Page 1

STE3205 : PENGURUSAN PAKAIAN 1 TAJUK : PAKAIAN IBU HAMIL NAMA AHLI KUMPULAN : NOR AZLINA BINTI AB MANAF (179286) NUR SAHERA BINTI RAZALI (176423) NOORADILA BINTI AZMAN (179029) NOR HANIM BINTI MAJID (178856) SITI MARIANI BT ZULKIFLI (177054) NOOR NAJIHAH BINTI SIRAT (179981) NAMA PENSYARAH : DR. RAHIMAH JAMALUDDIN


SEJARAH PAKAIAN IBU HAMIL


SEJARAH PAKAIAN IBU HAMIL • Pada zaman pertengahan abad dahulu, apron telah dianggap sebagai pakaian mengandung kerana ia adalah longgar serta boleh melindungi perut ibu mengandung.

• Pada abad ke 13, pakaian wanita adalah tidak mengikut bentuk badan seseorang, jadi pakaian yang dihasilkan adalah tidak ketat dan longgar sehingga ibu mengandung masih boleh memakai pakaian tersebut.

• Namun begitu, pada abad ke 14, fesyen pakaian wanita telah mula mengikut bentuk badan seseorang dan lebih feminin berbanding sebelum ini. Oleh itu, pada era ini, pakian ibu mengandung telah dicetuskan.


• Pada Zaman Baroque (1600-1750), baju ibu mengandung yang pertama telah direkodkan adalah jenis pakaian Adrienna yang bercirikan gaun dengan kain yang mengembang dari bahagian perut . • Selain itu, pada zaman ini wanita juga memakai waist coat lelaki yang mempunyai laced vents pada bahagian belakang badan yang membolehkan seseorang itu melaraskan bajunya mengikut kehendak mereka. • Pada zaman Georgian (1714-1811), pakaian ibu mengandung menjadi lebih praktikal di mana pakaian jenis Adrienna ini telah mempunyai bibs pada bahagian dada untuk tujuan penyusuan.


CONTOH PAKAIAN IBU MENGANDUNG :

1880

1910

19400

1920

1940

1930


JENIS FABRIK YANG SESUAI PAKAIAN IBU HAMIL


FABRIK YG SESUAI COTTON

RAYON

SPANDEX

-serat kapas -sesuai kerana menyerap peluh /kelembapan dengan baik -ringan dan sejuk dipakai

-serat semi sintetik/(kayu @selulosa) - Kadar penyerapan yang baik. - Lembut dan sejuk dipakai untuk ibu mengandung - Beralun , memudahkan pergerakan ibu mengandung

- Polymer(polyster @nilon) - elastic & kuat & ringan ( boleh mengembang mengikut kesesuaian saiz badan) - Menyerap minyak, dan peluh(kelembapan)


CARA PENJAGAAN FABRIK


CARA PENJAGAAN FABRIK YANG SESUAI UNTUK IBU HAMIL FABRIK COTTON Adalah fabrik yang mempunyai daya penyerapan keringat dan membolehkan kulit bernafas dengan baik

Noda dari makanan dan minyak akan mudah hilang dengan menggunakan detergent

Kain akan rosak Boleh dicuci atau jika direndam dicuci kering lebih 2 jam

Tidak mudah kusut apabila dicuci


Fabrik Rayon adalah fabrik yang mempunyai daya serapan yang baik tetapi fabrik sedikit keras

Basuh dalam air yang sederhana panas yang bersabun seperti yang dinyatakan dalam label.

Rayon boleh dibasuh dengan Seterika di sebelah mesin basuh kain Perlu dijaga dengan dalam dengan mengikut arahan baik kerana mudah seterika yg pembuat fabrik berkedut sederhana panas mengenai panjang masa dan suhu basuhan.


Spandek / Lycra adalah kain yang mempuyai daya memeri sehingga 2 kali ganda saiz asalnya

Sesuai Mudah Mempunyai untuk Tidak perlu dijaga ketahanan cucian disterika kerana gosokan kering dan jika malas tahan lasak yang tinggi cucian biasa


VARIASI BAJU IBU HAMIL MENGIKUT TAHAP KEHAMILAN


Awal kehamilan (1-3 bulan)

Memilih pakaian yang longgar untuk menyembunyikan kehamilan

Memilih fabrik yang lembut untuk memastikan keselesaan terutama pada bahagian perut

Pakaian yang digunakan mestilah sesuai dengan usia kandungan


Contoh


Trimester kedua (4 hingga 6 bulan)

Memilih pakaian yang agak longgar dan tidak ketat

Sesuai memakai dress labuh kerana bebas bergerak


Trimester ketiga (7-9 bulan)

Memakai dress atau gaun merupakan pilihan tepat


VARIASI FESYEN BAJU IBU HAMIL


Variasi fesyen baju ibu hamil 1) 2) 3) 4)

Baju ibu hamil untuk jururawat Jubah ibu hamil Blaus ibu hamil Pakaian senaman ibu hamil


1) Baju ibu hamil untuk jururawat Penerangan;

• Terdapat pakaian yang direka khas untuk jururawat wanita yang hamil. • Ini kerana, uniform jururawat yang biasa mempunyai potongan baju yang mengikut badan. Oleh itu, baju ibu hamil jururawat direka bagi memberi keselesaan kepada jururawat wanita yang hamil.


CONTOH


2) Jubah ibu hamil Penerangan;

• Jubah sesuai untuk ibu hamil kerana ia amat ringkas untuk digayakan dan dapat menjimatkan masa. Selain itu, pemakaian jubah tidak disertakan dengan seluar. Jadi ini dapat memberi keselesaan dan memudahkan pergerakan kepada ibu hamil.

• Jubah ibu hamil juga sesuai untuk digayakan dalam pelbagai jenis majlis dan juga keraian untuk menampakkan ibu hamil kelihatan lebih berstail.


CONTOH


3) Blaus ibu hamil Penerangan;

• Untuk kelihatan lebih bergaya, ibu hamil boleh menggayakan blaus berbanding baju ibu hamil yang biasa kerana rekaanya yang lebih pelbagai.

• Blaus sesuai digayakan pada aktiviti-aktiviti yang lebih berbentuk kasual dan untuk lebih kelihatan ringkas tetapi bergaya.


CONTOH


4) Pakaian senaman ibu hamil Penerangan;

• Ibu hamil juga perlu melakukan senaman secara berkala untuk memberi kemudahan untuk melahirkan bayi. Pakaian senaman ini boleh digunakan untuk senam aerobik, yoga dan lain-lain senaman.

• Tetapi, tidak banyak baju senaman ibu hamil yang menutup aurat direka untuk golongan muslimah.

• Ibu mengandung perlu memilih pakaian senaman yang sesuai bagi memberi keselesaan semasa melakukan senaman.


CONTOH

Assignment pakaian  
Assignment pakaian  

PENGURUSAN PAKAIAN,PAKAIAN IBU HAMIL

Advertisement