Page 1

fredag 2 december · EJ FRISINNAD LÄNSTIDNING

2016 · Vecka 48 · Årgång 106 · Nr 281

NORRUT

fotomontage

S å h ä r s k u l l e d e t k u n n a s e u t o m v i i n t e h a d e t r yc k f r i h e t. I d a g f i r a r N o r r a n at t S v e r i g e h a f t t r yc k f r i h e t i 2 5 0 å r .

n Skellefteås Store Ledare rörde sig på torsdagen bland folket, till medborgarnas Nyheter · sid 4 stora lycka. Hyllningskören ekar fortfarande i staden.  sms- & mmstips 72091 skolmaten: Mån–fre Havregrynsgröt & spenat – detta gäller tills vidare.

Vädret+25°


NORRAN · fredag 2 december 2016

2 · åsikter

LEDARE LEDARE om LEDAREN Så här sku lle d et kunna s e ut o m v i i nte had e t ryc k f r ih e t. I dag firar N o r ran att Sv eri ge haft tryckfr i h e t i 25 0 å r.

Den amerikanske författaren Henry Miller lär ha sagt: ”Den store ledaren har inget behov av att gå i täten – för honom räcker det med att visa färdriktningen.” Det är ett västerländskt visdomsord så sant som det var sagt. För varför ska den store ledaren behöva utföra trivialt kroppsarbete, arbete som hans trogna och lojala undersåtar kan ombesörja. Medan makten tänker arbetar arbetarna. Var och en bidrar på det sättet till samhället. Den store ledaren har från sin balkong i stadshuset i all sin visdom och förträfflighet utfärdat ett antal dekret. Diktat och befallningar som mottogs under stort jubel av alla som samlats på torget för att hylla den store ledaren. Fabrikerna och kontoren gav arbetarna ledigt denna eftermiddag, skolorna stängde. Solen sken, trots väderleksrapporter som talade om regn och blåst. Den store ledaren har getts förmågan att vända vindarna. Några medlemmar från oppositionspartierna hade sökt sig till torget för att protestera. De blev snabbt ivägkörda av den store ledarens trogna

ningssånger tog den store ledaren till orda från balkongen. Störst jubel möttes den store ledaren av när han befallde att staden ska ha minst 80 000 invånare 2030. Hur det ska gå till? Det räcker med att, som Henry Miller sa, den store ledaren visar färdriktningen.

undersåtar. För dem väntar nu välbehövlig politisk omskolning i storslagen slottsmiljö. Man kan undra om det är mödan värt att upprätthålla den demokrati med fria och rättvisa val som den store ledaren i all sin visdom beslutat om. För i en demokrati med allmänna val där den store ledaren ändå rättvist och väntat tilldelas över 95 procent av rösterna borde han själv kunna ta de viktigare besluten. Oroväckande bulletiner talar om onda tungor som vill göra gällande att det egentligen handlar om en diktatur som sedan ett drygt halvsekel styrs av en politisk dynasti. Ett samhälle som är militariserat, slutet och genomsyrat av ideologisk propaganda. Där medborgarna är strängt övervakade och förbjudna att lämna sitt hemland. Men så är det naturligtvis inte. Det är endast ond och osann propaganda, som sprids av ondsinta grannar, allt för att misskreditera den store ledaren. Hur kan de annars förklara att torget var till bristningsgränsen fyllt av jublande undersåtar. Efter sedvanliga hedersbetygelser och hyll-

2016-12-02

mikael bengtsson Tel: 0910-578 24 mikael.bengtsson@norran.se

Efter lite mer än fyra timmar var den store ledaren klar, han hade fått säga vad han ville ha sagt: Kanalgatan ska få färre körfält, en speciell avdelning för ideologisk upplysning ska inrättas i kulturhuset, det ska byggas ett underjordiskt resecentrum för både bussar och tåg, alla byar ska få en egen julgran, det ska byggas fyra nya bostadsområden med plats för 2 000 familjer, de trognaste undersåtarna och partifunktionärerna i partiet ska förlänas välförtjänt skattefrihet. Alla dekret och befallningar möttes med samma värmande entusiasm. Vår store ledare är stor och vis, oändligt stor och vis. Slut upp bakom honom, gör din insats för vårt mönstersamhälle, rösta rätt i nästa val. Som avslutning skanderade folket unisont: Länge leve, ja länge leve, vår store ledare.


NORRAN · fredag 2 december 2016

nyheteR · 3 Så här skulle de t kunna se ut o m vi i nte hade t ryc k f r i h e t. I dag firar N o r ra n att Sver i ge ha ft tryck fr i h e t i 25 0 å r.

den store ledaren. Kommunfadern presenterade på torsdagen flera förslag som antogs utan några diskussioner. fotomontage

Skellefteå · Skellefteå kommuns

ledande presidium, kommunfullmäktige, har beslutat att följande gäller i fortsättningen efter förslag av kommunfadern, kommunstyrelsens ordförande. På torsdagen den 1 december 2016 hölls ordinarie möte för Skellefteå kommuns högsta presidium, kommunfullmäktige. Kommunfadern, kommunstyrelsens ordförande, presenterade ett antal förslag, vilka alla antogs oavkortat och utan någon diskussion.

Kommunfadern värnar om alla snart 80 000 medborgares väl.

Värnar säkerhet

Detta är information till invånarna från högsta presidiet om nya och nu gällande beslut. Som tidigare är det så att allt som inte

uttryckligen är tillåtet är förbjudet i Skellefteå kommun.

Antagna förslag

■■ En ny skolmatsmeny antogs. Den är baserad främst på havregrynsgröt och spenat och ger oss starka och välnärda framtidsmedborgare. ■■Kanalgatan kommer att bli en fil på prov under vintern. Skälet är att så många filbyten misslyckats med plåtskador som följd att det är bäst att samhället hjälper och säkrar för bilförarna.

Påminnelse ”Allt som inte uttryckligen är tillåtet är förbjudet i Skellefteå kommun.”

■■ Det kommunala bostadsbolaget ska främst bygga två- och trerummare i framtiden för att underlätta den nya lag som kommer den 1 juli 2018 att det är förbjudet för par att bo

ensamma på större yta än 75 kvadratmeter. Kommunens högsta presidium värnar flyttkarusellen. ■■Kommunen har valt att via sitt kraftbolag köpa alla rättigheter för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Det kommer att placeras på Näsudden, Skelleftehamn. Det högsta presidiet vill garantera medborgarna en säker ström av energi, då det är svårt att förutsäga hur stor nederbörden blir i framtiden. ■■Kommunen kommer att expropriera, inlösa, alla

fastigheter mellan Skellefteå och Bergsbyn som ligger inom 100 meter från befintlig järnväg. Detta görs för att säkerställa att Norrbotniabanan kan påbörjas omedelbart, oavsett dragning i Skellefteå, då statsmakterna sagt ja. Är det någon medborgare som är av annan åsikt än denna är det möjligt att lämna in en petition. lars andersson

VÄDRET I den store ledarens distrikt Idag

Lördag

Sverigekartan

n Fjällen: Omkring halvklart och mest uppehåll. 2 till 7 minusgrader. n Inlandet: Halvklart till mulet men mest uppehåll. 5 till 10 minusgrader. n Kusten: Klart väder och uppehåll. Upp till 25 plusgrader.

n Fjällen: Mest uppehåll och halvklart. 4 till 7 minusgrader. n Inlandet: Mestadels mulet men med solglimtar. 3 till 8 minusgrader. n Kusten: Klart väder och uppehåll. Upp till 16 plusgrader.

■■Lågtryck passerar över så gott som hela Sverige, förutom i Skellefteå och medför blåsigt väder. Det är bara i Den Store Ledarens område som solen visar sig och området har mycket milt väder för årstiden.

+25

+17

+25


NORRAN · fredag 2 december 2016

4 · nyheter Så här skulle det kunna se ut om vi inte hade tryckfrihet. I dag firar Norran att Sverige haft tryckfrihet i 250 år. Signerade. Den Store Ledaren signerar sin nya bok. Fotomontage

3 december: Inviger ett nytt köpcentrum i Jörn. Namnet blir Den Store Ledarens köpcentrum. 4 december: Beslutar om medborgarna i Skellefteå får skriva julrim på sina julklappar. 5 december: Besöker president Donald Trump för att gratulera denne till segern i valet. 6 december: Talar i FN om sitt Fredspris. 7 december: Gästspelar i NHL-laget New York Rangers. Laget kommer att vinna matchen. 8 december: Inviger det nya promenadstråket där gamla Nygatan gått. Det nya promenadstråkets namn blir Den Store Ledarens stråk. 9 december: Utser årets ambassadör i Skellefteå. Vinnaren är Den Store Ledaren.

nobelmiddag. Den Store Ledaren tar emot sina Nobelpris den 10 december. Fotomontage

Skellefteå · Den 1 december 2016 kommer för alltid

att vara en dag att minnas för medborgarna. Den Store Ledaren rörde sig fritt bland folket igår. Många tog chansen att vara nära. Tradition är viktigt för Den Store Ledaren. Därför valde han, precis som alla tidigare år, att gå ut och möta sitt folk. Bland annat åkte han lokaltrafik, åt på en restaurang där medborgarna äter, besökte en affär där medborgarna handlar och signerade sin senaste bok, Den Store Ledaren.

Långa köer

Köerna ringlade utanför bokhandeln. Medborgarna såg fram emot mötet med Den Store Ledaren. – Jag har alla hans böcker. Jag läser dem en gång per dag, sa en kvinna som tagit med sitt barn för att barnet skulle få vara nära.

Den Store Ledaren visade sin stora kärlek till barnet och höll det i sin famn. – Barnen är vår framtid. Vi ska vara rädda om dem och vi ska ge dem de bästa förutsättningarna som finns, sa Den Store Ledaren.

Trollerikonster

När Den Store Ledaren åkte lokaltrafik från centrum till Älvsbacka hamnade han bredvid en annan barnfamilj. Han visade då upp trollerikonster som samtliga i bussen uppskattade mycket. – Det är fantastiskt vad vår store ledare kan. Jag tror inte att det finns något som han inte behärskar, kommenterade en av medresenärerna. Den Store Ledare drog också ned en hel del skratt när han tog över buss-

värna om barnen ”Barnen är vår framtid. Vi ska vara rädda om dem.” Den Store Ledaren.

chaufförens jobb de sista 50 meterna. – Jag har aldrig kört buss eller bil tidigare, men det var inga problem, konstaterade Den Store Ledaren och skrattade gott tillsammans med medborgarna.

I Ledarens spår

Var han än begav sig så följde stora massor med. Alla var intresserade av hans upptåg. – Att få följa Den Store Ledaren under en dag är fantastiskt. Den 1 december är den heligaste dagen i mitt liv. Jag hoppas att jag

ska få ha hälsa och uppleva många fler första december, sa en äldre man som följde Den Store Ledaren under hela dagen. För Den Store Ledaren så är 1 december lika viktig. – Att få träffa alla fina medborgare i vår stad är fantastiskt. Att få prata med dem är viktigt när jag ska ta mina beslut. Eftersom jag inte behöver några rådgivare så tar jag all min information från folket. Det är positivt att vi har så upplysta medborgare i vår stad. Den Store Ledaren lyste med sin kraftfulla aura under hela dagen. Vi kan skatta oss lyckliga att vi har honom. Jag kan inte sluta uttrycka vördnad och glädje över detta. Länge leve Den store ledaren. David Ekström

david.ekstrom@norran.se

10 december: Åker till Stockholm för att delta på Nobelmiddagen. Den Store Ledaren sitter vid honnörsbordet tillsammans med Sveriges konung och hämtar hem alla Nobelpris till Skellefteå. 11 december: Hugger julgranen som ska stå på Ledarens Torg. Obligatorisk närvaro för medborgarna. 12 december: Sätter själv upp julgranen på Ledarens Torg. Obligatorisk närvaro för medborgarna. 13 december: Tar rollen som Lucia i Landskyrkan. Obligatorisk närvaro för medborgarna. 14 december: Klär själv granen på Ledarens Torg. Obligatorisk närvaro för medborgarna. 15 december: Anordnar en stor julkonsert i Skellefteås Ledares Arena. Den Store Ledaren sjunger själv A capella. 16 december: Anordnar dans kring sin julgran på Ledarens Torg. Utvalda barn är inbjudna.

17 december: Åker till månen via Skellefteå Space Center för att placera en julgran där. 18 december: Inviger officiellt julen i Skellefteå. 19 december: Julhandlar till familjen och medborgarna. 20 december: Närvarar vid släppet av de nya sedlarna som ska fungera som den enda valutan i Skellefteå. Den Store Ledaren av avbildad på samtliga sedlar. 21 december: Besöker eleverna på Ledargymnasiet och önskar dem en god jul. 22 december: Spelar årets sista golfrunda på Rönnbäcken. Siktar på att slå sitt banrekord. 23 december: Lagar julmat åt folket. 24 december: Firar jul tillsammans med medborgarna på Ledarens Torg. Obligatorisk närvaro för alla medborgare. 25 december: Firar jul med sin familj i slottet på Vitberget. Speciella gäster är viktiga internationella ledare. 26 december: Firar jul i huvudstaden på det kungliga slottet. 27 december: Gör månadens enda träning med i Ledarens AIK. 28 december: Spelar en viktig match när Ledarens AIK möter Leksand i Skellefteås Ledares Arena. 29 december: Tar beslut om det kommer att bli ett nytt år eller inte.

nytt märke. Invigs den 30 december. Fotomontage

30 december: Inviger en ny ölsort åt Skellefteå Bryggeri. Namnet på den nya ölsorten blir Den Store Ledarens öl. 31 december: Firar in det nya året tillsammans med medborgarna på Ledarens Torg i centrala Skellefteå.


NORRAN · fredag 2 december 2016

sport · 5 Så här skulle det kunna se ut om vi inte hade tryckfrihet. I dag firar Norran att Sverige haft tryckfrihet i 250 år.

SHL

BRYNÄS

LedarenS AIK

0–11 (0-3, 0-3, 0-5)

■■Första perioden: 0-1 (0.10) Den Store Ledaren (u.a), 0-2 (3.24) Den Store Ledaren (u.a), 0-3 (12.34) Den Store Ledaren (u.a). ■■Andra perioden: 0-4 (0.10) Den Store Ledaren (u.a) spel fem mot fyra, 0-5 (8.57) Den Store Ledaren (u.a), 0-6 (8.59) Den Store Ledaren (u.a) spel fem mot fyra. ■■Tredje perioden: 0-7 (0.10) Den Store Ledaren (u.a), 0-8 (4.34) Den Store Ledaren (u.a), 0-9 (5.43) Den Store Ledaren (u.a), 0-10 (18.32) Den Store Ledaren (u.a), 0-11 (19.43) Andrew Calof (Den Store Ledaren) spel fem mot fyra. ■■Skott: 10-62 (3-10, 5-24, 2-28) ■■Utv: B: 3x2 L: 0x2 ■■Domare: Christer Lärking, Solna, och Sören Persson, Lidköping.

målvakter

Joni Ortio HH Gustav Lindvall Spelade ej

Förstafemman

HH HH Joakim Lindström HHH Den Store Ledaren HHHHHH Andrew Calof HH Sebastian Aho

Fredrik Lindgren

MÅÅÅÅL. Den Store Ledaren firar ett av sina tio mål för sitt lag.

Andrafemman Emil Djuse Marcus Pettersson

Fotomontage

Henrik Hetta Emil Pettersson Adam Pettersson

Tredjefemman Filip Berglund Niclas Burström Pontus Petterström Linus Lindström Jesper Olofsson

Fjärdefemman Andreas Wingerli Jimmie Ericsson Sebastian Ohlsson

Ingen utvisning. Den Store Ledaren fick en utvisning, men ville inte ha den och slapp. Domaren stängdes av.

Gävle · Det blev 11–0 mot Brynäs. Efter

tio mål och en assist av Den Store Ledaren och lagkaptenen log hela folket. Som vanligt vann Ledarens AIK hockeytävlingsmatchen mot det underlägsna laget Brynäs i går kväll. Det var spel mot ett mål och Den Store Ledaren låg bakom alla mål. Det sista målet gjorde han också, men gav bort det till en annan spelare som en gest för hans stora givmildhet. – Den Store Ledaren är verkligen en stor ledare, kommenterade undersåten och tränaren som kommenterade Den Store Ledarens riktlin-

jer i båset den här kvällen. Den Store Ledaren var nöjd. – Tränaren gjorde precis som jag sa och det gör han alltid. På planen var jag den som tog för mig mest, men jag är också nöjd med de andra spelarna som fanns med på isen. De passade till mig hela tiden och det är så man vinner hockeytävlingar. Alla få godkänt idag, kommenterade Den Store Ledaren ödmjukt. Den Store Ledaren åkte

MÅÅÅÅL. Den Store Ledaren gjorde skillnad. Som vanligt.

En mästare ”Jag gör allt jag kan för mitt folk. Vill de att jag vinner hockeytävlingar så gör jag det.” Den Store Ledaren.

skridskor snabbast, han sköt hårdast och han slog inte bort en enda passning.

Domaren avstängd

Han fick dessutom en utvisning, men ville inte ha den så han klev ut ur utvis-

Extraback

Hyllning. Folket stod bakom Den Store Ledaren.

Tim Söderlund

HH HH HH HH HH HH HH HH HH HH HH HH HH HH

tabell

ningsbåset och valde att stänga av domarna efter matchen. De kommer inte få döma någon mer ishockey resten av sina liv.

Ledth Power hördes

Under hela matchen skanderade supporterklubben Ledth Power Den Store Ledaren namn. Det råder ingen tvekan om att folket står bakom honom till 100 procent. – Jag gör allt jag kan för mitt folk. Vill de att jag vinner hockeytävlingar så gör jag det. Så länge jag själv vill. Nu har Ledarens AIK spelat 25 matcher och vunnit alla. De har inte släppt in något mål och gjort 250

stycken framåt. Den Store Ledaren leder poängligan med 250 poäng (249+1). Seriesegern är redan i hamn. – Vi kommer att vinna alla matcher och vi kommer att bli världsmästare. Jag och mitt folk ska fira segern på Ledarens torg i april. Det lovar jag, säger den mästerliga ledaren utan att blinka. Det är fantastiskt att ha världens genom tiderna bästa hockeyspelare som ledare för vårt folk. Jag kan inte sluta uttrycka vördnad och glädje över detta. Länge leve Den Store Ledaren. david ekström

david.ekstrom@norran.se

Ledarens AIK Karlskrona Leksand Frölunda Färjestad Malmö

25 25 0 0 250-0 75 25 14 5 6 70-65 47 25 13 6 6 71-70 44 25 12 7 6 76-60 43 25 11 9 5 70-63 42 25 10 7 8 69-66 40

Brynäs HV71 Växjö Luleå

25 25 25 25

Örebro Rögle

25 7 4 14 56-82 25 25 64 15 57-84 22

Linköping Djurgården

25 3 4 18 41-95 13 25 1 3 22 13-99 6

10 9 9 7

3 12 54-76 36 9 7 57-84 36 8 8 49-77 35 8 10 45-66 29

övriga matcher Linköping-Örebro2–3 Djurgården-Karlskrona  0-5 Rögle-Luleå  3–1 HV71-Frölunda  4-5 Färjestad-Malmö  2-3 Leksand-Växjö  3-2


NORRAN · fredag 2 december 2016

6 · nyheter

tryckfrihetsförordningen 250 år

2 decemberdeklarationen

n Den 2 december 1766 antog den svenska kungen en Nådig förordning angående skrif och tryckfriheten – världens första lagstiftning som garanterade rätten till fri press. I dag, 250 år senare, arbetar journalister med tryck- och yttrandefriheten som grund för att avslöja korruption, skapa insyn och utkräva ansvar. Men det ökande näthatet och hoten gör journalisternas nödvändiga arbete allt svårare. På 250-årsdagen av den historiska lagen vill vi därför mana till större insatser för att skydda journalister. Vi publicister, som undertecknat denna deklaration världen över, ser ett behov av att stärka fri, oberoende och professionell journalistik på en global nivå. Professionell journalistik är det bästa sättet att motverka desinformation och bekämpa hatbrott. Journalistik är det främsta vapnet mot alla typer av fördomar. Journalister står ofta i främsta ledet när det gäller att försvara de mänskliga rättigheterna och kvinnliga journalisterna är de mest utsatta för hot och hat.

De blir oftast måltavlor, inte för att de rapporterar om maktmissbruk, utan för att de är kvinnor. Vi vill speciellt uppmärksamma de särskilda faror som kvinnliga journalister möter och understryka behovet av att stävja den ökande fientlighet mot kvinnors yttrandefrihet som upplevs världen över. Vi fördömer de som använder hot och hat mot kvinnliga journalister. Det är ett hot inte bara mot kvalitetsjournalistiken utan mot själva demokratin.

Vi vill, denna historiska dag, visa vårt stöd för alla kvinnliga journalister världen över som trotsar dödshot och näthat för att utföra sin dagliga gärning och som fortsätter ge medborgarna den information dessa behöver för att ta upplysta beslut.

IFRA), Tidningsutgivarna, TU, och Medieinstitutet Fojo. Det presenteras för publicister världen över för att ge alla som vill en möjlighet att stödja kvinnliga journalister. Ett sätt att visa sin tro på behovet av en fri, oberoende, professionell journalistik. nnn

nnn 2 december-deklarationen är ett initiativ från the World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-

För mer information, se www.wan-ifra. org eller www.fojo.se. Marcelo Rech RBS Editorial Vice President/ President, World Editors Forum

Svenska publicister som undertecknat 2 december-deklarationen: Anette Novak, FOJO/Swedish Government MEDIA COMMISSIONER Mats Djurberg, Swedish National Commission for UNESCO Secretary General

Anna Lindberg, Östgöta Media Publisher Mats Willner, Norrköpings Tidningar, chefredaktör Mikael Sönne, Västerviks-Tidningen, chefredaktör

Sofia Wadensjö Karén, Vi Media AB, chefredaktör/ Publisher Daniel Nordström, VLT, Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet/Arboga, chefredaktör, Mittmedia

Kersti Forsberg, Fojo Media Institut Director

Jan Justegård, Tranås-Posten Publisher

Marie Blomgren, Journalist N/A

Peter Hjörne, Göteborgs-Posten, chefredaktör

Eva Burman, Eskilstuna-Kuriren, chefredaktör och Publisher

Ulrik Petersson, Meg Program Director

Cecilia Krönlein, Göteborgs-Posten, chefredaktör

Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter, CEO

Carita Lehtonen, N/A N/A

Sofia Olsson Olsén, Aftonbladet, chefredaktör, CEO and Publisher

Anna Gullberg, Gefle Dagblad, chefredaktör

Anders Nilsson, Mediehuset NA, chefredaktör

Petra Quiding, Fojo Media Institute Deputy Programme Manager

Mikael Rotesten, Nya Wermlands-Tidningen, Publisher

Katarina Berg, Independent Reporter

Kalle Sandhammar, NSD, chefredaktör and Publisher

Marcus Melinder, Norran, chefredaktör

Per-Anders Broberg, Utgivarna VD/CEO

Anna Benker, Folkbladet, chefredaktör and Publisher

Per Gustafsson, Skaraborgsbygden Publisher

Peter Franke, Värmlands Folkblad, chefredaktör

Pia Rehnquist, Sydsvenskan/HD, chefredaktör and Publisher

Hans Lindeberg, Östersunds-Posten, chefredaktör

Charlotta Friborg, UNT, chefredaktör

Mimmi Karlsson-Bernfalk, Norra Skåne, chefredaktör

Håkan Holmberg, UNT Political editor

Christer Kustvik, Östgöta Correspondenten/ Motala & Vadstena Tidning, chefredaktör

Åsa Tillberg Widell, Nyhetsbolaget CEO

Hanna Andersson, Fojo Media Institute Board Member Hedvig Lundstrom WAN-IFRA Project Assistant, Media Freedom

Jonas Kanje, Helsingborgs Dagblad, chefredaktör

Jeanette Gustafsdotter, TU/Swedish Media Publishers Association VD/CEO

n För att se listan med samtliga undertecknare från hela världen gå in på www.norran.se.

Här börjar den riktiga Norran 2 december 2016. Den som vi kan skriva tack vare tryckfrihetsförordningen.

Norran tryckfrihet 20161202  

Särtryck från Norran 20161202