Page 1

LIGHT UP: BULBS


PĂŤrmbajtja Historiku Foto dhe Fakte Zbulimi


HISTORIKU Në vitin 1802, Humphry Davy kishte atë që atëherë ishte bateria më të fuqishme elektrike në botë në Institucionin Mbretërore të Britanisë së Madhe. Në vitin 1835, James Bowman Lindsay kishte demonstruar një dritë të vazhdueshme elektrike në një takim publik në Dundee, Skoci. Ai ka deklaruar se ai mund të “lexojë një libër në një distancë prej një meter dhe një meter e gjysmë”. Megjithatë, pas perfeksionimit te pajisjes për kënaqësinë e tij, ai u kthye për problemin e telegrafit pa tel dhe nuk ka vazhduar zhvillimin e dritës elektrike. Pretendimet e tij nuk janë të dokumentuara mirë, edhe pse ai është kredituar në Challoner me të qenit shpikësi i “Llambës elektrike te flaktë”.


Përafërsisht gjysma e energjisë elektrike në industri shfrytëzohet për dritë.


Disa pika uji mund të eksplodo jnë një poç elektrik.


Në trajtimin pyetjes se kush e shpiku llambën e flaktë, historianët Friedel Robert dhe Paul Izrael dhanë një liste prej 22 Shpikësve para Jozefit SWAn dhe Thomas Edison. Ata arrijnë në përfundimin se versioni i llambes se Edisonit ishte në gjendje të tejkalonte të tjerët për shkak të një kombinimi të e tre faktorëve: një material efektiv i flaktë, një vakum më të lartë se sa të tjerët ishin në gjendje për të arrinin (nga përdorimi i pompës Sprengel) dhe një rezistencë të lartë që e bëri shpërndarjen e energjisë elektrike nga një burim i centralizuar ekonomikisht të qëndrueshme. Një tjetër historian, Thomas Hughes, ka atribuar suksesin Edison për zhvillimin e tij të një

sistem të tërë të integruar i ndriçimit elektrik. Drita ishte një komponent i vogël në sistemin e tij të ndriçimit elektrik, dhe jo më shumë kritike për funksionimin efektiv të saj se gjeneratori Vigan i Edison-it, kryesor dhe ushqyes, dhe nje sistem paralel te shperndarjes elektrike. Shpikësit e tjerë me gjeneratorë dhe llambat e flakta dhe me zgjuarsi të pakrahasueshme të përsosmërisë, kanë kohë që janë harruar, sepse krijuesit e tyre nuk kanë prezantuar atë sistem të ndriçimit. -Historiani Thomas P. Hughes


Let there be light.

Light Bulb  

Nora Ternava Multimedia

Advertisement