Page 1

Bli sprekere med Bedriftsidretten!


Storsteinnestindan

Senja

Durm책lstinden

Kattfjordvatnet

Nattm책lsfjellet

Er

sf

jo

rd e

lva

Hen len

ikda rikv

Henrikvika

50

Skitntinden


Skamtinden

Bremnestinden

Myrnes Revbergneset

n

de jor

sf Er

Nattmålsfjellet Kjøretid: 25 min. 297 moh Parkering: Parkeringsplass 1-2 timer på venstre side 2,2 km opp 3-4 km Henrikvikdalen. Ved start Ersfjordeidet: Parker på stor parkeringsplass like vest for krysset på toppen. Start: Fra parkering. GPS: 34 W 0407762 / 7730983. GPS Ersfjordeidet: 34 W 0408332 / 7733828. Adkomst: Stor sti. Kan være noe våt etter nedbør.

Klatrefelt

Uansett hvilket startsted du velger, er dette et flott turmål for en familie som vil gå samlet; her kommer de fleste opp. Du har flott utsikt helt fra start, med god oversikt til skarpe topper på begge sider av Kattfjordeidet. Ramberget

Tross Nattmålsfjellets beskjedne høyde, får du med deg blant annet Kaldfjorden, Ersfjorden, Håja, Sessøya, Kjølen, Grøtsundet og Tromsøya.

Toppen kalles «Klokka ti» av lokalbefolkningen i Ersfjord. Dette fordi sola står over toppen klokka ti.

51


Foto: Hanneke Luijting

52


Foto: Ti p책 topp

Harerug.

Foto: P책l Tengesdal

Foto: Linda Eliassen

53


Storsteinnestindan

Skitntinden

Storstolpan

Skamtinden

Finnkjerka

Re

kvi

Kr책kskardalen

ke

lva

Haken

78

Rekvik


Stymannen

Skamtinden og Rekvik Skamtinden kalles «Dronningen i Ersfjorden». Helt ytterst rager den nokså beskjedne 884 meter over havet. Men her får du virkelig toppturfølelse, og best av alt; tinden er tilgjengelig for mange. De siste meterne mot toppen er bratte, og vil for noen kreve sikringsutstyr. Skamtinden står i sommersesongen «åpen» døgnet rundt; den er særlig populær som kveldstur, på grunn av solgangen i storhavet mot vest og nord. Av samme årsak, siden den ligger utsatt til, skal man ha særlig respekt for værmeldingen. Allerede ved utgangspunktet i Rekvik er turen praktfull. De som ikke blir med på turen mot toppen, vil ha det storartet mens de venter her.En flott familiekombinasjon. Det går tydelig sti mot toppen, og du vinner raskt høydemeter. Ta deg derfor god tid; nyt utsikten, og disponer krefter til hele turen. Etter om lag 500 høydemeter går stien inn i variert steinur. Her finner du minivarder som leder deg mot toppen. De siste drøye 50 høydemeterne stiger brattere, og du tar i bruk også hendene. Se etter godt fotfeste, og sikt deg inn mot målet. Forsikre deg om at du ikke tar sjanser.

Skamtinden kommer av det gamle norske ordet «skamr», som viser til at tinden er lavere enn de omliggende. Til gjengjeld er den uvanlig steil. «Adresse 9127 Rekvik»

På toppen er Dronningen bratt på alle kanter, med en ikke alt for stor plattform å oppholde seg på. Mange nøyer seg derfor med den lille kløfta man kommer opp til. Utsikten er 360 grader og formidabel. Mot vest ser du Sessøya og et

Skamtinden

884 moh

Rekvik

5-15 min.

4-6 timer Kjøretid: 60 min. km Parkering: Ta til venstre i siste krysset i Rekvik, og kjør til veis ende. God parkering. Ta hensyn til privat hytteparkering. Start: Sti starter fra p-plass. GPS: 34 W 0396645 / 7738410 Adkomst: Umerket sti + minivarder i grovt fjellterreng. Særlige forhold: Til dels bratt og luftig. Værutsatt. Vurder sikringsutstyr mot toppen.

Parkering: Flere steder, blant annet på samme sted som Skamtinden. Ta hensyn til privat eiendom. Adkomst: Alle muligheter.

Bla om

Ved sørfoten av Skamtinden ligger gården Skamtind. Opptegninger viser at det har vært bosetninger her fra 1614. Fra 1800-tallet drev familien Larsen gården med fiske og enkelt jordbruk. Den eneste fornuftige veien til gården er med båt. «Adresse 9127 Rekvik»

79


Underveis og oppe på Skamtinden står du midt mellom hav og fjell.

Rekvik hadde egen skole til midt på 70-tallet. Skolestua står fortsatt i bygda. Det sies at lærer Bøe går igjen der den dag i dag. Bøe kom fra Oslo og var lærer i bygda før andre verdenskrig. Han falt på Østfronten. «Adresse 9127 Rekvik»

80

holmeparadis med Auvær lengst ute. Mot øst kan du se Tromsøya. Kvaløyas eget alpeterreng, med hele Ersfjordtraversen, ligger som et rovdyrs tanngard. Og den som ser langt, øyner fylkets majestet; Jiehkkevárri på 1834 moh. Husk at også turen ned er 884 høydemeter, uten flate partier.

Alle foto: Gerd Lockerdsen

Rekvik er komplett Kvaløya-idyll, rett ut mot storhavet og med steile tinderekker i ryggen. Bygda alene er vel verd et besøk, men dersom du vil på tur, finnes flere muligheter. Fjæraveien kan du gå i begge retninger, men sørvest for parkeringen til Skamtinden er det lune og usjenerte viker, mellom flotte klippeformasjoner. Du finner flere steder med fin sandfjære i Rekvik, og er du heldig, varmer også sen kveldssol.


81


152


Arktisk-alpin botanisk hage Parkering: Egen parkerings50 moh plass på nedsiden, med 5 min. inngang fra Stakkevollveien. Gratis parkering. Start: Fra parkering. GPS: 34 W 0421633 / 7731111. Adkomst: Tilrettelagte gangveier. De fleste steder i hagen er det godt mulig å gå med barnevogn. 50 m å gå til inngangen sørover fra parkering. Tiriltunge.

Foto: Pål Tengesdal

Japansk bergfuru.

Foto: Pål Tengesdal

Unn deg et besøk i verdens nordligste botaniske hage. Hagen har en unik samling blomster og planter fra arktiske og alpine strøk i hele verden. Det er Tromsø Museum som driver hagen.

I tillegg til tradisjonsplanter fra nordnorske hager, er det blant annet vekster fra Alpene, Himalaya og fjellområder i Sør-Amerika. I hagen er det skilting med norske og latinske navn. Gratis adgang hele året og døgnet rundt.

I Arktisk-alpin botanisk hage er det lagt vekt på å lage varierte landskap som gir vekstforhold for mange ulike typer planter. Noen planter krever mye sol og tørr grunn, mens andre er avhengige av skygge og jevn fuktighet. Det er bygd opp steinformasjoner som gir små fjell, og i andre deler av hagen er det vannspeil og bekker.

En fin avstikker er geologivandringen rett ovenfor. På øvre nivå i hagen går du over en liten bru og følger en godt tilrettelagt skogsti slakt oppover. I skogen kan du - om du er heldig - oppleve ryper og rypekull på nært hold, så husk å holde hunder i bånd.

Her er det virkelig lagt til rette for besøkende. Foto: Hanneke Luijting

Geologisk avdeling ved Tromsø Museum har satt opp en friluftsutstilling av steinprøver fra berggrunnen i Nord-Norge og Svalbard. Det er oppslag og skilt som forklarer hva du ser underveis.

Polarflokk.

Foto: Pål Tengesdal

153


Lyngsalpene Arnøya

Ullstinden

Stortinden

Reinøya

Svarthammartinden

Durmålstinden

s

He len

da or

N

Snarbyeidet

200

n

ale

d te


Svarthammartinden og Ullstinden Ullstinden/Stortinden

1078 moh

Svarthammartinden

891 moh 3-5 timer 8 km

4-7 timer Kjøretid: 50 min. 10 km Parkering: Stor parkeringsplass på Snarbyeidet, på høyre side av veien. Start: Fra parkering. GPS: 34 W 0444325 / 7740507. Adkomst: Få veldig bratte partier, men noen eksponerte ytterkanter. Myrlendt start. Etter hvert tørr sti som går inn i fjellterreng med avbrutte stipartier. Særlige forhold: Toppen utsatt i dårlig vær. Havtåke kan komme fort inn.

Adkomst: Få bratte partier, men noen eksponerte ytterkanter. Foto: Pål Tengesdal

Ullstinden kalles «Lillebroren» til Lyngsalpene. Både turen og toppen gir god alpin følelse, uten å føles veldig eksponert. I høyden blir du rikelig belønnet.

Den første som fikk telefon i Oldervik, var Nils Peder Hansen, i midten av 30-årene. «Oldervik før i tida»

Fra parkeringsplassen legger du rutevalget mellom Hestedalen og Svarthammartinden, og følger ryggen opp mot nordøst. Du ser Svarthammartinden tydelig fra parkeringsplassen, der fjellet troner over deg. Bak der finnes det endelige turmålet. Fjellterrenget over skoggrensa er stort sett snilt mot deg, men stedvis møter du en del stein og

Foto: Gerd Lockertsen

201


Pannekakekos.

I heftet «Oldervik før i tida» kan vi lese: «Vi arbeidet på vei med spade, pikka og trillebår for 25 øre timen. Hver dag arbeidet vi 10 timer, så dagslønna var 2.50 kroner. 1 kilo margarin kostet 1,10 kroner. 50 kg mel krevde mange dagslønner, og kostet 11 kroner.»

202

Foto: Pål Tengesdal

Mot Snarby og Ringvassøya.

blokkmark. Det flater etter hvert noe ut. Herfra sikter du deg inn på ryggen i nord som tar deg helt opp. Det første du når er fortoppen, kalt Stortinden, på 1078 moh. De fleste kaller dette for Ullstinden, og stopper her, men hovedtoppen ligger en drøy kilometers ryggtravers videre mot nordøst. Turen dit er eksponert, og man bør ha sikringsutstyr og være godt fjellvant for å gjøre denne.

Foto: Nils Christian Fareth

Utsikten på både for- og hovedtoppen er av det uforglemmelige slaget, med panorama mot Lyngsalpene. I nord ser du så godt som hele øyriket i Karlsøy kommune, og i sør og vest mot Malangen og Balsfjord. Til sammen får du med deg i alt sju kirkesogn. På vei hjem, eller om du vil ha en kortere topptur, anbefales det å legge turen til Svarthammartinden (891 moh), som gir flott utsikt.


Skeivåg kan ses fra Ullstindens ytterste topp, ned i nordøst. Stedet har ei strandlinje som består av ei nesten 20 meter bred båtstø naturlig innhogd i berget. I nord strekker det seg et høyt berg langt over flomålet. Dette berget danner ly for båtoppsett, og hadde stor betydning for at folk kunne bosette seg her. Strandsonen har flotte og helt spesielle steinformasjoner. Det går sti fra Oldervik til Skeivåg. «Oldervik før i tida»

Fra Stortinden mot Lyngsalpene.

Foto: Gerd Lockertsen

Blålyng.

Foto: Pål Tengesdal

Foto: Pål Tengesdal

Foto: Gerd Lockertsen

203


Foto: Hanneke Luijting


Fastlandet, sør


Trolholttindan

Blåruttinden

Forøya

Rundhaugen

Ansnes

Gamnes

Blåruttinden er en virkelig flott fjelltur, som ikke er veldig godt kjent for dem som ikke bor i området. Den gir praktfull utsikt over Malangen, mot Senja og Kvaløya, og på toppen har du et svimlende stup i nord. 252

Du følger en god og rødmerket traktorvei fra start. Turen stiger jevnt hele tiden, og du møter bakker umiddelbart. Du skal holde ryggen mot øst, og etter et kort stiparti er du igjen på en traktorvei. En ny sti leder


Blåruttinden Kjøretid: 50 min. 806 moh Parkering: Like på nordsiden 3-5 timer 7,5 km av bebyggelsen på Ansnes. Parkering der traktorvei tar inn i skogen, eller på liten parkeringslomme ca. 50 m lenger sør. Start: Fra parkering. GPS: 34 W 400086 / 7712457 Adkomst: Traktorvei og sti. Greit fjellterreng i høyden, med gradvis mer stein og blokkmark.

Flott sti gjennom skogen.

Alle foto: Nils Christian Fareth

mot skogbandet, og på ryggen mot toppen følger du merkingen helt frem. På grunn av bratte ytterkanter, må du være særlig forsiktig i dårlig sikt. For en noe lengre og mer alpin tur kan du klatre videre langs toppryggen til Leirbakktinden og Trollholtindan. Du skal da passere to 60-80 meter høye og markerte kløfter, som krever en del klyving. 253


Stor Skorøya

Navn skråfoto: Skåningsbukt, Skjervelvvatn, Botnavatnetr, Skarbruna, Skipsfjorddalen, Skipsfjordelva, Storvatnet, Nervatnet, Skotallneset, Ystelad, Slettnes, Kristoffervalen

Skråfoto?

Bogen

Ystelade

300


Kyststien på Vannøya Kjøretid: 60 min. 675 moh 2 dager + ferge til Vannøya 2-4 timer 35 km Parkering: Gode parker8,5 km ingsplasser på fergeleiet begge sider. Start: Fra fergeleiet Skåningsbukt, Vannøya. GPS: 34 W 0456316 / 7772262. Adkomst: God sti store deler av ruta, noen partier med løs stein og grus. Enkelte myrlendte partier. Delvis merket.

Vanntinden

Saudalsfjellet

Skipsfjorden

Dronning Sonja åpnet denne kyststien sensommeren 2012 ved å gå deler av turen. Dette er en nydelig vandring som ikke krever så mye annet av deg enn rimelig god fysisk form og for de fleste, en overnatting i telt. Fra fergeleiet tar du til venstre. Etter knapt 500 meter finner du en oppslagstavle med kart over ruta. Om du går hele veien, ender du i Skipsfjorden.

Skottolneset

Følg en merket sti gjennom lettgått terreng forbi Skjervelvvatn, Holmevatnet og Botnvatnet til du passerer Skarbruna (420 moh). Herfra kan du se flere av Vannøyas høyeste fjell, blant annet Vanntind (1033 moh) og Vannkista (947 moh). Du fortsetter ned Skipsfjorddalen langs østsida av Skipsfjordelva. Her er veien ganske bratt med stein og løs masse i starten, men stien er svært godt merket. 301


Dronning Sonja åpnet kyststien på Vannøya høsten 2012.

Storvatnet er Vannøyas største vann. Du passerer både dette vatnet og Nervatnet øverst i Skipsfjorddalen. Vassdraget er lakseførende, og du kan få både laks, sjøørret og sjørøye. Fiskekort kjøpes hos grunneierlaget. Skipsfjorddalen er landskapsvernområde. Vel nede ved bebyggelsen, finner du vakre sandstrender. Elva må krysses noen kilometer nede i dalen ved å vade, før du fortsetter til fjorden på vestsida. Nede ved fjorden krysser du igjen elva, men her på ei solid bru. Ved å følge østsida av fjorden kommer du til Skotallneset, runder det og fortsetter sørøstover i et helt nytt og ulikt landskap. Her er det flatt, og myr- og lyngbevokst. På Skottolneset får 302

Foto: Cathrine Henaug

du plutselig nærkontakt med storhavet, og Nordfugløya og Fugløykalven ligger rett ut. Helt ytterst mot havet står et ensomt hus, Ystelade, som ble fraflyttet på 60-tallet. En av årsakene var vegen som aldri kom. Arbeidet ble påbegynt, og du følger restene av vegen fram mot Storvatnet. Her tar du sikte på det røde taket på et av husene du ser i det fjerne, og du kommer etter hvert til den veiløse og fraflyttede bygda Slettnes. Herfra er det god sti videre til fylkesvegen. Turen avsluttes ved ungdomshuset på Kristoffervalen. Et flott alternativ for en dagstur, er å gå på fin sti fra Hamreklubben like etter bygda Hamre, og i nordvestlig retning mot Skipsfjorddalen. Turen er ca. fire kilometer hver vei.


Mot Skipsfjord.

Foto: Nina B. Cheetham

Foto: Lisbeth Johansen

Skipsfjordlaks

Foto: Øystein Overrein

Foto: Øystein Overrein

303


Din veiviser til opplevelsene Tromsø har unike muligheter for den som vil gå på tur. Veien fra kritthvite strender og nydelige turer i lavlandet, til skarpe fjelltopper i høyden, er kort. Denne boken er en veiviser til mulighetene. Gjennom tekst, bilder og flyfoto tror vi du blir inspirert til å finne frem. I ditt tempo. Når du vil. Dit du vil. God tur.

ISBN 978-82-999132-0-1

9 788299 913201

Turboka  

- 150 små og store turer rundt Tromsø

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you