Program 17.mai-feiring i Stockholm 2015

Page 1

17. mai 2015 Stockholm

norge

www.norge.se


Innhold s. 2

Innhold og togoppsett

s. 3

Ambassadørens velkomst

s. 4

Program for 17.mai-feiringen i Stockholm

s. 5

Sangtekster for allsang på Skansen

s. 6-7 Kart og resturantoversikt for Skansen s. 8

Presentasjon av årets talere Thorvald Stoltenberg og Maja Fjaestad

s. 9

Presentasjon av artist Matilda

s. 10

Barnas 17.mai

Forsidefoto: Petter Foss. Motivet er Eidsvollsbygningen som ble disponert av Riksforsamlingen da de forfattet Norges grunnlov.

Togoppsett Flaggborg 17.mai-komite m. gjester Täby Blås Publikum Togvakter fra ambassaden

Järfälla Musikkår Togvakter fra DNS

2

Publikum Stockholms Blåsorkester Togvakter fra DNK

Publikum


Velkommen Hjertelig velkommen til 17.mai-feiring i Stockholm nasjonaldag akkurat nå. For dem kan det være overraskende å se ellers så stillfarende nordmenn fylle gatene med hurrarop, vaiende flagg, iført en nasjonaldrakt som kanskje har gått i arv gjennom generasjoner og omhyggelig nypussede bunadsko. Ja, så langt har integrasjonen gått at svenske skolekorps i dag spiller i 17. mai-tog langt fra riksgrensen! Det finnes vel ikke bedre ramme rundt feiringen enn Djurgården og Skansen, hvor vi også i vakre omgivelser sammen kan feire at våren er kommet, med enhver nyanse av grønt, og et rikt fugleliv.

Feiringen av 17. mai i Stockholm er trolig den største utenfor Norges grenser. Jeg ønsker hjertelig velkommen alle de som er kommet hit i dag - nordmenn, svensker og andre nasjonaliteter – for å feire den norske grunnloven. Så mye knytter Sverige og Norge sammen: Geografi, historie, språk, kultur, økonomi og politikk. Selvsagt byr vår felles historie på dramatiske politiske hendelser, som unionsoppløsningen i 1905, og på krig. Men det er vanskelig å finne to land i Europa som står hverandre så nært som nettopp Norge og Sverige. I over 200 år har vi levet i fred med hverandre. I Europas blodige historie er det ganske unikt. Derfor er det også usedvanlig hyggelig å kunne ønske velkommen til feiringen av Norges nasjonaldag i nettopp Stockholm.

Feiringen av 17. mai har forandret seg. Når vi synger Ja, vi elsker dette landet da synger vi i dag om et land preget av mangfold, som er hjem til mennesker fra nær alle verdens nasjoner. «Vi» representerer noe mer enn da nasjonalsangen ble skrevet. Det er et mangfold vi alle må verne om. De grunnleggende og revolusjonære verdiene om frihet, likhet og brorskap – om vern rundt enkeltmenneskets fundamentale rettigheter hvor vi enn måtte komme fra – krever vår konstante oppmerksomhet. Når vi i dag roper tre ganger hurra for fedrelandet og grunnloven er det i en verden hvor vernet rundt disse verdiene trues hver dag. La oss derfor feire dagen i takknemlighet over hva vi har fått og oppnådd og i mangfoldets ånd.

Mange av de som er her i dag har feiret 17.mai i Stockholm tidligere. Det er en feiring med tradisjoner: Helt siden 1896 har 17.mai-toget marsjert gjennom Stockholms gater. Men noen har kanskje sitt første møte med Norges

Jeg ønsker alle en riktig god nasjonaldag.

Med vennlig hilsen

Norges ambassadør i Sverige

3


Program 11.00 17. mai-toget

17. mai-komiteens leder Ivar Kirkeby overbringer hilsen fra H.M. Kong Harald V

Starter fra Kungsträdgården, og går langs Strandvägen til Skansen.

Minikonsert med Matilda Gressberg

Vi svinger i år av ved Biologiska museet og tar inn til Hasselbacksporten - i motsetning til Sollidsbakken hvor toget har gått tidligere.

13.00 - 14.30 Barneleker

Korps: Täby Blås, Järfälla Musikkår og Stockholms Blåsorkester

14.00 Gudstjeneste i Seglora kyrka

På plassen utenfor Hazeliushuset

17.mai-gudstjeneste ved prest Tore E. Thorkildsen og organist Olav Ruud. Sang- og musikkinnslag ved prest og organist.

11.30 - 12.30 Stockholmspolisens Musikkår spiller på Sollidenscenen

12.30 - 13.30 Offisielt program på Sollidenscenen Minister Rune Jensen leder programmet Ambassadør Kai Eide ønsker velkommen Svensk hilsen fra statssekretær Maja Fjaestad Tale for dagen av Thorvald Stoltenberg Allsang Ja, vi elsker Du gamla, du fria

4


Sanger på Skansen Ja, vi elsker

Du gamla, du fria

(Tekst: Bjørnstjerne Bjørnson)

(Tekst: Richard Dybeck)

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker på vår far og mor og den saganatt som senker drømme på vår jord.

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord Du tysta, Du glädjerika sköna! Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna. Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Norske mann i hus og hytte, takk din store Gud! Landet ville han beskytte, skjønt det mørkt så ud. Alt hvad fedrene har kjempet, mødrene har grett, har den Herre stille lempet, så vi vant vår rett.

Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat Ditt namn flög över jorden. Jag vet att Du är och Du blir vad du var. Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden. Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Og som fedres kamp har hevet det av nød til seir, også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir.

5


Restauranter på Skansen For mange - både gammel og ung - er pølser og is en viktig ingrediens på 17. mai. Heldigvis er dette å få kjøpt i boder/kiosker på Sollidenplan, Bollnästoget og Balderslunden. Sammen med mange andre godsaker, selvfølgelig! For litt mer sultne er alle Skansens restauranter åpne denne dagen med spesialtilpasset meny.

1 2 3 4

5

Restauration Gubbhyllan restaurang, café och bar För dagen en tillfällig Pop-up-restaurang med en specialkomponerad meny under vår ledstjärna”100 % natur”. Boka gärna bord. Gubbhyllans Gårdsbutik med nyvevad glass, fika och gårdsprodukter. Krogen Stora Gungan restaurang och café. A la carté krog, fika, dryck och glassbar. Skansen Terrassen restaurang, café, bar och utomhusgrill Smått & gott glassbar, café, varma och kalla drycker Sollidenplan glass och korv med bröd Sollidskiosken glass, varma och kalla drycker Panoramabaren, café och bar Tre byttor a la carte restaurang med drop-in och bar Café Logen, dryck och fika Bollnäsgrillen hamburgare, korv, pommes frites och kalla drycker Gamla Krogen varma och kalla drycker, korv, sallad, paj och fika Våffelbruket varma och kalla drycker, våfflor och mjukglass Glassboden glass och kalla drycker Lilla korvboden korv med bröd och kalla drycker Frukt och bär jordgubbar, dryck, fika Lakritsvagn godisremmar och klubbor Balderslunden pannkakor, raggmunk, grillade smörgåsar, varma och kalla drycker Sommargrill grillad mat och kalla drycker

6

2 1


5

4

3

7


Talere Thorvald Stoltenberg Thorvald Stoltenberg er nok en av nåtidens mest respekterte og populære nordmenn. Han har en lang politisk karriere bak seg. I norsk politikk er han mest kjent fra sin tid som utenriks- og forsvarsminister. Internasjonalt har han vært FNs Høykommissær for flyktninger og FNs fredsmekler under krigen på Balkan. Som «pensjonist» ble han også president i Norges Røde Kors – en stilling som kan sies å oppsummere den genuine omsorg for mennesker som har gjennomsyret hans karriere. Inntil i dag har han satt preg på debatten om temaer så forskjellige som nordisk forsvarssamarbeid og norsk narkotika-politikk.

Maja Fjaestad Maja Fjæstad arbeider som statssekretær for Kristina Persson, minister for strategi och framtidsspørsmål og nordisk samarbeid. Maja Fjæstad er sivilingeniør i teknisk fysikk og doktor i teknikhistorie (KTH). Hun har jobbet som politiskt sakkyndig i energispørsmål (20042006) og emnesakkyndig (forskningspolitikk) i Næringsdepartementet (2007).

8


Musikk Matilda Popvidunderet Matilda er bare 20 år, men har allerede rukket å etablere seg som en solid og helstøpt artist. Med singlen «When Something Ends» klarte hun kunststykket å favne både NRK P1 og NRK P3, i tillegg til massiv rotasjon på kommersielle radio-stasjoner. Singlen gikk helt til topps på radiolistene i 2012 og spilles fortsatt daglig på norsk radio. Sommeren 2014 tilbrakte Matilda mye tid i Nashville hvor hun har jobbet effektivt med nye låter. Hennes andre album er ventet høsten 2015, men allerede 27 Oktober 2014 ble førstesinglen «Declarations of Love» sluppet. Musikkvideoen til låten ble spilt inn i Stockholm - først og fremst fordi artisten selv er halvt svensk, men også fordi hun elsker byen. Matilda har siden debuten utviklet seg både som låtskriver og artist, og den nye singlen er en glidende overgang fra lydbildet i hennes tidligere utgivelser, til det vi kan forvente av det neste albumet. Hennes neste singel «Wating» slippes 15 mai 2015, og er alt listet på P1. Matilda gjorde også en cover av «Styggen på ryggen» høsten 2014 som ble velig godt mottatt. Med seg på scenen i Stockholm i dag har hun Sjur Husom Vonen på gitar.

9


Barnas 17. mai

Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

17. mai er barnas dag, og en viktig og tradisjonsrik del av feiringen er lekene. I år inviterer vi alle sammen, store som små, til å ta del i lekene på Skansen. Her kan alle som kjenner behovet for å hente fram barnet i seg - eller som er barn selv, konkurrere mot hverandre. På plassen utenfor Hazeliushuset blir det mulighet til å være med på typiske 17. maileker som tautrekking, sekkeløp, potetløp og konkurranse om hvem som klarer å spise lakrissnører fortest. Her er det bare å varme opp konkurranseinstinktet, og ikke se bort fra at det vanker en og annen premie på vinnerne! Arrangeres mellom kl. 13.00 og kl. 14.30 på plassen utenfor Hazeliushuset. Nærmeste matutsalg til barnelekene er Café Petissan, etterfulgt av Stadskvarteren og Bollnästorget.

10


Den norske ambassaden på nett og sosiale medier! Ambassaden ønsker å være tilgjengelig for publikum og beslutningstakere. På vår facebook- og hjemmeside kan du holde deg oppdatert om norsk politikk og aktuelle kulturarrangementer i Sverige. Du kan også lese om konsulære saker, som hvordan du kan fornye passet ditt eller få visum og oppholdstillatelse i Norge. Følg våre ukentlige oppdateringer på www.norge.se

www.facebook.com/norgeisverige

www.twitter.com/kai_eide

Det Norske Samfund

Ta frem nordmannen i deg-og la oss bli flere! Det Norske Samfund er en upolitisk og tradisjonsrik forening for alle som er interessert i norsk kultur, tradisjoner og svensk-norske forbindelser. Foreningen gjør det mulig, for så vel svensker som nordmenn, å møtes under vennskapelige former - enten det gjelder torskemiddager, rakfisklag eller vår meget spesielle feiring av nasjonaldagen den 17. mai. De som er interessert i å bli medlem kan melde seg på vår webside www.norske-samfund.se Her finner du også mer informasjon om vår virksomhet - og dessuten lenker til andre norske medier og samarbeidspartnere samt typiske norske matretter. www.facebook.com/detnorskesamfund

Kronprinsesse Märthas Kirke, Den Norske Kirke i Stockholm Velkommen innom – hjemom – til Stigbergsgatan 24 på Södermalm, for en kopp kaffe, en vaffel og en prat. Eller utnytt vårt varierte tilbud av kulturelle arrangement, småbarnstreff, hverdagsgudstjenester og annet. Mer informasjon, kalender og åpningstider, finner du på kirkens hjemmeside. Lik oss gjerne på Facebook også, så er du alltid oppdatert om hva som foregår hos oss! www. sjomannskirken.no/stockholm

facebook.com/sjomannskirken.stockkholmIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.