Connect forår 2023 - Aarhus Airport

Page 1

Side 10

Side 13

Side 30

Nr. 16 | Sommer 2023 Pilotdrømme udleves i Aarhus
Vintervarme Gran Canaria
Sydspaniens kongelige adrenalinsus
@AARHUSAIRPORT

ET GASTRONOMISK UNIVERS

MIB er et moderne Aarhusiansk madunivers, som skaber unikke gastronomiske oplevelser til både private og erhverv til hverdag og fest.

SPISERIET8000

MIB’s frokostordning leverer velsmagende frokost til virksomheder samt forplejning til møder mm.

MIBMADMARKED & BAGERI

I MIB’s butikker finder du langtidshævet og stenovnsbagt brød samt kager og konditori lavet på råvarer af høj kvalitet.

FE AST

MIB’s restaurant på Aarhus Ø, hvor du kan nyde nordisk gastronomi med alt inkluderet i unikke rammer.

CATERING & EVENTS

MIB skaber fuldendte arrangementer med catering eller fest i MIB’s egne lokaler.

LÆS MERE PÅ WWW.MARTINIB.DK

Aarhus Airport skal være Østjyllands vindue til verden

Kære rejsende

Er der noget mere irriterende end at træde ind i lufthavnen og opdage, at ungernes iPad kun har 10 procent strøm forud for fire timers flyvetur?

I Aarhus Airport behøver de rejsende ikke længere at stresse over halvdøde devices, for det nærmeste stik er aldrig langt væk. Masser af stik er en lille, men ikke uvæsentlig detalje, som er tænkt ind i den store udbygning og modernisering til 225 millioner kroner, som Aarhus Airport de sidste fire år har været igennem.

Lufthavnen tilgodeser både den erhvervsrejsende, der vil arbejde uforstyrret, og de ferierejsende, for hvem ferien allerede begynder i lufthavnen, og som vil forkæle sig selv med nye parfumer og lækker mad i restauranten før afgang.

Normalt er en skylounge et eksklusivt sted, som kun er forbeholdt en lille gruppe rejsende med det rigtige kort. Sådan er det ikke i Aarhus Airport. Her er den nye skylounge med udsigt til landingsbanen og møblement fra HAY for alle rejsende. Vi synes, at lækre oplevelser skal være for alle. Vores lounge er indrettet, så der både er plads til, at man kan trække sig lidt tilbage og sidde i fred, mens man andre steder kan nyde sin mad.

Skal der mere fart over feltet, har lufthavnen indrettet et stort legeland i flere etager. Så kan de mindste gæster få brændt noget krudt af før flyveturen, mens de voksne nyder en god kaffe.

Blandt de andre nye tiltag er nye gates, 500 kvadratmeter taxfreeshop og Danmarks første lufthavnshotel, der er integreret i selve terminalen. Hotellet åbnede den 1. marts.

Faro og Palma de Mallorca på boardingkortet

I sommer kan der stå Portugal og Mallorca på boardingkortet. Ryanair har de senere år udvidet rutenettet fra Aarhus Airport, og

allerede fra det tidlige forår sætter det irske lavprisselskab Faro og Mallorca på afgangstavlen. Samtidig øger Ryanair kapaciteten med 30 procent på ruterne til London og Gdansk. Spies og Århus Charter tilbyder også rejser til Mallorca, og fra efterårsferien sætter Spies også Gran Canaria i solskinskataloget fra Aarhus Airport.

Vi arbejder benhårdt på at tilbyde flere nye destinationer fra Aarhus. Det handler ikke nødvendigvis om at have mange ruter, men at have det udbud, der matcher gæsternes behov. Aarhus er Danmarks næststørste vækstcenter, og den vækst vil vi gerne understøtte. Der bor en million mennesker inden for en times kørsel fra lufthavnen, og her er et stort udbud af internationale virksomheder, som har brug for at rejse ud i verden eller modtage internationale gæster og arbejdskraft. Samtidig har vi en stor efterspørgsel efter storbyog soldestinationer, og sommerprogrammet rummer spændende feriesteder lige fra Zadar, Korfu, Malaga, Riga, Milano til Visby, Oslo, Hurghada og græske ø-perler.

God rejse!

De bedste hilsner Lotta Sandsgaard

Administrerende direktør i Aarhus Airport

Annoncesalg:

Redaktion/layout:

03
Udgiver: Aarhus Airport A/S • Ny Lufthavnsvej 24 • DK-8560 Kolind • www.aar.dk nord A/S • tlf.: 3697 0080 • www.nordnord.dk • nord-id: 10005-39
Dennis Bækgaard Stotz / db@nordnord.dk
Tina Baungaard-Jensen • Jesper Stie Tommerup Andersen
forbehold
fejl samt ændrede og udsolgte afgange.
nyeste
Vi tager
for
Find de
informationer på www.aar.dk

Oplev Portugal med rugbrødsmotor

– Snør vandrestøvlerne i Algarve

Havfugle flyver forbi, mens du står på et klippefremspring og ser

Atlanterhavsbølgerne slå mod kystlinjen. Algarves stier tager dig til snesevis af udsigtspunkter over havets dramatiske foranderlighed. Undervejs kan du spotte dyrelivet, udforske ruiner fra en fjern fortid eller blot slappe af på en skjult strand, som kun er tilgængelig til fods.

Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: Sabine Klein, DaLiu & Balate Dorin

Algarve er en populær destination, som mange forbinder med masser af sol, lækre strande, golfbaner i særklasse, autentiske fiskerbyer og luksusresorts. Men Algarve er også det helt rigtige sted at snøre vandrestøvlerne og gå på eventyr. Distancerne er overkommelige, og der er uanede muligheder uanset, om du holder dig til nationalparken Costa Vicentina i det vestlige Algarve, som er et beskyttet naturskønt område med vilde og forrevne kystlandskaber, eller du foretrækker den sydvestlige del af Portugal med særdeles alsidige kystlinjer. Vicentina-kysten mod vest er hjemsted for over 1.000 forskellige plantearter, hundredvis af havtrækfugle, multifarvede klipper og hede, knejsende sandbanker og vilde strande. Den sydlige kystlinje er mere beskyttet mod de stærke vinde og har en

mere middelhavsagtig fornemmelse over sig med høje okkerklipper, havgrotter, gyldne strande og turkisblåt vand.

Her får du fem tips til korte vandreture, men vil du ud på lange strækninger, kan den 300 kilometer lange Via Algarviana og tvillingruterne Rota Vicentina, som følger vestkysten ind i Alentejo-regionen, varmt anbefales.

Gå på toppen af klipperne - Percurso dos Sete Vales Suspensos - 5,7 km, medium Værsgo. Her får du en fascinerende udsigt over det turkisblå hav på den såkaldte Seven Hanging Valleys Trail - en klippevandring langs Algarves centrale kyst. Tag tidlig af sted, så belønnes du med de skønneste farver. Fra strandpromenaden nær Vale de

04

Centeanes-stranden forlader du civilisationen og træder ind i et rige af havsaltede briser og geologiske vidundere. Højt over de brusende bølger spirer flerfarvede klippeformationer, der ser ud til at gløde under det tidlige morgenlys.

Den stenede sti bugter sig op og ned - nogle gange helt ned til vandkanten. Der er masser af oplagte fotostop undervejs som udsigten ved Alfanzina fyrtårnet og tvillingbuerne over vandet nær Praia da Mesquita. Sørg for at medbringe badetøj til en dukkert ved Carvalho-stranden undervejs eller til en svømmetur ved den fantastiske strand, Praia da Marinha, hvor vandreturen ender.

Vandretur a la Vadehavet

- Quinta do Lago og the Ludo Trail - 4,5 km, let Den østlige del af Algarve har et af de vigtigste vadehavsreservater i Portugal. Parque Natural da Ria Formosa, der strækker sig over 18.000 hektar, omfatter et biologisk rigt landskab af laguner, strandenge og barriereøer. Denne gåtur fører dig gennem nogle af parkens økosystemer og er et must for fuglekiggere.

Startende nær Passadiço do Anção lige sydvest for Quinta do Lago, kan du spotte pied avocets eller sortvingede stylter, der vader langs lavvandet på jagt efter bytte. Længere henne finder du indgangen til Ponte Quinta do Lago, der kun er for fodgængere og er den længste træbro i Iberia. Du kan tage en afstikker herfra til en sandstrand med klitter.

Udforsk indlandets flora

- Rocha da Pena - 6,6 km, medium

Mindre end en times kørsel nordvest for Faro går kysten over i en region med blandede skove og klippefremspring. Den to kilometer lange skråning af Rocha da Pena dominerer landskabet, og når du følger en godt afmærket sti, får du chancen for at opleve bi-orkideer, pæoner og andre vilde blomster midt i duften af timian, lavendel og rosmarin i denne botanisk rige region. Selvom reservatet ikke er specielt rigt på fugleliv, skal du holde øje med gribbe eller bonellis-ørne, der vogter over stedet.

De vildeste kyststrækninger

- Pontal da Carrapateira - 10,5 km, medium Langs Costa Vicentina i den vestlige Algarve venter et fantastisk landskab af vilde strande med forblæste næs og stejle klipper ved Praia da Bordeira. Voldsomme bølger kendetegner kystlinjen ved Pontal da Carrapateira, hvor du får en fantastisk udsigt over hele kysten. Slår du en lille omvej til Praia do Amados gyldne sand, kan du se surfere stå i kø for at ride på de imponerende bølger, der bryder lige ud for kysten. Drejer du ind i landet, vil du passere gennem krat, bølgende græsgange og ind i fredelige Carrapateira, hvor du kan afslutte dagens eventyr med et fiske- og skaldyrsmåltid med lokal vin og måske overnatte i en køje i et af byens hyggelige, men enkle gæstehuse.

Historiske glimt langs kysten

- Caminho dos Promontórios - 6,3 km, medium

Trail of the Headlands blev indviet i 2018 og er en af Algarves nyeste vandreture. Ligesom Seven Hanging Valleys Trail har du forbløffende udsigt fra klippetoppene under hele din vandretur. Ruten tager dig forbi flere historiske monumenter, herunder Torre da Lapa, et restaureret vagttårn fra det 17. århundrede, der blev brugt til at advare landsbyboere om farer - for det meste piratangreb. Mod øst kan du se ruinerne af Presa da Moura, der var et reservoir bygget af romerne til saltning og konservering af fisk. Stribede kalkstensklipper dannet for omkring 150 millioner år siden og smukke strande, der kun er tilgængelige fra havet, kan du også knipse undervejs.

05
Find inspiration til vandreruter på www.walkalgarve.com Flyv direkte til Faro fra Aarhus med Ryanair – find billetter på www.ryanair.com
Okkerklipper, Faro Praia da Marinha Pontal da Carrapateira

Giver ubemandede showrooms salg?

Et voksende antal danske virksomheder lader kunder lukke dem selv ind i deres showrooms

ProRoom startede i 2016 i Danmark og har og ja det giver salg.

salgskanal, som vi automatiserer fra interesse

Et klassisk showroom på 100 m2 kan automatiseres til selvbetjening på ca. en uge. Og derefter kan det holde åbent så længe man har lyst.

ProRoom bruges bla. af GROHE, Dansani, Kitchn og Velorbis, der har succes med ubemandede showrooms.

og andre valgmuligheder. Kontakt os for mere information.

06
Tlf. 21 22 95 99 www.proroom.dk Karensgade 9 2500 Valby
PETER BECHMANN, SALGS- OG MARKETINGCHEF
07

„DU SKAL SKABE EN KONTORBYGNING FRA

BUNDEN TIL 65

MENNESKER, OG DET SKAL GÅ RET STÆRKT”

Sådan lød opgaven til Thomas Bisgaard, der er projektchef i virksomheden

Qlife. Han havde ikke tidligere stået for at indrette kontorer fra bunden –og der skulle i øvrigt også være kantine, laboratorier, lager og mødelokaler.

„Jeg stod reelt med en tom skal, der så skulle være kontor med lager og kantine og alt det, der hører til en moderne virksomhed. Og det skulle gå stærkt, for vi var klar til at flytte ind,” siger Thomas Bisgaard.

Han er projektchef i Qlife, der designer medicoudstyr, og der var behov for større lokaler, som både kunne rumme kontorer, produktion, laboratorier, lager, kantine og konferencelokaler – en pænt omfangsrig opgave, skulle man mene.

„Sådan en opgave har jeg aldrig haft før, så det var rimelig overvældende at skulle bygge et helt nyt kontor op til så mange mennesker. Hvor starter man overhovedet?”

Customized kontor

Thomas Bisgaard ringede til Theis, der er konsulent hos AJ Produkter,

og de aftalte et møde, hvor de kiggede på lokalerne for at finde ud af, hvad der kunne lade sig gøre.

Hurtigt fandt de ud af at designe kontorerne omkring den 82 meter lange centrale gang, der går hele vejen gennem bygningen. Her ligger kontorerne side om side med mødelokaler og tekøkkener med glasfacader på hver side af gangen. Lager, laboratorium og kantine kunne ligge i stueetagen.

Nu skulle de finde ud af, hvordan alle lokaler skulle indrettes.

„Ud fra tegningerne kunne vi se, hvor mange kvadratmeter der var til rådighed. Theis præsenterede mig for en række muligheder, som jeg kunne vælge mellem og så customize lokalerne ud fra. Det var plug and play, og så var det bare om at komme i gang.”

08
ANNONCE

Funky lampe er fed detalje

Thomas Bisgaard havde ikke krav til, at der skulle være en flashy indretning med eksempelvis træpaneler og oliemalerier. Men det skulle være funktionelt. Og så skulle det selvfølgeligt også være rart og behageligt at tilbringe sin arbejdsdag på kontorerne.

Vi havde ikke behov for, at det skulle være super trendy som et boutique-hotel i Paris. Vi ville have effektive lokaler uden så mange dikkedarer. Så kan man efterfølgende tilføje nogle detaljer, der kan skabe noget personlighed,” fortæller han.

Og så fremhæver han – apropos fede detaljer – en skrivebordslampe, der har overrasket og skabt begejstring på kontorerne. Den har nemlig en feature med en indbygget trådløs oplader, så når du lægger din telefon på den, så lader den automatisk op.

„Det er sjovt nok sådan en lille ting, som folk bider mærke i. Men det er nok i virkeligheden meget sigende for resten af indretningen,” siger han og forklarer: „Meningen er netop, at kontorindretningen ikke skal være forstyrrende. Det skal ikke være noget, der skiller sig voldsomt ud. Den skal bare danne en effektiv ramme omkring vores arbejde, og det er i høj grad lykkedes.”

Det har været en kabale at få alt til at gå op, for det har ikke kun været indretningen af selve kontorerne, der skulle spille. Fx krævede hele opsætningen, at der også blev bygget laboratorier, som har nogle helt specifikke krav. I dag står alt klart og afsluttet.

Overrasket over egne indretningsevner

Qlife har i sine nye kontorbygninger fået 25 kontorer i forskellige størrelser, der alle er indrettet med kontorstole, hæve-sænke-borde og reoler. Mødelokalerne er indrettet og har et generelt strømlinet look, der giver et indtryk af en produktiv virksomhed, hvor der er styr på tingene.

Funktionalitet er kodeordet, og man kan nærmest tale om en minimalisme med et rent, let og lyst udtryk.

Kantinen er især et eksempel på, at man kan få meget ud af lidt, når man arbejder med de omgivelser, som man har til rådighed. De rå industrielle rammer er lysnet op, og med højt til loftet er det nærmest som at træde ind i en trendy restaurant i Kødbyen eller i Berlin. Her er endda blevet plads til et bordtennisbord – det er ganske enkelt et indbydende sted, hvor man har lyst til at hygge med kollegerne omkring sin frokost. Thomas er da også selv positivt overrasket over hele processen og smiler, når han taler om det færdige resultat.

“Vi er mega tilfredse. Men processen med at bygge kontoret op har også været meget enkel og overskuelig. Jeg har løbende haft kontakt med Theis fra AJ Produkter, så når der har været mindre udfordringer, så har vi sammen kunnet tage dem i opløbet. I bund og grund har det været et overraskende nemt forløb at skræddersy vores egne kontorlokaler,” siger Thomas Bisgaard.

09

Fremtidens piloter udklækkes i Aarhus Airport

En af Skandinaviens største flyveskoler, Greybird Pilot Academy, har base i Aarhus Airport. Hvert år uddannes omkring 40 nye erhvervspiloter, som er klar til at folde vingerne ud hos de internationale flyselskaber.

Når du hører det klassiske ”Ready for take off”, kan det meget vel være, at kaptajnen bag styrpinden har startet sin karriere i et af de grå skolefly med orange vingetipper, der ofte ses på rampen eller i luftrummet omkring Aarhus. Siden 2015 har flyveskolen nemlig haft til huse i Aarhus Airport, og udviklingen hos flyveskolen flugter godt med lufthavnens vækstambitioner. Antallet af pilotaspiranter er støt stigende, og Greybird Pilot Academy, som også rummer flyvebaser i Sydsverige og en base i Sydspanien samt teoribaser i København og Stockholm, er i dag en af Skandinaviens største og hurtigst voksende flyveskoler. Skolen i Aarhus uddanner årligt omkring 40 nye erhvervspiloter, men ambitionen er at nå op på 100 flyvefærdige piloter om året inden for en femårig periode. Recepten er at tilbyde branchens bedste uddannelse, der er bygget på en flåde af topmoderne drifts- og miljøvenlige fly, som sikrer eleverne usædvanligt mange flyvetimer. Samtidig sikrer skolen et højt niveau af jobparathed, som gør, at de nyuddannede piloter hurtigt sluses ud under åben himmel hos etablerede flyselskaber. Skolens hit-rate for job efter endt uddannelse ligger på over 90 procent.

Drenge- eller pigedrøm

Vejen til striber på skuldrene starter for de flestes vedkommende allerede i barndommen, fortæller direktør for flyveskolen, Søren Møller. „Et pilotjob er ikke noget, folk vælger ud fra størrelsen af løn-

ningsposen eller muligheden for at se verden. For langt de fleste ansøgere er det en barndomsdrøm, der vokser til en passion, der bare må udleves. Det, tror jeg, kommer de unge til gode et langt stykke hen ad vejen. Det er et benhårdt job med et kæmpe ansvar, så man skal virkelig brænde for opgaven”, siger Søren Møller, som også er medejer af Greybird Pilot Academy.

Indtil videre er det mest drenge, som har drømt om at komme op i de højere luftlag, men flere piger har fundet vej mod cockpittet. Således har skolen på nuværende tidspunkt cirka 10 procent kvindelige studerende, men det tal ser Søren Møller gerne skal være langt større i fremtiden. „Pilotjobbet har i manges optik været et maskulint job, men vi ser en tydelig efterspørgsel efter kvindelige piloter hos flyselskaberne. Det er meget positivt, og jeg kan kun opfordre piger med flyvedrømme til at gå efter vingerne”, siger Søren Møller. Han mener, at det måske afholder piger fra at lægge sig i ansøgerfeltet, at de tror, at det kræver meget af ens fysik at være pilot. Det gør det ikke. Kravene er de samme, uanset om man hedder Sanne eller Morten. Aspiranten skal gennemgå et udvidet lægetjek med skarpt fokus på blandt andet syn, hørelse og balance. Derefter venter en optagelsesprøve, der består af en personlighedstest, en intelligenstest, en prøve i logisk matematik og fysik samt en afsluttende mundtlig samtale.

10
Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: GreyBird Pilot Academy Stephanie og Frederik befinder sig ret godt i cockpittet. De er begge først i 20’erne, der er gennemsnitsalderen for unge, som søger ind på erhvervspilotuddannelsen. Xenia er klar til at sætte sig bag rorpinden. Omkring 10 procent af de pilotstuderende er kvinder, og de er efterspurgte hos flyselskaberne.

Alfa, Bravo og datadreven undervisning

Langt de fleste elever på flyveskolen er i gang med den integrerede uddannelse til erhvervspilot, der er en komplet uddannelse af 22-24 måneders varighed. Uddannelsen udbydes flere steder i Danmark, men i Aarhus hersker en særlig kultur, som er præget af, at alle undervisere er fastansatte. Skolen drives som et luftfartsselskab med en virksomhedslignende atmosfære, hvor elever og medarbejdere værner om et miljø med et højt niveau af faglig viden og sparring samt et tæt samspil. Samtidig sætter skolen en ære i at gøre aspiranterne så jobparate som overhovedet muligt. Al undervisning tager udgangspunkt i de engelske operationsmanualer, OM-Alfa og OM-Bravo, som de kommende piloter vil møde, når de sætter sig i cockpittet hos deres fremtidige arbejdsgivere. Samtidig er al undervisning baseret på digitale platforme og et datasystem, der er specielt udviklet til Greybird Pilot Academy. Den databaserede tilgang giver undervisere og elever mulighed for at evaluere og justere den enkeltes performance løbende, hvilket er en stor motivationsfaktor for at holde sin viden og færdigheder oppe på beatet.

Flyvefærdige i mere end én forstand

Knowhow og kompetencer er selvfølgelig alfa og omega, men pilotskolen i Aarhus lægger også særligt vægt på en god attitude. Det hjælper ikke, at man er dygtig til at styre et fly eller memorere alle koder, hvis man ikke har den rette indstilling. Pilotjobbet er fyldt med rutiner og ting, der skal tjekkes og dobbelttjekkes, inden man går i luften med 230 passagerer om bord. Omhyggelighed og solid grundighed er et vigtigt krav for de kommende piloter. Herunder hører også god gammeldags punktlighed og forståelse for, at der ikke er nogen hurtige løsninger. Nyuddannede piloter er historisk set ofte havnet i udlandet de første år af deres karriere, og den omstilling forbereder Greybird Pilot Academy eleverne på. I de senere år har der dog være særdeles mange jobmuligheder herhjemme. Aarhusskolen har en vinterbase i Sydspanien, hvor eleverne får en masse flyvetimer under lunere himmelstrøg samtidig med, at de får helt lavpraktisk erfaring med livet som udstationeret, hvor de selv skal sørge for bolig og hushold. Den modenhed giver ekstra point i udskillelsesløbet om pladserne bag rorpinden hos flyselskaberne.

TIPS TIL DIG MED PILOTDRØMME:

• Overvej hvad der motiverer dig til uddannelsen.

• Træn dig selv i grundighed – søg ikke de hurtige løsninger.

• Vær resultatkritisk – tjek er godt, dobbelttjek er bedre.

• Besøg os – vi holder løbende informationsmøder, eller ring og få en snak.

Ny bachelor giver gode fremtidsudsigter

Ingen tvivl om at piloten altid har den bedste udsigt (heldigvis), når flyet er i luften, men hvordan er udsigten for fremtidens jobsøgende piloter? Ifølge Søren Møller vil der være et stigende behov for dygtige og digitalt fremtidssikrede piloter. Derfor har Greybird Pilot Academy, som den eneste private skole i Norden, lanceret en ny pilotuddannelse, Bachelor of Science (BSc). „Branchen efterspørger piloter, der er fremtidsorienterede og dygtige til koordinering, problemløsning og flyledelse. Vi har opbygget uddannelsen i tæt dialog med de store flyselskaber, så vi rammer deres behov klokkeklart med den nye bachelor. Uddannelsen foregår delvist i Irland, og med en BSc står man foran fantastiske karrieremuligheder”, afslutter Søren Møller.

FAKTA

• GreyBird Pilot Academy ligger i Aarhus Airport ca. 35 minutters kørsel fra Aarhus midtby.

• Uddannelsen til erhvervspilot er en fuldt ud godkendt uddannelse i Danmark. Den er selvfinansieret, så man kan modtage forhøjet SU under uddannelsen.

• Hos GreyBird Pilot Academy i Aarhus koster uddannelsen til erhvervspilot 729.000 kroner.

• Pilotskolen udbyder som den eneste private skole i Norden en Bachelor of Science (BSc) in Pilotes Studies.

• Inden opstart på uddannelsen skal alle elever have et Class 1 Medical.

• GreyBird Pilot Academy er gerne behjælpelig med at finde bolig, men man bor ikke på skolen.

• GreyBird Pilot Academy starter nye hold i august, januar og maj.

Hvis du vil læse mere om uddannelserne, så tjek greybird.dk

11
Greybird Pilot Academy tilbyder flyvetimer i nye moderne fly, der sikrer pilotaspiranterne langt flere flyvetimer end på andre uddannelser. Det passer Kasper, Stephanie, Xenia, Nicolai, Alexander og Emil helt perfekt. De topmoderne tomotorers skolefly er let genkendelige med deres stålgrå krop og orangefarvede haleror og vingetipper.

Danskernes foretrukne vinterparadis i Atlanterhavet

Flyv direkte til Gran Canaria på efterårs- og vinterrejser fra den 14. oktober med Spies, som er Danmarks største charterbureau.

Spanien har i årevis ligget øverst på listen over danskernes foretrukne ferielande, og Gran Canaria er et særdeles yndet vinterrejsemål. Spies’ rejser er værd at kigge nærmere på for dem, som søger lækre familie-resorts, ferieluksus i strandkanten eller hoteller, der er specialiseret i ferieophold for voksne. Rejsebureauet tilbyder rejser til blandt andet eksklusive Ocean Beach Club i Playa del Cura, familiehotellet Sunwing Arguineguín Seafront i Arguineguín og Sunprime Atlantic View i Playa del Inglés med afrejse fra Aarhus Airport.

Vandreparadis med guf til øjet

Gran Canaria rummer utroligt mange oplevelser for hele familien, den romantiske kærlighedstur eller for dem, som gerne vil have pulsen lidt op og udforske den kanariske natur.

Hvis du er hoppet på vandredillen, er Gran Canaria, med sine fire klimazoner, et kontinent i miniformat, der er oplagt til trekking eller korte vandreture. Øens dramatiske vulkanlandskaber, klippesider med pinjeskov, grønne dale, hvidblomstrende mandeltræer og små landsbyer gør en vandretur på Gran Canaria til en fantastisk oplevelse. Der er noget helt specielt ved at spise sin madpakke oven over skyerne med udsigt over Atlanterhavet og de øvrige kanariske øer.

Vind i sejlet

Gran Canaria er et af verdens bedste steder at windsurfe. Pozo Izquierdo på østkysten er ofte anvendt som værtsby for worldcupkonkurrencer i windsurfing - og med god grund. Her blæser det nemlig altid, og det er ikke unormalt, at vindstyrken kommer over 16 meter i sekundet.

Trives du bedre under havoverfladen, så venter en anden spændende oplevelse på Gran Canaria. Du kan dykke på naturlige og kunstige rev samt udforske eventyrlige vrag. Vragdykning er både for nybegyndere og erfarne dykkere. De bedste dyk oplever du i "El Cabron", et naturreservat under vand, som regnes for et af de bedste dykkersteder i Europa.

Lange hvide sandstrande og enkelte sorte

Er du mere til en plads i solen på land med et havdyp i ny og næ, skal du ikke kigge langt efter de smukkeste strande. Prøv Playa de Maspalomas, der ligger lige for foden af Gran Canarias gigantiske sanddyner tæt ved byen Playa del Inglés. Dunas de Maspalomas er en 400 hektar stor sandørken med store sanddyner så langt øjet rækker. Sandet er blæst hertil hele vejen fra Sahara-ørkenen i Afrika. Naturstranden Playa de Guayedra, der ligger tæt på byen Agaete i den nordlige ende af Gran Canaria, er også et besøg værd. Det er en af øens smukkeste og mest naturskønne skjulte strande med en blanding af sort vulkansk lavasand og store sten omgivet af dramatiske klippevægge.

Rejserne til Gran Canaria går i luften den 14. oktober og frem til den 30. marts 2024. Der er afgang fra Aarhus Airport kl. 8.00, og med en flyvetid på 5 timer og 40 minutter og en times tidsforskel lander man på Gran Canaria allerede kl. 12.40. Book din rejse på spies.dk

13
Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: Spies

FORLØS DIN VIRKSOMHEDS

VÆKSTPOTENTIALE MED DET RIGTIGE ERP-SYSTEM

Hvis lagerstyring, bogholderi, indkøb og abonnementsstyring er ved at vokse dig over hovedet, kan det være det rette tidspunkt at få automatiseret de manuelle opgaver og frigøre ressourcer til at udvikle forretningen fremfor at være fanget i drift og administration.

Som virksomhedsejer er det altid en fornøjelse, når ordrerne flyver ind, fakturaerne sendes ud på stribe, og produkterne ryger ud og ind af lageret i en konstant strøm. Men vækst i forretningen og øget trafik på webshoppen, i butikkerne og på lageret fører også andet end positive ting med sig.

Drift og administration kommer ofte til at fylde for meget i organisationens ressourceforbrug, og manuelle rutineopgaver kan trække energi og vækstpotentiale ud af virksomheden. For langt de fleste virksomheder findes området med de største optimeringsmuligheder derfor i administrationen og driften af forretningen.

Ved optimering af de rutinemæssige processer er det muligt at frigøre mandetimer, som dermed kan anvendes på effektivisering af forretningen.

Den bedste måde at effektivisere de manuelle opgaver på er ved at automatisere dem. Det kan gøres med et bruger- og integrationsvenligt cloudbaseret ERP-system som Visma.net.

Visma.net er et af Nordens førende ERP-systemer og indeholder essentielle værktøjer, som både automatiserer processer omkring

fakturering, fakturahåndtering, levering, statusbeholdning, opfyldning af lager og meget andet.

Det gør, at medarbejderne kan bruge deres tid og ressourcer på andre arbejdsopgaver, som udvikler virksomheden, fremfor at bruge unødvendig tid på administration og drift, forklarer CEO hos IT-konsulentfirmaet Exsitec, Johnny Hansen og tilføjer:

Ved at implementere et cloudbaseret ERP-system som Visma.net slipper man for at skulle tænke på opdateringer af økonomisystemet, fordi det sker automatisk.

Visma.net er en all-in-one løsning, hvor ERP-systemet er hostet i skyen med den højeste datasikkerhedscertificering, med fuld backup, og hvor opdateringer til systemet automatisk bliver implementeret hver uge.

Dette skaber et sikkert miljø med en høj oppetid og et minimalt antal forstyrrelser. Sammen med de mange muligheder for automatisering frigiver ERP-systemet ressourcer, som dermed kan anvendes andre steder i forretningen til udvikling, forbedring og skalering.”

14
ANNONCE

DIGITALISÉR OG EFFEKTIVISÉR ARBEJDSFLOWET

MED VISMA.NET ERP

er tæt integreret med systemet. Det gælder eksempelvis webshops, POS-systemer, lagersystemer, CRM-systemer, lønsystemer og fakturahåndteringssystemer.

Exsitec har foretaget en beregning, der viser, at virksomheder, der opgraderer deres ERP-system til Visma.net, i gennemsnit sparer mere end 15 procent af deres nuværende omkostninger.

En besparelse, der opnås ved automatiseringen af de manuelle processer og ved at have alle de essentielle værktøjer samlet i ét og samme system. Visma.net kan med andre ord have en positiv påvirkning på en virksomhed fra dag ét.

Visma.net er ét af de mest benyttede cloudbaserede ERP-systemer for mellemstore virksomheder i Skandinavien og Holland.

I dag anvendes systemet af mere end 10.000 brugere på daglig basis, som årligt sender mere end 10 millioner fakturaer igennem systemet og foretager mere end 1 milliard API-kald til forskellige tredjeparts-programmer i form af integrationer til og fra systemet. Og det er ikke uden grund, at systemet har fået en så succesfuld modtagelse blandt brugerne.

Visma.net består blandt andet af en række avancerede værktøjer inden for bogføring, finans-, kunde- og leverandørstyring, afstemningsværktøjer, valutahåndtering, periodisering, budgettering, abonnementsstyring og rapportering. Derudover har Visma.net et stort økosystem med branchespecifikke tredjepartssystemer, som

„Der er ingen tvivl om, at Visma.net kan hjælpe langt de fleste virksomheder videre i deres udvikling, fordi man får alt samlet i ét system. Visma.net sikrer bl.a., at du aldrig løber tør for varer på dit lager, at du ikke laver fejl i dine fakturaer, og at du i det hele taget får frigivet ressourcer til at fokusere på dét, din virksomhed er bedst til,” forklarer Johnny Hansen

Udover fordelene ved effektivisering, automatisering og det mindskede ressourceforbrug vil I som virksomhed også være oprustet til en digital og bæredygtig fremtid.

Visma.net er nemlig fleksibelt og skalerbart, og med de løbende opdateringer vil I altid have den nyeste nye teknologi og et ERPsystem, der håndterer alle nye lovgivninger, herunder bogføringsloven, GDPR-lovgivningen med mere.

SKAL EXSITEC STÅ FOR IMPLEMENTERINGEN AF JERES NYE ERP-SYSTEM?

Hos Exsitec (tidligere iAdvice) har vi mange års erfaring med implementering og support af Visma ERP-systemer, og vi har i dag over 3.000 ERP-løsninger i drift i Skandinavien. Kontakt os på 31 15 44 00 eller skriv til info@iadvice.dk og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan tilbyde netop jeres virksomhed.

15
www.exsitec.dk/visma-net
Lagerstyring Salg & indkøb
&
Bankintegration Visma.net ERP
Elektronisk faktura
Og mange flere... Koncernregnskab
konsolidering

Gør arbejdspladsen GRØNNERE

Leverandør af kvalitetsplanter, plantevægge, mosvægge, krukker og plantemiljøer. Vi leverer til erhvervslivet, institutioner, sygehuse, skoler og andre offentlige arbejdspladser.

Som planteservicevirksomhed har vi et medansvar for, hvor vores planter kommer fra, og hvordan vi håndterer klodens ressourcer. Der ligger bæredygtige overvejelser og valg bag alle produkter og ydelser.

Grønne planter er ikke alene flotte at se på, de har samtidig en positiv effekt på indeklimaet.

For mere bæredygtige plantemiljøer

16
Tlf. 87 54 68 00 • salg@decoplant.dk • www.decoplant.dk
at...
Vid e du,

KOMFORT OG KVALITET TIL EN GOD PRIS

Leder du efter et erfarent busselskab, der tilbyder professionel bustransport til både private og virksomheder? Vi tilbyder en række forskellige services, og vores samling af busser kommer i mange forskellige størrelser og varianter. Vi har både dobbeltdækkerbusser, handicapvenlige busser og minibusser.

Mulighederne er derfor mange, og uanset hvad du har brug for, så står vi klar til at dække alle tænkelige transportbehov. Ingen tur er for kort, og ingen gruppe er for stor.

Vores buskørsel byder desuden på lækker komfort og kvalitet, og I kan trygt læne jer tilbage og nyde turen. Som busselskab gør vi meget ud af, at du oplever 100% tryghed og velvære både før, under og efter rejsen. Har du spørgsmål til vores priser, bustransport eller andre ting, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tlf. 86 28 43 88 pp-bus@pp-bus.dk

www.pp-bus.dk

Velkommen til Aarhus Airport Hotel

– Første lufthavnshotel i Danmark, der er integreret direkte i terminalen

Tidlige flyafgange kan godt give lidt rejsestress. Vækkeuret ringer urimeligt tidligt, ungerne er ikke til at drive ud af dynerne, og taxien lader vente på sig.

Fra 1. marts kan man blive al negativ rejsefeber kvit og vågne op i lufthavnen.

Aarhus Airport åbnede nemlig Danmarks første lufthavnshotel, der er integreret i terminalen, den 1. marts. Som et led i totalmoderniseringen og udvidelsen af lufthavnen er der bygget en førstesal på terminalbygningen. Her ligger det nye hotel, som rummer 37 dobbeltværelser, heraf et handicapvenligt værelse, med adgang via trapper eller elevator fra terminalen. Værelserne ligger på rad og række med en fordelingsgang hen over ankomst- og afrejseindgangene. De er indrettet i skandinavisk stil med egne badeværelser, moderne faciliteter, komfortable senge og gratis wifi. Hotellet er et digitalt et af slagsen, eller sagt på godt dansk – et selvbetjeningshotel. Når man har booket enten direkte på Aarhus Airports hjemmeside eller via en bookingportal, får man en digital nøgle – en talkode, som man låser

værelsesdøren op med. Det betyder, at man kan komme på alle tider af døgnet.

Digital gæsteservice på din egen telefon

Før ankomsten til hotellet får hotelgæsten en sms med et link til en digital hotelmappe, som fortæller alt, hvad man har behov for at vide af praktiske informationer i forbindelse med opholdet. Faktisk lander en fuldfed digital gæsteservice på ens telefon, som også indeholder information om lufthavnen, afgange, taxfree og meget mere, helt uden at man skal downloade en app. Al information ligger lige for enden af fingerspidserne i gæsteplatformen DigitalGuest. En gæsteservice, som lufthavnen lancerede sammen med den aarhu-

18
Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: Simon Bjørn

sianske softwarevirksomhed, DigitalGuest, som den første lufthavn nogensinde i 2022. Igennem den digitale gæsteservice kan man bestille roomservice med aftensmad eller morgenmad serveret på værelset. Platformen DigitalGuest er udviklet som en digital afløser for den traditionelle trykte hotelmappe og findes nu i 23 lande og på over 500 hoteller.

Hvem bor på hotellet?

Hotellet er digitalt og dermed uden en egentlig hotelreception, men der er ikke langt til menneskelig service. Hotelgæster er altid velkomne i Passagerservice, hvis der er behov for ekstra hjælp. Men hvem er de så, de hotelgæster, og hvorfor skal der ligge et hotel i lufthavnen, kunne man fristes til spørge?

Hotellet er et led i at udvikle Aarhus Airport til en international lufthavn. Her vil der jævnligt være luftfartspersonale, som lander sent og har brug for en overnatning, inden de skal tidligt af sted næste

morgen. Hvor fly-crewet før typisk tog turen ind til Aarhus, kan de nu nøjes med at gå op ovenpå og krybe under dynen. Rejsende med tidlige afgange kan slippe morgenstressen og sove lidt længere ved at checke ind på hotellet aftenen før til en god nats søvn. Endelig kan hotellet selvfølgelig også benyttes af erhvervsrejsende på farten, projekthåndværkere, eller hvis familien langvejs fra skal udforske Nationalpark Mols Bjerge, Djurs Sommerland, Ree Park Safari eller Ebeltoft by.

Hotellet kan bookes på www.aar.dk/hotel og via diverse bookingportaler.

19

Fem hemmelige oplevelser i New York City

New York er de fleste rejsendes drøm! Kombinér millioner af mennesker, alverdens kulturer, smuk arkitektur, lækker mad og fantastiske museer, og hvad får du? En by, du aldrig bliver færdig med….

Når du besøger New York, er det et must at besøge den ikoniske Lady Liberty og Top of The Rock. Men har du været der flere gange, får du her nogle tips til fem anderledes oplevelser, som går under kategorien ”gemte perler”.

#1 - Whispering Arch of Grand Central Station

Sving ind om Grand Central Station, som gemmer på en af New Yorks mest offentlige hemmeligheder, som du er nødt til at prøve. Gå til den nederste del af stationen, og stil dig mod hjørnet af buerne og bed din rejsekammerat eller en tilfældig fremmed om at stå på den modsatte side af buerne. Når du taler med normal lydstyrke, vil din stemme overraskende nok flyde direkte ind i ørene på personen på den modsatte side. Det er et oplagt sted, hvis du har planlagt et frieri eller at dele en kærlighedserklæring i New York.

#2 – Et stykke af Berlin

Efter Berlinmurens fald i 1989 blev dele af muren spredt over hele kloden, og fem stykker endte på tværs af Atlanten i New York. Tag et smut ned til 520 Madison Avenue og få et glimt af Berlinmuren, som stod du på East Side Gallery i Berlin.

#3 - Utrolige Old City Hall Subway Station

Denne metrostation er en af de smukkeste stationer i New York.

Den blev lukket i det tidlige 20. århundrede, men det farvede glasvindue og smukke buer står som en hyldest til det historiske New York. Det er et af de sværeste hemmelige steder at se, men hvis du bliver om bord på linje 6, mens toget vender på endestationen, kan du få et sjældent glimt af denne unikke station.

Tjek også MTA Transit Museum, som kører særlige rundvisninger på stationen, hvor du kommer tæt på dette storslåede stykke New York City historie.

#4 - Time Square lydinstallation

Den myldrende menneskemængde kan gøre det svært at høre den beroligende kunstinstallation, der er skabt af Max Neuhaus lige midt på Times Square i 1970'erne. Men det er anstrengelserne værd at prøve. Stil dig i fodgængertrekanten (over ristene) mellem gaderne 45th og 46th, og vent på at folkemængderne haster over gaden og forsvinder, så vil du kunne høre installationen i al sin herlighed.

#5 - FN’s Meditationsrum

De fleste mennesker har aldrig hørt om Meditationsrummet i FN, men det er helt gratis og åbent for offentligheden at besøge. Du skal lige igennem et sikkerhedstjek i lufthavnsstil, så kan du opleve en anderledes del af den ikoniske FN-bygning. Vidste du, at FN-bygningen, selvom den er placeret i New York City, betragtes som internationalt territorium? Så teknisk set kan du sige, at du står i Ingenmandsland.

Rejsen til New York

Flyv med SAS – via København eller Oslo

Tjek billetter og book på sas.dk

20
Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: Shutterstock.
21 7023 3223 | info@businesscardenmark.com | www.businesscardenmark.com We bring you safely, and in style, to your destination in our Mercedes Fleet of Cars. We deliver perfection which is more than a promise on the phone. Expect more – not just a chauffeur... – we are at your service. Vi bringer dig sikkert og med stil til din destination i vores Mercedes bilflåde. Vi leverer perfektion, som er mere end et løfte på telefonen. Forvent mere – ikke kun en chauffør... – vi står til din tjeneste.

Vil du have en snak med Fie, om hvordan vores IT-talenter kan hjælpe jeres digitaliseringsprojekt? Hop ind på it-minds.dk/kontakt, og fortæl os om din virksomheds IT-udfordring, så ringer Fie til dig.

22 + 4 5 8 7 3 8 6 8 0 0 k o c h @ k o c h - b i l e r . d k w w w . k o c h - b i l e r . d k G u n n a r C l a u s e n s V e j 1 0 - 1 2 , 8 2 6 0 V i b y Å m a r k s v e j 2 , 8 2 5 0 E g å
dyre,
er
at betale
IT-konsulenter er
vores IT-talenter
til
Fie Juulsgaard
Telefon +45 71 99 28 88 • info@it-minds.dk
Senior Client Partner, Aarhus
it-minds.dk
Ring og få en personlig feriesnak på  8620 2900 eller drøm videre på  aarhuscharter.dk A L TID ske r eled e r e PÅ MÅL Kun med Århus Charter P Gratis parkering i Aarhus Lufthavn Værdi kr. 335,Personlige rejseoplevelser Direkte fra Aarhus Airport Foto: Sivota, Grækenland CYPERN Aarhus PORTUGAL Aarhus GRÆKENLAND Aarhus TYRKIET Aalborg  Sivota  Rhodos  Zakynthos  Kreta  Meganisi  Paleros  Mallorca  Cypern  Side  Madeira  Tenerife  Erik Pedersen ”Alt fungerede perfekt. Guiderne var meget venlige og servicemindede.”  Margit Stabell ”Det er første gang, vi rejser med Århus Charter men absolut ikke sidste gang.”  Merete Pedersen ”Vi havde en fantastisk ferie med super service fra guiderne på stedet.” SPANIEN Aarhus

Norddjurs Kommune

Attraktive rammer for din virksomhed

Vækstmuligheder

Arbejdskraft

Gratis sparring

Find mere information om Norddjurs Kommunes erhvervsserv ice og tilbud til nye v irksomheder:

www.norddjurs.dk

Norddjurs Kommune erhverv

Iværksættere og v irksomheder i Norddjurs

24

Rejs, spis og nyd et godt glas vin

Maden er ofte en stor del af oplevelsen, når vi rejser. Vi kaster os med glæde ud i de lokale retter, og vi er ikke bange for at udfordre smagsløgene. Lad de samme principper gælde for vinen, du nyder til måltiderne. Ofte udgør de lokale vine et naturligt match til lokalgastronomiske specialiteter, så spørg gerne efter en lokalproduceret vin. Vi tager her på tur til fire feriesteder, hvor sprøde vine fra lokale vinområder kan kaste ekstra glimmer over restaurantbesøget.

Klassikeren over dem alle

Italien er danskernes favorit, når det kommer til vinlande. Over en tredjedel af den vin, der importeres til Danmark, er italiensk. Hvis du besøger evigt skønne Milano, er det derfor helt oplagt at gå på druejagt i storbyens baghave, Lombardiet, eller skele til naboregionen Piemonte.

Lombardiet er en lille vinregion, hvor det meste vin afsættes i Milano, og vinene er en sjældenhed uden for Milano. Lombardiet står for at producere nogle af de allerbedste mousserende italienske vine i Italien. Kig efter Franciacorta DOCG, der laves efter den traditionelle champagnemetode, og som indimellem kan findes uden for Italiens grænser.

Piemonte producerer nogle af verdens mest eftertragtede vine, Barolo og Barbaresco, på nebbiolo-druen. Nebbiolo er den ubetingede store stjerne i Piemonte. Den modner sent og er plantet på de bedste bjergskråninger, 150-400 meter over havets overflade, for at få optimal sol. Dernæst kommer barbera, som primært kendes fra Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Barbera-vinene har traditionelt set været hverdagsvin, men klassiske barolo-producenter har kastet deres kærlighed på barbera-druen og løftet den til helt nye højder. >

25
Hæld den klassiske, den overraskende, den fremadstormende og det nye bekendtskab i dit vinglas.
Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: Sabine Klein, DaLiu og Balate Dorin

The coolest wine in the world

New York er nok mere kendt for Sex and the City, Modern Art og Frihedsgudinden end for deres vine. De fleste forbinder først og fremmest amerikansk vin med Californien, Oregon og Washington, men faktisk er New York den tredjestørste vinproducerende stat i USA, og de lokale vine fylder godt på vinkortene på restauranterne. Appellationerne eller vinområderne i USA kaldes for AVA’er, og New York har syv af slagsen. Nogle af dem helt tæt på millionbyen.

Long Island ud for Manhattan er den sydligste region, der befinder sig på samme breddegrad som Madrid. Umiddelbart kunne man tro, at klimaet dermed er en trykkoger for vindyrkning, men det er ikke tilfældet. De kølige vinde fra havet afkøler vinmarkerne om sommeren og giver druerne en lang modningsperiode. Det får klimaet til at minde mere om Bordeaux i Frankrig, og Long Island producerer blandt andet sprøde rosévine i verdensklasse.

Vinområderne Fingerlakes og Hudson River er også værd at stifte nærmere bekendtskab med. Her er klimaet endnu køligere og giver de perfekte forhold for riesling, cabernet franc og pinot noir. USA’s ældste vinhus (fra 1839), Brotherhood, er lokaliseret i Hudson River.

Måske kender du allerede den enormt populære AN/2, der har taget dedikerede vinelskere med storm. Vinproducenten tager udgangspunkt i de klassiske mallorcinske traditioner og skaber moderne og unikke vine, der forfører og charmerer med blødhed og power - kun på lokale druesorter.

Mallorca-vin hitter på de internationale markeder

Mallorca er ikke bare et af europæernes favoritrejsemål. Over de sidste par år har Mallorca oplevet en overraskende stigning i produktionen af vine. Der er i øjeblikket omkring 60 vingårde, der producerer over 300 vine. Mange vingårde har endda vundet prestigefyldte internationale priser. Det unikke ved den mallorcinske vin er, at Mallorca har formået at bevare lokale druer som for eksempel den hvide prensal og den røde manto negro. Sorter, som ikke findes ret mange andre steder. Prensal kan på egen hånd mangle lidt syre, men piftet op med en syreholdig druesort som muscatel eller chardonnay bliver det en rigtig spændende vin. Glem alt om blæksort, overekstraheret spansk vin, når det kommer til manto negro. Her får du pinot noir/nebbiolo-agtig farve og karakter.

Gamle vintraditioner på nye flasker

Rumænien har produceret vine i mange år og har solide traditioner for vindyrkning helt tilbage til før romernes tid. Kvaliteten har dog været meget svingende, men i dag er Rumænien en voksende spiller inden for produktion af kvalitetsvin i Europa. Tidligere var landet primært kendt for sødlig hvidvin. I dag produceres der også rødvin med stor succes, hvilket har gjort Rumænien til et vinland, det er værd at beskæftige sig med og i høj grad smage den lokale vin, hvis turen går til Bukarest.

Rumænien har et klima, der ligger tæt op ad Italiens, så det er ikke mærkeligt, at de rumænske vine ofte minder meget om vine fra Italien, men i en helt anden prisklasse. Druesammensætningen er også anderledes. De bedste vinområder i Rumænien ligger på samme breddegrader som Bordeaux-området, og de lune, stabile vejrforhold giver optimale vilkår for vindyrkning. Lokale druer som fetasca og grasa samt de kendte sorter som cabernet sauvignon, merlot og pinot noir er de mest anvendte druesorter. Rumænsk rødvin er ofte rund og frugtagtig, mens landets hvidvin har skiftet karakter til primært at være tør, sprød og frisk.

26
>

– Bestil dine varer i dag på billigEmballage.dk

10% RABAT

i dag med denne rabatkode på shoppen: Connect

ERHVERVSLÅN TIL DE SMÅ – HURTIGT, NEMT OG TRYGT

Alle erhvervsdrivende skal have mulighed for at vækste. Det er holdningen hos Qred, som tilbyder let og fleksibel finansiering til små og mellemstore virksomheder.

I dag er svenske Emil Sunvisson en succesfuld serieiværksætter. Men for 15 år siden var han blot en ung mand med en drøm om at starte en virksomhed. Han gik til den nærmeste bank for at åbne en erhvervskonto. Men selv om han ikke kun ønskede at låne penge, men også havde 100.000 hårdt optjente kroner at indsætte, ville banken ikke godkende ham som kunde. Igennem årene erfarede han, at rigtig mange iværksættere og ejere af små virksomheder bliver afvist i banken. Det inspirerede ham – sammen med to gamle studiekammerater – til at etablere Qred i 2015, og to år senere slog de dørene op i Danmark.

„De små og mellemstore virksomheder skaber otte ud af ti nye jobs, og tilsammen genererer de mere omsætning end de store. De er rugbrødet i dansk erhvervsøkonomi. Derfor er vores mission at hjælpe dem med finansiering og vækst,” udtaler Sanne Holmvang, Partner & Marketing Manager for Qreds danske filial.

Du kan ordne låneansøgningen, mens du arbejder

Når iværksættere og ejere af små virksomheder oplever udfordringer i bankerne, skyldes det bl.a., at de har højere risiko for konkurs

end de store virksomheder. Qred tager gerne chancen, men tilpasser til gengæld prisen på lånet efter risikoen. „Vi putter ikke kunderne i kasser. I stedet lærer vi hver enkelt at kende og giver dem det bedste tilbud, vi kan,” siger Sanne Holmvang og tilføjer:

„Vi tager altid en snak med vores potentielle kunder, ligesom vi har robotter, der gennemgår virksomhedens bankudskrifter for at tjekke, hvad der kommer ind og ud af kontoen. Automatiseringen mindsker risikoen for hvidvask og giver samtidig vores medarbejdere mulighed for at foretage kreditvurderingen hurtigt.”

Når en virksomhedsejer laver en låneansøgning hos Qred, går der højst et døgn, før der kommer et uforpligtende tilbud retur. Pengene udbetales inden for en time, efter at der er skrevet under på lånet. „Vores kunder skal kunne ride, samme dag som de sadler. Processen skal være simpel, så tømreren kan klare låneansøgningen med den ene hånd, mens han har boremaskinen i den anden. Derfor sender vi vores kunder et link, hvor de kan tilknytte os digitalt til både deres bank og SKAT, så de ikke skal bruge tid på at sende kontoudskrifter og årsopgørelse ind til os,” fortæller Sanne Holmvang.

28
ANNONCE

Finansiering der er til at forstå

Også vilkårene for Qreds erhvervslån er lette at gå til. Som låntager modtager man hver måned en faktura med det beløb, som skal afdrages, samt et fast månedsgebyr – ligesom ved at abonnement. Man betaler kun gebyr for de måneder, hvor lånet er aktivt. Vælger man at indfri lånet, før løbetiden udløber, skal der således ikke betales gebyr for de resterende måneder.

Hos Qred bliver kunderne mødt med forståelse, hvis de har svært ved at betale deres afdrag: „Vi kontakter dem for at høre, om de f.eks. har brug for udskydelse eller et lavere afdrag. Vi vil gerne give dem noget luft,” forsikrer Sanne Holmvang.

Den gode dialog med kunderne er generelt noget, som Qred sætter højt, tilføjer hun: De kaster sig ud i en drøm og et nyt levebrød, så det er vigtigt for os at skabe tryghed omkring finansieringen. Det kan være skræmmende at optage lån, og mange kender ikke bankverdenens termer. Derfor tager vi os tid til at forklare dem det hele, inden de skriver under. Vi tager snakken i et hverdagssprog, som er til at forstå.”

For at give kunderne yderligere tryghed er Qred – som en af de få i branchen – certificeret af e-mærket, der gør online handel mere sikker for brugerne. Qred er desuden reguleret af EU’s lovgivning og overholder alle regler omkring lånoptagelse, kreditvurdering, privatlivspolitik m.m.

Qreds indsats for at give kunderne en god oplevelse afspejler sig på Trustpilot, hvor virksomheden primært får femstjernede anmeldelser. „Det viser, at de føler sig godt mødt. Vi oplever ofte, at vores kunder anbefaler os til andre, så endnu flere er villige til at prøve noget andet end den traditionelle bank,” slutter Sanne Holmvang.

OM QRED

• Udtales ”cred” som i det engelske ”credit”

• Tilbyder erhvervslån på mellem 10.000 og to millioner kroner.

• Opererer i Sverige, Finland, Danmark, Holland, Brasilien og Belgien.

• Har hjulpet over 3.700 danske virksomheder med finansiering siden 2017.

• Blev i 2020 udnævnt til Sveriges hurtigst voksende og Europas ottende hurtigst voksende virksomhed af Financial Times.

Læs mere på qred.dk

29
Emil Sunvisson

Kongeligt adrenalinkick

– El Caminito del Rey en times kørsel fra Malaga

Verdens farligste klatre- og vandrestier er forvandlet til et besøgshit, der både kilder adrenalinkirtlen og pirrer synsnerven med indtryk, du sent glemmer.

Op mod 1.100 turister begiver sig hver dag ud på en fantastisk vandreoplevelse i El Chorro-kløften, der er en del af Ardales Nationalpark. Det lyder af mange, men med en stram organisering, hvor man sendes af sted i hold, virker stedet slet ikke overrendt. Over klipperne på den hårrejsende tur danser gribbene, og den gamle kongesti leverer et adrenalinkick i særklasse. Turen er knap otte kilometer, og de tre kilometer er på smalle trægangstier, der smyger sig langs de 400 meter høje klippevægge.

Fra industrihistorie til farligt klatreparadis

El Caminito del Rey blev bygget i starten af 1900-tallet af et vandforsyningsselskab for at forbinde to vandkraftværker i hver sin ende af kløften. Stien blev hugget ind i de stejle klippesider af sømænd, som var vant til at hænge i høje skibsmaster. Stien blev i 1921 døbt

El Caminito del Rey – ”Den lille kongesti”, efter Kong Alfonso XIII tilbagelagde ruten. Vedligeholdelsen af stien var mangelfuld, og ruten blev lukket for industriel transport. Kløften tiltrak i stedet masser af klatrejunkier, der satte livet på spil på de lodrette klippevægge. Efter flere tragiske dødsulykker blev ruten definitivt lukket i 2001.

En kulturarv blev

genetableret

Rutens kulturhistoriske baggrund fik dog Andalusien Regionsråd til at smide 5 millioner euro i at restaurere vandrestien, og i 2015 genåbnede El Caminito del Rey. Turen er en smuk kombination af sydspansk kulturarv, 1900-tallets industrielle revolution og en unik naturoplevelse. I klippevæggene af kalksten og dolomit kan man spotte aftryk af fortidens havdyr og store hulrum skabt af erosion. Den oprindelige gangsti, der var en del smallere og uden rækværk, er

30
Af Tina Baungaard-Jensen. Foto: Mette Fechtenburg og Tina Baungaard-Jensen

bevaret flere steder på ruten. Man kan ikke gå på den, men det giver kuldegysninger at tænke på, hvordan fortidens arbejdere har skullet agere bjerggeder som en naturlig del af arbejdsdagen. En vandretur på El Caminito del Rey er én af de smukkeste og mest nervepirrende naturoplevelser i Andalusien.

Turen dertil

Ryanair flyver direkte til Malaga fra Aarhus Airport året rundt. Find flybilletten på www.ryanair.dk

TIPS

• Bestil billetter i forvejen. Der er rift om tiderne, særligt om morgenen, så bestil i god tid på www.getyourguide.dk

• Billetterne koster fra ca. 100 kroner og opefter. Alt afhængig af, om man vil gå selv eller med guide.

• Husk vand og en snack til turen. Man kan ikke købe noget undervejs.

• Husk kontanter til bussen retur til p-pladsen. Busbilletten er ikke inklusiv i turbilletten.

• Turen kan sagtens gøres i gummisko eller vandresandaler. Klipklapper frarådes.

• Sikkerhedshjelm er påbudt. Den får man udleveret ved start.

31

SYDDJURS KOMMUNE GÅR NYE VEJE MED SIN ERHVERVSSERVICE

Syddjurs

Den tværgående erhvervsenhed er sammensat af medarbejdere, som tidligere har arbejdet i forskellige afdelinger i Syddjurs Kommunes administration. Ved årsskiftet trådte de officielt sammen til én enhed, hvis formål er at hjælpe de lokale virksomheder med at finde løsninger og skabe udvikling.

„Et velfungerende erhvervsliv bidrager til øget velfærd for alle i kommunen, og i det brede budgetforlig for 2023 var alle forligspartierne enige om at prioritere et løft af vores erhvervsservice,” udtaler Borgmester Michael Stegger Jensen.

Gør de politiske visioner til virkelighed Baggrunden for de politiske ambitioner er bl.a., at Syddjurs Kommune ønsker at forbedre sin placering i Dansk Industris årlige analyse af erhvervsvenligheden i landets kommuner. I foråret 2022 besøgte kommunens Erhvervs-og planudvalg desuden en række små og mellemstore lokale virksomheder, hvor meldingen var klar: „Der er behov for, at vi tager et politisk ansvar for at styrke dialogen og give vores medarbejdere endnu bedre forudsætninger for at servicere virksomhederne. Den slags kan man sige mange ord om, men med

den nye enhed handler vi for at skabe forandring,” fastslår Michael Stegger Jensen.

Hvad kan vi hjælpe med?

Den nye erhvervsenhed skal løse en bred vifte af opgaver som f.eks. netværkspleje og videndeling, arrangementer, erhvervsservice, salg og udvikling af erhvervsgrunde, sparring i forbindelse med bygge- og plansager samt dialog med investorer og potentielle iværksættere.

„Vores vision er at skabe én fælles indgang, hvor både etablerede og kommende virksomheder kan få hjælp til det, de har behov for. Vi ønsker at servicere dem bedst muligt, og vi arbejder på at rekruttere en leder, som skal sørge for, at alle løber i samme retning,” udtaler Kasper Kolstrup Møller, formand for Erhvervs-og planudvalget, og fortsætter:

„Virksomhederne skal opleve, at vi er tilgængelige og tager hånd om de udfordringer, som ellers kan føles uoverskuelige. Vi vil gerne gå fra den klassiske forvaltningstankegang til en serviceminded indstilling, hvor vi rækker ud til dem, frem for at de skal opsøge os. Vi

32
ANNONCE
Kommune vil løfte sin erhvervsservice til et nyt niveau. Derfor har kommunen samlet en række medarbejdere i en ny enhed, hvor virksomhederne via én indgang kan få løst deres henvendelser i en helhedsorienteret indsats.

skal være nysgerrige og spørge ind til, hvad der skal til, for at de kan nå deres mål – og vi står klar til at hjælpe, uanset om det handler om rekruttering, digitalisering, grøn omstilling eller noget helt fjerde.”

Syddjurs-direktør: Vi leder efter ny base

Den 20. januar 2023 blev den nye erhvervsenhed præsenteret for det lokale erhvervsliv ved kommunens nytårskur i Kolind+. Her kunne virksomhederne møde medarbejdergruppen, der bl.a. består af erhvervskonsulenter, planlæggere, myndighedsmedarbejdere inden for f.eks. byggeri og miljø, en grundsalgskonsulent, en IT-infrastrukturmedarbejder og en erhvervsplaymaker fra Børn og Læring.

„Vi har sammensat et hold, der kommer hele vejen rundt om virksomhedernes behov. Gennem de seneste måneder har de været samlet to gange om ugen for at sætte sig ind i hinandens områder og kompetencer og løse opgaverne på tværs,” fortæller Poul Møller, direktør for Udvikling og Kultur, og tilføjer: „Lige nu mødes de på rådhuset i Ebeltoft, hvor virksomhederne også kan kontakte dem, men planen er, at de i løbet af foråret rykker ud på en endnu ikke udpeget lokation. Vi bestræber os på at finde et sted, som kan blive en rigtig god base for aktiviteter, møder og opgaveløsning.”

Lokal virksomhed: Kommunen er et vigtigt tandhjul

Netop tilgængeligheden bliver en af erhvervsenhedens største styrker. Det mener Niels Jensen, administrerende direktør for virk-

DEN NYE ERHVERVSENHED KORT FORTALT

Syddjurs Kommunes erhvervsenhed arbejder tværgående, opsøgende og løsningsorienteret med en bred vifte af opgaver rettet mod etablerede og kommende virksomheder. Indsatsen skal skabe endnu bedre forudsætninger og rammer for vækst og udvikling i det lokale erhvervsliv og en mere effektiv og værdiskabende opgaveløsning og sagsbehandling. Det er samtidig en målsætning, at flere iværksættere etablerer sig i Syddjurs Kommune.

Virksomheder kan fortsat kontakte de medarbejdere i kommunen, de er vant til at have dialog med. Disse henvendelser vil så blive bragt ind i enhedens tværgående opgaveløsning og koordinering efter behov.

Udover de lokale virksomheder vil erhvervsenheden også samarbejde med en række væsentlige aktører som f.eks. Business Djursland, Erhvervshus Midtjylland, LAG-Djursland, Visit Aarhus og Handel Syddjurs.

SÅDAN KONTAKTER DU ERHVERVSENHENDEN

• Mail: erhverv@syddjurs.dk

• Tlf.: 87 53 5400

• www.syddjurs.dk/erhverv

somheden VARO i Hornslet, der udvikler og producerer automationsudstyr. „Jeg har været her i 25 år, så jeg ved, hvem jeg skal gå til i kommunen, og derfor oplever jeg fantastisk service. For eksempel skulle vi for nylig søge om tilladelse til at montere solpaneler på tagene af vores industribyggeri. Der fik jeg virkelig god rådgivning i, hvad jeg selv kunne gøre for at lette processen, og derefter var der effektiv og kompetent sagsbehandling. Det er en kæmpe glæde,” udtaler han og fortsætter: „Den nye erhvervsenhed vil forhåbentlig gøre, at man ikke behøver at have samme kendskab og historik som mig for at få de gode oplevelser. Kommunen er et vigtigt tandhjul i alt fra bygge- og miljøsager til rekruttering, så det er fedt, når samarbejdet bare kører.”

Borgmester Michael Stegger Jensen har fuld tillid til, at den nye erhvervsenhed vil give mange andre virksomheder den samme gode service: „Medarbejderne har et højt kompetenceniveau, og de brænder virkelig for det. Og vi evaluerer selvfølgelig løbende for at følge op på, om vi opnår de ønskede resultater. Vi er meget opmærksomme: Hvis nogen siger, vi kan gøre det bedre, så skal vi forsøge at gøre det”.

33
Den nye erhvervsenhed samler medarbejdere fra forskellige afdelinger. Kasper Kolstrup Møller (til venstre) og Michael Stegger Jensen.

OIL! ER TYSKLANDS BEDSTE TANKSTATION 2022

Analysen fra DtGV viser, at OIL! scorede over gennemsnittet i hver af de seks kategorier: Stemning, kundeservice, tankstationens bistro, tankstationens butik, forholdet mellem pris og ydelse samt kundetillid. Kun ét andet selskab opnåede lige så gode vurderinger. OIL! vandt førstepladsen i kategorien ’forholdet mellem pris og ydelse’ samt prisen som ’Tysklands bedste tankstation’ i den samlede vurdering.

„Vi er utroligt glade for denne fremragende placering. Det tillidsfulde samarbejde med vores partnere og medarbejdere på stationerne og i hovedkontoret er en vigtig forudsætning for kundernes positive opfattelse af vores tankstationer. Vi arbejder hver dag på at optimere vores udbud af produkter og services for at tilpasse dem til kundernes behov og markedet. Den dedikerede indsats fra hele OIL!-holdet spiller en afgørende rolle i den sammenhæng,” siger Stephan Linndorf, Sales Director i OIL! Tankstellen GmbH.

Sådan blev vinderen fundet

DtGV foretog en landsdækkende online kundeundersøgelse i Tyskland i juni 2022, hvor tankstationer fra 21 selskaber blev bedømt. Det resulterede i 1.556 besvarelser, hvor der blev afgivet 2.385 vurderinger af selskaberne. Respondenternes alder var 15-66 år, og 44 procent af dem var mænd, mens 56 procent var kvinder.

Der blev foretaget vurderinger ud fra 21 kriterier i disse seks kategorier: Stemning, kundeservice, tankstationens bistro, tankstationens butik, forholdet mellem pris og ydelse samt kundetillid.

Respondenterne vurderede kriterierne i hver kategori på en skala med otte point, hvor 1 var ekstremt utilfreds, mens 8 var ekstremt tilfreds.

OIL! TANK & GO APS har over 330 tankstationer i Tyskland, Østrig og Schweiz samt 64 stationer i Danmark. Her er målet at sikre, at de danske bilister altid kan tanke brændstof nemt og bekvemt til en fair og billig pris. OIL!’s tankstationer er desuden nogle af de mest miljøvenlige stationer i Danmark.

Læs mere på www.oil-tankstationer.dk

34
ANNONCE
OIL! er stolte af at have indtaget førstepladsen som Tysklands bedste tankstation 2022 i en kundeundersøgelse foretaget af det uafhængige markedsanalyseinstitut DtGV, Deutsche Gesellschaft für Verbraucherstudien mbH.

Det er ærgerligt, du ikke kender Preben, Helle og Leo

Det er ellers gratis at sparre med os om udvikling og vækst af din virksomhed

Når det er gratis, kan det så betale sig? Ja, i hvert fald hvis du lytter til de +6.000 midtjyske virksomheder, vi hvert år hjælper med alt fra at blive mere digital til at sætte skub i eksporten og udvikle grønnere produkter. Erhvervshus Midtjylland er et gratis tilbud til midtjyske virksomheder. Hos os får du sparring med erfaring, et stort netværk at trække på og mulighed for medfinansiering.

Så måske skal vi også lære hinanden bedre at kende?

35
erhvervshusmidtjylland.dk
Scan mig: hold dit mobilkamera over koden og se, hvordan vi kan hjælpe dig.

Den bedste start på rejsen fra check-in til take-off

AAR.DK