Issuu on Google+

Norien Ul-Haq

research

G. Elsen

Inhoudstafel Inhoudstafel ............................................................................................................................................ 1 Inleiding ................................................................................................................................................... 2 Tekst ........................................................................................................................................................ 2 Besluit ...................................................................................................................................................... 2 Bibliografie .............................................................................................................................................. 3

opdracht 2

1

14/12/2010


Norien Ul-Haq

research

G. Elsen

Inleiding Wat ik graag wil weten over de politie is waarom er een reorganisatie is gekomen. En hoe die in werking is en de mogelijke gevolgen van de reorganisatie.

Tekst Mijn thema is politie. En met politie kan je verschillende kanten mee uit. Ik heb drie citaten in één bron gevonden. Waarvan twee van een indirecte bronnen zijn [parl.st., nr. 1676/8, 66-67] (Fijnaut, 1999), (1995). Het de directe bron gaat over de wetteksten [De Witte, p. 255] terwijl de ene indirecte bron over de werking van het politiewezens in gemeentes en de andere [1995] (Fijnaut, p.13) heeft betrekking tot één van de redenen van de hervorming. En heb nog een bron op het internet gevonden over de politzones. De Dutroux-affaire heeft een hele grote rol gespeeld in de grote evolutie in het politiewezen van België voor het voorval van Dutroux schreef een politiecommentator: “ wie tien jaar geleden had voorspeld wat er vandaag de dag allemaal reeds id gewijzigd, was in brede kring o ongeloof gestuit. Radicale veranderingen, grote en kleine, grijpen soms sneller plaats dan men voor mogelijk houdt”. Nu dat er maar twee grote takken van de politie zijn (federaal en lokaal) is er dikwijls een tekort aan mensen in de gemeentes. Dit zal deels te maken met recente vernieuwing van de zeggenschap zone van de politie. Vandaag de dag is het land op vlak van politie en justitie onderverdeeld in politiezones. Tot 1 januari 2001 werd de politie op het gemeentelijk niveau bestuurd. Op die datum vond de politiehervorming plaats. België werd toen verdeeld in 196 politiezones, ook interpolitiezones of IPZ genoemd [Centrum voor informatica voor het Brusselse Gewest, 2010]. Niet alleen de zaak Dutroux geeft aan dat er problemen zijn met onze vorming en justitie. Lodewijk De Witte (1999), Wanneer zal men nu eens stoppen met die zeer gedetailleerde wetteksten te maken en opnieuw wetten gaan maken zoals die in de negentiende werden gemaakt, met een aantal duidelijke kernbegrippen die later kunnen worden geïnterpreteerd en toegepast?. Deze citaat duidt duidelijk op dat wetteksten veel keer anders geïnterpreteerd worden door verschillende rechters. De ene ziet een bepaalde wettekst zo en veroordeeld en de andere zou het anders zien en veroordeelt niet. “Nochtans is in sommige landelijke gemeenten een explosie van criminaliteit geconstateerd omdat er geen of onvoldoende politie was; indien een burgemeester van een grote gemeente in de minderheid wordt gesteld (door de dergelijke gemeentes, CF) leidt dit op het gebied van de veiligheid tot een regelrechte catastrofe [parl. St., nr. 1676/8, 66-67].

Besluit Dat je zelfs in één bron verschillende soorten van citaten, … kunt vinden over één thema. Met de politie kun je veel wegen uitslaan. Maar voor mij is de hervorming toch een belangrijk deel. Want zo begrijpt men waarom het gebeurd. Het is de zien dat desondanks de hervorming en de (meer) samenwerking van de verschillende delen van het politiewezen nog steeds problemen voorkomen. De tekst van de politiecommentator en de citaat van een parlementair stuk zijn eerder vaststellingen die de auteurs doen.

opdracht 2

2

14/12/2010


Norien Ul-Haq

research

G. Elsen

Bibliografie Fijnaut, C. (1999). De organistatorishe metamorfose van het algemene politiewezen: een overzicht met commentaar; De beheersregeling in meergemeentezones: de politieraad en het politiecollege. Dans C. Fijnaut, B. D. Ruyver, & F. Goossens, De reoganisatie van het politiewezen (pp. 91-93). Leuven: Universitaire Pers Leuven. Fijnaut, C. (1999). Tien jaar (discussie over de) reoganisatie van het politiewezen. Dans C. Fijaut, B. D. Ruyver, & F. Goossens, De reoganisatie van het politiewezen (p. 13). Leuven: Universitaire Pers Leuven. Gewest, C. v. (s.d.). Politiezones. ConsultĂŠ le December 10, 2010, sur Brussels Hoofdstedelijk Gewest: http://www.bruxelles.irisnet.be/nl/region/region_de_bruxelles-capitale/zones_de_police.shtml Witte, L. D. (1999). Een repliek op de voordrachten. Dans C. Fijnhaut, B. D. Ruyver, & F. Goossens, De reorganisatie van het politiewezen (p. 255). Leuven: Universitaire Pers Leuven.

opdracht 2

3

14/12/2010


Research