Page 1

[ VINTER 2017 ]

GRATIS MAGASIN

MITT NOREFJELL - OLAV GOLBERG HOPPUKA AVGJØRES I MONSTERBAKKEN • TIPS TIL BEKLEDNING AV BARN 1




2

NOREFJELLMAGASINET

FOTO: VEGARD BREIE


NYT NOREFJELL

3


B L I M E D PÅ VÅ R E N S

INSPIRASJONSWEEKEND 21.–23. APRIL 2017 NOREFJELL SKI & SPA

Bestill nå Kr 3.390,- pr. person Inkluderer: Overnatting, frokost, middag, vinpakke, trening, foredrag og inngang til Velvære Spa

+47 32 14 82 00 // booking@norefjellskiogspa // #norefjellskiogspa // norefjellskiogspa.no 4


INNHOLD Leder

6

Norefjell skisenter

10

Norefjellekspressen, raskeste veien til fjells

12

Skishoppen

12

Norefjell skisenter investerer for fremtiden

13

Velkommen til «nye Skistua»

14

Sesongkort+

15

Mitt Norefjell, Olav Golberg

18

Noreheim, ei seter i særklasse

23

Sole Hotell, den gamle doktorgaarden

25

Hoppuka avgjøres i monsterbakken

28

Gourmetrestauranten på Norefjell

32

Tips til bekledning av barn

38

Sigdal motorsenter, 4 små hjul på is

43

Smøretips fra en proff

46

Historikk – 65 år med heiser på Norefjell

50

Bo og spis godt på Krøderen kro & motell

53

En eggende historie

57

13 museer under samme paraply

59

Gruvesafari dypt inne i blånissenes rike

60

Bjørnen sover

63

Kontaktinfo

64

Alpinkart

65

Langrennskart

66

18

28

38

46 UTGIVER: Norefjell Destinasjon REDAKTØR: Bjørn VIker AD: Catch Media MEDARBEIDERE: Ivar Blystad og Geir Bottolfs COVER: Vegard Breie

5


[ LEDER ]

NOREFJELL I UTVIKLING Så er vinteren atter forestående. Gleden er stor på Norefjell for at man endelig har investert i en stor videreføring av snøanlegget. Flere km med nye rørgater og et av de største vannreservoarene i landet, vil øke produksjonskapasiteten av kunstsnø mange ganger det den er i dag. Dette vil glede alle de som her har sitt levebrød på vinteren, og ikke minst gjestene som nå får et enda bedre og mer stabilt produkt. Dette er også en fantastisk bursdagsgave til skidestinasjonen, der skisenteret fyller 65 år denne sesongen. Norefjell var tidlig ute med alpinløyper allerede i 1938, da det ble etablert og arrangert utforrenn her. I 1952 ble skisenteret grunnlagt, og her ble konkurransene i storslalåm og utfor ved de olympiske vinterlekene i Oslo arrangert.

Ved nye eiere av skisenteret og Norefjell Ski & Spa, som viser interesse og investeringsvilje, ser utsiktene og fremtiden lys ut for Norefjell. Her har man de beste forutsetningene for å lykkes. Nærheten til de store befolkningsgruppene i Norge, der man når ca 40 % av disse innen 1 ½ times kjøring, gjør tilgjengeligheten optimal. For utenlandske gjester via bil, båt eller fly er beliggenheten perfekt. Aktørene i destinasjonen har videreutviklet produktene sine, og samarbeidet mellom disse har aldri vært bedre. Det bør trigge gjestene til mange og innholdsrike turer til Norefjell. Det er også gjort omfattende grunnarbeider i turløypenettet, som tilrettelegger bedre og tidligere muligheter for langrennsløperne.

NOREFJELLMAGASINET

HJERTELIG VELKOMMEN TIL MINNERIKE OPPLEVELSER I LØYPENE, BÅDE BORTOVER OG NEDOVER!

REDAKTØR BJØRN VIKER

6


FOTO OLAV GOLBERG

7


SMÅSTOFF KUNNSKAP I FOKUS Krøderen Elektro, et lokalt elektrikerselskap, vant i 2014 NHO’s pris for Norges beste opplæringsbedrift. Med 105 ansatte og 30 lærlinger, er de Buskeruds største lærlingsbedrift. Selskapet leverer tjenester på hele Østlandet, og har god kunnskap innen både bredbånd og sterk- og svakstrømsinstallasjoner. De innehar også selskapet Noracom Norefjell, som leverer bredbånd på store deler av Norefjell. Ta kontakt om du trenger el-installasjon i hus eller hytte!  eke.no

FULL GASS PÅ GRAVEREN

GOLF FOR ALLE Banen ligger vakkert til ved Noresund og Krøderfjorden. Den er åpen for alle, og karakteriseres av uformell atmosfære, frisk fjelluft og stillhet. En dag her gir velvære for både kropp og sjel! Norefjell Golfklubb er et fullverdig anlegg med 18-hulls skogsbane, øvingsfelt med driving range, nærspillområde, putting green og klubbhus. Man har utleie av golfkøller, traller og bil. Det kan arrangeres kurs og turneringer for private og firmaer. Be om tilbud!

Jørn Konrad Bye er en lokal entreprenør som er godt kjent på Norefjell. Han har foretatt mange ulike tomteutgravinger og planeringer både for leiligheter og enkeltstående hytter. For skisenteret har han bidratt med graving av snøproduksjonsgrøfter. Bye hadde ansvaret for grunnpreparering av ski- og turløypene i 2014, og i sommer videreførte han dette arbeidet med ytterligere ca. 3 km. Dette medfører enda bedre muligheter for tidlig preparering av skiløypene på høsten.

 norefjell-golf.no

 jornkonradbye.no

NOREFJELLMAGASINET

ENDRER OSS TIL DET BEDRE Fra mai i år vil Statoil-merkede bensinstasjoner i Skandinavia bli omprofilert til Circle K, en etter en. Circle K er et av merkene i CoucheTard-familien. Hvis du har vært på kjøretur i USA, har du antakelig sett butikkene deres. Grunnen til at vi valgte Circle K som vårt nye globale varemerke, er at det er CoucheTards største og sterkeste merke. Vi har store forventninger til det nye merket, og vi kan love at kundene våre fortsatt vil møte de samme

8

vennlige medarbeiderne og få de samme gode produktene og tjenestene på bensinstasjonene våre. Vi er stolte av vår historie og hva vi har fått til mens vi har vært Statoil. Nå blir vi en del av en stor internasjonal kjede, det skal vi bruke til å utvikle oss. Vi skal gjøre Circle K minst like kjent og kjært for kundene våre som vi vet at Statoil-navnet har vært i det norske markedet.

 Circle K Noresund


LITEN MEN SOLID BANK

DU FÅR DET MESTE HOS SHELL Shell Noresund - Stake - er en servicebedrift med et godt utvalg varer. En stor Shell- og Husqvarnabutikk, med gode åpningstider hvor du får tak i mye av det du trenger. Drivstoff, parafin, vaskehall, lokal ved, bilrekvisita, batterier, snøryddingsutstyr, motorsager, verneutstyr,

tipping, Rode skismørning, Leki staver og hansker, og mye mer. Er du sulten? Vi har alltid nysmurte baguetter, hamburgere - og kanskje bygdas beste kaffe. Vi hjelper deg gjerne med lyspærer, olje, vindusviskere osv. Kom innom for en hyggelig handel. Bevar tilbudene i bygda ved å handle lokalt.

Skue Sparebank ønsker sterke kontorer i bygdene. Vi skal være en solid bank med personlig service, nærhet og kjennskap til våre kunder og lokalsamfunn. Til tross for at flere banker velger å legge ned filialer på «bygda», velger Skue Sparebank å gå mot strømmen. Vi har tro på lokalsamfunnets fremtid, og velger å være der kundene våre er. Nærhet til kunden og kunnskap om lokalmarkedet er en av lokalbankens største konkurransefortrinn. På denne måten kan vi bidra til å bygge sterke lokalsamfunn.

 skuesparebank.no

 Shell Noresund

Dyptfølt varme, gjestfrihet, fantastisk utsikt over store deler av Øst-Norge, og tid til å nyte… Det er NorefjellHytta. Norges første «alpehytte» - en kulinarisk møteplass for gjester både sommer, høst og vinter. Beliggende 720 meter over havet i Norefjell Alpingrend, serveres hjemmelagde retter hovedsakelig basert på råvarer fra Norefjellområdet og lokale matprodusenter. Vakre omgivelser med inspirerende detaljer og mat laget med hjertet.

Intim restaurant med spiseplass til 40 personer, innredet i lun norsk fjellhyttestil med stor peis. På dagtid serveres lunsjretter, og på kveldstid settes ny 5-retters meny sammen fra dag til dag - og man velger selv hvor mange retter man ønsker. Det er kokken selv som presenterer menyen, kommer med vinforslag, og guider gjennom måltidet.

Velkommen til NorefjellHytta - nyt øyeblikket med oss. Bo i én av tre intime Hyttesuiter for to, med egen badstue og peis, eller i Storhytta med 20 sengeplasser og eget konferanserom. Alle måltider serveres i restauranten.

Booking: restaurant@norefjellhytta.com

+47 930 43 366

www.norefjellhytta.com



9


FOTO: VEGARD BREIE

65 ÅR 1952-2017

NOREFJELL SKISENTER

- MED NORDENS STØRSTE FALLHØYDE

NOREFJELLMAGASINET

LANGE BAKKER, GOD UTSIKT OG VARIASJON ER DET SOM KJENNETEGNER NOREFJELL. FRA TOPPEN AV FJELLET HAR DU EN AV NORGES VIDESTE UTSIKTER, OG UNDER DEG HAR DU 1 010 HØYDEMETER MED VARIERTE SKIBAKKER.

10


Bakkene begynner på snaufjellet, 1 188 m.o.h. og tar deg nesten helt ned til innsjøen som svinger seg gjennom dalen. Bunnstasjonen ligger på 178 m.o.h. Med sine 14 heiser og 28 nedfarter kan du kjøre variert på Norefjell gjennom hele ferien. De flateste bakkene passer småbarnsfamiliene, mens de svarte løypene passer den som virkelig søker utfordringer. Flere av bakkene har tidligere vært arena for de olympiske leker. Norefjell ligger vendt slik at du får solen inn i bakken, noe som gir varme, god sikt, flotte feriebilder og stor trivsel for hele familien. Før årets sesong er det investert mye penger i å utvide snøkanonkapasiteten på Norefjell. Det nye anlegget har nesten firedoblet kapasiteten, og gir flere løyper med kunstsnø. Dette gir stor snøsikkerhet gjennom hele sesongen.

På Norefjell finner du mye moro omkring i anlegget, blant annet to terrengparker med elementer som passer for hele familien. Små hopp og brede railer for nybegynneren, og store hopp og smale railer for proffen. Det finnes i tillegg to barneområder med ulike elementer som barna kan svinge imellom. Den nye skicrossarenaen, der du alene eller sammen med venner kan kjøre gjennom svinger og kuler, byr også på mye moro. Hvem i gjengen er raskest? I skisenterets speedskiingarena kan du se hvor fort du klarer å kjøre. På Norefjell finner du også to selftimere, der dere kjører én og én. Konkurrer med dine venner eller se om du klarer å forbedre din egen tid. Om du liker å kjøre offpiste, er fjellsiden på oversiden av Norefjell Ski og Spa, eller den gamle OL-utforløypa å anbefale. Denne blir ikke lenger preparert, og er ypperlig for offpistekjøring.

Før årets sesong er det investert mye penger i flere utleieski. I skiutleiene på Norefjell finner du et rikt utvalg av ski med Rocker-teknologi for både nybegynner og proff. Muligheten til å booke ski på nett før du kommer opp, sikrer deg en bra skiopplevelse. I de fleste ferier er det skiskole, kurs og arrangementer for barna. For de som ønsker privattimer er dette også mulig. Det anbefales å booke skiskole online før du reiser. På Norefjell kan du bo på prisvinnende luksushotell med eget spa-anlegg og svømmebasseng, romslige hytter og velutstyrte leiligheter. I Skisenteret finner du 6 spisesteder med ski inn/ut. Blant annet fjellhytter som serverer lokal mat, og den store Skistua der du kan nyte en god skilunsj, pizza og mye mer.

NOREFJELL LIGGER SENTRALT PÅ ØSTLANDET

HØNEFOSS 45 KM DRAMMEN 75 KM KONGSBERG 80 KM

OSLO 99 KM

TØNSBERG 135 LARVIK 165 KM

HALDEN 215 KM

11


NOREFJELLEKSPRESSEN RASKESTE VEIEN TIL FJELLS Norefjellekspressen tar deg raskt, trygt og billig til Norefjell. Bussen går fra Oslo klokken 08:00, så du er klar på ski til klokken 10:00. Du kan nyte hele dagen i bakken, sette deg sliten og fornøyd på bussen hjem, for så å «våkne» opp hjemme, opplagt og klar for kvelden. Bussen er tilbake i Oslo ca. klokken 17:30– 18:30, avhengig av om det er før eller etter 1. februar.

Norefjellekspressen koster 595,tur / retur inkludert heiskort, noe som er et svært gunstig tilbud. Det er også mulig å bare ta bussen én vei eller tur / retur uten heiskort for deg som vil nyte fjellet på langrenn eller til fots. Norefjellekspressen går hver lørdag og søndag fra medio desember til over påske. I juleferie, Oslos vinterferie og påskeferie går bussen daglig.

Bussen går fra bussterminalen, med stopp på Skøyen, Lysaker, Høvik, Sandvika Storsenter, Sundvollen, Vik, Steinsåsen, Hvervenkastet, Heradsbygda og Sokna. Samme stoppesteder på returen. Prisen er den samme uansett hvor du velger å hoppe på. Billetter kan kjøpes på norefjell.com – har du forhåndbooket er du garantert plass.  norefjell.com

NOREFJELLMAGASINET

SKISHOPPEN Sweet, Hestra, Oakley og Leki er bare et lite utvalg av merkene som føres i skishopene på Skistua og i U1 på Norefjell Ski og Spa. Her finner du hjelmer, briller, hansker og andre varer som behøves når du skal ut på ski. Shoppene ligger inne i skiutleiene, og har varer i alle prisklasser. Med

12

sterke merkenavn som oser kvalitet, bør alle besøke skishoppene i løpet av vinteren, for å se om det er noe som kan bidra til å gjøre skidagene på Norefjell enda bedre. Norefjellkolleksjonen lever videre med mange nye produkter for

hele familien. Kolleksjonen består av flere ulike t-skjorter, hettegensere, jakker, puter med mer, i fornyet design. Nytt av året er badeshorts for de som har glemt den til Norefjellturen. Alle skal finne noe de liker i skishoppen!


NOREFJELL SKISENTER INVESTERER FOR FREMTIDEN Sommeren 2016 har skisenteret investert i nytt snøanlegg på Norefjell. Nytt vannbasseng ved Ravnås betyr at skisenteret har firedoblet sin kapasitet på snøanlegget. Vannreservoaret er på 100 000 kubikk, og vil tidlig gi kaldt vann til snøproduksjonen. Når denne er i gang kan man produsere mye mer snø, og få åpnet hele anlegget på kortere tid. Med den nye utbygningen vil ca. 90 % av

anlegget ha tilgang på kunstsnø. Det ble gravd ca. 5 km med nye rørgater, og satt opp nytt snøanlegg mellom Bøeseter og resten av anlegget, slik at transporten vil være mer snøsikker. Denne investeringen vil gi snøsikkerhet på Norefjell fra tidlig til sent på sesongen.

KONTROLL GIR RESULTATER

Hvor mange bedrifter kan med hånden på hjertet si at de har full kontroll på bruksmønster, kostnader og lisensavtaler? Lisensadministrasjon (SAM) som en tjeneste fra Comparex, vil lønne seg i lengden.

“COMPAREX Norge AS – Internasjonal (LSP) Licensing Solution Partner, leverandør og rådgiver på Microsoft, Adobe, Oracle, IBM med flere, når det gjelder lisensieringsmodeller og avtaler. COMPAREX tilbyr proaktivt sine kunder verktøy, informasjon og råd om rett valg av avtaler, produkter og lisensieringsmuligheter tilpasset den enkelte kundes behov.“ Vi er representert i 31 land , med ca 2000 ansatte og over 3000 software-produsenter. Er du kunde hos oss tilbyr vi en tett oppfølging og et vidt spekter av produkter og tjenester.

www.comparex.no

COMPAREX er stolt sponsor av Norefjell golfbane.

13


VELKOMMEN TIL «NYE SKISTUA»

NOREFJELLMAGASINET

Ellen Arnesen er veldig hemmelighetsfull når vi stiller spørsmål omkring nye Skistua. Ellen er tatt inn som konsulent for å følge opp Skistua frem til sesongstart. – Vi ønsker å gi alle skigjestene på Norefjell en god matopplevelse samtidig som det skal gå raskt, kan hun fortelle.

14

Når vi stiller spørsmål rundt menyen så letter Ellen litt på sløret; – Du vil finne de tradisjonelle «skirettene», men også nye sunnere alternativer. Nye åpningstider gir rom for både afterski og kveldsservering, fortsetter Ellen før hun avslutter med: – Alle skal finne noe de liker, og man skal trives på Skistua.

NY MENY OG FRESHE LOKALER


SESONGKORT + GIR DEG FLERE FORDELER PÅ NOREFJELL Med sesongkort + får du ikke bare stått så mye du vil på ski gjennom vinteren, du får også gode rabatter i anlegget. Blant annet får du rabatt på Skistua, skishop, utleie og skipreparering. I tillegg vil du få andre eksklusive tilbud og kampanjer gjennom sesongen. Skisenteret har også lansert to andre nye kort: 12 dager og 4 dager i sesongen-kort. Dette er personlige kort, men kan brukes 12 eller 4 valgfrie dager gjen-

nom vinteren. Ideelt for de som ikke skal kjøre så mye på ski, men regner med at det blir flere dager på Norefjell gjennom sesongen. Ettermiddagsog formiddagskort er byttet ut. Nå er det 3 timers-kort som gjelder, og det kan du bruke når som helst på dagen. Skal du ut med småbarna kan du kjøpe et rent barneheiskort. Dette koster 200,- og fungerer kun i Hotellheisen, Knerten og Olaheisen. Mer informasjon på norefjell.com.

HYTTER TIL LEIE V/NEDRE NOREFJELL 1 000 m til skianlegget og kort avstand til krøderfjorden gjør dette til flotte helårshytter til leie på åremål. Hyttene disponerer båt i krøderfjorden hvor det er flotte fiske- og bademuligheter.

FOR MER INFO RING OLE-JACOB GOLBERG

922 27 278

Kortreist bank

DRAMMEN

FLÅ

NORESUND

GEILO

GOL

HOL

NESBYEN

NUMEDAL

SIGDAL

VIKSERSUND

15

Lokalbank med

Få gode vilkår og bedre råd fra en bank som strekker seg litt lenger for både deg og bygda.


HØNEFOSS GOL ÅL VOSS

Vi leverer til Norefjell. Kontakt oss for et godt tilbud! geir.roed@ofgu.com Tlf: 970 13 800 elkjop.no

NOREFJELLMAGASINET

PRØV VÅRE NYSMURTE BAGUETTER OG NYSTEKTE BAKEVARER

VELKOMMEN TIL CIRCLE K NORESUND 16


SMÅSTOFF

MÅK HYTTETAKET! – Det er viktig å holde hyttetaket relativt fritt for snø, sier Eilev i Fjell & Fjord Hytteservice, som har spesialisert seg på å måke hyttetak. Hytteeieren er ansvarlig for å forebygge eventuelle skader. Dette innebærer blant annet å ikke ha for mye snø på taket. Hvis taket skulle falle sammen, risikerer hytteeieren en kraftig reduksjon i forsikringsutbetalingen. I de verste tilfellene har ikke hytteeier fått noe i det hele tatt.  Fjell og Fjord Hytteservice

ET LITE REKLAMEBYRÅ MED STORE AMBISJONER CATCH Media er et reklamebyrå som holder til i Hønefoss. Gjennom våre snart 12 år som byrå, har vi etter hvert utviklet vår helt egen måte å gjennomføre kundeprosjektene på. Metoden oppleves som sømløs, effektiv og smidig – til glede for våre kunder, og til nytte for oss som lever av å jobbe kreativt og strukturert. Vi er glade for å ha fått lov til å samarbeide med

NOREFJELLSTUA Norefjellstua finner du ovenfor hyttefeltet ved nedre stolheis oppe på fjellet. Mest kjent er den kanskje for sin gode afterski på ettermiddagen i helgene, men maten er også

verdt turen innom. Et hyggelig serveringssted som serverer pizza, burgere og andre smakfulle småretter. Dette er også et fint sted å stoppe for en vaffel eller to!  Norefjellstua Afterski

Norefjell helt siden 2005, snowboardesset Fridtjof Sæther Tischendorf (frislife.com), turgledesprederen Hvitserk (hvitserk.no), bydelsutviklingsprosjektet Ensjøbyen (ensjobyen.no) og mange, mange flere. I løpet av alle disse morsomme, innholdsrike og faglig utfordrende årene har vi hatt mange fantastiske samarbeidspartnere. Nå gleder vi oss til å bli bedre kjent med deg.  catchmedia.no

NOREFJELL TURFORENING OG EGGEDAL TURLAG Preparering og opparbeiding av langrennsløyper koster mye penger, men er gratis å bruke. Det er et viktig tilbud for veldig mange av våre gjester, hytteeiere og fastboende. Alle på Norefjell ønsker selvsagt å tilby best mulig og nypreparerte løyper, men det er en stor utfordring med dagens inntekter fra langrenns-

løypene. Norefjell Turforening og Eggedal Turlag ønsker derfor at du som bruker og setter pris på løypene på Norefjell, melder deg inn i riktig turforening. Har du hytte eller leilighet på Krødsheradsiden av fjellet melder du deg inn i Norefjell Tur-forening:  norefjellturforening.no På Eggedal- / Sigdalsiden melder du deg inn i Eggedal Turlag:  eggedalturlag.no

17


MITT NOREFJELL

OLAV GOLBERG AV IVAR BLYSTAD

NOREFJELLMAGASINET

DET VAR NESTEN FORUTBESTEMT AT DET MÅTTE BLI SKI FOR OLAV GOLBERG. FØDT PÅ GÅRDEN NORDRE SNERSRUD RETT UNDER NOREFJELL, 500 METER FRA ALPINBAKKEN. NÆRMEST OPPVOKST I ALPINANLEGGET, OG 6 ÅR DA DET VIRKELIG TOK AV MED ALPIN-GRENENE UNDER OL I OSLO I 1952.

18


OFFPISTE PÅ DEN TIDEN SNØEN VAR EKSTRA DYP OG SKIENE SMALE

LOVENDE EN UNG OG A NORDRE FR SKIKJØRER DET PÅ SNERSRUD TALL GLADE 50-

Det hadde lenge vært turisme på Norefjell, med beretninger helt tilbake fra midten av 1800-tallet. Og sikkert hadde man stått på ski ned fjellsidene, gjennom skogen og ned til Krøderfjorden. Men det var først i 1938 / 39 den første tilrettelagte utforbakken ble etablert. Og omtrent samtidig med at Olav Golberg ble født, stod en bredere og bedre utforløype klar. Olav husker fortsatt hvordan man manuelt gikk opp skiløypene, tråkket alpinbakken og tok vekk de verste kulene med spade. Man måtte kjøres opp med bil på den gamle seterveien etter hver tur ned. Men med OL i 1952 kom det både ny bilvei og heis. OL-heisen ble den

kalt, helt til den ble revet og fornyet i 1976. I en av de bratteste kneikene var det litt for langt spenn mellom mastene. Da hang rompa til de minste oppe på T-kroken, mens skiene dinglet i lufta opptil 2 meter over bakken. Ekstra mast kom litt senere, men inntil da måtte de små helst hoppe av på Skasethjordet, erindrer Olav. Hans første tur helt til topps var i 7-årsalderen sammen med en eldre fetter. Men det var ikke bakken de ville kjøre ned, nei; fra setra som tilhørte gården gikk det, ned gjennom løssnøen i skogen, til de traff veien som faren brukte til hest og slede for å ta ut tømmer. Det var ikke sjelden gutta hadde hestemøkk

fra skia, oppetter ryggen og helt opp på topplua. Offpiste er ikke noe nytt begrep! Utover i 1950- og 60-årene ble det mye aktiv skikjøring. Sammen med senere landslagskjører Otto Tschudi fartet Olav land og fjell rundt på skirenn, med Ottos far som sjåfør. Samtidig som Olav Golberg tok over gårdsdrifta på hjemgården startet han på skiinstruktørutdannelse ved Den Norske Skiskole, og tok skilærereksamen på Geilo vinteren 1968. Skogen var en god inntektskilde på gården, men det var viktig at hogsten og utkjøring av tømmeret var ferdig før jul, for da startet skisesongen på fjellet!

19


IKKE NOE Å SI PÅ STILEN TIL DENNE SPREKE GJENGEN ANNO 1986

NOREFJELLMAGASINET

Vintrene 1967–69 var Olav skiinstruktør på Fefor Høyfjellshotell i Gudbrandsdalen. – 1 200 kroner måneden, kost og losji, og ekstra inntekt av å smøre gjestenes turski for 3 kroner paret, mimrer Olav. Men det var på Norefjell han hørte hjemme, og vinteren 1969 / 70 tok han over som driver av skiskolen på hjemfjellet. Det var en aktiv tid på Norefjell, folk hadde ennå OL friskt i minne, og Norefjellstua, Utsikten Pensjonat, Fjellvil Hotell og Sandumseter var fulle av skiturister hele vinteren. Samtidig med markedsføringen av skiskolen, drev han og de andre in-

20

struktørene god gammel folkeopplysning om hvor viktig det var med gode og riktige skiferdigheter både i bakkene og innover i fjellet. Etter hvert kurs ble det holdt skirenn med premie og diplomutdeling. – Viktig og spennende opplevelser for store og små skiturister, smiler Olav. Skiskolen driftet Olav Golberg i 30 år. Hele tiden som aktiv instruktør sammen med et titalls andre skiinstruktører og -lærere. Han var også alpintrener, utdannet i Norges Skiforbund tidlig på 80-tallet. Mang en håpefull liten alpinist fra bygda og fra Oslo-området har fått sin grunnleggende opplæring av Olav Golberg.

Etterhvert ble det også skiutleie, først på Sandumseter og senere på Norefjellstua, fram til Skistua stod ferdig i 1984. I 1986 åpnet han også en avdeling i bunnen av anlegget, da Skiloftet sto ferdig samtidig med den nye 4-seters stolheisen. I 2010 flyttet han skishop, skiutleie og skiservice fra Skistua til Mountain Lodge, hvor Olav også er vaktmester for utleiehyttene- og leilighetene.

EN TSATT ! R O F R R E OLAV IL SKIKJØRE B HA


FOTO: OLAV GOLBERG

Det ble ikke mye fritid på Olav Golberg i vinterhalvåret; ski skulle leies ut, ski skulle prepareres, skiskole nesten hver dag, det var mye jobbing sent og tidlig. Familien syntes det etterhvert var på tide å trappe litt ned. Men å sitte stille ligger ikke for Olav, og interessen for fotografering ble tatt opp. Naturlig nok er det naturen og dyrelivet som går igjen i Olavs motiver, både på Norefjell og andre steder i Norge, samt i Finland og på Svalbard. Snøformasjoner, solnedganger, moltebær, reinsdyr, brunbjørn, isbjørn, ulv og jerv. – Mange uforglemmelige opplevelser, smiler Olav.

Olav Golberg har etterhvert blitt godt voksen, og det har fjellet han er så glad i også. Fra treski, skrudde stålkanter, tråkke opp, ake ned, og en OL heis som løftet deg av bakken – til carvingski, snowboard, 14 heiser, 28 km med alpinløyper, 1 010 høydemeter, terrengpark og 120 km med preparerte langrennsløyper. Norefjell er blitt et annet enn da han vokste opp under OL i 1952. Men Olav har ikke tenkt å bli pensjonist av den grunn. Han vil hjelpe til der han kan, i skishopen, i skiverkstedet, som vaktmester og som skogsarbeider for sønnen på gården.

Høydepunktet sommer / høst er multeturene sammen med gode venner – godt for både sjel og sinn, sier Olav. Alpinskiene, snowboardet og langrennskiene har han heller ikke stuet bort. Nå blir det 5 til 10 turer daglig i midtuka, det er ofte mer enn han hadde tid til før. Også har han fotograferingen. I skiutleien på Mountain Lodge henger det et knippe av Olavs bilder. Vi kunne godt tenkt oss en større utstilling et år, bildene er mange og motivene flotte!

21


Vurderer du å selge eller kjøpe på NOREFJELL

  Se våre eiendommer på www.sem-johnsen.no eller

www.finn.no  Kontakt Morten Høegh på    tlf 900 90 191 eller   mh@sem-johnsen.no

Vi fikser alt du vil ha ordnet! Maling - innendør/utendørs Trefelling / rydding Gartnertjenester Enkelt snekkerarbeid, i samarbeid med fagfolk Snømåking - tak og terrasse Eilev Bjerkerud Knut Skinnes Ole G. Skinnes

Tlf. 951 56 595 Tlf. 970 43 004 Tlf. 416 00 890

Ta kontakt for en hyggelig prat!

22

FJELL&FJORD

HYTTESERVICE AS


NOREHEIM

- EI SETER I SÆRKLASSE

[ AV IVAR BLYSTAD FOTO NOREHEIM ]

VI MENER IKKE EN NOSTALGISK, GAMMEL, GRÅSVIDD SETER MED SAUELORT PÅ TRAMMEN. NEI, VI SNAKKER OM ET MODERNE SETERTUN MED 10 BYGNINGER OG ALLE DE FASILITETER DU KAN ØNSKE DEG, OMKRANSET AV BLOMSTERENG OG FJELLFURU. Tunet består av 10 hytter med sengeplass til totalt 40 personer, alle med kjøkken og oppholdsrom. I hovedhuset er det spisestue til 80 personer, salonger og en velutstyrt møtesal. Nytt i 2017 blir en av Norges mest spesielle brudesuiter, og utekjøkken for varme sommerkvelder. Norefjells mest særegne hotell, men likevel tradisjonsrikt og skapt for trivsel og opplevelse. Året er 1994, pater familias får en idé. Gjennom 10 år modnes den, inntil spaden stikkes i jorda sommeren 2004. Deretter gikk det stokk i stokk fram til setertunet stod ferdig i 2009. Per, junior som nå er eier og driver av Noreheim, blir ivrig der han sitter i sofaen og forteller om det produktet han har overtatt ansvaret for.

– Noreheim er et unikt sted, sier han, og ja vi er enige. Det er et unikt sted, med skiløypene og turstiene på Norefjell rett utenfor døra, snaue to timer fra Oslo.

Per forteller også at man kan leie hele stedet og greie seg selv, kokken kan bli med på kjøpet om man ønsker det. Idéelt for vennegjenger, klubber o.l.

– Og maten, fortsetter Per – så mye som mulig basert på lokale råvarer, er kjempegod. Kokken Magnus er en kunstner på kjøkkenet, enten det dreier seg om frokost til kurs- og konferansegjester, lunsj til 4, eller 6 retter til 80 bryllupsgjester.

Et annet nytt produkt som kommer er Hyttecatering. Er man minimum 10 personer kan man bestille gourmetmiddag og få den bragt til bords på hytta, eller i Noreheims spisestue. Noe for påskeaften med gode venner?

– Bryllup er en av spesialitetene våre. Nå bygger vi om stabburet til å bli Norges mest særegne bryllupssuite. Med bryllupsseng på hemsen og stor jacuzzi nede i salongen. Det er nesten så en får lyst til å gifte seg på nytt – med den samme selvfølgelig.

Noreheim er i sannhet ei seter i særklasse, med tilbud til firmaer, private vennegjenger, turistgrupper, bryllup og 50-årslag. – Fleksibiliteten er stor, sier Per – vi kan oppfylle de fleste ønsker.  noreheim.no

23


Norefjell - Noresund

Vi har overnatting med skipakker. Se www.solehotell.no for tilbud! NO-3536 Noresund • Tel +47 32 15 04 00 • booking@solehotell.no


SOLE HOTELL

DEN GAMLE DOKTORGAARDEN

SOLE HOTELL ER IDEELT FOR DE SOM ER GLAD I Å KJØRE - ELLER GÅ - PÅ SKI, MEN ØNSKER Å BO I ROLIGE, KLASSISKE OMGIVELSER HVOR GOD MAT OG SOFAKROKEN MED EN GOD BOK ER VIKTIG OM KVELDEN. Det er få minutter med bil bort til skisenteret, eller et kvarter å kjøre opp på fjellet, der 120 km med velpreparerte skiløyper venter deg. Hotellet, med historie tilbake fra 1910, tilbyr gode skipakker hvor heiskort er inkludert. En god og kald vinter, når isen ligger trygg på Krøderfjorden, er det bare et par stavtak over til lysløypa på andre siden – eller til preparerte skispor langsetter fjordens strandlinje. Et godt og hyggelig vertskap er viktig for Sole Hotell. – Du skal føle deg velkommen med en gang du går over dørterskelen,

sier eier og driver Georg Lützow-Holm. Han forteller også at de legger stor vekt på å ha et godt og fleksibelt kjøkken. Her skal man ikke bare kunne servere turister og kurs- og konferansegjester, men ønsker også hyttefolket og ikke minst lokalbefolkningen velkommen til en hyggelig søndagsmiddag eller lørdagskveld med gode venner. – Så langt det lar seg gjøre bruker vi lokale, kortreiste råvarer på kjøkkenet, fortsetter Lützow-Holm, – Dette er viktig for kvaliteten på det vi serverer, avslutter han.

 solehotell.no

25


• LEILIGHETER • RESTAURANT • BAR • LAVVO • FASTFOOD • KONFERANSEFASILITETER

Velkommen til Norefri på Norefjell På Norefri kan hele familien ha et hyggelig opphold, med en rolig og avslappet atmosfære. Våre utleieleiligheter har god standard, og har skibakken rett ved husveggen. Flere serveringssteder sørger for å tilfredstille ethvert behov, fra en kjapp matbit i bakken til en helaftens middag med det som hører til. Vi kan også tilby komplette konferansepakker med overnatting og servering. Vi skreddersyr opplegg med aktiviteter for firmaer og grupper.

www.norefri.no | booking@norefri.no | tlf. 404 52 946  facebook.com/norefri.heishuset


Det er synd å svelte seg når ein har mat for handa.

catchmedia.no

VISDOMSORD

Alpinstua Hver dag 09:30–15:30/16:30* Etter noen timer i bakken er det godt å komme inn og varme seg. Vi tilbyr en meny tilpasset en rask pause; hamburgere, suppe, baguetter og pølser, samt et godt utvalg kaffedrikker og kaker.

Heishuset restaurant og Bar1952 Onsdag til søndag 17:00–23:00 Stengt mandag og tirsdag Bar1952 åpent fredag og lørdag Heishuset restaurant kan med sine meget særpregede og intime lokaler skape en helt spesiell stemning. Vi tilbyr en variert meny med høy kvalitet til folkelige priser. Mulighet for selskaper opp til 70 personer. Fra menyen kan nevnes gode biffer, hamburgere, viltretter, fisk, tapas og amerikansk pizza (også take away). I kjelleren har vi Bar1952 som tilbyr et variert utvalg drikke i olympiske omgivelser.

* Før/etter 1. feb.


FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

HOPPUKA AVGJØRES I MONSTERBAKKEN

NOREFJELLMAGASINET

SØNDAGSRENNET I VIKERSUNDBAKKEN I 2016 ER BLITT OMTALT SOM «TIDENES RENN» ETTER AT KONKURRANSEN RESULTERTE I EN DRØSS AV PERSONLIGE REKORDER OG LANGE SVEV. ANDREAS STJERNEN HOPPET SEG HELT OPP TIL SØLV MED HOPP PÅ 248 OG 249 METER, MEN SLOVENSKE PETER PREVC VAR USLÅELIG.

28


FOTO: TROND LINDSETH

FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

OVER 1 000 FRIVILLIGE SKAPER HVERT ÅR RENN I VIKERSUNDBAKKEN, OG TIL VINTEREN SKAL LIKE MANGE TIL DYST FOR Å SKAPE FINALERENNENE I DEN NORSKE HOPPUKA. HER ER TRÅKKERNE PÅ VEI OPP TRAPPA FOR Å PREPARERE BAKKEN.

VIKERSUNDBAKKEN ER EN AV KUN FEM SKIFLYVNINGSBAKKER I HELE VERDEN, OG ER SAMMEN MED PLANICA DEN STØRSTE. KUN DE BESTE FÅR LOV TIL Å HOPPE I DENNE MONSTERBAKKEN OG SPENNINGEN ER STOR BLANT HOPPERNE RETT FØR DE SETTER UTFOR.

FOTO: TROND LINDSETH

MONSTERBAKKEN I VIKERSUND ER IKKE BARE STØRST I VERDEN, DET ER OGSÅ DER DEN NÅVÆRENDE VERDENSREKORDEN ER SATT. ANDERS FANNEMEL FRA HORNINDAL FLØY NED TIL 251,5 METER I 2015, OG SELV OM MANGE HAR VÆRT SVÆRT NÆR, ER DET INGEN SOM HAR KLART Å TANGERE FANNEMELS HOPP.

DEN NYE NORSKE HOPPUKA OMTALES SOM DEN «MEST INTENSE TURNERINGEN NOENSINNE» OG GÅR AV STABELEN FOR FØRSTE GANG I MARS. ALT AVGJØRES I VIKERSUND. Norges skiforbund og de fire arrangørene kunne juble da den nye norske hoppuka ble banket igjennom og satt på kalenderen til det internasjonale skiforbundet under deres kongress i juni. – Jeg tror aldri vi har fått en mulighet til å utvikle noe som er større i internasjonal skisport, uttalte en svært glad hoppsjef, Clas Brede Bråthen til NRK rett etter at avgjørelsen var tatt. Et sentralt punkt i konseptet er at kvalifiseringene skal gjøres viktigere enn i dag. Den norske hoppuka kan dermed bli den tøffeste hoppkonkurransen i verden, hvor alle som

ønsker å hevde seg i sammendraget må delta i alle kvalifiseringer og renn. Det blir hele 10 renn på 10 dager, først i Holmenkollen, Lillehammer og Granåsen, før finalen ender med skiflyvning i Vikersund. Her blir det kvalifisering, lagkonkurranse og individuell konkurranse. – Det blir den mest intense turneringa som noensinne har vært i hoppsporten. Det blir meget krevende for de som skal reise halve Norge rundt og konkurrere hver dag, men vi håper og tror vi skal være med og løfte hoppsporten til nye høyder på slutten av sesongen, sa Bråthen.

Navnet er fortsatt en hemmelighet og Norges Skiforbund arbeider sammen med arrangørene for å utvikle de siste detaljene før vinteren. Her er datoene: 10. mars: Holmenkollen, kvalifisering 11. mars: Holmenkollen, lag 12. mars: Holmenkollen 13. mars: Lillehammer, kvalifisering 14. mars: Lillehammer 15. mars: Granåsen, kvalifisering 16. mars: Granåsen 17. mars: Vikersund, kvalifisering 18. mars: Vikersund, lag 19. mars: Vikersund  vikersund.no

29


Design: catchmedia.no Foto: Vegard Breie

SKIUTLEIE, SKISHOP, VERKSTED OG SKISKOLE DU FINNER OSS I KJELLEREN PÅ SKISTUA OG I U1 PÅ NOREFJELL SKI & SPA.

Lik oss på Facebook facebook.com/norefjell


PRISDRYSS PÅ FJELLET Norefjell Ski & Spa har mottatt en rekke priser i 2016, og befestet sin posisjon som Norges ledende sparesort på fjellet.

2016 ble året da Norges største fjellhotell og sparesort byttet navn og eiere, og gjorde rent bord i en lang rekke internasjonale prisutdelinger. - Prisene viser hva som kan oppnås med sterk laginnsats og hardt arbeid. Ingenting kommer av seg selv. Alle på Norefjell Ski & Spa går på jobb hver dag for å levere gode hotellopplevelser til gjestene våre. Jeg er stolt av gjengen som jobber her, sier Anne Rustberggard Varden, hotelldirektør på Norefjell Ski & Spa. I løpet av det siste året har hotellet vunnet mange anerkjente, internasjonal priser. I juni ble Norefjell Ski & Spa kåret til Norges beste luksus spa-resort under World Luxury Spa Awards 2016, og i september ble hotellet igjen kåret til Norges ledende resort og Norges ledende spa resort under World Travel Awards 2016. Hotellet kan høste flere priser dette året og er nominert til Norges beste ski hotel av World Ski Awards 2016 og innen flere kategorier i Haute Grandeur. - Markedet for fjell- og spaopplevelser i Norge er preget av sterk konkurranse fra mange dyktige aktører, noe som skjerper oss i hverdagen og bidrar til å holde nivået på topp. Vi er derfor svært glade for å motta disse anerkjennelsene, innen flere kategorier. Dette viser bredden og kvaliteten på hva vi kan tilby våre gjester, sier Varden.

NOREFJELLSKIOGSPA.NO / TELEFON: +47 32 14 82 00 / E-POST: BOOKING@NOREFJELLSKIOGSPA.NO / FACEBOOK, TWITTER & INSTAGRAM: NOREFJELLSKIOGSPA

31




32

NOREFJELLMAGASINET


GOURMETRESTAURANTEN PÃ… NOREFJELL

33


AV 270 RESTAURANTER I BUSKERUD PÅ TRIP ADVISOR, ER NOREFJELLHYTTA I SKRIVENDE STUND RANGERT SOM NR. 1. PÅ BOOKING.COM HAR NOREFJELLHYTTA EN SCORE PÅ 9,3 AV 10. BELIGGENHETEN RANGERES TIL 9,6 AV 10! Disse rangeringen er basert på tilbakemeldinger fra gjester som har besøkt Norefjell og latt seg bergta av utsikten, og blitt traktert av Kim og Anne Siris gjestfrihet og delikatesser. – Vi er selvsagt stolte, sier Kim Jensen. Men de er også ydmyke. Suksessen har ikke kommet av seg selv, det har vært 6 års målrettet jobbing hvor gjesten og det lille ekstra hele tiden har stått i sentrum. Samtidig er det et bevis på at Norefjell har mer å tilby enn fantastiske naturopplevelser og Norges råeste skianlegg.

NOREFJELLMAGASINET

Kim og Anne Siri har hele tiden hatt fokus på bruk av kortreist mat, eller «ureist mat» som Kim kaller det. De er opptatt av å bruke de råvarene som Norefjell har å by på, bær fra

34

fjellet og sopp fra skogen. Samtidig ønsker de å ha et tett samarbeid med de lokale bøndene og jegerne, som kan levere alt fra bringebær og jordbær til reinsdyrkjøtt, elg, gris og lam. Mange av disse ureiste kvalitetsråvarene foredler Norefjellhytta selv, hør bare: Egne pølser og spekepølse av både lam, gris og elg, egen hyttespeket Norefjellskinke av gris, og i egen røykovn produseres røkt ørret, reinskjøtt og eget lammebacon. Vann i munnen? Da skrenser dere innom en dag dere er i bakken, spiser lunsj – og bestiller bord til middag en kveld, dere vil ikke angre. Sikter dere mot Michelin Kim og Anne Siri?  norefjellhytta.com


35


Lei tapas og røde pølser? Prøv Seterliv på Norefjell til sommeren

Klar, blå himmel. Sol som varmer. Frisk fjelluft. Vakre farger. Sommerferie på fjellet er mer populært enn noen gang. Prøv Seterliv, en opplevelsesrik sommerferie til en hyggelig pris. Norefjell Ski & Spa tilbyr en aktiv sommerferie med fjellturer, fiske, golf, kanopadling, klatrevegg, strandliv, minigolf, fotball, treningsrom, basseng med boblebad og sauna, spabehandlinger, velvære-spa for de voksne og organiserte aktiviteter for hele familien. Gøy på fjellet La barna oppdage og oppleve seteren ved hotellet, hvor de i flotte omgivelser kan klappe og mate dyrene. På seteren har vi geiter, kaniner, høner, killinger, esler og hester. Seteren er åpen daglig og har servering under hele åpningstiden. Hver dag kan barna bli med på stell, foring og melking av dyrene. På seteren arrangeres gratisaktiviteter for barna som for eksempel å lage såpe og grille pinnebrød rundt bålet. Det arrangeres fellestur med hest og kjerre, og det er også mulig å bestille ponniridning rundt tjernet ved hotellet og lengre rideturer i fjellet (mot pristillegg). Hotellet har et aktivitetskontor som er åpent daglig for utlån av utstyr, som f.eks. kano, minigolf, baller, luftgevær, GPS, m.m. I tillegg arrangerer vi guidede fjellturer, klatrekonkurranser, fotball- og bandyturneringer og gratis barnedisco.

36

Hotellet har også et flott basseng, boblebad, saunaer og treningsrom som gjestene kan benytte gratis. Vi arrangerer yoga flere ganger i uken (pris kr 100,- p.p). I umiddelbar nærhet finnes det flotte turområder med stier som passer for alle. Turtips og turkart får du i resepsjonen på hotellet. Hotellet har spabehandlinger for barn og ungdom, familiespa i egen spasuite og et bredt utvalg av spabehandlinger som kan bestilles på telefon 32 14 82 80. Bo i flotte, fullt utstyrte leiligheter. Prisene gjelder for oppholdet inkl. sluttrengjøring i perioden 25. juni - 6. august 2017: • • • •

4 netter 4-sengs leilighet, 35 kvm/2 soverom, kr 3.190,4 netter 6(8)-sengs leilighet, 70 kvm/3 soverom, kr 5.190,1 uke 4-sengs leilighet, 35 kvm/2 soverom, kr 5.190,1 uke 6(8)-sengs leilighet, 70 kvm/3 soverom, kr 7.190,-

Les mer om hotellet på norefjellskiogspa.no eller kontakt oss på tlf. 32 14 82 00.

NOREFJELLSKIOGSPA.NO / TELEFON: +47 32 14 82 00 / E-POST: BOOKING@NOREFJELLSKIOGSPA.NO / FACEBOOK, TWITTER & INSTAGRAM: NOREFJELLSKIOGSPA


SMÅSTOFF

LOKAL ENTREPRENØR Vi takker Norefjell Skisenter for jobben med å bygge nytt snøproduksjonsanlegg! Vi setter stor pris på at det velges lokale bedrifter til å utvikle fjellet. Det drives for full maskin i Ravnås med å sprenge og grave ut 220 000 m3 løsmasser, for å få plass til 100 000 m3 vann. I tillegg graves det grøfter i løypene for snøkanoner (5 km) og for høyspent kabel (3,5 km). Den nye pumpestasjonen i Ravnås blir bygget med betongelementer fra vår egen fabrikk på Slettemoen.  holtetpukk.no

M/S KRYLLINGEN OG SKIPPER'N Knut E. Ringnes – skipper, magasindistributør, turistvert, messegeneral – egentlig pensjonist. Hvor lenge har du holdt på her i Krødsherad og på fjellet Knut? – Som Skipper i 26 år, men jobbet med turisme i 30 år, sommer og vinter. Og neste sommer er det i gang igjen på bøljan blå? – Jada, damen, M/S Kryllingen, ligger godt i dvale på sin nye

GODT FORHOLD TIL NATUREN Norefjellhytta har bygget mer enn 300 hytter på Norefjell, Eggedal og Hallingdal de siste 30 årene, og er kjent for solid kvalitet og kompetanse. Du får arkitekttegnede hytter i godt samspill med naturen. Hyttene og tilbyggene produseres i ferdige

elementer på egen fabrikk i Eggedal. En lokal bedrift med komplette og gode løsninger. Norefjellhytta bygger hytter i alle størrelser, med en gjennomgående god standard og kvalitet. Norefjellhytta tar også på seg oppussing av leiligheter.  norefjellhytta.no

opplagsplass ved Skinnessund. Her blir hun liggende til snøen er borte og det er tid for vårpuss. På vannet kommer hun i løpet av mai. Og du da - hva skal du fylle vinteren med? – Vel, det blir vel litt magasindistribusjon, skiturer, kos med hunden Fly og bestefarsøvelser. :) God vinter! – Takk det samme!

 kryllingen.no

KORT VEI TIL HYTTEDRØMMEN Høgevarde hytteområde ligger på høyfjellet, og man går bokstavelig talt rett ut i fantastisk utsikt med kort vei til blant annet Høgevarde-

toppen på 1459 moh. På Høgevarde hytteområde finner du flere mil med langrennsløyper, skiheis og varmestuer. Fantastisk turterreng med fiskevann og jaktmuligheter.  hogevarde.no

37


BARN HAR MINDRE EFFEKTIV REGULERING AV KROPPSTEMPERATUR, OG ER MER UTSATT FOR FORFRYSNINGER OG OVEROPPHETING.

TIPS TIL BEKLEDNING AV BARN

NOREFJELLMAGASINET

Barn klarer ikke alltid selv å si ifra om de er for varme eller kalde. Kroppstemperaturen reguleres ved å «miste» varme til omgivelsene gjennom blant annet varmestråling fra huden, fordampning av vann (svette) og kontakt med kaldere overflater. Små barn har lavere svetteproduksjon og større overflate i forhold til volum enn voksne, men til gjengjeld vil barn i løpet av en dag ofte være mer aktive enn voksne, og har høyere forbrenning i forhold til kroppsmasse. I praksis vil dette si at barn har mindre effektiv regulering av kroppstemperatur, og er mer utsatt for forfrysninger og overoppheting. For lettest å kunne regulere kroppstemperaturen, anbefales det å bruke fler-lags-prinsippet; bekledningen består altså av inner-, mellom- og

38

ytterplagg. Det er luften mellom bekledningslagene som isolerer mot kulde, så derfor anbefales det flere tynne ull-lag enn ett tykt kleslag. Slik kan man for eksempel ta av et lag når barna skal løpe og leke, og ta på et lag når de skal sitte stille og spise.

INNERBEKLEDNING Dette er kleslaget nærmest huden, hvis oppgave er å transportere fukt bort fra huden og holde kroppen tørr og varm. Dette laget kan bestå av ulltruse, ullstillongs, ullsokker og lang- eller kortermet ullltrøye. Merinoull er finfibret ull som er myk og kløfri, og egner seg svært godt til barneklær. Ull er et naturlig produkt med mange unike egenskaper som gjør det velegnet til bruk i norsk klima, sommer som vinter. Ullfibrene skaper mange små, stillestående luftrom inne i bekledningen. Ullfi-

brene kan også ta opp fuktighet og trekker fukten bort fra huden. I motsetning til våt bomull, som gjør brukeren kald og klam, avgir ull litt varme når vann binder seg til ullfiberen. Derfor vil ullplagg klare å isolere mot kulde selv når det er fuktig.

MELLOMBEKLEDNING Dette er kleslaget over ullundertøyet, og kan bestå av tykkere, mer isolerende klær. Dette laget kan tas av ved høy aktivitet eller mildere temperaturer for å unngå at barnet blir overopphetet. Et slikt kleslag kan for eksempel være en ullone-piece (heldress), eller en tykkere ullgenser og ullbukse. En one-piece skaper større sirkulasjon av varm luft, og man unngår at vann, kald luft eller snø slipper igjennom glipper mellom genser og bukse.


YTTERBEKLEDNING Dette kleslaget skal beskytte mot vind, snø og vann, men gjerne være pustende slik at barnet ikke blir klam under aktivitet. Til dette bekledningslaget anbefaler vi en tykkere heldress til vinteren, og en tynnere til høst, vår og kaldere sommerdager. Bruk heller flere lag ull under dressen i overgangsperiodene mellom varme og kalde årstider.

HENDER OG FØTTER Både barn og voksne mister mye varme på hender og føtter. Votter er varmere enn hansker fordi varmeutveksling mellom fingrene er mer effektivt i ett rom (votter) enn mange små (hansker), selv om man har bedre fingerkontroll med hansker. Velg derfor vanntette votter med ullfôr som gjør at barnet kan gripe leker, og ha heller ullvanter liggende til matpausene. På beina trenger barna gode ullsokker, men også gode sko. Støvler kan benyttes sammen med tynne ullsokker, men på vinteren er det viktig med gode

ALT ER MULIG foR TøffE dAMER!

vintersko. Skoene skal være romslige nok til at barnet får plass til både en tykk ullsokk og ullsåle, da trange sko kan hindre blodsirkulasjonen og føre til at barnet fryser.

HODE Mesteparten av varmetapet foregår gjennom hode og hals, hvor huden er tynn. En god barnehagelue bør derfor dekke ørene helt og gjerne også halsen. En hals er tryggere å bruke enn skjerf, siden barnet fort kan henge skjerfet opp i et klatrestativ o.l. under lek. På de minste barna er heldekkende lue og hals i ett (en såkalt balaklava) en god løsning. Når det er som kaldest, kan det være lurt å ha en tynn ullbalaklava under en tykkere ull-lue. Om våren og høsten holder det med en tynnere ull-lue som gjerne er vann- og vindtett, mens det om vinteren, sen høst og tidlig vår kan være greit med en tykkere ull-lue med øreklaffer, samt hals.  aclima.no

Aclima Test Team Tonje Helene Blomseth

Nå har Lars Monsen Anárjohka - kolleksjonen i kløfri merinoull endelig kommet til damer. longs 1.

Dobbelt stoff på baken, innside av lår og kne. 2. Hemper for lettere å tørke klærne. 3. Strikk rundt livet med ull innerside. 4. Ribbestrikket i siden for bedre passform.

Polo med glidelås 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Ribbestrikket i siden for bedre passform. Lomme for turutstyr. Ekstra lang glidelås for god ventilasjon. Beskyttelse bak glidelås så den ikke føles kald mot huden. Tommelgrep for å gi varme til fingrene. Hemper for lettere å tørke klærne.

Komplett kolleksjon på aclima.com

Merket for god design 2016.

39


MOUNTAIN LODGE

Norefjell gjennom alle årstider. På Norefjell venter frisk fjelluft og flotte naturopplevelser i behagelig kort avstand fra byens larm. Da er det godt å vite at vi på Mountain Lodge legger alt til rette for at du skal få et fullkomment opphold til fjells. På vinterstid kan vi tilby overnatting, dagligvare, skiutleie, skishop og skiservice på samme sted - så du kan bruke tiden din på det som er gøy.

Velkommen skal dere være!

NOREFJELL BOOKING Vi leier ut små og store leiligheter og hytter til familieturer eller bedrifts-/ vennearrangement - hele året.

norefjellbooking.as booking@norefjell.no | 400 78 740

NOREFJELL MAT Dagligvarebutikk med det du trenger av dagligvarer. Åpen i skisesongen - fra jul til påske.

410 67 328 Lik oss på Facebook


NOREFJELL SKIUTLEIE MOUNTAIN LODGE / SKILOFTET

Skishop - skiutleie - skiservice Vi tilbyr skiutleie med topp moderne utstyr, og utfører fullservice på alpin- og langrennski. I tillegg til avdelingen på Mountain Lodge finner du oss på Skiloftet i bunnen av bakken.

norefjellskiutleie.no post@norefjellskiutleie 414 75 455 | 905 94 376

Ha en magisk vinter på Norefjell


SMÅSTOFF DEN LOKALE KJØPMANNEN Spar er en av verdens største supermarkedkjeder. Ved innkjøringen til Noresund ligger den veletablerte forretningen, Spar Noresund. Den holder åpent hver eneste dag hele året. Vareutvalget er svært godt, og de er kjent for de gode varmrettene i ferskvareavdelingen. Forretningen har også «post i butikk», slik at her får man ordnet det meste.  Spar Noresund

SONOS, BRA LYD I ALLE ROM Drømmer du om lydanlegg over flere rom på hytta, men har en eldre hytte der dette ikke er tilrettelagt med kabler o.l.? Med Sonos kan du få det til! – Sonos høyttalere kommer i forskjellige farger og former, og kan plasseres anonymt der du måtte ønske. Sonos leverer klar god lyd

som strømmes og styres direkte fra ditt nettbrett eller din telefon, sier Geir Thoresen i Elkjøp Hønefoss, som leverer og monterer Sonos høyttalere på Norefjell. – Du kan også spille forskjellig musikk i forskjellige rom, og koble det til TV eller andre lydkilder både trådløst og via kabel.  elkjop.no

STØRST PÅ NOREFJELL Morten Høegh i Sem & Johnsen Eiendomsmegling AS, er Norefjells mest populære eiendomsmegler gjennom 16 år. Morten selger hytter, leiligheter og tomter på hele Norefjellområdet. – Jeg kjenner fjellet meget godt etter så mange år, og jeg er også tilstede gjennom hele sesongen, svarer Morten på spørsmål om hvorfor så mange velger han. Norefjell er, grunnet avstanden til Oslo, et meget populært skisted.  sem-johnsen.no

HYTTER TIL LEIE

NOREFJELLMAGASINET

Ole-Jacob Golberg har flere hytter til leie ved Nedre Norefjell. 1 000 m til skianlegget og kort avstand til Krøderfjorden gjør dette til flotte helårshytter til leie på åremål. Hyttene kan leies både vintersesong og sommersesong, og disponerer båt i Krøderfjorden hvor det er flotte fiske- og bademuligheter.  922 27 278

42


SIGDAL MOTORSENTER

4 SMÅ HJUL PÅ IS [ AV IVAR BLYSTAD ]

Rumpa di er 5 cm over isen under deg, rundt deg ei stålramme, i ryggen 9 rusende hestekrefter. Gassen i bånn og stålpiggene borrer seg ned i isen. Snø og is spruter – inn i første sving, forhjula sitter godt, bakhjula glipper ut – du styrer og kontrollerer med gassen... Dette er moro – enda mer moro enn gokart på sommerbane, mener mange. Nærmere drifting for oss amatører kommer du ikke. Vi er på

Sigdal Motorsenters vinterbane på Solevann i Sigdal. Her har Steinar Halsteinrud tre alternative baner fra 600 til 1 000 meter. Og når vinteren er ordentlig vinter, blir forholdene perfekte. Banen er åpen for grupper hele vinteren, så sant kuldegradene spiller på lag. De dagene det er grupper på banen er det også åpent for drop-in i etterkant. – Dette legger vi ut informasjon om på hjemmesidene, forteller Steinar. Der finner du også åpnings-

tider og bestillingsinformasjon. – Til vinteren står også vår nybygde skytebane klar for grupper, forteller Steinar videre. Her er det leirduebane og skyting på løpende elg (i papp). Grupper, det være seg firma eller private, kan ha en hel aktivitetsdag hos Sigdal Motorsenter – like gjerne på vinteren som på sommeren!

 sigdalgokart.no

Design: RAMP design AS

KORT VEI TIL HYTTEDRØMMEN For mer info, kontakt Trond på 934 56 300 eller trond@hogevarde.no • www.hogevarde.no 43




NOREFJELLMAGASINET

NOREFJELLS SILKEMYKE TOPPER ER PERFEKTE FOR KITING

44


45 FOTO: TERJE LØCHEN


SMØRETIPS FRA EN PROFF SÅ ENKELT ER DET Å FÅ EN GOD TUROPPLEVELSE

BJØRN BAKKEN, INTERNASJONAL SERVICESJEF FOR SMØRINGSFIRMAET SWIX SPORT, HAR OVER 30 ÅRS ERFARING MED SKIPREPARERING OG SMØRING AV ALLE TYPER SKI, ALPINT, HOPP, SNØBRETT OG LANGRENN. HAN ØNSKER Å GI NOEN RÅD TIL DEN VANLIGE TURGÅER: «DET SKAL VÆRE GLEDE Å GÅ PÅ SKI» OG FOR Å OPPNÅ DET, MENER HAN AT DET ER NOE GRUNNLEGGENDE SOM SKAL TIL: 1. Du må ha riktige ski som er tilpasset deg, din vekt og ferdigheter. I de fleste sportsforretninger har de apparatur som måler og finner riktig stivhet på skiene for deg. Dette er det viktigste for å ha godt feste og god gli. 2. Lær deg å smøre fornuftig og enkelt. Legg litt ekstra vekt på dette, så får du den opplevelsen og gleden en tur skal inneha. Bjørn viser til ulike Swix-guider som er tilpasset dine behov. Disse finnes både på nettet og i skriftlig form. Her er to gode anbefalinger, en for kaldt føre og en for klisterføre. Følg disse rådene og du får en flott tur!

FESTEVOKS: 1 FESTESONE RUBBING Festesonen rubbes først opp med slipepapir #100 ca. 60 cm lengde. Dette gjøres for at smøringen skal feste bedre til sålen. Beveg slipepapiret i lengderetningen. Bruk gjerne kombikorken til Swix, med slipepartikler på en side og vanlig smørekloss på den andre.

2 GRUNNVOKS UNDERLAG Ved minusgrader og kornet snø legges som regel en slitesterk voks. Dette gjøres for at smøringen skal sitte bedre.

3 INNSMELTING AV GRUNNVOKS Smørejernet settes på ca. 100oC. Varm det første laget med smøring inn i sålen. Slik blir kontakten med belegget bedre, og smøringen vil holde lenger. La det avkjøles.

4 PÅLEGGING AV FESTEVOKS

NOREFJELLMAGASINET

Velg dagsaktuell tørrvoks og legg på denne (gjerne i utetemperatur), 4–8 lag som gnis ut med kork mellom hvert lag. Vær ikke redd for å smøre tykt under midten. Merk: La det være igjen ca. 2 cm i hver ende av festesonen. Ved utkorkingen vil likevel hele festesonen dekkes.

46


KLISTER: 1 RUBBING AV FESTESONE Puss festesonen med slipepapir, korningsgrad #100. Dettegjøres for at klisteret skal feste bedre.

2 GRUNNKLISTER KB20 Grønt klister velges normalt som underlag. Legges tynt på slik at det så vidt dekker «rubbingen» fra slipepapiret.

3 PÅLEGGING Legg på dagsaktuelt klister. Ett lag er normalt tilstrekkelig. Legg på fiskebensmønster eller en streng på hver side av midtranden.

4 UTJEVNING Jevn ut klisteret med klisterskrape eller ev. med hånden.

47


Sigdal Gokartutleie

Sigdal og Kongsberg

Ps . Vi har lovlig område for testing av egen scooter, crosser og ATV! Ta kontakt for mer informasjon

- Gokart løp og cuper - Leirdueskyting - Mat og drikke - Vennegjeng - Utdrikningslag - Bedrift eventer - Kick- off - Sommer som vinter

Epost: steinar@sigdalgokart.no

tlf : 900 75 608

www.sigdalgokart.no

www.greenseløst.no Paintball, 5-kamp, klatring, kano og mye mer. Vi skreddersyr aktiviteter for bedrifter, vennegjenger og utdrikkingslag m.m. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

mail: ogskinnes@gmail.com telefon: 41600890

Sommeren på Blaafarveværket 13. mai - 24. september 2017 Førjulsåpent på Værket

26. nov - 18. des 2016 Fotoutstilling, servering i Kroa, butikker, julebakst og delikatesser

Opplevelser for hele familien i hyggelige omgivelser!

Barnas Gruvetur i Koboltgruvene

Hjemmelaget mat

Kulturstier og Tre kunstutstillinger, tre spisesteder, naturopplevelser spennende butikker

3340 Åmot i Modum • tlf 32 77 88 00 • www.blaa.no •

48

blaafarveverket


SMÅSTOFF

ORDNER DET MESTE INNEN VVS Venåsen Rørservice AS ble etablert i 1985. Siden da er det bygget opp en bedrift som i dag teller 31 ansatte fordelt på fem avdelinger i Brandbu, Gran, Jevnaker, Vikersund og Hønefoss. Felles for alle avdelinger er butikk med serviceinnstilt betjening og et stort utvalg lagerførte varer og materiell. Bedriftens spredte arbeidsfelt og ekspertise er styrken og grunnen til den omfattende kundemassen Venåsen har i dag.  venaasen.no

"  Betong i alle kvaliteter "  Pukk i alle kvaliteter

GOD STEMNING I FJØSET Hva gjør man når dyrene for lengst har forlatt båsen, og låven lengter etter nytt liv? Jo, man børster ut gammelt høy og løs murpuss, og skaper selskapslokaler med sjarm og særpreg. Nordre Bjøre selskapslokaler ligger vakkert til på vestsiden av Krøderfjorden, 7 km fra Norefjell skisenter, med nydelig utsikt over fjorden. Ole Erik og Maribel Bjøre som driver gården, kan by på

utleie til alle slags arrangement; bryllup, begravelser, konfirmasjoner, dåp og lystige lag. Vertskapet står for full oppdekking og opprydding, og er behjelpelige med å skaffe alt som ellers trengs av mat, drikke og eventuell underholdning. Med stor uteplass, dansesal og egen pub i møkkakjelleren er mulighetene gode for et hyggelig selskap – sommer som vinter.  nordrebjore.no

"  Betong-elementer, vegg og dekker "  Opparbeidelse av tomter, vei og V/A NYHET!! Vi produserer betong-elementer Våre elementer kan benyttes til f. eks: hytter, kjellere, garasjer, p-hus, støttemurer

32 14 78 50 ! www.holtetpukk.no ! post@holtetpukk.no Norefjell Fritidsbygg AS Salg av byggeklare hy-etomter på Nore4ell! Solesetra • Laukollen • Naresetra #  #  #  # 

Selveiertomter 800 – 1200 m2 Ferdig opparbeidet og byggeklar Solrik plassering Turløyper

aake@holtetpukk.no / 971 54 300 49


1951 / 52 Etablering av I/S Norefjellheisene, Norefjellveien og Norefjell Vel. I/S Norefjellheisene bestod av 2 heiser; gamle Olympiaheisen og Fjellheisen.

1986 Bygging av den store Norefjellheisen, en 4-seter koblingsbar stolheis med lengde på 1 762 m og en høydeforskjell på 615 m. Den største i sitt slag på det tidspunktet i Norge.

1980 Bygging av skitrekket Turisten.

1976 Vinkelheisen og nye Olympiaheisen ble etablert.

1985 Nye master ble skiftet ut i Fjellheisen. Bygging av Tilbringerheisen.

1988 Ny bunn- og toppstasjon på Fjellheisen.

en

NOREFJELLMAGASINET

Fjellheis

Norefjellh

eisen

50


HISTORIKK

- 65 ÅR MED HEISER PÅ NOREFJELL 1990 Stor utbygging med 2 stolheiser, Øvre- og Nedre Stolheis, og 3 skitrekk, Bølingen, Ravnåsheisen og Bøeseterheisen oppe i fjellet. (Olympiaheisen demonteres og blir Ravnåsheisen.)

2009 Bygging av skitrekket Nedre Bøeseterheis og skitrekket Hotellheisen.

1995 Bygging av Knerten.

2015 Bygging av Myggen tautrekk.

2010 1992

2007

Gamle Vinkelheisen rives og skitrekket Bølingen blir flyttet ned til traséen ved den gamle Vinkelheisen.

Bygging av Olaheisen.

Hot

Påbegynt et 5 årsprosjekt om å totalrenovere Norefjellheisen.

ellhe

isen

Øvre toseter

51


 Følg oss på Facebook

catchmedia.no

Vi tenker utenfor boksen.

Nyhet! Packline NX-serien Norske Packline har i flere tiår produsert takbokser til kunder som verdsetter kvalitet og design. Vi lanserer nå NX, en ny serie innovative takbokser med elegant design. Les mer og finn din nærmeste forhandler på www.packline.no

Vi bygger nye hytteopplevelser

Norefjellhytta Jellum Byggservice AS 3359 Eggedal | Mob: 909 26 725 | E-mail: post@norefjellhytta.no | www.norefjellhytta.no


BO OG SPIS GODT

PÅ KRØDEREN KRO & MOTELL [ AV HEGE RISHOVD LUND ]

LYST PÅ FLERE DAGER PÅ FLOTTE NOREFJELL? KRØDEREN KRO KAN TILBY RIMELIG OVERNATTING MED FROKOST, KUN 10 MIN. FRA BUNNEN AV BAKKEN. Krøderen kro & motell ligger idyllisk til med flott utsikt over Krøderfjorden. Motellet har 11 hyggelige rom, hvorav er 8 med dusj og 3 er uten dusj (bad på andre siden av korridoren). Johnny fra Sandefjord la sin elsk på denne plassen, og har siden 1988 drevet frem en flott veikro. Den har blitt et naturlig stoppested for mange i løpet av disse årene. Det meste av maten er hjemmelaget, og det er ofte Johnny selv som står ved grytene. Han lager populære retter som hjortegryte, kjøttkaker og stekt ørret.

Middag serveres frem til kl. 22 søndag til fredag, lørdager til kl. 20. Det følger med gratis dessert og kaffe til de fleste middagsretter. I ukedagene er det i tillegg til vanlig meny faste tradisjonsrike middager å velge mellom. På tirsdager kan du få deilig hjemmelaget fiskegrateng med Sandefjordsmør, og på torsdager kan du få stekt flesk med duppe. Noe for enhver smak med andre ord. Velkommen skal dere være!  kroderenkro.no

53




54

NOREFJELLMAGASINET

FOTO: VEGARD BREIE


55


Velkommen til Krødsherad! - sommer og vinteraktiviteter for hele familien

Vi kan tilby…

…boliger og boligtomter med god utsikt …næringstomter med god infrastruktur …hytter og hyttetomter i skogs og fjellterreng …kort vei til de store byene på Østlandet

For oppdateringer og nyheter om hva som skjer, se facebook.com/Krodsherad.kommune.no Internett: www.krodsherad.kommune.no

tlf: 32 15 00 00


EN EGGENDE HISTORIE [ AV IVAR BLYSTAD FOTO VEIKÅKER GÅRD ]

DET ER FASTSLÅTT – HØNA KOM FØRST! På Veikåker Gård ønsket man å drive økologisk. Hønsegjødsel er bra til slikt, og 750 høner ble innkjøpt i 2003. Låven ble bygd om til herskapelig hønsebolig, og halve tunet gjerdet inn til utearealet for spankulerende høner og haner. Egg var ment som et «lite» tilleggsprodukt. Først kom det 3 egg, så kom det 12, så 60 – og i dag kommer det ca. 780 egg hver dag. Egg var plutselig ett av hovedproduktene på gården. Hanne Veikåker fikk umiddelbart et lidenskapelig forhold til hønene og hanene. Morsfølelsene våknet, hun gikk på kurs, satte seg på en krakk i fjøset og studerte de kaklende skapningene, livredd for at de ikke skulle ha det bra nok! Hun var i ferd med å bli ei skikkelig «hønemor». Hun ga de navn; alle hønene heter Hjørdis og alle hanene heter Rolf. Det er enklest slik, med nesten 800 fjærkre. Selv tok hun navnet Hanne Høne. Hun kan språket deres, og vet at de kjenner igjen farger. De er kranglete tenåringer, kjenner igjen vennene – opptil 100 stykker – og vet hvor i hønseboligen de bor. Det eneste de antageligvis ikke vet, er hvor godt de har det i forhold til alle

burhønsene som knapt har plass til å få lagt fra seg egget sitt. Da Hanne innså at hønene verpet over 700 egg daglig, mer enn 270 000 egg i året, måtte det handles raskt. Det var måte på hvor mange egg man kunne tylle i seg selv i løpet av dagen! Bakerier bruker egg, og Hanne tok kontakt med Øyvind på Lampeland Bakeri, som ble til uvurderlig hjelp videre. I dag er Hanne Høne hovedleverandør til 5 bakerier, som tar unna ca. 150 kg hver i uka. Til sammen nesten 40 tonn egg i året. I tillegg selger Hanne via lokalmat-organisasjonen «Eventyrsmak». Du finner også eggene hos sentrale butikker i Norgesgruppen, og selvfølgelig på gården hos Hanne Høne sjøl – hele året! Det hender at ei høne kommer seg gjennom gjerdet og forviller seg ut på veien, derfor er det viktig å kjøre pent forbi gården i svingen, 10 km nord for Noresund. Vegvesenet har nemlig ikke fareskilt for høner. Aller helst bremser du helt ned og svinger oppom for å kjøpe ferske egg!  hannehone.no

57


Nesbyen£ 7

E16 7

Eggedal£ 6 5

40

E16

7

1

Noresund£

£Hønefoss

£Krøderen 2

£Norderhov

4

35

3 £Prestfoss

E16

2

£Vikersund

£Åmot 35 E18

37

Hokksund£ Mjøndalen £ £Drammen E134 £Vestfossen 40

Kongsberg£ E134

40

Museene under Norefjell -opplevelser som varer lenge!

1.Villa Fridheim Eventyrmuseum og arkitektur Tel: 32 14 94 06 post@villafridheim.no

Opplevelser for flere dager!

2. Krøderbanen Norges lengste museumsjernbane Tel: 32 14 76 03 kroderbanen@buskerudmuseet.no

Det er mye som skjer og mye å oppleve rundt Norefjell også på sommeren! Her kan du bruke flere dager på å utforske eventyr i sveitserhuset Villa Fridheim, kjøre damptog på Krøderbanen, se kunstnerhjemmene til Kittelsen og Skredsvig, bygdetun i Sigdal, forske i folkemusikkarkivet og se mølle og sagbruk i drift. Dette er området hvor mange kunstnere fra den norske gullalderen fant inspirasjon. Blant annet Harriet Backer, Gerhard Munthe, Tidemann og Gude og Frits Thaulow. Eventyrsamleren og dikterpresten Jørgen Moe hadde sitt virke her og Bjørnstjerne Bjørnsson besøkte området.

3. Sigdal museum Distriktsmuseum med bygdetun. Tel: 912 44 330 lingaas@buskerudmuseet.no 3. Folkemusikksenteret i Buskerud Kompetansesenter og arkiv. Tel: 996 23 208 post@folkemusikksenteret.no 4. Lauvlia, Th Kittelsens kunstnerhjem Midt i eventyret Tel: 32 71 24 07 post@lauvlia.no 5.Tveitensamlingene, Eggedal mølle Sagbruk og mølle drevet av vannkraft. Tel:32 71 48 08 post@sigdal-turis.no 6. Hagan, Chr.Skredsvigs kunstnerhjem Galleri , kafè og malekurs Tel: 32 71 48 40 post@skredsvig.no

Kombiner de kulturelle opplevelsene med noen dager på fjellet eller ved fjorden. Fiske, båtliv, padling, gårdsbesøk, gruvetur, bading, vandring eller sykling i frisk fjelluft. Dra på fotosafari eller ta med staffeli. Se mer på hjemmesiden og ta kontakt direkte med museet du vil besøke. Ønsker du forslag til rundtur? Kontakt: Bitte Olstad Tel: 905 61 894 olstad@buskerudmuseet.no www.buskerudmuseet.no


13 MUSEER UNDER SAMME PARAPLY MUSEENE I NOREFJELL DESTINASJON, HAGAN, LAUVLIA, SIGDAL MUSEUM, FOLKEMUSIKKSENTERET, EGGEDAL MØLLE, VILLA FRIDHEIM OG KRØDERBANEN ER I DAG EN DEL AV STIFTELSEN BUSKERUDMUSEET SOM BESTÅR AV TOTALT 13 MUSEER OG 18 BESØKSSTEDER. – Bakgrunnen for den gjennomførte konsolideringen av museene er Stortingets ønske om å kunne hente mer ut av de bestående organisasjonene gjennom samordning, samarbeid, og utvikling, forteller nyansatt direktør Jan Anders DamNielsen. Han kommer fra stillingen som direktør for Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Odda, og før det Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork, Rjukan.

De 15 museene i Buskerud dekker et vidt spekter av vår historie, fra jernalder til bondekultur, industriutvikling og kunst. Stikkord for Jan Anders i det videre arbeidet med Buskerudmuseet er å kunne ta vare på denne historien enda bedre. Gjennom en samlet forvaltningsplan og ikke minst gjennom utvikling og presentasjonen av opplevelsene vi skal tilby de besøkende.

JAN A SEN NDERS DAM-NIEL

– Vi ønsker å tilby de besøkende en helhetlig Buskerudopplevelse gjennom hele fylket, sier Jan Anders. Som resten av reiselivsnorge, har også Buskerudmuseet hatt en god økning i besøkende i år. – Men vi skal bli enda større, avslutter Jan Anders Dam-Nielsen.  buskerudmuseet.no

VENÅSEN RØRSERVICE AS

Vi utfører alt innen VVs-faget

Oppussing av bad • Vi tegner badet ditt og ordner med de håndverkerne du trenger

Rehabilitering og nybygg: • Levering og montering av alt VVS materiell • Installasjon av vannbåren varme Nytt kloakkanlegg • Vi ordner med grunnundersøkelser, søknadspapirer og de håndverkerne du trenger

For deg som ønsker kvalitet og service! HØNEFOSS 32 12 66 64 BRANDBU 61 33 58 80 •

• JEVNAKER 61 31 43 38 HARESTUA 61 33 27 10 •

• GRAN 61 33 20 38 ViKERSUND 32 78 31 90

DØGNVAKT: 980 02 000 • www.venaasen.no • Kjør til døren - parker gratis

59


GRUVESAFARI

DYPT INNE I BLÅNISSENES RIKE AV IVAR BLYSTAD

NOREFJELLMAGASINET

JULIAN FRA TYSKLAND UTBRØT LANGT INNE FJELLET OG DYPT NED I CLARA STOLL: «JEG TROR IKKE JEG VIL VITE HVORDAN DET VAR Å JOBBE HER».

60


Vi kan egentlig ikke se for oss hvilken enorm prestasjon det har vært å ta ut koboltmalm fra disse gruvene på Blaafarveværket på 17- og 1800-tallet. Dypt inn og langt ned i fjellet, konstant 5 grader, fuktig og med primitive redskaper. Men gruvearbeiderne var oppfinnsomme, og de kunne sitt fag. Den første tiden uten dynamitt, jobbet de kun med bål som varmet opp fjellet til det sprakk, for så å slå løs biter med hammer og slegge. Deretter fikk de malmen ut via et sinnrikt system av sjakter og transportvogner.

Men gruvearbeidere hadde det bra på Blaafarveværket. To timer hvile midt på dagen ute i frisk luft og til et varmt måltid. Det var et lite samfunn oppe i åsen rundt gruvene. 2 000 personer bodde her på det meste (i Drammen bodde det på samme tid ca. 6 000 mennesker). Det var skole, sjukestue, butikker og alt som skulle til for at et slikt samfunn skulle fungere. For oss i dag er det en spennende opplevelse og gå i disse gruvegangene sammen med Øystein, den kunn-

skapsrike guiden vår. Innover på tregulv, forbi gruveostlageret, ned trapper, videre innover, forbi der blånissefilmen ble spilt inn, ned stiger og enda flere trange gruvesjakter. Alt spennende lyssatt så en nesten ser bergtroll i hver krik og krok. To og en halv time stod det på billetten. Lenge, tenkte vi da vi gikk inn. Men da vi plutselig stod ute i lyset igjen tenkte vi; er det slutt alt?

 blaa.no

61


Legendarisk afterski på Norefjellstua

Lunch & Afterski Livemusikk en gang i måneden, sjekk ut FB for mer informasjon. Åpent fredag og lørdag 12:00–20:00, søndag 12:00–15:30/16:30. Jul, vinterferie og påskeferie. For lukkede selskaper mm: morten@norefjellstua.no Mobil 92 09 23 32

Skal du ha gjester, men ønsker å sette bort matlagingen? Vi tilbyr… … stort utvalg, fra 1 til 4 retter … tapas … koldtbord … snitter

Ta middagen hos oss, dessertbuffet og kaffe følger med. Rask og god hjemmelaget mat med flott utsikt over Krøderfjorden. Velkommen innom!

Alt er hjemmelaget. Komplett meny og priser finner du på www.kroderenkro.no. Vi leverer på NOREFJELL! Skal du ha selskap, kan vi anbefale vår deilig hjemmelagde hjortegryte med rosenkål.

Hjemmeside: www.kroderenkro.no

For bestilling ring: 321 47 877

Lokal mat fra mat fra www.EventyrSmak.no

Velkommen til SPAR Noresund Åpningstider Hverdager Lørdag Søndag

08:00 - 21:00 09:00 - 20:00 09:00 - 19:00 Vi ønsker velkommen til en hyggelig handel på SPAR Noresund tlf 32155050 mail: spar.noresund@ngbutikk.net

62

Ferskvare disk, varm mat disk og stor grøntavdeling

Bank i butikk- Post – Tipping - Medisinutsalg


BJØRNEN SOVER AV IVAR BLYSTAD

NÅR DET LAKKER OG LIR MOT VINTER FORBREDER BJØRNENE I BJØRNEPARKEN SEG PÅ VINTERSØVNEN. TIL FORSKJELL FRA SINE VILLE SLEKTNINGER VET RUGG, NORA, TRYM, ANTON, EMBLA, BRUTUS OG MARIT AT DE ER HELDIGE, DE HAR FERDIGE HI MED SENGEHALM. I vill tilstand søker bjørnene et ensomt sted til vinterleie, men det er stor variasjon i valg av sted og utforming. Hannbjørnene er ofte ikke så nøye på det, bare det er en lun og bortgjemt plass, mens hunnbjørnene ofte gjør seg litt mer flid med vinterens sengekammer. De lager til og med ekstra barnerom i noen tilfeller. Felles for beboerne i Bjørneparken og deres ville slektninger er at når vinteren kommer, legger de seg i vintersøvn og tar ikke til seg næring før våren kommer. De har samlet

mat, men ikke i folder, de har spist opp alt og lagret maten som fett på kroppen. De kryper inn i hiet som tjukkasser, tærer på fettlaget i løpet av vinteren, og kryper ut igjen om våren som pjuskete skinnfeller, øyeblikkelig på jakt etter vann, mat og nye opplevelser. I Bjørneparken rusler de 7 bjørnene inn i hiene sine i oktober / november og stikker hodene ut igjen i april, klare til å ønske nye barn og voksne velkommen!  bjorneparken.no

63


KONTAKTINFO SKISENTER Norefjell Skisenter  321 50 100  skisenter@norefjell.com www.norefjell.com

HOTELL, HYTTER, KONFERANSE & LEILIGHETER Norefjell Ski & Spa  321 48 200  booking@norefjellskiogspa.no www.norefjellskiogspa.no Norefjellbooking Mountainlodge

 414 75 455 / 911 09 786  booking@norefjellbooking.as

www.norefjellbooking.as Sole Hotell  321 50 400 booking@solehotell.no www.solehotell.no Norefri  404 52 946  booking@norefri.no www.norefri.no Noreheim  902 24 022  post@noreheim.no www.noreheim.no

Norefjellhytta  930 43 366  restaurant@norefjellhytta. com www.norefjellhytta.com Krøderen Kro og Motell  321 47 877  post@kroderenkro.no www.kroderenkro.no Ole-Jacob Golberg  922 27 278  lise-thorsen@hotmail.com

SKISKOLE OG SKIUTLEIE Skiutleie Skistua  321 50 100  utleie.skistua@norefjell.com www.norefjell.com Skiutleie Norefjell Ski & Spa  321 50 100  utleie.qsrn@norefjell.com www.norefjell.com Norefjell Skiskole

 321 50 100  skiskole@norefjell.com

www.norefjell.com

Skiutleie Skiloftet  905 94 376 / 414 75 455  post@norefjellskiutleie.no www.norefjellskiutleie.no

NOREFJELLMAGASINET

Skiutleie Mountain Lodge  414 75 455 / 911 09 786  post@norefjellskiutleie.no www.norefjellskiutleie.no

SPISESTEDER Skistua  321 50 100  skisenter@norefjell.com www.norefjell.com

Pizzeria Norefjell Ski & Spa

 321 48 200  booking@norefjellskiogspa.no

www.norefjellskiogspa.no

Restaurant Norefjell Ski & Spa

 321 48 200  booking@norefjellskiogspa.no

www.norefjellskiogspa.no

Norefjellhytta  930 43 366  restaurant@norefjellhytta. com www.norefjellhytta.com Krøderen Kro

 321 47 877  post@kroderenkro.com

www.kroderenkro.no Heishuset

 404 52 946  booking@norefri.no

www.norefri.no

Shell Noresund  321 49 105  arnfinnstake@hotmail.com Statoil – Circle K Noresund  321 49 138 Norefjellstua Pub & Pizza

Jørn Konrad Bye AS – maskinentreprenør  450 27 340  jornkonradbye@gmail.com www.jornkonradbye.no Holtet Pukk og Betong

 321 47 850  post@holtetpukk.no

www.holtetpukk.no

Truls Erik Hennum – maskinentreprenør  419 24 281  trulserik@hotmail.com

TOMTER / HYTTER / MEGLER Sem & Johnsen eiendomsmegling  900 90 191  mh@sem-johnsen.no www.sem-johnsen.no Norefjellhytta – hytteleverandør og tømrer  909 26 725  post@norefjellhytta.no www.norefjellhytta.no

 920 92 332  morten@norefjellstua.no

www.facebook.com/norefjellstua

Norefjell Ski & Spa, leilighetssalg Krogsveen ved Inge Mysen  934 24 304

Alpinstua  404 52 946  booking@norefri.no www.norefri.no

Høgevarde  934 56 300  trond@hogevarde.no www.hogevarde.no

AFTERSKI Norefjellstua Pub & Pizza

 920 92 332  morten@norefjellstua.no

www.facebook.com/norefjellstua B52 Norefjell Ski & Spa

 321 48 200  booking@norefjellskiogspa.no

www.norefjellskiogspa.no

VAKTMESTER / NYBYGG / ENTREPRENØRER / RESTAURERING

Krødsherad kommune – boligtomter  321 50 000  post@krodsherad.kommune.no www.krodsherad.kommune.no

ANBEFALTE PRODUKTER OG TJENESTER Aclima Ullprodukter  321 50 600  aclima@aclima.no www.aclima.no Elkjøp Hønefoss, Gol og Ål

 970 13 800  geir.roed@ofgu.com

Fjell & Fjord Hytteservice AS

www.elkjop.no

416 00 890  eilevb@hotmail.com  skinnes@me.com www.facebook.com/ fjellogfjordhytteservice

Skue Sparebank  320 53 900  noresund@skuesparebank.no www.skuesparebank.no

 951 56 595 / 970 43 004 /

Norefjell Vakt og Hytteservice AS  906 69 890  aril-ruu@online.no  jonbjorn@combitel.no Krøderen Elektro AS  321 47 050  mj@eke.no www.eke.no Venåsen Rørservice AS

 321 26 664  firmapost@venaasen.no

www.venaasen.no

B&T Rørservice AS

 901 50 164  btror@postweb.no

www.btrorservice.no

64

Norefjellhytta – hytteleverandør og tømrer  909 26 725  post@norefjellhytta.no www.norefjellhytta.no

Stake AS – hage, skog m.m.  995 93 120  arnfinnstake@hotmail.com Catch Media  452 63 634  post@catchmedia.no www.catchmedia.no

DAGLIGVARER Spar Noresund  321 55 050  spar.noresund@spar.no www.spar.no Norefjell Mat

 401 67 328

 norefjellmat@gmail.com

OPPLEVELSER & AKTIVITETER SOMMER / VINTER Greenseløst – aktiviteter og eventer  416 00 890  ogskinnes@gmail.com www.greenseløst.no HanneHøne / Veikåker Gård

 976 55 899  hannehone@postweb.no

www.hannehone.no

Sigdal Gokart og leirdue m.m.  900 75 608  steinar@sigdalgokart.no www.sigdalgokart.no Kryllingen båt for firmacruise [ sommer]  905 23 916  post@kryllingen.no www.kryllingen.no Blaafarveværket / Koboltgruvene

 327 78 800  info@blaa.no

www.blaa.no

Bjørneparken

 320 53 510  rugg@bjoreparken.no

www.bjorneparken.no

Vikersund Hoppsenter

 327 81 800

www.vikersund.no Folkemusikksenteret

 912 44 330  post@folkemusikksenteret.no

www.folkemusikksenteret.no Krøderbanen

 469 39 841  post@kroderbanen.museum.no

www.kroderbanen.museum.no Lauvlia, Th.Kittelsen

 327 12 407  post@lauvlia.no

www.lauvlia.no

Chr.Skredsvig Hagan  327 14 840  hege@skredsvig.no www.skredsvig.no Sigdal Museum / Eggedal Mølle  912 44 330 www.sigdalmuseum.no Villa Fridheim

 321 49 406  post@villafridheim.no

www.villafridheim.no

Krødsherad Kommune

 321 50 000  krodsherad.kommune@

krodsherad.kommune.no www.krodsherad.kommune.no

ANDRE VIKTIGE NUMMER  Taxi 934 55 252 / 901 01 851  Politi 321 03 210  Legevakt 116 117


NAPP UT!

Alpinkart Augunshaug 1.341 m.o.h.

Høgevarde 1.459 m.o.h.

Ravnås 1.188 m.o.h. 19

17

16

22 23

Selftimer

Norefjell Ski & Spa

20

16

17

26

M N L

21

21

J

25

28 16

30

H

31

30 14

29

EGGEDAL

19

4

22

Selftimer

G

23 9

21

PARK

J

N

26

12 9

L

13

Skicross

27

F Skistua

Noreheim

Selftimer

Norefjellstua

25

M

18

15

20

1

Administrasjon

Overnatting

9

2

Alpinlandsbyen

Matservering

1

3

Norefjelltunet

Billettsalg

4

903 moh

Skiutleie

5

Alpingrenda

Skiskole

3

D

8

E

11

5

I

Afterski

NorefjellHytta 2a

1a 10

2b

Mountain Lodge 4

2

6

PARK

4

C

5

B

7

32 3

NORESUND / OSLO

1b

5

3

1c

Dalstasjonen 180 m.o.h.

BAKKER OG HEISER

Speedskiing 1c

1a 1b 1c 2a 2b 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Noreløypa øvre Noreløypa midtre Noreløypa nedre OL-løypa øvre Trekanten OL-løypa nedre Kryllingen øvre Gamleveien Vinkelheisløypa Kryllingen nedre Knertenløypa Nedre stolheisløype Terrengparken Bråtavolden Traversen

13 14 15 16 17 19 22 23 24 25 26 29 32

Nedre Fjellheisløype Øvre Fjellheisløype øst Øvre Fjellheisløype vest Vestre Ravnåsløype Østre Ravnåsløype Ravnåseggen Nordre Bøeseterløype Søndre Bøeseterløype Ola-løypa Nedre Bøeseterløype Hotellbakken Øvre stolheisløype Høglisvingen

18 20 21 27 28 30 31

Skivei

A B C D E

Krevende Middels Lett Meget lett Skliløype Skiheis/trekk Bilvei

F G H I J K L M N

Norefjellheisen Vinkelheisen Turistheisen Tilbringerheisen Fjellheisen Nedre stolheis Øvre stolheis Ravnåsheisen Knerten Bøseterheisen Olaheisen Nedre Bøseterheis Hotellheisen Myggen

Heistype

Lengde

Høyde

S T T T T S S T T T T T T T

1760 800 650 250 1200 560 950 1500 150 870 310 715 150 130

615 230 180 30 200 100 110 235 25 200 55 110 25 4

24

Lavvoen

A

NORESUND / OSLO

Alpinstua K

Skiloftet

Norefri

Heishuset

T = skitrekk S = stolheis

65




66

NOREFJELLMAGASINET


JAKTEN PÅ KVALITETSTID TID MED HVERANDRE Pris: 2920,- pr rom per døgn. (1460,- pr pers). Tilbud på spapakke ved forhåndsbestilling: 1650,- for 2 x 50 min. massasje. Prisen inkluderer: • Overnatting i suite med frokost • 1 flaske Prosecco og makroner • Badekåpe og tøfler • Massasjeolje • Inngang til Bøseter Bad & Trening • Inngang til Velvære Spa Tilbudet gjelder fra 23. april – 12. november 2017.

67 NOREFJELLSKIOGSPA.NO / TELEFON: +47 32 14 82 00 / E-POST: BOOKING@NOREFJELLSKIOGSPA.NO / FACEBOOK, TWITTER & INSTAGRAM: NOREFJELLSKIOGSPA


  

NOREFJELL.COM

Norefjellregionen gir deg alt – og mer til!

FOTO: OLAV GOLBERG

Enten du søker fart og spenning, gode kulturopplevelser eller tilbaketrukket stillhet kombinert med mektige naturopplevelser og kulinariske nytelser;

Norefjellmagasinet16 17 vinter web  
Norefjellmagasinet16 17 vinter web  
Advertisement