Page 1

EfterĂĽr 2019

Program Norddjurs Biblioteker


Velkommen Forord s. 3 Litteratur s. 4 Historie s. 12 Diverse s. 14 Kreativ s. 15 Folkeuniversitet s. 16

Barsel s. 18 Efterürsferie s. 19 Børn s. 22 Kontakt s. 28 Kalender s. 29


Forord Det er en glæde at byde velkommen til dette efterårs arrangementer på Norddjurs Biblioteker. Her er noget for enhver smag uanset alder, indenfor litteratur, krea, historie og videnskab. Til de voksne står litteraturen i centrum, bl.a. med vores Læseglæde-arrangement, hvor temaet denne gang er fiktion. Man kan også møde forfatter Helle Vincentz og vi inviterer til bogreception på Kunsthal for Maritim Æstetik, hvor vi fejrer nye bøger om og af Vagn Steen. Der er koncert med musik tilsat digte af Inger Christensen. Der er skumringstime med højtlæsning af nordisk litteratur. Vi ser også nærmere på latinamerikansk, spansk og fransk litteratur og kunst. Er du mere til videnskab eller historie har vi spændende arrangementer lavet i samarbejde med Folkeuniversitetet og Museum Østjylland. Til de kreative er der skriveworkshop, julebinderi og strikkearrangementer lavet i samarbejde med lokale ildsjæle. Tilbuddene til børn og unge fylder naturligvis også med både teater og kreative aktiviteter og igen er litteraturen i højsædet. Anne Sofie Hammer læser højt af sine populære børnebøger med Villads fra Valby, der er teater med Skrallebang, hvor der leges med kendte børnebøger af bl.a. Ole Lund Kirkegaard og Flemming Quist Møller og vi tilbyder læseklub for unge. Som altid er du velkommen til at besøge os på bibliotekerne og låne bøger, blade, film, musik eller blot komme og læse dagens avis. Du kan også få adgang til et hav af viden og kulturoplevelser via vores mange digitale tilbud - se mere på vores hjemmeside norddjursbib.dk God fornøjelse !

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk Billeder i programmet er fortrinsvist fra colourbox.dk. Printet på genbrugspapir. Der tages forbehold for evt. trykfejl.

3


Litteratur

4


Litteratur Medicinalindustrien og depression - foredrag af Helle Vincentz I sin seneste bog Søster min tager Helle Vincentz livgreb med medicinalindustriens skjulte dagsordener samt med emner som depression og brugen af antidepressiv medicin.

Hun har varetaget en række forskellige job, bl.a. som journalist og kommunikationsmedarbejder, men bedst kendt er hun i offentligheden for sine spændingsromaner.

I foredraget fortæller hun om, hvordan hun har brugt sine egne erfaringer med depression i arbejdet med at skrive bogen. Helle Vincentz står bag en række spændende bøger, der er blevet rost af landets anmeldere og solgt til en række andre lande. Søster min strøg direkte ind på bestsellerlisterne.

Auning Bibliotek Onsdag d. 9. okt. kl.19.00 Pris: 50 kr.

Helle Vincentz er uddannet journalist og cand.public. med speciale i international politik fra Syddansk Universitet og har en Master of Human Rights fra Columbia University.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

5


Litteratur

Læseglæde

- gør læseoplevelsen større! Traditionen tro indbyder Norddjurs Biblioteker til et spændende og hyggeligt læseglæde arrangement for alle vores lånere og læsekredse. Mød romanaktuelle Anna Elisabeth Jessen, som vil holde foredrag om sin sønderjyske familiekrønike Om Hundrede År, og Simona Zetterberg Gjerlevsen fra Aarhus Universitet, som vil fortælle om romangenren og om, hvordan fiktion påvirker os, når vi læser.

6

Grenaa Bibliotek Torsdag d. 21. nov. kl. 16.30 - ca. 19.30 Pris: 150 kr. (Prisen inkluderer mad og kaffe/vand. NB: Der er tilmeldingsfrist d. 18/11 af hensyn til forplejning. )


Litteratur Program 16.30 - 17.30 Den fantastiske fiktion – foredrag v. Simona Zetterberg Gjerlevsen, AU 17.30 - 18.00 Biblioteket byder på en bid mad 18.00 - 19.30 Anna Elisabeth Jessen: Om Hundrede År

Den fantastiske fiktion Fiktionen kan give os en god læseoplevelse, når vi sidder i sofahjørnet på en kølig efterårsdag, men den kan også få os til at ændre vores syn på kærlighed, krig, natur og meget mere. Samtidig er vores evne til at finde på ikke begrænset til fiktionsværker som romanen; den findes også i reklamer, på de sociale meder, i spillefilm og computerspil. Foredraget vil belyse fiktion i form af romaner og komme ind på, hvordan fiktionslitteratur påvirker os, samt hvordan nye autofiktive værker måske truer fiktionskategorien.

film siden 1984 og har vundet flere internationale priser for sine radiomontager. I 2019 debuterede hun som skønlitterær forfatter med sin roman Om Hundrede År, en sønderjysk familiehistorie fortalt fra skiftende perspektiver i hundrede korte nedslag fra 1914-2014, et for hvert år. Bogen er et medrivende tidsbillede med grumme skæbner og et skarpt blik for det usagtes evne til at forme og forkludre livet for en familie. Hundrede års danmarkshistorie i et sønderjysk perspektiv. Anna Elisabeth Jessen fortæller om sin roman og om, hvordan det er at skifte spor fra journalistikken og dokumentarismen til fiktion.

Simona Zetterberg Gjerlevsen er adjunkt i nordisk sprog og litteratur på Aarhus Universitet og forsker blandt andet i romanens og fiktionens betydning for os mennesker. Hun er desuden forfatter til Tænkepauser Fiktion fra Aarhus Universitetsforlag.

Om Hundrede År Roman-aktuelle Anna Elisabeth Jessen (f. 1956) har lavet radio, tv og dokumentar-

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

7


Litteratur Bogreception Dobbelt op på Vagn Steen I 2018 fejrede vi, at digteren Vagn Steen ville være fyldt 90 år. Biblioteket bad bl.a. forsker i avantgarde litteratur, Tania Ørum, bidrage med et essay til en bog om Vagn Steen. Bogen udkommer på Forlaget Majlund, som samtidig genudgiver Vagn Steens Da kunsten kom til Grenå fra 1979. I forbindelse med udgivelsen af de to bøger laver Kunsthal for Maritim Æstetik en udstilling af og om Vagn Steen. Kom til reception for de to udgivelser, hvor vi byder på bogtilbud, snacks og taler.

8

Begge udgivelser er støttet af

Kunsthal for Maritim Æstetik Østergade 36 8500 Grenaa Onsdag d. 18. sep. kl. 15.00 - 16.00 Fri entré – ingen tilmelding


Litteratur Diktatorromanen i latinamerikansk litteratur

spansktalende lande, som i dag kan læses på dansk. Kom og bliv inspireret til efterårets læsning!

Diktatorromanen er af historiske grunde en uhyggelig latinamerikansk specialitet. Men hvad er det for en roman, hvilken form for diktatorer taler vi om og hvilken magtform?

Grenaa Bibliotek Tirsdag d. 1. okt. kl. 17.00

Der bliver desuden givet en kort introduktion til latinamerikansk litteratur, herunder magisk realisme, fantastik og nyere tendenser. Foredrag ved Karen-Margrethe Simonsen fra Aarhus Universitet.

Grenaa Bibliotek Onsdag d. 25. sep. kl. 17.00 Fri entré - ingen tilmelding.

Spansk på dansk En rejse ind i den spansksprogede litteratur med forlægger og oversætter Camilla Skjødt. Skjødt Forlag er en lille enmandshær drevet af kærlighed til den spansksprogede litteratur. Forlaget blev stiftet i 2006 af Camilla Skjødt med en ambition om at skabe et nyt boom af primært latinamerikansk skønlitteratur i Danmark.

Fri entré - ingen tilmelding.

Skumringstime Når det er mørkest i vore lande samles vi traditionen tro omkring den store nordiske højtlæsningsaften Skumringstime. Vi tænder de levende lys og der læses højt af samme tekst over hele Norden på samme tidspunkt. Atter i år er Grenaa Bibliotek med i dette arrangement i anledning af Nordisk litteraturuge. Birgit Årsnes er oplæser og vil supplere den obligatoriske skumringstime-tekst- et uddrag fra Babettes gæstebud af Karen Blixen - med andre nordiske tekster. Svend Frandsen akkompagnerer på klaver, når vi ind imellem oplæsningen og kaffedrikningen synger et udvalg af vores nordiske sange.

Grenaa Bibliotek Mandag d. 11. nov. kl. 19.00 Fri entré - ingen tilmelding.

Camilla vil give et personligt indblik dels i livet som mikroforlægger og oversætter, dels i den oversete litteratur fra de

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

9


Litteratur Turen går til Bogforum

Sommerfugledalen

Norddjurs og Syddjurs Biblioteker inviterer igen i år alle læseheste og litteraturelskere med til årets helt store bogevent Bogforum i Bella Center København. Her kan du få inspiration til din læsning, gå på opdagelse blandt forlagenes stande og ikke mindst møde et væld af forfattere.

En musikalsk fortolkning af Inger Christensens Sommerfugledalen – et requiem som vokalt og instrumentalt værk. Digtsamlingen Sommerfugledalen – et requiem er en sonetkrans forfattet af Inger Christensen i 1991. Værket er vidt berømmet som et mesterværk og har fået en central placering i dansk litteratur og indgår i den danske litteraturkanon.

Lørdag d. 16. november er der afgang fra Grenaa Bibliotek kl. 7.00 og fra Rønde Bibliotek kl. 7.30. Efter ankomsten til Bella Center ca. kl. 12.00 kan man frit gå på opdagelse frem til ca. kl. 17.00. Bussen kører hjem kort efter kl. 17.00 og vi er hjemme ca. kl. 21.15 i Rønde og ca. kl. 21.45 i Grenaa. Ret til ændringer forbeholdes i tilfælde af ændrede færgetider. Pris: 475 kr. (transport med bus og færge samt indgangsbillet til Bogforum) Sidste frist for tilmelding og betaling er mandag d. 11. november kl. 12.00 på Grenaa Bibliotek eller online via norddjursbib.dk Turen gennemføres kun ved minimum 25 tilmeldte. OBS: Ønsker man at stå på bussen i Rønde skal tilmelding ske til Syddjurs Bibliotek via syddjursbibliotek.dk

Grenaa Bibliotek Lørdag d. 16. nov. kl. 07.00 Pris: 475 kr.

10

Carl Erik Lundgaard har komponeret musik til Sommerfugledalen og medvirker på vokal og harmonika ved denne koncertfremførelse. Med sig har han pianist Charlotte Støjberg, medarrangør af værket. Ved koncerten på Grenaa Bibliotek indleder Charlotte Støjberg med at introducere Inger Christensens forfatterskab i kort form. Carl Erik Lundgaard fortæller herefter om sin personlige vej ind i teksten. Herefter opføres det 35 minutters værk ubrudt i sin helhed. Denne musikalske fortolkning af Sommerfugledalen er formidling ud over det sædvanlige. Musikken kan åbne op for helt andre sider af sindet, og skabe klangbund for de billeder vi danner dybt nede i vores sjæl, så digtet trænger ind på helt andre planer end når det læses op. I respekt for Inger Christensens værk og de strenge krav til formen i sonetkransen,


Litteratur

har Carl Erik Lundgaards ambition været at komponere et musikstykke der er fuldstændig tro mod værkets særlige lyriske struktur. Sommerfugledalen- et requiem er en sonetkrans, som består af 15 sonetter. Alle sonetternes sidstelinjer bliver også den næste sonets førstelinje, men som regel i en helt ny betydning. Den. 15. sonet udgøres af de 14 foregående sonetters førstelinjer og bærer navnet Mestersonetten. Sommerfugledalen kaldes også et requiem og indikerer hermed det gennemgående tema omkring liv og død, natur og sind, tro og tvivl, stof og ånd.

Grenaa Bibliotek Tirsdag d. 19. nov. kl. 19.00 Fri entré - ingen tilmelding.

Halfdanskerne Glæd dig i øvrigt til: HALFDANSKERNE vender tilbage! Trioen med speciale i fantastiske musikalske fortolkninger af danske digtere som Halfdan Rasmussen og Benny Andersen vender tilbage til Grenaa Bibliotek med et brag af en koncert. Sæt allerede nu kryds i kalenderen onsdag d. 15. januar 2020!

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

11


Historie Unyttige Historiefacts Kom og oplev skæv og finurlig historieformidling af manden bag ”Unyttige Historiefacts”, Michael Frederic Hawkins. Konceptet ”Unyttige Historiefacts” bygger på en alternativ formidling af historie, hvor det er historiens fodnoter, som bliver bragt i fokus. Historierne er ofte ukendte for de fleste, men samtidig er de interessante, sjove, forfærdende, tankevækkende eller finurlige. Unyttige Historiefacts er en fritidsbeskæftigelse drevet af Michael Frederic Hawkins, som stammer fra Grenaa, men nu er adjunkt på Aalborg Katedralskole og cand. mag. i engelsk og historie.

Grenaa Bibliotek Torsdag d. 19. sep. kl. 19.00 – 20.00 Fri entré - ingen tilmelding.

I krig og fred ved Norddjurs’ kyster Med Djurslands unikke 65 mio. år gamle kalkklinter og landsbyen Sangstrup som udgangspunkt, fortælles der ikke blot lokalhistorie men også Danmarkshistorie. Enhver lille egn har været en brik i puslespillet til landets historie. Menneskets liv og færden i krig og fred på egnen kan, takket være en mængde fodspor, følges helt fra da de første stenalderjægere slog sig ned på egnen, og op gennem de forskellige tidsepoker. Jo tættere nutiden, jo flere spor. Den lokale forfatter Peter Sørensen fortæller sine favoritfortællinger fra området, som omfatter dramatiske hændelser og kærlighedsfortællinger. Foredraget er arrangeret i samarbejde med Museum Østjylland.

Grenaa Bibliotek Tirsdag 8. okt. kl. 19.00 - 21.00

Pris: 50 kr. Gratis for museumsklubbens medlemmer. Køb billet på museumoj.dk

12


Historie And then there was silence I dette foredrag tager fotograf Jan Grarup os med ind i bogværket And then there was silence. Bogen er et fotografisk monument over Jans årtier lange arbejde som fotograf i nogle af klodens voldsomste krigszoner, konflikter og humanitære katastrofer.

Bogen er både mørk og tankevækkende og lægger op til refleksion. Den bærer dog også en skønhed, og det er Jans intension, at alt dette skal foredraget også afspejle. Foredraget er personligt og aktuelt og Jan Grarup vil give os et sjældent indblik i de mange timers arbejde der er gået forud for bogen.

Grenaa Bibliotek Tirsdag d. 29. okt. kl. 19.00 - ca. 21.00 Pris: 50 kr.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

13


Diverse Håndarbejde helbreder Foredrag om håndarbejdets psykologi. Mange mennesker ved, at de får det godt af at arbejde med deres passion/hobby. De bliver afstressede og kommer i godt humør – samtidig med at de får et fysisk produkt. Vi glemmer alt andet for et stykke tid, når vi helliger os håndarbejdet/ håndværket. Men hvorfor er det sådan? Hvad er psykologien i den oplevelse og hvordan kan du lære at udnytte den bedre til mere fokuseret at modvirke stress? Håndarbejdslærer, Psykolog og Ph.d. Anne Kirketerp fortæller denne aften om ”Craft-psykologi”.

Auning Bibliotek Tirsdag d.17. sep. kl.19.00 Pris: 50 kr.

Kvinde – kend din kode Vidste du, at det første publicerede computerprogram blev skrevet af en kvinde, og at udviklingen af det første programmerings-sprog blev sat i søen af en kvinde? Vidste du, at hvis du strikker, elsker at bage eller har et særligt system til værkstedets skruer, så er du faktisk godt på vej til at kunne kode?

14

Sine Zambach fortæller denne formiddag om sin bog Kvinde kend din kode. Sine er, ud over at være forfatter, kaptajn for Coding Pirates og dataanalytiker på Copenhagen Business School. Mænd og børn/unge er naturligvis også velkommne.

Auning Bibliotek Lørdag d. 5. okt. kl. 10.30 Fri entré – ingen tilmelding

Dit alternativ til sygdom Foredrag for alle om at leve et godt liv med sclerose. Selvom du eller dine nærmeste er ramt af sygdom, kan du lære at leve MED din sygdom, og ikke IMOD den. Du kan opnå en næsten normal hverdag med plads til frihed og glæde. Kom til et livsbekræftende foredrag med Dorte Liiv Vilsgaard, der har lært at leve med sclerose. I samarbejde med Scleroseforeningen.

Ørum Bibliotek Tirsdag d. 22. okt. kl. 19.00 - 20.30 Pris: 50 kr.


Kreativ 3 x strik Find strikkepindene frem, når vi byder velkommen til strikkeaften med Kirsten Mogensen. Henover tre torsdage i efteråret sættes der fokus på (i rækkefølge) : vævestrik, dobbeltstrik samt opslagninger og afslutninger. Biblioteket stiller strikkebøger frem, du kan låne med hjem.

Ørsted Bibliotek Tirsdag d. 22 okt. kl. 19.00 Pris: 50 kr.

Julebinderi

Medbring selv pinde. Der vil være garn til strikkeprøver.

Der er masser af inspiration og vejledning at hente, når blomsterbinder Annika Laursen denne aften besøger Auning Bibliotek. Først vises nogle forskellige ideer til adventsdekoration, kalenderlys, juledekorationer og udendørs pynt.

Ørum Bibliotek Torsdag d. 26. sep. Torsdag d. 24. okt. Torsdag d. 28. nov. Alle dage kl. 19.00 - 20.30

Derefter er der hjælp at hente, mens man laver sine egne dekorationer. Inspirationen kommer fra naturens egne materialer. Derfor får hver deltager en mail ca. en uge før arrangementet med oversigt over de materialer, man kan medbringe.

Fri entré - ingen tilmelding.

Strik med Sanne Fjalland Med en baggrund som tøjdesigner har Sanne Fjalland siden 2002 arbejdet med design af håndstrik. Hun designer strik i en enkel, nordisk stil med et feminint ”touch”. Hanne medbringer garn og opskrifter, som kan købes efter foredraget, hvor I også får rig mulighed for at se, mærke og prøve hendes designs.

Der vil også være mulighed for at købe materialer i løbet af aftenen. Arrangeret i samarbejde med Haveselskabet Norddjurs Kredsen.

Auning Bibliotek Mandag den 25. nov. kl. 18.30 21.30 Pris: 75 kr.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

15


Folkeuniversitetet Arrangeret i samarbejde med Rougsø Folkeuniversitet. Tilmelding via folkeuniversitetet-rougso.dk eller Ørsted Bibliotek tlf.: 86 48 85 48 Storsvindlere, mordere og forbryderbander

Fra Fliegerhorst Tirstrup til Aarhus Airport

Hvad sker der i Centraleuropa?

I anledning af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark

Danmark var i 1930’erne i centrum for en række illegale kommunistiske aktiviteter, der på dansk grund omfattede sabotage og mord - som det såkaldte syremord på Amager. V. Henning Frandsen, historiker, journalist, Aarup Ørsted Bibliotek Søndag d. 29. sep. kl. 14.00 - 16.00 Pris: 70 kr.

Foredraget vil forsøge at rede trådene ud og forklare, hvad der foregår, og hvad der er på spil for regionen og for EU. V. Peter Bugge, lektor, ph.d., Centraleuropastudier, Aarhus Universitet Ørsted Bibliotek Onsdag den 9. okt. kl. 19.00 Pris: 70 kr. (For deltagere ved foredraget om Jugoslaviens sammenbrud: 50 kr.)

Statsminister i en vild tid

Anker Jørgensens tid 1972-1982 Da Anker Jørgensen meget dramatisk blev udnævnt til statsminister efter EF-stemningen 2. oktober 1972, vidste han næppe, at hans udfordringer skulle blive så store, som tilfældet blev. V. Thorsten Borring Olesen, professor, Aarhus Universitet Ørsted Bibliotek Onsdag den 30. okt. kl. 19.00 Pris: 70 kr.

16

Hør lokalhistorikeren Vilfred Friborg Hansen fortælle om de voldsomme begivenheder, om de senere flygtningelejre og om flyvepladsens forvandling til dansk militær lufthavn og senere til den internationale lufthavn Aarhus Airport, som Norddjurs kommune er medejer af. Ørsted Bibliotek Onsdag den 6. nov. kl. 19.00 Pris: 70 kr.

En dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer V. Klaus Tolstrup Petersen, Historiker, Den Slesvigske Samling, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Flensborg Ørsted Bibliotek Tirsdag den 12. nov. kl. 19.00 Pris: 25 kr.

Hvad er det der foregår i Tyrkiet?

Med udgangspunkt i sin bog Tyrkiet - Fra Atatürk til Erdogan fører journalisten Deniz Serinci os gennem Tyrkiets moderne historie. Ørsted Bibliotek Torsdag den 28. nov. kl. 19.00 Pris: 70 kr.


Folkeuniversitetet Arrangeret i samarbejde med Norddjurs Folkeuniversitet. Billetter kan købes online via norddjursbib.dk eller ved indgangen. Paul Gauguin på Tahiti – drømme, digte og dæmoni

Da den franske kunstner Paul Gauguin rejste til Tahiti i slutningen af 1800-tallet, håbede han på at finde et uberørt Paradis. I sine malerier og dagbøger reflekterede han over sit møde med øen og dens eksotiske kvinder – og det Paradis, han ikke mødte i virkeligheden, skabte han selv i sin kunst. V. Helle Børsen Rosholm, cand. mag. kunsthistorie, Aarhus Universitet. Arrangeret i samarbejde med Nørre Djurs Kunstforening. Ørum Bibliotek Mandag d. 9. sep. kl. 19.00 - 20.30 Pris: 30 kr.

Forfatterens atelier: Impressionismen i Marcel Prousts værk

I Marcel Prousts monstrøse romanværk På sporet af den tabte tid (1913-1927) drømmer fortælleren om selv at blive forfatter en dag, men før han når så vidt, skal han

møde adskillige kunstnerskikkelser, der leder ham på rette, kunstneriske vej i livet. V. Jacob Ulrich, cand.mag. og ekstern lektor i litteraturhistorie på Aarhus Universitet. Arrangeret i samarbejde med Nørre Djurs Kunstforening. Ørum Bibliotek Mandag d. 7. okt. kl. 19.00 - 20.30 Pris: 30 kr.

Om at skrive dagbog

To foredrag om kreativ skrivning. V. Jacob Ulrich, lektor i litteraturhistorie, og Pernille Nielsen, kommunikationsdesigner. Bemærk, at en billet giver adgang til begge forelæsninger i enten Ørum eller Auning. Ørum Bibliotek Mandag d. 18. nov. og mandag d. 25. nov. Kl. 19.00 - 20.30 Auning Bibliotek Onsdag d. 20. nov. og onsdag d. 27. nov. Kl. 19.00 - 20.30 Pris: 100 kr.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

17


Barsel

Kostintroduktion

Kom med dit barn til sundhedsplejens kostintroduktion for spædbørnsfamilier. Her kan du stille alle dine spørgsmål i forbindelse med dit barns kost til en sundhedsplejerske. Arrangeret i samarbejde med Sundhedsplejen Norddjurs. Grenaa Bibliotek Onsdag d. 4. sept. og d. 6. nov. kl. 13.00 Fri entré - ingen tilmelding.

Barnets første tænder

Norddjurs Tandpleje kommer på biblioteket og fortæller om, hvad man som nybagte forældre kan gøre for at bevare sit barns tænder sunde. Grenaa Bibliotek Onsdag d. 11. sept. og d. 20. nov kl. 11.00 Fri entré - ingen tilmelding.

18

Babys første tænder

Tandplejer Anette Maj Jørgensen fortæller om alt det, der er allervigtigst, når det handler om dit barns første tænder. Hver baby får på dagen udleveret sit helt eget ”begyndersæt” til at tackle den første, vigtige tandpleje. Ørum Bibliotek Torsdag d. 10. okt. kl. 11.00 Fri entré - tilmelding til Ørum bibliotek.

Tyg en bog

Vi får besøg af tandplejerne fra Tandlægerne i Auning, de vil snakke om de smås tænder. Der vil være forskellige emner bl.a. kosten og hvilken indflydelse den har på de små tænder og hvordan vi børster dem rigtigt. Der vil også være snak om sutter og hvordan de påvirker børnenes tænder. Auning Bibliotek Tirsdag d. 5. nov. kl. 10.00 Fri entré - ingen tilmelding.


Efterårsferie HJÆÆÆÆLP – byg med vores helt nye legetøj Vi skal have lavet nye udstillinger i vores kukkasser i Ørum, så i efterårsferien kan du hjælpe os med at lave de nye kasser, med alt det spritnye legetøj vi har købt ind til projektet. Vi skal bygge både et Fortnite, et Minecraft og et Roblox univers, så vi får brug for DIN hjælp til at få det hele til at se rigtigt ud.

Ørum Bibliotek Fra mandag d. 14. okt. kl. 13.00 i den betjente åbningstid. Fri entré - ingen tilmelding.

Leg med VR-udstyr og bliv klogere på en helt ny verden

Græshoppe-salsa Historien om græshoppen, der ikke kunne sidde stille. Den lille græshoppe, Grethe, elsker at hoppe, og har slet ikke tid til at sidde stille og lytte til, hvad de voksne græshopper vil lære hende om den store verden udenfor. Men en dag kommer hun til at lave et kæmpespring, og farer vild i den vide verden, som er både sjov, skræmmende og ensom. Heldigvis vil hendes gode venner, de langsomme snegle, gerne hjælpe – hvis de altså kan følge med. En musikhistorie om græshopper, fællesskab & ensomhed og om at finde hjem til sig selv på en ny måde. Publikum synger og spiller med i historien, som har en hovedperson, der er svær at fange. For børn mellem 4 - 9 år og deres voksne.

Grenaa Bibliotek Mandag d. 14. okt. kl. 14.00 Fri entré - husk tilmelding.

Oplev de fantastiske universer og løs forskellige opgaver i en virtuel verden, når det i efterårsferien er muligt, at prøve bibliotekets VR briller til Playstation 4.

Ørsted Bibliotek Mandag d. 14. til fredag d. 18. okt. i den betjente åbningstid. Fri entré - ingen tilmelding.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

19


Efterårsferie Freddy og Far

Brug naturens materialer

Vi skal opleve en varm og finurlig forestilling, hvor der både er plads til grin og eftertanke.

Vores natur bugner af flotte materialer som kan bruges til pynt, glæde og tidsfordriv. Vi har tuscher og mindre sten. Vil du male på større sten, skal du selv medbringe dem. Alle kan være med - mindre børn ifølge med voksen.

Freddy er forældreløs. Freddy er cirkustjener, men cirkus er lukket, derfor går han nu ud i verden – med åbent sind og cirkus i hjertet. Ude i verden møder han sømanden Svend og får hans historie. Forestillingen opføres af Torkild Lindebjerg fra Teater TT. Aldersgruppe : 4 - 10 år.

Auning Bibliotek Tirsdag d. 15. okt. kl. 10.00 - 12.00 Fri entré - ingen tilmelding

Ørsted Bibliotek Tirsdag d. 15. okt. kl. 10.00 Fri entré - husk tilmelding.

Freddy Opfinder En helt almindelig dreng med en ualmindelig god fantasi. Kom med til et musikalsk fortælleshow for børn og børnefamilier med forfatteren til bøgerne om Freddy Opfinder.

20


Efterårsferie Freddy er en skøn knægt med en veludviklet fantasi og et utroligt opfindergen. Historierne er fyldt med humor, nysgerrighed, kreativitet og glæden ved at udtænke og konstruere utrolige opfindelser. Mikkel vil fortælle historien om Freddy og hans allersejeste opfindelse, Suttevaskemaskinen, og du kan endda opleve den live og selv prøve den! Aldersgruppe: 5 - 10 år.

Grenaa Bibliotek Tirsdag d. 15. okt. kl. 14.00 Fri entré - husk tilmelding.

Mangaworkshop Hvis du har en søn eller datter, der elsker at tegne, så byder Auning og Ørum biblioteker på en mangaworkshop i efterårsferien. I det kreative forløb får børnene inspiration til at tegne en manga-figur, med de store øjne, og de sjove udtryk som kendetegner den japanske tegnekunst. Tegneartikler og materialer stilles til rådighed

under workshoppen. Aldersgruppe : 5 - 12 år.

Auning Bibliotek Onsdag d. 16. okt. kl. 10.00 - 11.30 Ørum Bibliotek Onsdag d. 16. okt. kl. 13.00 - 14.30 Fri entré - ingen tilmelding.

Mal et sparedyr Mal dit eget sparedyr på Grenaa Bibliotek, og få afløb for din kreativitet. Vi har en masse forskellige sparegrise på Grenaa Bibliotek, som alle er hvide. Det skal vi have gjort noget ved. Tag gerne mor, far eller en bedsteforælder med, så I kan hjælpe hinanden. Der må laves een sparegris pr. barn (så længe lager haves) og man må selvfølgelig meget gerne tage den med hjem bagefter.

Grenaa Bibliotek Onsdag d. 16. okt. kl. 14.00 - 16.00 Fri entré - ingen tilmelding.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

21


Børn Anne Sofie Hammer Anne Sofie Hammer læser højt, fra Villads fra Valby-bøgerne og børnene har mulighed for at stille spørgsmål om Villads, om at skrive en bog, om at få idéer og om at leve som forfatter. Villads Emilio Eskilsen er en helt almindelig, sød dreng, som elsker at spise pasta med kødsovs, se tegnefilm og lege med sine venner. Især med naboens datter, Frida og Magnus fra Storegruppen. Villads er nemlig rigtig god til at lege – for god, vil nogle voksne måske mene. Anne Sofie Hammer bor ikke selv i Valby, men har dog tre børn, et vekslende antal undulater og en meget påtrængende hund. Anne Sofie har altid skrevet, men debuterede sent, for nogen har brug for længere tilløb end andre. Hun er optaget af at skabe en realistisk og nutidig børnelitteratur, som kan tage konkurrencen op med den børnelitterære kanon og gribe børnene både om hjertet og om lattermusklerne. Når hun skriver højtlæsningsbøger har hun desuden meget fokus på “brugervenlighed”: Bøgerne skal være mundrette og rare at læse højt, og der må gerne være et lille hint eller to til forældrene også, så de ikke falder i søvn. Og så kunne det jo være praktisk, hvis børn i flere forskellige aldre gad lytte med, så forældrene kunne slå to - eller tre fluer med ét smæk.

22

Målgruppe: 1.-3. klasse. Der er begrænsede antal pladser, så skynd jer at booke.

Ørsted Bibliotek Tirsdag d. 24. sep. kl. 8.30 - 9.30 Auning Bibliotek Tirsdag d. 24. sept. kl. 10.30-11.30 Ørum Bibliotek Onsdag d. 25. sept.kl. 8.30 - 9.30. Grenaa Bibliotek Onsdag d. 25. sep. kl. 10.30 - 11.30. Tilmelding nødvendig til Louise på louis@ norddjurs.dk eller på tlf. 8959 2767.


Børn

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

23


Børn ”Læseriet” – læseklub for unge Elsker du at læse, og er du ca. 14 - 17 år så kom og vær med i Ørum Biblioteks læseklub for unge. Sammen finder vi en god ungdomsbog som vi læser, og hvis den er filmatiseret, ser vi den sammen. Hvis det er noget for dig, så kontakt Helene på Ørum Bibliotek eller tjek os ud på Facebook under ”Læseriet”. I løbet af efteråret håber vi at læse to-tre bøger og spise pizza MINDST én gang.

Ørum Bibliotek Start: september

Fri entré - husk tilmelding.

SKRALLEBANG leger med børnebøger Vi skal rappe, bevæge os, synge og dramatisere en række kendte eventyr og børnebøger. Vi skal forbi en hønsegård med 100 høns - måske bor Lille Virgil der? Vi skal synge om en myg på cykel, trampe på troldens bro, stave til buksevand, med Guldlok på skovtur og andre skøre ting. Koncerten er sammensat - og dele af den er skrevet - i anledning af en række kendte, danske børnebøgers 50 års fødselsdag i 2017. Ole Lund Kirkegaards Lille Virgil, Halfdans ABC og Flemming Quist Møllers

24

Cykelmyggen Egon er tre ud af flere bøger, som kunne fejre 50 året. Aldersgruppe : 3 - 8 år og deres voksne

Grenaa Bibliotek Onsdag d. 18. sep. kl. 10.00 Fri entré - husk tilmelding.

Stort og Småt En interaktiv forestilling for de 0-3 årige. En fugl bliver tegnet og farvet orange… En fortælling begynder og ting sker – store og små. Fuglen begynder at bevæge vingerne og flyver op mellem skyerne. Et træ får blade, og et blæsevejr får dem til at hvirvle rundt i luften. Et par flotte røde sko begynder at danse, og vi danser med. En sød lille figur tegner pludselig sig selv, og den vil have en blå ballon … Stort og småt er en interaktiv forestilling fuld af overraskelser, livemusik og bevægelse fremført af Nørregaards Teater.

Ørsted Bibliotek Torsdag d. 26. sep. kl.10.00 Fri entré - husk tilmelding.


Børn

Street Night

Strikkeskole for børn

Kom til Street Night i Auning. Om eftermiddagen vil der være workshops for alle børn fra 3. klasse og om aftenen omdannes Auning Bibliotek og området omkring det, til et hyggeligt street-marked.

Strikkeskolen er både for de børn, der aldrig har holdt et par strikkepinde før, men også for dem, der allerede har lært lidt. Vi skal nok sørge for, at der er udfordringer og tålmodighed nok til alle.

Der vil være streetfood, streetart, bogsalg, stomp og hvad der nu ellers opstår.

Vi skal hygge og strikke. Alle børn får et sæt strikkepinde og et garnnøgle.

For tidspunkter, tilmeldinger mm. hold øje med hjemmesiden og andre medier.

Aldersgruppe: fra 8 år.

Auning Bibliotek Fredag d. 27. sep.

Fri entré – ingen tilmelding.

Ørsted Bibliotek Onsdag den 23 . okt. Onsdag den 30. okt. Onsdag den 7. nov. Onsdag den 13. nov. Alle dage kl. 14.00 - 15.30 Fri entré - husk tilmelding.

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

25


Børn

Arternes oprindelse masketeater for børn Teateret Thalias Tjenere besøger Ørum Bibliotek med en forestilling om en fantastisk fortid, hvor kæmpeøgler gik på vores jord. Arternes Oprindelse er en magisk og morsom maskeforestilling inspireret af den sande historie om Mary Anning, der i 1811 udgravede det første ichtyosaurusskelet. 12-årige Mary er en fattig snedkerdatter, der graver efter forsteninger på den engelske kyst. En dag finder hun noget, ingen før har set. Noget, der fortæller en helt ny og vanvittig historie om, hvordan verden blev til. Aldersgruppe: 10 - 13 år

Ørum Bibliotek Tirsdag d. 5. nov. kl. 10.30 Fri entré - husk tilmelding.

26

Da August mødte Grønært En dukketeaterfortælling for de mindste om tro, håb og venskab. Historien handler om August, der bor i et omrejsende gøglercirkus. Han savner sådan en ven, men så møder han hunden Grønært. Grønært elsker tun, det frie liv og han gør sig også tanker om venskab, og håb, og om at alle er kloge til noget. Om at lytte indeni – med sine hjerteører – og ikke kun de ører, der sidder på hovedet. August har endelig fundet den ven, han savnede, men så dytter far i hornet, for nu skal de rejse videre til den næste by for at optræde… Aldersgruppe: 3 - 9 år.

Ørum Bibliotek Tirsdag d. 12. nov. kl. 09.30 Fri entré - husk tilmelding.


Børn Skrallebang leger med ord SKRALLEBANG er et aktivt børneteater, hvor børnene er med til at forme forestillingen. Der skal læses op, tegnes, bandes, synge ekko, snakkes om bogstaver og rappes om Fru Hansens kælder. Der vil være en række nye sange fra bl.a. Hr. Skæg og Michael Bondesen og de har selv sammensat en rap over gamle rim og remser. Så kom og få en fantastisk oplevelse med sang og musik. Aldersgruppe: 3-8 år.

Auning Bibliotek Onsdag d. 20. nov. kl. 10.00 Fri entré - husk tilmelding.

Hvorfor står rotterne om nissen Teddy Ring ? Forvent en hyggelig, sjov og uhøjtidelig forestilling når Aske Ebbesen fra Ishøj Teater skyder julen i gang på Ørsted Bibliotek. Aldersgruppe : fra 6 år.

Ørsted Bibliotek Onsdag den 27. nov. kl. 18.30 Fri entré - husk tilmelding.

Jul med Skrallebang - AlTid til børn Vi skal have julehumøret i top på Ørum bibliotek, og det får vi helt sikkert med denne juleforestilling for børn og barnlige sjæle. I år er det igen Skrallebang, der spiller op til julefest, for så er der nemlig garanti for både bjældeklang og stjernedrys. Aldersgruppe : 2-7 år (lidt ældre børn er også meget velkomne).

Ørum Bibliotek Fredag d. 20. dec. kl. 15.00

Askes jul - fortælleteater

Fri entré - husk tilmelding.

Hvad handler julens sange egentlig om ? Hvorfor må man ikke røre ved DEN rosin ? Varer julen virkelig lige til påske ?

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

27


Kontakt Auning Bibliotek

Grenaa Bibliotek

Torvegade 1A 8963 Auning 89 59 43 00 kulturperronen@norddjurs.dk

N.P. Josiassens Vej 17 8500 Grenaa 89 59 27 67 grenaa.bib@norddjurs.dk

Ørsted Bibliotek

Ørum Bibliotek

Rougsøvej 73 B 8950 Ørsted 86 48 85 48 oersted.bib@norddjurs.dk

Skolebakken 43 8586 Ørum 89 59 30 00 oerum.bib@norddjurs.dk

Åbent Bibliotek Alle dage 7-22 Læs om alle vore arrangementer på norddjursbib.dk

Hent vores app Biblioteket 28


Kalender Dato

Tid

Arrangement

Sted

10.00 18.00

Højtlæsning Motionsbanko med litterær quiz

Grenaa Auning

Musikcafé Kostintroduktion Paul Gauguin på Tahiti – drømme, digte og dæmoni Hygge og historier Barnets første tænder Motionsbanko med litterær quiz Håndarbejde helbreder SKRALLEBANG leger med børnebøger Bogreception : Dobbelt op på Vagn Steen Unyttige Historiefacts Anne Sofie Hammer Anne Sofie Hammer Anne Sofie Hammer Anne Sofie Hammer Diktatorromanen i latinamerikansk litteratur Stort og småt 3 x strik Street Night Storsvindlere, mordere og forbryderbander

Ørsted Grenaa Ørum Ørsted Grenaa Auning Auning Grenaa Kmæ Grenaa Ørsted Auning Ørum Grenaa Grenaa Ørsted Ørum Auning Ørsted

Spansk på dansk Højtlæsning Motionsbanko med litterær quiz Kvinde – kend din kode Forfatterens atelier: impressionismen i Marcel Pro... Musikcafé

Grenaa Grenaa Auning Auning Ørum Ørsted

Side

August

21/8 22/8

September

2/9 4/9 9/9 11/9 12/9 17/9 18/9 19/9 24/9 25/9

26/9 27/9 29/9

19.00 13.00 19.00 10.00 11.00 18.00 19.00 10.00 15.00 19.00 08.30 10.30 08.30 10.30 17.00 10.00 19.00 14.00

18 17 18 14 24 8 12 22 22 22 22 9 24 15 25 16

Oktober

1/10 2/10 5/10 7/10

17.00 10.00 10.00 10.30 19.00 19.00

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

9

14 17

29


Kalender Dato

Tid

Arrangement

Sted

Side

I krig og fred ved Norddjurs’ kyster Medicinalindustrien og depression v. Helle Vincentz Hvad sker der i Centraleuropa? Babys første tænder Leg med VR-udstyr HJÆÆÆÆLP – byg med vores helt nye legetøj Græshoppe-salsa Brug naturens materialer Leg med VR-udstyr Freddy og far HJÆÆÆÆLP – byg med vores helt nye legetøj Freddy Opfinder Mangaworkshop HJÆÆÆÆLP – byg med vores helt nye legetøj Leg med VR-udstyr Mangaworkshop Mal et sparedyr Leg med VR-udstyr HJÆÆÆÆLP – byg med vores helt nye legetøj Strik med Sanne Fjalland Dit alternativ til sygdom Strikkeskole for børn 3 x strik And then there was silence - ved fotograf Jan Grarup Højtlæsning Strikkeskole for børn Statsminister i en vild tid

Grenaa Auning Ørsted Ørum Ørsted Ørum Grenaa Auning Ørsted Ørsted Ørum Grenaa Auning Ørum Ørsted Ørum Grenaa Ørsted Ørum Ørsted Ørum Ørsted Ørum Grenaa Grenaa Ørsted Ørsted

12 4 16 18 19 19 19 20 19 20 19 20 21 19 19 21 21 19 19 15 14 25 15 13

Motionsbanko med litterær quiz Musikcafé Tyg en bog Arternes oprindelse - masketeater for børn

Auning Ørsted Auning Ørum

Oktober

8/10 9/10 10/10 14/10

15/10

16/10

18/10 22/10 23/10 24/10 29/10 30/10

19.00 19.00 19.00 11.00 13.00 13.00 14.00 10.00 10.00 10.00 10.00 14.00 10.00 10.00 13.00 13.00 14.00 10.00 10.00 19.00 19.00 14.00 19.00 19.00 10.00 14.00 19.00

25 16

November

2/11 4/11 5/11

30

10.00 19.00 10.00 10.30

18 26


Kalender Dato

Tid

Arrangement

Sted

Side

Kostintroduktion Fra Fliegerhorst Tirstrup til Aarhus Airport Hygge og historier Strikkeskole for børn Skumringstime Da August mødte Grønært ...100-året for Sønderjyllands genforening... Højtlæsning Strikkeskole for børn Bogforum - afgang fra Grenaa Om at skrive dagbog Sommerfugledalen Skrallebang leger med ord Barnets første tænder Om at skrive dagbog LÆSEGLÆDE - gør læseoplevelsen større! Julebinderi Om at skrive dagbog Askes jul Om at skrive dagbog Hvad er det der foregår i Tyrkiet? 3 x strik

Grenaa Ørsted Ørsted Ørsted Grenaa Ørum Ørsted Grenaa Ørsted

18 16

Ørum Grenaa Auning Grenaa Auning Grenaa Auning Ørum Ørsted Auning Ørsted Ørum

25 10 17 10 27 18 17 6 15 17 27 17 16 15

Musikcafé Smart parat svar Motionsbanko med litterær quiz Kun en tåbe frygter ikke nytårskrudtet Højtlæsning Jul med Skrallebang - AlTid til børn

Ørsted Auning Auning Auning Grenaa Ørum

27

November

6/11 7/11 11/11 12/11 13/11 16/11 18/11 19/11 20/11

21/11 25/11 27/11 28/11

13.00 19.00 10.00 14.00 19.00 09.30 19.00 10.00 14.00 07.00 19.00 19.00 10.00 11.00 19.00 16.30 18.30 19.00 18.30 19.00 19.00 19.00

25 9 26 16

December

2/12 4/12 7/12 10/12 11/12 20/12

19.00 10.00 12.30 10.00 15.00

Læs mere og køb billet på norddjursbib.dk

31


EfterĂĽr 2019

Program Norddjurs Biblioteker

Profile for Norddjurs Biblioteker

Norddjurs Biblioteker Program Efterår 2019  

Norddjurs Biblioteker Program Efterår 2019  

Advertisement