Page 1

NORDIC ÅRGANG 10

i

THAILAND

ISSUE 74 NR. 4

OKTOBER 2555/2012

WWW.NORDICITHAILAND.NET


Gjør en investering for fremtiden -Feriebolig i Thailand-

Er du lei av dårlige sommere og lange vintere ? Hva med et avbrekk i eget hjem i smilets land. Her kan vi garantere at du vil finne sommer og sol når det passer deg !

8 Års erfaring innen boligmarkedet i Thailand

Eget entrepenørfirma

Eget service firma

Ferdigstilt 4 prosjekter siden 2004

Alle prosjekter beliggende i Prathumnak, nærme stranden.

Mobil Tel. Kontor Website E-Post

: : : :

089 936 6741/ +66(0)38 252 865 www.vnresidences.com sales@vnresidences.com

Quality and Care


Ku n

7 le

ilig het e

r ig

k5

na

Soi

Beach

Ring Stig : +66(0) 818 505 882

Little Norway

Ori

Pra tam

nak

6

m

a at Pr

ssa

Pattaya Park

ad Jomtien

Buddha Hill Pra tam na k

Thappraya Ro

n

m

a at Pr

4 ak

Pa tta ya

vm k r. p . b h t 0.0 ,8 3 5 a r F

Et lite og intimt prosjekt med kun 10 leiligheter. Beliggende mellom Pattaya og Jomtien i det “norske” Buddha Hill Leiligheter fra 40 kvm og opp til 130kvm Fra ett til tre soverom Alle innredet med kjøkken og bad Heis Saltvannsbasseng Kort vei til det meste Inflyttingsklart Oktober 2012

jen

www.littlenorwayjomtien.com


SUPERTILBUD til Thailand.

Fly og 2 ukers opphold på New Nordic Resorts, Jomtien

Pratamnak- Jomtien/ Pattaya-Thailand

AsiaSpesialisten feirer fortsatt åpningen av sitt nye Thailand-

kontor på New Nordic Resorts i Jomtien med et kjempetilbud på reise til Thailand.

Flyreise Oslo-Bangkok t/r samt 2 ukers opphold på New Nordic Resorts, Jomtien. Priser fra kr 6825,- per person i delt dobbeltrom. Gjelder for flere romtyper, fra studio til apartment med 1-2 soverom. Begrenset antall i hver kategori. Kan kun bestilles hos AsiaSpesialisten. Reisen må kjøpes innen 01 Novmber 2012, med opphold frem til 01 Desember 2012.

Kontakt oss på post@asiaspesialisten.no telefon +66828180567 (Thailand), eller telefon +4785416101 (Norge). Se også vår webside www.asiasapesialisten.no for mere informasjon og påmelding, samt info om andre turer fra AsiaSpesialisten.


20

12 Litt om da europeisk kultur kom til Thailand

26 Verdt å vite om Prachuap Khiri Khan

Norwegian Properies presenterer Residence 3

30

Terje Engø har vært i Bangkoks Chinatown og testa maten

42 Golf er livet”. Ja det mener Ørjan Lissvik

Forsiden: Pattaya Beach har fått nye parasoller Foto: Bjørn Johannesen

6 NORDIC I THAILAND

Risplantingdans i Buang Khan

33

Den store og den lille kjærligheten.

38

24

Thailand og Myanmar har undertegna kjempekontrakt

52 Filosofus filosoferer over ”Ånder og laksetrapper”


www.vnresideces.com UTGIVER: Norwegian Properties Group Planlagte utgivelser i 2012:, november og desember. I 2013 januar, februar, mars, juni, oktober osv. Deadline den 1. hver mnd. bladet utgis. Managin Director: Gudmund Eiksund Telefon: 038 303 310 Mobil Telefon: 087 138 2682 E-Post: gudmund@vnresidences.com Redaktør: Chutimon Sandsdalen Telefon: 038 303 310 Mobil Telefon 089 934 5535 E- Post: secretary@vnresidences.com Art- Work B Johannessen Telefon: 038 303 310 Mobil Telefon 0800 832 805 E- Post: bjorn@vnresidences.com Kunstnerisk Konsulent: Odi ( Odd Jan Sandsdalen) Mobil telefon: 089 600 11 66 E-Post: odisands@yahoo.com Foto: Stig Nystad fra hans webside www.asiabilder.com

www.nordicithailand.net

7 NORDIC I THAILAND


Pattaya International Ladies Club

Christmas Bazaar

Shop till you drop in this festive atmosphere with over 60 vendors, a giant raffle, entertainment, and fun for the kids. It’s a great way to get a jump on the holiday gift buying. There’s something for everyone. Bring the family!

Saturday, November 3rd, 2012

17th floor of the Hilton Hotel at Central Shopping Mall, Beach Road Open from 10:00 am to 4:00 pm entrance fee THB 150.- Kids free For more information, visit www.pilc-pattaya.com

Remember to bring a toy to donate to our charities and receive a THB 100 voucher from Central Festival Department Store!

8 Nordic i Thailand


Tanker etter en Buddha dag. Det er mange flotte templer rundt omkring i thailand og man finner dem overalt. Templene har mange funksjoner i thailandsk kultur og i daglig-livet til mange thaier. I dag var det stor Buddha dag og vi måtte jo på besøk i tempelet hvor den eldste sønnen til min kone er munk, vi var med på det rituelle og satt og hørte på sjefsmunken ( de andre kaller han pa eller pappa) snakke om forskjellig som jeg ikke forsto et pip av, men når min kone fortalte meg litt av det han snakket om så vekket det umiddelbart interesse.

Det er mange regler som munkene lever etter, en av dem jeg som "dum farang” ikke skjønte med en gang, er at selv en mor kan ikke kalle munkesønnen sin med navnet hans, long pi heter han hos oss nå, men selvfølgelig greide jo jeg å si navnet hans høyt og tydelig ved flere anledninger, men igjen så er jo jeg bare en ”dum farang” som de ikke forventer så mye av, så jeg blir unskyldt for slike tabber.

Munkene i alle templer rundt i Thailand er pliktige av myndighetene til å hjelpe barna som er på barnehjem med penger til skolegang, og dette tempelet hadde et barnehjem hvor de ga en del mere enn det de var pålagt, og munkene var tilgjengelige for barna hvis det var noe de ville snakke med en person om, en som kanskje ikke var så nær,eller i familie. Det fungerer nesten som en slags psykologi tjeneste for barna. Munkene underviser også på barnehemmet. Jeg blir mere og mere fasinert av dette samfunnet som jeg nå lever i, for de har så mye som vi ikke oppfatter med vår livstil, som ikke alltid passer så godt inn her, etter det jeg kan se. 10 Nordic i Thailand

Tekst & Foto Bjørn

orangefarget tøystykke, og jentene legge det de vil gi munken på dette tøystykket, og han kan dra det til seg, uten at de er i fysisk kontakt med hverandre. Selv en mor kan ikke gi sin sønn en klem fordi en munk kan ikke ha fysisk kontakt med det andre kjønn. Templene er jo også en samlingsplass hvor alle er velkommen, og her kan du sitte å snakke med en av munkene hvis du trenger en nøytral person å betro deg til, eller bare diskutere hva som helst. Det fungerer veldig bra og det er tydelig at mange kommer innom templene uten å skulle noe spesielt. Personlig så synes jeg det er fint å vandre rundt i templene, du ser at munkene har en indre ro, i hvert fall virker det slikt. I templene er det også alltid mye å knipse bilder av, kyllinger som springer rundt, hunder i alle fasonger og munkene som er så forsjellige som bare mennesker kan være der de tusler rundt med de forsjellige gjøre-mål de har for dagen.

Munkene er jo også hevet over vanlige mennesker, så når jeg skal gi noe til min sønn så er det selvfølgelig en spesiell måte å gjøre det på også, men hvis mor eller en av søstrene til long pi skal gi han noe, så kan de ikke gi det direkte i hendene hans, så han finner frem et lite

Ta dere en tur i litt forsjellige templer når dere er i Thailand, for her er det mye å se, og etter å ha vandret rundt en stund, er du som oftest breddfull med en masse spørsmål om hva, hvordan og hvorfor, og da er det bare å spørre for det er som regel alltid noen som snakker bra engelsk i et tempel.


Odi`s

skråblikk på tilværelsen fra sin plass i hornet

Vi har anskaffet oss nytt Slogan: Positive nyheter fra Thailand – Det er NIT. Syvende far i huset har over noe tid nå, fra sin utkikksplass i hornet, iakttatt en stadig økende tendens i andre media til å bare fokusere på negative ting og nyheter om og fra Thailand, landet vi er gjester i. Denne negative utvilklingen ønsker ikke NIT å delta i, og som en omvendt protest, hvis det går an å uttrykke seg på den måten, utløste det bl.a. nedenforstående lille morgen-epistel:

mens dagen gryr og hele naturen er nyvaska. Fuglene holder morgenkonsert, noen barn jubler fra svømmebasseget, og du gleder deg til dagens første kaffekopp og et glass tomatjuice under grønne palmevinger ved fiskedammen i haven.

4. Etter en medium phet rissuppe med reker og urter, som fruen har tilberedt før hun dro på jobb, er det tid for å fundere og gruble litt over hva som har 7 ting, en tilfeldig morgen, gjort at du, gamle lurven, som som er med på å gjøre livet til kommer fra det høye og kalde en fantastisk reise nord, er så priviligert at du likevel kan leve den siste delen 1. Når du glir ut av søvnens elv av livet ditt her blandt okideer, alt før morgenen har rukket å hvite smil og tropiske frukttrær. tenne lampene sine, ved at din kjæreste kjære leiter i sin søvn, 5. Åpner PC`en og klikker meg etter handa di, kroppen din. inn på avisenes nettsider. Via all Hun må bare forvisse seg om elendigheten som der beskrives, at du er der, da hun som thaier forsterkes ytterlige opplevelsen, flest misliker å sove aleine. følelsen og vissheten av hvor 2. Regn, tropisk regn. Morgenregn med torden. Regnet i Thailand. Ikke som hjemme i Norge, men regn så til de grader at du får sympati og forståelse for Gubben Noah, som virkelig må ha vært en hederskar, slik det hevdes. 3. Sykle rundt i landsbyen

heldig jeg er, så jeg velger å bare svare på et par hyggelige mail fra noen som ønsker å annonsere i Nordic, og lukker internett. 6. Bee Bee og Boo Boo, heimens to høyt verdsatte tempelkatter (da Mon, min dobbelt så gode halvdel fikk dem

givende i tempelet i Bang Sare) kommer begge to og forlanger dagens første kosestund. Det er jeg som er en av deres mennesker, ikke de som er mine katter; det er jeg

veldig nøye med å daglig fortelle dem at jeg er klar over. 7. Så er det tid for å skrive innlegg som foreks. dette her: Vi har i NIT gått inn for følgende motto: Positive nyheter om Thailand – Det er NIT. Andre får ta seg av sytingen og klagingen. Vi er et magasin til nytte og hygge. Punktum. NB. Og enda har ikke klokken rukket å bli 10 på formiddagen. Det er minst 21 ting til som venter, og som i løpet av dagen kommer til å være med på å gjøre livet i Thailand til ”en fantastisk reise”, før søvnen igjen overtar i noen timer. Velkommen til en ny høysesong i Thailand!

Nordic i Thailand 11


Litt om da europeisk kultur kom til Thailand

NIT på besøk i Hønse-skitt fengselet (Kuk Kee Gai) og Red Building (Tuk Daeng) i Laem Singh, Chantaburi

Kulturutveksling er så mangt, og dette i nedenforstående lille artikkel er bare et av mange ”underlige” resultat som kom fra Europas kolonialisering av land og områder rundt om i verden, inkludert Thailand.

12 Nordic i Thailand

Tekst: Odi Foto Stig ( www.asiabilder.com)


Hønseskitt-fengselet Det heter seg jo at Thailand aldri ble kolonialisert, og det stemmer forsåvidt, men det ble forsøkt, og store deler av landet var i lange tider under fransk herredømme. Vi mennesker har alt i oss; det gode og det onde, det opphøyde og det nedrige. To av disse fire egenskapene utviste franskmennene i 1893 da de bygde ”Hønseskittfengselet” i Laem Sing, en liten landsby ved kysten noen mil sør for provinshovedstaden Chantaburi. Dette fengselet er et av de mer bizarre ”minnesmerkene” som vitner om franskmennenes maktovertakelse av Chantaburi, og resten av Eastern Seabard så langt opp som til forbi Koh Si Chang. Kultur-Europa Fangene i dette helt spesielle fanghullet var stort sett innfødte thaier som var så frekke at de protesterte på

okkupasjonen, og måten de ble behandlet på av franskmennene. - Det fikk da være grenser, mente de bolde franskmenn og bura protesterende thaier inne i fenselet som måler 4, 40 meter i bredde, og er 7 meter langt. Det har ikke tak, men i en etasje over fangene ble det drevet hønseoppdrett og alle etterladenskapene til hønene falt selvsagt gjennom sprinklene og ned i hodet på fangene. Derav navnet ”Hønseskitt-fenselet”. Det må sikkert ha moret de tapre kolonialister storligen, og var jo både fantasifullt og originalt påkommet som et symbol for europisk kultur, kristen vestlig sivilisasjon, og samtidig fungerte det jo som en svært avansert torturmetode. Den tynne fernissen av sivilisasjon som vi fra Vesten påberoper oss, stikker ikke dypt. Det viser all historie. Dette er bare et bittelite eksempel. Vi kom til Laem Sing en soltung ettermiddag etter å ha kjørt feil og leita i lengre tid, for ja, vi nekter fortsatt å bruke GPS når vi er ute på tur, og forøvrig så står mange av de stedene vi finner fram til hverken på kartet eller

i reisehåndbøker, og et prinsipp må vi også ha, når vi har gitt alt anna på båten. Ikke GPS på ferie eller reportasjetur. Hvem er bestialsk, mennesket eller dyra? Vi mennesker er en forunderlig rase, og vår evne til ondskap er jo den store forskjellen mellom oss og de andre dyreartene. Etter Odis mening er uttrykk som ”dyrisk” og ”bestialsk” totalt meningsløse. Dyr planlegger ikke utspekulerte hevnmetoder eller måter å torturere andre arter på. Slik ” bestialsk og dyrisk” oppførsel er nok vi av rasen Homo Sapiens helt alene om på vår vakre klode. Vi er til og med så destruktive at jeg regner med at det bare er et spørsmål om tid, før vi utsletter oss selv. Da vil vi i det minste få som fortjent... Når en tenker over alle de lidelsene vi fra Vesten har påført regionen Sør-ØstAsia er det rett og slett et mirakel at vi fortsatt blir mottatt med høflighet og varme smil, men det blir vi, selv i Laem Sing. Red Building Nesten helt nede ved sjøen, cirka en km. fra hønseskitt-fegselet finner vi ”Tuk Daeng” - Det røde huset, som ble bygget under Kong Rama den Nordic i Thailand 13


3 djes regjeringstid, og hele området tilhørte et gammel fort. Da franskmennene tok over i 1893 ble fortet ødelagt og ”Red Building” oppført for å være hovedkvarter for de franske soldatene, som bl.a. hadde ansvaret for å passe på ”Chicken Dung Cell”. Stort mer greide vi ikke å finne av konkret informasjon om de 11 åra franskmennene styrte, før de ga det tilbake til Siam i bytte for store landområder vest for Mekong-elva, i det som nå er Cambodia. I dag inneholder Red Building vistnok Laem Sing` bibliotek, men det var stengt da vi var der, og i det fallende aftenlyset i skumringstimen bega vi oss på vei tilbake til hotellet inne i Chantaburi, hvor fortsatt mange av husene er franskinspirerte, og hvor havets deikatesser ventet på oss i restauranten til en av byens hotel. PS. Det må være lov til å si at slike steder som dette fengselet og soldatkasernen ”Red Building” finnes det lite eller ingenting av opplysninger om i noen av de vanlige reisehåndbøkene, hverken i Lonely Planet eller andre. Vi syns det er ekstra morro å kunne presentere slike Utenfor allfarvei - spesielle turistdestinasjoner som få 14 Nordic i Thailand

andre kan. Det er Stig som skal ha æren, for han tråler websider og historie-bøker på jakt etter spesielle steder når vi skal ut å reise, for å finne originale billedmotiv.

Fakta om Chantaburi Chantaburi ligger 245 km. fra Bangkok og dekker et areal på 6338 kvadrat-km. Regionen er berømt for å ha landets beste frukthaver med - Kongen av frukt, durian i spissen, videre rambutan, mangosteen, og også alle de som har fått beskjed om å dra dit pepperen gror, kan reise hit, for her dyrkes landes beste. Men ikke minst er Chantaburi viden kjent for sine smykkesteiner. I provinsen er det store skogs og fjellområder med elver og fosser. Her er stille fiskelandsbyer og fredfulle strender og nok av plass for folk som vil nyte natur og fred, ikke langt fra byen.


Bittelitt historie Det er funnet flere gjenstander som viser at det har levd mennesker i Chantaburi så langt tilbake som i det som kalles førhistorisk tid, eller Neolitic Age. Chong-folket var den første kjente jegerbefolkningen som bosatte seg i regionen (Chantaburi, Trat og Chonburi) i det 13 århundre. Etterkommerene til disse lever fortsatt i Ban Khlong Plu. Den nye byen ble grunnlagt i 1657 vest for Chantaburielva. Da Siams hovedstad Ayutthaya falt for burmeserene i 1767, samlet han som senere skulle bli kjent som Kong Taksin den Store, en hær på rundt 500 mann som gikk sørøstover og okkuperte Chantaburi. I løpet av 5 måneder greide han å samle 5000 thai og kinesiske soldater, og tok tilbake makten i landet. Monumenter og minnesmerker over Kong Taksin er det mange av i provinsen, og etter han så kom Chakridynastiet til makten i Siam, nå Thailand, og nåværende monark: Kong Bhumibol er som kjent den 9`ende kongen i Chakridynastiet. I 1893 okkuperte franske styrker Chantaburi og holdt området til 1905, da det ble gitt tilbale til Siam, i bytte for den vestlige delen av Cambodia. Den delen som lå på vestbredden av Mekongfloden. Mange av innbyggerne i Chantaburi er etniske vietnamesere. I tre bølger kom de hit, første gang på grunn av 19 århundres anti-katolske forfølgelsen i Kina, den andre bølgen kom i perioden 1920 til 40 når de rømte fra fransk Indokina, og endelig den tredje bølgen, som kom etter kommunisene gikk seirende ut av det vi kjenner som - Vietnamkrigen i 1975. Det er forøvrig en praktfull katolsk katedral i byen, og den har egen biskop.

Nordic i Thailand 15


annonse

annonse

Odi`s - Madamen Jum Jum og meg*, skal Re-lanseres Lyst på et eventyr

? Jum Jum gir deg 21 spenstige for bare 480 Baht.

Nå er ikke dette at vi skal re-lanseres så ille som det kanskje høres ut, saken er bare at Odi, med ujevne mellomrom, får mail og telefoner med spørsmål om han fremdeles er i besittelse av bestselgerboken ”Madamen og meg”, - Hverdagsliv i Pattaya, som er undertittelen, og som utkom sommeren 2005. Sorte mandeløyne og bryster som rådyrkalver, tvillinger av en gasell De som ringer eller mailer og spør, har enten mista sitt eksemplar, eller andre har fortalt om boka, og så har de lyst til å skaffe seg den, da de har hørt at de fleste Thailand-farende menn kan kjenne seg igjen både her og der i fortellingen om den unge, veldreide og skjønne Jum Jum med sorte mandeløyne, og bryster lik de beskrevet i Salomos høysang kap. 7, vers 1-13, og hennes farang, den eldre tynnhårede med årstillegg, briller og Viagra i brystlomma. Og om de ikke selv identifiserer seg direkte med den mann16 Nordic i Thailand

lige hovedpersonen, så kjenner alle en som har opplevd noe lignende. Ca. 750 av tusen

som utgjør et par hundre eks. som nå blir å få kjøpt på NITs kontor, som vi har sammen med Norwegian Properties i 315/177-180M, 12 Thappraya Road. Det er inngang nedenfor Lindas Restaurant. Se kart på s.7 i magasinet. Pris som før: 480 Baht. I can do everything

eks. solgt Det ble solgt over 700 eksemplarer av boken om

denne middelaldrende norske farangen og hans skjønne, unge thaipujing i Pattaya høsten 2005. Til og med noen svensker kjøpte...de de også syns det var artig å lese om en nordmann som ”gjorde bort sig”.

for you ... Så til dere som ennå ikke har lest om Jum Jum med de sorte tjæreblanke og hud som skrella fersken, og meg , den tynnhåra farang med begynnende mage, (den var begynnende i 2004/5) uhelbredelig optimisme, og naiv tiltro til det beste i sine medmennesker: nå har dere sjangsen! Jum Jum selv sier i en kommentar til Re-lanseringen at hun er både stolt og beæret over å ha tilfredsstilt hundrevis av nordmenn: I can do everything for you, please take me to bed and read me, legger hun til. PS. Et par – tre kapitler kommer også til å bli gjenopptrykt i Nordic i Thailand i løpet av jubileumssesongen, men når restopplaget er solgt er ”flesket stekt” som kunstnerisk konsulent på madame-affærer, Arvid Tviberg pleier å si det.

Nå har vi i redaksjonen blitt enige med oss selv om at i anledning av at Nordic i Thailand feirer sitt tiårsjubileum i den sesongen vi snart går inn i, så skal Til slutt Jum Jums venners livsmotto: *Det er bedre å være støvet pusses av restopplaget, lykkelig og lurt, enn å ha rett i alt hele tiden, og være ulykkelig.


NORDIC I THAILAND 17


Ambulerende toalettbuss

Sjømatfestival i Cha Am

For et party: Midt på Cha Ams Beach Road var det satt opp en kjempestor utescene, og i hesteskoform utifra den var det bod på bod med de lekreste retter fra havet som vugget rolig utenfor, hele området på størrelse med en fotballbane. Mat, all slags sjømat på alle kanter, og bord å sitte ved i midten. At det fra tidlig ettermiddag til sen kveld var et yrende folkeliv er en underdrivelse. Vi skrev 14/15 og 16 september og sjømatelskere fra Bangkok og hele regionen, pluss enkelte forvilla faranger lot oss begeistre over

det gedigne, fargerike og ikke minst velsmakende utvalget. Dette er noe thaiene kan, jeg blir ofte rett og slett misunnelig når jeg ser hvordan storfamilier sitter sammen og spiser, prater, ler og koser seg. I Norge er det ofte bare slik at en hiver i seg maten, og så går alle hver til seg og sitt. Men denne festivalen var for alle, fra de minste ungene i barnevogn til bestemødre i rullestol, og selv lydnivået på underholdningen fra scenen var moderat.

Arrangementet er en årlig forteelse, men reis gjerne og

nyt sjømat i Cha Am til alle årets tider, da det helt nord i byen er havn for kystens store fiskeflåte, og et utall av sjømatrestauranter av ypperste klasse, og det hver dag, hele året. PS. Og apropo sjømat: NIT hold denne gang hus like ved norske Bengt Halvorsens kafe ”Bjørnen”, og her serveres Thailands ferskeste torsk, så og si direkte fra Nordishavet! Fotograf Stig ble så helfrelst at han spiste torsk til frokost ... også. – Makan har jeg ikke fått siden jeg var guttunge i Bodø, sa han mellom munnfullene. Tekst Odi Bilder Stig

18 Nordic i Thailand


KK Baan Kanchana -Koh PayamVelkommen til et unikt opphold på en unik øy. Vi ligger på en liten øy i Andaman havet på grensen til Burma Bungalover til leie med høystandard. Utleie: døgn / uke / mnd 1 eller 2 soverom Kjøkken krok. Nær stranden 2-300m Mopedutleie Egen båt på resort Kanchana Kajakker

Kontakt oss: Telefon: Kanchana Eng / Thai: +66(0) 890 219 504 Telefon: Norsk / Eng: +66 (0) 822 808 269 Web: kkaowyairesort.com E-Post: jankvamme@kkaowyairesort.com

Kan være innteresert i salg / utleie av resorten.

Nordic i Thailand 19

En romantisk spasertur på stranden som er 3 km lang.


Norwegian Properties lanserer prosjekt 5,

VN Residence 3

Arkivfoto. Foto Mon Gudmund og Jeanette Eiksund , far og datter som sammen med Linda Eiksund og Jan Trandal står bak eiendomsutviklingsselskapet Norwegian Propeties, (NP) følger opp suksessen med det nå ferdigstilte VN Resicence 2 på Pratamnak Hill, med lanseringen av VN Residence 3, som også skal bygges i soi 5, som på folkemunne kalles ”prinsessesoien”, da en av Thailands prinsesser har bolig helt nederst. Salget starter i Norge 15 oktober er Jeanette og Gudmund på plass i Ålesund for å delta på en stor boligmesse i Sunnmørshallen, og etter det skal de til Oslo og presentere 20 Nordic i Thailand

dette nye prosjektet til noen av sine mange kontakter, forteller en smørblid Gudmund Eiksund, som gleder seg til å besøke hjembyen. Det har ikke blitt ofte de siste åra. Topp moderne bygg - Hvor mange leiligheter blir det i denne nye? - Bygget blir på 7 etasjer, og med 53 leiligheter med 6 forskjellige størrelser å velge mellom, 25kvm til 91 kvm. Prisene starter fra 1 250 000 baht og opp til ca 6 000 000,-. NB. Det er thailandsk valuta vi snakker om. - Noe spesielt med Residence 3? - Foruten den flotte beliggenheten med havutsikt fra nesten samtlige enheter så har våre arkitekter og

ingeniører jobbet hardt for å tilfredstille våre krav til VN Residence 3. Målet vi har jobbet etter er at VN Residence 3 skal fremstår elegant, moderne, praktisk og av høy kvalitet. Dette føler vi at vi har klart å løse. Dette gjenspeiler seg i materialvalg, teknologi og de smarte planløsningene. Når det gjelder sikkerhet så får bygningen callingsystem med kamera og ringeknapp, noe som gjør hele huset lukket for uvedkommende. Og så skal vi benytte oss av sol og varme-reflekterende glass i hele bygget. Slikt glass som ingen kan se inn gjennom, men de som er inne kan se ut. Mange tror at slike glassflater gjør at bygget blir varmt, men det er helt feil, det er viktig å presisere, sier den fornøyde byggherren og snakker seg varm om hage med svømmebasseng, trimrom og lounge på taket. 27 tusen leiligheter under bygging i Pattaya - Du er ikke redd for at det kanskje bygges for mye i Pattaya? - Jeg har nettopp lest en statestikk, svarer han smilende. Den viser at pr. i dag er det 27 000 leiligheter under bygging, og undersøkelsen viser at det tar bare 3 til 4 måneder å selge alt dette! Så nei, jeg er ikke redd. De som lager kvalitet


VN Residence 3

og som holder det de lover får solgt uten problemer. Klart det må jobbes, men det er jo halve morroa. Og de som har fulgt med i timen, som det heter, vet at NP med sitt Residence 2-bygg tok strake veien opp i stjerneklassen av utbyggere i Pattaya. Alle vet nå at

navnet Eiksund er synonymt med kvalitet, og med sikkerhet for levering av produkt til avtalt tid. Eiksunds 7 års plan -I henhold til vår 7-årsplan, sier Gudmund Eiksund og leiter videre i sine papirer etter et eksemplar av et

leilighetsprosjekt som datteren Jeanette har utarbeidet. Endelig finner han et, og retter det over bordet, synlig stolt. - Jeg tror vi er de eneste eiendomsutviklerne i hele regionen som gir kundene våre slike. I de står alt, absolutt alle detaljer du

Fra bassenget på taket blir det direkte sjø utsikt Nordic i Thailand 21


som kjøper trenger å vite om bygget du planlegger å invistere i. Slike 12 siders for seg-gjorte fargebrosjyrer lager vi om alle hus og leiligheter vi har for salg, eller utleie, for den del. Og prospektene er tilgjengelig på både norsk og engelsk. Jeanette har gjort en kjempejobb, sier far. Og vi kan ikke annet enn å si oss enig.

Det er imponerende det Norwegian Properties har gjort med sitt Residence 2, og nå står altså det enda mer utfordrende Residence 3 for tur, men det kommer til å bli så bra, sier han med overbevisning. Nå har vi all nødvendig ekspertise samla under et tak.

– Men hva var det du snakka om...7 års-plan, spør vi i et forsøk på å bringe den stolte fader ned på bakken igjen. - Jo, altså, i henhold til den, syvårsplanen altså, så har vi tvunget...forplikta er kanskje et bedre ord, forplikta oss på å starte med et nytt prosjekt hvert år.

Odi forsøker å påpeke at både gamle Sovjetunionen og Kina opererte med 5 år-planer, og lurer på hvordan og hvorfor Eiksund har kommet fram til ideen om å lage 7 års sådanne? - I den bransjen vi jobber i tar det lang tid fra ide til ferdig produkt. Dette grunnet prosjektering, utredninger, godkjennelser og byggetid. Derfor har vi funnet ut at å jobbe med 7 årsplaner er det beste for oss. - Når settes spaden i jorda? - Så snart byggetillatelsen er i boks. Hvis jeg sier i løpet av første halv-år 2013 er jeg på den sikre siden. - Og derfra tar det? - Fra byggestart til ferdigstillelse tar det 1 år. 22 Nordic i Thailand


Kamp mot korrupsjon Regjeringspartiet Phue Thai og statsminister Yingluck Shinawatra har tatt opp kampen mot korrupsjon, melder den ledende engelskspråklige Bangkok-avisa The Nation.

ved at det har blitt opprettet og åpnet en hotline; www.stopcorruption.co.th og flere statlige Facebooksider hvor befolkningen kan sende inn sine tips og historier, og regeringen lover at alt vil blir fulgt opp

Det blir også satt i gang tiltak som skal forhindre at funksjonærer som har blitt svartelista, skal kunne bli forfremma, og de som blir dømt, skal også bli fradømt retten til å innehan verv som statsansatt. PS. Korrupsjon er så mangt...i Norge utnevner regeringen nære venner og partikamerater til viktige og meget godt betalte jobber i inn og utland, uten at stillingene blir utlyst slik de skal. Så selv om Norge får en anderledes sammensatt regjering etter valget neste år, vil AP og SV`s folk sitte i disse stillingene i all overskuelig framtid, og sørge for at liten eller ingen endring skjer i prasis.

- Har du hørt den før, sier du? Det har vi alle, men hun skal i alle fall ha ros for å prøve å få bukt med problemet, og det er helt nye metoder som blir tatt i bruk. For nå skal landets inbyggere selv gis mulighet til å klage og tipse om hvem som utøver denne, for landet så økonomisk ødeleggende, gesjeften. Det skal skje bl.a.

og undersøkt innenfor en tidsfrist på 120 dager. Ikke nok med det, på buss og jernbanestasjoner, og på flyplasser blir det satt opp tipsbokser hvor du kan legge dine korrupsjonsanklager. Hotline har bare på den ene måneden den har vært i drift mottatt 342 klager fra publikum, skriver The Nation.

Tankekorset da blir at siden Norge er det landet i verden med minst korrupsjon, som det hevdes det, så sier det seg selv at det ikke er bare enkelt. Odi

Nordic i Thailand 23 NORDIC I THAILAND 23


Ris Planting Dans i Buang Khan

I sølevann som går til over ankelen...

...og luftes

Flere teknikker kan brukes dans og rytme er det her også

24 Nordic i Thailand

...danses , små risplantebunter ned i Moder Jord , ofte etter rytmisk thaimusikk. Herlig

..i en operasjon ... ikke dårlig

Gamle og unge om hverandre


Her står risen buntet og sortert, - nå trekker småfisk mot det nyåpnede vannet og fiskenettet gjøres klart til kast

Det jobbes alltid i flokk, og i en spesiell rytme, helst med musikk & sang

i Thailand 25 Tekst ogNordic foto: Runar Jespersen Bakgrunns bilde Bjørn/NIT


Verdt å vite om Prachuap Khiri Khan Odi og stig Mange av oss skandinaver som ferierer, eller har langtidsopphold i Thailand, har det nettopp i provinsen Prachuap Khiri Khan, selv om de fleste antageligvis sier at de er i Hua Hin. Men Hua Hin er bare en av 8 distrikt, eller amphoe som det heter, se illustrasjon. Disse er videre delt opp 48 kommuner, (tambon) og 388 landsbyer (muban). Prachup De fleste nykommere til Thailand har problemer med uttalen av enkelte stedsnavn her. Tunga slår krøll på seg og skjønner ikke helt hvordan mon stedsnavn som Ayutthaya og Prachuap Khiri Khan skal uttales. Derfor vit at når det gjelder den sistnevnte så er det helt godtatt å bare kalle provinsen for: Prachup. Det samme gjelder for provinshovedstaden ved samme navn: Prachup. Petburi Bak i magasinet er det noen sider med tips om turistattraksjoner i Prachup, og nabofylket i nord, Phetchaburi. Der gjelder forøvrig samme regel, det går bra å bare si; Petburi, om både provinsen og byen. I Petburi holder de fleste skan26 Nordic i Thailand

Bittelitt historie Byen Prachuap Khiri Khan (Prachup) ble rekonstruert Symbol I 1845, etter at den hadde blitt liggende forlatt etter Prachups slogan er ikke snaut, hovedstaden Ayutthaya falt hør bare: City of pure gold, delectable coconuts and pineapples, for burmeserene i 1767. delightful beaches, mountain and Byen ved munningen av Ron caves, land of spiritual beauty. Odi Riwer ble sammen med tre våger seg ikke engang på å prøve andre områder samlet til det å oversette dette. Men alle skjøn- som ble provinsen Prachuap ner jo at stort nermere himmelen Khiri Khan, og det var Kong Monkut som var drivkraften på jord kommer du ikke. bak dette. Samtidig omdøpte han byen og øya Koh Kong på den andre siden av Siambukta til Prachanta Khiri Khet. Desverre tilhører den nå Cambodia. dinaviske turister til i Cha Am området.

1. Mueang Prachuap Khiri Khan 2. Kui Buri 3. Thap Sakae 4. Bang Sapan 5. Bang Saphan Noi 6. Pran Buri 7. Hua Hin 8. Sam Roi Yot


Andre verdenskrig Også i Pracup ble andre verdenskrig merkbar ved at japanske krigsskip landsatte sine styrker her. Dette skjedde 8 desember 1941. Etter bare en dags kamper

resignerte thaitroppene og tillot japanerene å bruke Thailand som base for sine operasjoner. Det er satt opp flotte minnesmerker der landgangen skjedde som du så absolutt bør dra og ta en titt på. Nydeligste byen ved Siambukta Prachup by er Odis favoritt ved Siambukta. Har du ikke vært der så reis. Bruk et par dager og utforsk kystlinjen både nordover og sydover. Det misbrukte ordet: Perle, kommer til å ramme deg gang på gang. - Hvorfor bosetter du deg ikke der da, sier sikkert en og annen av dere. - Til det er det bare å svare at det, også for meg og madamen, av og til er et stykke mellom liv og lære. Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør! Vi vil fortsatt bo i nærheten av den sydende og pulserende millionbyen Pattaya. Alle de andre storarta stedene i Thailand reiser vi på ferie til og i.

Denne ”sukkertoppen” med nydelig tempel befinner seg midt i byen Prachup

Dette er fra haven til Sofitel Hotel i Hua Hin. Opprinnelig det gamle erværdige jernbanehotellet

Nordic i Thailand 27


Baan Jing Jai PÅ

sommerens

store gladnyhet

- Hvem hadde tru på at dette var mulig i januar? Ikke jeg. Skrev ”turneleder” Kjell Brønnes om ungene på barnehjemmet Baan Jing Jais hjemmeside, og på facebook 1 august. Hva var det Brønnes ikke trodde var mulig? Jo den suksessen som de to thailagene hadde i Norge under Norway Cup, men først og fremst var seieren for alle som støtter Baan Jing Jai at - Det umulige viste seg mulig. Drømmen ble realitet. De greide å samle inn nok penger, fikk tak i viktige sponsorer, Visa lot seg ordne osv. osv.

Khun Piangta og Baan Jing Jais støttespillere greide det. Det er sikkert ungene takknemlige for, da de har fått minner for livet, og alle vi som fulgte med på ferden via nettsider og facebook, vi er takknemlige for at også vi, på et vis, fikk være med å dele foreks. jentenes store smil og feiring da de tapte en forballkamp 14 – 0. Ungene fra Baan Jing Jai viste sann idrettsglede og til og med det ”utdatere” eldgamle motto ” Tap og vinn, med samme sinn” fikk gyldighet igjen. Bare det, i vår hektiske prestasjonstid...

Det var en mengde ting som måtte på plass, men

Det er ikke mange navn vi skal nevne nå i etterkant, men uten initiativtaker

28 Nordic i Thailand

Morten Andersson hadde det nok ikke blitt realitet. Sjømannskiken i Pattaya bør trekkes frem og Bjørn Ellingsen som trente lagene 2 ganger i uka hele ettervinteren, og vi glemmer heller ikke nestoren Johna på The Vikings nettsted som daglig formidlet nyheter og opplevelser fra og om ungene på Ekebergsletta, hos den Thailandske ambassadøren og rundt om på Oslos forskjellige turistdestinasjoner. Nå må alle gode krefter settes inn for at byggingen av nytt hus til barnehjemmet også blir en realitet om ikke så alt for lenge. Ti millioner Baht er da ikke all verden, i en slik sammenheng, da de allerede har tomt, ferdigtegnede arkitektbygg fra Norwegian Construction og ca. 6 millioner cash. Vi etterlyser herved de store og etablerte norske firma i Thailand om å være med på gjøre Baan Jing Jais nye barnehjem til en realitet. Foto: Kjell Bjønnes Tekst Odi


Nordic i Thailand 29 Nordic i Thailand 29


Madamen og meg.

I anledning NITs 10-års jubileum-sesong syns vi det er på sin plass å trykke om igjen et par avsnitt av magasinets første følgetongsuksess. I nesten 2 år fulgte leserne thaipujingen Jum Jum og den aldrende farangen Odi fra det første møtets sødme i soi Post Office og videre... I oktobernummeret trykkes i dag kapitel 4:

Den store og den lille kjærligheten

Finns det noe kosligere enn å se på sin lille tee rak, når hun med totalt avslappa bevegelser feier støvet i heimen opp i lufta slik at det legger seg ned igjen i et litt anna mønster enn det hadde før dagens cleaning. Så heller hun vann over verket for riktig å få skitten til å binde seg. Hele operasjonen er så ineffektiv og herlig at, bare vi som opplever det, skjønner hvor mye selvoppofrelse og kjærlighet vår lille blomst legger i ritualet. Etterpå smiler hun blidt og venter ros for innsatsen og vi, ja vi, vi gir den. Vi sier Dee mak mak og later som om vi er såre fornøyd, men i hemmelighet leier vi vaskedame til å shine kåken når vår lille due er på familiebesøk eller lignende. - Du er heldig som har meg, sa Madamen her om dagen, etter 30 Nordic i Thailand

at dagens feiejobb var gjort og belønningen, i form av stang utover månedens salary, var det hun sto ogtrippet etter. - Å, hvorfor det? - Jeg går ikke med andre menn. Når du er kaput, finito, i only go Buddha. Jum Jum kan ha rett i at det kanskje ikke er så ille å bare ha Buddha å konkurrere med. På den annen side er det rått parti. På den ene siden behøver jeg ikke engste meg for at hun ligger med andre menn. På den annen side er det ikke helt lett å argumentere mot en mann som har vært død i over 2500 år. Nå Jum Jum sier at det og det kan hun ikke, vil hun ikke, fordi Buddha sier så, eller at Buddha ”no like”, ja da blir mine argumenter fattige, smålige og lite å slå i bordet med, og jeg må gang på gang strekke våpen. En kan si mye om Jum Jum, og det blir da også gjort, men støv

på hjernen har hun ikke, og hennes noe naive buddhisme er en, av mange ting ved henne som jeg har lært å sette pris på ... tross alt. Hun er bare helt fornydelig når hun om kveldene ligger på kne i senga med hendene pressa mot hverandre foran ansiktet, og ber. Hun utstråler svakhet og styrke, ydmykhet og kraft. Når hun er ferdig brer et stort smil seg, og hun kryper undet teppet og piper et knapt hørbart Nati Savat til meg, og til dagen som har gjort slik dager gjør, tatt kvelden. Svart belte i furting Nå hører det med til historien at det er langt fra alle kvelder som ender slik. Alle som har levd sammen med thaijenter veit at de, ved siden av ¨å være blide og glade og smilende”, og hele pakka av gode og sjarmerende egenskaper, så er det knapt noen her på jord som kan kunsten: Å FURTE, bedre enn dem. De er uoffisielle verdensmestere i furting. Ingen over, ingen ved siden. Suretryne kaller noen jeg kjenner det. Jum Jum har svart belte med stjerne og sigd i furting. Når det er sagt, så er vel ikke vi verdens skjønneste og mest elskelige vesener vi faranger heller,


alltid. Tvert imot. Mange av oss har et utseende som bare en mor kan elske. Og ikke så rent få titter litt for dypt i glass og flasker med ildvann, og ignorerer det gamle skuespillerordtaket: När man entligen har supit till sig et karatäransikte, har man tappat minnet. Vi kunne også ha godt av et smilekurs eller to, de fleste av oss utlendinger. Og vi kan med utbytte lære oss til å ikke la sinne og aggresjon være vår første innskytelse når et eller anna går oss imot. Vi kan jo også, hvis vi er så vise som vi selv tror, prøve å se på sakene med jentenes briller. De, som kommer fra en bakgrunn på landsbygda i nordøst. Da kanskje vi oppdager og motvillig må innrømme at det er de, jentene, som har rett. Rett som det er. Desverre. Det er ikke lett å innrømme slikt for oss nordboere av det sterke, maskuline kjønn med hår på brystet og Viagra i lomma. Slik er det med den saken. Elsk meg nitnoi Min lille due holdt forelesning om kjærligheten her om kvelden. Den lille kontra den store sådanne. Etter en heftig krangel vi hadde hatt om en eller annen bagatell som jeg har glemt hva var, og hvor vi sikkert bare hadde forstått godt under halvparten av hverandres argumenter, spurte jeg, med ømhet i stemmen,

samtidig som jeg gjorde grimaser som skulle forestille et varmt, kjærlig smil, om hun likevel elsket meg, om enn bare bitte litte grann. Nitnoi. Lenge ble Jum Jum sittende og se på meg. Det var tydelig at hun tenkte, og det kan være både hardt og slitsomt det vet alle som har prøvd. - Yes Odi, I love you nitnoi. – Bare nitnoi, fiska jeg med kastesluk og lang snelle. Jum Jum så lenge og granskende på meg igjen. – Hvis jeg bare elsker deg bittelitt Odi, kan jeg bli hos deg lenge, lenge. Men hvis jeg elsker høyt og mye, can not stay. - Kom, min vesle mjå lotusblomst. Elsk meg, men bare bittelitt. OK? Det var en gang en konge som hadde alt som fantes i verden ... men så mistet han alt, og da fant han ut at han aldri hadde hatt noe virkelig før, og at nå hadde han mer enn han noensinne hadde hatt ...

All behandling utføres av profesjonelle tannleger. Vi utfører: Implant med krone. Kosmetisk krone & bro. Tann bleking ( laser) Porselensfasader Fyllinger. Tann trekking. Skalering og polering. Etc. Åpningstider: Man- Lørdag. 09,00- 19,00

Ocean Dental Center: Tel: 038-756-521 Mobil: 089-834 14 14 Adresse: 488/74, Jomtien 2 Road, Tvers over gaten fra ViewTalay Villas, ( KISS FOOD AND DRINK) På hjørnet Soi 5 og Immigation office.

www.ocendent.com Nordic i Thailand 31 oceandent@gmail.com


Sett gjennom Lottas brillor... Lotta Håkanson

Det finns många sätt att möta sig själv på här i livet. Att resa är ett sätt, att gå på zoo är ett annat. Så vi for till djurparken en dag, till Sri Racha, jag ville möta mitt alter ego, den bengaliska tigern. Det händer att mindre diplomatiskt lagda personer i min nära krets jämför mig med en sådan. Vild till sin natur och alldeles hialös. Hialös vet jag inte riktigt vad det betyder. Det är mest smålänningar och skåningar i Sverige som använder det ordet, och jag vill heller inte gärna fråga, mest för att slippa avslöja de avgrundsdjupa bristerna i mitt modersmåls vokabulär. Men det låter lite tygellöst på något vis, och då tänker jag som Einsteins sa, att fantasi är viktigare än kunskap, med fantasi kan man komma hur långt som helst. Till insikt om sig själv, till exempel. För visst händer det att jag förvandlas till en tigrinna. Som när min dotter flyttade till Bergen och skickade ett upprört mejl, ett alldeles förtvivlat nödrop om den skrikande bristen på kålrabbi och parmesanost där i mataffärerna Kiwi 32 Nordic i Thailand

Tigrarna i Sri Racha och Safari. Jag förvandlades momentant till en hialös tigrinna och störtade genast iväg till hennes undsättning. ”Min dotter ska ha kålrabbi och parmesanost om jag så ska dra det på kärra över stock och sten hela vägen från Pattaya”, ropade jag för mig själv. När jag kom fram, beredd att skapa skallgångskedjor,och efterlysningar i radio och TV, visade det sig att den närmaste affären för inköp av parmesanost och kålrabbi, den ligger vägg i vägg med barnehagen i Indre Arna,där mitt lilla barnbarn tillbringar sina vardagar. Åh, suckade jag och säckade ihop över ett rhododendronbuskage och kände mig som

Shere Kahn i Djungelboken när han ska rädda livet på Mowgli och bara hittar en sjungande björn med en bananklase på huvudet och en vimmelkantig liten pojke. Jag skakade uppgivet på huvudet. Kålrabbi och parmesanost! Inga fler katastrofrapporter av det här slaget! sa jag till dottern min, innan du är helt säker på hur det förhåller sig med tillgången på rotfrukter och andra livsuppehållande förnödenheter. Att gå på Safari på Oyrane Torg och jaga delikatesser är väl en sak. Men att möta tusentalstigrar i Thailand är en helt annan. En ganska mäktig upplevelse, man känner sig rätt liten, inte så vild och minst av allt hialös. Det var knappt jag vågade fotografera de där bengaliska skönheterna, jag vet ju hur jag själv brukar protestera när någon försöker smygfota mig – hur kan då inte tiotusen thailändska tigrinnor reagera? Det räcker väl med att en av dem har vaknat med ränderna på fel sida, tänkte jag. Och rös. Ändå: En mormor has to do what a mormor has to do. Föreviga några fyrfota på foto och visa för det lilla barnbarnet. Pusene, som hon brukar säga när vi tittar på den enda bild jag lyckades få med mig från Sri Racha. Se pusene!


Velkommen til Linda`s Restaurant

Norsk, internasjonal og Thai retter. Topp service og en hyggelig betjening Hjelper deg til en flott mat opplevelse.

Hjertelig velkommen til god mat og flott underholdning Bordbestilling : 038 252 726 Mobil : 0878130115 Linda’s Restaurant Co., Ltd. Opposite Jomtien Complex Thappraya Rd. 315/180, Jomtien www.lindasrestaurant.com www.vnresidences.com

Tel. 038 303 310


Thailand og Myanmar (Burma) har undertegna kjempekontrakt Som NIT skrev om i juninummeret, så er det meningen å gjenåpne den berømte og berykta jernbanestrekningen, bare kalt ”Dødens jernbane” mellom de to landene. Men denne gangen er det ikke for at japanerne skal kunne frakte militært materiell og soldater via Thailand til Myanmar, men for at et storstilt samarbeide mellom de to landene begynner å ta form 23 juli undertegna statsminister Yingluck Shinawatra og president Thein Sein dokumentet som åpner for en spesiell økonomisk zone, som også inkluderer at byggingen av dypvannshavn

i den syd-myanmarske byen Dawei, skal bli utført av Thai contracctor. President Thein Sein var på befaring ved Thailands Laem Chabang dypvannshavn i Chonburi under sitt tre dagers lange statsbesøk, og etter kontraktsunderskrivingen mellom de to statsoverhodene ble det gjort klart at dypvannshavnen i Laem Chabang og den nye tilsvarende i Dawei vil bindes sammen med utbygging av ny motorvei og jernbane mellom havnene. Det er ikke småsummer som nå blir satt av til prosjektet. Pr. i dag kjenner ikke vi i NIT til når selve byggingen av havn og infrastruktur skal starte.

Thein Sein tok posisjonen president i Myanmar 30 mars 2011, og har arbeidet for reformer og forsoning i landet siden da. Han er tidligere general og leder av militærjunataen i landet. Hvorfor han kom på andre tanker vet ikke vi, men det ville forundre oss storligen om ikke Kina var inne i bildet ... på flere vis. Kina er også en av pådriverne når det gjelder dypvannshavna i Daiwei. Ta en titt på kartet så skjønner dere hvorfor. Økonomi er et av stikkordene. Et annet er politikk. 34 Nordic i Thailand

Det er mye forarbeid og planlegging som må gjøres. Men når ting er avgjort og prosjekt godkjent, vet vi at det kan gå fort i denne delen av verden Dawei er cirka 342 kilometer vest for Bangkok på landeveien, og 472 fra Laem Chabang. Og Odi regner også med at når nå tre grenseoverganger mellom landene snart skal åpnes for handel og trafikk, så er det bare et spørsmål om tid før også faranger kan reise inn i dette mystiske og myteomspundne landet med bil. Fotos: Stig. www.asiabilder.com

Denne burmesiske piken er spent på utviklingen. Fremtiden kommer til bli helt annerledes for befolkningen i Myanmar når landet nå åpner opp.


- Inspired by smile - Ocean Dental Center Fler og fler av nordmenn og andre skandinaver som reiser til Thailand kombinerer ferieturen med å få utført tannlegebehandling. Og bruker vi den enkleste regnemåten; at du betaler det samme i baht som i kroner for å få stelt tennene, blir det fort snakk om flere tusen kroner spart. Enkel regnemåte: 100 n.kr. = 500 baht. Tannlege-turisme Hvis det er snakk om større behandlinger med kroner og broer osb. så har du nok fort spart inn både flyreise og hotellutgifter på å bruke thailandsk tannlege, og så har du ferie med topp shoppingmuligheter, natur og strandliv pluss natteliv, hvis ønsket, på kjøpet. For selv nordmenn har etterhvert skjønt det ikke bare er ”millom bakkar og berg utved havet” at kunnskap og ekspertise finns. Alle slags helsetjenester kan du nå få ordna i Thailand, og ordet som brukes om det er - Helseturisme. Vi slår her et slag for – Tannlegeturisme. Ocean Dental Center NIT får rett som det er forespørsler om hvor en bør gå for å få god, men samtidig, rimelig tannbehandling. Og da er et stedene vi anbefaler Ocean Dental Center hvor Khun Supaporn, sammen med ektemannen Khun Charoensak holder til. Kon-

toret ligger på Jomtien Beach Road, opp for soi 5, og så og si rett vis a vis Kiss Food. Utdanningen er tatt ved Chiang Mai University, og nå har de 20 år i bransjen bak seg, hvorav de 4 siste på Jomtienkontoret. Etter mer enn 12 års fartstid i Pattaya så uttaler vi oss med en viss erfaring når vi sier at de som vi anbefaler, de holder mål, både kvalitetsmessig og økonomisk. Det viktigste for deg som pasient er at du kan være sikker på at det er skikkelige fagfolk du går til. Tannleger med adekvat utdanning og som bruker de materialene til eksempelvis kroner og broer, som det hevdes.

til kontoret svingte jeg innom Ocean Dental Center og fikk time samme dag kl. 15. - Hvorfor skal nordmenn velge akurat din klinikk Khun Waraporn? - Fordi vi gjennom mange år har bygget opp et veldig godt forhold til norske kunder. Vi har gjensidig repekt og forståelse, og har mange norske venner, og så er vi jo dyktige da vet du. Vi har hele ”minnebøker” fulle med hilsener fra nordmenn, smiler det dyktige paret på Ocean Dental Center.

I Pattaya får du hjelp på dagen Skulle uhellet være ut og du plutselig får behov for hjelp, så vit at i Pattaya får du det på dagen. Odi mista en plombe i en jeksel her en morgen. På vei NORDIC I THAILAND 35


Asiaspesialisten har fått nytt kontor

Det norske reisebyrået Asiaspesialisten som i ett års tid har holdt hus i hotel-komplekset Baan Norway, har nå flyttet til Soi Asia (soi 4), på den andre siden av Pratamnak Hill, høyden mellom Pattaya og Jomtien hvor den store Buddhastatuen troner på toppen. Der finner du eier og reiselivsguru Arnt Sætherlien på plass i Asiaspesialistens nye kontor som ligger rett vis a vis hovedinngangen til Nordic Group. Herifra selges reiser og opplevelser til alle land i Sør- Øst-Asia, også inkludert Burma. Her tilbys selvsagt også flybiletter til og fra Norge og resten av Europa. Arnt Sætherlien er selv reiseleder på så mange av turene som han kan, og har 30 års erfaring i bransjen. Han er en smilende og blid mann med snakketøyet i orden, og kunnskapene på 36 Nordic i Thailand

plass. Hva mer kan du forlange? Jo du kan forlange mer. Skulle du bli dårlig på turen, så vit at Arnt også har en fortid som sykepleier. I Norge er det businesspartner Oddvar Sivertsen som er Salgs & Markedssjef, men det alle meste går via telefon og mail. - Ellers samarbeider vi med alle som måtte ønske det både i Norge og her i Thailand, sier Arnt Sætherlien. På åpningsdagen for det nye kontoret var det tålig høy sigarføring, og servering av fingermat og champagne, og Arnt selv skred smilende omkring iført sin nye flotte thai-kreasjon, og snakka både fag og småprat med oss fremmøtte. - Kan du alt nå i august røpe noe om kommende høysesong Arnt, spør vi til slutt. - Jaa, jeg kan røpe såpass at

fra medio oktober kommer vi til å tilby det jeg foreløbig bare kaller for ”kortturer”, er svaret. - Det kan foreks. være dagsturer til diverse severdigheter både i Pattaya, og i distriket omkring, inkludert lunch på en hyggelig restaurant. Det kryr jo av attraksjoner her i Chonburi og Rayong, og mange ønsker å oppleve slikt sammen med andre. Bare vent, vi kommer tilbake med fyldig program om ikke lenge, avslutter en smilende Arnt Sætherlien ved Asiaspesialisten. Og dette er vi i NIT enig med Arnt Sætherlien i. Det bør bli en knallsuksess med tilrettelagte turer til både show, underholdning, sport og det utall av attraksjoner som finns i byen vår, Pattaya og omland.

Bjørn & Odi


Sjømannsprest Jan Olav Johannessen

”Barna er jordens levende blomster” Thai-norske barn i fokus !

For noen måneder siden fikk vi den gledelige beskjeden at departementet hadde bevilget penger til prosjektet: ”Thai-norske barn i fokus”. Ett og et halvt års jobbing mot stortinget og departementene hadde ført fram. Bevilgningen var riktignok halvert i forhold til hva vi søkte om, men med nødvendig toppfinansiering fra vår egen organisasjon: Sjømannskirken, var vi endelig i den situasjonen at vi kunne lyse ut stillingen som Prosjektleder – for ett år. Astrid Veum Mydland toppet rekrutteringsprosessen, og fra i sommer har hun vært i gang med det forberedende arbeidet. Astrid er sosionom, med etterutdanning i Etnisitet og barnevern . Hun har jobbet i barnevernstjenesten i flere år, før utreise til Thailand i 2007. Astrid har altså bodd og jobbet her i 5 år, og snakker thai flytende.

I prosjektet: ”Thai-norske barn i fokus” er det barna og barnefamiliene som er tema, med spesielt fokus på hvordan en kan hjelpe og sikre at barn får den omsorg og beskyttelse de har krav på.

Gjennom prosjektet vil vi forsøke å danne oss et bilde av de utfordringene thainorske barn og barnefamilier møter når de bor i Thailand. Heldigvis, her som hjemme i Norge, går dette bra i de aller fleste familier. Men vi vet også at manglende livsmestring hos enkelte kan skape grader av usikkerhet og vanskelig omsorgssituasjon for barna. Prosjektet vil samle informasjon og kunnskap slik at denne kan bli lettere tilgjengelig for de som kan ha nytte av den. Dette inkluderer forståelse av norsk og thailandsk kultur samt lover og regler. Vi vil

søke å finne ulike måter å hjelpe barn- og barnefamilier på når livssituasjonen blir vanskelig. Meget kompetente fagpersoner i Norge og Thailand har sagt seg villig til å hjelpe oss underveis i prosjektet. Ordføreren i Pattaya har gitt sitt samtykke til at Astrid kan hospitere i egen organisasjon for å se og lære hvordan ting gjøres her. Vi er i gang. Men vi trenger også å komme i kontakt med mennesker som er positive til å dele sin erfaring . Har du selv kjent på, eller kjenner du noen som har opplevd at det kan være vanskelig å ta vare på barn i Thailand – ta gjerne kontakt med oss. All informasjon vil bli anonymisert. Astrid kan du nå på telefon: 085 65 50 150. Undertegnede på telefon 085 137 6611 Nordic i Thailand 37


En kulinarisk kveld i Bangkoks Chinatown. Tekst og foto Terje Engø For kinesere er mat ikke bare noe som skal mette, tilføre vitaminer og kalorier. Svært mye, og spesielt dyr og spesiell mat spises av helt andre årsaker. NIT har besøkt restaurantene i Yaowaratgaten i Bangkoks Chinatown for å stifte nærmere bekjentskap med noen av kinesernes svært spesielle matretter. Solen har gått ned, og temperaturen har roet seg. Chinatown har begynt å våkne til liv. Fattigfolk og gjerrigknarker, samt en og annen turist, fyller opp bordene til de utallige gaterestaurantene. De med mer velfylte lommebøker, ofte kinesiske velstående menn med planer for mer enn et måltid mat, foretrekker mer eksklusive restauranter hvor de kan nyte keiseren i havets næringskjede. Haifinnesuppe er regnet som en av havets fire skatter. De andre er sjøpølser, enkelte fiskers svømmeblære og abaloner. Det siste er en type snegler, store og flate. Noen er kjent som pauaskjell. Den flotte perlemoren brukes i smykker og andre dekorasjoner. 38 Nordic i Thailand

Dette ar de to største bitene i suppa. En liten munnfull. For å øke på matlysten, besøker jeg noen av stedene som selger råvarer en kan tilberede selv. Et sted viser en kinesisk ”apoteker” stolt frem en innpakket haifinne. Den er tørket, og skinnet er flekket av. Bare fiskekjøtt og brusk er tilbake. Den er priset til 35.000 baht per kilo. - Dette er en flott haifinne. Den som spiser slike haifinner blir vitalisert og spesielt menn kan yte mer, forklarer ham. Jeg ber ham ikke om å forklare mer i detalj hva slags ytelser han tenker på. I montere i ”apoteket” finnes det tørket

hjortepenis, oppkappet reinsdyrgevir, tørkede sjøhester og andre spiselige remedier som sies å ha en tilsvarende positiv virkning på menn. – Also good for woman, sier han hastig før han forstår at jeg neppe vil svi av tusener av baht på en tørket haifinne. Jeg går inn i en av de mange butikkene i Bangkoks Chinatown. En hel gate, samt flere sidegater er fulle av butikker og restauranter som selger tørkede produkter. Små haifinner, kanskje fra pigghå, koster ikke mer enn cirka 8-9000 baht per kilo. Fiskerne som


fikk en norsk tier per kilo ville nok ikke føle seg vel om de forsto at dette var fisk de hadde levert. Større finner fra stor hai koster gjerne både 50.000 bah, og noen ganger mer per kilo. Tørkede svømmeblærer fylt med luft koster fra 45.000 baht og oppover. De grove blærene fra stor fisk er stort sett rimelige, gjerne helt ned i rundt 1000 baht per kilo. Hele blærer er dyrere enn biter av blærer. Hvite blærer dyrere enn gulbrune blærer. Her selges slanger, hjortepeniser og sjøhester, magesekker fra fisk, og gevirer av ulike dyrearter. Store og små sjøpølser, alle priset fra dyrt til ekstremt dyrt. Fiske etter rødpølse I Norge har det vært gjort mislykkede forsøk på å skape et lønnsomt fiske etter sjøpølser. Noen lange

pølselignende dyr som tilhører dyregruppen pigghuder. Sjøpølseslag som minner om arten norske rødpølser selges for rundt 15.000 baht. Store, kjøttfulle tørkede sjøpølser som det bare går noen få av på kiloen koster i underkant av 4500 baht per kilo. Vil du ha de minste, soltørkede variantene kan prisen komme opp mot 45.000 baht per kilo. Her kan pengene få bein å gå på om en har tro på kinesisk naturmedisin. Er du ingen sjømatelsker, finnes det svalereder. Dette er egentlig bare oppgulp og spytt fra svaler. De bygger reder av dette. Disse samles inn, helst før eggene har blitt klekket og fugleungene har begynt å skite i reiret. Etter å ha kjøpt noen små finner, et par tørkede sjøpølser og noe tørket svømmeblære, er det tid for å teste

Tørkede produkter fra havet. Magesekker, haifinner, fiskekjøtt fra ulike deler av fisken, svømmeblærer, sjøpølser, reker og mye annet. Alt skal være bra for helsen.

delikatessene. Inne på en restaurant bestemmer jeg meg for å prøve de kinesiske delikatessene. Når valget står mellom en haifinnesuppe til 350 baht eller en til 8500 baht, er valget enkelt. Jeg vil bare kjenne smaken. Mye kyllingkraft – lite haifinne Suppen serveres i en keramisk bolle. Det er lite haifinner å spore. Bare noen tynne flak. Dette er små finner. Brusknålene i finnene er en tanke sprø. Det tyder på at finnene er saltet og lenge lagret. Det vil si av den laveste og dårligste kvalitet som kan serveres. Men smaken er den samme, sies det. Om finnene er dyre eller ”billigere, - så må det uansett brukes kyllingkraft for å gi smak.

Nordic i Thailand 39


Blekes med hydrogenperoksid Gode haifinner skal være store. Helst soltørket, før de har fått flekket av skinnet. Deretter er de normalt bleket før de er tørket igjen. Gode finner skal være hvite med en liten svak gul fargetone. De store kraftige finnene foretrekkes. Smaken er nesten like fraværende som i mindre finner. Men konsistensen er ettertraktet. Det finnes eksklusive restauranter hvor det serveres haifinnesuppe som koster både ti og tjue tusen baht for en porsjon. Blant faranger vil nok mange fastslå at normal Viagra nok virker både raskere og mer forutsigbart. Jeg setter halve bollen med suppe til livs, når en porsjon med sjøpølse serveres. Jeg skyver raskt bollen med haifinnesuppe til siden, og håper på en litt bedre kulinarisk opplevelse. Seks-sju biter med sjøpølse og dobbelt så mye sopp forteller at dette er eksklusiv mat. Men smaken er neste den samme. Her er litt mer tørket sopp, og mer konsistens i de svakt salte, men smakløse bitene med sjøpølse. Jeg spiser noen biter, men konsentrerer meg om soppen, inntil en tallerken med saltet manet settes på bordet. Norskekysten kan være full av glassmaneter om sommeren. Men de sees på som en plage, ikke som en ressurs. Kineserne høster maneter. De saltes før de 40 Nordic i Thailand

legges på glass. Som oftest oppskåret i avlange terninger. Stort sett smaker de ikke annet enn salt. Men konsistensen er mer fast enn hos haifinner og sjøpølser. Maneter er ingen dyr rett. Derfor en god rett å fylle på med skulle en ikke ha råd til å spise seg mett på eksklusiv haifinnesuppe og brasserte sjøpølser i kyllingkraft. Rundt meg sitter det kinesere ved flere bord. Jeg smiler og prøver å se fornøyd ut. De ser ut til å like maten. Kanskje er det forventningene om økt ytelsesevne, kanskje er gleden over å kunne spise noe dyrt, som gjør at de setter pris på delikatessene. I Yaowaratgaten og mange av sidegatene ligger haifinnerestaurantene tett. Det er ingen mangel på kunder som setter pris på supper til flere tusen baht per porsjon. Kanskje har mine forvent-

To typer soltørket sjøpølser. Den ene er hel med deler av innmaten inntakt, den andre er ”sløyd” og har fått innmat fjernet. Pris cirka 40 000 baht per kilo.

En skikkelig haifinnesupperestaurant har alltid flotte haifinner utstilt. To typer soltørket sjøpøl-

På mange av restaurantene ligger ferdige dampede finner priset enkeltvis. Du blir ikke mett av en slik finne. De fleste er neppe mer enn 50 til 80 gram i vekt.


ninger til både haifinner og sjøpølser vært for stor. For en som ikke liker thailandsk mat med ramsterk chili, er så absolutt en porsjon haifinnesuppe å anbefale. Etterpå vandrer jeg ut i mylderet. Kinatown er en opplevelse om kvelden. Færre turister enn mange andre steder, men et yrende liv. Det meste dreier seg om mat. Men mettet av noen av havets skatter, har jeg ikke Topp kvalitet haifinner av middels størrelse pakket i sett. Kilopris fra rom for mer. Det blir en tidlig 45 000 baht til 120.000 baht per kilo. kveld på hotellrommet. Jeg sover like godt som ellers. Energien er ikke mer overveldende enn ellers. Nesten litt skuffende.

Det er ikke bare kineserne som spiser haifinner. Men de står for langt over 90 prosent av konsumet i verden.

Saltede maneter er billig og greit å fylle magen med om en synes haifinner og sjøpølser blir i dyreste laget.

Det er lite sjøpølse og mye sopp på tallerken.

Svømmeblæresuppe er en av havets fire skatter; haifinner, abalone, sjøpølser41og Nordic i Thailand svømmeblærer.


GOLF ÄR LIVET! Ørjan Lissvik. I Othello liksom i alla Shakespeares tragedier målar ordmästaren med mörkrets alla färger. Svartsjuka, svek, avund, ambition, glupskhet, lust, hämnd. Men pjäsen handlar också om språkets makt, om den makt som ord och bilder har för att få folk att se. Vad har nu detta med golf att göra undrar du säkert? Ingenting OCH allting. Jag säger inte att ingredienserna på Shakespeares palett i Othello och golf har ett samband. Precis som Jago, fast på ett annat plan, vill jag bara antyda att så kan vara fallet...

Kvantgolf

Under en antikvitetsrunda kom jag att bläddra i en bok som snabbt fångade mitt intresse. Titeln Kvantgolf. Nytändning för frustrerade golfare lät fantasieggande. Vem har inte känt frustration över sitt golfande? Kjell Enhagers - golfinstruktör sedan 1977 - bok som jag inhand-

42 Nordic i Thailand

lade för ynka 10 kr har sedan dess varit en bok att söka tröst och vägledning i efter en dålig runda. Men detta är inte en bok om golfteknik. Inte heller en bok om den mentala sidan. Det är en bok om golf och vad detta spel egentligen handlar om.

Vem har inte varit besatt av tanken att bli en bättre golfare?

Hur? Antagligen genom att försöka få en perfekt sving enligt den klassiska modellen. Många spelare inbillar sig att de inte kan spela bra om de inte har en perfekt teknisk sving. Men vad de glömmer är att det som är perfekt för den ene spelarens kroppsbyggnad och karaktär kan vara katastrofalt för en annan. Den perfekta svingen är unikt och intimt kopplad till individen. Alla skiljer sig i fråga om grepp, kroppshållning, stans osv. Därför ser alla svingar olika ut. Golf är inte en sport som delar ut stilpoäng som simhopp eller backhoppning gör. Den viktigaste gemensamma nämnaren bland toppspelarna är att de vinner energi från sin sving, något även du som medelgolfare kan sträva efter.

Många spelare fäster inte så stor vikt vid puttningen, men det är faktiskt den viktigaste delen av spelet. Som proffsen brukar säga: Man spelar för galleriet men puttar för pengarna. I en amerikansk undersökning visade det sig att endast 5% av alla medelgolfare tränade puttning. 95 % stod på driving rangen. Borde inte siffrorna vara de omvända? Borde inte träning av närspelet prioriteras högre när det är där man tjänar slag?

Spela sitt eget spel

Det är alltid bättre, både när det gäller golf och livet i övrigt, att spela sitt eget spel. Att försöka lägga sig till med någon annans strategi är ett tragiskt misstag i golf. Så spela ditt eget spel i alla lägen, är det råd Enhager ger. I boken finner du även övningar som hjälper dig att hitta till den egna, inre rytmen. Skådespelet Othello handlar om berättandets makt, om skapandet av bilder, och här ser jag kopplingen till golfen. Att visualisera, skapa egna bilder, inför ett slag, en putt, hjälper dig att bli en bättre golfare. För handlar egentligen inte golf om det som sitter mellan öronen? Välkomna med synpunkter, råd, tips, rörande golf med nordisk anknytning i Pattaya och Cha Am/Hua Hin området. orjanlissvik@hotmail.com


VIP- REISER

Ditt servicecenter i Thailand Vi kan hjelpe deg med alt dere trenger på reisen i Thailand og Asia Vi hjelper deg blandt annet med: Helsereiser og medisinske tjenester Sport og idrettsreiser Opplev det virkelige Thailand Opplev resten av Asia Visumhjelp for reisende til Norge Visum utvidelser for de som vil forlenge ferien Guidede turer i Thailand og resten av Asia Norsk talende reiseledere på reiser i Thailand Tilrettelegging av turer og pakkereiser

Jing er vår kundeansvarlig på kontoret. Hun snakker flytende Norsk og Thai. (Ditt førstevalg)

www.vipreiser.no Phone: 038 304 051 kl. 10-18 Nødnummer:081 983 7210 Vi snakker Norsk, Svensk, Engelsk og Thai. Email: vipreiser@gmail.com

Etablering av selskap/virksomhet Leie av leiligheter og hus Havfiske og ferskvannsfiske etter ”River Monsters” Filming og filmredigering av alle ønskede guidede turer Flybilletter All transport Språkreiser Sportsreiser Golfreiser Mc-Turer i Thailand og Myanmar

Tom er VIP- Reisers daglige leder, og har mange oppgaver. Han er som oftest på kontoret, men ring han også gjerne for en avtale.

Månedens tilbud fra VIP- Reiser:

1. 7 dagers tur på MC fra Chiang Mai i Thailand med egen guide fra 4 – 10 November eller 16 – 23 desember 2012. Kun 75.000 thb med alt inkludert. 2. 3 dagers turer til Koh Samet og Koh Chang med valgfrie hotell. Fra 3.300 thb pr døgn med hotell, frokost, transport og snorkle/sightseeingtur inkludert. Vi har mange flere spennende pakketilbud nå som gjør at du kan spare en del penger på din reise. Se alle tilbud og priser på våre web sider: http://vipreiser.no , eller ta kontakt med oss.

www.thailandmc.no

www.vipreiser.no

Nordic i Thailand 43


. . . d o g e r æ v å k s r o n k s i - Typ Lurifax. helseminister Støre. Hans forgjenger GSE har overtatt Forsvarsdepartementet, for der har ingen innsyn og kan avdekke snusk i noe fall.

... - Det er typisk norsk å være god, skal Norges tidligere statsminister, Gro Harlem Bruntland, ha uttalt en dag hun var i godlune. Hvis jeg husker riktig var det i forbindelse med Vinter OL på Lilly Hammer i 1994, og Norge hadde vunnet alt av gullmedaljer. Siden har det bare balla på seg. Utallige har brukket staven siden Oddvar Brå gjorde det, men optimismen og kullsvier-troen på at vi er best i verden, og det på alle områder, har ikke avtatt, tvert imot. At vi foreksepel ikke vinner i Grand Prix er fordi de andre nasjonene ikke har kommet så langt i visdom, utvikling og internasjonal forståelse som oss. Det er jo derfor vi sender afrikanere og folk fra Midt Østen for å representere oss, og at de taper på en måte for oss, viser jo hvor overmåte tolerante og multikulturelle vi er... - Nå blir det snart slutt på operasjonskøer, og sykehjem og eldre-institusjoner kommer i løpet av neste stortingsperiode til å få like god standard som fengslene, melder nytiltrådt 44 Nordic i Thailand

Vel, vel, nok av det, Gro flyttet etterhvert, som så mange av oss, ut av landet for å nyte pensjonisttilværelsen under en mildere himmel enn den norske. Gro hadde glemt å søke medlemskap i NAV – Utland, som det het dengang da, men fikk likevel operasjoner dekket hjemme i Norge osv. Da startet bråket, for henne, og hun så seg tvunget til å flytte ”hjem”, men såvidt vi kjenner til betaler hverken hun eller Torbjørn Jagland skatt til Norge, og NB: Heller ikke til noe annet land. Det bør jo være ”klinkende klart”, som Gro ofte sa, at det er forskjell på folk! - Begrepet – Likhet for alle, er bare noe vi sier i taler ved festlige anledninger, det må da selv et barn skjønne. Til og med lilleprinsen vår, han Eskild med båten har skjønt det, fortsetter hun. - Og så alt dette snakket om Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, det er jo bare en gammal sang av Prøysen, og Prøysen er ikke stor nok til å bli hedra av APregjeringen. Men Prøysen hadde jo rett i en ting da: Graset æ grønt fe aille. Så vi menige fotsoldater som har vært så dumme i de små hodene vårt at vi

gjorde som Gro og Torbjørn, og flyttet utenlands, vi får eksempelvis ikke dekket utgifter til livreddende operasjoner her i Thailand, selv om vi aldri så mye er medlemmer av NAV, og har betalt våre trygdeavgifter gjennom alle år. “Likhet for Loke såvel som for Tor”, er bare teori. Det eneste vi har spurt NAV om er å få et identifikasjonskort. Men det har de enda ikke, etter 10 år, greid å hoste opp. En skal ikke forlange for meget heller... da det sikkert kan være både dyrt og tidkrevende å lage et identifikasjonskort som viser at en nordmann utenfor EØS er medlem i NAV INTERNATIONAL. For Norge har jo så lite penger, må vite. Det er ikke gratis å kjøpe gater og store kjøpesentre i London, noe regjeringen gjør for vår skyld, for på den måte ta vare på pengene for oss, slik at vi ikke søler de bort på slikkerier, dop og usedlighet. De enorme summene som årlig sendes til terroristorganisasjoner som Hamas og til gjennomkorrupte land i Afrika, kunne sørga for oppgradering av både vei, jernbane, skole og sykehus i Norge. Men nei, Norge skal i stedet ha ”Pæeng på bok”. Det var jo også litt av et skuespill i gamlelandet etter at Gjørvkommisjonen hadde sagt sitt om politikere og politifolk, og det etter at det norske folk pent hadde holdt kjeft i over et


vil fortelle hvem de er, og gjerne er iført slike klesplagg som jeg vil bli kalt rasist hvis jeg nevner navnet på i en sammenheng som denne, og uten identifikasjonspapirer overhodet. Alle disse må Norge selvsagt kjøpe hus og heim, med alt tilbehør til. Det skal bygges anderledes Gudshus og innføres nye slaktemetoder, nye og større fengsler trengs Men Jensemann måtte likevel se seg pent nødt til å og oppgavene vinke (et foreløig) farvel til i heimlandet bl.a. sin gamle forlover, som står formelig i kø for de hadde sittet i sin stilling sterkt pressede i kun to uker da terroren stortingsmenn rammet, hvorpå han tok og kvinner. et års pappapermisjon, og kom tilbake på jobb umid- Sigbjørn leser dikt på toget delbart før fru Gjørv la til Moelv, fram sin rapport. Slik kan en mann i en toppstilling i mens Jens for politiet - ta ansvar, i Norge! sikkerhets skyHårreisende, spør du meg. ld tar på seg Kong Haralds Men det gjør du som sedoppgaver osv. osv. vanlig ikke. Forloveren til Så at noen skarve alders- og Jens krever nå en million i lønn for å ha fått sparken... uføre-pensjonister i solen og smilets land, langt der nede hva blir det neste? hvor pepperen gror, surver og klager, og snakker om Det aller vanskligeste likhet, er nok byråkrater og å svelge for mange regeringssympatisører er at politikere i landet der oppe det måtte en terrorist til for oppe mot den evige sne, revnende likegyldig. Selv om å, forhåpentligvis, få skikk det i revnene er ”vårliv å se”. på norsk politi og for å gi norsk rettsvesen den status Likevel, eller til tross for alt den bør ha, uten maktkåte psykiatere som nok en gang dette, så syns vi expats her i norsk historie har skrevet i Thailand det er hyggelig gjort av NAV at de legger et lite verdig kapittel inn i den. De trenger kriseterapi vinterferien til noen av sine ansatte hit hvert år. Da komstakkar. mer NAV blide og fornøyde og reiser rundt i landet og Og så bruker som kjent bor på de beste hotellene på gamlelandet noen kroner statens regning, og orienterer på å hjelpe alle dem som alle oss som vil høre, om hva kommer til Norge og ikke år, både skriftlig og muntlig, om hva de mente om ”rikets tilstand”. Og fortsatt råder det streng sensur på avisenes debattsider. Den som våger å antyde at han eller hun sympatiserer med noen av ABBs meninger, ja jeg sier meninger, ikke handlinger, blir fortsatt enten sletta eller unisont utpekt som høyrefasistisk rasist.

de gjerne skulle ha gjort, hvis bare ... For vi som har flyttet med vår pikk (skulle bare mangle) og vårt pakk hit til Thailand tar sjanser, vi gjør det, når vi faktisk satser livet på at vår yngre thaikvinne skal ta vare på oss når Mr. Alzheimer slår til, eller når vi brekker lårhalsen på diskoteket, eller bulker på jetski. To sider av samme sak. For her i Pattaya går vitterlig mange pensjonister på diskotek, og deltar i aktiviter som vi ikke hadde drømt om engang hjemme i Bodø eller Bergen, Kongsvinger eller Øksfjord, for ikke å snakke om sensible Oslofolk. Mange lever ut pensjonisttilværelsen her så til de grader at det virker som de tror at hver dag kan være den siste, og det kan den jo faktisk også, når jeg tenker meg om. Men det jeg lurer på til slutt i dag er følgende: Hva mon thaier flest tenker og tror om oss blekansiker fra det høye nord? Syns de vi er så fantastiske som vi selv innbiller oss at vi er? Hva tror du? Deler av ”Typisk norsk å være god” har tidligere vært trykt i NIT, mai 2007 Nordic i Thailand 45


Djungelvrål – Lasses veranda funderingar

Ett av de vanligare samtalsämnena bland turister som stannar en lite längre period i Thailand är de Thailändska visa-bestämmelserna och inte minst möjligheterna till förlängning av visumen och de såkallade Visa-Runs, dagsturer ut ur landet för att få förlängda visum. Jag tänker inte redogöra för de olika bestämmelserna och de olika möjligheterna till förlängning. Möjligheterna är många och erbjudandena likaså. Icke minst hos olika agenter som på olika legala och illegala sätt förlänger ditt visum mot betalning. Till det senare är mitt råd, tänk dig för och använd sunt förnuft! Och beträffande information är det alltid bäst att gå direkt till källan, dvs till landets ambassad eller konsulat därhemma eller till Immigration här. Förra året kom vi iväg till Thailand lite snabbare än vi hade tänkt oss. Hittade billiga flygbiljetter med snabb avresa och hann därför inte söka visum i Sverige. Inga problem, fick ju 30 dagars turistvisum vid ankomsten till flygplatsen i Bangkok. Vi skulle ju stanna betydligt längre än så, och billiga flygbiljetter med icke-ombokningsbart hemresedatum var redan inköpta därhemma. 46 Nordic i Thailand

n u R a s Vi

Men det var ju bara att gå till Immigraton och söka om förlängning, hade vi hört! Det gjorde vi också när våra 30 dagar var slut. Döm om vår förvåning när vi bara fick 7 dagars förlängning. Det hjälpte inte hur mycket vi visade upp vår hemresebiljett. 7 dar var vad vi fick. Basta! Under dessa 7 dagar var det bara att börja utforska utbudet av Visa-Runs

och andra möjligheter till förlängning av visum. Vi erbjöds falska läkarintyg på att vi legat på sjukhus, vilket automatiskt skulle ge oss förlängning i 3 månader, vi erbjöds 1-års visum med eller utan arbetstillstånd, även det mot falska bankintyg och vi erbjöds en uppsjö av Visa-Runs till Cambodia eller Laos. Och flyresor till Vietnam eller Singapore. Vår motprestation? Pengar... Vi beslöt oss för en resa med minibuss till Cambodianska gränsen. Det skulle bli en

återkommande företeelse, visade det sig. När man korsar landgränsen med ett 30-dagars turistvisum får man som Skandinav bara 14 dagars visum. Hade vi däremot suttit i ett flygplan hade vi fått 30 dagar. Varannan vecka under resten av våren satt vi i minibussen till Cambodia, vi blev rena experter på Visa Runs! I år var vi bättre förberedda. Hade sökt om två månaders turistvisum på konsulatet i Göteborg och, smart nog, om dubbel inresa. Detta var alldeles gratis. Efter två månader i Thailand var det dags att besöka Immigration. Här fick vi förlängning med 30 dagar på denna typ av visum. En månad senare var det dags för Visa Run till Cambodia. Här nyttjade vi vår andra inresa och fick 60 dagar visum och när de är slut kommer vi få 30 dagars förlängning hos Immigration. Totalt 6 månader och bara ett Visa-Run! Hade vi haft en månatlig inkomst i form av pension därhemma, hade vi såklart sökt ett 1-årsvisum, men enligt konsulatet utfärdas dessa bara på ambassaden och kräver intyg på den månatliga pensionen och flera andra handlingar. Vi är inte riktigt i den åldern än, så för oss var det uteslutet.


Tips; ta för vana att ta med långbyxor och tröja för att undvika A/C-förkylning vid alla buss och flygresor!

En Visa Run till Cambodia kostar ca 2.000 – 2.500 Baht beroende på hos vilken agent du köper din resa. Då ingår transport i (iskall) minibuss från Pattaya till Ban Laem vid Cambodianska gränsen tur retur, alla avgifter vid gränsen, förberedda papper och kopior (pass och visum, tas någon dag innan avresa), lunch och dryck på kasinot medan agenten ordnar med papper samt givetvis möjligheten att shoppa alkohol och cigaretter till gränspriser. I bland ingår även en reseledare, en flaska vatten och en våt trasa att torka ansikte och händer med.

Foto av Lasse Djungelvrål

Bussen brukar stanna för fikapaus på en bensinmack med toaletter och restaurant både på dit- och hemväg och gärna även på någon fruktmarknad. Landskapet nära gränsen är vackert, bergigt och skogklätt och gränsen ligger på en högplatå. Avresa brukar vara vid 6 -7 tiden på morgonen och beroende på väder, chaufför och trafik har vi varit tillbaka i Pattaya allt ifrån kl 14 till kl 17.

Nordic i Thailand 47


Rimeligere oppstandelses-hjelp å få for oss gamlekara De og det jeg sikter til med ordene oppstandelse og gamlekara, er at de av oss som trenger litt kjemisk assistanse for å fremdeles kunne innbille oss at vi er de virile ungkara vi gjerne skulle vært, men som vi kanskje heller aldri har vært, annet enn i mannfolkpraten rundt om på diverse barkrakker, om at nå blir det snart thaiprodusert hjelp å få til ”oppstandelsen” og det til en pris som kan gi selv den gjerrigste farang en opp-tur.

skjedd, da de ifølge jenta hadde sovna med klærne på før de kom fram til senga. Men Vårherres gave til jentene, det var var de høyrøstet på barkrakken neste kveld. De vet nok ikke at thaiene har 9 forskjellige smil ...

Nåvel, men som sagt innledningsvis: Nå er det snart hjelp å få, og for en billig penge. En tablett ekte Viagra koster ifølge Bangkok Post 200 baht, mens de nye pillene som har fått Odi har hørt en del karer navnet Silagra, vil koste legge ut om hvor gode og 25 baht for en 50mg og 45 utholdende elskere de er, men når han noe senere sn- baht for en 100mg tablett. akket med kona eller jentene På mange nettsteder blir det spurt om regjeringens til disse Don Juan`ene, så viser det seg at det meste var ”30-baht universial helthcare sheme” kan brukes, bløff, eller regelrett skryt. og om medikamentet burte Noen av dem husket nok ikke engang hva som hadde bli tilgjengelig i all dagligvarteforretninger landet 48 Nordic i Thailand

over. NIT er ikke de rette til å svare på det, men går utifra at rett svar er nei. - Dette vil hjelpe oss med å komme de falske preparatene til livs, sier Dr Wihit som representerer GPO (Government Pharmaceutical Organisarion). Silagra vil være å få kjøpt fra 15`de oktober. Vi sees i Walking Street den 16 okt. PS. Da jeg på Google klikka meg inn på ordet Silagra viste det seg at det forlengst er på markedet, så det nye er at det blir offisielt for salg i Thailand, og at det også blir produsert her.


Nordic i Thailand 49


Cross Bay Swim 2012

Tar du utfordringen ? Bli med på Cross Bay Swim Søndag 25 Nov. Ta med familie og venner.

Program for dagen: Kl. 12.00 Fun Swim, Distanse: fra Hard Rock Hotell tilCentral Festival Center (ca. 600m.) Kl. 13.00 Short Swim. Distanse: fra Hard Rock Hotell til D usit Thani Hotel ( 1,2 km.) KL.1400 Long Swim. Distanse: fra Siam Bayshore Beach til D usit Thani Hotel (3,5 km) Vil du delta? Kontakt: Brendam Kelly: bkelly.rotary@gmail.com Ronny Heltne: ronny@vnresidences.com Vutikorn Komolchote: vut@vnresidences.com

Mob: 084 033 6296 (engelsk) Mob: 089 936 6740 (norsk) Mob: 081 447 41 52 (thai / engelsk)

Følg oss på: www.crossbayswim.com Klikk på Events øverts til høyre.

Alt av inntekter går til Charity


Pattaya Det norske spisestedet midt i byen Hver dag europeisk og Thai matretter

Svensk Snus

UKESMENY

Taxi / Flyplass service Thai / Norsk språkurs Norske bøker

Matservering hele døgnet Norsk kokk på kveldstid

MANDAG: TIRSDAG: ONSDAG: TORSDAG: FREDAG:

NORSK TORSK FLESK & DUPPE SVINESTEK M/ Surkål FISKEGRATENG FERSKT KJØTT

LØRDAG: SØNDAG:

SEIBIFF M/LØK FÅR I KÅL

M/ SURSØT SAUS OG SUPPE

325 Baht 275 Baht 275 Baht 275 Baht 295 Baht 275 Baht 325 Baht

Vi har mere enn 16 års fartstid i Pattaya Rom/ Leiligheter til leie. THB.500/ 600.-

Du finner oss i sentrum av Pattaya: 183/9 Soi Post Office, Pattaya Telefon: 038 710701

Nordic i Thailand 51

Er du i tvil hvor vi er, vis denne til Taxi sjåføren


Ånder og laksetrapper En nordmann bygger et hus til seg og familien i utkanten av en landsby i det nordøstlige Isanområdet i Thailand. Etter at huset er bygget oppsøker de eldste i landsbyen (hvor de eldste har høy status) ham og sier at det har oppstått et problem. Problemet er at huset hans er blitt bygget midt i en vei som noen små skilpadder har brukt for å komme frem til vann. Dette problemet kan løses ved at han bygger et lite tempel (på ca. 4 x 4 meter) i en skog et annet sted i nærheten av landsbyen, sier landsbyens eldste. Nordmannen bygger tempelet. Ut fra vårt verdensbilde (den grunnleggende måten vi forstår verden på) kan dette synes fullstendig tåpelig. De eldste i landsbyen er dumme. Tempelet vil ikke sørge for at skilpaddene når frem til vann. Eneste mulige løsningen måtte være å rive huset eller å lage en vei rundt for skilpaddene, slik vi har gjort i Norge når vi har bygget laksetrapper der kraftutbygging har hindret laksen å komme oppover en elv. Slik ser det ut fra vårt vestlige verdensbillede, men mennesker som er vokst opp på ulike steder i verden har ulike verdensbilleder, det vil si ulike grunnleggende måter de tenker og forstår verden ut fra. 52 Nordic i Thailand

Landsbybeboernes verdensbillede er slik at det i tilegg til den fysiske verdenen eksisterer en overnaturlig gude- eller åndeverden. Denne åndeverdenen er for dem like virkelig som den fysiske verdenen, selv om åndene ikke er noe en kan se eller ta på. Disse to verdene (den åndelige og den fysiske) er bundet sammen og påvirker hverandre. I alle ting, dyr, planter, stein, fjell, mopeder, hus o.s.v. finns det en eller flere ånder. Men åndene lever også et liv i sin egen guddommelige (åndelige) verden sammen med andre ånder. Når menneskene gjør et inngrep i den fysiske verden så er skjer det også et inngrep i åndeverdenen. Når dette skjer kan åndene blir fornærmet og sinte; og fornærmer du en ånd fornærm-

er du hele åndeverdenen. Åndene er mektige og kan i verste fall hevne på landsbybeboerne ved at de sørge for dårlige avlinger i landsbyen, at ulykker inntreffer og i verste fall sørge for at folk blir skadet eller dør; en kan i alle fall risikere at de slutter å hjelpe landsbybeborene. Lignende verdensbilleder finner vi i hele Thailand og Sydøst-Asia og særlig ute på landsbygda. Og selv om en person flyttet inn til en stor by vil hun/han i stor grad tenke ut fra et slikt verdensbillede. Ser vi de eldstes sin løsning på problemet i lys av dette verdensbillede (som er uforståelig ut fra vårt ”laksetrappeverdensbillede”) blir ikke de eldste sin måte å løse problemet på ikke bare forståelig, den frem-


står også som meget smart, og grunnen er denne: Når huset er bygget slik at det stenger veien for skilpaddene så er ikke det største problemet at skilpaddene får problemer med å finne vann, og at noen av skilpaddene kanskje dør. Det store problemet er at byggingen av nordmannens hus har skadet og fornærmet skilpaddenes ånder og derved forgrepet seg på og fornærmet hele åndeverdenen. Det er stor fare for at åndene vil slutte å hjelpe landsbybeboerne eller også i verste fall hevne seg på landsbybeborene. Derfor må forholdet til åndeverdenen gjøres godt igjen, åndene må blidgjøres. Hvilken fremgangsmåte skal

så de eldste anbefale for å blidgjøre åndene? De kunne krevet at huset ble revet ned; men det ville være lite smart. De ville neppe få det igjennom, og om de fikk det igjennom ville landsbyen miste jobber og inntekter. I tilegg er det ikke sikkert at hele åndeverdenen ville blitt blidgjort. De kunne krevet at det ble bygget en sti rundt huset, men det ikke sikkert at skilpaddene ville brukt den og svært usikkert om det ville blidgjøre åndene. En sikrere løsning er å henvende seg direkte til åndeverdenen ved å bygge et tempel til ære for åndene. Et slikt direkte offer til åndene ville være den sikreste måten å blidgjøre åndene på. Dette er et direkte

offer til åndene, det er en gave til åndene en vet åndene vil sette pris på. Dette er en meget smart og praktisk løsning. Inntektene landsbyen får ved å ha en ”rik” nordmann og hans familie boende i landsbyen vil komme hele landsbyen til gode, og ikke minst: Det gode forholdet til åndene blir gjenopprettet. Den er ikke lett for de som bare tenker ut fra en verden å forstå de som tenker ut fra to verdener. Filosofus


Kafferast ved gullbuddha`en - Ned på skrå fra foten av ”Gullbuddha`en i fjellet” finner du hele Eastern Seaboard`s beste kaffeservering, sier Tor Sand, som daglig er innom der på sin sykkelmorgen-trim-runde for å leske og styrke seg med en rykende kopp kaffe for å få kraft til de siste kilometerene hjem. - Og så er jentene som driver kafeèn fantastisk hyggelige, legger han til. Etter å ha hørt dette gnålet i flere uker måtte vi jo, vi er synonymt med den ”hårde kjerne”

i den distingverte herreforeningen ”Kverulanten” dra for å teste ut Hide Away - ” vannhullet” hans, og det viste seg at sykkeltrimentusiast Tor hadde helt rett, kaffen var alldeles udmerket. Den tid er forbi da vi faranger kan si at thaier ikke kan lage god kaffe, for det kan i hvert fall søstrene Jiraporn og Apinya ute ved Gull-Buddhaen. Tor hadde også rett i en ting til: jentene som driver kafèen er kjempehyggelige, smilende og lette å prate med. Ikke nok med det, de serverer

Søstrene Apinya og Jiraporn foran kafeen sin

54 Nordic i Thailand NORDIC I THAILAND 54

Stig & Odi

også småretter, og lekre smørbrød. Vår oppfordring er klar:

Mama Sunanta Pikunwong holder hus vegg i vegg med sin klesbutikk Bruk slike små butikker og kafèer når du reiser rundt i Thailand. Kvaliteten på både mat og kaffe ligger ikke noe tilbake for mange av de store og internasjonale, og så er som oftest sørvicen enda bedre og mer personlig. For det tredje så er det godt å vite at pengene du bruker går dit de skal og ikke til et storkonsern med japanske eller kinesiske eiere.


Nordic i Thailand 55


56 Nordic i Thailand


Bjørn Kjos og Norwegian skal ha Bangkok som base

Denne, i alle fall for oss Thailandnordmenn, hyggelige meldingen var det E24 som hadde mot slutten av juli. Flygere og kabinansatte som skal fly de nye langrutene kommer ikke til å bli ansatt i Norwegian, men leies inn fra bemanningsbyråer for på denne måten å spare penger. 100 Airbus-fly Norwegian har signert kontrakter for kjøp av hele 100 Airbus-fly. Det sier da seg selv at mange nordmenn setter spørsmålstegn ved om dette kan gå bra. Greier en privatmann som Kjos det eksempelvis SAS ikke har greid? Vi som bor i Thailand, vi håper så, da det å få billigere flyreiser til gamlelandet betyr mye for oss, pensjonister som mange av oss er. Det første splitternye flyet, som skal settes inn på Oslo – New York, får Norwegian i april neste år, og så skal det gå slag i slag.

- Det viktigste er at de er erfarne og dyktige, sier Kjos. Flyverne derimot må ha europeiske sertifikat, da Norwegian er norsk. Flere Thailand-ruter med tiden Det er flytypen Boeing 787 Dreamliner Norwegian skal bruke. Den tar 291 passasjerer og bruker langt mindre drivstoff enn dagens flytyper. Det er grunnen til at Kjos kan fly så billig. - Med tiden vil vi nok åpne flere Thailand-ruter. Krabi og Phuket er aktuelt. Prisene har vi ennå ikke sett på, men de skal ned i forhold til dagen priser, sier han.

Bo i Bangkok Bjørn Kjos sier at de som ønsker jobb som kabinpersonale på de kommende langdistanserutene må melde flytting til Thailand. Det var på den internasjonale luftfartskonferansen GBTA i Boston at Kjos bekreftet Ferievaner dette. På sikt skal også ved- Til å begynne med vil nok likehold av flyene ut av Norge. bare 10 til 15 % av kundene på Dette skal Boeing ta seg av. langrutene være asiater, men alt om 5 år vil de utgjøre 50 %. Om Alle kan søke jobbene som enda noen år vil flertaller være kabinpersonale, men de må asiater, sier Kjos. ha bosted i Bangkok, så da blir Vi i NIT legger til at vi også det nok flest Thaier, og er det en folkegruppe som er verden- mener og tro at det er i Asia skjent for sine vennlige smil og veksten kommer, ikke i USA og Europa. Det er her i Østen sin førsteklasses service, så er de store folkemassene er, det thailendere. det er her det er økonomisk Det er ikke få som har fått sitt vekst, og middelklassen øker første møte med thai-kultur av fantastiske flyvertinner på Thai med mange, mange millioner Airways, men i Norge nå er det årlig. De vil ut å reise, og se de stedene som var viktige i verden i forrige århundre. Så Europa må belage seg på å ta imot mange kravstore asiatiske turister i fremtiden. Med andre ord: Satse på service og serviceyrker. Vil Norge klare omstillvel ikke en gang lov til å bruke ingen? ordet – Flyvertinne ... Nordic i Thailand 57


Hverdagskrim fra Virkeligheten Jan Simonsen

Historien om svensken som følte han måtte drepe

son hadde noen rotekopper til foreldre. De klarte verken å ta vare på ungene sine, hundene Mange av de seriemorderne vi sine eller de mange kattene har skrevet om har det til felles sine. Da folk fra kommunens helse- og miljøavdeling tok seg at de er tilsynelatende vanlige inn i huset deres, fant de over mennesker, som omgivelsene ikke har noen mistanke til. De 60 utmagrede katter. Det var dekker sine spor, og kan drepe avføring og urin over alt, og det lukter deretter. Ikke rart at i årevis uten å bli tatt, netLennarts lillesøster ble sendt topp fordi de tilsynelatende er i fosterhjem etter at lærerne helt normale og ikke har noe på barneskolen hadde merket kriminelt rulleblad. Men de seg at det daglig luktet urin fra bærer på en hemmelighet: De nyter å drepe. Det gir en nesten klærne hennes. seksuell følelse. Derfor fortsetLennart ble også plassert i ter de. fosterhjem da han var liten gutt. Det var blant annet tilfelle med Derfor hadde han to fostersøssvensken Lennart Persson, som tere. Anne, som i 2005 var blitt 19 år gammel, hadde fått seg drepte to halvsøsken. Han sa i avhør at han ganske enkelt følte kjæreste og en liten baby, og på seg at han ville drepe noen, Camilla, 34 år, som var gift og også hadde et lite barn og helst et barn. Den svenske avisen Aftonbladet har truffet Lennart vokste opp som en endobbeltdrapsmannen Lennart som gutt. En einstøing, mente Persson på Säters sjukhus, der klassekammeratene. Han holdt han soner livstidsdom. seg unna de andre ungene, og de holdt seg unna han. Hans ” Jeg er både vampyr og kannibal. Jeg kjenner blodtørsten hver største interesse var countrymusikk, og han drømte om dag,” sier han til Aftonbladet. å reise til Nashville. De fleste Persson fikk tilnavnet «vampyhadde andre musikkinteresser. ren» i svensk media, etter at Ingen kan huske noen gang å han drepte fostersøstrene sine. ha sett han sammen med en I avhør tilsto han å ha drukket blodet deres, og spist av kroppen jente. På barneskolen hadde han bare en god kamerat, men til den yngste. han flyttet til en annen landsdel da de var ferdig med skolen. Her er historien om svensken som følte han måtte drepe Etter at han var ferdig med noen, og som drakk søstrenes gymnasiet flyttet Lennart til en blod: egen leilighet i Skutskår. Han gikk arbeidsledig i et par år, før Oppvokst med 60 katter han fikk jobb bak disken på et Det skal være sikkert og visst storkjøkken i Gævle. Da flyttet at 28 år gamle Lennart Pershan tilbake til foreldrenes gård i Furuvik. Han bodde ikke i 58 Nordic i Thailand

hovedhuset, men spiste gjerne middagen sin der, sammen med sine foreldre og de 60 kattene. Det virket som om han trivdes på jobben, men også nå holdt han seg mest for seg selv. For sine arbeidskameraten var han en fremmed. Ville slå ihjel Det var i januar 2005 Lennart Persson for alvor begynte å få merkelige tanker. Han bestemte seg for å slå et menneske i hjel, og dro til ICA for å kjøpe mordvåpenet. En eksklusiv kjøkkenkniv til 500 kr.

30. mars våknet Lennart Persson og følte at tiden var inne. Nå måtte det skje. Men hvem skulle han drepe? Annas nyfødte baby, tenkte Lennart. Han satt seg i bussen til Gævle og gikk over i lokalbussen til Sætre, hvor Anna Norell(18) bodde, sammen med kjæresten, Tommie Karim, og deres nyfødte barn. Den unge fostersøsteren åpnet da Lennart ringte på dørklokken. Bare iført nattkjole. Hun var overrasket over fosterbrorens besøk, men slapp han selvsagt inn. Hun kunne jo ikke vite at broren hadde gjemt en skarp kjøkkenkniv i jakken. Den trakk han frem straks de var kommet inn på kjøkken. Med en voldsom aggresjon stakk han den inn i lillesøsterens kropp. Om igjen og om igjen.


”Jeg klarte ikke å slutte. Jeg bare hogg og hogg. Deretter bøyde jeg meg ned over henne, og drakk hennes blod. Til slutt skar jeg opp deler av henne,” fortalte han senere til politiet. Mens voldsorgien holdt på våknet Tommie av bråket og kom inn på kjøkkenet. Han så hva som skjedde, og sprang ut av rommet igjen i panikk. Lennart ga blaffen i Tommie. Han var opptatt med liket. Hva han nøyaktig gjorde med det, har politiet ikke engang maktet å fortelle til de etterlatte. Det var for grusomt. Det eneste vi vet er at spiste av søsterens råe kjøtt. Etter å ha fått ut det meste av aggresjonen gjorde Lennart et halvhjertet forsøk på å finne babyen. Han var i en transeliknende tilstand, og virret rundt i halvsvime. ”Hadde jeg funnet babyen hadde jeg drept han også,” sa han senere til politiet. Lennart kom seg til slutt ut av leiligheten, og satte seg på bussen tilbake til Gævle. Han var fullstendig tilgriset av blod, og må ha sett skremmende ut for andre passasjerer. Men alle så den andre veien. Han følte seg usynlig for omverdenen, slik han alltid hadde gjort.

og selv begynte å tvile på om han virkelig hadde sett Lennart Persson, som han ikke kjente fra før og derfor ikke kunne identifisere, stå bøyd over sin døende samboer. Det gikk mer enn et halvt år før blodtørsten igjen tok overhånd for den 28 år gamle ”vampyren”. Egentlig hadde han planlagt å slå til igjen 30.oktober 2005. Halloween. En utmerket dag å drepe på. Så lenge klarte han likevel ikke å vente. 25.oktober ga han opp ventingen. Nå måtte det skje igjen. Noen måtte dø. Helst et barn, tenkte Lennart, og lusket rundt nær en skole for å finne et passende offer. Han klarte ikke å finne noen unger som ikke var i følge med sine foreldre. Løsningen ble den andre fostersøsteren, Camilla Lifvendahl (34). Hun var alenemor for en liten jente. Lennart syklet fra Furuvik til Camillas leilighet i Skutskår. I likhet med lillesøsteren ble også storesøsteren forundret over besøket. Hun fikk knapt sagt ”hei” før fosterbroren hugde løs. Det ene knivstikket fulgte det andre. Camilla sank sammen, men var fremdeles i live da Lennart sluttet med knivstikkene og forsvant inn på badet. Det var bare en kort pause i Camillas lidelse. Han vasket kniven ren. Den var blitt alt for seig av blodsølet, syntes han, og gikk tilbake for å gi Camilla nådestøtet. Barnemoren ble drept med over 70 knivstikk.

Helst et barn Lennart Persson var usynlig for politiet også. Annas kjæreste, Tommie Karim, var langt mer synlig. Han ble arrestert og tatt med til lange politiavhør. Han var politiets hovedmistenkte, og Forvirret og halvt i transe gikk ble avhørt så ofte og så kraftig morderen rundt i leiligheten at han til slutt nesten tilstod,

og lette etter jenten. Han fant henne ikke, og lesket seg isteden med Camillas varme blod. Blodig syklet han hjemover. Han ble sett av flere. Ingen reagerte. Vel hjemme brente han opp de blodige klærne. Først følte han seg lykkelig. Han følte seg tilfredstilt etter å ha drukket søsterens blod. Han følte at demonene hadde forlatt ham. Deretter ble han engstelig. ”Jeg ble redd for at jeg skulle drepe igjen, og denne gangen drepe et barn. Derfor forsøkte jeg å ta mitt eget liv,” fortalte han til politiet. Det var vanskeligere å ta sitt eget liv enn andres. Han mislyktes, selv om han både skar seg i håndleddene og drakk skuremiddel. Forvirret sjanglet han ut på gresset foran huset. Der stod politiet. De tok han med til sykehuset, hvor han ble arrestert et par dager senere. Lennart Persson ble 15.mars 2006 dømt til behandling ved et psykiatrisk sykehus. Der blir han til det er sikkert at han ikke lenger er farlig for samfunnet. Det kan bli lenge til. Da han ble undersøkt av psykiatere i forbindelse med rettssaken, sa han at han vil drepe igjen. Politiet er overbevist om at han ville ha utviklet seg til en livsfarlig seriemorder, som kunne tatt livet av en lang rekke barn, dersom han ikke var blitt stanset. Nordic i Thailand 59


60 Nordic i Thailand


Nordic i Thailand 61


62 Nordic i Thailand 62 NORDIC I THAILAND


Nordic i Thailand 63


64 Nordic i Thailand


Nordic i Thailand 65 NORDIC I THAILAND 65


66 Nordic i Thailand


NORDIC I THAILAND 67


68 NORDIC I THAILAND


NORDIC I THAILAND 69


70 NORDIC I THAILAND


Velkommen til Linda`s Restaurant

Ferskt Kjøtt med Løksaus

Kjøttkaker med Kålstuing

Hjertelig velkommen til god mat og flott underholdning Bordbestilling : 038 252 726 Mobil : 0878130115 Linda’s Restaurant Co., Ltd. Opposite Jomtien Complex Thappraya Rd. 315/180, Jomtien www.lindasrestaurant.com www.vnresidences.com

Tel. 038 303 310


VN Residence 3

Norwegian Properties Group presenterer et nytt moderne conduminium i Pratumnak Soi 5. En videreføring av våre høykvalitets bygg fra 4 tidligere velykkede prosjekt. Leiligheter fra 25m2 til 91m2

Nær stranden

Svømmebasseng på taket

Ferdig 2014

Mob. Tel. Website Email

: : : :

Nor/Eng 08 99 366 741 Eng/Thai 081 864 8141 038 303 310 Fax : 038 252 548 www.vnresidences.com sales@vnresidences.com

Quality and Care

Nordic i Thailand Oktober nr 74  
Nordic i Thailand Oktober nr 74  

ja nå er det siste nummeret vårt kommet på nett, kos dere med magasinet vårt.

Advertisement