Page 1

A Nordic music and lifestyle expedition

ZATERDAG 2 MAART 2013

NUTRECHT

NOR DIC DE L IGH T.NL NORDIC DELIGHT FESTIVAL IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR WWW.ICELANDAIR.NL


VÄLKOMMEN! Ontstaan uit liefde voor Noord-Europese cultuur en popmuziek is het op zaterdag 2 maart 2013 eindelijk zover: de eerste editie van Nordic Delight Festival! Na anderhalf jaar hard werken en een succesvol voorproefje in de Leeuwenbergh afgelopen november, presenteren wij met trots een twintigtal veelbelovende Nordic bands en artiesten: van singer-songwriters tot rock en electronische acts. Een aantal artiesten hebben nooit eerder in Nederland gespeeld. Daarnaast kun je in een Nordic setting genieten van films en documentaires, stand up comedy en lekker eten en kun je meedoen aan een breiworkshop. In dit programmaboekje lees je meer over de diverse optredende artiesten en andere programma-onderdelen. Graag willen we hierbij ook de welverdiende aandacht geven aan de ruim honderd vrijwilligers 2

die ons de afgelopen maanden hebben geholpen om Nordic Delight Festival mogelijk te maken. Daarbij verwelkomen we dit weekend nog eens ruim dertig Deense vrijwilligers van poppodium Gimle in Roskilde. Kijk dus niet raar op als je in het Deens wordt aangesproken door een barman of suppoost. Er rest ons niets anders dan je veel plezier te wensen en te genieten van de Nordic experience. Een tip: we hebben een aantal verrassingen voor je in petto, dus we raden je aan om vroeg te komen!

Hafa gaman! Bestuur Stichting Cultural Delight en organisatie Nordic Delight Festival

PROGRAMMA

3


Scandinavische muziek, visual art, fashion, reizen en meer.

Twitter: @nordicvibes Facebook: www.facebook.com/nordicvibes

Vormgeving : Choi Wong & Sylvia Stølan

www.nordicvibes.com

Ane Trolle p. 9 Bottled in England p. 10 Burning Hearts P. 10 Bye Bye Bicycle P. 11 Captain Credible P. 11 Daniel Norgren P. 12 Deathcrush P. 12 Highasakite P. 13 JOHAN GLANS P. 26 Lars and the Hands of Light P. 13 Lay Low (solo) P. 15 Lydmor P. 15 Myrra Rós P. 16 Nelson Can P. 16 Nordic By Nature dj’s P. 18 Petter Carlsen P. 18 Phantom P. 19 Schultz and Forever (solo) P. 19 Steinar Raknes P. 20 The Eclectic Moniker P. 20 The Good The Bad P. 21 The Malpractice P. 21 Films P. 24-27 stand up comedy p.28 Overig P. 29

5


Praktische informatie: Tijden

Bereikbaarheid

De deuren van Nordic Delight Festival openen om 14:00 uur en sluiten pas weer rond middernacht. Bekijk het tijdschema alvast op www.nordicdelight.nl en natuurlijk op het festival.

Aangezien er beperkte gratis parkeergelegenheid is rond NUtrecht en dB’s en de locatie zo gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer, raden we aan om met de trein, bus of fiets naar het festival te komen. Station Utrecht Zuilen ligt op 100 meter van NUtrecht. De volgende GVU-buslijnen stoppen in de buurt: lijn 4: halte Nijverheidsweg, lijn 3: halte Marnixlaan, lijn 10: halte Station Zuilen, lijn 120: halte Amsterdamsestraatweg/Julianapark.

Kaartverkoop 6

De online voorverkoop is begonnen via www.nordicdelight.nl. E-tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor €29,- (excl. €1,50 servicekosten) en dien je ­uitgeprint mee te nemen. Voor zover de capaciteit van het festival het toelaat zijn kaarten ook aan de deur verkrijgbaar. Dan is de toegang iets duurder: €33,-. Pinnen op het festival is mogelijk.

Locatie NUtrecht is een creatieve broedplaats in een ruwe, voormalige loods in het ­Cartesiusgebied nabij station Utrecht Zuilen (10 minuten fietsen vanaf Utrecht Centraal). dB’s is een onafhankelijk poppodium en oefenstudiocomplex. Adres: CAB Rondom 90 AA / 100

7


SAMENWERKING & INSPIRATIE Niet alleen heeft Nordic Delight Festival een twintigtal veelbelovende Nordic artiesten en bands uitgenodigd, ook heeft de organisatie samenwerkingsverbanden tussen Noord-Europese en Nederlandse muzikanten tot stand gebracht. Zo speelt het Utrechtse Red Limo String Quartet mee met zowel Petter Carlsen als Daniel Norgren. Dit ­strijkkwartet staat onder leiding van violist en arrangeur Sietse van Gorkum, tevens bekend van The Kyteman Orchestra.

Verder gaat Lay Low de samenwerking aan met de Nederlandse band Sunday Sun ­(tijdloze, meerstemmige prachtpop) en zal het Utrechtse DeKoor als verrassing ­opduiken bij één van de Nordic bands!

9

ane trolle Deze veelzijdige Deense zangeres reisde de afgelopen jaren de hele wereld over en lijkt zich muzikaal ook overal thuis te voelen. Je kent haar licht hese stem wellicht uit Trentemøller’s ‘Moan’, of het underground reggaehitje ‘Sweet Dogs’, als helft van het duo Trolle // Siebenhaar. Met Maria Timm maakte ze een paar jaar geleden een grillige rockplaat en ze is ook geen onbekende voor Lars and the Hands of Light: met drummer Peter Leth maakte ze haar net verschenen solo-album Honest Wall. Met haar live ­reputatie zit het al jaren goed, dus wie weet, duikt ze ook nog bij andere optredens op!

muziekprogramma nordic delight festival

muziekprogramma nordic delight festival

8

Daarnaast heeft het Nederlandse Fox String Quartet, op uitnodiging van Nordic Delight Festival, zich laten inspireren door Noord-Europese muziek. Het strijkkwartet speelt werk van o.a. de Ijslandse componist/muzikant Ólafur Arnalds en de Fin Jean Sibelius, de componist die de Finse identiteit het meest karakteriseert.


Leuk, dat drum n’ bass, maar een paar mannetjes achter laptops is niet heel spannend om naar te kijken. Zoiets moeten August Dyrborg en Daniel Vognstrup hebben gedacht toen ze begonnen met Bottled in England. Twee hyper-energieke muzikanten op echte instrumenten en, vooruit, een beetje electronica. Al na acht optredens strikte Roskilde ze voor het ramvolle Pavilion-podium en daarna ging het hard met dit Deense duo. Live drum n’ bass dus, met een punk-attitude. Dat wordt dansen!

muziekprogramma nordic delight festival

10

Burning Hearts maakt het soort nostalgische dreampop die je vooral met Zweden, Denemarken of IJsland zou associëren. Dit viertal komt echter uit Finland, waar ze met Phantom een buitenbeetje zijn tussen alle metal en andere harde bands. Ga maar na: zwoele nazomermuziek die zowel Beach House als Nite Jewel in gedachten oproept. Of nog treffender, volgens de recensent van Fader.com: “een tafereel onder een kleine warme waterval, ergens in de Grote Oceaan.”

Burning Hearts

Bye Bye Bicycle Jong beginnen is het halve werk: een van de bandleden was pas 11 jaar oud toen Bye Bye Bicycle werd opgericht. De dansbare new-wave van deze Zweden kreeg eerder al bijval op Eurosonic festival. Hun nieuwste album ‘Nature’ staat vol feelgood popliedjes in de lijn van Wild Nothing, Local Natives en (de blije Just Like Heaven-kant van) The Cure. We voorspellen alvast een zonnig uurtje!

Fans van de Eindbaas-avonden opgelet! We hebben één van de tofste chip-tune acts uit Noorwegen voor je: Captain Credible. Met zijn zelfgebouwde robots en instrumenten (van snoepdoosjes en oude Nintendo-controllers) en vooral zijn bizarre live-­performance gaat deze kapitein er een nu al legendarisch feestje van maken!

Captain Credible

11

muziekprogramma nordic delight festival

bottled in england (?


Highasakite

Het verhaal gaat dat de vader van Daniel Norgren ooit een gitaar in een afvalcontainer vond en die aan zijn zoon gaf. Die sloot zich vervolgens als een kluizenaar op in de Zweedse bossen en nam daar zijn muziek op. Het resultaat: rauwe, prettig gestoorde blues, waarbij Tom Waits en die andere one-man band Bob Log III nooit ver weg zijn. Afgelopen herfst nog te zien geweest als indrukwekkend voorprogramma van The Tallest Man On Earth en nu op Nordic Delight!

Meestal zijn de Noren een stuk minder hijgerig dan de Britten als het om hypes gaat, maar ‘All That Floats Will Rain’ van dit Noorse gezelschap werd door bijna alle muziek­ media alvast Album Van Het Jaar 2012 genoemd. In februari. Met de citer als rode draad, mengt Highasakite dromerige melodieën, electro en Afrikaanse ritmes tot gelaagde en spannende art-pop. Deze vlieger gaat zeker op!

muziekprogramma nordic delight festival

12

Tussen alle singer-songwriters en orkestrale popmuziek worden de liefhebbers van een lekkere portie herrie zeker niet overgeslagen: fans van Sonic Youth kunnen blind langskomen bij Deathcrush. Laat je niet misleiden door het uiterlijk van Åse Røyset en Linn Nystadnes, want deze Noorse dames (plus drummer Andreas Larssen) lusten je rauw. Kijk niet raar op als ze boven op de bar gaan spelen!

We zouden het hele programmaboekje kunnen vullen met de muzikale carrière van Lars Vognstrup. Rapper, frontman van een metalband, live-gitarist van Junior Senior, dj... Na talloze omzwervingen vond hij met de Hands of Light echt zijn ding: zonnige ­popliedjes, met een eigenzinnige draai eraan. De band werd al eens warm aanbevolen door de dames en heren van Belle & Sebastian. En wie graag naar Absynthe Minded of The Coral luistert, heeft nu een nieuwe aanwinst erbij.

Deathcrush

Lars and the Hands of Light

13

muziekprogramma nordic delight festival

Daniel Norgren


Photo: Bildverkstaden.se

Lay Low (solo)

Veelzijdige dame, die Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir. De dochter van een IJslandse moeder en Sri-Lankaanse vader maakt net zo makkelijk rauwe countryblues als een lief folk-liedje en ook voor triphop draait ze haar hand niet om. Ze toerde eerder met Emilíana Torrini en was ook te zien op de eerste editie van Into The Great Wide Open.

Lydmor 2013

SPRING/ Featuring PLATTAN ZINKEN Available in TANTO MEDIS & BAGIS 10 colors: SUMMER

www.urbanears.com, hello@urbanears.com

15

muziekprogramma nordic delight festival

Jenny Rossander staat op Nordic Delight twee keer in de schijnwerpers: als onderdeel van live drum n’ bass spektakel Bottled In England en in haar eentje als Lydmor. Een m ­ uzikaal verschil van dag en nacht: geen opruiende beats, maar iets dat ze zelf omschrijft als “post-feminist youth-solo-electronica-singer-songwriter-chill-out beat-music”. Samengevat: prachtige en ingetogen muziek met piano en elektronische samples. Thuis in Denemarken geldt ze als hét talent om komend jaar in de gaten te houden, iets dat wij alleen maar kunnen beamen.


Myrra Rós Alleen de naam klinkt al prachtig: Myrra Rós. Met haar bandleden op cello en bas en de hoogblonde singer-songwriter zelf op gitaar creëert dit trio een filmisch geluid, waarbij je het machtige landschap van IJsland zo voor je ziet. Zelfs zonder extra instrumenten weet ze het kippenvel op je armen te spelen: luister op Soundcloud maar eens naar het spookachtig mooie Við og Við tvö, puur a cappela opgenomen in een oude olietank.

muziekprogramma nordic delight festival

16

17

Een drumstel, een basgitaar en drie zangeressen. Meer heb je niet nodig voor een bak lekkere indierock in de lijn van Gossip en de White Stripes. De Deense dames deden ­eerder dit jaar al het voorprogramma van The Black Keys en speelden zich ook in de kijker op Eurosonic 2013 in Groningen. Zo’n liedje als ‘Apple Pie’ zit meteen in je hoofd en zul je dagen na Nordic Delight Festival nog steeds meefluiten!

Nelson Can


Nina en Steffi zijn twee grote smaakmakers als het gaat om het ontdekken en ­promoten van Scandinavische muziek. Via hun radioshow, mixtapes, blog en dj-sets op feestjes en festivals laten ze de wereld kennismaken met al het moois dat Noord-­Europa te bieden heeft. Meestal opererend vanuit Berlijn, maar vandaag op Nordic Delight Festival!

muziekprogramma nordic delight festival

18

Phantom Soms word je nog sneller opgepikt dan je zelf van plan was; daar kunnen Tommi Koskinen en Hanna Toivonen van Phantom over meepraten. Ze hadden één liedje, Scars, dat door The xx op hun bandsite werd gelinkt. Vanaf dat moment kwam Phantom in een stroomversnelling terecht, met aandacht van Pitchfork en een uitnodiging van het prestigieuze showcasefestival South By Southwest (SXSW) om - het liefst toch méér dan dat ene liedje - te komen spelen. Phantom gaf er uiteindelijk vijf shows met hun spookachtig mooie electro in de lijn van, jawel, The xx en Portishead. LET OP: benieuwd hoe het mysterieuze UFO-achtige instrument van Phantom werkt?

Petter Carlsen maakte met zijn band al twee mooie platen vol melancholiek rockende popliedjes en komt deze keer in z’n eentje naar Nederland. Wellicht heb je hem al als voorprogramma voor Tim Christensen aan het werk gezien, of in onze favoriete ­Utrechtse hang-out The Village, waar hij iedereen ontroerde met enkel gitaar en engelenstem. Afsluiter You Go Bird was hét kippenvelmoment van 2012. Geen probleem dus dat de band er niet bij is: less is more!

Petter Carlsen

Doe mee aan de workshop, zie tijdschema tijdens het festival.

Als je er in november al bij was tijdens ons opwarmertje in Vredenburg Leeuwenbergh, heb je vast genoten van Jonathan Schultz. In die kerk speelde hij met band, maar nu komt Schultz in z’n eentje ongetwijfeld net zoveel indruk maken. Mocht het je eerste kennismaking worden: met slechts gitaar en af en toe een mondharmonica schetst deze piepjonge singer-songwriter adembenemende folkliedjes.

Schultz and Forever (solo)

19

muziekprogramma nordic delight festival

Nordic By Nature dj’s


Thuis in Noorwegen geldt Steinar Raknes als een van de beste jazz-contrabassisten, maar op z’n laatste album Stillhouse is het meer pop en blues dat de boventoon voert. Een contrabas, mondharmonica, spaarzaam orgeltje en een lichthese stem: meer heeft hij niet nodig om meteen je aandacht te trekken met geslaagde covers van liedjes die we eerder bij Prince, Bruce Springsteen, Depeche Mode of Joni Mitchell leerden kennen. Horen is geloven.

muziekprogramma nordic delight festival

20

Noord-Europese muziek is vaak onderkoeld, mysterieus of ingetogen. Die jongens van The Eclectic Moniker zien er met hun baarden, scheiding en tatoeages misschien Europees uit, maar moeten toch zijn aangespoeld na een reis vanaf Paaseiland of een ander tropisch oord. Want met hun popliedjes met calypso, afro-beat en indie-invloeden waan je je op een strandfeest met gezelschap van Vampire Weekend, Animal Collective en Beirut. Luister maar naar het verslavende ‘Easter Island’ of een van die andere catchy liedjes op hun debuutalbum!

The Eclectic Moniker

The Good The Bad Surfrock - denk aan de soundtrack van Pulp Fiction: Miserlou van Dick Dale - maar dan anders. Dit Deense trio geeft er een hele eigen (en ruige) draai aan. De mannen gaven al indrukwekkende shows op Eurosonic en het Amerikaanse SXSW, waar ze samenspeelden met bandleden van MC5 en de Foo Fighers. Verwacht een stevige portie instrumentale rock. 21

Het is dat ze uit Denemarken komen, anders zou je er een “typisch Belgisch” etiket op kunnen plakken. The Malpractice maakt namelijk het lekker agressief-dansbare soort muziek dat we ook kennen van bands als A Brand, The Van Jets en Millionaire. Gitaren en synthesizers, gecombineerd in catchy glamrock. Niks wangedrag, deze jongens zijn lekker bezig!

The Malpractice

muziekprogramma nordic delight festival

Steinar Raknes


VOOR AL UW REIZEN NAAR EN OP IJSLAND!

Bel (010-7144453) of mail ons (info@ijslandspecialist.nl) WWW.IJSLANDSPECIALIST.NL


Sayonara, Elverum A documentary film about Team Me De Japanse Aiko is fan van de Noorse band Team Me. In deze documentaire zie je haar reis naar het eerste Japanse optreden van Team Me en de voorbereidingen van de band op het concert in Japan. Voor zowel band als fan wordt het een bijzondere ervaring. Door Sven Arild Storberget (2012), 35 minuten

Summer (Linnea Olsson) Een poëtische korte film over zangeres en cellospeelster Linnea Olsson. Ze speelt nummers van haar debuutalbum Ah! Door Valerie Toumayan (2011), 34 minuten

Headhunters Een intense actiethriller over verraad, wraak en dodelijke ambitie, gebaseerd op de bloedstollende gelijknamige bestseller van de Noorse auteur Jo Nesbø. Als Roger Brown wordt voorgesteld aan Clas Greve, voormalig topfunctionaris in het leger en electronica specialist, ziet hij niet alleen in hem de perfecte kandidaat voor een bestuursfunctie bij een van zijn opdrachtgevers, maar ruikt hij ook de kans om in één klap financieel onafhankelijk te worden. Clas Greve is namelijk de bezitter van een heel waardevol schilderij. Roger Brown bereidt zijn grootste slag ooit voor… Door Morten Tyldum (2011), 98 minuten.

25

FILM programma nordic delight festival

FILM programma nordic delight festival

24


Spirits Een timelapse van de Aurora Borealis (het Noorderlicht) in de buurt van Tromvik in het noorden van Noorwegen, 70 graden Noord. Door Nicholas Buer (2012), 2:30 minuten

Breaking Ground: verschillende korte films van jonge Nordic filmmakers

Dit is niet nog niet alles. Voor het volledige filmprogramma check de website en het tijdschema.

27

FILM programma nordic delight festival

FILM programma nordic delight festival

26

Breaking Ground is een jong en dynamisch platform voor Europese studentenfilms, ­geïnitieerd in Utrecht. BG verzamelt films uit steden als Berlijn, Praag, Amsterdam, ­Wenen, Londen en Stockholm en programmeert die vervolgens op festivals en ­bijzondere evenementen. Zo kon je eerder al BG-films zien in het EYE, Go Short ­International Short Film Festival, Holland Doc en Stukafest.


stand up comedy nordic delight festival

28

De cultuur van een land leer je pas echt kennen door de humor. Ondanks zijn beperkte lengte is Johan Glans één van de grootste (stand up) comedians van Zweden. Na zijn rol in de Zweedse versie van Monty Python-musical Spamalot is hij begonnen met zijn eerste Engelstalige tour en verlegt zijn territorium nu voor het eerst naar Nederland.

Hoe noordelijker je gaat, hoe kouder het is. De beste wol schijnt dan ook uit ­ Scandinavië te komen. Of je nu een Noorse trui à la Mart Smeets wil gaan breien of liever g­ eïnspireerd wordt door de gebreide kerstballen van Arne & Carlos, breien kun je leren op Nordic Delight Festival! In deze breiworkshop kun je namelijk zelf aan de slag. Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden dus. www.trollenwol.nl

TROLLENWOL Scandinavisch brei-design Breipakketten

Solveig Hisdal, Hifa, Geilsk, Christel Seyfarth, Renaissance Dyeing, Ullcentrum, Bohusstickning, Trollenwol

Brei-, haak- en weefgarens

Hifa, Ullcentrum, Lang, Schoppel-wolle, Isager, SandnesGarn, Geilsk, Kauni, Araucania, Holstgarn, Dalegarn, Järbo, Debbie Bliss, Noro, Trollenwol, BCgarn, Drops, Rico Design

Borduurgarens en stoffen DMC, Renaissance Dyeing

Viltwol

Naaldvilt, Noorse Spelsauwol, Atelierwol, Alpenwol, Viltnaalden

Importeur Hifa en Ullcentrum

29

programma overig nordic delight festival

Johan Glans (stand up comedy)

Trollenwol breiworkshop


IJSLAND VLUCHT + 3 NACHTEN HOTEL vanaf €349*

Slechts 3 uur vliegen!

Nordic Delight Festival is een productie van Stichting Cultural DelighT www.nordicdelight.nl / contact@nordicdelight.nl Programma & Organisatie: Ad Pontier, Arne Dee Personeel & Organisatie: Monja Lamdahhi Marketing & Communicatie: Floor Spapens Productie & Techniek: Jon Webb Artist handling: Teun Heijmans Finance: Bart Brünemann Het festival is mede mogelijk gemaakt door: WWW.ICELANDAIR.NL

31

Special thanks to: all our fantastic volunteers, both locals and Danish peeps from Gimle! CLEVER°FRANKE for our stunning artwork and Karim Cherif and Lian Aelmans for their great design skills. Ook bedanken we: Lotte Producties, Arthur Duijzers, RHAW architecture, U­ rbanears, Lumiere, D­ yzlo Film, Breaking Ground, Danish Cultural Institute / Benelux, Linnea Olsson en Valerie T­ oumayan, Team Me en Sven Arild Storberget, Nicholas Buer, EKKO, IKEA, Trollenwol, The Village Coffee & Music en velen anderen.

+ www.icelandair.nl * vanafprijs is inclusief: retourvlucht IJsland, luchthavenbelastingen, 3 hotelovernachtingen en ontbijt.

Photo credits: Ane Trolle - by Petra Kleis, Captain Credible - by Nils Kristian Thompson Eikeland, Highasakite - by Thea Hermansen, Johan Glans - by Andreas Andersson, Lay Low by Pall Stefansson, Myrra Rós by Kristin Maria, Nelson Can by Peter – Svendsen, Phantom by Pyry Antero, Steinar Raknes by Ole Hesledalen, The Eclectic Moniker by Daniel Buchwald, The Malpractice - by Mogens Kjeldsen


DE NIEUWE VOLVO V40 CROSS COUNTRY Met de Volvo V40 Cross Country komen spontane avonturen en onbekende bestemmingen verrassend dichtbij. Dankzij de verhoogde rijpositie en stoere skidplates beweegt u zich moeiteloos zowel in de stad als op ruig terrein. Qua veiligheid beschikt de Volvo V40 Cross Country uiteraard over de standaard die u gewend bent van Volvo. Het interieur is expressief en avontuurlijk. In de Volvo V40 Cross Country draait alles om u.

BESTEMMING ONBEKEND

32

20% BIJTELLING

volvocars.nl

Volvo V40 Cross Country v.a. € 28.495 incl. 21% btw, excl. recyclingsbijdrage, kentekenkosten en kosten rijklaarmaken. Leasen v.a. € 529 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 0345-68 87 80 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden. Gem. verbruik: 3,8 - 8,3 l/100 km (26,3 - 12,0 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 99 - 194 g/km.

Nordic Delight Festival 2013 programmaboekje  

Op Nordic Delight Festival op zaterdag 2 maart in Utrecht waan je je een dag lang in Noord-Europa: Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you