Page 1


2

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOTTEN

Skellefteå är Hockeytown SKELLEFTEÅ

Skellefteå har många sevärdheter. Saker som du kanske inte tänker på i det vardagliga livet. Däremot är det svårt att undgå att märka att Skellefteå har ett elitserielag i ishockey. I den här bilagan presenterar vi klubbens nyförvärv på kända platser i stan. Jag tror att ni känner igen alla – och då tänker jag inte på spelarna. Elitserien i ishockey är en oerhört stor industri numera. Det spelas 55 omgångar plus slutspel och i varje omgång finns Skellefteå med – om än inte i positiva ordlag varje gång. Undrar vad den mediaeexponeringen är värd för Skellefteå som kommun? Jag skulle tippa på minst 100 miljoner – och då är jag inte någon glädjeekonom. Så visst ska vi vara glada för Skellefteås skull att AIK har lyckats etablera sig i högsta serien igen. Och då tänker jag även på dem som tycker att hockeyn tar alldeles för stor plats i stadens liv. Jag var själv i Stockholm förra veckan och givetvis är det mest sportnördar jag träffar. Men den stående frågan är, även om en del kanske bara är artiga, vad jag tror om Skellefteås chanser den här säsongen. Skellefteå är Hockeytown – det går aldrig att komma ifrån. Vad har jag då svarat på frågan? Mitt tips är inte speciellt optimistiskt. En del kanske vill påstå att jag baissar laget men jag tror det kan bli svårt att nå slutspel för andra året i rad. Konkurrensen är stentuff och en niondeplacering är vad jag tycker är ett rimligt mål. Däremot kan jag inte tänka mig att säsongen slutar i kvalserien. Rögle och Brynäs känns på förhand som givna för att hamna där. Men samtidigt har jag haft fel förr så AIK kan lika gärna hamna i slutspel som i kvalserien. För att använda sportspråk: stolpe ut kan förstöra säsongen, stolpe in kan förgylla den. När vi pratar om medieexponering är det också viktigt att bygga upp varumärken. Skellefteå AIK är ett sådant men det är också viktigt att ha spelarprofiler som uppmärksammas. Magnus Wernblom var en sådan. Att han i hög grad låg bakom avancemanget till elitserien är givetvis något vi heller aldrig ska glömma.

Stolpe ut eller stolpe in. En sportklyscha som kan avgöra var Skellefteå hamnar i elitserien i ishockey. Här är det Christian Söderström som Foto: ROINE SANDLÉN bränner ett friläge med Björklövens målvakt Daniel Wälitalo.

Förra säsongen var det Mikael Renberg som fick vara affischnamn. En kille som varit med om så mycket är givetvis oerhört viktig för ett lag i det stora mediebruset. För att ta ett annat exempel: Var hade Rögle varit idag utan Kenny Jönsson? Som spelare har han gjort stora saker. Men som pr-man har han gjort ändå större nytta. Det låter kanske konstigt. Men ishockey är numera inte en lek för glada amatörer, det är blodigt allvar för pr-sinnade fullblodsproffs. Den här säsongen känner jag att det inte finns någon som på samma sätt blir AIK:s ansikte utåt. Å andra sidan finns det en som kan bli det. Jag vet att jag lägger en stor börda på David Rundblads i och för sig välbyggda

axlar. Men Rundblad har kapacitet att bli en riktig stjärna i framtiden. Jag var med som stipendiat på ett junior-EM i Oloumoc 1988 och följde en viss Niklas Lidström. Likheterna är slående med den 20 år yngre Rundblad. Så jag tror verkligen på Rundblad. Å andra sidan kan det bli ett år yngre Tim Erixon som blir den största stjärnan. Så det ser ljust ut för framtiden. Precis som för nya Norran som kommer ut om några veckor. Det är lika spännande som elitseriepremiären.

En hockeyelva i förskingringen SKELLEFTEÅ

Det finns några killar i elitserielagen som tidigare spelat i Skellefteå AIK. En elva för att vara exakt. Målvakt: Johan Backlund, Timrå, 27 år. 4 säsonger 1999-2003 Kommentar: En egen produkt som som tog över efter legenden Dick Andersson. Värvades sedan till Leksand, fortsatte till Timrå och har också spelat många A-landskamper. En målvakt med mycket hög potential.

Backar: Daniel Sondell, Rögle, 24 år 2 säsonger 2005-07 Kommentar: Sondell kom från Löven men hade svårt att lyckas fullt ut i AIK, lite loj, och fick inget nytt kontrakt. Sedan till Rögle där han spelat till sig en ordinarie plats och fick också gå upp i elitserien en gång till. Jörgen Sundqvist, Brynäs, 25 år. 2 säsonger 2003-05 Kommentar: Värvades till AIK från Leksand och blev mycket populär i klubben. Stark defensiv, bra skridskoåkare och otroligt laglojal. Gick sedan till Brynäs där han inte riktigt fått sitt stora genombrott.

Kanalgatan 59, Skellefteå Postadress: Box 58 931 21 Skellefteå

Ansvarig utgivare

Anders Steinvall anders.steinvall@norran.se

0910/578 10 Redigering

0910–578 57 sport@norran.se

Forwardar: Daniel Hermansson, Brynäs, 25 år. 1 säsong 2003-04 Kommentar: Kom till Skellefteå från Arboga. Den högerfattade målskytten gjorde ingen succé och gick tillbaka till Arboga efter en säsong. Värvades till Brynäs och gjorde succé när han fick lira med Nicklas Bäckström.

Hockeyreda

YB IL AGA NV:S HOCKE Norra Västerbotten

Jan Sandström, Luleå, 30 år 1 säsong 2000-2001 Kommentar: Släpptes av AIK, Solna, mitt under säsongen och gjorde ett stabilt arbete i AIK. Har sedan dess spelat i Luleå och har växt ut till en klippa i det norrbottniska försvaret.

Carina Ungh Jon Lundström

Lee Goren, Färjestad, 30 år 1 säsong 2007-2008 Kommentar: Den urstarke kanadensaren växte ut till en riktig hjälte i AIK och besvikelsen var stor när han bestämde sig för att följa Perra Johnsson till Färjestad. Elitseriens bäste utländske spelare under säsongen i AIK. Andreas Falk, HV 71, 25 år 2 säsonger 2004-06 Kommentar: Falk från Huddinge är elitseriens mest underskattade spelare. Väldigt nyttig även i AIK och var med och spelade upp klubben i elitserien. Fick sedan ett bra kontrakt med HV 71 och blev svensk mästare.

Pontus Petterström, Linköping, 26 år 6 säsonger 2002-08 Kommentar: Efter sex år i AIK känns han som en trotjänare. Värvades till AIK från Tingsryd av Pasi Mustonen och har säsong efter säsong gett energi till laget. Kunde inte tacka nej till Linköpings bud i år. Magnus Wernblom, Modo, 35 år 3 säsonger 2004-07 Kommentar: Den kanske viktigaste enskilda värvningen i AIK. Gjorde en fantastisk kvalserie när AIK gick upp och blev kung i Skellefteå på kuppen. Återvände sedan inför förra säsongen till Modo där han fått spela en mer blygsam roll.

Tomas Kollar, Södertälje, 26 år 1 säsong 2004-05 Kommentar: Lånades ut från Djurgården och gjorde ett starkt jobb i AIK. En stark skridskoåkare med mycket energi som hamnade i Södertälje efter AIK-sejouren. Skulle behöva förbättra målskyttet. Jonathan Hedström, Timrå, 30 år 4 säsonger 1995-1999. Kommentar: Det är nästan 10 år sedan Jonte lämnade Skellefteå. Har sedan dess spelat i Luleå, Anaheim (två sejourer) och Timrå. Skulle vara ett önskeförvärv i AIK med sin aggressiva stil och fina inställning. Roger Lindström 0910-578 54 roger.lindstrom@norran.se

ktion

Sportchef Roger Lindström

Elin Ala

David Ekström

Malin Christoffersson

Adam Savonen

elin.ala@norran.se

david.ekstrom@norran.se

malin.christoffersson@norran.se

adam.savonen@norran.se

roger.lindstrom@norran.se

0910/578 53

0910/578 50

0910/578 56

0910/578 52

0910/578 54

B


NORRA VÄSTERBOTTEN

3

ELITSERIEN 08/09

En mäklare, ett hockeyproffs & 3 barn

= FAMILJEN KREKULA Ann-Helén: Mäklare på Länshem, Fredrik: Hockeyspelare i AIK #10, Simon 10 år, Josefine 8 år och Ella 4 år. Familjen Krekula är en aktiv familj. Mamma är mäklare och säljer hus, pappa spelar hockey i AIK. Barnen går i skolan, Simon tränar både fotboll och hockey, Josefin tränar fotboll och Ella leker mest ännu. Vi fick förmånen att leverera och montera familjens nya kök, den viktigaste platsen i hemmet där hela familjen kan samlas, laga mat, äta, umgås och kanske fixa en och annan läxa. Familjen Krekula valde Tibrokök med luckan Karla vit och rostfria hushållsmaskiner från Husqvarna & Electrolux.

Vi har ett äldre trähus som vi köpte ifjol. Köket var i stort behov av renovering. Vi börjad e med att titta på kök hos flera fö rsäljare och försökte även rita sjä lva. Till sist valde vi Home för att kunna få till de specia llösningar vi efterfrågade och för att de har höga köksluckor som mat char vår takhöjd. Pär som ritade åt oss är en klippa! Hälsningar Ann-Helén & Fredrik

www.tibrokok.se

Kökshuset, Nålv 1, Skellefteå

HOCKEYPREMIÄR-PRISER! 1990:-

9590:-

FROSTFRITT!

DAMMSUGARE ELECTROLUX ZO6330 OXY3. Den renaste dammsugaren!! Ord.pris 3495:-

DAMMSUGARE VOLTA U6412L. Högeffektsmotor, sugeffekt 320 watt. Nu inkl. ”trapper” och Legotraktor.

KYL & FRYSPAKET

13490:-

ELECTROLUX SELECTION ERC37201W + EUF28201W Ord. rek. pris 18 625:-

Ord.pris 1495:-

SPIS ELECTROLUX SELECTION EKC60403W. Varmluftsugn, Katalytisk emalj, variabla zoner mm. Ord. rek. pris 3495:-

995:Kökshuset, Nålv 1, Skellefteå, tel 0910-73 30 70 www.electroluxhome.se

Vi älskar köket

ÖPPETTIDER: Mån-fre 09.00–18.00 Lördag 10.00–14.00

B


4

ELITSERIEN 08/09

67

Antal poäng som Tony Mårtensson skrapade ihop under grundserien i fjol.

212

Minuter spenderade av Lance Ward i utvisningsbåset i fjol.

NORRA VÄSTERBOTTEN

85,26

Fokuserad. Skellefteås nye grekamerikan, Niko Dimitrakos, trivs bra med livet i Skellefteå. ”Det är lagom fart här och jag kan helt koncentrera mig på hockeyn”.

Procent av motståndarnas powerplay som AIK dödade förra säsongen.

Fotomontage: OLA WESTERBERG

”Pressen gör mig motiverad” SKELLEFTEÅ

50 procent Grekisk gud. 50 procent Italien stallion. Och 100 procent hockeyspelare. Niko Dimitrakos är värvad som en stjärna till AIK, men står med båda fötterna på jorden. – Jag tar det lugnt. Det är lagom fart här i Skellefteå och jag kan helt koncentrera mig på hockeyn.

AIK:S SPELARTRUPP 08/09

Dimitrakos föddes i Boston i slutet av 70-talet och har levt i stort sett hela sitt liv i USA. Men han har ändå rötter som med råge sträcker sig in i Europa, både på mammas och pappas sida. Mamma kommer från Italien och pappa från Grekland. – Jag ser mig ändå som en amerikan. Jag har ju vuxit upp i USA. Sedan får jag nog säga 50/50 om mina arv från mamma och pappa, annars blir det nog inte så roligt hemma, säger Dimitrakos och skrattar. Hans meritlista, sett ur ett elitserieperspektiv, höjer ögonbrynen i allmänhet. AIK:s nye spelare för säsongen är den mest meriterade spelaren

i årets trupp sedan Mikael Renberg valde att lägga skridskorna på hyllan. NHL-karriären imponerar, liksom formationerna han har ingått i. BLAND HUVUDPERSONENS egna minnen tillhör första NHLmålet, som kom säsongen 2002–2003, en av topparna i karriären. – Jag gjorde både ett mål och en assist i den matchen. Efteråt fick jag en statyett av två hockeyklubbor och två puckar, där det var ingraverat vilket mål det var. Jag har gett bort den till min mamma, säger Dimitrakos. Målet kom i San José Sharks tröja och Dimitrakos spelade tillsammans med Vin-

cent Damphousse och tysken Marco Sturm. Framgången fick honom uppflyttad i lagets förstaformation, tillsammans med legendariske Teemu Selänne och Patrick Marleau. – Vi passade väldigt bra ihop och fick spelet att fungerar direkt. Det blev två och en halv säsong i San José Sharks med lockoutsäsongen, år 2004-2005 däremellan. Sedan blev det en flytt till Philadelphia Flyers och där fick Dimitrakos stifta bekantskap med ingen mindre än Peter Forsberg. – Han är en fantastisk hockeyspelare. Kanske den bästa spelaren i NHL tillsammans med Jerome Iginla. Jag spelade några byten med honom under försäsongen. Har du hans nummer i telefonboken?

– Ja, det har jag. Jag provade faktiskt att ringa till honom när jag var klar för Skellefteå, men fick aldrig tag på honom. Att Dimitrakos och Forsberg fann varandra fort är kanske

?

1. Invånare i kommunen? 35 000 (72 000) ✗ 2. Vad heter älven som rinner genom staden? Skellefte-river ✔ 3. Stans näst bästa lag? I dont know? (Clemensnäs) ✗ 4. Vilken Skelleftefödd spelare har spelat i New Jersey Devils och Vancouver Canucks? Lindgren? (Patrik Sundström) ✗ 5. Vilket år blev AIK SM–mästare? 1967 (1978) ✗ Totalt: 1/5

också så pass sent att USA:s lag oftast brukar innehålla en grädda av spelare från lag som har blivit utslagna från NHL. Men för Dimitrakos är det inte särskilt mycket utanför Skellefteå som spelar någon större roll. Med alla NHLmatcher och all rutin är amerikanen fullt koncentrerad på vad han har kommit hit för – att bidra till att AIK blir ett bättre lag än i fjol. – Jag gillar staden och laget väldigt mycket. Det känns riktigt bra inför säsongen. TURNERINGEN SPELAS

inte en slump. Vid sidan om hockeyn slog de en och annan järnsjua ihop också. – Golf är otroligt roligt. Jag brukar vara ut väldigt mycket under somrarna. Efter karriären skulle jag kunna tänka mig att starta en golfskola eller en hockeyskola. Kanske båda två, avslöjar Dimitrakos.

på sig. Inte minst när det gäller att producera poäng. – Fast jag gillar inte att sätta för stor press på mig själv. Risken finns att det inte blir några poäng om man åker runt och funderar på hur många man ska göra. Samtidigt gör pressen att du blir motiverad varje byte.

han inte särskilt långsiktigt, utan koncentrerar sig på det som händer just nu. Och den här säsongen handlar det om spel i Sverige och elitserien. Dessutom är han värvad som en stjärnspelare och kommer att ha skyhöga förväntningar

Du fokuserar på elitserien, men hur ser du på spel i NHL?

ANNARS FUNDERAR

– Jag fick frågan om jag ville spela och tyckte att det var en rolig idé. För mig gick det ganska bra under mästerskapet. Vi förlorade några matcher och hamnade efter, men klarade oss kvar i högsta gruppen. När det gäller landslaget är det inte heller något jag funderar på.

– Visst skulle det vara roligt att spela där igen. Men just nu tänker jag inte på det. AIK:s forward har inte heller några tankar på landslaget. 2003 spelade Dimitrakos VM för USA i Finland.

Adam Savonen 0910-578 52 adam.savonen@norran.se

▼ 1. Andreas Hadelöv

▼ 3. Erik Andersson

▼ 7. David Rundblad

▼ 9. Kimmo Koskenkorva

Född: 750723 i Kiruna Längd: 180 cm Vikt: 82 kg Plockar: Vänster Smeknamn: Hade Moderklubb: IFK Kiruna Övriga klubbar: Djurgården, AIF, Hammarby, Väsby, Malmö IF, Växjö, Team Kiruna Säsonger i AIK: 4 Statistik i fjol: AIK: Insläppta mål: 2.53 mål/match. Räddningsprocent: 90.53. Kuriosa: Saknar fortfarande en del tänder efter olyckan mot HV 71 i slutspelet i fjol.

Född: 820415 i Umeå Längd: 181 cm Vikt: 82 kg Skjuter: vänster Smeknamn: Junior eller Aldrig mer. Moderklubb: IF Björklöven Övriga klubbar: Tegs SK Säsonger i AIK: 2 Statistik i fjol: AIK: 50 matcher 14 (5+9) poäng, 32 minuter. Kuriosa: Kallades L:et för att han fick för stora skridskor ett år i Björklöven.

Född: 901008 i Lycksele. Längd: 187 cm Vikt: 85 kg Skjuter: Höger Smeknamn: Rumpan Moderklubb: Lycksele Övriga klubbar: Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: AIK J20: 35 matcher 26 (11+15) poäng, 44 minuter. Kuriosa: Kan ha en blogg på nätet. Ingen vet säkert. Smeknamnet kan bli en succé om han tar sig till NHL.

Född: 780621 i Haukipudas, Finland. Längd: 173 cm Vikt: 79 kg Smeknamn: Kossu eller Kosken Skjuter: Vänster Moderklubb: Haukiputaan Veikot Övriga klubbar: Tappara, SaiPa, Kärpät Säsonger i AIK: 2 Statistik i fjol: AIK: 55 matcher 19 (10+9) poäng, 36 minuter. Kuriosa: Är den ende i laget som spelar i vita skridskor. Betonar även att efternamnet inte har något att göra med drycken.

B


5

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOT-

08/09

Försäsongen

▼ Skellefteå AIK–Modo 4–0

▼ Luleå–Skellefteå AIK 3–4

▼ Kölner Haie–Skellefteå AIK 2–1 eft str

Första perioden: 0-1 (7.12) Brad Moran, 0-2 (8.54) Gabriel Karlsson (Tobias Viklund) Andra perioden: 0-3 (8.55) Jimmie Ericsson (David Rundblad). Tredje perioden: 1-3 (6.30) Pierre Johnsson, 2-3 (8.48) Robin Olsson (Martin Chabada), 3-3 (16.11) Mikael Lidhammar (Jaroslav Obsut), 3-4 (16.58) David Rundblad (Jimmie Ericsson). Skott: 26-35 (4-13 9-12 13-10) Utvisningar: L: 10x2 1x5 A: 8x2 1x5 Domare: Thomas Andersson Publik: Drygt 2 000 personer Målvakt: Andreas Hadelöv, Nicklas Dahlberg. Förstafemman: Niklas Strandberg, Erik Andersson – Mathias Månsson, Brad Moran, Niko Dimitrakos. Andrafemman: Tobias Viklund, Fredrik Lindgren – Fredrik Krekula, Gabriel Karlsson, Christian Söderström. Tredjefemman: David Rundblad, Christoffer Norgren – Anders Söderberg, Jimmie Ericsson, Kimmo Koskenkorva. Fjärde ytterforwardpar: Martin Lundberg, Erik Karlberg.

Andra perioden: 0–1 (2.43) Niko Dimitrakos (Anders Söderberg, Jyri Marttinen) Spel fem mot fyra. Tredje perioden: 1–1 19.53 Kamil Piros (Bryan Adams, Mats Trygg) spel fem mot fyra. Straffar: 2–1 Mike Johnson. Skott totalt: 28–36 (11–8 6–17 11–11) Utvisningar: K: 12x2 A: 9x2 Publik: 6 200 Domare: Rick Looker, Canada. Så spelade AIK: Målvakt: Andreas Hadelöv (Nicklas Dahlberg) Förstafemman: Jyri Marttinen, David Rundblad - Anders Söderberg, Brad Moran, Niko Dimitrakos. Andrafemman: Erik Andersson, Christoffer Norgren-Mathias Månsson, Jimmie Ericsson, Kimmo koskenkorva. Tredjefemman: Tobias Viklund, Fredrik Lindgren-Tomas Larsson, Gabriel Karlsson, Christian Söderström. Fjärdefemman: Johan Burlin, Niklas Strandberg-Fredrik Krekula, Martin Lundberg, Erik Karlberg.

Första perioden: 1–0 (0.46) Mathias Månsson (Tomas Larsson) Andra perioden: 2–0 (19.59) Martin Lundberg (David Rundblad, Christan Söderström). Tredje perioden: 3–0 (10.23) Brad Moran (Anders Söderberg, Johan Burlin), 4–0 (17.36) Mathias Månsson (David Rundblad, Tobias Viklund) spel fem mot fyra Skott: 40–22 (10–11 17–5 13–6) Utvisningar: A: 6x2 1x10 M: 8x2 Domare: Ulf Rådbjer, Publik: 4 050 Så spelade AIK: Målvakt: Nicklas Dahlberg (Andreas Hadelöv) Förstafemman: Tobias Viklund, David Rundblad – Anders Söderberg, Brad Moran, Niko Dimitrakos Andrafemman: Erik Andersson, Christoffer Norgren - Mathias Månsson, Gabriel Karlsson, Tomas Larsson Tredjefemman: Fredrik Lindgren, Johan Burlin - Christian Söderström, Martin Lundberg, Kimmo Koskenkorva Fjärdekedjan: Markus Hedström, Fredrik Krekula, Erik Karlberg Extraspelare: Tim Erixon och Robin Holmbom.

▼ Björklöven–Skellefteå AIK 3–2

▼ Rauman Lukko–Skellefteå AIK 4–1

▼ Timrå–Skellefteå AIK 3–1

Första perioden: 0–1 (2.29) Christian Söderström (Jyri Marttinen, Kimmo Koskenkorva), 1–1 (4.09) Andreas Stenling (Magnus Isaksson), 1–2 (18.59) Fredrik Krekula (Christian Söderström, Kimmo Koskenkorva). Tredje perioden: 2–2 (1.12) Johan Forsberg. Fjärde perioden: 3–2 (1.49) Jussi Heikkinen (Johan Bergmark) Utvisningar: B: 6x2 A: 7x2 Skott: 24–37 (10–11 7–13 5–13 2–0) Domare: Ulf Rådbjer Publik: 2 500 Så spelade AIK: Målvakt: Andreas Hadelöv (Nicklas Dahlberg) Förstafemman: Christoffer Norgren, Tim Erixon – Tomas Larsson, Gabriel Karlsson, Mathias Månsson. Andrafemman: David Rundblad, Jyri Marttinen – Niko Dimitrakos, Brad Moran, Anders Söderberg Tredjefemman: Tobias Viklund, Fredrik Lindgren – Christian Söderström, Martin Lundberg, Kimmo Koskenkorva Fjärdefemman: Markus Hedström, Johan Burlin – Robin Holmbom, Fredrik Krekula, Erik Karlberg.

Första perioden: 1–0 (19.29) Niko Dimitrakos (Brad Moran, Erik Andersson). Andra perioden: 2–0 (7.28) Anders Söderberg (Kimmo Koskenkorva), 2–1 (9.19) Tomi Mustonen (Pekka Saarenheimo, Juha–Pekka Saarenheimo) spel fem mot fyra, 3–1 Tobias Viklund (Fredrik Lindgren, Anders Söderberg) spel fem mot fyra. Tredje perioden: 4–1 (19.35) Anders Söderberg (Kimmo Koskenkorva, Martin Lundberg) spel fem mot sex. Skott: 33–32 (11–9 12–7 10–16) Utvisningar: A: 8x2 L: 12x2, 1x10 Domare: Olof Lindqvist, Publik: c:a 150 Så spelade AIK: Målvakt: Nicklas Dahlberg, (Andreas Hadelöv) Förstafemman: Tobias Viklund, Fredrik Lindgren – Kimmo Koskenkorva, Martin Lundberg, Anders Söderberg Andrafemman: David Rundblad, Erik Andersson – Niko Dimitrakos, Brad Moran, Christian Söderberg. Tredjefemman: Christoffer Norgen, Tim Erixon – Tomas Larsson, Gabriel Karlsson, Mathias Månsson. Fjärdefemman: Johan Burlin – Erik Karlberg, Fredrik Krekula, Markus Hedström.

Första perioden 1: 1-0 (11.01) Mathias Månsson (Brad Moran, Erik Andersson), 2-0 (14.53) Erik Andersson (Brad Moran), 3-0 (18.36) Niko Dimitrakos, u.a. Tredje perioden: 3-1(6.13) Oscar Sundh. u.a Skott: 34–24 (13–5 12–11 8–9) Utvisningar: A: 5x2 T: 6x2 Domare: Patrik Sjöberg Publik: c:a 800 (fullsatt) Så spelade AIK: Målvakt: Andreas Hadelöv (Nicklas Dahlberg) Förstafemman: Fredrik Lindgren, Tobias Viklund – Anders Söderberg, Martin Lundberg, Kimmo Koskenkorva Andrafemman: Tim Erixon, Christoffer Norgren – Christian Söderström, Jimmie Ericsson, Niko Dimitrakos. Tredjefemman: Erik Andersson, Johan Burlin – Fredrik Krekula, Brad Moran, Erik Karlberg. Fjärdefemman: Mathias Månsson, Gabriel Karlsson, Tomas Larsson. Reserv: Markus Hedström

▼ Luleå–Skellefteå AIK 2–1

▼ Södertälje–Skellefteå AIK 3–1

▼ Skellefteå AIK–Björklöven 4–2

Första perioden: 1-0 (8.45) Jyri Marttinen (Jimmie Ericsson), 1–1 (19.30) Viktor Lindgren (Martin Chabada, Robin Lindqvist). Andra perioden: 2-1 (4.58) Kimmo Koskenkorva (u.a.) Skott: 23-24(8-12, 6-5, 9-7) Utvisningar, Skellefteå: 7x2, 1x10. Luleå: 6x2, 1x10. Domare: Christer Lärking, Solna. Publik: 1 739 Så spelade AIK: Målvakt: Nicklas Dahlberg (Andreas Hadelöv) Förstafemman: Tim Erixon, Tobias Viklund-Mathias Månsson, Erik Forssell, Niko Dimitrakos. Andrafemman: Erik Andersson, Christoffer Norgren-Anders Söderberg, Brad Moran, Kent McDonell. Tredjefemman: Jyri Marttinen, David Rundblad/Johan BurlinTomas Larsson, Gabriel Karlsson, Kimmo Koskenkorva. Fjärdefemman: Christian Söderström, Jimmie Ericsson, Fredrik Krekula. 13:e forward: Martin Lundberg.

Första perioden: 1–0 (11.48) Hannes Hyvönen (André Benoit, Linus Klasen) spel 5 mot 4. Tredje perioden: 2–0 (13.02) Stefan Pettersson (Martin Cibak), 2–1 (18.44) Anders Söderberg (Kent McDonell), 3–1 (19.36) Stefan Pettersson (Linus Videll). Skott: 36–37 (14–11, 12–12, 10–14) Utvisningar, S: 12x2 min. A: 16x2 min. Domare: Sören Persson. Publik: 1 077 Så spelade AIK: Målvakt: Andreas Hadelöv (Nicklas Dahlberg) Förstafemman: Tobias Viklund, Fredrik Lindgren - Niko Dimitrakos, Jimmie Ericsson, Mathias Månsson. Andrafemman: David Rundblad, Jyri Marttinen - Kent McDonell, Brad Moran, Anders Söderberg. Tredjefemman: Christoffer Norgren, Erik Andersson - Tomas Larsson, Erik Forssell, Christian Söderström. Fjärdefemman: Johan Burlin, Tim Erixon – Kimmo Koskenkorva, Gabriel Karlsson, Fredrik Krekula, 13:e forward: Erik Karlberg

Första perioden: 1–0 (08.18) Erik Forssell (Anders Söderberg, Kent McDonell). Andra perioden: 1–1 (05.28) Andreas Stenling (Fredrik Sandström), 2–1 Tim Erixon (Kimmo Koskenkorva), 3–1 (17.35) Tomas Larsson (Gabriel Karlsson, Mathias Månsson). Tredje perioden: 3–2 (0.54) Magnus Isaksson (Magnus Gästrin, Jens Ledin), 4–2 (58.49) Fredrik Krekula (Kimmo Koskenkorva, Andreas Hadelöv). Skott: 35–20 (11–8 11–6 13–6), Utvisningar: A: 6x2 B: 5x2 Domare: Robert Lahti, Publik: 3652 Så spelade AIK: Målvakt: Andreas Hadelöv (Nicklas Dahlberg) Förstafemman: Fredrik Lindgren, David Rundblad – Niko Dimitrakos, Brad Moran, Christian Söderström. Andrafemman: Tim Erixon, Christoffer Norgren – Anders Söderberg, Erik Forssell, Kent McDonell Tredjefemman: Erik Andersson, Johan Burlin – Tomas Larsson, Gabriel Karlsson, Mathias Månsson. Fjärdekedjan: Kimmo Koskenkorva, Martin Lundberg, Fredrik Krekula.

▼ MÅLVAKTER statistik SPELARE 1. Nicklas Dahlberg 2. Andreas Hadelöv

M 4 5

R% 95,2 93,1

▼ BACKAR poängliga SPELARE 1. David Rundblad 2. Tobias Viklund 3. Erik Andersson

SM M A P 8 1 3 4 8 1 2 3 7 1 2 3

4. Jyri Marttinen 5. Tim Erixon 6. Johan Burlin 7. Fredrik Lindgren 8. Niklas Strandberg 9. Christoffer Norgren

4 7 8 8 2 9

1 1 0 0 0 0

2 0 1 1 0 0

3 1 1 1 0 0

▼ FORWARDS poängliga SPELARE 1. Anders Söderberg 2. Kimmo Koskenkorva 3. Brad Moran

SM M A P 9 3 4 7 9 1 6 7 9 2 3 5

4. Mathias Månsson 5. Niko Dimitrakos 6. Christian Söderström 7. Jimmie Ericsson 8. Fredrik Krekula 9. Martin Lundberg 10. Tomas Larsson 11. Gabriel Karlsson 12. Kent McDonell 13. Erik Forssell 14. Robin Holmbom 15. Markus Hedström 16. Erik Karlberg

9 9 9 6 9 8 8 9 3 3 2 4 8

3 3 1 1 2 1 1 1 0 1 0 0 0

1 0 2 2 0 1 1 1 2 0 0 0 0

4 3 3 3 2 2 2 2 2 1 0 0 0

(SM=Spelade matcher, M=Mål, A=Assist, P=Poäng)

▼ LAGSTATISTIK Skott/match: 34,6 Skott emot/match: 26,7. Måleffektivitet: 8,0 % Räddningsprocent: 93,75 %

▼ FÖRSÄSONG i siffror Skellefteå AIK 12

6

2

125–16

18

David Ekström och Adam Savonen

B


B

6

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOTTEN

Brynäs MERITER SM-guld: 12 Senast: 1999 Säsonger i elitserien: 33 LAGFAKTA Tränare: Niklas Czarnecki Arena: Läkerol Arena Publikkapacitet: 8 265 Web: www.brynas.se

Truppen Målvakter: Anders Lindbäck Jacob Markström

Odds: 40,00 1 Slutspel

Backar: Niclas Andersén Ola Svanberg (ny från Oskarshamn) Peter Nolander Jonathan Carlsson Lars Jonsson (ny från Philapelphia) Juuso Hietanen Jörgen Sundqvist

12

Guld Final Semi Kvart

Forwards: Johan Alcén Anton Persson (ny från juniorlaget) Mads Hansen Jonathan Granström (ny från Mora) Daniel Widing Alexander Sundström Mikael Lind Daniel Hermansson Emil Sandin (ny från juniorlaget) Stephen Dixon (ny från Portland Pirates) Andreas Dackell Björn Danielsson Ove Molin Janos Vas (ny från Iowa Stars)

Seriespel 1 5

7 11

10

6

11

12

10 Div 1

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Pavel Brendl (31+24) 55 poäng Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Tre stjärnor

Daniel Widing. ”Målskytt av klass, som dessutom gillar att reta folk”

Jacob Markström.

Lars Jonsson. ”NHL-back som ska göra allt i Brynäs backuppsättning”

Mikael Lind. ”Supersmart center. Bra tekare och pålitlig målskytt”

Vi bedömer Jacob Markström och Anders Lindbäck som likvärdiga och kommer att varva dem. (Brynäs tränare Niklas Czarnecki om sina unga målvakter)

Djurgården MERITER SM-guld: 16 Senast: 2001 Säsonger i elitserien: 32 LAGFAKTA Tränare: Mikael Johansson Arena: Johanneshov (Hovet) Publikkapacitet: 8 090 Web: www.difhockey.se Odds: 15,00 1 Slutspel

Truppen Målvakter Gustav Wesslau (ny från Borås) Stefan Ridderwall

12

Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1 5

4

5

5 7

10 Div 1

10

10

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Fredrik Bremberg (11+34) 45 poäng Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Niklas Andersson (ny från Växjö) Alexander Deilert (ny från juniorlaget) Oscar Eklund Tero Konttinen (ny från TPS) Ronnie Pettersson Timmy Pettersson David Printz Marcus Ragnarsson (ny från Almtuna) David Schneider (ny från Norfolk Admirals) Forwards Niklas Anger Dick Axelsson Fredrik Bremberg Nicklas Danielsson Christian Eklund Andreas Engqvist Henrik Eriksson (ny från juniorlaget) Tim Eriksson (ny från Linköping) Nichlas Falk Michael Holmqvist (ny från Frölunda) Kristoffer Ottosson Jakob Josefsson (ny från juniorlaget) Jimmie Ölvestad Robin Figren (ny från Edmonton Oil Kings) Carl Gustafsson

Tre stjärnor

Fredrik Bremberg Kristoffer Ottosson.

”En magisk hockeyspelare som dominerar rinken”

Marcus Ragnarsson

Jimmie Ölvestad

”Rutinerad räv som nu gör nysatsning på äldre dar”

”Lagspelare som gör poäng och spelar stenhårt”

Mikael Johansson är argare som tränare än som spelare.

Frölunda

Truppen

MERITER SM-guld: 3 Senast: 2005 Säsonger i elitserien: 28 LAGFAKTA Tränare: Ulf Dahlén Arena: Scandinavium Publikkapacitet: 12 044 Web: www.frolundaindians.com 12 Odds: 5,00 1 Slutspel Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1

1 5

1 3

2 6

10 Div 1

(Djurgårdens Jimmie Ölvestad om nye tränaren)

9 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Niklas Andersson (12+37) 49 poäng

Målvakter Ari Ahonen Johan Holmqvist (ny från Dallas Stars) Backar Joe DiPenta (ny från Anaheim Ducks) Oscar Hedman (ny från Modo) Andreas Holmqvist Erik Karlsson (ny från juniorlaget) Philip Larsen Tuuka Mäntylä Ronnie Sundin Toni Söderholm Forwards Johan Andersson Joakim Andersson Niklas Andersson Patric Blomdahl (ny från Linköping) Lars Eller Karl Fabricius Riku Hahl (ny från Timrå) Mikael Johansson Magnus Kahnberg Tomi Kallio Andreas Karlsson (ny från Atlanta Trashers) Jonas Nordqvist Fredrik Pettersson

Tre stjärnor

Tommy Kallio.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Johan Holmqvist

Riku Hahl

Andreas Karlsson

”Återvändande landslagsmålvakt med hög kapacitet”

”Succé i Timrå, nu ska han lyfta Frölundas offensiv”

”Ytterligare en hemvändare. ”Pastorn” kan nästan allt”

Det är extremt kul att komma till jobbet, många sköna killar. (Frölundas exproffs Niklas Andersson)


NORRA VÄSTERBOTTEN

Färjestad

Truppen

MERITER SM-guld: 7 Senast: 2006 Säsonger i elitserien: 33 LAGFAKTA Tränare: Tommy Samuelsson Arena: Löbergs Lila Arena Publikkapacitet: 8 250 Web: www.farjestadsbk.se Odds: 5,50 1 Slutspel

Målvakter Reinhard Divis (ny från Salzburg) Jonas Gustafsson

12

Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1 5

2

1

2 4

4

4

10 Div 1

7

ELITSERIEN 08/09

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Rickard Wallin (17+23) 40 poäng

Backar Dominik Granak Jonas Holös (ny från Sparta) Arto Laatikainen (ny från Blues) Johan Motin Thomas Rhodin Martin Sevc (ny från Kladno) Jens Skålberg Ari Vallin (ny från Lokomotiv Yaroslav) Forwards Anders Bastiansen (ny från Mora) Lee Goren (ny från Skellefteå) Marius Holtet (ny från Iowa Stars) Mikael Johansson Martin Johansson Jörgen Jönsson Emil Kåberg Jesper Mattsson Peter Nordström Eero Somervuori Sacha Trelle (ny från Grenoble) Rickard Wallin Per Åslund

Tre stjärnor

Mikael Johansson.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Lee Goren

Jörgen Jönsson

Arto Laatikainen

”Stark både i offensiven och defensiven. Kung i AIK”

”En svensk hockeyklassiker som alltid spelar i elitserien”

”En komplett back med en mycket bra speluppfattning”

Vi siktar och tror på guld.

(Färjestads tränare Tommy Samuelsson

HV 71 MERITER SM-guld: 3 Senast: 2008 Säsonger i elitserien: 24 LAGFAKTA Tränare: Kent Johansson Arena: Kinnarps Arena Publikkapacitet: 7 038 Webb: www.hv71.se Odds: 4,50 1 Slutspel

Målvakter Andreas Andersson Stefan Liv

12

Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1

1

1

5

1

2

6 10 Div 1

10 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Johan Davidsson (9+34) 43 poäng Källa: Svenska ishockyförbundet, Ladbrokes mfl

Backar Nicholas Angell (ny från Brynäs) Daniel Grillfors Per Gustavsson Johan Halvardsson Robin Karlsson Mikko Louma David Petrasek Pasi Puistola Nichlas Torp Forwards Jimmy Andersson Johan Davidsson Henrik Eriksson Andreas Falk David Fredriksson Yared Hagos (ny från Mora) Jan Hrdina Jonas Johansson Teemu Laine (ny från TPS) Johan Lindström Kim Staal (ny från Linköping) Björn Melin Mattias Tedenby Martin Thörnberg Jukka Voutilainen Simon Önerud

12

Seriespel

4 3

2 4

12 10 Div 1

Björn Melin.

”Har stunder då han håller absolut världsklass”

Jan Hrdina

Johan Davidsson

”Tekningskung och pudelklok center som levererar”

”Elitseriens bäste i fjol. Kan stundtals äga en hel match”

(HV:s guldtränare Kent Johansson)

Målvakter Jonas Fransson Daniel Henriksson (ny från Salzburg)

Guld Final Semi Kvart

5

Stefan Liv

Truppen

MERITER SM-guld: 0 Bäst: 2:a (08) Säsonger i elitserien: 8 LAGFAKTA Tränare: Slavomir Lener Arena: Cloetta Center Publikkapacitet: 8 500 Web: www.linkopinghc.com Odds: 7,50 1 Slutspel

2

Tre stjärnor

Visst saknas Johan Åkerman, det är en spelare med spetskompetens.

Linköping

1

Truppen

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Tony Mårtensson (17+50) 67 poäng Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Backar Teemu Aalto (ny från Tappara) Denniz Bozic (ny från juniorlaget) Daniel Fernholm Johan Fransson Carl Gunnarsson Ivan Majesky Andreas Pihl Pekka Saravo (ny från Luleå) Forwards Eric Beaudoin (ny från Mora) Mattias Carlsson Fredrik Emvall Joakim Eriksson Mats Fröshaug (ny från juniorlaget) Jan Hlavac (ny från Nashville Predators) Jaroslav Hlinka (ny från Colorado Avalanche) Mikael Håkansson Martin Laumann Ylvén Sebastian Lauritzen Niklas Persson Pontus Petterström (ny från Skellefteå) Tomas Surovy Patrik Zackrisson

Tre stjärnor

Daniel Fernholm Johan Fransson.

”Landslagsback som styr och ställer i försvaret”

Jag tippar alltid dåligt så jag säger att Frölunda vinner guld. (Linköpings tränare Slavomir Lener)

Jaroslav Hlinka

Pekka Saravo

”Räknas som årets nyförvärv i många kretsar”

”Ny från Luleå som håller både framåt och bakåt”

B


8

ELITSERIEN 08/09

26,5

Medelåldern i AIK:s lag den här säsongen. I fjol var man äldst, det är man inte i år.

105

Så mycket väger tjeckbacken Pavel Skrbek. Med det är han tyngst i AIK i år.

NORRA VÄSTERBOTTEN

7

Så många nyblivna pappor kommer att finnas i laget i år.

Elake Månsson har mognat SKELLEFTEÅ

Mathias Månsson har tagit den långa vägen in i elitserien. En hård och tuff väg, där Månsson har snackat och slagit sig fram – bokstavligen. 27-åringen har dock mognat och ger respekt. Men han kräver detsamma tillbaka. – Förut hade jag inga gränser. Nu har jag blivit lite äldre, säger Månsson. AIK:s nye forward är uppvuxen i Njurunda, några mil söder om Sundsvall. I hockeykretsar är den lilla orten välkänd. Både Henrik Zetterberg och Fredrik Modin har också sitt ursprung från den lilla hockeybyn. De har dock haft en betydligt rakare väg till framgång än Månsson. Efter spel i Modos juniorlag, spelade Månsson i Sundsvall och gick sedan vidare till Rögle. Men efter säsongen två säsonger i Ängelholm bytte den tuffe forwarden klubb till Bofors. Där blev det två utvecklande säsonger, där både Månsson och Bofors gjorde sig ett varumärke, som milt sagt, obekväma att möta. – Det var nästan laglöst. Jag har sagt mycket dumt och det var nog som värst i Bofors. Nu är jag äldre och har lärt mig att respektera lite saker. I AIK är det Tomas Larsson som kommer att få sköta snacket, säger Månsson och ler. säsonger i Bofors i allsvenskan, blev det spel i elitserien och Brynäs. Ett lite ovanligt val, då de flesta spelarna i Bofors brukar hamna i Färjestad. – Jag var där och tränade en sväng, men jag ville verkligen spela i Brynäs. Jag har mycket släkt som kommer från de trakterna och Brynäs var lite av ett favoritlag när jag var yngre. Han gick till Brynäs för tre säsonger sedan och kan visa upp ett stabilt facit, med tre raka säsonger med mer än 20 poäng. De två första säsongerna spelade han med supertalangen Nicklas Bäckström. Den sista fick han klara sig ”på egen hand”, och gjorde det bra. – Många har sagt att jag gjorde en lite sämre säsong förra året. Men det gick ju tungt för hela laget. Dessutom gjorde jag faktiskt mycket poäng, trots att Bäckström inte var med.

EFTER TVÅ BRA

det jobbigt såväl på som utanför isen. Månsson blev polisanmäld av en polis efter ett verbalt påhopp. – Det är historia nu och jag har lagt det bakom mig, säger Månsson. Nu blickar spelaren mot en ny spännande säsong i sin nya klubb.

SISTA SÄSONGEN BLEV

Här i Skellefteå anses du vara spelaren som ska ersätta Renberg?

– Jag gillar egentligen inte att bli jämförd med en spelare. Men jag är ju här för att producera. Månsson är en ärlig och öppen kille, som inte skräder orden. Kanske påminner han lite om sin förebild? – Inom hockey är Jagr en förebild. Men när det gäller allmänt har jag alltid gillat Zlatan. Han säger alltid vad han tycker och tar ingen skit. Det handlar om respekt, på gott och ont. Månsson är inte den som kliver undan hetluften. Vem är den elakaste spelaren du har mött?

– Lance Ward var riktigt hård och sedan var det en ryss i Västerås i allsvenskan som mer eller mindre var ute efter att skada. Vem skulle du offra en tvåminutare på?

– Nu när Jämtin och Ledin har försvunnit från elitserien... Det får bli Linus Omark i Luleå. Även om Månsson har blivit några år äldre och blivit lite lugnare, kan han fortfarande hetta till. Mot Luleå i första träningsmatchen kastade han handskarna. – Jag var trött och tung i huvudet. Men under serien måste man ta det lugnt med sånt. Det blir ju både avstängningar och böter. Den här säsongen ska ge Månsson möjligheten att lyfta sig ytterligare ett steg. Men framtiden är höljd i ett dunkel. – Man vet aldrig vad som händer, nu när det även har blivit mycket pengar i KHL. Nu ska jag spela i Skellefteå två år och jag börjar med att koncentrera mig på det. Målet är slutspel. – Vi ska nog kunna hamna där, och kanske även bättre än åttonde plats. Det vore bra så man slipper möta de bästa lagen, säger Månsson. kan bli en stor attraktion den här säsongen. Men han kan även bli en attraktion innan nedsläpp. Han brukar nämligen sjunga nationalsången någon gång per säsong.

AIK:S NYE FORWARD

Adam Savonen 0910-578 52 adam.savonen@norran.se

▼ SKELLEFTE-QUIZ

AIK:S SPELARTRUPP 08/09

1. Invånare i kommunen? 70 000 ✔ 2. Vad heter älven som rinner genom staden? Skellefteälven ✔ 3. Stans näst bästa lag? Clemensnäs ✔ 4. Vilken Skelleftefödd spelare har spelat i New Jersey Devils och Vancouver Canucks? Vet inte (Patrik Sundström) ✗ 5. Vilket år blev AIK SM–mästare? 1982 ✗ Totalt: 3/5

?

Mer harmonisk. ”Nu är jag äldre och har lärt mig att respektera saker”, säger Mathias Månsson.

Fotomontage: OLA WESTERBERG

▼ 10. Fredrik Krekula

▼ 11. Pavel Skrbek

▼ 12. Kent McDonell

▼ 13. Niko Dimitrakos

Född: 740408 i Kiruna Längd: 188 cm Vikt: 85 kg Skjuter: ´Vänster Smeknamn: Krek Moderklubb: IFK Kiruna Övriga klubbar: Team Kiruna, Solna AIK Säsonger i AIK: 8:e Statistik i fjol: AIK: 48 matcher, 16 (4+12) poäng, 44 minuter. Kuriosa: Har den klart mörkaste rösten i laget och används därför i radioreklam.

Född: 780809 i Kladno. Längd: 191 cm Vikt: 105 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: – Moderklubb: HC Kladno Övriga klubbar: Syracuse, Pittsburgh Penguins, Nashville Predators, Mora, Luleå. Säsonger i AIK: 1:a Statistik i fjol: Luleå: 43 matcher 15 (4+11) poäng, 34 minuter. Kuriosa: Sa en gång på frågan om han var lång: ”I not tall, I have a long stick”

Född: 790301 i Williamstown, Kanada Längd: 187 cm Vikt: 92 kg Skjuter: Höger Smeknamn: Mac Moderklubb: Syracuse Crunch Övriga klubbar: Dayton Bombers, Columbus Blue Jackets, Aylmer Blues, Bergen Flyers, Duisburg, Grand Rapids Griffins, TPS Turku Säsonger i AIK: 2:a Statistik i fjol: AIK: 49 matcher, 32 (18+14) poäng, 56 minuter. Kuriosa: Är den som är farligast för journalister i laget. Man får huka sig för puckar på träningarna.

Längd: 179 cm Vikt: 87 kg Skjuter: Höger Smeknamn: Nik Moderklubb: Avon Old Farms Övriga klubbar: University of Maine, San José Sharks, Cleveland Barons, SCL Tigers, Philadelphia Flyers, Chicago Wolves, Binghampton Senators. Säsonger i AIK: 1:a Statistik i fjol: Binghampton Senators: 64 matcher, 40 (20+20) poäng, 67 minuter. Kuriosa: Har grekiskt pappa och italiensk mamma.

B


NORRA VÄSTERBOTTEN

9

ELITSERIEN 07/08

www.teamsportia.se

Köp din AIK-bil redan i dag!

! G N O S Ä S Y E K C HO

Team Sportia Wheelbag Ord pris 499:-

399:Nike Bauer Vapor Shift Ti Skridsko Stl 27–47. Ord pris 599:-

kl pris:

399:Matchtröja på köpet! Fler bilar och info finns på www.kopklar.se Thomas Wahlberg 71 58 32 Tjärnv 5, Skellefteå, tel 0910-71 58 00 www.skellefteabil.se

CCM Vector 04 Handske

JELOIN DATA i Skellefteå

Jr ord pris 549:-, Sr ord pris 599:-

449:Sr: 499:-

i samarbete med

Jr:

CCM Vector 10 Hjälm erbjuder företag och bostadsrättsföreningar i Skellefteå med omnejd

DATAKOMMUNIKATION IP-CENTREX • HÅRDVARA IT-DRIFT Företag Våra lösningar ger er mervärde, prisvärd uppkoppling mot internet oavsett om ni är ett stort eller litet företag.

(Inkl galler) Ord pris 1.295:-

899:-

Bostadsrättsföreningar Anslut er bostadsrättsförening istället för ett var. Spara pengar samtidigt som alla får tillgång till en snabbare uppkoppling.

Läs mer på www.riksnet.se Ta kontakt redan idag med Riksnets lokala samarbetspartner i Skellefteå, JELOIN DATA, Lars-Olov Lindgren, tel 0910-73 31 44, för information och prisberäkningar. Öppet: Vardagar kl 10–17 (lunch kl 11.30–12.30)

TPS Softshelljacka

RBK Sportunderställ

Stl xs, s, m och xl. Ord pris 599:-

Stl 120–170. Ord pris 249:-

449:-

199:Priserna gäller så långt lagret räcker.

Anderstorg 2, Skellefteå (Tipshuset) Tel 0910-73 31 40 www.jeloin.se

STORGATAN 31, SKELLEFTEA

B


10

ELITSERIEN 08/09

18,13

Tiden som AIK:arna satt i utvisningsbåset i snitt per match i fjol

4 200

Åskådarantalet vid AIK:s första isträning i år.

NORRA VÄSTERBOTTEN

12

12

Ett rytande lejon? Gabriel Karlsson tar inte lätt på hockeyn utan ger allt i alla lägen.

Spelare med A-landslagsmeriter i AIK-truppen.

Fotomontage: OLA WESTERBERG

Visst kan Karlsson ryta till SKELLEFTEÅ

Han har oftast ett leende på läpparna och tycks ta livet med en klackspark, dalmasen som kom från Leksand inför säsongen. Kan Gabriel Karlsson verkligen hetta till där ute på isen? – Jo, det kan jag lova!, säger han och garvar. ”A bridge over troubled water” sjöng Simon & Garfunkel en gång om. Men när Gabriel Karlsson står på Lejonströmsbron finns det inga bekymmer. Han må se sammanbiten ut på bilden, men den som träffat Gabriel Karlsson vet att här vilar inga ledsamheter. Det klingande dalmålet och ett skratt som alltid ligger nära till hands gör att man tror att solen alltid lyser över Karlsson.

AIK:S SPELARTRUPP 08/09

SNACKA KAN HAN också. Har alltid svar på tal. – Jag är lättsam av mig som person – men jag tar inte lätt på hockeyn, speciellt inte när det går dåligt på isen. Jag försöker väl inte stressa upp mig

lika mycket längre, när jag har blivit äldre har jag också blivit bättre på att hantera de situationerna. Ett felpass är inte längre hela världen, även om jag försöka undvika att göra sånt. Så den till synes alltid gemytlige hockeyspelaren kan hetta till?

– Ja, det kan jag lova. Och det kan komma ganska ofta också. Till exempel om vi har förlorat en match och spelat dåligt. Men då är jag mest förbannad på mig själv. Men nu för tiden ger det sig ganska snabbt, förut kunde det handla om några dagar. Nu har man en familj som vill att man ska vara på bra humör. Där hemma finns en tolv veckor gammal dotter som

ärligt talat inte bryr sig om att pappa eventuellt har förlorat en hockeymatch. – Hon skiter i om det går bra eller dåligt, konstaterar Karlsson. säsongen lämnade Gabriel Karlsson allsvenska Leksand för spel i Skellefteå. Och visst går det att ta en dalmas ur Dalarna. Men det går inte att ta Dalarna ur en dalmas. Dalmålet sitter fast i Karlsson likt en tatuering på hud. Hur mycket du än gnuggar, så sitter den där. – Jag har bott från Dalarna länge, men dalmålet har aldrig släppt. Så jag får ingen norrländsk dialekt. Kommer kanske att säga mer ”jo”, säger Karlsson och drar in luft likt en infödd västerbottning samtidigt som ha skrattar. – Det verkar funka i alla lägen.

INFÖR DEN HÄR

skulle också kunna användas om Gabriel Karlsson som ishockey-

DET SISTA PÅSTÅENDET

spelare. Han beskrivs ofta som en hårt jobbande lagspelare som spelar enkelt. Något som stämmer väl överens med Karlssons egen syn på sin roll i årets upplaga av Skellefteå AIK. – Jag skulle tro att jag först och främst ska användas i det defensiva arbetet. Och då får vi hoppas att jag kan göra det jäkligt bra. Vad tycker du om hur folk beskriver dig som spelare?

– Jag tycker väl att det är helt okej, det är ju så jag spelar. Jag jobbar hårt, försöker åka mycket skridskor och tänka till i det defensiva spelet. Hoppas väl på att visa upp lite tekniska kvaliteter, men ska jobba hårt för laget. Har det funnits stunder då du har önskat att du vore mer av en lirare som får fler rubriker?

– Klart det var så till en början, men det är inte så att jag tänker ”fan, att jag inte är en lirare”. Jag har spelat så här i så många år och det har ju funkat bra.

▼ SKELLEFTE-QUIZ

?

1. Invånare i kommunen? 70 000 (72 000) ✔ 2. Vad heter älven som rinner genom staden? Skellefteälven ✔ 3. Stans näst bästa lag? ”Heter nog J20” (Clemensnäs) ✗ 4. Vilken Skelleftefödd spelare har spelat i New Jersey Devils och Vancouver Canucks? Albelin eller Hardy Nilsson? (Patrik Sundström) ✗ 5. Vilket år blev AIK SM–mästare? 1978 ✔ Totalt: 3/5 Så det blir inga uppvisningar från din sida?

– Det kanske blir lite hårnålar och sådant, säger Gabriel och skrattar gott. – Någonting får man väl försöka med. för Skellefteå AIK var det inte mycket som han visste om sin nya hemstad. – Jag visste att det fanns en ishall, sen visste jag inte så mycket mer. Men när Skellefteå kom upp på tapeten och det blev klart att vi skulle flytta hit, så tog jag reda på mer saker.

NÄR KARLSSON SKREV PÅ

– Men vi har faktiskt inte blivit besvikna, det är en jättemysig stad. Dessutom har han hunnit bekanta sig med en del av stadens landsmärken. Till exempel då just Lejonströmsbron. – Jag har åkt över med bilen ett par gånger, den är inte den bredaste bron. Det kändes lite väl smalt, men det gick ändå, säger Gabriel och skrattar. För vad finns det att vara arg över? På isen är han inte, och utanför den finns det som sagt var sällan några mörka moln över Gabriel Karlsson. Elin Ala 0910-57 853 elin.ala@norran.se

▼ 14. Tobias Viklund

▼ 16. Fredrik Lindgren

▼ 20. Erik Forsell

▼ 21. Jimmie Ericsson

Född: 860508 i Kramfors Längd: 181 cm Vikt: 88 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Tobbe eller Viken Moderklubb: Kramfors-Alliansen Övriga klubbar: Modo Säsonger i AIK: 2:a Statistik i fjol: AIK: 53 matcher 11 (4+7) poäng, 14 minuter. Kuriosa: Kunde enligt källor tjäna betydligt mycket mer om han jobbade inom databranschen.

Född: 801003 i Arvidsjaur Längd: 180 cm Vikt: 85 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Linkan Moderklubb: IFK Arvidsjaur Övriga klubbar: Mörrum Säsonger i AIK: 9:e Statistik i fjol: AIK: 54 matcher 6 (0+6) poäng, 40 minuter. Kuriosa: Heter James i andranamn och är väldigt nöjd med det. Även sonen Noah har det som andranamn.

Född: 820130 i Skellefteå Längd: 176 cm Vikt: 83 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Forre, Big E eller Professorn. Moderklubb: Lejonström SK Övriga klubbar: Björklöven Säsonger i AIK: 2:a Statistik i fjol: AIK: 46 matcher 20 (6+14) poäng, 16 minuter. Kuriosa: Fick smeknamnet Big E av ingen mindre än Greg Parks.

Född: 800222 i Skellefteå Längd: 188 cm Vikt: 89 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Jimpa Moderklubb: Vita Hästen Övriga klubbar: Södertälje, Leksand Säsonger i AIK: 6:e Statistik i fjol: AIK: 44 matcher 15 (4+11) poäng, 69 minuter. Kuriosa: Deltog i poker-VM i Lag Vegas i somras.

B


NORRA VÄSTERBOTTEN

11

ELITSERIEN 07/08

LÖRDAGSSBRUNCH MELLAN KL 11.30 OCH 15.00 ERBJUDER VI EN BUFFÉ FÖR DEN HUNGRIGE.

AFTER WORK NU KAN DU FÖRLÄNGA FREDAGSKVÄLLEN TILLSAMMANS MED VÅR BAR-DJ SOM SPELAR SKÖN MUSIK FRÅN KL 22. VISSA FREDAGAR HAR VI ÄVEN LIVE-SPELNINGAR.

AFTER WORK-MENY FREDAGAR KL 16.30-18.30 (À LA CARTE FRÅN KL 19.00). TA CHANSEN ATT BOKA IN

JULDAGSSUPÉN REDAN NU PÅ JOHANNA I PARKEN OCH STATION 8. RING OSS OCH BOKA PÅ TEL 0910-71 10 62.

FRI PARKERING SÖNDAGAR.

HÖSTENS CLUB 27 FREDAG 3 OKTOBER OCH FREDAG 7 NOVEMBER. Alltid öppet till 21.

LÖRDAGAR ÖPPET HUS MELLAN STATION 8 OCH JOHANNA I PARKEN. DUBBLA DISCOGOLV!

Var klimatsmart – ta Hockeybussen till och från matchen! Start första hemmamatchen, 18 september.

tes, avgång min TIDTABELL (inom paren

före matchstart)

1”: Buss märkt ”TUR min) å busstation, 75 ure (B min) Bureå, 40 kr -Stackgrönnan, 70 en vik Ör en ing rsn (ko kr 40 , en Örvik min) NYHET! kr (vid skolan, 65 Stackgrönnan, 40 T! HE NY n) mi 20 kr (63 60 min) Södra Bergsbyn, dan ord. färdväg, se , dg bo Fä l (hp kr 20 , orp rst de An , 55 min) l Skråmträskleden Sörböle 20 kr (hp n) ”TUR 2”: d. färdväg, 70 mi kr (ICA, sedan or 40 n, am eh eft ell Sk min) Ursviken, 40 kr (63 min) (57 kr 20 n, by Bergs min) (47 kr Morö Backe, 20

FÖLJANDE INGÅR: Del i dubbelrum (enkelrumstillägg 210:-) 2-rätters middag

”TUR 3”: min) Ursviken, 40 kr (63 min) (57 kr Bergsbyn, 20 min) (47 kr 20 e, ck Morö Ba ”TUR 4”: tt, 20 kr (50 min) Quality Hotel Sta (45 min) Degerbyn, 20 kr jden, 42 min) , 20 kr (Klockarhö Sjungande Dalen HOCKEYBUSS

Elitserie- Spapaketet paketet Endast aket 995:-/p son! och per

FÖLJANDE INGÅR: Del i dubbelrum (enkelrumstillägg 210:-) 30 minuters Spa-behandling

Sittplatsbiljett på hockeyn Hockeybussen går utanför dörren

Massage eller ansiktsbehandling

Inträde till Skellefteås populäraste nattklubb – Station 8 (Gäller ej vid specialarrangemang)

Inträde till Skellefteås populäraste nattklubb – Station 8 (Gäller ej vid specialarrangemang)

2-rätters middag

Boka redan i dag på tel 0910-71 10 60.

. resa vid påstigning Du betalar din t/r ar. ng dri än för ev. Med reservation s.se www.skelleftebus : on ati orm inf r Me

10 minuter efter matchens slutsignal väntar Hockey-bussarna vid El & Diesels parkering för att ta dig hem. Hockeybussarna får fri passage för att undvika tidsödande köer. På så sätt har du större chans att hinna hem för att se reprisen på AIK:s snygga mål i sportsändningarna på tv.

HOCKEYBUSSEN I SAMARBETE MELLAN:

Stationsgatan 8. Tel 0910-71 10 62 www.johannaiparken.se www.station8.se

B


12

ELITSERIEN 08/09

4

AIK:are kom till slut med i förbundskapten Bengt-Åke Gustafssons första Tre Kronor-trupp i år.

55

NORRA VÄSTERBOTTEN

931 37

Omgångar som spelas i elitserien 08/09.

Från slitvarg till poänggörare? Christian Söderström hoppas utveckla sitt offensiva spel i Skellefteå. ”Det skulle vara kul att få spela lite powerplay”.

Postnumret där de flesta i laget bor, på Norrböle nära hemmaarenan.

Fotomontage: OLA WESTERBERG

Redo att visa upp offensiven Henrik Zetterbergs kompis känner sig redan hemma i sin nya hemstad SKELLEFTEÅ

Han har tagit SM-guld med Färjestad och varit med om att gå upp i elitserien med Timrå. I år hoppas han kunna ta ytterligare ett kliv som hockeyspelare – nu i den svartgula tröjan. – Jag trivs bra i AIK, både med laget och staden, säger Christian Söderström.

AIK:S SPELARTRUPP 08/09

Han började ishockeykarriären som 6-åring och den stora förebilden var Peter Forsberg, som han också träffade på hockeyskolan som liten knatte. Första klubben var Timrå IK och i många år lirade Christian Söderström med Henrik Zetterberg, som nu gör succé i NHL med Detroit Red Wings. De lärde känna varann redan som juniorer. – Zäta är den klart bästa spelare jag spelat med. Det

var lätt att spela i samma kedja som honom, säger Christian, som fortfarande har kontakt med Zäta. – Vi träffas varje år när han är hemma i Sundsvall. Det är roligt att det gått så bra för honom. faktiskt draftad av Detroit 2002, men karriären tog en annan vändning. Efter sex år med Timrås elitserielag gick han till Färjestad, där han spelat sedan dess. SÖDERSTRÖM SJÄLV BLEV

Fram till nu vill säga. Strax före midsommar blev han klar för Skellefteå AIK. – Jag visste egentligen ingenting om staden innan jag flyttade hit i slutet av juli, bara att de har en fantastisk hockeypublik, säger Christian, som även har med sig flickvännen Therese Strömberg och katten Slobban i flyttlasset. Hur trivs du i laget?

– Bara bra, det är härliga grabbar och det var lätt att komma in i laget. Fast Gabriel Karlsson var det ju lite svårt att komma överens med i början, säger Christian med glimten i ögat. Vad tycker du om stan då?

– Jo, den är liten och mysig. Fast jag har egentligen bara hunnit se butikerna och ishallen så jag kan inte säga

så mycket än. Men vi ska nog trivas bra, jag gillar mindre städer. Färjestad är ju en storklubb jämfört med Skellefteå. Känns det som om du gjort ett nerköp?

– Storleksmässigt kanske man kan se det så, men jag ser inget negativt med det. Det ska bli kul att prova på något nytt och vi ska nog kunna sätta Färjestad på plats, säger Christian, som ser en klar skillnad mellan de båda klubbarna. – I Skellefteå har vi tränat mycket hårdare på försäsongen än vad jag är vad vid från Färjestad. Därför har det gått lite trögt på träningsmatcherna, men nu känns det mycket bättre. Vad har du för förväntningar inför säsongen?

– Att vi når slutspel, helt

▼ SKELLEFTE-QUIZ

?

1. Invånare i kommunen? 100 000? (72 000) ✗ 2. Vad heter älven som rinner genom staden? Skellefteälven ✔ 3. Stans näst bästa lag? Finns det nåt annat lag? (Clemensnäs) ✗ 4. Vilken Skelleftefödd spelare har spelat i New Jersey Devils och Vancouver Canucks? Mats Lindgren? (Patrik Sundström) ✗ 5. Vilket år blev AIK SM–mästare? 1943 kanske? (1978) ✗ Totalt: 1/5 klart! För egen del hoppas jag få visa upp min offensiva sida. Det vore kul att få spela lite powerplay. spelar hockey gillar Christian att se film och att fiska, helst med kastspö i stugan utanför Sundsvall. – Det spelar ingen roll vad jag får, bara det är något

NÄR HAN INTE

stort. Fast i sommar har det gått trögt med fisket. Vad skulle du göra om du inte spelade hockey?

– Det vette fasen, jag har ju alltid satsat på hockeyn. Men då skulle jag nog vara hantverkare, typ snickare eller målare. Sådant är kul. Malin Christoffersson 0910-578 56 malin.christoffersson@norran.se

▼ 23. Brad Moran

▼ 24. Tomas Larsson

▼ 26. Anders Söderberg

▼ 27. Martin Lundberg

Född: 790320 i Abbotsford, Kanada. Längd: 180 cm Vikt: 84 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Bugsy Moderklubb: Abbotsford Miners. Övriga klubbar: Calgary Hitman, Syracuse, Columbus Blue Jackets, SCL Tigers, Visp, Vancouver Canucks, Manitoba Moose Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: Manitoba Moose: 74 matcher 77 (22+55) poäng, 44 minuter. Kuriosa: En av anledningarna till att Moran valde AIK var att det är varmare i Skellefteå än i Winnipeg.

Född: 880116 i Skellefteå Längd: 185 cm Vikt: 89 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Lasse Moderklubb: Malå IF Övriga klubbar: Sundsvall Säsonger i AIK: 4:e Statistik i fjol: AIK: 34 matcher 7 (1+6) poäng, 42 minuter. Kuriosa: Fick huvudvärk när han var på Friskis & Svettis på grund av att han hade för mycket att hålla reda på.

Född: 751007 i Örnsköldsvik Längd: 169 cm Vikt: 70 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Antos Moderklubb: Örnsköldsvik SK Övriga klubbar: Husum Säsonger i AIK: 5:e Statistik i fjol: AIK: 54 matcher 46 (21+35) poäng, 12 minuter. Kuriosa: Skjuter enligt sig själv och en ung tysk tekniker i Köln hårdast i laget.

Född: 900607 i Skellefteå. Längd: 184 cm Vikt: 86 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Lumpan Moderklubb: Skellefteå AIK Övriga klubbar: Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: AIK J20: 34 matcher 16 (4+12) poäng, 64 minuter. Kuriosa: Hans framtida mål är att komma till NHL och där ska han radera ut alla Gretzkys rekord.

B


NORRA VÄSTERBOTTEN

13

ELITSERIEN 08/09

SET U H S T E KVALIT JUDER ERB

Succé för hyrenSenior.se Det har gått så bra att vi nästan inte hinner med....

LÖRDAGENS HOCKEYFEST BLEV EN SUCCÉ!

Därför söker vi fler yrkeskunniga medarbetare som vill arbeta tillsammans med oss. Vi är just nu ca 50 personer men har behov främst av duktiga hantverkare som känner att det skulle vara trevligt att göra en liten förlängning av arbetslivet.

hyrenSenior.se – är ett bemanningsföretag med affärsidén att hyra ut kvalificerade seniorer/pensionärer till rätt pris!

Företagare/privatpersoner

Därför erbjuder vi även denna vecka 38:

KÖP EN BEG BIL AV OSS SÅ FÅR DU FÖLJA MED PÅ HOCKEY-VM TILL ÖSTERRIKE OBS! Begränsat antal resor och bilar kvar, först till kvarn....

Välkommen att kontakta oss när ni behöver tillfällig arbetskraft eller om du som senior vill upprätthålla dina kunskaper och vill bli vår nye medarbetare. Gå in på vår hemsida www.hyrensenior.se och anmäl Ditt intresse eller ring Maj-Lis, 0910-133 05, 070-630 11 45 Douglas, 0910-77 54 01, 0706-77 54 06 PS! hyrenSenior finns även i Umeå. DS!

Solbacken, tel 091071 44 00

www.burlinmotor.nu

Alla blir vinnare, senioren, kunden, samhället!

ÖPPETTIDER: Månd-torsd 8–18 fred 8–17 lörd 11–14

B


14

ELITSERIEN 08/09

6

Utländska spelare i truppen i år.

11

NORRA VÄSTERBOTTEN

75

Spelare i laget bakom laget. Tränare och materialförvaltare.

Hockeygud? Brad Moran får bära ett tungt ansvar på sina axlar i vinter. ”Jag försöker att inte tänka på vad andra förväntar sig av mig”, säger han.

Poäng som AIK tog under grundserien i fjol.

Fotomontage: OLA WESTERBERG

Här är Skellefteås nye frälsare SKELLEFTEÅ

För många är Brad Moran den som ska frälsa en stad där hockeyn är den religion som allra flest bekänner sig till. Själv tar hockeyguden uppståndelsen med ro. – Man skulle bli tokig om man tänkte på vad alla förväntade sig.

AIK:S SPELARTRUPP 08/09

Det finns en stad i norra Sverige där ishockeyn är mer än bara underhållning. En stad där hockeyn skapar en identitet, en passion, ett sätt att leva. En stad där det heliga evangeliet är hockeyartiklarna i lokaltidningarna och förbönen handlar om att puckarna ska hamna i rätt målbur. I den staden har Brad Moran landat. Och av många spås han vara den frälsare som så många har väntat på. – Jag tänker inte så mycket på det. Jag är van från att ha den här pressen på mig där hemma. Det gäller bara att prestera varje dag och att fokusera på det, säger kana-

densaren Moran, som närmast kommer från spel i AHL och Manitoba Moose, där han stod för 77 (22+55) poäng på 74 matcher förra säsongen. Ett facit som har fått många Skellefteå AIK-evangelister att drömma om en ny frälsare och en ny storhetstid. – Jag försöker att inte tänka på vad andra förväntar sig av mig. Visst sätter jag press på mig själv, men man skulle bli tokig om man bara oroade sig för vad andra hoppas. något av en matchvinnare som trivs

SAMTIDIGT ÄR MORAN

under sådana förutsättningar. – Jag har inte emot att ha lite press på mig. Det är ofta under press som man presterar som allra bäst. Och faller man för trycket så är det bara att komma tillbaka. kallas av en del för hockeytemplet. Det är här stadens evengelium sprids, och det är här åhörarna bekänner sin tro. Men för Brad Moran har religion aldrig varit en stor del av hans liv. – Det är inte riktigt min grej. Det är inte så att jag går i kyrkan på söndagar. Då är jag bara hemma och tar det lugnt med min fru. Religion är inte så stort hemma i Kanada. Inte som i USA. I stället är Morans livsfilosofi enkel. Här finns inget behov för några heliga skrifter. – Allt händer av en anledning, men du kan påverka SKELLEFTEÅ KRAFT ARENA

det. Det som händer, det händer, men du kan påverka vilken riktning ditt liv tar. Inte heller skrock och vidskeplighet är kanadickens grej. – Jag gör väl en del saker före en match, som när jag äter och så. Men jag har inga galna rutiner som jag måste följa. MORAN fotograferas framför Landsförsamlingens kyrka i Skellefteå. En plats där många kan finna ett lugn, som kan vara svårt att hitta i ett hockeytempel, där adrenalinen pumpar och känslorna svallar. Moran har hittat andra ställen att hitta lugnet. Platser där han kan samla kraft inför kommande utmaningar. – Jag sitter hemma och tar det lugnt. Kanske tittar på älven, som rinner förbi utanför där vi bor. När man spelar hockey måste man hitta ställen av lugn, både på och

BRAD

▼ SKELLEFTE-QUIZ

?

1. Invånare i kommunen? 75 000 (72 000) ✔ 2. Vad heter älven som rinner genom staden? ”No idea” (Skellefteälven) ✗ 3. Stans näst bästa lag? – (Clemensnäs) ✗ 4. Vilken Skelleftefödd spelare har spelat i New Jersey Devils och Vancouver Canucks? - (Patrik Sundström) ✗ 5. Vilket år blev AIK SM–mästare? 1987 (1978) ✗ Totalt: 1/5 utanför isen. Det kan vara på en buss, i ett hotellrum. Snart är dock lugnet över. Staden Skellefteå, som var större än vad han hade trott och tilltalar med sitt lugn, har börjat sjuda. Elitseriepremiären står runt dörren och även den rutinerade 29-åringen börjar få lite puls. – Jag ser verkligen fram emot det, det är roligt när det riktigt blir på allvar. Vilket intryck har du fått av elitserien än så länge?

– Om man ser på de matcher

vi har spelat än så länge så är det en bra liga. Det verkar vara jämnt och man kan vinna vilken kväll som helst. Hur står sig Skellefteå AIK i konkurrensen?

– Vi är lika bra som vilket annat lag som helst i den här ligan. Brad Moran har talat. Återstår att se om han är den stora frälsaren som så många väntar på. Om hans ord blir en hel stads lag. Elin Ala 0910-57 853 elin.ala@norran.se

▼ 28. Erik Karlberg

▼ 29. Christoffer Norgren

▼ 30. Nicklas Dahlberg

▼ 41. Mathias Månsson

Född: 880505 i Malmö. Längd: 180 cm Vikt: 86 kg Skjuter: Höger Smeknamn: Kabben Moderklubb: Tyringe Övriga klubbar: Piteå Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: AIK J20: 38 matcher 39 (20+19) poäng, 28 minuter. Kuriosa: Är rädd för nålstick och badar gärna vid Gullsand.

Född: 740702 i Nordmaling Längd: 187 cm Vikt: 92 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Chucken Moderklubb: Nordmalings IF Övriga klubbar: Björklöven, Tegs SK, Husum, Västervik, Arboga, Mora, Linköping, Bakersfield Condors, Straubing Tigers Säsonger i AIK: 2:a Statistik i fjol: AIK: 54 matcher 6 (0+6) poäng, 63 minuter. Kuriosa: Smeknamnet ”Chucken” kommer från det liknande utseendet med skådespelaren Chuck Norris.

Född: 850420 i Danderyd Längd: 180 cm Vikt: 85 kg Plockar: Vänster Smeknamn: Pumba eller Trollet Moderklubb: Vallentuna Övriga klubbar: Sundsvall Hockey Säsonger i AIK: 4:e Statistik i fjol: AIK: Insläppta mål: 2.19 mål/match. Räddningsprocent: 91.20 Kuriosa: Rykten säger att Tomas Larsson tror att om Pumba får en son blir det ett troll.

Född: 810920 i Gävle Längd: 188 cm Vikt: 91 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Mossa Moderklubb: Njurunda. Övriga klubbar: Rögle, Bofors, Brynäs. Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: 46 matcher 29 (8+21) poäng, 79 minuter. Kuriosa: När Månsson var i Skellefteå och skrev kontrakt gömdes han undan av sportchefen Lasse Johansson när en frustande journalist letade honom.

B


15

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOTTEN

FISK KÖTT SOPPA PASTA SALLAD VEGETARISKT HUSMANS BAGUETTER

Stans största utbud av färdiga luncher Dagens fisk

Dagens kött

Grillat kött

Grillad fisk

Vegetarisk pasta

inkl tillbehör

inkl tillbehör

hg

Dagens Vego

8:90

hg

8:90

hg

6:90

Salladsbuffé Grillad lax minst 3 varianter

med Skagenröra

Spagetti

Kycklingpasta

med köttfärssås

Gourmetbuffé

Exotisk fat, 90:Rostbiff, 2 sorters ostar, minst 6 olika exotiska frukter, potatissallad och bröd.

Inkokt lax, skinka, rostbiff, räkor, ren-stek, laxtårtor, ägg, mimosa- och potatissallad, ost, bröd, frukt.

Exotisk fat ”De luxe” 130:-

Mexikansk Tacobuffé

Rostbiff, skinka, gravad lax, 3 olika ostar, minst 7 olika exotiska frukter, potatissallad, kex, inlagd vitlök och bröd.

100:-

NYHET!

135:-

NYHET!

Kyckling Fajita, tacofärs, grönsaker, salsa, guacamole, ost, lök, Tortillabröd och Nachochpis.

Västerbottensbuffé 115:Västerbottenspaj, grönsallad, rökt ren-stek, pepparrotsgrädde, gravad och kallrökt lax, ljusugnsbröd och Västerbottens-ost

Korv- och ostbricka 65:Plockmat med ostar, korvar och grönsaker

Italiensk buffé 115:Pastasallad, sallad caprese, italienska charkdelikatesser och inläggningar, grönsallad, melon, druvor och bröd

inkl tillbehör

hg

8:90

Köttgryta ris Drumsticks med

– och massor av andra goda varianter.

21

För minst 6 personer. Beställ minst 3 dagar i förväg. Tel 0910-380 70.

Charkdelikatesser och inläggningar Grekisk sallad med tsatsiki Baguetter och dessertostar

Grillad kycklingfilé

Öppet alla dagar till kl

Kalla bufféer

Grekisk buffé 140:-

Dagens kyckling

Lördag kl 12-17

Grillbuffé Kycklingfilé Laxfilé Fläskfilé med potatisgratäng, bearnaisesås, hg

8:90 Välkommen in!

B


16

ELITSERIEN 08/09

4

Spelare födda i Skellefteå. Ericsson, Lundberg, Larsson och Forssell.

1979

NORRA VÄSTERBOTTEN

5 386

Året alla tre transatlanter i truppen föddes.

Snittet i Skellefteå Kraft Arena i fjol.

”Säckens” två ansikten SKELLEFTEÅ

Tillbaka i Norrland. Större delen av sitt vuxna liv har Hans Särkijärvi bott i Stockholm. Men någon 08 har han inte blivit – glöm det. – Jag bodde ändå mina arton första år i Kiruna och nog präglades jag starkt av det, säger AIK:s nye tränare. 51-årige Hans Särkijärvi har flyttat tillbaka till Norrland, även om det fortfarande är en bra bit till malmfälten. Totalt har AIK:s tränare bott i Stockholm i över tre decennier, men någonstans har han alltid känt en längtan att flytta norrut. I slutet av 80-talet var han på väg att lämna huvudstaden för att komma närmare födelseorten, Kiruna. Flyttlasset bar till ångermanländska Sollefteå. – Det var hemlängtan som gjorde att jag och familjen flyttade. Men det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss och flyttade tillbaka till Stockholm efter ett år. SÄRKIJÄRVI, eller ”Säcken” som han kallas, var då på väg att trappa ned en lång och framgångsrik hockeykarriär. Hockeyfostran fick AIK:s nye tränare, som så många andra framgångsrika spelare, i plantskolan Kiruna. Hela hans uppväxt präglades av hockey. När Säcken inte spelade och tränade, åkte han gärna i väg och tittade på stjärnorna som spelade i Alaget. Förhoppningen var alltid att få en klubba. – Jag fick faktiskt en klubba av Stig Salming, men ingen av Börje. Men min stora idol var Tord Lundström. Säcken kom dock att lämna Kiruna ganska tidigt, för att satsa vidare söderut. Trots att han hade två år kvar som junior, packade han sina väskor och flyttade till Stockholm och Djurgården. Året var 1975. – Precis som för nästan alla andra lockade elitserien, som startade samma år som jag flyttade dit. Säcken tog chansen direkt och gjorde sig snabbt känd som en riktigt tuff – och riktigt elak spelare.

Du ansågs vara ett ”generalsvin” som spelare?

AIK:S SPELARTRUPP 08/09

– Jag tog mig fram ganska bra och skydde inga medel för att ta mig förbi en spelare. Men jag gjorde en del poäng också. Jag var på jobbet varje dag när det gällde hockey och var en hårt arbetande spelare. ”Säcken” var en spelare du helst ville ha i ditt eget lag. Under ett derby i slutet på 80talet, när Djurgården mötte AIK höll det på att eskalera rejält. Djurgården ledde matchen, men i slutet spearade ”Säcken” AIK:s back Mats Rasmusson. En händelse som fick mycket uppmärksamhet.

Fotomontage: OLA WESTERBERG

Vinnarskalle. För Skellefteås nye tränare Hans Särkijärvi existerar bara en sak. ”Jag vill vinna”, säger han. AIK:s fans var inte glada och Säcken hittade bilen nedsprayad. – De hade målat bilen gul och svart, som Skellefteås färger. Kraften var stark och temperamentet var hett. Säcken personifierade uttrycket ”vinnarskalle”, med två SM-guld och en VM-turnering som främsta meriter. 1983 vann Säcken guld med Djurgården och 1985 med Södertälje. Den aktiva karriären avslutade säsong 90-91, med spel i division 1 i Lidingö. Du ger inte intrycket av att ha samma temperament nu?

– I mitt jobb som ledare är det viktigt att hålla kontroll på humöret. Det går inte att tappa humöret när man samtidigt ska jobba och hålla koll på 25 andra personer. AIK:s nye tränare är inte de stora ordens man och gör inga kontroversiella uttalanden. Han håller en form av norrländskt lugn, utan någon extravagans. – Jag ser mig inte som medialt attraktiv. Jag fokuserar helt och hållet på laget och koncentrerar mig på vad jag göra där.

Som tränare är Särkijärvi nästan lika komplex som hela sporten ishockey. Att placera honom i ett fack är omöjligt. Likt kameleonten handlar han utifrån lag, situation och plats. Den enda regeln som finns är – att vinna. För att beskriva dig som tränare, vill du vinna med 6–5 eller 2–1?

– Det finns svagheter i båda matcherna du nämner. Den ena är det svagt försvar, den andra svagt anfall. Efter två lyckosamma år som huvudansvarig tränare i

?

▼ SKELLEFTE-QUIZ

1. Invånare i kommunen? 72 000 ✔ 2. Vad heter älven som rinner genom staden? Skellefteälven ✔ 3. Stans näst bästa lag? Clemensnäs ✔ 4. Vilken Skelleftefödd spelare har spelat i New Jersey Devils och Vancouver Canucks? Kan det vara Mats, nej. X:et? (Patrik Sundström) ✗ 5. Vilket år blev AIK SM–mästare? 1978 ✔ Totalt: 4/5 Djurgården, har han uppdraget att göra Skellefteå AIK bättre. Och prognosen ser väldigt lovande ut efter försä-

songen, där han har radat upp vinster. Adam Savonen 0910-578 52 adam.savonen@norran.se

▼ 44. Tim Erixon

▼ 49. Gabriel Karlsson

▼ 58. Jyri Marttinen

▼ 82. Christian Söderström

Född: 19910224 i Portchester, USA Längd: 187 cm Vikt: 86 kg Skjuter: vänster Smeknamn: Lill X-et Moderklubb: Skellefteå AIK Övriga klubbar: Säsonger i AIK: 1:a Statistik i fjol: AIK J20: 28 matcher, 14 (3+11) 78 minuter. Kuriosa: AIK-legendaren Janne "X-et" Erixons son satte sitt första mål i A-laget hemma mot Björklöven.

Född: 800122 i Borlänge. Längd: 186 cm Vikt: 93 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Gabbe Moderklubb: Borlänge HC Övriga klubbar: HV71, Ässet, Södertälje, Leksand. Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: Leksand: 44 matcher 45 (11+34) poäng, 22 minuter. Kuriosa: Kallades Concusion-Karlsson i HV 71 efter en svår hjärnskakning.

Född: 820901 i Jyväskylä Längd: 182 cm Vikt: 89 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Jyssi eller Sacko Moderklubb: JYP Jyväskyla? Övriga klubbar: Malmö, Timrå. Säsonger i AIK: 2 Statistik i fjol: AIK: 36 matcher 16 (6+10) poäng, 71 minuter. Kuriosa: Gillar att åka skidor bakom sina hundar Benni, Nekku och minstingen Hero.

Född: 801013 i Sundsvall. Längd: 183 cm Vikt: 80 kg Skjuter: Vänster Smeknamn: Chrippe Moderklubb: Timrå Övriga klubbar: Färjestad. Säsonger i AIK: 1 Statistik i fjol: Färjestad: 45 matcher 16 (10+6) poäng, 24 minuter. Kuriosa: Har en gång förlorat en spänsttävling mot Stefan Holm. Föga överraskande.

B


Elitserien 08/09 från A B

17

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOTTEN

IK:s fans – bäst i elitserien i fjol. Och naturligtvis även i år.

A–Ö

uttending – en av de fulaste sakerna som kommer att ske i årets elitserie.

Mattias Weinhandl.

S

pelarflykt – luckan efter profiler som Ledin, Hörnqvist, Weinhandl och Mårtensson ska fyllas.

Chris och Cam Abbott.

C

-brothers – tvillingbröderna Cam och Chris kan bli intressanta att följa i Rögle med tanke på de 140 poäng och 313 utvisningsminuter de två samlade ihop till under sin säsong i den norska ligan.

Jan Hlavac.

J K L

an Hlavac – den svindyra tjeckiska forwarden som ska ordna SM-guldet till Linköping.

ung Kenny – äntligen är världens bästa back tillbaka i elitserien.

eftare – vanligare än rightare. Men inte lika värdefulla.

T U V

re Kronor – eller var det bara två? Länge sedan detta varumärke var så devalverat.

ndanflykter – känns fraser som ”vi hade inte det rätta flytet” eller ”jag är inte nöjd med domarens insats” bekanta? em vinner SM-guld? – De flesta tror på Linköping i år.

Marcus Ragnarsson .

M D

arcus Ragnarsson – Djurgårdens NHL-veteran som vi trodde skulle lägga av efter Almtuna.

omare – fyra för dyrt och tre är för få. Tre och en halv då?

South Park–Kenny.

Janne Niskala.

Erik Forssell och Erik Andersson.

E F G H

rik och Erik – Lövenexporterna som båda gjorde succé i fjol.

loppar – några spelare får säkerligen respass innan säsongen är över. Bland annat Novak ifjol.

N O

ej, njet, no – Ingen Niskala, ingen Niinimaa. Ingen sistaback kom in innan start.

täckt – när det blir mörkt i vinter. Då kommer många att ligga sömnlösa. Varför? Jo, det kommer en kvalserie i vår.

W X Y

ho killed Kenny? – hur länge är Kenny Jönsson skadefri och håller skutan Rögle upprätt?

treme home makeover – Rögles nygamla arena har det mesta som den gamla inte hade.

nglingarna – det är i år spelare som David Rundblad, Kristofer Berglund och Magnus Pääjärvi Svensson ska slå igenom på allvar.

reken – Niko Dimitrakos kan bli en stor underhållare i vinterns elitserie.

otet från öst – ryska ligans rubelbuntar är svåra att tävla emot.

Zuccarello.

Z Å Ä Ö

uccarello Aasen – Modos nyförvärv som kan komma att framstå som en riktigt bra Norge-historia.

erra Johnsson – eller var det Johansson?

I

smaskin – Tråkig att se på. Men utan den så sänks prestationer och kvalitet ordentligt. Så kör hårt, Johan, Peder och Per med flera.

P Q R

uinn Hancock – nyttig ifjol. Ratad i år. Av Södertälje.

oger och Roger – tränarduon som ska rädda Luleå från undergång.

ldermän – Ronnie Sundin och Per Gustafsson, båda 38, kunde vara farsa till många av årets elitseriespelare. Till NHL:s 46-årige Chris Chelios har de dock en bra bit kvar. ngelholm – en stad som de flesta elitseriespelarna inte längtar till. Aldrig enkelt att möta en nykomling.

desmatcher – en sliten klyscha som säkerligen kommer att leva upp till sitt namn när grundserien ska till att avgöras.

B


18

ELITSERIEN 08/09

Luleå

Truppen

MERITER SM-guld: 1 Senast: 1996 Säsonger i elitserien: 24 LAGFAKTA Tränare: Roger Rönnberg/Roger Kyrö Arena: Coop Arena Publikkapacitet: 5 600 Web: www.luleahockey.se 12 Odds: 80,00 1 Slutspel Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1 5

5

5 7

10 Div 1

7

7 10

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Lubos Bartecko (16+21) 37 poäng

Målvakter Mattias Modig Gusten Törnqvist Backar Kristofer Berglund (ny från Björklöven) Johan Ejdepalm Anders Grönlund (ny från Pierre Johnsson (ny från Mora) Jaroslav Obsut Robin Olsson Radek Phillipp (ny från Salavat Yulaev) Jan Sandström Fredrik Styrman (ny från juniorlaget) Forwards Jonas Almtorp (ny från Springfield Falcons) Lubos Bartecko Anders Burström Martin Chabada Johan Harju Mats Lavander Mikael Lidhammar Viktor Lindgren Robin Lindqvist Emil Lundberg Tommi Miettinen Marko Mäkinen (ny från Innsbruck)

Tre stjärnor

Gusten Törnqvist.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Martin Chabada

”Talangen som stannade har verktygslådan full”

”Spelbegåvning som är en av elitseriens bästa spelare”

”Tuff, men ändå väldigt spelskickligt anfallsvapen”

(Luleås backklippa Janne Sandström berömmer sin kollega)

Målvakter Karol Krizan Nicklas Svedberg Michal Zajkowski

12

Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1

3

5

Div 1

Lubos Bartecko

Truppen

MERITER SM-guld: 2 Senast: 2007 Säsonger i elitserien: 32 LAGFAKTA Tränare: Harri Rindell Arena: Swebank Arena Publikkapacitet: 7 600 Web: www.modohockey.se Odds: 5,00 1 Slutspel

10

Johan Harju

Vi har massor av talang i laget, Kristofer Berglund kan bli en sensation.

MoDo

7

NORRA VÄSTERBOTTEN

6

3

6

8

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Andreas Salomonsson (15+28) 43 p.

Backar Pierre Hedin Victor Hedman Per Hållberg Hans Jonsson Mikko Kurvinen (ny från Mora) Mattias Timander Tommy Wargh Jens Westin Forwards Thomas Enström Tobias Forsberg Andreas Molinder Andras Salomonsson Per-Åge Skröder Ville Snellman (ny från Saipa) Oscar Steen Niklas Sundström Per Svartvadet Marco Tuokko (ny från Mora) Fredrik Warg Magnus Wernblom Patrick Yetman Mats Zuccarello Aasen (ny från Frisk Asker)

Tre stjärnor Fredrik Warg. Karol Krizan ”Målvaktsfantom som kan spika igen totalt”

Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Per Svartvadet

Magnus Wernblom

”Superklok ledartyp med massor av rutin”

”Bästa målskytt i powerplay år efter år. Säkert i år också”

Han har inga bra händer men hjärtat är stort.

(Modos tränare Harri Rindell om nyförvärvet Marco Tuokko)

Rögle

Truppen

MERITER SM-guld: 0 Bäst: 3:a (94) Säsonger i elitserien: 4 LAGFAKTA Tränare: Peter Johansson Arena: Lindab Arena Publikkapacitet: 5 500 Web: www.roglebk.nu Odds: 200,00 1 Slutspel

Målvakter Jere Mylliniemi (ny från Luleå) Christopher Nilstorp

12

Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1 5

10

I 2

I 6

ING ML O K NY I I I I 4 4 2 3

Div 1

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 Bästa poänggörare 07/08: Jakob Johansson (12+41) 53 p.

Backar Mads Bödker Stefan Erkgärds Daniel Johansson (ny från Adler Mannheim) Kenny Jönsson Mathias Porseland (ny från Bofors) Mathias Sjöberg Daniel Sondell Sebastian Ström Forwards Cam Abbott (ny från Frisk Asker) Chris Abbott (ny från Frisk Asker) Richard Demén-Willaume Tommy Enström Mikael Gath Peter Högardh (ny från Duisburg Jakob Johansson Sebastian Karlsson (ny från Brynäs) Mario Kempe (ny från St.Johns Fog Devils) Peter Lorentzon Christofer Löfberg Andrée Persson Johannes Salomonsson Mattias Sjögren Mathias Tjärnqvist (ny från Phoenix Coyotes)

Tre stjärnor

Kenny Jönsson.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Kenny Jönsson

Mathias Tjärnqvist

Peter Högardh

”En av världens bästa backar som tog upp laget till i år”

”NHL-kämpe som återvände och blir nyttig”

”Underskattad spelare med brokig karriär bakom sig”

Vi har en bra mix på backsidan, inget lag är starkare än dess svagaste länk. (Rögles stjärna Kenny Jönsson tonar ned sin egen roll)

B


19

ELITSERIEN 07/08

Skellefteå MERITER SM-guld: 1 Senast: 1978 Säsonger i elitserien: 16 LAGFAKTA Tränare: Hans Särkijärvi Arena: Skellefteå Kraft Arena Publikkapacitet: 6 001 Web: www.skellefteaaik.se Odds: 80,00 1 Slutspel

Målvakter Nicklas Dahlberg Andreas Hadelöv

Backar Erik Andersson Fredrik Lindgren Jyri Marttinen Christoffer Norgren David Rundblad (ny från juniorlaget) Pavel Skrbek (ny från Luleå) Tobias Viklund

12

Forwards Niko Dimitrakos (ny från Binghampton) Jimmie Ericsson Erik Forssell Erik Karlberg Gabriel Karlsson (ny från Leksand) Kimmo Koskenkorva Fredrik Krekula Tomas Larsson Martin Lundberg (ny från juniorlaget) Kent McDonell Brad Moran (ny från Manitoba Moose) Mathias Månsson (ny från Brynäs) Jyri Marttinen. Anders Söderberg Christian Söderström (ny från Färjestad)

Guld Final Semi Kvart

Seriespel 1 5

10

8 I 2

I 1

I 2

I 2

Truppen

11

Div 1

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 Bästa poänggörare 07/08: Anders Söderberg (21+25) 46 p.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Ladbrokes mfl

Tre stjärnor

Anders Söderberg

Niko Dimitrakos

Mathias Månsson

”Målskytt, framspelare och tekniker med grym fart”

”En gudabenåvad tekniker som vet var målet finns”

”Tung, stark målskytt som gör nytta framför mål”

David Rundblad är en av de mest tekniska jag spelat med. (Målvakten Andreas Hadelöv berömmer backrookien)

Södertälje

Truppen

Målvakter Björn Bjurling Pontus Sjögren (ny från Huddinge)

MERITER SM-guld: 7 Senast: 1985 Säsonger i elitserien: 20 LAGFAKTA Tränare: Leif Strömberg Arena: AXA Sports Center Publikkapacitet: 6 130 Web: www.sodertaljesk.se Odds: 22,00 1 Slutspel

Backar Stefan Bemström Andre Benoit (ny från Tappara) Topi Jaakola (ny från Kärpät) Daniel Josefson Kristian Kudroc Daniel Ljungkvist Jens Olsson Martin Richter Fredrik Sonntag

12

Guld Final Semi Kvart

Forwards Fredric Andersson Jörgen Bemström Robert Carlsson Martin Cibak Daniel Despotovic (ny från juniorlaget) Stefan Gråhns Per Hallin Hannes Hyvönen (ny från Kärpät) Linus Klasen Jason Morgan (ny från Hershey Bears) Stefan Pettersson Dragan Umicevic Linus Videll

Seriespel 1 5

9

9

8 11

10 Div 1

9 I 1

02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Petri Pakaslahti (14+20) 34 poäng

Tre stjärnor

Dragan Umicevic.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Ladbrokes mfl

” Timrå

10 Div 1

Hannes Hyvönen

”En av elitseriens största överraskningar i fjol”

”Nybliven landslagsmålvakt som blommade i fjol”

”Finländare som har en kraftig bössa som vapen”

Vi säger inte bara att vi ska jobba, vi gör det också. (Södertäljes tränare Leif ”Strumpan” Strömberg)

Målvakter Johan Backlund Magnus Åkerlund Backar Sebastian Erixon Robin Jonsson Mikko Lehtonen (ny från Kärpät) Eric Moe Kimmo Lotvonen Dennis Persson (ny från Buffalo Sabres) Tomas Skogs (ny från Mora) Pär Styf

12

Guld Final Semi Kvart

5

Björn Bjurling

Truppen

MERITER SM-guld: 0 Bäst: 3:a (05) Säsonger i elitserien: 11 LAGFAKTA Tränare: Charles Berglund Arena: E.ON Arena Publikkapacitet: 5 800 Web: www.timraik.nu Odds: 10,00 1 Slutspel

Seriespel 1 3

Linus Videll

Forwards Johan Andersson Erik Andersson Anton Axelsson Jonathan Hedström Fredrik Hynning Anton Lander Toni Mäkiaho (ny från Fribourg-Gottéron) Mika Pyörälä Timo Pärssinen Magnus Pääjärvi-Svensson Jesper Samuelsson (ny från Vita Hästen) Oscar Sundh Björn Svensson Petr Tenkrat Tom Wandell (ny från Iowa Stars)

3 5

6

5

9 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08

Bästa poänggörare 07/08: Riku Hahl (10+31) 41 p.

Tre stjärnor

Robin Jonsson.

Källa: Svenska ishockyförbundet, Expekt mfl

Jonathan Hedström

Mika Pyörälä

Timo Pärssinen

”Spelar alltid med hjärtat och är otroligt värdefull i Timrå”

”Målskytt som har fart, teknik och spelsinne”

”Klok center som fick fjolårssäsongen förstörd av skador”

Jag måste ge Jonte Hedström en del tekningslektioner nu när han ska spela center. (Timrås tränare Challe Berglund om Jonte i ny roll)

B


Y

20

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOTTEN

Så spelas elitserien Måndag 2008-09-15 19:00 HV71–Frölunda Torsdag 2008-09-18 19:00 Skellefteå–Rögle 19:00 Timrå–HV71 19:00 Brynäs–Färjestad 19:00 Djurgården–Luleå Hovet 19:00 Södertälje–Frölunda 19:00 Linköping–MODO Lördag 2008-09-20 16:00 Luleå–Skellefteå

Lördag 2008-09-27 16:00 Luleå–HV71 16:00 Skellefteå–Södertälje 16:00 MODO–Djurgården 16:00 Rögle–Brynäs 16:00 Linköping–Timrå 18.30 Färjestad–Frölunda Måndag 2008-09-29 19:00 HV71–Linköping 19:00 Frölunda–Rögle 19:00 Brynäs–MODO Tisdag 2008-09-30 19:00 Timrå–Luleå 19:00 Djurgården–Skellefteå

Hem för ”Säcken”

Derbyn mellan AIK och Luleå 20 september: Luleå-Skellefteå AIK, 18 oktober: Skellefteå AIK–Luleå, 9 december: Luleå–Skellefteå AIK, 3 januari: Skellefteå AIK–Luleå 20 februari: Luleå–Skellefteå AIK

Skellefteå AIK:s tränare Hans Särkijärvi åker tillbaka till Hovet för match mot sitt gamla lag Djurgården. 19:00 Södertälje–Färjestad Torsdag 2008-10-02 19:00 Luleå–Brynäs 19:00 Skellefteå–Färjestad

16:00 MODO–Södertälje 16:00 Frölunda–Linköping 18.30 Rögle–Färjestad

Måndag 2008-09-22 19:00 Timrå–Frölunda 19:00 Skellefteå–Linköping 19:00 Färjestad–Luleå

Torsdag 2008-09-25 19:00 Luleå–Rögle 19:00 Brynäs–Timrå 19:00 Djurgården–Färjestad 19:00 Linköping–Södertälje 19:00 HV71–Skellefteå 19:00 Frölunda–MODO

Söndag 2008-10-05 16:00 Frölunda–Skellefteå Måndag 2008-10-06 19:00 Linköping–Luleå Tisdag 2008-10-07 19:00 Djurgården–Timrå Torsdag 2008-10-09 19:00 Luleå–Frölunda 19:00 Skellefteå–Brynäs 19:00 MODO–HV71 19:00 Rögle–Djurgården 19:00 Södertälje–Timrå 19:00 Färjestad–Linköping Lördag 2008-10-11 16:00 Skellefteå–MODO 16:00 Brynäs–Södertälje 16:00 Djurgården–Frölunda 16:00 HV71–Rögle 18.30 Timrå–Färjestad Måndag 2008-10-13 19:00 Timrå–Skellefteå 19:00 Södertälje–Djurgården 19:00 Frölunda–Brynäs Tisdag 2008-10-14 19:00 MODO–Luleå 19:00 Rögle–Linköping 19:00 Färjestad–HV71

Söndag 2008-09-21 17:00 HV71–Brynäs

Tisdag 2008-09-23 19:00 Rögle–MODO 19:00 Brynäs–Djurgården 19:00 Södertälje–HV71

Lördag 2008-10-04 16:00 Timrå–Rögle 16:00 Södertälje–Luleå 16:00 Färjestad–MODO 17:00 HV71–Djurgården 18.30 Brynäs–Linköping

Perra dyker upp Förre Skellefteå AIK-tränaren Perra Johnsson kommer tillbaka till Skellefteå Kraft Arena. Detta tillsammans med en annan AIK-bekant, Tommy Samuelsson. 19:00 MODO–Timrå 19:00 Rögle–Södertälje 19:00 Linköping–Djurgården

Torsdag 2008-10-16 19:00 Luleå–Södertälje 19:00 MODO–Frölunda 19:00 Brynäs–Skellefteå 19:00 Djurgården–Rögle 19:00 Linköping–Färjestad 19:00 HV71–Timrå Lördag 2008-10-18 16:00 Rögle–Timrå 16:00 Djurgården–Linköping 16:00 Södertälje–MODO 16:00 Färjestad–Brynäs 16:00 Frölunda–HV71 18.30 Skellefteå–Luleå

Tisdag 2008-10-21 19:00 Frölunda–Färjestad 19:00 HV71–Djurgården

08/09

Torsdag 2008-10-23 19:00 Luleå–Djurgården 19:00 MODO–Linköping 19:00 Timrå–Brynäs 19:00 Rögle–Skellefteå 19:00 HV71–Södertälje Lördag 2008-10-25 16:00 Timrå–Djurgården 16:00 Brynäs–Luleå 16:00 Färjestad–Rögle 16:00 Linköping–Frölunda 18.30 HV71–MODO 18.30 Södertälje–Skellefteå AXA Sports Center Måndag 2008-10-27 19:00 Luleå–Färjestad 19:00 Linköping–HV71 19:00 Rögle–Frölunda Tisdag 2008-10-28 19:00 Skellefteå–Timrå 19:00 MODO–Brynäs 19:00 Djurgården–Södertälje

Tisdag 2008-11-11 19:00 Djurgården–MODO

Torsdag 2008-11-13 19:00 Luleå–MODO 19:00 Södertälje–Rögle 19:00 Färjestad–Skellefteå 19:00 Linköping–Brynäs 19:00 Frölunda–Timrå Lördag 2008-11-15 16:00 Luleå–Linköping 16:00 Skellefteå–Djurgården 16:00 Färjestad–MODO 16:00 Timrå–Södertälje 16:00 Brynäs–Frölunda 18.30 Rögle–HV71

Måndag 2008-11-24 19:00 Luleå–HV71 19:00 Brynäs–Södertälje 19:00 Djurgården–Timrå Tisdag 2008-11-25 19:00 Skellefteå–Färjestad

Tisdag 2008-11-18 19:00 Djurgården–Brynäs 19:00 Färjestad–Timrå 19:00 HV71–Luleå Torsdag 2008-11-20 19:00 Skellefteå–Linköping

Pontus kommer tillbaka Energispelaren Pontus Petterström lämnade AIK för Linköping. Den här matchen gör han comeback i sin gamla hemmaarena.

Lördag 2008-11-01 16:00 MODO–Rögle 16:00 Södertälje–Brynäs 16:00 HV71–Färjestad 16:00 Djurgården–Frölunda 18.30 Luleå–Timrå

Måndag 2008-11-10 19:00 Linköping–Skellefteå

Rögle–Djurgården Färjestad–Frölunda HV71–Skellefteå Linköping–Timrå

Måndag 2008-11-17 19:00 MODO–Skellefteå 19:00 Linköping–Rögle 19:00 Frölunda–Södertälje

Torsdag 2008-10-30 19:00 Skellefteå–HV71 19:00 Timrå–MODO 19:00 Brynäs–Rögle 19:00 Södertälje–Linköping 19:00 Färjestad–Djurgården 19:00 Frölunda–Luleå

Måndag 2008-11-03 19 19:00 Skellefteå–Frölunda 19 19:00 Timrå–Linköping 19 19:00 Brynäs–HV71 19 19:00 Rögle–Luleå 19 19:00 MODO–Djurgården 19 19:00 Färjestad–Södertälje

16:00 16:00 16:00 18.30

19:00 19:00 19:00 19:00 19:00

Timrå–Luleå Brynäs–Färjestad Rögle–MODO Djurgården–Frölunda Södertälje–HV71

Lördag 2008-11-22 16:00 Luleå–Brynäs 16:00 MODO–Södertälje

Lee Goren tillbaka Fjolårets succéspelare Lee Goren kommer till Skellefteå Kraft Arena som motståndare. ”Jag hoppas att fansen inte buar ut mig”, säger Goren.

19:00 Linköping–MODO 19:00 Frölunda–Rögle Torsdag 2008-11-27 19:00 MODO–Luleå 19:00 Timrå–Skellefteå 19:00 Rögle–Brynäs 19:00 Södertälje–Djurgården 19:00 Färjestad–Linköping 19:00 HV71–Frölunda Lördag 2008-11-29 16:00 Luleå–Rögle 16:00 Skellefteå–Södertälje 16:00 Brynäs–Timrå 16:00 Djurgården–HV71 18.30 MODO–Färjestad

Öppet: Månd-torsd 9–18, fred 9–17, lörd 11–14


Kan du domartecknen? 1

2

Söndag 2008-11-30 16:00 Frölunda–Linköping Måndag 2008-12-01 19:00 Skellefteå–Brynäs 19:00 Södertälje–Färjestad 19:00 HV71–Rögle Tisdag 2008-12-02 19:00 Luleå–Frölunda 19:00 Linköping–Djurgården Torsdag 2008-12-04 19:00 Frölunda–MODO 19:00 Timrå–HV71 19:00 Brynäs–Linköping 19:00 Rögle–Södertälje 19:00 Djurgården–Skellefteå 19:00 Färjestad–Luleå

3

Rätt svar – se nästa sida 4

Fredag 2008-12-26 16:00 Luleå–MODO 16:00 Skellefteå–Timrå 16:00 Djurgården–Rögle 16:00 Linköping–Brynäs 16:00 HV71–Södertälje 16:00 Frölunda–Färjestad Söndag 2008-12-28 16:00 MODO–Frölunda 16:00 Timrå–Linköping 16:00 Brynäs–HV71

Tisdag 2008-12-09 19:00 Luleå–Skellefteå 19:00 Södertälje–Timrå Torsdag 2008-12-11 19:00 Skellefteå–Rögle 19:00 Timrå–Frölunda 19:00 Brynäs–MODO 19:00 Djurgården–Luleå 19:00 Färjestad–HV71 19:00 Linköping–Södertälje Lördag 2008-12-13 16:00 Timrå–Färjestad 16:00 Rögle–Linköping 16:00 Södertälje–Luleå 16:00 Frölunda–Skellefteå 18.30 Brynäs–Djurgården Söndag 2008-12-14 18.30 MODO–HV71 Måndag 2008-12-15 19:00 Linköping–Luleå

5

6

7

16:00 Djurgården–HV71 18.30 Frölunda–Linköping Måndag 2009-01-05 19:00 Luleå–Djurgården 19:00 Skellefteå–Frölunda 19:00 Timrå–MODO 19:00 Rögle–HV71 19:00 Södertälje–Linköping 19:00 Färjestad–Brynäs Torsdag 2009-01-08 19:00 MODO–Rögle 19:00 Brynäs–Luleå 19:00 Färjestad–Skellefteå 19:00 HV71–Timrå Lördag 2009-01-10 16:00 Timrå–Djurgården 16:00 Brynäs–Skellefteå 16:00 Södertälje–MODO 16:00 Linköping–Rögle 18.30 HV71–Färjestad

Lördag 2008-12-06 16:00 Timrå–Rögle 16:00 Djurgården–Färjestad 16:00 Södertälje–Frölunda 16:00 HV71–Brynäs 18.30 Skellefteå–MODO Måndag 2008-12-08 19:00 Frölunda–Brynäs 19:00 Rögle–Färjestad 19:00 HV71–Linköping

21

ELITSERIEN 08/09

NORRA VÄSTERBOTTEN

Måndag 2009-01-12 19:00 MODO–Timrå 19:00 Djurgården–Linköping

Mellandagsrea på bortaplan igen Ifjol handlade det om bortaturné i mellandagarna också. Då i Mora (seger 2–1) och mot Djurgården (förlust 2–3). Nu väntar Södertälje och Linköping. 16:00 Rögle–Luleå 16:00 Södertälje–Skellefteå 16:00 Färjestad–Djurgården Tisdag 2008-12-30 19:00 Luleå–Färjestad 19:00 Brynäs–Rögle 19:00 Djurgården–Södertälje 19:00 Linköping–Skellefteå 19:00 HV71–MODO 19:00 Frölunda–Timrå Lördag 2009-01-03 16:00 Skellefteå–Luleå 16:00 MODO–Färjestad 16:00 Rögle–Timrå 16:00 Södertälje–Brynäs

Tisdag 2009-01-13 19:00 Frölunda–Luleå Torsdag 2009-01-15 19:00 Luleå–Timrå 19:00 Skellefteå–Djurgården 19:00 MODO–Brynäs 19:00 Rögle–Frölunda 19:00 Färjestad–Södertälje 19:00 Linköping–HV71

Lärkings ramsa Fjolårets största förlust kom hemma mot HV 71 i sista kvartsfinalen på hemmaplan. Då vann HV 71 med 7–1 och Christer Lärking fick en egen hejaramsa. Lördag 2009-01-17 16:00 Skellefteå–HV71 16:00 Timrå–Södertälje

9

8

16:00 16:00 16:00 18.30

Brynäs–Frölunda Djurgården–MODO Färjestad–Rögle Luleå–Linköping

10

11

Tisdag 2009-02-17 19:00 MODO–HV71 19:00 Djurgården–Timrå

Torsdag 2009-02-12 19:00 MODO–Skellefteå

Måndag 2009-01-19 19:00 Linköping–Färjestad 19:00 HV71–Luleå

Juniorerna tar över

Tisdag 2009-01-20 19:00 Frölunda–Södertälje

I sista matchen borta mot Modo i fjol så vilade många spelare och juniorerna Tim Erixon, David Rundblad och Marcus Hedström kliver in och gör stora insatser i 0–0 matchen.

Torsdag 2009-01-22 19:00 Timrå–Brynäs 19:00 Södertälje–Rögle 19:00 Frölunda–Djurgården 19:00 Skellefteå–MODO

19:00 19:00 19:00 19:00 19:00

Lördag 2009-01-24 16:00 Luleå–Södertälje 16:00 Rögle–Skellefteå 16:00 Djurgården–Brynäs 16:00 Färjestad–Timrå 16:00 Frölunda–HV71 18.30 MODO–Linköping

Lördag 2009-02-21 16:00 Luleå–HV71 16:00 Skellefteå–Rögle

Bottenstrid Om AIK är inblandad i bottenstriden i det här läget. Ja, då måste man knäcka Kennys Rögle. 16:00 16:00 16:00 18.30

Brynäs–Djurgården Färjestad–MODO Linköping–Frölunda Södertälje–Timrå

Måndag 2009-02-23 19:00 MODO–Luleå 19:00 Timrå–Frölunda 19:00 Rögle–Färjestad

Tisdag 2009-01-27 19:00 Luleå–Frölunda 19:00 Skellefteå–Färjestad 19:00 Timrå–Rögle

Tisdag 2009-02-24 19:00 Djurgården–Skellefteå 19:00 Linköping–Södertälje 19:00 HV71–Brynäs

Torsdag 2009-01-29 19:00 Skellefteå–Brynäs 19:00 MODO–Timrå 19:00 Rögle–Djurgården 19:00 Södertälje–Frölunda 19:00 Färjestad–Luleå 19:00 HV71–Linköping

Märklig match Hemma mot Södertälje så ledde Skellefteå AIK med 2–0 efter första perioden och Södertälje var utspelat. Sedan vände Södertälje och vann med 6–3. En av de märkligaste matcherna i Skellefteå Kraft Arena ifjol.

Lördag 2009-01-31 16:00 Luleå–Brynäs 16:00 Timrå–Färjestad 16:00 Rögle–Södertälje 16:00 Djurgården–HV71 16:00 Frölunda–Skellefteå 18.30 Linköping–MODO

Torsdag 2009-02-26 19:00 Luleå–Skellefteå 19:00 Brynäs–Timrå 19:00 Rögle–Linköping 19:00 Södertälje–Djurgården 19:00 Färjestad–HV71 19:00 Frölunda–MODO Lördag 2009-02-28 18.30 Skellefteå–Linköping 18.30 MODO–Södertälje 18.30 Timrå–Luleå 18.30 Brynäs–Färjestad

Måndag 2009-02-16 19:00 Luleå–Rögle 19:00 Skellefteå–Södertälje 19:00 Färjestad–Linköping

Tisdag 2009-02-10 19:00 Frölunda–Brynäs

” 2008 io 9/ b a m ”Hem

Torsdag 2009-02-19 19:00 Timrå–Skellefteå 19:00 Brynäs–Södertälje 19:00 Rögle–MODO 19:00 Djurgården–Färjestad 19:00 Linköping–Luleå 19:00 HV71–Frölunda

Timrå–HV71 Brynäs–Linköping Djurgården–Luleå Södertälje–Färjestad Frölunda–Rögle

Lördag 2009-02-14 16:00 Rögle–Brynäs 16:00 Södertälje–Luleå 16:00 Linköping–Timrå 16:00 HV71–Skellefteå 18.30 Färjestad–Frölunda

Måndag 2009-01-26 19:00 Brynäs–MODO 19:00 Södertälje–HV71 19:00 Linköping–Djurgården

12

EXTRA SVART

De gör världens bästa teveapparater och med PDP-LX5090 och LX6090 slår Pioneer nya kontrastrekord.

”VÄRLDENS BÄSTA TV!”

”VÄRLDENS BÄSTA TV!”

PIONEER LX5090

PIONEER LX6090

HD ready 1080p KURO Platt-TV. Med fem gånger djupare svärta än den prisvinnande föregångaren kallad KURO.

HD ready 1080p KURO Platt-TV. Med fem gånger djupare svärta än den prisvinnande föregångaren kallad KURO.

Pris från

29.900:-

Pris från

54.900:-

Harman Kardon AVR 132 DVD 27 HKTS 7 DD/DTS reciever, 5x30 Watt 25A, 2x40w (stereo). DVD/CD med hög prestanda på bild och ljud. HKTS 7 är ett bra paket för 5.1-ljud och musik. .

7.988:-

Harman Kardon AVR 247 DVD 37 HKTS 11 DD/DTS reciever, 7x50 Watt 35A, 2x65w (stereo). CD/DVD Audio, HDMI, spelar DIVX och DVDR+/-, MPEG, JPEG, MP3, WMA. HKTS 11 är ett bra paket för 5.1-ljud och musik.

10.988:-

AKG 910 Trådlösa hörlurar. (1000:-)

588:Pro-Ject Phono Box II Grammonfonförstärkare med USB-utgång.

1.300:KÖP NU – BETALA RÄNTEFRITT PÅ ETT ÅR! Mer info i butiken eller på www.ljudshopen.se

Pro-Ject Debut III Världens mest sålda skivspelare

2.600:-

Ljudshopen NORD Fråga oss om räntefritt!

Nyg 61 • Tel 0910-136 00 • www.ljudshopen.se Vi utför även monteringar.

N


22

ELITSERIEN 08/09

NV:s femma tippar

NORRA VÄSTERBOTTEN

08/09 ▼ Elin Ala 25 år SVT. NSD, Värmlands Folkblad, Expressen. 1. Lätt rastlös och adrenalinberoende, älskar när det hettar till. Var som 8-9-åring helt inställd på att bli hockeymålvakt i elitserien, precis som stora idolen Tommy Söderström.

▼ Malin Christoffersson 29 år. Norra Västerbotten. Dagbladet, NSD, TV4, SVT. Säsonger i klubben: 3 Noggrann och effektiv på samma gång. Målskytt för Kågeskolan i skol-DM i ishockey på 90-talet.

Tippar 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Tippar 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Linköping Färjestad Frölunda Djurgården Hv71 Modo

7. Skellefteå 8. Södertälje 9. Timrå 10. Luleå 11. Brynäs 12. Rögle

Frölunda Linköping HV71 Färjestad Modo Djurgården

7. Skellefteå 8. Södertälje 9. Timrå 10. Rögle 11. Luleå 12. Brynäs

▼ Roger Lindström 55 år. Norra Västerbotten. Västerbottens Folkblad. 24 Fördelar puckarna men tar också ett och annat avslut. Vunnit KFUM-distriktsmästerskap i ishockey för sjöscouterna.

Tippar 1. HV 71 2. Frölunda 3. Linköping 4. Färjestad 5. Modo 6. Södertälje

7. Djurgården 8. Timrå 9. Skellefteå 10.Luleå 11.Brynäs 12.Rögle

▼ Adam Savonen

▼ David Ekström

33 år. Karlskoga Kuriren. Västerbottens

33 år. Norra Västerbotten. Västerbottens

Kuriren. Inleder tredje säsongen i höst. Hårt jobbande. Hittar alltid en väg mot målet. Växte upp i en fotbollsregion. Tung uppväxt ...

Folkblad. 2. Letar ofta roliga vinklar och bloggar stenhårt. Är uppväxt på samma rink som hockeyidolen Mikael Granstedt.

Tippar

Tippar 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Frölunda Linköping Färjestad HV 71 Modo Djurgården

7. Södertälje 8. Skellefteå 9. Timrå 10. Rögle 11. Luleå 12. Brynäs

1. FRÖLUNDA

▼ SAMMANSTÄLLNING

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Den största värvningen klubben har gjort är kanske nya sportchefen, Kent Norberg. Efter det har stjärnförvärven avlöst varandra. Har sannolikt seriens bäste målvakt. Det kommer att räcka långt.

2. LINKÖPING Stämplats som ”evig tvåa”. Har lånat ut sina bästa spelare Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl, men värvat minst lika bra spelare i Hlinka och Hlavac. Har även värvat Daniel Henriksson i målet.

3. FÄRJESTAD Är ute efter revansch. Har fått en av Sveriges bästa tränare i Perra Johnsson och vunnit dragkampen om många spelare. Med en frisk Peter Nordström och en Jörgen Jönsson i form blir Färjestad svåra att möta.

4. HV71 Har tappat många tunga spelare. Tomrummet efter Johan Åkerman kommer att bli svårt att fylla. Har ändå en riktigt bra trupp, men frågan är hur SM-guldet från förra säsongen påverkar.

5. MODO Stommen och kuggarna består av ett gäng män som alla börjar bli en bit över 30 år. Harri Rindell har den angenäma uppgiften att få ihop laget. I sina bästa stunder håller laget världsklass, men klarar laget att hitta motivationen?

6. DJURGÅRDEN Lite jokerkänsla över sig. Ser riktigt tunna ut på målvaktssidan. Har många rutinerade spelare kryddat med många spännande yngre spelare. Är överlag svårtippade. Kan bli bra i medgång.

Frölunda Färjestad Linköping Modo HV 71 Skellefteå

7. SÖDERTÄLJE Efter att ha överlevt förra säsongen, har laget öppnat plånboken och värvat spets. Är det lag som på förhand kan komma att ta det största steget. Det finns många individualister, vilket kan göra det väldigt jobbigt i motgång.

8. SKELLEFTEÅ Har tappat sin tunga pjäser, men har ersatt med spelare som har potential att hålla samma klass. Har föryngrat laget markant och har sett vassa ut på försäsongen. Har överraskningspotential.

7. Södertälje 8. Timrå 9. Djurgården 10. Luleå 11. Brynäs 12. Rögle

9. TIMRÅ Med Kent Norberg har det försvunnit många tunga namn. Laget har skolat om Jonathan Hedström till center. Charles Berglund har en tuff uppgift framför sig om det ska räcka till slutspel.

10. LULEÅ Klarade sig undan kvalserien med ett nödrop och har ännu svagare trupp i år. Är man cynisk klarar sig Luleå kvar enbart för att det finns lag som är inne i ännu sämre trend.

11. RÖGLE Kenny Jönsson betyder allt för nykomlingarna. Har förstärkt med intressanta spelare, men större delen av truppen består av allsvenska spelare. På 55 omgångar torde inte laget klara sig undan kvalserien.

12. BRYNÄS Kvalserien och brakförlust under fjolåret. Truppen är betydligt svagare än i fjol och krisstämpeln lyser över laget. Här ska det till ett mirakel om laget ska slippa kvalserien.

Rätt svar: 1. Tripping, 2. Interference, 3. Hooking, 5. Roughing, 6. Slashing, 7. Checking from behind, 8. Charging, 9. Elbowing, 10. Misconduct, 11. Holding, 12. Mål

B


NORRA VÄSTERBOTTEN

ELITSERIEN 07/08

SAVONEN & EKSTRÖM – snacket kring rinken

Skellefteås mest självklara AIK-blogg. Läses av hela Sverige! norran.se – Världens mesta Skellefteå AIK-blogg!

23

B


Elitserien 08/09  

Norrans elitseriebilaga inför säsongen 08/09. Medföljde som tidningsbilaga 17/9 2008.

Advertisement