösten och vintern 2019.

06 Efterlängtat märke till solbacken Med 330 år på nacken är Husqvarna ett av landets mest kända och äldsta varumärken. När de nu finns som butik även i Skellefteå är det många som är glada.

08 Därför vill Skellefteborna ha likadana kök som proffskockarna Electrolux Home Skellefteå förklarar.

12

Det här ska du tänka på när du säljer din bostad Mäklarhuset ger sina bästa råd.

15

advokatbyrån kaiding tar marknadsandelar Advokatbyrån Kaiding är Norrlands största och ledande advokatbyrå och växer både lokalt och nationellt.

16

Så hjälper Syntema Norr sina kunder att bli bättre Planen var att göra succé efter fem år – men Syntema Norr har redan ökat sin marknads-

MarCUS HOLLERUP

andel med 25 procent.

marcus.hollerup@norran.se

18

Därför har ICA Kvantum Sveriges mest nöjda kunder De har landets mest nöjda kunder. För

Medvind

andra året i rad. Nu avslöjar ICA Kvantum hemligheterna bakom succén.

Medvind produceras av Norran i samarbete med Happy Content. ansvarig MEDVIND: Marcus Hollerup

20

Från e-sport till prisade innovationer

Skribent: Jonas Andersson, Happy Content

Det började med en liten databutik. Men nu

Formgivning: Elin Karlsson

är ICD också ett framgångsrikt innovations-

annonschef: Robert Brännström

och teknikcenter.

ansvarig utgivare: Marcus Melinder För frågor och feedback om produkten eller intresse av att annonsera i nästa nummer, kontakta marcus.hollerup@norran.se eller ring 0910-577 28.

2 | Annons

22

experten tipsar: så hittar du rätt medarbetare Wikan Personal ger sina bästa tips.


Extra trygg försäljning. Försäkra dig mot dolda fel i 10 år med Länsdeklarerat Plus. Som säljare är du ansvarig för dolda fel i 10 år efter försäljningen av ditt hus. Med vår tjänst Länsdeklarerat Plus ingår både besiktning och en försäkring som täcker eventuella kostnader för dolda fel under hela din tioåriga ansvarsperiod. En extra trygghet både för dig som säljare och för dem som flyttar in! Läs mer på lansfast.se/LDPlus

Få ekonomisk trygghet i svåra situationer. Länsförsäkringars låneskyddsförsäkring Bo kvar ger dig och din familj ekonomisk trygghet om någon skulle bli arbetslös, sjuk eller avlida. Den är till för att ge er andrum i svåra situationer och öka möjligheten att kunna bo kvar i ert hem. För att kunna teckna försäkringen behöver du ha ett bolån eller en villa-, bostadsrätts-, eller lantbruksförsäkring hos oss. Du kan välja full trygghet med hela paketet, bara livförsäkring eller bara sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. Läs mer på LFvasterbotten.se

Trädgårdsgatan 8 0910-77 90 00 www.lansfast.se

Nygatan 46, 0910-73 40 00 www.LFvasterbotten.se


Det här är Norrlands Bil: • Grundades under namnet Skellefteå Bil 1944. • Har lokalt ägande. • Säljer Audi, Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, SEAT, Skoda och Scania. • Har verksamheter i Skellefteå, Luleå, Piteå, Arvidsjaur, Malå, Gällivare och Kiruna. • Säljer cirka 4 000 personbilar per år. • Har 315 anställda personer i koncernen.

Nu accelererar utvecklingen av elbilar Nya elbilar, populära privatleasingpaket och en större rekondavdelning. Det fortsätter att hända mycket på Norrlands Bil i Skellefteå. Här är nyheterna och trenderna att hålla koll på under hösten och vintern 2019.

4 | Annons

Hela denna sida är en annons från Norrlands Bil


”Trots att elbilarna fortfarande står för en ganska liten del av försäljningen så växer intresset med rekordfart.”

75 år i år – grattis alla kunder. När Norrlands Bil firar sitt jubileum passar de samtidigt på att släppa en rad spännande nyheter. Dit hör bland annat flera releaser av nya elbilar. – Det är en revolution som pågår just nu inom bilbranschen. Alla våra märken ska släppa eller har redan släppt helt nya elbilar, säger Daniel Johansson, försäljningschef på Norrlands Bil som har Audi, Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, SEAT och Skoda i sitt utbud. Framtidens bilar Dit hör bland andra Audis e-tron. På flera sätt beskrivs den som en milstolpe i hur man tillverkar en elbil. Med e-tron har Audi lyckats kombinera lång räckvidd med körglädje, hög komfort, fyrhjulsdrift och dragkrok. - Utvecklingen av tekniken sker i en rasande takt. Vi ser hur räckvidderna ökar, batterierna blir bättre och hur bilarna nu både är kraftfulla och smarta.

En annan nyhet är Volkswagens ID.-serie. De nya modellerna kan köras mellan 330 och 550 kilometer på en enda laddning. Många kunder frågar om elbilar och går i tankarna att köpa en egen. – Trots att elbilarna fortfarande står för en ganska liten del av försäljningen så växer intresset med rekordfart. Jag tror att vi kommer att få se ett skifte från bensin/dieseldrivet till eldrivet som går fortare än vad många tror.

det är. Du har alltid en ny bil med garanti och fri service. Privatleasing kostar dig från cirka 1800 kronor per månad, beroende på modell och storlek. Det är en summa som tål att jämföras med den kostnad du har på din bil som du äger i dag. Räknar du ihop alla kostnader blir ofta privatleasing ett bra alternativ till att köpa en bil. Med privatleasing slipper du dessutom problem och har alltid en bil av nyare modell.

Haft rekordår Med sina 75 år är Norrlands Bil en av de mest erfarna i sin bransch i hela Norrland. Under de senaste fem åren har företaget grovt räknat fördubblat sin omsättning. Totalt i hela företaget med Scania och ekonomiavdelningen inräknat är 315 personer anställda. Samtidigt har 2018 varit ett jättebra år med 4000 sålda person- och transportbilar. Norrlands Bil tror att den goda trenden håller i sig i många år framgent. - Vi är starka på att ta hand om kunden. Vi lägger ned mycket engagemang för att du som kund ska bli nöjd. Du ska vara tillfreds hos oss hela tiden som du äger och använder din bil. Inte bara vid köpet.

Genomfört stora investeringar Daniel Johansson tittar ut över anläggningen i Skellefteå där han har sitt kontor. På hans skrivbord ligger en ritning över den nya rekondavdelningen som nyligen har byggts om. – Nu får vi plats med sex bilar där inne istället för tre. Det är betydelsefullt för vår personal som fått en bättre arbetsmiljö och en större, modernare och friare yta att arbeta på. Ledningen tittar också på möjligheten att utöka antalet parkeringsplatser på gården. Norrlands Bil har satsat väldigt mycket på sina anläggningar de senaste åren. För några år sedan lät man göra en kraftig utbyggnad av bilhallen i Skellefteå och i höstas invigde företaget en om- och utbyggnad i Luleå på hela 2500 kvadratmeter och ett helt nytt showroom i Luleå för SEAT. – Vi slår oss inte till ro. Det är något som vi som arbetar i företaget tycker är mycket inspirerande, men framförallt är det något som våra kunder märker av och får stor nytta av. Ska vi fortsätta att lyckas behöver servicen fortsatt vara på toppnivå.

Privatleasing ny trend Norrlands Bil är populära när det kommer till företagsleasing. Men nu har även privatkunderna upptäckt den typen av ägarskap. Med privatleasing långtidshyr du en ny bil. – Det är en tydlig trend i alla städer vi är verksamma i. Allt fler förstår hur bekvämt

Hela denna sida är en annons från Norrlands Bil

Annons | 5


Efterlängtat märke till Solbacken Med 330 år på nacken är Husqvarna ett av landets mest kända och äldsta varumärken. När de nu finns som butik även i Skellefteå är det många som är glada. – Det är få som har sådan kvalitetsstämpel, säger Mikael Markström, ägare av Husqvarnabutiken på Solbacken i Skellefteå.

Den nya butiken slog upp portarna för fyra månader sedan. Men redan har kunderna strömmat till lokalen. För många är det en höjdpunkt att Husqvarna har en egen butik i Skellefteå. – För vissa är det bara Husqvarna som gäller. De vet att grejerna håller och att det går att utföra det arbete man vill med deras produkter utan att få problem. Det är inte många andra märken i Sverige som borgar för den kvalitet som Husqvarna gör, säger Mikael Markström. Butiken hittar du på Solbacken, väster om E4:an. – Det var ett självklart val att starta upp här. Det är många som har ärenden i området och det är lättillgängligt med bil. Här har vi även lokaler för att utföra service. Eldrivna produkter populära I butiken finns alla Husqvarnas produkter representerade, som röjsågar, motorsågar, robotgräsklippare, snöslungor, tillbehör och mycket mer. Bland utbudet märks bland annat eldrivna produkter. Utvecklingen har gått med rekordfart.

6 | Annons

– Det har hänt så mycket. Framförallt får du nu mycket mer effekt på lägre vikt, om en jämförelse görs med produkter som släpptes för bara något år sedan. Dessutom är driftstiden mellan varje laddning mycket längre nu. Den starka utvecklingen har även fått de största skeptikerna att älska eldrivna motorer. – Det har funnits en rädsla att maskinerna inte ska orka utföra det jobb man vill. Men det är inga problem. De är lika kraftfulla som sina bensindrivna motsvarigheter. Dessutom slipper du avgaser, oljud och batterierna går att använda i alla verktyg från Husqvarna. – Vissa av de eldrivna produkterna är bättre än vad de bensindrivna varit. Till exempel så går det att vända rotationsriktningen på våra eldrivna trimmers, så att gräset sprutar åt det håll du vill. Vinterförvaring En storsäljare under sommaren har varit butikens robotgräsklippare. Nu när hösten närmar sig är det många som väljer att lämna in sin för förvaring och service hos Husqvarna.

Hela denna sida är en annons från Husqvarna

– För den som önskar och vill kör vi ut maskinen till våren eller sommaren, när det är dags att klippa igen. Då slipper du ha den hemma i garaget samtidigt som vi ser till att en startar och går som den ska. Likadant levererar butiken sina snöslungor direkt till din dörr. Det är många i norra Sverige som köper just Husqvarna. Precis som när det gäller det övriga utbudet är det kvaliteten som lockar. – Här i norr är det ofta tvåstegsslungor som säljs. De klarar mycket snö och stora ytor. Även hårt packad snö går fint. – Husqvarnas maskiner är gjorda för att klara det mesta. Det är därför de så omtyckta.

Om Husqvarna: • Grundades 1689. • Butiken på Solbacken i Skellefteå öppnades i april. • Säljer bland annat produkter inom gräsklippning, trimning, röjning, rengöring, jord och mark, skyddsutrustning och sågning.


NU FINNS ALLA VÅRA MODELLER SOM LADDHYBRIDER Förbr. l/100 km bl. körn (prel). WLTP: 1,5–10,8. NEDC korr: 1,7–8,3. CO2, g/km. WLTP: 36–245. NEDC korr: 39–192. (S60 T8 aut– XC90 T6 AWD aut). Miljöklass Euro 6D-Temp.

Din nästa bil. Utvald av oss.

1.

Volvo Selekt är en bil som både ser ut och känns som en helt ny Volvo, men till priset av en begagnad bil. Därför ingår också Selekt-garanti som motsvarar ungefär en nybilsgaranti. Alla Volvo Selekt-bilar är särskilt utvalda och certifierade av oss. Bilarna har fått genomgå utförliga kvalitetskontroller för att kvalificera sig till Selekt-standard och ger dig allt du kan förvänta dig när det gäller säkerhet, komfort och kvalitet.

Kvalitet.

Alla Volvo Selekt-bilar har gått igenom ett omfattande kvalitetsprogram där över 100 punkter kontrolleras. Mjukvaran är uppdaterad och behöver något bytas används självklart Volvo Originaldelar.

2.

Volvo On Call.

Volvos smartphone-app gör vardagen lite enklare. Du kan till exempel fjärreglera klimatet i din bil och du kan snabbt och enkelt få Volvo assistans vid punktering, motorstopp eller en olycka. Är bilen utrustad med Volvo on call ingår ett 24 månaders abonnemang.

3.

4.

5.

Bytesrätt

nästan ny volvo. utvald av oss.

Om det mot förmodan inte känns helt rätt när du rullar hem i din Volvo Selekt-bil får du 7 dagar eller 50 mils körning på dig att bestämma dig.* 6.

Garanti.

Volvo Selekt är en nästan ny bil som dessutom är noggrant genomgången. Därför ger vi samma garantier som då bilen var ny – 24 månader eller till dess att bilen gått 3000 mil. Dessutom ingår Volvo Assistans, så att hjälpen aldrig är långt borta om olyckan skulle vara framme.

Nästan ny.

För att kvalificera sig som en Volvo Selekt-bil får den inte vara äldre än fem år och måste klara våra högt ställda krav på nybilsskick. Dessutom får den inte ha gått längre än 10 000 mil.

Fakta Volvo Selekt ÅLDER Max 5 år. MAX 10 000 mil. GARANTI 24 mån/3 000 mil*. VOLVO ASSISTANS 24 mån. VOLVO ON CALL 24 mån**. *Gäller från och med att bilen levererats. Lokala variationer kan förekomma. **24 mån fritt abonnemang för bilar utrustade med Volvo On Call.

Hela denna sida är en annons från Forslunds Skellefteå

1. Bilvårdshink (ord. 328:-) Nu 215:2. Lasthållare (ord. 2.200:-) Nu 1.890:3. Insect Remover (ord. 113:-) Nu 79:4. Bug Remover (ord.72.50:-) Nu 42:5. Armor All Speed Wax (ord. 88:-) Nu 59:6. Stort utbud lastboxar från 3.995:Priserna gäller t.o.m. 30/9 2019

0910-73 85 10 www.forslunds.se

Annons | 7


Därför vill Skellefteborna ha likadana kök som proffskockarna Nu vill allt fler Skelleftebor göra som de bästa kockarna i världen. Laga sin mat i välplanerade kök med maskiner från Electrolux. Här är Skelleftebutiken som hyllas av privatpersoner och företagare.

8 | Annons

Hela denna sida är en annons från Electrolux Home


I snart 100 år har Electrolux samarbetat med världens främsta kockar. Mer än hälften av alla restauranger i världen med stjärnor i Guide Michelin använder företagets produkter i sina kök. Och Skellefteborna vill inte vara sämre. De sista åren har Electrolux Home på Nålvägen i Skellefteå ökat sin försäljning kraftigt. Nu är de den butik i kedjan som säljer flest konsumentkök i hela Sverige. Samtidigt har de blivit utsedda till årets småföretagare och landets bästa franchiseföretagare. En nyckel är deras koncept – som är enkelt för kunderna att ta till sig. – Vi erbjuder en väl fungerande helhetslösning där vi hjälper dig med allt från råd och tips till installation. Du får en egen personlig projektledare som hjälper dig med alla val, men som också har ansvaret för att allt med snickare, el och VVS funkar som det ska. Du behöver bara prata med en person hos oss, så löser sig resten. Strular något är det vårt ansvar, säger Pär Hansson, som äger Electrolux Home i Skellefteå tillsammans med Josef Lundqvist. Kunniga medarbetare Konceptet står sig starkt trots att butiksbranschen överlag befinner sig i en omvälvande period. Digitaliseringen har förändrat människors köpmönster och i media pratas det om butiksdöden. Men Electrolux Home har anpassat sig efter marknaden. – Folk är mycket pålästa när de kommer in till butiken. De har redan gjort sin research på nätet. Men det innebär att vi snabbare kan gå in

på detaljer. Vi har väldigt kunniga medarbetare, så det passar oss fint. Samtidigt vill folk inspireras, känna, klämma och kolla in olika material och lösningar med egna ögon, säger Josef Lundqvist och visar runt i butiken där de har låtit bygga upp olika typer av kök att inspireras av. Stort lager Electrolux Home är experter på att specialanpassa köken. Du kan få precis det du vill ha, dels med svensktillverkade Sentenskök och har du specifika önskemål så samarbetar de med Lappvattnets snickeri. Fler exempel på lokala samarbetspartners är Franke i Byske och Norrsten i Burträsk. Josef Lundqvist förklarar vidare att Electrolux Home i Skellefteå har ett stort lager av vitvaror. – Även det en konkurrensfördel i jämförelse med den digitala handeln. Du kan få en vitvara samma dag du behöver den.

Om Electrolux Home • Har funnits 43 år i Skellefteå. • Utsågs till Årets småföretagare vid Alvargalan 2018. • Utsågs till Årets franchiseföretagare vid Frannygalan 2018. • Är den butik i kedjan i Sverige som säljer flest konsumentkök. • Leverantören Electrolux firar 100 år nu under hösten 2019.

Ljus framtid Det uppskattas inte minst av de många olika byggbolag som Electrolux Home samarbetar med. Pär Hansson berättar att framtiden ser mycket ljus ut. – Det händer så mycket positivt i stan. Det ska byggas mycket nytt eller renoveras. Och det är samma koncept till företagen som till privatkunderna. Vi tar ansvar för att allt fungerar. Du som kund drabbas inte av något strul och därför är det många byggföretag som tycker att det är smidigt att handla av oss, säger han.

Hela denna sida är en annons från Electrolux Home

Annons | 9


Keb Ecoshell jacka 4999 kr

Merino Light Hat 499 kr

Totepack no 1 1299 kr

malin, sportcity

Fjällräven - en hållbar klassiker

Kånken 899 kr

Grönlandsvax 100 kr

Vidda Pro Ventilated jacka 2999 kr, byxa 1899 kr

NHL-resa till New York Avresa 2 mars 2020 med direktflyg från Skellefteå. Boka idag - priserna höjs 1 oktober.

Nygatan 43 | 0910-73 95 00 | www.reseproducenten.com

10 | Annons

Vi på Sportcity vill göra det lättare för människor att njuta av naturen och hjälper dig att hitta den utrustning du behöver. Fjällräven är en stor favorit och vi har ett stort sortiment av märket i vår butik. De har levererat slitstarka, snygga och funktionella produkter för friluftsliv sedan 1960 och är lika populära nu som då. Ett hållbart och tidlöst val helt enkelt. Handla lokalt och kom närmare naturen tillsammans med oss på Sportcity och Fjällräven.


ANNA, SÄNGEXPERT PÅ MIO

5 tips för en bättre sömn: • Ha svalt i sovrummet, runt 18 grader. Är man varm som person kan man välja en säng och sängkläder som är bra på att andas. • Lägg dig ungefär samma tid varje kväll, regelbundna och fasta sovrutiner hjälper dig att somna. • Undvik det blå ljuset från tv, telefoner och dator. • Försök att hålla ditt sovrum lugnt, tyst och mörkt under natten. • Skriv upp saker som stressar dig och lämna dessa att lösa till dagen efter. När du väljer säng är det viktigt att hitta en som passar just din kroppsform och som ger ett bra stöd samt en god tryckavlastning. Du kan förlänga djupsömnen avsevärt genom att välja en säng som låter dina muskler slappna av på djupet och som minskar risken för uppvaknanden som stör din djupsömn. Mio Möbler är störst i Sverige på sängar och har ett stort utbud att välja bland och det finns något som passar alla.

Läs mer om testet på mio.se

Skellefteå E4 Söder.

Gymnasiev. 6. 0910-71 41 90. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 12-16. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se


Det här ska du tänka på när du säljer din bostad Dags att sälja din bostad? Grattis – tillsammans med Mäklarhuset har du alla möjligheter att göra en god affär. Men se upp så att du inte missar ett av de viktigaste tipsen. – I jämförelse med Umeå funkar det annorlunda i Skellefteå, säger Krister Lundqvist.

12 | Annons

Hela denna sida är en annons från Mäklarhuset


även dela med sig av ett tips som är viktigt att veta när du säljer just i Skellefteå. – Du bör besikta huset. Nästan alla köpare i Skellefteå kräver det. Så är det till exempel inte alls i Umeå, där relativt få hus besiktas innan försäljning. Vad beror den skillnaden på? – Kanske att vi mäklare i stan uppmuntrar till att göra så. Alla tjänar på det. Säljare, köpare och mäklare. Då behöver ingen oroa sig eller bli besviken.

Bostadsrättsföreningen Stadsparkens 30 lägenheter sålde de slut på ett par veckor. – Med tanke på den utveckling vi förväntar oss i Skellefteå så lär vi se ännu mer av den varan. Nya bostadsrätter tjänar även de som bor i äldre bostadsrätter på. Det driver på priser och ökar efterfrågan.

• Firar 10 år i år.

Smart marknadsföring De flesta som säljer via Mäklarhuset gör en väldigt bra affär. Marknadsföringen är a och o. Din bostad syns till exempel på Hemnet, Blocket bostad, Booli, HittaHem och Norran. Men du får också hjälp med intelligent matchning mot Sveriges största och mest aktiva spekulantregister, smart annonsering i sociala medier och synlighet på de största sajterna lokalt och i riket.

Växer ytterligare Mäklarhuset har funnits i tio år i Skellefteå, i den konstellation som företaget drivs i nu. En resa som har gått från två till fem medarbetare, plus rekryteringar av externa proffsfotografer. I dag hjälper Mäklarhuset till med var sjätte bostadsaffär som sker i och omkring Skellefteå. Nu siktar de på att växa ännu mer med en eller två personer ytterligare. – Det behövs för att vi ska hinna med alla objekt vi får in. Det är en väldigt bra skjuts, säger Jarmo Aimoson.

Viktigt att veta Mäklarhuset hjälper dig med tips och råd om vad du behöver tänka på för att få ut det mesta av försäljningen. Sådana är till exempel att laga små skavanker, rensa i alla utrymmen och fixa taket. Men Krister Lundqvist vill

Populärt med nyproducerat Mäklarhuset säljer alla typer av objekt och Jarmo Aimoson berättar att det är väldigt populärt att köpa nyproducerat. På Södra Karlgård har Mäklarhuset sålt ett 40-tal lägenheter och har 15 lediga kvar till försäljning.

Skellefteås bostadssäljare jublar. Aldrig tidigare har marknaden varit så god. De senaste tio åren har priserna stigit med 380 procent på bostadsrätter och nära 100 procent på villor. Det finns inget som tyder på att den positiva trenden ska vika. – Det händer så många bra saker. Jag vet inte var jag ska börja. Nytt kulturhus, en kommande Norrbotniabana, en jättelik batterifabrik, nybyggnationer, ett näringsliv som går bra, och så vidare, säger Jarmo Aimoson som driver Mäklarhuset tillsammans med Krister Lundqvist och Pär Nordlund.

Hela denna sida är en annons från Mäklarhuset

Om Mäklarhuset • Hjälper dig med alla typer av objekt, alltifrån en liten central etta till ett stort hus på landsbygden. • Står för var sjätte bostadsaffär som sker i och omkring Skellefteå.

Annons | 13


Lev livet lite grönare

Skellefteå, Solbacken, 0910-76 10 00 Öppettider: Vardagar 10 - 19, Lördag 10 - 16, Söndag 11 - 16

BYGMA SKELLEFTEÅ NORD Degerbyvägen 5

14 | Annons

Tfn vxl: 0910-574 00 Mån-fre 08:00-17:00, Lör 09:00-14:00

Kökssäljare: Elin Berglund 0910-574 11, ebd@bygma.se


Om Advokatbyrån Kaiding: • Har kontor i Skellefteå, Luleå, Umeå, Piteå, Kalix/Haparanda och Östersund. • Är Norrlands största och ledande advokatbyrå med över sextio medarbetare. • Grundades 1956 i Skellefteå.

Advokatbyrån Kaiding tar marknadsandelar Advokatbyrån Kaiding är Norrlands största och ledande advokatbyrå och växer både lokalt och nationellt. – Framförallt ser vi tillväxt inom den affärsjuridiska delen av verksamheten, säger Sofia Ungh, advokat

Advokatbyrån Kaiding har under lång tid profilerat

rådgivning som de Stockholmsbaserade byråerna

Ser till kundens bästa

sig som en fullservicebyrå. Under senare år har

men till en billigare peng. Det uppskattas av

För att knyta till sig de bästa talangerna krävs mer

det skett en generationsväxling vilket, tillsammans

dagens kostnadsmedvetna köpare konstaterar

än intressanta klienter och uppdrag. I dag är det

med strategiska rekryteringar, lett till att Kaiding

Jonas Holmqvist, advokat och delägare. Genom

populärt att prata om ”employer branding”. Något

positionerat sig ännu tydligare inom affärsjuridiken

noga utvalda rekryteringar har de nu ett betydligt

som Kaiding valt att ta till sig, bland annat genom

och kommersiell tvistelösning.

starkare team inom byråns verksamhetsområden.

att skapa en jämlikare arbetsplats och ett öppnare

– Vi uppnår väldigt lyckade resultat för våra

Uppdragen innebär allt från att agera ombud vid

arbetsklimat. Ägarstrukturen har de senaste året

klienter och det ger ringar på vattnet. Vi får många

tvistelösningar till att biträda vid miljardaffärer.

utökats med tre kvinnor och vidare värnar Kaiding

rekommendationer och växer konstant även i Stock-

Till exempel har de biträtt Infrea AB vid notering på

om balans mellan fritid och arbete.

holm och övriga delar av landet, säger Sofia Ungh.

Nasdaq Stockholm, biträtt Accent Equity Partners

– Det råder en debiteringshets inom branschen,

portföljbolag vid flertalet tilläggsförvärv samt biträtt

något som knappt märks på Kaiding där samtliga

Arbetar nära klienterna

säljarna av Data Ductus Holding vid försäljningen

jurister uppmuntras att arbeta normala arbetsdagar

Kaiding är Sveriges största byrå som inte har kontor

av aktierna. Ett annat intressant uppdrag var

och värdesätta tid med familjen, säger Sofia Ungh.

i Stockholm. I relation till de Stockholmsbaserade

försäljningen av kulturhuset Sara.

På Kaiding tillämpas så kallad true partnership och

affärsjuridiska byråerna är de en mindre byrå, med

månadslön.

sina 60-talet anställda. Men det har fördelar.

Gynnar lokala kunder

– Det är en trovärdighetsfråga som handlar om att

– Storleken gynnar ett positivt arbetsklimat, alla

Trots ökade marknadsandelar i södra Sverige finns

inte gynna sig själv utan se till klientens bästa. Ett

känner alla vid namn och trots att vi sitter på skilda

inte några planer på att öppna kontor i Stockholm.

exempel är att jag som advokat ser till att fördela

orter är ingen kollega längre bort än ett samtal. Den

Kaidings tillväxt lockar istället duktiga advokater

jobb till den hos oss som kan utföra dem bäst, och

kollegiala sammanhållningen är en styrka. Med

att söka sig till företagets kontor i norra Sverige.

inte ta vissa klienter själv bara för att jag vill tjäna

små personliga team kommer vi nära klienterna.

Det gynnar den lokala marknaden.

mer pengar.

– Vi ser en tydlig trend hos klienter som tidigare

Lyckade rekryteringar

sökt sig söderut för rådgivning. Fler och fler av dessa

Ändå kan Kaiding erbjuda samma kvalitativa

vänder nu blicken hemåt, säger Jonas Holmqvist.

Hela denna sida är en annons från Advokatbyrån Kaiding

Annons | 15


Så hjälper Syntema Norr sina kunder att bli bättre Planen var att göra succé efter fem år – men Syntema Norr har redan ökat sin marknadsandel med 25 procent. Nu är de en av de största leverantörerna åt tillverkningsindustrin i norra Sverige. Här är förklaringen bakom framgångarna.

För tre år sedan startades Syntema Norr, en Skellefteåbaserad affärsenhet inom Umeå Färg & Tapet. – Vi såg ett behov på marknaden av att skapa ett tydligt och komplett koncept. Vi valde då att bredda vårt erbjudande och skapa Syntema Norr, säger Roger Lindgren, affärsenhetschef. Mer än färg och tillbehör Planen var att etablera varumärket inom fem år. Men redan under första året var succén ett faktum. Nu är de sju anställda samtidigt som de ökat sin marknadsandel med hela 25 procent. Främst levererar Syntema Norr produkter åt den ytbehandlande industrin, inom trä och metall. En framgångsfaktor är att de kan leverera så mycket mer än färg och tillbehör. De är en kunnig och engagerad samarbetspartner som också hjälper kunderna att utveckla produkter och personal. Ett sådant exempel är de många utbildningar som Syntema Norr anordnar. De har utbildat fler än 300 personer hittills. Det har då handlat om alltifrån hur kulörsystemet är uppbyggt till olika typer av ytbehandlingsmöjligheter. Det har vidare varit mycket populärt med härdplastutbildningar där det finns lagkrav på certifiering vart femte år. – Vi skräddarsyr utbildningarna efter kundernas behov. Vi kommer ut till dem och håller utbildningarna på plats om de önskar det. Kan spara hundratusentals kronor Ett annat spännande samarbete sker på Campus i Skellefteå. – Vi utbildar studenter på träindustrilinjen inom utrustningsunderhåll. Vi ser ett stort behov av det även ute på företagen. Kan du underhålla dina maskiner på rätt sätt kan du spara enormt mycket pengar. Vi pratar hundratusentals kronor, eller miljontals om din utrustning orsakar driftstopp eller störningar.

16 | Annons

Ska ha problemfri produktion Syntema Norr hjälper också sina kunder att utveckla deras produkter. Ett sådant exempel är Drömtrappor som de tar fram specialanpassade ytbehandlingsmedel åt. Tillsammans med dem utvecklar de trappor i olika tester och i laboratorium som Syntema Norr har tillgång till. Ett liknande samarbete sker med Martinsons Såg AB Kroksjön. Till exempel har de hjälpt dem att trimma in sina anläggningar och utvecklat slutfinishen på deras produkter. – Vi vill att våra kunder ska ha en problemfri produktion och det känns fantastiskt kul att vi kan dra vårt strå till stacken för att utveckla andras produkter. Det betyder mycket för hela bygden om vi kan hjälpa andra företag att gå ännu bättre då de sysselsätter väldigt många personer. Roger Lindgren är tacksam för sina kollegor på Syntema Norr. – Att vi lyckas är personalens förtjänst. Alla arbetar mot samma mål och har vågat ta steg utanför lådan. Vi har en otroligt hög kunskapsnivå här och det är kul att vi också kan få ut den på marknaden och hjälpa våra kunder.

Hela denna sida är en annons från Syntema Norr

Miljön viktig Nu ska Syntema Norr fortsätta ta marknadsandelar och utöka personalstyrkan ytterligare. Roger Lindgren tror att deras miljötänk blir en viktig faktor framöver. – Efterfrågan på miljövänliga produkter har ökat enormt och vi kan leverera det senaste som finns inom området. Till exempel har den mängd lösningsmedel som används i ytbehandlingsprodukter minskat kraftigt i det sortiment som Syntema Norr erbjuder, samtidigt som verkningsgraden ökat med flera hundra procent. Vidare erbjuds det till exempel fler slutna appliceringssystem än tidigare. Dessa minskar riskerna att få i sig skadliga ämnen. – Det sker ett stort generationsskifte just nu inom industrin. Vi ser att det arbetar betydligt fler tjejer inom industrin, vilket är härligt att se. Många väldigt drivna och duktiga. Vi märker också att de yngre är väldigt medvetna både när det gäller sin egen hälsa men också hur planeten mår i stort och påverkas av olika produkter. Vi stödjer den utvecklingen till hundra procent.


DELA GLÄDJEN PÅ PLATS #bygdenslag

2019/2020

Köp biljett till hemmamatcherna på ske.ebiljett.nu AUGUSTI 30 FRE

JANUARI kl 18:00

AIK-Bern (CHL)

SEPTEMBER 1

9

TOR

19:00

AIK - Frölunda

18 LÖR

15:15

AIK - Brynäs

25 LÖR

18:00

AIK - Oskarshamn

SÖN

kl 16:00

AIK-Grenoble (CHL)

14 LÖR

kl 15:15

AIK - Oskartshamn

FEBRUARI

17 TIS

kl 19:00

AIK - Färjestad

1

LÖR

15:15

AIK - Linköping

26 TOR

kl 19:00

AIK - Frölunda

11 TIS

19:00

AIK - Luleå

18 TIS

19:00

AIK - Djurgården

22 LÖR

18:00

AIK - Rögle

OKTOBER 3

TOR

kl 19:00

AIK - Linköping

25 TIS

19:00

AIK - HV71

8

TIS

kl 18:00

AIK - Kärpät (CHL)

29 LÖR

18:00

AIK - Leksand

12 LÖR

kl 18:00

AIK - Brynäs

22 TIS

kl 19:00

AIK - Luleå

MARS

31 TOR

kl 19:00

AIK - Djurgården

5 TOR 10 TIS

19:00 19:00

AIK - Malmö AIK - Växjö

NOVEMBER 2

LÖR

18:00

AIK - Örebro

14 TOR

19:00

AIK - Växjö

23 LÖR

18:00

AIK - Rögle

30 LÖR

15:15

AIK - Malmö

DECEMBER 7

LÖR

15:15

AIK - Leksand

19 TOR

19:00

AIK - HV71

26 TOR

18:00

AIK - Örebro

30 MÅN 19:00

AIK - Färjestad


Därför har ICA Kvantum Sveriges mest nöjda kunder De har landets mest nöjda kunder. För andra året i rad. Nu avslöjar ICA Kvantum hemligheterna bakom succén.

18 | Annons

Hela denna sida är en annons från ICA Kvantum


3 viktiga - därför har ICA Kvantum landets mest nöjda kunder: 1. Servicen: Kunden i fokus är av högsta prioritet. Det kan handla om alltifrån att hälsa på dig som kund till att köpa in varor som du önskar ha i butiken. 2. Lokalen: Du ska trivas i butiken och lätt hitta det du ska ha. Därför har ICA Kvantum byggt om och anpassat placering av hyllor och varor. 3. Kvaliteten: Det kan handla om alltifrån att göra sallader på plats till att bara erbjuda svenskt kött till att ha ett rikt utbud av vegansk mat.

Det är ett glatt gäng som tar emot på ICA Kvantum i Skellefteå. Inte bara för att de har fått pris igen. Den största glädjen är ändå att arbeta i en grupp som trivs väldigt bra tillsammans, berättar Alexander Björk, butikschef tillsammans med Andreas Tiburzi. – De sista åren har varit väldigt utvecklande för alla medarbetare. Vi har jobbat med delaktighet och efter en långsiktig plan. En betydande del är att om vi som arbetar här trivs, så kommer även våra kunder att göra det. Kunden i fokus ICA Kvantum är känt för sin höga servicenivå. Den är en av anledningarna till att de fått högsta betyg av samtliga ICA Kvantumbutiker i landet när det gäller kunders nöjdhet. Dessutom två år i rad. Undersökningarna bakom utmärkelserna är omfattande och bygger på betyg från hundratals kunder inom en rad områden. Hanna Westerlund är kassaledare. Hon förklarar att medarbetarna vill vara engagerade i och se kunderna. – Vi jobbar dagligen med att ha kunden i fokus och tar fram arbetsplaner utifrån hur de vill ha det. Vi lyssnar på feedback och anpassar oss därefter.

Gått sin egen väg Ica Kvantum har byggt om mycket i butiken. Det ska vara enkelt att hitta de varor du söker. De har tagit det så långt att de till och med gör vissa leverantörer besvikna. Vid kassorna har de låtit ta bort alla varor för att du som kund ska få ett personligare bemötande och lättare se den som sitter i kassan. – Men det har också skett mycket sälj där av tuggummin, tidningar, godis och annat. Så alla leverantörer är kanske inte jätteglada över det, säger Andreas Tiburzi. Kan ströva fritt Ett liknande tänk ser du i hela butiken då du kan gena mellan olika hyllor. Skillnaden mot många andra livsmedelsbutiker är att du kan gå friare och inte tvingas gå vissa stråk i lokalen för att komma till den vara du söker. – För oss är kunden det viktigaste och vårt tänk har betalat tillbaka sig med råge, säger Hanna Westerlund. De sista tre åren har ICA Kvantum ökat sin personalstyrka med ett 30-tal personer. Omsättningen har ökat från 180 till 250 miljoner kronor. Framgångarna har väckt nyfikenhet hos kollegor i hela Sverige.

Hela denna sida är en annons från ICA Kvantum

– Vi har minst ett studiebesök per vecka, med representanter från andra butiker i landet som vill veta mer om hur vi arbetar, säger Alexander Björk och berättar att det finns så mycket att dela med sig av. Miljön viktig Han nämner de många events de skapar. Alltifrån sushibufféer till pensionärsdagar. Och att de nu tillverkar väldigt mycket mat själv med ett nytt kök och bageri. Som sallader, tårtor och mackor. Men också om hur de lyckats minska svinnet med hälften och nu har miljöcertifierat butiken. Det sistnämnda är ett viktigt område för ICA Kvantum som har flera miljömål de vill nå. – Några har vi redan uppfyllt. Som att vi har bytt ut all belysning till LED-lampor. Med de åtgärder vi gjort sparar vi 120 000 kilowatttimmar per år. Dessutom är vi noga med att ha släckt i rum som vi inte befinner oss i, säger Andreas Tiburzi. Nästa mål är att byta ut vissa plasttråg till papptråg. – Vi vill minska användningen av plast så mycket vi kan. Som med mycket annat vill vi ligga i framkant och visa att det går om man bara vill.

Annons | 19


Från e-sport till prisade innovationer Det började med en liten databutik. Men nu är ICD också ett framgångsrikt innovations- och teknikcenter. – Vi har ett unikt koncept, säger grundaren Tommy Sjöstedt, som drivit företaget i 20 år.

Många i Skellefteå förknippar kanske ICD med företagets två butiker. Men bakom dörrarna i deras lokaler på Älvsbacka händer så mycket mer än så. I dag utvecklar ICD helt egna produkter med egna agenturer. Samtidigt legotillverkar de högteknologisk utrustning åt några av Sveriges mest framstående företag. Tommy Sjöstedt berättar mer. – Vi beskriver oss som ett innovations- och teknikcenter. Det innebär bland annat att vi tar fram, anpassar och utvecklar olika typer av tekniklösningar åt företag. Det kan till exempel handla om att utveckla en hårdvara som ska passa i en viss typ av miljö eller sammanhang. ABB, Boliden och Volvo är några bolag som anlitar ICD. – Ofta gäller det en lösning som ska funka i en miljö som kan vara lite besvärlig. Där det inte redan finns någon färdig produkt på marknaden som passar kunden. Då utvecklar och anpassar vi produkten efter deras behov. Roliga uppdrag Under senaste åren har ICD blivit uppvaktade av andra företag som velat förvärva hela verksamheten. Men fortfarande är de ett fristående bolag. Det viktigaste för ICD är att fortsätta utvecklas och leverera bästa tänkbara upplevelse för kunderna. Oavsett bransch. – Vår specialitet är att hjälpa kunderna att hitta bra tekniklösningar. Det är både det vi är bra på och tycker är roligt. Områden som går väldigt bra för ICD är kassasystem för butiker och restauranger, fordonsdatorsystem, nätverk och kommunikation samt digital signage där de jobbar med bildskärmar med reklam eller information på. Fått stor uppmärksamhet Kunskapsnivån hos personalen är en framgångsfaktor hos ICD. På kontoret arbetar just nu

20 | Annons

åtta personer. Andreas Norman, försäljningsoch kommunikationsansvarig, hyllar den starka besättningen. De har tagit emot flera priser. Under 2018 utsågs de till exempel till årets innovationsföretag på Alvargalan. Samtidigt håller de högsta kreditvärdighet från både UC (Guldsigill) och Bisnode Soliditet (AAA). Andreas Norman uppskattar ICD:s mångsidighet och säger att det är en inspirerande plats att arbeta på. Han berättar om flera roliga projekt där ett sticker ut lite extra – en digital skyltning som gjordes på en utställning åt Stockholm Stadsteater. Då tog ICD fram en tekniklösning för en avancerad form av bildspel som fördelades på ett stort antal bildskärmar och projektorer. ICD fick uppmärksamhet för uppdraget då det uppfattades som exceptionellt att jobbet inte gick till ett Stockholmsföretag. – Vi har blivit kända i branschen för att kunna göra tekniska speciallösningarna både snabbt och kostnadseffektivt. Det ryktet har gett och fortsätter att ge oss nya spännande uppdrag. 14 000 artiklar Trots alla framgångar vad gäller innovationer och tekniklösningar är grenen som databutik, som ICD startade för 20 år sedan, fortfarande väldigt viktig. Det ger tillgänglighet och kundservice som håller högsta klass. I dag finns 14 000 artiklar i sortimentet och lagom till 20-årsjubileet lanserades en ny webshop och ny grafisk profil. Dessutom har de genomfört satsningar på digital marknadsföring. – Förutom att du hittar allt det senaste kan du även få tag i komponenter som passar till äldre programvaror. Som inte säljs på marknaden längre. Istället för att behöva byta ett helt system kan du hitta en reservdel som löser allt. Det kan spara väldigt mycket pengar.

Hela denna sida är en annons från ICD

E-sport och smarta hem ICD har många privatkunder i Skellefteå. Många vill ha hjälp med att installera nätverk och annan utrustning direkt i bostaden, som bredband eller ett smart hem. Tjänster som du får göra rot- och rut-avdrag för. Vidare är det mycket populärt med e-sport. – Nivån har triggats upp inom e-sportvärlden. Folk riggar upp häftiga anläggningar hemma med stolar, kraftfulla datorer samt flera och stora bildskärmar. Marknaden kommer att fortsätta växa och det ska bli spännande att hänga med i utvecklingen.


Vi behöver dig

för att fortsätta växa

Det händer mycket i kommunen. Här ska många fler människor leva och bo och just nu pågår arbetet för att möta utvecklingen. Det innebär att vi behöver fler som jobbar hos oss. Vi har mer än 8 000 medarbetare anställda, i över 400 olika yrken på nästan lika många olika arbetsplatser. Här jobbar allt ifrån lärare, sjuksköterskor

till it-specialister och olika ingenjörer. Vill du vara med och göra skillnad och bidra till ett växande Skellefteå? www.skelleftea.se/ledigajobb

PS Auction - vi värderar framtiden

Sitter du och funderar på att sälja någonting på auktion? När du tar kontakt med PS Auction kan du antingen välja att lämna in det du vill sälja till något av företagets distriktskontor och få hjälp med dokumentation, visning samt transport eller be företaget komma till dig och göra en dokumentation på plats, vilket innebär fotografering, beskrivning och värdering av det du vill sälja. – Vi har varit auktionsexperter i snart 60 år och vi anordnar runt 2 000 auktioner i veckan. Det ser vi som ett kvitto på att vi vet vad vi gör, säger Pelle Holmström, en av PS Auctions främsta auktionsexperter. Pelle har själv varit med och anordnat tusentals auktioner genom åren. Han menar att även om man får hjälp med det mesta hos PS Auction så finns det ett antal faktorer som spelar roll för att du ska få en så lyckad auktion som möjligt. Ta kontakt med en av PS auktionsexperter direkt för att frigöra kapital: Pelle Holmström pelle.holmstrom@ps.se 010 - 475 91 40

Krister Strömbäck krister.stromback@ps.se 010 - 475 91 50

Elaine Lövgren elaine.lovgren@ps.se 010 - 475 91 25

Björn Sandberg bjorn.sandberg@ps.se 010 - 475 91 36

Henrik Molarin henrik.molarin@ps.se 010 - 475 91 20

Karoline Printz karoline.printz@ps.se 010 - 475 91 87

Värdering » Dokumentation » Visning » Auktion » Utlämning

psauction.se Annons | 21


Experten tipsar:

Så hittar du rätt medarbetare Från 0 till 50 miljoner i omsättning på mindre än fem år. Wikan Personal är ett av Skellefteås mest snabbväxande företag. Nu ger de sina bästa tips till dig som behöver rekrytera eller hyra medarbetare.

22 | Annons

Hela denna sida är en annons från Wikan Personal


Att tänka på vid rekrytering 1. Gör en kravprofil. ”Tydliggör vad som är viktigt hos personen ni söker – vilken erfarenhet och personlig kompetens krävs? Nu har ni tillfälle att hitta den rätta. Hur ser organisationen ut? Vilka arbetsuppgifter ska genomföras och ska personen kanske komplettera andra områden som ni är svaga inom? Använd kravprofilen som en röd tråd genom hela rekryteringsprocessen.” 2. Håll processen effektiv. ”Goda kandidater har ofta flera alternativ att ta ställning till. Om rekryteringsprocessen drar ut för mycket på tiden finns risk att toppkandidaten hinner tacka ja till ett annat erbjudande.” 3. Agna rätt. ”Fundera över vad ni som arbetsgivare kan locka med som är attraktivt för just den målgruppen ni vänder er mot. Kanske erbjuder ni era medarbetare god balans mellan arbete och fritid? Eller spännande kunder? Se till att marknadsföra er som arbetsgivare i annonstexten.”

”För att en rekrytering ska bli lyckad är det viktigt att en medarbetare passar in i det arbetsklimat och den grupp av människor de ska arbeta med.”

4. Leta efter kandidater via olika kanaler. ”Fundera igenom var din drömkandidat kan hålla till. Kanske i ett branschnätverk, en grupp på Linkedin eller i ett forum på Facebook?” 5. Ge återkoppling. ”Försök förmedla en positiv och proffsig bild av ert företag – även till de kandidater som inte får jobbet. Ta dig tid att svara på

Wikan Personal startade sitt kontor i Skellefteå 2015, men är redan ett av stans starkaste bemannings- och rekryteringsföretag. – Vi hyr nu ut fler än 100 konsulter bara i Skellefteå och på kontoret har vi växt från två till åtta anställda, säger Kenneth Vidmark, platschef. Wikan erbjuder bemannings- och rekryteringstjänster och har även en partnertjänst där de tillhandahåller HR-stöd till företag. Unikt nätverk En framgångsfaktor bakom den snabba tillväxten är den starka lokala närvaron. Företaget verkar främst i Skellefteå och Norra Västerbottens inland, men har även kunder i Luleå och Piteå. – Många har upptäckt att vårt kontaktnät lokalt är unikt. Det innebär att vi har goda förutsättningar att snabbt hitta rätt personal. Ibland behöver arbetsgivare hitta nya medarbetare med kort framförhållning. Det kan handla om alltifrån att någon blir oväntat sjuk till att ett företag kommer in i en arbetstopp. Men också att de behöver specialistkompetens för vissa projekt eller en tillfällig chef. – I dag är det en utmaning att hitta och attrahera ny personal med kort varsel. Det råder kompetensbrist inom många tjänsteområden inom vår region och då är vårt kontaktnät extra viktigt, säger Linnèa Engman, rekryteringskonsult. Intervjuar 800 personer per år Wikan Personal arbetar proaktivt med att bygga upp och underhålla en aktiv kandidatbank. Företaget genomför drygt 800 intervjuer

per år. Dessutom har Wikan en stark närvaro i branschnätverk, på högskolor och universitet, på jobbsajter och i sociala medier. – På så vis bygger vi starka nätverk med potentiella kandidater och kan vara snabbfotade när våra kunder behöver hjälp. Internt på kontoret är vi nischade mot olika kompetensområden vilket gör att vi kompletterar varandra jättebra. Lär känna kunderna Den goda lokalkännedomen innefattar även att lära känna kunderna och företagen i bygden väl. På så sätt kan Wikan göra en bättre matchning mellan arbetstagare och arbetsgivare. – När vi rekryterar personal så handlar det inte endast om vad som står i ett cv. För att en rekrytering ska bli lyckad är det viktigt att en medarbetare passar in i det arbetsklimat och den grupp av människor de ska arbeta med. Därför är det viktigt att lära känna företagen vi arbetar med på djupet. Då lyckas vi hitta det både arbetstagare och arbetsgivare söker efter. Söker kompetens i hela landet Samtidigt arbetar Wikan för att attrahera kandidater boendes utanför norra Sverige. – Det är högkonjunktur och rekryteringsbehovet är stort i många branscher här uppe. När vi hjälper företag att rekrytera vill vi uppmana till att använda kanaler där vi lockar kompetens även från andra håll. Vi vill hjälpa bygden att växa och arbetar aktivt för att vara en naturlig kontaktväg för den som vill flytta till Skellefteå.

Hela denna sida är en annons från Wikan Personal

frågor på telefon och mail och säkerställ att alla som sökt tjänsten får återkoppling.”

Tips till dig som söker jobb 1. Ansökan ”Ett bra CV innehåller personuppgifter, arbetslivserfarenhet, studier och meriter. En arbetsgivare lägger normalt sett inte så många minuter på att läsa ett CV så därför är det viktigt att det är strukturerat och informativt. I det personliga brevet har du möjlighet att under lite friare former berätta hur du hittat jobbet, vilka kvalitéer du har och hur de passar in på det arbete du söker. Skicka aldrig ut ett massutskick av din ansökan till flera arbetsgivare, en rekryterare ser genast om du lagt ned tid och energi på att söka hos just dem.” 2. Se över dina sociala medier ”I princip alla arbetsgivare använder sig idag av olika sökmotorer för att kolla upp kandidaten före eller efter intervjutillfället. Det kan därför vara klokt att gå igenom dina sociala medier och radera bilder eller information som du inte längre gillar.” 3. Förberedelse inför arbetsintervju ”Förbered dig genom att läsa på om företaget och repetera frågor som ofta dyker upp. Förbered även egna frågor att ställa till arbetsgivaren, vilket visar på intresse. Sist men inte minst - var alltid uppriktig om dig själv och se till att komma i tid.” 4. Referenser ”Lämna dina referenser först när ansvarig rekryterare ber om dem, det brukar räcka med 2–3 st. Kom ihåg att alltid fråga referensgivaren om tillåtelse.”

Annons | 23


nybakt bröd varje dag Låt doften av nygräddat bröd välkomna dig in i butiken! Våra bagare bakar allt från mustiga fullkornsbröd till frasiga

Skellefteå

baguetter och konditorerna skapar ljuvligt söta bakverk och tårtor. Varje dag! Varugatan 28, tel 0910-43 89 00, www.maxiskelleftea.se

Profile for Norran annons

Medvind 190903  

Skellefteås nya annonsmagasin

Medvind 190903  

Skellefteås nya annonsmagasin

Advertisement