Page 1

Elitserien 2011/2012

usslet 채r klart P

en bilaga fr책n norran


elitserien 11/12 · krönika

Sista pusselbiten är den viktigaste av alla Sportchefen har ordet Skellefteå AIK gjorde en makalös säsong i fjol. En lång, ja, väldigt lång, säsong som till slut räckte till ett silver. Det var ett silver med guldglans. Man spelade en oerhört attraktiv ishockey som charmade i stort sett hela hockeysverige. Allt såg ljust ut. Men så kom silly season och en efter en försvann spelarna. Dessutom spelarna som varit mest utmärkande av alla. Rundblad, Lehtonen, Warg, Erixon, Lindström och Larsson drog till de större ligorna och kvar fanns en stomme, men ingen direkt spets. Sportchefen Lasse Johansson fick helt enkelt börja om på nytt och har under sommaren försökt lägga ett helt nytt pussel.

na stått som spö i backen. Frågan är om bredden slår spetsen i det här fallet? Elitserien är i år oerhört svår att tippa och hur det ska gå för Skellefteå AIK likaså. Man går naturligtvis för guldet och något annat vore helt fel. Speciellt när klubbens målsättning är att hela tiden bli bättre. Nästa steg är guld, detta efter två semifinaler och en final de tre senaste åren.

Klubben har allt som krävs för ett guld. En riktigt bra trupp, en organisation som verkligen imponerar, en röd tråd som genomsyrar hela föreningen, ”Skellefteå fans som finns överallt Pusselbitarna, som vi och en kompetent nu väljer att presentera AIK har ett tränartrio. i hockeybilagan, har fal­betydligt ­ Jag blir inte lit på plats. En efter en. bredare lag än alls förvånad om Det vi ser är ett helt de står med Raoul nytt sätt att bygga pussi fjol.” Le Mats pokal när let. Skellefteå AIK har ett vi summerar i vår, men betydligt bredare lag än i vägen dit är väldigt lång, och fjol. När sportchefen Lasse Johans- även om pussel­bitarna komson själv berättar varför han har valt mer att lägga sig fint på att värva de nya spelarna handlar det plats kommer den sista pusselbiten att bli mesta av snacket om bredd. helt avgörande. Det är ingen tillfällighet att AnDen pusselbit ders Forsberg, Stefan Klocksom kallas margiare och Bert Robertsson naler. nu har elitseriens bredaste trupp till sitt förfogande. Då elitserien blir otroDet är så det är tänkt och ligt jämn så tror jag att det det är så det har blivit. lag som har marginalerna på Apropå den just sin sida vinner SM-guldet och nämnda trion så är marginalerna (som också tanken likadan. Bert kan kallas turen) är något Robertsson har tagit som man jobbar sig till. klivet in och duon har Skellefteå AIK har blivit en trojka. Ska under sommaren jobdet vara bredd så ska bat ännu hårdare än tidet. digare och förberedelserna är det inget fel Här är det tydligt på. att Robertsson ska in Jag tror på en ny väloch vara tuff och hård. digt lång hockeyvår i Han räds ingen och har Skellefteå och jag tror minst sagt visat att han att vi får uppleva en ny ska ta plats då han unSM-final. der försäsongen visat sig Sedan får vi om marginalervara den som är mest tagna är på Skellefteå AIK:s sida. gad av alla när träningar-

sportchef DAVId ekström

elitserien 2011/2012 2 norran

Redaktör/sportchef David Ekström david.ekström@norran.se 0910 · 578 50

Ansvarig utgivare Anette Novak anette.novak@norran.se 0910 · 578 10

Annonschef Robert Brännström robert.brannstrom@norran.se 0910 · 577 43


PREMIÄRFEST PÅ HOMe SPIS

ELECTROLUX EKC60056W

Spis med stor full insyn & er! lit 74 på gn u ed br 60 cm

DAMMSUGARE ELECTROLUX ULTRA SILENCER ZUS3932B

Laga mat & baka på flera nivåer samtidigt med varmluft.

Endast 68 dB(A). Ergo slanghandtag gör det mindre jobbigt för handlederna. 12 m räckvidd.

Ord. pris 10.695:-

7.990:DAMMSUGARE

KYL & FRYS Display på dörren!

18.980:-

Ord. pris 2.650:-

Dammvippa på köpet!

ELECTROLUX ZCS2100 Tyst, endast 72 dB(A). Ord. pris 2.095:-

PAKETPRIS – spara ytterligare 1.000:-!

1.390:-

1.990:-

KYL HUSQVARNA QR2565X Ord. pris 11.650:- ..............................

Ord. pris 11.625:- ..............................

PREMIÄRDE! ERBJUDAN arje

rv Få 1.000:- fö du 10.000:- som .* r köper kök fö

st köp för min * Gäller vid . 1 . 31/10 20 1 70.000:- t.om

ÖPPETTIDER: Måndag–fredag 9–18, lördag 10–15.

9.990:NU 9.990:NU

FRYS HUSQVARNA QT3565X

Kökshuset, Nålv 1, Skellefteå, Tel 0910-73 30 70 www.electroluxhome.se


Bud Holloway

”Hela upplägget känns väldigt bra” n Bud Holloway är en väldigt viktig pusselbit i AIK:s lagbygge. Värvningen av den unge kanadensaren är unik. Det är ytterst ovanligt att en kanadensare väljer elitserien framför AHL – på ­vägen mot NHL. text: adam Savonen foto: Ola westerberg

Först skrev Oscar Möller hockey under vintern. Min överraskande på för Skel- pappa spelade och var riktigt lefteå AIK. Några veckor se- bra, han är fortfarande bra, nare skrev hans lagkamrat, men han har aldrig spelat på Bud Holloway, 23 år gam- någon högre nivå. mal, på ett ettårskontrakt med AIK. ■■När kände du att hade En stor överraskning ef- möjlighet att bli något? tersom det är ytterst ovan– När jag blev draftad som ligt att en så ung, talangfull 18-åring kände jag att det kandensare, som jagar en faktiskt fanns en chans att plats i NHL, väljer elitserien det kunde bli någonting av framför AHL på vägen dit. det. – Det här kändes väldigt Bud blev draftad av L A bra helt enkelt. Hela uppläg- Kings 2006, i tredje rundan get, organisationen och ligan som spelare 86. känns riktigt bra, säger Trots att han komBud Holloway. mer från ett litet Han kommer ”Mitt beslut ställe är han inte från en liten by att åka över hit ensam om att som heter Wapelframgångshar inget med vara la, som har drygt rik som hockeyLA Kings 300 invånare. När spelare. att göra.” du rullar in i byn – Brett Clark, passera du skylten som spelar back i ”Welcome to the home Tampa Bay, kommer of the Hollowaybrothers”. från ett litet ställe precis ut– Min farfar och hans anför Wapella. Han är fakfyra bröder var riktigt bra tiskt gift med min kusin, så vi hockey­spelare långt till- brukar spela golf och träffas baka. De bildade en femma någon gång per sommar. ihop och var riktigt framDet som är lite speciellt gångsrika. med Bud Holloway är att han egentligen inte heter Bud. Han heter George III. Det ligger i blodet Det är ganska tydligt att Smeknamnet fick han redan Bud Holloway föddes med som väldigt och i dag är inghockey­gener. Även hans en som kallar honom något pappa var hockeyspelare annat än Bud. – Det var min barnvakt och den största orsaken till AIK:s nye kanadadensa- som gav mig namnet. Hon re började spela redan som kallade mig Buddy i början och senare blev det bara Bud. väldigt ung. – Min pappa gjorde en Min pappa har alltid hetat rink bakom vårt hus. Det är George junior och min farfar en kanadensisk grej tror jag. har varit George senior och Men det fanns inte så myck- det är för långt att säga Georet mer att göra än att spela ge ”the third”.

Så ska bud holloway användas

”Han ska passa eller skjuta pucken i mål. Det är hans uppgift och hans jobb helt enkelt.” Tränare Anders Forsberg.

4 Norran

10 frågor ... om Elitserien:

1. Vem vinner Elitserien? ”Hoppas på oss. Jag vet inte så mycket om serien.” 2. På vilken plats hamnar ­Skellefteå AIK? ”Hoppas att vi kan hamna högst upp.” 3. Vem vinner SM–guld? ”Förhoppningsvis kan vi vara med och slåss om det.” 4. Hur långt går Skellefteå AIK? ”Hoppas att vinna.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Oscar Möller.” 6. Vem vinner utvisningsligan? ”Någon av backarna.” 7. Vem slår igenom i AIK i år? ”Tror Oscar Lindberg har ett bra år.” 8. Vilka AIK:are spelare i VM i vår? ”Ingen aning.” 9. Vilken är den mest ­underskattade spelaren i Skellefteå AIK? ”Nichlas Burström imponerar stort.” 10. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”Vet inte.”

på norran tv

Se intervjuer med spelarna

■■Holloway: ”Its gonna be a fun year.”

Därför värvades bud holloway

”Vi ville ha ännu mer bredd på ­forwardssidan och fyllde på med en riktigt bra ­spelare som fått goda vitsord.” Sportchefen Lasse Johansson.

■■Kommer du att döpa din son till George IV?

– Det blir nog upp till min fru i första hand, men jag har tänkt på saken. Men barn är något som ligger längre fram i tiden för 23-årige Bud Holloway. Just nu är det ishockey som gäller och jakten på drömmen om NHL. På hans vänstra axel har han tatuerat in NHL-symbolen, men har låtit emblemet vara tomt. – Oavsett om jag når det eller inte är jag en stor fan av ligan. Det är tomt just nu, men förhoppningsvis finns något där om tio år. Han imponerade stort förra säsongen i AHL-­laget Manchester Monarchs. Det var därför förvånande för många att han valde att lämna Nordamerika. Extra märkligt blev det, när coachen i Kings, Terry Murray, verkade förvånad i en intervju på LA Kings hemsida, över att Holloway och Möller lämnat klubben. Han sa dessutom att han verkligen såg Holloway och Möller som framtids­spelare i kubben. Men intervjun är inget annat än politik. – Jag har sett den. De vill inte att det ska se dåligt ut. De säger vad de måste säga för att det ska se bra ut. Mitt beslut att åka över hit har inget med LA Kings att göra. Jag hade spelat bra i Manchester, men det såg ut som om jag skulle bli kvar där. Då tänkte jag att jag kunde åka

över spela elithockey här och bygga vidare mot min ”free agency”. LA visste inte riktigt vad de ville av mig. Det här är inget emot dem, de gav mig en chans, men nu har jag valt en annan väg helt enkelt. Målet och drömmen är fortfarande att spela i NHL. ■■Vad förväntar du dig av den här säsongen?

– Jag vill bara hjälpa laget på bästa sätt och försöka att förbättra mig själv. ■■Vad tycker du om svensk hockey efter ­försäsongen?

– Det är samma spel, men lite annan metod att utöva det. ■■Beskriv dig själv som hockeyspelare?

– En bra skridskoåkare som jobbar hårt. Har alltid tyckt om pressade situationer. Gillar slutspel. Är ganska allround. Bud Holloway är en spelare som är som bäst när det gäller som mest. Han beskriver själv att han blir bättre ju längre säsongen lider. Försäsongen har varit lärorik för Holloway, som har haft många chanser, men inte så tur med studsarna. Han avslutar hela intervjun med att avslöja varför försäsongen har varit ny på fler sätt än på isen. – Jag har ännu inte fått mina klubbor, utan har spelat med Foppas klubbor. Jag hoppas att de kommer snart, säger han och skrattar.


Norran 5


elitserien 11/12 · truppen n Två målvakter, nio backar och 15 forwards blev kvar när den slutgiltiga truppen blev spikad. Här hittar du fakta om de 26 spelare som ska försöka ta klubbens första SMguld sedan 1978.

MÅLVAKTER # 1. Andreas Hadelöv Född: 750723 i Kiruna. Längd: 180 cm. Vikt: 83 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 39 A-, 9-B och 13 J-landskamper. AIK-säsong: 7. Kuriosa: Delar tillsammans med Stefan Liv rekordet över flest antal nollor i elitserien och har oftast koll på lagkompisarnas kläder.

# 30. Joacim Eriksson Född: 900409 i Gävle. Längd: 186 cm. Vikt: 87 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: 12 J-landskamper. AIK-säsong: 2. Draftad: Philadelphia Flyers 2008. Kuriosa: Brukar åka pulka med sin schäfer Bianca. Bland annat.

BACKAR

# 3. Niclas Burström Född: 910125 i Skellefteå. Längd: 178 cm. Vikt: 68 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 30 J-landskamper. AIK-säsong: 2. Kuriosa: Höll på Modo tidigare då han var på ett ungdomsläger. Skaffade sig då en Modokeps.

# 6. Rasmus Edström Född: 920330 Glommersträsk. Längd: 184 cm. Vikt: 82 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 26 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Har tre hockeyspelande bröder. Viktor, som spelat i AIK, Oscar som spelat i Clemensnäs och Elias som spelar i AIK:s juniorlag.

# 8. Petter Granberg Född: 920827 i Gällivare. Längd: 190 cm. Vikt: 92 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: 29 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Draftad: Toronto Maple Leafs 2010. Kuriosa: Mamma Karin är den samma Karin som sköter skador och sjukdomar åt Skellefteå AIK. Är dessutom typ världens ­starkaste man.

# 23. Tomas Skogs Född: 840219 i Mora. Längd: 178 cm. Vikt: 85 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 5 A-lands­ kamper, 42 J-landskamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Har fortfarande kvar ett jack i pannan efter slagsmålet med Lee Goren då Skogs spelade i Mora.

# 48. Hannu Pikkarainen Född: 831013 i Helsingfors, Finland. Längd: 186 cm. Vikt: 89 kg. Klubbfattning: VänsterLandskamper: 3 A-lands­ kamper, 3 A-landskamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Snackar helst av allt engelska, men klarar av svenska också även om han inte erkänner det. Snackar dock mest finska med Jan-Axel Alavaara.

# 51. Fredrik Styrman Född: 910403 i Kalix. Längd: 181 cm. Vikt: 82 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 71 U-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Var kraftigt över­laddad på första isträningen. Enligt lagkompisarna så trodde man att det var hans 15:e säsong i klubben.

# 55. Jan-Axel Alavaara Född: 750314 i Kiruna. Längd: 181 cm. Vikt: 87 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 12 A-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Använder en stor del av tiden utanför isen med att spela iphonespelet Wordfeud som han anses vara skicklig i.

# 61. Fredrik Lindgren Född: 801003 i Arvidsjaur. Längd: 180 cm. Vikt: 86 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 17 A-lands­ kamper. AIK-säsong: 11. Kuriosa: I Skellefteå är han känd som ”Linkan”. Men hemma i Arvidsjaur är han känd som ”Froggen”. Oklart varför.

BACKAR

# 28. Johan Alm Född: 920128 i Skellefteå Längd: 189 cm. Vikt: 88 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 50 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Är i största allmänhet väldigt förvirrad och ställer väldigt väldigt många frågor. Alltså väldigt väldigt väldigt många frågor.

6 Norran


Gör den perfekta uppgraderingen - Skaffa en Mac

Hos oss hittar du ett stort utbud av Apples produkter Umeå: Kungsgatan 54 / MVG, 0770-33 99 45 Luleå: Storgatan 59, 0770-33 99 50 Skellefteå: Nygatan 54, 0770-33 99 52

www.grafit.it

Grafit reserverar sig för ev tryckfel.


8 Norran


Jan-Axel Alavaara

”Vi har utan tvivel ett bra lag” n Han är inte bara värvad för sitt spel, utan även för sina ledaregenskaper. Men Jan-Axel Alavaara är också i Skellefteå AIK för att ­tillföra en hel del annat – som rutin. ”Men jag känner mig fort­farande ung”, säger 36-åringen och skrattar.

text: Elin Ala foto: ola westerberg

I den ”vanliga” världen är fortfarande ung, säger Ala36 år ingen ålder. I hockey- vaara och skrattar. – Men visst, vi snackar världen börjar man vara en gammal man. 36-åringen väl inte riktigt om samma Jan-Axel Alavaara är inne grejer alla gånger. Jag är ju ändå 16 år äldre än vissa. på sin 20:e A-lagssäsong. Med 16 års mer erfaren– Det är fortfarande otroligt roligt. Annars skulle jag het än några av sina laginte hålla på än. Man upp- kamrater, är det kanske inte så konstigt att Alaskattar det också vaara blir något av en mer när man vet att det inte ”Ledaregen­ ledargestalt i det i många fall ganska är så många skaper har oerfarna laget. år kvar. Tijag haft i mig det har jag digare, när sedan jag var haft– iMen mig sen jag var man var yngliten.” liten, så var det redan re, tyckte man när jag spelade hockey ibland att det var och fotboll då. Jag tog en lite jobbigt att fara till träningen, men nu tyck- ledande roll. Det är absolut er jag bara att det är posi- ingenting som man låtsas tivt. Det är så kul fortfaran- sig till, det finns bara där. de.

Äldst i laget

Alavaara är den äldste spelaren i Skellefteå AIK, med några månaders marginal ner till Andreas Hadelöv och Anders Söderberg, som även de är födda 1975. – Det är inte så många 70-talister kvar i elitserien längre, konstaterar Alavaara. – Man får vara glad att man kan hålla på fortfarande. Med de yngsta spelarna i Skellefteås laguppställning födda under tidigt 90-tal, så blir det en viss ålderskillnad i truppen. – Men jag känner mig

■■Är det en roll du trivs i?

– Jag trivs jättebra i mig själv och är trygg i mig själv, så om man kan hjälpa till, så är det bara roligt. ■■Är det något som har kommit mer med åren?

– Självklart är det så. Man lär sig ständigt något, man blir aldrig fullärd. Men man har ju lärt sig något varje år. Sedan har man lärt sig vad som krävs, både som ett lag och av sig själv. Som att lära sig att fokusera sig när det behövs. Det är ingen idé att fokusera två dagar före en match. Alavaara har själv haft

10 frågor ... om Elitserien

1. Vem vinner Elitserien? ”Skellefteå AIK.” 2. På vilken plats hamnar ­Skellefteå AIK? ”Etta.” 3. Vem vinner SM–guld? ”AIK.” 4. Hur långt går Skellefteå? ”Final.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Lee Goren eller Oscar Möller.” 6. Vem vinner ­utvisnings­ligan? ”Johan Alm.” 7. Vem slår igenom i AIK i år? ”Niclas Burström.” 8. Vilka AIK:are spelar i VM i vår? ”Jimmie Ericsson, Oscar ­Möller, Fredrik Lindgren, P-E Bellemare.” 9. Vilken är den mest ­underskattade spelaren i Skellefteå AIK? ”Fredrik Lindgren.” 10. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”Joakim Lindström.”

på norran tv

Så ska Jan-Axel Alavaara användas

”Han ska bidra med stabilitet, rutin och ledarskap. Dessutom ska han bidra till vårt powerplay.” Tränare Anders Forsberg.

Se intervjuer med spelarna

■■Alavaara: ”Jag har aldrig haft så här roligt.”

Därför värvades Jan-Axel Alavaara

”Där såg vi trygghet. En superseriös spelare som varit mycket bra i Tyskland. En pappa i laget.” Sportchef Lasse Johansson.

många äldre och rutinera- gjorde med Modo 1998/99 de spelare att luta sig mot, och 1999/00. Han ser ut att skaka på sig av obehag men han minns när det hela kommer speciellt en, på tal. som får stå ”Jag har – Det var självsom något av g aldrig varit no klart jätte­t ufft. en förebild. bättre tränad Att stå där på isen – Jonas rent styrke­ i slutet på en lång Johnson i mässigt.” säsong och se det Frölunda var andra laget fira … Det en sån. Han var blir så tomt. alltid bäst, fuskade Vilken valör det blir på aldrig under matcherna. den här säsongen, det återstår att se. Men Jan-Axel Vet vad som krävs Just Jonas Johnson var en Alavaara tycker i alla fall av Jan-Axel Alavaaras lag- att det ser bra ut. – Jag är positiv, optimiskamrater i Frölunda under guldsäsongerna 2002/03 tisk. Vi har utan tvivel ett och 2004/05. Alavaara vet bra lag, allt ifrån målvakter vad som krävs av en fören- till backar, fowards, tränaing för att nå hela vägen till re och allt runt omkring. Vi ett SM-guld. Och han tyck- har alla förutsättningar. er att atmosfären i Skellefteå Kraft Arena är ungefär ■■Hur känns det för den samma som i Scandi- egen del? navium under Frölun– Det blir bättre och das glansdagar. bättre, men det är – Absolut, både väl inte på försä”Det finns träningsmässongen man ska en attityd, ett sigt och när det vara på topp, säkommer till bra driv och go ger han och ler gruppdynamisnett. i föreningen.” ken, säger han, – Det känns och utvecklar: att det tar mycket – Det gäller hela längre tid att komma föreningen, det finns en igång, det gäller att ha unattityd, ett bra driv och go. derhåll och service på kropDet finns i föreningen och pen, annars slutar det med det smittar av sig till spe- att allt kraschar. Men jag larna. har nog aldrig varit bättre Samtidigt vet Alavaara tränad rent styrkemässigt. också hur det är att ta två Men det behövs också när raka SM-silver, vilket han man blir äldre.

Norran 9


elitserien 11/12 · så går det Tio frågor: Leif Boork, expert TV4

”Skellefteå tar sig inte till slutspel i år” 1. Vem vinner ­elitserien?

5. Vem vinner poäng­ligan i Skellefteå AIK?

2. På vilken plats ham-

6. Vem vinner

– Färjestad.

nar Skellefteå AIK?

– De slutar nia.

ten r e p x e ! r a p p i t

3. Vem vinner SM-guld?

– Djurgården.

4. Hur långt går Skellefteå AIK i slutspelet?

– De tar sig inte dit i år.

– Johan Forsberg eller Lee Goren.

– Lee Goren kan ta den också.

7. Vem spelare slår i­ genom i Skellefteå AIK?

9. Vilken är den mest ­ nderskattade spelare u i Skellefteå AIK?

– Erik Forssell. En spelare som gör alla andra bra.

10. Vilken av de flyktade

spelarna kommer du att sakna mest?

– Melker Karlsson, en rivig spelare som jag gillar skarpt.

UNDERR DERRUBRI BRIK

– Oscar Möller.

Johan ­Forsberg – vinnare av poängligan?

­utvisningsligan?

foto: scanpix

8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

– Fredrik Warg. Den ledartypen finns det få av.

foto: scanpix

Vassa septembererbjudanden: • 4MATIC-kampanj, kundvärde upp till 22.000 kr • A-Klass Jubileumserbjudande från 159.900 kr (ord pris 202.900 kr) • E-Klass Sedan Edition 125 från 319.900 kr (ord pris 375.600 kr) • ML Launch Edition • GL Garan Edition Plus • Tillbehörserbjudanden

Passa på att besöka din återförsäljare under september. Mercedes-Benz har ett av branschens bredaste register av bilmodeller med permanent fyrhjulsdrift och kan idag erbjuda 50 olika versioner med 4MATIC. Läs mer om våra erbjudanden på www.mercedes-benz.se Erbjudandet på 4MATIC och tillbehör gäller endast under september månad.

Tjärnvägen 3, Skellefteå. Tel 0910-142 60. Öppettider: Måndag–torsdag 09.00–18.00, fredag 09.00–17.00, lördag 11.00–14.00

10 Norran


Tio frågor: Adam Savonen, sportjournalist

”Lindberg slår igenom den här säsongen” 1. Vem vinner elitserien? – Färjestad.

2. På vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

– Fyra.

3. Vem vinner SM-guld? – Färjestad.

– Martin Lundberg.

7. Vilken spelare slår i­ genom i Skellefteå AIK?

Allt ljus på Oscar Lindberg den här ­säsongen?

– Oscar Lindberg.

8. Vilka

4. Hur långt går – Semifinal.

5. Vem vinner poäng­

ligan i Skellefteå AIK?

9. Vilken är den mest under­ skattade spelaren i Skellefteå AIK? –Melker Karlsson.

10. Vilken

av de flyktade spelarna kommer du att sakna mest?

AIK:are ­spelar VM i vår?

­ kellefteå AIK S i slutspelet?

– Oscar Möller.

6. Vem vinner ­utvisningsligan?

– Oscar Möller, Hannu Pikkarainen.

norran tippar!

– Dött lopp mellan David Rundblad och Jocke Lindström. foto: ola westerberg

Ska du sälja eller köpa ett fordon? Boka tid för en Trafiksäkerhetskontroll eller Bildiagnos hos Bilprovningen i Skellefteå. Öppettider: Vardagar 07.00-18.00, lördagar 08.00-13.00 Obokad efterkontroll: Måndag-fredag 09.00-15.00 Boka din tid via www.bilprovningen.se eller ring

Tidsbokning privat: 0771-600 600 Tidsbokning företag: 0771-600 400

www.bilprovningen.se

HOCKEYBUSSEN ÅK BUSS, SLIPP KÖA!

Start Lördag 17/9

Tidtabell visar avgångstid (se antal min) före matchstart! Priserna är tur & retur! Buss märkt TUR 1 Bureå, 40 kr (busstation, 75 min) Örviken, 40 kr (korsning Stackgrönnan/Örviken, 70 min) Stackgrönnan, 40 kr (vid skolan, 65 min) Södra Bergsbyn/Bergsbydammen, 20 kr (63 min) Bergsbyn, 20 kr (57 min) Morö Backe, 20 kr (Svedjevägen/ Höjdgatan 47 min) Buss märkt TUR 2 Skelleftehamn, 40 kr (ICA, sedan ord. färdväg, 75 min) Ursviken, 40 kr (68 min) Bergsbyn, 20 kr (62 min) Morö Backe, 20 kr (Svedjevägen/ Höjdgatan 52 min)

Buss märkt TUR 3 Anderstorp, 20 kr (hållplats Fäbodg, sedan ord, färdväg, 60 min) Sörböle, 20 kr (hållplats Skråmträskleden, 55 min) Stadshotellet, 20 kr (50 min)

Hockeybussarna får fri passage för att undvika tidsödande köer. 10 minuter efter matchens slutsignal väntar Hockeybussarna vid El & Diesels parkering för att ta dig hem.

Buss märkt TUR 4 Expolaris Center, 20 kr (55 min) Busstationen, 20 kr (52 min) Degerbyn, 20 kr (45 min) Sjungande Dalen, 20 kr (Klockarhöjden, 42 min) Buss märkt TUR 5 Bygdsiljum, 40 kr (Westmans Café, 90 min) Burträsk, 40 kr (Busstationen, 65 min) Hjoggböle, 40 kr (hpl väg 364, 50 min)

Norran 11


Hannu Pikkarainen

Skägget påminner om fel typ av back n Hannu Pikkarainen är värvad som ersättare till David Rundblad. En väldigt spelskicklig back som började karriären som forward och som ser kvalserien med Modo som den värsta hockeyupplevelsen i karriären.

text: roger Lindström foto: ola westerberg

När vi träffas på Skellefteå Kraft Arena har Hannu ett kraftigt skägg Jag kan inte undgå att på­ peka att även om Hannu är värvad som ersättare till David Rundblad så ser han mer ut som Ivan Majesky, den slovakiske backen som slog rekord i slutspelsskägg förra säsongen. Hannu skrattar: – Ha, ha, jag har bara varit lite dålig på att raka mig.

Gillar offensiv

Coachen tyckte att det var lämpligt med tanke på att jag hade en axelskada … Hannu spelade annars mycket fotboll och faktiskt bandy hemma i Helsing­ fors. – Vi i hockeylaget bildade ett bandylag på kul. Jag tror att det var väldigt bra för oss för att förbättra skridsko­ åkningen.

NHL-kontrakt

Hur som helst. Hannu vann JSM-guld med IFK Helsing­ fors – hamnade i A-laget och skrev på ett treårs­kontrakt med New York Rangers. – Det blev lite struligt med den övergången. Jag skrev på någon dag för sent och IFK vägrade släppa iväg mig. Så jag spelade en sä­ song till hemma i Fin­ land. – När jag åkte till USA blev jag skadad på träningscampen och var borta i sju må­ nader från all isträning. Jag fick några matcher i farmarlaget mot slutet av säsongen men valde sedan att bryta kontraktet och åka hem igen. – Samtidigt har den där perioden lärt mig väldigt mycket. Jag blev starkare som människa. Att lära sig ta motgångar är en del av ut­ vecklingen.

För det är som offensiv spel­ uppläggare han är tänkt i sä­ songens AIK. – Jag vet vad laget vill ha av mig. Tanken är att jag ska spela powerplay och vara med i det offensiva spelet så mycket som möjligt. Jag ­g illar att ”Jag ­gillar följa med att följa upp i an­ med upp fallen. i anfallen.” När jag ser Hannu spela så kom­ mer också frågan upp i huvudet varför han inte spelade i kedjan från början. – Jag spelade faktiskt for­ ward hemma i Finland till jag var 12–13 år. Men så fick vi skador och sjukdomar i laget och coachen fråga­ de om jag kunde spela back en match. Efter det blev jag kvar där. Trivdes i Övik – Eller förresten. Jag Hannu hamnade sedan i fick spela en match i KHL Örnsköldsvik och Modo. som forward i fjärdelinan. – Jag trivdes fantastiskt

10 frågor ... om Elitserien:

Tränare Anders Forsberg.

12 Norran

”Han är en jättebra spelare som är väldigt produktiv. Vi vet att han gillar att tävla och det har han visat också.” Sportchefen Lasse Johansson.

1. Vem vinner Elitserien? ”Skellefteå AIK.” 2. På vilken plats hamnar bra i Örnsköldsvik. Det på­ ­Skellefteå AIK? minner mycket om Skel­ ”Etta.” lefteå, det är städer där alla 3. Vem vinner SM-guld? kan och är intresserade av ”Skellefteå AIK.” ishockey. 4. Hur långt går Skellefteå Hannu blev sedan signad AIK i slutspelet? av Dynamo Minsk i KHL. ”Vi går hela vägen.” Det vitryska laget som för­ 5. Vem vinner poängligan olyckade Jaroslav skulle ha i Skellefteå AIK? mött i premiären. ”Oscar Möller.” – Minsk är en bra stad, 6. Vem vinner mycket mer västlig än ­utvisningsligan? många städer inne i Ryss­ ”Fredrik Styrman.” land. Vi levde också ett 7. Vem spelare slår igenom ganska normalt liv. Bos­ i Skellefteå AIK? sarna i klubben ville ”Joel Mustonen.” att vi skulle ladda 8. Vilka AIK:are upp på militär­ ”Det är dags ­spelar VM i vår? förläggningar ”Oscar Möller.” inför match­ för mig att 9. Vilken är den erna men vinna en titel mest under­ den tjeckiske också.” skattade spelare coachen tyck­ i Skellefteå AIK? te att det bara var ”Det finns många. Forssell, dumt. ­Forsberg och Bellemare.” Det är förstås också 10. Vilken av de flyktade omöjligt att inte ta upp det ­spelarna kommer du att här med flygsäkerheten. sakna mest? – Ibland fick vi åka i gam­ ”David Rundblad.” la ryska plan, jag var faktiskt riktigt rädd några gånger. Flygplatserna i det gamla Ryssland är inte heller som i Finland eller Sverige. Det på norran tv är som att flyttas 50 år till­ baka i tiden.

Så ska Hannu Pikkarainen användas

”Han ska användas för att göra mål. Han kan också få passa till mål.”

Därför värvades Hannu Pikkarainen

Kvalserien värst

Se intervjuer med spelarna

■■Pikkarainen: ”Everybody loves hockey here.”

Hannu kände till slut att han ville hem och han skrev på för Modo igen. Ett Modo som fick slåss för livet i kvalserien. – Det är min absolut vär­ sta upplevelse som hockey­

spelare. Jag vill aldrig, ald­ rig mer spela i en kvalserie. Pressen är hård i en liten stad som Övik. – Jag klarade mig ändå hyfsat. Folk på stan var snälla med mig, det kom inte fram någon och sa att jag var värdelös. Men visst var det en tuff tid.

Dags att vinna

Fast nu är det Skellefteå AIK som gäller för Hannu Pikkaraainen. – Vi har förlorat många duktiga spelare. Men jag känner att vi ändå har ett starkt lag med många profi­ ler och även ledare på isen. – Så det är dags för mig att vinna en titel också. Intervjun är gjord på eng­ elska men att Hannu kan ganska mycket svenska är inte någon hemlighet. Hannu skrattar och säger på perfekt svenska: – Jag kan inte så myck­ et … Han fortsätter sedan på engelska: – Jag förstår ganska mycket men svenska är ett svårt språk. Däremot har jag inga problem med hockey­ språket. Om coachen säger på svenska att jag ska åka mer skridsko, passa eller skjuta så förstår jag det. Hannu skrattar igen. Han verkar ha lätt för det. Och det är också en vik­ tig egenskap i ett omkläd­ ningsrum.


Norran 13


elitserien 11/12 · så går det Tio frågor till: Petter Rönnqvist, expert Canal +

”Flera underskattade spelare i Skellefteå” 1. Vem vinner ­elitserien?

– Färjestad.

2. På vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

– De blir sexa.

3. Vem vinner ­SM-guld?

ten r e p x e ! tippar

– Färjestad.

4. Hur långt går ­Skellefteå AIK i slut­spelet?

– Det blir bara kvartsfinal i år. 5. Vem vinner

poängligan i Skellefteå AIK?

9. Vilken är den mest underskattade spelare i Skellefteå AIK?

– Oscar Möller tror jag stenhårt på. 6. Vem vinner utvisningsligan?

– Martin Lundberg.

Tim Erixon – saknad.

7. Vilken spelare slår ­igenom i Skellefteå AIK?

– Fredrik Styrman. Jag gillar honom, han var bra i Luleå.

– Det finns många. Lundberg, Styrman och Jocke Eriksson. 10. Vilken av de flyktade­ ­spelarna ­kommer du att sakna mest?

– Tim Erixon. Han är en spelare som aldrig är dålig.

8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

– Oscar Möller.

foto: scanpix

foto: scanpix

SVERIGES BÄSTA LÄKTARPLATS! ONSDAG

TJEJKVÄLL

Kvällens rätt inkl dryck, vi bjuder tjejerna på efterrätt varje onsdag mellan kl 16.00-21.00

FREDAG

inkl. öl, vin eller cider

AFTER WORK

Varmrättsbuffé serveras varje fredag mellan kl 16.00-18.00

SÖNDAG

inkl. alkoholfri dryck

inkl. läsk

inkl. öl, vin eller cider

FAMILJEMYS

Skellefteås bästa barnmeny, 5 alternativ serveras varje söndag mellan kl 14.00-21.00

från. barn inkl. läsk

vuxen inkl. läsk

Vardagar LUNCHBUFFÈ 85:- inkl. salladsbuffe, dryck, kaffe och kaka. Serveras melllan kl 11.00-13.30. Fredagar & lördagar NATTCLUB 22-02 ålder 20 år

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Torget 2, Skellefteå Bordsbokning: 0910 -109 10 · allstarbar.se 14 Norran


Tio frågor till: Roger Lindström, sportjournalist

”Oscar Möller vinner poängligan” 1. Vem vinner elitserien?

6. Vem vinner ­utvisningsligan?

2. På vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

7. Vilken spelare slår igenom i Skellefteå AIK?

– Färjestad.

– Tredje.

3. Vem vinner SM-guld?

– Färjestad.

4. Hur långt går ­Skellefteå AIK i slut­ spelet?

– Final.

5. Vem vinner poäng­ ligan i Skellefteå AIK?

– Oscar Möller.

9. Vilken är den mest under­ skattade spelare i Skellefteå AIK?

– Lee Goren.

– Niclas Burström.

– Melker Karlsson.

Oscar Möller spelar i VM?

8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

– Pierre Edouard Bellemare, Hannu Pikkarainen, Oscar Möller, Jimmie Ericsson och Oscar Lindberg.

10. Vilken av de flyktade spelarna kommer du att sakna mest?

– Tim Erixon.

norran tippar!

foto: scanpix

HOCKEYFEBER PÅ TEAM SPORTIA

1999 KR

EASTON SYNERGY EQ5 SKRIDSKO

ORD PRIS 6499 KR

Senior

BAUER VAPOR X:60 KLUBBA JUNIOR

749 KR

ORD PRIS 1499 KR INTERMEDIATE

899 KR

ORD PRIS 1799 KR

REEBOK TS PRO HANDSKE

EASTON SYNERGY EQ3 WHEELBAG

Senior

399 KR

399 KR

ORD PRIS 799 KR

Priserna gäller så långt lagret räcker.

ORD PRIS 799 KR

EASTON SYNERGY EQ3 HANDSKE

CCM 09 WHEELBAG

JUNIOR

REEBOK UNDERSTÄLL PAKETPRIS

399 KR

ORD PRIS 598 KR

499 KR

ORD PRIS 999 KR SENIOR

549 KR

ORD PRIS 1099 KR

299 KR

ORD PRIS 599 KR

STORGATAN 31, SKELLEFTEÅ Öppet: Månd-fred 10-18, lörd 10-15

Norran 15


-

Ki

?

at-

st? an

de äe

n

Fredrik Hynning

Ett nytt stopp efter Norrlandskusten n Skellefteå AIK tappar flera av de etablerade stjärnorna den här ­säsongen. Men det bekymrar inte nyförvärvet Fredrik Hynning. Han tror sig förstå hur klubben tänkt inför årets säsong. Text: David Ekström Foto: Ola Westerberg

Han tror att bredden kom- Som till exempel när han gick till Timrå för fyra år semer att ta laget till guldet. – Man lärde sig väl att det dan. – Då var det klubben på inte var de som var bäst unallas läppar. De var der serien som var kraftigt på gång och bäst i slutspelet. de var det som fällVi har en rus”Vi har en de avgörandet då. kigt bra och ruskigt bra Det är samma jämn trupp och jämn trupp anledning nu till och vi slåss och vi slåss om klubbytet. om guldet. Vi guldet.” –De senaste kommer att åren har man spelat ha många dukti90 procent av matcherga spelare som inte kommer att få speltid, sä- na med kniven på strupen. Det är inte roligt. Man vill ger Hynning. Han är Stockholms­killen ligga topp fyra. Nu hoppas som blivit norrlänning och jag att det inte är mitt fel att som trivs med det. Att bo i klubben faller igenom, som en norrländsk småstad el- i Timrå, säger han med ett ler i en storstad spelar ing- leende. en roll när elitserien är igång. Möjligtvis är det svå- Imponerad av AIK rare att få tag på Han imponeras av det som en god espresfolk brukar benämna so i Skellefsom klubbens röda ”Klubben är teå, och det tråd, men tror inte bland annat finns inte att det bara är den ruskigt duktig på som gjort AIK framlika stort utbud när gångsrikt. att ta hand om det gäller –Nä, det handsina spelare.” mat och klälar om mycket annat. der. Men detta Klubben är bland anvägs upp av lugnet nat ruskigt duktig på att som han gillar. ta hand om sina spelare, man lämnar aldrig något åt slumpen, och hela organiGenomtänkta val Han har inte valt att bli sationen är väldigt profes”norrlänning”. Snarare har sionell. Han har bra koll på det blivit som det blivit. Han har valt att gå till klub- hur klubben vill bygga. –Man premierar spelare bar som varit på väg uppåt.

Så ska Fredrik Hynning användas

”Han ska vi använda för att öka ­farten. Han är dessutom en bra målskytt och har ett väldigt bra spelsinne. Han ska vi ha nytta av.” Tränare Anders Forsberg.

16 Norran

10 frågor ... om Elitserien

1. Vem vinner Elitserien? ”Skellefteå AIK.” 2. På vilken plats hamnar ­Skellefteå AIK? ”Etta.” 3. Vem vinner SM-guld? ”Skellefteå AIK.” 4. Hur långt går Skellefteå AIK i slutspelet? ”Hela vägen.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Pierre-Edouard Bellemare.” 6. Vem vinner utvisnings­ ligan? ”Jimmie Ericsson.” 7. Vilken spelare slår igenom i Skellefteå AIK? ”Jag tror att det är Rasmus Edström.” 8. Vilka AIK:are spelar VM i vår? ”Oscar Möller och Jimmie ­Ericsson.” 9. Vilken är den mest ­underskattade spelare i Skellefteå AIK? ”Pierre-Edouard Bellemare.” 10. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”David Rundblad. Han kan man inte ersätta.”

på norran tv

Se intervjuer med spelarna

■■Hynning: ”Vi siktar på SM-guld.”

Därför värvades Fredrik Hynning

”Vi visste att han haft skadeproblem. Men med den typen av hockey han spelar så passar han bra in hos oss. Det är en målskytt som kommer att blomma i vårt sätt att spela.” Sportchefen Lasse Johansson.

med spelsinne, redan från ungdomsåren. Det är rätt tydligt. Man vill ha puckskickliga spelare och vill spela en attraktiv hockey. ■■När du var utanför klubben så fick du ­säkert höra att man hade många duktiga ­juniorer.

från. Sedan kom knäskadan och fotledsfrakturen. Jag var gipsad under november till januari. Inte den roligaste tiden att vara hemma. Då skulle man spelat i Florida istället för Norrland. Nu ser han fram emot en bra säsong. –Mina bästa säsonger var de i Luleå och de två mittersta i Timrå. Den gemensamma faktorn är att jag var skadefri och kunde köra hela försäsongen då. Precis som nu.

–Man har ju sett det själv också. Men om man till exempel tar en kille som Rasmus Edström så hade jag aldrig hört talas om honom. Han är otroligt bra och kommer att vara duk- ”Modo passar mig bra” tig i elitserien. Sedan finns Tidigare har han gjort mål det fler, Joel Mustonen är mot Skellefteå vid många också väldigt bra. I Timrå tillfällen och han har favofanns det duktiga junioritlag att möta. rer, men de var med re–Det lag som dan från start. När vi jag har svå”Jag gillar hade skador kunde rast för att vi inte fylla på med när det hettar göra mål på är några fler. De höll Brynäs. Men till. Det inte. Här finns det Modo är ett gör jag.” många som redan lag som paskan gå in och spela i sar mig bra. Där elitserien. brukar jag göra Han kommer från en mål. Jag gjorde två på hela misslyckad säsong som säsongen i fjol, båda mot började allt annat än bra. Modo. Det var viktigt i Tim–Nej, på första träning- rå då det var derby. en, en plojträning utan tränare, så fick jag en skridsko ■■Så det blir samma sak här, säger han och visar upp mot Luleå nu? ett ärr under örat. –Kanske. Jag gillar när –Det blev ambulans däri- det hettar till. Det gör jag.


Norran 17


18 Norran


Oscar Möller

Bryter mönster på och utanför isen n Som 17-åring drog han iväg till Kanada och har inte sett till­baka sen dess. Förrän nu, vill säga. När de flesta åker över Atlanten för att bli en bättre spelare, gör Oscar Möller det omvända. Det är i Skellefteå AIK han ska visa att han är en stabil NHL-spelare. Text: Elin Ala Foto: Ola Westerberg

Det har under många år son, jag bodde riktigt bra. funnits en mall 1A i hock- Jag har kontakt med dem eysverige på hur man ska fortfarande. Det blir allt vanligare att utvecklas som hockeyspelare. Först spelar man juni- unga juniorer drar över till orhockey, slussas upp i A-la- Kanada för att spela där. Ett get, kanske via ett och annat lysande exempel är Gabriel utlåningskontrakt, för att Landeskog, som gick tvåa i sedan slå igenom i elitserien den senaste NHL-draften. – Det kanske inte pasoch då kanske få sar alla, men jag kan chansen att åka absolut rekommenöver till Nord”Jag har dera det. Det var amerika. fått lära mig riktigt kul. Man får Oscar Mölbita ihop och uppleva en annan ler följer inga bara köra.” kultur, får snacka mallar. Han mycket engelska, går sina egna träffa nya människor, vägar. säger Möller, vars flytt absolut har påverkat hur han Ville spela mer Redan som 17-åring lämna- är som hockeyspelare i dag. För det har inte alltid vade han Sverige för att spela juniorhockey i Kanada. rit dans och rosor, speciellt Han bytte spel i Djurgår- när det kom till att åka jojo dens ungdomsverksamhet mellan NHL och AHL. – Jag har fått lära mig för spel i Chilliwack Bruins. – Jag kände att jag ville bita ihop och bara köra. spela fler matcher. Det var Man blir nedflyttad, man den stora anledningen till har åkt upp och ner. Man att jag åkte över. Om det har fått lära sig att det bara skulle skita sig, så tänkte är att köra, till slut lyckas jag att jag skulle ta det ett man, även om det kommer år, sedan kunde jag ju alltid motgångar. komma tillbaka och börja om skolan igen. Men nu Till mångas förvåning gick det ju så bra att jag blev Förra säsongen fick Oskvar. car Möller spela 15 NHLFör Möller blev flytten matcher med Los Angeles en fullträff. Kings och över 50 matcher – Klart att det var ett med AHL-laget Manchesstort steg, jag var bara 17 år. ter Monarchs. Många var Men det blev ganska lätt för det som höjde på ögonbrymig, jag hade tur med värd- nen när Möller beslutade familjen jag bodde hos, det sig för att dra hem till Svevar klockrent. De tog hand rige. om mig som jag var deras Men som vi tidigare kon-

10 frågor ... om elitserien:

1. Vem vinner? ”Skellefteå AIK.” 2. På vilken plats hamnar ­Skellefteå AIK? ”Första plats.” 3. Vem vinner SM–guld? ”Skellefteå AIK.” 4. Hur långt går Skellefteå? ”Final.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Oscar Lindberg.” 6. Vem vinner ­utvisnings­ligan? ”Johan Forsberg, Foppa drog ju på sig tre utvisningar i en träningsmatch.” 8. Vem slår igenom i AIK i år? ”Oscar Lindberg, Rasmus ­Edström, Niclas Burström, ­Melker Karlsson.” 9. Vilka AIK:are spelar i VM i vår? ”Jimmie Ericsson, Oscar ­Möller, Fredrik Lindgren, P-E Bellemare.” 10. Vilken är den mest ­underskattade spelaren i Skellefteå AIK? ”Erik Forssell.” 11. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”Joakim Lindström och David Rundblad.”

på norran tv

Så ska Oscar Möller användas

”Han ska vi ha till att göra mål. Han får passa ibland också. Men inte så ofta.” Tränare Anders Forsberg.

Se intervjuer med spelarna

■■Möller: ”Det här var rätta stället för mig.”

Därför värvades Oscar Möller

”Vi ville ha in spets. När vi hörde att han eventuellt var på väg till Sverige jobbade vi hårt där. Det är en kille som vill vinna. Det märker man.” Sportchefen Lasse Johansson.

staterat – han följer sällan de uppritade rutterna. – Jag pratade med Kings precis när det hade blivit klart med Skellefteå, och det var lugnt med dem, de tog det bra. De blev säkert förvånade, eller, jag vet att de blev förvånade. Jag vill inte säga att AHL är en dålig liga, för det är den inte, det var inte därför jag drog. Utan jag ville testa något nytt och nu ska jag spela två år i Skellefteå, det är det jag har skrivit på för. ■■Varför blev det just Skellefteå?

– Det man kan inte bara åka omkring och glida, det gäller att ligga i. Det finns många killar som kommer underifrån och som är fantastiskt bra. Det gäller att leverera.

Omställning

Det på en isyta som är större än den han har spelat på under de senaste fem säsongerna. – Det går bra, men det var lite svårt med tajmingen från början. Det var svårt med positioneringen och att tajma allt, det tog kanske en vecka. Men nu sitter det, nu behöver jag inte fundera på det längre.

– Jag tror att jag kan bli en bättre hockeyspelare här. Det är en bra förening med höga målsättningar. ■■Vad passar dig bättre, De har höga mål, att vinna liten eller stor rink? guld, och det vore väldigt – Jag tror det är ungefär kul, säger Möller lika på båda två. På lioch ler stort. ten blir det lite tä”Jag tror – Jag ville tare, här har man också testa på att jag kan bli mer tid med puckatt spela i Sveen och att göra en bättre rige, svensk hockeyspelare något. Det passar hockey har utnog mig och min här.” vecklats mycket spelstil. sen jag åkte iväg. Och med den Elitserien har blivit spelstilen ska han förbättre. Det är bara att se söka göra som den spelare alla unga spelare som kom- som många anser att han mer fram, det är hög klass. ska ersätta, Joakim LindDen höga klassen gör ström. Att i återkomsten sig också påmind i Skellef- göra det så bra att NHL inte teå, då inte ens Möller, som kan stå emot frestelsen. borde vara given i A-laget, – Absolut. Det är det ultiinte känner sig helt säker. mata målet.

Norran 19

1. 2. 3. 4. 5. 6. på m 7. so 8. Ni 9. fal 10 11. Ru


elitserien 11/12 · så går det Tio frågor till: Per Mårts, svensk förbundskapten

”Hade gärna sett Adam en säsong till” 1. Vem vinner elitserien?

5. Vem vinner ­poängligan i Skellefteå AIK?

– Luleå.

2. Vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

– De blir sexa eller sjua. 3. Vem vinner SM-guld?

ten r e p x e ! r ppa i t

– Färjestad.

4. Hur långt går Skellefteå AIK i slutspelet?

– Semi­ final.

– Oscar Möller vinner den. 6. Vem vinner ­utvisningsligan?

Adam ­Larsson ­lämnade ­elitserien lite tidigt enligt Per Mårts.

– Lee Goren.

9. Vilken är den mest underskattade spelare i Skellefteå AIK?

– Erik Forssell.

7. Vem spelare slår igenom i Skellefteå AIK?

10. Vilken av de flyktade spelarna ­kommer du att sakna mest?

– Niclas Burström kommer att vara väldigt bra i år.

– Adam Larsson. Jag hade hemskt gärna sett honom i elitserien ett år till.

8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

Skellefteås mest offensiva mäklarfemma!

– Den vill jag inte ­svara på. Men jag hoppas att Jocke Eriksson utvecklas i målet och tar chansen.

HEJA SAIK! Från ett läge till ett annat www.svenskfast.se

FASTIGHETSMÄKLARE FREDRIK LINDFORS 070-687 98 89

FASTIGHETSMÄKLARE BIRGITTA JOHANSSON 070-397 65 36

FASTIGHETSMÄKLARE MIKAEL BERGGREN 070-360 73 64

FASTIGHETSMÄKLARE GABRIELLA JONSSON 070-261 26 40

FASTIGHETSMÄKLARE NIKLAS LOHMAN 070-261 21 04

STATIONSGATAN 7 SKELLEFTEÅ 0910-141 00 WWW.SVENSKFAST.SE

Sök bostad i din iPad eller iPhone. Ladda ner vår app ”Hitta hem” – kostnadsfritt.

Rätt ljus för ditt hem! Hos oss hittar du allt inom belysning. Följ oss på Facebook och ta del av de senaste nyheterna! 20 Norran

Nygatan 56, Skellefteå, tel 0910-158 00 www.ljusexperten.se


Tio frågor till: Malin Christoffersson, sportjournalist

”Skellefteå AIK vinner SM-guld” 1. Vem vinner elitserien?

– Färjestad.

– Lee Goren.

2. Vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

7. Vem spelare slår ­igenom i Skellefteå AIK?

– Tvåa.

4. Hur långt går ­Skellefteå AIK i slutspelet?

– Vinner finalen.

5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK?

– Oscar Möller.

Jimmie ­Ericsson spelar i VM?

– Oscar Lindberg.

3. Vem vinner SM-guld?

– Skellefteå AIK.

6. Vem vinner utvisningsligan?

8. Vilka AIK:are ­spelar VM i vår?

mest underskattade spelaren i Skellefteå AIK?

– Erik Forssell.

10. Vilken av de flyktade spelarna kommer du att sakna mest?

– David Rund­ blad.

– Oscar Möl­ ler, Jimmie Er­ icsson, P-E Bellemare (i Frank­ rikes lag).

norran tippar!

9. Vilken är den

Nu lanseras Volvo Ocean Race Edition, inspirerad av den internationella kappseglingstävlingen. Kraftfulla motorer och interiöra detaljer som för tankarna till hav, vind och seglarliv. För bara 9.900:- får du de unika aluminiumfälgarna, stilrena lacker i Ocean Blå eller Electric Silver samt aluminiuminlägg i insteg, handskfack och mittkonsol. Dessutom ingår läderklädda säten, specialsydda med segelsöm samt panelinlägg i nautisk stil. Välkommen in på en provtur.

NYA VOLVO XC70 D3 ocEan rACe EditION FR 362.900:-

VOLVO OCEAN RACE EDITION

VOLVOCARS.SE FÖRBRUKNING L/100 KM BL. KÖRNING MAN/AUT: 5,5 - 10,6. CO2 G/KM: 144 - 248 (XC70 DRIVE - T6 AWD). MILJÖKLASS EURO 5.

Öppet Mån-tors 8-18, fre 8-17 Lör 10-14 STIG

MIKAEL

CALLE

MARCUS

MAGNUS

ERIK

Tjärnvägen 7, Skellefteå, tel 0910-73 85 00 www.forslunds.se

Norran 21


22 Norran


Fredrik Styrman

Styrman har gjort ett förbjudet byte n Kalixsonen Fredrik Styrman chockade Lulefansen i våras ­genom att skriva på för ärkerivalen Skellefteå AIK. ”Visst fick jag en del ­negativa reaktioner, det var ju väntat”, säger 20-åringen. Text: Malin Christoffersson foto: Ola Westerberg

Fredrik Styrman kommer ■■Vad var det som från en riktig ishockeyfa- gjorde att du ville lämna milj och stod på skrillor- Luleå? na för första gången redan – Sista året kändes det som tvååring. Pappa Börje som att jag hade kört fast. spelade med Kalix och sto- Jag fick ofta spela sjunde rebror Linus, som under back och utvecklades inte några år spelade med Skel- som jag ville. Tyvärr fick lefteå AIK:s J20-lag, satsa- jag inte så mycket utrymde på en karriär som mål- me för mitt offensiva spel vakt. Så det var ingen skräll i Luleå, utan det handlade att även Fredrik skulle bli mest om att spela enkelt i ishockeyspelare. alla lägen. – Bandy är ju den stora sporten i Kalix, men när jag var liten så var det även Fick stöd många som spelade hockey. Reaktionerna sedan mediJag märkte tidigt att jag gil- erna basunerat ut ”den förlar att spela back bjudna övergången” lät inte för då får man vänta på sig. ”Det var vara med – Det var många som många som och styhade åsikter, men de hade åsikter, ra spelet flesta var positiva och mer, berätstöttande. Men visst men de flesta tar Fredrik, var ­positiva.” fick jag höra en del nesom även gativt också, både via spelade fotFacebook och telefonboll fram till han samtal, berättar Fredrik. var 13 år. Då han gick i nian bytte ■■Hur upplevde du det? han klubb till Luleå HF och – Jag försöker att inte som 16-åring flyttade han lägga någon energi på det. dit för att gå ishockeygym- Jag har ju aldrig känt mig nasiet. hotad eller så. – Det var ett stort steg att Efter några månader i flytta hemifrån, men väl- Skellefteå har Fredrik Styrdigt lärorikt också. Jag har man hunnit bli hemmaju alltid vetat att jag vill sat- stadd i sin nya hemstad och sa på hockeyn så det var den nya klubben. inte så mycket att fundera – Jag hade hört mycket på, säger Fredrik, som gjort positivt om Skellefteå AIK sig känd för att vara en duk- innan, bland annat att de är tig tvåvägsspelare. duktiga på att utveckla spe-

Så ska Fredrik Styrman användas

”Han kommer att spela på alla möjliga sätt, från powerplay till boxplay. Han är allround och ska dessutom bli ännu bättre hos oss.” Tränare Anders Forsberg.

10 frågor

Därför värvades Fredrik Styrman

”Vi tror oerhört mycket på honom. Han passar bra in i vårt sätt att spela ishockey.” Sportchefen Lasse Johansson.

... om Elitserien

1. Vem vinner elitserien? ”Skellefteå AIK.” 2. Vilken plats hamnar ­Skellefteå AIK? ”Etta.” 3. Vem vinner SM-guld? ”Skellefteå AIK.” 4. Hur långt går Skellefteå AIK i slutspelet? ”Se ovan.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Oscar Möller.” 6. Vem vinner utvisnings­ ligan? ”Lee Goren.” 7. Vem spelare slår igenom i Skellefteå AIK? ”Melker Karlsson.” 8. Vilka AIK:are spelar VM i vår? ”Oscar Möller, Jimmie Ericsson, Oscar Lindberg.” 9. Vilken är den mest ­underskattade spelare i Skellefteå AIK? ”Erik Forssell.” 10. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”David Rundblad.”

på norran tv

Se intervjuer med spelarna

■■Styrman: ”Vi har ett ­ruskigt starkt lag.”

lare, och jag tycker att klub- av tänket från i fjol. Det jag ben levt upp till alla för- ska jobba på är att våga mer väntningar, berättar Fred- i alla lägen, berättar Fredrik, som trivs mycket bra rik, som hoppas få betydmed de nya lagkompisarna. ligt mer speltid i AIK än – Jag blev jäkligt bra han hade sista säsongen i emottagen och vi är ett Luleå. – Jag hoppas få en bra gäng yngre spelare som hänger ihop mycket även roll där jag får ta plats och utanför träningarna. Vi bland annat spela powerbrukar fika, titta på film play. Men det är mycket och spela tv-spel och det är upp till mig själv att bevisa att jag förtjänar en sådan alltid skoj. Första mötet med Skel- roll också. leftepubliken, första isträningen, har gjort ett starkt ■■Den 13 oktober möter intryck. ni Luleå, gruvar du dig – Det var riktigt grymt! inför den matchen? Helt sjukt alltså. Killarna – Nej, jag var ju ingen hade ju målat upp det storstjärna direkt så stort innan, men det jag är rätt säker på var ännu större än ”Jag hoppas att det kommer jag kunnat före- få en bra roll där att bli lugnt. ställa mig. I Lujag får ta plats Men visst komleå var det kanmer det att känoch spela ske 50 personer nas speciellt att powerplay” möta Luleå, särpå första ispasset så där var det ingskilt på deras hemen stor grej alls, säger maplan då vi kommer Fredrik. att åka ut på isen från ”fel” håll, säger Fredrik, som ■■Vad säger du om lagets trots att han bara är 20 år redan har över 100 elitseinsats under försäsongriematcher och 71 J-landsen? – Det har väl varit lite kamper i bagaget. upp och ner, men vi har många nya spelare och det ■■Vad har du för framtar ett tag att spela in sig. tidsdrömmar när det Men vi kommer bara att bli ­gäller hockeyn? bättre och bättre. – Just nu är ju drömmen att vinna SM-guld med Skellefteå AIK. Jag är inte ■■Hur har det gått för draftad av något NHL-lag, egen del? – Det har väl funkat helt men visst lever drömmen ok. Jag kan bättre, men jag om att spela i NHL någon har fortfarande kvar lite gång i framtiden.

Norran 23

Därför v ” Sportch Så ska m ” Tränare


elitserien 11/12 · truppen FORWARDS

# 9. Fredrik Hynning Född: 830515 i Stockholm. Längd: 186 cm. Vikt: 83 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 11 A-lands­kamper, 30 J-landskamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Har tagit över som ”stockholmaren” i omklädningsrummet efter Yared ”virvelvinden” Hagos men är hans raka motsats. Lugn och trygg.

# 15. Melker Karlsson Född: 900718 i Lycksele. Längd: 185 cm. Vikt: 81 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: 3 J-landskamper. AIK-säsong: 2. Kuriosa: Har uppfunnit den numera kända värmemössan på en uppfinnardag på mellanstadiet uppe i Lycksele.

# 11. Bud Holloway Född: 880301 i Wapella, Kanada. Längd: 185 cm. Vikt: 91 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: 6 J-landskamper. AIK-säsong: 1. Draftad: Los Angeles Kings 2006. Kuriosa: Har haft ett välbesökt webbprogram som han kallade ”Budvision” på andra sidan Atlanten.

# 14. Petter Emanuelsson Född: 910807 i Kiruna. Längd: 184 cm. Vikt: 90 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: – AIK-säsong: 1. Kuriosa: Enligt uppgift så glömde den förvirrade Kirunasonen sina klubbor den första A-lagsmatchen med klubben.

# 19. Johan Forsberg Född: 850629 i Piteå. Längd: 185 cm. Vikt: 89 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: – AIK-säsong: 3. Kuriosa: Gjorde succé som julgran på lagets julfest senast. Med belysning och allt.

# 20. Erik Forssell Född: 820130 i Skellefteå. Längd: 176 cm. Vikt: 83 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: – AIK-säsong: 4. Kuriosa: Forssell har en speciell titel i laget. Han är ordförande i lagets lunchklubb. Han har utslagsröst om det blir tveksamheter var man ska äta lunch.

# 21. Jimmie Ericsson Född: 800222 i Skellefteå. Längd: 187 cm. Vikt: 95 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 44 A-landskamper. AIK-säsong: 9. Kuriosa: Enligt hans släktingar så fuskar Jimmie alltid i alla spel och tävlingar. Precis samma som i laget.

# 24. Oscar Lindberg Född: 911029 i Skellefteå. Längd: 184 cm. Vikt: 84 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 58 J-lands­kamper. AIK-säsong: 2. Draftad: Phoenix Coyotes 2010 Kuriosa: Åt blåbärssoppa med müsli när Norran gjorde ett frukostreportage hos Lindberg. Han hade glömt handla.

# 25. Joel Mustonen Född: 920918 i Oulu, Finland. Längd: 180 cm. Vikt: 79 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 36 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Kuriosa: Fick smaka på Pikkarainens vrede, då han hade mörkat att han kunde prata finska.

# 26. Anders Söderberg Född: 751007 i Örnsköldsvik. Längd: 169 cm. Vikt: 70 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 20 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 8. Draftad: Boston Bruins 1996 Kuriosa: Är fortfarande kortast i elitserien och enligt vissa anonyma klubbkompisar också äldst i elitserien.

# 27. Martin Lundberg Född: 900607 i Skellefteå. Längd: 184 cm. Vikt: 90 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 52 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 4. Kuriosa: Har fått smeknamnet ”Sur-Martin” av en journalist som bevakade juniorhockey för ett antal år sedan. Ett namn som hänger med.

# 37. Lee Goren Född: 771226 i Winnipeg, ­Kanada. Längd: 190 cm. Vikt: 94 kg. Klubbfattning: Höger. AIK-säsong: 2. Landskamper: – Draftad: Boston Bruins 1997 Kuriosa: Gillar Spindelmannen och äger både en t-shirt och en hel spindelsmandräkt.

# 41. Pierre-Édouard ­Bellemare Född: 850306 i Paris, Frankrike. Längd: 182 cm. Vikt: 87 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 36 A-lands­ kamper, 19 J-landskamper. AIK-säsong: 3. Kuriosa: Bellemare har en syster, Rose-Eliandre Bellemare, som är olympisk gymnast för Frankrike.

# 45. Oscar Möller Född: 891022 i Stockholm. Längd: 178 cm. Vikt: 84 kg. Klubbfattning: Höger. Landskamper: 62 J-lands­ kamper. AIK-säsong: 1. Draftad: Los Angeles Kings 2007. Kuriosa: Har snöat in på country­musik. Detta på grund av kompisen Bud Holloway som introducerat musikstilen. Kallas också Brian av lagkompisarna.

# 82. Christian ­Söderström Född: 801013 i Sundsvall. Längd: 184 cm. Vikt: 86 kg. Klubbfattning: Vänster. Landskamper: 9 A-lands­ kamper. AIK-säsong: 4. Draftad: Detroit Red Wings 2002. Kuriosa: Kommer, mot sin vilja, en dag att ärva ett surströmmingsimperium.

24 Norran


Vi bygger ut nuvarande bilhall i Skellefteå med ca 1.000m2 *

Skellefteå Bil bygger för framtiden!

* Beräknas att vara klart våren 2012.

Varmt välkomna till ett delvis nytt Skellefteå Bil!

I samband med utbyggnaden av vår bilhall så är vi just nu lite trångbodda. Det löser vi genom en utförsäljning

av ett urval av både nya och begagnade bilar! Vi får lite mer svängrum och du gör en bra affär - kan det bli bättre?

Titta på www.skellefteabil.se eller kom in till oss i bilhallen.

Öppettider: Tors 8–18, fre 8–17, lör 10–14

Thomas Wahlberg Jonas Söderberg Marie Forsgren 0910-71 58 32 0910-71 58 44 0910-71 58 46

Leif Ronneklev 0910-71 58 45

Ronny Holmgren 0910-71 58 43

Per Gustafsson 0910-71 58 30

Tjärnv 5, Ske-å. www.skellefteabil.se


26 Norran


Tomas Skogs

En dalande karriär ska masa uppåt igen n Tomas Skogs är dalmasen som ska få fart på karriären i Skellefteå AIK. En back som hoppas på fler offensiva uppgifter i ett lag som spelar en hockey som han älskar med mycket fart. 

Text: Roger Lindström Foto: Ola Westerberg

Han var inte heller i sin Vi träffas efter en träning på ungdom inte grabben som Skellefteå Kraft Arena. Tomas Skogs verkar vara snörde på sig pjäxorna, sympatisk kille som direkt spände fast längdskidorna och begav sig till Skogs. kommit in i gruppen. – Jag har åkt lite i skolan – När jag mötte Skellefteå tyckte jag att det var mest och så. Men för mig var det idioter i laget, säger han och framförallt hockey, fotboll och innebandy som gällde. skrattar. – Den enda jag kände när jag kom hit var Fredrik Hyn- Valde hockeyn ning som jag spelat med i Tomas stod i ett vägskäl som Timrå. Men jag måste säga 14-åring. Då valde han hockatt jag direkt kommit in i la- eyn. get. Det här är verkligen – Jag vill inte säga att ett härligt gäng och ungdomar specialiseinte minst Anrar sig för tidigt nu”När jag ders Forsberg mera. Men det jag är en bra leda- mötte Skellefteå verkligen saknar tyckte jag att det är att se barn och re. Så jag har omprövat mitt var mest idioter ungdomar spela uttalande, säger fotboll och landi laget.” han, och leendet hockey på sin fritid. finns där igen. Vi var ute jämt, enda gången vi satt inne var när det var typ 30 grader kallt. Daladialekt – Nu känns det som att Tomas Skogs är född och uppvuxen i Mora – han har alldeles för många sitter och inte heller släppt på sin spelar tv-spel i stället för att charmiga daladialekt trots röra på sig själva. Det tycker jag är jättetråkigt, för du några år i Sundsvall. Och när det gäller Mora får så mycket gratis senare i så tänker åtminstone jag di- karriären genom spontanidrottande. rekt på en sak, Vasaloppet. – Jag har faktiskt funderat på att åka det någon gång. Lånades ut Sista året innan vi gick upp Tomas Skogs hockeykuni elitserien så var det fak- nande tog honom så småtiskt tre–fyra spelare i Mora ningom till Moras A-lag. som åkte Vasaloppet, bland – Men första säsongen andra Mikael Simons. blev det inte mycket till spel. – Men för mig har det ald- Det var lockoutsäsongen och rig funnits tid. Så det får bli Mora värvade några NHLett projekt när min hockey- spelare bland andra Andrekarriär är avslutad. as Lilja.

Så ska Tomas Skogs användas

”För att ge stabilitet i försvaret. Samt sätta fart och vara en motor i anfallsspelet. Han ska sätta först sätta stopp och sedan sätta fart helt enkelt”.” Tränare Anders Forsberg.

10 frågor ... om Elitserien

1. Vem vinner Elitserien? ”Skellefteå AIK.” 2. På vilken plats hamnar Skellefteå AIK? ”Etta.” 3. Vem vinner SM-guld? ”AIK.” 4. Hur långt går Skellefteå AIK i slutspelet? ”Hela vägen.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Lee Goren.” 6. Vem vinner utvisnings­ ligan? ”Lee Goren.” 7. Vilken spelare slår igenom i Skellefteå AIK? ”Petter Emanuelsson.” 8. Vilka AIK:are spelar VM i vår? ”Så många som möjligt.” 9. Vilken är den mest ­underskattade spelare i Skellefteå AIK? Erik Forssell 10. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”David Rundblad och Jocke Lindström. Jocke har ju tränat några gånger med oss och det märks vilken klass det är på honom.”

på norran tv

Se intervjuer med spelarna

■■Skogs: ”Här siktar man mot toppen.”

Därför värvades Tomas Skogs

”Vi ville ha in bredd på backsidan. Skogs är en back som gjort 20 poäng i elitserien. De unga backarna vi har ska få tid på sig att spela in sig. Så vi behövde Tomas.” Sportchefen Lasse Johansson.

Så Skogs lånades ut. Skogs blev därför väldigt – Först spelade jag i Halm- glad när han fick chansen i stad men de hade problem Skellefteå AIK. med hela föreningen så det – Det känns verkligen att blev ingen höjdare. Men ef- jag kommit till en profester jul gick jag till Nyköping sionellt skött förening. Allt och det blev mycket fungerar även vid silyckat, jag är glad dan av isen och jag ”Nu känns jag åkte dit i stälhar känt mig vället för att sitta på det som att all- kommen från det bänken i Mora. deles för många att jag kom till Utlåningen sitter och spelar flygplatsen första gav också resulgången. tv-spel.” tat och Skogs blev Skogs tror också ordinarie säsongen på sitt lag. efter. – Jag tycker det är – Jag fick väldigt stort för- bra att Anders Forsberg går troende av tränarteamet ut och säger att vi ska bli ett Harri Rindell och Pär Djoos, bättre lag än förra säsongen. blev bland annat assisteran- Därför känns det också som de lagkapten, och då funge- att SM-guld är det vi ska sikrade det också på isen. ta på. – De här två lärde mig mycket men jag fick också Ödmjuk höra rätt tydligt om jag gjor- Han hoppas också på en mer de något fel … offensiv roll. – Jag gillar verkligen att gå upp i anfall ibland och det Många skador Skogs skrev sedan på för tre är precis den hockey vi ska spela. Och eftersom vi är ett år i Timrå. – Det blev inte riktigt som lag som förhoppningsvis ska jag hoppats, det ska jag inte slåss i toppen finns det också utrymme för mer offensivt sticka under stol med. – Men i ett lag med sju spel än att kämpa för sitt liv knäskador och tre hjärn- i botten av tabellen. Samtidigt är Skogs ödskakningar är det inte så lätt. Vi kunde nästan aldrig spela mjuk. – Jag tycker att en back två matcher i rad med samma lag och då påverkas ock- som Fredrik Lindgren är värd all beundran. Han kanså spelet. – Jag säger inte det här ske inte glänser i poängprosom en bortförklaring men tokollet men han går in till helt klart påverakade det varje match och gör sitt jobb. Sådan vill jag också vara. både mig och laget.

Norran 27


elitserien 11/12 · så går det Tio frågor till: Anders ”Ankan” Parmström, expert Canal +

”Oscar och Oscar spelar VM i vår” 1. Vem vinner elitserien?

– Linköping.

2. På vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

– De blir femma.

en t r e p ex ! tippar

3. Vem vinner SM-guld?

– Färjestad.

4. Hur långt går Skellefteå AIK i slutspelet?

– Semifinal.

5. Vem vinner poäng­ ligan i Skellefteå AIK?

Erik Forssell – under­ skattad ­spelare.

– Johan Forsberg, det är hans år i år. 6. Vem vinner utvis­ nings­ ligan?

– Lee Goren.

– Lindberg och Möller. Oscar och Oscar. 9. Vilken är den mest under­skattade spelare i ­Skellefteå AIK?

– Erik Forssell. En spelare som är väldigt bra överallt.

7. Vem spelare slår igenom i Skellefteå AIK?

10. Vilken av de flyktade spelarna kommer du att sakna mest?

– Oscar Lindberg är ­riktigt bra redan.

Foto: scanpix

8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

– David Rundblad. Han kan göra saker han. Foto: scanpix

DU OCH JAG JIMMIE

TILLSAMMANS MOT GULD DU OCH JAG HADELÖV TILLSAMMANS MOT GULD!

TILLSAMMANS MOT GULD!

DU OCH JAG LINKAN

DU OCH JAG OSCAR

TILLSAMMANS MOT GULD!

TILLSAMMANS MOT GULD!

TILLSAMMANS MOT GULD!

150:ORD. PRIS 220:-

TILLSAMMANS T-SHIRT

Rejäl T-shirt i bomull. Stl XS-XXL. Säljs ENDAST i INTERSPORTSHOPEN lördagen 17:e september.

INTERSPORTSHOPEN Skellefteå Kraft Arena

MEDLEMSÅTERBÄRING - UPP TILL 5% TILLBAKA PÅ ALLT DU HANDLAR!

Testa vår

Salladsdisk Plocka själv din sallad! Öppet: Vardagar 8-21, lörd-sönd 9-21 Coop Bygg: Vardagar 8-20, lörd-sönd 9-19.

28 Norran

9

90 /hg

Se hela annonsbladet på www.norran.se


Tio frågor till: Elin Ala, sportjournalist

”Skellefteå går till slutspel och semifinal” 1. Vem vinner elitserien?

– Djurgården.

2. På vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

– Tredje plats.

3. Vem vinner SM-guld?

– Djurgården.

4. Hur långt går ­Skellefteå AIK i slutspelet?

– Semifinal.

5. Vem vinner poäng­ ligan i Skellefteå AIK?

– Oscar Lindberg.

6. Vem vinner ­utvisningsligan?

– Lee Goren – med hjälp Magic num­ ber 7, David av några matchstraff. Rundblad, kommer att 7. Vem spelare vara saknad. slår igenom i Skellefteå AIK?

Fredrik Lindgren, P-E Bellemare (i Frankrike). 9. Vilken är den mest underskattade spelare i Skellefteå AIK?

– Rasmus Edström.

– Erik Forssell.

8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

10. Vilken av de ­flyktade spelarna kommer du att ­sakna mest?

– Oscar Möller, Jimmie Ericsson,

norran tippar!

– Rundblad för hans ­underhållande spel. Foto: scanpix

Du har väl inte missat

LÅSVERKSTAN? Passa icpeaåvt! al

Teckna serv r för fastighete innan 30/9.

Vi erbjuder:

• LÅSFÖRSÄLJNING • NYCKELTILLVERKNING • MONTERING/INSTALLATION • PERSONLIG SERVICE ASSA ENTRÉ D12 B1

1.950:Valfri DISNEYNYCKEL 99:krom, inkl moms

inkl moms

LÅSVERKSTANS ÖPPETTIDER: 7–16

KAMINEN MONTERAR VI

SÅ SLIPPER DU!

Vi hjälper dig med montaget av din braskamin. Låt oss på Jernbolaget göra jobbet så kan du ägna dig åt något annat. Vi tar hand om montaget från planering till klart, och självklart hjälper vi dig att välja ut vilken kamin som passar just dig. Enkelt, bekvämt och prisvärt! Gör så här: 1. Ring 0910-574 00 och boka tid för hembesök 2. Beställ din vara 3. Klart!

Degerbyn, Skellefteå. Tel 574 00 Öppet: Måndag–fredag 8–18, lördag 9–14 www.jernbolaget.se

Norran 29


Lee Goren

Han återvänder för att vinna guld

n Han växte upp till stor hjälte när han var i Skellefteå senast. Nu återvänder Lee Goren tre säsonger som en saknad pusselbit. Den öppenhjärtiga kandanseren berättar om facebookincidenten, sina fighter och sin roll i årets AIK. 

Text: Adam Savonen Foto: Ola Westerberg

Kanadensaren Lee Goren gjorde ett oerhört starkt intryck när han kom till Skellefteå hösten 2007. Den då 30–årige forwarden var en av de ledande spelarna och tog AIK till lagets första slutspel på över 20 år. Men det blev bara en säsong. Anledningen till att Goren lämnade Skellefteå var enkel: Han ville vinna till varje pris. Och den chansen var bättre i Färjestad än Skellefteå. – Jag spelar ishockey för att vinna. Det finns ingenting annat än vinster. Goren vet vad han pratar om. Förutom svenskt mästerskap blev han schweizisk mästare så sent som för ett år sedan.

mognat en del. Jag kan fortfarande bli intensiv, men på ett litet lugnare sätt. Jag spelar fortfarande samma ishockey som förut. ■■Hur har staden förändrats?

– Den är ganska lik, men ännu mer hockeytokig. 5 600 personer på första träningen. Det är helt osannolikt. Jag älskar det. ■■Du är 34 år nu. Hur många har du kvar som hockeyspelare?

– Jag tror jag ska bli back igen och då har jag 10–15 år kvar som spelare, hahaha. I en perfekt värld vill jag göra en riktigt bra säsong här och sedan skriva på för ytterligare två–tre år och därefter lägga skridskorna på hyllan. Återvänder för guld Han återvänder till Sverige Jag trivs verkligen här i staoch Skellefteå av samma or- den, med människorna och i sak. Jakten på ett guld i slu- klubben. Vill inte flytta mer, utan vill att mina barn ska tet på säsongen. kunna få lugn och ro här – Klubben har några år. utvecklats ”Klubben Vägen tillbaka till mycket sedan jag var här har utvecklats Sverige och elitserien sist. Det är mycket sedan har inte varit enkel. Under sitt andra år imponeranjag var i Färjestad blev han de. Det känns här sist.” rubrikernas man i den verkligen som så kallade Facebook-inom vi kommer cidenten. Lee Goren utväxatt ha en bra chans lade en hetsig konversasion att kämpa om guldet. på sin facebooksida med en man som tillhörde Fär■■Hur har du förändrats jestads fanclub, Wolfpack. sedan sist? – Jag är mycket lugnare. Mer tålmodig. Jag kommer ■■Vad var det som nog inte att åka runt och hände? skrika på domaren läng– Jag hade varit skadad re. Jag har två barn och har och hade haft det jobbigt. Då

Så ska Lee Goren användas

”Han ska in och bidra med fysisk och mental närvaro först och främst. Sedan tycker jag att han ska skjuta också. Mycket. Han har ett bra skott.” Tränare Anders Forsberg.

30 Norran

10 frågor ... om Elitserien

1. Vem vinner Elitserien? ”Vad tror du jag kommer att svara? Skellefteå!” 2. Vilken plats hamnar Skellefteå AIK? ”Hoppas att vi vinner.” 3. Vem vinner SM–guld? ”Skellefteå. Färjestad och HV71 blir svåraste motståndare.” 4. Hur långt går Skellefteå AIK? ”Vinner.” 5. Vem vinner poängligan i Skellefteå AIK? ”Oscar Möller är ett bra bet?” 6. Vem vinner utvisnings­ ligan? ”Vem som helst – förutom mig.” 7. Vem slår igenom i AIK i år? ”Martin Lundberg och Oscar Lindberg.” 8. Vilka AIK:are spelare i VM i vår? ”Oscar Möller, Hannu Pikkarainen (för Finland).” 9. Vilken är den mest ­underskattade spelaren i Skellefteå AIK!? ”Melker Karlsson. Han har varit grym under försäsongen.” 10. Vilken av de flyktade ­spelarna kommer du att sakna mest? ”De två jag verkligen hade velat ha i laget är Jocke Lindström och David Rundblad.”

på norran tv

Se intervjuer med spelarna

■■Goren: ”Its gonna be a fun year.”

Därför värvades Lee Goren

”Attityden. Vi ville ha in en spelare med riktigt bra attityd och vi vet sedan tidigare att Lee älskar att träna. Det passar bra in.” Sportchefen Lasse Johansson.

gick en kille in på min face- ett lag. I AIK är han beredd book skrev att jag inte käm- på allt. – Jag kommer att göra det pade. Jag skrev tillbaka och sedan började han bli otrev- tränaren säger åt mig. Men lig mot min familj. Och då självklart vill jag, precis som alla andra, spela så mycket stod jag upp för min möjligt. Både offensivt familj. Jag ställer och defensivt. alltid upp för ”Om motGoren tillhör ockmedia, men ståndarspelare så den lilla exklusiva den här gångspelar fult kom- skara spelare, som en var det ingmer de hamna många spelare inte en som ringde. i trubbel.” kommer att brusa Istället fick jag upp emot. en artikel uppUnder sin förra sejour i läst i omklädningsrummet av en lagkamrat i elitserien kastade han handFärjestad. Sedan började all skarna vid flera uppmärkmedia att skriva om det. Jag sammade tillfällen – Jag kommer att göra det fick aldrig en ärlig chans att berätta vad som verkligen igen om det krävs. För min del spelar det ingen roll om hände. spelare respekterar mig. Om motståndarespelare åker ■■Hur ser du på det som runt och spelar fult på mina hände? – Han som skrev till mig lagkamrater kommer de att var otrevlig mot min familj hamna i trubbel. Jag tror att och jag tror att alla är bered- jag har grönt ljus från tränarda att stå upp för sin familj. na att ta hand om den biten. Det var en del som AIK Jag förväntar mig det och ser saknade förra säsongen. inget fel i det. Men Lee Goren kan otroligt mycket mer än att kasta ■■Var det anledningen handskarna. till att du lämnade Kanadensaren kommer ­Färjestad? – Visst var det så. Efter- gärna att visa upp hela sitt som det hade blivit så myck- register på isen när elitseet skriverier och det handla- rien kör igång. Och det blir högintressant de om Wolfpack fanns ingen annan väg. Det blev ju bra att direkt. AIK möter Gorens de bytte mig mot Lubos Bar- förra klubb och SM–finaltecko. Efter säsongen ville motståndaren, Färjestad. På jag tillbaka till Sverige, men bortaplan – Det är nog bäst att få det då trodde alla klubbar jag är en bråkstake och ett pro- där överstökat, säger Goren om premiären och ler. blembarn. Han ger ett lugnt intryck. Lee Goren är en spelare som är allround. Han kan Men då är vi också utanför nästan ta på sig alla roller i isen.


Norran 31


elitserien 11/12 ¡ sü gür det Tio frügor till: Niklas Wikegürd, expert TV4/Canal +

�Hoppas Lundberg vinner utvisningsligan� 1. Vem vinner elitserien?

– Luleü.

2. PĂĽ vilken plats hamnar SkellefteĂĽ AIK?

ten r pe x e ! tippar

– De blir trea.

3. Vem vinner SM-guld?

– Djurgürden.

4. Hur lĂĽngt gĂĽr SkellefteĂĽ AIK i slutspelet?

– Semifinal.

5. Vem vinner poäng­

ligan i SkellefteĂĽ AIK?

– Oscar MÜller är en ­riktigt bra värvning. 6. Vem vinner ­utvisningsligan?

– Martin Lundberg. Det hoppas jag i alla fall pü. 7. Vem spelare slür igenom i Skellefteü AIK?

MÜller. Sedan hoppas jag att Jocke Eriksson gÜr det Pierre-Edouard­ ocksü. Bellemare ­borde skattas 9. Vilken är den mest underskattade spelare i hÜgre enligt Skellefteü AIK? Wikegürd. – Det finns münga, men jag väljer Pierre-Edouard Bellemare. 10. Vilken av de flyktade spelarna ­kommer du att sakna mest?

– Niclas BurstrÜm var nära redan i fjol.

– David Rundblad. Han har en helt jävla otrolig uppsida.

8. Vilka AIK:are spelar VM i vĂĽr?

– Oscar

Foto: scanpix

Foto: scanpix

      Â  Â?Â?Â?Â?Â? Â?

�     Enhetspris, valfri topp

19.900 kr

ord. pris 21.900 - 22.900

„

†  Ord. pris 17.500

kr

ƒ„

Â…

„  Ord. pris

22.700 kr SPARA 3.800:-…„ 

ƒ 

31.900 kr SPARA 3.000:-

SPARA upp till 4.000:-

Ord. pris

Enhetspris med valfri topp

* Uppdelat pü 23 räntefria delbetalningar. I münadsbeloppet ingür uppläggningsavgift 495 kr samt administrationsavgift 30 kr/münad. E I N S WE D

E

S

W

IN

SW E

M AD E I N

D EN

AD

N

M

ED

EN

MA D

E

Alla kaminer frün Contura är svanenmärkta Erbjudandena gäller t.o.m 15/10 2011

32 Norran

Eldabutiken i SkellefteĂĽ Solbackens handelsomr. tel 0910-77 99 55 Ă–ppet

­­­ €‚   


Tio frågor till: David Ekström, sportjournalist

”Melker kommer vara riktigt bra” 1. Vem vinner elitserien?

– Djurgården.

2.På vilken plats hamnar Skellefteå AIK?

– De blir trea.

3. Vem vinner SM-guld?

– Djurgården.

4. Hur långt går ­Skellefteå AIK i slutspelet?

– Final.

5. Vem vinner poäng­ ligan i Skellefteå AIK?

– Oscar Möller känns ­given.

6. Vem vinner ­utvisningsligan?

9. Vilken är den mest under­ skattade spelare i Skellefteå AIK?

– Lee Goren känns lika ­given. 7. Vem spelare slår ­igenom i Skellefteå AIK?

– Jag tror att Melker Karlsson kommer att vara riktigt bra. 8. Vilka AIK:are spelar VM i vår?

– Oscar Möller och ­Jimmie Ericsson.

Motståndar­ lagen får se upp för Melker ­Karlsson.

– Fredrik Lindgren. Han gör sin backpartner bättre. 10. Vilken av de flyktade spelarna kommer du att sakna mest?

– Naturligtvis ­ avid Rundblad. D Elitserien blir tråkigare utan honom.

norran tippar!

Foto: scanpix

NYHETER FÖR MÄN Skellefteå, Nygatan 46. Tel 0910-155 33. www.cityguld.se

– Var utbildar jag mig för Heta arbeten? – Hos Skellefteå Brandservice. Kommande heta arbetesutbildningar är den 20/9, 4/10, 20/10, 4/11 samt 9/12. Utbildningen den 20/10 är förlängd för att ta upp mer om försäkring och ansvar. Se vår hemsida www.brandservice.se för mer information om våra utbildningar. Anmälan görs till Marlene Örnberg, 0910-71 13 60 eller via marlene@brandservice.se

BRANDSERVICE.SE Skellefteå, 0910-71 13 60

Norran 33


elitserien 11/12 · spelprogram

Där och då spelar Skellefteå September 15 19.00 Färjestad–Skellefteå AIK 17 16.00 Skellefteå AIK–Timrå 22 19.00 Linköping–Skellefteå AIK 24 18.30 Växjö Lakers–Skellefteå AIK 27 19.00 Skellefteå AIK–HV71

Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

oktober 1 18.30 Skellefteå AIK–Frölunda

Resultat

4 19.00 Skellefteå AIK–Djurgården 6 19.00 MODO–Skellefteå AIK 8 16.00 AIK–Skellefteå AIK 10 19.00 Brynäs–Skellefteå AIK 13 19.00 Skellefteå AIK–Luleå 15 18.30 Djurgården–Skellefteå AIK 20 19.00 Skellefteå AIK–MODO 22 16.00 Skellefteå AIK–Linköping

Resultat

– Resultat

– Resultat

Resultat

– Resultat

– Resultat

Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

Vi jobbar med insidan Input interiör skapar stimulerande helhetsupplevelser inom kontor, hotell och restaurang, skola och utbildning samt vård och omsorg. Välkommen till vår utställning med inspiration och möjligheter på Brogatan 3!

Jörgen, Birgitta, Anders Input interiör Brogatan 3, 931 62 Skellefteå. Tel. 0910-77 70 77 skelleftea@inputinterior.se

Stockholm Göteborg Malmö Bodafors Borås Halmstad Helsingborg Jönköping Kalmar Karlskrona Kinna Kristianstad Linköping Luleå Norrköping Skellefteå Skövde Umeå Växjö Örebro www.inputinterior.se

34 Norran

25 19.00 HV71–Skellefteå AIK 27 19.00 Skellefteå AIK–Färjestad 29 16.00 Luleå HF–Skellefteå AIK

november 1 19.00 Skellefteå AIK–AIK 3 19.00 Timrå IK-Skellefteå AIK 5 16.00 Skellefteå AIK–Växjö Lakers 16 19.00 Skellefteå AIK–Brynäs

Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

18 19.00 Frölunda–Skellefteå AIK 24 19.00 Brynäs–Skellefteå AIK 26 16.00 Skellefteå AIK–Frölunda 28 19.00 Linköping–Skellefteå AIK

Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

december Resultat 1 – 19.00 Skellefteå AIK–Luleå Resultat 4 – 17.00 AIK–Skellefteå AIK 6 Resultat 19.00 Växjö Lakers–Skellefteå AIK –


AIK sina matcher i elitserien 8 19.00 Skellefteå AIK–Timrå 10 18.30 Skellefteå AIK–Djurgården 11 18.30 MODO–Skellefteå AIK 26 16.00 Färjestad–Skellefteå AIK 28 19.00 Skellefteå AIK–HV71 30 19.00 Skellefteå AIK–MODO

Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

– Resultat

Januari 5 19.00 Luleå–Skellefteå AIK

Resultat

Resultat 7 – 16.00 Djurgården–Skellefteå AIK Resultat 12 – 19.00 Skellefteå AIK–Linköping 14 Resultat – 16.00 Timrå–Skellefteå AIK Resultat 18 19.00 Skellefteå AIK–Växjö Lakers – Resultat 21 – 16.00 Skellefteå AIK–Brynäs Resultat 26 – 19.00 HV71–Skellefteå AIK Resultat 28 – 16.00 Frölunda–Skellefteå AIK 31 Resultat – 19.00 Skellefteå AIK–Färjestad

februari Resultat 2 – 19.00 Skellefteå AIK–AIK Resultat 4 – 16.00 Färjestad–Skellefteå AIK Resultat 14 19.00 Växjö Lakers–Skellefteå AIK – Resultat 16 – 19.00 Skellefteå AIK–Frölunda Resultat 18 – 18.30 Brynäs–Skellefteå AIK Resultat 20 – 19.00 Skellefteå AIK–Timrå Resultat 23 – 19.00 MODO–Skellefteå AIK

25 16.00 Skellefteå AIK–Djurgården 28 19.00 Skellefteå AIK–HV71

Resultat

– Resultat

mars 1 19.00 Linköping–Skellefteå AIK 3 16.00 Skellefteå AIK–Luleå 6 19.00 AIK–Skellefteå AIK

Resultat

– Resultat

– Resultat

VIRKESUTMANINGEN! Jämför våra priser med vem du vill – nu utmanar XL-Bygg Norra hela marknaden! Och eftersom vi ägs av Norra Skogsägarna vet du att virket alltid är av högsta kvalitet från våra egna norrländska skogar. Välkommen in till en riktig bygghandel!

16:90/m. 45x120. Råplan

20:95/m

45x145. Råplan.

25:25/m

45x170.Råplan.

29:50/m 45x195. Råplan.

32:95/m 45x220. Råplan.

7:50/m

22x120.Råspont, ändspontat.

21:80/m

45x120. Råplan imp.

45x145. Råplan imp.

32:80/m

11:75/m

39:00/m

22x148. Ytterpanel.

28x120. Trall imp (kortlängder).

25:50/m

7:80/m

22x98. Ytterpanel.

10:00/m

Priserna gäller t o m 30 september 2011. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

45x170. Råplan imp.

45x195. Råplan imp.

Lokala avvikelser kan förekomma beträffande sortimentet. Med reservation för ev tryckfel.

Besök vår webshop: www.norra.xlbygg.se för mer information och erbjudanden! Skellefteå: Brogatan 30, 0910-73 22 60 Umeå: Maskingatan 5, 090-206 50 00 Lycksele: Storgatan 101, 0950-347 80

En riktig bygghandel

Norran 35


Helgöppet lör 10–14, sön 11–15

Nya BMW 1-serien

www.bmw.se

När du älskar att köra

NYA BMW 1-SERIEN. TVÅ RATTAR ÄR STANDARD.

Nya BMW 1-serie är fylld med så mycket nyheter att vi gjort den både längre och bredare. Det innebär att du får mer plats för både passagerare och last, men också att köregenskaperna nu är ännu bättre. Vi sätter helt enkelt en ny standard för vad du kan förvänta dig av en bil i den här storleken, där det mesta är standard. Till exempel ingår 2-zons klimatautomatik, multifunktionsläderratt och Driving Experience Control där du kan välja mellan tre lägen – Sport, Comfort och Eco Pro – så att du kan köra allt från riktigt fort till riktigt snålt. Även iDrive med 6,5 tums färgdisplay är standard. Med den sköter du merparten av bilens alla funktioner med en enda ratt, och kompletterar du med DriveComfort kan du även koppla in din smartphone via Bluetooth eller USB. Välkommen in och upplev alla nyheter hos din lokala återförsäljare.

SVERIGEPREMIÄR 17 SEPTEMBER FÖR NYA BMW 1-SERIEN. NY STANDARD. Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 1-serie. Pris från 223.000 kr. Effekt 116-184 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,3 l/100 km. Koldioxidvärde från 114 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 1.965 kr/mån. Baseras på 6,45% ränta (ränteläge augusti 2011), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Effektiv ränta 7,33%. Finansiering via BMW Financial Services.

Kampanjveckor hos Burlin Motor! – Just nu betalar vi extra bra för din inbytes bil!

KÖP T VINTERP ILL A MotorvärmKET! & kupéutta are vinterhjul g och på alufälg

Toyota Yaris 1,33 VVT-i Edition Plus

NU 139.900:Ord pris 151.900:-

14.900:-

Toyota Verso 1,8 Business

219.900:Metallic + 5.000:-

eller 1.197:-/mån*

eller 1.882:-/mån*

Bilarna är utrustade med bland annat: AC, Färddator, El-hissar fram, Höj & sänkbar förarstol, Sportgrill, Alu-fälgar, Bluetooth handsfree, Klädsel edition, Läderklädd ratt med audio controller, Fjärrstyrt Centrallås, Dimljus fram, Dörrhantag i mattsilver, auxingång, radio/cd 6st högtalare.

Bilarna är utrustade med bland annat: Klimatanläggning, Färddator, El-hissar fram och bak, Höj och sänkbar förarstol, Dimljus, Bluetooth handsfree, Läderklädd ratt med audio controller, Fjärrstyrt Centrallås, Toyota Easy SLAT 7-system, aux-ingång, radio/cd, handsfack med kylfunktion.

Tillfälle! 7st bilar för snabb leverans! VINTERPA KET! Motorvärm are & kupéuttag, vinterhjul & alufälgar, dragkrok.

NYA Toyota Rav 4 2,0 4WD Business

19.900:ord. 27.500

:-

TILLVALSPAKET T1 (vissa bilar) 5.100:Eljusterbar förarstol, Klädsel Skinn/Alcantara.

ÖPPETTIDER: Måndag-torsdag 8-18 Fredag 8-17 Lördag 10-14 Söndag 11-15

NU 245.000:-

Ord pris 254.950:- Metallic + 5.000:-

Toyota Auris 1,6 Edition Plus

NU 169.850:Ord pris 179.850:-. Metallic + 5.000:-

eller 2.097:-/mån*

eller 1.454:-/mån*

Bilarna är utrustade med bland annat: Fjärrstyrt Centrallås, Dimljus fram, Klimatanläggning,12v uttag i bagageutrymme, Elhissar fram & bak, Radio/Cd, Alu-fälgar, Regnsensor, Cd växlare, Farthållare, el-justerbara sidospeglar, Bluetooth handsfree, Läderklädd ratt med audio controller.

Bilarna är utrustade med bland annat: Klimatanläggning, Dimljus, Färddator, El-hissar fram och bak, Höj och sänkbar förarstol, Bluetooth handsfree, Läderklädd ratt med audio controller, Fjärrstyrt Centrallås, aux-ingång, radio/cd, Lättmetallfälgar.

L KÖP TIL ET! PAK VINTER ärmare Motorv ttag och & kupéu alufälg på l ju rh vinte

14.900:-

* Kampanj ränta i september på nya Toyota-bilar 5.95% Vid 36mån avbetalning, 30% kontant/inbytesbil, 50% restvärde.

Per-Ola Envall Ola Lindberg Monica Hedlund Lars Carlsson Torbjörn Idenhem 71 44 02 71 44 03 71 44 04 71 44 05 71 44 06

Solbacken ☎ 0910-71 44 00 www.burlinmotor.nu

Elitseriebilaga Norran 2011/2012  

Norrans Elitseriebilaga – Allt om Skellefteå AIK Säsongen 2011/2012

Elitseriebilaga Norran 2011/2012  

Norrans Elitseriebilaga – Allt om Skellefteå AIK Säsongen 2011/2012

Advertisement